Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15997 articles
Browse latest View live

Δράσεις του Συλλόγου «Συμβολή στην Εκπαίδευση των Παιδιών της Αφρικής» στη Μαδαγασκάρη

$
0
0
Οι δράσεις του Συλλόγου «Συμβολή στην Εκπαίδευση των Παιδιών της Αφρικής», Μαδαγασκάρη, Antananarivo, Τulear, Majunga, Λίγες φωτογραφίες από τη δράση του Συλλόγου στην Ουγκάντα
(c) Δημήτριος Κουτάντος, koutantosdimitri@hotmail.com , Μάρτιος 2013...

Μικρογραφία 





 

50. ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ - MADAGASKAR (video & photography)

  • από τον χρήστη DIMITRIOS KOYTANTOS
  • πριν από 3 μήνες
  •  187 προβολές
 http://www.youtube.com/watch?v=d9L3NA1Wevg

Μονή Γρηγορίου. Ένα μοναστήρι με ιδιαίτερη προσφορά στον τομέα της Ιεραποστολής...

$
0
0

Ιερά Μονή Γρηγορίου. Ένα μοναστήρι με ιδιαίτερη προσφορά στον τομέα της Ιεραποστολής. Υπό την πνευματική καθοδήγηση του ηγούμενου Αρχιμανδρίτη Γεωργίου, μοναχοί της Ι.Μ. Γρηγορίου, εδώ και δεκαετίες, δίνουν τον καλό αγώνα, κυρίως σε χώρες της κεντρικής Αφρικής.

http://orthodoxcongo.blogspot.gr/2013/07/blog-post_21.html

(Στο διαδίκτυο υπάρχουν δεκάδες κείμενα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό σχετικά με τη συμβολή της Ιεράς Μονής στο Ιεραποστολικό Έργο στην Αφρική...)

Επιστολή του π. Ερμολάου Ιατρού από το Μαλάουι προς τον ΠΧΟ Ορθοδόξου Ιεραποστολής.

$
0
0

Πρός τον κ. Γρηγόριο Τσίγκα, ταμία του Παραρτήματος Εξωτερικής Ιεραποστολής Χρισσού του Π.Χ.Ο.Ο.Ι.

Αδελφοί μου Χριστός Ανέστη,

Orthodox Christian parish in Malawi

Σας γράφω από το Μαλάουι για μία ακόμα φορά να σας κάνουμε κοινωνούς και συμμέτοχους στο μικρό έργο που επιτελείται με τη χάρη του Θεού και προς Δόξαν Του, με την ευλογία και ευχή του άξιου ποιμενάρχου μας κ.κ Ιωακείμ.

Έτσι λοιπόν τα χαρμόσυνα νέα είναι ότι αμέσως μετά το Πάσχα, ξεκινήσαμε ιεραποστολικές περιοδείες σε όλες τις ενορίες που έχουν ιδρυθεί έως τώρα. Ο σκοπός μας ήταν να κάνουμε ομαδικές βαπτίσεις σε κάθε περιοχή, σε κάθε ενορία, ώστε να αυξηθεί το ποίμνιο και να δοξάζεται και λατρεύεται ο Τριαδικός μας Θεός στις Ορθόδοξες εκκλησίες του Μαλάουι από τους νεοφώτιστους μα και τους παλιούς χριστιανούς. Βέβαια αυτό αποτελεί μεγάλη ευθύνη και πάντα θα ζητάμε τις προσευχές σας ώστε ο Θεός να μας φωτίζει να κάνουμε σωστές επιλογές και να τον διακονούμε ευχαριστώντας τον και επιτελώντας το Άγιο θέλημα Του.

Η αλήθεια είναι ότι για να κάνουμε ομαδικές βαπτίσεις, πρέπει να μείνουν το λιγότερο ένα χρόνο ως κατηχούμενοι και μετά αν δούμε ότι είναι ειλικρινείς τους βαφτίζουμε. Έτσι έγινε και φέτος. Είχε περάσει πολύς καιρός από τις τελευταίες βαπτίσεις. Φανταστείτε τη χαρά των Χριστιανών! Τραγουδούσαν και έψελναν Μας υποδέχονται με χαρούμενα πρόσωπα και γεμάτοι προσμονή. Σε ορισμένες περιοχές όπου δεν έχει χτιστεί ακόμα εκκλησία με εσωτερικό βαπτιστήριο, πηγαίνουμε στα ποτάμια. Προσπαθούμε να είμαστε καλά οργανωμένοι, ώστε να προλάβουμε έως το τέλος της μέρας να έχουμε ολοκληρώσει τα μυστήρια των βαπτίσεων και των γάμων. Έτσι πάντοτε στην ομάδα μας είναι και οι τρεις ιθαγενείς ιερείς μας, ο πατέρας Νικόδημος, ο π. Νεκτάριος και ο π. Ιεζεκιήλ Με την δική τους συμμετοχή και βοήθεια και με την οργάνωση των κατηχητών, προλαβαίνουμε τελικά στο τέλος της μέρας να εκτελέσουμε το καθήκον μας και να βαπτίσουμε και παντρέψουμε όσους το επιθυμούν Επιστρέφοντας στη βάση μας έχουμε όλοι, ιερείς, κατηχητές και νεοφώτιστοι πολλή χαρά και ευγνωμοσύνη για τις ευλογίες που μας δίνει ο πανάγαθος Θεός.

Σας ευχαριστούμε και εσάς αδερφοί μου, που πάντοτε είστε στο πλευρό μας και μας βοηθάτε.

Με αγάπη Χριστού σας ασπάζομαι.

Ιερέας Ερμόλαος, από Ιεραποστολή Μαλάουι

http://www.ierapostoli.gr/
http://ierapostoli.wordpress.com/2013/07/23/malawi_epistoli_pxoierapostolis/

Ιεραποστολικό Σεμινάριο του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

$
0
0
 
ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Ένα ανοικτό παράθυρο στον κόσμο
Το Σεμινάριο ξεκίνησε το 1994 και λειτουργεί κατ' έτος με ευθύνη του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι συναντήσεις είναι ανοικτές, χωρίς καμία προϋπόθεση και περιορισμό για όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. Το Σεμινάριο πραγματοποιείται ανά δεκαπενθήμερο, πάντοτε Σάββατο απόγευμα και ώρα 18.00, στην Αίθουσα Τύπου της Ιεράς Συνόδου, επί της οδού Ιασίου 1 στην Αθήνα.
Βασικοί σκοποί του Σεμιναρίου:
Η συστηματική ανάλυση των στοιχείων και των πραγματικών δεδομένων της σύγχρονης Ιεραποστολής.
Η αξιολόγηση των τρόπων του ευαγγελισμού, σε σχέση με τη μορφή των κοινωνικών δομών των λαών του τρίτου κόσμου.
Οι ζυμώσεις που θα προσδιορίσουν το αύριο της ιεραποστολικής μας παρουσίας σε διεθνές επίπεδο.
Η ευκαιρία να ερευνήσουμε σε βάθος, και με άξονα την παράδοσή μας, την παρουσία και μαρτυρία μας σε χώρους που ξεπερνούν τα όρια της πατρίδας μας.
Η προσπάθεια καλλιέργειας ιεραποστολικού φρονήματος και ήθους.
Η κατανόηση της προσωπικής και συλλογικής ευθύνης προκειμένου να σαρκωθεί ο λόγος της Εκκλησίας στους λαούς της γης.
Η εγρήγορση για μαρτυρία Χριστού εκεί που δεν ακούστηκε ποτέ το όνομά του.
Οι εισηγήσεις κινούνται στις κάτωθι θεματικές ενότητες:
  • Σύγχρονη ιεραποστολική πραγματικότητα
  • Κανονικό Δίκαιο Ιεραποστολής
  • Τριτοκοσμική Κοινωνιολογία
  • Θεολογία της Ιεραποστολής
  • Ιστορικά στοιχεία της Ιεραποστολής
  • Ιεραποστολική Αγιολογία
  • Στοιχεία Τροπικής Νοσολογίας
  • Αφρικανική και Ασιατική Εθνολογία
  • Ιεραποστολική Πρακτική και Μεθοδολογία
http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/mission/ierapostolh.asp?main=seminario.htm

Χάρτης των Ορθόδοξων Ιεραποστολικών Κλιμακίων ανά την υφήλιο...

Συνέντευξη του Μητροπολίτη Γουινέας Γεωργίου στο περιοδικό "Ιεραποστολικός Ταχυδρόμος"

$
0
0

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο λαός της νέας Μητρoπολιτικής σας περιφέρειας Γουινέας πώς δέχεται το απολυτρωτικό χριστιανικό Ευαγγελικό μήνυμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι τρεις (Σιέρρα Λεόνε, Λιβερία & Πράσινο Ακρωτήριο) εκ των επτά χωρών που ανήκουν στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Γουινέας είναι κατεξοχήν Χριστιανικές χώρες, ενώ οι τέσσερις (Γουινέα, Γουινέα Μπισσάου, Γκάμπια & Σενεγάλη) είναι Μουσουλμανικές.




Φυσικά οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν σε ένα Ισλάμ ειρηνικό και συνυπάρχουν αρμονικότατα με τους Χριστιανούς της περιοχής, σε ένα επίπεδο πολύ διαφορετικό από αυτό που απαντούμε στη Μέση Ανατολή. Όσον αφορά το Χριστιανικό κόσμο των χωρών που ανήκουν στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Γουινέας, δυστυχώς τον έχουν κερδίσει οι Προτεσταντικές ομολογίες που προέρχονται από την Αμερική, αν και μεγάλος αριθμός πιστών ανήκει στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, που δραστηριοποιείται μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης. Όταν με την ευχή και την ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου ταξίδεψα σε διάφορες πόλεις της Γουινέας, διαπίστωσα ότι οι χριστιανοί διψούσαν να μάθουν όσα περισσότερα μπορούσαν για τον Χριστό, απεγνωσμένα ζητούσαν να τους προμηθεύσουμε με θεολογικά βιβλία και δη στη γαλλική γλώσσα. Κάθε φορά που μοίραζα σταυρουδάκια ή εικονίτσες γινόταν μάχη. Γενικά ο κόσμος είναι φιλήσυχος, φιλειρηνικός, φιλόξενος με πολλή ευγένεια και καλοσύνη. Παντού με ακολουθούσαν μικρά παιδιά και όλοι ήθελαν να με ακουμπήσουν για να διαπιστώσουν αν οι Ευρωπαίοι είναι ίδιοι με τους Αφρικανούς. Συμπληρωματικά θα ήθελα να προσθέσω ότι στις περισσότερες περιοχές που επισκέφθηκα για πρώτη φορά συναντούσαν λευκό και όλοι μου έλεγαν πως «μέχρι σήμερα είχαμε δει λευκό μόνο στην τηλεόραση».

2 ΕΡΩΤΗΣΗ: Με την πρόσφατη επίσκεψή σας στη Μητροπολιτική σας περιφέρεια διαπιστώσατε ενθαρρυντικές τάσεις προς την Ορθοδοξία;

• ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, υπάρχουν πολλές προοπτικές και ενθαρρυντικές τάσεις προς την Ορθοδοξία, χρειάζεται όμως αρκετή δουλειά και πολλά χέρια. Δυστυχώς η πατρίδα μας, που είναι η κατεξοχήν Ορθόδοξη χώρα που στηρίζει την Ιεραποστολή στην Αφρική, λόγω των εθνικών της περιπετειών στερήθηκε για πολλά χρόνια της δυνατότητας να μεταλαμπαδεύσει τη φλόγα της Ορθοδοξίας στους λαούς που δε γνώρισαν τον Χριστό και τώρα που μπήκαν τα θεμέλια της Ιεραποστολής και το Πατριαρχείο μας άρχισε να δρέπει καρπούς, η κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας έρχεται και πάλι να την απομονώσει από τη στήριξη αυτής της προσπάθειας. Όμως, ο Θεός είναι μεγάλος, και όσο υπάρχουν φίλοι της Ιεραποστολής, όπως οι αναγνώστες του περιοδικού σας και τα μέλη του Ιεραποστολικού σας συλλόγου θα συνεχίσουμε απτόητοι την προσπάθειά μας αυτή.

3 ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν καταξιωμένοι διάκονοι όπως αναφέρει ο Απ. Παύλος; (Β’ Κορ. 3,6)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δόξα τω Θεώ υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Χρειάζεται πάντοτε δυνατή πίστη, διάθεση για προσφορά, ταπείνωση και υπακοή. Φυσικά ο αγρός μεγάλος και οι εργάτες λίγοι. Θυμάμαι μια φορά που επισκέφθηκα τον Σεβασμιώτατο Κωνσταντίνο, την ψυχή και την καρδιά του Πανελλήνιου Χριστιανικού Ομίλου Ορθοδόξου Ιεραποστολής, μου έδωσε μαζί με την ευχή του μια μικρή βοήθεια και μου είπε: ‘Γεώργιε παιδί μου αυτά είναι ψίχουλα, μακάρι να μπορούσαμε να βοηθήσουμε περισσότερο’ και του απάντησα: ‘Σεβαστέ Γέροντα, με τα ψίχουλα μπορούμε να ζυμώσουμε μεγάλο ψωμί και να ταΐσουμε εκατομμύρια αδελφών μας. Μακάρι όλοι να μας έδιναν τα ψίχουλα που μας δίνετε εσείς και τότε θα κτυπούσαν οι καμπάνες της Ορθοδοξίας παντού.’ Αλλά και μόνο η μαρτυρία της ταπεινής μας παρουσίας σε χώρες μακρινές, με πολλές δυσκολίες, χωρίς ηλεκτρισμό και καθαρό πόσιμο νερό, χωρίς γιατρούς και νοσοκομεία και πολλές άλλες ελλείψεις, είναι κάτι που δεν μπορεί να το κάνει εύκολα ο καθένας μας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ορθοδοξία δεν έχει εθνικά σύνορα, ούτε περιορίζεται σε μια ενορία. Αν ίσχυε αυτό οι Απόστολοι του Χριστού θα κήρυτταν το Ευαγγέλιο μόνο στην Ιουδαία και την Παλαιστίνη Όμως αψηφώντας όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες της εποχής τους ταξίδεψαν σε μέρη ξένα και πολλές φορές αφιλόξενα για να κηρύξουν Χριστό Εσταυρωμένο και Αναστάντα. Πήγαν στην Αλεξάνδρεια, στη Ρώμη, την Κόρινθο, την Έφεσο. Έφτασαν όπου μπορούσαν να φτάσουν εκείνη την εποχή για να μοιραστούν με τον τότε γνωστό κόσμο όσα βίωσαν κοντά στον Χριστό. Έχοντας παράδειγμα τους Αποστόλους του Χριστού προσπαθούμε κι εμείς να ‘τοποθετήσουμε ένα λιθαράκι στο έργο που ξεκίνησαν εκείνοι πριν δύο χιλιετίες. Τώρα το αν είμαστε καταξιωμένοι θα το κρίνει ο Θεός και αν το λιθαράκι-που> τοποθετήσαμε είναι πλίθινο ή από συμπαγές τσιμέντο θα το δείξει ο χρόνος.

4 ΕΡΩΤΗΣΗ: Μεταξύ των λαών της γης υπάρχουν ανισότητες. Πώς μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών και των πιστών της Ι. Μητρόπολής σας; ■

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με αλληλοσεβασμό και αγάπη. Στην Αφρική παραδείγματος χάριν δεν πήγαμε για να κάνουμε τους Αφρικανούς Έλληνες. Πήγαμε για να τους κάνουμε Ορθόδοξους, αλλά και φίλους της Ελλάδας μας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μην ξεχνάτε ότι οι πρόγονοί μας δεν υπήρξαν ποτέ βάρβαροι κατακτητές, αλλά παντού έδιναν τα φώτα του πολιτισμού και της δημοκρατίας. Και όταν σήμερα οι Αφρικανοί βλέπουν τους Έλληνες να μοιράζονται μαζί τους το υστέρημά τους, αυτή η καθαρά Χριστιανική πράξη αγάπης τους φέρνει ακόμα πιο κοντά μας.

5 ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην περιοχή που δραστηριοποιείται η Ι. Μητρόπολή σας υπάρχουν και άλλα χριστιανικά δόγματα. Ποια είναι η στάση τους απέναντι στην Ορθόδοξη Εκκλησία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να λεγόμαστε σωστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί και δη Ελληνορθόδοξοι πρέπει να αγαπάμε όλο τον κόσμο χωρίς διακρίσεις. Ακόμα και τον εχθρό μας. Πόσο μάλιστα το συνοδοιπόρο μας. Σκοπός μας δεν είναι να εχθρευόμαστε τα άλλα χριστιανικά δόγματα, αλλά να προσπαθούμε να δείξουμε με τα έργα μας και τα λόγια μας ότι η Ορθοδοξία είναι η αλήθεια και η ζωή, η σωτηρία και ο παράδεισος της ψυχής.

6 ΕΡΩΤΗΣΗ: Σεβασμιώτατε, πώς βλέπετε το μέλλον της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη χώρα αυτή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το μέλλον της Ορθοδοξίας στην περιοχή δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από το Θεό. Μέχρι σήμερα, όπου η Ορθοδοξία μας φύτεψε ένα σπόρο, αυτός ο σπόρος έβγαλε ρίζες γερές και έγινε δέντρο όμορφο, γερό και καρποφόρο. Αλλού πλατάνι, αλλού κυπαρίσσι, αλλού πεύκο, αλλού ελιά, αλλού αμυγδαλιά, αλλού πορτοκαλιά, αλλού γαρδένια, αλλού κρίνο, αλλού αθάνατος βασιλικός κ.ο.κ. Ας ελπίσουμε ότι ο καλός Θεός θα μας αξιώσει μια μέρα να δούμε και στη Δυτική Αφρική πολλά δέντρα καρποφόρα και αειθαλή, και να μυρίσουμε πολλά ευωδιαστά κρίνα πάντοτε προς Δόξαν Κυρίου.

Επιμέλεια:

Αικατερίνη Χ. Ιωάννου Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αθηνών

Συλλείτουργο Προκαθημένων στη Μόσχα για τα 1025 χρόνια από το βάπτισμα των Ρως

$
0
0
ΑΠΕ

sillito 
 
Με πανηγυρικό συλλείτουργο προκαθημένων τοπικών ορθοδόξων Εκκλησιών στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα ξεκίνησαν από το πρωί οι επίσημοι εορτασμοί για την επέτειο των 1025 χρόνων από τη Βάπτιση του πρώτου ρωσικού κράτους των Ρως, του Αγίου Ρους, επί μοναρχίας του πρίγκιπος (κνιαζ) Βλαδίμηρου.
Μαζί με τον πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο χοροστατούν οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β, Ιερουσαλήμ Θεόφιλος Γ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, καθώς και οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών Βουλγαρίας Νεόφυτος, Γεωργίας Ηλίας Β, Σερβίας Ειρηναίος κλπ.

Παρόντες στο συλλείτουργο και οι μητροπολίτες Αλέξανδρος Μαντινείας και Κυνουρίας και Χρυσόστομος Πατρών, οι οποίοι συνοδεύουν το Σταυρό του Αγίου Ανδρέα, που με την ευλογία του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και του πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου εκτίθεται σε προσκύνημα στη Ρωσία από τις 11 Ιουλίου και ειδικότερα στην Αγία Πετρούπολη, ενώ από τις 19 του μηνός και έως και αύριο φιλοξενείται στο ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, για να ακολουθήσουν το Κίεβο της Ουκρανίας και το Μινσκ της Λευκορωσίας.
Χιλιάδες κάτοικοι της Μόσχας και των πόλεων, που προηγήθηκαν, συχνά υπό συνεχή βροχή περιμένουν υπομονετικά για να προσκυνήσουν τον σταυρό ενός από τους πλέον αγαπητούς Αγίους στη Ρωσία, ο οποίος έχει χαρίσει το όνομά του και σε ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του ρωσικού κράτους, τη σημαία του Αγίου Ανδρέα, που αποτελεί σήμερα σημαία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τη διαδρομή του Σταυρού θα ακολουθήσουν από μεθαύριο, μετά την αυριανή συνάντησή τους στο Κρεμλίνο με τον πρόεδρο Πούτιν και οι προκαθήμενοι των τοπικών ορθοδόξων Εκκλησιών, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό την ιστορική παρουσία της ρωσικής Εκκλησίας και της ορθοδοξίας στις μετασοβιετικές αυτές χώρες.

Χαιρετίζοντας τους προκαθημένους ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε ότι το παλαιό ρωσικό κράτος, "το 'Αγιον Ρους είναι ζωντανό εωσότου παραμένει πιστό στην επιλογή, που έκανε ο ισαπόστολος πρίγκιπας Βλαδίμηρος, εωσότου διατηρεί την πνευματική του ενότητα, όσο θυμάται και τιμά δια της προσευχής τους κοινούς μας Αγίους".

Στο πλαίσιο των εορτασμών προβλήθηκε χθες από την κεντρική ρωσική τηλεόραση η ταινία του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, "Η δεύτερη βάπτιση της Ρωσίας", η οποία αναφέρεται στην αναγέννηση της ορθοδοξίας στη Ρωσία την τελευταία 25ετία.

Το χρονικό αυτό διάστημα χτίστηκαν και αναστυλώθηκαν από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εντός και εκτός Ρωσίας 25.000 ναοί, δηλαδή χίλιοι ναοί ετησίως, ή τρεις ναοί ημερησίως.

Στην ταινία του μητροπολίτη Ιλαρίωνα εμφανίζεται και ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος μιλά για τη δική του βάπτιση από τη μητέρα του κρυφά από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και εργαζόταν σε εργοστάσιο.

Ο Β.Πούτιν σημειώνει ότι η γενιά του θυμάται τον "Κώδικα των Οικοδόμων του Κομμουνισμού", ο οποίος "ήταν ουσιαστικά μια απλοποιημένη υπενθύμιση των θρησκευτικών-ηθικών αρχών όλων σχεδόν των σύγχρονων παραδοσιακών θρησκειών και όταν αυτή η έστω απλοποιημένη μορφή έπαψε να υπάρχει, εμφανίστηκε ένα ηθικό κενό, το οποίο θα μπορούσε να πληρωθεί μόνον με έναν τρόπο - με την επιστροφή στις πραγματικές, αληθινές αξίες".
 

Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος: "Το θαύμα συντελείται με τη χάρη του Θεού... Ευχόμεθα να παρουσιάσει πρόσωπα για να εργασθούν στον αμπελώνα Του "

$
0
0

Μαδαγασκάρη: Καταστροφή στο χορό των μουσώνων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

MG1

3η υδατοδεξαμενή: ελπίδα ζωής

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ακόμη μια φορά για τη σημαντική βοήθεια που μας προσφέρετε κατά διαστήματα όσον αφορά στην αγορά τροφίμων εκ 10.000 ευρώ αλλά και για τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων και ιδιαιτέρως των δεξαμενών εκ 30.000 ευρώ το τελευταίο διάστημα. Σας πληροφορώ ότι πριν από ένα μήνα τελείωσε και η τελευταία δεξαμενή σε ένα απομακρυσμένο χωριό 22 χιλιομέτρων από τον κεντρικό δρόμο, κι έτσι οι άνθρωποι εξυπηρετούνται τώρα μ’ αυτόν τον τρόπο και δεν είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν το νερό από πολύ μακριά. Η χαρά όλων των κατοίκων μικρών και μεγάλων ήταν μεγάλη και στην τελευταία επίσκεψη μου με ευχαρίστησαν πολλές φορές. Σας εσωκλείω φωτογραφίες.
Με τη βοήθεια του Θεού και τις ευχές του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου, όλα προχωρούν καλώς, αν και μας έχει επηρεάσει η κρίση της Ελλάδος και της Κύπρου.

MG2

Καταστροφή στο χορό των μουσώνων

Τον τελευταίο καιρό είχαμε πολλές καταστροφές από τους μουσώνες. Καταστράφηκαν πολλά σπίτια και οι άνθρωποι έμειναν στο δρόμο. Τρεις εκκλησίες δικές μας καταστράφηκαν και χρειάζεται τώρα μεγάλη επισκευή για να ξαναλειτουργήσουν. Έσπασε το φράγμα ενός ποταμού που ήταν κοντά στην κωμόπολη στο Tulear και καταστράφηκε η μισή πόλη. Τα σπίτια δύο ιερέων σκεπάσθηκαν σχεδόν από το νερό και έχασαν όλα τα υπάρχοντά τους.
Η Εκκλησία μας και στην περίπτωση αυτή δεν έμεινε αδρανής. Στείλαμε τρόφιμα, γάλα και ρούχα και μοιράσθηκαν στους πλημμυροπαθείς. Είχαμε και αρκετά θύματα σ’ αυτή την καταστροφή. Σιγά – σιγά οι ζημιές αποκαθίστανται, αλλά απαιτείται χρόνος και χρήματα. Γι” αυτό, σας παρακαλούμε να μάς συνδράμετε με την προσευχή και την ευαισθησία σας. Η αγία Εκκλησία μας είναι πάντα παρούσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη ζωή τους, χωρίς διακρίσεις.

Πρόοδος του πνευματικού έργου

Συνεχίζουμε, μεταξύ άλλων και με την υποστήριξη της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, τις περιοδείες σε χωριά και κωμοπόλεις, όπου οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την Ορθοδοξία. Ο λόγος του Θεού σπέρνεται ευκαίρως – ακαίρως και καρποφορεί αναλόγως το έδαφος, όπως λέει το Ευαγγέλιο, το οποίο βρίσκει πλήρη εφαρμογή στον σημερινό κόσμο. Η χάρις του Θεού προπορεύεται και προετοιμάζει το έδαφος (τις ψυχές των ανθρώπων), ώστε να είναι δεκτικές στο λόγο του Θεού.

MG3

Από εδώ αρχίζει το μυστήριο της σωτηρίας των ανθρώπων. Οι αφορμές είναι πολλές και διαφορές, ούτε καν τις φανταζόμαστε. Μικρά, ασήμαντα γεγονότα γίνονται αιτία ν’ αρχίσει η κατήχηση και η γνωριμία σε κάποιο χωριό. Ο σπόρος σπέρνεται στις ψυχές των ανθρώπων και σιγά – σιγά καρποφορεί εώς ότου δημιουργείται ένας μικρός πυρήνας και στο τέλος μια ορθόδοξη εκκλησία. Τι άλλο μεγαλύτερο θαύμα μπορεί να ζητήσει κανείς από αυτό;
Το θαύμα συντελείται με τη χάρη του Θεού στις ψυχές των ανθρώπων. Τις μεταμορφώνει και τις αναγεννά, ώστε να δεχθούν την αλήθεια, τον αληθινό Θεό, την αληθινή θρησκεία. Το Άγιο Πνεύμα ανοίγει συνεχώς πόρτες προς κατοίκησή Του. Συχνά έχουμε προσκλήσεις από διάφορα χωριά, να τους επισκεφθούμε και να μιλήσουμε για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η προσέλκυση γίνεται από τη χάρη του Θεού που πάντοτε προπορεύεται και ανοίγει τις καρδιές των ανθρώπων. Δοξάζουμε το Θεό για την ταπεινή μας διακονία και ευχόμεθα να παρουσιάσει πρόσωπα για να εργασθούν στον αμπελώνα Του, διότι πράγματι η έλλειψις των εργατών γίνεται αισθητή ημέρα με την ημέρα.
Με πατρικές ευχές
Ο Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος

http://ierapostoles.gr/2013/07/%ce%bc%ce%b1%ce%b4%ce%b1%ce%b3%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%ac%cf%81%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%bf%cf%81%cf%8c-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%bc/

Ignatius of Madagascar: "Thanks be to God for our humble ministry. May He bring out persons eager to work in His vineyard..."

$
0
0

Madagascar: a disaster in the dance of the monsoons

          Orthodox Missionary Fraternity

MG1

3rd watertank: a hope of life

Dear brothers in Christ,
I would like to thank you once more for the considerable aid you offered us at times, that is the 10,000 euros for food purchase and lately the 30,000 euros for the funding of several projects, especially the water tanks. I would therefore like to inform you that a month ago we had the last water tank completed in a remote village 22 km away from the main road, so now the local people are being served this way and do not have to travel very long distances in order to carry the water .
All the residents, young and old, were very happy and thanked me repeatedly during my last visit there. I enclose photographs. With the help of God and the blessings of our Pope and Patriarch Theodore II, everything goes on well, despite the fact that the financial crisis in Greece and Cyprus has affected us, too.

MG2

Strike of the monsoons

Lately we have had plenty of disasters due to the monsoons. Lots of houses have been destroyed and plenty of people are left homeless. Also, three of our churches have been damaged and they need a lot of repair work in order to operate properly again. In addition, there was a failure of a river dam near the town of Tulear, which resulted in the destruction of half of the city. Moreover, the houses of two priests were almost completely covered by water, and the clerics lost all their belongings.
Once more, our church was not inactive. We sent food, milk and clothing, which were distributed to the flood-stricken people. Unfortunately, there were plenty of human casualties in this disaster. The damages are being restored little by little, but this will definitely take time and money. Our church is always there for people when they face serious problems, without making any discriminations.

Progress of the spiritual work

We continue our tours in villages and towns where people are interested in meeting Orthodoxy. The Word of God is sown whether convenient or not and bears fruit depending on the fertility of the ground, as the Gospel says, which applies perfectly to the contemporary world. The grace of God always comes first and prepares the ground (that is, men’s souls) so that they accept His Word.

MG3

Here is the starting point of the mystery of men’s salvation. The occasions are so plentiful and varied that we cannot even imagine. Small, trivial events give us the chance to start the catechesis and acquaintance with a specific village. The seed is sown in the people’s hearts and little by little it bears fruit until a small nucleus is formed, and in the end, an Orthodox church is created. What bigger miracle than that can one ask for? The miracle takes place in the people’s souls by the grace of God. It reforms and regenerates them so that they can accept the truth, the real God, the true religion. The Holy Spirit is constantly opening doors for Its habitation. We often accept invitations from villages to visit them and talk about the Orthodox Church. The conversion is achieved by the grace of God, which always precedes us and opens men’s hearts. Thanks be to God for our humble ministry. May He bring out persons eager to work in His vineyard, because the shortage of such workers is being felt day by day.
With paternal blessings
Ignatius of Madagascar

http://orthodoxmission.org.gr/2013/07/madagascar-a-disaster-in-the-dance-of-the-monsoons/

Εικόνες από την Γουινέα και την Σιέρρα Λεόνε...

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προεξήρχε του Πανηγυρικού Συλλείτουργου στη Μόσχα για τα 1025 χρόνια από την Βάπτιση των Ρως

$
0
0


Την Τετάρτη 24η  Ιουλίου 2013, η ΑΘΜ, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ.Θεόδωρος Β΄, ανταποκριθείς στην πρόσκληση του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ.Κυρίλλου προκειμένου να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις προσευχής και μνήμης με αφορμή την συμπλήρωση 1025 ετών από την καίρια για την εξάπλωση του Χριστιανισμού Βάπτιση των Ρως από τον Άγιο Ισαπόστολο Πρίγκηπα Βλαδίμηρο, προεξήρχε του Πανηγυρικού Συλλειτούργου των Προκαθημένων και Εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα.
Εμφορούμενος από φιλομνήμονα σεβασμό προς το ιστορικό τούτο για την καθόλου Ορθοδοξία ορόσημο, ο Μακαριώτατος απηύθυνε προς τους συλλειτουργούντες Πρωθιεράρχες, τον κλήρο και το λαό που συνέρρευσε στον Ιερό Ναό τον ακόλουθο χαιρετισμό:
"Αγριέλαιος ων εγκεντρίσθης εν αυτοίς και συγκοινωνός της ρίζης της πιότητος της ελαίας εγένου." (Ρωμ. 11,17)



Με την Χάρη του Πανσθενούς Θεού, Προκαθήμενοι και Εκπρόσωποι όλων των κατά τόπους Αυτοκεφάλων Εκκλησιών της υπ΄ ουρανόν Ορθοδοξίας κοινωνούμε σήμερα με Σας στον Ιερό Ναό Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα και δίδουμε, ως μέλη της Μιάς, Αγίας, Αποστολικής και Καθολικής Εκκλησίας, μαρτυρία γεγονότος καιρίου για την χριστιανική ιεραποστολή. Δίδουμε μαρτυρία τιμής και μνήμης του εγκεντρισμού των Ρώσων στο ένα Σώμα του Χριστού, στην Εκκλησία.
Θεμέλιο του οράματος για μια χριστιανική Ευρώπη, η συσσωμάτωση των Ρώσων στην πραγματικότητα που έχει ως κέντρο τον σταυρωθέντα και αναστάντα αλλά και συνεχώς παρόντα στην ευχαριστιακή ζωή της Εκκλησίας Χριστό, κατέστησε τους Ρώσους κοινωνούς της ακενώτου πηγής της πατρώας παραδόσεως. Χριστιανικές αξίες, όπως η υπομονή, η μεγαλοψυχία και η θυσιαστική προσφορά, συγκροτούν έκτοτε την ρωσική ψυχή και διατηρούν τη συνοχή της ρωσικής κοινωνίας.



Η δοχή και εγκόλπωση του πόθου και του ζήλου της εν Χριστώ Ιησού πίστεως έφερε τους Ρώσους σε επαφή με το βυζαντινό πολιτιστικό φαινόμενο, εκφάνσεις του οποίου ανιχνεύονται σε όλες τις μορφές του ρωσικού πολιτισμού. Επιτάχυνε την πορεία των Ρώσων προς την εθνική τους αυτοσυνειδησία, με το όνομα «Ρώσος» να αναφέρεται πλέον στο κράτος, τους υπηκόους του και τη θρησκεία τους.
Διευκόλυνε την ταύτιση της εθνικής, πολιτικής και θρησκευτικής ταυτότητας και χάλκευσε την αίσθηση του συνανήκειν σε μια κοινότητα με αφετηριακή μαρτυρία την βαπτισματική αναγέννηση στα ύδατα του Δνείπερου ποταμού. Με δείκτη πορείας αλάνθαστο την Ορθοδοξία ως θεωρία και πράξη, το Έθνος των Ρώσων παρέμεινε αρραγές ακόμα και όταν ήρθαν χρόνια σαρωτικών εξωτερικών επιδρομών ή ασφυκτικών εσωτερικών πολιτικών σκληρύνσεων.



Η Ρωσική Εκκλησία, ανάγουσα τις απαρχές της στη Βάπτιση του 988, στάθηκε διαχρονικά φάρος τηλαυγής πνευματικών και ηθικών προσανατολισμών. Ωστόσο το κύρος ενός θεσμού δεν κρίνεται μόνο από το αποτύπωμα που αφήνει στο διάβα του χρόνου, ενώ βρίσκεται στην ακμή του. Πολύ περισσότερο κρίνεται από την υπομονή και την επιμονή που επιδεικνύει για να διατηρήσει αλώβητη την παράδοση κάτω από συνθήκες αντίξοες.
Και, όπως οι βελανιδιές γίνονται δυνατές με αντίθετους ανέμους και τα διαμάντια δημιουργούνται υπό πίεση, έτσι και η Ρωσική Εκκλησία ανδρώθηκε, διερχομένη συχνά την ερημία του χρόνου και ασθμαίνουσα στη σταυρική οδό της πίστεως. Ανέδειξε νέφος μέγα αγίων, φωτιστών, οσίων, διά τον Χριστό σαλών και ομολογητών, οι οποίοι κατελάμπρυναν τον πολύφωτο της καθολικής Εκκλησίας ουρανό και επιβεβαίωσαν εναργώς ότι "πίστις χωρίς έργων νεκρά εστίν, ομοίως και έργα χωρίς πίστεως• η γαρ αληθής πίστις δια των έργων δοκιμάζεται." (Ι.Δαμασκηνού, Έκδοσις ακριβής της Ορθοδόξου πίστεως, 82, 60-62)



Είναι προφανές ότι το υπερχιλιετές ιστορικό βάθος και η εντυπωσιακή αντοχή της πνευματικής σχέσεως της Ορθοδοξίας με το Ρωσικό λαό, ακόμα και όταν αυτή επαχθώς αμφισβητήθηκε, αντικατοπτρίζουν με τρόπο εύγλωττο και εναργή ότι η Βάπτιση των Ρώσων είναι γεγονός ιστορικό που υπερβαίνει και αναπλάθει τα σχήματα της ιστορίας.
Και είναι χρέος δικό μας να αποτίσουμε σήμερα φόρο τιμής και μνήμης στους Αγίους που συνέβαλαν τα μέγιστα στη χειραγωγία των Ρώσων προς το λουτρό της παλιγγενεσίας. Κατ΄ εφαρμογή της αριστοτελικής αποφάνσεως ότι το θάρρος είναι η πρώτη από τις ανθρώπινες αρετές, επειδή η ύπαρξή της εγγυάται τις άλλες, η Ισαπόστολος και Φωτιστής της Ρωσικής Εκκλησίας Αγία Όλγα, με θάρρος και παρρησία, με το ευεργετικό της παράδειγμα και το σωτηριώδες μήνυμα στα χείλη, ανεδείχθη σε φλογερή ιεραπόστολο της ορθοδόξου πίστεως και σε ευαγγελίστρια του Ρωσικού λαού. Προς αυτήν ευλαβικώς αναφωνούμε "χαίρε ότι εγνώρισας τοις Ρώσοις τον Θεόν".  
Ισοκύρως και ισοτίμως τιμούμε και γεραίρουμε τον Ισαπόστολο και Φωτιστή του Ρωσικού λαού Άγιο Βλαδίμηρο, τον, κατόπιν θαυματουργικής θεοσημείας, καταξιωθέντα του Πνεύματος της υιοθεσίας. Επιδεικνύοντας σπάνιο αισθητήριο και διορατικότητα ανάλογη του Μεγάλου του Χριστιανισμού Κωνσταντίνου, προέβη στην καθοριστική για την ιστορική πορεία των Ρώσων ευλαβή επιλογή της αληθινής πίστεως και της κοινής υιικής αναφοράς προς τον Τριαδικό Θεό.
Μνήμη ποιούμενοι των δύο αυτών μορφών Αγίων, διαδηλώνουμε εμπράκτως τη βεβαιότητα ότι ο σπόρος της σωτηρίας που έπεσε στη ρωσική γη προ χιλίων εικοσιπέντε ετών έδωσε και δίνει πλούσιους και ευλογημένους καρπούς που γεύεται η καθόλου Ορθοδοξία. Με διάθεση τιμητική και φιλομνήμονα, ανατρέχουμε νοερώς στο κομβικό αυτό για την καθόλου Ορθοδοξία χρονικό σημείο, αναβαπτιζόμενοι στα νάματα της ιστορικής αφετηρίας της ενδόξου πορείας της Αγιωτάτης Ρωσικής Εκκλησίας και διατρανούντες ότι όντως η πίστη παραμένει "ζώσα και δι΄ αγάπης ενεργουμένη" (Γαλ. 5,6).        



Εκ μέρους σύμπαντος του φιλοθέου ομίλου των Προκαθημένων και Εκπροσώπων των κατά τόπους Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, αναπέμπουμε δοξολογία προς τον εν Τριάδι Θεό, που μας αξίωσε να ανταποκριθούμε στην φιλίστορα πρωτοβουλία Σας, να βρεθούμε κοντά Σας και να μετέχουμε του συμποσίου αυτού της πίστεως και της μνήμης. Σας ευχαριστούμε για την Αβραμιαία Σας φιλοξενία και επευλογούμε πατρικώς τον ευγενή και πιστό Ρωσικό λαό, προσεπευχόμενοι όπως ο Κύριος Ιησούς Χριστός, ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας, επιβλέψη επί την άμπελον ταύτην, της αδελφής Εκκλησίας της Ρωσίας και στερεώση αυτήν στο διηνεκές του χρόνου. Αμήν.
Κατά την διάρκεια του εορτίου γεύματος που ακολούθησε, ο Μακαριώτατος  προσέφερε στον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ.Κύριλλο περίτεχνο εικόνα του Αγίου Μελετίου του Πηγά, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, ο οποίος και υπέγραψε τον Συνοδικό Τόμο Ιδρύσεως του Πατριαρχείου Μόσχας κατά την συγκληθείσα υπό του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμίου Β΄ Ενδημούσα Σύνοδο του 1593. Επ΄ ευκαιρία δε της αποστολής του περί Ρωσικού Πατριαρχείου Συνοδικού Τόμου, ο Άγιος Μελέτιος ο Πηγάς απέστειλε προς τον Πατριάρχη Μόσχας Ιώβ ως πολύτιμο δώρο την βακτηρία του Αγίου Προκατόχου του Ιωακείμ του Πάνυ, η οποία έως σήμερα προσφέρεται στον εκάστοτε νέο Πατριάρχη Μόσχας κατά την τελετή της ενθρονίσεώς του. Κατά την πρόποσή του ο Μακαριώτατος εμνήσθη και της επετείου των γενεθλίων του Σεβ.Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ, κ.Ιλαρίωνος, προς τον οποίο απηύθυνε θερμές ευχές.



Τον Μακαριώτατο, ο οποίος αφίχθη χθες στη ρωσική πρωτεύουσα, συνοδεύουν ο Σεβ.Μητροπολίτης Κυρήνης κ.Αθανάσιος, Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα, ο Θεοφ.Επίσκοπος Αργεντινής και Νοτίου Αμερικής κ.Λεωνίδας, πρώην Έξαρχος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Κάιρο, και ο Πανοσιολ.Αρχιμ. κ.Μελέτιος Κούμανης, Καθηγούμενος της Ι.Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αύριο ο Μακαριώτατος θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας, κ.κ.Κύριλλο, ως και θα προεξάρχει της χορείας των Προκαθημένων και Εκπροσώπων των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Δημοκρατίας κ.Βλαδίμηρο Πούτιν.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=937
http://www.amen.gr/article14753

Κι άλλες φωτογραφίες από την Μπόμπο Κικιούσια

$
0
0

 Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής:

Κι άλλες φωτογραφίες από τα παπούτσια στην Μπόμπο Κικιούσια

Η αποστολή στην Ουγκάντα από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής συνεχίζεται.
Δημοσιεύουμε κι άλλες φωτογραφίες από την αποστολή και διανομή παπουτσιών στο ¨ξυπόλυτο τάγμα" της Μπόμπο Κικιούσα.450 παιδιά πήραν παπούτσια!!






 

Κοινό ανακοινωθέν για την κατάσταση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή

$
0
0
Ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας

 
Oι Προκαθήμενοι και Αντιπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Μόσχα στους εορτασμούς επί τῃ επετείῳ των 1025 ετών Εκχριστιανισμού των Ρως, υιοθέτησαν κοινό Ανακοινωθέν με κεντρικό θέμα την κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Εκ μέρους όλων των παρισταμένων ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος παρέδωσε το παρόν κείμενο στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Β. Πούτιν στα πλαίσια της συναντήσεως της 25ηςΙουλίου στο Κρεμλίνο Μόσχας.
Οἱ Προκαθήμενοι καί οἱ Ἀντιπρόσωποι τῶν κατά τόπους Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν συναντηθέντες εν Μόσχᾳ τῃ προσκλήσει του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασῶν τῶν Ρωσιῶν κ.κ. Κυρίλλου, ίνα μετάσχωμεν των εορτασμῶν επί τῃ επετείῳ των 1025 ετῶν Εκχριστιανισμοῦ τῶν Ρως, κρίνομεν καθήκον ημῶν, ίνα υψώσωμεν φωνήν υποστηρίξεως πάντων των καταδιωγμένων σήμερον εις διαφόρους περιοχάς της υφηλίου, εξαιτίας της εις Χριστόν πίστεως αυτών, αδελφῶν ημῶν χριστιανῶν.
Χιλιάδες χριστιανοί καθημερινῶς υφίστανται διάφορα μαρτύρια και βασανισμούς, εκδιώξεις εκ των εστιῶν αυτῶν, άλλοι δε θανατοῦνται.
Από τη Νιγηρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Ινδία καταφθάνουν πληροφορίες διά τους φρικτούς βασανισμούς και τις θανατώσεις χριστιανών. Εις το Κόσσοβον βεβηλούνται τα θρησκευτικά ιερά προσκυνήματα, ενώ ήδη έχουν καταστραφεί πολλοί Ναοί και πολλοί άνθρωποι υστερούνται της δυνατότητος επισκέψεως των τάφων των συγγενῶν αυτῶν λόγω εκτοπισμοῦ και προσευχῆς υπέρ αναπαύσεως τῶν προγόνων αυτῶν εις τας πατρίδας αυτῶν.
Έντονον ανησυχία προκαλεῖ η κατάστασις εν Μέση Ανατολή. Κύμα βίας και τρομοκρατίας έχει πλήξει πολλάς χώρας της περιοχῆς, θύματα της οποίας είναι οι χριστιανοί. Η Λιβύη, όπου οι χριστιανοί σχεδόν εξέλειπον, διαλύεται λόγω συνεχῶν συγκρούσεων των αντιθέτων φυλετικῶν ομάδων. Εις δε το Ιράκ, όπου εκ του ενός εκατομμυρίου και πεντακοσίων χιλιάδων χριστιανῶν παλαιότερα, μόλις εν δέκατο μέρος έχει παραμείνει, δεν τερματίζονται οι τρομοκρατικές ενέργειες. Όλο και περισσότερον ανησυχητική η κατάστασις εν Αιγύπτῳ, όπου η σύγκρουσις εισήλθεν εις αιματηράν φάσιν και παρατηρείται αθρόα έξοδος των χριστιανικῶν πληθυσμῶν εκ της πατρώας γῆς. Συμφορά και ταλαιπωρίες έκρουσαν τας θύρας των οικογενειῶν χιλιάδων απλών ανθρώπων. Τα πλέον απροστάτευτα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικῶν και θρηκσευτικῶν μειονοτήτων, τελούν κατά κανόνα υπό την βίαν και την τρομοκρατίαν των συγκρούσεων.
Oι Προκαθήμενοι των Εκκλησιῶν της Μέσης Ανατολῆς, συνελθόντες εις Σύναξιν, τον Σεπτέμβριο του έτους 2010 εν Κύπρῳ, εξέφρασαν έντονον προβληματισμόν, διά την κατάστασιν εν τῃ περιοχῃ ταύτῃ και την ανησυχία διά το μέλλον των διαβιούντων εκεῖ χριστιανῶν. Ο ανάλογος προβληματισμός διετυπώθη επίσης εις τας παρόμοιας Συνάξεις τον Αύγουστο του έτους 2011  εν Ιορδανίᾳ, τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους εν Κωνσταντινουπόλει και τον Μάρτιον του έτους 2012 εν Κύπρῳ. Ανακοινωθέν υποστηρίξεως προς τους δοκιμαζόμενους χριστιανούς της Μέσης Ανατολῆς υιοθετήθη υπό της εν Μόσχᾳ Συναντήσεως τον Νοέμβριο του έτους 2011 των Προκαθημένων και Αντιπροσώπων τῶν κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιῶν.
Ιδιαιτέρως τραγική τυγχάνει σήμερον η κατάστασις εν Συρίᾳ. Εν μέσῳ του αδελφοκτόνου πολέμου οι χριστιανοί και οι εκπρόσωποι τῶν λοιπῶν θρησκευτικῶν ομάδων εξοντώνονται και εκτοπίζονται εκ των πόλεων και των εστιῶν αυτῶν, όπου επί αιώνας εν φιλαδελφίᾳ και αγάπῃ συνυπήρχον μετά των εκπροσώπων των λοιπῶν θρησκευτικῶν παραδόσεων.
Αι εξοπλισμέναι ομάδαι, άνευ αιδούς, χρησιμοποιούν κάθε μέσον προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς αυτῶν. Τα ακραία μέλη αυτῶν προχωροῦν όλο και περισσότερον εις διαπράξεις εγκληματικῶν πράξεων. Συνήθεις είναι αι ανατριχιαστικαί σκηναί βίας, αι δημόσιαι εκτελέσεις, η ταπείνωσις της ανθρωπίνης αξιοπρεπείας και καταπάτησις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διαδεδομένες πλέον πράξεις είναι αι απαγωγαί και οι θανατώσεις ανθρώπων, αι οποίαι συχνάκις διαπράττονται με κίνητρον τα ιδιοτελή και κερδοσκοπικά συμφέροντα. Οι ακραίοι τούτων δεν διστάζουν ίνα προσβάλουν θρησκευτικάς προσωπικότητας, ο σεβασμός των οποίων ήτο πάντοτε χαρακτηριστικόν γνώρισμα των λαῶν της Μέσης Ανατολῆς.
Διεθνή μέσα γενικής ενημερώσεως, όπως και πολλοί πολιτικοί παράγοντες αποσιωποῦν την τραγωδία των χριστιανῶν της Μέσης Ανατολῆς.
Δηλούμεν την αλληλεγγύη ημῶν εις τον Μακαριώτατο Πατριάρχη τῆς Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας και Πάσης Ανατολῆς κ.κ. Ιωάννη Ι΄, κωλυθέντα, ίνα παραστεῖ και κοινωνήσει μεθ΄ημῶν της χαρᾶς των σημερινῶν εορτασμῶν, διότι έπρεπε να παραμείνει πλησίον του ποιμνίου αυτοῦ εις την  δύσκολον ταύτην στιγμήν. Οι προσευχαί ημῶν είναι μετ΄αυτοῦ και μετά των εν Χριστῳ αδελφῶν ημῶν, οι οποίοι θανατοῦνται ὅλην τὴν ἡμέραν (Ρωμ. 8.36). ·
Συλλυπούμεθα το δοκιμαζόμενο λαόν της Συρίας. Απαιτούμεν την άμεση απελευθέρωσι των συλληφθέντων υπό των μαχητῶν κατά μήνα Απριλίον περιφανῶν αδελφῶν χριστιανῶν Ιεραρχῶν της Συρίας, δηλονότι του Μητροπολίτου Χαλεπίου και Αλεξανδρέτταςκ.Παύλου και του Συροϊακωβίτου Μητροπολίτου Χαλεπίου μαρ Γρηγορίου Ιωάννου Ιμπραίμ.
Απευθύνομεν έκκλησιν εις πάσας τας αντιμαχομένας μερίδας και εις όσους είναι εις θέσιν να ασκήσουν πολιτικήν επιρροήν, προκειμένου να αλλάξει η κατάστασις. Παύσατε την βίαν και τας εξοντώσεις των ειρηνικῶν πληθυσμῶν! Τερματίσατε πάραυτα πάσαν στρατιωτικήν επιχείρησιν ώστε μέσω διαπραγματεύσεων να εκπονήσητε αρχάς ειρηνικών διευθετήσεων των εμφυλίων συρράξεων! Απελευθερώσατε  άμεσα τους απαχθέντες κληρικούς και λοιπούς ειρηνικούς πολίτας!
Ως θεράποντες του Παντοδυνάμου Θεοῦ ημῶν αναπέμπομεν διαπύρους ευχάς προς τον Αρχηγόν της Ειρήνης, τον Κύριον και Παντοκράτορα, υπέρ επανεγκαθιδρύσεως της ειρήνης και της φιλαδελφίας εν τη γῃ της Μέσης Ανατολῆς, υπέρ ταχυτάτης επιστροφής των προσφύγων εις τας πατρογονικάς οικείας αυτῶν, υπέρ αναρρώσεως των τραυματισθέντων και αναπαύσεως των ψυχῶν των αδίκως θανατωθέντων και όπως απάσαι αι εμπλεκόμεναι μερίδαι των πολεμικῶν επιχειρήσεων συνισθώσιν και τερματίσωσιν πάσαν εχθροπραξία!

http://www.amen.gr/article14758

Με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκαν πριν από λίγο Προκαθήμενοι και Εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών

$
0
0
Romfea.gr 

poutin1
Του Αιμίλιου Πολυγένη | Romfea.gr
 
Με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκαν πριν από λίγο Προκαθήμενοι και Εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Η ιστορική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ειδική αίθουσα στο Κρεμλίνο με αφορμή την επέτειο των 1025 χρόνων από το βάπτισμα των Ρως.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν καλωσορίζοντας τους Προκαθήμενους και τους Εκπροσώπους των Εκκλησιών, μεταξύ άλλων τόνισε: "Είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω σήμερα στο Κρεμλίνο. Μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ρωσίας."
"Αυτές τις ημέρες η Ρωσική Εκκλησία και ολόκληρος ο Ορθόδοξος κόσμος εορτάζει την 1025η επέτειο της Βαπτίσεως των Ρως, γι' αυτό επιτρέψτέ μου να σας συγχαρώ για την συμμετοχή σας στους εορτασμούς", πρόσθεσε ο κ. Πούτιν.
 
kremlino4
 
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας σε άλλο σημείο ανέφερε ότι "τα ηθικά θεμέλια της Ορθόδοξης πίστης έχουν διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τον εθνικό χαρακτήρα των λαών της Ρωσίας."
"Ένα τέτοιο γεγονός όπως αυτό της επετείου των 1025 χρόνων από το βάπτισμα των Ρως, αποτελεί σημάδι πνευματικής ενότητας των λαών της Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν.
Επίσης ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας τόνισε: "Με πόνο, παρατηρώ ότι σε πολλές περιοχές του κόσμου, κυρίως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, πολλαπλασιάζονται οι θρησκευτικές διαμάχες και παραβιάζονται τα δικαιώματα των Χριστιανών, συμπεριλαμβανομένων και των Ορθοδόξων."
Τέλος ο Πρόεδρος Πούτιν ευχήθηκε σε όλους υγεία και δύναμη στην ανιδιοτελή διακονία τους για τα ιδανικά της Ορθοδόξου πίστεως, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα είναι πάντα στο πλευρό των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.
 

Η προσφώνηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον Βλαντιμίρ Πούτιν

$
0
0
Romfea.gr

alex-poutin

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος ηγήθη της χορείας των Προκαθημένων και Εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ.Βλαδίμηρο Πούτιν, τον οποίον αρμοδίως και καταλλήλως προσεφώνησε ως ακολούθως:
Εξοχώτατε Πρόεδρε της Ρωσικής Ομοσπονδίας κύριε Βλαδίμηρε Πούτιν,  
Δόξα και τιμή αναπέμπουμε στον εν Τριάδι προσκυνούμενο Θεό διότι παρέχει σε εμάς, τους Προκαθημένους και Εκπροσώπους όλων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, την ευλογία και την ιδιαίτερη χαρά της επισήμου κοινωνίας με πολιτικό ηγέτη, σεβάσμιο καί προσφιλή.
Αυτή η επίσκεψη δεν τυγχάνει μία εθιμική επικοινωνία, αλλά αποτελεί ουσιαστική πράξη εκφράσεως ειλικρινούς εν Χριστώ αγάπης και συναντιλήψεως, εν μέσω κλίματος πνευματικής ευφροσύνης, πηγαζούσης από τον επετειακό εορτασμό γεγονότος καθοριστικού για την ιστορική αυτογνωσία του Ρωσικού Έθνους, του οποίου ευθυνοφόρως ηγείσθε.
Η λήψη του φωτός της πίστεως και του πλούτου της πατρώας παραδόσεως διά της Βαπτίσεως των Ρώσων το έτος 988 με επικεφαλής τον Άγιο Ισαπόστολο Πρίγκηπα Βλαδίμηρο, απετέλεσε το στερεό θεμέλιο επί του οποίου χαλκεύτηκε η Ρωσική ψυχή, η οποία, περνώντας μέσα από το χωνευτήρι των δοκιμασιών, δεν δείλιασε ποτέ να θυσιάσει το ατομικό εγώ στο συλλογικό εμείς, γράφοντας χρυσές σελίδες ηρωισμού και προσφοράς.  
Τιμώντες διά της παρουσίας μας αυτήν την επιμαρτυρία των αιώνων, με χαρά ατενίζουμε την Εξοχότητά σας.
Η ευχαριστία μας εκφράζεται εσωψύχως διά της πνευματικής αγαλλιάσεως, εξωτερικεύεται δε και γίνεται προσευχητική διάθεση, αίτημα επιτακτικό και ευχή διάπυρος, όπως ο Κύριος σας χαρίζει ακατάβλητη υγεία και δύναμη επ΄ ωφελεία του φιλοπροόδου και ευσεβούς Ρωσικού Έθνους.
Κατά την διάρκεια της συναντήσεως κυριάρχησε το θέμα της εξάρσεως του θρησκευτικού φανατισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, συνεπεία της υστερόβουλης εκμεταλλεύσεως του θρησκευτικού συναισθήματος και της αδυναμίας κατανοήσεως και ανοχής της θρησκευτικής διαφορετικότητας.
Παράλληλα εξετάστηκε το ανησυχητικό φαινόμενο της πολιτικοποιήσεως της θρησκείας και της θρησκειοποιήσεως της πολιτικής προς εξυπηρέτηση διχαστικών ή τρομοκρατικών επιλογών.
Εξεφράσθη σύσσωμος συμπαράσταση προς το δοκιμαζόμενο Πατριαρχείο Αντιοχείας και απηυθύνθη έκκληση προς άμεση απελευθέρωση των απαχθέντων Ιεραρχών.
Τα συμπεράσματα της συναντήσεως κοινωνήθηκαν προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημερώσεως διά συνεντεύξεως τύπου, ενώ προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων του ο Ρώσος Πρόεδρος παρέθεσε επίσημο γεύμα.
 

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΚΑΝΑ 2013 -THE HEART DOCTORS IN GHANA 2013

$
0
0

 
         
                         
             
             
             
               

               
 
 
 
Περισσότερα...  http://orthodoxghana.blogspot.gr/

Αφρική, αυτή η πλούσια... Αφρική, αυτή η εξαθλιωμένη... Δυτικός Κόσμος (ΕΜΕΙΣ!!!)... αυτός ο έ ν ο χ ο ς...

$
0
0
Μικρογραφία11:20       
http://www.youtube.com/watch?v=A-h9Gl3Wnzc

"Πλούσιες χώρες, φτωχοί λαοί"

Ενώ ο δυτικός κόσμος συνεχίζει να προοδεύει, ο τρίτος κόσμος αντιμετωπίζει φτώχεια, επιδημίες, πολέμους, μόλυνση του περιβάλλοντος, παιδική θνησιμότητα.
Πόσο φτωχές είναι όμως στην πραγματικότητα οι χώρες του τρίτου κόσμου και πόσο πλούσιες οι "ανεπτυγμένες";

http://orthodoxcongo.blogspot.gr/

O Χριστιανισμός προσφέρει την λύση στο κοινωνικό πρόβλημα... Η Ορθοδοξία έχει λύσεις που μπορούν να σώσουν την ανθρωπότητα

$
0
0

Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό έχει δημιουργήσει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα η πρόσφατη οικονομική κρίση, που ξεκίνησε από την Αμερική και απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη μας με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Το γεγονός αυτό απέδειξε την παταγώδη αποτυχία των κοινωνικών συστημάτων, πού θεοποίησαν τον «μαμωνά» και στήριξαν τις ελπίδες τους στην βιομηχανική πρόοδο και την αλματώδη τεχνική ανάπτυξη.

Παράλληλα λησμόνησαν τον άνθρωπο και ιδίως τον Δημιουργό και κτίστη του κόσμου.

Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές τα 2/3 του πληθυσμού της γης υποσιτίζονται και ζουν σε πρωτόγονες συνθήκες. Σήμερα πού τα αγαθά αρκούν για την διατροφή όλων των ανθρώπων, αλλά δυστυχώς απουσιάζει η δίκαιη μεταχείριση και κυριαρχεί ή σπατάλη.

Μερικοί ίσως να ισχυρισθούν ότι τα θέματα αυτά ξεφεύγουν από τον θρησκευτικό προβληματισμό. Όμως αγνοούν ότι η χριστιανική διδασκαλία αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν ψυχοσωματική οντότητα και αυτό διαφαίνεται από τον Ευαγγελικό νόμο αλλά και την πράξη της Εκκλησίας.

Ιδιαίτερα η πρωτοχριστιανική Εκκλησία των Ιεροσολύμων όχι μόνο διακήρυξε αλλά και έκανε πράξη την χριστιανική κοινοκτημοσύνη με το κοινό ταμείο και τις «αγάπες».

Οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας στην διδασκαλία τους αναφέρονται και στα κοινωνικά ζητήματα καταδικάζοντας την αδικία και τον παράνομο πλούτο. Συγχρόνως σαν γνήσιοι ποιμένες του λαού συστηματοποιούν την φιλανθρωπία, ιδρύοντας φιλανθρωπικά ιδρύματα και περιθάλπουν τους φτωχούς, τους ασθενείς και τους κοινωνικά αδυνάτους.

Η Εκκλησία στα 2.000 χρόνια της ιστορικής παρουσίας της στην γη, παράλληλα με το βασικό της έργο, που είναι το κήρυγμα του Ευαγγελίου και η σωτηρία του άνθρωπου δεν παύει μέσα από τις ενορίες και τα μοναστήρια να υπηρετεί και τις βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων. Αυτό φαίνεται από τα εκατοντάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα που σήμερα διαθέτει στην Ελλάδα, αλλά και την κινητοποίηση που γίνεται σε κάθε δύσκολη περίσταση του λάου.

Ένα ακόμη άγνωστο κεφάλαιο για τους πολλούς είναι η σύγχρονη ανθρωπιστική προσφορά της Εκκλησίας στις χώρες της εξωτερικής ιεραποστολής στην Αφρική, την Άπω Ανατολή και την Λατινική Αμερική όπου θριαμβεύουν η απανθρωπιά, η κοινωνική αδικία, η εκμετάλλευση, η πείνα και η φτώχεια.

Μερικοί αναζητούν τις ευθύνες στο Θεό γι' αυτή την κατάσταση αντί να τις αναζητήσουν στην απάτη, την ασπλαχνία και την αδικία που δυστυχώς κυριαρχούν στους δήθεν πολιτισμένους. Σήμερα τα κοινωνικά προβλήματα αντί να λυθούν, περιπλέκονται, γίνονται οξύτερα, γιατί εκείνοι που έχουν επάρκεια όπως ζητεί ο Χριστός προτιμούν να τα σπαταλούν. Πόσο δίκιο είχε ο Αυγουστίνος όταν έλεγε: «Τα περιττά των πλουσίων είναι τα αγαθά των φτωχών»!

Δυστυχώς σήμερα έχομε λησμονήσει και τον ευλογημένο από τον Θεό θεσμό της εργασίας οδηγώντας χιλιάδες συνανθρώπους μας στην ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση. Για να σταματήσει η οικονομική κρίση και να λυθεί το κοινωνικό πρόβλημα θα πρέπει να αναζητηθούν και τα πνευματικά αίτια, γιατί η πνευματική κρίση που περνά σήμερα η ανθρωπότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη από την οικονομική. Μπορεί να υπάρξουν λύσεις όχι μόνο κοινωνικές και οικονομικές, αλλά και πνευματικές.

Οι λαοί σήμερα χρειάζονται πνευματική αφύπνιση για να γνωρίσουν τις χριστιανικές αρχές για τον πλούτο, την δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την αγάπη.

Η Ορθοδοξία έχει λύσεις που μπορούν να σώσουν την ανθρωπότητα, όταν κυρίως εμείς οι χριστιανοί καλλιεργήσουμε στην ζωή μας την ορθοδοξία και την ορθοπραξία.
Αρχιμ. Νεκτάριος Κιούλος, Ιεροκήρυξ των Σωμάτων Ασφαλείας - Διευθυντής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.
Ορθόδοξα αστυνομικά μηνύματα
 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΄'ΚΛΕΟΣ" ΣΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΟΛΕΓΙΟ ΣΤΟ LARTE - VISIT WITH THE PRESIDENT OF 'KLEOS " ΙΝ THE ORTHODOX COLLEGE IN LARTE

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ - FEAST OF THE HOLY APOSTLES PETER AND PAUL

$
0
0
ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΟΜΩΝΥΜΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΤΟ ΛΑΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΒΑΦΤΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΣΤΗΝ ΓΚΑΝΑ 2.000 ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟ ΤΑΛΑΜΒΕΚΟ.

FEASTOF THE HOLYAPOSTLESPETER AND PAULIN THE  HOMONYMOUSHOLYTEMPLE.INTHE CITYOF LARTEBAPTIZEDTHE 2000 FIRSTORTHODOXINGHANABY THE LATEMETROPOLITAN IRINEOSTALAMBEKOS.

 
 
 
 
 
                                     
 
Περισσότερα...  http://orthodoxghana.blogspot.gr/
Viewing all 15997 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>