Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 16000 articles
Browse latest View live

Metropolis Accra's Videos


Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος Χαλκηδόνος... "Αυτό καλούνται να πράττουν οι σύγχρονοι Ιεραπόστολοι της Εκκλησίας μας..."

$
0
0
Του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη

                        
Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα την μνήμη των αγίων Θεοφόρων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε το 451 στην Χαλκηδόνα της Βιθυνίας. Ως γνωστόν, Οικουμενική Σύνοδος είναι η ονομασία του ανώτατου συνοδικού οργάνου της Εκκλησίας, το οποίο εκφράζει την ύψιστη εκκλησιαστική αυθεντία σε όλα τα σοβαρά ζητήματα πίστεως και κοινωνικής τάξεως.
Η ονομασία της ως Οικουμενική Σύνοδος, όπως είναι η Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνος, αναφέρεται στην οικουμενική εκπροσώπηση του φρονήματος της Εκκλησίας από το σώμα των επισκόπων και στην οικουμενική αναφορά των αποφάσεων της για κάθε τοπική Εκκλησία (τα παιδιά του Πειραιά μας λένε  παραμύθια περί συμμετοχής λαϊκών  σε Πανορθόδοξον Σύνοδον).
Η Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνος του 451 αποτελεί μία από τις σημαντικότερες Οικουμενικές Συνόδους, τόσο για το μεγάλο αριθμό των επισκόπων που συμμετείχαν σ’ αυτήν, όσο και για τη σημασία των αποφάσεων της.
Οι 630 Θεοφόροι Πατέρες της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου κατεδίκασαν την αιρετική διδασκαλία του αρχιμανδρίτου Ευτύχιου και διατύπωσαν το Χριστολογικό δόγμα για την ένωση της θείας και ανθρωπίνης φύσης στο πρόσωπο του Χριστού.
Οι άγιοι 630 Θεοφόροι Πατέρες τόνισαν με σαφήνεια ότι γνωρίζουν και ομολογούν «ένα και τον αυτόν Χριστόν Υιόν, Κύριον μονογενή, εν δύο φύσεσιν ασυγχύτως, ατρέπτως, αδιαιρέτως και αχωρίστως». Η διαφύλαξη της Ορθόδοξης Χριστολογίας προστάτευε κι εξασφάλιζε την διαφύλαξη της Ορθόδοξης Σωτηριολογίας. Οι Πατέρες, δηλαδή, της Εκκλησίας μας με την εν Χριστώ θεολογία τους προστατεύουν την σωτηρία των ανθρώπων.
Κατέστησαν, δηλαδή, οι Πατέρες της Εκκλησίας οι ακριβείς φύλακες των αποστολικών παραδόσεων.
Σύμφωνα με τη σημερινή υμνολογίαν της Εκκλησίας μας οι άγιοι 630 Θεοφόροι Πατέρες που συμμετείχαν στην Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνος κατέστησαν θεοφόροι οπλίται της παρατάξεως του Κυρίου, πολύφωτοι αστέρες του νοητού στερεώματος, τα μυρίπνοα άνθη του Παραδείσου, τα πάνχρυσα  στόματα του Λόγου, το καύχημα της Εκκλησίας, το αγλάισμα της Οικουμένης.
΄Ετσι η Εκκλησία μας έζησε και ζει με τους Πατέρες και Διδασκάλους, οι οποίοι δημιουργήθησαν κι έδρασαν στους κόλπους της με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος.
Η Εκκλησία μας τιμά ως Πατέρες και διδασκάλους της τους κληρικούς εκείνους που διακρίνονται διά τα δύο λειτουργήματα τους, το λειτούργημα του ποιμένα, που αναγεννά και κατευθύνει πνευματικά τους πιστούς, που συνδέει τους πιστούς με τον Κύριον ημών Ιησού Χριστόν, τον Σωτήρα μας, διά του Αγίου Πνεύματος, που κηρύττει το Ευαγγέλιον, και τελεί τα μυστήρια της Εκκλησίας. Ταυτόχρονα το ίδιον πρόσωπο του κληρικού έχει και το λειτούργημα του διδασκάλου της πίστεως της Εκκλησίας, έχει δηλαδή το ειδικό χάρισμα και το ειδικό προνόμιο και την ειδική ευθύνη να διδάσκει και να ερμηνεύει στους πιστούς την αλήθεια του Θεού, καθώς επίσης και για ν’ αντιμετωπίζει κατ’ εξοχήν τα μεγάλα θεολογικά και ποιμαντικά προβλήματα και τις ισχυρές θεολογικές κρίσεις στην Εκκλησία.
΄Ετσι οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, όπως οι σημερινοί 630 της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου που τιμά η Εκκλησία μας, είναι οι διαπρέψαντες άγιοι της Εκκλησίας που έγιναν φωστήρες εν κόσμω, που τα θεοπαράδοτα συγγράμματα και δόγματα τους καλούνται οι πιστοί να φυλάσσουν και να υιοθετούν στη ζωή τους.
Η Εκκλησία δέχθηκε την παρουσία των Πατέρων στους κόλπους της κι έζησε με τη διδαχή και το φρόνημα τους, το οποίο θεώρησε πάντοτε γνήσιο και Ορθόδοξο.
Στην συνείδηση της Εκκλησίας οι ΄Αγιοι Πατέρες κατέστησαν η συνέχεια και η προέκταση των Αποστόλων. Οι δώδεκα Απόστολοι παρέδωσαν την προσωπική τους διακονία, που ήταν το έργον της διαποίμανσης και της διδασκαλίας στους
Πατέρες. Το ΄Αγιο Πνεύμα που φώτιζε τους Αγίους Αποστόλους, φωτίζει και του αγίους Πατέρες ΄Ετσι η διδασκαλία των αγίων Θεοφόρων Πατέρων ορθότατα ταυτίζεται με τη παράδοση της
Εκκλησίας, με τη πίστη και το φρόνημα της, με ό,τι δηλαδή έχει λάβει από το Θεό και το διαφυλάσσει αναλλοίωτο, αμετάβλητο και ανόθευτο, όπως διαφυλάσσει και την Αγία Γραφή.
΄Ετσι η Αγία Γραφή και η Παράδοση της Εκκλησίας, αποτελούν την ενιαίαν πορεία της θεολογίας, την έκφραση της θείας αληθείας, η οποία  σώζει τον άνθρωπον μέσα στον χώρον της Εκκλησίας.
΄Ετσι η διδασκαλία κι η θεολογική προσφορά των αγίων Πατέρων αποτελεί την Παράδοση της Εκκλησίας μας, η οποία αρχίζει με το λυτρωτικό  έργο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και των Αποστόλων.
Οι άγιοι θεοφόροι Πατέρες κατέστησαν στην πορεία της Εκκλησίας πρόσωπα τα οποία έζησαν κατ’ εξοχήν κι εξέφρασαν θαυμαστά τη θεία πραγματικότητα. Η σκέψη τους και το έργο τους ταυτίζεται με την αγωνιώδη και λυτρωτική πορεία της ίδιας της Εκκλησίας.
Ούτε τους Πατέρες κατανοούμε έξω από την Εκκλησία, ούτε την Εκκλησία χωρίς Πατέρες. Οι άγιοι θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας μας κατέστησαν οι άριστοι θεολόγοι που δέχθησαν περισσότερον από τους σύγχρονους τους το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος μετά από νήψη και προσευχή, επίμονη άσκηση και αγάπη προς τον Θεόν και τον πλησίον.
Το ΄Αγιο Πνεύμα φωτίζει και τους καθιστά ικανούς να βλέπουν, να έχουν θεία θεοπτία μόνον εκείνους που αγωνίζονται και αγωνιούν για τη φανέρωση της αληθείας χάριν της σωτηρίας. ΄Ετσι οι άγιοι Θεοφόροι Πατέρες ως σκεύη εκλογής και δημιουργήματα του Αγίου Πνεύματος έχουν καταστεί οι οδηγοί μας διά την σωτηρίαν μας και την λύσιν των οποιωνδήποτε προβλημάτων μας περιβάλλουν.
΄Ολοι οι πιστοί οφείλουμε να τους εμπιστευθούμε με τη διαρκή μαθητεία μας κοντά τους. Κατά τον ΄Αγιον Ιωάννη τον Δαμασκηνό «διά πνεύματος αγίου ο τε Νόμος και οι προφήται, Ευαγγελισταί και Απόστολοι και ποιμένες ελάλησαν και οι Διδάσκαλοι».
΄Ετσι με το έργον τους οι άγιοι Θεοφόροι Πατέρες, με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, μπόρεσαν κι αντιμετώπισαν αποτελεσματικά και νικηφόρα τις έντονες θεολογικές κρίσεις της εποχής τους. ΄Ετσι με τη σπουδή των Πατέρων μπορούμε να γευθούμε το πνευματικό τους κλίμα. Να ακούσουμε τους κτύπους της καρδιάς τους. Να ζήσουμε κάτι από τις θείες εμπειρίες, τις θεωρίες, τις λύπες, τις απογοητεύσεις, τις πνευματικές εξάρσεις, τις αρπαγές από την εγκοσμιότητα, τις θείες αρπαγές σε τρίτους ουρανούς. Να παρακολουθήσουμε την απόλυτη πιστότητά τους στην Ιερά Παράδοση. Να μάθουμε πόσο βαθιά εμπιστοσύνη είχαν στο ΄Αγιο Πνεύμα.
΄Ετσι ο πιστός μαθαίνοντας και ζώντας τη διδασκαλία των πατέρων της Εκκλησίας μας δεν δίνει απλώς τη δυνατότητα στον εαυτό του να παρακολουθήσει την πνευματική ιστορία του ανθρώπου, αλλά με προσευχή και ταπείνωση και συνεχή προσπάθεια να ζει σύμφωνα με τις εντολές του Χριστού, αναζητά να εισέλθει στη διαδικασία της γεννήσεως της διδασκαλίας της Εκκλησίας, να γευθεί τη θεία εμπειρία των Πατέρων. ΄Ετσι ο πιστός μπορεί να καταστεί ο σύγχρονος άξιος θεολόγος ο οποίος μαθαίνοντας μ’ ένα βιωματικό τρόπο την ιερή διδασκαλία της γνήσιας ορθόδοξης θεολογίας μπορεί να την ασκήσει με τη Χάρη του Θεού για την αντιμετώπιση των συγχρόνων του προβλημάτων.
Αυτό άλλωστε είναι και το βαθύτερο νόημα του Ευαγγελικού Λόγου που ακούσαμε σήμερα: «ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων όπως ίδωσιν τα καλά έργα υμών και δοξάσωσιν το Πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς»
Αυτό έπραξεν ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός με τη ζωή Του και το όλο απολυτρωτικόν Του έργον διά την σωτηρία μας.
Αυτό έπραξαν οι ΄Αγιοι Απόστολοι οι οποίοι «πορευθέντες πάντα τα έθνη» εβάπτισαν τους ανθρώπους εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος διδάσκοντας αυτούς όσα ο ίδιος τους εδίδαξεν. Αυτό έπραξαν κι οι άγιοι Θεοφόροι 630 Πατέρες της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνος. Αυτό έπραξαν οι ΄Αγιοι της Εκκλησίας μας.

Αυτό καλούνται να πράττουν οι σύγχρονοι Ιεραπόστολοι της Εκκλησίας μας.

http://www.amen.gr/article14653

 

...μια ζωντανή Ιεραποστολή!!

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Αφρικής (Καμερούν) Metropolis of Cameroon ERT Documentary

Orthodox University of Congo: ΤΗΕ ORTHODOX UNIVERSITY IN THE HEART OF AFRICA

$
0
0



In the heart of the black continent, where people struggle daily for a meal and some fresh water, dozens of young people have the opportunity to pursue a better future by studying at an institution of higher education with a Greek flavor.
We are talking about the University of the Orthodox Church of Congo, which is a result of efforts by the Holy Metropolis of Central Africa and provides students with high quality education for free.
This unique university in the depths of French-speaking Africa is located in the capital of the Democratic Republic of Congo (formerly Zaire), Kinshasa, and is operating since 2007. For the time being, there is only one faculty of Orthodox Theology "Saint Athanasios Athonite, but there are plans to introduce three more: information technology, agriculture and medicine. The license by the Education Ministry of Congo also allows the creation of veterinary faculty.
"Our goal was to create an orthodox university in french-speaking Africa, where academic knowledge from the orthodox schools of Europe can be transferred. Already there orthodox professors teaching from France, the University of Athens and the University of Thessaloniki. Some teach through distance learning and others by visiting" said Bishop Nikiforos of Central Africa.
This effort have been rewarded with considerable success, since, as he says, the university ranked number eight amongst the higher education institutions of Congo, and would have ranked second had it not been for some shortcomings in the library.
Bishop Nikiforos also states that the University passed several inspections by the Ministry of Education, unlike many other private universities of Kinshasa which were shutdown.
Most importantly, he says, is the response of the people that have embraced the university. "I think the people are very enthusiastic and very positive towards us," says the Bishop, who notes that the demand is much greater than the available seats for students. "We have many applications, but we do not have enough space to accommodate everyone, as we also offer board."
Construction of the University facilities began in 2005 on land granted by the then President of the Greek Community of Kinshasa Sofiadis Constantine. The money for the construction came from individual donations and clubs such as the Orthodox Brotherhood of Foreign Missionaries of Thessaloniki, the club "Protoklitos" from Patra, the Missionary Society "Barnabas" from Larissa and the Greek community in the city.
In the center of the complex, designed by the architect and general patriarchal commissioner of Congo - Brazzaville Archimandrite Theologian Chryssanthakopoulos, is the Church of Saint Athanasios Athonite, which was built with expenses of the Holy Monastery of Great Lavra of Mount Athos. The academic organization of the university was designed by Bishop Nikiforos, who stresses that he had as models the Theological School of Halki and Athoniada Ecclesiastical Academy.
The establishment of the Theological School was the dream of the late Bishop Timothy. However, the founder of the university was the predecessor of Bishop Nikiforos and current Bishop of Pentapolis  Ignatios, who made strenuous efforts to raise money and monitor the overall progress of the project.
In his capacity as Chancellor of the University, Mr. Ignatius spoke at the "Espresso Sunday" giving some very interesting facts about the history and operation of the institution.
The first thing he notes is that the original intent of the Archdiocese was to create a Church Academy, but the Congolese Ministry of Education asked them to name the institution a university, as the term "Academy" is used to indicate institutions of a higher level than universities.
"No problem, we said, and we named it University," says Ignatius. As for the theological faculty, it was named after Saint Athanasios of Athos, who was head of the first university in Constantinople and built the monastery of Great Lavra.
Attendance at school is 5 years and the first batch of students will graduate in the academic year of 2011-2012. "If it were not for some technical difficulties, the IT and agronomical faculties would be already functioning, as everything else was ready. Also, the first floor of the planned medical faculty has already been built. I hope the plans will be implemented in early 2012. The distant future is in God hands, "says Ignatius.

FREE SERVICES
The students currently attending the first four years amount to sixty-three. Their relatively small number isdue to objective difficulties:
These free services cover nutrition, sleeping, clothing, office stationery, and of course syllabus books. The Bishop added "The University has adequate dorms for next year, a library, a reading room, six classrooms, a computer room, offices, a lecture and ceremonies hall, a radio station, kitchen, a dining room, large garden with flowers and fruit trees, and a pitch of 30 for 100 yards. "
Students follow a rigorous daily schedule that begins at about 6 am. The taught courses are equivalent to those of the Theological School of Greece, and also modern and ancient Greek are taught, local dialects of the Congo, French, civic education, information technology, nursing and agronomic data, Byzantine music, etc.
Along with the lessons, students experience the Orthodox community tradition, church services, fasting and the Blessed Sacrament. They also operate the radio station "Voice of Orthodoxy". The publish the journal "Echo" and produce CDs with Byzantine hymns and psalms.
As graduates of an official university, they will be able to teach in primary and secondary schools, to be employed by the Church, and those who want and have no obstacles can become priests, "says Ignatius.

EXAMPLES TO BE FOLLOWED
When asked what how the Greek Orthodox University is seen in Congo, the Bishop of Pentapolis responds that the University enjoys the full respect of the Ministry of Education and by the people.
"It is no exaggeration to say that among very few institutions, it is viewed as a supreme example to be followed, especially for the order and cleanliness it demonstrates, also by many people, judging by the requests for admittance by young people in our school," he says.
It should be noted that in the University, Greek scholars teach such as Professor Emeritus at the Democritus University of Thrace, Mr.. Nikitas ALIPRANTIS, professors at the University of Athens and Michael Gregory PAPATHOMAS RALLIS and professor at the Aristotle University of Thessaloniki Mrs. Niki Papageorgiou.

http://pa-imka.org/index.php/en/education-en/congo-university-en

Faculté de Théologie Université de l’Eglise Orthodoxe au Congo [Θεολογική Σχολή του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου του Κογκό]

$
0
0

Καταχωρήθηκε στις από τον/τηνΜόσχος Γκουτζιούδης    


Κείμενο:  Νίκη Παπαγεωργίου (αναπλ. καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας  ΑΠΘ). Φωτογραφίες: Μαρία Καζαμία-Τσέρνου (αναπλ. καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας  ΑΠΘ)
Από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 λειτουργεί στην Κινσάσα, λίγο έξω από την πόλη, σε ένα λόφο, το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο του Κογκό, με βάση και α­φετηρία τη Θεολογική Σχολή. Η σχολή ξεκίνησε με κα­θα­ρά εκκλ­η­σια­στι­κούς στόχους, να προσφέρει δηλαδή κατάρτιση στους μελ­­­λο­ντι­κούς κλη­ρικούς και να καλύψει τις ανά­γκες της τοπικής Εκ­κλη­σίας. Οι πολιτειακές όμως αρχές του Κογκό, αφού είδαν το υ­­πο­­δει­γμα­τικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί προήγαγαν τη λει­το­υ­ργία της σε Πανεπιστήμιο. Σημειωτέον ότι η πο­λι­­­τική του κονγκολέζικου κράτους ευνοεί τη λειτουργία εκπαιδευτικών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αρκεί να πληρούν τις απαραίτητες πρ­ο­ϋ­πο­θέ­σεις, και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση και στην υγεία, ουσιαστικοί παράγοντες για τη βελ­τίω­ση των βιοτικών συνθηκών του τοπικού πληθυσμού.
Η Θεολογική Σχολή λειτουργεί σε ένα πολύ καλά οργανωμένο πε­ρι­­βάλλον, που περιλαμβάνει αίθουσες και γραφεία, ξενώνες, τρα­πε­ζαρία – κουζίνα και αίθουσα εκδηλώσεων. Όλα αυτά τα κτίρια έχουν ως επί­κε­ντ­ρο τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη. Οι βι­­οτικές και λατρευτικές ανάγκες των φοιτητών κα­λύ­πτο­νται πλήρως μέ­σα από ένα πρόγραμμα κοινοτικής, σχεδόν κοι­νο­βι­α­κής ζωής, με κοι­νή τράπεζα και λατρεία. Η εκπαίδευση με όλες της τις λεπτομέρειες πρ­ο­σφέ­ρε­ται δω­ρεάν, πρ­ά­γμα ση­μαν­τι­κό σε μια χώρα ό­που απαιτούνται δίδακτρα, και κα­­λύπτεται οπο­ιο­δή­πο­τε πρό­βλη­μα των φοι­τη­τών, ιατρικής ή άλ­λης φύ­σεως.
 
 
Η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής έχει ως βάση ένα απαιτητικό πρόγραμμα σπου­δών που, στην περίπτωση αυτή, πε­ρι­λα­μ­βάνει 2 κύκλους σπουδών, σύμφωνα με το βελγικό σύστημα, δηλαδή 3 έτη υπο­χρε­ωτ­ι­κών μαθημάτων βάσης (graduat) και 2 έτη εξει­δι­κευ­μένων κα­τευ­θύ­ν­σ­εων (licence). Στο δεύτερο κύκλο σπουδών (licence) λειτουργούν τρεις κα­τευθύνσεις: α) Α­γ­ί­α­ Γραφή – Πα­τε­ρι­κή Θεολογία – Εκκλησια­στι­κή ιστο­ρία, β) Λει­­του­ρ­γι­­κή και γ) Ορ­γά­νω­ση και Διοίκηση της Ζωής της Εκ­κλησίας. Σε κάθε έτος φοιτούν δεκαπέντε περίπου φοιτητές, οι οποίοι εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις σπουδές τους. Παρά τις δυ­σκο­λίες, όπως έλλειψη κα­θη­γη­τών και βιβλίων, είναι αρκετά καταρτισμένοι και οι συζητήσεις μα­ζί τους είναι απολαυστικές και δημιουργικές. Υπε­ρα­σπίζονται με πάθος τις θέσεις τους, όταν συζητούν θεολογικά ζητή­μα­τα και είναι πρόθυμοι να προτείνουν νέες θέσεις στα τρέχοντα ζητήματα, θεολογικά ή μη.
Η λειτουργία όμως ενός Πανεπιστημίου δεν είναι εύκολη υπόθεση και δημιουργεί νέες απαιτήσεις στην εκπαίδευση που πα­ρέ­χει η τοπική Εκ­­­κλησία. Για να λει­του­­ργήσει σω­στά, χρειάζονται κα­θη­γη­τές, οργα­νω­μένη βιβλιοθήκη, αλλά και λει­του­­ργικά έ­σο­δα για να κα­λύπτουν τις αυ­­ξη­μένες ανά­γκ­ες ενός τέτοιου εκ­­πα­­ι­δευ­τικού ορ­γα­νι­σμού. Η τοπική Εκ­­κ­λη­σία δεν έ­χει ακόμη κατα­ρτι­σμ­ένους θεο­λό­γους με δι­δακτορικά δι­πλώ­ματα, απ­α­ραί­­τητα για τη δι­δα­σκαλία στο Πα­νε­πι­στή­μιο. Έτσι, εκτός από την α­ξιοποίηση του ελ­άχιστου υπάρχοντος δυ­­να­μι­κού, προ­σφ­ε­ύγει προς το πα­ρόν σε προ­σω­ρι­νές λύσεις, όπως πρό­σκλ­ηση καθηγητών α­πό την Ελ­λά­δα και πραγματοποίηση εξ απο­στά­­σε­ως δι­δα­σκα­λία με τη χρήση της τεχνο­λο­γίας (skype). Έτσι προς το παρόν, το Τμή­μα Θεολογίας ΑΠΘ καλύπτει είτε εκ του σύνεγγυς, είτε εξ αποστάσεως, αρ­κε­τά επιστημονικά πεδία, όπως Πα­λαιά και Καινή Διαθήκη, Αρχαία Ελ­ληνικά, Θρησκειο­λο­γία με έμφαση στο Ισλάμ, Θέματα Διαθρη­σκει­α­κού Διαλόγου, Βυζαντινή Αρ­­χαιο­λογία, Δογματική, Συμβολική, Κοι­νωνιολογία του Χριστι­ανι­σμού, Οργάνωση Ενο­ρίας, Κοι­νω­νικό Έργο της Εκκλησίας.

http://blogs.auth.gr/moschosg/2013/04/08/faculte-de-theologie-universite-de-leglise-orthodoxe-au-congo-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CF%81%CE%B8/
 

Πόθος Ορθοδοξίας σε όλον τον κόσμο...

$
0
0

Θέλω να γίνω Χριστιανός…

          

[el]image1 (8)Από την Ιεραποστολή στην Κορέα

Ξεκινήσαμε σχετικώς πρωί για τις φυλακές. Σε τρεις ώρες περίπου θα φτάναμε.
Σ’ όλη τη διαδρομή ήμουν ανήσυχος. Ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόμουν κορεατικές φυλακές και δεν ήξερα τι θα συναντούσαμε. Σκεφτόμουν διάφορα. Ο κ. Κιμ, ο Κορεάτης οδηγός, δεν φαινόταν κι αυτός να ‘χε όρεξη για πολλές κουβέντες. Σιωπηλοί και σκεπτικοί διανύαμε τα χιλιόμετρα που μας έφερναν όλο και πιο κοντά στις φυλακές.
– Τι μπορεί, στ’ αλήθεια, να πάθει κανείς; Διέκοψε κάποια στιγμή την σιωπή. Να βρεθεί στα καλά καθούμενα στην φυλακή!
– Πώς έγινε; τον ρώτησα. Δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες. Ξέρω μόνον ότι ο καημένος ο Γιοχάν είναι αθώος.
– Ο Γιοχάν δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Ξέρετε, πάτερ, πόσοι άνθρωποι βρίσκονται άδικα στη φυλακή μετά την τελευταία οικονομική κρίση που έπληξε την Κορέα1; Ένας από αυτούς είναι κι ο δικός μας Κατηχούμενος. Ήταν συνέταιρος, συνέχισε να μου εξηγεί ο κ. Κιμ, με κάποιον σε μία επιχείρηση. Τελευταία οι δουλειές δεν πήγαιναν καλά. Η επιχείρηση φαινόταν πως οδηγούνταν στην διάλυση. Ο Γιοχάν έδειξε εμπιστοσύνη στον συνέταιρό του και την πάτησε. Εκείνος βλέποντας την άσχημη κατάσταση μπόρεσε, πλαστογραφώντας την υπογραφή του Γιοχάν, να πάρει όσα χρήματα είχαν στις Τράπεζες και να φύγει στο εξωτερικό. Έμεινε πίσω ο Γιοχάν να χρωστάει τεράστια ποσά. Έτσι, χωρίς να το καταλάβει, από την μία μέρα στην άλλη βρέθηκε στην φυλακή!
– Η οικογένειά του;
– Έπιασε, ευτυχώς, δουλειά η γυναίκα του και τα ψευτοβγάζουν…
Βυθισμένοι και πάλι στις σκέψεις μας μέναμε σιωπηλοί. Μέχρι που φτάσαμε έξω απ’ την τεράστια σιδερένια εξώπορτα της φυλακής.
– Κύριε Κιμ, πόσοι είναι οι κρατούμενοι;
– Πολλοί, μου απάντησε απρόθυμα. Δώσαμε τα στοιχεία μας και μπήκαμε στην λίστα αναμονής.
– Βλέπετε, πάτερ, μου λέει ο κ. Κιμ και μου έδειξε το γραφείο παραλαβής και ελέγχου αντικειμένων. Οι φύλακες κι όχι οι ίδιοι οι επισκέπτες, δίνουν στους κρατούμενους αυτά που τους φέρνουν. Οι φυλακισμένοι δεν έχουν καμιά σωματική επαφή με τους επισκέπτες τους.
Άρχισα να συνειδητοποιώ πόσο αυστηρά ήταν τα μέτρα ασφαλείας. Ήρθε η σειρά μας. Παραδώσαμε για έλεγχο ένα βιβλίο, λίγους ξηρούς καρπούς, ένα κομποσχοίνι και έναν μεταλλικό Σταυρό. Μας επέστρεψαν ως απαράδεκτα το κομποσχοίνι και τον Σταυρό!
– Αυτά δεν επιτρέπονται.
– Μα γιατί, διαμαρτυρήθηκα.
– Απαγορεύεται από τον Νόμο, μας εξήγησε με το γνωστό ασιατικό χαμόγελο μία ένστολη δεσποινίδα, που δεν άφηνε περιθώρια για περαιτέρω συζητήσεις.
– Πάτερ, μην επιμένετε, με συμβούλευσε ο κ. Κιμ. Φοβούνται τις αυτοκτονίες, που τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί δραματικά. Απαγορεύουν κάθε τι με το οποίο μπορεί κάποιος να αφαιρέσει την ζωή του.
– Κατάλαβα, είπα και κάθισα σε έναν πάγκο αμίλητος.
Μία σκέψη μόνο κυριαρχούσε έντονα στο μυαλό μου: Οι επισκέψεις των πρώτων Χριστιανών στους κρατουμένους για την πίστη τους στον Χριστό. Με πόσες δυσκολίες τους επισκέπτονταν. Και με πόσες προφυλάξεις. Διακινδυνεύοντας την ίδια τους την ζωή, τους μετέφεραν την Θ. Κοινωνία!
Μετά από μίας ώρας αναμονή ήρθε η σειρά μας. Δρασκελίσαμε το κατώφλι της εξώπορτας με χαρά που θα βλέπαμε τον Γιοχάν, αλλά και με δυσαρέσκεια για την ολιγόλεπτη άδεια επισκέψεως.
– Τι να πρωτοπείς μέσα σε πέντε λεπτά; μουρμούρισα.
Περάσαμε από τις πόρτες ασφαλείας και φθάσαμε σ’ έναν μεγάλο διάδρομο. Ένας τοίχος χώριζε τους κρατουμένους από τον έξω κόσμο. Από τη μέσα κι έξω μεριά του τοίχου υπήρχαν σ’ όλο το μήκος του κολλημένοι θαλαμίσκοι δύο ατόμων. Στον εσωτερικό θάλαμο ο κρατούμενος με τον δεσμοφύλακα-πρακτικογράφο και στον εξωτερικό οι επισκέπτες. Στο ύψος του προσώπου μας ένα παράθυρο με χοντρές σιδεριές κι ένα παχύ τζάμι με μικρές τρύπες μόλις για να ακούγεται η συνομιλία. Καμιά άλλη δυνατότητα ανθρώπινης σωματικής επαφής.
Ο Γιοχάν ερχόμενος από μακριά, μόλις μας αντίκρυσε έκανε την γνωστή ασιατική υπόκλιση και το σημείο του Σταυρού. Συγκλονίστηκα. Η σκέψη μου έτρεξε ασυναίσθητα και πάλι τους πρώτους Χριστιανούς. Το ένιωθες πως δεν υπήρχε καμιά ουσιαστική διαφορά, εκτός απ’ αυτήν του χρόνου και του τόπου.
Ήταν συγκινημένος. Μετά από τα πρώτα λόγια επικοινωνίας μας εξέφρασε το παράπονό του. Καταλάβαμε πως περνούσε δύσκολες στιγμές. Η αδικία του συνεργάτη του τον είχε τσακίσει. Η πίστη του είχε κλονιστεί.
– Γιατί, ξέσπασε, να βασανίζομαι άδικα; Γιατί το επιτρέπει αυτό ο Θεός; Αφού είμαι αθώος. Γιατί…
Άρχισε να κλαίει απαρηγόρητα. Τέτοιες στιγμές καταλαβαίνεις την μεγάλη αξία που έχει η σωματική επαφή. Να μην μπορείς να σφίξεις το χέρι του συνανθρώπου σου για να του ζεστάνεις την καρδιά του!
Καθώς έκλαιγε σαν μικρό παιδί, ο δεσμοφύλακας-πρακτικογράφος σήκωσε τα μάτια του απ’ τα χαρτιά του και με κοίταξε κατάματα. Ένιωσα σαν να μου έλεγε:
– Ορίστε, λοιπόν. Για να δούμε τι απάντηση έχει η θρησκεία σου να δώσει στο πρόβλημα αυτού του ταλαίπωρου ανθρώπου!
Την ώρα που ο κ. Κιμ προσπαθούσε κάτι να πει για να δώσει λύση στην αμηχανία της στιγμής, μίλησα με τον Θεό. Του ζήτησα τον φωτισμό Του. Τον παρακάλεσα. Εκείνος να «μιλήσει», να «εξηγήσει»… Ύστερα πήρα το θάρρος και του είπα:
– Κάνε υπομονή. Μπορεί ο Θεός να επέτρεψε να βρεθείς στην φυλακή για να κάνεις γνωστό το όνομά Του σε κάποιες ψυχές που ψάχνουν αν Τον βρουν. Πού ξέρεις. Θυμήσου τις ιστορίες απ’ την ζωή των μαρτύρων. Θυμήσου τον Απόστολο Παύλο τι έγραφε μέσα από το κελί της φυλακής. Θυμήσου αυτά που λέγαμε πέρυσι στην κατήχηση.
– Σας ευχαριστώ, πάτερ. Χρειάζομαι βοήθεια. Είμαι αδύναμος στην πίστη. Η μοναξιά της φυλακής, ένα χρόνο τώρα, μ’ έφερε σε απελπισία. Συγγνώμη…
– Σε καταλαβαίνω. Είναι ανθρώπινο να κλονιστεί κανείς μετά από μία τέτοια αδικία, που την πληρώνει, μάλιστα, τόσο πολύ ακριβά. Στη θέση σου δεν ξέρω κι εμείς τι θα κάναμε. Σε παρακαλούμε, όμως, στο όνομα του Θεού της Αγάπης στον Οποίο πιστεύουμε, δείξε μεγαλοψυχία στον συνέταιρό σου. Συγχώρα τον, μέσα από την καρδιά σου, για ό,τι σου έκανε. Έτσι θα ηρεμήσεις. Και μην ξεχνάς να προσεύχεσαι για την σωτηρία του. Αυτό δεν μας δίδαξε ο Χριστός πάνω στον Σταυρό; Προσπάθησε με το παράδειγμά σου να μιλήσεις για τον Χριστό στους συγκρατουμένους σου.
– Ποιος να καταλάβει από τέτοια, πάτερ, εδώ μέσα. Η φυλακή αγριεύει τον άνθρωπο. Άλλωστε, όπως ξέρετε, οι περισσότεροι εδώ μέσα είναι βουδδιστές ή άθρησκοι.
– Προσπάθησε εσύ και τ’ άλλα άφησέ τα στα χέρια του Θεού. Κάποιες φορές υπάρχουν άνθρωποι όχι μακριά μας, αλλά δίπλα μας, πολύ κοντά μας που αναζητούν τον αληθινό Θεό της Αγάπης και της Συγγνώμης. Διψούν για λίγη ζεστασιά και πρέπει εμείς οι Χριστιανοί να τους προσφέρουμε…
Καθώς μιλούσα, από την μία έβλεπα τον Γιοχάν να συνέρχεται, να ξαναβρίσκει την κλονισμένη πίστη κι εμπιστοσύνη του στον Θεό και απ’ την άλλη τον δεσμοφύλακα-πρακτικογράφο να γράφει και να με κοιτάζει περίεργα. Όταν συναντιόντουσαν οι ματιές μας έξυνε αμήχανα το κεφάλι του σαν να ήθελε να πει κάτι. Στο τέλος τ’ αποφάσισε και μίλησε.
– Θέλω να γίνω Χριστιανός! μας είπε.
– Τι;
– Ναι, χρόνια ψάχνω να βρω έναν Θεό που να διδάσκει την αγάπη, όπως την άκουσα από σας σήμερα…
Οι τελευταίες λέξεις του καλύφθηκαν από τον εκκωφαντικό θόρυβο της σειρήνας που ειδοποιούσε για την λήξη του πεντάλεπτου.
Καθώς φεύγαμε, αφήναμε πίσω μας τον Γιοχάν με το πρόσωπό του να λάμπει από χαρά και έναν «κρυπτοχριστιανό» -τον δεσμοφύλακα- να φωνάζει προστακτικά να περάσει ο επόμενος φυλακισμένος στον θαλαμίσκο του επισκεπτηρίου.
– Γιοχάν, πρόλαβα να πω με υπονοούμενα, τον δεσμοφύλακα και τα μάτια σου…
Τσο Σονγκ Αμ
Σεούλ Κορέας
___________________________
1 Η μεγάλη οικονομική κρίση της Κορέας (IMF) ξέσπασε το 1997 και τερματίστηκε μετά από δύο χρόνια.
2 Ο δεσμοφύλακας-πρακτικογράφος στέκεται πάντα δίπλα στον κρατούμενο και κρατάει τα πρακτικά της συζητήσεως. Επεμβαίνει ή διακόπτει την συζήτηση, όταν εκείνος κρίνει, σύμφωνα με τις κορεατικές αρχές, ως ακατάλληλο το περιεχόμενό της. Για τον λόγο αυτό απαγορεύεται η συζήτηση να γίνει σε ξένη γλώσσα.

Εκ του περιοδικού Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός 
Τεύχος 93

http://www.diakonima.gr/2013/07/12/%ce%b8%ce%ad%ce%bb%cf%89-%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%af%ce%bd%cf%89-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%82/

Συνάντηση γνωριμίας με την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Κογκό

$
0
0

 

 
Την Τρίτη 16 Απριλίου 2013 στο Α΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής και ώρα  12.00-13.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε η συνάντηση γνωριμίας με την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, η οποία λειτουργεί στο Κογκό. Στη συνάντηση  συμμετείχαν ως ομιλητές μερικοί από τους διδάσκοντες του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, οι οποίοι διδάσκουν μαθήματα μέσω διαδικτυακής σύνδεσης στην εν λόγω Σχολή εθελοντικά. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι αναπληρώτριες καθηγήτριες του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Νίκη Παπαγεωργίου και Μαρία Καζαμία-Τσέρνου. Παρών συμπτωματικά στην εκδήλωση ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής του προγράμματος. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το έργο και τις δυσκολίες της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Κογκό και τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας με το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ.
 
 
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης μίλησαν για το όλο πρόγραμμα συνεργασίας και την προσωπική τους εμπειρία ο καθηγητής Γεώργιος Μαρτζέλος, οι αναπληρώτριες καθηγήτριες Νίκη Παπαγεωργίου και Μαρία Καζαμία-Τσέρνου, οι οποίες είχαν επισκεφτεί την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Κογκό πριν από μερικούς μήνες και δίδαξαν για ένα μήνα στους φοιτητές της στη γαλλική γλώσσα, η επίκουρη καθηγήτρια Αγγελική Ζιάκα και ο επίκουρος καθηγητής Χαράλαμπος Ατματζίδης. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε προβολή διαφανειών από τους χώρους της Θεολογικής Σχολής στο Κογκό και την καθημερινή ζωή των φοιτητών της. Οι φωτογραφίες που προβλήθηκαν τραβήχτηκαν από την κ. Καζαμία-Τσέρνου κατά την πρόσφατη διαμονή της στους χώρους της Σχολής. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης επιχειρήθηκε επίσης σύνδεση μέσω Skype με τους φοιτητές στο Κογκό. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στο κείμενο της κ. Παπαγεωργίου που αναρτήθηκε στα Θεολογικά Δρώμενα με τον τίτλο: Faculté de Théologie Université de l’Eglise Orthodoxe au Congo [Θεολογική Σχολή του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου του Κογκό]
 


http://blogs.auth.gr/moschosg/2013/04/17/%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD/

Συμβολή Στην Εκπαίδευση Παιδιών Της Αφρικής: "Μια γεύση από τα παιδιά της Κένυας..."

$
0
0
 
Σκοπός του Συλλόγου είναι να συμβάλει στη διευκόλυνση της πρόσβασης άπορων παιδιών και νέων της Αφρικής στην εκπαίδευση.
 
Συγκεκριμένα στοχεύουμε στην…

α) Εξασφάλιση υποτροφιών για την ετήσια εγγραφή στο σχολείο ορφανών ή πολύ φτωχών μαθητών.
β) Παροχή γραφικής ύλης σε σχολεία και μαθητές
γ) Οργάνωση καλοκαιρινών κατασκηνώσεων με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο.
δ) Συμβολή στην ανέγερση σχολείων και τον εξοπλισμό τους.
ε) Δημιουργία παιδαγωγικού υλικού για την κατήχηση των νέων στα πλαίσια της ορθόδοξης παράδοσης
στ) Συμβολή στην κατά τόπους εκπαίδευση κατηχητών και ιερέων.
ζ) Στήριξη φοιτητών που σπουδάζουν στον τόπο τους ή σε άλλη χώρα. 
 

Χειροτονία Ιερέα από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Γουινέας Γεωργίου

$
0
0

Κείμενο Θεοδώρα Αβαγιανού
Φωτογραφίες Ι.Μ. Διδυμοτείχου

Τον ιεροδιάκονο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Δαμασκηνό Φυλακτό χειροτόνησε πρεσβύτερο χθες, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός κατά τη διάρκεια αρχιερατικού συλλείτουργου στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως.

Στο συλλείτουργο που παρακολούθησαν συγγενείς του νεου κληρικού και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή, συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιοςκαι ο Μητροπολίτης Ισπανίας κ. Πολύκαρπος.



Ο Δαμασκηνός Φυλακτός είναι απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και πτυχιούχος Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών.

Διακόνησε για πέντε περίπου χρόνια με απόσπαση, στην Αλεξάνδρεια και στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Θα υπηρετήσει στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου, καλύπτοντας εφημεριακά κενά.

Περισσότερα... http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=3095&catid=6

"This month’s featured Orthodox Mission Priest is Fr. Mark Briggs who serves at Sts. Peter and Paul in Ihiala, Nigeria."

$
0
0
 
 
This month’s featured Orthodox Mission Priest is Fr. Mark Briggs who serves at Sts. Peter and Paul in Ihiala, Nigeria.
Please pray for him and all of the Orthodox ministries that offer Christ's unconditional love to the people of Nigeria. You can help support priests like Fr. Mark Briggs by making a gift to the OCMC Support a Mission Priest Program. For more details about SAMP and to make a donation, please visit
http://www.ocmc.org/about/samp.aspx Thank you!
 
 
Photo: This month’s featured Orthodox Mission Priest is Fr. Mark Briggs who serves at Sts. Peter and Paul in Ihiala, Nigeria. Please pray for him and all of the Orthodox ministries that offer Christ's unconditional love to the people of Nigeria. You can help support priests like Fr. Mark Briggs by making a gift to the OCMC Support a Mission Priest Program. For more details about SAMP and to make a donation, please visit http://www.ocmc.org/about/samp.aspx Thank you!
 

Οrthodox Liturgy in Kamangu (Kenia)

Ο Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν Παντελεήμων στο Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο «Άγιος Ευστάθιος»

$
0
0

 
Το Σάββατο, 6η Ιουλίου 2013, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων μετέβη στην πόλη Dolisie του Κονγκό προκειμένου να παραδώσει μεγάλη ποσότητα τροφίμων στο ορθόδοξο Ορφανοτροφείο «Άγιος Ευστάθιος», τα οποία αποτελούν προσφορά αγάπης του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός».   

Επισημαίνεται ότι σε αυτόν τον χώρο αγάπης, θαλπωρής και προστασίας της Εκκλησίας φιλοξενούνται 26 παιδιά, ηλικίας 7-17 ετών. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Επίσκοπος έδωσε προτεραιότητα στην αναδιοργάνωση και στην βελτίωση του τρόπου διαχειρίσεως των ιδρυμάτων της τοπικής Εκκλησίας σύμφωνα με την νομοθεσία της χώρας, εφ’ όσον η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι επισήμως αναγνωρισμένη από την Δημοκρατία του Κονγκό, προκειμένου η νομιμότητα και η ευταξία να διέπουν την εύρυθμη λειτουργία τους. Επίσης, ο Θεοφιλέστατος είχε πολύωρη συνεργασία επί διοικητικών και οικονομικών θεμάτων με την Διευθύντρια του Ορφανοτροφείου, κα. Δωροθέα Samba, ενώ έδωσε σαφείς οδηγίες στους εργαζομένους. Ακόμη, συζήτησε με τα παιδιά για τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ιδρύματος, καθώς και για την πολυσχιδή δράση του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του Σεπτού Προκαθημένου του, Μακ. Θεοδώρου Β΄, στην Αφρική.



Την Κυριακή, 7η Ιουλίου, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και εκήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Ειρήνης Dolisie, μετά το πέρας της οποίας συνεργάσθηκε με τον Διευθυντή των ορθοδόξων Εκπαιδευτηρίων «Φως Εθνών», κ. Jean-Claude Tchilimbou για το επικείμενο «1ο Συνέδριο Ορθοδόξων Νέων της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του σχολικού συγκροτήματος από 24ης έως 28ης Ιουλίου 2013, με θέμα « Οι ορθόδοξοι νέοι μετέχουν ενεργά στην ζωή της Εκκλησίας.»
 
 

"Ἡ Ἁγία Κυριακὴ στὴν Ἀφρική" και η ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα της...

$
0
0
Ἡ Ἐνορία τοῦ Ἱ.Ν. Ἁγίας Κυριακῆς Π. Φαλήρου βοηθᾶ τὴν Ἐξωτερικὴ Ἱεραποστολὴ στὸ Κογκό



Επισκεφθείτε αυτή την ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα: http://www.inak.gr/ierapostoli/
                                  
 
Ταυτότητα - Έκκληση για Βοήθεια

Βοηθεῖστε κι ἐσεῖς


Ποιοί εἴμαστε:
  Ἱ. Ν. Ἁγίας Κυριακῆς Ἀμφιθέας-Παλαιοῦ Φαλήρου
Λ. Ἀμφιθέας 60, 175 64 ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡO
τηλ: 2109419643 fax: 2109416425
Website: www.inak.gr e-mail: mail@inak.gr 

Ὑπεύθυνος: Ἀρχιμ. Βασίλειος Γιαννάκας
Ἡ Ἐνορία μας βοηθάει τὴν Ἱερὰ Ἐπισκοπῆ Κατάγκα τοῦ Κογκό.
Τὸ 1989 μετέβη στὀ Κολουέζι τοῦ Κογκὸ ὁ π. Μελέτιος Γρηγοριάτης σὲ ἀντικατάσταση τοῦ π. Κοσμᾶ Γρηγοριάτη ὁ ὁποίος εἶχε χάσει τὴ ζωή του σὲ ἀτύχημα. Ἐκεῖ ὑπηρέτησε ἱεραποστολικὰ γιὰ 18 συναπτὰ ἔτη. Τὴν 1η Νοεμβρίου 2006 ἱδρύθηκε ἡ Ἱερὰ Ἐπισκοπή Κατάγκαςδιὰ Πατριαρχικοῦ καὶ Συνοδικοῦ Τόμου καὶ ὁ π. Μελέτιος ἐξελέγη Ἐπίσκοπος τὴς νεοϊδρυθείσης Ἐπισκοπῆς καἰ χειροτονήθηκε ἀπὸ τὸν Μακαρ. Πατριάρχη Ἀλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄ τὴν 25η Νοεμβρίου. Στὴν πνευματικὴ δικαιοδοσία τῆς Ἐπισκοπῆς περιλαμβάνεται ἡ μεγάλη περιοχὴ Κατάγκα τοῦ Κογκό.
Έδρα: Λουμπομπάσι τοῦ Κογκό
B.P Box.108 Kolwezi CONGO
Τηλ. & Φαξ:  +243-814826813/ 814040100
email. ierapkol_athos@yahoo.gr
Ἔχουμε ἀνάγκη ἀπό:
Τὴν συμπαράστασή σας,
τὶς προσευχές σας,
τὴν ὅποια οἰκονομική
ἢ ἄλλη προσφορά σας.

Συγκεντρώνουμε:
Βιβλία γαλλικά
Ἰατροφαρμακευτικὸ ὑλικό

Οἱ Ναοὶ μποροῦν νὰ συμβάλουν μέ:
Νάμα γιὰ τὴν Θ. Κοινωνία
Λάδι και θυμίαμα
Εἴδη σχετικὰ μὲ τὴν Λατρεία.


Κατασκευὴ Ἱεροῦ Ναοῦ τῆς Ἁγίας Κυριακῆς
στὸ Λουμπομπάσι τοῦ Κογκό
Τὸ κόστος κατασκευῆς
ἀνέρχεται συνολικά στὸ ποσὸ τῶν  70.000€
Ἔως τώρα ἔχουμε συγκεντρώσει   
35.300€ (ἔως  13-7-13)
Ἀπομένουν ἀκόμα                            34.700€

 http://www.inak.gr/ierapostoli/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1/

Το νοσοκομείο στο Κολουέζι

$
0
0
Ἡ Ἐνορία τοῦ Ἱ.Ν. Ἁγίας Κυριακῆς Π. Φαλήρου βοηθᾶ τὴν Ἐξωτερικὴ Ἱεραποστολὴ στὸ Κογκό:


Ἕνας ἀπὸ τοὺς τομεῖς ποὺ δραστηριοποιείται ἡ Ἱεραποστολὴ εἶναι ὁ χῶρος τῆς δημόσιας ὑγείας, τῆς προληπτικῆς ἰατρικῆς καὶ τῆς ἀντιμετώπισης τῶν παντὸς εἴδους ὑγειονομικῶν προβλημάτων. Ἔχει δημιουργήσει στὸ Κολουέζι ἕνα νοσοκομεῖο μὲ δυναμικότητα 80 κλινῶν καὶ δυνατότητα ἐπέκτασης στὶς 120. Σ’ αὐτὸ προσφέρουν τὶς ὑπηρεσίες τους τρεῖς γιατροὶ γενικῆς ἰατρικῆς καὶ ἄλλα 25 ἄτομα βοηθητικὸ προσωπικὸ στοὺς τομεῖς τῆς παθολογίας, χειρουργικῆς, γυναικολογίας-μαιευτικῆς, καὶ παιδιατρικῆς. Διαθέτει ἐργαστήριο ἀκτινολογικό, ὑπερηχογραφικὸ καὶ μικροβιολογικό, αἱματολογικό,  βιοχημικό. Διακρίθηκε καὶ βραβεύθηκε ὡς τὸ καλύτερο καὶ πιὸ σύγχρονο Νοσοκομεῖο στὸ Κολουέζι!
Διαθέτει ἐπίσης φαρμακεῖο γιὰ νὰ καλύπτει τὶς ἀνάγκες τῶν ἀσθενῶν. Γιὰ τὴν ἐνίσχυση αὐτοῦ τοῦ φαρμακεῖου μὲ ἕνα εὐρὺ φάσμα φαρμάκων ὥστε νὰ μπορεῖ νὰ ἀνταποκρίνεται στὶς τεράστιες ἀνάγκες ποὺ ὑπάρχουν, συγκεντρώνουμε φάρμακα: Καρδιολογικά, ἐνδοκρινολογικά, ρευματολογικά, ἀντικαρκινικά, ψυχιατρικά, ἀντιδιαβητικά, ἀντιυπερτασικὰ καὶ λοιπὰ φάρμακα τοῦ κυκλοφορικοῦ, φάρμακα γιὰ τὸ πεπτικό, ἀντιβιωτικὰ καὶ λοιπὰ φάρμακα τοῦ ἀναπνευστικοῦ. (Νὰ μὴν χρειάζονται ψύξη καὶ νὰ ἔχουν ἡμερομηνία λήξεως μετὰ τὸν Σεπτέμβριο τοῦ 2013).

http://www.inak.gr/ierapostoli/%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%ad%ce%b6%ce%b9/

"Στο δυτικό κομμάτι της Αφρικής βρίσκεται η Δημοκρατία του Κονγκό, γνωστή και ως Κονγκό - Μπραζαβίλ..."

$
0
0




Βασίλης Σπυρόπουλος

Στο δυτικό κομμάτι της Αφρικής βρίσκεται η Δημοκρατία του Κονγκό, γνωστή και ως Κονγκό - Μπραζαβίλ, γαλλική αποικία που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960. Εδώ, στις ακτές του Ατλαντικού, οι πρώτοι πυρήνες της Ορθοδοξίας εμφανίστηκαν στις αρχές του 1980. Το 1995 η χώρα του Κονγκό τέθηκε υπό την πνευματική δικαιοδοσία της Μητρόπολης Κεντρώας Αφρικής, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Από το 2004 η δράση της ιεραποστολής συνέβαλε στο κτίσιμο ναών και ευαγών ιδρυμάτων, ενώ πολλαπλασιάστηκαν οι γηγενείς που ασπάστηκαν την Ορθοδοξία.

Το 2010 η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποφάσισε τα κράτη του Κονγκό και της Γκαμπόν να αποσπαστούν από την πνευματική δικαιοδοσία των Μητροπόλεων Κεντρώας Αφρικής και Καμερούν και να αποτελέσουν ξεχωριστή επισκοπή. Δύο χρόνια αργότερα, ύστερα από πρόταση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εξέλεξε τον πρώτο ποιμενάρχη της νέας επισκοπής, τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονα.

«Στην επικράτεια του Κονγκό - Μπραζαβίλ υφίστανται οκτώ πολυπληθείς ενοριακές κοινότητες στις πόλεις Πουάν Νουάρ, Μπραζαβίλ, Λουινγκί, Ντολιζί, Νκάι και Ιμπροφόντο, εξυπηρετούμενες από ισάριθμους εφημερίους» λέει στη «δημοκρατία» ο κ. Παντελεήμων, τονίζοντας ότι «στην πόλη Dolisie λειτουργούν από εξαετίας το ορφανοτροφείο «Αγιος Ευστάθιος» που περιθάλπει 27 ορφανά παιδιά, και τα ορθόδοξα εκπαιδευτήρια Φως Εθνών, στα οποία φοιτούν 347 φτωχοί μαθητές και μαθήτριες, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό σύστημα του κράτους». Το έργο της νεοσύστατης επισκοπής είναι πολυποίκιλο. «Στην έδρα της επισκοπής Πουάν Νουάρ, συμπρωτεύουσας του Κονγκό, εκπέμπει το ραδιοφωνικό του σήμα ο ορθόδοξος ραδιοσταθμός Φωνή της Ορθοδοξίας» σημειώνει ο θεοφιλέστατος, ο οποίος μας λέει ότι και άλλα έργα για την πνευματική και σωματική υγεία των ανθρώπων βρίσκονται σε εξέλιξη. «Μια ιερά μονή, τέσσερις ιεροί ναοί και ένα διαγνωστικό ιατρικό κέντρο βρίσκονται υπό ανέγερση, αν και η παρούσα οικονομική δυσπραγία έχει αναστείλει την περαιτέρω κατασκευαστική πορεία τους». Η ορθόδοξη μαρτυρία δίδεται και στο γειτονικό κράτος της Γκαμπόν, όπου «υφίσταται μία ενοριακή κοινότητα, στην πρωτεύουσα Λιμπρεβίλ, στερουμένη ιερού ναού και ιερέα», όπως υπογραμμίζει ο κ. Παντελεήμων.

Οταν ζητήσαμε από τον θεοφιλέστατο να μας μιλήσει για το ιεραποστολικό έργο της Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, εκείνος προετοιμαζόταν να επισκεφθεί το βόρειο Κονγκό, εκεί όπου ζει η φυλή των Πυγμαίων. Οπως μας αποκάλυψε, «τριάντα μέλη έχουν ήδη ασπασθεί την Ορθοδοξία, ενώ άλλα 15 αναμένουν να λάβουν άμεσα το άγιο βάπτισμα». Ο θεοφιλέστατος μοιράστηκε μαζί μας τις αγωνίες και τα σχέδιά του γι' αυτούς τους ανθρώπους. «Σκέφτομαι την περαιτέρω ποιμαντική τους πρόοδο, την κατήχηση, την έλλειψη του δικού τους λατρευτικού χώρου, αλλά και των απαραίτητων δομών για την περαιτέρω πνευματική τους προαγωγή. Οραματίζομαι την ανέγερση ενός ναού, ίσως από ξύλο, αφού οι Πυγμαίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των τροπικών δασών του Βορρά, καθώς και ενός σχολείου για τα παιδιά τους».


Τα σχολεία, το ορφανοτροφείο και οι φόβοι των ντόπιων για τα πνεύματα

«Φωλιές αγάπης» χαρακτηρίζει ο κ. Παντελεήμων το ορφανοτροφείο της επισκοπής και τα ορθόδοξα εκπαιδευτήρια Φως Εθνών στο Κονγκό, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική κρίση που έχει προκύψει «έπληξε τις ιεραποστολές, τις οποίες έως τώρα η θυσιαστική αγάπη του Ελληνα της μητροπολιτικής Ελλάδος, της Κύπρου και της διασποράς ήξερε πάντοτε να υποστηρίζει, προσφέροντας απλόχερα προς κάθε πάσχοντα αδελφό χωρίς διάκριση φυλής, γλώσσας και πίστης». Στη μέση έχουν μείνει πολλές σημαντικές δράσεις, ωστόσο ο ίδιος δεν χάνει την ελπίδα του. «Στην πολυσυλλεκτική κοινωνία του Κονγκό, όπου το Ισλάμ, ο καθολικισμός, ο προτεσταντισμός, οι σέκτες και η προγονολατρεία συνυπάρχουν, οι τέσσερις ορθόδοξοι ενοριακοί ναοί έμειναν ημιτελείς, ενώ το έργο της ανέγερσης του διαγνωστικού ιατρικού κέντρου, που θα αποτελούσε καταφυγή σωτηρίας από τη θανατηφόρα ελονοσία, τη χολέρα και τον τύφο, έχει ανασταλεί». «Δεν είναι εύκολο να οδηγήσεις τους αγαθούς στα αισθήματα Αφρικανούς αδελφούς να απαρνηθούν τοπικές δοξασίες και αντιλήψεις, ενταγμένες στην πολυαιώνια φυλετική κουλτούρα τους. Ο κόσμος των πνευμάτων, που συχνά ζητά αιματηρή θυσία ή την αιχμαλωσία της ψυχής, απαιτεί έντονη και κοπιώδη ποιμαντική προσπάθεια για να ανατραπεί στη χρονική εξέλιξη των γενεών» λέει ο επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων. «Η πρόσφατη εμπειρία μου, η οποία προκύπτει από την κίνηση να σκεπάσω με το ράσο μου μια γυμνή ψυχασθενή κοπέλα, που βρισκόταν στη μέση του δρόμου, και η έντονη αντίδραση των διερχομένων, που με έκφραση απόγνωσης εκραύγαζαν εξ αποστάσεως να απομακρυνθώ, αφού η ψυχική νόσος εκλαμβάνεται ως δαιμονική κυριαρχία, με προβλημάτισαν βαθιά» σημειώνει, προσθέτοντας ότι «σε τούτες τις κοινωνίες, που υπάρχει ακόμα η τελετή του αποδιοπομπαίου τράγου, τις περισσότερες φορές τη θέση του ζώου παίρνει μια τραγική ανθρώπινη ύπαρξη, άρρωστη ψυχικά, που εκδιώκεται αδιάκοπα ως φορέας αμαρτημάτων και κατοικητήριο κακόβουλων πνευμάτων».


«Κατάθεση μαρτυρίας»

Για τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Μπραζαβίλ και Γκαμπόν η ιεραποστολή στο Κονγκό σήμερα «είναι ένας χώρος καταθέσεως της ορθοδόξου μαρτυρίας, αγώνος, αγωνίας και ελπίδος». Παράλληλα, είναι «χώρος προκλήσεων, όπου οι λόγοι του Αναστάντος Ιησού “ιδού εγώ μεθ΄ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος” (Ματθ. 28,20) αποτελούν το εγγυημένο εφαλτήριο νέων ποιμαντικών οραματισμών και προσπαθειών, προς όφελος των ευγενών κατοίκων της χώρας του αφρικανικού ισημερινού».

 http://www.dimokratianews.gr/content/16955/%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CE%B1%CF%81%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B3%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%80%CF%85%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85%CF%82

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΪΡΟΥ

Ἀποστολή ὑλικῶν στὴν Ἱεραποστολή

$
0
0


Τὴν Τετάρτη 29 Μαΐου 2013 στείλαμε στὸ Κοντέϊνερ ποὺ ἐτοιμάζεται γιὰ τὴν Ἱεραποστολὴ στὸ Λουμπουμπάσι τοῦ Κονγκό, ὅσα συγκεντρώναμε τὸ τελευταῖο διάστημα: Πολλὲς εἰκόνες, ἕνα σκαλιστὸ κουβούκλιο Ἐπιταφίου, εἴδη λατρείας (στολὴ ἁγίας τράπεζας, καντήλια κλπ), πάνω ἀπὸ 15 κιλὰ θυμίαμα, 100 κιλά λάδι γιὰ τὰ καντήλια, καὶ σχεδόν 1000 φιάλες μὲ νάμα γιὰ τὴ Θ. Λειτουργία. Στὴ συγκέντρωση αὐτῶν βοήθησαν καὶ οἱ ἄλλες ἐνορίες τῆς Μητροπόλεως. Συχνὰ πράγματα ποὺ ἐμεῖς δὲν τὰ χρειαζόμαστε καὶ «μᾶς πιάνουν τὸν τόπο», γιὰ κάποιους ἄλλους εἶναι ἀπολύτως ἀπαραίτητα!
 


 
 
apostoli1apostoli2apostoli3apostoli4
apostoli5apostoli6apostoli7apostoli9
apostoli8apostoli10apostoli11apostoli12

Métropole (Archevêché) d’Afrique Centrale

$
0
0

Historique

Depuis 19iem siècle, venaient les grecs, les russes, les roumains et d’autres orthodoxes de l’Europe Orientale au Congo afin d’y travailler comme des employés, des entrepreneurs, des commerçants, des cultivateurs, des hôteliers. Très tôt le Médecin Panagiotis POTOGOS, en 1872 devient le grec explorateur qui piétina la terre congolaise et offrit sans lucre ses services médicaux.

Avec le rassemblement de la population orthodoxe, le Patriarcat d’Alexandrie fonde en 1958 la Métropole (Archevêché) d’Afrique Centrale et “Exarque de tout l’Equateur avec le premier prélat le Métropolite Cyprien. Cyprien fut succédé par le bien heureux Nicodème, et ce dernier par Mgr Timotheos KONTOMERKOS en 1977 qui a travaillé missionnairement jusqu’à son bien heureux trépas en 2003.

En 2003, le bienheureux Patriarche PETROS VII consacra l’Archimandrite Ignatios MADENLIDIS Métropolite d’Afrique Centrale. Celui-ci a travaillé missionnairement durant une vingtaine d’année à Kananga. Il démissionna en 2010.

En Octobre de l’année 2010, le Saint Synode de l’église d’Alexandrie élu l’Archimandrite P.Nikiforos MIKRAGIANNANITE, professeur et secrétaire général académique à l’Université Orthodoxe d’Afrique Centrale. Et il fut sacré évêque le 24 octobre à Alexandrie par le Pape et Patriarche THEODORE II et il fut intronisé le 19 décembre 2010 à la Cathédrale du Temple de Saint Nicolas à Kinshasa.

Aujourd’hui la juridiction du Saint ‘Archevêché d’Afrique Centrale s’étend sur le territoire congolais à l’exception de la province de Katanga qui constitue un Evêché autonome ayant pour primat l’Excellence Mgr Meletios GRIGORIATIS.

Au sein de l’Archevêché d’Afrique Centrale servent 38 prêtres, 1 diacre, 3moines, alors qu’il y a 13 temples communaux et 135 paroisses qui paissent les troupeaux spirituels de la population Orthodoxe locale qui est constitué des congolais, des grecs, des russes ;des roumains et des Orthodoxes d’autres nationalités.

Depuis 2007 débuta le fonctionnement de la faculté de Théologie “Saint Athanase l’Athonite” qui compte aujourd’hui 62 étudiants. Les enseignants qui y donnent cours proviennent du Congo, de Saint Serge de Paris, d’Athènes, de Thessalonique, de Strasbourg et de Sidney. Il y a aussi des cours des distances qui y sont dispensés avec réussite.

Sous la responsabilité et avec les dépenses de l’Archevêché il y a des écoles à un grand nombre d’élèves locaux qui sont opérationnelles. (Seulement au Centre Mission de Kananga, les Complexes de la mission comptent près de 1000 élèves).
La Sainte Métropole d’Afrique Centrale exerce une œuvre sociale Orthodoxe multidimensionnelle.

L’œuvre de l’Archevêché est secondée par des médecins visiteurs de la Grèce qui offre bénévolement des services aux patients sans faire des considérations religieuses.


Administration

L’Archevêché d’Afrique centrale comprend la R.D. Congo à part la province du Katanga.
Son siège se trouve à Kinshasa et son adresse est: 87, boulevard du 30 juin, B.P. 11097, Kinshasa 1-Gombe, R.D. Congo.
Dans notre Archevêché se trouve en retraite l’Archevêque de Pentapole (ex-Archevêque d’Afrique centrale) Mgr Ignace qui, avec son zèle continue à offrir son service à l’Eglise locale: son numéro téléphonique est 002438017004204.
Le responsable du bureau de l’Archevêché est le Père Claude Mbayi. Le secrétaire et responsable des affaires extérieures de l’Archevêché est le Dr Théodore Fumunzanza Gimuanga.
Les responsables de la commission de l’éducation dans notre Archevêché sont: Dr Théodore Fumunzanza Gimuanga, Delphin Manenga et père Jacob Banza Kavutakanya.
Les temples construits sont 31, il y a aussi 135 paroisses avec des temples non construits en matériaux durables. Il y a 38 prêtres, 1 diacre et 3 moines.

Vicariat Episcopal I

Kinshasa: La cathédrale de l’Archevêché est le temple de St. Nicolas dans la cour de la Communauté Hellénique, dont le curé est le père Claude Mbayi. C’est là que se trouvent aussi les bureaux de l’Archevêché.
Adresse: 87, boulevard du 30 juin, B.P. 11097, Kinshasa 1-Gombe, R.D. Congo.

Ambassade de la Grèce: L’Ambassadeur est Mr Alexandre Catranis.

Communauté Hellénique: Le président est Mr Gerasimos Dounis et le vice président est Mr Constantin Sophiadis. A la Communauté Hellénique il y a des écoles helléniques (Primaire et Secondaire).

Dans la résidence du Métropolite, il y a le saint temple des saints Denys le rhéteur et Métrophane.

Au quartier Kauka il y a le temple du saint Evangéliste Marc, dont le curé est le père Jacob Banza Kavutakanya. Là se trouve aussi le complexe scolaire «Saint-Marc», don de la Communauté Hellénique à l’Archevêché.

A Kasangulu: il y a le temple de saint Jean Chrysostome et une école primaire denommée «PERE CHRYSOSTOME PAPASARANTOPOULOS», en mémoire et honneur du premier missionnaire qui a posé les bases de l’Eglise Orthodoxe au Congo.

A Mbanza-Ngungu: il y a le temple de la sainte Vierge «Source de Vie», dont le curé est le père Agapios Matondo.

A Nkanka: il y a le temple de la Présentation du Seigneur, ainsi qu’une école primaire.

A Gungu au Bandundu: il y a le temple de l’Annonciation de la Vierge, ainsi qu’une école primaire.

En s’approchant vers l’aéroport de Kinshasa, il se crée déjà une nouvelle paroisse qui va commencer par l’édification d’un temple dédié aux Saints Archanges avec la perspective de construction d’une école. La pose de la première pierre par sa Béatitude le Pape et d’Alexandrie et de toute l’Afrique THEODORE II‚ lors de sa visite au mois d’Οctobre 2012 en République Démocratique du Congo.


Vicariat Episcopal II

Kananga: le premier et grand missionnaire du Congo l’Archimandrite Chrysostome Papasarantopoulos est venu et a apporté à Kananga l’Orthodoxie en 1972 aidé par sa nièce Olga Papasarantou, soeur infirmière. Il fut succedé après sa mort par l’Archimandrite missionnaire Chariton Pnevmatikakis. Leurs saintes reliques etleurs tombes sont conservées au cimetière spécial derrière l’ancien temple de Saint André à Kananga.

A Kananga se trouve le Centre mission Orthodoxe. Le centre missionnaire est composé de neuf femmes missionnaires enseignantes et infirmières, appartenant à des fraternités des soeurs consacrées de la Grèce. Ce centre travail d’une manière efficace.
Il y a les écoles «Lumière des nations»: deux écoles primaires (filles et garçons), et l’école secondaire (filles et garçons). Il y a aussi une extension de l’école primaire à Tshilumba.

Dans la cour de la mission, il y a un dispensaire; des cercles d’études de Saintes Ecritures (pour hommes et femmes) y fonctionnent, ainsi que des écoles de Catéchèses. Il y a aussi une radio station «La voix de l’Orthodoxie».

Notons que dans la mission, un temple majestueux du saint apôtre André, un monument pour la ville de Kananga et tout le Congo, est inauguré par le pape et patriarche d’Alexandrie et de toute l’Afrique THEODORE II‚ lors de sa visite au mois d’Octobre 2012 en République Démocratique du Congo.

A Kananga il y a aussi les temples de l’Ascension du Seigneur, la sainte Sophie et ses trois filles martyres, Pistis, Agape, et Elpis. Aussi ils content reconstruire le temple de l’Annonciation de la Vierge.

A Tshilumba il y a le temple de la sainte Vierge «Source de Vie» et à Mikalayi le temple du prophète Elie.

A Mukanya Kalamba, il y a le temple de la Transfiguration du Seigneur.

A Ndekesha, il y a le temple de saints Constantin et Hélène et à Kazumba le temple de saint Nicolas.

A Mweka, il y a le temple de saint Georges et de saints Spyridon et Stylianos.

Au Sankuru, à Shamana, le temple de saint Euthyme le Jeune et une petite Clinique.

A Bena Leka, il y a le temple de saint Nicolas.

A Tshikapa, il y a les temples des saints apôtres Pierre et Paul (à Kele) et de saint Jean Chrysostome (à Kanzala).

A Luiza, il y a le temple de saint Nectaire.

A Mbuji-Mayi, il y a le temple de saints Athanase et Cyrille, Patriarches d’Alexandrie.

A Mwene-Ditu, le temple de saint Jacques le frère du Seigneur.

A Luputa, le temple de la sainte Catherine.


Vicariat Episcopal III

A Kisangani, il y a le temple de l’Annonciation de la Vierge, à Isiro, le temple de saint Démetre, à Bunia le temple de saint Nicolas, à Uvira, le temple de saint Basile le Grand, à Kamanyola, le temple de l’Annonciation de la Vierge.

 
LA FACULTE DE THEOLOGIE ORTHODOXE «SAINT ATHANASE L’ATHONITE»

Elle est située à Mont-Ngafula à Kinshasa. Elle a été inaugurée en septembre 2007 par le Patriarche Théodore II. Des professeurs d’universités du Congo y enseignent, ainsi que de l’Australie, de la France et de la Grèce. La méthode de télé-enseignement (téléconférence) est déjà d’application. La faculté a plus de 75 étudiants de différents coints du Congo (R.D.C.) et des pays voisins. Les cours se donnent en français.

L’université Orthodoxe ainsi que les diplômes qu’elle accorde sont reconnus par l’Etat Congolais (Arreté ministériel). Les étudiants éditent une revue sous le titre de «L’ECHO». Un centre d’examen de la langue grecque du ministère de l’Education de la Grèce y fonctionne. La radio station «La voix de l’Orthodoxie» se trouve installée sur le site universitaire et est operationnelle.




LISTE DES CLERGES D’ARCHEVECHE D’AFRIQUE CENTRALE
 
NOM ET PRENOM, LIEU DE SERVICE

1 André Kayaya, Kananga
2 Chrysostome Bakuatshibasu, Kananga
3 Jacob Kavutakanya, Kinshasa
4 Marc Bukasa (retraité), Luputa
5 Agathonique Bishiyayi, Tshikapa
6 Paul Mukengeshayi, Kananga
7 Basile Muamba, Kananga
8 Stéphane Muntu, Kananga
9 Théophane Ntumba, Kananga
10 Théophile Bafue, Kananga
11 Gérassimos Kanku, Kananga
12 Cyrille Bakatufikila, Mweka
13 Denys Mulamba, Tshikapa
14 Alexandre Minga, Mweka
15 Augustin Mingashanga, Sankuru
16 Benedict Ndibu, Kananga
17 Matthieu Nvudu, Tshilumba
18 Victor Bakamana, Ndekesha
19 Claude Mbayi, Kinshasa
20 Augustin Mombela, Mikalayi
21 André Jikayi, Mwene-Ditu
22 Démetre Kalombo, Kinshasa
23 Callinique Kakanda, Kananga
24 Emilien Kitengie, Mbuji-Mayi
25 Hariton Musungayi, Kananga
26 Agapios Matondo, Mbanza-Gungu
27 Emmanuel Mayombo, Kananga
28 Achille Kanku, Kananga
29 Justin Kapuku, Tshikapa
30 Démetre Riziki, Uvira
31 Clément Mastaki, Baraka
32 Archim. Timothée Ntumba, Bunia
33 Denys Ntenta, Kafuba
34 Jean Baptiste Muela, Mbuji-Mayi
35 Jean Mbelembe, Dekese Sankuru
36 Samuel Buabua, Bena Leka
37 Alexandre Meshenge, Shambo Sankuru
38 Paul Ilunga, Luebo
39 Diacre Georges Kuyindula, Gungu

MOINES
 
1. Néophyte Muanza
2. Jean Kabamba
3. Athanase Kayembe


 http://pa-imka.org/index.php/fr/

Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Μπουσούγκιου: " Η δεύτερη αποστολή μας στην Ουγκάντα συνεχίζεται..."

$
0
0



Με τη Χάρη και την ευλογία του Θεού συνεχίζει την πορεία της η δεύτερη αποστολή στην Ουγκάντα από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής. Φέτος η αποστολή μας μεγάλωσε .Δόξα τω Θεώ. Κοντά μας  τώρα  μαζί με τον π.Γεώργιο Νυόμπι η Σταυρούλα που σπουδάζει δασκάλα,η Ελένη νοσηλεύτρια και η Σταυρούλα που σπουδάζει γιατρός .Μαζί και ο Χριστόδουλος ηλεκτρολόγος μηχανικός που ήρθε φέτος μαζί μας.Το πρόγραμμα φέτος για την Ουγκάντα είναι να μείνουμε δύο μήνες και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε περισσότερο αποτελεσματικά. Πέρυσι οι κινήσεις ήταν ανιχνευτικές .
Ή συνεχής επαφή μας με τους ανθρώπους της Ουγκάντας, μας κάνει να δραστηριοποιούμε καλύτερα το έμψυχο  υλικό και στην Ελλάδα αλλά και την Αφρική.
Φέτος με τη χάρη του θεού συνοδέψαμε περίπου χίλια κιλά πράγματα για την Ουγκάντα που ετοίμασαν και δημιούργησαν οι εθελοντικές ομάδες κυριών της Ιεράς Μονής για την Ιεραποστολή.
Όταν φτάναμε στο σπίτι που θα μέναμε, ο δρόμος φέτος ήταν χειρότερος από πέρυσι.Τα κορίτσια είπαν ότι δεν περνάει το αυτοκίνητο. Αλλά στην Ουγκάντα πάντα περνάει. Ξεφορτώσαμε τα πράγματα  και αρχίσαμε την τακτοποίηση .Φίλοι παντού και πνευματικά αδέλφια από πέρυσι.
Το πρωί είχαμε επίσκεψη στην Ναμουγκόνα.
Σε μια στιγμή μια παρέα από δέκα παιδιά έτρεξαν από μακριά και μας αγκάλιασαν.. Καραμέλες και υποκλίσεις .Πήγαμε στην Ναμουγκόνα και επισκεφθήκαμε τη Μητρόπολη  Ο επίσκοπος Ιωνάς έλειπε σε περιοδεία στην Ελλάδα, και επισκεφθήκαμε τα σχολεία  .Έπεσαν πάνω στα κορίτσια και κόντεψαν να τα ρίξουν κάτω.
Την Πέμπτη 5 Ιουλίου πήγαμε στο Μόντε  στην Ιεραποστολή του Αγίου Αντωνίου. Η σκόνη δεν σε άφηνε να δεις αλλά ο Προκόπης ,ο οδηγός  μας πήγε πολύ όμορφα.Με τα παιδιά του σχολείου  γυρίσαμε τις αίθουσες μας και μας  τραγούδησαν με πολύ χαρά.Ηχογραφήσαμε ένα τραγούδι .Σε όλο το δρόμο το ακούγαμε.Ήταν καμωμένο με  ρυθμό  και με χαρά, σαν να άκουγες την καρδιά της Αφρικής
Το απόγευμα τα παιδιά της αυλής μας ήρθαν για κατήχηση .Ανέλαβαν τα κορίτσια και πέρασαν όλοι θαυμάσια. θα το κάνουμε πολύ συχνά. Ήταν όμορφα.Στο τέλος άρχισαν να ζωγραφίζουν με κατηχητικό υλικό από την Ελλάδα και τέλος  να μαθαίνουν ένα τραγούδι από την πατρίδα..Δεν το καταλάβαιναν αλλά γελούσαν όλα μαζί ..
Η αποστολή μας συνεχίζεται .Παρακαλούμε να εύχες θε για όλους μας.π.Εφραίμ Παναούσης

Ακολουθούν φωτογραφίες από την αποστολή
 
Από τις ζωγραφιές στο χωριό Λουγκουζί
 
έτοιμοι για παιχνίδι
 
 
Καραμμέλες στο Μόντε από τη Σταυρούλα
 
ζωγραφίζουν παντού!!
 
Παιδιά της Ναμουγκόνα
 
 
Η καραμέλα του Σίγκυ
 
Κατήχηση από τη Σταυρούλα στο χωριό Λουγκουζί για τον Άγιο Ταρσίζιο.Μεταφράζει ο  Κατηχητής Χριστοφόρος
 
Τραγούδια στο Μόντε και καραμέλες
 
 
 
΄το παιχνίδι της βροχής στο Λουγκουζί
 
Viewing all 16000 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>