Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 16000 articles
Browse latest View live

Αποζημίωση στην οικογένεια του κυβερνήτη του Σινούκ που συνετρίβη στη Σιθωνία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος και έντεκα συνοδοί του

$
0
0
Δικαστήριο της Αθήνας αποφάνθηκε ότι το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να καταβάλει, ως ψυχική οδύνη, το ποσό των 580.000 ευρώ στη γυναίκα και τον ανήλικο γιο τού 36χρονου Παναγιώτη Παπαναστασίου, κυβερνήτη τού μοιραίου ελικοπτέρου που συνετρίβη τον Σεπτέμβριο του 2004 έξω από τη Σιθωνία Χαλκιδικής με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και  Πέτρος, έντεκα συνοδοί του και το εξαμελές πλήρωμα.



Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε τον ισχυρισμό του Δημοσίου ότι η πτήση δεν αποσκοπούσε στην εξασφάλιση της Εθνικής Άμυνας, και κατά συνέπεια δεν έπρεπε να καταβληθεί αποζημίωση.

Το μοιραίο Σινούκ απογειώθηκε από την Αθήνα και με προορισμό το Άγιο Όρος, όπου θα προσκυνούσε ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και η συνοδεία του.
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων τα αίτια της συντριβής δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν, είναι όμως σαφές ότι δεν υπάρχουν ευθύνες για το δυστύχημα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο πόρισμα, ότι δεν προέκυψε ότι υφίσταται συγκεκριμένη παράνομη πράξη ή παράλειψη ή παράλειψη υλικής ενέργειας, σχετικά με την επιθεώρηση και συντήρηση του επίμαχου ελικοπτέρου, ούτε ότι τα μέλη τού πληρώματος και οι ενέργειές τους συντέλεσαν στην πτώση του.

Το μόνο που υπήρξε -συνεχίζει το πόρισμα- είναι ότι ο συγκυβερνήτης κατά την πρόσκρουση δεν φορούσε τις ζώνες ασφαλείας και δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις συμμετοχής του ως μέλος του πληρώματος της συγκεκριμένης πτήσης. Όμως, και τα δύο αυτά (παράλειψη και συμμετοχή) δεν διαπιστώθηκε ότι συνέβαλαν στην πρόκληση του ατυχήματος, προσθέτει το πόρισμα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, αιτία της συντριβής ενδέχεται να ήταν απώλεια πίεσης στο Νο 2 υδραυλικό σύστημα ελέγχου πτήσεως, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες.

Η σύζυγος τού κυβερνήτη (ταγματάρχης στο βαθμό) και ο 2,5 ετών, τότε, γιος του (εκπροσωπούμενος από τη μητέρα του) προσέφυγαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και ζητούσαν με αναγνωριστική -όπως λέγεται- αγωγή να καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο στον καθένα από ένα εκατομμύριο ευρώ για αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον αιφνίδιο θάνατο του Παναγιώτη Παπαναστασίου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου, το οποίο καλείται τώρα να καταβάλει 180.000 ευρώ στη σύζυγο του κυβερνήτη και 400.000 στο γιο του, και μάλιστα με το νόμιμο τόκο από την ημέρα κατάθεσης της σχετικής αγωγής.

Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό του Δημοσίου ότι η πτήση δεν είχε κρατικό σκοπό. Και αυτό γιατί το ελληνικό κράτος προσδίδει ιδιαίτερη θρησκευτική και ιστορική σημασία στον Προκαθήμενο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Εξάλλου, συνεχίζουν οι δικαστές, δεν επρόκειτο για μια οποιαδήποτε μετακίνηση Πατριάρχη, αλλά για την μετάβαση αυτού στο Άγιο Όρος, κάτι που λόγω του θρησκευτικού του αξιώματος είχε προεχόντως προσκυνηματικό χαρακτήρα, συνυφασμένο με το αξίωμά του, ενώ παράλληλα δικαιολογούσε τη μετακίνησή του μαζί με την συνοδεία του.

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4779514


Ομιλία του Επισκόπου (πρώην) Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Σάββα

$
0
0
Μικρογραφία

Ομιλία του Θεοφιλέστατου Επισκόπου (πρώην) Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Σάββα, με θέμα: Η Ιεραποστολή στην Αφρική.
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ » ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗΣ

http://www.youtube.com/watch?v=Yuar_elGSog

Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης είχε συνάντηση την Υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας και αρμόδια για θρησκευτικά θέματα κ. Maria Benvida D. Levi.

$
0
0

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Χθες, 4 Ιανουαρίου 2013, ο θεοφ. Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης είχε συνάντηση την Υπουργό Δικαιοσύνης τής χώρας και αρμόδια για θρησκευτικά θέματα κ. Maria Benvida D. Levi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η συνάντηση δέν είχε μόνον εθιμοτυπικό χαρακτήρα αλλά και ουσιαστικό. Της επιδόθηκε απαντητική επιστολή του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου, σχετικά με την επιστροφή τού αναγκαστικώς κατασχεθέντος πριν τέσσερις δεκαετίες ιστορικού κτηρίου ΑΘΗΝΑΙΟΝ. Το κλίμα τής συζήτησης ήταν άριστο και υπήρξε κατανόηση από την υπουργό για το δίκαιο αίτημα της απόδοσής του, ανέφερε μάλιστα ότι ο Πρόεδρος τής Χώρας κ. Armando Emilio Guebuza τής υπέδειξε να εξετάσει το αίτημα των Ελληνορθοδόξων.
Η κ. Υπουργός ζήτησε από τον επίσκοπο κ. Ιωάννη να γίνονται συχνές συναντήσεις από εδώ και πέρα για την από κοινού διευθέτηση τού προβλήματος, ανταλλάχτηκαν, εξάλλου, απόψεις σχετικά μέ το status καί την αναγνώριση τής νεοϊδρυθείσας Επισκοπής.
 
Ο κ. Ιωάννης την ενημέρωσε επίσης για τιςπρωτοβουλίες τού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κατά της θρησκευτικής βίας, επιδίδοντάς της μάλιστα την πρόσφατη σχετική Συνοδική Διακήρυξη.

 

"Ο Άγιος Νεκτάριος ο Θαυματουργός, ο οποίος αδίκως είχε κατηγορηθή και εκδιωχθή από την θέση του στο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας, αποκατεστάθη διά ακυρώσεως και εξαφανίσεως της άδικης ποινής η οποία του είχε επιβληθή..."

$
0
0

Εκζήτηση συγγνώμης από τον Άγιο Νεκτάριο τον Θαυματουργό




Το έγγραφο του Πατριαρχείου που ζητάει συγνώμη στον Άγιο Νεκτάριο

Εβδομήντα επτά έτη μετά την κοίμησή του, εκατόν οκτώ μετά την αναχώρησή του από την Αλεξάνδρεια και τριάντα επτά μετά την επίσημη αναγνώρισή του ως Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ο Άγιος Νεκτάριος ο Θαυματουργός, ο οποίος αδίκως είχε κατηγορηθή και εκδιωχθή από την θέση του στο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας, αποκατεστάθη διά ακυρώσεως και εξαφανίσεως της άδικης ποινής η οποία του είχε επιβληθή. Συγκεκριμένα ο τότε Πατριάρχης Αλεξανρείας Πέτρος Ζ´ (+2004) και η περί αυτόν Ιερά Σύνοδος την 15.1.1998 εζήτησαν κατά την διάρκεια συνοδικής συνεδρίας και ενώπιον της εικόνος του Αγίου συγνώμη από τον Άγιο, εκ μέρους της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας.
Στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας διαβάζουμε: «Την Α.Θ.Μ. από μακρού απησχόλησε το θέμα της αδίκου ποινής αποπομπής εκ της δικαιοδοσίας και του κλίματος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, του εν Αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου Πενταπόλεως του Κεφαλά. Το γεγονός τούτο ήγαγεν Αυτήν να εισηγηθή εις την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον, όπως αυτή επιληφθή του σοβαρού τούτου θέματος. Μετά προσοχής πολλής η Αγία και Ιερά Σύνοδος διασκεψαμένη, εν φόβω Θεού, και της εικόνος του Αγίου ευρισκομένης εν τη Συνοδική Αιθούση, απεφήνατο διά την αποκατάστασιν της διαλευθείσης κανονικής τάξεως και εξητήσατο την συγχώρησιν παρά του Αγίου Πατρός ημών Νεκταρίου διά τον διωγμόν και την αδικώτατην κατ αυτού μήνιν, επηρεία του πονηρού».
Η απόφαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας είναι ιστορική. Όχι διότι ο Άγιος του εικοστού αιώνος είχε ανάγκη από την ενέργεια αυτήν, αλλά διότι η πράξη αυτή είναι δείγμα γενναιότητος, μετανοίας και δικαιοσύνης. Είναι μία πράξη πού τιμά τον Πατριάρχη Πέτρο και την Σύνοδο του Πατριαρχείου, οι οποίοι θέλησαν να αποκαταστήσουν κυρίως την διασαλευθείσα κανονική τάξη και το τρωθέν κύρος των τότε προκατόχων τους.
Το φωτεινό παράδειγμα του βίου και το έργο του Αγίου Νεκταρίου μπορεί να αποτελέση στην διαχρονική πορεία της Εκκλησίας, και στους σημερινούς δύσκολους καιρούς ιδιαίτερα, σημείο αναφοράς για τους εκκλησιαστικούς ηγέτες και για κάθε χριστιανό. Θα μιμηθούμε ή θα μείνωμε στους εγκωμιαστικούς λόγους;
 

Θεοφάνεια 2013 στην Αλεξάνδρεια...

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2013 ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

$
0
0
06/01/2013

 
Την 5η Ιανουαρίου 2013 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, χοροστάτησε κατάτην Θεία Λειτουργία και την τέλεση του Αγιασμού της Πρωτάγιασης στον Ιερό Καθεδρικό Πατριαρχικό Ναό του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου.
Κατά την Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων η Α.Θ.Μ.προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και της Ακολουθίας του Μ.Αγιασμού στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, παρουσία του Εξοχ. Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλου Λάζαρη, του Εντιμ. Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Χρήστου Καποδίστρια, εκπροσώπων της Ελληνικής Κοινότητος, της Κυπριακής Αδελφότητος, ελληνικών Συλλόγων και φορέων της Μεγάλης Πόλεως και πλήθους φιλοθέων Χριστιανών.
Αμέσως μετά ο Μακ.Πατριάρχης υπεδέχθη επισήμως στην Πατριαρχική Έδρα τον Εξοχ. Κυβερνήτη Αλεξανδρείας κ.Μοχάμετ Αμπές, συνοδευόμενο από πολυμελή ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών της τοπικής Κυβερνήσεως, της κρατικής Ασφαλείας και άλλους αξιωματούχους της χώρας.
Προσφωνών τον υψηλό επισκέπτη ο Μακαριώτατος ανεφέρθη στην μακρά ιστορική πορεία και την δυναμική παρουσία του Πατριαρχείου στην Αίγυπτο. Εξέφρασε την βεβαιότητά του για την πρόοδο και προκοπή της Νειλοχώρας, καθώς και τις ευχαριστίες Του για την αγάπη και τη στήριξη του αιγυπτιακού κράτους προς το πολυσχιδέστατο έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.
Αντιφωνών ο Εξοχ.κ.Κυβερνήτης ευχαρίστησε τον Σεπτό Προκαθήμενο για την θερμή υποδοχή, ως και τους Έλληνες για την πολυαιώνιο αγαστή σύμπλευση και συνεργασία με τον αιγυπτιακό λαό. Εξέφρασε την ευαρέσκεια της αιγυπτιακής κυβερνήσεως για την σταθερή παρουσία και την πολυεπίπεδη δραστηριότητα της Δευτερόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας τόσο στην Μεγάλη Πόλη, όσο και στην Αίγυπτο εν γένει.
 
 
Το μεσημέρι η Α.Θ.Μ.προεξήρχε της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας, παράδοση που ο Μακαριώτατος καθιέρωσε και με ευλάβεια τηρεί από το πρώτο έτος της πατριαρχίας Του. Μαθητές των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της πόλεως βούτηξαν στα παγωμένα νερά του ανατολικού λιμένα της Αλεξάνδρειας για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Προς αυτά ο Μακαριώτατος προσέφερε την ευλογία Του, ως και πολύτιμα αναμνηστικά δώρα. Εν συνεχεία ο Αξιοτ. Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου κ.Εδμόνδος Κασιμάτης παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου και όλης της παροικίας.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=891

«Φόβος και ανησυχία στα Θεοφάνεια (2013) στην Λιβύη»

$
0
0
από την Ι.Μ.Τριπόλεως Λιβύης
 
 
Με λίγο κόσμο εφέτος λόγω της έκρυθμης και ρευστής καταστάσεως που επικρατεί ακόμα στην περιοχή και της έντονης αβεβαιότητας για το μέλλον, εόρτασαν και εφέτος τα Άγια Θεοφάνεια οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Τριπόλεως στην Λιβύη. Μετά την Θεία Λειτουργία όπου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος ο Αʼ ,έγινε ο αγιασμός των υδάτων εντός του Ιερού Ναού εφέτος.
Ενώ κατά την διάρκεια της ακολουθίας άγνωστα άτομα - πέντε στον αριθμό - εισήλθαν εντός του προαυλίου χώρου του Καθεδρικού Ναού μας και εφώναξαν συνθήματα δηλώνοντας με αυτή τους την κίνηση τον θρησκευτικό τους φανατισμό και το μένος τους κατά των Χριστιανών. Μία κίνηση η οποία δημιουργεί μία παραπάνω ανασφάλεια και έναν φόβο που ποια δεν είναι μόνο διάχυτος στο περιβάλλον αλλά «χειροπιαστός».
Ευχόμαστε σε όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς όπου Γής Χρόνια Πολλά, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός να μας σκέπει , να μας προστατεύει ,και να μας ευλογεί όλους.
 
Περισσότερα...   http://www.amen.gr/article11869

Συνάντηση Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Καρδινάλιο Leonardo Sandri

$
0
0

alex













Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Την 7η Ιανουαρίου 2013 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, δέχθηκε στην Πατριαρχική Έδρα τον Καρδινάλιο Leonardo Sandri, Έξαρχο του Συμβουλίου των Ανατολικών Εκκλησιών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Καρδινάλιος μετέφερε στην Α.Θ.Μ. τις εγκάρδιες προσωπικές ευχές του Πάπα Ρώμης Βενέδικτου XVI για το νέο σωτήριο έτος 2013, καθώς και πρόσκληση του να επισκεφθεί ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος την Ρώμη εν χρόνω ευθέτω.
Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικώς θέματα που άπτονται του παρόντος και του μέλλοντος των χριστιανών στη Μέση Ανατολή εν μέσω των ιδιαιτέρων κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή την επαύριο της λεγομένης Αραβικής Ανοίξεως.
Ο Μακαριώτατος παρουσίασε αναλυτικώς τις δράσεις που έχει αόκνως αναλάβει μαζί με τους Ορθοδόξους Προκαθημένους της Ανατολής, τόσο στα πλαίσια του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, όσο και στα πλαίσια επαφών με κορυφαίους τοπικούς και διεθνείς πολιτικούς παράγοντες.
Ειδική αναφορά έγινε και για τον ρόλο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ως παράγοντα καταλλαγής και ειρήνης τόσο στη Νειλοχώρα, όσο και σε ολόκληρη της αφρικανική ήπειρο.
Διαπιστώθηκε κοινότητα απόψεων αναφορικά με τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο χριστιανισμός, ασχέτως δογματι κών διαφορών, στην εμπέδωση της ειρήνης, αλλά και στην προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου επί θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

http://www.romfea.gr/patriarxeia/patriarxeia/patriarxeio-alexandreias/15134-leonardo-sandri

Θεοφάνεια Μοζαμβίκης 2013...

$
0
0


Από την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης





Το ανωτέρω φωτοάλμπουμ από Maputo προέρχεται από την σημερινή Αρχιερατική Λειτουργία των Φώτων και την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού, το κόψιμο της πίτας τού Κατηχητικού και τη προσφορά στον θεοφ. Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη μιάς ζωγραφιάς που έφτιαξαν τα παιδιά, η οποία απεικονίζει τον Ναό τού Μαπούτο, ως δώρο για την αυριανή ονομαστική εορτή του, εκφράζοντας έτσι τις ευχαριστίες τους για την προσφορά του.

Σημειωτέον ότι ο Τίμιος Σταυρός, με τον οποίον αγιάστηκαν σήμερα τα ύδατα στο Maputo, αποτελεί κειμήλιο τού κ. Ιωάννη από τον προπάππο του, μακαριστό ιερέα Δαμιανό Τσαφταρίδη, προερχόμενο απο την Σεβάστεια τής Μικράς Ασίας στη Ζάκυνθο, το 1922.

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι ο Επίσκοπός μας κατασκεύασε στον Καθεδρικό Ναό μας ειδικό (ζακυνθινόπρεπο) "πάρκο" για την τέλεση τού Αγιασμού, όπως, άλλωστε, πράττουν όλοι οι γνήσιοι Ζακυνθινοί Κληρικοί όπου γης, μεταλαμπαδεύοντας έτσι την ιδιάζουσα τελετουργική Παράδοση τού γενέθλιου νησιού στον νέο τόπο τής διακονίας τους.
 
Περισσότερα...   http://orthomoz.blogspot.gr/
 
 

Θεοφάνεια 2013 στην Τύνιδα και στο Αλγέρι

$
0
0
Romfea.gr
alg
 
ROMFEA.GR |Κατά τη μεγάλη εορτή των Θεοφανείων, παραμονή και ανήμερα, στην έδρα της Μητροπόλεως Καρθαγένης, την Τύνιδα, ελειτούργησε παρουσία των Ορθοδόξων πιστών ο πρωτοσυγκελλεύων της Μητροπόλεως π. Κωνσταντίνος Ανθουλιάς στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ ο Σεβ Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Αλέξιος μετέβη αεροπορικώς στο σκληροπυρηνικό θρησκευτικώς Αλγέρι και ελειτούργησε στο παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος εντός της Ελληνικής Πρεσβείας, με τη βοήθεια ιεροψάλτου εξ Αθηνών και τη συμμετοχή πολλών Ορθοδόξων, διπλωματών, Ελλήνων, Σλαβοφώνων και Αραβοφώνων.
Το Μυστήριο και ο Μ. Αγιασμός ετελέσθησαν σε ατμόσφαιρα κατανύξεως, και ο τοπικός Ποιμενάρχης είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει πνευματικώς με πολλά από τα μέλη της εκεί Εκκλησίας, αφουγκραζόμενος τις αγωνίες και ανησυχίες των κατοίκων της Αλγερίας, εξ αιτίας και των ιδιαιτέρων συνθηκών εκεί και ενθαρρύνων με νουθεσίες τους πάντες.
Προς όλους διεβιβάσθησαν Πατριαρχικές ευχές και Ευλογίες, ενώ παρεσχέθη πλουσία δεξίωσις υπό του Πρέσβεως και της συζύγου του.
 

Συνεχίζει το ιεραποστολικό του έργο στην Αφρική ένας Ροδίτης – Μητροπολίτης στην Γκάνα ο κ. Σάββας

$
0
0

rhodestime.blogspot.gr

 
 
Συνεχίζει την ‘μάχη’ του στην Αφρικανική ήπειρο και το ιεραποστολικό του έργο, ένα δικό μας παιδί από την Ρόδο. Πρόκειται για τον πρώην Επίσκοπο Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Σάββα ο οποίος εκλέχθηκε Μητροπολίτης Άκκρας στην Γκάνα.
Η απόφαση για την εκλογή του ελήφθη στις 21 Νοεμβρίου 2012, κατά την διάρκεια της τακτικής Συνεδρίασης της Αγία και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό την Προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β’ ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία ενθρόνισής του.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Άκκρας κ. Σάββας, Υπέρτιμος και Εξαρχος Δυτικής Αφρικής,εγεννήθη στην Ρόδο το έτος 1971. Τυγχάνει πτυχιούχος της Πατμιάδος Εκκλησιαστικής Σχολής και του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Ομιλεί εκτός της ελληνικής, την αγγλική και αραβική γλώσσα. Το έτος 1990 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ στο Θάρρι Ρόδου από τον τότε Ηγούμενο της Μονής και νυν Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιο. Διάκονος εχειροτονήθη το έτος 1991 και Πρεσβύτερος το έτος 1993 από τον Σεβ. Μητροπολίτη πρώην Ρόδου κ. Απόστολο, λαβών και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Κατά την εκεί οκταετή διακονία του, υπηρέτησε ως Αρχιερατικός Επίτροπος Χάλκης και ως Εφημέριος σε Ενορίες της Ι. Μ. Ρόδου.
Κατόπιν προσκλήσεως του μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου Ζ΄ ενετάχθη στόν ιερό κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας διορισθείς Εφημέριος στόν Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, αναλαβών και την διεύθυνση του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου. Το ετος 2001 υπηρέτησε ως Πατριαρχικός Επιτροπεύων στην Επιτροπεία Αλεξανδρείας και Υπεύθυνος των Οικονομικών του Πατριαρχείου. Μετά την επαναλειτουργία της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Μέγας Αθανάσιος» με την προσωπική μέριμνα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου του Β΄, διωρίσθη Σχολάρχης αυτής, καθώς και Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκπαιδεύσεως.
Την 6η Οκτωβρίου του έτους 2009 με εισήγηση της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄ εξελέγη παμφηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Επίσκοπος της νεοσυσταθείσης Επισκοπής Μπουρούντι και Ρουάντας, χειροτονηθείς την 11η Οκτωβρίου 2009 υπό της ΑΘΜ, ενώ την 21η Νοεμβρίου ε.ε. εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, τη προτάσει της ΑΘΜ, Μητροπολίτης Άκκρας.
Η Ιερά Μητρόπολη Άκκρας ιδρύθη διά Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου το έτος 1997, ως Ιερά Επισκοπή Γκάνας. Το έτος 2009 ανυψώθη σε Μητρόπολη διά Πατριαρχικού και Συνόδου με τον τίτλο "Ιερά Μητρόπολη Άκκρας".

Στην Ιερά Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντας τοποθετήθηκε ο Επίσκοπος κ. Ιννοκέντιος.Η Ιερά Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντας ιδρύθηκε διά Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου την 6η Οκτωβρίου 2009. Στην πνευματική της δικαιοδοσία περιλαμβάνει τα κράτη Μπουρούντι και Ρουάντας, ως και τις επαρχίες North Kivu, South Kivu, Maniema και Ituri του ανατολικού Κογκό. Έχει έδρα τη Μπουζουμπούρα του Μπουρούντι.

Πέγκυ Ντόκου
 

Ο ιερός Χρυσόστομος καλεί για ιεραποστολή...

$
0
0

«Μην υποτιμάς το έργο της μεταστροφής λίγων ανθρώπων, επειδή δεν είσαι σε θέση να σώσεις όλη την οικουμένη· και μην αφεθείς να αποξενωθείς από την επιδίωξη των μικρών κατορθωμάτων, επειδή συνεπαίρνεσαι από τα μεγάλα.

Κι αν δεν καταφέρνεις να μεταστρέψεις εκατό, φρόντισε για τους δέκα που μπορείς· κι αν πάλι οι δέκα υπερβαίνουν τις δυνάμεις σου, μην περιφρονήσεις τους πέντε· κι αν ακόμα δεν μπορέσεις πέντε, ας είναι κι ένας· και στο τέλος–τέλος κι ένα να μην πετύχεις να μεταστρέψεις, μη σε πιάσει απελπισία και μη σταματήσεις να προσφέρεις.

Δεν βλέπεις που και οι εμπορικές συναλλαγές γίνονται και με ασήμι, όταν σπανίζει το χρυσάφι; Αν δεν δείχνουμε περιφρόνηση στα μικρά, θα ‘ρθει κι η ώρα ν’ αναλάβουμε και τα μεγάλα· αν όμως δεν καταδεχόμαστε να καταπιαστούμε με τα μικρά, ούτε και με τα μεγάλα θα ασχοληθούμε εύκολα» (PG 61, 30). Και «Λέει η Γραφή πως «πολλάς κώμας των Σαμαρειτών ευηγγελίσαντο» (Πραξ. η΄ 25). Πρόσεξε πώς κατόρθωναν να διαβαίνουν τους δρόμους· και με τι αποτελέσματα! Τέτοιες περιοδείες θα ‘πρεπε κι εμείς να ενεργούμε. Αλλά γιατί μιλώ για περιοδείες; Πολλοί έχουν στην ιδιοκτησία τους χωριά και συνοκισμούς όπου χρειάζεται να γίνει ιεραποστολή, και δείχνουν αδιαφορία και δε λένε μια κουβέντα. Για να γίνει όμως λουτρό στο χωριό τους και ν’ αυξηθούν οι πιστώσεις και να διαμορφωθούν πλατείες και ν’ ανεγερθούν οικοδομές φροντίζουν με το παραπάνω· για να καλλιεργηθούν ψυχές, τίποτε. Κι αν συ δεις αγκάθια φυτρωμένα σε έτοιμο για σπορά χωράφι, τα ξεριζώνεις ή τα καις, τα εξαφανίζεις, για να απαλλάξεις το έδαφος από την καταστροφή που θα του προκαλέσουν· αν όμως δεις τους ίδιους τους σποριάδες να ‘ναι γεμάτοι αγκάθια και δε φροντίσεις να τους καθαρίσεις, πες μου, δε φοβάσαι και δεν τρέμεις εκείνον που θα ‘ρθει να σου γυρέψει το λόγο αυτής σου της στάσεως; Δε θα ‘πρεπε κάθε πιστός να γίνεται ιδρυτής και μιας εκκλησίας; Δε θα ‘πρεπε ο καθένας ν’ αναλαμβάνει να μισθώνει δάσκαλο; Δε θα ‘πρεπε, περισσότερο από κάθε άλλο να νοιάζεται για το πώς θα γίνουν όλοι ανεξαίρετα Χριστιανοί; Πες μου, σε παρακαλώ, πώς θα γίνει χριστιανός ο γεωργός όταν βλέπει εσένα ν’ αδιαφορείς τόσο ακόμα και για τη δική σου σωτηρία; Δεν είσαι σε θέση να κάνεις θαύματα και μ’ αυτά να πείσεις; Χρησιμοποίησε τις δυνατότητες που έχεις · πείσε με τη φιλανθρωπία, τη συμπαράσταση, τη συντροφικότητα, την περιποίηση κι όλα τα παρόμοια» (PG 60, 146-147).
Από το περιοδικό «Πάντα τα έθνη»
http://www.xfd.gr/
 

Τα Άγια Θεοφάνεια στην Ι.Μ. Λεοντοπόλεως

$
0
0
Romfea.gr
ismailia
 
Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια , παρουσία πλήθους πιστών της Ιεράς Μητροπόλεως Λεοντοπόλεως, τελέσθηκε την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013  ο Αγιασμός των Υδάτων στην πόλη της Ισμαηλίας, επί της Διώρυγας του Σουέζ, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, συμπαραστατουμένου υπό του Θεοφιλ. Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Νήφωνος, Καθηγουμένου της Π. Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καῒρου.
Νωρίτερα, είχε τελεσθεί δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά Ισμαηλίας και εν συνεχεία η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων.
Μετά το πέρας της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων, παρετέθηκε εόρτιο γεύμα εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως και πραγματοποιήθηκε η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας για το νέο έτος.
 

Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

$
0
0

από το Υπουργείο Εξωτερικών

Το Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Τσιάρας, είχε συνάντηση με την Α.Π.Θ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, με τον οποίο είχαν εκτενή συζήτηση για θέματα που αφορούν στο Πατριαρχείο, αλλά και το Αποστολικό Έργο που επιτελείται εκ μέρους του (φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό, περίθαλψη), μέσω και των Μητροπόλεων που έχει συστήσει στις περισσότερες αφρικανικές πρωτεύουσες. Κοινή ήταν η διαπίστωση της ανάγκης διατήρησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας.
Ακολούθησε ξενάγηση του Υφυπουργού Εξωτερικών στο νέο μουσείο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το οποίο θα εγκαινιαστεί την προσεχή άνοιξη.
Εν συνεχεία, ο κ. Τσιάρας συναντήθηκε με μέλη της Ομογένειας και επισκέφθηκε το Ελληνικό Τετράγωνο: τα ελληνικά σχολεία, το Γενικό Προξενείο και το γηροκομείο «Μάννα».
Επιπροσθέτως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου με στόχο την ενεργοποίηση των επιμελητηρίων των δύο χωρών.
Τέλος, ο κ. Τσιάρας έκανε δηλώσεις στα αραβικά μέσα (Nile TV, France 24 Arabic).
Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιθέσεις εναντίον Αιγυπτίων στην Ελλάδα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μεμονωμένα επεισόδια, για τα οποία επιλαμβάνεται η ελληνική δικαιοσύνη, συμπληρώνοντας ότι, τόσο το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας όσο και οι Έλληνες πολίτες καταδικάζουν τέτοιου είδους περιστατικά.
Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την σκληρή προσπάθεια την οποία καταβάλλει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς και η Κυβέρνηση για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, εξήρε τις θυσίες του Ελληνικού λαού, εκφράζοντας την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι το 2013 η χώρα θα καταφέρει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

http://www.amen.gr/article11971

ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΤΣΙΑΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗ

$
0
0

 


Την 12η Ιανουαρίου 2013 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’,δέχθηκε στην Πατριαρχική Έδρα τον Εξοχ. Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο επί θεμάτων Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, και τον Εξοχ.Υφυπουργό Αναπτύξεως κ.Νότη Μηταράκη, μετά της συνοδείας τους.
Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικώς θέματα που άπτονται της δράσεως και της μαρτυρίας του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Τα διακεκριμένα μέλη της Ελληνικής Κυβερνήσεως εξέφρασαν τις ευχαριστίες της Μητέρας Πατρίδος προς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο για την σύντονη δραστηριότητα των Μητροπόλεων και Επισκοπών του Θρόνου σε 47 εκ των 55 αφρικανικών κρατών, ακόμα και εκεί όπου δεν φθάνει η ελληνική διπλωματική παρουσία.
Ο Μακαριώτατος, αφού ευχαρίστησε στο πρόσωπο των δύο Εξοχ.Υφυπουργών σύνολη την Ελληνική Κυβέρνηση για την αδιάπτωτη συναντίληψη στον πνευματικό του αγώνα, κάλεσε τον κάθε ένα ξεχωριστά από τον τομέα της αρμοδιότητάς του να αδράξει τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην Αφρική, ιδίως τώρα που οι Ελληνικές ανά την Αφρική Κοινότητες πυκνώνουν και πάλι από Έλληνες που αναζητούν διέξοδο από την οικονομική κρίση στο εθνικό κέντρο.
Ο Μακαριώτατος εξέφρασε εμπράκτως την ευαρέσκεια του Θρόνου προς τους Εξοχ.Υφυπουργούς, περικοσμώντας τον μεν κ.Τσιάρα διά του Ταξιάρχου Σάββα του Ηγιασμένου, τον δε κ.Μηταράκη διά του Α.Ταξιάρχου του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου. Προς τον κ. Μηταράκη επεφύλαξε ιδιαίτερη μνεία αναφορικά με την αλεξανδρινή του καταγωγή. Μετά την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ο Μακαριώτατος ξενάγησε τους εκλεκτούς επισκέπτες στους χώρους της Πατριαρχικής Έδρας.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος, παρουσία των δύο Υφυπουργών, ευλόγησε την κοπή της παραδοσιακής αγιοβασιλόπιτας στην κατοικία του Εντιμ.Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Χρήστου Καποδίστρια και, ευκαιρίας δοθείσης, παρουσίασε τους υψηλούς επισκέπτες στην ελληνική παροικία.
Την 13ηΙανουαρίου 2013 ο Πατριάρχης χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους δύο Υφυπουργούς, στον Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου. Κηρύττων τον θείο λόγο, ο Μακαριώτατος, επικαλούμενος την χορεία των προαναπαυσαμένων Πατριαρχών, Ιεραρχών, Κληρικών, αλλά και των Ευεργετών, αρωγών και συνοδοιπόρων του έργου του Πατριαρχείου του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, τόνισε ότι θάνατος δεν είναι η απώλεια της ζωής, αλλά η απώλεια της μνήμης, η λήθη. Κάλεσε τους επισκέπτες και τους παροίκους να αναλογιστούν τη μακρά ιστορική πορεία του Θρόνου, πορεία λόγων και έργων αγάπης, για να τροφοδοτήσουν με ελπίδα το δύσκολο παρόν και το άδηλο μέλλον. Ο Πατριάρχης μάλιστα χωροθέτησε το μέλλον αυτό στην Αφρική, το πλεόν ευεπίφορο στον σπόρο του ευαγγελισμού πνευματικό γεώργιο της εποχής μας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος υποδέχθηκε τους εξ Ελλάδος επισκέπτες στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής, όπου προέστη της κοπής της παραδοσιακής αγιοβασιλόπιτας του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας.
 

Η εορτή των Χριστουγέννων στην Αιθιοπία

$
0
0
από την Ιερά Μητρόπολη Αξώμης
aithiopia
 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Πέτρος ετέλεσε την Θ. Λειτουργίαν κατά τας εορτάς των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων , ομίλησε προς τους Χριστιανούς που προσήλθον , όσοι βρίσκονται ακόμη στην Αδδίς Αμπέμα, παρόντος καθ΄ όλας του Εξοχ. Πρέσβεως της Ελλάδος κ Νικ. Πρωτονοταρίου ο οποίος ανέγνωσε και το διάγγελμα του Προέδρου της Ελλ. Δημοκρατίας ενώ ο Μητροπολίτης ανέγνωσε το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ κ Θεοδώρου.
Δεν παρέλειψε όμως καθ΄ όλας τας εορτασίμους ημέρας να κηρύξει προκαλώντας μάλιστα πολλήν ευχαρίστησιν εις τον λαόν του. Διακριτική είναι πάντοτε και η παρουσία Χριστιανών από διάφορα κράτη, Ρωσία , Ουκρανία , Σερβία, Ρουμανία κα διότι η μόνη Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Ελληνική στην Αδδίς Αμπέμπα και εις όλην την Αιθιοπία.
Το φιλανθρωπικόν έργον που διεξάγεται από την Φιλόπτωχο Αδελφότητα με αναπληρωτή Πρόεδρο τον π. Χρυσόστομο παρά την οικονομικήν κρίσην εν τούτοις εγένετο με επιτυχίαν και εβοηθήθησαν 100 οικογένειες.
Αλλά και η Ελλ. Κοινότης που από την δημιουργία της δεν έπαυσε να ενισχύει άπορες οικογένειες και να διατηρεί το οικοτροφείο δια 75 μαθητάς με τις ωραίες εγκαταστάσεις του δεν έπαυσε τα τελευταία χρόνια να ενισχύει επί μονίμου βάσεως περίπου 100 οικογένειες και δεν έκλεισε το 15ημερο την λειτουργία του μαθητικού οικοτροφείου. aithiopia1
Προσέφερε επίσης δώρα και σε Αιθίοπας αναξιοπαθείς που είχαν σχέσεις με Ελληνικές επιχειρήσεις και οικογένειες. Διότι πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα κοινωνικά καθεστώτα σε διάφορες χώρες δεν λειτουργούν υπέρ του ανθρώπου.
Εις την Αιθιοπίαν, την κατ΄ εξοχήν Ορθόδοξον χώραν ανάμεσα στις 54 χώρες της Αφρικής η Εκκλησία 40.000.000 πιστών ακολουθεί το παλαιόν ημερολόγιον και κατά συνέπειαν σήμερον 7ην Ιανουαρίου ήταν η εορτή των Χριστουγέννων. Κατά το έθος ο Μητροπολίτης κύριος Πέτρος μετά του π. Χρυσοστόμου μετέβησαν εις την μεγάλη αίθουσα του Πατριαρχείου όπου ο Τοποτηρητής Σεβ Μητροπολίτης κ Ναθαναήλ παρίστατο επικεφαλής κλήρου και λαού.
Αφιχθέντος του Μητροπολίτου αντήλαξαν τον ασπασμόν και την ευχήν και παρεκάθησε δεξιά του Τοποτηρητού και εόρτασαν με Αιθιοπικόν τρόπον την εορτήν δεδομένου ότι η Λειτουργία τελείται κατά τις νυκτερινές ώρες 12-5 πρωινήν.
Μετ΄ ολίγον αφίχθη ο Εξ. Πρέσβυς της Αιγύπτου συνοδευόμενος από τον Έξαρχον του Κοπτικού Πατριαρχείου που παραμένει εις το Πατριαρχείον της Αιθιοπίας και εκάθησεν αριστερά του Τοποτηρητού.
Την στιγμή που διεκόπησαν οι εορτάσιμοι βιβλικοί χοροί των κατηχητικών σχολείων και των Εκκλησιαστικών Σχολών σπουδασταί, ο Μητροπολίτης Πέτρος Γ.Π.Ε εγερθείς επήρε τον λόγον και εξέφρασε τις ευχές της Α.Θ.Μ του Παπα και Πατριάρχου Αλέξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου, εξήρε το ποικίλο έργο του Μακαριστού Πατριάρχου Αιθιοπίας Παύλου επίσης την ζωήν του της Εκκλησίας στην Αιθιοπία υπέρ του ανθρώπου, ανεφέρθη εις την ανάγκη εκλογής Πατριάρχου σοβαρού και απαραιτήτου έργου, ομίλησε δια τον Μητροπολίτην Τοποτηρητήν με τον οποίον επί 32 έτη έχουν σχέσεις αδελφικές, τον συνεχάρη δια το έργον του Τοποτηρητού που επιτελεί μετά πολλής προσοχής και ενδιαφέροντος και ηυχήθη την ειρήνην, την ευπορίαν, την αγάπην και την εκλογήν του Πατριάρχου Αιθιοπίας.
Η ομιλία του Μητροπολίτου διεκόπτετο από τα χειροκροτήματα των παρισταμένων. Εν συνεχεία ομίλησε ο Εξ. Πρέσβυς της Αιγύπτου δια τις σχέσεις των δύο κρατών και των δύο Εκκλησιών ως επίσης ανεφέρθη εις το σπουδαίο έργο του Πατριάρχου Παύλου και το τοιούτον δια τον Πατριάρχη Σενούντα και ηυχήθη δια την σημερινήν εορτήν.
aithiopia2Μετά ταύτα ο Τοποτηρητής του Θρόνου ηυχαρίστησε τον Μητροπολίτην Αξώμης κ Πέτρον διότι επί 32 χρόνια είναι αδελφός της Αιθιοπικής Εκκλησίας και παρίστατε εις τας εκδηλώσεις αυτής αλλά και συμπαρίσταται εμπράκτως εις το έργον της Αιθιοπικής Εκκλησίας δια τον λαόν της, ηυχαρίστησε τον Εξ. Πρέσβυ της Αιγύπτου δια την παρουσίαν του ( παρουσία του Πρέσβεως της Αιγύπτου χρονολογείται μόλις 3-4 χρόνια).
Απηύθυνε προς τον Αιθιοπικό λαό σύντομο κήρυγμα και εκ του Ευαγγελίου στίχους δια την αγάπη, δια την ειρήνη και ευχήθη δια την σημερινήν εορτήν.
Το Σάββατο 12/1 ο Σεβ Μητροπολίτης , ως κατ΄ έτος προσεκάλεσε την παροικία δια την κοπή της Βασιλόπιτας εις το Μητροπολιτικόν Μέγαρον.
Προσήλθον ο Εξοχ Πρέσβυς της Ελλάδος μετά της συζύγου του εκπρώσοποι της Ελλ. Κοινοτητος, της Αθλ. Ενώσεως «Ολυμπιακός» και μέλη της παροικίας. Μετά την κοπή της Βασιλόπιτας κατά την καθιερωμένην τάξιν ομίλησε ο Μητροπολίτης και απηύθυνε ευχάς διά το Νέον Έτος.
Εν συνεχεία απηύθυνε ευχάς και ο Εξοχ Πρέσβυς της Ελλάδος και μάλιστα μας εξήγησε κατά την πρόσφατον συνάντησιν που είχε με τον Υπουργόν Οικονομικών της Αιθιοπίας που ευρίσκετε το θέμα των αποζημιώσεων ή της επιστροφής των Ελληνικών περιουσιών που ανυρπάγησαν το 1974 από τον Δικτάτορα του Κομουνιστικού καθεστώτος Megistou.
Εν συνεχεία πρσεφέρθησαν διάφορα αναψυκτικά και η παροικία ηυχαρίστησε τον Μητροπολίτη.
Την Κυριακή 13/1 λειτούργησε ο Μητροπολίτης και προέστη του ετησίου μνημοσύνου του αειμνήστου Κοινότητος Θεοδωρου Ασημακόπουλου που υπήρξε επί υπέρ την δεκαετίαν , την δύσκολήν εκείνην περίοδον , Πρόεδρος της Ελλ. Κοινότητος Αδδίς Αμπέμπα και ανεφέρθη εις το τέλος ο Μητροπολίτης εις το ευαγές έργον που επετέλεσε. 
 

Άλλη μια ενορία στο πλευρό της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Μαδαγασκάρη...

$
0
0
1Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 λειτούργησε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος και μίλησε προς το εκκλησίασμα για την ορθόδοξη ιεραποστολή στη μακρινή Μαδαγασκάρη.

Με στόχο την ουσιαστική και έμπρακτη βοήθεια της ορθόδοξης ιεραποστολής σε όλο τον κόσμο, έχει δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη ενορία Ομάδα συμπαράστασης στην ορθόδοξη ιεραποστολή και προβολής αυτής.
Ακολούθησε εκδήλωση στο ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, με προβολή ταινίας γύρω από την ιεραποστολή και παρεμβάσεις του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Μαδαγασκάρης.

Τέθηκαν έτσι οι βάσεις για τον ιεραποστολικό σύνδεσμο που δημιουργείται στην ενορία του Χολαργού.

http://www.agioritikovima.gr/eklisia-elados/11888-o-epikopos-mad

Ομιλία με θέμα: 'Η Ορθοδοξία στη μακρινή Μαδαγασκάρη'

$
0
0
Στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Γλυφάδαςθα πραγματοποιηθεί ομιλία τη Κυριακή 27 Ιανουαρίου και ώρα 10.30 από τον π. Κων/νο Μαργώνη με θέμα: "Η Ορθοδοξία στη μακρινή Μαδαγασκάρη". Θα προβληθούν σχετικές διαφάνειες.

http://www.enoriaka.gr/index.php?option=content&task=view&id=2129&Itemid=51

Η βασιλόπιττα της ελληνικής κοινότητας του Χαρτούμ (2013)

$
0
0
από την Ι.Μ.Χαρτούμ

Το απόγευμα της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου 2013 έγινε η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιττας στα γραφεία της ελληνικής κοινότητας στο Χαρτούμ. Σύσσωμο το κοινοτικό συμβούλιο με επικεφαλής τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Εμμανουήλ Παπαπαναγιώτη και τους υπάλληλους της κοινότητας. Στην τελετή αυτή παρευρέθη και ευλόγησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης μας κ. Εμμανουήλ.
Απλά σεμνά και απέριττα … μέσα σε κλίμα συγκίνησης στο τέλος της τελετής και αφού κόπηκαν τα πρώτα κομμάτια του Χριστού και της Παναγίας αμέσως δε του Πατριάρχου μας ο σεβασμιότατος μετέφερε την αγάπη και τις ευχές του Μακριωτάτου καταθέτοντας συγχρόνως και τις δίκες του ευχές και τοποθετήσεις για τη νέα χρονιά.
Όλοι μαζί κάναμε ευχή και δέηση σ΄ Αυτόν που "καιρούς και χρόνους ποιεί..." να μας κρατήσει ενωμένους μέσα σε αυτό το χρόνο. Μέσα στην ενότητα "οι ολίγοι" φαίνονται και γίνονται πολλοί.Δεν είναι τυχαίο τόνισε ο σεβασμιότατος ότι στο κέντρο αυτού του ένδοξου ιστορικού ελληνικού τετραγώνου βρίσκεται η εκκλησία. Ωσάν άλλο μοναστήρι…
Υποδεικνύοντας και υπενθυμίζοντας σε όλους ότι το κέντρο της ζωής όλων μας είναι πάντοτε ο Χριστός. Αυτός που μπορεί πάντα να μας ενοποιεί. Αυτός που μπορεί πάντα να ενώνει τα διεστώτα και να επισυνάγη τα εσκορπισμένα …
Ενωμένοι και λίγοι – λίγοι αλλά ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στο μέλλον σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς προκειμένου το καντήλι του ελληνισμού και της πίστης να μην σβήσει από αυτή τη γωνιά της γης.. που για μας λέγεται Χαρτούμ – Το Χαρτούμ της καρδιάς μας … Το Χαρτούμ που νυχθημερόν ευχαριστεί το Θεό και διακηρύσσει τη μεγαλοσύνη Του….
        
ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

http://www.amen.gr/article12020

Η Eλληνική Kοινότητα της Αιθιοποίας 1930 - 1960

$
0
0

 

 
Οι Έλληνες εγκαταστάθηκαν κατά την εποχή της αποικιοκρατίας αρχικά στα λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας και εκτός απ’ το εμπόριο αναμίχθηκαν και σε άλλες δραστηριότητες. Η πρώτη Ελληνική παρουσία, εντοπίζεται στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν έφτασαν στην τότε Αβησσυνία, Έλληνες βιοτέχνες και ναυτικοί, ενώ επισφραγίζεται με την ίδρυση, το 1908, από το πατριαρχείο Αλεξανδρείας, της Μητροπόλεως Αξώμης.
Το πρώτο κύμα μαζικήςμετανάστευσης προς την Αιθιοπία πραγματοποιήθηκε γύρω στο 1880 και στην πόλη Μασάουα το 1887, βρίσκουμε 100 περίπου Έλληνες που συγκροτούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων. Άλλοι Έλληνες εγκαταστάθηκαν στο Τζιμπουτί και από εκεί επέκτειναν τη δράση τους και στην παλιά πόλη του Χαράρ. Στα τέλη του 19ου αιώνα απ’ τους 200 ξένους που ζούσαν στο Χαράρ οι 60 ήταν Έλληνες. Μεταξύ αυτών ήταν και οι ιατροί Ιάκωβος Ζερβός και Κ. Κοσμάς, ενώ το μοναδικό ξενοδοχείο της πόλης ανήκε στο Σαμιώτη Σ. Πλακιώτη. Οι Έλληνες είχαν αναλάβει την εξαγωγή του εξαιρετικής ποιότητας καφέ που παράγει η περιοχή του Χαράρ. Μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές επιχειρήσεις καφέ ήταν αυτή που έστησαν οι Κεφαλλονίτες αδελφοί Λιβιεράτου, οι οποίοι ξεκίνησαν ως έμποροι σιτηρών στη Ρουμανία, μεταφέρθηκαν αργότερα στην Αίγυπτο, πήγαν στην Υεμένη για να φτάσουν στην Αιθιοπία και να δημιουργήσουν στη συνέχεια υποκαταστήματα σ’ όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας, στη Μασσαλία και στη Νέα Υόρκη.

Οι ελληνικοί εμπορικοί οίκοι, όπως του Κάλου, του Λιβιεράτου, του Ευθυμιάτου, του Ασημακόπουλου, του Γεωργακά κ.α., μεσολαβούσαν στις αγγλικές τράπεζες ως εγγυητές υπέρ του αιθιοπικού κράτους.
Μυθιστορηματική ήταν και η ζωή του Φίλιππου Ζαφειρόπουλου ο οποίος γεννημένος το 1874 στη Κωνσταντινούπολη δούλεψε αρχικά στο φαρμακείο του θείου του στο Κάιρο για να μεταβεί το 1896 στην Αιθιοπία συνοδεύοντας ως διερμηνέας και ταριχευτής αγρίων ζώων έναν Αμερικανό εκατομμυριούχο. Οργανωτής στην αρχή κυνηγετικών σαφάρι ο Ζαφειρόπουλος διορίστηκε το 1904 από τον Βρετανό πρέσβη στην Αιθιοπία ως επιθεωρητής συνόρων, αντιμετώπισε μεγάλες συμμορίες ατάκτων που κυνηγούσαν ελέφαντες για το ελεφαντοστό, έμαθε τις γλώσσες των ιθαγενών της περιοχής μεταξύ των συνόρων Αιθιοπίας και Κένυας για να προσληφθεί στη συνέχεια ως διερμηνέας και γραμματέας αιθιοπικών υποθέσεων στη βρετανική πρεσβεία της Αντίς Αμπέμπα και να συνοδεύσει το 1934 τον αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ στο ταξίδι του στη Βρετανία, από την οποία παρασημοφορήθηκε.

Μεταξύ των άλλων γνωστών Ελλήνων εκείνης της εποχής ήταν ο προσωπικός γιατρός του Χαϊλέ Σελασιέ Ιάκωβος Ζερβός από την Κεφαλονιά, ο Κλεάνθης Μοσχόπουλος που είχε διοριστεί επικεφαλής της ασφάλειας του κράτους και ο Αριστείδης Βούλτσης, που ήταν διευθυντής του τμήματος τηλεφώνων στο υπουργείο Ταχυδρομείων της Αιθιοπίας, ενώ ο Βασίλης Διαμαντούρος είχε διατελέσει υφυπουργός στο υπουργείο Γεωργίας και Εμπορίου.

Δεν ήταν λίγοι οι συμπατριώτες μας που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στις επιχειρήσεις, στην επιστήμη και τις τέχνες. Εκδότης της πρώτης εφημερίδας που κυκλοφόρησε στην Αιθιοπία ήταν ο Κεφαλονίτης Ανδρέας Καββαδίας ενώ Έλληνες μηχανικοί, εργολάβοι και κτίστες ανήγειραν τις πρώτες μεγάλες οικοδομές από πέτρα και τούβλο. Ήταν επίσης από τους πρώτους που άνοιξαν εργοστάσια ποτοποιϊας, σαπουνοποιϊας, ελαιόμυλους, αλευρόμυλους, υφαντουργεία και άλλα. Το 1935 η ελληνική παροικία είχε ξεπεράσει τα 3.000 μέλη και όταν το 1936 οι Ιταλοί μπήκαν στην Αντίς Αμπέμπα το 90% των καταστημάτων στο κέντρο της πόλης ανήκαν σε Έλληνες. Ελληνικές κοινότητες και σχολεία ιδρύθηκαν εκτός απ’ την Αντίς Αμπέμπα και σε άλλες πόλεις, όπως στην Ντίρε Ντάουα και στο Ντέμπι Ντόλο στην οποία είχε δημιουργηθεί μια κοινότητα μιγάδων, γόνων Ελλήνων και Κυπρίων που έφθασαν εκεί μέσω Σουδάν χωρίς γυναίκες.

Στη μεταπολεμική περίοδο ο αριθμός των ομογενών στην Αιθιοπία διπλασιάστηκε κι έφτασε τις 7.000 περίπου. Η επανάσταση που ανέτρεψε το Χαϊλέ Σελασιά το 1974 έθεσε τέλος και στην ευημερία της ελληνικής παροικίας. Οι περισσότεροι Έλληνες, επαναπατρίστηκαν, καθώς έχασαν τις περιουσίες που διέθεταν εκεί λόγω εθνικοποιήσεων, χωρίς να λάβουν καμία αποζημίωση. Σήμερα, απέμειναν λιγότερα από 500 άτομα, από τα οποία τα περισσότερα ζουν στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, ενώ γύρω στους 50 διαμένουν στην περιοχή της Ντίρε Ντάουα.
 
Viewing all 16000 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>