Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 16000 articles
Browse latest View live

Ιεραποστολή στην Αφρική: Ομιλία της Σοφίας Χατζή

$
0
0

 

Ομιλεί η Σοφία Χατζή. 

 Στο πλαίσιο των Συνάξεων νέων που πραγματοποιούνται στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς, μίλησε η παραγωγός εκπομπών του Ραδιοφωνικού Σταθμού ''Πειραϊκή Εκκλησία" κ. Σοφία Χατζή με θέμα την Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή.

 

Θερμές ευχές από την καρδιά των φτωχών παιδιών...

$
0
0
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ:

22.12.2012


photo1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής εκ μέρους των πολύπαθων αδελφών μας, τους οποίους κοινωνικά υπηρετούμε με την πολύτιμη βοήθεια της πηγαίας αγάπης σας.

Παρακαλούμε να δεχθείτε τις εγκάρδιες ευχές όλων μας για τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων.

Η Χάρις του γεννηθέντος Χριστού μας να επισκιάζει την πορεία της ζωής σας και κατά τη διάρκεια του Νέου Έτους 2013.

http://ierapostoles.gr/2012/12

Ο Θεοφ. Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων

$
0
0

 

 
Ο Θεοφ. Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων εγεννήθη στην ιερά νήσο Τήνο το έτος 1974. Τυγχάνει πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ομιλεί την αγγλική, γαλλική και ιταλική γλώσσα.
Διάκονος χειροτονήθηκε το έτος 2000 και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 2001 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σύρου κυρό Δωρόθεο Α’ (Στέκα), ενώ διηκόνησε ως Ιεροκήρυξ καί Διευθυντής Υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, πλησίον του Σεβ.Μητροπολίτου Σύρου κ.Δωροθέου Β’. Μετακληθείς τον Σεπτέμβριο του έτους 2006 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας διετέλεσε διαδοχικώς Διευθυντής Αναπτυξιακών Έργων, Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου και Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Επίσης, τυγχάνει Μέλος της Πατριαρχικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ως και της Διορθοδόξου Επιτροπής Βιοηθικής και του Συμβουλευτικού Σώματος του Διεθνούς Κέντρου Διαθρησκειακού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου KAICIID (King Abdullah bin Abdulaziz International Centre for Interreligious and Intercultural Dialogue), εκπροσωπών την Πρεσβυγενή Εκκλησία των Αλεξανδρέων.
Την 21η Νοεμβρίου 2012, τη προτάσει της ΑΘΜ, εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου πρώτος Επίσκοπος της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, χειροτονηθείς την 2α Δεκεμβρίου 2012 υπό του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριαρχου Αλεξανδρείας κ.κ.Θεοδώρου Β” στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, όπου διετέλεσε Προϊστάμενος κατά τα έτη 2006-2012.
Η Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν ιδρύθη διά Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου την 7η Οκτωβρίου 2010. Στην πνευματική της δικαιοδοσία περιλαμβάνει τα κράτη του Κογκό Μπραζαβίλ και Γκαμπόν. Έδρα: Μπραζαβίλ
 
 

Χριστουγεννιάτικες Ευχές από το Κονγκό Μπραζαβίλ (2012)

"Εκείνος... ο Αχώρητος"

$
0
0

του Μητροπολίτη Χαρτούμ Εμμανουήλ
Αιώνες τώρα η «σύμπασα» χριστιανική ανθρωπότητα εορτάζει και πάλι τα Χριστού-γεννα του Θεού Λόγου. Μεγάλη ημέρα!... Εορτή χαρμόσυνος... Μητρόπολη των εορτών, ονομάζεται από τους Πατέρες της Εκκλησίας. ‘’Θεός εφανερώθη εν σαρκί...’’ και φανερώθηκε σε όλα τα έθνη και στα ‘’νόμον’’ έχοντα και στα ‘’μη νόμον’’ έχοντα!...
Οι Υπέροχοι Εκκλησιαστικοί κανόνες των εορτών, με θαυμαστό τρόπο προσεγγίζουν το ‘’υπερφυές’’ Μυστήριο...
Το όλο Μυστήριο ‘’ιερουργείται’’ μέσα απ’ αυτούς τους κανόνες... Όλη η Θεο-λογία της Σαρκώσεώς Του είναι μέσα Σ’ αυτούς τους Ύμνους. Όσο κι άν τους επιστρατεύσουμε εμείς στη προσπάθειά μας να τους προσεγγίσουμε ή να τους ερμηνεύσουμε για να βοηθήσουμε τους πιστούς στην κατανόησή τους, πολύ ελάχιστα ίσως το κατορθώνουμε. Το Μυστήριο στη βάση του παραμένει ανερμήνευτο...
Γιατί ΑΥΤΟΣ, ο Κύριος είναι και θα μένη πάντοτε ο ‘’Αχώρητος Παντί...’’. Το Μυστήριο δεν εκλογικεύεται και δεν λογο-ποιείται... Δεν μεταφέρεται με λόγια και δε μένει στα λόγια... Μετουσιώνεται...
Και ‘’Υψούται’’ σε πράξη ως ένα ‘’αεί’’ γεγονός μέσα στη καρδιά του πιστού. Ο Χριστός ‘’αεί’’ γεννάται... Και ο Αχώρητος!...χωρείται τελικά μέσα στα βάθη της καρδιάς των αγαπώντων το Ονομά Του...
Αυτές οι σκέψεις ίσως γράφονται με περισσή ευκολία. Όπως με περισσή ευκολία οι εκκλησιαστικοί άνθρωποι θεωρητικολογούν ή πολύ περισσότερο κηρυγματολογούν ... Όμως ευρισκόμενος κανείς στην καρδιά μιας περιοχής που οι άνθρωποι της βιώνουν αυτό που λέγεται κρίση σήμερα στο Δυτικό κόσμο πολύ πριν από το ξέσπασμά της… Ο λόγος μετατρέπεται σε πόνο…
Διψώντες ώς η έλαφος επί τας πηγάς των υδάτων της δικαιοσύνης, της ίσης αντιμετώπισης και πάνω απ’ όλα της ανυπόκριτης, της ανιδιοτελούς, της όσο το δυνατόν ειλικρινέστερης και δυνατής αγάπης...Η Γέννηση Του, παραμένει ‘’αχώρητη’’ στη χώρα του ‘’αχωρήτου’’...
Στη χώρα δηλαδή όλων εκείνων που δεν βίωσαν ακόμη το Χριστό ως αγάπη...
Όσο δεν βιώνουμε τον σαρκωμένο Λόγο ως αγάπη και μόνον ως αγάπη τόσο το Μυστήριο της εναθρώπισής του θα παραμένει ‘’αχώρητο’’ και στους άλλους... τους μη τον νόμον έχοντας.
Έτσι μπορεί αν θέλει να αντιληφθεί κάποιος ότι αυτές οι σκέψεις και η κατάθεση συναισθημάτων δεν είναι της στιγμής...
Δεν είναι των ημερών αυτών και μόνον...
Είναι ένας διαρκής πόνος ψυχής αυτών που βιώνουν όσο γίνεται καθημερινά και πιο πολύ της πείνας του άλλου... Με το δικό μου κορεσμό!...
Εγώ μιλώ... και αυτοί πεινούν...
Εγώ κηρυγματολογώ και αυτοί διψούν...
Εγώ γι’ άλλα ‘’τυρβάζω και αυτοί υποφέρουν!...
Κύριε, στην υποκρισία των λόγων και των λεγομένων και των γραπτών, Δος μου τη δύναμη της δικής Σου αγάπης-αυτής της ‘’Φατνιακά’’ ταπεινής Σου αγάπης να μπορώ κι εγώ ώς ο ελάχιστος πάντα πάντων να προσφέρω ‘’ψυχία’’ αγάπης σ’ αυτούς που χωρίς να το ξέρουν Εσένα ζητούν Κύριε...
Κι’ αυτό ας είναι το ελάχιστο που ίσως να μπορώ να προσφέρω στους πάντα δικούς σου άλλους Κύριε για να χωρέσει κάποτε μία ‘’σταγόνα Ουρανού’’ στις καρδιές των ανθρώπων για να μπορώ και γω να σου λέγω δια βίου παντός Κύριε ‘’Τα Σα εν των Σων’’ και για να είναι τα Χριστού-γεννά Σου, Χριστού-γεννά μου ως ένα διαρκές και μόνιμο γεγονός στον «εγωϊσμό» της ζωής μου…


Οι ‘’λίγοι’’ συνέλληνες του Χαρτούμ, εύχονται σε όλους,
Καλά Χριστούγεννα!

http://www.amen.gr/article11621

Η ενθρόνιση του Μητροπολίτου Λεοντοπόλεως Γαβριήλ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

$
0
0









από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
 Την Παρασκευή, 21η Δεκεμβρίου 2012 η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ ετέλεσε στον περικαλλή Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Μηνά Ισμαηλίας την ενθρόνιση του Σεβ.Μητροπολίτου Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ.
Στην τελετή της ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου συμμετείχαν οι Σεβ.Μητροπολίτες Γέρων Πηλουσίου κ. Καλλίνικος, Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, ως και οι Θεοφιλ.Επίσκοποι Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων, Νιτρίας κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου και Βαβυλώνος κ. Νήφων, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Π.Καΐρου.
Παρέστησαν ο Κόπτης Επίσκοπος Ισμαηλίας κ.Σεραφείμ, ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ.Χριστόδουλος Λάζαρης, ο Ελλογιμ. κ. Σπυρίδων Καμαλάκης, Μέγας Άρχων Λογοθέτης και Μέγας Ευεργέτης του παλαιφάτου Πατριαρχείου, ο Εντιμ.Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Ισμαηλίας κ. Ιωάννης Μισρέκης, οι σπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Άγιος Αθανάσιος», πλήθος παροίκων από διάφορα μέρη της Αιγύπτου, ως και επισκέπτες εξ Ελλάδος.




Ο Μακαριώτατος, κατά την προσλαλιά Του, με συγκίνηση είπε τα εξής:

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Λεοντοπόλεως και εν Κυρίω αγαπητέ αδελφέ κ.Γαβριήλ,
"Ως γαρ το θέλημα αυτού έργον εστί και τούτο κόσμος ονομάζεται, ούτω και το βούλημα αυτού ανθρώπων εστί σωτηρία και τούτο Εκκλησία κέκληται." (Κλήμης, Παιδαγωγός, 1, 6, 27, 2). Ο μέγας της Αλεξανδρείας διδάσκαλος Κλήμης θεολόγησε ότι άνθρωπος και Εκκλησία αποτελούν μεγέθη αλληλένδετα. Η Εκκλησία συνιστά τον τόπο συναντήσεως του ανθρώπου με το Θεό. Λειτουργεί ως γέφυρα που συνδέει τον άνθρωπο με τον Δημιουργό του. Υπάρχει ως η ορατή φανέρωση της δημιουργικής βουλήσεως του Θεού να ανακτήσει ο άνθρωπος την αρχική του γνησιότητα και να κοινωνήσει του μυστηρίου της σωτηρίας.
Αλλά και ο χαλκέντερος της Αλεξανδρείας διδάσκαλος Ωριγένης θεολόγησε επί της αμοιβαίας συνδέσεως ανθρώπου και Εκκλησίας. Χαρακτήρισε την Εκκλησία ως "κόσμο του κόσμου" (Ωριγένης, Εις το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, 6, 59). Την παρουσίασε να υπάρχει και να πορεύεται ως η ελπίδα του κόσμου, ο οποίος "φωτίζεται υπό της παρεπιδημούσης Εκκλησίας" (α?τόθι). Ανέδειξε τον δυναμικό της χαρακτήρα ως προοπτικής και καταξιώσεως του ανθρώπου.
Σήμερα, καταυγαζομένη υπό της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος, αλλά και πορευομένη επί του στερεού εδάφους της πλούσιας θεολογικής της παραδόσεως, η Εκκλησία της Αλεξανδρείας σε καλεί να διακονήσεις το ιερό υπούργημα της διαποιμάνσεως της ιστορικής Μητροπόλεως Λεοντοπόλεως και να καταστήσεις το διαπιστευόμενο στα χέρια σου ποίμνιο "σύνοικον εικόνα, σύμβουλον, συνόμιλον, συνέστιον, συμπαθή, υπερπαθή, ανάθημα τω Θεώ υπέρ Χριστού" (Κλήμης, Προτρεπτικός προς Έλληνας, 4, 59, 2-3).
Αγαπητέ μου Γαβριήλ,
Όταν ο μακαριστός πνευματικός μας πατέρας, ο αείμνηστος Πατριάρχης της αγάπης και των διαλόγων Παρθένιος ο Γ’ σε κάλεσε, το 1990, ήλθες στο Πατριαρχείο μας και υπηρέτησες θυσιαστικώς και αγαπητικώς τον Αφρικανό αδελφό στην Ιεραποστολή της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε. Αλλά και ως Πατριαρχικός Έξαρχος στην Οδησσό ανταποκρίθηκες με φιλότιμο και αφοσίωση στην κλήση και πρόσκληση της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων.
Αλλά και όταν η αγάπη και η πρόνοια του παντοδυνάμου Θεού το θέλησε, ήλθες και πάλι στο Παλαίφατο Πατριαρχείο μας, το 2004, και έκτοτε προσφέρεις εαυτόν με πίστη και διάκριση ως Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας. Επί οκταετία ολόκληρη αναλώνεις νυχθημερόν με αυτοθυσία και μαρτυρία την προσωπική σου ζωή για το Πατριαρχείο μας. Ό,τι και αν σου ανέθεσα, το διεκπεραίωσες με ειλικρινή υπακοή και βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος.
Ως Επίτροπος, εφαρμόζεις το θεολογούμενο ότι ο άνθρωπος "αγιάζεται ως Θεού παιδίον και πολιτεύεται μεν εν ουρανοίς επί γης παιδαγωγούμενος" (Κλήμης, Παιδαγωγός, 1, 6, 42, 1-3). Γι΄ αυτό και υπάρχεις αυστηρός μεν, φιλάνθρωπος δε. Τη σοφία της μακράς σου εμπειρίας θεωρείς καθήκον σου να την προσφέρεις με πολλή την υπευθυνότητα τόσο στους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, όσο και στο θεόσωστο ποίμνιο της Μεγάλης Πόλεως. Πεποίθησή σου είναι ότι η λογιότητα αποτελεί κενό γράμμα, αν δεν συνοδεύεται από σεμνότητα ήθους και διαπαιδαγώγηση χαρακτήρων "εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου" (Εφ. 6, 4).
Ως συγκυρηναίος στον πνευματικό μου αγώνα να προάγω την ιστορική μαρτυρία, να εκπέμψω το σύγχρονο στίγμα και να χαλκεύσω τη μελλοντική προοπτική του Αγιωτάτου Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου, τηρείς απαρεγκλίτως την εκκλησιολογική αρχή ότι "του επισκόπου η οφειλή βαρυτάτη εστίν, απαιτουμένη υπό του της όλης Εκκλησίας Σωτήρος και εκδικουμένη, ει μη αποδιδοίτο" (Ωριγένης, Περί Ευχής, 28, 4). Γι΄ αυτό και ως Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ιεράς Επισκοπής Μαρεώτιδος έκανες πράξη την οφειλετική προσφορά στο σώμα της Εκκλησίας ως δικαιοσύνη, σωφροσύνη, μακροθυμία, ελεημοσύνη και εντιμότητα.
Τις αρετές σου αυτές διεπίστωσε κατόπιν προτάσεως μου η περί ημάς Αγία και Ιερά Σύνοδος, η οποία σε αντέμειψε για το εκκλησιαστικό ήθος και την άοκνη εργασία σου διά της παμψηφεί εκλογής σου σε Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Λεοντοπόλεως με κριτήριο την διατήρηση στην πνευματική λαμπαδηδρομία των αιώνων ασβέστου του φωτός του ευαγγελικού μηνύματος που αποθησαύρισε ο Ιδρυτής και Έφορος του Πατριαρχείου μας, ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος.
Σεβασμιώτατε,
Είσαι αναντίρρητα άξιος να φέρεις εις πέρας και αυτή την ιερή αποστολή που σου ενεπιστεύθη η Εκκλησία της Αλεξανδρείας. Είσαι ομολογουμένως ικανός, ως εκκλησιαστικός άνδρας της αγάπης και της οικονομίας, να γονιμοποιήσεις με τους λόγους και τα έργα σου και αυτό το πνευματικό γεώργιο.
Ωστόσο, στο νέο αυτό σταθμό της εκκλησιαστικής σου διακονίας, μην λησμονείς ότι αναλαμβάνεις να φέρεις επί των ώμων σου το βάρος υπερδισχιλιετούς θρησκευτικής και εθνικής αυτοσυνειδησίας. Αναλαμβάνεις να ποιμάνεις την Εκκλησία της ανατολικής περαίας του Νείλου. Την Εκκλησία που ανδρώθηκε στην πλούσια από ιστορικές μνήμες ελληνιστική πόλη των Λεόντων, όπου ο Πτολεμαίος ο Φιλομήτωρ επέτρεψε την ανοικοδόμηση ιερού του μεγίστου Θεού καθ΄ ομοίωσιν του εν Ιεροσολύμοις Ναού.
Αναλαμβάνεις να ποιμάνεις την ιστορική Μητροπολίτιδα Εκκλησία της Δευτέρας Αυγουσταμνικής, την ανασυσταθείσα υπό την παρούσα επωνυμία από τον μακαριστό Πατριάρχη Φώτιο το 1907 με έδρα το Ζαγαζίκ, όπου ο Ελληνισμός δημιούργησε μια από τις πλουσιώτερες κοινότητες στην Αίγυπτο. Αλλά και εδώ στην Ισμαηλία, όπου η έδρα της Μητροπόλεως μεταφέρθηκε το 1949, είναι ζωντανές οι μνήμες των σκαπανέων του εμπορίου και του πολιτισμού, των Ελλήνων παροίκων που έζησαν, δημιούργησαν και προσευχήθηκαν εδώ στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μηνά.
Διάλεξε λοιπόν την δύσβατη και ακανθώδη ατραπό που, σε πείσμα των κατακλυσμιαίων δυνάμεων της ιστορικής αναγκαιότητας, διασώζει ακεραία τη νοητή κιβωτό της ελληνορθοδόξου χριστιανικής παραδόσεως στη θεοβάδιστη χώρα της Αιγύπτου. Δώσε νέα πνοή και επέκτεινε στο μέλλον την μαρτυρία της Ορθοδοξίας στη Νειλοχώρα, κρατώντας παρακαταθήκη πολύτιμη στο φυλακτήριο της καρδιάς σου τους στίχους του ποιητή: "Δε θέλω του κισσού το πλάνο ψήλωμα σε ξέν΄ αναστηλώματα δεμένο. Ας είμ΄ ένα καλάμι, ένα χαμόδεντρο, μα όσο ανεβαίνω, μόνος ν΄ ανεβαίνω" (Γεώργιος Δροσίνης, Φωτερά Σκοτάδια, απόσπασμα).
Στον αγώνα τον καλό θα έχεις κοντά σου τον Πατριάρχη σου, στο πλευρό του οποίου τόσα χρόνια αναλώνεις εαυτόν. Στον αγώνα τον καλό θα έχεις κοντά σου τους Αρχιερείς μας, τους Κληρικούς και τους ανθρώπους του Πατριαρχείου μας με τους οποίους καθημερινά συνεργάζεσαι και τόσο σ’ έχουν αγαπήσει.
Αυτή την αγάπη να μοιράζεις απλόχερα και να την έχεις πάντα αλάνθαστη πυξίδα της αρχιερατικής σου πορείας διότι "θάλασσα εστίν ο κόσμος, εν ω η Εκκλησία ως ναυς εν πελάγει χειμάζεται μεν αλλ΄ ουκ απόλλυται" (Ιππόλυτος Ρώμης, Περί Χριστού και περί του Αντιχρίστου, 59). Αμήν!





Ο Σεβ.κ.Γαβριήλ ανέφερε κατά την αντιφώνηση του:
Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα,
Ιστάμενος σήμερον ενώπιον υμών, εν πληθούση Εκκλησία, την ιεράν και φοβεράν δι΄ εμέ ταύτην ώραν, αναλαμβάνων και ουσιαστικώς το πηδάλιον της νοητής ολκάδος της Επαρχίας ταύτης, δόξαν και αίνον αναπέμπω τω εν Τριάδι Αγίω Θεώ, δι΄ όσα θαυμαστά η Χάρις Του ειργάσατο διά την αναξιότητά μου.
Το έλεος Του, πράγματι, με κατεδίωξε πάσας τας ημέρας της ζωής μου. Με διεφύλαξε και με συνετήρησε έως της σήμερον καθ΄ ήν ανέρχομαι το κράσπεδον τοιαύτης υπουργείας. Ελπίζω και προσεύχομαι και διά το υπόλοιπον της ζωής μου. Με ηλέησε πολυμερώς και πολυτρόπως ανάξιον όντα. Φανέρωσε στη ζωή μου ανθρώπους που με κατήχησαν, με εστήριξαν στην πίστη και έγιναν συναρωγοί εις την εν τη Εκκλησία ταπεινήν διακονία μου. Εύχομαι υπέρ υγείας των ζώντων και υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων.
Την στιγμήν ταύτην, τα κατακλύζοντά με συναισθήματα είναι πολλά, με εξέχοντα εκείνα της χαράς, της λύπης και της ευθύνης. Χαρά μεν διά την ευλογίαν του Θεού και τα σήμερον λαμβάνοντα χώραν χαροποιά γεγονότα, λύπην δε, διότι η άλλοτε γεραρά και πολυάνθρωπος εδώ παροικία αριθμεί ολιγίστους πλέον. Όμως υπάρχει, ζει και κινείται. Και τούτο θαύμα θείον.
Η ευθύνη με κατακλύζει διά το μικρόν τούτο ποίμνιον. Έχω πλέον το χρέος και πρέπει να αναλώσω τις δυνάμεις μου διά να το οδηγήσω εις νομάς σωτηρίους. Πρέπει να αποδειχθώ ο πατέρας, ο αδελφός, οδιάκονος του. Ο Θεός βοηθός και σκεπαστής μου!
Δεν φοβούμαι, Μακαριώτατε, το μικρόν ποίμνιον. Εις την Πατριαρχικήν αυλήν, όλοι εμάθαμε καλά το μάθημα των ολίγων. Ηχούν εις τα ώτα μου οι λόγοι του μακαριστού Πατριάρχου Παρθενίου: και με τους πολλούς πορευόμεθα και με τους ελαχίστους. Το έργο του Θεού δεν σταματά εις τους αριθμούς.
Η Εκκλησία πάντοτε και πανταχού πορεύεται, εφαπλούσα την λυτρωτικήν σαγήνην της. Άλλωτε εν δόξη, εν λόγοις, εν πλατείαις οδοίς, εν δυνάμει και άλλωτε εν στενοχωρία, εν σιωπή, εν στενωποίς, και εν ασθενεία, οι ζωηφόροι ποταμοί του Ευαγγελίου ευρίσκουν διέξοδον, διότι ο Θεός πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν.
Εμάθαμε καλά το μάθημα του συντηρείν, αν όχι και επαυξάνειν τα παραδεδομένα. Δύσκολο να τηρής τον τόπον, θεάρεστον όμως και άξιον. Εξάλλου τίποτε δεν είναι δικό μας, ούτε και μας ανήκει. Και τούτο έργο του Θεού είναι. Απλά όργανά Του γινόμεθα.
Εμάθαμε ότι ο πάντων πρώτος έσται πάντων διάκονος. Να μην ζητούμεν τα εμαυτών, αλλά να δεχόμεθα εν ευχαριστία και ευγνωμοσύνη τα διδόμενα. Να μην προσπαθούμε να επιβάλουμε την άποψίν μας, αλλά να ακολουθούμε και διαφωνούντες, την ψήφο των πλειόνων, εν κοινή συνοδοιπορία. Βεβαίως όταν οι λόγοι και η πειθώ δεν βρίσκουν τόπον, τότε αναγκαστικώς η αλήθεια παύει να έχη συνακόλουθον την ευγένεια. Διά παντός προσφόρου μέσου πρέπει να σώζεται η εκκλησιαστική ευταξία, η ομόνοια και η ενότης. Το συμφέρον της Εκκλησίας προηγείται και υπερτερεί του ημετέρου. Μέγας διδάσκαλος και εφαρμοστής αυτών, ο πολύς εν Πατριάρχαις Μελέτιος ο Μεταξάκης.
Ο λόγος αυτός, Μακαριώτατε, δεν διεκδικεί ρητορικήν δεινότητα, ούτε και θεολογικήν αριστείαν. Λίγα λόγια, ατάκτως ερριμένα ήθελα να είπω, πρώτα-πρώτα για μένα. Να τα ακούσω άλλη μια φορά, να τα ενστερνίζομαι συνεχώς, ώστε να μην υπερηφανευθώ και γίνω βορρά λεόντων και επέλθει αλλοίωσις του εκκλησιαστικού φρονήματος.
Και ταύτα μεν ούτως σωφρονών προς την παράδοσιν αναλόγων στιγμών, όμως επιτρέψατέ μοι, Μακαριώτατε, να στρέψω τον λόγον και να εκφράσω προς Υμάς τις από μυχού καρδίας ευχαριστίες μου δι΄ όσα η αγάπη Σας έχει πράξει διά την ελαχιστότητά μου και διά την ώραν ταύτην. Με περιβάλατε με περισσήν αγάπην, με περιθάλψατε, με τιμήσατε, με εμπιστευθήκατε, με προβιβάσατε.
Είστε ο ευργέτης μου. Δεν το ξεχνώ. Είστε η ψυχή του έργου του Θεού. Εσείς κρούετε μελωδικώτατα την κινήρα του Θρόνου του Αγίου Μάρκου, ώστε όλοι εμείς οι υπόλοιποι να συγχρονιζόμεθα και να πράττομε τα κατά Θεόν προς σωτηρίαν του πιστού λαού Του. Η φωνή Σας, ως φωνή υδάτων πολλών και οι λόγοι των χειλέων Σας, γλυκείς. Ευχαριστώ χρεωστικώς, ευχαριστώς ενσυνειδήτως, ευχαριστώ πάλιν και πολλάκις.
Εις το πρόσωπον του συνευχομένου Σεβ.Γέροντος Πηλουσίου κ.Καλλινίκου, χαιρετώ και ασπάζομαι την τιμήσασάν με διά της ψήφου της, Σεπτήν Ιεραρχίαν του Θρόνου. Ο δεσμός της εν Χριστώ αγάπης, της τιμής και του αλληλοσεβασμού να μας συνέχη πάντοτε. Και προσωπικώς τον ευχαριστώ. Πάντοτε η αγάπη του με περιέβαλε και όπως πολλάκις έχω τονίσει είναι τύπος καλού εργάτου της Εκκλησίας.





Ευχαριστώ τον επιστήθιο και γνήσιο φίλο και αδελφό, Σεβ.Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομον. Παρά τα πολυεύθυνα και εργώδη καθήκοντά του, έφθασε και ήλθε εδώ, να ‘ναι δίπλα μου, όπως πάντα. Ο Θεός να τον ευλογή, να τον χαριτώνη και να τον φυλάσση από παντός εναντίου.
Ευχαριστίας εις τους, εκ των ημετέρων, παρόντας Αγίους Αδελφούς, τον Σεβ.Ερμουπόλεως, τον Θεοφιλ. Άγιον Νιτρίας, τον Άγιον Βαβυλώνος, ο οποίος ήρε και το βάρος της προετοιμασίας της σημερινής τελετής, τον Θεοφιλ.Μπαραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμονα, άρτι προαχθέντα και χειροτονηθέντα εις Επίσκοπον.
Ευχαριστίας εις τους μακρόθεν ελθόντας αδελφούς κληρικούς, αλλά και εις τους λοιπούς, εκ των ημετέρων, αδελφούς, τους προσδραμόντας μετά του ποιμνίου των εκ Καϊρου, Πορτ Σαϊδ, Μανσούρας και Δαμμιέτης. Κύριος αντ΄ εμού αποδώση αυτοίς την Χάριν.
Ευχαριστίας εις τον Εξοχώτατον Πρέσβυν κ. Χριστόδουλον Λάζαρην που με τιμά με την φιλία του και του οποίου η αγάπη προς το Πατριαρχείον είναι συνεχής και αδιάπτωτος, ως και εις τον Πρόεδρον των Παραβαλαναίων κ.Σπυρίδωνα Καμαλάκην.
Τον Πρόεδρον της Ελληνικής Κοινότητας Ισμαηλίας κ.Ιωάννη Μισρέκη ευχαριστώ εκ βαθέων, διότι κρατά ακοίμητον την κανδήλαν του προστάτου μας Αγίου Μηνά. Αγαπητέ μου Πρόεδρε, από αύριον θα μείνουμε πάλι οι ολίγοι. Μαζί θα σηκώνομε τον Σταυρό της Ομολογίας και της Μαρτυρίας. Ευχαριστίας δε και εις τον παρόντα εκπρόσωπο της Κοπτορθοδόξου Εκκλησίας.
Αιωνία η μνήμη των προκατόχων μου Αρχιερέων, Σωφρονίου, Χριστοφόρου, Κων/νου, Νικοδήμου, Ιωακείμ, Τίτου και Διονυσίου. Ζητώ την ευχή της μητέρας μου. Ο Θεός να την έχη καλά. Τέλος ζητώ την ευχή του Πατριάρχου μου και όλων των εδώ παρισταμένων, να φανώ άξιος της κλήσεως και της εμπιστοσύνης της Εκκλησίας και εν ημέρα κρίσεως, να αποδώσω την παρακαταθήκην σώαν και ακεραίαν, όπως και την παρέλαβον. Εύχεσθε! Γένοιτο!
Τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησαν επίσης οι Σεβ.Μητροπολίτες Γέρων Πηλουσίου κ.Καλλίνικος, εκ μέρους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Θρόνου, και Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομος, στο πρόσωπο του οποίου ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων για την αδιάπτωτη στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο κ.Σεραφείμ, εκ μέρους της Κοπτικής Εκκλησίας, ο Εξοχ.Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ.Χριστόδουλος Λάζαρης, ο Ελλογιμ. κ.Σπυρίδων Καμαλάκης, Μέγας Άρχων Λογοθέτης και Μέγας Ευεργέτης του παλαιφάτου Πατριαρχείου και ο Εντιμ.Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Ισμαηλίας κ,Ιωάννης Μισρέκης, τον οποίο μάλιστα μετά το πέρας της τελετής ενθρονίσεως ο Μακαριώτατος περιεκόσμησε με το Σταυρό του Αγίου Μάρκου, ως έκφραση αναγνωρίσεως της προσφοράς του προς τον ελληνική κοινότητα της παρίσθμιας πόλεως. Της τελετής ενθρονίσεως ακολούθησε εόρτια σύναξη επί τη ευσήμω ημέρα.

http://www.amen.gr/article11624

Επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καμπάλλας και πάσης Ουγκάντας Ιωνά στο Μπουσούγκιου

$
0
0
Από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Μπουσούγκιου στην Ουγκάντα:




















Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καμπάλλας και πάσης Ουγκάντας κύριος Ιωνάς επισκέφθηκε την Ιεραποστολή μας στο Μπουσούγκιου της Ουγκάντας.Ο Σεβασμιώτατος ενημερώθηκε από τον π. Γεώργιο Νυόμπι για την πορεία της Ιεραποστολής και για τα άμεσα και μελλοντικά σχέδιά μας που με τη χάρη του Θεού σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε στην περιοχή, και χάρηκε ιδιαίτερα.Ευχήθηκε δε πολύ σύντομα να ξεκινήσει το Ιεραποστολικό μας έργο.

Περισσότερα... http://orthodoksiierapostoli.blogspot.gr/2012/12/blog-post_6443.html#more

Εόρτια επίσκεψη τού Επισκόπου Μοζαμβίκης στον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο τής χώρας Dinis Sengulane

$
0
0


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μετά από πρόσκληση τού διάσημου ειρηνιστή Αρχιεπισκόπου της Αγγλικανικής Εκκλησίας της Μοζαμβίκης Dinis Sengulane, ο θεοφ. Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης παραβρέθηκε στην χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην Αγγλικανική Εκκλησία του Limpopo, ναό τον οποίο παραχωρούσε η Αγγλικανική Εκκλησία στους Ορθοδόξους, πριν αποκτήσουν τον δικό τους Ναό.

Ο Επίσκοπος κ. Ιωάννης έγινε δεκτός με θερμά λόγια από τον κ. Sengulane και εξήρε τον ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μοζαμβίκης για την ειρήνη και την συναδέλφωση στην ταλαίπωρη αυτήν αφρικανική χώρα.
 
Περισσότερα...   http://orthomoz.blogspot.gr/

Επίσκεψη του νέου Κόπτη Πατριάρχη κ. Θεόδωρου στον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο

$
0
0
Γραφείο Ειδήσεων Amen.gr

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων η πρώτη επίσκεψη του πρόσφατα εκλεγέντα νέου Κόπτη Πατριάρχη κ. Θεόδωρου στον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο. Ο προκαθήμενος της Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου επισκέφθηκε για πρώτη φορά από την ανάρρησή του στον Πατριαρχικό θρόνο τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο στην Πατριαρχική Επιτροπεία του Καΐρου.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας η συνάντηση έγινε παρουσία πλήθους εκπροσώπων των αιγυπτιακών μέσων μαζικής ενημερώσεως, δείγμα της εκτιμήσεως και του σεβασμού που απολαμβάνει στη Νειλοχώρα το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας.
Καλοσωρίζοντας τον Κόπτη Πατριάρχη, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης του εξέφρασε τα ειλικρινή χαροποιά του αισθήματα για την επίσκεψη αυτή, ευχόμενος στον νέο Προκαθήμενο καλλίκαρπο πατριαρχία προς όφελος του ποιμνίου των Κοπτών Αιγυπτίων. Παράλληλα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις των δύο εκκλησιών και στο κοινό ενδιαφέρον τους για την προκοπή όλων των Αιγυπτίων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκευτικής ομολογίας. Ανέπτυξε δε διεξοδικά τηνπολυσχιδή ιεραποστολική δράση του Πατριαρχείου απ' άκρου εις άκρον της αφρικανικής ηπείρου, μην παραλείποντας να προσκαλέσει τον Κόπτη Πατριάρχη στην έδρα του Θρόνου στην Αλεξάνδρεια.
Από την πλευρά του, ο Κόπτης Πατριάρχης εξέφρασε και εκείνος την ικανοποίησή του για την πρώτη αυτή συνάντηση με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο και μάλιστα κατά την πανυγηρική ημέρα των Χριστουγέννων. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο εκκλησιών, στον άξονα της φιλαλληλίας και της αμοιβαίας κατανοήσεως. Καταληκτικώς ευχήθηκε να επικρατήσει ομόνοια στην Αίγυπτο, την χώρα όπου βάδισε η Αγία Οικογένεια.

Περισσότερα...   http://www.amen.gr/article11686 

Χριστούγεννα και η Τελετή τού Χριστόψωμου στην Επισκοπή Μοζαμβίκης

$
0
0


... Βραδινή Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία, από τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη. Μετά το πέρας της και αφού ανεγνώσθη το εορταστικό Μήνυμα τού Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στα ελληνικά, αγγλικά, πορτογαλικά και ρωσικά, ακολούθησε η καθιερωθείσα Τελετή τού Χριστόψωμου (ή ζακυνθινής Κουλούρας), σε ατμόσφαιρα κατανυκτική! Ο κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στον συμβολισμό του Χριστόψωμου, βασιζόμενος στο καινοδιαθηκικό "Ούτος εστίν ο άρτος ο εκ τού ουρανού καταβάς...".

Η παιδική Χορωδία έψαλε χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια σε διάφορες γλώσσες, ενθουσιάζοντας τούς εκκλησιαζόμενους. Το εύρημα της Κουλούρας "έπεσε" στον γιο ενός Βουλευτή του Κοινοβουλίου τής χώρας, ο οποίος μάλιστα είναι Κατηχούμενο στην Ορθόδοξη Πίστη. Αντάλλαγμα τούς ευρήματος; Η φιλοξενία τής Εικόνας τής Γεννήσεως τού Χριστού για μια ολόκληρη εβδομάδα στο σπίτι του. Με ιδιαίτερη θέρμη κι ευχαρίστηση ο μικρός Κατηχούμενος κράτησε το Εικόνισμα, η δε οικογένειά του το θεώρησε ιδιαίτερη ευλογία!
 
Περισσότερα...   http://orthomoz.blogspot.gr/

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο Κάιρο για τα Χριστούγεννα (2012)

$
0
0
Εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας


kairo2


Τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ βρέθηκε στο Κάϊρο, προκειμένου να προστή των εορτίων πνευματικών και Λειτουργικών εκδηλώσεων κατά το πατριαρχικό έθος.
Την παραμονή της μεγάλης Δεσποτικής εορτής, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος δέχθηκε στην Πατριαρχική Επιτροπεία τους προσκόπους του Καΐρου, οι οποίοι του έψαλλαν τα πατροπαράδοτα κάλαντα.
Μάλιστα, οι πρόσκοποι επεφύλαξαν και μία έκπληξη στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, χαρίζοντάς του ένα προσκοπικό σακάκι με τα σύμβολα της εκατοστής επετείου του προσκοπισμού και ζήτησαν από τον Ποιμενάρχη τους να θέσει υπό την αιγίδα του και να ευλογήσει τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2013.
Ο Μακαριώτατος προσέφερε στους προσκόπους σε ανάμνηση της ημέρας αυτής το έμβλημα του Πατριαρχείου, το οποίο παρέλαβε ο Περιφερειακός Έφορος Αλέκος Καζαμίας.
Κατόπιν, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το Ελληνικό Γηροκομείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, όπου τον υποδέχτηκε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ κ.Κήμης Φλεβοτομάς, ως και Μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής.
Αμέσως μετά την δέηση που εψάλη στον Ιερό Ναό του Αγ. Παντελεήμονος, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τους γέροντες και τους δώρησε γλυκά.
Ζήτησε από όλους να σταθούν στο πλευρό τους και να τους προσφέρουν από το περίσσευμα της ψυχής τους.
Ακολούθησε η επίσκεψη και η ανταλλαγή ευχών με τους ασθενείς του παρακειμένου Ελληνικού Νοσοκομείου, αλλά και με τους τροφίμους του Αραβορθοδόξου Γηροκομείου, στην Ηλιούπολη του Καΐρου.
Κατά την κυριώνυμο ημέρα της Γεννήσεως του Θεανθρώπου, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ετέλεσε την Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγ.Νικολάου Καΐρου, συνεπικουρούμενος από τους Θεοφ.Επισκόπους Νιτρίας κ.Νικόδημο, Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου, και Βαβυλώνος κ.Νήφωνα, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Π.Καΐρου, τον Έξαρχο της Εκκλησίας της Ρωσίας Πανοσ.Αρχιμ. Λεωνίδα Γκορμπατσώφ και χορεία κληρικών του Θρόνου.
Τις ευχές της αιγυπτιακής κυβέρνησης μετέφεραν αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας Καΐρου, τους οποίους ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την παρουσία τους, ευχόμενος προκοπή και ευημερία για τον λαό της Αιγύπτου.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Εξοχ.Πρέσβης κ.Χριστόδουλος Λάζαρης, την Κύπρο ο Εντιμ.Γενικός Πρόξενος κ.Φώτης Φωτίου, την Ελληνική Κοινότητα ο Πρόεδρός της κ.Χρήστος Καβαλής και την Αραβορθόδοξη Κοινότητα ο Πρόεδρός της κ.Ρομπέρ Χόσνι.
 

Χριστούγεννα στην Αφρική...

$
0
0

 

του Νίκου Ζαγανιάρη
Οι εορτασμοί των χριστουγέννων στην Αφρική
Όταν σκεφτόμαστε Χριστουγεννιάτικες εικόνες, ίσως το τελευταίο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η Αφρική. Κάτι λογικό γιατί το συνήθως καυτό κλίμα της, οι ξερές έρημοι και το στερεότυπο που λέει ότι δεν υπάρχουν αρκετοί Χριστιανοί στην Αφρική, δεν συνάδουν με τη «δυτική» Χριστουγεννιάτικη ιδέα.
Και όμως…350 εκατομμύρια Χριστιανοί στην Αφρικανική ήπειρο τιμούν και δοξάζουν τη γέννηση του Θεανθρώπου.
Οι Χριστουγεννιάτικες ετοιμασίες είναι ενδιαφέρουσες και γεμάτες εορταστικό πνεύμα όπου και αν βρίσκεται κάποιος στον κόσμο. Η αγαλλίαση διαπερνά τις καρδιές και εξαφανίζει τις αποστάσεις, τις προκαταλήψεις, τα προβλήματα, τις λύπες και για μερικές μέρες μας κάνει να αισθανόμαστε ζεστασιά και αδερφική ενότητα. Ας δούμε λοιπόν πως γιορτάζεται σε κάποιες χώρες της Αφρικής η γιορτή των Χριστουγέννων.
Κονγκό
Ένα γκρουπ είναι επιφορτισμένο αποκλειστικά με τον στολισμό της Χριστουγεννιάτικης παρέλασης, ενώ ένα άλλο τριγυρνά στα χωριά και τραγουδάει Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τραγούδια. Οι υπόλοιποι ντύνονται με τα καλά τους ρούχα, κάνουν συμβολικά δώρα και δίνουν δείγματα αγάπης για τον Χριστό στις Εκκλησίες προς τιμήν της Γενέθλιας περίστασης. Αργότερα τρώνε μαζί με τους φίλους τους σε τραπέζια που γίνονται έξω από τα σπίτια τους. Στην τελετή της προσφοράς των δώρων δεν υπάρχει κάποιος που να μην προσφέρει το δώρο του, το οποίο το εναποθέτει σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα μπροστά από την Αγία Τράπεζα.
 
 
africa_xmas
Νότιος Αφρική
Όσο μας φαίνεται περίεργο ότι τα Χριστούγεννα έχουν καλοκαιριάτικες θερμοκρασίες και διακοπές οι Νότιο-Αφρικανοί, άλλο τόσο πρέπει να φαίνεται στους ίδιους παράξενο και ασυνήθιστο το βαρυχειμωνιάτικο σκηνικό που έχουμε εμείς στα δικά μας Χριστούγεννα. Λιακάδα, ανθισμένα λουλούδια, γιορτινά τραγούδια υπό το φώς
των κεριών, και στολισμοί με κλαδιά από έλατα δέντρων είναι στην Χριστουγεννιάτικη διάταξη των Νότιο-Αφρικανών. Τα παιδιά κρεμούν τις κάλτσες τους και τα δώρα αλλάζουν συνεχώς χαρούμενα χέρια.
Γκάνα
Στην δυτική ακτή της Αφρικής, τα σπίτια και οι Εκκλησίες στολίζονται 4 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, ενώ παραμονές Χριστουγέννων κάνουν ότι και εμείς. Δηλαδή ξοδεύουν τα λεφτά τους! Εκείνη τη περίοδο θερίζεται το κακάο οπότε ο Γκανέζοι έχουν χρήματα τα οποία ξοδεύουν για τους ίδιους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Αργότερα γυρνούν όλοι στα σπίτια τους ακόμη και οι πιο σκληρά εργαζόμενοι. Τα παιδάκια τραγουδούν Χριστουγεννιάτικους ύμνους και «ειδοποιούν» τον κόσμο για την έλευση του Χριστού.
Οι Εκκλησίες στολίζονται με αναμμένα κεράκια,φύλλα από αειθαλή δέντρα, και κλαδιά φοίνικα.
Ανήμερα των Χριστουγέννων οι Γκανέζοι κάνουν παραστάσεις που έχουν σχέση με την καταγωγή τους και αφού ντυθούν σαν Χριστουγεννιάτικοι άγγελοι τραγουδούν όλοι μαζεμένοι.
Λιβερία
Ένας φοίνικας στολισμένος με καμπανάκια είναι το αντίστοιχο του δυτικοφερμένου Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Το πρωί των Χριστουγέννων όλοι τραγουδούν τα κάλαντα, και ανταλλάσουν δώρα που συνήθως χρησιμεύουν και διευκολύνουν πρακτικά τη ζωή τους. Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, στήνεται έξω από το σπίτι, και έχει μπόλικο ρύζι, μοσχάρι και πολλά μπισκότα. Τα πυροτεχνήματα στο τέλος της ημέρας συμβολίζουν την άφιξη του Θεανθρώπου στη γη.

Christmas-Traditions-in-Ethiopia1-300x225
 
Αιθιοπία
Είναι εντυπωσιακή η ομοιότητα των εορτασμών της "ορθόδοξης Εκκλησίας" με το πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στην Αιθιοπία. Τα Χριστούγεννα ονομάζονται Ganna και γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου λόγω διαφορετικού ημερολογίου.
Οι εορτασμοί λαμβάνουν μέρος σε αρχαίες εκκλησίες σκαλισμένες από ηφαιστιογενή πέτρα.
Αρσενικά και θηλυκά κάθονται χωριστά. Πριν μπουν στην Εκκλησία παίρνουν κεράκια και αφού τα ανάψουν περπατούν γύρω από την Εκκλησία τρείς φορές και περιμένουν έως και τρείς ώρες να ολοκληρωθούν οι ψαλμοί.
Την ημέρα των Χριστουγέννων μαζεύονται σε όλα τα μέρη της χώρας προσκυνητές οι οποίοι μένουν μέσα στις εκκλησίες προσεύχονται, και τραγουδούν ύμνους. Έπειτα όλοι μαζί κάνουν μια πορεία σε έναν κοντινό λόφο υπό την καθοδήγηση τριών νεαρών ανδρών που τους κουμαντάρουν με μαστίγιο. Οι προσευχόμενοι ταΐζονται
με ψωμί και κρασί που έχει ευλογηθεί από ιερείς.
Την υπόλοιπη μέρα οι Αιθίοπες ανταλλάσσουν απλά δώρα, τρώνε σε τσιμπούσια και χορεύουν.
Μαλάουι
Το πιο χαρακτηριστικό Χριστουγεννιάτικο έθιμο στο Μαλάουι είναι αυτό των παιδιών που είναι ντυμένα με φούστες φτιαγμένες από φύλλα, κρατώντας αυτοσχέδια μουσικά όργανα, και τριγυρνούν από πόρτα σε πόρτα τραγουδώντας και χορεύοντας. Όπως και εδώ, παίρνουν ένα συμβολικό χρηματικό ποσό για «το καλό»

download (12)
 
Το "πνεύμα" των Χριστουγέννων
Οι διαφορές μεταξύ του τρόπου εορτασμού μεταξύ του Δυτικού κόσμου και της Αφρικής είναι αρκετές και μπορεί μερικά ήθη και έθιμα να μοιάζουν, η βασική όμως διαφορά περιστρέφεται γύρω από το πνεύμα του εορτασμού. Δηλαδή στην Αφρική το βασικό κομμάτι του εορτασμού έχει να κάνει με την επίσκεψη στην Εκκλησία, τη πνευματική σημασία των Γενεθλίων του Χριστού και λιγότερο με την ανταλλαγή δώρων (που δεν απουσιάζει βεβαίως) και την κατανάλωση.
Σίγουρα παίζει ρόλο το γεγονός πως δεν υπάρχουν πολλά εμπορικά μαγαζιά στην Αφρική, ή ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας.
Πάντως οι Χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί στην Αφρική εστιάζουν σε άλλα πράγματα, που τελικά έχουν να κάνουν με την αυθεντική ουσία του εορτασμού.
Δηλαδή την ψυχική κάθαρση και την αναπτέρωση της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον.
 
http://orthodoxcongo.blogspot.gr/

Ορθόδοξος Ιερέας στην Αφρική...

Πρωτοχρονιάτικα χαμόγελα από την Μοζαμβίκη...

Η προσωπική Ιεραποστολική πορεία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου...

$
0
0
Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο του  Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη, για το Amen.gr, σχετικά με την πορεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής και, γενικότερα τις προτεραιότητες της Ορθοδοξίας το 2013:

http://www.amen.gr/article11761

 

Πρωτοχρονιά 2013 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

$
0
0
Εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας
 
mak94Την 31η Δεκεμβρίου 2012, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ εδέχθη στο Ιδιαίτερο Πατριαρχικό Γραφείο, κατά το έθος, τον Σεβ.Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας, και τους λοιπούς Κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αλεξανδρείας, οι οποίοι έψαλαν τα κάλαντα και υπέβαλαν εόρτιες ευχές.
Ακολούθως άκουσε τα κάλαντα και εδέχθη ευχές για το νέο σωτήριο έτος 2013 από τους μαθητές της πρώτης και δευτέρας τάξεως του Αβερωφείου Λυκείου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, τους αφρικανούς σπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας “Άγιος Αθανάσιος”, ως και το προσωπικό του Πατριαρχείου. Προς όλους η Α.Θ.Μ. προσέφερε δώρα και ευλογίες.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Μακαριώτατος χοροστάτησε κατά τον Μ.Εσπερινό στο Ιερό Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων εν μέσω πλήθους Χριστιανών, μετά το πέρας του οποίου στην κατάμεστη Αίθουσα του Θρόνου παρουσίασε τα πεπραγμένα του παριππεύσαντος έτους 2012 και εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες για την επιδεικνυομένη συμπαράσταση προς την Αιγυπτιακή και την Ελληνική Κυβέρνηση, ως και προς την Ελληνική και την Αραβορθόδοξη Κοινότητα Αλεξανδρείας.
Κατακλείων ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα του Πατριαρχείου.
Στην εόρτια αυτή σύναξη παρευρέθησαν εκπρόσωποι του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Μεγάλη Πόλη, της Ελληνικής και της Αραβορθοδόξου Κοινοτήτος Αλεξανδρείας και όλων των Ελληνικών Συλλόγων και Φορέων.
Την 1η Ιανουαρίου 2013 η Α.Θ.Μ. χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας και προεξήρχε της Δοξολογίας επί τη ενάρξει του νέου έτους, πλαισιούμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως κ.Γαβριήλ και τον ιερό κλήρο.
Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς η ΑΘΜ επεσκέφθη τους περιθαλπομένους γέροντες του Γηροκομείου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, όπου προσέφερε δώρα και ευλογίες.
proto-alex
proto-alex1
 

Η Πρωτοχρονιά 2013 της Ορθόδοξης Μοζαμβίκης

$
0
0
Από την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης:
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Το πλούσιο ανωτέρω φωτορεπορτάζ, αποτυπώνει την Χαρά τής Πρωτοχρονιάς στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό τών Ταξιαρχών τής Ι. Επισκοπής μας, υπό τον άξιο Επίσκοπό μας θεοφιλέστατο κ. Ιωάννη.

Η Λειτουργία τελέσθηκε πριν από τα μεσάνυχτα, μαζί με την εισδοχή στην Χριστιανική Οικογένεια, δια τού Αγίου Βαπτίσματος, ενός μικρού Μοζαμβικανού. Λίγο πριν τις 12 π.μ. όλοι βγήκαν στα προπύλαια τού ναού, όπου υποδέχτηκαν το Νέο Έτος και αμέσως μετά, με μια καρδιά και φωτεινά πρόσωπα, έκοψαν την αγιοβασιλόπιτα, ανταλλάσσοντας θερμές ευχές αγάπης και συναλληλίας! Σημειωτέον ότι το φλουρί έλαχε σε μιαν ιθαγενή φοιτήτρια.

Ο Επίσκοπος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο τού τιμωμένου Αληθινού Αγίου Βασίλειου, όχι αυτού πού προβάλλουν οι διαφημιστικές καμπάνιες, τονίζοντας πόσο επίκαιρη είναι η μορφή του στη σημερινή πραγματικότητα. Μετέφερε, εξάλλου, τις ευχές τού Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ για ευημερία και πρόοδο! "
 
Περισσότερα...   http://orthomoz.blogspot.gr/

Μνήμη Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου: 40 χρόνια από την κοίμησή του

$
0
0

 

πηγή:synodikimoni.
 

Ο πρώτος Έλληνας Ιεραπόστολος της Αφρικής μακαριστός π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος

 

Ο π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος γεννήθηκε το 1903 από μια φτωχή κτηνοτροφική οικογένεια στο χωριό Βασιλίτσι Πυλίας Μεσσηνίας και σε νεαρή ηλικία το φθινόπωρο του 1918 μετέβη στο ασκητήριο του Ηλία Παναγουλάκη κοντά στην Καλαμάτα μαζί με τον π. Ιωήλ Γιαννακόπουλο (1901-1966).
Μετά από πέντε έτη άσκησης και την απόλυσή του από τον στρατό ο Χρήστος Παπασαραντόπουλος χειροτονείται κληρικός με το όνομα Χρυσόστομος από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Μελέτιο Σακελλαρόπουλο και τοποθετείται ως ηγούμενος στην Ι. Μονή Γαρδικίου, όπου παραμένει μέχρι το 1935.
Στη συνέχεια υπηρετεί ως εφημέριος σε δύο μικρές ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και στο Μετόχι της Μονής Βουλκάνου, την Χρυσοκελλαριά.
Το 1938 κλήθηκε από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο και τοποθετήθηκε ως Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Σαλαμίνος μέχρι το 1941 περίπου.
Λίγο αργότερα διορίστηκε πνευματικός των παιδιών των Κατηχητικών Σχολείων της Αρχιεπισκοπής και εγκαταβιοί στην Ιερά Μονή Πετράκη.
Κατά την περίοδο της Κατοχής ο π. Χρυσόστομος βρίσκεται ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος στην Έδεσσα και κατά την πυρπόλησή της από τους Γερμανούς το Σεπτέμβριο του 1944 καίγεται και το κελί του με ό,τι είχε μέσα.
Από εκεί τον συναντούμε το 1950 στην Κοζάνη και ακολούθως στη Θεσσαλονίκη (εφημέριο του Ι. Ναού Αγ. Παρασκευής Αρετσούς) και την Αθήνα (εφημέριο στους Ι. Ναούς Αγ. Τριάδος Ν. Ηρακλείου, Αγ. Γλυκερίας Γαλατσίου και Αγ. Αποστόλων Υμηττού).
Το 1954 καταφέρνει να μπει στην Θεολογική Σχολή Αθηνών και το 1958 παίρνει το πτυχίο. Εκεί γνώρισε ορισμένους υποτρόφους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, από τους οποίους πληροφορήθηκε για την ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ουγκάντα.
Σε επίσκεψή του στην Πάτμο ο Γέρων π. Αμφιλόχιος Μακρής τον συμβουλεύει να μεταβεί ως Ιεραπόστολος στην Ουγκάντα.
Το καλοκαίρι του 1959 τον συναντούμε για ένα μήνα στα Μετέωρα.
Το ιεραποστολικό του έργο ξεκίνησε ουσιαστικά το Πάσχα του 1960 σε ένα προσκύνημα στους Αγίους Τόπους με τον τότε Μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνο και μετά από την επίσκεψή τους στον τότε Πατριάρχη Αλεξανδρείας Χριστόφορο Β΄.
Έτσι, τον Ιούνιο του 1960 ο π. Χρυσόστομος βρίσκεται στην Καμπάλα της Ουγκάντα και έρχεται αντιμέτωπος με πολλές δυσκολίες (γλώσσα, ήθη και έθιμα, αποστάσεις, συνεχείς μετακινήσεις, έλλειψη χρημάτων κ.ά.).
Οι πρώτες επιστολές-εκκλήσεις για ηθική και υλική βοήθεια στέλνονται σε γνωστούς και άγνωστους Έλληνες, ακόμα και στην Ευρώπη και στην Αμερική, οι οποίοι σπεύδουν να συνδράμουν με γράμματα ενισχυτικά, με χρηματικές επιταγές, με δέματα, με ιερά σκεύη, με ιερατικές στολές κ.ά. Μεγάλη ήταν η στήριξη που προσέφεραν εκείνη την εποχή ο Σύλλογος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής «Οι φίλοι της Ουγκάντα» (ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963) και λίγο αργότερα Ι. Μητροπόλεις, Οργανώσεις και Αδελφότητες.
Τον Μάρτιο του 1961 ο π. Χρυσόστομος τελεί τα εγκαίνια του μικρού Ι. Ναού του Ιεραποστολικού Κλιμακίου και σταδιακά αρχίζει να διδάσκει, να τελεί την Θεία Λειτουργία στην ύπαιθρο ή σε φτωχικές λασποκαλύβες, να τελεί ομαδικές βαπτίσεις, να ανεγείρει μικρές εκκλησίες και να οργανώνει ιερατικά σεμινάρια. Στις επιστολές του όμως είναι έκδηλο το παράπονό του ότι κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί να πάει εκεί κοντά του και να τον βοηθήσει στο έργο παρά τις απεγνωσμένες του εκκλήσεις. «Δεν θα βρεθεί κάποιος να με λυπηθεί;» έγραφε.
Μοναδικές εξαιρέσεις ο π. Αθανάσιος Ανθίδης (1963), μετέπειτα Ιεραπόστολος στην Καλκούτα των Ινδιών, και ο π. Αντώνιος Σταθακάρος (1967).
Από το 1966 μέχρι το 1970 εργάζεται ιεραποστολικά στην Κένυα και το 1967 η Κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσημα την ύπαρξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το γεγονός αυτό ευνόησε την απρόσκοπτη ίδρυση ενοριών και την ανέγερση Ι. Ναών, την λειτουργία κατηχητικών και σεμιναρίων λειτουργικής.
Τον Αύγουστο του 1972 ο «παππούς», όπως χαρακτηριστικά τον προσφωνούσαν, μεταβαίνει στο Ζαΐρ, συνοδευόμενος από την ανιψιά του Όλγα Παπασαράντου, αδελφή του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας». Εκεί εργάστηκε ιεραποστολικά στις πόλεις Κανάνγκα, Λικάσι, Λουμπουμπάσι, Κινσάσα και Κολουέζι, με πρώτο ποίμνιο μια ομάδα 100 περίπου ιθαγενών.
Σε πολλά γράμματά του διαφαίνεται ότι εκτός από την ιεραποστολή, τον π. Χρυσόστομο απασχολούσε ιδιαίτερα και η μόρφωση και η πνευματική κατάσταση των Ελλήνων ομογενών στην Αφρική, διασκορπισμένων στην αχανή χώρα «ως πρόβατα μη έχοντα ποιμένα».
Ένα μεγάλο του όραμα ήταν η ίδρυση μεγάλου Ιεραποστολικού Κέντρου στο Κογκό, αλλά δυστυχώς στις 29 Δεκεμβρίου 1972 ο ακάματος Ιεραπόστολος π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή στην Κανάνγκα του Κογκό, όπου και τάφηκε.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Βασιλίτσι, η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας τιμώντας την μεγάλη αυτή προσωπικότητα και το έργο της, ανήγειρε προτομή του π. Χρυσοστόμου στις 29 Δεκεμβρίου 1985.
Στις 29 Δεκεμβρίου 1987 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε μεταθανάτια το αργυρό μετάλλιο τιμής .
Τον «παππού» διαδέχθηκε στο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο της Κανάνγκα από τον Ιούλιο του 1973 ο παλαιός φίλος και συνεργάτης του, ο Αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Πνευματικάκις (1908-1998).




σελίδες της ταυτότητός του, από το Αρχείον της Μονής μας, ως κληρικού Ι.Μητρ.Εδέσσης το 1946, υπό τον είτα Μητροπ.Θεσ/νίκης Παντελεήμονα Α'τον Παπαγεωργίου.

http://orthodoxcongo.blogspot.gr/

Πατέρας Θεμιστοκλής - Ιεραποστολή στην Σιέρα Λεόνε

$
0
0
    
Μικρογραφία53:50
 
Παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στις 19/05/12 στον ιερό ναό Αγίου Βασιλείου (Πειραιάς) με θέμα το ιεραποστολικό έργο του πατέρα Θεμιστοκλή Αδαμόπουλου στην Σιέρα Λεόνε (Αφρική).
 

 

 

Η ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΔΥΝΑΜΗ...

$
0
0
Μικρογραφία1:00:39
 
Στην Αφρική όπου εφαρμόζεται πολύ η μαγεία, δίνει την λύση της η Ορθοδοξία. Ομιλία Γέροντα Δαμασκηνού Αγιορείτη της Μονής Γρηγορίου και ιεραποστόλου στο Κογκό Αφρικής. Συζητά τις εμπειρίες που έζησε εκεί.
 

 

Viewing all 16000 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>