Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15852 articles
Browse latest View live

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ 2013 ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

$
0
0

Την 24ηΜαρτίου 2013, Κυριακή της Ορθοδοξίας, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ εχοροστάτησεκατά τον Όρθρο και ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λεοντοπόλεως κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας.
Προ της απολύσεως της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε, εντός του Ιερού Ναού, η λιτάνευση των ιερών εικόνων και η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αοιδίμων Πρόεδρων, Μ.Ευεργετών και μελών της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας.
 
 
Το εσπέρας της ιδίας ημέρας, ο Μακ. Πατριάρχης εχοροστάτησεκατά τον Μ.Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας. Τον Μακαριώτατο πλαισίωνε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας.
 



Την 25η Μαρτίου, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η Α.Θ.Μ. μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, προηξήρξε της Δοξολογίας για την Εθνική Επέτειο, κατά την οποία προσήλθαν ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ.Χριστόδουλος Λάζαρης, ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Χρήστος Καποδίστριας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ.Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ.Ιωάννης Σιόκας, Πρόεδροι ελληνικών συλλόγων και φορέων, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των ελληνικών σχολείων της Μεγάλης Πόλεως και πλήθος πιστών.
 
 
Προ του πέρατος της Δοξολογίας και της επιμνημοσύνου Δεήσεως των υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος Πεσόντων, ο Εξοχ. Πρέσβης κ.Λάζαρης, ανέγνωσε το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Καρόλου Παπούλια προς τους αποδήμους Έλληνες.
 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ 2013 ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

$
0
0
 

Την Παρασκευή, 5ηΜαρτίου 2013 η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄εχοροστάτησε κατά την Ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων ενδόξων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, συμπαραστατούμενος υπό του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Θεοφ. Επισκόπου Νιτρίας κ.Νικοδήμου, και του Θεοφ. Επισκόπου Βαβυλώνος κ.Νήφωνος, Καθηγουμένου της Π.Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου, παρουσία του Εξοχ. Πρέσβεως της Ελλάδας στο Κάιρο κ.Χριστοδούλου Λάζαρη, Μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητος Καίρου και πλήθους κόσμου.
Κατά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 7ηΜαρτίου 2013 ο Μακ. Πατριάρχης εχοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προηξήρξε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Καΐρου, συλλειτουργούντων του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Θεοφ. Επισκόπου Νιτρίας κ.Νικοδήμου, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, Θεοφιλ. Επισκόπου Βαβυλώνος κ.Νήφωνα και του ιερού κλήρου, ενώ προ της απολύσεως ετέλεσε την τελετή της Σταυροπροσκυνήσεωςκατά το τυπικό της Εκκλησίας.
Στην Ευχαριστιακή Σύναξη παραβρέθηκαν ο Έλληνας Πρέσβης κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, ο Κύπριος Πρέσβης κ. Σώτος Λιασίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης, ο Κύπριος Πρόξενος κ. Φώτης Φωτίου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας των Αραβοφώνων κ. Ρομπέρ Χόσνι, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ.Κήμης Φλεβοτομάς, η Αρχόντισσα των Εκκλησιών κα Στέλλα Κυριάζη, εκπρόσωποι παροικιακών σωματείων και φορέων, καθώς και άλλοι επίσημοι. Αμέσως μετά, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ομίλησε καταλλήλως για την σπουδαιότητα της εορτής, την σημασία του Τιμίου Σταυρού στην ζωή και τον αγώνα των πιστών, καθώς και για την θυσιαστική αγάπητων χριστιανών προς τον πλησίον.
 

Αφιέρωμα στην Εξωτερική Ιεραποστολή από το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος - Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης π. Ιγνάτιο

$
0
0

 

Το περασμένο Σάββατο, 6 Απριλίου 2013 το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, με τη βοήθεια των συνεργατών του κατηχητών, πραγματοποίησε για τρίτη συνεχή χρονιά ένα αφιέρωμα στην Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή για τα παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου που συμμετέχουν στις Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές των Ενοριών μας στο όμορφο και φιλόξενο κτίριο της «Καταφυγής».

Με αφορμή τη νίκη της Ορθοδοξίας έναντι της πλάνης και των αιρέσεων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την Α΄ Κυριακή των Νηστειών, η Αγία μας Εκκλησία στρέφει τη σκέψη και την προσευχή της στους ανθρώπους εκείνους που, γεμάτοι πίστη και ζήλο, συνεχίζουν στις μέρες μας το έργο των Αγίων Αποστόλων στα πέρατα της γης, κηρύσσοντας την Αλήθεια και κάνοντας πράξη την προτροπή του Αναστημένου Χριστού: «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν...» Παράλληλα, σε ένα ξεχείλισμα της γνήσιας χριστιανικής τους αγάπης, βλέποντας στα πρόσωπα των ιθαγενών αδελφών μας το Πρόσωπο του Χριστού, αγωνίζονται να τους συμπαρασταθούν και στις πολλαπλές ανάγκες τους (εκπαίδευση, πόσιμο νερό, τρόφιμα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρούχα κ.ά.)

Συμμετείχαν περίπου ογδόντα παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου από τις ενοριακές παιδικές συντροφιές Ευαγγελιστρίας, Αγίου Νικολάου και Παναγίας των Ξένων Λευκάδος, Καρυωτών, Μαραντοχωρίου, και Τσουκαλάδων, συνοδευόμενα από ιερείς και τους κατηχητές τους, οι οποίοι συνεργάστηκαν για την επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

-Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης π. Ιγνάτιο

Προκειμένου να γνωρίσουν τα παιδιά «από πρώτο χέρι» τον κόσμο της Ιεραποστολής, είχαν την ιδιαίτερη ευλογία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά (σε ανοιχτή ακρόαση) με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης π. Ιγνάτιο σε αυτή την απομακρυσμένη «όγδοη ήπειρο», το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου. Εκεί ο π. Ιγνάτιος Σεννής μαζί με τους συνεργάτες του καλλιεργεί ακατάπαυστα τα τελευταία εννιά χρόνια το «γεώργιον» της Ιεραποστολής, προσφέροντας τεράστια πνευματική και υλική βοήθεια στο χειμαζόμενο λαό της Μαδαγασκάρης, τους Μαλαγκάσι.

Ο Ιεραπόστολος Μητροπολίτης π. Ιγνάτιος μίλησε διεξοδικά στα παιδιά για την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη μακρινή εκείνη χώρα, όπου οι πιστοί αριθμούν περίπου 12.000 και οι 37 Ορθόδοξοι κληρικοί διασχίζουν απέραντες αποστάσεις για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των μελών της Εκκλησίας μας. Εξήγησε ότι το έργο της Ιεραποστολής στηρίζεται στην εθελοντική διακονία κληρικών και λαϊκών που θυσιάζουν το χρόνο και τον κόπο τους για την αγάπη του Χριστού, αλλά και στις υλικές προσφορές πιστών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αυστραλία –επηρεασμένες σήμερα και αυτές από την «κρίση».

Αναφέρθηκε ακόμη στα ορφανοτροφεία και τα σχολεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τις ιατρικές αποστολές, τις διανομές συσσιτίων και ειδών πρώτης ανάγκης σε άπορους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκεύματος, τις κατηχητικές προσπάθειες και τις βαπτίσεις σε ποτάμια και βαπτιστήρια.

Ζήτησε, τέλος, εθελοντές για να προσφέρουν ιεραποστολική (κατηχητική –φιλανθρωπική) εργασία, υλική ενίσχυση (χρήματα, τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα), αλλά πάνω απ’ όλα την προσευχή και το ενδιαφέρον όλων μας, αφού την ίδια ώρα που τα δικά μας παιδιά θεωρούν αυτονόητο ένα ποτήρι γάλα, ένα πιάτο φαγητό, το μάθημα στη σχολική τάξη, την αληθινή Πίστη στο Χριστό σε μια άλλη γωνιά της Γης υπάρχουν παιδιά του ίδιου Θεού που όλα αυτά τους μοιάζουν άγνωστα, όνειρα άπιαστα!

Παράλληλα, στην οθόνη προβάλλονταν εικόνες από ντοκυμανταίρ για την Ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη.

-Δημιουργικές δραστηριότητες σε ομάδες

Κατόπιν τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες. Καθεμιά είχε ως προστάτη έναν Άγιο που έζησε και αγίασε έξω από τα ελλαδικά σύνορα (Άγ. Πάτρικ της΄Ιρλανδίας, Άγ. Κάθμπερτ της Ουαλίας, Άγ. Ιωάννης της Σαγγάης, Άγ. Μητροφάνης ο Κινέζος, Άγ. Μωυσής ο Αιθίοπας), για να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η Αγιότητα απευθύνεται εις «πάντα τα έθνη» χωρίς να γνωρίζει σύνορα, χρώματα, φυλετικούς περιορισμούς.

Έτσι, δημιούργησαν κολλάζ με θέμα: «Άγιοι απ’ όλο τον κόσμο», έγραψαν το ομαδικό ποίημα: «Το όνειρο ενός ιεραποστόλου», κατασκεύασαν παραδοσιακά μουσικά όργανα από τη Μαδαγασκάρη, έμαθαν και τραγούδησαν τραγούδια σχετικά με την Ιεραποστολή, εντόπισαν στον παγκόσμιο χάρτη χώρες όπου υπάρχουν Ορθόδοξα ιεραποστολικά κλιμάκια και ζωγράφισαν ομαδικά, εμπνευσμένοι από το έργο της Ιεραποστολής.

-Παιχνίδι και ενθύμια

Στη συνέχεια, παρουσίασαν στην ολομέλεια τις εργασίες τους και έπαιξαν όλοι μαζί, με τη βοήθεια των μεγαλύτερων παιδιών, το «τηλεπαιχνίδι»: «Ταξιδεύοντας στον κόσμο της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής».

Στο τέλος μοιράστηκαν σε όλα τα παιδιά ενθύμια και αναμνηστικές ευλογίες εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας π. Θεοφίλου, ο οποίος έστειλε τις πατρικές ευχές του στα παιδιά και τα συγχαρητήριά του για όσους συντέλεσαν στην πραγματοποίηση αυτής της ευχάριστης και ωφέλιμης εκδήλωσης.




 




 
 
 

Αλεξανδρείας Θεόδωρος: Η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να δράσει για την επικράτηση της ειρήνης!

$
0
0














Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε

Σε έκτακτη σύναξη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Χριστιανικού Φόρουμ στο Αμμάν της Ιορδανίας (7-9 Απριλίου) με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Μέση Ανατολή, ως επίσης και των Κοπτών, των Αρμενίων, των Ρωμαιοκαθολικών, των Μαρωνιτών, των Αγγλικανών, των Ευαγγελικών, των Λουθηρανών, των Βαπτιστών κι άλλων χριστιανικών ομάδων, έγινε κοινή έκκληση προς τη Διεθνή Κοινότητα για κατάπαυση του πυρός στη Συρία και την επιλογή του Διαλόγου για την επίλυση των συγκρούσεων πριν την επέκτασή τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ως γνωστό στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών εκπροσωπούνται οι φωνές του ενός τρίτου των Χριστιανών και σκοπός του είναι η μαρτυρία της αρχέγονης διδασκαλίας της Εκκλησίας μας μέσα από τη συμμετοχή και των Ορθοδόξων ως Ιδρυτικών Μελών του μετά τις οδύνες που έζησε η Ανθρωπότητα με τους δύο Παγκόσμιους πολέμους που έζησε για πρώτη φορά στην Ιστορία της η Ανθρωπότητα.
Σκοπός του Παγκόσμιου Χριστιανικού Φόρουμ είναι να γίνει η φωνή όλων των Χριστιανών σε περιφερειακό και Παγκόσμιο επίπεδο για θέματα που αφορούν την παγκόσμια ασφάλεια και την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών με την ευαισθησία μας για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Περιβάλλοντος.
Στο Πατριαρχικό του Μήνυμα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος Β’ προς τους Συνέδρους της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας το οποίο μετέφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ, τόνισε ότι «εκτός από τις προσευχές όλων μας για την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία και την επικράτηση της Ειρήνης στην περιοχή, οφείλουμε να καλέσουμε τη Διεθνή Κοινότητα ενωμένη με μια φωνή μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. να μεσολαβήσουν να σταματήσουμε να σκοτώνουμε τα ανυπεράσπιστα μικρά παιδιά μας, που είναι και τα μεγάλα θύματα κάθε μορφής πολέμου. Ο πόλεμος αυτός συνεχίζεται για δυό σχεδόν χρόνια με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους μας. Χιλιάδες νεκροί, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και εκτοπισμένοι. Ο κάθε πόλεμος είναι μια ανεξέλεκτη φωτιά που απειλεί επικίνδυνα το Σώμα της Ανθρωπότητας και πρέπει με κάθε τρόπο να δίνεται προτεραιότητα στο διάλογο για την επίλυση οποιονδήποτε διαφορών προκύπτουν σε μια κοινωνία. Τα προβλήματα και οι διαφορές μιας κοινωνίας λύνονται με την επικράτηση της ειρήνης και την οργάνωση Δημοκρατικών και ελεύθερων εκλογών όπου εκπροσωπούνται όλες οι φωνές του Λαού μέσα από τα δημοκρατικά εκλελεγμένα κοινοβούλια τους που διαφορφώνουν και την Δημοκρατική Διακυβέρνηση μιας Χώρας για το καλό του Λαού».
Στο Πατριαρχικό μήνυμα του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρον έγινε αναφορά και στα φαινόμενα του θρησκευτικού φανατισμού Ισλαμικών ομάδων στην Αίγυπτο και στην Νιγηρία σε βάρος των Χριστιανών και κάλεσε Θρησκευτικούς και Πολιτικούς Ηγέτες να εργασθούν από κοινού για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ιδιαίτερα διά το αγαθόν της Θρησκευτικής Ελευθερίας ως δώρον του Θεού προς τον κάθε άνθρωπον που πρέπει να γίνει σεβαστό απ’ όλους για την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών».
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε

http://www.amen.gr/article13266

Ο Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως Δημήτριος στη Σύναξη της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής

$
0
0

Από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής:

 
Ειρηνουπόλεως

"Την Κυριακή 14 Απριλίου 2013 η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής θα συμμετάσχει, όπως κάθε μήνα, στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου (έναντι της Αγίας Σοφίας) στη Θεσσαλονίκη. Μετά το συνεκκλησιασμό, θα ακολουθήσει Σύναξη των μελών και φίλων της Αδελφότητάς μας στην αίθουσά μας, Μακένζυ Κινγκ 6, Πλατεία Αγίας Σοφίας.
Στη Σύναξη θα παραστεί και θα μας μιλήσει για τα νεότερα της Ιεραποστολής στη νότια Τανζανίαο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος. Είστε όλοι προσκεκλημένοι."

http://ierapostoles.gr/2013/04/%ce%bf-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b7%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%cf%89%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%8d%ce%bd/

Μήνυμα από την Κένυα... "Ιεραποστολή επί πιστώσει"

$
0
0
Από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής:

Ιεραποστολή επί πιστώσει
 
 
Αγαπητοί αδελφοί,
Χαίρετε και αγαλλιάσθε εν Κυρίω. Θα ήθελα κατ αρχήν να σας ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας για το πρόσφατο συγχαρητήριο γράµµα σας προς την αναξιότητά µου µε την ευκαιρία συµπλήρωσης είκοσι χρόνων αρχιερατικής διακονίας στο χώρο της Αφρικανικής ηπείρου. Όλα αυτά τα χρόνια, η Αδελφότητά σας µάς ευεργέτησε ποικιλοτρόπως, όχι µόνο χρηµατικά αλλά και µε τη δηµοσίευση κειµένων µου στο περιοδικό σας, από την εποχή που ήµουν ακόµη λαϊκός. Όλα γίνονται προς δόξαν Θεού και της Εκκλησίας Του.
Σηµειώνω τις ταπεινές µου σκέψεις, σήµερα, και κάνω µια ιδιαίτερη παράκληση προς όλους σας. Πρώτη φορά στην πορεία της Ιεραποστολής µας εδώ, στην Αφρική, δεν πληρώσαµε τους ιερείς µας ούτε τους δώσαµε το καθιερωµένο χριστουγεννιάτικο δώρο. Για τρεις, τώρα, µήνες, δεν πληρώθηκαν όχι µόνο οι ιερείς αλλά και οι υπάλληλοι µαζί µε τους καθηγητές των σχολείων µας, εξ ών αναφέρω εκείνους της Πατριαρχικής µας Σχολής, του Διδασκαλικού Κολλεγίου και του Δηµοτικού µας, που όλα βρίσκονται και λειτουργούν στην αυλή της Μητροπόλεως.
Δε θα µπορούσα να διανοηθώ ότι µια µέρα, ύστερα από περισσότερα από τριάντα χρόνια, θα µπορούσα να γράψω έναν τέτοιο τίτλο.Τούτο σηµαίνει ότι φθάσαµε, πια, σε µια κρίσιµη κατάσταση από οικονοµικής άποψης, αφού, σήµερα που σας γράφω, τόσο στην Πατριαρχική Σχολή όσο και στο Δηµοτικό, τρώµε καθηµερινά εξ ολοκλήρου «επί πιστώσει». Δηλαδή δεν πληρώσαµε τους ανθρώπους που µας µαγειρεύουν καθηµερινά, για να λειτουργούµε άνετα.
Είναι δυνατόν; Κι όµως οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν πόσο συνεπείς ήµαστε µέχρι τώρα µε τις υποχρεώσεις µας, γι” αυτό και µας ανέχονται και σιωπούν, µε την ελπίδα ότι, όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα, κάποιος δωρητής θα συγκινηθεί και θα µας απαλύνει τον πόνο και τη στεναχώρια µας.
Η Ιερά Μητρόπολη Κένυας θεωρείται και είναι η µεγαλύτερη στην Αφρικανική ήπειρο.Επιγραµµατικά, υπενθυµίζουµε ότι έχουµε 300 ενορίες, 250 ιερείς, 30 Δηµοτικά και Νηπιαγωγεία, 15 Γυµνάσια-Λύκεια, 30 ιατρικά κέντρα, µία Πατριαρχική Σχολή µε ιεροσπουδαστές από πολλές χώρες της Αφρικανικής ηπείρου κι ένα διδασκαλικό κολλέγιο. Όλα λειτουργούν µε την άµεση φροντίδα και πνευµατική καθοδήγηση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου.
Ζητώ, λοιπόν, παρακλητικά την άµεση στήριξή σας, ιδιαίτερα στο θέµα της µισθοδοσίας των κληρικών µας, έστω και πενήντα ευρώ ή εκατό, αν µπορείτε, το µήνα, για να µπορέσουµε να αναπνεύσουµε λιγάκι, ή οτιδήποτε κρίνετε εσείς κατορθωτό από µέρους της Αδελφότητάς σας.
Ευελπιστούµε ότι, µε τη χάρη και βοήθεια του Θεού, θα γίνετε οι καλοί Σαµαρείτες, για να µας στηρίξετε, ούτως ώστε να συνεχίσουµε το έργο µας, που είναι έργο αγάπης, θυσίας και προσφοράς προς τους αδελφούς µας της Κενύας.
Σας ευχαριστούµε εκ των προτέρων για τη συµβολή σας και την αγάπη σας.
 
Μετ'  ευχών και πολλής εν Κυρίω αγάπης,
† Ο Κενύας Μακάριος
 
 

"Does anyone want to support Orthodox youth from Africa?"

$
0
0
"Does anyone here want to support Orthodox youth from Africa in their education (arguably the best long-time investment you can make into the future of Orthodoxy in Africa)? I've received several requests (and they're trustworthy, as far as I can tell) and have already rendered some help, but it's not enough... Please comment on this post or send me a message for more info!
St. Antony Orthodox church .... Kenya"
 
 
Photo: St. Antony Orthodox church .... Kenya

Εικόνες από την Κατάγκα (Κονγκό)...


Την νέα Πρέσβη υποδέχθηκε ο Καρθαγένης Αλέξιος

$
0
0
tinisia
 
ROMFEA.GR |Την Παρασκευή 5 Απριλίου το βράδυ αφίχθηκε στην Τύνιδα για να αναλάβει τα καθήκοντά της η ΑΕ η Πρέσβυς κα Άννα Κόρκα, προερχομένη από την Δνση του διπλωματικού γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών κου Τσιάρα.
Στο αεροδρόμιο την νέα επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ελλάδος υπεδέχθη ο επιτετραμμένος κος Σωκράτης Σουρβίνος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Αλέξιος, ο οποίος και διεβίβασε τις ευχές της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ Θεοδώρου Β´.
Την επομένη ο Μητροπολίτης είχε κατ´ ιδίαν συνάντησιν και συνεργασία με την Πρέσβυ για θέματα που αφορούν στην τοπική Εκκλησία και τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες υπό τις οποίες επιβιώνει.
Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος συμπαραστατούμενος υπό του πρωτοσυγκελλεύοντος π. Κωνσταντίνου Ανθουλιά, παρουσία της Ελληνικής Κοινότητος και των εργαζομένων στην Πρεσβεία, κατά το Θείο Κήρυγμα, προσεφώνησε την ΑΕ παρουσιάζοντάς την στο Εκκλησίασμα και τονίζοντας ότι ο ισχνός αριθμητικώς Ελληνισμός της Τυνησίας συσπειρωμένος γύρω από την Εκκλησία αποθέτει ελπίδες και προσδοκίες στο φωτεινό και πολλά υποσχόμενο πρόσωπο της Πρέσβεως και ότι επιθυμία όλων είναι η ενότητα και η αγάπη μεταξύ των ακλονήτων και υπεραιωνίων Θεσμών Πολιτείας και Εκκλησίας, που σε αυτές τις ευαίσθητες και αλλόθρησκες περιοχές είναι ιδιαίτερης αξίας και ερείδονται φυσικά στον αλληλοσεβασμό.
Εκ μέρους του Πατριάρχου προσεφέρθη στην Πρέσβυ αναμνηστική εικόνα ευλογία της Μητροπόλεως με τις παραστάσεις που αντιπροσωπεύουν όλους τους Ορθοδόξους Ναούς στη Βόρειο Αφρική. Ακολούθησε δεξίωσις της Ελληνικής Κοινότητος και γεύμα από τη Μητρόπολη.
Την Παρασκευή η Εξοχωτάτη παρέστη στην ακολουθία των Δ´ Χαιρετισμών, στην οποία εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος κ. Αλέξιος.
Καλή λοιπόν παραμονή στην Τύνιδα, καλή δύναμη στην αποστολή της για το καλό του Ελληνισμού μας και την ενδυνάμωση των ιστορικών θεσμών και αξιών του Έθνους μας.
 

Εικόνες Μαδαγασκάρης...

Εικόνες από την Ακτή του Ελεφαντοστού...

Εικόνες Αφρικής...

$
0
0






Ορθόδοξοι Πυγμαίοι στη ζούγκλα του Κονγκό


Συσσίτιο ορφανών στην Ουγκάντα

Photo: Μαδαγασκάρη: Αναζητώντας την ελπίδα της ζωής Madagascar: Finding hope in life
Μαδαγασκάρη: Αναζητώντας την ελπίδα της ζωής




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Βαπτίσεις στη Μουάνζα, σωτηρία ψυχών
 
Γκάνα...
 
 
 
 
Photo: Ιερατική οικογένεια στο Καμερούν Priest's family in Cameroon
 
Ιερατική οικογένεια στο Καμερούν
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Με τον π. Στέφανο από την Μαδαγασκάρη

$
0
0
Μικρογραφία9:31
http://www.youtube.com/watch?v=YZ_v3k_jvNk


Μικρογραφία9:31
http://www.youtube.com/watch?v=13lf4ufhThU

Για όλα τα σχετικά βίντεο...http://www.youtube.com/results?search_query=ALITHIA+FM+%CE%95%CE%9A%CE%A0%CE%9F%CE%9C%CE%A0%CE%97+%CE%9C%CE%95+%CE%9C%CE%97%CE%A4%CE%A1+%CE%A0%CE%91%CE%A3%CE%99%CE%9F+%CF%80+%CE%A3%CE%A4%CE%95%CE%A6%CE%91%CE%9D%CE%9F+%CE%91%CE%A0%CE%9F+%CE%9C%CE%91%CE%94%CE%91%CE%93%CE%91%CE%A3%CE%9A%CE%91%CE%A1%CE%97+&oq=ALITHIA+FM+%CE%95%CE%9A%CE%A0%CE%9F%CE%9C%CE%A0%CE%97+%CE%9C%CE%95+%CE%9C%CE%97%CE%A4%CE%A1+%CE%A0%CE%91%CE%A3%CE%99%CE%9F+%CF%80+%CE%A3%CE%A4%CE%95%CE%A6%CE%91%CE%9D%CE%9F+%CE%91%CE%A0%CE%9F+%CE%9C%CE%91%CE%94%CE%91%CE%93%CE%91%CE%A3%CE%9A%CE%91%CE%A1%CE%97+&gs_l=youtube.12...0.0.0.27873.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0...0.0...1ac.

Επιτυχημένο το αφιέρωμα του Κέντρου Λόγου Μπανάτου Ζακύνθου «Αληθώς» στην Ορθόδοξη Επισκοπή της Μοζαμβίκης

$
0
0


Γράφει ο Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας

Το Κέντρο Λόγου Μπανάτου «ΑΛΗΘΩΣ», συνεχίζοντας τις μορφωτικές δράσεις του, αφιέρωσε την 8η -προτελευταία για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος- σύναξή του στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Μοζαμβίκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το σαββατόβραδο, 13 Απριλίου 2013, στον γνώριμο χώρο του«Αληθώς», δηλαδή το ναό της Παναγούλας Μπανάτου Ζακύνθου, με φιλοξενούμενο και κεντρικό ομιλητή έναν αγαπητότατο Ιεράρχη του Αλεξανδρινού Θρόνου και γέννημα του νησιού, τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη.
Στον κατάμεστο ναό παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ και Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Αντιπεριφερειάρχης του νησιού κ. Διονύσιος Μυλωνάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Διονύσιος Παν. Στραβοπόδης, ο Πρόεδρος Μπανάτου κ. Χαράλαμπος Δημ. Κοντονής, ευάριθμοι Κληρικοί,άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, εκπρόσωποι πνευματικών ιδρυμάτων και σωματείων, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν με την παρουσία τους έναν Ζακυνθινό, που από την γη του μεταφυτεύτηκε στη νοτιότερη Αφρική, για να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του στη μετάδοση του ορθόδοξου ευαγγελικού λόγου στο νότιο ημισφαίριο της γης «εφ’ ώ ετάχθη».



Πρώτος πήρε τον λόγο ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος, με την γλυκύτητα που τον διακρίνει, προσφωνώντας τον Επίσκοπο κ. Ιωάννη, είπε μεταξύ άλλων: «Αναλογιζόμαστε τις μύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην αφρικανική ήπειρο. Για εμάς αυτές οι δυσκολίες είναι ένα ανάγνωσμα σε κάποιο ιεραποστολικό περιοδικό ή μια συνηθισμένη είδηση σε ένα τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων. Εσείς όμως έχετε το προνόμιο, μα και την ευλογία του Θεού, να βιώνετε από κοντά αυτές τις δυσκολίες και να προσπαθείτε να δώσετε λύσεις».
Αμέσως μετά, ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης, βαθιά συγκινημένος από την αθρόα προσέλευση των Ζακυνθινών στην τιμητική βραδιά, ανέπτυξε το θέμα: «Ιεραποστολικά βήματα στη Μοζαμβίκη.Παρελθόν και μέλλον». Στην διάλεξή του ο ομιλητής, χρησιμοποιώντας πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και λόγο άμεσο, θεολογικά καταρτισμένο και σεμνό, αναφέρθηκε στον θεόσδοτο θεσμό της Ιεραποστολής, στο πώς διακονείται σήμερα από το δευτερόθρονο Πατριαρχείο των Ορθοδόξων και μάλιστα υπό τον σημερινό πατέρα της Ιεραποστολής Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄,στην πολιτική, θρησκευτική και ορθόδοξη ιστορία της Μοζαμβίκης, στους στόχους και τα οράματα που έχει για την εκκλησιοποίηση της μεγάλης και πάμπτωχης χώρας των Μοζαμβικάνων. Μεταξύ πολλών ενδιαφερόντων σκέψεων και στοιχείων, μάλιστα με διάθεση αυτοκρικής ανέφερε:
«Τα τρία τελευταία χρόνια ο Θεός, με τα χείλη τού μεγάλου ιεραποστόλου και άοκνου εργάτη του Ευαγγελίου Του, Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. κ. Θεοδώρου του Β΄, με κάλεσε να διακονήσω ως Επίσκοπος την Εκκλησία στη Μοζαμβίκη, όπου και ο ίδιος έχει αφήσει έντονα τα αποτυπώματα της ιεραποστολικής καρδιάς του.



Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο τελειώνει με τα εξής πολύ γνωστά λόγια: “Πορευθέντες οὖν μαθητεύσατε πάντα τὰθνη…” Μια αξιοσημείωτη λέξη στο ως άνω χωρίο είναι το ρήμα “μαθητεύω”. Στην συγκεκριμένη συνάφεια το“μαθητεύω” σημαίνει “δημιουργώ μαθητές-αποστόλους”, ή, θεολογικότερα, “συνδέω τον ακροατή του λόγου του Χριστού κατευθείαν με Αυτόν, χωρίς μεσάζοντες”. […]Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και προκλητική θα ήταν, όμως, η ερμηνεία του ως άνω χωρίου με την έννοια που έχει στη θύραθεν γραμματεία. “Μαθητεύω” θα πει γίνομαι εγώ μαθητής, δηλαδή στην περίπτωσή μας μπαίνω στη διαδικασία να μελετήσω, να γίνω εγώ ένα με την κουλτούρα του τόπου στον οποίο αποστέλλομαι,να γίνω ένας από αυτούς. Αυτή η ερμηνεία, βέβαια, δεν είναι ανερμάτιστη, ούτε αποτελεί προσωπικό ευφυολόγημα. Ο Απόστολος των εθνών, Παύλος, αναφέρει “τοις πάσι γέγονα τα πάντα, ίνα πάντως τινάς σώσω”. Δεν είναι πάντα εύκολο να γίνεις ένα με μια κουλτούρα τόσο διαφορετική από τη δική σου, να μάθεις τη γλώσσα και τα έθιμα, να τρως τα φαγητά του τόπου, να “αναγεννηθείς άνωθεν” σαρκούμενος σε νέο τόπο. Αυτή η δεύτερη γέννηση έχει μεγάλο πόνο, αλλά και μεγάλη χαρά. Πόνο,διότι η μοναξιά είναι ανυπόφορη, διότι η αλλαγή νοοτροπίας και προσέγγισης των πραγμάτων φαντάζει αδύνατη, […]. Χαρά, διότι σταδιακά καταλαβαίνεις ότι “μείζων εστιν ο εν υμίν ή ο εν τω κόσμω”.Στις ελάχιστες δικές σου δυνάμεις και ικανότητες αλλά και στην απλότητα, την ειλικρίνεια και τη θέληση, ο Θεός συνεργεί και μπορούν να γίνουν Θαύματα. Και κάπως έτσι το καντηλάκι, που κάποιος ανάβει στα έσχατα της γης, μπορεί να γίνει πυρκαγιά θείας αγάπης και δύναμης».


Ακολούθησε σπουδαία Συναυλία ενός αξιάκουστου φωνητικού συνόλουυπό τον κ. Ιωάννη Σούλη, Ιατρό - Πρωτοψάλτη της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου. Αποδόθηκαν με τρόπο υπέροχο, κατ’αρχήν μια αφρικάνικη προσευχή και ακολούθως ψάλματα κατά το βυζαντινό και ζακυνθινό μουσικό ύφος.
Τέλος, ο Γέροντας του Επισκόπου Μοζαμβίκης Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος,αναφέρθηκε θερμά για το έργο τόσο του κ. Ιωάννου στην Αφρική, όσο άλλων πνευματικών αναστημάτων του, δώρισε μάλιστα στον τιμώμενο Επίσκοπο αρχιερατικό εγκόλπιο με την μορφή του Αγίου Διονυσίου, Προστάτη των απανταχού Ζακυνθίων,ώστε ο Άγιος της Συγνώμης και Ανεξικακίας, να τον στηρίζει και να τον ενισχύει στον αγώνα του ευαγγελισμού της Μοζαμβίκης.



Στο κλείσιμο της βραδιάς, ο υπεύθυνος του «Αληθώς»Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας ευχαρίστησε τους πιστούς φίλους του Κέντρου Λόγου για την παρακολούθηση και αυτής της μορφωτικής δράσης, αλλά και όλους όσοι βοήθησαν στην ευπρόσωπη παρουσίαση και αυτής της σύναξης, προανάγγειλε μάλιστα την επόμενη και τελευταία εκδήλωση για φέτος, η οποία θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας και θα περιλαμβάνει μεγαλοβδομαδιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας «Άγιος Κήρυκος».

http://www.amen.gr/article13355

O Γενικός Γραμματέας του Global Christian Forum στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

$
0
0

από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας



Την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄επισκέφθηκε την 12η Απριλίου 2013 στην Πατριαρχική Έδρα ο Γεν.Γραμματέας του GlobalChristianForum, Αιδ. Δρ. Larry Miller.
Κατά την ιδιαίτερη συνάντηση, την οποία είχε ο Μακαριώτατος με τον Δρ. Larry Miller, στο Πατριαρχικό Γραφείο, έγινε αναφορά στο επιτελούμενο πολυσχιδές έργο του παλαιφάτου Πατριαρχείου στην Αφρικανική Ήπειρο, ενώ με την σειρά του ο Γεν. Γραμματέας ενημέρωσε την Α.Θ.Μ. για τους σκοπούς και τη δράση του GlobalChristianForumτο οποίο εδρεύει στος Στρασβούργο της Γαλλίας και δημιουργήθηκε με πρόταση της Γενικής Συνελεύσεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών το 1998 στο Χαράρε και σκοπό έχει να γίνει η φωνή όλων των Χριστιανών για θέματα που έχουν σχέση με τηνπροστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ειρήνη. Επίσης ενημέρωσε την Α.Θ.Μ. για τη Σύνελευση η οποία πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στο Αμμάν της Ιορδανίας με θέμα την κατάσταση των Χριστιανών στη Συρία, καθώς και για την άριστη συνεργασία που είχε με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ,εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στα παγκόσμια συνέδρια και τους διεθνής οργανισμούς.
Με την σειρά του ο Μακ. Πατριάρχης συνεχάρει για τη πρωτοβουλία του Φόρουμ το οποίο συμβάλει στην κοινή δράση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών και τις καλές σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων, τονίζοντας ότι έχει την πλήρη στήριξη του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του ιδίου προσωπικά. Τέλος, ο Γεν.Γραμματέας ευχαρίστησε τον Μακ.Πατριάρχη για την εγκάρδια υποδοχή και επακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

http://www.amen.gr/article13349

Εγκαίνια και Έναρξη Λειτουργίας Σχολής Κοπτικής- Ραπτικής Ιεράς Μητροπόλεως Άκκρας (Γκάνα)

Ενθρόνιση Επισκόπου Μπραζαβίλ και Γκαμπόν στο Pointe Noire

$
0
0
από την Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν
Με τις πατρικές ευχές και ευλογίες της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’, την Κυριακή, 14η Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου πόλεως Pointe Noire του Κονγκό, όπου η έδρα της Επισκοπής, η ενθρόνιση του Θεοφιλ. Επισκόπου Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμονος.
Της ενθρονίσεως προηγήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ.Μητροπολίτου Καμερούν κ.Γρηγορίου, ως εκ προσώπου της ΑΘΜ, με την συμμετοχή συσσώμου του κλήρου της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ.
Προσαγορεύων τον νεοενθρονισθέντα Θεοφιλ. Επίσκοπο κ.Παντελεήμονα ο Σεβ.Μητροπολίτης Καμερούν ανέφερε τα εξής׃
«Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Congo-Brazaville & Gabon κ.κ. Παντελεήμον, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την αναξιότητά μου να παρίσταμαι σήμερα στην ενθρόνισή Σου εκπροσωπώντας την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρον τον Β’, ο Οποίος, δι’ εμού, ευλογεί την αρχήν της νέας Εκκλησιαστικής διακονίας Σου και ευλογεί και τον ανοιχτόκαρδο λαό της Επισκοπής Σου.
Σήμερα, Θεοφιλέστατε κ. Παντελεήμον, ήλθα κοντά Σου να εγκαινίσω επισήμως και μυστηριακώς μια νέα σχέση που απαιτεί από Εσένα η των Αλεξανδρέων Μήτηρ ημών Εκκλησία...
Σήμερα, ενώπιον Θεού και ανθρώπων άρχεται το μέγα μυστήριο της πατρότητος το οποίο θα σε συνδέσει δια βίου με αυτήν την ευλογημένη μεριά του κλήρου του αγίου Μάρκου...
Σε κάθε λειτουργία που θα τελείται στα όρια της Επισκοπής Σου από τούδε και εις το εξής και όταν, θα αναφέρονται από τους Ιερείς και τους Διακόνους τα ιερά λόγια: « Υπέρ του Πατρός και Αρχιεπισκόπου ημών Παντελεήμονος ...του Κυρίου δεηθώμεν...» θα Σου υπενθυμίζεται το αιώνιον χρέος της Πατρικής διακονίας ενώπιον του Ποιμνίου Σου...



Έχεις την μεγάλη ευλογία να είσαι ο πρώτος Επίσκοπος της Ιεράς αυτής Επισκοπής, βέβαια προ Εσού προηγήθη το έργο του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Θεολόγου ο οποίος με τα τάλαντα που τον επροίκισε ο Θεός έθεσε σοβαρές οργανωτικές βάσεις για την παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη φιλόξενη αυτή χώρα. Πολύτιμος συνεργάτης, βοηθός και συγκυρηναίος της ιεραποστολής. Το έργο του αναγνωρίζεται από όλους, ως προς την ποσότητα, ως προς την ποιότητα και ως προς το αθόρυβον και άοκνον του χαρακτήρος του. Η Εκκλησία του αγίου Μάρκου στέκεται απέναντί του, εσαεί ευγνωμονούσα για αυτό.
Θεοφιλέστατε αγιε Αδελφέ, η μέχρι τώρα διακονία Σου στην αγία μας Εκκλησία, σε διάφορες θέσεις με επιστέγασμα την διακονία Σου ως Αρχιγραμματέως του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, εφανέρωσε ενώπιον όλων μας τα τάλαντα με τα οποία Σε χαρίτωσε ο Θεός και Εσύ ως πιστός δούλος δεν τα έκρυψες, αλλά τα εργάσθηκες και τα επεξεργάσθηκες και ανεδείχθης «δίκαιος και αγαθός επιστάτης του σιτομετρίου» δια τον λόγον αυτόν σε «κατέστησε κύριον επί τοις υπάρχουσιν Αυτού» (Λουκ. 12, 42) .
Εδώ, στον Αφρικανικό τούτον αγρόν καλείσαι να υπάρξεις κατά πρώτον «Πατέρας» των, εξ εγγύς και μακράν, επιστρεφόντων προς τον Πατρικό οίκον της αγίας μας Εκκλησίας με ο,τι κόπους, πόνους και θυσίες απαιτεί και εμπεριέχει η έννοια του Πατρός... καλείσαι να αρνηθείς τον εαυτόν Σου και να θυσιάζεις κάθε διάθεση υπεροχής και δυνάμεως στο Μυστήριο των προσερχομένων στον Πατρικόν οίκον...
Δι’ Εσέ η Ιεραποστολή μέχρι εχθές ήταν άγνωστος, ήκουες εξ ημών των αρχαιοτέρων το λόγον μας περί αυτής... και ως άλλη Μαρία «την αγαθήν μερίδα εξελέξω ήτις ουκ αφαιρεθήσεται από Σου ..» (Λουκ. 10, 41) και επέλεξες να έλθεις και να συνδράμεις τις ταπεινές μας προσπάθειες της σποράς του ευαγγελικού Λόγου.
Μεγάλη και αγαθή η ώρα της αποφάσεώς Σου Αδελφέ... ποτέ μην μεταννοήσεις για την απόφασή Σου αυτή...



... Ουσιαστικά η απόφασή Σου, είναι απόφαση συσταυρώσεως με τα πάθη και παθήματα των Αφρικανικών λαών, είναι απόφαση αγία διότι, γνωρίζεις πολύ καλά ότι, ο κάθε εσταυρωμένος ποτέ δεν κατεβαίνει μόνος Του από τον Σταυρό αλλά πάντα τον κατεβάζουν∙ και σε πείσμα των σταυρωτών Του πάντοτε Ανασταίνεται από Αυτόν που οδοποίησε δια του Σταυρού τον δρόμο της Αναστάσεως... Αυτός θα είναι η παρηγοριά Σου και η ζωοποιός Σου δύναμη, Αυτός και φίλος και αδελφός και πατέρας και αγαπημένος...Αυτός η εμπνευσή Σου και το έργον σου.
Θεοφιλέστατε άγιε Αδελφέ, η Αφρική είναι η ιδική μας ξενιτεία και φεύγουμε από όσα γνωρίζαμε στον τόπο μας και καλούμεθα να ζήσουμε χωρίς αυτά για να δημιουργήσουμε αυτά που θα προκύψουν από την συνάντησή μας με τον κόσμο της Αφρικής.
Καλούμεθα να εγκαταλείψουμε την Ναζαρέτ της οικογενειακής, και εκκλησιαστικής μας ασφαλείας και αυταρκείας και να πορευθούμε τον δρόμο∙ πρώτον, προς την Γαλλιλαία των Έθνών, να μπούμε στις Συναγωγές και στις συνάξεις του Λαού και να ερμηνεύσουμε τας γραφάς με γνώμονα την εμπειρία της Ορθοδόξου θεολογίας... να ανεβούμε τα όρη, να διασχίσουμε τις ερήμους και να μακαρίσουμε πτωχούς και πένητας, ορφανούς και χήρες, πενθούντες και ελεήμονες, καθαρούς τη καρδία και ταπεινούς τω πνεύματι ... Και κάπου εκεί μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ιεριχούς να συναντήσουμε το ημιθανή και γυμνό αδελφό και να τον διακονήσουμε για να δοξολογηθεί και εξ ημών το όνομα του «πλησίον Κυρίου»...
Καλείσαι Αδελφέ μου να μιλήσεις για τον Χριστό δηλαδή, για την Αλήθεια και την Ζωή και την Οδό σε έναν κόσμο..., που παρέμεινε για αιώνες μέσα στο ψέμμα της μαγείας και της αγυρτίας, σε έναν κόσμο που κυκλώνεται καθημερινά από τον θάνατο..., σε έναν κόσμο που αναζητά τον δρόμο του ανάμεσα στον κόσμο.
Ο λόγος Σου για τον Χριστό θα πρέπει να έχει αυτήν την δυναμική και αυτό το πάθος που να ξεπερνά την μεταφορά ιστορικών γνώσεων περί Αυτού, να ξεπερνά την προσπάθεια μνήμης του εκκλησιαστικού τρόπου υπάρξεως και να ενσαρκώνει Αυτόν τον ίδιο τον Χριστό ενώπιον των ακροωμένων του λόγου σου περί Αυτού.
Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά του λόγου των Ιεραποστόλων από τον λόγο όλων των άλλων Ποιμένων των αρχαίων Εκκλησιών... Και θα δεις, Αδελφέ μου, τον ίδιο τον Χριστό να «βεβαιώνει» τον λόγον Σου περί Αυτού, «δια σημείων που θα επακολουθήσουν» ... Έτσι γεννάται «η μνήμη Χριστού» που ζητά να αναγεννάται καθημερινά με το «μυστήριο της Αναμνήσεως»...
Αυτός θα είναι ο αγώνας Σου, και μην αναμένεις να βρεις κατανόηση από κανέναν, γιατί μην ξεχνάς ότι, και στον «Πατρικόν οίκον» υπάρχουν πάντα οι πρεσβύτεροι νομοταγείς αδελφοί που θα αντιδρούν ακόμα και στις αποφάσεις της χαράς του Πατρός σύμφωνα με τα όσα μπορεί να χωρέσει η στενότης της- κατά τα άλλα- αγαπώσης καρδίας των.
Θέσε την χείραν σου σήμερον επί το άροτρον και άρχισε να εργάζεσαι τις εντολές του Θεού σ’ αυτήν την γωνιά της Αφρικής και θα δεις «τον ουρανόν ανεωγότα και τους αγγέλους του Θεού αναβαίνοντας και καταβαίνοντας επί τον Υιόν του ανθρώπου», ο Οποίος θα δοξάζεται και σ’ αυτόν τον τόπον και με τις ιδικές Σου προσπάθειες.
Τα έτη σου είησαν πολλά, θεοφιλέστατε άγιε Αδελφέ, γόνιμα, εύκαρπα και μεστά του θείου Ελέους και «έντεινε και κατευοδού και κατακυρίευε» όσα, το πνεύμα αυτού του κόσμου θεωρεί ότι υπάρχουν στην ζωή ως ιδική του λεία».



Ο Θεοφιλ.Επίσκοπος κατά τον Επιβατήριο λόγο του είπε׃
«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Καμερούν κ.Γρηγόριε, Εκπρόσωπε της Αυτού Θειοτάτης Μακαριότητος, του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β ,
Σεβαστοί Εκπρόσωποι των άλλων χριστιανικών Ομολογιών,
Εντιμότατοι Άρχοντες, οι συναχθέντες στη Χαρά της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Κογκό – Μπραζαβίλ και της Γκαμπόν,
Αιδεσιμώτατοι Ιερείς της Επισκοπής μας,
Αγαπητοί αδελφοί και συνεργάτες του ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας μας,
Ευλογημένε λαέ του Θεού,
Η παρούσα εκκλησιαστική τελετή είναι γνωστή ως «ενθρόνιση του Επισκόπου», που σημαίνει εγκατάσταση σε θρόνο επισκοπικό. Σίγουρα η ανάδειξη σε Επίσκοπο αποτελεί την ύψιστη τιμή που η Εκκλησία επιφυλάσσει σε κάποιο κληρικό, αλλά και η ύψιστη ευθύνη που αναθέτει σε αυτόν.
Ο Επίσκοπος, αναβιβαζόμενος στην Αρχιερατική Καθέδρα και ιστάμενος «εις τύπον και τόπον Χριστού» - αυτός είναι ο λόγος όπου στον Επισκοπικό Θρόνο υπάρχει πάντοτε η ιερή εικόνα του Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού- είναι η ορατή κεφαλή της Επισκοπής, ο εγγυητής της ενότητός της και της Ορθοδόξου πίστεως σε αυτή, ο Πατέρας και ο Ποιμενάρχης της.
Ως Ποιμενάρχης διαποιμαίνει, λοιπόν, την Επισκοπή με πατρική αγάπη και στοργή, δεν έχει όμως το δικαίωμα να επιτρέπει την παρέκκλιση των Κληρικών και των πιστών από όσα η Ορθόδοξη Εκκλησία πρεσβεύει, σύμφωνα με την διδασκαλία του Ιδρυτού της Ιησού Χριστού και τις αμετάβλητες και αναλλοίωτες στους αιώνες αποφάσεις των Αγίων Επτά Οικουμενικών Συνόδων.
Υπό από αυτές τις εκκλησιολογικές εμπειρίες και παραδόσεις, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου κ. Θεοδώρου Β’, ίδρυσε την 7η Οκτωβρίου 2010 την Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, αποσπώντας τα δύο παραπάνω κράτη αντιστοίχως από την πνευματική και διοικητική δικαιοδοσία των Ιερών Μητροπόλεων Κεντρώας Αφρικής και Καμερούν, στις οποίες έως τότε ανήκατε και από τις οποίες όλοι εσείς, οι ορθόδοξοι χριστιανοί, ανετράφητε πνευματικώς.
Και την 21η Νοεμβρίου 2012 η «Μητέρα-Εκκλησία» μας, το Πατριαρχείο μας, απεφάσισε ότι έφθασε η στιγμή για την εκλογή του πρώτου Επισκόπου, που θα αναλάβει την ευθύνη της περαιτέρω πορείας και πνευματικής αναπτύξεως της Εκκλησίας του Κονγκό και της Γκαμπόν.
Να λοιπόν, που σήμερα, ενώπιόν σας στέκομαι ως ο Ποιμένας που η Εκκλησία όρισε για να σηκώσω στους ασθενείς μου ώμους την τεράστια αυτή ευθύνη, για την οποία θα δώσω λόγο στον Αρχιποίμενα Χριστό κατά την Ημέρα της Κρίσεως.
Αγαπητοί μου αδελφοί,
Το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού, η διδασκαλία των Αποστόλων και των Αγίων, η ζωή, η μαρτυρία και το παράδειγμά τους, μαζί με τις Αποφάσεις των Αγίων Επτά Οικουμενικών Συνόδων, καθορίζουν την πορεία της χριστιανικής ζωής όλων μας. Αυτή η ασφαλής οδός της πνευματικής σωτηρίας, την οποία η Ορθοδοξία κρατά αναλλοίωτη και ανόθευτη εδώ και 2000 χρόνια, αποτελεί και την σταθερή πορεία της αρχιερατείας μου που σήμερα αρχίζει επισήμως.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Εκκλησιαστικό Σώμα, αγιαζόμενο από τα ιερά Μυστήρια, με επίκεντρο την Θεία Ευχαριστία, παραμένει αδιάσπαστα ενωμένο με τον Σωτήρα Χριστό, εκφράζεται μέσα στον πυρήνα της Εκκλησίας που είναι η Ενορία.
Η σημασία της Ενοριακής Κοινότητος για την Χριστοκεντρική ζωή των πιστών είναι καθοριστική. Εντός αυτής γεννάται και αναπτύσσεται η ορθόδοξη πίστη και το ορθόδοξο ήθος ως συνολική στάση ζωής, όχι μόνον πνευματικά, αλλά και κοινωνικά. Η Ενορία καλλιεργεί την πνευματική ζωή, κατευθύνει τον πνευματικό αγώνα, οδηγεί στην μετάνοια και την συναδέλφωση. Η Ενορία αγιάζει, ενώνει, περιφρουρεί, θεραπεύει, αγκαλιάζει!
Εντός αυτής δημιουργείται και το κοινοτικό πνεύμα. Οι λαϊκοί αδελφοί μετέχουν στη διοίκηση των Ενοριών, στη διαχείριση των ναών και στο φιλανθρωπικό έργο. Στην Ενορία τα ατομικά γεγονότα, όπως η γέννηση, η βάπτιση, ο γάμος η ο θάνατος γίνονται και συλλογικά - κοινωνικά, ενώ ενδυναμώνουν την ενότητα της τοπικής κοινωνίας.
Και στο επίκεντρο όλων αυτών των γεγονότων βρίσκεται ο Εφημέριος, ως ποιμένας, πνευματικός πατέρας, αδελφός, φίλος, σύμβουλος, συμπαραστάτης, συγκυρηναίος. Ο Ιερέας είναι ο Πατέρας της Ενοριακής Κοινότητος που με απόλυτη υπακοή και σε συνεργασία προς τον Επίσκοπο, διαποιμαίνει την Ενορία με βαθεία και ειλικρινή πίστη προς τον Χριστό, ο Οποίος από άπειρη αγάπη θυσιάστηκε για την σωτηρία των ανθρώπων. Κατά τον ίδιο τρόπο ακριβώς και ο Κληρικός, μιμούμενος το παράδειγμα του Κυρίου, οφείλει να ζει με καρδιά γεμάτη πίστη, αγάπη, συγχωρητικότητα, κατανόηση, υπομονή, υπακοή και πνεύμα προσφοράς και θυσίας υπέρ των πιστών της Ενορίας του, σύμφωνα με τους λόγους του Κυρίου׃ «Εγώ ειμί ο Ποιμήν ο καλός. Ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησι υπέρ των προβάτων» (Ιωαν.10, 11) .

Αδελφοί μου,
Αντικρύζοντας εσάς, τον λαό του Θεού, αισθάνομαι πως στο σημείο αυτό της προσωπικής μου ιστορίας δεν με καλεί ο Θεός να διορθώσω τους άλλους, αλλά να προσφέρω στο μέτρο των ελαχίστων δυνατοτήτων μου, τις αφορμές εκείνες, οι οποίες θα προκαλέσουν τους άλλους να αποφασίσουν οι ίδιοι για την αλλαγή της ζωής τους.
Η νέα διακονία μου ξεκινά σε μία κρίσιμη περίοδο για ολόκληρο τον κόσμο. Στη σύγχρονη εποχή δεν υπάρχουν πλέον αυτονόητα πράγματα. Οι κοινωνίες αλλάζουν συνεχώς, η επιστήμη εξελίσσεται, η τεχνολογία προοδεύει, οι ανθρώπινες συμπεριφορές μεταλλάσσονται.
Εμείς όμως, οι Χριστιανοί, έχουμε ένα μήνυμα ακλόνητο να κηρύττουμε διαρκώς στον κόσμο, ένα μήνυμα που έρχεται από τον ίδιο τον Χριστό, όταν ακόμη βάδιζε πάνω σε τούτη τη γη ׃ «εγώ ειμί το φως του κόσμου• ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία, αλλ’ έξει το φως της ζωής» (Ιωαν.8,12). Και επίσης είπε׃ «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν»(Ματθ.28,19).
Μια Εκκλησία, λοιπόν, που δεν ανοίγεται στον κόσμο και δεν προσκαλεί ελεύθερα και αβίαστα τον κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσας και πολιτισμού, να μετέχει αυτού του μοναδικού γεγονότος, της συναντήσεως με τον Χριστό, το Φως και την Ελπίδα του κόσμου, δεν είναι απλώς μία "κλειστή Εκκλησία", αλλά μία "ανύπαρκτη Εκκλησία", αφού η Εκκλησία είναι ακριβώς αυτό: η συνάντηση του ανθρώπου με τον Θεό.
Αυτή την συνάντηση υπηρετεί θυσιαστικά το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην απεραντοσύνη της αφρικανικής ηπείρου και για αυτήν την συνάντηση ταπεινώς διατίθεμαι να αναλώσω την ζωή μου διακονώντας σε αυτή την ευλογημένη και φιλόξενη γωνία της γης, το Κονγκό-Μπραζαβίλ και τη Γκαμπόν.
Ιδού λοιπόν και εγώ, αδελφοί, εν μέσω υμών ως πρώτος και έσχατος, ως ο ηγούμενος και ο διακονών....



... Ολοκληρώνοντας, επιτρέψατέ μου να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο, ο οποίος πάντοτε με περιβάλλει με πολλή αγάπη και με περισσή χαρά ήλθε από το Καμερούν για να εκπροσωπήσει τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β , τον πολυσέβαστο και αγαπημένο Πατέρα και Ευεργέτη μου, δίπλα στον Οποίο έζησα και εμαθήτευσα για επτά συνεχή χρόνια.
Ευχαριστώ εγκαρδίως τους αγαπητούς ιερείς της τοπικής μας Εκκλησίας για την εγκάρδια υποδοχή τους και την διάθεση της απροσκόπτου συνεργασίας, καθώς και όλους τους συνεργάτες του ποιμαντικού έργου αυτής. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τον Προκάτοχό μου στην ποιμαντική διακονία αυτού του τόπου, Σεβ. νυν Πενταπόλεως κ.Ιγνάτιο, πρώην Κεντρώας Αφρικής, υπό την πεπνυμένη ποιμαντορία του οποίου εξελίχθη το ποιμαντικό έργο ως του σημείου να ζητεί ίδιον Επίσκοπο.
Ευγνωμόνως στέκομαι έναντι της πολυετούς και πολυκάρπου ιεραποστολικής προσφοράς του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. κ.Θεολόγου Χρυσανθακοπούλου, ο οποίος διηκόνησε κατά τα τελευταία δύο έτη και ως Πατριαρχικός Επίτροπος της Επισκοπής. Το επιτελεσθέν έργο όμως του π.Θεολόγου δεν θα είχε φθάσει σε αυτό το σημείο, εάν δεν υπήρχε η ανιδιοτελής συναρωγή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Αδελφότητος Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, άλλων ιεραποστολικών συλλόγων της Ελλάδος και του εξωτερικού και ιδιαιτέρως του Συλλόγου Εξωτερικής Ιεραποστολής Πατρών «ο Πρωτόκλητος», ο οποίος εξεχόντως εστήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τις ιεραποστολικές μας προσπάθειες.
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τους εκπροσώπους των υπολοίπων χριστιανικών ομολογιών και τους εκπροσώπους των Αρχών του κράτους και της πόλεώς μας, με πρώτο τον Eξοχ.κ.Σεραφείμ Bhalat, εκπρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας του Κονγκό, που τιμούν την Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας με την παρουσία τους, ως και τους αντιπροσώπους των διπλωματικών αποστολών, που με ευγένεια ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας. Προσβλέπω σε αγαστή συνεργασία με όλους προς όφελος του ευγενούς λαού του Κονγκό.
Προσεύχομαι, με όλη τη δύναμη της καρδιάς μου, ο Πανάγαθος Θεός να ευλογεί τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κονγκό κ.Denis Sassou Nguesso, το ευλογημένο κράτος μας και όλους εσάς. Παρακαλώ και εσείς να προσεύχεσθε για εμένα».

Περισσότερα...  http://www.amen.gr/article13382

Το Ορφανοτροφείο «Άγιος Ευστάθιος» στο Κονγκό (Brazzaville)

$
0
0




Καραμάτσκος Δημήτρης
Μάστερ Θρησκειολογίας
 
 
Ένα κομμάτι της καρδιάς μου έμεινε στο Κονγκό (Brazzaville) στην πόλη Dolisie, στο ορφανοτροφείο, το οποίο η αγάπη του π. Θεολόγου δημιούργησε. Το Dolisie απέχει 160 χιλιόμετρα από την πόλη Pointe Noire, όπου βρίσκεται η έδρα της ιεραποστολής του δικού μας Κονγκό (Brazzaville) και για να φτάσει εκεί κανείς περνάει μέσα από δάση πανέμορφα, ζούγκλες απέραντες.Το ορφανοτροφείο μας είναι μια κυψέλη με 28 ψυχές αξιαγάπητες, με μικρά και μεγάλα παιδιά ηλικίας 7 μέχρι 16 ετών. Όλα φοιτούν στο σχολείο, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, δημιούργημα και αυτό της αγάπης του π. Θεολόγου.
Το Ορφανοτροφείο έχει παιδιά ορφανά και από τους δύο γονείς. Βρίσκεται στον ίδιο χώρο, στην ίδια αυλή, με την Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης και το σχολείο «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ». Είναι μια φωλιά που την ευλογεί ο Θεός και της έχει δοθεί το όνομα του Αγίου Ευσταθίου. Ο π. Θεολόγος, του οποίου είναι δημιούργημα, είναι ο πνευματικός πατέρας των παιδιών, αυτός που φροντίζει για τα πάντα, για την οργάνωσή του, για τις υλικές και πνευματικές τους ανάγκες και τα παιδιά τον έχουν σαν πραγματικό πατέρα τους. Είναι συγκινητικό να τα βλέπεις τα μικρά να προστρέχουν στον π. Θεολόγο, μόλις τον βλέπουν και το καθένα να του ζητάει ό,τι του λείπει,ό,τι έχει ανάγκη, όπως κάνουν τα παιδιά με τον πατέρα τους ή απλά για να τα ευλογήσει, να τους μιλήσει, να τον χαιρετήσουν. Έζησα συγκινητικές στιγμές στο ορφανοτροφείο, όπου παρέμεινα και κοιμόμουν σε ένα δωμάτιο δίπλα στα δωμάτια των παιδιών. Από την πρώτη στιγμή που πήγα εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για τη βυζαντινή μουσική, όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα.
Όταν πήγα την πρώτη φορά, τον Ιούνιο, άρχισα μαθήματα βυζαντινής μουσικής, γιατί ενώ είχαν ενδιαφέρον για τη μουσική της Εκκλησίας δεν είχαν τις γνώσεις. Τους έδωσα ό,τι είχα μαζί μου από πλευράς μουσικής, τα έγραψαν σε CDστα κινητά τηλέφωνα όσα είχαν, σε φτηνά mp3 player, σε μαγνητόφωνα και από το επόμενο πρωί και κάθε μέρα ξυπνούσα με ελληνική βυζαντινή μουσική,ενώ τη μουσική συνόδευαν χαρούμενα παιδικά στόματα, που έψαλλαν ελληνικούς ύμνους, χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα. Βούιζε το ορφανοτροφείο. Δέθηκα μαζί τους. Η αγάπη τους για την ελληνική γλώσσα είναι εντυπωσιακή. Τα παιδιά του ορφανοτροφείου είναι οι ιεροψάλτες της ενορίας της Αγίας Ειρήνης και πολλά τροπάρια τα ψάλλουν στα ελληνικά, έστω και αν αγνοούν τη γλώσσα, όπως φαίνεται και από τα ηχογραφημένα στιγμιότυπα στο τέλος αυτής της ανάρτησης.
Βλέπει κανείς σε κάθε στιγμή ότι τα παιδιά αισθάνονται πως η ζωή τους εξαρτάται σε αυτό το στάδιο από εμάς αποκλειστικά. Οι ανάγκες τους πολλές, δεν μπορούμε εμείς στην Ελλάδα να φανταστούμε τι σημαίνει φτώχεια, τι σημαίνει έλλειψη και των στοιχειωδών ακόμη, ιδιαίτερα για τα φτωχά παιδιά της Αφρικής. Τα Χριστούγεννα που πέρασαν ήμουν στο ορφανοτροφείο. Έβλεπα τα ορφανά μας να παίζουν με ξύλα και πέτρες, ενώ ένα παιχνίδι (άθυρμα) δεν υπήρχε για τα μικρά παιδιά. Τι χαρά που έκαναν όταν τους μοίραζα καραμέλες ή γλειφιτζούρια που το πλαστικό που απέμενε γινόταν σφυρίχτρα ή όταν τους μοίραζα μπαλόνια. Έβλεπε κανείς τα ορφανά, μικρά και μεγάλα να ενθουσιάζονται, να παίζουν χαρούμενα με τα μπαλόνια, το παιχνίδι τους, φτωχό αλλά πολύτιμο για τα ορφανά μας. Ευτυχώς υπήρχαν κάποια επιτραπέζια παιχνίδια, που οι κυρίες που τα φρόντιζαν είχαν φυλαγμένα και κάπου-κάπου τα παρουσίαζαν στα παιδιά και έπαιζαν μαζί τους.
Όμως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα χτύπησε και την Ιεραποστολή μας, καθώς οι πόροι συντήρησης των έργων εκεί προέρχονται από την Ελλάδα, κυρίως από τον ιεραποστολικό σύλλογο "Πρωτόκλητος"της Πάτρας. Οι συνδρομές των αδελφών μας εξ Ελλάδος μειώθηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης τόσο στο ορφανοτροφείο όσο και στο σχολείο, που βρίσκεται στην ίδια αυλή.
Στο ορφανοτροφείο η προσπάθεια και η αρχή του π. Θεολόγου είναι να υπάρχει αγωγή θρησκευτική, λειτουργική και υμνολογική. Τα μικρά ξεκινούν το φαγητό τους και το τελειώνουν πάντοτε με προσευχή (έχουν πολύ γούστο τα μικρά, γιατί όταν είναι εκεί ο π. Θεολόγος στο τέλος της Κυριακής προσευχής κάνουν κατάληξη ψαλτά, για να ευλογήσει το φαγητό τους ο π. Θεολόγος), συμμετέχουν στις ακολουθίες της Εκκλησίας πρωί και απόγευμα στον όρθρο και τον εσπερινό, όταν δεν έχουν σχολείο, μαθαίνουν να εξομολογούνται και να ζουν με αγάπη. Κοινωνούν όλα σε κάθε Θεία Λειτουργία που τελείται στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης.
Η η καρδιά μου μάτωνε όταν έβλεπα τα μικρά να έρχονται στην εκκλησία ξυπόλυτα, με ρουχάκια που είχαν φθαρεί, που είχαν κοντύνει. Πονούσα όταν έρχονταν να με παρακαλέσουν να τους αγοράσω σαγιονάρες ή παπουτσάκια και μου έδειχναν τα γυμνά τους ποδαράκια. Άρχισα να αγοράζω σε μερικά που δεν είχαν καθόλου ούτε σαγιονάρες ούτε παπουτσάκια. Σε λίγο όμως διαπίστωσα ότι όλα τα ορφανά είχαν ανάγκες και στερούνταν βασικών πραγμάτων. Τα χρήματα που διέθετα δεν επαρκούσαν πια και αναγκάστηκα να ζητήσω βοήθεια από φίλους από την Ελλάδα. Έστειλα μήνυμα SOSκαι σε λίγες μέρες η αγάπη των φίλων μου με συγκίνησε, γιατί συγκεντρώθηκε ένα ποσόν, με το οποίο αγόρασα παπούτσια,σαγιονάρες, παντελόνια, μπλουζίτσες και εσώρουχα για όλα τα ορφανά. Ιδιαίτερα με συγκίνησε φίλος ιερέας από το Βέλγιο, ο οποίος απέστειλε 10.000 Ευρώ, που μας έλυσε σημαντικά προβλήματα επιβίωσης όχι μόνο του ορφανοτροφείου αλλά και του σχολείου και της μισθοδοσίας των ιερέων τουλάχιστον για τους τελευταίους μήνες. Να τον ευλογεί ο Θεός και αυτόν και την οικογένειά του και τους δωρητές ενορίτες του. Ήταν πολύτιμη η βοήθειά του. Αλλά εύχομαι να ευλογεί ο Θεός και τους υπόλοιπους φίλους που μας συμπαραστάθηκαν με την γενναιόδωρη συνδρομή τους.

Για την ημέρα των Χριστουγέννων τους αγόρασα παιχνιδάκια, φτηνά των 2-3 ευρώ το ένα, αυτοκινητάκια, μοτοσικλέτες για τα μικρά και φτηνές συσκευές για να ακούν μουσική (mp3playersή ακουστικά απλά) για τους μεγάλους,για να χαρούν τις μέρες των Χριστουγέννων. Επιπλέον πληρώσαμε με τα χρήματα αυτά που συγκεντρώθηκαν και το προσωπικό που ήθελε να σταματήσει να εργάζεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί δεν πληρώνονταν, με ορατό κίνδυνο να κλείσει το ορφανοτροφείο και αναρωτιόμασταν τι θα γίνουν τα ορφανά μας. Πληρώσαμε και ένα μέρος των μισθών των δασκάλων και καθηγητών του σχολείου μας που ήταν δυο μήνες απλήρωτοι. Δόξα τω Θεώ. Η αγάπη των φίλων μας συμπαραστάθηκε στην παραπέρα συνέχιση των έργων της ιεραποστολή μας.

Είναι εντυπωσιακή η ομόνοια αυτών των παιδιών. Όσον καιρό έμεινα στο ορφανοτροφείο, δυόμισι εβδομάδες την πρώτη φορά που πήγα στο Κονγκό (Ιούνιο-Ιούλιο) και 40 μέρες τη δεύτερη (Οκτώβριο-Δεκέμβριο) δεν είδα ούτε μια φορά τα παιδιά να μαλώνουν σοβαρά. Σπάνια υπάρχουν διαπληκτισμοί, κυρίως λεκτικοί, που λήγουν όμως στιγμιαία, γιατί η νοοτροπία των κονγκολέζων είναι διαφορετική από τη δική μας και στην κοινωνία τους υπάρχει μια ανομολόγητη ιεραρχία. Ο μεγαλύτερος είναι πάντοτε σεβαστός και η γνώμη του σεβαστή, κυριαρχεί στους μικρότερους. Οι μικρότεροι αναγνωρίζουν τους μεγαλύτερους ως μεγάλα αδέλφια τους, ενώ οι μεγάλοι αισθάνονταν πάντοτε υπεύθυνοι για τα άλλα παιδιά, σαν να είναι αδέλφια πραγματικά. Αισθάνονται και τα ίδια τα παιδιά ότι εκεί όλοι,μικροί και μεγάλοι, είναι η οικογένειά τους και δεν διανοούνται να δημιουργήσουν πρόβλημα, γιατί ξέρουν ότι η ζωή τους εξαρτάται από το ορφανοτροφείο, είναι στα χέρια του Θεού και των ανθρώπων που εργάζονται εκεί, με τη φροντίδα του π. Θεολόγου πάντοτε. Το προσωπικό φροντίζει τα παιδιά σύμφωνα με τις οδηγίες του π. Θεολόγου. Τα παιδιά κάνουν το μπάνιο τους κάθε πρωί και φροντίζουν το δέρμα τους με ειδικά έλαια ή αλοιφές, για να μην ξεραθεί, γιατί οι καιρικές συνθήκες και η ζέστη δημιουργούν δερματικά προβλήματα στα παιδιά. Οι κυρίες καθημερινά φροντίζουν για τα μαθήματά τους, κάνουν μαθήματα στα μικρά ορφανά με τη βοήθεια ενός εξωτερικού μεταφερόμενου πίνακα σε όσα παιδιά έχουν πρόβλημα στο σχολείο ή αμελούν την προετοιμασία τους.
Κάποιοι φίλοι από την Ελλάδα έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα παιδιά με μακρόθεν υιοθεσία συνεισφέροντας ένα ποσόν μικρό από 20μέχρι 100 Ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί. Αυτό δίνει στο ορφανοτροφείο την δυνατότητα να συνεχίσει τη λειτουργία του, ανεξάρτητα από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει γενικότερα η ιεραποστολή λόγω της κρίσης στην Ελλάδα. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη πέντε παιδιά που δεν έχουν υιοθετηθεί. Είναι οι: Jean (16 ετών), André (14 ετών), Pangrace (10 ετών), Paul (8 ετών), Urban (8 ετών).
Με το σημείωμα αυτό παρακαλώ όσους φίλους ή αναγνώστες έχουν τη θέληση και την ευγενή καλοσύνη να προσφέρουν στα ορφανά μας της ιεραποστολής στο Κονγκό (Brazzaville) μπορούν να υιοθετήσουν τα παιδιά αυτά, να αποστείλουν στον ιεραποστολικό σύλλογο «Πρωτόκλητος»τα στοιχεία τους, το όνομα του παιδιού που προτίθενται να υιοθετήσουν και να δώσουν εντολή στην τράπεζά τους να αποστέλλεται ένα συγκεκριμένο ποσόν, ανάλογα με τις δυνατότητες και την θέληση του καθενός με την ένδειξη «για το ορφανοτροφείο του Κονγκό, υιοθεσία Χ παιδιού».


(Για συνδρομές σε όλους τους λογαριασμούς να αναγράφεται η ένδειξη «για την ιεραποστολή στο Κονγκό» ή «για το ορφανοτροφείο στο Κονγκό»)
Σύλλογος Πρωτόκλητος (Πάτρα)
Εμπορική
63553212
BICEMPOGRAA
IBAN
GR5001206190000000063553212
Εθνική (Αθήνα)
Δημητριάδης Αλέξης & Μαργιόλης Αλέξανδρος
108/951421-06
Ο Θεός να ευλογεί όλους όσοι προσφέρουν ανιδιοτελώς, από καρδίας, στους φτωχούς αδελφούς μας και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, τους μικρούς αδελφούς του Χριστού.
 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνάντηση γνωριμίας με την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Κογκό

$
0
0
Από τον ιστοτόπο Θεολογικά δρώμενα


Την Τρίτη 16 Απριλίου 2013, στο Α΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής και ώρα 12.00-13.00 π.μ.πραγματοποιήθηκε η συνάντηση γνωριμίας με την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, η οποία λειτουργεί στο Κογκό. Στη συνάντηση συμμετείχαν ως ομιλητές μερικοί από τους διδάσκοντες του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, οι οποίοι διδάσκουν μαθήματα μέσω διαδικτυακής σύνδεσης στην εν λόγω Σχολή εθελοντικά. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι αναπληρώτριες καθηγήτριες του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Νίκη Παπαγεωργίου και Μαρία Καζαμία-Τσέρνου.Παρών συμπτωματικά στην εκδήλωση ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής του προγράμματος. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το έργο και τις δυσκολίες της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Κογκό και τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας με το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης μίλησαν για το όλο πρόγραμμα συνεργασίας και την προσωπική τους εμπειρία ο καθηγητής Γεώργιος Μαρτζέλος, οι αναπληρώτριες καθηγήτριες Νίκη Παπαγεωργίου και Μαρία Καζαμία-Τσέρνου, οι οποίες είχαν επισκεφτεί την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Κογκό πριν από μερικούς μήνες και δίδαξαν για ένα μήνα στους φοιτητές της στη γαλλική γλώσσα,η επίκουρη καθηγήτρια Αγγελική Ζιάκα και ο επίκουρος καθηγητής Χαράλαμπος Ατματζίδης. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε προβολή διαφανειών από τους χώρους της Θεολογικής Σχολής στο Κογκό και την καθημερινή ζωή των φοιτητών της. Οι φωτογραφίες που προβλήθηκαν τραβήχτηκαν από την κ. Καζαμία-Τσέρνου κατά την πρόσφατη διαμονή της στους χώρους της Σχολής. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης επιχειρήθηκε επίσης σύνδεση μέσω Skype με τους φοιτητές στο Κογκό.

http://www.amen.gr/article13402

Αλεξανδρείας Θεόδωρος: «Η προστασία της παγκόσμιας ασφάλειας και ευημερίας είναι υπόθεση όλων μας»

$
0
0
από το γραφείο τύπου της Ι.Μ.Ζιμπάμπουε
Επί τη ευκαιρία της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Διαθρησκειακού Συμβουλίου για θέματα Περιβάλλοντος των χωρών της Νοτιοτέρας Αφρικής στο Κέϊπ Τάουν (16 – 18 Απριλίου), στο Πατριαρχικό του μήνυμα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος τόνισε ότι «η Ανθρωπότητα ζει σε δύσκολες στιγμές και μόνο η συνεργασία όλων των υγειών δυνάμεων της Παγκόσμιας Κοινωνίας μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που επηρεάζουν πρώτιστα ευάλωτα μέλη της τοπικής κοινωνίας κι ιδιαίτερα άπορα και ορφανά παιδιά».
Ο Διαθρεισκιακός αυτός οργανισμός προσπαθεί να τονίσει τις ευθύνες μας να προστατέψουμε την όλη Δημιουργία του Θεού ως Δώρον Θεού στον άνθρωπο, που καλούμαστε να μοιραζόμαστε ό,τι έχουμε μ’αυτούς που δεν έχουν για να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, να έχουν πόσιμο νερό, υγειινό φαγητό, ίση πρόσβαση στο αγαθό της εκπαίδευσης και ιατρική περίθαλψη.
Τα θέματα που εξέτασε η Γενική Συνέλευση, εκτός από τον ετήσιο απολογισμό και τις εκλογές των Μελών του Δ. Συμβουλίου του, εξέτασε τον ρόλο των θρησκείών για τις εργασίες της επόμενης συνάντησης κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Κλιματική Αλλαγή (COP19), που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Νοέβμριο στην Βαρσοβία. Ταυτόχρονα επισημάνθηκε κι ο καθημερινός κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Ανθρωπότητα για τις υφιστάμενες απειλές χρήσεως πυρηνικών, καλώντας τη Διεθνή Κοινότητα και τους Θρησκευτικούς Αρχηγούς να συμβάλουν με σύνεση για τη προστασία της Παγκόσμιας Ασφάλειας.

Το Πατριαρχικό Μήνυμα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου μετέφερε ο εκλεγείς στο Δ. Συμβούλιο του οργανισμού Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ.

http://www.amen.gr/article13414
Viewing all 15852 articles
Browse latest View live




Latest Images