Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 16000 articles
Browse latest View live

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στον «Ε.Κ.»: Κόσμημα η Ομογένεια

$
0
0

 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, δεύτερος τη τάξει στην Ορθόδοξη Εκκλησία ανά την οικουμένη, ανάμεσα σε παιδιά της Ουγκάντα, στα οποία προσφέρει έμπρακτη αγάπη και στοργή.


ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος δεύτερος τη τάξει στην Ορθόδοξη Εκκλησία, με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» χαρακτήρισε την Ομογένεια της Αμερικής, «κόσμημα της απανταχού ελληνικής Διασποράς» και τόνισε πως «με ακατάβλητη ενεργητικότητα, με πρωτοπόρα επιχειρηματική δραστηριότητα, με στοχευμένη παρεμβατικότητα υπέρ των δικαίων του Ελληνισμού, η Ομογένεια της Αμερικής αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση του τρόπου με τον οποίο ο Ελληνας μπορεί να μεγαλουργήσει σ’ έναν ξένο τόπο. Να προκόψει και να προοδεύσει προσαρμοζόμενος στις απαιτήσεις της καινούργιας του πατρίδας, χωρίς όμως ποτέ να προδώσει την πατρίδα της καρδιάς του».

http://www.ekirikas.gr/article/88960

Ένας Πατριάρχης στους ρυθμούς της Αφρικής...

Ο βουλευτής της Ζουαζιλάνδης Marwick Khumalo στην Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης

$
0
0

Από την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης:



 
 
Την Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013, επισκέφθηκε την Επισκοπή Μοζαμβίκης, όπου στεγάζεται και το γραφείο διασύνδεσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο,  ο βουλευτής κ. Marwick Khumalo,   του γειτονικού βασιλείου της Ζουαζιλάνδης και  πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής για τη συνεργασία - διεθνείς σχέσεις και για την ασφάλεια και την ειρήνη του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου,ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής για την συνεργασία με τη Δ.Σ.Ο.
 Κατά την διάρκεια της επίσκεψης έγινε συνεργασία με βουλευτές και τοπικούς παράγοντες της Μοζαμβίκης σχετικά με το ίδρυμα για την κοινοβουλευτική δημοκρατία και  θρησκευτική ανεκτικότητα, το οποίο σχεδιάζεται από το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο και τη Δ.Σ.Ο. στο κοινοβούλιο της Μοζαμβίκης. Ακόμη συζητήθηκε η επικείμενη επίσκεψη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ ως αρχηγού της Αφρικανικής Ορθοδοξίας, για να ομιλήσει στην γενική συνέλευση του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου.
 
Περισσότερα... http://orthomoz.blogspot.gr/
 

Ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης Ιωάννης παρέδωσε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ δήλωση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας σχετικά με τους απαχθέντες Σύρους Αρχιερείς

$
0
0







 
















Με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. BanKi-Monστη Μοζαμβίκη, ο Ορθόδοξος Επίσκοπος της χώρα κ. Ιωάννης τού παρέδωσε χθες το απόγευμα, 21 Μαΐου 2013, τη σχετική δήλωση και την ανακοίνωση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), που αφορά στην απαγωγή των δύο Επισκόπων στην σπαρασσόμενη Συρία, όπως μάλιστα του ζητήθηκε από την Δ.Σ.Ο.,  με την ιδιότητα του συντονιστή του εν λόγω Οργανισμού.
 






 

Παλιά, αλλά διαχρονικά... 4 χρόνια πριν: "Ο παπα-Βασίλης της ελπίδας στο Καμερούν της απόγνωσης"

$
0
0



«Ντρεπόμουν σαν άνθρωπος, σαν Ελληνας, σαν Ευρωπαίος και σαν κληρικός, όταν έβλεπα ανθρώπους σε απόσταση λίγων ωρών από την Ελλάδα να ζουν αιώνες πίσω και να πεθαίνουν στα 42 τους χρόνια, επειδή δεν έχουν τα απαραίτητα: λίγο καθαρό νερό, ένα φάρμακο για την ελονοσία και λίγο φαγητό την περίοδο της ξηρασίας».


Ο πατήρ Βασίλης Τσιμούρης με τα παιδιά του Τουλούμ         

                 Ο πατήρ Βασίλης Τσιμούρης με τα παιδιά του ΤουλούμΟ παπα-Βασίλης Τσιμούρης απ' την Κοκκινιά συμμετείχε στην ιεραποστολή με το σύλλογο «Αγιος Ιωάννης Χρυσόστομος» στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων Ορθόδοξης Ιεραποστολής στο Καμερούν. «Συμμετείχα με τις ευλογίες του μητροπολίτη Πειραιώς και βρέθηκα σε μια περιοχή όπου οι άνθρωποι αναζητούν τον Θεό και παρακαλούν όλους να τους μιλήσουν για τον Θεό. Κι όμως, αδυνατούμε να τους Τον εξηγήσουμε επειδή δεν πάμε και αδυνατούμε ν' ανταποκριθούμε στο αίτημά τους λόγω των δυσκολιών διαβίωσης».
Ο ίδιος σκέφτεται να πάει και να μείνει ένα διάστημα με την παπαδιά του «ανταποκρινόμενος στο αίτημα του μητροπολίτη Καμερούν Γρηγορίου, ο οποίος διακαώς επιθυμεί κληρικούς από την Ελλάδα για να διδάξουν τους εκεί κληρικούς λειτουργική, κατηχητική κ.λπ.».
Το ιεραποστολικό έργο στο Τουλούμ του Καμερούν ξεκίνησε το 1996 όταν ήταν μητροπολίτης Καμερούν ο σημερινός Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος. Χτίστηκαν κάποια σχολεία, κάποιες εκκλησίες, φτιάχτηκαν πηγάδια για την εύρεση νερού και άρχισαν να δημιουργούνται υποτυπώδεις οικισμοί από αχυρόσπιτα.
«Οι συνθήκες ζωής, δύσκολες έως άθλιες», θα σημειώσει ο παπα-Βασίλης, ο οποίος προσπάθησε συναισθηματικά φορτισμένος να μας εξηγήσει τι είναι το μοναδικό φαγητό τους, το «μίλι-μίλι», με το οποίο και ζουν.
«Είναι ένας καρπός σαν τσαμπί, που το παίρνουν από τα δένδρα, το ξηραίνουν και το αλέθουν σαν αλεύρι. Αυτό όμως βγαίνει πάντα μετά τις βροχές και υπάρχει για έξι μήνες». Ομως, όπως λέει, τι γίνεται μετά, όταν για άλλους έξι μήνες έχει ξηρασία;
Με τη βοήθεια φίλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του Συλλόγου, συγκεντρώνονται τρόφιμα, κυρίως ρύζι και φάρμακα, και μ'ένα φορτηγό που διανύει απόσταση 2,5 χιλιάδων χιλιομέτρων από την έδρα του Πατριαρχείου, μοιράζονται χωρίς θρησκευτική διάκριση σε χριστιανούς, μουσουλμάνους και προγονολάτρες. Ανοίγονται πηγάδια και σκεπάζονται με καλύμματα με σκοπό να διαφυλαχτούν, χτίζονται σχολεία και διδάσκονται την επίσημη γλώσσα του κράτους, τα γαλλικά, μεταξύ των 360 τοπικών διαλέκτων, και τα μαθηματικά, ανεγείρονται εκκλησίες και γίνονται κάποια κατηχητικά.
Μετά την εκφώνηση του ιερέα σε διάφορες στιγμές ψάλλουν και δοξάζουν τον Θεό «με αλαλαγμούς και τύμπανα», λέει ο παπα-Βασίλης. «Μου θύμισε την Παλαιά Διαθήκη, όταν ο λαός ευχαριστούσε ποικιλόμορφα τον Θεό».
Μακριά από τη σύγχρονη εποχή, μη γνωρίζοντας τι είναι τρένο ή τηλεόραση, ζουν τον δικό τους Γολγοθά. Μαζί μ' αυτούς και κληρικοί-λαϊκοί, οι οποίοι δίνουν από το υστέρημά τους, το οποίο βλέπουν να μετατρέπεται σε πνευματική και υλική τροφή για ζωή.
«Οι σύγχρονοι άνθρωποι, αυτοί που ξεχνούν ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν τη βοήθειά μας, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους... Ας βοηθήσουν για να χαρίσουν μια ζωή και ένα χαμόγελο σε κάποιο παιδί, όπως το παιδί που χαμογέλασε, όταν του χαρίσαμε μία μπάλα ποδοσφαίρου», κατέληξε, βουρκωμένος απ' τη συζήτησή μας ο παπα-Βασίλης από τη φτωχογειτονιά της Κοκκινιάς.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=27337

Όταν ξεκινούσε "Η θαρραλέα πρωτοβουλία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου στη μάχη κατά του AIDS "

$
0
0


του Νίκου Παπαχρήστου

Ο ιός του HIV που προκαλεί την ασθένεια του AIDS θερίζει κυριολεκτικά την Αφρική οδηγώντας στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους, που δεν έχουν την τύχη να έχουν πρόσβαση σε σύγχρονα φάρμακα, ενώ παράλληλα ανατρέπει τις κοινωνικές δομές σε μιαν ήδη σκληρά και ποικιλοτρόπως δοκιμαζόμενη ήπειρο. Σε αυτή την τραγική πραγματικότητα η θαρραλέα απόφαση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου να πρωτοστατήσει σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των λαών της Αφρικής και ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας για το πολυδιάστατο πρόβλημα του AIDS αποδεικνύει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν στέκεται στον τύπο αλλά εμβαθύνει στην ουσία των πραγμάτων.


Το Ιεραποστολικό Πατριαρχείο της Αφρικής τολμά να ασχοληθεί ενεργά με ένα καίριο κοινωνικό ζήτημα, χωρίς τις τυπολατρικές προσεγγίσεις, τον στρουθοκαμηλισμό και την υποκριτική διάθεση άλλων θρησκειών. Τολμά να παρέμβει ως ένας κατεξοχήν πνευματικός θεσμός, απόλυτα ανεξάρτητος από τις όποιες επιδιώξεις των διαφόρων τοπικών και πολυεθνικών πολιτικό-οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων που αντιμετωπίζουν την Αφρική ως πηγή κέρδους και τους λαούς της ως αναλώσιμο είδος προς εκμετάλλευση.

Οι αριθμοί και τα επίσημα στοιχεία φανερώνουν την «κόλαση» που ζει η Μαύρη ήπειρος. Πιο συγκεκριμένα στην υποσαχάρια Αφρική, που πλήττεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη από τον HIV και τις συνέπειες του, υπολογίζεται πως περίπου 22,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Μόνο το 2009, σε αυτή την περιοχή του πλανήτη, περίπου 1,3 εκατ. άνθρωποι πέθαναν από AIDS ενώ 1,8 εκατ. άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ΗIV. Από το ξέσπασμα της επιδημίας, επισήμως στις αρχές της δεκαετίας του ’80, περίπου 14.8 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τον έναν από τους δύο γονείς τους από HIV/AIDS.

Εν τω μεταξύ οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του AIDS είναι ευρύτερα αισθητές, όχι μόνο στον τομέα της υγείας, αλλά, όπως αναφέρουν και οι μελέτες διεθνών οργανώσεων, και στην εκπαίδευση, την βιομηχανία, τον αγροτικό τομέα, τις μεταφορές και γενικότερα σε όλους τους παραγωγικούς τομείς. Ταυτόχρονα, η επιδημία του AIDS στην υποσαχάρια Αφρική εξακολουθεί να αποδομεί τις τοπικές κοινωνίες, γυρίζοντας πολλά χρόνια πίσω τις προσπάθειες για ανάπτυξη.

Τον Φεβρουάριο του 2010 συνόδευσα τον Πατριάρχη Θεόδωρο στην ποιμαντορική επίσκεψή του στην έδρα της Μητροπόλεως Αξώμης, στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας. Μεταξύ πολλών άλλων, μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσαν οι πινακίδες στις εισόδους των σχολείων της Αιθιοπικής πρωτεύουσας. «Μην ξεχνάτε το AIDS», «Προστατευτείτε από τον HIV», «Χρησιμοποιείτε προφυλακτικά, πείτε όχι στο AIDS», προειδοποιούσαν τους μαθητές όλων των ηλικιών. Αυτή η εικόνα μαρτυρούσε τη δραματική πραγματικότητα. Όπως μου είπαν τα ανεπίσημα στοιχεία ανεβάζουν τους φορείς του ιού περίπου στο 7% του πληθυσμού. Από συζητήσεις που είχα με τον Πατριάρχη, του οποίου την δράση παρακολουθώ από το 1995, αντιλήφθηκα την μεγάλη αγωνία του για τους ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα, ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής αλλά και πίστης. Είδα το ανυπόκριτο πατρικό ενδιαφέρον του για τα μικρά παιδιά που έχασαν τους γονείς τους από AIDS, για εκείνα που είχαν την ατυχία να το «κληρονομήσουν», για τους άνδρες και τις γυναίκες που μολύνθηκαν, συνήθως από άγνοια ή εξαιτίας της απελευθερωμένης σεξουαλικής κουλτούρας που επικρατεί στην Αφρική. Μα πιο πολύ αισθάνθηκα την αγωνία του Πατριάρχη να βοηθήσουν όλοι, να συμβάλλουν όλοι, να συμμετέχουν όλοι για να σταματήσει η διάχυση και η μετάδοση του ιού του HIV.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, στο μήνυμά του ενόψει τον Χριστουγέννων, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος προανήγγειλε «…Μια εκστρατεία υποστήριξης των πασχόντων αλλά και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου η μάστιγα του AIDS να αποβεί ευκαιρία ανάδειξης της πνευματικότητάς μας και της ανθρωπιάς μας. Διότι υπηρετώντας τον εμπερίστατο συνάνθρωπο, υπηρετούμε τον ίδιο τον Χριστό και μαρτυρούμε την προφητική αποστολή της Εκκλησίας, την ελπίδα….». Ήταν το πρώτο βήμα αυτής της εκστρατείας που κήρυξε ο προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου σε μια σαφή και συγκροτημένη προσπάθεια συμβολής της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει η Μαύρη ήπειρος.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και οι συνεργάτες του εργάστηκαν αθόρυβα και συστηματικά προκειμένου να καθορίσουν την στάση του Πατριαρχείου και τους τομείς συνεισφοράς του. Ήρθαν σε επαφή με εξειδικευμένους ιατρούς, ερευνητές και εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που δραστηριοποιούνται στην Αφρική, ενώ αξιοποίησαν την πλούσια εμπειρία του δυναμικού των Ιεραποστολικών κλιμακίων του Πατριαρχείου στη Μαύρη ήπειρο.

Τον περασμένο Ιούνιο, στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας συμμετείχε – για πρώτη φορά- στη διεθνή συνάντηση υψηλού επιπέδου, του Οργανισμού για το HIV/AIDS. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος περισσότεροι από 30 αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι κυβερνήσεων και υπουργοί, μαζί με υψηλόβαθμους κρατικούς παράγοντες, διπλωμάτες, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Η Αλεξανδρινή Εκκλησία εκπροσωπήθηκε από τον δυναμικό Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ.Παντελεήμονα Αράθυμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη διεθνή συνάντηση καθώς και οι θέσεις που διατύπωσε προκάλεσαν αίσθηση. Και αυτό, γιατί το παλαίφατο Πατριαρχείο, ο φάρος της Ορθοδοξίας στην πολύπαθη Αφρικανική ήπειρο, έδειξε να μην φοβάται ν’ αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο την πραγματικότητα. Με έναν λόγο σύγχρονο και καλά δομημένο, χωρίς να εγκλωβίζεται σε δογματισμούς – όπως συχνά έχει συμβεί με θρησκευτικούς λειτουργούς, και μακριά από αφορισμούς έδωσε τη δική του μαρτυρία επιβεβαιώνοντας πως υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής συνεργασίας της θρησκείας με την επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση και κυρίως για την αναχαίτιση του θανατηφόρου ιού.

Σε πνευματικό επίπεδο το μήνυμα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας συμπυκνώνεται στην εξής πρόταση: «Ο στιγματισμός και η διάκριση δεν έχουν θέση, από οπουδήποτε και οποιονδήποτε και αν προέρχονται». Σε πρακτικό επίπεδο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος διαμήνυσε στους συμμετέχοντες στην συνάντηση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, την άμεση ανάγκη «δημιουργίας δομών (νοσηλευτικών μονάδων κάθε βαθμού), οι οποίες να προσφέρουν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη σε οροθετικούς και ασθενείς HIV/AIDS όλων των ηλικιών». Επίσης πρότεινε να ενταθεί η συνεργασία τοπικών ομάδων ιατρών με διεθνείς ιατρικές οργανώσεις για την ενημέρωση των τοπικών πληθυσμών από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σχετικά με την λοίμωξη HIV, σε συνεργασία με εντεταλμένους προς τούτο κληρικούς, με σκοπό την αντιμετώπιση των σχετικών κοινωνικών προκαταλήψεων. Ζήτησε δε, τη δωρεάν παροχή φαρμάκων σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς και τους φορείς του ιού.

Ήδη το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αποφάσισε να συμμετέχει σε διεθνείς, παναφρικανικούς και τοπικούς οργανισμούς, διαχριστιανικές και διαθρησκειακές κινήσεις, καθώς και σε διεθνείς συναντήσεις, στο πλαίσιο των οποίων αναλαμβάνονται και πρωτοβουλίες περί της αντιμετωπίσεως του HIV/AIDS. Επίσης ο Πατριάρχης Θεόδωρος όρισε ως μόνιμη εκπρόσωπο του για δράσεις και προγράμματα ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων και οργανισμών που αφορούν τα θέματα ΗΙV/AIDS την ιατρό κυρία Χρυσούλας Μπότση, πνευμονολόγο, φυματιoλόγο, ανθρωπολόγο και επικοινωνιολόγο της υγείας, ειδικευμένης σε θέματα HIV/AIDS. Έθεσε μάλιστα υπό την αιγίδα του την ελληνική αντιπροσωπεία στη διεθνή Συμμαχία ESTHER (Ensemble pour une Solidarite Therapeutique Hospitaliere En Reseau) που αποτελεί ένα δίκτυο κυβερνήσεων που προωθεί τη δικτύωση των επαγγελματιών υγείας και αντίστοιχων φορέων με άμεσο στόχο τη συνεργασία στη μάχη κατά του HIV/AIDS, των συλλοιμώξεων και των συνεπειών τους και περαιτέρω τη συμμετοχή της Ευρώπης στην επίτευξη των στόχων της χιλιετίας καθώς και της συμπεφωνημένης δέσμευσης των χωρών για την παγκόσμια πρόσβαση στην πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα σχετικά με το HIV/AIDS.

Αναμφίβολα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος έλαβε μια θαρραλέα πρωτοβουλία, όσο όμως και αναγκαία μιας και η επιδημία του AIDS αποδεκατίζει τους λαούς της Αφρικής που τελεί υπό την πνευματική δικαιοδοσία του. Ταυτόχρονα στέλνει με ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα πως οι θρησκευτικοί λειτουργοί δεν μπορούν να παραμένουν παρατηρητές του προβλήματος, προσευχόμενοι απλά για το έλεος του Θεού στα θύματα. Δεν είναι πια αρκετό κάποιοι ιεραπόστολοι κληρικοί ν’ ακολουθούν τις ομάδες των εθελοντών ιατρών και νοσηλευτών που ταξιδεύουν στην Αφρική για να προσφέρουν την πνευματική στήριξή τους στους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Ούτε αρκούν οι σημαντικές, πλην όμως περιορισμένες σε σχέση με το πρόβλημα, προσπάθειες που καταβάλουν Ιεράρχες του Πατριαρχείου αλλά και λειτουργοί άλλων Εκκλησιών.

Χρειάζεται δράση, τώρα! Για την ενημέρωση, την πρόληψη και την βοήθεια για την αλλαγή της σεξουαλικής συμπεριφοράς των αφρικανικών λαών. Και η Ορθοδοξία με τον πνευματικό της λόγο και την πλούσια παράδοσή της μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή. Στηρίζοντας την ιατρική κοινότητα και τις υπηρεσίες πρόνοιας, μα περισσότερο απ’ όλους τους λαούς της Αφρικής.

Αυτή τη νέα αποστολή, άκρως επίκαιρη και αναγκαία για τη Μαύρη ήπειρο, ανέλαβε ο δραστήριος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος. Και πρέπει να τον στηρίξουμε όλοι μας…


Η θαρραλέα πρωτοβουλία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου στη μάχη κατά του AIDShttp://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/08/aids_07.html#ixzz2U3bq6Yqe
 

Η εκπομπή "Ημερολόγιο Ιεραποστολής" θα ξεφυλλίζει ένα ημερολόγιο που θα περιέχει ιστορίες από την Ιεραποστολή

$
0
0

Ιεραποστολικό Ημερολόγιο (video)





Η Διαδικτυακή Τηλεόραση της Πειραϊκής Εκκλησίας,την Τρίτη 21 Μαΐου 2013, φιλοξένησε τον π. Γεώργιο Μούλτο, εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα στη Σαλαμίνατης Ιεράς Μητρόπολης Μεγάρων &  Σαλαμίνας, ο οποίος μοιράστηκε με τους τηλεθεατές στιγμές που ο ίδιος έζησε στο πρόσφατο οδοιπορικό του στην Ουγκάντα.

Η εκπομπή Ημερολόγιο Ιεραποστολής θα ξεφυλλίζει ένα ημερολόγιο που θα περιέχει ιστορίες από την Ιεραποστολή. Θα ταξιδέψει τους τηλεθεατές σε μέρη μακρινά, σε ερήμους, σε σαβάνες του κόσμου, σε δύσκολα και σκληρά μέρη.

Στην πρώτη αυτή εκπομπή περιέχεται και παρουσιάζεται οπτικοακουστικό υλικό που ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός" ευγενικά παραχώρησε.
 

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: ''Κατέχουμε την Αλήθεια, όμως δεν αρνούμαστε τον διάλογο...Η Αλεξανδρινή Εκκλησία παράλληλα με την προσπάθεια ανακουφίσεως των υλικών αναγκών, διδάσκει την αγάπη, την ειρήνη και την ισότητα στους ανθρώπους κάθε φυλής και γλώσσας ''

$
0
0
Ι.Μ. Ζιμπάμπουε

al

Επί τη ευκαιρία των ειδικών εορτασμών για τους αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο που οργανώνει η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας (23 – 26  Μαϊου), ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος Β’, μεταξύ άλλων, τονίζει τα ακόλουθα:
«Η Αλεξανδρινή Εκκλησία παράλληλα με την προσπάθεια ανακουφίσεως των υλικών αναγκών, διδάσκει την αγάπη, την ειρήνη και την ισότητα στους ανθρώπους κάθε φυλής και γλώσσας, αποκαλύπτοντας τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, της Εκκλησίας των μαρτύρων, των ασκητών, των ομολογητών και των μεγάλων οικουμενικών διδασκάλων, κορυφαίοι μεταξύ των οποίων υπήρξαν οι υψιπετείς αετοί της θεολογίας Ωριγένης, Πάνταινος, Κλήμης ο Αλεξανδρεύς και οι άγιοι Προκάτοχοί μας, Αθανάσιος ο Μέγας, Κύριλλος και Ιωάννης ο Ελεήμων.
Αυτό το αρχέγονον Ορθόδοξον φρόνημα χαρακτήρισε και το όλο Ιεραποστολικό έργον των Μεγάλων Ισαποστόλων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου που κυριολεκτικά εβάπτισαν τον γεωγραφικόν χώρον των Βαλκανίων και του Ευρύτερου χώρου της Ανατολικής Ευρώπης σε γόνιμη Ορθόδοξη Παρουσία.           
Οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος μας έδειξαν με το όλο έργο τους ότι  η Ορθόδοξη Εκκλησία,  δεν αρνείται τον διάλογο, αντιθέτως τον επιδιώκει. Η οικουμενική πορεία αποτελεί την φύση και την παράδοσή της. Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει ερμητικά κλεισμένος στον εαυτό του, κρατώντας εγωϊστικά τον “πολύτιμο μαργαρίτη” του Ευαγγελικού λόγου μόνο γι’ αυτόν. Καθήκον όλων αποτελεί ο Ένας Χριστός και η Μία Ποίμνη, “η των πάντων ενότης”, υπέρ της οποίας αδιάκοπα δεόμεθα κατά τη  τέλεση της Αναιμάκτου Θυσίας στο ιερό θυσιαστήριο, υπό τον κοινό Σωτήρα και Κύριο.
Το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής με επικεφαλής το Πρωτόθρονον Οικουμενικόν μας Πατριαρχείο και σε συνεργασία με τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες,  θα συνεχίσει να καταβάλλει τον “πνευματικό οβολό του” στην κοινή αυτή προσπάθεια.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια δίδει την μαρτυρία της υπάρξεώς της στην οικουμένη και θα συνεχίσει να μαρτυρεί την ανόθευτη και γνήσια Χριστιανική πίστη του Κυρίου και των Αγίων Αποστόλων μέχρι της συντελείας των αιώνων.
Ασφαλώς, στα πλαίσια των θεολογικών διαλόγων με τις άλλες Χριστιανικές Ομολογίες δεν αναζητά να ανεύρη την Αλήθεια, διότι την κατέχει, αλλά μαρτυρεί την Αποστολική Παράδοση και την αλώβητη Πατερική Διδασκαλία προς όλους εκείνους που με γνήσια διάθεση αναζητούν να ανεύρουν τις ρίζες της ορθής χριστιανικής πίστεως. Εδώ επικεντρώνεται η αποστολή Της, να μεταλαμπαδεύσει το φως της ορθής πίστεως στα έθνη τα “μη επιγνωκότα την αλήθειαν.  Αυτή ήταν και η μεγάλη προσφορά των αγίων ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην τοπική Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας.
Ζούμε σε μία εποχή, η οποία κατακλύζεται από ιδιαιτέρως οξέα πνευματικά προβλήματα και αδιέξοδα, εντός ενός νεοφανούς πολιτισμικού πλαισίου που εκθειάζει την ατομικότητα. Η σκληρότητα διαδέχθηκε την διαλεκτική του ανθρωπίνου συναισθήματος.
Η διαύγεια του νου έδωσε την θέση της στην υλιστική σύγχυση, το μεγαλείο στην αθλιότητα, ο διάλογος στην αμυντική εσωστρέφεια, τον φανατισμό και την ιδεολογική μισαλλοδοξία, το μυστήριο της κοινωνίας με τον συνάνθρωπο σε αδελφοκτόνες συγκρούσεις.
Ας διδάξουμε την ανθρωπότητα με το παράδειγμά μας, του κοινού αγώνος προς την καρποφόρα ενότητα, την αγάπη, την κατανόηση, την ανεκτικότητα, την αλληλεγγύη.
Εύχομαι και παρακαλώ, οι δύσκολες συνθήκες της σύγχρονης πολυπολιτισμικής πραγματικότητος να μας φέρουν πιο κοντά στην κατανόηση του ενός από τον άλλο, ώστε όλοι να βιώσουμε την αλήθεια της πίστεως, όπως οι Πατέρες της Μίας, Αγίας και Αδιαιρέτου Εκκλησίας των πρώτων χριστιανικών αιώνων μάς την παρέδωσαν. Όπως την συνέχισαν οι  τιμώμενοι άγιοι Ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος.
Ο κόσμος μας διαθέτει πλεόνασμα φιλοσοφίας, πληροφοριών, τεχνικών γνώσεων και επιστημών. Εκείνο που ευρίσκεται σε ανεπάρκεια είναι η αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον, η ουσιαστική και ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, η συναρωγή, η συναντίληψη, τα στοιχεία δηλαδή που αποτελούν την πεμπτουσία της ενότητος.
Γευόμενοι εμείς πρωτίστως, οι ποιμένες και Πατέρες των χριστιανικών λαών, το γλυκύ πνευματικό νέκταρ της ενοποιητικής προθέσεως και μερίζοντες την θεοδώρητη αυτή εμπειρία στον πολυδιάσπαστο κόσμο, ας παρακαλέσουμε τον Παντοκράτορα Κύριο να επιφέρει σε όλους τους λαούς και τις φυλές της γης ειρήνη και αδελφοσύνη, ομόνοια και αγάπη, δικαιοσύνη και ισότητα.
 “Ειρηνεύετε και ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης έσται μεθ’ υμών” (Β΄Κορινθ.13, 11).»
Τον Προκαθήμενο κ. Θεόδωρον και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής εκπροσωπεί στις σημαντικές αυτές εκδηλώσεις ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτης.

http://www.romfea.gr/patriarxeia/patriarxeia/patriarxeio-alexandreias/17163-2013-05-22-19-48-19

"Χρειαζόμαστε μαλλιά για κομποσχοίνι... "

$
0
0
Από την "Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Μπουσούγκιου στην Ουγκάντα":




"Στην περιοδεία μας στην Αφρική ,κάποιες αγαθές και καλές ψυχές μας πλησίασαν και μας ζήτησαν μαλλιά για να φιάξουν κομποσχοίνια.Τους υποσχεθήκαμε κατεβαίνοντας στην Ουγκάντα ότι θα τους προμηθεύσουμε μαλλιά.Όσοι λοιπόν από τους αδελφούς ,φίλους και συνεργάτες της Ιεραποστολής, θα μπορούσατε να μας  διαθέσετε μαλλιά πλεξίματος για κομποσχοίνια θα σας ήμασταν ευγνώμονες
Σταθμοί παραλαβής
Σύνδεσμος Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος Πυργοτέλους 3α Παγκράτι.Τηλέφωνο 2107018021
και Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδένδρι Αττικής, κάθε Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία.π.Εφραίμ
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων πολύ!!"
 

"Συμβολή Στην Εκπαίδευση Παιδιών Της Αφρικής", σε συνεργασία με την τοπική, ιεραποστολική, Ορθόδοξη Εκκλησία

$
0
0
Μικρογραφία1:09 
http://www.youtube.com/watch?v=73ENo16Nk1c

Διήμερο εκδηλώσεων από το Σύλλογο "Συμβολή Στην Εκπαίδευση Παιδιών Της Αφρικής"
Διήμερο εκδηλώσεων διοργανώνει στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου ο Σύλλογος "Συμβολή Στην Εκπαίδευση Παιδιών Της Αφρικής" το Σαββατοκύριακο 25 & 26 Μαΐου 2013.
Ο Δημοτικός Κήπος θα πλημμυρίσει από ήχους πολλών διαφορετικών καλλιτεχνών, οι οποίοι θα παίξουν αφιλοκερδώς με σκοπό την ενίσχυση των δράσεων του συλλόγου.
Ο Σύλλογος αποτελείται από μια μικρή ομάδα εκπαιδευτικών, φοιτητών και όχι μόνο, που εδώ και έξι χρόνια, κάθε καλοκαίρι συναντά εκατοντάδες παιδιά στην Αφρική, τα οποία παραμένουν υποσιτισμένα και αναλφάβητα. Σε συνεργασία με την τοπική, ιεραποστολική, Ορθόδοξη Εκκλησία, δίνουν προτεραιότητα στην εκπαίδευση, ακολουθώντας το παλιό γνωμικό που λέει: «αντί να δίνεις συνεχώς σε κάποιον ψάρια, μάθε του πώς να ψαρεύει».

Το πρόγραμμα:

Σάββατο 25.5

19.00 Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά κατασκευής αφρικανικών μουσικών οργάνων

19.30 Χορωδία εκπ/κων Πρωτοβαθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου

20.00 Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου

21.30 Μουσικό Σχήμα Χαλικούτηδες

22.30 Λουδοβίκος των ανωγείων

Κυριακή 26.5

19.00 Ομαδικά αφρικανικά παιχνίδια

19.30 Αφρικανική μουσική με τους Pili-Pili

20.30 Μουσικό σχήμα από το "Ψυχόραμα" του Πανεπιστημίου Κρήτης

21:30 Ross Daly -- Κέλυ Θωμά -- Γιώργος Μανωλάκης -- Γιάννης Παπατζανής

https://www.facebook.com/simvolistinafriki?fref=ts

"Η Ελλάδα ξάνα στον παγκόσμιο χάρτη", Σχόλιο του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ

$
0
0
Romfea.gr

zimpaboueΣχόλιο του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ
Στην ενημέρωση του Πρωθυπουργού μας κ. Σαμαρά προς τον Πρόεδρο κ. Παπούλια μετά την επιστροφή του από χώρες της Ασιας τόνισε ότι η Ελλάδα εμφανιζεται πάλι στον ευρυτερο Παγκόσμιο χάρτη με αξιοπιστία και αξιοπρέπεια.
Το μεγαλείο του Ελληνικού Πολιτισμού ποτέ δεν ήταν ο υλικός πλουτος, αλλά οι πνευματικες του αξίες.
Φυσικα στην εποχή μας μετράει και η οικονομική ευρωστία. ταξιδεύοντας από Χαράρε στο Γιοχάνεσπουργκ και μετά στο Λονδίνο και μετά στην Λυών και στο Άμστερταμ καθ' οδόν προς την Πράγα,  για Συνέδρια ,βρήκα μόνο μια ελληνική εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"  (μόνο ένα τεύχος) της Κυριακής 19 Μαϊου (στην Αθήνα 2 ευρω, εδώ πέντε), την πήρα, δεν με ενδιέφερε η τιμη, και σκέφτηκα ότι για να είναι παντού παρούσα η Ελλάδα μας έξω απο τα στενά γεωγραφικά της σύνορα των Βαλκανίων και του Αιγαίου, πρέπει να δραστηροποιηθούν οι απανταχου Απόδημοι Ελληνες και το κοιμώμενον (να μη πω κλινικά νεκρόν) ΣΑΕ να ζωντανέψει.
Σε όλο το κόσμο με την βοήθεια των Αποδήμων Ελληνων που ζούν σε περισσότερες απο 180 χώρες του κόσμου με τη βοήθεια των Διπλωματικών μας Αρχών πρέπει να γνωστοποιήσουμε και να διοχετευσουμε τα ελληνικά μας προίόντα σε καλες τιμές και ταυτόχρονα να προσφέρουμε ελκυστικές προσφορές για να ταξιδέψουν απ' όλο τον κόσμο επισκέπτες για να απολαύσουν την Ελληνική φιλοξενία και τον πνευματικό πλούτο της Χωρας μας.
Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού μας κ. Σαμαρά και της κυβέρνησης του για να μπεί η Ελλάδα μας στον Παγκόσμιο χάρτης της εποχής μας πρέπει να καταστεί υπόθεση όλων μας.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να πρωτοστατεί προς την κατεύθυνση αυτή, όπως κάνει το Ελληνορθόδοξον Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και μάλιστα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος Β.
Για να πάμε όμως καλά πρεπει να στρωθούμε όλοι στη δουλειά, να αυξηθεί η παραγωγή στη Ελλάδα στους τομείς που διαθετουμε υπερβολικά ποσά για εισαγωγές για να περιορισθεί η ανεργία.
Ταυτόχρονα ο πόλεμος κατά της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα πρέπει να συνεχισθεί για να σταματήσουν οι ξένοι να μας κοροϊδεύουν ότι στην Κίνα τους κλέφτες τους κρεμμάζουν δημόσια και στην Ελλάδα τους κάνουμε Υπουργούς.
 

Archbishopric of Good Hope: Church of the Holy Archangels celebrate their Sixth Anniversary

$
0
0
His Eminence Archbishop Sergios officiated at the Vespers Service on Saturday evening and at the Service of the Holy Eucharist on Sunday morning, 19 May. A lunch was held in the community centre after the service. In his address the chairman of the community, Mr. Stratos Kitzas, commemorated the first chairman, Sophoclis Dimopoulos and his wife Cleo, for laying the solid foundations for future generations to build on. On behalf of the committee and Archimandrite Evglogios, Mr Kritzas also thanked the Godparents of the Church, Stratis and Katina Apostolelllis and George and Voula Tyropolis, and the mothers, for their tireless efforts and hard work. All the mothers received a “mothers day” gift in appreciation.
The Hellenic Community of the Southern Cape is the most southerly, youngest and smallest Greek Community in Africa. Their  history dates back to the late 1800′s. The first community of the Southern Cape – incorporating the areas of George, Oudtshoorn and Knysna – was established in 1983, and after much difficulty became a reality in 1987. In 1991 the desire of the community was to have their own Church and Community centre. Miracles were needed to obtain their dream and many did happen. They found a property in George with a tiny building which consisted of two large rooms, a tiny kitchen and bathroom. The price of the property was almost in their price range and by the time they took transfer of the property they had raised the full purchase price. Although the building was in need of much repair they commenced almost immediately with a Greek school and church services were conducted by visiting priests in one of the rooms, thus “A Living Orthodox Church” took root in this small town. By 1997 this vibrant  and faithful community had raised almost enough money to commence the reconstruction of the building.  Building activities began in early 1998 and advanced quickly. On 2 March 1998, with the Very Reverend Sergios Kykkotis and the Very Reverend Panteleimon Labadarios in attendance, members of the community gathered at the new church for the ceremony of the “Themelio Lithos” (laying of the corner-stone).
The Church was completed in the year 2000 and was dedicated to the Pan-Majestic Archangels, aptly called “Ton Taxiarthon”, since many of the residents originated from the island of Lesvos where there is a very well known Church of the Holy Archangel Michael. The first priest , who served at the altar of the Church, was the current Metropolitan of Good Hope, His Eminence Archbishop Sergios. In 2006 the Reverend Amphilochios Vasiltsotellis, with Presvetera Anastasia and family, arrived from Greece to take up his post as resident priest. The Church of the Holy Archangels in George was consecrated on 19 May 2007 and the consecration service was officiated by His Eminence Archbishop Sergios. The Very Reverend Archimandrite Evlogios Antonellos has been the resident priest for the past five years.


The service of the Holy Eucharist.
Celebrations of 6th anniversary of the consecration of the Church of the Holy Archangels – George.
Celebrations of the 6th anniversary of the consecration of the Church of The Holy Archangels – George.
Lunch celebration after the service.
His Eminence Archbishop Sergios addresses the congregation after the Vespers Service.
 
 
 
 

Άμαχοι εκτοπισμένοι και παγιδευμένοι στις συγκρούσεις στο Κονγκό

$
0
0
Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Άμαχοι εκτοπισμένοι και παγιδευμένοι στις συγκρούσεις στο ΚονγκόΆρχισαν και πάλι από τις 21 Μαΐου οι μάχες που μαίνονταν μεταξύ του στρατού του Κονγκό (FARDC) και της ομάδας ανταρτών M23 δυτικά της επαρχιακής πρωτεύουσας Γκόμα.

Πολλοί εκτοπισμένοι από παλιότερα κύματα βίας βρίσκονται τώρα παγιδευμένοι στα πυρά των νέων συγκρούσεων.
«Οι καταυλισμοί Μαγκάνγκα, Λακ Βερ και Μπoυχάιμπα βρίσκονται στο δρόμο μεταξύ των πόλεων Γκόμα και Σάκε και εν τω μέσω πυρών τις τελευταίες δυο μέρες.», δήλωσε ο Τιερί Γκοφώ, επικεφαλής της αποστολής των MSF στο Βόρειο Κίβου.
«Ο δρόμος μεταξύ της Γκόμα και της Σάκε είναι στρατηγικής σημασίας, αλλά οι μάχες που μαίνονται σε τόσο κοντινή απόσταση από τα σπίτια θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ευάλωτων ανθρώπων».

Έξι οβίδες προσγειώθηκαν την Τρίτη στην περιοχή των καταυλισμών Μαγκάνγκα, τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερα άτομα.

Μια ομάδα των MSF κατάφερε να μεταφέρει τους τραυματίες σε ένα κοντινό νοσοκομείο που υποστηρίζει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

Οι πόλεις της ευρύτερης περιοχής υπέστησαν συνέπειες από τη χρήση βαρέως οπλισμού που προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε η επαρχία Ντόσο κοντά στην Γκόμα, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρία άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από δώδεκα.

Από την έναρξη των βομβαρδισμών, οι κάτοικοι του καταυλισμού Μαγκάνγκα 3 κατέφυγαν σε άλλους κοντινούς καταυλισμούς ή στην πόλη της Γκόμα αναζητώντας καταφύγιο.

Το ένα τέταρτο του καταυλισμού έχει εκκενωθεί. Και οι άνθρωποι συνεχίζουν να τρέπονται σε φυγή από το φόβο των συγκρούσεων, ενώ όσοι παραμένουν βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, χωρίς να ξέρουν που να πάνε ή πώς να αντιδράσουν», λέει ο Τιερί Γκοφώ.

Οι μάχες και η παράταξη των αντιμαχόμενων πλευρών τόσο κοντά στον καταυλισμό ανάγκασε τους MSF να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στους καταυλισμούς Μαγκάνγκα και Μπαλένγκο. Η ομάδα των MSF διενεργεί εκτίμηση της μετακίνησης του πληθυσμού στην περιοχή και είναι έτοιμη να παρέμβει αν κριθεί αναγκαίο.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η ομάδα ανταρτών M23 εξαπέλυσε την πρώτη επίθεση στις πόλεις Γκόμα και Σάκε, αναγκάζοντας πολλούς να τραπούν σε φυγή και να αναζητήσουν καταφύγιο στους καταυλισμούς που βρίσκονται δυτικά της Γκόμα.

Οι αντάρτες κατέλαβαν την Γκόμα δέκα μέρες αργότερα οπότε και άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Ζοζέφ Καμπιλά.

Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων μεταξύ του FARDC και της M23 ξέσπασε ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη χώρα και την καθιέρωση μιας «ταξιαρχίας επέμβασης», που για πρώτη φορά θα έχει την εντολή να πραγματοποιεί στοχευμένες επιθέσεις εναντίον ανταρτών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι MSF καλούν όλες τις πλευρές να απέχουν από τη χρήση βίας γύρω από τους καταυλισμούς εκτοπισμένων και σε περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι.

Οι MSF παρέχουν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη στην επαρχία του Νότιου Κίβου, δουλεύοντας σε κέντρα υγείας και κινητές κλινικές. Επίσης υποστηρίζουν τη λειτουργία νοσοκομείων παραπομπής ασθενών στις πόλεις Μουέσο, Πίνγκα, Μασίσι, Ρουτσούρου, Γουαλικάλε και Κιτσάνγκα.
 

Συμβολή Στην Εκπαίδευση Παιδιών Της Αφρικής: Mali 2008

$
0
0

















Σκοπός του Συλλόγου είναι να συμβάλει στη διευκόλυνση της πρόσβασης άπορων παιδιών και νέων της Αφρικής στην εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα στοχεύουμε στην…

α) Εξασφάλιση υποτροφιών για την ετήσια εγγραφή στο σχολείο ορφανών ή πολύ φτωχών μαθητών.
β) Παροχή γραφικής ύλης σε σχολεία και μαθητές
γ) Οργάνωση καλοκαιρινών κατασκηνώσεων με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο.
...δ) Συμβολή στην ανέγερση σχολείων και τον εξοπλισμό τους.
ε) Δημιουργία παιδαγωγικού υλικού για την κατήχηση των νέων στα πλαίσια της ορθόδοξης παράδοσης
στ) Συμβολή στην κατά τόπους εκπαίδευση κατηχητών και ιερέων.
ζ) Στήριξη φοιτητών που σπουδάζουν στον τόπο τους ή σε άλλη χώρα. 
 
https://www.facebook.com/simvolistinafriki?fref=ts

Μια Κεφαλλονίτικη εκκλησία στη καρδιά της Αφρικής

$
0
0

Ο Ιερός Ναός Υπαπαντής οικοδομήθηκε με δαπάνες της αείμνηστης
 Μοιράννας Γεράκη στο Κονγκό Αφρικής


Η οικογένεια Γεράκη στη Αφρική έχει μεγάλη ιστορία. Λαμπρό παράδειγμα είναι και ο Ιερός Ναός Υπαπαντής που οικοδομήθηκε με δαπάνες της αείμνηστης Μοιράννας Γεράκη (αδελφής του Παναγή Γεράκη) στο Κονγκό Αφρικής στην μνήμη των γονέων της. 
Έργο με σημαντική προσφορά στα παιδιά που ζουν εκεί διότι τους παρέχονται υλικά και πνευματικά αγαθά, μαθαίνοντας έτσι να αγαπούν και να σέβονται τον Ελληνικό Πολιτισμό.
 
 
 
ekklhsia_gerakh18

Σύλλογος «ΣΥΜΒΟΛΗ στην Εκπαίδευση των Παιδιών της Αφρικής»: Διήμερο εκδηλώσεων στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου (25-26 Μαΐου)

$
0
0
Το επόμενο σαββατοκύριακο, 25 & 26 Μαΐου 2013, ο Δημοτικός Κήπος του Ρεθύμνου θα πλημμυρίσει από ήχους πολλών διαφορετικών καλλιτεχνών, οι οποίοι θα παίξουν αφιλοκερδώς με σκοπό την ενίσχυση των δράσεων του συλλόγου: «ΣΥΜΒΟΛΗ στην Εκπαίδευση των Παιδιών της Αφρικής». Η ΣΥΜΒΟΛΗ αποτελείται από μια μικρή ομάδα εκπαιδευτικών, φοιτητών  και όχι μόνο, που εδώ και έξι χρόνια, κάθε καλοκαίρι συναντά εκατοντάδες παιδιά στην Αφρική, τα οποία παραμένουν υποσιτισμένα  και αναλφάβητα. Σε συνεργασία με την τοπική, ιεραποστολική, Ορθόδοξη Εκκλησία, δίνουν προτεραιότητα στην εκπαίδευση, ακολουθώντας το παλιό γνωμικό που λέει: «αντί να δίνεις συνεχώς  σε κάποιον ψάρια, μάθε του πώς να ψαρεύει».
Κινούμενοι σε αυτή τη λογική και με τη βοήθεια ανθρώπων από το Ρέθυμνο και αλλού, πάνω από1500 παιδιάέχουν εγγραφεί στο σχολείο. Ακόμη, τα τελευταία καλοκαίρια περίπου 850 παιδιάέχουν συμμετάσχει στις κατασκηνώσεις της Συμβολής  στη Μαδαγασκάρη και την Ουγκάντακαι σε πολλές άλλες εκπαιδευτικές δράσεις στα κατά τόπους σχολεία.
Προγραμματίζοντας την αποστολή αυτού του καλοκαιριού και με αφορμή τις διήμερες εκδηλώσεις στον Κήπο, τα μέλη του Συλλόγου λένε:  «Ελπίζουμε πως θα έχουμε για άλλη μια χρονιά τα απαραίτητα μέσα –υλικά και πνευματικά- που θα κάνουν χιλιάδες χαμόγελα να ανθίσουν στα πρόσωπα των φτωχών παιδιών.»

Απονομή πτυχίων από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας σε αποφοίτους

$
0
0
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

ptuix
 
Την  23η Μαΐου 2013 η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ προεξήρχε της τελετής απονομής των πτυχίων των αποφοίτων Αφρικανών σπουδαστών της Πατριαρχικής Σχολής “Αγιος Αθανάσιος”για τον ακαδημαϊκό κύκλο 2011-2013, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας.
Την τελετή, η οποία έλαβε χώρα στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, άνοιξαν οι ίδιοι οι απόφοιτοι, αποδίδοντας εμμελώς εκκλησιαστικούς ύμνους. Λαμβάνοντας το λόγο, ο Μακαριώτατος εξήρε την καθοριστική συμβολή της καταρτίσεως γηγενών στελεχών και της καλλιεργείας ειδικών δεξιοτήτων προκειμένου να πολλαπλασιαστούν οι ιεραποστολικοί πυρήνες της Αγιωτάτης Εκκλησίας του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, οι θεραπεύοντες τις αυξημένες ποιμαντικές και ανθρωπιστικές ανάγκες της αφρικανικής ηπείρου.


Απευθυνόμενος προσωπικώς στους αποφοιτήσαντες της Σχολής, ο Μακαριώτατος επήνεσε τόσο τη φιλοτιμία και ευσυνειδησία τους κατά την εκπλήρωση των ακαδημαϊκών τους καθηκόντων, όσο και τη συνεπή μετοχή τους στη θεία λατρεία και προσευχή κατά το Ορθόδοξο έθος και ήθος. Τους κάλεσε να συνεχίσουν την κατά Χριστόν διακονία και μαρτυρία ανά την Αφρική κατά τον ιεραποστολικό τρόπο των Αποστόλων, αλιευτικώς ουκ αριστοτελικώς.

 
Τους διαβεβαίωσε ότι θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία τους στην εκκλησιαστική ζωή, στη διοίκηση και στο φιλανθρωπικό έργο των Ιερών Μητροπόλεων των χωρών καταγωγής τους και ότι πατρικώς θα τους συνδράμει στις ανάγκες τους. Καταλήγοντας τους ζήτησε να τηρήσουν στο φυλακτήριο της καρδιάς τους την αρχή, που συχνά τον άκουγαν να τους επαναλαμβάνει, ότι η αγάπη είναι η πραγματική αξία του ανθρώπου. 


Ο Μακαριώτατος επεφύλαξε ξεχωριστή εύφημο μνεία προς τον Σχολάρχη, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Νάρκισσο Γκάμο, ο οποίος ανυστάκτως μερίμνησε επί διετία ώστε οι φοιτητές να βιώσουν την αδιάσπαστη ενότητα Εκκλησίας και παιδείας.
Παράλληλα ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τόσο τον Ηγούμενο της Μονής του Αγίου Σάββα, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Μελέτιο Κούμανη, όσο και το ακαδημαϊκό προσωπικό της Πατριαρχικής Σχολής για την ακάμαντη προσπάθειά τους να μεταφυτεύσουν στους φοιτητές αξίες και γνώσεις τόσο στο στασίδι όσο και στο θρανίο.


 
 


Η ΑΘΜ εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες, διά του τιμώντος την εκδήλωση Εντιμ. Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Χρήστου Καποδίστρια, προς την Ελληνική Πολιτεία και ιδιαιτέρως προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πολύτιμη συμβολή τους στην εύρρυθμη λειτουργία της Σχολής.
Στο πρόσωπο του Α΄ Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, κ.Νικολάου Κόπελου, ευχαρίστησε το ευσεβές ποίμνιο της Παροικίας για την αγάπη με την οποία περιέβαλλε τους οικοτρόφους σπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής κατά την διετή παραμονή τους στην πόλη του Αλεξάνδρου.

 


Μετά την απονομή των πτυχίων ακολούθησε εόρτια δεξίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι απόφοιτοι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον Μακαριώτατο ερμηνεύοντας προς τιμήν του ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια.

Αποστολή αγάπης προς τον λαό και τα παιδιά της Μαδαγασκάρης

$
0
0
Από τον Ι.Ναό Φανερωμένης Χολαργού

Με βαθύτατη συγκίνηση αλλά και ικανοποίηση, η ενορία μας αναγγέλλει τη συμμετοχή μας στην αποστολή αγάπης προς το λαό και τα παιδιά της Μαδαγασκάρης. Παρά το γεγονός ότι και ο λαός μας καθημερινά αντιμετωπίζει αφάνταστες δυσκολίες και προβλήματα, και ενώ η Εκκλησία μας συμπαραστέκεται έμπρακτα και βοηθά άμεσα με πολλούς τρόπους, οι χριστιανοί δεν λησμονούν το χρέος της αγάπης που μας ξανοίγει στον κόσμο.
Ανταποκρινόμαστε στην έκκληση του Σεβ. Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης κ. Ιγνατίου, Ιεράρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ανθρώπου που αναλώνεται καθημερινά στην ορθόδοξη ιεραποστολή, τη χριστιανική μαρτυρία και τη διακονία των αδελφών μας. Σε επιστολή του προς τον Ιερό Ναό μας ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται σε συγκεκριμένες  ανάγκες της ορθοδόξου ιεραποστολής στην περιφέρειά του. Είχαμε την ξεχωριστή ευλογία να τον φιλοξενήσουμε στον Ιερό Ναό μας, όπου λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο, ξεκινώντας μια πνευματική σχέση υποστήριξης και συμπαράστασης προς τον λαό της Μαδαγασκάρης. 
Επειδή στις αρχές Ιουνίου αναχωρεί πλοίο με κοντέϊνερ, το οποίο θα περιέχει βοήθεια προς τη Μητρόπολη Μαδαγασκάρης, εάν επιθυμείτε μπορείτε να συνδράμετε την προσπάθεια αυτή, προσκομίζοντας  έως 31 Μαΐου τη βοήθειά σας στον Ι. Ναό Φανερωμένης, και εμείς στη συνέχεια θα μεταφέρουμε τη συνολική βοήθεια στον Ι. Ναό Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου, όπου θα γίνει η τελική συσκευασία και αποστολή προς την Αφρική. 

Σάς ενημερώνουμε ότι τα είδη που είναι αυτή τη στιγμή απαραίτητα και θα συγκεντρώσουμε είναι:
·  Σχολικά είδη (ιδιαίτερα σχολικές τσάντες)
·  Παιχνίδια –μπάλες
·  Είδη προσωπικής υγιεινής: σαπούνια (πράσινο), σαμπουάν (μικρή συσκευασία), οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, ξυριστικά
·  Είδη οικιακού καθαρισμού : σκόνη και υγρό πλυσίματος, χαρτικά, χλωρίνες, απορρυπαντικά, καθαριστικά πατώματος
·  Αναπητικά είδη
·  Ρούχα (ανδρικά, γυναικεία, παιδικά)
·  Πάνες ηλικιωμένων (μικές και μέτριες)
·  Ποδήλατα
·  Παπούτσια –σαγιονάρες (ανδρικές, γυναικείες, παιδικές)
·  Ποτήρια (πλαστικά με χερούλι για το πρωινό γάλα στα παιδιά)
·  Τρόφιμα (ζάχαρη, ρύζι, φακές, φασόλια, ζυμαρικά, λάδι, καραμέλες)
 

Επίσης για τις ανάγκες της ορθοδόξου ιεραποστολής στην αφρικανική αυτή χώρα απαιτούνται:
·  Εξαπτέρυγα 
·  Αρτοφόρια 
·  Θυμιατά επίχρυσα 
·  Σταυροί ευλογίας 
·  Κανατάκια ζέον ανοξείδωτα 
·  Καμπάνες 
·  Θυμίαμα, καρβουνάκια
·  6 εικόνες τέμπλου

http://www.amen.gr/article13980

Η ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΧΟΛΕΡΑΣ

$
0
0
Ο Θεοφιλ.Επίσκοπος κ.Παντελεήμων δέχεται την έκφραση ευχαριστιών του Εξοχ.Κυβερνήτου της περιφερείας Pointe-Noire κ.Alexandre Honore Paka για την άμεση ανταπόκριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της επιδημίας χολέρας
 
Την Παρασκευή, 24η Μαΐου 2013, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων συμμετείχε σε έκτακτη σύσκεψη, κατόπιν προσκλήσεως του Κυβερνήτου της περιφερείας Pointe-Noire, Εξοχ.κ.Alexandre Honore Paka, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλεως υπό την προεδρία του, με σκοπό την αναχαίτιση της επιδημίας χολέρας που ενέσκυψε προσφάτως και ευρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθησαν εντοπίσθηκαν 1054 διαπιστωμένα περιστατικά ασθενών, εκ των οποίων δώδεκα κατέληξαν.


Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των υγειονομικών υπηρεσιών, διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων (unicef, Γιατροί του Κόσμου κλπ), δημοσιογράφοι κ.α.
 
Ο Θεοφιλέστατος δεσμεύθηκε για την προώθηση σχετικών ενημερωτικών εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας της χώρας προς όλους τους Ενοριακούς Ναούς και τα ευαγή ιδρύματα της Επισκοπής για την ενημέρωση των πιστών, των εργαζομένων και των περιθαλπομένων σε αυτά, την διανομή εντύπου ενημερωτικού φυλλαδίου προς τους κατοίκους και τους μαθητές των πόλεων της περιφερείας Pointe-Noire από ομάδες ορθοδόξων εθελοντών, καθώς και για την υλική συμβολή της τοπικής Εκκλησίας στην προσπάθεια αντιμετωπίσεως του σοβαρότατου αυτού προβλήματος υγείας.

Ο κ.Κυβερνήτης εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία του Κονγκό, ως της μόνης χριστιανικής Εκκλησίας που ανταποκρίθηκε ενεργά και άμεσα στην παρούσα έκκληση της χώρας.

Χολέρα

Η χολέρα είναι ένα νόσημα που προκαλείται απο το βακτήριο Δονάκιο της χολέρας (Vibrio cholerae) και χαρακτηρίζεται από έντονη διάρροια, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση. Μετά από σοβαρή απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών, μπορεί να επέλθει ο θάνατος. Οφείλεται στην κατανάλωση νερού, γάλακτος, ή τροφών που έχουν μολυνθεί εξαιτίας των ανθυγιεινών τρόπων λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Ο Κυβερνήτης περιφερείας Pointe-Noire, o Δήμαρχος του μεγαλυτέρου εκ των πέντε Δήμων της πόλεως και εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας του Κονγκό, κατά την διάρκεια της συσκέψεως

Επιδημίες χολέρας κατά την τελευταία εικοσαετία.

Το 1994 καταγράφηκε επιδημία χολέρας από Vibrio cholerae El Tor σε
μετανάστες από τη Ρουάντα στη Δημοκρατία του Κονγκό με 50.000 περιστατικά
χολέρας και 24.000 θανάτους σε λιγότερο από ένα μήνα.

Τον Οκτώβριο του 2010 ξέσπασε επιδημία χολέρας στην Αϊτή κατά την οποία
μέχρι το Νοέμβριο του 2010 είχαν καταγραφεί 60.240 κρούσματα χολέρας και
1.415 θάνατοι.

Τον Αύγουστο του 2008 επιδημία χολέρας στη Ζιμπάμπουε είχε ως αποτέλεσμα
μέχρι τον Ιούνιο του 2009 να προσβληθούν από τη νόσο 98.531 άτομα και να πεθάνουν 4.282. (πηγή ΚΕΕΛΠΝΟ)
 

Στιγμιότυπο από την Κένυα

Viewing all 16000 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>