Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15997 articles
Browse latest View live

Γιώργος Μπίζος: «Ο Μαντέλα έλεγε πάντοτε ότι η Ελλάδα είναι μητέρα της Δημοκρατίας»

$
0
0
mandela 05

Ο Νέλσον Μαντέλα έλεγε συχνά ότι «η Ελλάδα είναι μητέρα της δημοκρατίας και θα ήθελε η Νότια Αφρική να γίνει μιά από τις νέες θυγατέρες της» λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο 87χρονος Γιώργος Μπίζος, ο πιο στενός φίλος, συνεργάτης και δικηγόρος του Νέλσονα Μαντέλα, ο πιο τακτικός επισκέπτης του στα 27 χρόνια της φυλάκισής του. Ο μεγάλος Έλληνας από το Βασιλίτσι της Μεσσηνίας, που έφτασε στη Νότια Αφρική μετανάστης κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Ο Έλληνας που έμαθε στο πλευρό του Μαντέλα να πολεμά μαζί του για το δίκιο, την κατάργηση του απαρτχάιντ και των φυλετικών διακρίσεων, για τα δικαιώματα των αδυνάτων και τη Δημοκρατία.
 
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γιώργο Μπίζο ίσως στη δυσκολότερη στιγμή της ζωής του. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Νέλσονα Μαντέλα. Ήταν στο σπίτι τού «στρατιώτη της ελευθερίας», όπου είχε μεταβεί για να συλλυπηθεί την οικογένεια του εκλιπόντος. Δέχθηκε να μιλήσει, αν και η φωνή του δύσκολα έβγαινε από τη συγκίνηση.
 
«Να πείτε εκεί στην πατρίδα ότι ο Νέλσον Μαντέλα ήταν θερμός φιλέλληνας. Θυμάμαι που, ως πρόεδρος, είχε πει ότι η Ελλάδα είναι μητέρα της Δημοκρατίας και θα ήθελε η Νότια Αφρική να γίνει μια από τις νέες θυγατέρες της».
 
Ο κ. Μπίζος περιγράφει τη σκηνή όταν ο Μαντέλα ήρθε στην Αθήνα το 2002 και αντίκρυσε για πρώτη φορά τον Παρθενώνα από το παράθυρο του ξενοδοχείου του. «Κοίταξε τον Παρθενώνα, κοίταξε και ξανακοίταξε και μου είπε: «Γιώργο, πιστεύω ότι το έχω δει αυτό το θαύμα πριν». Δεν το είχε δει πριν, αλλά στο πνεύμα του ο Παρθενώνας ήταν το σύμβολο της Δημοκρατίας, το οποίο είχε στο μυαλό του».
 
«Το 1982, θυμάται ο Γιώργος Μπίζος, ο δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας τον είχε κηρύξει επίτιμο δημότη της Αρχαίας Ολυμπίας. Μου είπε τότε ο δήμαρχος ότι του στείλανε γράμμα, αλλά δεν μας απάντησε. Του είπα να μην τον κατηγορείτε αυτόν, διότι οι Αρχές δεν δίνουν τα γράμματα, τα οποία δεν τους συμφέρει να μάθει ο Μαντέλα ότι λαμβάνει τιμές από ξένα κράτη. Είπα στον πρόεδρο της Αρχαίας Ολυμπίας ότι το ’96 όλοι ελπίζαμε ότι θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα και ότι θα έλθουμε μαζί με τον Νέλσονα Μαντέλα στην Ελλάδα. Εννοούσα βέβαια ότι θα έχει απελευθερωθεί και ότι το είχαμε σχεδόν σίγουρο πως οι Αγώνες θα γίνουν το ’96 στην Ελλάδα. Όταν επέστρεψα στη Νότια Αφρική από την Ελλάδα και το είπα στον Μαντέλα, ενθουσιάστηκε. «Με κολακεύει πολύ περισσότερο από όλα τα πτυχία και τις τιμές που έχω» μου είπε».
 
Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιώργου Μπίζου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
 
Ερ: Κύριε Μπίζο, τι ήταν για την Αφρική, αλλά και για εσάς, ο Νέλσον Μαντέλα;
 
Απ: Ήταν περισσότερο από καλός φίλος. Για πρώτη φορά συναντηθήκαμε στο πανεπιστήμιο το 1948. Ήταν σχεδόν δέκα χρόνια μεγαλύτερός μου. Σχεδόν κάθε μεσημέρι μιλούσε σε συγκεντρώσεις κατά του απαρτχάιντ. Γίναμε φίλοι και τη φιλία αυτή την έσπασε ο θάνατος. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους δικηγόρους. Μαζί παίρναμε υποθέσεις για φτωχούς ανθρώπους με λίγα χρήματα και πολιτικές δίκες χωρίς χρήματα. Γίναμε καλύτεροι φίλοι μέσα στους διαδρόμους των δικαστηρίων. Έγινε Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής στη δεκαετία του ΄90. Ήταν θερμός φιλέλληνας. Θυμάμαι που ως Πρόεδρος είχε πει ότι η Ελλάδα είναι μητέρα της Δημοκρατίας και θα ήθελε η Νότια Αφρική να γίνει μια από τις νέες θυγατέρες της.
 
Ερ: Ήσασταν ο πιο στενός του φίλος, ο άνθρωπος που τον υπερασπίστηκε στα πολλά και δύσκολα χρόνια της φυλακής. Τι θυμάστε από τότε;
 
Απ: Έκανε 27 χρόνια στη φυλακή ως πολιτικός κρατούμενος, αλλά αντί να τον αλλάξει η φυλακή, αυτός κατόρθωσε να αλλάξει τους φύλακες. Γιατί ήθελε να αποδείξει στο καθεστώς ότι μπορούσαμε να συμβιώσουμε ειρηνικά και να μην γίνει ένας καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος, που θα κόστιζε πολλές ζωές και θα υπέφερε η χώρα για γενεές. Το πέτυχε. Έπεισε την τότε κυβέρνηση να αλλάξει δρόμο και τον εμπιστεύθηκαν τελικώς ότι εμείς οι λευκοί δεν είχαμε λόγο να φοβούμαστε ότι αν η εξουσία περάσει στα χέρια των εγχρώμων θα μας κυνηγούσαν και θα μας πετούσαν στη θάλασσα. Ο Μαντέλα κατόρθωσε να πείσει όλους μας ότι δεν ήταν αυτό το πρόγραμμα του κόμματός του. Ο Νέλσον Μαντέλα έφυγε από τη ζωή έχοντας κατορθώσει εν μέρει αυτό που πίστευε, αν και έχουμε μείνει πίσω, ως χώρα, σε μερικά ζητήματα. Ακόμη υπάρχουν ανισότητες, προβλήματα στον τομέα της Υγείας, υπάρχει ανεργία, αλλά και άλλα προβλήματα, που υπάρχουν σε πολλές χώρες του κόσμου. Πιστεύαμε ότι μετά από 20 χρόνια θα ήμασταν κάπως σε καλύτερη κατάσταση, αλλά δυστυχώς δεν το έχουμε κατορθώσει.
 
Ερ: Πόσο αγαπούσε την Ελλάδα ο Νέλσον Μαντέλα;
 
Απ: Ο Μαντέλα ήταν στη φυλακή όταν είχα έλθει στην Ελλάδα εγώ το 1982 και πήγα στην Αρχαία Ολυμπία. Ο πρόεδρος της κοινότητας της Αρχαίας Ολυμπίας δεν μιλούσε αγγλικά και δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με τα ξένα μέλη του συνεδρίου, που είχε οργανωθεί στην πόλη. Μου ζήτησε να βοηθήσω στη μετάφραση στα Αγγλικά. Όταν τελείωσε η συνάντηση του προέδρου με τους ξένους προσκεκλημένους, μου είπε: «Παιδί μου, εσύ μιλάς τα ελληνικά, αλλά καλύτερα τα αγγλικά, έχεις τον αέρα τους. Πού τα έμαθες; Του είπα, στη Νότια Αφρική. Με πήγε τότε στο γραφείο του και μου έδειξε μια φωτογραφία του Μαντέλα. Τον έχουμε κηρύξει επίτιμο δημότη της Αρχαίας Ολυμπίας. Και του γράψαμε γράμμα, αλλά δεν μας απάντησε. Του είπα να μην τον κατηγορείτε αυτόν, διότι οι Αρχές δεν δίνουν τα γράμματα τα οποία δεν τους συμφέρει να μάθει ο Μαντέλα ότι λαμβάνει τιμές από ξένα κράτη. Είπα στον πρόεδρο της Αρχαίας Ολυμπίας ότι το ’96 όλοι ελπίζαμε ότι θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα και ότι θα έλθουμε μαζί με τον Νέλσονα Μαντέλα στην Ελλάδα. Εννοούσα βέβαια ότι θα έχει απελευθερωθεί και ότι το είχαμε σχεδόν σίγουρο πως οι Αγώνες θα γίνουν το ’96 στην Ελλάδα.
Όταν του το είπα το περιστατικό επιστρέφοντας από την Ελλάδα στη Νότια Αφρική, ο Μαντέλα ενθουσιάστηκε. «Με κολακεύει πολύ περισσότερο από όλα τα πτυχία και τις τιμές που έχω» είπε. Απελύθη ο Μαντέλα από τη φυλακή, αλλά η Ελλάδα δεν πήρε τους Αγώνες και γι αυτό ήρθαμε αργότερα, το 2002. Τότε υπέγραψε μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου και με τον Μίκη Θεοδωράκη την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Ήταν ο Μαντέλα που υπέγραψε πρώτος την Ολυμπιακή Εκεχειρία, δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου, που ήταν υπουργός Εξωτερικών, εγώ και μερικοί άλλοι στο Μέγαρο Μουσικής, όπου είχε γίνει η εκδήλωση.
 
Ερ: Κύριε Μπίζο, για την ανθρωπότητα είναι μια τεράστια απώλεια ο θάνατος του Νέλσονα Μαντέλα…
 
Απ: Θέλω να σας πω κάτι άλλο για τη σχέση του Μαντέλα με την Ελλάδα. Όταν είδε από το παράθυρο τον Παρθενώνα, κοίταξε και ξανακοίταξε και μου είπε: «Γιώργο, πιστεύω ότι το έχω δει αυτό το θαύμα πριν». Δεν το είχε δει πριν, αλλά στο πνεύμα του ο Παρθενών ήταν το σύμβολο της Δημοκρατίας, το οποίο είχε στο μυαλό του.
 
Ερ: Κύριε Μπίζο, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, η Ελλάδα σάς ευχαριστεί πολύ και για το ότι σταθήκατε δίπλα του, δίπλα σε αυτόν τον τεράστιο άνθρωπο, που σφράγισε τον 20ο αιώνα.
 
Απ: Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχόμεθα το καλύτερο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.
 
Μιχάλης Ψύλος

greekafricanews.gr

Προσφορά από καρδιάς στα ορφανά αφρικανόπουλα από την μαρτυρική Μεγαλόνησο Κύπρο

$
0
0
orfana afrikis 01

Μέσα στα πλαίσια της εθελοντικής εργασίας και της κοινωνικής προσφοράς αρκετοί είναι από διάφορα μέρη της ημισκλαβωμένης μικρής Κύπρου που προσφέρουν με πολύ αγάπη εισφορές για την στήριξη άπορων και ορφανών παιδιών της Αφρικής για να έχουν ίσες ευκαιρίες μόρφωσης, όπως στο Ζιμπάμπουε, δίνοντας ίσες ευκαιρίες μόρφωσης και επιβίωσης. 

Ακόμη γύρω στα εκατό παιδιά κάτω της ηλικίας των πέντε ετών πεθαίνουν καθημερινά στο Ζιμπάμπουε από διάφορες μολυσματικές ασθένειες και το έϊτς. Η Ιεραποστολική προσπάθεια του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας διά της Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε συνεχίζεται με τη παραχώρηση υποτροφιών σε άπορα και ορφανά παιδιά.

Οι σημαντικές προσπάθειες του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, του Συνδέσμου «Φίλοι της Ιεραποστολής Ζιμπάμπουε», του Παγκύπριου Συνδέσμου για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας που προεδρεύει ο Σεβ. Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος και πολλών ευσεβών χριστιανών, όπως του μακαριστού Ιεραπόστολου πατρός Ευέλθοντος και του μακαριστού Γέροντα Γαβριήλ, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα στις κατεχόμενες περιοχές, μας βοηθούν τα μέγιστα για να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας να απαλύνουμε τον ανθρώπινο πόνον.
 
To γνωστόν Σχολείον «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» της Λεμεσού με συγκηνιτικές πρωτοβουλίες της Διεύθυνσης, των κατηγητών, των γονέων και των μαθητών ξεκίνησαν μια πρωτοπορειακή προσπάθεια για τη λειτουργία του Σχολείου «Άγιος Ιωάννης Ζιμπάμπουε», ως επίσης και τη στήριξη άπορων και ορφανών παιδιών με τη παραχώρηση υποτροφιών.

Με πρόταση συνεργασίας της Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζεται κι η προσπάθεια μας για την οργάνωση και λειτουργία Διαφωτιστικού Κέντρου για την πρόληψη της μάστιγας του Έϊτς και στήριξη ορφανών παιδιών  με το όνομα «Κύπρος» που θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη των μακαριστών Προέδρων της Κύπρου,  Εθνάρχη Μακαρίου, Κυπριανού και  Παπαδόπουλου, με τη λειτουργία και ειδικού τμήματος ενημέρωσης του Εθνικού μας προβλήματος της τοπικής κοινωνίας και των πρεσβειών των ξένων χωρών.
 
Πηγή: Ι. Μητρόπολη Ζιμπάμπουε

greekafricanews.gr

Η διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στην Αίγυπτο. Εκδήλωση στο πλαίσιο της 3ης Αιγυπτιακής Πολιτιστικής Εβδομάδας

$
0
0

omogeneia.ana-mpa.gr




Στην είσοδο της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου μια επιγραφή σε καλωσορίζει στην πόλη στα ελληνικά. Τα ίχνη της πρώτης ελληνικής παρουσίας στην Αίγυπτο εντοπίζονται στην 2η χιλιετία π.Χ, ενώ η διεθνοποιημένη ελληνική γλώσσα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν η επίσημη γλώσσα της Αιγύπτου για πάνω από 1.000 χρόνια.
Η διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στην Αίγυπτο ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο κλειστό θέατρο Συκεών, στη Θεσσαλονίκη, και με την οποία ολοκληρώθηκε η 3η Αιγυπτιακή Πολιτιστική Εβδομάδα, που διοργάνωσε (και στην Αθήνα) το Μορφωτικό Κέντρο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας.Η πρώτη "ελληνική κοινότητα"Ο μορφωτικός ακόλουθος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα και διευθυντής του Αιγυπτιακού Μορφωτικού Κέντρου Αθηνών, Χισάμ Νταρουίς, τόνισε ότι, όπως επιβεβαιώνουν αρχαιολογικά ευρήματα, οι πρώτοι Έλληνες που είχαν πάει στην Αίγυπτο, ήταν από την Κρήτη, την 2η χιλιετία π.Χ.Τον 7ο αιώνα π.Χ. Έλληνες ναύτες παρασύρθηκαν στις αιγυπτιακές ακτές και ο Φαραώ Ψαμμήτιχος τους χρησιμοποίησε για να εδραιώσει την εξουσία του. Σε αντάλλαγμα για τη βοήθειά τους, τους δώρισε δύο στρατόπεδα σε έναν κλάδο του Νείλου, σηματοδοτώντας την απαρχή της ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου.Από εκείνη την εποχή, βρίσκονται στο Δέλτα του Νείλου αμφορείς, που μαρτυρούν τη δημοτικότητα του ελληνικού κρασιού.Η πόλη των ναυτώνΟ Φαραώ Άμασις πήρε τα στρατόπεδα από τους Έλληνες και τους έφερε κοντά στην πρωτεύουσα του, τη Μέμφιδα για να είναι η προσωπική του φρουρά. Έτσι, δημιουργήθηκε η Ναύκρατις (πόλη των ναυτών), η πρώτη ελληνική πόλη στην Αίγυπτο, όπου χτίστηκαν και ναοί αφιερωμένοι στον Απόλλωνα, την Αφροδίτη και την Ήρα, από το 570 έως το 525 π. Χ.Συνενώνει λαούς και παραδόσειςΤο πέρασμα του Μέγα Αλέξανδρου στην Ανατολή αποτελεί ορόσημο,τόσο στην ιστορία των λαών της Μεσογείου, όσο και στην πορεία του ελληνισμού υπογράμμισε ο αραβολόγος-βυζαντινολόγος, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Χασάν Μπάνταουι.Ο Μέγας Αλεξάνδρος, πρόσθεσε, συνενώνει λαούς παραδόσεις και πολιτισμούς, ενσαρκώνοντας την υπέρβαση του εθνικού εγωισμού.Οι Αιγύπτιοι τον υποδέχθηκαν ως απελευθερωτή από τους Πέρσες ενώ αναγορεύτηκε Φαραώ και ακολούθησε την παράδοση, χτίζοντας ένα κομμάτι στον ναό του Καρνάκ.Αμοιβαίος σεβασμόςΟι διάδοχοι του Μεγάλου Αλέξανδρου, οι Πτολεμαίοι, σεβάστηκαν τη θρησκεία, την παράδοση και τη γλώσσα των Αιγυπτίων, πρακτική που είχε ως αποτέλεσμα την αποδοχή των Ελλήνων από τους Αιγύπτιους.Οι Πτολεμαίοι θεωρούνται συνεχιστές της αρχαίας αιγυπτιακής παράδοσης, υιοθετώντας τις τελετουργίες, τις θρησκείες και χτίζοντας ναό προς τους αιγυπτιακούς θεούς. Και έκαναν κάτι πιο σημαντικό από αυτό: αναζήτησαν μια φόρμα συλλειτουργίας στο χώρο της λατρείας, δημιούργησαν μια κοινή πίστη, στηριζόμενη στην αρχαία αιγυπτιακή και ελληνική θρησκεία.Το δώρο του ΜεγαλέξανδρουΟ Μέγας Αλέξανδρος προκάλεσε τη διεθνοποίηση της ελληνικής γλώσσας, η οποία έγινε -την εποχή των Πτολεμαίων- επίσημη γλώσσας της Αιγύπτου για πάνω από 1.000 χρόνιαΤο δώρο αυτό του Μέγα Αλέξανδρου προς τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου, αξιοποιήθηκε με τη δημιουργία σημαντικών κέντρων πολιτισμού, όπως η Αλεξάνδρεια, η Γάζα, η Αντιόχεια, η Δαμασκός, που "φιλοξένησαν"τον ελληνικό νου. Έτσι, υπογράμμισε ο κ. Μπάνταουι, το κέντρο βάρος του ελληνικού πολιτισμού μετατοπίστηκεαπό την μητροπολιτική Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο.Ακόμα και μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου από τους Άραβες, η ελληνική γλώσσα την παρουσία της ως γλώσσα της διοίκησης, παράλληλα με την αραβική και την κοπτική.Τα αρχοντικά των ΕλλήνωνΣε μια Αλεξάνδρεια πολύ διαφορετική από αυτήν που έκτισε ο Δεινοκράτης, τα αρχοντικά σπίτια -πολλά από τα οποία "επιβιώνουν"ως δημόσια κτίρια- δίνουν μέχρι σήμερα ελληνικό "άρωμα"στην πόλη.Όπως επεσήμανε ο Αιγυπτιώτης εικαστικός καλλιτέχνης Νικόλαος Σφήκας, το μεγάλο ρεύμα των Ευρωπαίων και κυρίως των Ελλήνων άρχισε να φτάνει στην Αλεξάνδρεια από τον 18ο αιώνα και εντείνεται στις αρχές του 19ου, κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης από τον Μωχάμεντ ΄Αλι, ο οποίος υπήρξε αναμορφωτής της χώρας και ιδρυτής της σύγχρονης Αιγύπτου.Το 1817 υπήρχαν στην Αλεξάνδρεια 3.000 Έλληνες, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα ξεπέρασαν τις 120.000 και η ελληνική ήταν η πολυπληθέστερη μεταξή των ξένων κοινοτήτων.Ελληνικό βαμβάκι και το αναψυκτικό που συναγωνίζεται την Pepsi ColaΟι Έλληνες διακρίθηκαν σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα όλα τα εκκοκιστήρια βαμβακιού ήταν στην κατοχή των Ελλήνων. Σε ελληνικά χέρια ήταν και η παραγωγή αλκοόλ, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Σφήκας, το αναψυκτικό του Σπύρου Σπάθη για χρόνια συναγωνιζόταν την Pepsi Cola!.Με τα μαχαιροπήρουνα της Μεγάλης ΑικατερίνηςΣτο αρχοντικό του Μιχαήλ Σαλβάγου, συνολικής έκτασης 2.500 τ.μ., φιλοξενήθηκε ο βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος και το φαγητό σερβιρίστηκε με τα μαχαιροπήρουνα της Μεγάλης Αικατερίνης. Η σύζυγος του Αργίνη Μπενάκη ήταν ιδιαίτερα όμορφη μέχρι τα βαθιά της γεράματα και η μορφή της αποτυπώθηκε και στο έμβλημα της Γαλλίας, την Μαριάν. Γ. Χατζηγεωργίου

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=23992

Christening in Nairobi...

National Planting Tree Day with the Hellenic Ladies Association of Zimbabwe

$
0
0
zimbabwe dentra 01

On 7th December 2013 our National Planting Tree Day the Hellenic Ladies Association of Zimbabwe planted 25 indigenous trees at the new Hellenic School Sports fields behind our lovely Greek Orthodox Chapel .

Thanks to all the Members of our Committee 2013 Arleen Mitchell Maria BarbaressosRena Paula Babiolakis Eleni Kouroushis and Despina Zaverdinos, Byron Mitchell to Nicole Barbaressos and Dimitri Barbaresso and George Barbaressos.

http://greekafricanews.gr/national-planting-tree-day-with-the-hellenic-ladies-association-of-zimbabwe/

The Orthodox Patriarchal Ecclesiastical School in Nairobi, Kenya.

Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ: «Όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος συνάντησε τον μεγάλο ηγέτη Νέλσον Μαντέλα…»

$
0
0
mandela 02

Όταν συναντήθησαν ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος με τον αείμνηστο Νέλσον Μαντέλα, ήσαν και οι δύο τόσο ευτυχισμένοι λες και ήσαν στο Θαβώρειο όρος της Μεταμορφώσεως. Κι όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας άρχισε να τού λέει ότι είναι παγκόσμιο σύμβολο για όλους μας, να αγαπάμε τα ορφανά παιδιά, ο Μαντέλα με πολύ ταπεινό τρόπο του είπε, εκεί που δεν είχα ελπίδα για τον Παράδεισο, τώρα που συνάντησα τον Πατριάρχη Θεόδωρο και πήρα την ευλογία του έχω και την ελπίδα του Παραδείσου.

Σύντομα θα κυκλοφορήσει στην Αθήνα από τις εκδόσεις Παπασωτηρίου το νέο μου βιβλίο «Αναφορές στον Νομπελίστα Νέλσων Μαντέλα», όπου περιγράφεται και η συνάντηση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου με τον μακαριστό Νέλσον Μαντέλα. Την περιγραφή την κάνει ο δημοσιογράφος Νικόλαος Κάτσικας, ο οποίος πήρε και τις φωτογραφίες.

Μετ'ευχών
+Ο Ζιμπάμπουε Σεραφείμ

greekafricanews.gr

Ομιλία π. Χρυσοστόμου Μαϊδωνή για την Μάμα Σταυρίτσα


Memorial Service held for the late Nelson Mandela – Church of the Dormition of the Mother of God, Port Elizabeth

$
0
0

 Archbishopric of Good Hope  


On Sunday 8 December, the Very Reverend Archimandrite Fr. Joakeim Vasiliakos served a memorial service for the late Nelson Mandela at the Church of the Dormition of the Mother of God in Port Elizabeth

Memorial Service for the late Nelson Mandela - Church of the Dormition of the Mother of God, Port Elizabeth
Memorial Service for the late Nelson Mandela – Church of the Dormition of the Mother of God, Port Elizabeth
 

Trisagion memorial prayers held for the late Nelson Mandela – Cathedral of St. George, Cape Town

$
0
0

Archbishopric of Good Hope  


Memorial Service in the Cathedral of St George for late Nelson Mandela 8 Dec 2013

On Sunday 8 December, the Hellenic Community of Cape Town attended a special memorial service held for the late Nelson Mandela at the Orthodox Cathedral of Saint George in the presence of the consul of Greece in Cape Town, Mr Thomas Matsoukas, the honorary consul of Cyprus, Mr. Demetri Costantinides and the president of the Hellenic Community of Cape Town, Mr. Nassos Martalas.
 

In his address after the service, His Eminence reminded us of the role that the late Nelson Mandela played not only for South Africans but for all of human kind. He said that despite the difficulties that he had to face in prison, he remained loyal to what was right. He came out of prison (after many years) without any bitterness or anger and with profound humility. His Eminence said his prayer is that the world will produce a few more leaders like the late Nelson Mandela as there is much need of unselfish peace leaders like him throughout the world.
He said that Nelson Mandela was a Philhellene and when he visited Greece for the first time, he commented from the steps of the Parthenon, that he was proud to be in that country “the mother of democracy”, and, a country that historically had overcome centuries of oppression. 
His Eminence stressed that we all have an obligation to honour those who serve humanity with self-sacrifice, not only for their own people but also for others throughout the world. Nelson Mandela was faithful to the principles and ideals for human rights. People and democracy were the sole purpose of his life. On his passing we pray that his vision becomes realised not only in our own country, but also on the entire continent of Africa and every country in the world. 
May his memory be eternal!

http://www.goarch.co.za/

Ομιλία για την Ιεραποστολή στην Ινδία και στην Μαδαγασκάρη από μέλη του Συλλόγου «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΘΩΜΑΣ» της Κορίνθου

$
0
0


Σήμερα Κυριακή 8η Δεκεμβρίου 2013, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως στις 6 το απόγευμα μετά την τέλεση της Ακολουθίας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ομιλίακαι προβολή φωτογραφικού υλικού, σχετικά με την Ιεραποστολική κίνηση της Εκκλησίας της Ελλάδος εις την Ινδία και την Μαδαγασκάρη από μελή του Ορθόδοξου Συλλόγου Εξωτερικής Ιεραποστολής «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΘΩΜΑΣ» με έδρα την Κόρινθο.

Την Ιεραποστολική κίνηση και την αγωνιά της τοπικής Εκκλησιάς για τις δυσκολίες που υπάρχουν στα Ιεραποστολικά κλιμάκια μετέφερε στους συμμετέχοντας και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, υπογραμμίζοντας το σημαντικό έργο που εκτελεί επί δεκαετίες το γραφείο του Συλλόγου της Εξωτερικής Ιεραποστολής Τριπόλεως « Ο Ευαγγελισμός των Εθνών », αναφέροντας δράσεις και έργα με σημαντικότερο τον Ιερό Ναό των Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου των Πολιούχων της Τριπόλεως που έχει ανεγερθεί στην Κένυα.

Ευχαρίστησε τον ομιλητή κ. Ηλία Καριώτη και τους συνεργάτες του για την ευκαιρία που μας έδωσαν να βιώσουμε και να αισθανθούμε τους παλμούς των Ιεραποστόλων αδελφών μας, ιδιαιτέρως του Σεβ. Μητροπολίτου Μαδαγασκάρης κ.κ. Ιγνατίου, αλλά και να κατανοήσουμε το μέγεθος της ευεργεσίας προς τους έχοντας ανάγκη συνανθρώπους μας στην Μαδαγασκάρη, την Καλκούτα και τους δοκιμαζομένους λαούς στην μακρινή Αφρική.

Ευχόμαστε τέτοιες ομιλίες και εκδηλώσεις αλληλεγγύης να βρουν μιμητές διότι είναι χρέος όλων μας να μετέχουμε στην Ιεραποστολή και το έργο της.

Είναι χρέος που απορρέει εκ της χριστιανικής αγάπης.

Ένα χρέος αγάπης και προσφοράς προς τους δοκιμαζόμενους αδελφούς μας.


+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Περισσότερα... http://synodoiporia.blogspot.gr/2013/12/blog-post_5551.html

«Η Ιεραποστολή ως τρόπος ζωής»

$
0
0

"Ενορία εν δράσει...": «Η ιεραποστολή ως τρόπος ζωής» (video)



Στο "ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ", στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Ενορία εν δράσει..."του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, ο π. Σπυρίδων Τσιμούρης, Θεολόγος φιλοξενεί και συζητά το θέμα «Η ιεραποστολή ως τρόπος ζωής» με τον Αμερικανό Ιεραπόστολο στην Αλβανία κ, Nathan Hoppe.
Στη μετάφραση βοήθησε η Δρ Ιστορίας κα Κατερίνα Γαλάνη.
 

Hellenic Community of Cape Town sign a book of condolences for the late Nelson Mandela – Cathedral of Saint George, Cape Town

The Hellenic Ladies Zimbabwe ‘charities for the year 2013

$
0
0
ladies zimbabwe 01

Yesterday (very busy day for the Ladies) 7th of December 2013 at 2.30 pm at our Office the Hellenic Ladies Committee handed out all our Christmas Donations food items to the Charities we support.
 
This Year our charities were: Child Survival (who received a cash donation), Harare Children`s Home,Shingirirai TrustMashambanzou Care Trust, Shungu Dzevana Trust, B.S.Leon Retirement Village, Lets Give Them Hope, the Autism Organisation.
 
Thanks to all the ladies and our sponsors for making all these possible.
 
From: Facebook “Hellenic Ladies Zimbabwe”

http://greekafricanews.gr/the-hellenic-ladies-zimbabwe-charities-for-the-year-2013/

On Sunday 8 December 2013, the Head of the Greek Orthodox Church in Johannesburg and Pretoria, His Eminence Archbishop Damaskinos described Nelson Mandela as a man of God...

$
0
0
mandela 09

MEMORIAL SERVICE FOR MADIBA AT SAHETI SCHOOL CHAPEL


On Sunday 8 December 2013, the Head of the Greek Orthodox Church in Johannesburg and Pretoria, His Eminence Archbishop Damaskinos described Nelson Mandela as a man of God, during a memorial service held in honour of the late statesman at SAHETI School’s Chapel.

Advocate George Bizos, long-time friend and confidant of Madiba, also paid tribute to him and shared some of many memories from the past 60 years. He spoke about Nelson Mandela’s role in the Greek community, and recalled that the Greek city of Olympia had bestowed the freedom of the town on Mr Mandela during the 1980’s, an honour that he was unaware of, as prison authorities had intercepted the letter.

He accepted the award when he visited Greece later, after his release from prison. Mr Bizos urged the congregation to draw inspiration from Madiba and follow his example.

http://greekafricanews.gr/memorial-service-for-madiba-at-saheti-school-chapel/

Nairobi ... Orthodox Services

Συνάντηση Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνού με Ομήρου

$
0
0
titloi.com

ioannoupoleos
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ενημέρωσε σήμερα τον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πραιτόριας Δαμασκηνό για τη σημερινή φάση του Κυπριακού και την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο.
Στη συνάντηση, που έγινε με την ευκαιρία της παρουσίας του κ. Ομήρου στη Νότιο Αφρική για να παραστεί στις επίσημες εκδηλώσεις για την κηδεία του Νέλσον Μαντέλα, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός τον ενημέρωσε για την ιστορία και το ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Νότιο Αφρική και συζήτησε μαζί του θέματα που την αφορούν.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής επισκέφθηκε την ελληνική κοινότητα Πραιτόριας, όπου είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο Άρη Τζυρκάλλη και μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας.
Ο κ. Ομήρου ξεναγήθηκε στους χώρους της εκκλησίας της κοινότητας και εξέφρασε τη χαρά και ευαρέσκεια του για το έργο που επιτελεί η ελληνική κοινότητα Πραιτόριας προς όφελος της ομογένειας της Νοτίου Αφρικής, καθώς και για το ρόλο της στην προώθηση θεμάτων που αφορούν τον μητροπολιτικό Ελληνισμό.
 

20ετές Μνημόσυνο π. Κοσμά Γρηγοριάτη - Συνεντεύξεις Αρχιερέων

Orthodox Missionary Fraternity: "Patriarchal wishes and blessings for our Golden Jubilee"

$
0
0


     
“Let’s not love in word only, or with the tongue only, but in deed and truth” (1 John 3:18)
The Church, as the mystery of the communion between God and human beings, is impossible to be defined, is not described in dogmatic formulation and explanation. Her foundation is the deeds, the passion and the glory of Christ; thus, the Church spiritually regenerates man and offers him partaking of God by grace. In the reorientation of the human existence within the Church, mission has a crucial role, as a call for witness and ministry, call of the Nations to sow and give a “remaining fruit” (John 15:16).
Our Mission is a mission of propagation of the gospel truth. It is a duty of gathering the children of God and building them up in the body of the Church and responsibility of guiding them in the faith. However, “faith, if it has no works, is dead in itself” (James 2:17). And faith becomes alive, only when it is “working through love” (Gal. 5:6); but this love is “no common love, but that which cements us together, and makes us cleave inseperably to one another” (Saint John Chrysostom, Homily XI on Ephesians, PG 62,79).

Issue 42 - March 1974
Issue 42 – March 1974

This very inseparable coexistence of faith and deeds of love for those in need constitutes the cornerstone of the ministry of the Patriarchate of Alexandria and all Africa in its region of spiritual jurisdiction, from the Mediterranean Sea, in the north, to the Cape of Good Hope in the south, from the Horn of Eritrea in the east to the Cape Verde in the west. So, if it was for a single word to be found to describe this marrying of faith and love in our missionary centers throughout Africa, then there is nothing more suitable than “humanity”.
Since I remember myself ministering in the spiritual field of Africa, I recollect the Orthodox Missionary Fraternity supporting the struggle of the Church of Alexandria to meet the people of Africa, partake of their desires for life, give answers to their existential questions. But even now that, by grace of God, I have shouldered the dutiful helmsmanship of the Church of Alexandria, the Orthodox Missionary Fraternity keeps on participating without preconditions in the challenge of the holy mission of making the nations of Africa fellow heirs and fellow partakers of the promise of God “in Christ Jesus through the Good News” (Eph. 3:6).
With its periodical publication, she realizes in practice that a prerequisite of the effectual call of the peoples of Africa to participate in the joyful message of the Gospel, in word, in deed, in prayer and worship, in the daily testimony of Christian life, is the devout flock of the mother churches to be informed of the titanic task of spiritual renovation of our African brothers in the spring of the Orthodoxy of our fathers and invigorating them in their relation to God through their engraftment on the evergreen Tradition of our Church.
By the Orthodox Missionary Fraternity’s periodical, thousands of named and unnamed people are sensitized and join our struggle, either to volunteer with invaluable services in our places of mission, or to provide heartily out of their surplus or poverty, so that the necessary material needs of the mission can be met. Together, they become helpers in a proto-Christian process to take in African newcomers, transform them in the faith and experientially deposit in their hearts the gold and silver of the true graces of the faith for their ontological realization. So, they arise in the spiritual greenhouse of Orthodox Africa as an “example to those who believe, in word, in their way of life, in love, in spirit, in faith” (1 Tim. 4:12).
The Orthodox Missionary Fraternity, which took part in our struggles and agonies, shared our hopes and visions, unconditionally joined hands with us and aided us profusely, we honor today on the occasion of its fiftieth anniversary of existence and activity in Christ. Moreover, we lavish on her our fatherly wishes and patriarchal blessings, affirming again our tacit mutual commitment to jointly make every effort, each one from his own post, to form the New Creation in Christ.

Your fervent supplicant to God,
†The Pope and Patriach of Alexandria and All Africa
THEODORE II

In the Great City
of Alexandria
November 6th, 2013

http://orthodoxmission.org.gr/2013/12/patriarchal-wishes-and-blessings-for-our-golden-jubilee/

H ομιλία του π. Εφραίμ Παναούση με θέμα: «Η Εξωτερική Ιεραποστολή στην Ουγκάντα»

$
0
0

 


Παρακολουθήστε την ομιλία του π. Εφραίμ Παναούση με θέμα:«Η Εξωτερική Ιεραποστολή στην Ουγκάντα», που πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2013, στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής.

http://www.orthmad.gr/node/3918












 
Viewing all 15997 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>