Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15852 articles
Browse latest View live

"May the gifts of the Holy Spirit enable you and your community to continue this work by sharing the Orthodox Faith with people around the world!"

$
0
0

"The staff, missionaries, and board of the Orthodox Christian Mission Center (OCMC) pray that you have a blessed Feast of Pentecost. At Pentecost the Holy Spirit came down like tongues of fire upon the Apostles, empowering them to preach the Gospel and establish Christ’s Church. May the gifts of the Holy Spirit enable you and your community to continue this work by sharing the Orthodox Faith with people around the World!"

https://www.facebook.com/OrthodoxChristianMissionCenter?fref=nf

Ι. Επισκοπή Μπουρούντι &Ρουάντας: Προκλήσεις για το μέλλον της Ιεραποστολής

$
0
0
Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής

ierapostoles.gr

Αγαπητοί εν Κυρίω αδελφοί, Χριστός Ανέστη!

Είναι για μένα χαρά και τιμή να επικοινωνώ μαζί σας για να σας καταστήσω κοινωνούς του έργου, το οποίο επιτελείται, με τη χάρη του Θεού, με την ευλογία και την αγάπη του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεοδώρου Β΄, και φυσικά με τη δική σας ηθική και υλική συμπαράσταση και στήριξη.
Η διακονία μου στην Ιερά Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντας μετράει 15 περίπου μήνες. Πρωταρχικό μέλημά μας η περαιτέρω βελτίωση της οργάνωσης της τοπικής Εκκλησίας και η προσέγγιση των ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία και να ενταχθούν στους κόλπους της.
Όπως ήδη γνωρίζετε, στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, λειτουργούν ο Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο κέντρο της πόλης, και ο Ναός του αγίου Αρσενίου στη βιομηχανική περιοχή, ενώ ο Ιερός Ναός του αγίου Δημητρίου, στη συνοικία Τσαράμα παραμένει ημιτελής και τον χρησιμοποιούμε για τις κατηχήσεις.

Βαπτίσεις στη Ρουάντα

Μπουραμάτα

Δύο περίπου ώρες μακριά από την Μπουζουμπούρα, υπάρχει η ορθόδοξη ενορία της Μπουραμάτα, της οποίας οι κάτοικοι είναι πρόσφυγες πολέμου. Όπως είναι ευνόητο, η περιοχή έχει τεράστιες ελλείψεις και ανάγκες, με πρώτη την άμεση ανάγκη ευαγγελισμού των κατοίκων, την καταπολέμηση της πείνας, την παροχή καλύτερης εκπαίδευσης και υγείας και της διαμόρφωσης του κοινωνικού περιβάλλοντος. Σ’ αυτούς, λοιπόν, τους τομείς δραστηριοποιούμαστε εντατικά και συγκεκριμένα:

Κατήχηση

Ύστερα από τρίμηνη διδασκαλία, περισσότεροι από 600 κατηχούμενοι προστέθηκαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ μετά τη βάπτισή τους 120 ζευγάρια τέλεσαν το θρησκευτικό τους γάμο. Καθημερινά ο αριθμός των κατηχουμένων αυξάνεται.

Υγεία

Σε κάθε μας επίσκεψη, μοιράζουμε φάρμακα σε όσους τα έχουν ανάγκη. Ακόμη, με διάφορα μέσα, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, συμμετέχουμε ενεργά, στην ανακούφιση των ανθρώπων, σε περίπτωση φυσικών κατάστροφών.

Eκπαίδευση

Τον μήνα Σεπτέμβριο, αρχή του σχολικού έτους, τελέσαμε την ακολουθία του Αγιασμού, μοιράσαμε γραφική ύλη στους μαθητές και αγοράσαμε ποδήλατα για το διδακτικό προσωπικό, που διαμένει μακριά από το σχολείο, στο οποίο φοιτούν εξακόσιοι περίπου μαθητές και μαθήτριες.

Νέα ποδήλατα για τους δασκάλους της Μπουραμάτα

Κοινωνικό περιβάλλον

Διαθέσαμε ένα – σεβαστό για τα πενιχρά μας οικονομικά – ποσό σε διάφορους ορθοδόξους και όχι μόνο συνεταιρισμούς, όπως για παράδειγμα για παρασκευή άρτου και για καλλιέργεια ρυζιού.

Αντιμετώπιση της πείνας

Εφαρμόζουμε ένα επισιτιστικό πρόγραμμα, που συνίσταται στην παροχή γεύματος (ρύζι και φασόλια) καθημερινά, τόσο στους μαθητές όσο και στο διδακτικό προσωπικό. Απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, όλα τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μπουραμάτα είναι ευχαριστημένοι από την κατά 80% συνεισφορά μας στην επιβίωσή τους.

Ρουάντα

Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 100 άτομα, που έχουν ήδη βαπτισθεί, ενώ 3000 άτομα περίπου παρακολουθούν μαθήματα κατήχησης κάθε Σάββατο και Κυριακή μετά από την πρωινή προσευχή και ήδη λειτουργούν 15 ενορίες, κάτω από την επίβλεψη των κατηχητών.

Ομαδικοί γάμοι μετά από βάπτιση στο Μπουρούντι

Η Θεία Λειτουργία τελείται μια φορά τον μήνα, επειδή δεν υπάρχει εντόπιος ιερέας και ένας ιερέας από το Μπουρούντι είναι επιφορτισμένος για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας εδώ στη Ρουάντα.
Με την ευλογία του Πατριάρχη μας, στείλαμε στη Θεολογική Σχολή «Μακάριος ο Γ΄», στο Ναϊρόμπι της Κένυας δύο νέους από τη Ρουάντα, προκειμένου να σπουδάσουν Θεολογία και να χειροτονηθούν ιερείς. Ο ένας μάλιστα χειροτονήθηκε πριν από λίγες ημέρες.
Με τις αρχές της Ρουάντας διατηρούμε άριστες σχέσεις, μάλιστα, όπως άφησαν να εννοηθεί, ενδιαφέρονται για την οργάνωση της Εκκλησίας μας. Οι κοινότητες στις οποίες είναι έντονη η παρουσία της Ορθοδοξίας είναι οι περιοχές: Kaziba, Rwabatanzi, Kigali και Nyamata.
Οι δήμαρχοι όλων των επαρχιών της χώρας μας προσκαλούν και μας παρακαλούν να δημιουργήσουμε κατηχητικά κέντρα, όμως δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για να υλοποιήσουμε την επιθυμία τους, προς το παρόν τουλάχιστον, λόγω αδυναμίας αγοράς οικοπέδου για ανέγερση εκκλησιών.
Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε ένα καινούργιο σύστημα εκπαίδευσης για νέους και νέες, σε συνεργασία με τους δημάρχους των διαφόρων περιοχών. Λειτουργούμε επίσης το σχολείο της Κυριακής, μετά τη Θεία Λειτουργία, που απευθύνεται σε παιδιά.
Ακόμη, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω, ότι σύμφωνα με το νόμο της Ρουάντας, δε θα μπορούσα να προβώ σε καμία ενέργεια, χωρίς να έχω μόνιμη κατοικία στη χώρα. Αναγκάστηκα, λοιπόν, να ενοικιάσω κι εκεί ένα σπίτι. Χρειάζεται να διαθέτουμε μόνιμη στέγη είτε αγοράζοντας οικόπεδο, για να χτίσουμε σπίτι, είτε αγοράζοντας ένα έτοιμο. Η αγορά ενός οικοπέδου στοιχίζει 30.000-35.000 € και η αγορά έτοιμης οικίας μεταξύ 70.000-100.000 €.

Συσσίτιο μαθητών

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω και μερικά ακομη προβλήματα, που ήδη υφίστανται, και άλλα που έχουν στο μεταξύ αναδυθεί. Ανέγερση ναών στη Ρουάντα, δημιουργία ιατρείου, δημιουργία χώρων συγκεντρώσεων, εξεύρεση χρημάτων για παροχή υποτροφιών σε απόρους μαθητές και ακόμη ανέγερση κτηρίου για στέγαση Γυμνασίου στην Μπουραμάτα.
Και αν δεν γίνομαι φορτικός ή απαιτητικός, χρειαζόμαστε κάποια χρήματα για την αγορά ειδών, που αφορούν στην υγιεινή των νέων γυναικών και των μαθητριών, οι οποίες τις δύσκολες ημέρες του μήνα απουσιάζουν από το σχολείο.

† Ο Μπουρούντι & Ρουάντας Ιννοκέντιος

http://ierapostoles.gr/2014/06/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%bd-%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b1/

Κοντά στους Ορθοδόξους της Τυνησίας, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος

$
0
0
                      patr tyni 01

pyramisnews.gr
                              
Στην Τυνησία έφτασε στις 5 Ιουνίου 2014 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, προερχόμενος από την έδρα του στο Κάιρο, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, προκειμένου να επισκεφθεί ποιμαντικώς το Ορθόδοξο ποίμνιο του Πατριαρχείου και να έχει σειρά επισήμων επαφών με τον Πρόεδρο της χώρας καθώς και κυβερνητικές, θρησκευτικές και διπλωματικές αρχές.
 
Στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου της Τύνιδας, τον Πατριάρχη υπεδέχθη ο επιχώριος Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Αλέξιος, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως, η Πρέσβης της Ελλάδος στην Τύνιδα κα Άννα Κόρκα με τον Γραμματέα της Πρεσβείας κ. Σωκράτη Σουρβίνο και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Ιωάννης Μπουντούρογλου με τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
 
Ακολούθως, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μετέβη στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Τύνιδος, στο κέντρο της πόλης, γενόμενος δεκτός με πολύ χαρά από τους πιστούς, όπου μέσα σε κλίμα βαθιάς προσωπικής Του συγκίνησης, προσεκύνησε τον τόπο διακονίας του προκατόχου του, Πατριάρχου Αλεξανδρείας Κυρού Παρθενίου Γ´ , ο οποίος διετέλεσε επί 29 ολόκληρα χρόνια Μητροπολίτης Καρθαγένης.
 
Επίσης, ο κ. Θεόδωρος Β΄ επεσκέφθη τα γραφεία και το σχολείο της ολιγαρίθμου Ελληνικής Κοινότητος και το ανακαινισμένο Επισκοπείο της Μητροπόλεως, όπου με χαρά συνεζήτησε με τους πιστούς και τον επιχώριο Μητροπολίτη. Το βράδυ, παρεκάθισε σε επίσημο δείπνο, που προσεφέρθη προς τιμήν Του στην πρεσβευτική κατοικία από την Πρέσβη κα Άννα Κόρκα. Προσκεκλημένοι ήταν, εκτός των Μητροπολιτών Καρθαγένης και Μέμφιδος, ο Ιερός Κλήρος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας, εκπρόσωπος της Τυνησιακής Κυβερνήσεως, ο Αποστολικός Νούντσιος με τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο, ο Αιγύπτιος Πρέσβης, η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλοι οι Ορθόδοξοι Πρέσβεις, της Ρωσίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και άλλοι επίσημοι. Κατά την επίσημη σύναξη, αντηλλάγησαν εκατέρωθεν φιλοφρονητικοί λόγοι και αναμνηστικά δώρα.

http://pyramisnews.gr/tynisia-proti-imera-episimis-episkepsis-patriarxou-theodorou/

Πολλές αφρικανικές χώρες ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες για τους Χριστιανούς

$
0
0
Αυτές είναι οι 10 πιο επικίνδυνες χώρες για τους Χριστιανούς- 5479 μαρτύρησαν για την πίστη τους σε 17 μήνες

         agioritikovima.gr

H Διεθνής χριστιανική φιλανθρωπική οργάνωση «Ανοιχτές Πόρτες» δημοσίευσε έναν κατάλογο με τις 10 χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα της βίας κατά των χριστιανών.
Η κατάταξη έγινε βάσει στοιχείων της περιόδου  από την 1η Νοεμβρίου 2012 έως 31 Μαρτίου 2014
 Η Νιγηρία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας . Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης: τη Συρία, την Αίγυπτο, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μεξικό, το Πακιστάν, την Κολομβία, την Ινδία, την Κένυα και το Ιράκ.
Σε 7 από τις 10 χώρες, η κύρια αιτία της αντιχριστιανικής βίας είναι ο ισλαμικός εξτρεμισμός.
Σε όλες τις χώρες που αναφέρονται σε αυτήν την περίοδο, 3641 εκκλησίες καταστράφηκαν, καθώς και άλλα κτίρια που ανήκουν στους χριστιανούς. Επίσης είναι καταγεγραμμένες  13.120 άλλες μορφές βίας, περιλαμβανομένων ξυλοδαρμών, απαγωγών, βιασμών, αλλά και αναγκαστικών γάμων.
Η οργάνωση «Ανοιχτές Πόρτες» δημοσίευσε επίσης τις 10 πρώτες χώρες με τον υψηλότερο αριθμό των φόνων που διαπράχθηκαν σε Χριστιανούς για την πίστη τους κατά τη διάρκεια της μελέτης των 17 μηνών.
Πρώτη η Νιγηρία (2073 μάρτυρες), ακολουθούμενη από τη Συρία (1479), την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία(1115), το Πακιστάν (228), την Αίγυπτο (147), την Κένυα (85), το Ιράκ (84), τη Μιανμάρ (33), το Σουδάν (33 ) και τη Βενεζουέλα (26).
Από το συνολικό αριθμό των θανάτων Χριστιανών για την πίστη τους, 5479 στον αριθμό, το 85% έχει λάβει χώρα στη Νιγηρία, τη Συρία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία αυτά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα.
Οι παρατηρητές εξεπλάγησαν από το γεγονός της απουσίας από τη λίστα της Βόρειας Κορέας, αλλά ο Jan Vermeer εκ μέρους των «Ανοικτών Θυρών» εξήγησε ότι η οργάνωση δεν ήταν σε θέση να έχει ακριβή στοιχεία για εκεί.

http://www.agioritikovima.gr/

"Support Orthodox Seminaries Around the World with a Gift to OCMC’s Theological Training Program."

$
0
0
Dear Brothers and Sisters in Christ!
In a packed classroom at a seminary in Durres, Missionary Anastasia Barksdale teaches the young men and women that will someday lead the Church in Albania. They scribble notes. They pray. And, outside of class, they serve. They take their growing understanding of a life in Christ and share it with children in the surrounding communities. This school, and others like it, is underwritten by Orthodox Christians like you.Please take this opportunity to support Orthodox seminaries with a financial gift to OCMC’s Theological Training Program.
 
Help train future priests, ministers, and youth workers with a gift of $50, $75, or even $100 to OCMC’s Theological Training Program. Your donation will be used to underwrite Orthodox seminaries around the world.

Help train future priests, ministers, and youth workers with a gift of $50, $75, or even $100 to OCMC’s Theological Training Program. Your donation will be used to underwrite Orthodox seminaries around the world.

At Pentecost, we remember the wisdom of the Holy Spirit that came upon the Apostles like tongues of fire. The Apostles took this new understanding and shared it with those who would receive it. Heeding Christ’s last words, they baptized and taught others all that He had commanded. The students became the teachers, and the Church grew.
Today, seminaries like the one in Albania are dedicated to passing on the wisdom of the Church to those who will share the Gospel. The training of future priests, ministers, and youth workers is vital to the Church’s continued missionary outreach. You have an opportunity to support these important institutions of the Church!
We are trying to raise $150,000 to support the training of clergy and Church leaders. These funds will assist seminaries in countries around the world, including Albania, Guatemala, and Kenya.
 With a gift of $50, $75, or $100 you can help these men and women to share the Faith and minister to those in need.
Thank you in advance for your gift. Thank you for understanding the importance of theological training. And, thank you for praying for the hundreds of students that will benefit from your support.
We pray that you have a blessed Pentecost. May the peace and wisdom of the Holy Spirit be with you always.
Sincerely in Christ,
Fr. Martin Ritsi
Executive Director

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

$
0
0

 

       Την 6η Ιουνίου 2014 η ΑΘΜ, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β´ μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο της Τυνησίας, συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Μέμφιδος και Καρθαγένης και από την Πρέσβυ της Ελλάδος κα Άννα Κόρκα. Ο Μακαριώτατος έγινε επισήμως δεκτός από τον Πρόδρο της Τυνησίας κ Μόνσεφ ελ Μαρζούκι, με τον οποίο συνεζήτησε θέματα που αφορούν στην παρουσία των Ορθοδόξων στην Αφρική και ιδιαιτέρως στην Τυνησία και  όλο το βόρειοισλαμικό μέρος της. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την ευγένεια, με την οποία φιλοξενούνται και προστατεύονται οι χριστιανοί στη χώρα, ενώ ο Πρόεδρος ετόνισε την ειρηνική διάθεση του τυνησιακού λαού για αρμονική συνύπαρξη όλων των Θρησκειών στη χώρα. Στο τέλος ο Πατριάρχης απένειμε την ανωτάτη τιμητική διάκριση του τάγματος του Λέοντος της Αλεξανδρείας στον Πρόεδρο για την βοήθεια που παρέχεται από τη χώρα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Σε κλίμα ευχάριστο διεξήχθη όλος ο διάλογος και με τη συμμετοχή των συνοδών του Μακαριωτάτου.
 
Μετά το πέρας της Συναντήσεως η ΑΘΜ έκανε στα ΜΜΕ την ακόλουθη δήλωση :
 
Ερχόμαστε προσκυνητές από την Ιερά Καθέδρα του Ορθοδοξου Πατριαρχείου, που αγκαλιάζει όλη την Αφρικανική Ήπειρο με συναισθήματα χαράς και αγαλλιάσεως, για να ξαναπερπατήσουμε τους Ιστορικούς τόπους της Καρθαγένης και να ξαναζήσουμε μνήμες ενδοξης Ιστορίας αυτού του ηρωικού Τυνησιακού λαού.
Να επισκεφθούμε τους Ορθοδόξους Έλληνες, Ρώσους, Σέρβους, Ρουμάνους, Ουκρανούς και Βούλγαρους, που υπό την πνευματική και εκκλησιαστική ευθύνη του Πατριαρχείου μας διαβιούν και ελευθέρως θρησκεύουν στην πανέμορφη Τυνησία. Σε μια αρμονική συνύπαρξη με τους γηγενείς αδελφούς μας μουσουλμάνους, που εδώ αποτελούν λαμπρό παράδειγμα φιλειρηνικού λαού, για τον οποίο η συνοδοιπορία διαφορετικών θρησκειών και άλλων πολιτισμικών παραδόσεων είναι οδηγός ζωής και τρόπος επιβιώσεως στους δύσκολους καιρούς μας.
Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμάς η πολύ τιμητική συνάντησή μας με τον Εξοχώτατο πρόεδρο της Τυνησιακής Δημοκρατίας κ. Μόνσεφ ελ Μαρζούκι και μέλη της φιλέργου αξίας κυβερνήσεως, στα πρόσωπα των οποίων διεγνώσαμε την προοπτική ευοδώσεωςτων προσπαθειών του τυνησιακού λαού για την δημιουργία ενός δημοκρατικού και σύγχρονου κράτους. Ο δρόμος για την αληθινή Δημοκρατία θα είναι μακρύς, αλλά είμεθα βέβαιοι ότι με υπομονή και την βοήθεια του Θεού η Τυνησία θα κερδίσει και ο λαός της θα αναδειχθή νικητής στο τέλος.
Το λέγομεν με τη βεβαιότητα των ιστορικών μας διδαγμάτων από μια χώρα, που προσφάτως επίσης ταλανίστηκε από πολυποίκιλες κρίσεις των καιρών, αλλά που δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι, από μια χώρα που εγέννησε και εδημιούργησε την Δημοκρατία, την χώρα του Περικλή, των Γραμμάτων και της Φιλοσοφίας. Την όμορφη και φίλη σας Ελλάδα.
Προσευχόμεθα στον Ένα και Μεγάλο Θεό να στηρίζη όλους τους Τυνήσιους στις προσπάθειές τους. Και ταπεινά σήμερα μαζί με την πολλή μας αγάπη, ως πνευματικός ηγέτης των Ορθοδόξων, καταθέτουμε ένα δώρο αγάπης και τιμής στο πρόσωπο του Εξοχωτάτου Προέδρου της χώρας, που απευθύνεται σε όλους τους αγαπημένους μας τυνησίους. Είναι η υψίστη τιμητική διάκριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ως μεγάλη ευχαριστία για την αγάπη και την ευγένεια και την προστασία, που παρέχονται στους πιστούς Ορθοδόξους και στις εκκλησίες μας. Για την διαπολιτισμική σχέση και την ανεκτικότητα και όλα εκείνα που σημασιοδοτούν ένα πραγματικώς φιλειρηνικό και πολιτισμένο αραβικό έθνος.
 
Ζήτω η Τυνησία, Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω η Ειρήνη.
 

ORTHODOX MISSION IN TROPICAL AFRICA

$
0
0

Photo_01[1]

by Stephen Hayes
 
katixitiko.gr
An article originally published in
Missionalia, the journal of the Southern African Missiological Society.
 
Most histories of Christian mission in Africa, even those that are ostensibly ecumenical or pan-Christian, make little or no mention of Orthodox Church missions in Africa.1
There are several possible reasons for this, among them a bias on the part of many mission historians in favour of missions that were established before 1950 (Fiedler 1995:92). Most, though not all, Orthodox missions in tropical Africa began after that date. Another possible reason is that even those Orthodox missions that began before 1950 were not regarded as “mainstream” by the established Roman Catholic and Protestant missions, because they were identified with African independent church movements, which at that time were regarded by the Western churches as a problem for mission rather than a form of mission. The identification of Orthodoxy with the struggle against colonialism was also an embarrassment at that time. One Kenyan, writing of such attitudes, referred to “those who in their calculated ignorance misinterpret African-Christian-Orthodoxy as ‘paganism’” (Lemopoulos 1993:123).
Much of what has been published in English has been fragmentary, dealing with a particular place or period. Orthodox mission in tropical Africa has had its ups and downs, and the situation has changed rapidly, so that descriptions of what was happening at times in the past may not apply today. Orthodox mission today is characterised by a huge variety. Just about every mission method ever found in any part of the world, at any time in Christian history, can be found here. The purpose of this article, therefore, is to try to give a broad survey of Orthodox mission in this part of the world. It is primarily historical and descriptive, rather than an analysis of the theology of mission. Obviously such a survey must be lacking in detail, but it should at least provide the context for interpreting other more specialised studies.
The Orthodox Church in Africa falls under the jurisdiction of the Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, and its history goes back to the first century. The tradition of the patriarchate is that it was established by St Mark in AD 62. In the first few centuries it was confined to North Eastern Africa. The North Western part was under the jurisdiction of the Pope of Rome. At first Christianity had only a rather precarious toe-hold on the African continent, but towards the end of the second century it became indigenous, and spread rapidly among the native Egyptian population (rather than the Graeco-Roman ruling class). The third and fourth centuries were marked by the ascendancy of Alexandrian Christianity. The churches of Alexandria, Antioch and Rome were the three most influential churches. In the fourth century Jerusalem and Constantinople were also recognised as patriarchates, and Constantinople, the new imperial capital, was given precedence over Alexandria. This led to a certain amount of rivalry, which tended to exacerbate some of the theological disputes in the following centuries.
It was in this period that the Patriarchate of Alexandria was the originator of two developments that influenced the entire Christian world for centuries to come. The first was the development of monasticism, which soon spread to other places, and became the main instrument of mission for over a thousand years. The second was the Arian controversy, which led to the formulation of the “Nicene Creed”, which, with some variations, has been accepted as the basic statement of faith of Christians in most parts of the world.
In the fifth century, following the Council of Chalcedon, there was a split in the Church of Alexandria, and since then there have been two rival popes in Alexandria, the Coptic and the Byzantine (see Isichei 1995:29). The Byzantine Patriarchate of Alexandria remained in communion with the other patriarchates of Rome, Constantinople and Antioch, while the Coptic patriarchate did not. The schism affected mission. Ethiopia, which had been evangelised in the fourth century, was affiliated with the Coptic Patriarchate, while two rival missions were sent to Nubia. The Arab conquest of Egypt in the seventh century put an end to any further mission efforts for centuries to come. Both the Byzantine and Coptic Patriarchates were engaged in a struggle for survival. In this article I deal mainly with the Byzantine patriarchate.
Below the Tropic of Cancer, Christian influence only began to be felt when Western Christians (who were by then separated from the Orthodox, and divided among themselves into Roman Catholic and Protestant groups), began sailing round the sea coasts of Africa. Their main interest was Asian trade, and Africa remained incidental to their concerns until the plantation economy of the Americas made the trans-Atlantic trade in African slaves lucrative. Christian missions from those countries gradually fostered an aversion to the slave trade, and sought to introduce “legitimate commerce”, but national rivalries led to the “scramble for Africa” and the parcelling out of most of sub-Saharan Africa among the European powers by the end of the nineteenth century.

Immigrant Greek communities

Among those from Europe who settled in Africa were traders from Orthodox countries, mainly from Greece. The churches in their countries of origin initially showed little interest in their emigrant flock. The immigrant communities, however, formed themselves into “koinotites” (communities), which sought to meet the needs of the immigrants, cultural, educational, recreational and religious. Clergy were sent to minister to these communities, initially by the Ecumenical Patriarchate in Constantinople, which was responsible for the Orthodox Christians who were beyond any other Orthodox jurisdiction. Eventually, however, all such communities in Africa were transferred to the jurisdiction of the Patriarchate of Alexandria.

Southern Africa

In 1908 such a priest, Father Nicodemus Sarikas, was sent to the community in Johannesburg, in the recently-conquered British colony of the Transvaal. Fr Nicodemus, however, was also interested in mission beyond the confines of the Greek community, and in this his views were at variance with those of the community, which expected him to function purely as a chaplain to the immigrants. After a few years, Fr Nicodemus left, and settled in what is now Tanzania.
A few years earlier another development took place in the Johannesburg area. In 1892 a group of black Methodists, unhappy with racism in the Methodist Church, broke away to form the Ethiopian Church. The Ethiopian Church later split into several groups, some of which were interested in episcopacy, and formed links with the African Methodist Episcopal Church of the USA, or with the (Anglican) Church of the Province of South Africa. In the 1920s one of the clergy of the Ethiopian Church, Daniel William Alexander, made contact with the African Orthodox Church, which had recently been formed in the USA, and eventually was ordained a bishop of that church.
The African Orthodox Church (AOC) was the offspring of the Pan African movement, one of the leading figures of which was Marcus Garvey, the founder of the Universal Negro Improvement Association (UNIA). Some of the clergy associated with the movement conceived the idea of forming a single black church, and one of the main proponents of this view was an Anglican priest, George Macguire, who sought affiliation with the Orthodox Church as a black ethnic jurisdiction (Platt 1989:474ff). He approached the Russian Orthodox bishop in the USA, but at that time, immediately after the Bolshevik Revolution in Russia, the Orthodox Church in America was in a difficult position. The Russian bishop was also con- cerned about the ethnic exclusiveness that Macguire seemed to want. George Macguire was eventually ordained bishop by Rene Joseph Vilatte, an episcopus vagans who had himself been consecrated in dubious circumstances by a Syrian Jacobite bishop in India (Anson 1964:105ff). In 1935 the Syrian Jacobite Patriarchate of Antioch declared his episcopal orders null and void.
Daniel William Alexander was nevertheless consecrated bishop by Patriarch Macguire of the African Orthodox Church, and returned to South Africa, and established the African Orthodox Church among his followers there. The African Orthodox Church was one of the few African independent churches to receive government recognition. Recognition gave certain advantages, one of the chief of which was the legal authority to buy wine for communion (before 1962 blacks in South Africa were prohibited from buying “white” liquor). This was one factor that led other groups, such as some from the Ethiopian Catholic Church in Zion, to join the African Orthodox Church.2 In early 1993 some of the bishops and clergy of the African Orthodox Church in southern Africa were received into membership of the Coptic Patriarchate of Alexandria, and became known as the African Coptic Orthodox Church.3 Not all the members or clergy of the AOC joined the Coptic Church, however.

Uganda and Kenya

In the early 1930s Bishop Alexander travelled to Uganda at the invitation of Reuben Sseseya Mukasa (later known as Fr Reuben Spartas, and in 1973 he was consecrated as Bishop Christopherous of Nilopolis) and Obadiah Bassajjikitalo, two former Anglicans whose reading had led them to seek to join the Orthodox Church. Apparently they had discovered the address of Patriarch Macguire in an American publication, and written to him, and he in turn had asked Bishop Alexander to visit them. Alexander spent nine months in Uganda, from October 1931 to July 1932 teaching and baptising and ordained Mukasa and Bassajjikitalo before returning to South Africa (Zoe 1964:377). Among those he baptised was the daughter of a Greek living in Kampala, who said that the service used was unfamiliar. He encouraged the priests to make contact with the Patriarchate of Alexandria, and later in 1932 Fr Nicodemus Sarikas visited Uganda from Tanzania.
Alexander’s visit aroused the suspicions of the colonial authorities. Uganda was then a British Protectorate, and Kenya was a colony. The colonial secret police wrote to the South African authorities asking about his background, and informing them of his movements. Alexander returned to South Africa through Kenya, travelling on the train from Kampala to Mombasa. In Mombasa he spoke to a postal clerk, James Beutah, who came from the Central Province, and he asked Alexander what denomination he belonged to, because the Gikuyu (Kikuyu) people did not want to join foreign missions with colonial connections. Beutah informed Jomo Kenyatta, the future president of Kenya who was in then in England, of this meeting, and persuaded Alexander to return to Nairobi.4
In 1929 the Kikuyu of the Central Province of Kenya had formed two educational associations in protest against a missionary ban on female circumcision. Education in Kenya at that time was almost entirely under the control of foreign missions. The missions, led by John Arthur of the Church of Scotland Mission (CSM) announced that their African “agents” (who were mainly teachers) must sign a written declaration denouncing circumcision and membership of the Kikuyu Central Association (KCA), a body opposed to colonial rule (Natsoulas 1988:220).5 This had led to the formation of the Kikuyu Karing’a Educational Association (KKEA), and the Kikuyu Independent Schools Association (KISA), which sought to establish schools outside the control of foreign missions. Up till then all the schools in Kenya had been church schools, and so these bodies, having started schools, looked for a church. Bishop Alexander seemed to offer a solution, and the president of KISA wrote to Alexander, asking him to return to Kenya (Githieya 1992:156). Alexander replied, and also wrote to the Orthodox bishop of Johannesburg, asking for a letter of introduction to the Orthodox priest at Moshi, Tanganyika, and expressing an interest in a merger with the Greek Orthodox Church in South Africa (Githieya 1992:158).
Alexander returned to East Africa in November 1935. He founded a seminary where he trained eight students, seven sponsored by the KISA and one by the KKEA (Githieya 1992:160). He subsequently ordained two priests, Arthur Gatungu Gathuna and Philip Kianda Magu, and two deacons, Daudi Maina Kiragu and Harrison Gacukia Kiranga.
Alexander then returned to South Africa, but was unable to visit East Africa again because of the Second World War, and later the apartheid policy of the South African government. There was a strong perception among Africans in Kenya that the white rulers did not want them to know about Orthodoxy, since it was not associated with the colonial powers.6
In the meantime, the contact between the African Orthodox Church in Uganda and the Patriarchate of Alexandria was continuing. The Second World War made non-military travel difficult, but in 1942 Metropolitan Nikolaos of Axum visited East Africa, and wrote a report for the Holy Synod of the Patriarchate of Alexandria about the situation of the African Orthodox Churches there. The report was eventually published in book form.7
Fr Reuben Spartas and Fr Obadiah Bassajjikitalo of Uganda came to know of the Orthodox group in Kenya through newspaper reports, and visited Kenya, and encouraged the Kenyans to join the Patriarchate of Alexandria. There were two groups in Kenya. The African Orthodox Church, led by Gathuna, which was associated with the KKEA, and the African Independent Pentecostal Church, associated with the KISA. It was the former that sought linkswith the Patriarchate. They wrote a letter to Pope Meletios of Alexandria. The patriarch replied positively, but died before anything further could be done. They then wrote again to Pope Christopherous II and applied to be received into the patriarchate as a canonical Orthodox Church.8 This was officially done in 1946.
Meanwhile in Uganda Fr Nicodemus Sarikas had taken two young men back to Tanganyika to teach them the Orthodox faith, and in 1939 sent them to Pope Christopherous in Alexandria for further study. They were ordained and sent back to Uganda, but one of them died soon after their return. The other, Fr Irenaeus Magimbi, continued teaching for many years (Zoe 1964:379). In 1945 Fr Spartas sent another group of four young men to Egypt. After studying in Greek high schools in Egypt they went on to study theology at the University of Athens. Among them was Theodore Nankyamas, who is now Metropolitan of Uganda (Zoe 1964:379).
In Kenya, after the Second World War, the struggle against colonial rule intensified, and in 1952 the colonial authorities declared a state of emergency as a result of the activities of the Mau Mau guerrillas. The Orthodox Church was banned and its schools and temples were closed by the colonial regime. Many churches were burnt down by the armed forces, and the clergy put in concentration camps (Githieya 1992:181). During that period the Orthodox Church in Kenya was treated by the British colonial regime in the same fashion as the Bolsheviks treated the Russian Orthodox Church. Immediately after the Second World War the Orthodox Church had been growing rapidly, until it was banned in the 1950s. Orthodox Christians regarded the Roman Catholic and Protestant missions as collaborators with the regime, who sought to discredit and belittle the Orthodox Church, and conducted hostile propaganda against it.9
A similar struggle against colonial rule in Cyprus was being led by Archbishop Makarios, who in March 1956 was exiled to the Seychelles. In April 1957 he was released, and returned via Kenya, where people were still engaged in the struggle against colonial rule. He celebrated the Divine Liturgy in the Orthodox cathedral in Nairobi, and preached against colonialism (Lemopoulos 1993:122). This was a tremendous encouragement to the leaders of the Kenya independence struggle, many of whom (with the Orthodox clergy) were still in prison at the time. It also caused consternation among the British authorities, and questions were asked in the British parliament about why Archbishop Makarios had been allowed to preach in Kenya.10
A close friendship developed between Archbishop Makarios and Jomo Kenyatta, the future president of Kenya. Cyprus became independent in 1960, and Kenya in 1963, and in 1970 Archbishop Makarios, the first President of Cyprus, was invited to Kenya on a state visit by President Kenyatta of Kenya. Archbishop Makarios, as well as being President of Cyprus, was head of the autocephalous Church of Cyprus, and as such had no ecclesiastical jurisdiction in East Africa. But though he was visiting Kenya in his capacity of head of state, he also met church leaders, and visited Orthodox churches in various parts of Kenya.
Archbishop Makarios was struck by the poverty of the church and the people, and wrote to the Patriarchate of Alexandria offering to help. President Kenyatta provided a site for an Orthodox seminary at Riruta, on the outskirts of Nairobi, and Archbishop Makarios raised the money for the buildings. In 1971 he visited Kenya again to lay the foundation stone for the new seminary, though the patriarchate was not in a position to staff it and utilise it until 1982. At Kagira he baptised 5000 people, and at Nyeri he baptised 5000 more. These were both places where Bishop Alexander had visited and taught nearly 40 years previously.11
In 1958 the Patriarchate of Alexandria appointed a Metropolitan of Irinoupolis (Dar es Salaam) to care for Orthodox Christians in Tanzania, Kenya and Uganda. Metropolitan Nikolaos moved his headquarters to Kampala, but visited the other countries from there (Zoe 1964:379). In 1960 Archimandrite Chrysostom Papasarantopoulos went to Kampala, where he worked for ten years before moving to Zaire to begin a new mission there (Lemopoulos 1993:67). Through correspondence he also encouraged others to become involved in mission, among them the present Bishop Makarios of Riruta, Kenya. At that time the help of external missionaries in East Africa was greatly needed. After ten years of repression by the British colonial regime and the disingenuous propaganda of the Roman Catholic and Protestant missionaries who supported it, the Orthodox Church was in a parlous state (Zoe 1964:384-384).12
Metropolitan Nikolaos was elected Patriarch in 1968, and his successor as Metropolitan was Nicodemus, who ordained several new priests. The seminary site was blessed during his time.
He was succeeded in 1972 by Metropolitan Frumentius, who died in March 1981. There was little development during his time, and in fact there were some reverses, as Bishop George Gathuna (one of the original priests ordained by Daniel Alexander) was defrocked by the Holy Synod of the Patriarchate. He nevertheless continued to act as a bishop, and went into schism. He and his group became affiliated to a schismatic Old Calendrist group in Greece.
The leader of the Old Calendrist group, Cyprian of Fili, then consecrated a Bishop Kigundu, who became the leader when Gathuna died in 1986. Kigundu, however, was himself defrocked by the Old Calendrists when they found that he had secretly married, contrary to the canons. Most of the priests ordained by Gathuna and Kigundu after the schism have returned to the Orthodox Church. Some of them have been reordained.13
For several years there was no Metropolitan, but Bishop Anastasios Yannoulatos was appointed acting Metropolitan.14 Bishop Anastasios is one of the foremost Orthodox missiologists of the twentieth century, and since the 1950s had been encouraging a revival of interest in mission in the Orthodox Church.15
The seminary in Nairobi opened in Bishop Anastasios’s time, and it began with 19 students. It was originally only for students from East Africa, but in 1995 it began taking students from other African countries as well, and there were 42 students from seven countries – Kenya, Uganda, Tanzania, Cameroun, Nigeria, Zimbabwe and Madagascar. The aim is that the seminary should be a pan-African institution, and should foster a sense of unity in the Patriarchate. This decision has not been without its teething problems, however. The students from outside East Africa have suffered considerably from culture shock, and find the East African food difficult to cope with.
It is often said that Orthodox mission is centripetal rather than centrifugal, with people being attracted to Orthodoxy from the outside, rather than Orthodox churches sending missionaries out (Bosch 1991:207). The growth of Orthodoxy in Kenya and Uganda certainly seems to bear this out. It was largely the result of people in those countries seeking Orthodoxy, rather than Orthodox missionaries from elsewhere seeking them. The Orthodox Church in those countries may truly be said to be an African initiated church.16

Tanzania and Zimbabwe

In Tanzania the same pattern may be seen, but with some variations. As I noted earlier, Fr Nicodemus Sarikas went to Tanganyika from Johannesburg, partly because the Greek community in Johannesburg was not interested in mission. In East Africa he played an important role in enabling the African Orthodox Church in Uganda to become canonically Orthodox. There was a fairly large Greek community in the Arusha district of Tanganyika, but he was also engaged in evangelistic outreach among the local people, though with little lasting result, and in north-east Tanganyika the Orthodox community has diminished.
In North Western Tanganyika, however, the Orthodox Church has grown quite rapidly, and there is now a bishop at Bukoba, on the western shore of Lake Victoria. The Orthodox Church there was mainly the result of contact with the Church in Uganda.
In another part of Tanzania, just south of Lake Victoria, a Greek employee in a factory was asked by a fellow employee what his religion was. After hearing about Orthodoxy, this young man, Paul Budala, wrote to the Orthodox Church in Uganda, and a priest from there, Fr Theodore Nankyamas (now Metropolitan of Kampala) visited the places and baptised twenty people he had instructed (Zoe 1964:369).
In Zimbabwe, Orthodoxy was for a long time confined to immigrants from Orthodox countries, mainly those of Greek descent. A young Zimbabwean, Raphael Ganda, went to Greece for an army officer’s training course. There he learnt Greek, and also learnt about Orthodoxy through the services at the army bases. On his return to Zimbabwe, he began attending services at the Orthodox cathedral in Harare, and in September 1994 he and his family and some others he had gathered were baptized. Three months later he was sent to the seminary in Nairobi. On completing his course, he plans to be a rural missionary, and is working on the translation of the Divine Liturgy and other services into Shona.17
In these instances, the methods of mission appear to resemble those of the pre-Nicene Church. From the fourth century onward, most Christian missionaries were monks, but in East Africa and Zimbabwe, monastic mission has not been much in evidence.

Zaire and Madagascar

In Zaire and Madagascar there has been some evidence of “centrifugal” mission, and also of monastic mission. Archimandrite Chrysostom Papasarantopoulos, after working in Uganda for ten years, moved to Zaire in the early 1970s and began new mission work in the capital (Lemopoulos 1993:67). In Kolwezi another Archimandrite was evangelising, and in 1975 he was joined by a young man, Yannis Aslanidis, who in 1978 returned to Greece to become a monk on Mount Athos. He later returned to Zaire as Fr Cosmas Grigoriatis, and initiated an agricultural development programme, in which he succeeded in adapting and growing various kinds of crops that other agriculturalists had failed to do. The farm is recognised as a model farm for the Shaba province (Lemopoulos 1993:69). Thus a monastery of Mount Athos was sending missionaries to Zaire, though the mission did not result in the founding of a monastery, but rather an agricultural development project.
In Madagascar the Greek community built a church in the capital, Antananarive, in 1953. In 1972, following political disturbances, the priest left, and the church was closed. In 1994, after reading a magazine article about appeals from the Greek community there, Archimandrite Nectarios Kellis went to Madagascar as a missionary priest from Australia. He has actively gone out evangelising, visiting towns and villages in various parts of the country, explaining the Orthodox Christian faith to anyone interested. Already a number of new congregations have been started in this way, and the services of the church are being translated into local languages.18 The Orthodox Church in Madagascar is under the jurisdiction of the Metropolitan of Zimbabwe, and a local priest, trained by the Archimandrite, has already been ordained, and a student has been sent to the seminary in Nairobi.

West Africa

In West Africa, Orthodox mission shows as much variety as it does in East Africa and Central Africa. In both Ghana and Nigeria there were independent non-canonical Orthodox Churches calling themselves Orthodox. In Ghana there was an African Orthodox Church, which, like those of the same name in East and Southern Africa, traced its origin to the episcopus vagans Rene Joseph Vilatte. Unlike them, however, there was no apparent connection to the Garvey movement in the USA. The leader of a Ghanaian group, Bressi-Ando, had travelled to Europe and met Vilatte there.19
In the town of Larteh a group that had formerly belonged to the Salvation Army joined the African Orthodox Church, and, after reading Bishop Kallistos Ware’s book The Orthodox Church, began to have doubts about their canonical status. On hearing that a World Council of Churches meeting was being held in Accra, a group of three young members of the church travelled there to meet some of the Orthodox representatives. As a result of this meeting, one of them, Joseph Kwame Labi, travelled to the USA, where he attended St Vladimir’s Orthodox Seminary. He was later ordained and served as a priest in Larteh.
In Nigeria there was a similar group, though with different origins, calling itself the “Greek Orthodox Church”. It was started by another episcopus vagans from America, Abuna Abraim, who later sent a bishop to ordain priests and deacons. This group was fairly well-established when it made contact with the Patriarchate of Alexandria. Two of its leaders travelled to Alexandria, and the Metropolitan of Accra, Archbishop Irenaeus, travelled to Nigeria and baptised them in 1985. He ordained the leaders of the group.20
The Metropolitan of Accra is actually based in Yaounde, Cameroun, and his archdiocese covers 22 countries in West Africa. When Archbishop Irenaeus became Metropolitan in 1976, he began extending Orthodoxy in Cameroun, which had previously been confined to the Greek community. The Greek community was dwindling through emigration, and many were moving to France, where their children were educated. There were people from the Toubouri tribe on the Chad border, many of whom worked in unskilled jobs, such as farm labourers or gardeners, for members of the Greek community. One of these who was interested in Orthodoxy became a catechist, and was ordained in 1981. Initially the Archbishop gave teaching and celebrated the Divine Liturgy in French, with Fr Justin translating, as the Archbishop did not understand Toubouri. Later some students who went to the university and knew French translated the Liturgy into the Toubouri language. The Archbishop would hold garden parties at his home 3-4 times a year, at which catechumens would be baptised. These feasts were customary in the African community on special occasions, and though most members of the Greek community were not directly involved in mission, they helped by providing food for these feasts.
By 1990, when Archbishop Irenaeus was transferred to Carthage, there were 8 parishes among the Toubouri-speaking people along the Chad border, and there is now a priest in Chad itself.21

Some general observations and summary

While the Orthodox Church in Africa is fairly static outside the tropics, in tropical Africa there has been significant growth since the Second World War, when the Patriarchate of Alexandria first received the African Orthodox Church in Kenya and Uganda. For the next fifteen years the position of Orthodox Christians was precarious, as churches were closed by the colonial governments in those countries. The establishment of an Archbishopric in 1958, and the independence of Kenya and Uganda relieved these pressures.
Since 1980 there has been rapid growth, not only in Kenya and Uganda, but in Central and West Africa as well. This growth has been characterised by an amazing variety of mission activities and methods. In certain times and places, Christian mission is often noted for particular approaches that are characteristic of that time and place, and are rare or non-existent at other times. In Orthodox mission in tropical Africa, however, one may find just about every mission method and approach that has ever been tried anywhere.
Perhaps the commonest method is the pre-Nicene method of “gossiping the gospel”. People hear about the Orthodox Church from friends, family, or colleagues at work, and their interest is aroused. Even this happens in a great many different ways: a Zimbabwean army officer undergoing training in Greece or a factory worker talking to an Orthodox colleague. In Kiboine, in the Rift Valley Province of Kenya, the local chief of the Nandi people encountered Orthodoxy among the Luahs in Western Kenya, who had in turn got it from Uganda. He became a church reader and catechist, and in that area the Orthodox Church is the predominant Christian group.22 This is also reminiscent in some ways of the conversion of Prince Vladimir of Kiev in the tenth century, whose people followed him in becoming Christian.
Some have joined the Orthodox Church from other denominations. A Luo Anglican school teacher had a problem of pupils being bewitched in the high school where he taught. An Orthodox charismatic evangelist, Charles Omuroka, who is based at Kakamega in Western Kenya, came to the school and prayed for some of the pupils, who were healed.23 Such methods are usually associated with Pentecostal Protestant missionaries rather than with Orthodox missions.
In Konyabuguru, near Bukoba in Tanzania, a priest, Fr Sosthenes Kiyonga, came to the village in 1974 to teach the Orthodox faith. The people there had to walk 8 kilometres to fetch water. He prayed, and a spring appeared in the village, which has not dried up since then. This caused many, including pagans, Anglicans and Roman Catholics, to join the Orthodox Church.24 Such methods are usually associated with Celtic missionaries of the seventh century rather than with Africa in the twentieth century.
There have been several instances of people reading about the Orthodox Church in books, and then travelling, often for long distances at great expense, to try to find the church. This was the case with Reuben Spartas and those in Ghana as well. One Lutheran seminarian, having learnt from the study of church history in the seminary that the Orthodox Church was the original one, decided to find the Orthodox Church and join it.25 This could be described as “literature evangelism”, except that most of the literature they read was not written with evangelism in mind.
A Kikuyu family moved to Labere, in a Turkana-speaking area of Kenya. One of the members of the family was attending the Orthodox seminary in Nairobi, and invited the seminary there to teach. A group of local Turkana-speaking people gathered under a tree to hear about the Orthodox faith. There was one blind man who could translate from English to Turkana. When the first group of people was baptised, Swahili and Kikuyu were used in the Liturgy, and the Bible readings were translated orally, as there was no Turkana Bible available then (1982). Since then the services have been translated into Turkana.26
This is similar to the “people-group” approach advocated by the Protestant missiologist Donald McGavran, though there is one major difference: the seminary consciously tries to be multinational and intertribal. When students go out on missions or to visit parishes, they go in groups comprising different nationalities or language-groups, and this is pointed out to the congregation. The church is not Luo or Kikuyu or Haya or Turkana or Greek, but is composed of people of all nationalities and cultures. McGavran’s idea of planting churches for homogeneous people groups has therefore been modified. While in cases like this, evangelism may be aimed at a specific group, such as Turkana-speaking people, there is considerable emphasis on the idea of the church as an inclusive fellowship. One of the greatest obstacles to Orthodox mission in the last few centuries has been the ethnic insularity of Orthodox Christians themselves, and so a deliberate attempt is being made to counteract that.
The approach least in evidence is the one that has often been most prominent in Orthodox mission elsewhere – monastic mission. There are no Orthodox monasteries in tropical Africa. Yet several monks, male and female, have been sent by their monasteries to work in various parts of Africa and Madagascar.
The “classical” methods used by Roman Catholic and Protestant missionaries are also to be found – educational and medical services. The beginnings of the Orthodox Church in Kenya are tied up with the Kikuyu Karing’a Educational Association, and in many places in Kenya, Tanzania and Uganda, clinics and dispensaries have been built. Community development programmes have also not been lacking. The agricultural development work in Zaire is an example, and in 1988 the Uganda Orthodox Church drew up an ambitious development programme for reconstruction and development after the devastating civil wars and upheavals of the last 25 years. Health services and schools are virtually non-existent, and the church was trying to play its part in rebuilding them. The implementation of the programmes has been patchy. Progress has been made in some places, while in others, nothing has happened. In such projects, assistance has often been given by the Churches of Finland, Greece and Cyprus, and by the Orthodox Christian Mission Center in the USA. Teams of short-term volunteers have travelled from those countries to help the local people in the building and equipping of clinics, dispensaries, schools and churches.
Another aspect of mission, mission as liberation, is, as I have pointed out, closely bound up with the history of the Orthodox Church in Kenya, and the Orthodox Church was seen by many Kenyans (and the British colonial rulers) as the church of uhuru.
Thus Orthodox mission in tropical Africa has been initiated by people of all kinds: an archbishop in northern Cameroun, a charismatic evangelist in western Kenya, a priest in north-western Tanzania, and many others, bishops, priests and laity in all kinds of places. Mission has been both centripetal and centrifugal. It has been characterised by a great variety of methods and approaches, but it has largely been the result of African initiative, and it differs from many Western missions in that African clergy have been ordained rapidly, and predominate. Apart from the seminary in Nairobi, and a few cathedrals built by Greeks in some of the big cities, there is little of the elaborate infrastructure, or heavy investment in buildings and equipment, found in many Western mission bodies, that are so visible in cities like Nairobi. A large proportion of students at the seminary are children of peasant farmers, and many of the clergy themselves are peasant farmers, living in the communities where they have always lived.

Notes

———
1 for example Anderson’s (1981) “The church in East Africa 1840-1974″ makes only two disconnected references to the Orthodox Church, one of which is a rather patronising aside about “the ‘protest cathedral’ of Reuben Spartas’ African Orthodox Church”. It should be noted that Anderson’s book was published as an ecumenical textbook for Third World Theological seminaries, as part of a series initially published with the assistance of the Theological Education Fund, which was associated with the World Council of Churches, and that the Patriarchate of Alexandria has been a member of the WCC from its inception in 1948. References in Hastings (1979:33f) and Isichei (1995:248f) are less patronising, but still not very informative.
2 Information from an interview with the Revd. Johannes Motau, of the African Orthodox Church in Atteridgeville, Pretoria.
3 Personal knowledge, as I myself was present on that occasion.
4 Interview with Fr Eleftherios Ndwaru, Nairobi, 1995-11-16
5 It is perhaps worth noting that one of the strongest objections to the Mau Mau guerrilla movement on the part of the Western missions and the colonial government was that involved “oathing”, and this was regarded as one of the most heinous features of their activities. More than 20 years before, however, the Protestant missions, at the instigation of Arthur, had already established their own oathing ceremonies (see also Githieya 1992:141).
6 Interview with Fr Eleftherios Ndwaru, Nov 1975
7 Interview with Bishop Makarios of Riruta, November 1995
8 Interview with Fr Eleftherios Ndwaru, November 1995
9 Interview, Fr Eleftherios Ndwaru, Nov 1995
10 Interview, Bishop Makarios of Riruta, Nov. 1995
11 Interview, Bishop Makarios of Riruta, Nov. 1995
12 For the support of the Western missionaries for the colonial regime, see e.g. Anderson (1981:130-131). Some of the Western missionaries claimed that the Orthodoxy being preached by Fr Reuben Spartas was simply his own invention for the purpose of creating a new heresy, and they said that no white man has such a religion (Zoe 1964:385).
13 Interview, Bishop Makarios of Riruta, Nov. 1995
14 He was not a full Metropolitan as he was not from the Patriarchate, but from another autocephalous church, the Church of Greece. He did not want to join the Patriarchate of Alexandria permanently, and retained his position as a professor of Athens University, and as director of Apostoliki Diakonia (the official mission department of the Church of Greece). In 1992 he was appointed Archbishop of Albania, to head the reconstruction of the church there.
15 Orthodox mission had been largely dormant since 1920, when the Russian Orthodox Church’s mission work was drastically curtailed as a result of the Bolshevik Revolution.
16 Githieya (1992:12ff) classifies the AOC as an African Independent Church of the “Ethiopian” type, using Sundkler’s categories. Indeed the AOC of Kenya regards itself as an African Independent Church, and uses that terminology (Githieya 1992:270ff;359;375). Wentink (1961:3), too, calls them “independent” churches, noting that this term is less derogatory than Sundkler’s term “separatist”, but nevertheless regards them as “schismatics”. In Orthodox ecclesiology, however, “independent” would imply that the Church in those countries was autocephalous, choosing its own head. The metropolitans of Irinoupolis and Kampala, however, are approved by the Holy Synod of the Patriarchate of Alexandria. It would therefore be better to speak of them as “African initiated churches”. Again, Orthodox ecclesiology would question Wentink’s (1961:4) use of the term “schismatic” of those who left bodies that were themselves in schism to seek communion with the Orthodox Church.
17 Interview, Raphael Ganda, November 1995
18 Interview, Jean Christos Tsakanias, November 1995
19 Interview with Andrew Anderson, August 1995
20 Interview, Fr Bede Osuji, Nov 1995
21 Interview, Archbishop Irenaeus, November 1995
22 Interview, Thomas Maritim, November 1995
23 Interview, Fr Charles Otieno, November 1995
24 Interview, Paul Kadoma, November 1995
25 Interview, Thomas Shuza, November 1995
26 Interview, Bishop Makarios of Riruta, November 1995

http://www.katixitiko.gr/2014/03/14/orthodox-mission-tropical-africa/

The Orthodox Christian Community is in the process of developing a story in English on the growth and development of Orthodoxy in West Africa

$
0
0
Fr Themi
Fr Themi Adams

Seeking Scriptwriter for Orthodox Christian Movie in Africa...

OCP News Service / theorthodoxchurch.info
 24/4/14
The Orthodox Christian Community is in  the process of  developing a story in English on the growth and development of Orthodoxy in West Africa. The story will have strong focus on the life of Fr Themi who lives in Freetown, Sierra Leone. It will be the story of his youth to his missionary works in Kenya (East Africa) and Sierra Leone (West Africa).
  • Looking for a professional and well experienced screenwriter to develop original screenplay. The person should be able to understand Orthodoxy and should skilfully juxtapose Orthodox faith with the life story of Father Themi Adams- From Rock star to Missionary.
  • Preference will be given to Orthodox Christians.
  • The Script Writer must be experienced, English speaking and should be able to prepare high quality scripts.
  • The script writer will be meeting with the producer to develop the script. The intention is to use the script to develop a movie.
  • The Script should lead to spiritually uplifting screenplay ACKNOWLEDGING GOD and promoting the mysteries and mysticism of the Orthodox faith.
For more information please contact
John Tsambazis
Email: jtsambazis@yahoo.com
Source:
OCP News Service

http://theorthodoxchurch.info/blog/news/2014/04/seeking-scriptwriter-for-orthodox-christian-movie-in-africa/

Η έκθεση για τους « Έλληνες του Καΐρου», βασική εκδήλωση της Ελληνοαιγυπτιακής Πολιτιστικής Εβδομάδας στο Κάιρο...

$
0
0
ellines kairou 01

pyramisnews.gr
                              
Η φωτογραφική έκθεση «Οι Έλληνες του Καΐρου», μία πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Κάιρο σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και το Μουσείο Μαχμούντ Μουχτάρ, αποτελεί την κεντρική εκδήλωση της Θερινής Ελληνο-Αιγυπτιακής Εβδομάδας Πολιτισμού, που εγκαινιάζεται την Κυριακή 15 Ιουνίου, στις 19.30 στη γκαλερί του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Μαχμούντ Μουχτάρ (El Tahrir 5,απέναντι από την Όπερα Καΐρου).
Η έκθεση αποτελεί μία φωτογραφική αφήγηση της παρουσίας των Ελλήνων στο Κάιρο, όπως την κατέγραψαν με το φακό τους οι φωτογράφοι Παύλος Καζολίδης και Αθηνά Καζολέα οι οποίοι συνεργάζονται με το Μουσείο Μπενάκη στο οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί αργότερα η συγκεκριμένη έκθεση φωτογραφίας...

Περισσότερα...  http://pyramisnews.gr/me-tin-ekthesi-gia-toys-ellines-toy-kairou-xekina-i-politistiki-evdomada-elladas-aigyptou/

Πατριάρχης Αλεξανδρείας από την Τυνησία: "Ενότητα μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας, ανεξαρτήτως φυλής, έθνους ή γλώσσας"

$
0
0

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΣΤΗΝ ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ


 
Τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Καρθαγένης και το Acropolium επεσκέφθη την 6η Ιουνίου 2014με τη συνοδεία του Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ Θεόδωρος Β, ενώ σημαντική συνάντηση είχε το απόγευμα της ιδίας ημέρας με τον Υπουργό Πολιτισμού της χώρας κ. Mourad Sakli, με τον οποίον σε εγκάρδιο κλίμα συνεζήτησε θέματα αφορώντα στην αποκατάσταση του μνημειώδους Ιερού Ναού των Τριών Ιεραρχών στο Σφαξ, καθώς και ποικίλα άλλα θέματα αφορώντα στις διαπολιτισμικές σχέσεις μεταξύ λαών και Θρησκειών και την ανεκτικότητα και αρμονική συνύπαρξη μεταξύ διαφορετικών πολιτιστικών παραδόσεων. Ο Μακαριώτατος εξήγησε για την συμβολή του Πατριαρχείου με την δημιουργία ή ανακαίνιση μουσείων και βιβλιοθηκών στην έδρα, αλλά και σε επιμέρους επαρχίες του Θρόνου. Ήταν πραγματικώς μια εποικοδομητική συνάντησις.
 

  
Εν συνεχεία ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επεσκέφθη και ευλόγησε το ρωσικό Πνευματικό Κέντρο Πολιτισμού και παρακολούθησε εκδήλωση για την ημέρα των ρωσικών γραμμάτων και της ρωσικής γλώσσας, ενώ ομίλησε στα ρωσικά επικαίρως τονίσας και την ενότητα μέσα στους κόλπους της εκκλησίας, ανεξαρτήτως φυλής, έθνους ή γλώσσας και παρεκάθησε σε δείπνο προς τιμήν του στη ρωσική πρεσβευτική κατοικία.
 

Memorial Service of those who have fallen asleep, Bujumbura... Θ. Λειτουργία το Ψυχοσάββατο στο Μπουρούντι

Κυριακή της Πεντηκοστής 2014 στην Τύνιδα

$
0
0
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας / romfea.gr

tinida-1
 
Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Πεντηκοστή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Τύνιδος παροεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β´, συμπαραστατουμένου υπό του Σεβασμιωτάτου Συνοδού του, Μητροπολίτου Μέμφιδος κ. Νικοδήμου και του οικείου Ιεράρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρθαγένης κ. Αλεξίου.
Παρόντες ήταν η Ελληνίδα Πρέσβυς κα Άννα Κόρκα και σύσσωμη η Ελληνική Πρεσβεία, όλοι οι Ορθόδοξοι πρέσβεις στην Τύνιδα, ο Αποστολικός Νούντσιος με τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο της Τύνιδος και τον Αγγλικανό Επίσκοπο και πλήθος Ελλήνων και Σλαβόφωνων πιστών.
Στο τέλος της κατανυκτικής Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης εκήρυξε τον θείο λόγο ομιλήσας για την μεγάλη εορτή της γενεθλίου ημέρας της Εκκλησίας, αλλά και την ολιγάριθμη πλην δυναμική παρουσία της Ορθοδοξίας στην Βόρειο Αφρική και κυρίως στην ειρηνική χώρα της Τυνησίας. Προηγουμένως προσφωνήθηκε καταλλήλως από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρθαγένης κ. Αλέξιο.
Η ΑΘΜ προσέφερε ως ευλογία στον Ιερό Ναό Θυμιατό και στον Μητροπολίτη ωμοφόριο και επιτραχήλιο και ο Σεβασμιώτατος κ Αλέξιος με υιικό σεβασμό προσέφερε εγκόλπιο για την συμπλήρωση της πρώτης τετιμημένης Ιεραποστολικής Πατριαρχικής δεκαετίας.
Ακολούθως η ΑΘΜ προέβη στην απονομή τιμητικών διακρίσεων προς τιμήν του πρύτανη της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Μανούμπα Τύνιδας κ. Habib Kazdaghli, του απερχομένου προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος  για την ευδόκιμη υπηρεσία του τα δέκα προηγούμενα έτη στην Κοινότητα και την  Εκκλησία κ. Ιωάννη Μπουντούρογλου και της κας Μαριάννας Σεχρεμέλη Ouelbani για την εν γένει προσφορά της στον Ιερό Ναό και την Μητρόπολη.
Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό της Γονυκλισίας, στο τέλος του οποίου απεκάλυψε αναθηματική πλάκα εις μνημόσυνον του μακαριστού προκατόχου του και ευεργέτου του Παρθενίου Γ´ του Κοινίδη του από Καρθαγένης, εντός του Ιερού Ναού.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και μετά από πρόσκληση του οικείου Ιεράρχου εκ προσώπου της ΑΘΜ, αφίχθηκε στον Ιερό Ναό ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Τυνησιακής Δημοκρατίας κ. Mohamed Moncef el Marzouki, ο οποίος εγένετο ασμένως δεκτός από τον Πατριάρχη, που τον προσεφώνησε με λόγους θερμούς, τονίσας την μεγάλη τιμή για τον Ελληνισμό και όλη την Ορθοδοξία που έχει η έλευσή του στον Ιερό Ναό.
Ο Πρόεδρος τόνισε οτι οι Τυνήσιοι εχάρησαν με την Πατριαρχική Επίσκεψη και ότι θα είναι πάντοτε ο φιλειρηνικός λαός, που θα αγαπάει και θα σέβεται την Εκκλησία στα πλαίσια της αρμονικής συνυπάρξεως.
Το συγκινητικό είναι ότι ο Πρόεδρος άναψε στην εικόνα του Αγιου Γεωργίου τέσσαρα κεριά για την υγεία των παιδιών του, όπως ετόνισε και το καλό του τυνησιακού Λαού.
Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ζεστή και ο Πρόεδρος συνομίλησε με τους πιστούς στον αύλειο χώρο του Ναού, κατα τη διάρκεια δεξιώσεως που παρέθεσε ο Μακαριώτατος.
Το βράδυ της Κυριακής της Πεντηκοστής η ΑΘΜ επεσκέφθη, ευγενώς προσκληθείς στην κατοικία του τον εξοχώτατο Πρέσβυ της Αιγύπτου κ. Αymen Mousharafa.
 
tinida-2 
tinida-3
 

Baptism of Catechumen from Rwanda and Burundi... Βαπτίσεις Ορθοδόξων από τη Ρουάντα και το Μπουρούντι

Holy Trinity Celebrations by the First Orthodox Rwandan Priest

$
0
0

Father Petros from Rwanda celebrates his First liturgy








"Holy Trinity Celebrations by the First Orthodox Rwandan Priest ordained in Kenya By Archbishop Makarios, His Eminence through the request of His Grace, Bishop Byakatonda with the Blessings of His Beatitude Pope and Patriarch Theodoros II. Father Petros celebrates his First liturgy in the Diocese of Burundi and Rwanda. We humbly again request your prayers that God may grant Him many years as he serves in the Vineyard of Christ Jesus. This is done on Monday, June 9, 2014."

Περισσότερα...  https://www.facebook.com/profile.php?id=100006650526397&sk=photos&collection_token=100006650526397%3A2305272732%3A69&set=a.1493928994172104.1073741852.100006650526397&type=1

Οι Alma Libre τραγουδούν για τα παιδιά της Αφρικής

$
0
0
ΟΛΑ τα έσοδα από την υπέροχη μουσική παράσταση των Alma Libre την Πέμπτη 12 Ιουνίου, θα διατεθούν στο σκοπό της Συμβολής που δεν είναι άλλος από το να προσφέρει ευκαιρίες για εκπαίδευση στα παιδιά που η φτώχεια έχει αφαιρέσει κάθε ελπίδα!!

 
 
 
Photo: Et pour nos amis francophones! Nous vous attendons avec grande joie!


Клуба Символ об образовании детей Африки., приглашает вас на специальный музыкальный спектакль "в Кораблекрушение Бар", с традиционными и современными песнями, греческом и французском языках, из группы: Alma Libre. Четверг, 12 июню, в 21:30. В Fortezzaзамок в Ретимно. Вход 5 € (бесплатно для детей). Все доходы от шоу будут переданы образовательной деятельности волонтеров, помогающих Мадагаскар, Бурунди, Руанды и Уганды, в июле и августе.
 
 
Σκοπός του Συλλόγου είναι να συμβάλει στη διευκόλυνση της πρόσβασης άπορων παιδιών και νέων της Αφρικής στην εκπαίδευση.
 
Συγκεκριμένα στοχεύουμε στην…

α) Εξασφάλιση υποτροφιών για την ετήσια εγγραφή στο σχολείο ορφανών ή πολύ φτωχών μαθητών.
β) Παροχή γραφικής ύλης σε σχολεία και μαθητές
γ) Οργάνωση καλοκαιρινών κατασκηνώσεων με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο....
δ) Συμβολή στην ανέγερση σχολείων και τον εξοπλισμό τους.
ε) Δημιουργία παιδαγωγικού υλικού για την κατήχηση των νέων στα πλαίσια της ορθόδοξης παράδοσης
στ) Συμβολή στην κατά τόπους εκπαίδευση κατηχητών και ιερέων.
ζ) Στήριξη φοιτητών που σπουδάζουν στον τόπο τους ή σε άλλη χώρα. 
 

Клуба Символ об образовании детей Африки., приглашает вас на специальный музыкальный спектакль "в Кораблекрушение Бар"

$
0
0


Клуба Символ об образовании детей Африки., приглашает вас на специальный музыкальный спектакль "в Кораблекрушение Бар", с традиционными и современными песнями, греческом и французском языках, из группы: Alma Libre. Четверг, 12 июню, в 21:30. В Fortezzaзамок в Ретимно. Вход 5 € (бесплатно для детей). Все доходы от шоу будут переданы образовательной деятельности волонтеров, помогающих Мадагаскар, Бурунди, Руанды и Уганды, в июле и августе.



https://www.facebook.com/simvolistinafriki
https://www.facebook.com/ipapachatzi

Challenges for the future of the Church in Burundi & Rwanda

$
0
0
Orthodox Missionary Fraternity
orthodoxmission.org.gr

Dear brothers in Christ, Christ is Risen!

It is a great joy and honor for me to communicate with you in order to make you participants in the work which is being performed, by the Grace of God, with the blessing and love of His Beatitude Theodore II, Patriarch and Pope of Alexandria and All Africa, and of course, with your own contribution and support, material as well as spiritual.
I have been offering my ministry to the Holy Diocese of Burundi and Rwanda for about 15 months now. Our primary concern is the further improvement of the way the local Church is organized and the appeal to the people who want to learn more about her and enter into the bosom of Orthodoxy.
As you already know, in the capital city of Burundi, Bujumbura, there are some churches operating, such as the Cathedral of the Dormition of the Theotokos at the city center and St Arsenios Holy Church in the industrial area, while St Demetrios Holy Church at Tsarama district is still incomplete and is used for catechism.

Buramata

About two hours distance from Bujumbura lies the Orthodox parish of Buramata, whose residents are war refugees. As it is easily understood, the region has huge lacks and needs, the most immediate being the people’s need for evangelism, fighting hunger, provision of better education and health care and configuration of the social environment. It is in these fields that we are taking action. More specifically:

Catechism

After a three-month-catechesis, more than 600 catechumens have been added to the Orthodox Church, while 120 couples had a religious wedding after their baptism. The number of catechumens is increasing on a daily basis.

Εducation

In September, the beginning of the school year, we conducted the Blessing of Water service, distributed stationery items to the pupils and bought bicycles for the teaching staff members who live away from school, which is attended by about 600 schoolchildren, boys and girls.

Νέα ποδήλατα για τους δασκάλους της Buramata

Ηealth

On each one of our visits, we distribute medicines to all those who need them. Also, we contribute actively, within our capabilities, to poverty alleviation in cases of natural disasters.

Social environment

We offered a considerable -for our meagre finances- amount of money to several Orthodox and not only cooperatives, such as the bread-making co-operative and the rice farming ones.

Confronting poverty

We are implementing a feeding program which includes providing a meal (rice and beans) on a daily basis, not only to the school children but also to the teaching staff. As far as I know, all the members of the Orthodox Church of Buramata are pleased with our contribution by 80% to their survival.

Συσσίτιο μαθητών

Rwanda

Today, there are more than 100 people who have already been baptized, while another 3,000 are catechized every Saturday and Sunday after the morning prayer. There are already 15 parishes operating under the supervision of the catechists.
The Divine Liturgy is only conducted once a month because there is no local priest; therefore, a priest from Burundi is responsible for serving the Divine Liturgy here in Rwanda.
With the blessing of our Patriarch, we have sent to our Orthodox Ecclesiastical School “Makarios III” in Nairobi, Kenya, two young men from Rwanda so that they can study Theology and enter priesthood. Actually, the one was ordained priest a few days ago.

Ορθόδοξος γάμος στο Μπουρούντι

We maintain excellent relations with the authorities of Rwanda. In fact, they seem to care about the way our Church is organized. The communities where Orthodoxy has a strong presence are the regions of Kaziba, Rwabatanzi, Kigali and Nyamata.
The mayors of all the provinces invite us and ask for catechetical centers to be created, however, there is no infrastructure for the realization of their wish, at least for the time being, due to our inability to buy the land required for the erection of churches.
We are currently designing a new education system for young men and women, in cooperation with the mayors of several regions. We also operate the Sunday school, which is intended for children, after the Divine Liturgy.
Moreover, I would like to let you know that according to the law in Rwanda, I could not take any action without being a permanent resident of this country. As a result, I had to rent a house myself. We need to have a permanent home, by buying either a site in order to build a house, or a ready-made one. The purchase of a site is about 30.000-35,000€ while that of a ready-made house comes to 70.000-100,000 €.

Βαπτίσεις

On closing my letter, I would like to remind you of a few other problems, too, several of which already existed, and some new ones, which have arisen on the way, such as erection of churches in Rwanda, creation of a polyclinic and of places of assembly, fundraising for scholarships for destitute students and also erection of a Middle School in Buramata.
Finally, if I am not being too demanding or annoying, we need some money for buying items that concern the hygiene of the young women and schoolgirls, who miss classes at school during the difficult days of the month.

Bishop Innocentios of Burundi and Rwanda

http://orthodoxmission.org.gr/2014/06/challenges-for-the-future-of-the-church-in-burundi-rwanda/

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος 2014 στην Τύνιδα

$
0
0
Εκ του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας / romfea.gr

tynida-1
 
Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 9η Ιουνίου 2014, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β´ εχοροστάτησε στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως του Κυρίου της ρωσσοφώνου ορθοδόξου παροικίας Τύνιδος, συμπαραστατούμενος υπό των Μητροπολιτών Καρθαγένης Αλεξίου και Μέμφιδος Νικοδήμου.
Κατά τη Θεία Λειτουργία παρόντες ήσαν τα μέλη της Ρωσικής Παροικίας και της Ελληνικής Κοινότητος, καθώς και οι Πρέσβεις της Ρωσίας κ. Alexandre CHEINE και Ελλάδος κα Άννα Κόρκα.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στην προσφώνηση του Ιερέως π. Δημητρίου Νετσβετάεφ ο Μακαριώτατος απήντησε με Θεολογικούς λόγους αναφοράς στην εορτή του Αγίου Πνεύματος και την αγιοπνευματοκίνητη πορεία των σύγχρονων χριστιανών, που με τα μηνύματα των καιρών καθίσταται πολύ δυσκολώτερη και ιδιαιτέρως στις περιοχές της Βορείου Αφρικής, όπου οι Χριστιανοί αποτελούν μειονότητες.
Εν συνεχεία περικόσμησε τον π. Δημήτριο Νετσβετάεφ με τον Ταξιάρχη του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, διάκρισις εις αναγνώρισιν της επί εικοσιδύο έτη αόκνου εκκλησιαστικής του διακονίας στο ρωσσόφωνο ποίμνιο της Τύνιδος και υπό την εκκλησιαστική ευθύνη του Πατριαρχείου και της τοπικής Μητροπόλεως, στα βήματα του μακαριστού πατρός του π. Δημητρίου Νετσβετάεφ, που επί έτη υπηρέτησε ως εξάρχος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Κάιρο.
Ακολούθως ο Μακαριώτατος είχε σημαντική συνάντησιν με τον Τυνήσιο Μουφτή της Δημοκρατίας και τον υπουργό Θρησκευτικών υποθέσεων κ. Mounir TELILI.
Με τις δύο θρησκευτικές και πολιτικές προσωπικότητες συνομίλησε σε εγκάρδιο κλίμα υπερτονίζων την συμβολή του Πατριαρχείου στην αρμονική συνύπαρξη μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ στην αφρικανική Ήπειρο και ιδιαιτέρως στο αραβοισλαμικό κομμάτι του Μαγρέμπ.
Η Πατριαρχική επίσκεψις στην ιστορική Καρθαγένη έληξε με γεύμα αποχαιρετιστήριο και ευχαριστήριο εκ μέρους της ρωσσοφώνου Ορθοδόξου παροικίας.
 

Εκδόσεις ''Χρυσοπηγή'' ... "Προετοιμασία της 3ης αποστολής μας στην Ουγκάντα"

$
0
0
Εκδόσεις ''Χρυσοπηγή''
ekdoseisxrysopigi.blogspot.gr/

 


Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες της Ιεραποστολικής και φιλανθρωπικής μας δραστηριότητος ‘Χριστός ανέστη‘.Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας,θα θέλαμε να σας κάνουμε κοινωνούς της πορείας μας στον Αφρικανικό Αμπελώνα του Χριστού στην Ουγκάντα.!

 

Με τη Χάρη του Θεού  και τη δική σας συνδρομή και βοήθεια η προσπάθειά μας συνεχίζεται. Ήδη στο χωριό Λουγκουζί δημιουργήθηκε και οργανώθηκε μία ολόκληρη Ορθόδοξη κοινότητα αφού μετά τη βάπτιση 90 πιστών το προηγούμενο  καλοκαίρι ,άλλοι 40 πιστοί εντάχθηκαν το Σεπτέμβριο του 2013 στην Εκκλησία, ενώ οι κατηχήσεις συνεχίζονται. Το  καλοκαίρι του 2014 πρώτα ο Θεός θα πραγματοποιήσουμε τις νέες βαπτίσεις.
Ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος στο χωριό ολοκληρώνεται .
Στο ίδιο χώρο έχει δημιουργηθεί  και ένα Ιατρείο για την κάλυψη αναγκών κυρίως των παιδιών.
 
Η δεύτερη συγκομιδή του χωραφιού με καλαμπόκι αναμένεται να καλύψει μέρος των αναγκών της Ιεραποστολής και να αποτελέσει ένα ακόμη πόρο της προσπάθειάς μας από την Αφρική αυτή τη φορά.
Συνεχίζεται ακόμη το πρόγραμμα αναδοχής σπουδών για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο Την πρώτη χρονιά  με τη χάρη του Θεού 15 παιδιά πήραν μέρος σε αυτό το πρόγραμμα,ενώ πέρυσι πήραν μέρος  γύρω στα 60.
Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Ελεημοσύνη» που αφορά την ύπαρξη ενός ειδικού ταμείου που καλύπτει την πληρωμή  εμβολίων  για τα παιδιά κυρίως από την ελονοσία.
Η ομάδα μας της ιεροραπτικής δημιουργεί συνεχώς Ιερατικές στολές και καλύμματα για Ιερούς Ναούς και εκκλησίες στην Ουγκάντα αλλά και γενικότερα στην Αφρική.
‘Ολη τη διάρκεια της χρονιάς μαζεύουμε λιβάνι, εικόνες, σταυρούς βαπτίσεως, χιτώνες, καραμμέλες  ,τα οποία σκοπεύουμε να πάρουμε μαζί μας στην Ουγκάντα.
Δημιουργούμε ομάδες νέων ανθρώπων που οργανώνονται για την Ιεραποστολή και τη φιλανθρωπία προετοιμάζοντας κατηχητικό και εκπαιδευτικό υλικό για την επίσκεψή μας στην Αφρική.
Οργανώνουμε ομιλίες ,προβολές  και προγράμματα για την Ουγκάντα  σε Ιερούς ναούς και Συλλόγους  που σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν ακόμη περισσότερο πιστούς για την ιεραποστολή και τις ανάγκες της.
Προετοιμάζουμε μία ομάδα, μέχρι τώρα δέκα φοιτητές έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να μας συνοδέψουν στην Ουγκάντα το καλοκαίρι, και ξεκινάμε την οργάνωση της 3ηςΑποστολής μας.Η περίοδος αυτή θα αφορά-πρώτα ο Θεός- τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2014.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε για την αγάπη και τη διαρκή συμπαράστασή σας. Ευχόμαστε ο Θεός αυτό που δίνετε  πλέον από το υστέρημά σας  να σας το δίνει πολλαπλάσια. Παρακαλούμε να  προσεύχεσθε και να θυμάστε την Ιεραποστολή.
Ο αριθμός λογαριασμού άλλαξε!!
Εθνική τράπεζα: 656-20111586 στο όνομα του ιερέως της Ιεραποστολής: GeorgeNyombi
Ευχαριστούμε .Ο Θεός να ευλογεί και να αγιάζει εσάς και την οικογένειά σας.
π.Εφραίμ Παναούσης , π.Γεώργιος Νυόμπι και όλοι οι συνεργάτες της φιλανθρωπικής και ιεραποστολικής ομάδας «από καρδιάς»

Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος: "Αποστολή μας ο φωτισμός του κόσμου"

$
0
0
Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής
ierapostoles.gr


Επιστολή του Μαδαγασκάρης Ιγνατίου προς την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής

Αγαπητέ πρόεδρε και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής,

Χριστός Ανέστη!

Παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες μας, ο αγώνας της Ιεραποστολής συνεχίζεται στην όμορφη και βασανισμένη νήσο της Μαδαγασκάρης. Η Εκκλησία μας μέρα με τη μέρα αυξάνει, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε επίπεδο κτηριακών εγκαταστάσεων, ήτοι με την κατασκευή Ιερών Ναών, του ορφανοτροφείου στην πρωτεύουσα, το οποίο χρηματοδοτείται και μέσω ευγενούς δωρητρίας της Αδελφότητάς σας, μιας σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου, και όλα αυτά φυσικά συνδυαζόμενα πάντοτε με την εν γένει φιλανθρωπική δράση προς τους απόρους, ασθενείς και χρήζοντες γενικώς αγάπης και ηθικής και υλικής συμπαράστασης.
Έχουμε πει πολλές φορές ότι η Ιεραποστολή δεν είναι μόνον διακήρυξη του Θείου Λόγου και ευαγγελισμός του λαού αλλά και προσφορά φιλανθρωπίας και εμπράκτου υλικής αρωγής. Και όλα αυτά ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, χρώματος και φυλετικών ή εθνικών ιδιαιτεροτήτων. Η Πίστη μας είναι ζωντανή και καθάρια σαν το ατόφιο χρυσάφι και έτσι πρέπει να προσφέρεται, όπως εξ άλλου την παραλάβαμε· «ἐάν πεινᾶ οὐν ὁ ἐχθρός σου, ψώμιζε αὐτόν, ἐάν διψᾶ πότιζε αὐτόν, τοῦτο γάρ ποιῶν ἄνθρακας πυρός σωρεύσεις ἐπί τήν κεφαλήν αὐτού» (Ρωμ. ιβ΄, 20).

Αναμένοντας την παράδοση του νερού

Αυτό είναι και το μεγαλείο και η διαφοροποιός δύναμη της Ορθοδοξίας, την οποία ασπάζονται όλο και περισσότερο οι αδελφοί μας στην Τρίτη Ήπειρο· η ανιδιοτελής αγάπη. Η αγάπη χωρίς αναμονή για ανταπόδοση και με μοναδική προσμονή τον φωτισμό και την ψυχική σωτηρία, τα οποία είναι και οι ως άνω αναφερόμενοι εκ του Αποστόλου των Εθνών «άνθρακες» της Πίστεως.
Μετά μεγάλης χαράς λοιπόν σας ανακοινώνουμε ότι το Ιεραποστολικό έργο, σε συνεργασία πάντα με τους ιερείς μας, προχωρεί και είμαστε πλέον έτοιμοι να αρχίσουμε την ανέγερση Ιερού Ναού στην πόλη Diego του Βορρά. Είναι μια πόλη στην οποία προ ολίγων ετών έγιναν οι πρώτες βαπτίσεις, αυτήν δε την στιγμή υπάρχει ένας ικανός αριθμός κατηχουμένων. Ο Ιερός Ναός θα προορίζεται για να καλύψει τις ανάγκες της Εκκλησίας μας σε μια περιοχή όπου μόλις τώρα η Ορθόδοξος Πίστη κάνει αισθητή την παρουσία της ιδιαιτέρως μάλιστα από την στιγμή που θα υπάρξει ο πρώτος Ορθόδοξος Ναός. Η ανέγερσίς του θα στοιχίσει περίπου 25.000 €.

Γνωρίζουμε την οικονομική δυσκολία την οποία διέρχεται η πατρίδα μας. Γνωρίζουμε όμως και την καλή και φιλότιμη διάθεση των Ελλήνων, οι οποίοι μέσα στην οικονομική κρίση την οποία υφίστανται, βρίσκονται πρωτοπόροι στη φιλανθρωπία και στην ιεραποστολική δράση. Από μια φτωχή και μικρή χώρα σήμερα, ευαγγελίζεται μια μεγάλη ήπειρος που μέχρι εχθές ζούσε στο σκοτάδι και στην πλάνη των ειδώλων, του παγανισμού και των απανταχού τω κόσμω αιρέσεων. Και αυτή είναι, άλλωστε, η αποστολή που μπορεί να μας αναδείξει πρωτοπόρους της πίστεως στο παγκόσμιο στερέωμα.
Ευχαριστούμε και πάλι για μια ακόμη φορά τόσο την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής όσο και τους φιλοτίμους δωρητές που συνέδραμαν και συνεχίζουν να συνδράμουν στη συνέχιση του Ιεραποστολικού Έργου, το οποίο μαζί άλλωστε πάντοτε ξεκινούμε και ελπίζουμε Χάριτι Θεού να τελειώσουμε.

† Ο Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος

Περισσότερα...  http://ierapostoles.gr/2014/06/%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%bf-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%85/
Viewing all 15852 articles
Browse latest View live


Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>
<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596344.js" async> </script>