Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 16000 articles
Browse latest View live

Η Ιεραπόστολος Μάμα - Σταυρίτσα, νέο βιβλίο για την ορθόδοξη ιεραποστολή στην Αφρική

$
0
0

 
 
Το συγκεκριμένο πόνημα ανήκει στον συγγραφικό ζήλο του π.Χρυσοστόμου Μαϊδώνη
Αναφέρεται στη βιογραφία της Μάμα Σταυρίτσας (1916-2000), μιας από τις λίγες γυναίκες ιεραποστόλους στην Αφρική
 
To βιβλίο προλογίζει ο μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
Έκδοση Ιερά Μονή Κοσμά Αιτωλού Αρναίας
 
 

Η Γερόντισσα Θέκλα μιλά για την Ορθοδοξία στο Κολουέζι (Κονγκό)

$
0
0



Η Γερόντισσα Θέκλα, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Κουλουέζι, σε συνέντευξή της στην Πεμπτουσία μιλά για την πορεία της Ορθοδοξίας στην υποσαχαρική Αφρική κατά τον 20ό αιώνα και σήμερα

Πηγή: ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

http://ierapostoles.gr/2013/02/%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%cf%81%cf%8c%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%b1-%ce%b8%ce%ad%ce%ba%ce%bb%ce%b1-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%81%ce%b8%ce%bf%ce%b4%ce%bf/

Ιννοκέντιος, ο νέος Επίσκοπος στο Μπουρούντι...

$
0
0
 
Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιος

Βιογραφικό σημείωμα του Θεοφ.Επισκόπου Μπουρούντι και ΡουάνταςΟ Θεοφιλ.Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας κ.Ιννοκέντιος (Byakatonda), γεννήθηκε στην Ουγκάντα το έτος 1964 και είναι ελληνομαθής. Εφοίτησε στην Ιερατική Σχολή Αγίου Ματθαίου Χανίων Κρήτης, ενώ εσπούδασε την ιερά επιστήμη στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στην Συμβουλευτική Ποιμαντική. Τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Πατρολογία συνέχισε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, καθώς και στη Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Σεμινάριο του Αγίου Τύχωνος στην Πενσυλβάνια ΗΠΑ.

Διάκονος και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης χειροτονήθηκε από τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Πέτρο Ζ΄ στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας. Διετέλεσε Ακαδημαϊκός Διευθυντής στην Πατριαρχική Σχολή Κένυας «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄» και Αντιπρύτανης στο Ορθόδοξο Κολλέγιο Κένυας, Πατριαρχικός Επίτροπος Νοτίου Σουδάν και Εφημέριος του Πατριαρχικού Ναού Αγίων Αναργύρων στο Ναϊρόμπι.

Την 21η Νοεμβρίου 2012, τη προτάσει της ΑΘΜ, εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας, χειροτονηθείς την 6η Δεκεμβρίου 2012 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καΐρου από τον Μακ.κ.Θεόδωρο Β’.

Η Ιερά Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντας ιδρύθη διά Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου την 6η Οκτωβρίου 2009. Στην πνευματική της δικαιοδοσία περιλαμβάνει τα κράτη Μπουρούντι και Ρουάντας, ως και τις επαρχίες North Kivu, South Kivu, Maniema και Ituri του ανατολικού Κογκό.


Έδρα: Μπουζουμπούρα του Μπουρούντι
Église Οrthodoxe de Burundi
B.P. 3569 BUJUBURA
BURUNDI, AFRICA


https://www.facebook.com/home.php#!/photo.php?fbid=538244739536761
&set=t.1198250307&type=3&theater
http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=content&cid=004002
http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=883

O Ἐπίσκοπος Κατάγκα τοῦ Κογκὸ κ. Μελέτιος στο Παλαιό Φάληρο

$
0
0

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στὶς 10 Φεβρουαρίου 2013 ἡμέρα Κυριακή, θὰ ἱερουργήσει στὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίας Κυριακῆς Παλαιοῦ Φαλήρου ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Κατάγκα τοῦ Κογκὸ κ. Μελέτιος.
 
 

Αφίχθη στην Επαρχία του ο Επίσκοπος Μπραζαβίλ

$
0
0
Εκ της Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν
kampon
 
Με τις πατρικές ευχές και ευλογίες της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β΄, την Παρασκευή, 8ηΦεβρουαρίου 2013, αφίχθη στην πόλη Pointe Noire, συμπρωτεύουσα τηςΔημοκρατίας του Κονγκό, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόνκ. Παντελεήμων.
Στον διεθνή αερολιμένα της πόλεως τον Θεοφιλέστατο υπεδέχθησαν οΠανοσιολ. Αρχιμ. κ. Θεολόγος Χρυσανθακόπουλος, ο ιερός κλήρος, οι τοπικέςαρχές και πλήθος πιστών.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή τουΕπισκόπου στον προσωρινό Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου της πόλεως Pointe Noire, όπου η έδρα της Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, καιεψάλη δοξολογική δέηση.
Ακολούθησαν οι προσφωνήσεις του Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. ΘεολόγουΧρυσανθακόπουλου, του Αιδεσιμ. Πρωτοπρ.κ. Μαξίμου Οumba, Εφημερίου τουΙερού Καθεδρικού Ναού και του Αξιοτ. κ. Celestin Ngaepio, Προέδρου τηςΕκκλησιαστικής Επιτροπής, οι οποίοι εξέφρασαν τα χαροποιά αισθήματατου Χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας για την έλευση τουπρώτου Ποιμενάρχου της.
Κατά την αντιφώνησή του ο Θεοφιλ. κ. Παντελεήμων ανεφέρθη στην ευθύνητης επισκοπικής διακονίας και την σπουδαιότητα του ιεραποστολικούέργου, ενώ μετέφερε τις ευλογίες και την ανύστακτη μέριμνα του Σεπτού Προκαθημένου του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκουπρος τους ορθοδόξους του Κονγκό και της Γκαμπόν, ως και ολοκλήρου τηςΑφρικής.
Κατόπιν, συνεκάλεσε την πρώτη ιερατική σύναξη των κληρικών τηςΕπισκοπής και παρέθεσε δείπνο προς αυτούς.
Σημειώνεται ότι την προσεχή Δευτέρα, 11η Φεβρουαρίου, ο Θεοφιλέστατος θα μεταβή την πόλη Dolisie, όπου ευρίσκονται η Ενοριακή Κοινότητα της Αγίας Ειρήνης, τα εκπαιδευτήρια και το ορφανοτροφείο της Επισκοπής καιαπό εκεί, την Tετάρτη, 13η Φεβρουαρίου, θα επισκεφθή την ΕνοριακήΚοινότητα Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της πόλεως Nkayi.
 

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΚΚΡΑΣ

$
0
0
Από την Ιερά Μητρόπολη Άκκρας




Στους χώρους της Ιεράς Μητρόπολης  λειτουργούν, Τα Γραφεία της Μητροπόλεως, Το Ληξιαρχείο, Το «Στρατηγείο» της Ιεραποστολής, Τα ο Σεμινάριο των Κληρικών και Κατηχητών, Σχολή Ραπτικής, οι Ξενώνες για τους Επισκέπτες Βοηθούς της Ιεραποστολής, οι Ξενώνες Νέων, η Σχολή Κατάρτισης Μελών της Χορωδίας, δυστυχώς η σκέψη αναστολής λειτουργίας των περισσοτέρων θεωρείται αναγκαία λόγω έλλειψης πόρων.











Περισσότερα...   https://www.facebook.com/home.php#!/mitropoli.accras

Busoga (Ουγκάντα): Αναμένοντας την ελπίδα...

$
0
0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ:


10.02.2013

Ο π. Στέφανος Lunagula είναι απόφοιτος της Ορθόδοξης Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’» στο Ναϊρόμπι της Κένυας και πτυχιούχος στην Ποιμαντική και Κοινωνική Θεολογία. Χειροτονήθηκε ιερέας το 1975 από το μακαριστό Μητροπολίτη Ουγκάντας Θεόδωρο Nankyama. Υπηρετεί ως Αρχιερατικός Επίτροπος στην Ανατολική περιφέρεια (Busoga) της Ουγκάντας. Είναι πατέρας 10 παιδιών.

Η περιφέρεια Busoga της Ουγκάντας
Η περιφέρεια Busoga της Ουγκάντας

Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Χαίρετε εν Κυρίω!

Είναι μεγάλη ευλογία και ευκαιρία για μένα να επικοινωνώ από την Ουγκάντα με την Αδελφότητα σας, η οποία ιδρύθηκε το 1963 με την ονομασία «Φίλοι της Ουγκάντας».

Αισθάνομαι την πνευματική χαρά και τιμή να ευχαριστήσω το Μητροπολίτη μας Ιωνά Lwanga που ευλόγησε και μου εμπιστεύθηκε την θέση του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ανατολική περιφέρεια της Ουγκάντας, στην περιοχή Busoga.

Είμαι πολύ συγκινημένος που σας γράφω ζητώντας ταπεινά πνευματική καθοδήγηση και οικονομική υποστήριξη.

Η συγκεκριμένη βάση στην οποία διακονώ είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στο Nawango, όπου υπάρχουν 919 Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Έχουμε ένα μόνιμο δημοτικό σχολείο με 415 παιδιά, και από αυτά τα 139 είναι ορφανά ή παιδιά από φτωχικές οικογένειες, τα οποία προσπαθώ κατά το δυνατόν να υποστηρίξω με διάφορους τρόπους. Τους μαθαίνουμε γράμματα, τους προσφέρουμε συσσίτιο, τους δίνουμε σχολικές στολές, κουβέρτες, μολύβια, τετράδια κ.α.

Πρόχειρο σχολείο στη Nakyaka
Πρόχειρο σχολείο στη Nakyaka


Εκτός από τον Άγιο Ιάκωβο, δημιουργήσαμε κι άλλες κοινότητες, όπως του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην περιοχή Nakyaka με ένα δημοτικό σχολείο, όπου τα παιδιά κάθονται κάτω από τα δέντρα και άλλα μαθαίνουν γράμματα στα προσωρινά μας κτήρια. Εδώ έχουμε 365 παιδιά, από τα οποία τα 22 είναι ορφανά. Επίσης, έχουμε ένα μόνιμο γυμνάσιο, που ξεκίνησε να λειτουργεί το έτος 2012.

Πάντα προσπαθώ να τους βοηθώ, όσο έχω την οικονομική δυνατότητα, αλλά πολλές φορές αδυνατώ να πραγματοποιήσω αυτή τη μεγάλη επιθυμία μου και να δεχτώ άλλα παιδιά που πεινάνε και διψάνε, λόγω έλλειψης οικονομικής υποστήριξης. Ο αριθμός παιδιών που αναφέρεται παραπάνω είναι μικρός, αλλά πολλά ορφανά και παιδιά από φτωχικές οικογένειες χρειάζονται την αγάπη και τη βοήθειά μας και βρίσκονται στην αναμονή για ένταξη στο νέο πρόγραμμα βοήθειας. Έχουμε κι άλλες νέες κοινότητες στις περιοχές Kananage με 64 Ορθόδοξους χριστιανούς, Bugondha με 49 Ορθόδοξους χριστιανούς, και Kiyunga με 14 Ορθόδοξους χριστιανούς.

Θα επιθυμούσα, επίσης, να προσφέρω στα παιδιά τα εξής:

Βάπτιση από τον π. Στέφανο
Βάπτιση από τον π. Στέφανο

  1. Πνευματική καθοδήγηση, συσσίτιο στο σχολείο καθώς και τα απολύτως αναγκαία, ιδιαίτερα στα ορφανά και σε αυτά από τις φτωχές οικογένειες.
  2. Ελπίζω να κτίσουμε ορφανοτροφείο στην περιοχή Nakyaka για την εύκολη πνευματική επίβλεψη, υγειονομική φροντίδα και συγκέντρωση των ορφανών.
  3. Να κτίσουμε ένα μόνιμο δημοτικό σχολείο στην ίδια περιοχή, που θα βοηθήσει να φέρουμε τα παιδιά μας κοντά στην Ορθοδοξία.
  4. Συμπερασματικά, με πιθανή βοήθειά σας, θα ήθελα να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερα και σε άλλες ενορίες στην περιφέρειά μου, για να διευρυνθεί η Ορθοδοξία και να έχουμε περισσότερους χριστιανούς στην Εκκλησία της Ουγκάντας.

Ζητώ ταπεινά την οικονομική σας υποστήριξη και πνευματική σας καθοδήγηση, αγαπητοί αδελφοί μου, για να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες και τα όνειρα μας με την αγάπη του Χριστού και Σωτήρος μας. Αμήν!

π. Στέφανος Lunagula
Αρχιερατικός επίτροπος

http://ierapostoles.gr/2013/02/busoga-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%b1/

Διαβάστε επίσης: Τα ορφανά της Busoga αναμένουν τη βοήθειά μας


ug3.jpg

Αγαπητοί αδελφοί,

Χαίρετε εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού! Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι λάβαμε το χρηματικό ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, που μας στείλατε για σίτηση των πτωχών παιδιών.

Ευχαριστούμε θερμότατα την Αδελφότητα και τους φίλους μας εκεί στην Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα, που υποστηρίζουν τα έργα του Κυρίου εδώ στα ανατολικά της Ουγκάντας.

Έχουμε ορφανά και πτωχά παιδιά που επιθυμούν να πηγαίνουν στο σχολείο, αλλά τους έχουμε σε αναμονή, διότι δεν μπορούμε μόνοι μας χωρίς την πολύτιμη βοήθειά σας.

Σας ενημερώνω επίσης, ότι στις 23 Οκτωβρίου, μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου γιορτάσαμε την «Ορθόδοξη Γιορτή των Παιδιών». Μας επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιωνάς και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία με πέντε ιερείς και τρείς διακόνους. Αφιερώσαμε εκείνη την ημέρα στα μικρά παιδάκια και μαζεύτηκαν πολλά από τις γύρω κοινότητες για να νιώσουν την Ορθοδοξία μέσα τους.

Εύχομαι ο Θεός να ευλογεί πάντοτε εσάς, τους συνεργάτες σας και τις οικογένειες σας. Σας έχουμε πάντα στις καθημερινές μας προσευχές. Αμήν.

π. Στέφανος Lunagula
Αρχιερατικός επίτροπος

http://ierapostoles.gr/2013/02/%cf%84%ce%b1-%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-busoga-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7-%ce%b2%ce%bf%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%ac-%ce%bc%ce%b1/

Εικόνες από την Ακτή του Ελεφαντοστού...


Η εορτή του αγίου ιερομάρτυρα Χαραλάμπους στον ιερό καθεδρικό ναό των Ταξιαρχών Maputo, στη Μοζαμβίκη

$
0
0
Από την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Εορτάστηκε σήμερα, 10 Φεβρουαρίου 2013, στον ιερό καθεδρικό ναό των Ταξιαρχών Maputo, στη Μοζαμβίκη, η εορτή του αγίου ιερομάρτυρα Χαραλάμπους, όπου υφίσταται από τις περασμένες δεκαετίες μεγαλοπρεπής εικόνα του Αγίου.

Στην ομιλία του ο θεοφ. Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στο έργο και την θυσία του Ιερομάρτυρα του πρώτου αιώνος, όσο και στην προσωπική γνωριμία του με το Ιερό Βήμα, όταν μαθητής Δημοτικού, 8 χρονών, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπη, στον Αγκερυκό Ζακύνθου, ο παπάς του χωριού αείμνηστος παπά Γιώργης Μυλωνάς, τον κάλεσε κοντά του, να γίνει «σχολιταρούδι» (ιερόπαις, δηλαδή). Λαμβάνοντας αυτό ως αφορμή, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να γνωρίζουν την Ορθόδοξη Παράδοση από την παιδική ηλικία τους και ότι αυτή η γνωριμία αποτελεί εφαλτήριο για τη μετέπειτα ζωή τους.

Μετά την Αρχιερατική Λειτουργία έγινε Αρτοκλασία και ύστερα εγκαινιάστηκε ο Κύκλος Μελέτης της Αγίας Γραφής, όπου τόσο τα παιδιά του Ορθόδοξου Σχολείου της Επισκοπής, όσο και οι γονείς τους ευχαριστήθηκαν με τις ερωταποκρίσεις γύρω από την λατρευτική παράδοση. Η συζήτηση έγινε στα αγγλικά, στα πορτογαλικά και στα ρωσικά, θετική εντύπωση προκάλεσε μάλιστα το υψηλό επίπεδο των ερωτήσεων των παιδιών της κατηχητικής Ομάδας. Ο κύκλος θα γίνεται κάθε Κυριακή, μετά από θερμή παράκληση των παιδιών και των γονιών.
 

Η χαρά του να είσαι Ορθόδοξος στην Ακτή του Ελεφαντοστού...

Μαρτυρίες για την Ιεραποστολή στην Ουγκάντα

Βαπτίσεις στην Ιεραποστολή στην Κανάγκα

$
0
0


ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ
Kananga,Ἱ.Ν. Ἁγίου Ἀνδρέου 11/11/2012
Ὅλοι γνωρίζουμε ὅτι ἐνῶ ἡ Ἑλλάδα μαστίζεται ἀπό τήν ὑπογεννητικότητα καί ὑπάρχουν χωριά πού ἔχουν στήν κυριολεξία σκουριάσει οἱ κολυμπῆθρες (βαπτιστήρια), ἐδῶ στήν Κανάγκα τοῦ Κογκό καί σέ ὅλη τήν Ἀφρική συμβαίνει τό ἀντίθετο.
Παιδιά!Πολλά παιδιά! Γι αὐτό κατά διαστήματα ἀφοῦ σαραντίσουν τά φέρνουν οἱ ὀρθόδοξοι γονεῖς νά τά βαπτίσουν.Ἔτσιτό Σάββατο 10/11/2012συγκεντρωθηκαν τό πρωΐ 48 μωρά γιά νά βαπτισθοῦν.
Πρῶτα ἔγινε ἠ καταγραφή τῶν ὀνομάτων τῶν παιδιῶν, ἑτοιμάστηκαν οἱ σχετικές κάρτες-βεβαιώσεις καί μέ ἀπόλυτη τάξη καί κατάνυξη τελέστηκε ἀπό τόν παπαδάσκαλο π. Γεράσιμο τό Μυστήριο τοῦ Βαπτίσματος. Οἱ ὀρθόδοξες μητέρες ὑπομονετικά, προσευχόμενες κρατοῦσαν τά μωρά τους στήν ἀγκαλιά καί περίμεναν τήν μεγάλη στιγμή. «Βαπτίζεται ὁ δοῦλος ἡ δούλη τοῦ Θεοῦ ..... εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός...
Τήν Κυριακή 11/11 οἱ νεοφώτιστοι μέ τούς λευκους χιτῶνες τους, προσῆλθαν νά κοινωνήσουν για πρώτη φορά τό Σῶμα καί τό Αἷμα τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ.
48 νέα μέλη προσετέθησαν στήν Ὀρθοδοξη ἐκκλησία τῆς Κεντρώας Ἀφρικῆς.
Οἱ βαπτίσεις τῶν βρεφῶν ἐπαναλαμβάνονται ἀνά δίμηνο ἤ καί συντομότερα.
Παράλληλα κάθε ἑβδομάδα γίνονται καί οἱ Κατηχήσεις στήν Κανάνγκα καί στά χωριά στίς μεγαλύτερες ἡλικίες, ὥστε οἱ κατηχούμενοι νά βαπτισθοῦν – (ὅταν καί ὅποτε κρίνει ὁ Κατηχητής Ἱερεὐς, μετά ἀπό ἕνα ἤ δύο χρόνια) - τίς παραμονές τῶν Μεγάλων ἑορτῶν Χριστούγεννα καί Πάσχα, καί νά ἐνταχθοῦν και αὐτοί στήν ἀγκαλιά τῆς Ὀρθόδξης Ἐκκλησίας μας.
Τότε βέβαια οἱ βαπτίσεις μπορεῖ νἀ ξεπεράσουν καί τίς 280!!
Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Μυτιλήνης







 
 

ΠΟΙΟΣ ΑΣΚΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ;

$
0
0
 
 
Ηλίας Βουλγαράκης


Η ερώτηση φαίνεται, το λιγότερο, απλοϊκή, μια και σε όλους έρχεται αυθόρμητα η απάντηση: ο ιεραπόστολος. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο παρουσιάζονται. Εξίσου καλά θα μπορούσε κανείς να αρνηθεί ολοκληρωτικά την αυτονόητη αυτή απάντηση, με τον ισχυρισμό, ότι η συμβολή του ιεραποστόλου στο έργο της ιεραποστολής είναι μηδαμινή και γι' αυτό αμελητέα.

Που βρίσκεται η αλήθεια; Οπωσδήποτε δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το έργο του ιεραποστόλου. Εμβαθύνοντας όμως στα πράγματα, πρέπει να ομολογήσουμε ότι αυτός πού στην πραγματικότητα κάνει την ιεραποστολή δεν είναι ο ιεραπόστολος. Είναι ο ίδιος ο Θεός. Κι όταν λέμε εδώ ο Θεός εννοούμε και τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος, δηλαδή τον Πατέρα, τον Υίό και το Aγιο Πνεύμα.

Την αλήθεια αυτή μας την διδάσκει η Αγία Γραφή. Τα χωρία της Γραφής πού μιλάνε πάνω στο θέμα αυτό είναι πολλά. Περιοριζόμαστε εδώ σε μερικά βασικά. Και πρώτα απ' όλα διδάσκει η Γραφή ότι ο Θεός-Πατήρ θέλησε τη σωτηρία των ανθρώπων και γι' αυτό έστειλε στον κόσμο τον Υιό Του (Γαλ. 1:4, Α΄ Ίωαν. 4:10). Δίχως τον ερχομό Του δεν θα ήταν δυνατό να σωθούν οι άνθρωποι (Πράξ. 4:12, Β΄ Θεσ. 2:10). Ο Υιός πάλι, ερχόμενος στον κόσμο, εκήρυξε οτι του εμπιστεύθηκε να πει ο Πατήρ (Ιωάν. 12:49, 14:24 και 17:8,13). Στη συνέχεια ο Χριστός παραδίδει το ευαγγέλιο Του στους αποστόλους και το αποκαλύπτει στον απ. Παύλο (Γαλ. 1:12). Συνεργός στο έργο αυτό έρχεται το ʼγιο Πνεύμα, το όποιο αποκαλύπτει στους αποστόλους το μυστήριο του Χριστού (Εφ. 3:5) και τους βοηθεί να το διδάξουν στον κόσμο (Εφ. 6:18).

Η Αγία Τριάδα εκλέγει τους αποστόλους. ʼλλοτε γίνεται λόγος ότι την εκλογή την κάνει ο Πατήρ και ο Υιός (Γαλ. 1:1), άλλοτε ο Πατήρ (Α΄ Κορ. 1:1, Α΄ θεσ. 3:2), άλλοτε ο Υιός (Πράξ. 22:21) και άλλοτε το Πνεύμα το ʼγιο (Πράξ. 13:2).

Στο έργο επίσης της ιεραποστολής μετέχουν και τα τρία πρόσωπα της Αγ. Τριάδος. Ο Χριστός εκάλεσε τον Παύλο και τους συνεργούς του με το γνωστό όραμα, να κηρύξουν στη Μακεδονία (Πράξ. 16:10). Ο Θεός Πατήρ άνοιξε τις καρδιές των Ελλήνων να δεχθούν το κήρυγμα των αποστόλων η, όπως το λέει ωραία η Γραφή, «ήνοιξε τοις έθνεσι θύραν πίστεως» (Πράξ. 14:27). Σε άλλο σημείο γίνεται πάλι λόγος ότι άλλοι απόστολοι με το κήρυγμα σπέρνουν τη θεία σπορά και άλλοι την ποτίζουν. Ωστόσο εκείνος πού αυξάνει το σπόρο είναι ο Θεός (Α' Κορ. 3:6).

Ίσως εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι το έργο της ιεραποστολής ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, που είναι και αυτό έργο του Αγίου Πνεύματος (Πράξ. 20:28).

Μετά από όσα μας είπε μέχρι τώρα η Αγία Γραφή εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η θέση του Ιεραποστόλου στο έργο της ιεραποστολής είναι δευτερεύουσα. Τη σχέση αυτή πολύ επιγραμματικά μας την διατυπώνει ο απ. Παύλος όταν μας λέει, «Θεού γαρ εσμέν συνεργοί» (Α΄ Κορ. 3:9). Αυτό σημαίνει ότι η ιεραποστολή είναι βασικά έργο του Θεού, στο οποίο μας κάνει την τιμή να μας καλεί για συνεργούς. Από το πνεύμα αυτό καταλαβαίνουμε γιατί ο απόστολος των Εθνών με επιμονή ζητούσε από τους πιστούς να προσεύχονται στο Θεό για να τον ενισχύει στο έργο του. Παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικά του αιτήματα: «Το λοιπόν προσεύχεσθε, αδλφοί, περί ημών, ίνα ο λόγος του Κυρίου τρέχη και δοξάζηται, καθώς και προς υμάς» (Β΄ Θεσ. 3:1) η «Προσευχόμενοι άμα και περί ημών, ίνα ο Θεός ανοίξη ημίν θύραν του λόγου, λαλήσαι το μύστηριον του Χριστού» (Κολ. 4:3).
 

«Η ιεραποστολή δεν είναι θέμα μόνο των ιεραποστόλων αλλά και όλων των πιστών τόσο στο σύνολο τους ως Εκκλησία όσο και του καθενός ξεχωριστά»

$
0
0
Η ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΜΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

 

Ηλίας Βουλγαράκης
Όλοι ξέρουμε ότι ο Χριστιανισμός διαδόθηκε σε ολόκληρη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία στους τρεις πρώτους αιώνες. Ξέρουμε επίσης ότι η διάδοση αυτή προχώρησε τόσο πλατιά και τόσο βαθιά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα της εποχής εκείνης, που η αναγνώριση του Χριστιανισμού από μέρους του Μεγάλου Κωνσταντίνου ήρθε σαν ώριμος καρπός και θεία επιβράβευση της μακραίωνης ιεραποστολικής προσπάθειας της πρώτης Εκκλησίας. Ωστόσο λίγοι από μας ξέρουν ότι η μεγάλη αυτή επιτυχία της Εκκλησίας δεν οφείλεται βασικά στους ιεραποστόλους! Η άποψη αυτή όσο κι αν φαίνεται περίεργη, η έστω υπερβολική στη διατύπωση της, είναι Ιστορικά κατοχυρωμένη.
 

Το έργο των Αποστόλων
Στα πρώτα χρόνια της ζωής της Εκκλησίας το βάρος της ιεραποστολής έπεσε στους Αποστόλους, μαθητές του Κυρίου. Σε αυτούς σύντομα προστέθηκε ο απόστολος Παύλος, που η παρουσία του έδωσε νέα και αποφασιστική ώθηση στη διάδοση της νέας πίστεως. Ο Χριστιανισμός, ξεκινώντας από τα Ιεροσόλυμα, σχημάτισε ένα τεράστιο τόξο που η άλλη του άκρη έφτανε στη Δύση.

Ωστόσο, με το κλείσιμο του πρώτου αιώνα, πληροφορούμεθα από τα κείμενα εκείνης της εποχής για την ύπαρξη ζωντανών χριστιανικών κοινοτήτων σε πολλές άλλες πόλεις της αυτοκρατορίας, από τις όποιες δεν πέρασαν οι Απόστολοι. Αυθόρμητα έρχεται στο νου μας η εικόνα ιεραποστόλων, μαθητών των πρώτων Αποστόλων, που συνέχισαν το έργο τους και διέδωσαν το Χριστιανισμό στις πόλεις αυτές. Το περίεργο είναι ότι στα χριστιανικά κείμενα εκείνης της εποχής, αλλά και της αμέσως μεταγενέστερης, δεν παραδίδονται ονόματα από τους Ιεραποστόλους αυτούς. Ότι υπήρξαν τέτοιοι ιεραπόστολοι που ανέπτυξαν αξιόλογη δράση σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει αμφιβολία. Ορισμένες μαρτυρίες δίνουν λαβή για ένα τέτοιο συμπέρασμα. Γίνεται σ’ αυτές λόγος για πρόσωπα που είχαν διδασκαλικό χάρισμα και περιόδευσαν διάφορους τόπους κηρύττοντας και κατηχώντας τους ανθρώπους.

Ωστόσο στο μεταξύ είχε κάτι αλλάξει. Κι η αλλαγή αυτή αφορούσε τον τρόπο της ιεραποστολής. Βασική αιτία για τη μεταβολή αυτή αποτελούν οι διωγμοί, και ιδιαίτερα οι διωγμοί με τη μορφή που έλαβαν από την εποχή του αυτοκράτορα Δομιτιανού (81-96 μ.Χ.) και πέρα. Βέβαια οι διωγμοί ούτε συνεχείς ήσαν, ούτε γενικοί. Ωστόσο κι όταν δεν υπήρχε γενικός διωγμός η περίπτωση να ξεσπάσει κάποιος σε τοπική κλίμακα από μια έστω ασήμαντη αφορμή δεν ήταν καθόλου απίθανη. Πολλοί από τους χριστιανούς μάρτυρες υπήρξαν θύματα τέτοιων συμπτωματικών εκρήξεων του εθνικού όχλου! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα δημόσιο ιεραποστολικό κήρυγμα αποτελούσε μια σημαντική αφορμή για διωγμό όχι μόνο του ίδιου του ιεραποστόλου, αλλά και αυτής της τοπικής εκκλησίας. Ο λόγος αυτός περιόρισε τις δημόσιες εκδηλώσεις και άλλαξε τη μορφή της ιεραποστολής. Αν συνέχιζαν τέτοιες εκδηλώσεις, γίνονταν μόνο σε απομακρυσμένα μέρη και με το πέρασμα του χρόνου ολοένα και περιορίζονταν. Έτσι στα τέλη του δεύτερου αιώνα ο γνωστός μας Ωριγένης μας πληροφορεί ότι «υπήρχαν μόνο λίγοι πιστοί που ασκούσαν το έργο του ιεραποστόλου».

 
Η νέα μορφή ιεραποστολής
Με το σταμάτημα των ιεραποστόλων η ιεραποστολή δεν διακόπηκε. Στη νέα αυτή περίοδο προσέλαβε μια νέα και πολυδύναμη μορφή. Πρωταρχικό πια ρόλο αναλαμβάνει η οργανωμένη εκκλησία. Με τρόπο σιωπηρό συνεχίζει την κατήχηση και το βάπτισμα. Το Ιεραποστολικό όμως έργο δεν το στήριζε πια στην προσέλκυση των μαζών, αλλά στην προσωπική κλήση των ανθρώπων. Στην προσπάθεια της αυτή την βοηθούσαν πολλοί παράγοντες. Ένας από αυτούς ήταν αυτή η ίδια η Εκκλησία που η πνευματική της ακτινοβολία προσέλκυσε τους ανθρώπους. ʼλλος ήταν το διάχυτο πνεύμα αγάπης που κυριαρχούσε ανάμεσα στους χριστιανούς. Ένας τρίτος ήταν η πίστη των χριστιανών που για πολλούς απ’ αυτούς δεν κάμπτονταν ούτε μπροστά στο μαρτύριο. ʼλλος πάλι ήταν οι διάφορες Σχολές όπου μορφωμένοι χριστιανοί, με το πρόσχημα της φιλοσοφίας, δίδασκαν τη νέα πίστη κ.ο.κ.

Ωστόσο ο πιο βασικός απ’ όλους ήταν η ιεραποστολή των μη ιεραποστόλων. Ήταν δηλαδή η ιεραποστολή που έκανε ο ένας στον άλλο. Ο δούλος στον κύριο του, ο παιδαγωγός στο μαθητή του, ο γιατρός στον άρρωστο, η παραμάνα στο μωρό και στη μητέρα του, η γυναίκα στον άνδρα της (πόσες επιτυχίες δεν σημείωσαν οι χριστιανές γυναίκες!), ο ταξειδιώτης στο συνοδοιπόρο του, ο έμπορας στον πελάτη του, ο τεχνίτης στον ομότεχνό του, ο στρατιώτης στο συνοπλίτη του, ο ναύτης στο συγκωπηλάτη του, με λίγα λόγια ο γνωστός στο γνωστό του.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι η νίκη του Χριστιανισμού οφείλεται σ’ αυτή τη μορφή ιεραποστολής. Στη συνέχεια δίνουμε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα.
 

Το εμπόριο του κρασιού και η ιεραποστολή
Στο κάτω μέρος της Παλαιστίνης, κοντά στα σύνορα της με την Αίγυπτο βρισκόταν μια πολύ αρχαία πόλη που την έλεγαν, όπως ακόμη και σήμερα, Γάζα. Στην αρχαιότητα η πόλη αυτή ήταν πασίγνωστη για την ειδωλολατρία της και για το περίφημο κρασί που έβγαζαν τα αμπέλια της. Ήταν τόσο φημισμένο που χρησιμοποιόταν ως φάρμακο και γι’ αυτό το λόγο εξαγόταν μέχρι και αυτή τη μακρινή για την εποχή εκείνη σημερινή Γαλλία. Κύριος όμως εισαγωγέας του ήταν η γειτονική Αίγυπτος. Το κρασί αυτό το τοποθετούσαν σε κρατήρες και το μετέφεραν στο επίνειο της Γάζας, τον Μαϊουμά, για να το φορτώσουν στα καράβια.

Η Γάζα απείχε από τον Μαϊουμά δύο ώρες δρόμο. Ωστόσο ενώ ο Μαϊουμάς από τον τρίτο κιόλας αιώνα είχε εκχριστιανιστεί κι είχε δικό του επίσκοπο, η γειτονική Γάζα δέχτηκε το Χριστιανισμό μόλις στις αρχές του πέμπτου αιώνα.

Που οφειλόταν αυτό; Η αιτία, σύμφωνα μ’ ένα αρχαίο κείμενο, βρίσκεται στο «δια το πολλούς έχειν (ο Μαϊουμάς) Αιγυπτίους εμπόρους οίνων». Οι Αιγύπτιοι είχαν από πολύ νωρίς δεχτεί το Χριστιανισμό. Έτσι αυτοί οι ανώνυμοι και άγνωστοι σε μας έμποροι κρασιών, πηγαίνοντας στον Μαϊουμά για να φορτώσουν το γλυκό κρασί της Γάζας, κερνούσαν τον κόσμο του επινείου από τον δικό τους «καινόν οίνον της πίστεως», ώσπου τον γεύτηκαν όλοι οι κάτοικοι του.

Η επικράτηση του Χριστιανισμού στα αρχαία χρόνια οφείλεται βασικά, από άποψη ανθρώπινης συμμετοχής, σ’ αυτούς τους ανεπίσημους Ιεραποστόλους. Διαφορετικά διατυπωμένο, οφείλεται σ’ ολόκληρη την Εκκλησία, που είχε βαθιά συνειδητοποιήσει την αποστολή της ως συνεχίστριας του λυτρωτικού έργου του Χριστού και που ενεργούσε σύμφωνα μ’ αυτή σαν ένας άνθρωπος. Έτσι η πρώτη χριστιανική εποχή ενσάρκωνε κατά τον καλύτερο τρόπο την επιταγή της θεωρίας της ιεραποστολής «ότι η ιεραποστολή δεν είναι θέμα μόνο των ιεραποστόλων αλλά και όλων των πιστών τόσο στο σύνολο τους ως Εκκλησία όσο και του καθενός ξεχωριστά».
 
 

Φυλετικές διακρίσεις και Ορθοδοξία

$
0
0
 

Ηλία Βουλγαράκη,
Πάντα τα έθνη 32,
Δ΄ τρίμηνο, 1989, σελ. 6-8

Σήμερα βιώνουμε μια χειροπιαστή σύγκλιση της ανθρωπότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύγκλιση οικονομική, πολιτική, ιδεολογική και πολιτιστική, ενώ ταυτόχρονα διαφαίνεται μια σύγκλιση ανθρωπολογική. Στην πρωτοπορία της τελευταίας περιπτώσεως βρίσκεται η Αμερική, όπου σήμερα σ' αυτή ζει και συζεί μαζί με τους λευκούς ένα πλούσιο χαρακτηρολογικό δείγμα των διαφόρων φυλών του πλανήτη μας.

Η διαδικασία αυτή προς τη σύγκλιση αποτελούσε πάντα, και εξακολουθεί να αποτελεί, μια οδυνηρή αλλά αναμενόμενη περιπέτεια, σαν ένα είδος σταδίων για την ενηλικίωση της ανθρωπότητας. Στην ανθρωπολογική σύγκλιση η οδυνηρή αυτή περιπέτεια καθιερώθηκε να ονομάζεται «φυλετική διάκριση». Σήμερα με τον όρο αυτό νοούμε συνήθως τις περιπτώσεις εκείνες όπου υφίσταται κρίση στις σχέσεις συμβιώσεως λευκών και μαύρων, όπως, π.χ. στη Νότια Αφρική. Ωστόσο ο όρος αυτός δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη αυτή κατηγορία σχέσεων, αλλά κάτι το πολύ ευρύτερο, όπως την αντίληψη για ύπαρξη αξιολογικής διακρίσεως μιας φυλής από άλλη ή ενός έθνους από άλλο. Θυμίζουμε, για την τελευταία περίπτωση την άποψη για την ποιοτική ιδιαιτερότητα της Αρείας φυλής που οδήγησε στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η «φυλετική διάκριση» είναι πανάρχαιο φαινόμενο και κάνει την εμφάνιση της, συχνά με τρόπο έντονα έκδηλο, μέχρι δραματικό, ανάμεσα και σε μικρές ακόμη φυλές, οι οποίες μπορεί ταυτόχρονα να υφίστανται τη δοκιμασία της φυλετικής διακρίσεως από άλλες.

Ποιά είναι η στάση απέναντι στο φαινόμενο αυτό της Ορθόδοξης Εκκλησίας; Στη συνέχεια θα καταβληθεί προσπάθεια για μια γενική θεώρηση του από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού μέχρι την εποχή των Πατέρων, όπου διαμορφώθηκαν τελεσίδικες θέσεις πάνω στο θέμα.

Ο Χριστός στα έργα και τα λόγια Του.

Προλογικά, αν και το θέμα χρειάζεται ειδική παρουσίαση, θυμίζουμε, ότι στην Παλαιά Διαθήκη η διάκριση μεταξύ των ανθρώπων δεν ήταν στην ουσία της φυλετική αλλά θρησκευτική. Δηλαδή ο αλλόφυλος, αν γινόταν προσήλυτος και περιτεμνόταν, μπορούσε να γιορτάσει μαζί με τους Εβραίους το Πάσχα ( Εξοδ. 12,48), να τηρήσει το Σάββατο ( Εξοδ. 20,10) και να μετάσχει στην εορτή του Εξιλασμού ( Λευϊτ. 1 6,29). Α λλά κι αν δεν ήταν προσήλυτος, αλλά απλός ξένος ή πάροικος, ήταν αποδεκτός και προστατευόταν (Γεν. 18,2-9 Λευϊτ. 19,10 23,22 Δευτ. 1,16 10,18 Κριτ. 19,20 εξ.). Μετά την επιστροφή των Εβραίων από την εξορία τους στη Βαβυλώνα τα πράγματα έγιναν πιο αυστηρά. Όσοι επέστρεψαν υποχρέωσαν τους ντόπιους Εβραίους να διώξουν τις μη ιουδαίες γυναίκες τους (2 ΄ Εσδρ. 1 0,3' 11 Νοεμ. 20,31) για να διασφαλιστεί η καθαρότητα της φυλής από τους ξένους. Στην εποχή του Χριστού η σχέση των Ιουδαίων με το μη ιουδαϊκό περιβάλλον είχε οξυνθεί πολύ και συχνά υπήρχαν εξεγέρσεις με αιματηρά επακόλουθα.

Ο Χριστός προετοίμαζε τους μαθητές του για το οικουμενικό μήνυμα του. Οι Σαμαρείτες, που για τους Ιουδαίους ήσαν αιρετικοί και δεν τους συναναστρέφονταν ( Ιω. 4,9 8,48) αντιμετωπίζονταν από τον Χριστό διαφορετικά. Δεν απέφευγε να περνά από τη Σαμάρεια ( Λουκ. 9,52, Ιω. 4,4 5,7). Στην παραβολή του για τον καλό Σαμαρείτη τον τοποθέτησε ηθικά πάνω από τον Εβραίο ιερέα ( Λουκ. 1 0,33). Στο θαύμα της θεραπείας των δέκα λεπρών σημειώνεται ότι ο μόνος που επέστρεψε να ευχαριστήσει τον Χριστό ήταν Σαμαρείτης ( Λουκ. 17,16). Η συζήτηση με τη Σαμαρείτισσα ( Ιω. 4,40), που είχε ως αποτέλεσμα να πιστέψουν πολλοί σ' Αυτόν ( Ιω. 4,40), υπήρξε μεγάλο μάθημα για τους μαθητές του.

Αλλά και προς τους εθνικούς ειδωλολάτρες συμπεριφέρθηκε ανάλογα. Θυμίζουμε το θαύμα με τη Χαναναία (Ματ. 1 5,28) και με το δούλο του εκατοντάρχου της Καπερναούμ, για την πίστη του οποίου εξέφρασε το θαυμασμό του (Ματ. 8,10).

Στις ομιλίες του καυτηρίαζε την απιστία των Ιουδαίων που κατά την τελική κρίση θα διωχθούν από τον Θεό και τη θέση τους θα την καταλάβουν τα έθνη (Λουκ. 1 3,28 Βλ. Ματ. 21,41 43 και 13,32). Σαφής ήταν επίσης η ιεραποστολική εντολή του για τη διάδοση του Ευαγγελίου του στα έθνη (Μαρ. 1 6,1 5 Ματ. 28,19 Πραξ. 1,8).

Η πρώτη Εκκλησία

Στην Πεντηκοστή το μήνυμα του Αγίου Πνεύματος, μέσω των Αποστόλων, διαδόθηκε σε Ιουδαίους και κυρίως σε «βαρβάρους», σύμφωνα με την ορολογία της τότε εποχής, και επιπλέον διατυπώθηκε στη μητρική γλώσσα κάθε λαού (Πραξ. 2,6 εξ.).

Παρά το μήνυμα όμως της Πεντηκοστής, οι Απόστολοι, δέσμιοι του παρελθόντος, δίσταζαν να κηρύξουν στα έθνη. Κήρυξαν όμως στη Σαμάρεια (Πραξ. 8,25) Για να μεσολαβήσει κάποια αλλαγή έπρεπε ο Απ. Πέτρος να δει ειδικό όραμα (Πραξ. 10, 11) για να αποφασίσει να κηρύξει και να βαπτίσει τον εκατόνταρχο Κορνήλιο (Πραξ. 10,1-48). Ωστόσο στα Ιεροσόλυμα υπήρξαν ορισμένες επιφυλάξεις για την ενέργεια του αυτή (Πραξ. 11,2).

Με το διωγμό της Εκκλησίας, που ακολούθησε το λιθοβολισμό του Στεφάνου, πολλοί πιστοί έφυγαν εκτός της Ιουδαίας και αυθόρμητα κήρυτταν τον Χριστό στους Εβραίους. Μια άλλη ομάδα από Κύπριους και Κυρηναίους κήρυξαν στην Αντιόχεια, όχι μόνο σε Εβραίους, αλλά και σε ειδωλολάτρες (Πραξ. 11,20).

Στο μεταξύ χρονικό διάστημα μεταστράφηκε ο Σαύλος (Πραξ.9,4), ο οποίος τελικά βρέθηκε στην Αντιόχεια. Ανάμεσα στους πέντε προϊσταμένους της Εκκλησίας και δεύτερος στην τάξη μετά τον Βαρνάβα, ήταν ο «Συμεών ο καλούμενος Νίγερ» (Πραξ. 13,1) δηλαδή με το παράνομα ο μαύρος. Αυτός και ο Αιθίοπας που μετέστρεψε ο Απ. Φίλιππος (Πραξ. 8,26) είναι οι πρώτοι γνωστοί μαύροι Χριστιανοί.

Οι εξελίξεις στην Αντιόχεια με τη δημιουργία Εκκλησίας και από πρώην ειδωλολάτρες έγινε αφορμή να συγκληθεί Σύνοδος στα Ιεροσόλυμα. Με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος αποφασίστηκε ότι το κήρυγμα στα έθνη δεν θα απαιτούσε από τους νέους χριστιανούς να περιτέμνονται. Από τη στιγμή εκείνη ο Απ. Παύλος επιδόθηκε, σύμφωνα με το σχέδιο του Χριστού ( Πραξ. 9,1 5) και τη συμφωνία με τους αποστόλους ( Γαλ. 2,9), στο κήρυγμα στα έθνη, κάτι που αποτελούσε γι' αυτόν θέμα βασικής προτεραιότητας ( Ρωμ. 2,9 10 3,9 10,12 Γαλ. 3,28 Κολ. 3,11).

Όπως έγινε με το κήρυγμα των Αποστόλων την Πεντηκοστή, όπου πολλές από τις γλώσσες ήταν «βαρβαρικές», έτσι ο Απ. Παύλος κήρυξε το Ευαγγέλιο, όχι μόνο στους Έλληνες, αλλά και στους «βαρβάρους». Τούτο το αισθανόταν ως υποχρέωση του: « Έλλησί τε και βαρβάροις... οφειλέτης ειμί» (Ρωμ. 1,14). Η εν Χριστώ ισότητα των βαρβάρων προς τους Έλληνες και τους Ρωμαίους ήταν για τον Απόστολο δεδομένη: «... ουκ ένι Έλλην και Ιουδαίος... βάρβαρος, Σκύθης, δούλος, ελεύθερος...» (Κολ 3,11).

Κλείνουμε την παράγραφο με μια συνοπτική αναφορά της Αποκαλύψεως, που περιγράφει το αμέτρητο πλήθος των πιστών: «Μετά ταύτα είδον, και ιδού όχλος πολύς, ον αριθμήσαι αυτόν ουδείς εδύνατο, εκ παντός έθνους και φυλών και λαών και γλωσσών, εστώτες ενώπιον του θρόνου και ενώπιον του αρνίου...» (7,9).

Η μεταγενέστερη πράξη της Εκκλησίας

Ο χριστιανός ομολογητής Ιουστίνος που μαρτύρησε κατά το έτος 165 αναφέρεται συνοπτικά στη διάδοση του Χριστιανισμού ως εξής: «Ουδέ εν γαρ όλως εστί τι γένος ανθρώπων, είτε βαρβάρων είτε Ελλήνων είτε απλώς ωτινιούν ονόματι προσαγορευομένων ή αμαξοβίων ή αοίκων καλουμένων ή εν σκηναίς κτηνοτρόφων οικούντων, εν οις μη δια του ονόματος του σταυρωθέντος Ιησού ευχαί και ευχαριστίαι τω Πατρί και ποιητή των όλων γίνωνται» (ΒΕΠ 3,31 7,4). Η δήλωση αυτή του Ιουστίνου, ότι ο Χριστιανισμός συνέχισε να διαδίδεται στους «βαρβάρους» επιβεβαιώνεται και από άλλους χριστιανούς συγγραφείς. Για τη Δύση έχουμε τη μαρτυρία του επισκόπου της Λυών Ειρηναίου, που κατά το 180 άρχισε ιεραποστολή στους «βαρβάρους» Κέλτες, οι όποιοι ζούσαν στην κοιλάδα του Ροδανού πόταμου. Η επικοινωνία του με τους «βαρβάρους» γινόταν στη γλώσσα τους. Γράφει στον πρόλογο ενός έργου του: « Ουκ εκζητήσεις δε παρ ' ημών των εν Κελτοίς διατριβόντων και περί βάρβαρον διάλεκτον το πλείστον ασχολουμένων λόγων τέχνη...» (ΒΕΠ 5,94,14). Ο ίδιος μας πληροφορεί, ότι ήδη υπήρχαν «εν Γερμανίαις ιδρυμέναι Εκκλησίαι...» (ΒΕΠ 5,116,4).

Για την Αφρική και πάλι ο Ειρηναίος αναφέρει την ύπαρξη Εκκλησίας στη Λιβύη (ΒΕΠ 5,116,6). Επίσης μας ενημερώνει για μια παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο Αιθίοπας που εκχριστιάνισε ο Απ. Φίλιππος εργάστηκε στην πατρίδα του ιεραποστολικά (ΒΕΠ 5,148,8). Ο Ιωάννης Χρυσόστομος αργότερα θεωρεί αυτονόητα μέλη της Εκκλησίας τους «Μαύρους» (Ρ G 54, 664Α 58, 725 C 61, 594 D ) και τους έγχρωμους Λύβιες (Ρ G 55, 186Β 56, 33 D ) και ο Ιωάννης Δαμασκηνός κάνει λόγο «περί υπερμαύρων Αιθιόπων» (Ρ G 94, 901 Α).

Στην Ανατολή, από το δεύτερο αιώνα, διαδόθηκε ο Χριστιανισμός στους «βαρβάρους» της Οσροϊνής με πρωτεύουσα την Έδεσσα. Η διήγηση για τη μεταστροφή στο Χριστιανισμό του βασιλέα Αβγάρου έχει ιστορικό πυρήνα. Τον ίδιο αιώνα, σύμφωνα με την αξιόπιστη χρονογραφία του νεστοριανού Μεσιχατσέκα, προχώρησε το Ευαγγέλιο στην Ασυρία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αδιαβινής με πρωτεύουσα την Arbela, ανατολικά του Τίγρη ποταμού. Το έτος 225 στην Ασυρία και τη Μεσοποταμία έχουμε 17 επισκοπές!

Στο βορρά τέλος διαδίδεται ο Χριστιανισμός από το δεύτερο ήδη αιώνα στους Πάρθους και τους Σκύθες.

Παράλληλα ξεκίνησε από την Εκκλησία μια μεγάλη προσπάθεια για τη μετάφραση της Αγ. Γραφής στις κύριες γλώσσες των περιοχών που διαδόθηκε ο Χριστιανισμός. Η πρώτη προσπάθεια γίνεται από τους λατίνους της Αφρικής πριν το 200. Την ίδια περίπου εποχή αρχίζει η μετάφραση στη σαϊδική διάλεκτο των Κοπτών της Αιγύπτου. Λίγα χρόνια αργότερα πριν το 250, έχουμε νέα μετάφραση στα λατινικά, γνωστή ως Ιτάλα και στα τέλη του 4ου αιώνα νεώτερη, γνωστή ως Βουλγάτα. Τον 4ο αιώνα μεταφράζεται η Αγ. Γραφή στα γοτθικά και στα συριακά. Νέα μετάφραση στα παλαιστινιακά συριακά έχουμε τον 5ο αιώνα. Τον ίδιο αιώνα γίνονται μεταφράσεις στα αρμενικά και τα γεωργιανά. Ακολουθεί μια μετάφραση στη βοχαϊρική διάλεκτο των Κοπτών και αργότερα στους Σλαύους.

Εκτός όμως από τις επίσημες αυτές μεταφράσεις της Αγ. Γραφής έγιναν επίσης μεταφράσεις κατηχητικού και λειτουργικού περιεχομένου σε ένα πλήθος τοπικών διαλέκτων. Ο Μ. Βασίλειος γράφει: « Επί τούτοις ει ημάς αποφεύγετε, φεύξεσθε μεν Αιγυπτίους, φεύξεσθε δε Λιβύας αμφότερους, Θηβαίους, Παλαιστίνους, ʼραβες, Φοίνικας, Σύρους και τους προς τω Ευφράτη κατωκισμένους, και πάντας απαξαπλώς παρ ' οις αγρυπνίαι και προσευχαί και αι κοιναί ψαλμωδίαι τετίμηνται» (ΒΕΠ 55, 242,11).

Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν ότι η Εκκλησία μας σεβάστηκε έμπρακτα τον άνθρωπο όχι ως αφηρημένη έννοια, αλλά ως πραγματικότητα τόσο στην ατομικότητα του όσο και στην κοινωνιολογική του συγκρότηση. Η στάση αυτή της Εκκλησίας αποτελεί άμεση ερμηνεία και εφαρμογή της ενσαρκώσεως του Λόγου. Όπως ο Υιός έγινε άνθρωπος και θυσιάστηκε γι' αυτόν, έτσι και η Εκκλησία πορεύεται στον άνθρωπο για να τον υπηρετήσει.

Από τη θεωρία των Πατέρων

Από το πλήθος των αναφορών των Πατέρων της Εκκλησίας μας στον άνθρωπο θα σταχυολογήσουμε ορισμένες απόψεις τους που αφορούν κατευθείαν το θέμα μας και θα τις παραθέσουμε, όπου χρειάζεται, σε μετάφραση.

Αρχίζουμε με μια γενική άποψη του Ιωάννου του Χρυσοστόμου για τη σημασία του ανθρώπου. «Δεν περιφρονώ κανένα άνθρωπο. Κι αν ένας είναι, είναι άνθρωπος, το σπουδαίο δημιούργημα του Θεού. Κι αν είναι δούλος, δεν τον καταφρονώ. Δεν εξετάζω το αξίωμα, αλλά την αρχή, δεν ερευνώ ποιος είναι δεσπότης και ποιος δούλος, αλλά την ψυχή. Κι αν είναι ένας, είναι άνθρωπος, για τον οποίο φτιάχτηκε ο ουρανός και φωτίζει ο ήλιος και τρέχει η σελήνη και ο αέρας διαχέεται και οι πηγές αναβλύζουν και η θάλασσα απλώθηκε και οι προφήτες απεστάλησαν και ο νόμος δόθηκε. Αλλά τι χρειάζεται να πούμε τόσα πολλά; Γι' αυτόν ο μονογενής Υιός του Θεού έγινε άνθρωπος...» (Ρ G 48,1029Β).

Για τη σχέση Έλληνα και βαρβάρου ο Γρηγόριος Θεολόγος γράφει: «... ότι το ελληνικόν και το βάρβαρον σωμάτων ου ψυχών εστί διαφορά και τόπων διάστασις αλλ ' ου τρόπων ουδέ προαιρέσεων» (ΒΕΠ 60,284,5). Για τη σχέση πάλι λευκού ανθρώπου και μαύρου ο Ιωάννης Δαμασκηνός διδάσκει: «Το να είναι κάποιος λευκός ή μαύρος δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο άνθρωπος. Τέτοιες διαφορές και άλλες ανάλογες ανήκουν στην κατηγορία των επουσιωδών. Είναι δηλαδή συμπτώματα που αν τα έχουμε αυτά ή έχουμε τα αντίθετα τους δεν αλλάζουν τα πράγματα» (Ρ G 48,541 Β).

Και κλείνουμε με το Φώτιο, ο οποίος προχωρεί το θέμα της φυλετικότητας πιο πέρα. Οι προηγούμενοι Πατέρες τόνισαν ότι η διαφορά της φυλετικότητας δεν διαφοροποιεί τον άνθρωπο ως άνθρωπο. Χωρίς βέβαια να διαφωνεί στο σημείο αυτό ο Φ ώτιος τόνισε τη σημασία της φυλετικότητας, αναγνωρίζοντας της ιδιαίτερα δικαιώματα. Τέτοια βεβαίως δικαιώματα αναγνώριζε στην πράξη από πάντα η Εκκλησία, όπως π.χ. τη γλώσσα, τους γραφικούς χαρακτήρες, τις λειτουργικές παραδόσεις κ.λπ. Η συμβολή του Φωτίου συνίσταται στο γεγονός ότι τα διατύπωσε. Έτσι εκτός από τα παραπάνω αναγνωρίζει τη διαφοροποίηση στον τύπο του σταυρού, τη διαφορά και «ανομοιότητα... εν ταις μυστικαίς θυσίαις και ταις άλλες ιερουργίαις» και τη διαφοροποίηση στην αγιογράφηση της εικόνας του Χριστού με κριτήριο τα χαρακτηρολογικά στοιχεία των διαφόρων φυλών. Αντιγράφουμε το σχετικό χωρίο: «...Έλληνες μεν αυτοίς όμοιον επί της γης φανήναι τον Χριστόν νομίζουσί · Ρωμαίοι δε μάλλον εαυτοίς εοικότα · Ινδοί δε πάλιν μορφή τη αυτών και Αιθίοπες δήλον ως εαυτοίς» (Ρ G 101,949 D και 948 D )

Ύστερα από τα παραπάνω είναι σαφές ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία, ακολουθώντας τον ιδρυτή της, όχι μόνο δεν αρνήθηκε τη φυλετικότητα, αλλά την αναγνώρισε και την προστάτευσε.
 

Εκοιμήθη ο π. Ισίδωρος Σαλάκος, Μέγας Εκκλησιάρχης του Αλεξανδρινού Θρόνου

$
0
0



















του Νίκου Παπαχρήστου

Συγκλονισμένο είναι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και όλοι μας από τον αδόκητο θάνατο του πολυαγάπητού μας π. Ισιδώρου Σαλάκου, Μέγα Εκκλησιάρχη του Αλεξανδρινού Θρόνου και προϊσταμένου του Ιερού Ναού των Ταξιαρχών Καϊρου.
Ο π. Ισίδωρος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Καϊρου όπου νοσηλευόταν από την περασμένη Κυριακή μετά τον σοβαρό τραυματισμό στα πόδια του από τροχαίο ατύχημα.
Υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στα πόδια και ενώ η πορεία της υγείας του φαινόταν να βελτιώνεται σήμερα το ξημερώματα κατέληξε.
Πρόσωπα που βρέθηκαν κοντά του στο νοσοκομείο αναφέρουν πως ο μακαριστός Ισίδωρος παραπονιόταν πως ένοιωθε δυσφορία στο στήθος.
Ο π. Ισίδωρος ήταν ένας καλός και αφοσιωμένος κληρικός, ένας εξαίρετος νέος άνθρωπος, μόλις33 ετών, που πολλά είχε να προσφέρει στην Εκκλησία και στον Άνθρωπο.
Ήταν φίλος καλός, πάντοτε ειλικρινής και προσηνής. Με το χαμόγελο στα χείλη.
Θα μας λείψει. Όλοι οι φίλοι του και όσοι των γνώρισαν, θα τον έχουμε πάντοτε στη σκέψη μας και στις προσευχές μας.
Αιωνία σου η μνήμη αγαπητέ μας Ισίδωρε.

http://www.amen.gr/article12475


Από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Την 15η Φεβρουαρίου 2013 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, αφικνούμενος στο Νταρ Ες Σαλάμ, αφετηρία της πολυήμερης ιεραποστολικής του πορείας σε Τανζανία, Μπουρούντι και Ρουάντα, συγκλονισμένος επληροφορήθη τον αδόκητο θάνατο του Αρχιμανδρίτου του Αλεξανδρινού Θρόνου Ισιδώρου Σαλάκου. Ο μακαριστός π.Ισίδωρος κατέληξε σε νοσοκομείο της Ηλιουπόλεως Καΐρου, συνεπεία επιπλοκών των τραυμάτων που υπέστη σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κατά την μετάβασή του για ιερουργία την προηγουμένη Κυριακή από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα προς την παρίσθμια πόλη του Σουέζ.
Ο Μακαριώτατος ανέπεμψε επιμνημόσυνο δέηση προσεπευχόμενος υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αδικοχαμένου κληρικού και εξέφρασε τηλεφωνικώς προς τους οικογενείς του την άφατη οδύνη του για την πρόωρη απώλεια του τόσο στενού συνεργάτη, μα πάνω από όλα του τόσο αγαπητού πνευματικού Του παιδιού. Μέγας Εκκλησιάρχης της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων και Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ της εν Καΐρω Ελληνορθοδόξου Κοινότητος των Αραβοφώνων, ο Αρχιμανδρίτης Ισίδωρος Σαλάκος υπηρέτησε επί σειρά ετών το παλαίφατο Πατριαρχείο και θα μείνει στη μνήμη όλων όσων είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν για την καλοσύνη της καρδιάς του, την προσήνεια του χαρακτήρα του και για την απροϋπόθετη αφοσίωση του στην διακονία του Θεού και του ανθρώπου. Αιωνία του η μνήμη. 
 

Η Μάγια Τσόκλη γνωρίζει την Ουγκάντα και τους Ορθόδοξους Ουγκαντέζους

$
0
0
Το «Ταξιδεύοντας» μας μεταφέρει στην Ουγκάντα, στην αφρικανική χώρα που βρίσκεται ακριβώς πάνω στον Ισημερινό. Στα μάτια του δυτικού επισκέπτη η Ουγκάντα μοιάζει με μια συμπυκνωμένη μικρογραφία της μαγείας της Αφρικής: στα εδάφη της, η σαβάνα συναντά την ζούγκλα, σε μια έκρηξη καταπράσινης τροπικής βλάστησης που εναλλάσσεται με λίμνες, ποτάμια και καταρράκτες. Βρετανικό προτεκτοράτο στα τέλη του 19ου αιώνα και με μια ταραχώδη μετέπειτα ιστορία, στη οποία πρωταγωνίστησε ο Αμίν Νταντά, η χώρα έχει σήμερα ανακάμψει από την άβυσσο του εμφυλίου και την οικονομική καταστροφή και είναι σχετικά ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα. Φυσικά τα προβλήματα παραμένουν, ειδικά στις αγροτικές επαρχίες. Αυτές τις επαρχίες θα επισκεφθεί η Μάγια Τσόκλη, συνοδεύοντας τουςΈλληνες Γιατρούς του Κόσμουσε μία ακόμη αποστολή τους, όπου θα γνωρίσει και το σημαντικό έργο των ελληνορθόδοξων ιεραπόστολων στην αφρικανική χώρα.
Σκηνοθεσία: Χρόνης Πεχλιβανίδης
     
    ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ...
     

Μητροπολίτης Χαρτούμ Εμμανουήλ: ΙΣΙΔΩΡΩ ΤΩ ΗΓΑΠΗΜΕΝΩ…

$
0
0
Romfea.gr
Του Μητροπολίτου Χαρτούμ κ.
Εμμανουήλ

salakos

Ούτε στην πιο « ισχυρή» μου φαντασία δεν είχα διανοηθεί ότι θα συνέταζα αυτά τα λόγια – λόγια εξοδικά για έναν νέο κληρικό πού τόσο σύντομα « διεπέρασε του «βίου την θάλασσαν…»

Ένα αστέρι έσβησε επί γης… για να ανατείλει στον Ουρανό… μόλις στα 33 του χρόνια.

Ένας άξιος κληρικός του Θρόνου του Αλεξανδρινού. Γεννημένος για το θυσιαστήριο, αφιερωμένος για τα Του Θεού…

Πνεύμα ανήσυχο και Ιεραποστολικό… Υπηρέτησε τον Θρόνο της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας με πιστότητα – υπακοή, σεβασμό προς πάντας και όλως ιδιαιτέρως στον Σεπτό
Προκαθημενό μας - τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Κύριο Κύριο Θεόδωρο, ο οποίος ως παιδί του αληθινό τον εξετίμα και τον ηγάπα.

Συντετριμμένοι όλοι, κλήρος και λαός τόσο στο Κάιρο όσο και στην Αλεξάνδρεια και όλοι κατ΄ άνθρωπο θρηνούμε για τον αγαπημένο αδελφό και συλλειτουργό μας.

Γνώστης της Αραβικής γλώσσας, λειτουργούσε στην Αραβόφωνη κοινότητα του Καίρου και όλοι τον αγαπούσαν για το ήθος και το ύφος της ευγένειας και της κατάθεσης της πίστεως του, όχι εν λόγοις αλλά κυρίως « εν έργοις ».

«Οι μη ειδότες» τι σημαίνει να βρίσκεσαι μακράν της συγγενείας σου και να διακονείς «εν γη αλλοτρία» με πνεύμα Αποστόλου ας προβληματισθούν περισσότερο σήμερα και ας σιωπούν εν αγάπη ενώπιον όλων εκείνων που κάποτε δίδουν και την τελευταία ικμάδα της ζωής τους για την Δόξα του Ονόματος Του.
Υπηρέτησε και διακόνησε Ιεραποστολικά στην Γκάνα, πλάι στον Μητροπολίτη τότε Άκκρας και νυν Γουϊνέας και Πατριαρχικό μας Εκπρόσωπο στην Αθήνα Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο.

Θα μας λείψει.. αλλά θα είναι αεί παρόν στην Αγία προσκομιδή όλων όσων τον γνώρισαν και τον αγάπησαν. Η Αλεξανδρινή Εκκλησία θα τον έχει ως έναν ακόμη πρέσβυ της στον Ουρανό.

Έτσι τραγικά κλείνει η αυλαία της επιγείας ζωής του πατρός Ισιδώρου, του γελαστού αγγέλου, πού σκορπούσε την πίστη μέσα από το γνήσιο χαμόγελο της πάντα ανυπόκριτης Καρδιάς του…
Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε και θα γράψουμε στο εγγύς μέλλον γι αυτόν τον χαμογελαστό Ιεραπόστολο του Θεού που έφυγε ως μάρτυρας…
Κύριος ο Θεός να στηρίζει τους Αγίους του Γονείς , εμείς εν σιωπή θα «προσκυνούμε» το μυστήριο της «τραγικής» κοιμήσεως του.

Η καθαρή ψυχή του ας αναπαύεται στην αγκαλιά του Μόνου Δικαιοκρίτου.
 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Ι. Μ. Ειρηνουπόλεως (Τανζανία)

$
0
0
από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας



Ιεραποστολική επίσκεψη στην Τανζανίακαι το Μπουρούντιπραγματοποιεί η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, από 15ηςέως 27ηςΦεβρουαρίου 2013.
Ο Μακαριώτατος αφίχθη στην πρωτεύουσα της Τανζανίας Νταρ ες Σαλαάμ, πρώτο σταθμό της ποιμαντικής του πορείας, το πρω? της 15ηςΦεβρουαρίου 2013, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ.Αρχιμ. κ. Μελέτιο Κούμανη, Ηγούμενο της Π. Ι. Μονής του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας. Στον διεθνή αερολιμένα την ΑΘΜ υπεδέχθησαν οι Σεβ.Μητροπολίτες Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος καί Μουάνζας κ. Ιερώνυμος, ο Εντιμ.Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην Τανζανία κ.Κωνσταντίνος Φερεντίνος, οι Διπλωματικοί Ακόλουθοι της Αιγύπτου κ. ΙbrahimHamzaIbrahim και της Ρωσίας κ.AnnaKryukova, ο Πρόεδρος της Πανταγκανικής Ενώσεως Ελλήνων κ.Δημήτριος Μανθεάκης με τον Αντιπρόεδρο κ.Μιχαήλ Μαυροκέφαλο , κρατικοί αξιωματούχοι και κληρικοί από την Τανζανία και τις Σευχέλλες.



 
 
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου εγένετο επισήμως δεκτός από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως κ.Δημήτριο, κληρικούς της τοπικής Εκκλησίας και πλήθος πιστών όχι μόνον Ελλήνων και Ιθαγενών αλλά και πολλών Σλαυοφώνων ορθοδόξων όπου διαβιούν κι εργάζονται στην Τανζανία.


 
Αμέσως μετά εψάλη Δοξολογία, κατά την οποία παρευρέθησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μουάνζας κ. Ιερώνυμος, και ο Εξοχ.Πρέσβης της Ρωσίας κ.AlexanderA.Rannikh, προ του πέρατος της οποίας ο οικείος Μητροπολίτης κ.Δημήτριος προσεφώνησε την ΑΘΜ, λέγων μεταξύ άλλων ότι η παρουσία του Μακ.Πατριαρχου στην Τανζανία αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδος, αγάπης, θάρρους και ευλογίας τόσο για τους Έλληνες και τους άλλους παραδοσιακά Ορθόδοξους λαούς που για περισσότερα από εκατό χρόνια αγωνίζονται και διαπρέπουν, όσο και για τους ιθαγενείς που με ζήλο καθημερινά εντάσσονται στην Ορθόδοξη Οικογένεια της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.
Κατά την αντιφώνησή Του ο Μακ.Πατριάρχης ανέφερε ότι έρχεται για δεύτερη φορά να ευλογήσει ως Προκαθήμενος της Αφρικανικής Ορθοδοξίας τον ευλογημένο λαό της Ι. Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως, ενώ με συγκίνηση θυμήθηκε ότι πριν δεκαεπτά έτη επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Τανζανία ως συνοδός του μακαριστού Πατριάρχου Παρθενίου Γ΄.
Αμέσως μετά την Δοξολογία εν βαθεία συγκινήσει έψαλλε τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως του αιφνιδίως θανόντος Αρχιμ. Ισιδώρου Σαλάκου, Μεγ. Εκκλησιάρχου του Αλεξανδρινού Θρόνου.
Τέλος, το εσπέρας της ιδίας ημέρας ο Μακ. Πατριάρχης μετά της συνοδείας Του, παρευρέθηκε στην δεξίωση που παρέθεσε τιμιτικώς ο Εξοχ.Πρέσβης της Ρωσίας κ. AlexanderA.Rannikhστην πρεσβευτική κατοικία, με την συμμετοχή όλων των διπλωματικών αντιπροσωπειών των αφρικανικών χωρών στην Τανζανία, του Σεβ.Αποστολικού Νούτσιου της Αγίας Έδρας, λοιπών υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Χώρας και διακεκριμένων Ελλήνων παροίκων.

Αρχιμ. Μελέτιος Κούμανης

http://www.amen.gr/article12488
http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=899#prettyPhoto

Προσφορά αγάπης του Μητροπολίτη Σάββα στην Επισκοπή Μπορούντι

$
0
0

ΑΠΟ ΤΗΝΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ


 
Αγαπητοί αδελφοί εν Χριστώ!

Ανοίγω την επιστολή μου με πολλές ευχαριστίες και διαρκή συγκίνηση για την αγάπη σας. Κατά τα 3 χρόνια λειτουργίας της Ιεράς μας Επισκοπής, εδώ στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα, δε λησμονήσατε να μας συμπαρασταθείτε. Με τη διαρκή ενίσχυση της Αδελφότητάς σας, επιτελέσαμε πολλά ιεραποστολικά έργα, τα οποία επιτρέψτε μου με χαρά να σας τα παρουσιάσω:

Άγιος Δημήτριος Kinama, BR


Από την Αδελφότητά σας έλαβα το ποσό των 70.000 €. Ο Ι. Ναός συνολικού εµβαδού 540 τ.µ. έχει κοστίσει 130.000 € και έχει ολοκληρωθεί το 90% της κατασκευής του. Αποµένουν το πάτωµα, οι πόρτες και το βάψιμο. Όλα προχωρούν σιγά-σιγά, αλλά σύντοµα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.

Αγία Τριάδα Kigali, RW


Η Αδελφότητα προσέφερε για την αγορά του οικοπέδου και το κτίσιμο του Ι. Ναού το ποσό των 55.000 €. Ο προϋπολογισµός προβλέπει την ολοκλήρωση µε 90.000 €. Έχει ολοκληρωθεί το 60% του έργου και αποµένουν η οροφή, το πάτωµα, οι πόρτες, σοβατίσµατα, βαψίµατα κ.α.

Υδροδοτήσεις


Με το χρηματικό ποσό των 31.500 €, που μας διαθέσατε, προχωρήσαμε στη διάνοιξη νέων πηγαδιών αλλά και την επισκευή και την επαναλειτουργία υδραγωγείων και γεωτρήσεων που καταστράφηκαν κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Πολυκλινική


Με την προσφορά ανώνυμης δωρήτριας – τακτικού μέλους της Αδελφότητάς σας, ολοκληρώθηκε σχεδόν η κατασκευή αυτού του σημαντικού έργου φροντίδας υγείας, που αναβαθμίζει την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μπουρούντι. Απομένουν μόνο οι συνδέσεις με το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τα σχετικά έγγραφα στο Υπουργείο Υγείας για την άδεια λειτουργίας του.

Βαπτίσεις


Βαπτίσεις στο Μπουρούντι
Η Αδελφότητα με πολλή αγάπη καλύπτει τα έξοδα πολλών βαπτίσεων, ένεκα του ότι συνεχώς προσέρχονται ιθαγενείς αδελφοί μας στην Εκκλησία του Χριστού.


Φαλδάμεια Τεχνική Σχολή


Η Ηλεκτρονική Σχολή εξοπλίστηκε με χρήματα της κας Φαλδαμή μέσω της Αδελφότητάς σας και είναι πλέον έτοιμη. Αναμένουμε την άδεια λειτουργίας από το κράτος, ώστε να αρχίσουμε να δεχόμαστε σπουδαστές.



Η Ορθόδοξη Εκκλησία αναδείχθηκε με τη βοήθειά σας σε μία από τις κύριες δυνάμεις που συνδράμουν στην ανάπτυξη της υπαίθρου και στην παροχή βοήθειας και πόσιμου ύδατος.

Αγαπητοί μου, έχοντας όλοι σας πείρα από την Ιεραποστολή, γνωρίζετε, ότι πάντα προκύπτουν έκτακτα έξοδα εκτός προϋπολογισμού σε όλα τα έργα με αποτέλεσμα να έχουμε μικρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους. Άμεσο παράδειγμα η έλλειψη καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος εδώ και ένα μήνα στη χώρα, που αποτελεί μείζονα αιτία καθυστερήσης των εργασιών και οικονομικής επιβαρύνσης.

Θερμότατα σάς ευχαριστώ για την ηθική και υλική συμπαράσταση στο ιεραποστολικό έργο της Επισκοπής μας. Σας νιώθουμε δικούς μας· είστε οι δικοί μας άνθρωποι, οι συμπαραστάτες στο έργο μας. Με τη βοήθειά σας δημιουργήσαμε δύο νέα Ιεραποστολικά Κέντρα, ανοικοδομούμε δύο Ναούς, ολοκληρώσαμε μία Κλινική και μία Σχολή, ανοίξαμε ή επισκευάσαμε γεωτρήσεις και βαπτίσαμε περί τις 3.000 αφρικανούς σε μόλις δυόμισι χρόνια. Συνολικά για το οικοδομικό και πνευματικό έργο από την Αδελφότητα λάβαμε το ποσό των 275.500 ευρώ, τα οποία τα διαθέσαμε όλα για τους σκοπούς για τους οποίους δόθηκαν, σεβόμενοι εσάς που τα στερηθήκατε για την προκοπή της Ιεραποστολής.

Με αγάπη Χριστού,
Ο Μπουρούντι και Ρουάντας Σάββας


http://ierapostoles.gr/2013/02/%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac-%ce%b1%ce%b3%ce%ac%cf%80%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%ac%ce%b2%ce%b2%ce%b1/
Viewing all 16000 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>