Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15997 articles
Browse latest View live

Συλλείτουργο Προκαθημένων στο Κίεβο (Ιούλιος 2013)

$
0
0
kiev3

kiev1

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης | Romfea.gr

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα το πρωί, με την δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, στην πλατεία του Καθεδρικού ναού της Κοιμήσεως, της Λαύρας των Σπηλαίων (Pechersk) του Κιέβου, υπαίθριο Πανηγυρικό Συλλείτουργο, επ’ ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Βλαδιμήρου, και με την συμμετοχή των Προκαθημένων και των εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι μετέχουν στους εορτασμούς για την 1025η επέτειο του Βαπτίσματος των Ρώς.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ανέφερε: ''Σήμερα εορτάζουμε ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην ανθρώπινη ιστορία, ένα γεγονός που εξακολουθεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύνολό της και τους λαούς αυτών των εδάφων."
"Εμείς δεν πρέπει να ασχολούμαστε μονο με το παρελθόν, πρέπει να ασχολούμαστε με το μέλλον για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, από την φτώχεια, τον πόλεμο, τη βια και τις διακρίσεις σε όλες τις μόρφες", πρόσθεσε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.
Στη συνέχεια τόνισε: "Σήμερα, συγκεντρωθήκαμε σε ένα χώρο ιερό που έλαμψαν πολλοί άγιοι, μάρτυρες και μοναχοί."
Τέλος οι Προκαθήμενοι ευχήθηκαν στον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρο, ενώ ο Πατριάρχης Μόσχας του προσέφερε ένα σετ εγκολπίων και μια ποιμαντική ράβδο.
Αυτή την ώρα όλοι οι προσκεκλημένοι παρακάθηνται σε επίσημο γεύμα το οποίο παραθέτει προς τιμήν τους ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος.


kiev5



kiev9

kiev10

kiev11

Περισσότερα...   http://www.romfea.gr/epikairotita/18254-2013-07-28-12-42-06

Ετήσιο μνημόσυνο του αοιδήμου Μητροπολίτη Καβάσων κυρού Φιλήμονα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

$
0
0


Γραφείο Ειδήσεων Amen.gr

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Αθανασίου Κυψέλης Αθηνών (Μετόχι Πατριαρχείου Αλεξανδρείας - Κρίσσης 58-60, Άνω Κυψέλη, Δεύτερη Στάση του τρόλεϊ μετά την πλατεία Κυψέλης-Είσοδος PARKING οδός Πυθίας) τελέστηκε το πρωί της Κυριακής από τον Εκπρόσωπο του Πατριάρχου Αλεξανδρείας στην Αθήνα Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γουινέας κ. κ. Γεώργιο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Καβάσων κυρού Φιλήμονα, εφησυχάζοντα Ιεράρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας .Ακολούθως διενεμήθη το παραδοσιακό κόλλυβο με πρωινό στην Αίθουσα του Μετοχίου με φροντίδα των μοναζουσών Μηναΐδος και Χαριθέας.



Περισσότερα...   http://www.amen.gr/article14798

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην "Μητέρα των Ρωσικών Πόλεων"

$
0
0
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
 
Αφιχθείς στο Κίεβο διά της αμαξοστοιχίας, της ειδικώς διαμορφωθείσης προς μεταφορά του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄ έλαβε μέρος, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Ιουλίου 2013, στις εκδηλώσεις προσευχής και μνήμης για την 1025η  επέτειο Βαπτίσεως των Ρως στην πόλη που ανεδείχθη σε κολυμβήθρα των Ρώσων.
 
 
Το Σάββατο 27 Ιουλίου 2013, παρουσία αφενός μεν των Προκαθημένων και των Εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, αφετέρου δε των Προέδρων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Σερβίας, ο Μακαριώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος στην Πανηγυρική Δοξολογία, την τελεσθείσα υπό του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ. Κυρίλλου και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου κ.κ.Βλαδιμήρου, επί του παροχθίου του Δνειπέρου ποταμού λόφο του Βλαντιμίρ, όπου κατά παράδοση έλαβε χώρα η μαζική Βάπτιση των Ρώσων. Της Δοξολογίας ακολούθησε προσκήνυμα στην παρακείμενη ιστορική Ιερά Μονή της Λαύρας των Σπηλαίων.
Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος ηγήθη της χορείας των Προκαθημένων και Εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών κατά την συνάντηση με τον Εξοχ.Πρόεδρο της Ουκρανίας κ.Βίκτορα Γιανουκόβιτς, τον οποίον αρμοδίως και καταλλήλως προσεφώνησε ως ακολούθως:
Εξοχώτατε Πρόεδρε της Ουκρανίας κύριε Βίκτωρα Γιανουκόβιτς,
«Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε, πάλιν ερώ χαίρετε...» (Φιλ. 4,4). Με τον αποστολικό αυτό χαιρετισμό εκφράζουμε την συναισθανομένη, εκ μέρους όλων των παρευρισκομένων Προκαθημένων και Εκπροσώπων των κατά τόπους Εκκλησιών της Ορθοδοξίας, μεγίστη χαρά και ευφροσύνη που προκαλεί η σημερινή κοινωνία με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας.
 
 
Και δοξολογούμε τον Πανοικτίρμονα Θεό που μας αξίωσε να σας συναντούμε σήμερα στο Κίεβο, την μητέρα των ρωσικών πόλεων, την αναδειχθείσα σε κοινή κολυμβήθρα των Ανατολικών Σλάβων και σε φάρο τηλαυγή της χάριτος της θεογνωσίας για ολόκληρη την Ρωσία, τις Βόρειες χώρες, και τη Σιβηρία, έως του απωτάτου ανατολικού ορίου αυτής.
Σήμερα εορτάζουμε με την Εξοχότητά σας την επέτειο της Βαπτίσεως των Ρώσων με επικεφαλής τον Άγιο Ισαπόστολο Πρίγκηπα Βλαδίμηρο, στη γη όπου ο σπόρος της ορθοδόξου ιεραποστολής ευδοκίμησε, απέκτησε βαθειές ρίζες και κάρπισε, καθιστώντας τους κατοίκους της γης αυτής συγκληρονόμους και συμμετόχους της επαγγελίας του Θεού «εν τω Χριστώ διά του ευαγγελίου» (Εφ. 3, 2-6).
Ευχόμαστε Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε να μακροημερεύετε και να ποδηγετείτε τον φιλόθεο λαό της Ουκρανίας στο δρόμο της ειρήνης, της αναπτύξεως και της κοινωνικής ευημερίας. Ευχαριστούμε για την φιλόφρονα υποδοχή, για την μέριμνα και την παροχή κάθε διευκολύνσεως. Η δοξολογική μας διάθεση ως ευγνωμοσύνη προς τον εν Τριάδι Θεό, υψώνεται ως «θυμίαμα εύοσμον».
Περατωθείσης της συναντήσεως ο Μακαριώτατος ετιμήθη περικοσμούμενος διά της Ανωτάτης Τιμητικής Διακρίσεως της Ουκρανίας και παρεκάθησε σε επίσημο γεύμα προς τιμήν του ομίλου των Προκαθημένων και Εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
 
 
 
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επεσκέφθη στην ιδιαίτερη κατοικία του τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου κ.κ.Βλαδίμηρο προκειμένου αυτοπροσώπως να του ευχηθεί για την ονομαστική του εορτή. Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικων δώρων.
Καταληκτικώς, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Αρχιεπίσκοπο Κιροβογκράντ κ.Ιωάσαφ και τον Πανοσιολ.Αρχιμ. κ. Μελέτιο Κούμανη, Καθηγούμενο της Ι.Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια, ο Μακαριώτατος επεσκέφθη προσκυνηματικώς την Ιερά Μονή της Πετσέρσκαγια Λαύρας του Κιέβου την καθαγιασμένη υπό της χαριτοβρύτου παρουσίας υπέρ των δύο εκατοντάδων ολοσώμων σκηνωμάτων οσίων ασκητών της Μονής.
Την Κυριακή 28 Ιουλίου 2013, ο Μακαριώτατος προεξήρχε του Πανηγυρικού Συλλειτούργου των Προκαθημένων και Εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, το οποίο ετελέσθη υπαιθρίως στην πλατεία του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως, της Λαύρας των Σπηλαίων. Του Συλλειτούργου περατωθέντος, ο Μακαριώτατος παρεκάθησε σε επίσημο γεύμα οργανωθέν υπό του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου κ.κ.Βλαδιμήρου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανεχώρησε για την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, όπου και θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις για την 1025η επέτειο της Βαπτίσεως των Ρώσων.
 

"Εξωτερική Ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη"... στιγμιότυπα

$
0
0








Το νερό στη νότια Μαδαγασκάρη είναι είδος πολυτελείας ...και όταν το βρουν δίνουν μάχη τα παιδιά για να πλυθούν (Tulear, Toliara)





Αυτό το νερό πίνουν οι κάτοικοι της νότιας Μαδαγασκάρης.
Αγοράστηκε και στάλθηκε αυτή η υδροφόρα από την Ελλάδα.και από το υστέρημα όλων των Ελλήνων στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε λειτουργεί το πρόγραμμα '''νερό στο νότο'' (Νότια Μαδαγασκάρη, Tuliar)








https://www.facebook.com/pages/%CE%95%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%9C%CE%B1%CE%B4%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B7-/105716069556628

Welcome to the website of the Orthodox Archbishopric of Good Hope!

$
0
0
Welcome to the website of the Orthodox Archbishopric of Good Hope!
Note: We have unfortunately had some major technical problems with this website recently and are busy reconstructing it. We apologise for any inconvenience and hope to have it up and running in a few days…
We are the local presence of the “One, Holy, Catholic and Apostolic Church” on the southern tip of Africa. The Orthodox Church has passed on the Christian faith since the time of the Apostles and it was established in Africa when Saint Mark preached the Good News of Jesus Christ in Alexandria in the middle of the first century A.D.

mark
Saint Mark the Apostle, founder of the Church of Alexandria.

From its earliest days, the Church in Alexandria made a major contribution to the life of the universal Church. The famous Catechetical School of Alexandria made an important contribution to the developing understanding of the Christian faith. Moreover, the Egyptian deserts were home to the burgeoning monastic movement of the third and fourth centuries that was to have a major influence on Christian monasticism throughout the world. And when the truth of the Christian faith was under threat from heresy, it was the great Alexandrian Fathers of the Church, such as Saint Athanasius the Great and Saint Cyril of Alexandria, who proved themselves to be defenders of the truth through their writings and their witness.

archbishop
His Eminence Archbishop Sergios, Metropolitan Bishop of Cape Town since 2000.

Although the early centuries saw some missionary activity into sub-Saharan Africa with, for example, Saint Athanasius sending Saint Frumentius to evangelize Ethiopia, this was largely curtailed by the rise of Islam. It was only in the nineteenth century that Orthodox Christianity was brought to South Africa with the arrival of Greek and Cypriot immigrants, who brought a priest to come to this country at the beginning of the twentieth century, with the first church being built in Cape Town in 1904.
Our own Archbishopric of Good Hope was established in 1968 and includes areas of the Republic of South Africa south of the Vaal River – extending to the regions of the Western and Eastern Cape, the Free State, Kwazulu-Natal and the independent countries of Namibia, Swaziland and Lesotho.
We hope that this website will help inform and inspire you about the faith that we hold as a precious treasure and about the activities of our Church.
This faith, which we have received from the Church, which we preserve carefully, because, through the action of the Spirit of God, like a deposit of great price enclosed in a pure vessel, it rejuvenates ceaselessly, and makes the vessel that contains it to be rejuvenated. It is to the Church herself that the gift of God has been imparted, as the breath had been to the created man, so that all the members may partake of it and be vivified thereby; it is in her that the communion with Christ, that is, the Holy Spirit has been deposited, the Earnest-money of incorruption, a confirmation of our faith, and the ladder of our ascent to God [...]. For where the Church is, there is also the Spirit of God and where the Spirit of God is, there is the Church and all grace. And the Spirit is Truth.
St Irenaeus of Lyons
saint-rapahel-with-cross
The Metropolitan Church of Saints Raphael, Nicholas & Irene, Rondebosch, Cape Town.

http://www.goarch.co.za/welcome/#more-1061



 

The History of the Finnish Orthodox Mission... Det ortodoxa missionsarbetets historia

$
0
0

The History of the Finnish Orthodox Mission

In the 1950's the interest towards missionary work awoke among the members of the Orthodox Church of Finland. The Orthodox Mission, the missionary organization of the Orthodox Church of Finland, was founded in 1977.
The first long-term mission workers, teachers Siina Taulamo and Maria Iltola (now igumenia Marina) were sent to Kenya to assist the local Orthodox church in 1977. Their first assignments were to teach and to start the church's work among children, youngsters and women. Organizing diaconal work was also one of their tasks. The missionaries lived in a house called 'Bethany' in the village of Muguga, which became a central place for The Finnish Orthodox Mission.
In Kenya there were only a few proper church buildings in the 70's. Parishes held their services in school classrooms or sometimes outside, under a big acacia-tree. Therefore, church building has been an essential part of the Orthodox Mission's work in Kenya since its first years.
One of the main objectives has been to improve the living conditions and quality of life of the Kenyan people. The organization has carried out a great number of development co-operation projects. The most significant ones have been to build schools, health clinics and wells. The first school was built in 1979 in the village of Gimengwa in western Kenya.
The first missionaries started daily services, matins and vespers in Muguga. At first they were held in English, but gradually the lithurgical texts were translated into local tribal dialects. The missionaries had a central part in raising up the local orthodox congregations into the church's liturgical life.
The organization has supported the Orthodox Patriarchal Ecclesiastic School in Nairobi in many ways. Several missionaries from the Finnish Orthodox Mission have been working as teachers in the school. Aid has also been directed through the organization to educate children, youngsters and women.
Providing health care services in remote regions has also been a part of the organization's work in Kenya. Since the end of the 1990's, the main focus has been raising awareness on HIV- and aids. Members of the Kenyan Orthodox Church have been trained via various projects to educate their own communities on HIV and aids issues.
The Orthodox Mission's work is made possible by the donations and voluntary work of Finnish Orthodox. Funds have been raised mainly by organizing collection campaigns and through donations. The different parishes’ own spiritual and monetary support has also played a significant part.
During the last few years, 'School Fee Funds' and 'Mission Teams' have had a significant role in the Orthodox Mission's work. The Orthodox Mission's main aim is to assist the churches and parishes by supporting and developing local know-how and talents.

http://kirkkotoimii.fi/lahetys/pages/in-english/history.php



Det ortodoxa missionsarbetets historia

Intresset för att påbörja missionsarbete i Afrika vaknade på 1950-talet när ortodoxa finländare och dito afrikaner möttes. En missionsverksamhetsorganisation grundades år 1977 inom Finlands ortodoxa kyrka.
De första långvariga missionsarbetarna, lärarna Siina Taulamo och Maria Iltola (idag igumenia Marina), reste till Kenya år 1977 för att stöda Kenyas ortodoxa kyrka. Till deras första uppgifter hörde praktiskt lärararbete och de startade bl.a. kyrkans kvinno-, barn- och ungdomsverksamhet. Kyrkans diakoni var också på deras ansvar. Missionärernas hus ”Betania” blev snart ett center för allt finländsk missionsarbete på området.
På 1970-talet fanns det knappast några egentliga kyrkobyggnader i Kenya. Församlingarna höll gudstjänster i klassrum eller ute under något stort akacieträd. Redan från första början var byggandet av kyrkor en central del av den ortodoxa missionens verksamhet i området.
Ett av syftena med den ortodoxa missionen har varit att förbättra de allmänna levnadsförhållandena i Kenya. Organisationen har genomfört flera utvecklingsprojekt. De mest betydande man gjort har varit att bygga skolor, hälsostationer och brunnar. Den första skolan byggdes i byn Gimengwa i västra Kenya år 1979.
De första missionärerna började hålla regelbundna morgon- och kvällsandakter i Muguga. I början hölls andakterna på engelska, men så småningom blev gudstjänsttexterna översatta till de lokala stamspråken. Missionärerna hade en central roll när de gällde att undervisa de ortodoxa kenyanerna i kyrkans liturgiska liv.
Missionen har stött det ortodoxa teologiska seminariet i Nairobi, som utbildar präster för åtskilliga ortodoxa kyrkor i Afrika. Flera missionsarbetare från Finlands ortodoxa kyrka har jobbat som lärare i skolan. Missionen har också stött utbildningen av kvinnor, barn och ungdomar.
Att erbjuda hälsovårdstjänster och -upplysning i avlägsna trakter har varit en mycket viktig del av organisationens arbete i Kenya. Från och med slutet av 1990-talet har tyngdpunkten legat på undervisning i HIV- och aidsfrågor. Medlemmar från Kenyas ortodoxa kyrka har inom ramen för olika projekt utbildats till HIV- och aidsupplysare. Med stöd av den utbildning de fått kan de nu fortsätta arbetet i sina egna samfund.
De gåvor som finländska ortodoxa har bidragit med har spelat en avgörande roll för missionen i Kenya. Bidrag har huvudsakligen strömmat in genom insamlingar och donationer. Också församlingarnas missionskretsar och -kommittéer har en stor betydelse, både då det gäller att samla kapital till det praktiska arbetet, och att ge andligt stöd åt alla dem som är med om att förverkliga det i praktiken.
De senaste åren har ”Skolavgiftsfonden” och ”Missionsteamet” blivit de två centrala arbetsformerna för den ortodoxa missionen i Kenya. Den främsta målsättningen är att stöda lokala kyrkor med hjälp av den lokala befolkningens eget kunnande.

http://kirkkotoimii.fi/lahetys/pages/pa-svenska/historia.php
 

Περιοδικό “Ηχώ ” Του Πανεπιστημίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Κογκό

$
0
0

 

                
kogo1_494x320

 
Περιοδική έκδοση της Θεολογικής σχολής ” Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης  ” τέταρτο έτος Αριθ. 4,2011
Το περιοδικό αυτό των φοιτητών της Θεολογικής σχολής του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό , εκδίδεται με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρου, Γενικού Ακαδημαϊκού Γραμματέως του Πανεπιστημίου
Για να το διαβάσετε  πατήστε εδώ
 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας

$
0
0
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής
 
 
 
Αφιχθείς στο Μινσκ διά της αμαξοστοιχίας, της ειδικώς διαμορφωθείσης προς μεταφορά του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄ προεξήρχε, την Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013, του Πανηγυρικού Συλλειτούργου των Προκαθημένων και Εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, το οποίο ετελέσθη υπαιθρίως στην κεντρική πλατεία της πόλεως παρουσία πλήθους πιστών προς τιμή και μνήμη της 1025ης επετείου Βαπτίσεως των Ρως. Το Συλλείτουργο ολοκληρώθηκε διά της καταθέσεως εντός ειδικής θήκης αναμνηστικού Πατριαρχικού Συγγιλίου, υπογραφέντος υπό των παρόντων Πατριαρχών, στο σημείο όπου κατά την παράδοση εκηρύχθη το πρώτον ο Χριστιανισμός και όπου σχεδιάζεται η ανέγερση περικαλλούς Καθεδρικού Ναού.
 
 
Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος ηγήθη της χορείας των Προκαθημένων και Εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών κατά την συνάντηση με τον Εξοχ. Πρόεδρο της Λευκορωσίας κ. Αλέξανδρο Λουκασένκο, τον οποίον αρμοδίως και καταλλήλως προσεφώνησε ως ακολούθως:
 
 
Εξοχώτατε Πρόεδρε της Λευκορωσίας κύριε Αλέξανδρε Λουκασένκο,
Δόξα και τιμή αναπέμπουμε στον Τριαδικό Θεό διότι αξίωσε όλους εμάς τους Προκαθημένους και Εκπροσώπους των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών της καθόλου Ορθοδοξίας να έλθουμε στην ευλογημένη χώρα της Λευκορωσίας και να συναντήσουμε πρόσωπα αγαπητά. Βρισκόμαστε, Εξοχώτατε, αυτή τη στιγμή πλησίον σας, ανταποκρινόμενοι στην ευγενή πρόσκλησή σας να ολοκληρώσουμε στο Μινσκ την προσκυνηματική επίσκεψη τιμής και μνήμης με αφορμή την συμπλήρωση χιλίων είκοσι πέντε επών από την Βάπτιση των Ρώσων με επικεφαλής τον Άγιο Ισαπόστολο Πρίγκηπα Βλαδίμηρο.
Η προσκυνηματική μας αυτή επίσκεψη συνιστά ουσιαστική έκφραση της μεταξύ των Αγιωτάτων Εκκλησιών της Ορθοδοξίας ειλικρινούς κοινωνίας, συνοδοιπορίας και συναντιλήψεως. Φέροντες λοιπόν την επιμαρτυρία της εν τω συνδέσμω της αγάπης ενότητος, με αγαλλίαση πνευματική ατενίζουμε και τιμούμε τον δυτικό προμαχώνα της ρωσικής ορθόδοξης πίστεως, προ του οποίου επί αιώνες θραύονται τα υπό των αντιξόων ιστορικών πνοών και ρευμάτων εγειρόμενα καί μυκώμενα κύματα.
Επικαλούμενοι την δύναμη και την ευλογία του Κυρίου Ιησού Χριστού, του Σωτήρος και Λυτρωτή μας, επί της προσφιλούς χώρας της Λευκορωσίας, ευχαριστούμε, Εξοχώτατε, για την δοχή και την ξενία και ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας να συνεχίσετε με αδιάπτωτη υγεία και περισσή ενεργητικότητα το ευθυνοφόρο και πολύμοχθο κυβερνητικό σας έργο επ΄ ωφελεία του ευγενούς και πιστού λαού σας.
 
 
 
Περατωθέντων των πολυημέρων εκδηλώσεων για την 1025η επέτειο της Βαπτίσεως των Ρώσων, ο Μακαριώτατος απεχώρησε μέσω Μόσχας.
 

ΒΙΝΤΕΟ για την Ιεραποστολική Μητρόπολη Καμερούν

$
0
0
 
www.junglekey.com                                             en.wikipedia.org
 
 
Η πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν περιλαμβάνει,σήμερα, τις χώρες: 
 Καμερούν, 
 Τσαντ, 
 Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, 
 Ισημερινή Γουϊνέα και
 Νησιά του Ατλαντικού Ωκεανού Αγίου Θωμά και Πρίγκηπος.
Η έδρα της Ιεράς Μητρόλεως Καμερούν βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Yaoundé όπου για πρώτη φορά συνεκροτήθη η «Ελληνική Κοινότητα Γιαουντέ καί Περιχώρων»για την κατασκευή του πρώτου Ορθοδόξου Ναού στην χώρα του Καμερούν (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου- 1951).
Η Ιεραποστολική δραστηριότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν ξεκίνησε το 1980 όταν αυτή προσεκλήθη να δραστηριοποιηθεί Ιεραποστολικώς στην Ακραία, βορείως, Επαρχία της χώρας –(Extreme Nord)- και σε χωριά εντελώς εγκαταλελειμμένα από άλλες χριστιανικές ομολογίες.
(Είναι σημαντικό για την ιστορία της Ι.Μ. Καμερούν να διευκρινήσουμε ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ενώ δραστηριοποιείται από το 1880 στο καμερούν μόλις το 1972 φθάνει στην πρωτεύουσα Maroua της επαρχίας Extreme Nord).
Το Καμερούν είναι μια χώρα της Κεντροδυτικής Αφρικής 17.000.000 κατοίκων επισήμως καταγεγραμμένων, ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό μη καταγεγραμμένων κατοίκων.  Η νότια πλευρά του βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό όπου και έχει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Αφρικής στην πόλη Ντουάλα, η οποία αποτελεί την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.
(Λεπτομέρειες στην εξαιρετικής ποιότητας Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν:

Ο Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος μιλά για την μαύρη μαγεία στην Αφρική (Βίντεο)

$
0
0

 

          
Nikiforos

Ο μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος στην τράπεζα της Μονής Βατοπαιδίου στις 23 Ιουλίου 2013 μιλάει για την ιεραποστολική δράση της μητροπόλεώς του που περιλαμβάνει την Δημοκρατία του Κονγκό. Ιδιαίτερα αναφέρεται σε περιπτώσεις μαύρης μαγείας από τους ιθαγενείς μάγους που κάνουν εναντίον των ιεραποστόλων.
Να σημειώσουμε ότι ο μητροπολίτης Νικηφόρος είναι Αγιορείτης μοναχός από την Μικρή  Αγία Άννα και χρημάτισε σχολάρχης της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Περισσότερα για την μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής μπορείτε να δείτε εδώ. Δείτε το βίντεο:

http://www.diakonima.gr/2013/07/30/%ce%bf-%ce%ba%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%cf%8e%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%ce%b3%ce%b9%ce%b1/

Δύο χαρακτηριστικά βίντεο για την Ορθοδοξία στην υποσαχάρια Αφρική

$
0
0
Οι Αφρικανοί Γερόντισσα Θέκλα και ο π. Θεότιμος Τσάλα μιλούν για την Ορθοδοξία στην υποσαχάρια Αφρική

Η Γερόντισσα Θέκλα, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Κουλουέζι, σε συνέντευξή της στην Πεμπτουσία μιλά για την πορεία της Ορθοδοξίας στην υποσαχάριαΑφρική κατά τον 20ό αιώνα και σήμερα.  

Ο π. Θεότιμος Τσάλα, δρ θεολογίας, σε συνέντευξή του στην Πεμπτουσία μιλά για την διάδοση της Ορθοδοξίας στην Υποσαχάρια Αφρική.Δείτε το βίντεο.
 
 
 

Ιεραποστολικές διαδρομές στο Κονγκό...

Λουγκουζί της Ουγκάντας... Ένα Ορθόδοξο χωριό γεννιέται!!

$
0
0

Από τον ιστότοπο:

"Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Μπουσούγκιου στην Ουγκάντα"

 
 
Λουγκουζί της Ουγκάντας!! Ένα Ορθόδοξο χωριό γεννιέται!!
Όπως γνωρίζετε η προσπάθειά μας συνεχίζεται στον Αφρικανικό  αμπελώνα του Χριστού στην Ουγκάντα και με τη χάρη του Θεού επεκτείνεται.Θα θέλαμε να σας κάνουμε και πάλι κοινωνούς αυτής της δραστηριότητός μας αφού  τρόπο απλό και ταπεινό αποτελείτε και σεις σημαντικό κομμάτι αυτής της διακονίας.
Το Σάββατο 13 Ιουλίου βαπτίσαμε ανάμεσα στις μπανανιές και τα καφεόδεντρα 89 ανθρώπους ,άνδρες ,γυναίκες και πολλά παιδιά!!! Την επόμενη μέρα λειτουργήσαμε στο χωριό και κοινώνησαν όλοι οι νεοφώτιστοι. Τους μάθαμε πως θα κοινωνούν ,πως θα κάνουν το σταυρό τους ,πως θα παίρνουν αντίδωρο.Ήταν συγκλονιστικό να βλέπεις ανθρώπους να τα ακούν πρώτη φορά και να τα πραγματοποιούν με μεγάλο σεβασμό και ευλάβεια.Και τις επόμενες Κυριακές λειτουργήσαμε στο χωριό και ξεκινήσαμε κατήχηση για τη Θεία Λειτουργία.Τα μικρά παιδιά συνέχισαν το κατηχητικό τους με τον Χριστοφόρο και βέβαια τις ζωγραφιές τους.

Μετά τη Θεία Λειτουργία καθίσαμε με τα μεγαλύτερα παιδιά που βαφτίστηκαν  πρόσφατα ,12 αγόρια και τρία κορίτσια και μιλήσαμε λίγο για την Ορθοδοξία. Στο τέλος τους  δώσαμε μπλούζες από την Ελλάδα που μας διέθεσε ο  αδελφός μας κ.Αλέξανδρος και χάρηκαν πολύ. Η δημιουργία μιας μικρής ομάδας ποδοσφαίρου θα τους κρατά ενωμένους  και δημιουργικούς .Τις επόμενες εβδομάδες προγραμματίζουμε συναντήσεις με τις γυναίκες του χωριού αλλά και συναντήσεις με όλο το χωριό με σκοπό να προσπαθήσουμε  να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που αφορούν την Ορθοδοξία και την πίστη.
Εύχεσθε


Από την Ναμουγκόνα της Ουγκάντας π.Εφραίμ Παναούσης-π.Γεώργιος Νυόμπι 



 

Αυτό το παιδί εξηγούσε στην κούκλα του κατά την ώρα της κατήχησης τα λόγια μας!!
 
 
Ο υπαίθριος Ναός μας !!
 
 
Τα παπαδάκια μας.Ο Αναστάσιος ,ο Σπυρίδων και ο Δαβίδ.Τα καλλύμματα των Τιμίων δώρων τα δημιούργησε η ομάδα της Ιεροραπτικής της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής
 
 
Κατήχηση!! Πως κοινωνούμε ,πως πέρνουμε αντίδωρο!!
 
 
 
 
 Κατήχηση μετά τη Θεία Λειτουργία για τα μικρά παιδιά.
 
Και πολλές ζωγραφιές !!
 
 
Και μπλούζες για τα μεγάλα παιδιά ..
 

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Ρωσία

$
0
0
Romfea.gr

TSA 1166
 
Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουλίου 2013.
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου στην Ρωσία, με αφορμή την 1025η επέτειο από το βάπτισμα της Ρως.
Στο αεροδρόμιο «Σερεμετιέβο» τον Πατριάρχη Θεόδωρο με τη συνοδεία αυτού προέπεμψαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Μητροπολίτης Κυρήνης Αθανάσιος, Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, Αναπλήρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσία κ. Γ. Δάβαρης, ο μορφωτικός ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα κ. Δ. Γιαλαμάς, ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των διορθοδόξων υποθέσεων.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κατά την αναχώρησή του, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι παρά τη δύσκολη κατάσταση στην Αίγυπτο ήρθε ο ίδιος για να δείξει πόσο αγαπά την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας και ο Θεός του παρείχε αυτή τη δυνατότητα.
Ο κ. Θεόδωρος παρακάλεσε να μεταβιβασθεί η ευγνωμοσύνη του στον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο και εξέφρασε την  αδελφική του αγάπη προς τον Ρώσο Προκαθήμενο και την περί αυτόν Εκκλησία.
 

1ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοδόξων Νέων της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν

$
0
0



Με τις πατρικές ευχές και ευλογίες της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην πόλη Dolisie του Κονγκό το 1ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοδόξων Νέων της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, με γενικό θέμα: «Οι νέοι του Κονγκό μετέχουν ενεργά στη ζωή της Εκκλησίας».
Στο Συνέδριο συμμετείχαν τριάντα δύο νέοι, ηλικίας 18-30 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη κάποιες αρμοδιότητες στο τομέα του νεανικού ποιμαντικού έργου, εκπροσωπώντας όλες τις Ενοριακές Κοινότητες του Κονγκό. Σημειώνεται επίσης η ενεργή και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στις εργασίες του Συνεδρίου.

Οι θεματικές ενότητες, επί των οποίων εισηγήσεις παρουσίασαν οι ίδιοι οι νέοι ήταν:

Α.«Οργάνωση Ενοριακών Επιτροπών Νεότητος -Τρόπος λειτουργίας - Διαμόρφωση Κανονισμού Λειτουργίας».

Β. «Συμμετοχή των νέων στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας».

Γ. «Συμμετοχή των νέων στο ιεραποστολικό και κατηχητικό έργο της Εκκλησίας».

Δ.«Συμμετοχή των γυναικών στη δομή, τη ζωή και στις δράσεις της Εκκλησίας».

Ε. «Συμμετοχή των νέων στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας».

Επίσης εισηγήσεις ανέπτυξαν και οι Αιδεσιμώτατοι Πρωτοπρ.κ.Μάξιμος Oumba, Εφημέριος Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Pointe Noire, Πρωτοπρ.κ.Μπερνάρ Diafouka, Εφημέριος Ιερού Ναού Αναστάσεως του Κυρίου Brazzaville, Πρεσβ. κ.Σιλουανός Nkoukou, Εφημέριος Μεταμορφώσεως του Κυρίου Nkayi και Πρεσβ. κ.Δημήτριος Otomba, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Dolisie.










Την έναρξη του Συνεδρίου επευλόγησε ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης κ.κ.Θεόδωρος Β’ με την αποστολή του παρακάτω μηνύματος:

«Αγαπητά και ευλογημένα τέκνα μου εν Κυρίω,
Διά του παρόντος Πατριαρχικού Γράμματος χαιρετίζουμε την έναρξη των εργασιών του «1ου Ετησίου Συνεδρίου Ορθοδόξων Νέων της Ιεράς Επισκοπής Κονγκό-Μπραζαβίλ και Γκαμπόν». Οι νέοι, κατά κύριο λόγο, είναι δέκτες μηνυμάτων. Είναι άνθρωποι, οι οποίοι δέχονται συνεχώς μηνύματα όσον αφορά τη ζωή, τα ιδανικά, τις αρχές, τα οράματα, τις ανθρώπινες σχέσεις, την κοινωνική δομή και τόσα άλλα. Παράλληλα οι νέοι διαθέτουν την ειλικρινή θέληση και την αδάμαστη ενέργεια για ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Εύχομαι και προσεύχομαι αυτή η δεκτικότητα, η θέληση και η ενέργεια των νέων ανθρώπων, στα πλαίσια των ποικίλων δράσεων των Ενοριακών Κοινοτήτων του Κονγκό, να ριζώσει στο αειθαλές δέντρο της Ορθοδοξίας και να γίνει συγκοινωνός των αιωνίων αξιών της εν Χριστώ ζωής, που είναι ο φωτισμός και η αγιότητα, ως καρπός αγάπης, ειρήνης, προσευχής και συμμετοχής στην Λειτουργική και κοινωνική ζωή της Εκκλησίας.

Πατρικώς παροτρύνω όλους σας να εργασθείτε με προαίρεση αγαθή και πνεύμα εποικοδομητικό, υπό την συνετή καθοδήγηση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κονγκό-Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονος, ώστε οι προβληματισμοί, οι ανησυχίες και οι προτάσεις σας να μετασχηματιστούν σε πράξη, με κριτήριο την προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο παρόν και το μέλλον της νεολαίας της χώρας.

Με αυτές τις πατρικές σκέψεις συγχαίρω τον Θεοφιλ. Επίσκοπο για την εμπνευσμένη πρωτοβουλία του, επευλογώ τις εργασίες του συνεδρίου σας και καλώ όλους σας να συνεισφέρετε στην επιτυχία του με το νεανικό σας παλμό, τα αγνά οράματά σας και κυρίως με την ανόθευτη αγάπη σας στο Σωτήρα Χριστό.

Με πατρικές ευχές και Πατριαρχικές ευλογίες

Θεόδωρος Β’
Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής»




Μήνυμα επίσης απέστειλε από το Παρίσι, όπου ευρίσκεται για υπηρεσιακούς λόγους, ο Εξοχ.κ.Σεραφείμ Bhalat, Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας του Κονγκό, Διευθυντής Δημοσίων Έργων της χώρας και Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αναστάσεως του Κυρίου Brazzaville:

«Chers jeunes Orthodoxes du Congo, bien-aimés dans le Seigneur
Avec la bénédiction de Notre Père et Notre Evêque Mgr. PANTELEIMON, j’ai voulu en tant que votre aîné dans la foi orthodoxe, vous envoyer un message, depuis l’étranger où je me trouve en mission d’Etat.

Quoique regrettant de ne pas être parmi vous en ce grand moment de communion, de joie et d’amour, je voudrais vous assurer de tout mon soutien spirituel pour la réussite de ce premier congrès de la Jeunesse Orthodoxe de notre jeune Evêché du Congo-Gabon.

Voici presque 30 ans que par la grâce de Dieu, et par le charisme du frère Floribert TCHIZOUBOU, devenu par la suite premier prêtre orthodoxe de notre pays, que nous avons embrassé la foi orthodoxe et beaucoup de frères et sœurs dont certains ont été rappelés vers le Seigneur ont œuvré chacun dans les limites de ses capacités spirituelles, physiques ou matérielles à l’installation de l’église Orthodoxe au Congo.

Nous avons connu des périodes de perturbations tantôt pour des raisons exogènes tantôt pour des raisons endogènes à notre communauté, mais chaque fois que nous avons su écouter la voix de la repentance, de la réconciliation, de l’amour et de l’unité, dans la reconnaissance de Jésus-Christ comme Seul et Unique Chef de notre Sainte Eglise, nous avons, d’année en année, reçu des grâces qui nous ont permis aujourd’hui d’atteindre cette dimension d’Evêché.

C’est ici, le lieu d’avoir une pensée pieuse et une reconnaissance pour :
- Les Archevêques Métropolites IRINEOS, PETROS, THIMOTEOS et IGNATIOS, qui nous ont successivement administrés depuis Yaoundé puis Kinshasa ;
- Les missionnaires architectes KYRILLOS et surtout THEOLOGOS, qui ont commencé pour le premier et poursuivi et dynamisé pour le second, les constructions notamment à Pointe-Noire, Dolisie et Lοuingui;
- Notre clergé notamment les plus anciens à savoir les pères Bernard et Maxime, qui ont accepté très tôt, de se mettre au service de notre Seigneur, pour nous conduire dans la Foi Orthodoxe ;
- Tout les donateurs, tant au niveau de la Grèce que du Congo, qui participent par leurs contributions multiformes, à l’installation de l’Eglise Orthodoxe au Congo.

Mes chers biens aimés,
Nous avons chacun de nous un rôle à jouer et une mission à accomplir au sein de l’Eglise. Nous devons le faire non pas pour plaire aux hommes mais pour être au service du Christ notre Sauveur sans lequel nous serions sous l’emprise des puissances de ce monde. C’est une grâce pour nous mais surtout pour vous jeunes, d’avoir un Evêque jeune, avec une vision de ce que va devenir notre Evêché dans les années à venir. Nous devons être unis autour de lui, de cette unité dont le Christ a exhorté les apôtres avant sa Sainte Passion. Unis dans le refus du clientélisme, de la cupidité, de l’intérêt individuel et de la division. L’obéissance, le respect de la hiérarchie et de l’ordre établi, l’acceptation des décisions de la hiérarchie et l’humilité doivent caractériser les chrétiens orthodoxes en général et les jeunes orthodoxes en particulier.

Chers jeunes,
C’est dans cette exhortation à l’unité et au respect de la hiérarchie au sein de l’Eglise que je souhaite pleins succès au premier congrès de la Jeunesse Orthodoxe du Congo».
Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των πολιτειακών, στρατιωτικών, δικαστικών και θρησκευτικών αρχών της Περιφερείας Niari.



Κηρύσσων την έναρξη των εργασιών του 1ο Ετησίου Συνεδρίου Ορθοδόξων Νέων της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ.Παντελεήμων ανέφερε:

« Αιδεσιμώτατοι, Εξοχώτατοι, αγαπητά μου παιδιά,
Με την Χάρη του Θεού και τις Πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’, σας υποδέχομαι σήμερα με πολλή χαρά στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης, στην Ενοριακή Κοινότητα του Dolisie, προκειμένου να αρχίσουμε τις εργασίες του «1ου Ετησίου Συνεδρίου Ορθοδόξων Νέων της Ιεράς Επισκοπής Κονγκό-Μπραζαβίλ και Γκαμπόν».

Ο όρος «Συνέδριο» χαρακτηρίζει γενικά την οποιαδήποτε συγκέντρωση ειδικών ή εντεταλμένων σε σύσκεψη για λήψη αποφάσεων ή συζήτηση θεμάτων ή εξέταση κάποιων ζητημάτων. Αυτός ακριβώς είναι και ο δικός μας σκοπός. Το Συνέδριο αυτό, χωρίς να διεκδικεί την αναγνώριση μίας επιστημονικής διασκέψεως υψηλού επιπέδου, είναι μια συνάντηση εκπροσώπων των ορθοδόξων νέων του Κονγκό, του μέλλοντος της πατρίδος μας και της Εκκλησίας μας, οι οποίοι έχουν αρμοδιότητες στις Ενοριακές Κοινότητες που ανήκουν και καλούνται να καταθέσουν ανοικτά τις θέσεις και τις προτάσεις τους, για τον συντονισμό του ποιμαντικού έργου της νεότητος. Αυτές τις θέσεις σας, μαζί με τις προτάσεις σας -οι οποίες πάντοτε πρέπει να είναι σύμφωνες με την ορθόδοξη διδασκαλία- καλούμαστε εδώ να συζητήσουμε, να επεξεργαστούμε και να μεταφέρουμε και στους υπολοίπους ορθοδόξους νέους των Ενοριών μας, σε τοπικές συνάξεις νεολαίας που θα πραγματοποιηθούν ανά πόλη, μετά το τέλος των μεγάλων διακοπών.

Παράλληλα, ζητούμε να οργανώσουμε συστηματικά τις Ενοριακές Νεανικές Επιτροπές, ώστε όλες να συντονίσουν τις προσπάθειές τους υπό την καθοδήγηση και την ευθύνη του Επισκόπου, για να πορεύονται συντονισμένα και αποτελεσματικά προς δόξαν Θεού, προς πνευματική πρόοδο των νέων και δημιουργική παρουσία τους μέσα στην ευγενική κοινωνία του Κονγκό.


Αγαπητά μου παιδιά,
Το θέμα του Συνεδρίου μας είναι: « Οι ορθόδοξοι νέοι του Κονγκό μετέχουν ενεργά στην ζωή της Εκκλησίας». Τι είναι όμως η Εκκλησία? Εκκλησία είναι το Σώμα του Ιησού Χριστού που έχει ως κεφαλή τον Ίδιο το Χριστό. Μέλη αυτού του σώματος είναι όλοι οι βαπτισμένοι Χριστιανοί, οι οποίοι βρίσκονται σε οργανική σχέση και εξάρτηση τόσο προς την Κεφαλή τους, δηλ. το Χριστό, όσο και μεταξύ τους. Κοινός σκοπός των μελών της Εκκλησίας είναι ο αγιασμός που συντελείται με τη συμμετοχή στη μυστηριακή ζωή με επίκεντρο τη Θεία Ευχαριστία και την εξ αυτής απορρέουσα έμπρακτη έκφραση της αγάπης στις μεταξύ τους σχέσεις.

Την συνολική ευθύνη για την ζωή, την οργάνωση και τις δραστηριότητες της Εκκλησίας έχει ο Επίσκοπος. Ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος, Επίσκοπος Αντιοχείας, ένας από τους μεγαλύτερους Πατέρες και Διδασκάλους της Ορθοδοξίας που έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ. στην Ασία, λέγει προς τους κατοίκους της Σμύρνης: "Όλοι να ακολουθείτε τον Επίσκοπο, όπως ο Χριστός τον Πατέρα Του, καθώς και το σύνολο των ιερέων (να τον ακολουθεί), όπως οι Aπόστολοι… Κανένας από αυτούς που ανήκουν στην Εκκλησία να μην πράττει κάτι ξεχωριστά από τον Επίσκοπο. Εκείνη να θεωρείται βέβαιη Ευχαριστία, η οποία προέρχεται από τον Επίσκοπο… Όπου τυχόν εμφανιστεί ο Επίσκοπος, εκεί να είναι το πλήθος (των πιστών), όπως ακριβώς όπου είναι ο Ιησούς Χριστός, εκεί είναι και η Εκκλησία στο σύνολό της…". Επομένως, γίνεται σαφές ότι χωρίς τον Επίσκοπο δεν υπάρχει Εκκλησία.

Ωστόσο, στην πορεία των αιώνων, με την αύξηση των πιστών και την γεωγραφική τους εξάπλωση, η Εκκλησία απεφάσισε την δημιουργία των Ενοριών, υπό την ποιμαντική ευθύνη των Πρεσβυτέρων.

Η Ενορία όμως, υπό την ευθύνη του Εφημερίου, δεν αποτελεί αυτοτελή Ευχαριστιακή κοινότητα, αλλά προέκταση της Ευχαριστιακής υπό τον Επίσκοπο Συνάξεως. Γι’ αυτό η παρουσία του Επισκόπου στην Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας, ακόμα και όταν απουσιάζει, δηλώνεται με την μνημόνευση του ονόματός του και κυρίως με το αντιμήνσιο που βρίσκεται πάντοτε επάνω στην Αγία Τράπεζα και φέρει την υπογραφή του.

Bλέπετε λοιπόν, ότι το κέντρο της Εκκλησίας παραμένει πάντοτε η Θεία Ευχαριστία, αφού εκεί ενώνονται όλοι οι πιστοί με τον Σωτήρα Χριστό και μεταξύ τους, δια του Σώματος και του Αίματος Αυτού με σκοπό τον αγιασμό όλου του κόσμου, δια της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος.

Επειδή όμως πρέπει να γνωρίζουμε όλες τις παραπάνω αλήθειες της πίστεώς μας, έχομε ανάγκη από την κατήχηση, δηλαδή την γνώση της πίστεώς μας, και στην συνέχεια την εφαρμογή των αρχών της πίστεώς μας στην καθημερινή μας ζωή. Λέγει ο Απόστολος Παύλος στους Γαλάτες (κεφ.5, 19-26): «φανερὰ δέ εστί τα ἔργα τῆς σαρκός, ἅτινά ἐστι μοιχεία, πορνεία, ἀκαθαρσία, ἀσέλγεια, εἰδωλολατρία, φαρμακεία, ἔχθραι, ἔρεις, ζῆλοι, θυμοί, ἐριθεῖαι, διχοστασίαι, αἱρέσεις, φθόνοι, φόνοι, μέθαι, κῶμοι καὶ τὰ ὅμοια τούτοις, ἃ προλέγω ὑμῖν καθὼς καὶ προεῖπον, ὅτι οἱ τὰ τοιαῦτα πράσσοντες βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσιν. ὁ δὲ καρπὸς τοῦ Πνεύματός ἐστιν ἀγάπη, χαρά, εἰρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, ἀγαθωσύνη, πίστις, πρᾳότης, ἐγκράτεια· κατὰ τῶν τοιούτων οὐκ ἔστι νόμος. Οἱ δὲ τοῦ Χριστοῦ τὴν σάρκα ἐσταύρωσαν σὺν τοῖς παθήμασι καὶ ταῖς ἐπιθυμίαις. Εἰ ζῶμεν Πνεύματι, πνεύματι καὶ στοιχῶμεν. μὴ γινώμεθα κενόδοξοι, ἀλλήλους προκαλούμενοι, ἀλλήλοις φθονοῦντες».

Να λοιπόν γιατί καταλήξαμε από κοινού σε αυτό το θέμα του Συνεδρίου μας! Διότι δεν αρκεί μόνον να μετέχουμε στη ζωή της Εκκλησίας, αλλά να μετέχουμε σωστά, ορθά, ως αυθεντικοί Ορθόδοξοι χριστιανοί.

Για το Συνέδριό μας μαζί επιλέξαμε τις εξής θεματικές ενότητες: (…) Μέσα από την ανάπτυξη των θεμάτων αυτών, που καλύπτουν όλο το φάσμα της εκκλησιαστικής δράσης, θα εκφράσετε τις απόψεις σας και θα προτείνετε τους τρόπους συμμετοχής σας. Επίσης, ιερείς της Επισκοπής μας θα σας μεταφέρουν την ποιμαντική τους εμπειρία στους παραπάνω τομείς.

Στο 1ο Συνέδριο Νεότητος συμμετέχουν και γυναίκες. Αυτό είναι αυτονόητο, αφού ο ίδιος ο Χριστός διακήρυξε την ισότητα των δύο φύλων, ξεπερνώντας τις κοινωνικές προκαταλήψεις της εποχής του και όλων των εποχών μετά από Αυτόν. Σας θυμίζω τους λόγους του αποστόλου Παύλου προς τους Γαλάτες: «ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ. Πάντες γαρ υμείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού» (Γαλ. 3, 28).



Η σωτηρία δεν είναι για τους άνδρες μόνο. Όπως κάθε διάκριση, είτε ανάμεσα στις εθνικότητες, είτε ανάμεσα στα θρησκεύματα, είτε στην κοινωνική και ταξική καταγωγή έχει καταργηθεί στην Βασιλεία του Θεού, έτσι και η διάκριση ανάμεσα στα φύλα δεν ισχύει. Γυναίκα και άνδρας λειτουργούν ως «ένα πρόσωπο» εν Χριστώ Ιησού. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την πίστη, την παράδοση της ζωής τόσο του άνδρα, όσο και της γυναίκας στον Ιησού Χριστό, μέσα από την πίστη τους προς Αυτόν.
Γι’ αυτό και η Εκκλησία, όταν τιμά τη μνήμη κάποιας ξεχωριστής γυναίκας-Αγίας, θυμίζει στους πιστούς αυτή την ενότητα που υπάρχει στη πίστη, χωρίς διακρίσεις φύλου, εθνικότητος και γλώσσας.

Και, παράλληλα, υπενθυμίζει ότι και ο Χριστός εκ γυναικός γεννήθηκε. Στο πρόσωπο της Παναγίας η γυναίκα τιμάται στην υψηλότερη θέση που μπορούσε να πάρει ο άνθρωπος έναντι του Θεού. Η γυναίκα είναι το δώρο της ανθρωπότητας στο Θεό, αφού δια της μητρότητος της Θεοτόκου ο Χριστός ήλθε στον κόσμο.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να σας τονίσω ότι φέτος προτίμησα να ακουστεί καθαρά η δική σας φωνή μέσα στην Εκκλησία του Κονγκό. Με την βοήθεια του Θεού, θα ακολουθήσει ένας κύκλος αντιστοίχων ξεχωριστών συνάξεων για τους Ιερείς, για τους κατηχητές, για τους υπευθύνων όλων ων τομέων δράσεως της Εκκλησίας.
Ευχαριστώ όλους όσους εργάσθηκαν για την διοργάνωση του Συνεδρίου μας, ως και τους καλούς ιερείς και τις εκκλησιαστικές Επιτροπές των Ενοριών μας, ενώ χαιρετώ με βαθεία τιμή και ευγνωμοσύνη τους εκπροσώπους των Αρχών του Νιαρί, που σήμερα βρίσκονται κοντά μας.


Δοξολογώντας το Πανάγιο Όνομα του Θεού κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου μας και εύχομαι καλή επιτυχία στους σκοπούς του. Σας ευχαριστώ!»
Κατά τις ημέρες που ακολούθησαν οι νέοι και οι νέες με υποδειγματική συμπεριφορά, σύνεση και υπευθυνότητα συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν εποικοδομητικές δράσεις με τα μικρά παιδιά του παρακειμένου Ορφανοτροφείου της Επισκοπής, διασκέδασαν και έλαβαν μέρος στην λειτουργική ζωή.

Τέλος, την Κυριακή, 28η Ιουλίου, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Θεοφιλ.Μπραζαβίλ στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Dolisie, διά της οποίας επερατώθη καλλικάρπως η προαναφερθείσα ποιμαντική δράση της τοπικής Εκκλησίας υπέρ της νεότητος.



Περισσότερα...   https://www.facebook.com/profile.php?id=100005785866727&sk=photos&collection_token=100005785866727%3A2305272732%3A69&set=a.151540355048826.1073741848.100005785866727&type=1


"Μαύρα παπαδάκια"... Ορθόδοξοι Ιερόπαιδες στην Αφρική

Images of Orthodox East Africa (2010)

$
0
0
 
Photo: Metropolitan Jeronymos, www.orthodoxytz.com
   By Professor Harry Boosalis
May 11, 2010
 
 
 
 
After months of fundraising and anxious preparation, my son Michael and I finally embarked on our very first mission trip. On July 27th we departed for the remote regions of Tanzania in East Africa. This trip proved to be the most exciting and exhilarating journey I have ever been on, yet at the same time the most exhausting.

 
Our mission commenced on the shores of Florida's eastern Atlantic coast in the historic city of St. Augustine. We were warmly welcomed by the dedicated staff of the Orthodox Christian Mission Center who provided us with our final orientation. Joining us in St. Augustine were our team leader Fr. Michael Miklos and Briana Finui, both of the American Carpatho-Russian Diocese. The four of us comprised the American side of our mission team. We met the other half - four members of the Church of Finland - in Amsterdam. Our international team was co-sponsored by SCOBA (Standing Conference of the Canonical Orthodox Bishops in the Americas) and the Orthodox Church of Finland. Ours was the first OCMC mission team equally composed of four members from two different countries.
 
As soon as we touched down in Uganda, we knew we had entered another world. The main roads were lined with endless vendors selling various goods from small wooden shacks. Women wore colorful tongas with small babies strapped across their backs, yet somehow managing to balance tall round baskets on top of their heads, amid a noisy and never-ending stream of pedestrians, bicycles and speeding automobiles.
 
We finally arrived in the small town of Kayanga located in the district of Karagwe in the northwestern tip of Tanzania, which was to be our temporary home. Karagwe is near the scenic southwestern shore of Lake Victoria. Our task was twofold: first, to teach courses on Orthodox faith and theology to one hundred students of various ages at a special seminar organized by the local Metropolitan, Jeronymos of Mwanza; and secondly, to be 'eambassadors of good will' to the people of Tanzania as we travelled with the Metropolitan to various communities throughout his diocese.
 
Under the inspired leadership of Metropolitan Jeronymos, this particular region of Tanzania is experiencing an incredible thirty percent annual growth rate, with a new seminary, churches, clinics and schools. Metropolitan Jeronymos was born in Uganda and educated in Athens and is fluent in both Greek and English. It was a great honor to work with this man and his devoted staff in such a unique and blessed ministry.
 
Our teaching mission was only one segment of the longer seminars organized by the Metropolitan, where he gathers selected young people, and future leaders and teachers from various villages of his diocese. Nurses, educators, tradesmen and other professionals are invited to provide workshops on agriculture, construction, economics, health and hygiene. The students return home and pass their newly acquired knowledge and skills to their fellow villagers, improving the overall quality of life in their village.
 
The poverty we encountered was incredible. Tanzania is one of the poorest places on earth. Many homes in the rural areas are constructed out of mud-bricks and bamboo sticks. The average life expectancy for Tanzanians is only around fifty years. Many suffer from malaria and yellow fever, and in many areas there is no clean water or adequate sanitation.
 
Despite such extreme poverty, the people were still so joyful and dignified. Most memorable were the smiling faces and joyful voices of the young children who would often flock around us wherever we went, with wide smiles spread across their eager- eyed faces shouting 'Mzungu!', 'Mzungu!', which means 'White-man' in Swahili.
 
We taught our classes in English, with the help of a translator. It was strange at first, speaking only in short, concise phrases, and then having to wait for each phrase to be translated into Swahili. Somehow it worked out better than expected. It was a joy to see the positive responses and genuine interest reflected in the eyes of our students.
 
Among our most cherished memories were the opportunities to personally accompany His Eminence Metropolitan Jeronymos on his long journeys through the remote regions of his diocese. It was a moving experience to travel with him as he visited communities and schools and consecrated new churches. This year alone the Metropolitan is scheduled to consecrate thirty new churches! We were warmly received into all the parish communities we visited. The joyous receptions with which they honored us after Liturgy, as they 'brought out the drums' and danced for us, will remain with me forever.
 
Celebrating the Liturgy in Swahili amid the loud and harmonious congregational singing was an experience of a life-time. Many of the faithful knew the Liturgy by heart, and the delight they shared as they sang praises to the Lord was felt by all.
 
Photo: www.orthodoxytz.com, The Orthodox Church in Tanzania
 
Metropolitan Jeronymos has a very elegant, even regal way about him as he serves the Divine Liturgy. Dressed in his hierarchical vestments, he was always clothed in truly Christ-like love and humility. Watching him interact as an arch-pastor among his young priests and witnessing the loving, pastoral relationship he has with the people of his distant communities - even dancing with them to the beat of their African drums after Liturgy - is to see a genuine missionary at work; a missionary man in the truest sense of the word; a man specially 'sent out' by God. One of the most encouraging aspects of the mission was to see how the Lord used us to reach out and touch the hearts of these young African believers, even through the means of a translator. In a quiet yet sincere way, I could sense an inner connection with the students through the attentive yet endearing looks in their eyes. Somehow, by God's grace, we pray that the spiritual seeds planted in the souls of those young believers will continue to grow and blossom forth.
 
Another great lesson learned from the success of our team was the importance of being patient with one another, and how vital it is not to impose our own will on those around us. Our teaching team, despite coming from such diverse backgrounds, somehow gelled so easily together. We felt like family. I realize now how beneficial it was to let God's will unfold according to His way and His time, and not according to ours. It was amazing to see the wonderful ways the Lord continues to work in His vast vineyard, through so many different, dedicated and uniquely talented people - if we only let Him. It was remarkable, and at the same time humbling, to see how grateful our African brothers and sisters were to us for coming to Tanzania. They expressed their gratitude through the joyous beat of their beloved drums and the rhythmic movements of their traditional dancing. Such sights and sounds will never be forgotten.
 
Amid such extreme poverty, I saw and shared in the innate joy of these beautiful people. I found a renewed sense of reassurance in God's great and fathomless providence for all of His precious children. And I realized how vastly different God measures the true quality of human life; how His values differ from ours; and how contrary they seem when compared with the ways of the world: 'For My thoughts are not your thoughts, nor are your ways My ways,' says the Lord. 'For as the heavens are higher than the earth, so are My ways higher than your ways, and My thoughts higher than your thoughts.' [Isaiah 55. 8,9] May our Lord continue to bless the holy ministry of His Eminence Metropolitan Jeronymos, and all the faithful throughout the Church of Tanzania, for many, many years. And may He grant me another such opportunity to one day return to the wonderful people of Orthodox East Africa.
 

HOLY UGANDAN PRIESTS LOVINGLY SERVE GOD'S PEOPLE

$
0
0
  St. Philip Orthodox Church, Tampa, Florida

   It was a most humbling experience to be in the presence of such holy men as the Ugandan priests that we worked with. They are truly "fathers" not only to their parishioners but to all in need in their areas. They try to provide for the people's temporal as well as spiritual needs. Though poorly paid, many of the priests take from their own pockets to help those most in need. No one in need is ever asked if they are Orthodox. Each is treated as the child of God that they are. All of this work is done with a smile and a joyful heart.
   Their celebration of the Divine Liturgy is done with awe and with care for the Holy Mystery. It was a great joy to concelebrate with them in a church that had mud walls and a thatched roof. The greatest cathedral never had a more joyful and reverential and well sung Liturgy. Fr. Joseph was accepted as an altar brother and treated with love and kindness by the priests and by the people. This experience gave new meaning to "one holy, catholic and apostolic church."
 
"Let us pray to the Lord."
 
 
Reverencing the Eucharist.
 
 
Fr. George, the pastor.
 
 
Giving Communion.
 
 
An Orthodox woman.
 
 
Wearing their best for church.
 
 
The clergy.
 
 
Fr. George in gift of vestments.
 

Ορθόδοξες εμπειρίες και στιγμιότυπα στην υποσαχάρια Αφρική

Kimamba, St. George's Greek Orthodox Church

Viewing all 15997 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>