Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 16000 articles
Browse latest View live

Ἡ Ἐνορία Ἁγίας Κυριακῆς Π. Φαλήρου βοηθᾶ τὴν Ἱεραποστολὴ στὸ Κογκό

$
0
0
Ἡ Ἐνορία τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίας Κυριακῆς Π. Φαλήρου βοηθᾶ τὴν Ἐξωτερικὴ Ἱεραποστολὴ στὸ Κογκό
Χτίζουμε Σχολεῖο καὶ Ναὸ τῆς Ἁγίας Κυριακῆς στὸ Λουμπουμπάσι τοῦ Κογκό.
Βοηθεῖστε κι ἐσεῖς...Γιὰ νὰ γίνουμε συνεπέστεροι στὴν ἐντολὴ τοῦ Κυρίου, ξεφεύγοντας λίγο ἀπὸ τὸν ἑαυτό μας καὶ τὰ δικά μας κι ἀκολουθώντας τὰ βήματά Του «ἔως ἐσχάτου τῆς γῆς», ἐκεῖ ποὺ ζεῖ ὁ ξεχασμένος ἀδελφός μας, ἀγνοώντας ἀκόμα, τὴν ἀναστάσιμη χαρὰ ποὺ μᾶςπρόσφερε καὶ μᾶς προσφέρει ἐδῶ καὶ δυὸ χιλιάδες χρόνια ὁ Ἀναστημένος Κύριος…Γιὰ νὰ μοιραστοῦμε μαζί του τὸ «ὕδωρ τὸ ζῶν» καὶ τὸν «ἄρτον τὸν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ καταβάντα», ἐκεῖ ποὺ ὁ κοινὸς ἄρτος καὶ τὸ καθαρὸ ὕδωρ συχνὰ εἶναι ἀκόμα δυσεύρετα εἴδη πολυτελείας…

Χτίζουμε Σχολεῖο καὶ Ναὸ -δυὸ λαμπάδες-νὰ φωτίζουν μὲ τὸ Φῶς τοῦ Χριστοῦ τὸ νοῦ καὶ τὴν καρδιὰ τοῦ ξεχασμένου ἀδελφοῦ.

Κίνηση «ὡφελιμιστική», καθῶς ἐμεῖς πρώτοι ὡφελούμαστε ἀπὸ αὐτὴν τὴν «ἔξοδο» γιατὶ «μακάριόν ἐστιν μᾶλλον διδόναι ἢ λαμβάνειν».

Εἶναι εὐλογία νὰ βλέπεις τὸ θαῦμα τῆς Δημιουργίας ἐκεῖ ποὺ «εἶπεν ὁ Θεὸς γενηθήτω φῶς καὶ ἐγένετο φῶς» ποὺ «ἔλαμψεν ἐν ταῖς καρδίαις ἡμῶν πρὸς φωτισμὸν τῆς γνώσεως».

Ἀλλὰ μοναδικὴ δωρεὰ και προνόμοιο νὰ συνδημιουργεῖς στὸ θαῦμα τῆς Δημιουργίας, καὶ νὰ βλέπεις τὸ Φῶς Του νὰ ξημερώνει στὴν ζωὴ τοῦ ξεχασμένου ἀδελφοῦ!


 

Σπουδαία παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν: Ορθόδοξοι Μοναχοί στην Ιεραποστολή!

$
0
0


105_25
 
Έτος 2009... Ανταπόκριση από το ιεραποστολικό κλιμάκιο της Ιεράς Μητρόπολης Ειρηνουπόλεως Τανζανίας στον ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του ΠΧΟ Ορθοδόξου Ιεραποστολής... ένα σπουδαίο νέο: η παρουσία  εθελοντών μοναχών από την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά για προσφορά στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή.Είναι μια γνωστή πρόταση του μπλογκ μας ( αλλά και ορθόδοξων ιεραποστολικών συλλόγων), πρόταση και προσευχή, δηλαδή, όλα τα μεγάλα ανδρικά και γυναικεία μοναστήριανα στέλνουν , για μια περίοδο 3 μηνών έως 1 έτους, ομάδες – συνοδείες μοναχών ή μοναζουσών ( διαφορετικών κάθε φορά )στα ιεραποστολικά κλιμάκια της Ασίας και της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ωκεανίας,για να προσφέρουν βοήθεια στους ήδη υπάρχοντες Ορθόδοξους ιεραποστόλους !
                                                                                 (Από  το ιστολόγιο Ορθόδοξη Ιεραποστολή)
 
 
 
 

Η ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ THΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ (ΚΑΜΕΡΟΥΝ)

Συμβολή Στην Εκπαίδευση Παιδιών Της Αφρικής: Μαδαγασκάρη 2009

$
0
0








Συμβολή Στην Εκπαίδευση Παιδιών Της Αφρικής:

Ποιοι είμαστε;

Μια μικρή ομάδα εκπαιδευτικών, φοιτητών και όχι μόνο, που εδώ και έξι χρόνια συναντά εκατοντάδες παιδιά στην Αφρική, τα οποία παραμένουν υποσιτισμένα και αναλφάβητα. Σε συνεργασία με την τοπική, ιεραποστολική, Ορθόδοξη Εκκλησία, δίνουμε προτεραιότητα στην εκπαίδευση, ακολουθώντας το παλιό γνωμικό που λέει: «αντί να δίνεις συνεχώς σε κάποιον ψάρια, μάθε του πώς να ψαρεύει».


Η δράση μας:

Μέχρι σήμερα πάνω από 1500 παιδιά έχουν εγγραφεί στο σχολείο, χάρις στις υποτροφίες που χορηγούν άνθρωποι από την Ελλάδα.
Τα τελευταία καλοκαίρια περίπου 850 παιδιά έχουν συμμετάσχει στις κατασκηνώσεις μας στη Μαδαγασκάρη και την Ουγκάντα.
Στηρίζουμε αφρικανούς φοιτητές που σπουδάζουν στην Ελλάδα ή στον τόπο τους.
Μοιράζουμε σχολικό υλικό που συγκεντρώνουμε από ελληνικά σχολεία.

Περισσότερα...   https://www.facebook.com/simvolistinafriki?fref=ts


Το μεγαλείο της Ορθοδοξίας: Oι μορφές των Ισαποστόλων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου

$
0
0
δελτίο τύπου Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε


Το μεγαλείο της Ορθοδοξίας: Oι μορφές των Ισαποστόλων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας σε συνεργασία με τις Κρατικές Αρχές, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μουσεία και άλλους σημαντικούς Οργανισμούς των Γραμμάτων και των Τεχνών οργανώνει καθ’ όλον το έτος 2013 σειράν σημαντικών εκδηλώσεων  για το μεγαλείο της πνευματικής προσφοράς των αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Αποκορύφωμα  των αξιόλογων εκδηλώσεων, όπως Συνέδρια, Εκδόσεις και Μουσειακές Εκθέσεις, αποτέλεσε το ειδικό εορταστικό  τριήμερον 23 – 25 Μαϊου με τη συμμετοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.Βαρθολομαίου και εκπροσώπων των Ορθοδόξων Προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Οι εκδηλώσεις του τριημέρου περιλάμβαναν εγκαίνια επιμελημένων εκθέσεων με μοναδικόν αυθεντικό ιστορικό υλικό για τη ζωή και το Ιεραποστολικό έργο των δύο μεγάλων Ισαποστόλων που σημάδεψαν ανεξίτητλα την θρησκευτική ταυτότητα των πληθυσμών των Βαλκανίων και τον ευρύτερον γεωγραφικόν χώρον της Ανατολικής Ευρώπης. Επί τη ευκαιρία μάλιστα της  εορτής της μνήμης των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου πραγματοποιήθηκε μεγαλοπρεπής Πατριαρχική Λειτουργία σε δημόσιο χώρον εκεί που ξεκίνησαν το μεγάλο έργο της διακονίας τους.



Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε βαρυσήμαντη ομιλία του που μεταδιδόταν ζωντανή τηλεοπτικώς τόνισε την διαχρονικότητα των αξιών που φύτεψαν οι μεγάλοι Βυζαντινοί Θεολόγοι και Διδάσκαλοι της Εκκλησίας, άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος με τον Λόγο του Θεού στις καρδιές του τοπικού πληθυσμού . Αυτές οι πνευματικές αξίες οδηγούν στον σωστό προσανατολισμό του ανθρώπου για να λυτρωθεί από την αμαρτία και μέσα από τη πορεία του στη Σταυρική Θυσία του Χριστού να φθάσει στην χαρά της Αναστάσεως. Τις αξίες αυτές, τόνισε ο Παναγιώτατος, χρειάζεται σήμερα και ο άνθρωπος της ταραγμένης και συγχυσμένης  εποχή μας για να υπερβεί τη κάθε μορφή κρίσης που αντιμετωπίζει όταν ζεί ερήμην της παρουσίας του Θεού.
Παρόμοια μηνύματα μετέφεραν στην Τοπική Εκκλησία και οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Προκαθημένων. Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος Β’ στο μήνυμα του προς τον Τοποτορητή της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Συμεών, το οποίο μετέφερε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτης,  τόνισε την Ιεραποστολική διάσταση της μεγάλης προσφοράς των δύο Ισαποστόλων συνδέοντας το Ιεραποστολικό τους έργο ως συνέχεια του Αποστόλου των Εθνών Παύλου και του συνεργάτου του Ευαγγελιστού Μάρκου και  ως γόνιμη ανάπτυξη της όλης Ιεραποστολικής δράσης του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου και του συνεργάτου του Αγίου Φρουμεντίου.



Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη δημόσια επίσημη παρουσίαση κινηματογραφικής παραγωγής για το έργο και τη προσφορά των δύο μεγάλων Ισαποστόλων αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, που κυριολεκτικά οι παρευρισκόμενοι εδάκρυσαν βλέποντας σκηνές από το πόνο, τις στερήσεις και τον πόλεμο που δέχθησαν για το έργο τους. Οι απολογίες τους στις Αρχές και τις Εξουσίες, Πολιτικές και Εκκλησιαστικές, θυμίζουν εκείνες των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και του Πρωτομάρτυρα Αρχιδιακόνου Στεφάνου. Στην πραγματικότητα κατάφεραν να πετύχουν απίστευτα πράγματα για την σωτηρία των ανθρώπων, γιατί έγιναν με την πίστη τους και την αγάπη τους και την ταπεινότητα τους η ζωντανή παρουσία του Χριστού ανάμεσα στους ανθρώπους που συναντούσαν. Οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος απέδειξαν με το όλο έργο τους και τη διακονία τους ότι η  συμμετοχή του ανθρώπου στη ζωή του Χριστού μεταμορφώνει την κόλαση των αμαρτωλών ανθρώπων σε επίγειον Παράδεισον που οδηγεί εις την αιώνιον  Βασιλεία των Ουρανών.
Οι σύγχρονες δομές της Ορθόδοξης Ιεραποστολικής δράσης στην Αφρικανική  Ήπειρον και αλλαχού στην Ασία και Λατινική Αμερική στηρίζονται εν πολλοίς  στην ποιμαντική μεθοδολογία των δύο μεγάλων αυτών μορφών που ανέδειξεν κατά τον ένατον αιώνα  η Εκκλησία μας.

http://www.amen.gr/article14003

Η πρώτη τεχνική σχολή στη Μητρόπολη Γουινέας

$
0
0
Romfea.gr

gouinea1
 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2012 αφίχθηκε στο Κονακρύ, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Γουινέας.
Κατά την διάρκεια της ποιμαντικής του περιοδείας, ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων τέλεσε την Θεία Λειτουργία σε ιδιωτικό χώρο που παραχώρησε οικογένεια κατηχουμένων, και επισκέφθηκε την υπό ανέγερση Τεχνική Σχολή στην πόλη Κίντια, που βρίσκεται στην ενδοχώρα και σε απόσταση 135 χλμ από την πρωτεύουσα Κονακρύ.
Κατ’ επιθυμία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου στην Τεχνική Σχολή, ως επί το πλείστον θα διδάσκονται μαθήματα αρτοποιίας.
Μεταξύ των εγκαταστάσεων προβλέπεται η λειτουργία επαγγελματικού φούρνου, έτσι ώστε εκτός από την πρακτική τους εξάσκηση, οι σπουδαστές να ψήνουν ψωμί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Ο Σεβασμιώτατος επέβλεψε την κατασκευή 3 πηγαδιών για την παροχή νερού στα περίχωρα της πόλης, επισκέφθηκε τοπικά σχολεία και διένειμε στα παιδιά γραφική ύλη και καραμέλες καθώς και το τοπικό Πανεπιστήμιο όπου και συναντήθηκε με το προεδρείο του συλλόγου των φοιτητών και ενημερώθηκε για τις ανάγκες τους, που εστιάζονται στην δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης και στην δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, διένειμε γραφική ύλη και προσέφερε στις φοιτητικές ποδοσφαιρικές ομάδες μπάλες ποδοσφαίρου, ευγενή προσφορά του ΟΠΑΠ.
Τέλος επισκέφθηκε τον χώρο που βρίσκεται σταθμευμένο το 50θεσιο λεωφορείο που δώρισε στην Μητρόπολη η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης και συζήτησε με τους τοπικούς παράγοντες τους καλύτερους τρόπους που θα μπορούσε το λεωφορείο να εξυπηρετήσει τις συγκοινωνιακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
 
gouinea2
 

Ιεραποστολή: Γίνετε ανάδοχοι, δώστε το όνομα που επιθυμείτε σε έναν νεοφώτιστο!

$
0
0
Από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής:



Η Βάπτιση αποτελεί τη σημαντικότερη στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου. Η στιγμή που αφήνει την πλάνη των ειδώλων και του κόσμου και εντάσσεται στην οικογένεια του Θεού, γίνεται παιδί του Υψίστου.
Αυτή την εντολή έδωσε και ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός στους μαθητές, πριν αναληφθεί στους ουρανούς:

«Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τά έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Ακολουθώντας το λόγο του Κυρίου, οι ορθόδοξοι ιεραπόστολοι περιδιαβαίνουν τον κόσμο, κηρύττουν, κατηχούν όσους πιστέψουν στο ευαγγέλιο και βαπτίζουν.
Βοηθήστε τους ιεραποστόλους μας να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Γίνετε νονά ή νονός και πληρώστε τα έξοδατης ιεραποστολής και κατήχησης. Κάθε νονός επιλέγει το όνομαπου θα δοθεί στο βαπτιζόμενο και παίρνει μια φωτογραφίααπό τη βάπτισή του. Στη συνέχεια δεν έχει καμία υποχρέωση απέναντι σε αυτόν. Το συμβολικό ποσό που καταβάλλεται εφ” άπαξ είναι 150€. Μία μικρή συμμετοχή στη σωτηρία μιας ψυχής.
Αν θέλετε κι εσείς να γίνετε ανάδοχος,
επικοινωνήστε μαζί μας: http://ierapostoles.gr

Ο Νίκος Γαλανός για τον Μητροπολίτη Καμερούν Γρηγόριο... Nikos Galanos comments on the Metropolitan of Cameroon


Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος: Ημεροδρόμιον 2005-2006

$
0
0
130640-big


Περιγραφή
Προσπάθεια συνοδοιπορίας πλάϊ στο οδοιπορικό ραβδί και το σταυρό του σεβαστού μας αδελφού Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγορίου είναι ο Σύλλογός μας, που τον συστήσαμε με την κανονική αδεία του σεπτού Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Μεγάρων κ. Βαρθολομαίου μαζί με πολλούς αδελφούς. Βέβαια, δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε οι Κυρηναίοι, ούτε καν συγκυρηναίοι, των Κυρηναίων του...
Θέλουμε και προσπαθούμε να είμαστε κοινωνοί των κόπων Του, όσων μοχθεί και "ων κατειργάσατο Χριστός δι' Αυτού εις υπακοήν έθνών, λόγω και έργω εν δυνάμει Πνεύματος" (Ρωμ. ιε΄, 18-19) έχοντας προς τούτο την ευλογία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, του περίφροντος Πατριάρχου της Ιεραποστολής.
Γίναμε κοινωνοί, λοιπόν, της κατά το έτος 2005 και τον Ιανουάριο του 2006 εκκλησιαστικής διαδρομής του Μητροπολίτη Καμερούν από τις "χειρόγραφες και ατελείς" σημειώσεις του. 0ι σημειώσεις αυτές, όμορφες, όμως πολλάκις "σκληρές" και ταυτόχρονα λιτές, δεν είναι απλώς ένα ήμερολύγιο συναισθηματικού τύπου, αλλά καταγραφή εκκλησιαστικής ιστορίας, δηλαδή η πραγματικότητα της πορείας του Ευαγγελίου του Χριστού. [...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

http://www.skroutz.gr/books/

Πορεία θυσίας και αγάπης στη Σιέρρα Λεόνε ( Χρήστος Γεωργίου – προδημοσίευση από το περιοδικό Εξωτερική Ιεραποστολή ). Support Orthodox Christian mission in Sierra Leone.Soutenir l’Eglise orthodoxe en Sierra Leone.

$
0
0

“Διαμάντια”  αγάπης και θυσίας από την οροσειρά του Λέοντα ( Σιέρρα Λεόνε ) .

     Διανύοντας την πιο χαρμόσυνη περίοδος του έτους, την Διακαινήσιμο Εβδομάδα, ο νους και η καρδιά μου δεν μπορούν παρά να σκιρτούν από αναστάσιμη χαρά, ελπίδα και νοσταλγία, μιας και παραμένουν στο ορθόδοξο ιεραποστολικό κλιμάκιο της Σιέρρα Λεόνε ένα μόλις μήνα μετά την επιστροφή μου.Εκεί όπου βίωσα τη συγκινητική περιπέτεια της Πίστης, εκεί όπου ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος διάλεξε να ακολουθήσει τον Εσταυρωμένο Χριστό στη γωνιά της Αφρικήςόπου διαμένουν οι φτωχότεροι των φτωχών.

DSC00809

Εγκαθιδρύοντας την Ορθόδοξη Εκκλησία από το μηδέν στα συντρίμμια του πολυτάραχου εμφυλίου πολέμου που συγκλόνισε ολόκληρη την περιοχή της δυτικής υποσαχάριας Αφρικής και διακονώντας με αγάπη τον πονεμένο αφρικανό συνάνθρωπο, ο πατήρ Θέμι – όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι – έχει βρει την εν Χριστώ νοηματοδότηση της συναρπαστικής ζωής του. Όπως χαρακτηριστικά λέει δεν αναζήτησε ο ίδιος το Θεό, αλλά ο Θεός τον βρήκε μέσα από το ιεραποστολικό παράδειγμα της μητέρας Τερέζας και αφού περιπλανήθηκε για χρόνια στα μονοπάτια της μουσικής, της φιλοσοφίας, των ακαδημαϊκών σπουδών και της διδασκαλίας σε μερικά από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου.

Με τη χάρη του Θεού, τις ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β΄ και την οικονομική συνδρομή από το υστέρημα φίλων της ιεραποστολής, τα τελευταία εφτά χρόνια η νεοσύστατη μα τόσο θυσιαστικά αγωνιζόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Σιέρρα Λεόνε ασκεί ένα θαυμαστά πολυποίκιλο ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο κόντρα στον κυκεώνα των προβλημάτων που αναδύονται ανά πάσα στιγμή.

DSC00920

Καταρχήν όσον αφορά το κατηχητικό και λατρευτικό έργο μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το πνεύμα ελευθερίας και αγάπης με το οποίο αγκαλιάζει η Εκκλησία τις ψυχές που αναζητούν την Αλήθεια και προσέρχονται να ακούσουν το λόγο του Θεού, που κηρύσσεται με απλό και βιωματικό τρόπο.Οι βαπτίσεις των κατηχουμένων γίνονται όχι μαζικά και πρόχειρα, αλλά μετά από μακρά περίοδο διδασκαλίας και συνειδητή απόφαση.Δύο από τις συγκινητικές λατρευτικές στιγμές ήταν η θεία μετάληψη αναπήρων, που γονάτιζε ο ιερέας για να τους κοινωνήσει στο αναπηρικό καροτσάκι και ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως με το σύνολο των πιστών να ανταλλάσουν ειλικρινή συγγνώμη μεταξύ τους και με τους ιερείς, κάνοντας έναν κύκλο ομόνοιας, μέσα στο ναό του Αγίου Στεφάνου, στο κατανυκτικό κλίμα της Μ. Τεσσαρακοστής.

DSC00924

Όσον αφορά στο φιλανθρωπικό κομμάτι στα περίχωρα της πρωτεύουσας στην περιοχή του Waterloo ο πατήρ Θεμιστοκλής εγκαθίδρυσε αυτό που ο πατριάρχης της αγάπης Θεόδωρος Β’ σε πρόσφατη ιεραποστολική περιοδεία του στη Σιέρρα Λεόνε αποκάλεσε «το καμάρι του Πατριαρχείου»,το χωριό του Αγίου Μωυσή του Αιθίοπα, για τους αναπήρους του πολέμου.Αυτό το συγκρότημα κατοικιών περιλαμβάνει καταλύματα για τους αναπήρους και τις οικογένειές τους, κλινική, σχολείο, εργαστήριο και εκκλησία και προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πιο ανυπεράσπιστους πολίτες αυτής της χώρας, τους άστεγους ανάπηρους. Η πρόσφατη δεκαπενταετής τραγωδία του εμφυλίου σε συνδυασμό με ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα άφησε αμέτρητους ανθρώπους με ακρωτηριασμούς και αναπηρίες. Αυτοί στιγματισμένοι και περιθωριοποιημένοι βρήκαν μια αγκαλιά του Θεού για να στεγάσουν τα όνειρά τους.

DSC00944

Σε αυτόν τον ξεχωριστό χώρο βρίσκεταιη ορθόδοξη κλινική της Αγίας Μαγδαληνής και Αγίας Ολυμπίας,όπου για μία εβδομάδα μαζί με ειδικό ντόπιο καρδιολόγο εξετάσαμε και βοηθήσαμε θεραπευτικά πάνω από 350 ασθενείςαπό τη γύρω περιοχή. Εκτός από την ελονοσία, τον υποσιτισμό, τις τροπικές και δερματικές λοιμώξεις παρατηρήσαμε αυξημένα ποσοστά υπέρτασης, λόγω ψυχοσωματικών επιπτώσεων του πολέμου. Επόμενο βήμα η δημιουργία ειδικής κλινικής για την κατασκευή προσθετικών άκρων για τους αναπήρους, προσπάθεια που αξίζει να ενισχυθεί.

DSC00973

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο πατήρ Θεμιστοκλής στο κομμάτι της μόρφωσης και ειδικά των παιδιών με ποικίλες εκπαιδευτικές δυνατότητες. Η πρωτεύουσας της Σιέρρα Λεόνε έχει ονομαστεί η «Αθήνα της Αφρικής» λόγω της παράδοσής της στην εκπαίδευση. Το σχολείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Syke street παρέχει δωρεάν εκπαίδευση σε πάνω από 1.500 παιδιά με δημοτικό και γυμνάσιο.Αξέχαστη ανάμνηση ο τοίχος του σχολείου όπου με καθαρά ελληνικά γράμματα ξεχωρίζει η φράση «Αγάπα Θεώ Αγάπα Γνώση». Στους χώρους του σχολείου πραγματοποιήσαμε οδοντιατρική εξέταση των μαθητών κατά τάξη και διαλέξεις για στοματική υγιεινή, προληπτική υγιεινή και επείγοντα περιστατικά. Στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται και οι δραστηριότητες της Ορθόδοξης Αδελφότητας Νέωνόπου κάναμε μάθημα κατηχητικού σχολείου και προβολή παρουσίασης με εικόνες από την Ορθόδοξη παράδοση. Επίσης, λειτουργεί κολλέγιο για σπουδαστές με διακεκριμένους καθηγητές από όλο τον κόσμο.

DSC00732

Πριν αναχωρήσω για τη Σιέρρα Λεόνε γέμισα τις υπέρβαρες αποσκευές μου, με εικονίτσες, σταυρουδάκια, βιβλία, οδοντόκρεμες, σχολικά είδη, μπαλόνια και το πρόσφορο που ζύμωσε η μητέρα μου για τη Θεία Λειτουργία. Στην επιστροφή μου οι ίδιες βαλίτσες μετέφεραν μερικά ατόφια “διαμάντια” από τα ματωμένα χώματα της Σιέρρα Λεόνε : αυτά ήταν η αγνή και άδολη κοινωνία αγάπης με τους εκεί αδελφούς, τα καθαρά χαμόγελα των παιδιών, οι λατρευτικές ευκαιρίες στις ορθόδοξες Εκκλησίες και η φράση του πατρός Θεμιστοκλή «να δοξάζουμε τον Θεό και όχι τη γκρίνια».Ασυναίσθητα ήρθε στο μυαλό μου μία ρήση του Αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου που ταιριάζει σε αυτό το ταπεινό Ορθόδοξο ιεραποστολικό κλιμάκιο: « Yπάρχει μια μικρή χαρά που περιγελά το θάνατο».

Χριστός Ανέστη!

Γεωργίου Χρήστος,

Ιατρός – Οδοντίατρος

Τακτικό μέλος Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής

Για δωρεές- προσφορές  προς την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Σιέρρα Λεόνε, μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ :

http://ierapostoles.gr/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE/

Οδοιπορικό στο Καμερούν... And then the songs begin... Metropolis of Cameroon

H εορτή του Αγ.Κωνσταντίνου και τα Θυρανοίξια της Παναγίας Ηλιουπόλεως Καΐρου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

$
0
0
από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας




Την  26η Μαΐου 2013. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ προεξήρχε της Τελετής των Θυρανοιξίων του εκ βάθρων ανακαινισθέντος, χορηγία του Μεγάλου Ευεργέτου της Αιγυπτιώτικης Παροικίας κ. Κυριάκου Κυριάζη, Ιερού Πατριαρχικού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως Καΐρου.



Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος βρέθηκε από την παρελθούσα Πέμπτη 23 Μαΐου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, προκειμένου να προστή τόσο του πανηγυρικού Εσπερινού το απόγευμα της ιδίας ημέρας, όσο και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και Λιτανείας το πρωί της Παρασκευής 24 Μαΐου, εις μνήμην των πολιούχων του Ελληνισμού του Καΐρου, Ισαποστόλων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον φερώνυμο Ιερό Κοινοτικό Ναό στο κέντρο του Καΐρου. (Η εορτή αυτή μετετέθη την ημέρα της Παρασκευής  λόγω  αργίας εις την Αίγυπτο.)



Αναφερόμενος στον αείμνηστο κτήτορα του Ιερού Ναού Νέστωρα Τσανακλή, ο Μακαριώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι μεγάλοι άνδρες έρχονται και φεύγουν, αλλά αφήνουν τις παρακαταθήκες τους: τα μεγάλα τους έργα. Αφήνουν την αρχοντιά της καρδιάς τους, για να έρχονται και να παρέρχονται οι γενεές και να τους ψάλλουν το αιωνία η μνήμη.» Παράλληλα ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την προσφορά του τον μέχρι πριν από λίγες ημέρες εφημέριο του ναού π. Χρυσόστομο Καραγκούνη, ο οποίος μετέβη στην Λιβύη για να συνεχίσει από εκεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο παλαίφατο Πατριαρχείο και καλωσόρισε τον νέο εφημέριο π.Θεόδωρο Δριδάκη, ευχόμενος καλή δύναμη στο έργο του. Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας ο Μακαριώτατος παρεκάθησε σε γεύμα, παρατεθέν προς τιμήν του στον πλήρως ανακαινισμένο χώρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου.



Το Σαββάτο 25 Μαΐου ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος είχε συνάντηση με τον Εξοχ.Πρέσβη της Ουκρανίας στο Κάιρο κ.Γιέχβεν Κιριλένκο, κατά τη διάρκεια της οποίας επεδόθη επίσημη πρόσκληση του Εξοχ. Προέδρου της Ουκρανίας κ.Βίκτωρος Γιανουκόβιτς και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.Βλαδιμήρου, προκειμένου ο Μακαριώτατος να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης και προσευχής του προσεχούς Ιουλίου επ΄ αφορμή της 1025ης επετείου της Βαπτίσεως των Ρως από τον Ισαπόστολο Άγιο Βλαδίμηρο.




Αργότερα την ίδια ημέρα ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών ανακαίνισης της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Καΐρου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή της κατασκευαστικής εταιρείας Arab Contractors, Dr Osama el Hussein, με τον οποίο είχε μακρά συνάντηση εργασίας.
Την Κυριακή 26 Μαΐου, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ετέλεσε τα θυρανοίξια του προ αιώνος θεμελιωθέντος Ιερού Πατριαρχικού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως και την πρώτη πατριαρχική Θεία Λειτουργία μετά την εκ βάθρων ανακαίνισή του. Τα σημάδια του χρόνου θεράπευσαν οι ανακαινιστικές εργασίες, οι αναληφθείσες εξόδοις του εξέχοντος Αιγυπτιώτη επιχειρηματία κ.Κυριάκου Κυριάζη εις μνήμην του πρόωρα χαμένου αειμνήστου γιού του Τζώνη Κυριάζη.



Τιμώντας την εν γένει φιλογενή και φιλορθόδοξο προσφορά του ο Μακαριώτατος απένειμε στον κ.Κυριάζη το Οφφίκιο του Μεγάλου Ευεργέτου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «ο Ιερός Ναός της Παναγίας Ηλιουπόλεως διήλθε έναν αιώνα ζωής, αποτελώντας προνομιακό χώρο βιωματικής εκφράσεως της ευλαβούς πίστεως των Ελλήνων που αναζήτησαν μια νέα πατρίδα στη χώρα του Νείλου, χωρίς όμως να λησμονήσουν την Ορθόδοξη παρακαταθήκη των προπατόρων τους. Χάρη στην ευγενική σου προσφορά, αγαπητέ μου Κυριάκο, αποδίδεται και πάλι ο περικαλλής Ιερός αυτός Ναός στους πιστούς προς απόδειξη του γεγονότος ότι η Ορθοδοξία στην θεοβάδιστη χώρα της Αιγύπτου παραμένει σταθερή πηγή νοηματοδοτήσεως και προσανατολισμού της βιωτής μας.»



Κατά τις ιερουργίες του παρελθόντος τριημέρου, τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ.Νικόλαος, ο Θεοφ.Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου,  ο Θεοφ.Επίσκοπος Βαβυλώνος κ.Νήφων, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Καΐρου, ως και ο Ιερός Κλήρος της πόλεως. Τις εόρτιες εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι ελληνικές διπλωματικές αρχές με επικεφαλής τον Εξοχ.Πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο κ.Χριστόδουλο Λάζαρη, οι κυπριακές διπλωματικές αρχές με επικεφαλής τον Εξοχ.Πρέσβη της Κύπρου κ.Σώτο Λιασίδη, οι παροικιακές αρχές με επικεφαλής τον Εντιμ.Πρόεδρο της ΕΚΚ κ.Χρήστο Καβαλή, οι Πρόεδροι των Αραβοφώνων Κοινοτήτων, εκπρόσωποι διαφόρων Συλλόγων και Φορέων, πλήθος πιστών, ως και ο Θεοφ.Επίσκοπος Ηλιουπόλεως κ.Ραφαήλ, εκπρόσωπος της Κοπτικής Εκκλησίας.        

Περισσότερα...   http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=925
http://www.amen.gr/article14039

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΙΤΡΟΦΟΡΟΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛ ΣΑΜΑΑ

$
0
0
28/05/2013



     Την 26η Μαΐου 2013 εκοιμήθη αιφνιδίως εντός του Ιερού Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Ηλιουπόλει Καῒρου κι ενώ ιερουργούσε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, ο Μιτροφόρος Αρχιμανδρίτης του Θρόνου, π. Γεώργιος Ελ Σαμάα, συνεπεία καρδιακού επεισοδίου. Ο Μακαριώτατος αμέσως μετά την πατριαρχική Θεία Λειτουργία και την τελετή των Θυρανοιξίων του ως άνω Ιερού Ναού, ετέλεσε επιμνημόσυνο δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αποδημήσαντος κληρικού, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τρίτη 28 Μαΐου στον προαναφερθέντα Ιερό Ναό εις τον οποίο με πολύ ζήλο διηκόνησε για πολλά έτη ο μακαριστός π. Γεώργιος.  
 
 
 
 
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
     Ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης π.Γεώργιος Ελ Σαμάα γεννήθηκε την 18ηΜαΐου 1942 στο Φαγιούμ της Άνω Αιγύπτου. Ετύγχανε απόφοιτος του Αραβικού Εμπορικού Λυκείου και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος την 24η Μαρτίου 1985, υπό του τότε Επισκόπου Βαβυλώνος Πέτρου και μετέπειτα Πατριάρχου Αλεξανδρείας, εις τον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως και Πρεσβύτερος την 10η Αυγούστου 1990, υπό του Επισκόπου Βαβυλώνος Πορφυρίου, εις τον ίδιον Ιερό Ναό, ένθα και ιεράτευσε για πολλά έτη, γενόμενος λίαν αγαπητός από το αραβόφωνο και ελληνόφωνο ποίμνιο. Την 25η Δεκεμβρίου 2006 του απενεμήθη το Οφφίκιο του Μιτροφόρου Αρχιμανδρίτου υπό του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄, εις αναγνώρισιν των υπηρεσιών και της αγάπης αυτού προς τον Θρόνον, ενώ την 10η  Νοεμβρίου 2012 ο Μακαριώτατος εις ένδειξιν τιμής είχε παραχωρήσει εις τον μακαριστό κληρικόν το προνόμιον να κρατεί βακτηρίαν.
 

"Ώρα σου καλή, αδελφέ μου Γεώργιε Ελ Σαμάα Σάφουατ..."

$
0
0
Romfea.gr

safouat
 
 
Του Μητροπολίτη Καρθαγένης Αλεξίου για την Romfea.gr
 
Το ξημέρωμα της Κυριακής του Παραλύτου λίγες μόνο μέρες μετά την Αναστάσιμη χαρά και μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα, την ημέρα που ο Πατριάρχης μας Θεόδωρος έκανε τα θυρανοίξια της Παναγίας μας στην Ηλιούπολη, μετά την τελευταία σημαντική ανακαίνιση, της Παναγίας σου, όπου μεγάλωσες, που υπηρέτησες και βαθιά αγάπησες, ήλθες για να προσευχηθής και μόλις πήρες την ευχή του Πνευματικού μας πατέρα, του Πατριάρχη μας, που ήταν στον Θρόνο και έλεγε τις καταβασίες, έφυγες...
Έτσι απλά έφυγες και ξεκίνησες την άλλη αναστάσιμη πια πορεία σου προς τον Ουρανό, ευχαριστημένος, ευλογημένος, γεμάτος από καλωσύνη και αγάπη, εκεί, στο χώρο της Παναγιάς, στο ίδιο το σπίτι σου, όπως συνήθιζες να λες.
Συγκλονίστηκα όταν το άκουσα και διηγούμενος τον τρόπο της κοιμήσεώς σου σε έναν μουσουλμάνο, εδώ στην Τυνησία, που εργάζεται στην Κοινότητα και σε είχε γνωρίσει το δεκαήμερο που ήλθες κοντά μου, για να ετοιμάσουμε την ενθρόνισή μου πριν δέκα χρόνια, ύψωσε τα χέρια του στον ουρανό και είπε μια προσευχή στα αραβικά για την ανάπαυση της ψυχής σου και με πρόλαβε, αδελφέ μου....
Με άφησε άφωνο λέγοντάς μου ότι τον αμπούνα Ζώρζ τον αγαπούσε πολύ ο Θεός, γιατί του έδωσε ένα τέλος ειρηνικό, ανώδυνο με πλούσια ευλογία. Γιατί αυτό ακριβώς ήσουν, φίλε μου Γεώργιε, ευλογημένος και καλωσυνάτος.safouat1
Πνεύμα ανήσυχο, προσφοράς και αυτοθυσίας. Η υπακοή και ο σεβασμός ήταν για σένα τα αυτονόητα και τρόπος ζωής. Αγάπησες ουσιαστικώς το Πατριαρχείο μας και τον Θεσμό, που υπηρέτησες με πίστη και αφοσίωση από την πρώτη στιγμή της εισόδου σου στον Ιερό Κλήρο.
Η αφοσίωσή σου στους μακαριστούς Πατριάρχες Παρθένιο και Πέτρο και στα τελευταία δέκα έτη στο Πατριάρχη μας Θεόδωρο, αλλά και η αγάπη σου και ο σεβασμός σου προς όλους τους Αρχιερείς και κληρικούς του Πατριαρχείου, είναι τα στοιχεία που χαρακτήριζαν την επί γης εκκλησιαστική σου διακονία, σε όποιο καθήκον και εάν σου ανέθεσε η Εκκλησία.
Είχες και ένα άλλο σπάνιο χάρισμα, το οποίο έζησα ο ίδιος τα πέντε όμορφα χρόνια που συνυπηρετήσαμε στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου.
Ήσουν ανεξίκακος και αμνησίκακος. Ήξερες και στις δυσκολίες να μη αποκάμης και στους αδικούντας σε να ανταποδίδης Χριστιανική αγάπη αντί όξους, με ένα χαμόγελο και με μία απλότητα ψυχής.
Προσωπικώς σε θυμάμαι και θα σε θυμάμαι πάντοτε με αγάπη και ευγνωμοσύνη. Ήσουν ο πρώτος Κληρικός που με υποδέχθηκε ως επίτροπο στην Πατριαρχική επιτροπεία στο Χαμζάουι με χαμόγελο, στάθηκες ως πιστός και αφοσιωμένος συνεργάτης μου και σε χαρές και σε λύπες πάντοτε κοντά μου, μέχρι και την χαρά της ενθρονίσεώς μου που ήλθατε στην Τύνιδα με τον Πατριάρχη μας. Αδελφός πραγματικός.
Φρονώ ότι έφυγες νωρίς, όμως αυτό είναι εγωιστικό να το λέω. Το λέω με άκρα ανθρωποπάθεια και ας μου συγχωρεθή.
Ο Κύριός μας είχε για σένα άλλα σχέδια από εκείνα τα φελλά και ανεκπλήρωτα των ανθρώπων και σε κάλεσε κοντά Του.
Πριν λίγους μήνες χάσαμε κι άλλο ένα παιδί μας, το Ισίδωρο και τότε αδελφός μας Αρχιερεύς έγραψε με πόνο καρδιάς ότι άλλος ένας πρέσβυς της Αλεξανδρινής Εκκλησίας προστίθεται στους Ουρανούς. Λίγο μετά το επαναλαμβάνω κι εγώ για σένα.
Αγάλλου πλησίον των πατέρων μας και αδελφών μας τώρα εκεί ψηλά και εύχου για όλους εμάς εδώ.
Το έλλειμα της αγάπης θα είναι μεγάλο, αλλά η νοητή παρουσία σου πλησίον μας στην Προσκομιδή και στο Θυσιαστήριο θα το αναπληρώνουν.
Μακάρι ο Κύριος να παρηγορή τα πνευματικά σου τέκνα και τα κατά σάρκα προσφιλή αδέλφια σου την Αικατερίνη και τον Αλέξανδρο.
Καλό σου ταξίδι, αδελφέ μου Γεώργιε. Αναπαύου εν Ειρήνη στην αγκαλιά του δικαίου μισθαποδότου όλων μας. Αμήν.
 
 
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΜΙΤΡΟΦΟΡΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης π.Γεώργιος Ελ Σαμάα γεννήθηκε την 18η Μαίου 1942 στο Φαγιούμ της Άνω Αιγύπτου.
Ετύγχανε απόφοιτος του Αραβικού Εμπορικού Λυκείου και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος την 24η Μαρτίου 1985, υπό του τότε Επισκόπου Βαβυλώνος Πέτρου και μετέπειτα Πατριάρχου Αλεξανδρείας, εις τον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως και Πρεσβύτερος την 10η Αυγούστου 1990, υπό του Επισκόπου Βαβυλώνος Πορφυρίου, εις τον ίδιον Ιερό Ναό, ένθα και ιεράτευσε για πολλά έτη, γενόμενος λίαν αγαπητός από το αραβόφωνο και ελληνόφωνο ποίμνιο.
Την 25η Δεκεμβρίου 2006 του απενεμήθη το Οφφίκιο του Μιτροφόρου Αρχιμανδρίτου υπό του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.Θεοδώρου Β΄, εις αναγνώρισιν των υπηρεσιών και της αγάπης αυτού προς τον Θρόνον, ενώ την 10η  Νοεμβρίου 2012 ο Μακαριώτατος εις ένδειξιν τιμής είχε παραχωρήσει εις τον μακαριστό κληρικόν το προνόμιον να κρατεί βακτηρίαν.
 

Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, μετά τη Θεία Λειτουργία θα φορτωθεί το container της αγάπης για τη Μαδαγασκάρη στο ιεραποστολικό κέντρο του Ι. Ναού Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου

$
0
0

Κυριακή 9 Ιουνίου το κοντέινερ της αγάπης

 
Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, το πρωί μετά τη Θεία Λειτουργία θα φορτωθεί το container της αγάπης για τη Μαδαγασκάρη στο ιεραποστολικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου. Κατά την ημέρα αυτή, όπως και κάθε χρόνο ενώνουν τις δυνάμεις τους μικροί και μεγάλοι σε ένα πανηγύρι αγάπης.

Η αγάπη που πλημμυρίζει την ψυχή του χριστιανού μεταμορφώνεται σε προσφορά, άνοιγμα και δόσιμο προς τον πλησίον, τον κάθε πλησίον, τον εγγύς και τον μακράν. Όσοι εργάζονται εδώ, δίνουν τον προσωπικό τους χρόνο, εισπράττοντας την χαρά και τον ενθουσιασμό της προσφοράς. Όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν στο κοντέινερ της αγάπης ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι!

Ε.Ν.Ε. Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών
 

Archbishopric of Good Hope: Petros Khaya returns from Alexandria

$
0
0
byArchbishopric of Good Hope

         


His Beatitude, Theodoros II, awards degrees to the graduates of the Patriarchal Academy of Saint Athanasios in Alexandria. Congratulations to Petros Khaya!

Here in Cape Town we are very happy to welcome back our very own Saint Savvas Patriarchal School graduate, Petros Khaya, who was sent to the theological school in Alexandria by His Eminence, Archbishop Sergios. We look forward to having him join our community and church choir again.
On 23rd May 2013, His Beatitude, Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and all Africa, officiated at the graduation ceremony of the African graduates at the Patriarchal Academy of “Agios  Athanasios”  (situated on the premises of the Holy Monastery of Saint Savvas) for the 2011-2013 academic cycle.
In his address His Beatitude expressed the valuable  training,  giving indigenous cultures the necessary skills which will help to ease the increased pastoral and humanitarian needs of the African continent. He  praised the graduates for both the pride and the conscientiousness they showed in fulfilling their academic tasks and their consistent participation in divine worship and prayer, adhering to the ethics and ethos of the Orthodox way, and  urged them to continue to spread Christ’s ministry and testimony throughout Africa, following the example of the missionary path of the Apostles.
His Beatitude, reserved a   special honourable mention for  the  Dean Father of the Patriarchal Academy, the Very Reverend Archimandrite Narkissos Gamo, who had  the students under  his tutelage  for two years so they could experience the inseparable unity of the Church and education, and also expressed grateful thanks to the Consul General of Greece in Alexandria, Mr Christos Kapodistrias and to the Greek State and particularly to the Ministry of Education, Religious Affairs, Culture and Sport for their valuable contribution to the proper functioning of the Academy.
He thanked the First Vice President of the Greek Community in Alexandria, Mr Nicholas Kopelou and the devout flock of the community  for the love with which they surrounded the boarders of the Patriarchal Academy during their two-year stay in the city of Alexandria.

http://www.goarch.co.za/index.php/petros-khaya-returns-from-alexandria/#more-2426

The Orthodox Bulgarian community of Cape Town celebrated their National Day and the Feast day of Saints Cyril and Methodius at the Archbishopric of Good Hope on Sunday, 26 May 2013

$
0
0

Bulgarians celebrate in Cape Town


 
 
The Orthodox Bulgarian community of Cape Town celebrated their National Day and the Feast day of Saints Cyril and Methodius at the Archbishopric of Good Hope on Sunday, 26 May.  They hosted a lunch at the Archbishopric to celebrate their National day which is also the feast day of their patron Saints Cyril and Methodius.
Saints Cyril and Methodius were Byzantine Greek brothers born in Thessaloniki in the 9th century and were Christian missionaries among the Slavic peoples of the First Bulgarian Empire, Great Moravia, and Pannonia. Through their work they influenced the cultural development of all Slavs, for which they received the title “Apostles to the Slavs”. They are credited with devising the Glagolitic alphabet, the first alphabet used to transcribe Old Church Slavonic.  After their deaths, their pupils continued their missionary work among other Slavs. Both brothers are venerated in the Orthodox Church as saints with the title of “equal-to-apostles”.
 
 
Bulgarian Community celebrate at the Archbishopric in Cape Town.
Bulgarian Community celebrate their Alphabet.
Mrs Vaska Ivanova in front of the image of the Saints Cyril and Methodius.
 
 
http://www.goarch.co.za/index.php/bulgarians-celebrate-in-cape-town/

Πρόσκληση από τον Ουκρανό Πρόεδρο στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

$
0
0


Πρόσκληση να επισκεφθεί επίσημα την Ουκρανία απηύθυναν στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ο Πρόεδρος της χώρας Βίκτωρ Γιανουκόβιτς και ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Βλαδίμηρος.

Η πρόσκληση αφορά στους εορτασμούς για την 1025η επέτειο της Βαπτίσεως των Ρως από τον Ισαπόστολο Άγιο Βλαδίμηρο.

Την πρόσκληση επέδωσε στον Πατριάρχη ο Πρέσβης της Ουκρανίας στο Κάιρο κ.Γιέχβεν Κιριλένκο.

http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=2594&catid=9

Ένα σχόλιο για την «ανήμπορη Ορθοδοξία»

$
0
0

Σχόλιο του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη

Σε μια αξιόλογη ομιλία του σε ημερίδα που διοργάνωσε η Εκκησία Κρήτης, ο γνωστός Μ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Τσέτσης με θέμα « Οικουμενικό Πατριαρχείο – Πατριάρχης Αθηναγόρας – Θεολογικός διάλογος» χρησιμοποίησε ατυχώς τη φράση «ανήμπορη Ορθοδοξία». Η Ομιλία αυτή δημοσιεύεται στο ΑΜΕΝ.gr.
O πατήρ Γεώργιος είναι ένας κορυφαίος και καταξιωμένος Διδάσκαλος στα θέματα που ασχολείται και τον ευχαριστούμε. Να μου επιτρέψει όμως να κάνω ως μικρότερος και νεώτερος μια μικρή παρατήρηση στη φράση του "......το μετέωρο βήμα τής Ορθοδοξίας, η οποία φαίνεται να είναι πλέον ανήμπορη, για να μη πω ανίκανη, να συγκαλέσει μιαν Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, για την οποία ομιλεί εδώ και 90 χρόνια, από το 1930, και προετοιμάζει επί μισό αιώνα;". Η φράση αυτή που είναι στο τέλος του κειμένου του νομίζω είναι ατυχής και άδικη. Η Εκκλησία στην Ιστορία της ποτέ δεν υπήρξε ανήμπορη, ούτε όταν ακόμη χρειάσθησαν τέσσερις ολόκληροι αιώνες για να συγκαλέσει την Πρώτη Οικουμενική της Σύνοδο. Επομένως τα 90 χρόνια δεν είναι σοβαρός λόγος για να αποκαλούμε την Ορθοδοξία ανήμπορη, απλώς θα γίνει όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να δώσει λύσεις εκεί που πρέπει, δεν χρειάζεται να βιάζουμε τα πράγματα ως άνθρωποι, ας αφήσουμε το Άγιο Πνεύμα να μας οδηγήσει σε όλη την Αλήθειαν. Αν η πρόθεση του αγαπητού μας πολυσέβαστου πατρός Γεωργίου είναι να πιέσει καλοπροαίρετα τα πράγματα για την ταχεία σύγκλησιν της Πανορθοδόξου Συνόδου απολογούμαι. Μπορεί όμως να γίνει αυτό χωρίς να χαρακτηρίζουμε την Ορθοδοξία μας ανήμπορη γιατί χωρίς να το θέλουμε θίγουμε όλους εκείνους, τους παλαιότερους και τους υφιστάμενους Προκαθημένους μας και πρώτον τον εκάστοτε Οικουμενικόν μας Πατριάρχη. Δεν νομίζω ότι για τα τελευταία ενενήντα χρόνια δεν έχουν διακονήσει όλοι αυτοί με αυτοθυσία και πολύ αγάπη την Ορθοδοξία μας.
Άλλωστε όσα δεν έγιναν για ένδεκα ολόκληρους αιώνες στην Ιστορία της Ορθοδοξίας (από την έβδομη Οικουμενική Σύνοδον μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα) έγιναν τα τελευταία ενενήντα χρόνια με κορυφαία εκκλησιαστικά γεγονότα τις τρεις Πανορθοδόξους της δεκαετίας στην Ρόδο και τις Συνάξεις των Προκαθημένων που εγκαινίασε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, ως επίσης και οι Διορθόδοξες Συναντήσεις για τα Θέματα του Αυτοκεφάλου, των Διπτύχων, της Αυτονομίας και της Βιοηθικής.
Για του λόγου το αληθές ότι τα τελευταία ενενήντα χρόνια η Ορθοδοξία ουδέποτε υπήρξε «ανήμπορη» παραθέτω εν περιλήψει τις σημαντικότερες δραστηριότητες της, όπως αυτές καταγράφονται μετά από δεκάχρονη καταγραφή στο βιβλίο μου «Ενότητα και Μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμον»
Η παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην εποχή μας
Πανορθόδοξο Συνέδριο για το Ημερολόγιο, Κωνσταντινούπολη, 1923
Α. Απόφαση του Πανορθοδόξου Συνεδρίου για το Ημερολόγιο,
Κωνσταντινούπολη, 1923
Β. Λοιπές Αποφάσεις του Πανορθοδόξου Συνεδρίου του 1923
α. Περί χειροτονίας κληρικών,
β. Περί δευτέρου Γάμου,
γ. Περί ηλικίας χειροτονίας κληρικών και άλλων σχετικών διατάξεων
Προκαταρκτική Διορθόδοξη Επιτροπή, Μονή Βατοπεδίου, 1930.
Αποφάσεις της Διορθόδοξης Προκαταρτικής Επιτροπής.
Γενική Ορθόδοξος Προσύνοδος, 1931.
Απόπειρα Συγκλήσεως Πανορθοδόξου Συνεδρίου από Πατριάρχη Ρωσίας.
Πανορθόδοξος Σύνοδος, 1951.
Ομοσπονδία Ορθοδόξων Νέων ο «Σύνδεσμος», 1953
Η Α’ εν Ρόδω Πανορθόδοξος Διάσκεψις, 1961
Α. Η σημασία της Α’ Πανορθοδόξου Διασκέψεως και οι σκοποί της,
Β. Ανακοίνωση Τύπου της Α’ Πανορθοδόξου Διασκέψεως Ρόδου, 1961,
Γ. Κατάλογος των θεμάτων της μελλούσης Προσυνόδου, εγκριθέντος υπό
της Α’ Πανορθοδόξου Διασκέψεως της Ρόδου, 1961.
Ι. Πίστις και Δόγμα,
ΙΙ. Θεία Λατρεία,
ΙΙΙ. Διοίκησις και εκκλησιαστική ευταξία,
IV. Σχέσεις Ορθοδόξων Εκκλησιών προς αλλήλας,
V. Σχέσεις Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο,
VI. Η Ορθοδοξία εν τω κόσμω,
VII. Θεολογικά Θέματα,
VIII. Κοινωνικά Θέματα,
Η Β΄ εν Ρόδω Πανορθόδοξος Διάσκεψις, 1963.
Α. Σκοπός της Β΄ Πανορθοδόξου Διασκέψεως,
Β. Ανακοίνωση Τύπου Β΄ Πανορθοδόξου Διασκέψεως Ρόδου, 1963.
Η Γ΄ εν Ρόδω Πανορθόδοξος Διάσκεψις, 1964.
Α. Σκοπός της Γ’ Πανορθοδόξου Διασκέψεως,
Β. Αποφάσεις της Γ΄ εν Ρόδω Πανορθοδόξου Διασκέψεως, 1964,
Γ. Κριτική στις εργασίες της Γ΄ Πανορθ. Διασκέψεως Ρόδου.
Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, 1968. Έκδοση εκκλ. Περιοδικών.
Δ΄. Πανορθόδοξος Διάσκεψις της Γενεύης, 1968
Α. Σκοπός της Δ’ Πανορθοδόξου Διασκέψεως,
Β. Απόφαση για την προετοιμασία της Μέλλουσας να συνέλθει Αγίας και
Μεγάλης Συνόδου,
Γ. Θέματα της Α΄ Προσυνοδικής Πανορθοδόξου Διασκέψεως,
Δ. Απόφαση για Διάλογο της Ορθοδόξου Εκκλησίας
μετά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας,
Ε. Απόφαση για Διάλογο της Ορθοδόξου Εκκλησίας
μετά της Αγγλικανικής Εκκλησίας,
ΣΤ. Απόφαση για Διάλογο της Ορθοδόξου Εκκλησίας
μετά της Παλαιοκαθολικής Εκκλησίας,
Ζ. Απόφαση για Διάλογο της Ορθοδόξου Εκκλησίας
μετά των Μεταχαλκηδονίων Εκκλησιών,
Η. Απόφαση για Διάλογο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετά των Λουθηρανών
Α΄ Διάσκεψη της Διορθοδόξου Προπαρασκευαστικής Επιτροπής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Γενεύη, 1971
Α. Αναπροσαρμογή των περί Νηστείας εκκλησιαστικών διατάξεων συμφώνως ταις απαιτήσεσιν της συγχρόνου εποχής,
Β. Κωλύματα Γάμου,
Γ. Ημερολογιακόν Ζήτημα,
Δ. Η Οικονομία εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία.
Τα εγκαίνια του εν Γενεύη Ορθοδόξου Κέντρου του Οικ. Πατριαρχείου.
Η Α΄ Προσυνοδική Πανορθόδοξος Διάσκεψις, Γενεύη, 1976.
Η Β΄ Προσυνοδική Πανορθόδοξος Διάσκεψις, Γενεύη, 1982.
Β΄ Διορθόδοξος Προπαρασκευαστική Επιτροπή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Γενεύη, 1986.
Προταθέντα κείμενα της Β΄ Διορθοδόξου Προπαρασκευαστικής Επιτροπής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθ. Εκκλησίας, Γενεύη, 1986.
Α. Αναπροσαρμογή των περί Νηστείας Εκκλησιαστικών Διατάξεων,
Β. Σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών προς το λοιπό Χριστιανικό κόσμο,
α. Ο Διάλογος μετά των Αγγλικανών,
β. Ο Διάλογος μετά των Παλαιοκαθολικών,
γ. Ο Διάλογος μετά των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών,
δ. Ο Διάλογος μετά των Ρωμαιοκαθολικών,
ε. Ο Διάλογος μετά των Λουθηρανών,
στ. Ο Διάλογος μετά των Μεταρρυθμισμένων,
Γ. Ορθοδοξία και Οικουμενική Κίνηση,
Δ. Συμβολή των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στην επικράτηση των Χριστιανικών ιδεωδών της ειρήνης, της ελευθερίας, της αδελφωσύνης και της αγάπης των λαών και στην άρση των φυλετικών διακρίσεων,
α. Η αξία του ανθρώπινου προσώπου, θεμέλιον διά την ειρήνη,
β. Η αξία της ανθρώπινης ελευθερίας,
γ. Η ειρήνη ως αποτροπή του πυρηνικού πολέμου,
Ε. Αποστολή της Ορθοδοξίας εις το σύγχρονο κόσμο,
α. Ορθοδοξία και φυλετικαί διακρίσεις,
β. Ορθοδοξία, αδελφοσύνη και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών,
γ. Η προφητική αποστολή της Ορθοδοξίας – Μαρτυρία αγάπης.
Γ΄ Προσυνοδική Πανορθόδοξος Διάσκεψη, Γενεύη, 1986
Α. Κανονισμός Λειτουργίας Προσυνοδικών Πανορθοδόξων Διασκέψεων,
Σύγκληση, Θεματολόγιο, Σύνθεση – Πρόεδρος – Γραμματεύς,
Εργασίαι της Διασκέψεως, Διορθόδοξος Προπαρασκευαστική Επιτροπή,
Αποδοχή κειμένων – Λήψη Αποφάσεων – Χαρακτήρας αυτών,
Β. Η σπουδαιότητα της Νηστείας και η τήρησή της σήμερα,
Γ. Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο,
α. Ο Διάλογος μετά των Αγγλικανών,
β. Ο Διάλογος μετά των Παλαιοκαθολικών,
γ. Ο Διάλογος μετά των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών,
δ. Ο Διάλογος μετά των Ρωμαιοκαθολικών,
ε. Ο Διάλογος μετά των Λουθηρανών,
στ. Ο Διάλογος μετά των Μεταρρυθμισμένων,
Δ. Ορθόδοξος Εκκλησία και Οικουμενική Κίνηση,
Ε. Η Συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην επικράτηση Ειρήνης,Δικαιοσύνης, Ελευθερίας, Αδελφοσύνης και Αγάπης μεταξύ των λαών, και στην άρση των φυλετικών και λοιπών διακρίσεων,
α. Η αξία του ανθρώπινου προσώπου, θεμέλιο διά την ειρήνη,
β. Η αξία της ανθρώπινης ελευθερίας,
ΣΤ. Αποστολή της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο,
Ζ. Περί ειρήνης και Δικαιοσύνης,
Ζα. Η ειρήνη ως αποτροπή του πολέμου,
Η. Φυλετικαί και λοιπαί διακρίσεις,
Θ. Αδελφοσύνη και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών,
Ι. Η προφητική αποστολή της Ορθοδοξίας - Μαρτυρία αγάπης εν διακονία.
Διαδικασία και Ημερήσια Διάταξη της Δ΄ Προσονοδικής Πανορθοδόξου Διασκέψεως.
Α΄ Διορθόδοξος Προπαρασκευαστική Επιτροπή της Δ΄ Προσυνοδικής Πανορθοδόξου Διασκέψεως, Γενεύη, 1990.
Δ. Διορθόδοξο Συνέδριο για την προστασία του Περιβάλλοντος,
α. Οι Εκκλησίες και το Οικολογικό πρόβλημα στην Ευρώπη,
β. Οικολογική Εκπαίδευση στο χώρο της Μεσογείου,
Ε. Ορθόδοξη Ιεραποστολή
α. Παρουσία της Ορθόδοξης Ιεραποστολής,
β. Η παγκοσμιότητα της Ορθοδόξου Ιεραποστολής,
γ. Η ανάπτυξη της Ορθοδοξίας στην Αφρική,
δ. Σύντομη αναφορά στη πολιτική κατάσταση στην Αφρική,
ε. Σύγχρονη Ορθόδοξη Ιεραποστολική παρουσία στην Αφρική και ο ρόλος του Εθνάρχη Μακαρίου,
στ. Μαρτυρία και δράση της Ορθοδόξου Ιεραποστολής στην Αφρική,
ζ. Τρόποι στηρίξεως της Ορθοδόξου Ιεραποστολής,
η. Συμπεράσματα και προτάσεις για καλύτερο συντονισμό της Ιεραποστολικής διακονίας,
θ. Ορθόδοξη Ιεραποστολή σε άλλες περιοχές του κόσμου,
ι. Γεννηθήτω το θέλημά σου – Η αποστολή της Ορθοδοξίας σήμερα,
1. Η μαρτυρία στο κόσμο σήμερα,
2. Μαρτυρία μέσα στην εκκοσμικευμένη κοινωνία,
3. Μαρτυρία μέσα στη πλουραλιστική κοινωνία και μεταξύ οπαδών των
άλλων θρησκειών,
ια. Ιεραποστολή και ενότητα,
1. Εκκλησιολογικές προοπτικές,
2. Κοινή Μαρτυρία,
3. Προσηλυτισμός,
4. Η οικουμενική θεώρηση,
ιβ. Η μυστηριακή ζωή και οι κοινωνικές συνέπειες,
1. Μυστηριακή διάσταση της ζωής,
2. Θεία Ευχαριστία και ανακαίνιση της ζωής,
3. Προσευχή και Μετάνοια,
4. Μαρτυρία και Μυστηριακή ζωή,
ιγ. Η επιταγή και η ευθύνη της Ιεραποστολής στην Τοπική Εκκλησία,
1. Αποστολή της Τοπικής Εκκλησίας,
2. Καθολικότητα της Τοπικής Εκκλησίας,
3. Ενθάρρυνση διαφόρων λειτουργημάτων,
4. Άλλες Ιεραποστολικές προκλήσεις,
ιδ. Συστάσεις προς τις Ορθόδοξες Εκκλησίες,
ιε. Συστάσεις προς την Οικουμενική Κοινότητα,
Θ. Θέματα Βιοηθικής και Γενετικής,
α. Βασικές αρχές επί της ηθικής των μεταμοσχεύσεων:
β. Ειδικές αρχές,
γ. Ο ρόλος της Ιατρικής,
δ. Η δυνατότης προσφοράς οργάνων,
ε. Περί εγκεφαλικού θανάτου,
στ. Περί συνειδητής και εικαζομένης συναινέσεως,
ζ. Περί συγγενικής συναινέσεως,
η. Αι επιφυλάξεις της Εκκλησίας,
θ. Κριτική του νέου νόμου περί μεταμοσχεύσεων,
ι. Ποιμαντικαί δυνατότητες της Εκκλησίας,
ια. Προτεινομένη τακτική της Εκκλησίας,
α. Η θέσις της Γυναίκας εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία και το θέμα περί χειροτονίας των Γυναικών - Θεολογικαί προσεγγίσεις,
α1. Το μυστήριον της ενσαρκώσεως και η Εκκλησία,
α2. Η Ιερωσύνη του Χριστού,
α3. Η τυπολογία «Αδάμ – Χριστού» και «Εύας – Μαρίας»,
α4. Ο άρρην χαρακτήρ της «μυστηριακής Ιερωσύνης»,
α5. Χριστός και Θεοτόκος εν τη ανακεφαλαιώσει της ανθρωπότητος,
α6. Ειδικαί Αναφοραί,
Η ισότης και η διάκρισις γυναικών και ανδρών,
Πληρεστέρα συμμετοχή των γυναικών εις την ζωήν της Εκκλησίας,
Ο διακονικός βαθμός και οι «κατώτεροι βαθμοί»,
Προκλήσεις του φεμινιστικού κινήματος εις τας μη Ορθοδόξους Εκκλησίας,
ΙΑ. Η κλήσις εις την αγιότητα.
Το θέμα της Φτώχειας
Το θέμα της Ειρήνης
Μήνυμα των Προκαθημένων των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών, Κωνσταντινούπολη, 1992
Η Α΄ Παναφρικανική Συνάντηση των Ορθοδόξων Ιεραποστολικών Κοινοτήτων.
Διορθόδοξη Συνάντηση στη Θεσσαλονίνη.
Μείζων και Υπερτελής Σύνοδος των Ορθοδόξων Προκαθημένων εις την Σόφιαν της Βουλγαρίας.
Αποφάσεις της Ιεράς Μείζονος Συνόδου της Σόφιας.
Διορθόδοξο Συνέδριο Λουξεμβούργου.
Μήνυμα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, 1999.
Πανορθόδοξο Επιστημονικό Συμπόσιο στα Ιεροσόλυμα με θέμα: «Η μαρτυρία της Εκκλησίας κατά την τρίτη χιλιετίαν».
Ανακοινωθέν του Πανορθοδόξου Επιστημονικού Συμποσίου «Η μαρτυρία της Εκκλησίας κατά την τρίτην χιλιετίαν».
Μείζων και Υπερτελής Σύνοδος εν τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
Η σύναξη των Προκαθημένων στο Φανάρι για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Ιωβηλαίου έτους 2000.
Και αρκετές άλλες γνωστές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, σε σενεργασία με τους Προκαθημένους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως στο χώρο του Περιβάλλοντος, των Θεολογικών Διαλόγων, των Διορθοδόξων Συναντήσεων και των Διαθρησκειακών Διαλόγων και Θεμάτων Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ανέβασαν την Ορθοδοξία λίγο υψηλότερα απ’ εκεί που βρισκόταν στους σκοτεινούς αιώνες της Τουρκοκρατίας και της σκλαβειάς και της πτώσης μας στην αθεϊα του Κομμουνισμού.
Συμπέρασμα: H Oρθοδοξία είναι η ζωντανή παρουσία της Εκκλησία μας που διασώζει εν Αγίω Πνεύματι την Σωτηριολογική Αποστολή της. Κατά συνέπεια χαρακτηρισμοί περί της Ορθοδοξίας «ως ανήμπορης και ανίκανης» σχετίζονται μάλλον με άτομα που βρίσκονται ή βιώνουν ανήμπορες και ανίκανες καταστάσεις και τις προβάλλουν και σε ό,τι δεν μπορούν να κατανοήσουν στο χώρον της Ορθοδοξίας. Ο πατήρ Γεώργιος από σεβασμό στο πρόσωπον του εξαιρείται. Το ίδιον και ο άγιος Πειραιώς και ο Ορθόδοξος Τύπος κι όλοι εκείνοι που καθημερινά με διάφορους τρόπους πετροβολούν από δήθεν ένθεον ζήλον τους Προκαθημένους μας ό,τι προδίδουν την Ορθοδοξία μας (δημόσιες αντιπαραθέσεις Μεσσηνίας – Κυθήρων, Καλαβρύτων κτλ).

Πάντως η συνεχής ενίσχυση της Διορθόδοξης Ενότητας και Δράσης είναι κάτι που το θέλουμε όλοι μας κι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και οι Μακαριώτατοι Προκαθημένοι μας προσπαθούν προς αυτή την κατεύθυνση να κάνουν το καλύτερο. Ο Θεός να μας προστατεύει όλους μας να επιτελούμε το άγιο Θέλημα του Θεού (Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς.......γεννηθήτω το θέλημα Σου...). Αμήν.

http://www.amen.gr/article14062

Το Νοέμβριο 2013 προβάλλεται η ιεραποστολή της Ουγκάντα στην Κομοτηνή

$
0
0
ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΟΥΤΙΑΜΠΑ

"Χρόνος", καθημερινή εφημερίδα της Κομοτηνής

25.05.2013
Επιθυμεί να συναντηθεί με τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα 
προκειμένου να προγραμματίσει μαζί του την εκδήλωση που θα παρουσιαστεί στην πόλη μας 
Η κοίμηση του γέροντά του,  πρώην μητροπολίτη Κισσάμου-Σελίνου, Ειρηναίου Γαλανάκη ήταν η αφορμή για μία ακόμη επίσκεψη του γνωστού πλέον στην Κομοτηνή πατέρα Αντώνιου Μουτιάμπα, του ορθόδοξου ιερέα από την Ουγκάντα, χώρα της αφρικανικής ηπείρου. Ο άνθρωπος που τον μεγάλωσε και τον σπούδασε εκοιμήθη και δε θα μπορούσε να λείπει από την κηδεία του, είπε φιλοξενούμενος του «Χ», ο πατέρας Αντώνιος. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού του ήταν η Κρήτη για την κηδεία του γέροντα του, δεύτερος η πρωτεύουσα όπου επισκέφτηκε την Οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου και τελευταίος η αγαπημένη του Κομοτηνή. Μία πόλη που προσφέρει αγάπη και στήριξη σε εκατοντάδες παιδιά της αφρικανικής χώρας. Επισκέφτηκε την πόλη μας και συναντήθηκε με τον ιερέα του Κοσμίου πατέρα Ναθαναήλ Καντήρη καθώς και την Αδαμαντίνη Μπλέτσα που στηρίζει το κοινωνικό έργο που επιτελείται στην Ουγκάντα. Σκοπός του πατέρα Αντώνιου είναι να συναντηθεί και με το νέο μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα. «Θέλω να πάρω την ευλογία του και να του μιλήσω για το έργο που έχει γίνει από τους ανθρώπους της Κομοτηνής στην Ουγκάντα. Να τον παρακαλέσω να συνεχιστεί αυτό το έργο ζωής». 
 
ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΟΙ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ 
 
Παράλληλα ο πατέρας Αντώνιος επιθυμεί να συναντήσει τον μητροπολίτη Κομοτηνής ώστε να προγραμματίσει μαζί του, μία εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου που κατάφεραν οι Κομοτηναίοι, πίσω στην πατρίδα του. Αυτά που έχει καταφέρουν οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες της Κομοτηνής στην μακρινή Ουγκάντα είναι συγκινητικά. «Έχουν ιδρύσει ένα ολόκληρο οικοδόμημα, ένα δημοτικό σχολείο που αυτή τη στιγμή στεγάζει περίπου 450 παιδιά, το οικοτροφείο, την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου την οποία ανακαίνισαν. Επίσης μας αγόρασαν ένα τρακτέρ με το οποίο οργώνουμε τα χωράφια και εξασφαλίζουμε το φαγητό». Αυτά αποτελούν σύγχρονα θαύματα και αποκτούν μεγαλύτερη αξία στη δύσκολη εποχή που ζούμε σήμερα. Γι’ αυτό το έργο θέλει να ενημερώσει τον  μητροπολίτη μας ο πατέρας Αντώνιος και να απευθυνθεί στους πολίτες λέγοντας πως οι ανάγκες δεν τελειώνουν ποτέ. «Για ένα παιδί που χρειάζεται τροφή, στέγη τα οποία εξασφαλίζονται μέσω της αναδοχής. Όποιος θελήσει να στηρίξει ένα παιδί χρειάζεται να προσφέρει 200 ευρώ το χρόνο για την σίτιση, τη διαμονή και την περίθαλψη», είπε ο πατέρας Αντώνιος.  
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ 
 
«Θα ζητήσω την ευλογία του μητροπολίτη για να δείξω την ιεραποστολή  της Ουγκάντα. Θέλω να δείξω το οικοτροφείο, το σχολείο, και την πρόοδο που κάναμε. Να δουν όλοι ότι αυτό το έργο που έγινε είναι ζωντανό». Αυτά είπε ο πατέρας Αντώνιος. Ο ίδιος σχεδιάζει να επισκεφτεί εκ νέου την πόλη μας τον ερχόμενο Νοέμβριο προκειμένου κατά την παραμονή του, να παρουσιάσει όλο το έργο της ιεραποστολής στην Ουγκάντα. Είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίσουν πως ζουν εκεί οι άνθρωποι και τι έχει αλλάξει η βοήθεια που προσφέρουν είπε. 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ 
 
Ο πατέρας Αντώνιος επισκέφτηκε την Ελλάδα της κρίσης, ωστόσο αυτή η λέξη δεν υπάρχει στην Ουγκάντα καθώς η έννοια της είναι η πραγματικότητα που βιώνουν διαχρονικά οι πολίτες. Η φτώχεια, η ανέχεια, η έλλειψη τροφής και στοιχειωδών μέσων επιβίωσης όπως το νερό και η στέγη είναι η πραγματικότητα των πολιτών της Ουγκάντα. Έτσι απευθυνόμενος στους Έλληνες είπε: «ο άνθρωπος πρέπει να κρατιέται πνευματικά. Αυτό είναι ένα σημαντικό έργο που έχει αναλάβει ο μητροπολίτης. 
Γι’ αυτό και εγώ ήρθα να πάρω την ευλογία του γιατί και εμείς περνάμε δύσκολα στην Ουγκάντα. Είναι ένα μήνυμα για την Ελλάδα, την οποία αγαπώ πολύ γιατί μεγάλωσα και σπούδασα εδώ με τη βοήθεια του μακαριστού μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη. Αυτός ο άνθρωπος μου έμαθε να λέω στους ανθρώπους να έχουν υπομονή και ελπίδα, να γνωρίζουν ότι από τον Κύριο, τον Χριστό μας πρέπει να κρατιόμαστε. 
 
Δεν κρατιόμαστε μόνο στα πλούτη, γιατί υπάρχουν και εκατομμυριούχοι που δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια, ζουν δύσκολα και υποφέρουν. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από όλα πρέπει να έχουμε υγεία,  να πονάμε για τον συνάνθρωπο μας. Να είμαστε δίπλα του, όταν βλέπουμε ότι έχει καταρρεύσει από τις σκέψεις ότι δεν έχει τίποτα, γιατί και αυτό είναι μία σκέψη. Να του λέμε ότι όταν δεν έχεις τίποτα σημαίνει ότι δεν έχεις ζωή, δεν έχεις μέσα του τον Χριστό. 
 
Εφόσον έχει ζωή, έχει μέσα του τον Χριστό άρα έχει τα πάντα. Τα υπόλοιπα είναι πρόσθετα. Δεν πρέπει να αναζητάμε τα πρόσθετα χωρίς να βλέπουμε τα αναγκαία», είπε. 
 
Viewing all 16000 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>