Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15846 articles
Browse latest View live

Αλεξανδρείας Θεόδωρος: "Oι κληρικοί μας να δώσουν ελπίδα στους συνανθρώπους μας να είναι κοντά στον Θεό! "

$
0
0
Του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη
Επί τη ευκαιρία της τελέσεως του σαρανταήμερου ιερού μνημοσύνου του μακαριστού κληρικού του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας πατρός Ισιδώρου, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τον κόσμο αυτό σε ηλικία μόλις 33 ετών, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ.Θεόδωρος Β’, αναφέρθηκε στην αποστολή των κληρικών στον σύγχρονο ταραγμένο κόσμο μας να γαληνέψουν τις ψυχές των ανθρώπων και να τους δώσουν ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο, καθοδηγώντας τους στον άγιο δρόμο του Θεού.
Ένας τέτοιος ακούραστος κληρικός, τόνισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, που άφησε πατρίδα, γονείς, αδέλφια και συγγενείς και φίλους ήταν κι ο μακαριστός κληρικός του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας πατήρ Ισίδωρος, ο οποίος με τη θέρμη της αγάπης του διακόνησε την Αλεξανδρινή Εκκλησία κι ιδιαίτερα την Νεολαία μας, όπου μάλιστα κατάφερε κάτι σημαντικό και πρωτότυπο για την εποχή μας, το πολυπληθές εκκλησίασμα στον Ιερό Ναό που διακονούσε στο Κάιρονα αποτελείται από νέους παρά από μεσήλικες και ηλικιωμένους όπως συμβαίνει στους περισσότερους ιερούς ναούς μας. Ο Θεός να αναπαύει τη ψυχή του και να συνεχίσει να ιερουργεί στους Ουρανούς και να δέεται για όλους μας.
Επίσης, επί τη ευκαιρία της παρουσίας κι αρκετών φίλων της Ορθόδοξης Ιεραποστολής του Πατριαρχείου στην Αφρικανική Ήπειρο, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τους ευχαρίστησε όλους για το θεάρεστο αυτό έργο της διακονίας τους, τονίζοντας ότι είναι συγκινητικό που σε πολύ δύσκολες εποχές ο ευσεβής Λαός μας βρίσκει τρόπους «πολυμερώς και πολυτρόπως», το μεγαλείο της αγάπης του και της φιλανθρωπίας του να φθάνει μέχρι τις μακρινές περιοχές της Αφρικής.

http://www.amen.gr/article13114

«Ιεραποστολικά βήματα στη Μοζαμβίκη. Παρελθόν και μέλλον»

$
0
0
























από το Κέντρο Λόγου «ΑΛΗΘΩΣ» της ενορίας Μπανάτου, Ζάκυνθος

Το Κέντρο Λόγου Μπανάτου «ΑΛΗΘΩΣ», συνεχίζοντας τις μορφωτικές δράσεις του, αφιερώνει την προσεχή 8η εφετινή σύναξή του στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Μοζαμβίκης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 13 Απριλίου 2013, ώρα 8.30 το βράδυ, στον ναό της Παναγούλας Μπανάτου Ζακύνθου και θα περιλαμβάνει:
α) Ομιλία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής), με θέμα:
«Ιεραποστολικά βήματα στη Μοζαμβίκη.Παρελθόν και μέλλον».
β) Συναυλία φωνητικού συνόλου υπό τον κ. Ιωάννη Σούλη, Ιατρό - Πρωτοψάλτη της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου. Θα αποδοθούν βυζαντινά ψάλματα, αφρικανικά και παραδοσιακά άσματα.
Η παρουσία των φίλων του «Αληθώς» θα προσδώσει ιδιαίτερη χαρά τόσο στους συντελεστές του Μορφωτικού Κέντρου, όσο και στον Ζακύνθιο Επίσκοπο Μοζαμβίκης, της μακρινής αυτής χώρας του αφρικανικού νότου.
[Την αφίσα φιλοτέχνησε ο Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας]

http://www.amen.gr/article13153

Στον «απολογισμό» της αγάπης...

$
0
0
του Μητροπολίτη Χαρτούμ Εμμανουήλ
Κάθε φορά που γράφω καταθέτοντας σκέψεις, συναισθήματα και καταστάσεις ψυχής στο συγκεκριμένο χώρο διακονίας μου διερωτώμαι . Υπάρχει ωφέλεια ;
Είναι τόσο ενδιαφέροντα και κατ’ επέκταση σωτηρία αυτά που γράφονται ; Ή μάλλον « θόρυβος γίνεται » από το ʺ τίποτα ʺ στο τίποτε για το ʺ τίποτε ʺ η για το ελάχιστο …..
Πάντως αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς όσους έχουν προσέξει και έχουν διαβάσει τα γραφόμενά μου. Γραφόμενα που δεν είναι τίποτε άλλο από σκέψεις εμπειρίες και καταστάσεις ψυχής στην εδώ στο Χαρτούμ διακονία μου που παράλληλα ʺ θεραπεύω ʺ και τους τρεις βαθμούς διακονημάτων δηλαδή του διακόνου , του πρεσβυτέρου και τέλος του Επισκόπου ʺ γιατί όχι και του νεωκόρου …
Άλλωστε συγκηρηναίος στο σταυρό όλων των ʺ επ’ εκκλησίαις ʺ διακονούντων είναι ο Χριστός. Αυτός ενισχύει . Αυτός ενδυναμώνει . Αυτός παρηγορεί . Αυτός λυτρώνει . Αυτός δίνει κουράγιο και την υπομονή την οποίαν οι πάντες έχουμε ανάγκη κατά τον Παύλου ʺ υπομονής έχομεν χρείαν …ʺ .
Σκληροί καιροί - ʺ σκληρός ο τόπος … ερωτήματα βγαλμένα μέσα από την βιβλική μαρτυρία και εμπειρία. Τις δύναται σωθήναι ….
Η απάντηση είναι δοτή και αυτή και κατοχυρώνεται μέσα από τα θεϊκά χείλη, ʺτα αδύνατα παρ’ ανθρωποις … δυνατά παρά τω θεώ εστί…ʺ
Βοηθός κανείς. Συμπαραστάτης ουδείς. Συνοδοιπόρος δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα…
Λίγοι αδελφοί στην Ελλάδα αφουγκράζονται την αγωνία και το στεναγμό μας …
Ακόμη λιγότεροι μέσα στο σώμα το λεγόμενο Εκκλησιαστικό …
κάποιοι περί άλλων τυρβάζουν . Άλλοι ορθοδοξολογούντες και προσκεκολλημένοι, ʺεν θεωρίαις ʺ πολλαίς ʺ και ʺ δόγμασι ʺ δογματίζουν ακαταπαύστως λες και το πρόβλημα ολόκληρης της ανθρωπότητας είναι μόνο ʺ δογματικόʺ.
ʺΤο δόγμα για τους ανθρώπους ή οι άνθρωποι για τα δόγματα ; ʺ
Ας κοιτάξουμε καθαρά τον Κυριάκο λόγο υπάρχει και γι αυτό απάντηση. Μ’ άλλα λόγια δεν επιθυμώ να θίξω αγωνιστές αδελφούς. Ο αγώνας είναι στη φύση του Χριστιανού ν’ αγωνίζεται ʺέως θανάτου υπέρ της αλήθειαςʺ.
Μ’ έναν και μόνο όρο την επικράτηση της ʺ αδογμάτηστης ʺ αγάπης. Αυτή δεν εμπίπτει στα δόγματα … ευτυχώς … ʺ
Ένας συνεπίσκοπος αδελφός σε μια δύσκολη ώρα και στιγμή ήρθε συμπαραστάτης για μια ακόμη φορά παρά την κρίση που διερχόμαστε όλοι. Την στιγμή που κάποιοι άλλοι επαναπαύονται στα αποθηκευμένα τους , ʺ θησαυρίζοντας επί γης ʺ. Ο αδελφός μου αυτός έσκυψε ως άλλος Σαμαρείτης στη ʺ πληγή ʺ της ανάγκης μου . Και δεν με παρηγόρησε ʺ εν θεωρίαις ʺ αλλά έβαλε το χέρι της καρδιάς στην καρδιά του δίδοντας ʺεκ του υστερήματος ʺ που εκείνος μετέτρεψε σε περίσσευμα αγάπης .
ʺΤαύτα γράφων ʺ εκζητώ την συγγνώμη όλων και την ευχαριστία καταθέτω σε όλους όσοι μπορούν να σκέφτονται εν αγάπη , να προσεύχονται εν αγάπη να καταθέτουν αγάπη παντί τρόπω ʺσ’ αυτούς που αθόρυβα διακονούν και αγόγγυστα σηκώνουν τον σταυρό του Κυρίου είτε εντός του Ελλαδικού αμπελώνος είτε εκτός αυτού εν γη ξένη και όντας ʺ μακράν ʺ της συγγένειας αυτών .
Ένα τελευταίο ʺντοκιμαντέρʺ για την Αφρική λένε ότι συγκλόνισε την Ελλάδα …
Εύχομαι να είναι έτσι . Ας αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της ʺβουτιάςʺ σε μια άλλη πραγματικότητα .
Ο δε θεός της ειρήνης της καταλλαγής και της αγάπης ας είναι μαζί με τον αγώνα και την αγωνία όλων ….

http://www.amen.gr/article13169

Χειροτονία διακόνου της Ιεράς Μητρόπολης Νιγηρίας

$
0
0
Γραφείο Ειδήσεων Amen.gr


Την Κυριακή της Τυρινής, 17 Μαρτίου 2013, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, λειτούργησε ο Σεβ. Μητρ. Νιγηρίας, Υπέρτιμος &Έξαρχος Κόλπου Γουϊνέας, κ.κ. Αλέξανδρος (κατά κόσμον Γεώργιος Γιαννίρης). Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του κρητικής καταγωγής Ιερολογ. Ιεροδιακ. π. Περίανδρου Ι. Επιτροπάκη, αρχαιολόγου του Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων & Αρχαιογνωστικής Έρευνας της Δ/νσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Στην ιερά τελετή συμμετείχαν ο προϊστάμενος του ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος, ο Αιδ. Πρεσβ. π. Γεώργιος Χριστοδούλου, ο Αιδ. Πρωτ. π. Νικόλαος Κουλιανόπουλος, ο πνευματικός πατέρας του π. Περιάνδρου Αιδ. Πρεσβ.-Σκευοφύλαξ π. Νικόλαος Πιτοπουλάκης (εφημ.Στεμνίτσης - Ι. Μητρ. Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως), ο Αιδ. Πρεσβ.-Οικ. π.Νικόλαος Σιρστέας (εφημ. Παλαιοχωρίου Γορτυνίας), ο Αιδ. Πρεσβ. π. Παναγιώτης Δάλας (Ι. Μητρ. Νιγηρίας) και τέλος, ο Ιερολ. Διάκ. π. Δαμασκηνός Φυλακτός(Γιοχάνεσμπουργκ - Ι. Μητρ. Ιωαννουπόλεως & Πρετόριας).
Από νωρίς το πρωί συγγενείς, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της ηγεσίας της Γ.Γ.Π. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., του Δικαστικού Σώματος, του καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου, συνάδελφοι αρχαιολόγοι, φίλοι του νέου πρεσβυτέρου που ταξίδεψαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και απλοί πιστοί είχαν κατακλίσει το ναό για να συμπροσευχηθούν και να λάβουν την ευχή και την ευλογία του Μητροπολίτου Νιγηρίας. Παρόντες ήταν οι γονείς και ο αδελφός του π. Περιάνδρου οι οποίοι με δάκρυα στα μάτια ευχήθηκαν το Άξιος στο νέο Πρεσβύτερο.
«Ενώπιον της θριαμβεύουσας και εντός της στρατευομένης Εκκλησίας του Χριστού -είπε ο π. Περίανδρος-, βρίσκομαι πάλι στο Ιερό Θυσιαστήριο για να εισαχθώ υπό των τιμίων χειρών Σας Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Νιγηρίας κ.κ.Αλέξανδρε, στο δεύτερο βαθμό του υψηλού υπουργήματος της Ιεροσύνης.Κυριολεκτικά με συντρίβει η εντός μου αναμέτρηση του βάρους του αξιώματος αλλά και της δύναμης του φωτεινού καλέσματος της αναξιότητάς μου. Η σημερινή μέρα είναι η αφετηρία μιας ουσιαστικής μαθητείας μου στη ζωή της προσφοράς και παρακαλώ τον μεγαλοδύναμο Κύριο ο οποίος, μέσα στο πλούσιο έλεος και την ανεξάντλητη ανοχή Του, οικονόμησε τοιουτοτρόπως τη ζωή της ελαχιστότητός μου,να διαφυλάττει άμωμη κάθε στιγμή της παραλαβής και διαφύλαξης της Ιεράς Παρακαταθήκης μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία Του». Και συγκινημένος προσέθεσε: «Παντοτινά ευγνώμων θα είμαι προς την κορυφαία προσωπικότητα της ιεραποστολικής προσφοράς, την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ ο οποίος με αληθινή πατρική εν Χριστῴ αγάπη και προθυμία προσυπέγραψε την ένταξη μου στην αγία οικογένεια του τιμίου πρεσβυτερίου της Αφρικανικής Εκκλησίας. Γνωρίζω καλά ότι η Μακαριώτητά Του, αν και απούσα σωματικώς, παρίσταται πνευματικώς στο ιερό τούτο μυστήριο. Προσευχόμαστε όλοι μας στον παντοδύναμο Θεό να χαρίζει στην Α.Θ.Μ. υγεία, πνευματική διαύγεια και αμέτρητη χαρά, γαλήνη και εν Χριστῴ ψυχική ειρήνη. Όσον αφορά σε Εσάς Σεβασμιώτατε, αν και καλώς γνωρίζω ότι και η δική Σας ψυχή αποποιείται τον λιβανωτόν των επαίνων,εντούτοις επιτρέψατέ μου να ομολογήσω μετά θάρρους την αληθινή μου υιική εν Χριστῴ αγάπη προς το σεπτό πρόσωπον Σας και να Σας απευθύνω αναρίθμητες και ολόθερμες ευχαριστίες ως ταπεινό αντίδωρο της δικής Σας στοργής και συμπαράστασης σε δύσκολες στιγμές της ζωής μου. Είθε ο Θεός να Σας στηρίζει και να Σας ενισχύει πάντα στο δύσκολο έργο που επιτελείτε στη μακρινή Μητρόπολη μας αλλά και εν γένει την Αφρικανική Ήπειρο».
Ο π. Περίανδρος, αφού συμπληρωματικά ευχαρίστησε τον πνευματικό του, τους υπολοίπους αδελφούς πατέρες, την οικογένεια του, τους συναδέλφους, τους φίλους και τους λοιπούς πιστούς, κατέληξε ως εξής: «Με πνευματική παρακαταθήκη τις νουθεσίες της σημερινής ευαγγελικής περικοπής (Ματθ. 6:14-21) περί της ανθρωπίνου και θεϊκής συγγνώμης, της μυστικής εμφανείας της αφανούς νηστείας και του αληθινού υπερουρανίου θησαυρού, εύχομαι και παρακαλώ όλους σας να προσευχηθείτε όπως ο Άγιος Αλέξιος ο οποίος εξ ουρανού έλαβε την προσωνυμία “Άνθρωπος του Θεού”, να καταστεί πνευματικός οδοδείκτης στην προσωπική μου πορεία αλλά και στην πορεία όλων μας για την εν Χριστῴ ζωή και σωτηρία, με πρότυπο πάντα τη δική του άκρα ταπείνωση, την ασκητικότητα και την εικόνα της αφανούς επίγειας βιωτής του».



Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας, στο φωτισμένο λόγο του τόνισε:«Αγαπητέ διάκονε Περίανδρε, η Χάρις του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος του Θεού οδηγεί σήμερα τα βήματά σου στο Ιερό Θυσιαστήριο για να λάβεις το δεύτερο βαθμό της Ιεροσύνης. Στο μυστήριο αυτό δε θεωρώ σκόπιμη την ανάπτυξη γενικών περί Ιεροσύνης θεολογικών αναλύσεων. Θέλω δυο λόγια μόνο από καρδιάς να σου πω. Η Αθήνα, το Παρίσι, οι Βρυξέλλες και η Θεσσαλονίκη σου ’δωσαν την κατά κόσμον σοφία. Εκείνο όμως που σου ζητείται τώρα είναι η αποδοχή της αποκάλυψης της Σοφίας του Θεού. Κι αυτή τη Σοφία τη χαρίζει η ταπείνωση, η αγνότητα, η ειλικρίνεια, η αυτοσυνείδηση και η δια του Αγίου Πνεύματος διανοητική και ψυχοσωματική συνταύτιση της ύπαρξής σου με το σταυροαναστάσιμο βίωμα του Ιησού Χριστού. Όσο πιο πολύ θα αδειάζεις τον εαυτό σου από σκέψεις, επιθυμίες και πράγματα εφήμερα και ανούσια, τόσο πιο πολύ θα δημιουργείς το απαραίτητο χώρο πλήρωσης της ύπαρξής σου από Εκείνον. Σε λίγο, θα λάβεις στα χέρια σου τον Άγιο Άρτο και δεν θα πρέπει ποτέ να λησμονήσεις ότι την Αγία αυτή Παρακαταθήκη θα τη φυλάξεις μέχρι να σου ζητηθεί την εσχάτη των ημερών κατά τον ερχομό της Βασιλείας του Θεού. Καθώς οδεύεις προς το Ιερό Βήμα, όχι πλέον ως Διάκονος αλλά ως Ιερουργός, θέλω να σου θυμίσω ότι κατά το πρότυπο του Χριστού που μπήκε στη Συναγωγή (Λουκ. 4:17), ζητούμενο είναι το κήρυγμα της παρουσίας Του γύρω και μέσα μας. Κι αυτό το κήρυγμα του Ευαγγελίου της μετάνοιας και της αναγγελίας της Βασιλεία του Θεού δεν πρέπει να είναι στείρα θεολογική διδαχή με καταιγισμούς απαγορεύσεων και περιορισμών αλλά βιωματικός και απελευθερωτικός χρισταναστάσιμος λόγος, μήνυμα αγάπης, χαράς και παραμυθητικής εν Χριστῴ ελπίδας. Είθε, ο φόβος και η συγκίνηση της στιγμής αυτής να σε διακατέχει μέχρι τέλους της ζωή σου γιατί ο χώρος στον οποίο μπαίνεις είναι Ιερός. Η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης που καλά γνωρίζεις ότι σε αγαπά ιδιαιτέρως, σου διαβιβάζει, τούτη την ώρα, τις θερμότερες ευχές Του και μαζί με Αυτόν οι παριστάμενοι αδελφοί κληρικοί, ο πνευματικός σου, ο κόσμος που παραβρίσκεται στη χειροτονία σου,εύχονται ολόθερμα η διακονία σου να έχει βαθιά και στερεά θεμέλια πάνω στον Χριστό για να γίνεις εν Αυτῴ, δι’ Αυτού και υπ’ Αυτού γνήσιος ιερέας Του».

Περισσότερα...   http://www.amen.gr/article13178

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον Υπουργό Εξωτερικών

$
0
0
από το Υπουργείο Εξωτερικών
abramo-alexandreas
Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε σήμερα συνάντηση με την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’.
Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο, αλλά και για την πολύπλευρη δραστηριότητα του Πατριαρχείου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη τον Πατριάρχη για τη σημαντική φιλανθρωπική και αποστολική δράση του Πατριαρχείου σε ολόκληρη την Αφρική και επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδος στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την εκπλήρωση της υψηλής αποστολής του.
Σημειώνεται ότι στην ανωτέρω συνάντηση συμμετείχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας.
 

Επίσκεψη Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον ΟΠΑΠ

$
0
0
News24.gr
papas112Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄ υποδέχθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, η Διοίκηση και το προσωπικό της εταιρείας.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέφθηκε τα γραφεία της ΟΠΑΠ, προκειμένου να ευχαριστήσει, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη συνάντηση με τη Διοίκηση της εταιρίας, για την πολύτιμη συνεισφορά της στις δράσεις του Πατριαρχείου που αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην Αλεξάνδρεια.
Στην εγκάρδια συνάντηση Πατριάρχη και Διοίκησης ΟΠΑΠ, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στην υφιστάμενη κατάσταση αλλά και στις αυξημένες ανθρωπιστικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής που δραστηριοποιείται, ενώ εξήρε την συνεισφορά της ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία, όπως τόνισε, είχε πάντα ανοιχτές τις πόρτες της για τις ανάγκες του Πατριαρχείου.
 

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής, με θέμα την "Ορθοδοξία στην Αφρική σήμερα"

$
0
0

"Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ"




IMG_5644 (Large)

Τη Κυριακη 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο “Κυριακάτικο αρχονταρίκι μας” η εκδήλωση η αφιερωμένη στην Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής, με θέμα την Ορθοδοξία στην Αφρική σημερα. Προσκεκλημένος ηταν ο Προεδρος του Συλλόγου Ιεραποστολής ο Πρωτοκλητος κ. Νικόλαος Σίμος, Δικηγόρος.

 
ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΡΧΙΜ. ΧΑΡΙΤΩΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΚΙ
 
Ο π. Χαρίτων γεννήθηκε στις 18/8/1908 στην Κρήτη. Από μικρός έδειξε σημεία του προορισμού του. Δεκαεπταετής μιλούσε στην Εκκλησία του χωριού του (Παλαιλώνιο Χανίων).
Μετά τη λήψι του πτυχίου της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κήρυξε σε πολλές περιοχές της Ελλάδος.
Το 1940 χειροτονήθηκε διάκονος υπό του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου και το 1945 ιερεύς στη Έδεσσα. Μετά την Κατερίνη, όπου από το 1947 υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ, ήλθε στην Πάτρα το 1958 και για 15 χρόνια έδωσε δυναμική μαρτυρία “Πίστεως και Αγάπης”.
Το 1972 ίδρυσε το Σύλλογο Ορθοδόξου Ιεραποστολής “Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ”.
Κατά την παραμονή του στην Πάτρα παρουσίασε και συγγραφικές εργασίες, που αποπνέουν έρωμα ορθοδόξου πνευματικότητος. Οι πιστοί στους οποίους έδειξε τον “Αιώνιο Κατακτητή”, κληρικοί, επιστήμονες, έντιμοι εργαζόμενοι, χριστιανοί οικογενειάρχες, αφιερωμένες υπάρξεις, αποτελούν το πνευματικό του κεφάλαιο.
Το 1973 με την συνταξιοδότησί του ως Ιεροκήρυξ, κλείνει ένα μεγάλο πολύεδρο, πολύμορφο και δημιουργικό έργο, που τον καταξίωσε στον Ελλαδικό χώρο.
Η μεγάλη απόφασι:
Σε ηλικία 65 ετών, στις 9/7/1973, ο π. Χαρίτων με αποστολικό ζήλο, πορεύεται στην Αφρική για το Χριστό, στον τόπο που έφησε την τελευταία του πνοή ο μακαριστός π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, την Κανάγκα του Κογκό.
Συνάντησε πάρα πολλά εμπόδια, διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, επιδημίες, δυστυχία, πείνα, εξεγέρσεις, πολέμους, δυσκολίες μέχρι αφανισμού του. Δεν οπισθοχώρησε, έμεινε εκεί και απαντούσε: “Οι ιερείς του Θεού του Υψίστου δε φοβούνται ούτε το θάνατο”.
Αναλώθηκε στο να κηρυχθή “το Ευαγγέλιον πάση τη κτίσει”, η Ορθοδοξία “εις την οικουμένη”. Στην Κανάγκα ο π. Χαρίτων παρέμεινε συνεχώς 25 χρόνια μέχρι την κοίμησί του.
Ο Θεός ευλόγησε το αγιαστικό, λατρευτικό, διδακτικό, κατηχητικό, εκπαιδευτικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό, Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό του έργον.
  • Η Θεία Λειτουργία, που με ιεροπρέπεια και κατάνυξι επιτελούσε, προσήλκυε τους ιθαγενείς στην Ορθοδοξία.
  • Ευρήκε περί τους 30 Ορθοδόξους και με την Χάρι του Θεού κατόπιν Κατηχήσεως, δια του Αγίου Βαπτίσματος, τους χάρηκε αυξανόμενους σε 30.000 και πλέον.
  • Με τις πολύμοχθες, άοκνες προσπάθειές του και την οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανηγέρθησαν περίτεχνοι Ι. Ναοί.
  • Δώδεκα πνευματικά του τέκνα, ορθόδοξοι ιθαγενείς, αξιώθηκαν της τιμής να γίνουν κληρικοί. Χειροτονήθηκαν από τον οικείο Επίσκοπο Σεβ. Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Τιμόθεο, που ποικιλοτρόπως συμπαρίστατο στις προσπάθειες και ενίσχυε τον ακάματο εργάτη του Ευαγγελίου.
  • Στο ιατρείο της Ιεραποστολής με την προσφορά αρχικά της ασκήτριας στην αγιότητα, αδελφής της αγάπης, αειμνήστου Όλγας Παπασαραντοπούλου και στην συνέχεια των πέντε αφιερωμένων Αδελφών Νοσοκόμων από την Ελλάδα, ανακουφίζονται οι πονεμένοι αδελφοί μας και τους παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψι.
  • Στα εκπαιδευτήρια “Φως Εθνών” “LUMIERE DES NATIONS” 1000 μαθητές – μαθήτριες σε διάφορες τάξεις Δημοτικών – Γυμνασίου – Λυκείου δέχονται τα πολύτιμα αγαθά της παιδείας. Στους μαθητές παρέχονται δωρεάν σίτισι, ρουχισμός, βιβλία, γραφική ύλη κ.ά.
  • Με τους κόπους των αφοσιωμένων τεσσάρων εκπαιδευτικών, τα Σχολεία έχουν μεγάλες επιτυχίες και τυγχάνουν πολλαπλών διακρίσεων.
  • Στο χώρο του ιεραποστολικού κλιμακίου δεσπόζει ο περικαλλής Ι. Ναός του Αγίου Ανδρέου, με βυζαντινή αγιογραφία και μυσταγωγική ατμόσφαιρα, κέντρο και ορμητήριο κάθε αγώνος και πόλος έλξεως των πιστών Ορθοδόξων.
  • Γύρω του έχουν αναπτυχθεί σταδιακά και οργανωμένα, καλαίσθητα και εντυπωσιακά κτίρια σε βυζαντινό ρυθμό. Το ιατρείο, τα σχολεία “Φως Εθνών”, αίθουσες κατηχητικών και πνευματικών συγκεντρώσεων, για ανθρώπους κάθε ηλικίας, βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, οι κατοικίες του ιεραποστολικού κλιμακίου, κτίριο Σεμιναρίου, για την κατάρτισι στελεχών από μακρινές περιοχές, ξενώνας 50 κλινών, κατοικίες ιθαγενών κληρικών, εργαστήρια, αποθήκες κ.ά.
Για την δημιουργία όλων αυτών ο π. Χαρίτων δόθηκε “ψυχή τε και σώματι” προσφέρων βέβαια και τα χρήματα της συντάξεώς του. Πολύτιμος ήταν και η συμβολή του Αρχιμ. π. Ιγνατίου Μαδενλίδη, πνευματικού τέκνου και αξίου διαδόχου του, που τα τελευταία χρόνια στάθηκε κοντά του.
Ο π. Χαρίτων κατέλιπε ως υψικάρυνος κατάκαρπος ελαία, θαυμαστά επιτεύγματα και πνευματικές υποθήκες. Ευηγγελίσθη την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό στην Αφρική “εν ταπεινώσει και απλότητι”.
Τιμητικές διακρίσεις:
Αν και ο μακάριος π. Χαρίτων ουδέποτε επεδίωξε ανθρώπινες διακρίσεις, ως επιβράβευσι των μόχθων του, εν απουσία, του απονεμήθησαν: Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (χαλκούν μετάλλιον). Και υπό της Αποστολικής Εκκλησίας των Πατρών “τιμητικόν δίπλωμα με Σταυρόν Μετάλλιον του Αγ. Ανδρέου”.
Πλήρης ημερών και έργων αγαθών, λευκανθείς εις αγώνας κατακτήσεως της αγιότητος, κοιμήθηκε εν Κυρίω “ανώδυνα και ειρηνικά” την Κυριακή 29/3/1998, που η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον συγγραφέα της Κλίμακος, αφού κοινώνησε, για τελευταία φορά των Αχράντων Μυστηρίων.
Ο Υψιπετής Αετός της ιεραποστολής, ο πύρινος μαχητής της Πίστεως, ο αθόρυβος “επαναστάτης”, ο αυστηρός και ασκητικός Γέροντας, ο σταθερός και συνεπής στις παραδόσεις των Πατέρων, ο εμφορούμενος από βαθύ εκκλησιαστικό φρόνημα, ο Πατέρας χιλιάδων Αφρικανών, ο δούλος Κυρίου, έφυγε οσιακά, για την αιωνιότητα.
Ετάφη κατά την επιθυμία του, πίσω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, που με αίμα και ιδρώτα ανήγειρε και αναπαύεται στην αφρικανική γηκηρύσσων την Εκκλησία της Αναστάσεως, την Ορθοδοξία.
Επί του τάφου του αναγράφονται σε μαρμάρινη πλάκα τα τελευταία του λόγια:
“Χριστός Ανέστη…!
Χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας,
σε όλη την Αφρική,
σε όλη την Αφρική…
χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας,
της Ορθοδοξίας…!”


http://osiosioakim.wordpress.com/2013/03/27/%ce%b7-%ce%bf%cf%81%ce%b8%ce%bf%ce%b4%ce%bf%ce%be%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1/#more-2238

Ο ΚΑΝΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ: ΟΣΟΙ ΕΙΔΑΝ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ, Η ΑΦΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΣΕ!!!

$
0
0

 


ΟΣΟΙ ΕΙΔΑΝ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ, Η ΑΦΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΣΕ
Πιστεύω το ίδιο έπαθε και ο Κανάκης.
Το είδα το βίντεο και μου άρεσε.
Ευχαρίστως θα το ξανάβλεπα.
Και θα πω αυτό που μου έχουν πει όσοι έχουν πάει στην Αφρική.
Η Αφρική είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος τόπος για τους Ευρωπαίους
αλλά όποιος πάει εκεί δεν την ξεχνάει ποτέ!
Στο ντοκιμαντέρ αυτό, και σε κάθε ντοκιμαντέρ της Αφρικής, πρόσεξα ότι τα μάτια των Αφρικανών
σε κοιτάνε ευθεία και δεν αποφεύγουν το βλέμμα σου
και τα προσωπάκια των παιδιών, παρ' όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν
(πείνα, δίψα, έλλειψη ρουχισμού, υγιεινής, παιχνιδιών, σπιτιών, ορφάνια κλπ)
τα προσωπάκια τους είναι πάντα χαμογελαστά!
Ένα υπέροχο, πλατύ χαμόγελο και ένα ειλικρινές, ευθύ, αγέρωχο βλέμμα.
Αυτή είναι για μένα η Αφρική!
Η χώρα που θα μας διδάξει την Ανθρωπιά
και θα μας δείξει τον δρόμο για έναν ουσιώδη τρόπο ζωής.
 

Αφρική, η πολύπαθη...

$
0
0

Oι σκλάβοι του κοβαλτίου: Ποιοι πεθαίνουν για να έχουμε κινητά εμείς...



Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να έχουν αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε, αλλά στην κεντρική Αφρική η μεγαλύτερη κληρονομιά τους είναι ο πόλεμος για την απόκτηση του κοβαλτίου, απαραίτητου για τη λειτουργία τους.

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην κεντρική Αφρική στον πόλεμο για την απόκτηση του...........
κοβαλτίου, ένα ανθεκτικό στη θερμότητα ορυκτό μετάλλευμα που χρησιμοποιείται ευρέως στα κινητά τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη.Το κοβάλτιο βρίσκεται στα τριών δισεκατομμυρίων ετών εδάφη της Rift Valley, μια περιοχή της Αφρικής.

Από αυτά τα μεταλλεύματα εξάγεται το ταντάλιο το οποίο και χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυκνωτών τανταλίου μικροσκοπικών ηλεκτρονικών στοιχείων που υπάρχουν στις ηλεκτρικές συσκευές. Το 80% των κοιτασμάτων αυτού του ορυκτού βρίσκονται στη Λαϊκή δημοκρατία του Κονγκό (DRC). Αυτή η ορεινή περιοχή ζούγκλας είναι το πεδίο μάχης αυτού που έχει ονομαστεί ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος της Αφρικής, έναν πόλεμο του Κογκολέζικου στρατού ενάντια σε έξι γειτονικές χώρες και των πολυάριθμων οπλισμένων φατριών.

Ο πόλεμος άρχισε το 1998 όταν οι κογκολέζικες επαναστατικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Ρουάντας και της Ουγκάντας, κατέλαβαν το ανατολικό Κονγκό και κινήθηκαν προς τις στρατηγικές περιοχές μεταλλείας, επιτιθέμενοι στους πληθυσμούς αυτών. Ο στρατός της Ρουάντα έκανε σύντομα τζίρο πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως από το εμπόριο κοβαλτίου.

Ακόμη και σήμερα, ο πόλεμος συνεχίζεται παρά τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε το καλοκαίρι του 2002. Συμφωνία η οποία και υπογράφτηκε έπειτα από τη δολοφονία του προέδρου του Κονγκό Laurent Kabila, τον Ιανουάριο του 2001, και μετά από πίεση που ασκήθηκε από τη Νότια Αφρική. Αλλά ενώ τα ξένα στρατεύματα έχουν επίσημα αποσυρθεί από το Κονγκό, οι εσωτερικές φατρίες παραμένουν στον πόλεμο.

Το κοβάλτιο έχει μετασχηματίσει την οικονομία του Κονγκό. Οι αγρότες που μετατοπίζονται από τα εδάφη τους δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός από το να συμμετέχουν στις "ταξιαρχίες" εξαγωγής κοβαλτίου. Η διαδικασία είναι όμοια με τη εξόρυξη χρυσού. Το κοβάλτιο βρίσκεται σκάβοντας κοιλώματα στις κοίτες των ποταμών, με τους εργάτες να ξύνουν τις βρωμιές για να βρουν το μετάλλευμα.

Το κοβάλτιο καταλήγει από τα ορυχεία σε ειδικά ανταλλακτήρια που ελέγχονται και φορολογούνται από τους αντάρτες. Οι ξένοι έμποροι αγοράζουν έπειτα το μετάλλευμα και το στέλνουν στο εξωτερικό, συνήθως μέσω της Ρουάντα. Όλη η ποσότητα αγοράζεται από τρεις εταιρίες: Cabot (Αμερικάνικη), HC Starc (Γερμανική) και Nigncxia (Κινέζικη) που είναι και οι μόνες εταιρίες με την ικανότητα να μετατρέπουν το κοβάλτιο σε σκόνη τανταλίου. Η σκόνη αυτή πωλείται έπειτα στη Nokia, τη Motorola, την Compaq, τη Sony και άλλους κατασκευαστές για χρήση στα κινητά τηλέφωνα καθώς και άλλα προϊόντα.
 

Αλεξανδρείας Θεόδωρος: Oι αδελφοί μας στην Κύπρο ενωμένοι θα τα καταφέρουν

$
0
0
από το γραφείο τύπου της Ι.Μ.Ζιμπάμπουε
Αλεξανδρείας Θεόδωρος: Oι αδελφοί μας στην Κύπρο ενωμένοι θα τα καταφέρουν
Στις δύσκολες στιγμές δοκιμασίας που ζεί ο Λαός της Κύπρου με την οικονομική κρίση, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος Β’ έστειλε μήνυμα συμπαράστασεως, τονίζοντας ότι οι προσευχές του κλήρου και του ποιμνίου του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και του ιδίου είναι ακατάπαυστες για να ξεπερασθούν όλα τα υφιστάμενα προβλήματα κι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Οι Αδελφοί μας στην Κύπρο ενωμένοι θα τα καταφέρουν.
Το Πατριαρχικό Μήνυμα του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρον κ. Θεοδώρου μετέφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ σε συνάντηση που είχε με τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Κύπρου κ. Χρυσόστομον Β’, με τον εξοχώτατον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη, και με τους Πανιερωτάτους Μητροπολίτες Κιτίου κ. Χρυσόστομο, Κύκκου και Τυλληρίας κ. Νικηφόρον και Ταμασού κ.Ησαϊα. Εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας παρεδόθηκε συμβολική οικονομική εισφορά διά την αγορά τροφίμων, μέσα στα πλαίσια της σημαντικής πρωτοβουλίας της Εκκλησίας της Κύπρου να στηριχθούν εμπερίστατες οικογένειες.
Στην αντιπροσωπεία ήσαν κι ο Αιδ. π. Αθηνόδωρος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλοι της Ιεραποστολής Ζιμπάμπουε κ. Σπυρίδωνας Μαραγκός.

http://www.amen.gr/article13211
 

Η παρουσία και μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κεντρο-Δυτική Αφρική

$
0
0

 

Ιερά Μητρόπολις Καμερούν
 

Η  ΠΑΡΟΥΣΙΑ  ΤΗΣ  ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ  ΣΤΗΝ  ΚΕΝΤΡΟ-ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ

Η παρουσία και μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κεντρο-Δυτική Αφρική-( Καμερούν, Τσαντ, Κ.Α.Δ.,Γκαμπόν, Νιγηρία, Γκάνα, Τόγκο, Μπενίν, Ακτή Ελεφαντόδοντος, Σιέρα Λεόνε, Μαλί, Σενεγάλη κ.λ.π.)- σηματοδοτείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου αιώνα με το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων.
Οι Ελληνικές Κοινότητες της Αφρικής πληθαίνουν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή (1922).
Με το κύμα των προσφύγων μεταφέρεται για πρώτη φορά η έκφραση της Ορθοδόξου Παραδόσεως στην Υποσαχάρια Αφρική.
Το 1951 κατά την εποχή της Υπάτου Γαλλικής Αρμοστείας καί διακυβερνήσεως της πλειοψηφίας των χωρών της Κεντρικής Αφρικής συνεστήθη και ανεγνωρίσθη η Ορθόδοξη Εκκλησία ως "Mission Grec Orthodoxe du Cameroon".
Το 1951 θεμελιώνεται ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Yaoundé και το 1953 ο Ι. Ναός Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης στην Douala.
Το 1959 επί Πατριαρχίας του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ με Πατριαρχικό Τόμο ιδρύθη η «Ιερά Μητρόπολις Άκρας και πάσης Δυτικής Αφρικής».
Το 1995 μετενομάσθη εις : «Ιερά Μητρόπολις Καμερούν», ενώ το 1997 διηρέθη σε τρία τμήματα και από την αχανή Μητρόπολη Καμερούν προέκυψαν δυο νέες Επισκοπές: η «Επισκοπή Νιγηρίας»και η «Επισκοπή Γκάνας»–(σήμερα και οι δύο ανεβιβάσθησαν εις την περιωπήν της Μητροπόλεως του Θρόνου του Αγίου Μάρκου ως «Ιερά Μητρόπολις Νιγηρίας» και«Ιερά Μητρόπολις Άκκρας»)- ενώ το Κονγκό Μπαζαβίλ προσετέθη εις την Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής.
Την Ιερά Μητρόπολη Καμερούν διακόνησαν κατά σειρά οι εξής Μητροπολίτες:
  1. Μητροπολίτης Ευστάθιος (1959-1974)
  2. Μητροπολίτης Ειρηναίος (1975-1990)
  3. Μητροπολιτης Πέτρος (1990-1997) (και μετέπειτα Πέτρος ο Ζ' Πατριάρχης Αλεξανδρείας)
  4. Μητροπολίτης Θεόδωρος (1997-2002) (ο σημερινός Θεόδωρος Β' Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ο
  5. Μητροπολίτης Δημήτριος νυν Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως (2002-2004)
  6. Από του έτους 2004 η Ιερά Μητρόπολις Καμερούν ποιμαίνεται από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Γρηγόριον.
Τήν 12ηνΦεβρουαρίου 2009 ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἀνεγνωρίσθη στήν Δημοκρατία τοῦ Καμερούν μέ τό ὑπ’ ἀριθμ. 2009/070 du 12 Février 2009 Προεδρικό Διάταγμα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ Ι. Μ. ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Η πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν περιλαμβάνει,σήμερα, τις χώρες:
 
1.Καμερούν,
2. Τσαντ,
3. Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία,
4. Γκαμπόν,
5. Ισημερινή Γουϊνέα, και
6. τα Νησιά του Ατλαντικού Ωκεανού Αγίου Θωμά και Πρίγκηπος.
 
Η έδρα της Ιεράς Μητρόλεως Καμερούν βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Yaoundé όπου για πρώτη φορά συνεκροτήθη η «Ελληνική Κοινότητα Γιαουντέ καί Περιχώρων»για την κατασκευή του πρώτου Ορθοδόξου Ναού στην χώρα του Καμερούν (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου- 1951).
Η Ιεραποστολική δραστηριότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν ξεκίνησε το 1980 όταν αυτή προσεκλήθη να δραστηριοποιηθεί Ιεραποστολικώς στην Ακραία, βορείως, Επαρχία της χώρας –(Extreme Nord)- και σε χωριά εντελώς εγκαταλελειμμένα από άλλες χριστιανικές ομολογίες.
(Είναι σημαντικό για την ιστορία της Ι.Μ. Καμερούν να διευκρινήσουμε ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ενώ δραστηριοποιείται από το 1880 στο καμερούν μόλις το 1972 φθάνει στην πρωτεύουσα Maroua της επαρχίας Extreme Nord).
Το Καμερούν είναι μια χώρα της Κεντροδυτικής Αφρικής 17.000.000 κατοίκων επισήμως καταγεγραμμένων, ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό μη καταγεγραμμένων κατοίκων. Η νότια πλευρά του βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό όπου και έχει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Αφρικής στην πόλη Ντουάλα, η οποία αποτελεί την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.
Η χώρα διαιρείται μορφολογικά και κλιματολογικά σε τρεις ζώνες:
  • Παράλια-Τροπική,
  • Σαβάνα και
  • Υποσαχάρια έρημο.
Την ίδια διαίρεση ακολουθεί και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας με περισσότερο ανεπτυγμένο τον Νότο.
Υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεργίας υπέρ-γεννητικότητα και φτώχεια. Στο βόρειο τμήμα της χώρας η πολιτιστική διαφορά είναι εμφανής με πολύ δυσκολότερες συνθήκες ζωής και ιδιάζοντα προβλήματα και γι' αυτό το λόγο εγκαταλείφθηκαν πολλές Ιεραποστολικές προσπάθειες διαφόρων Χριστιανικών Ομολογιών.
Το έθνος του Καμερούν συγκροτείται από 220 διαφορετικές φυλές με μια μεγάλη διαφοροποίηση στα ήθη, τα έθιμα, την κουλτούρα και την ιδιοσυγκρασία. Επίσημες γλώσσες της χώρας είναι η Γαλλική και Αγγλική ενώ σε καθημερινή χρήση υπάρχουν και οι 220 γλώσσες των αντίστοιχων φυλών.
Οι υπόλοιπες χώρες κοινωνιολογικά, μορφολογικά και κλιματολογικά κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με τη χώρα του Καμερούν.

Θρησκείες

Στη Κεντροδυτική Αφρική υπάρχει πλουραλισμός Θρησκειών και Χριστιανικών Ομολογιών. Με βάση το Καμερούν, μπορούμε να πάρουμε μια γενική ιδέα.
Υπάρχουν 64 ανεγνωρισμένες χριστιανικές Ομολογίες πού συνολικά καλύπτουν το 53% του πληθυσμού με συντριπτική πλειοψηφία των Ρωμαίο-Καθολικών, η παρουσία των οποίων έχει τις ρίζες της στο 1860 και των Προτεσταντών οι οποίοι ζουν πολύ καλά οργανωμένοι στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το Ισλάμ καταλαμβάνει το 25% του πληθυσμού ενώ το υπόλοιπο ποσοστό πιστεύει σε Παραδοσιακά Ανιμιστικά Θρησκεύματα.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία με μια πολύ σύντομη Ιεραποστολική δράση -από το 1975 ουσιαστικά- φθάνει στο ποσοστό του 0,75% με έντονες αυξητικές τάσεις ιδίως στο Β. Καμερούν και στο Ν. Τσαντ.

Κοινωνιολογική κατάσταση των χωρών της Κέντρο-Δυτικής Αφρικής

Οι χώρες της Κέντρο-Δυτικής Αφρικής παρουσιάζουν μια πολυ-πολιτισμική εικόνα. Είναι ένα πολύχρωμο πολιτιστικό μωσαϊκό. Συνυπάρχουν καταστάσεις ανάπτυξης και υπανάπτυξης. Εκ μέρους των διαφόρων Κυβερνήσεων καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την παροχή τουλάχιστον των στοιχειωδών και αναγκαίων προς τους κατοίκους κάθε περιοχής αλλά αυτό αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα λόγω πολλών αντικειμενικών δυσκολιών. Οι διάφορες φυλές στην πλειοψηφία τους είναι φιλειρηνικές με σεβασμό η μια προς την άλλη και φόβο Θεού. Αυτό μεταγγίζεται και στις νέες γενεές και χαρακτηρίζει τους κατοίκους των χωρών αυτών που στην πλειοψηφία τους έχουν αναπτύξει μια αλληλεγγύη για τους πάσχοντες, ένα σεβασμό και μια αγάπη για το πολύτιμο αγαθό της ειρήνης πάνω στην οποία δημιουργείται μια σταθερή βάση για πρόοδο και ευημερία. Οι κατά τόπους κοινωνίες στηρίζονται στο σεβασμό της ιεραρχίας (ενδοφυλετικής και κρατικής) και στη διατήρηση της πολιτισμικής τους ταυτότητας.
Συνυπάρχει ο πολυγαμικός και μονογαμικός τύπος οικογένειας και μια ιδιαίτερη αγάπη προς τα παιδιά τα οποία αποτελούν την ευλογία του Θεού στον κόσμο και το μέλλον κάθε τόπου.
Υπάρχει παντού υπεργεννητικότητα, φιλομάθεια και εργατικότητα. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασχολείται και ζει από την γεωργία (βαμβάκι, καφές, κακάο, δημητριακά κ.α.) η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της γίνεται με πρωτόγονα μέσα.
Παντού γίνεται προσπάθεια για να δημιουργηθούν σχολεία και χαρακτηριστικά δείγματα του ήθους, της φιλομάθειας και της ανησυχίας των ανθρώπων είναι τα "Σχολεία Εθελοντών Γονέων". Οι ίδιοι οι γονείς όπου δεν υπάρχουν σχολεία δημιουργούν, με υποτυπώδη μέσα, σχολικές τάξεις και αναλαμβάνουν -όσοι γνωρίζουν γράμματα- εθελοντικά τον ρόλο του δασκάλου ακόμα και χωρίς βιβλία η άλλα μέσα με σκοπό να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αρμοδίων αρχών και να δημιουργήσουν μετά από λίγα χρόνια σχολεία σε αυτά τα μέρη.
Οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από ένα ιδιότυπο ρυθμό υπομονής και καρτερίας που διαποτίζει όλη τους την ζωή. Αυτός ο τρόπος τους κάνει να βαστάζουν τις καθημερινές δυσκολίες με μεγάλη αξιοπρέπεια, σεβασμό και χωρίς παράπονα.
Βέβαια συνυπάρχουν και συνυφαίνονται στη ζωή τους αρχαίες προλήψεις και δεισιδαιμονίες, δημιουργήματα του φόβου και της αμάθειας.
Σ' αυτή την βάση και κατεύθυνση κινείται και η παρουσία και εργασία της Ορθόδοξης Εκκλησίας σ' αυτές τις χώρες που έχει σκοπό να μεταγγίσει την πίστη, την αγάπη και την ελπίδα του Ευαγγελίου και μέσω αυτής να απελευθερώσει τον κόσμο αυτό από κάθε φόβο, από κάθε θάνατο.
Παράλληλα επειδή η Εκκλησία δεν αγνοεί τις αντικειμενικές δυσκολίες αυτού του κόσμου αναπτύσσει και συντηρεί παράλληλα με τον Ευαγγελισμό των ανθρώπων ένα μεγάλο και πολυδιάστατο φιλανθρωπικό έργο.
 

Αίγυπτος, η κοιτίδα του μοναχισμού

$
0
0

 


Στη δισχιλιετή ιστορική του πορεία ο παλαίφατος Θρόνος του Αγίου Μάρκουδιαδραμάτισε ρόλο καθοριστικό στη διαμόρφωση και παγίωση του ανατολικού ορθόδοξου μοναχισμού ως ένα τρόπο γνησιότερης επαφής του ανθρώπου με το θείο. Η αναχωρητική εμπειρία βρίσκει την πρώτη έκφραση της στον ερημικό βίο ασκητών της χριστιανικής Εκκλησίας, όπως ο Ηλίας και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος. Εκείνοι όμως που έδωσαν συστηματική μορφή στο μοναχικό ιδεώδες ήταν οι ασκητές των ερημικών και δυσπρόσιτων περιοχών της Νιτρίας και της Θηβαϊδας, καθιστώντας την Αίγυπτο χώρα γέννησης και εδραίωσης του μοναχισμού, τόσο στην αναχωρητική, όσο και στην κοινοβιακή του μορφή. Ίσως η καθαρότητα του ορίζοντα αλλά και η αντιξοότητα της απέραντης μοναξιάς των αιγυπτιακών ερήμων να ήταν καλύτερα συντονισμένες με τα αιτήματα και τις ανησυχίες της ορθόδοξης πνευματικότητας.

Πατριάρχης και θεμελιωτής του αναχωρητικού βίου θεωρείται ο Μέγας Αντώνιος. Γεννημένος στο χωριό Κομά της Άνω Αιγύπτου έμελλε να εισάγει ένα καινούργιο και άγνωστο μέχρι εκείνη τη στιγμή τρόπο ζωής. Σε ηλικία περίπου είκοσι ετών διαμοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, βαθιά επηρεασμένος από το λόγο του Κυρίου προς τον πλούσιο "αν θέλεις να είσαι τέλειος, πήγαινε να πουλήσεις όλη την περιουσία σου, δώσε το αντίτιμο της στους φτωχούς και έλα να μ' ακολουθήσεις, και θα έχεις θησαυρό στον ουρανό". Εγκατέλειψε τα γήϊνα και αποσύρθηκε στην έρημο της Νιτρίας για να επιδοθεί στην άσκηση της προσευχής, της ακτημοσύνης και της εγκράτειας. Ηγήθηκε έτσι ενός ολόκληρου ρεύματος αναχωρητών, οι οποίοι, ακολουθώντας το πρότυπο του, κατέκλυσαν την έρημο για να αποφύγουν τους διωγμούς και τις αιρέσεις.

Θεμελιωτής και ιδρυτής του κοινοβιακού συστήματος υπήρξε ο σύγχρονος του Μεγάλου Αντωνίου, Παχώμιος ο Μέγας. Μεγαλωμένος στη Θηβαϊδα της Αιγύπτου από ειδωλολάτρες γονείς, εγκαταλείπει την στρατιωτική του καριέρα όταν βαπτίζεται χριστιανός και εγκαταλείπει τα εγκόσμια. Βαδίζοντας την πορεία των Αποστόλων, καλεί κοντά του τους νέους μοναχούς που τον σέβονται, τον ακολουθούν και τον υπακούουν. Ιδρύει τις πρώτες μονάδες κοινοβιακού μοναχισμού στην Ταβεννησία της Άνω Θηβαίδος και συντάσσει κανόνες για την καλύτερη οργάνωση της εσωτερικής ζωής των μοναχών. Η προσπάθεια του αυτή στέφθηκε από τέτοια επιτυχία ώστε ο αριθμός των μοναχών του Παχωμίου έφθασε τις επτά χιλιάδες και ιδρύθηκαν επτά ανδρικά και δύο γυναικεία μοναστήρια. Το παράδειγμα του γρήγορα μιμήθηκαν πολλοί ασκητές σε Ανατολή και Δύση και το κοινοβιακό σύστημα της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων έλαβε οικουμενικό χαρακτήρα, στηριζόμενο στην αρχή ότι η τάξη και η οργάνωση μιας καλής πνευματικής μονάδας πρέπει να στηρίζεται στην πειθαρχία και στους κανόνες της χριστοκεντρικής ζωής.

Το αιγυπτιακό ιδεώδες του αγγελικού σχήματοςεπισφραγίζει με την παρουσία του και το παράδειγμα της ζωής του ένας σύγχρονος ασκητής και μοναχός Άγιος, ο Άγιος Νεκτάριος ο Θαυματουργός, Μητροπολίτης Πενταπόλεως. Αν και ζούσε στον κόσμο και ασχολούνταν με τα περί του κόσμου ασκούσε αυστηρότατη πειθαρχία και υπακοή στους κανόνες της μοναχικής ζωής, ακολουθώντας την οδό των μεγάλων της ερήμου ασκητών και εφαρμόζοντας έμπρακτα το λόγο του Κυρίου "ο ζυγός μου είναι χρηστός και το φορτίο μου ελαφρύ". Διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής επί δεκατέσσερα χρόνια, διέθετε όλες του τις οικονομίες για την ίδρυση της γυναικείας μονής της Αγίας Τριάδας στην Αίγινα, όπου και κοιμήθηκε απλός και πάλι μοναχός, αν και έφερε το βαθμό του επισκόπου.
 

A magazine about the mission of the eastern orthodox church around the world

Η πληρότητα που χαρίζει η Ιεραποστολή...

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΚΚΡΑΣ ΣΑΒΒΑ

$
0
0

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΚΚΡΑΣ ΣΑΒΒΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΚΚΡΑΣ.

SUNDAY 7 APRIL2013METROPOLITANSAVVAS OF ACCRAENTHRONEMENTAT THE KATHEDRAL IN ACCRA
 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΚΚΡΑΣ

 
Ο Σεβ.Μητροπολίτης Άκκρας κ. Σάββας, Υπέρτιμος και Εξαρχος Δυτικής Αφρικής, εγεννήθη στην Ρόδο το έτος 1971. Τυγχάνει πτυχιούχος της Πατμιάδος Εκκλησιαστικής Σχολής και του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Ομιλεί εκτός της ελληνικής, την αγγλική και αραβική γλώσσα. Το έτος 1990 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ στο Θάρρι Ρόδου από τον τότε Ηγούμενο της Μονής και νυν Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιο. Διάκονος εχειροτονήθη το έτος 1991 και Πρεσβύτερος το έτος 1993 από τον Σεβ. Μητροπολίτη πρώην Ρόδου κ. Απόστολο, λαβών και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Κατά την εκεί οκταετή διακονία του, υπηρέτησε ως Αρχιερατικός Επίτροπος Χάλκης και ως Εφημέριος σε Ενορίες της Ι. Μ. Ρόδου.

Κατόπιν προσκλήσεως του μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου Ζ΄ ενετάχθη στόν ιερό κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας διορισθείς Εφημέριος στόν Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, αναλαβών και την διεύθυνση του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου. Το ετος 2001 υπηρέτησε ως Πατριαρχικός Επιτροπεύων στην Επιτροπεία Αλεξανδρείας και Υπεύθυνος των Οικονομικών του Πατριαρχείου. Μετά την επαναλειτουργία της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Μέγας Αθανάσιος» με την προσωπική μέριμνα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου του Β΄, διωρίσθη Σχολάρχης αυτής, καθώς και Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκπαιδεύσεως.

Την 6η Οκτωβρίου του έτους 2009 με εισήγηση της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄ εξελέγη παμφηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Επίσκοπος της νεοσυσταθείσης Επισκοπής Μπουρούντι και Ρουάντας, χειροτονηθείς την 11η Οκτωβρίου 2009 υπό της ΑΘΜ, ενώ την 21η Νοεμβρίου 2012 εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, τη προτάσει της ΑΘΜ, Μητροπολίτης Άκκρας.


Η Ιερά Μητρόπολη Άκκρας ιδρύθη διά Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου το έτος 1997, ως Ιερά Επισκοπή Γκάνας. Το έτος 2009 ανυψώθη σε Μητρόπολη διά Πατριαρχικού και Συνόδου με τον τίτλο "Ιερά Μητρόπολη Άκκρας".
 
P.O.Box LG 274, Legon, Accra GHANA
Τηλ:+233-21-413737,400977,Φαξ:+233-21-413737
 

Σταυρός-Ιερωσύνη-Ιεραποστολή

$
0
0
του Μητροπολίτη Χονγκ Κονγκ Νεκταρίου, για το Amen.gr
Την τρίτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία τοποθετεί στο μέσον της Ευχαριστιακής Συνάξεως το ζωοποιό ξύλο του Τιμίου Σταυρού.Καλεί τους πιστούς να προσκυνήσουν με ευλάβεια το πορφυρωμένο από το άχραντο Αίμα του Θεανθρώπου Τίμιο Ξύλο. Ο κάθε ένας από εμάς στέκεται ενώπιον του Σταυρού. Ο Σταυρὀς μοιάζει με ένα πνευματικό καθρέπτη. Γι αυτό στέκεται στο μέσον του Ναού. Για να καθρεπτίσουμε σε αυτόν την ψυχή και την καρδιά μας.
Οι πρώτοι που πρέπει να το κάμουν αυτό είμαστε εμείς οι κληρικοί. Τον λιτανεύουμε όχι για να εκτελέσουμε μια θεατρική πράξη, αλλά για να μαθητεύσουμε πρώτοι στον κανόνα ζωής που μας προσφέρει.
Παρατηρώ τον Σταυρό και αναλογίζομαι. Επάνω σε αυτό το Ξύλο καρφώθηκε ο Κύριός μας Ιησούς. Γυμνός. Καταπληγωμένος. Καταφρονημένος. Εγκαταλελειμένος. Το μαρτύριο φρικτό. Κι όλα αυτά για να εισέλθει ο Θεός στην φρικτή πραγματικότητα του θανάτου που εμείς δημιουργήσαμε με την αφροσύνη μας και να μας ελευθερώσει και να μας εισαγάγει στην ευλογημένη κοινωνία αγάπης και ζωής που Αυτός δημιούργησε.
Η Σταυρική Θυσία του Θεανθρώπου δεν αποτελεί για εμάς τους κληρικούς μια ωραία ευκαιρία για ένα συγκινητικό κήρυγμα. Αλλά είναι κανόνας ζωής. Κανόνας νέας βιοτής που οφείλουμε πρώτοι να εγκολπωθούμε και στη συνέχεια να προσφέρουμε σε όλους τους ανθρώπους αδιακρίτως.
Η Ιερωσύνη (όπως πρώτα από όλα η χριστιανική ζωή) είναι σταυρός. Επάνω σε αυτόν τον σταυρό θα καρφωθεί ο κληρικός. Καρφιά είναι η εκούσια αφιέρωση στον Κύριό μας, η υπακοή στο θέλημά του, η απόλυτη εμπιστοσύνη στην αγάπη Του, η υποχρέωση να γίνεις μάρτυρας του Σταυρού και της Αναστάσεως. Στο σταυρό κρέμεσαι γυμνός.Απογυμνωμένος από το δικό σου θέλω, τις δικές σου φιλοδοξίες και επιδιώξεις. Είσαι καταπληγωμένος. Γιατί εκτός των δικών σου αμαρτημάτων, βαστάζεις και τα ανομήματα του λαού που σου εμπιστεύθηκε ο Κύριος. Είσαι καταφρονημένος γιατί δεν συσχηματίζεσαι με το αμαρτωλό φρόνημα του κόσμου. Ακόμη γιατί το χάρισμα που σου δόθηκε, είναι χάρισμα διακονίας κι όχι εξουσίας. Είσαι εγκαταλελειμένος. Γιατί μπροστά το Θυσιαστήριο πρέπει να σταθείς μόνος σου. Να υψώσεις τα χέρια σου. Όχι σε φαρισαϊκή προσευχή. Αλλά για να κρατήσεις τα χέρια των αδελφών σου και να τα ενώσεις με τά Πανάχραντα χέρια του Σωτήρα μας Χριστού.
Απέναντι από τον σταυρό σου θα σταθούν κι αυτοί που θα σε υβρίζουν και θα σε χλευάζουν. Κι εσύ, μιμούμενος τον Διδάσκαλό σου, θα ευλογείς αυτούς που σε καταρώνται. Θα συγχωρείς αυτούς που θα σου προξενούν περισσότερες πληγές.
Η αποστολή σου δεν είναι να χαίρεσαι το φως της Αναστάσεως, την θαλπωρή της θεϊκής αγάπης αλλά να κατεβαίνεις στα σκοτεινά τάρταρα αυτού εδώ του κόσμου, νά περπατάς στα γεμάτα θάνατο σοκκάκια του και να προσφέρεις απλόχερα Φως και Ζωή.
Παρατηρώ τον Σταυρό και αναλογίζομαι. Είναι σταυρός η μαρτυρία του Χριστού στα έθνη. Δεν υπάρχουν σήμερα κληρικοί που να θέλουν να λιτανεύσουν αυτόν τον σταυρό της ιεραποστολής. Λίγες οι εξαιρέσεις. Κι αυτοί θεωρούνται από τους πολλούς«ανόητοι» και «τρελλοί». Σταυρός η ιεραποστολή. Γιατί πρέπει να σταθείς ξένος μεταξύ ξένων. Να απογυμνωθείς ακόμα και από την εθνικότητά σου και την πολιτιστική παράδοσή σου. Οφείλεις να δώσεις μαρτυρία Χριστού και μόνον αυτή.Θα μείνεις μόνος. Εγκαταλελειμένος από όλους. Κανείς δεν θα ενδιαφερθεί εάν έχεις να καλύψεις τις βιοτικές σου ανάγκες. Κανείς δεν θα ενδιαφερθεί αν ζεις ή πεθαίνεις. Θα υποστείς πολλές ταλαιπωρίες και πειρασμούς. Μα εσύ πρέπει να μείνεις καρφωμένος επάνω στο σταυρό σου. Γιατί αν ενδώσεις στον πειρασμό και κατεβείς τότε η μαρτυρία σου δεν θα προσφέρει ζωή αλλά θάνατο.
Παρατηρώ τον Σταυρό. Και τώρα προσπίπτω ενώπιόν του και προσκυνώ. «Σταυρέ του Χριστού,σώσον ημάς τη δυνάμει Σου»!

http://www.amen.gr/article13226

Ο θρήνος του Πατριάρχη της αγάπης... με αφορμή την συμπλήρωση τεσσαράκοντα ημερών από την κοίμηση του Αρχιμανδρίτου Ισιδώρου Σαλάκου

$
0
0
του Αρχιμ.Σεραφείμ Δημητρίου
Οι μέρες περνούν και δεν έχουμε νέα. Δεν βλέπουμε φωτογραφίες από τις ολοστόλιστες Παναγιές των Χαιρετισμών, δεν θα δούμε αύριο τον Σταυρό να είναι μέσα στ’ άνθη στο κέντρο του ναού. Αυτό όχι γιατί είναι περίοδος νηστείας από την δικτύωση, ούτε γιατί δεν θα βρεθεί κάποιος να βάλει δυο πρασινάδες και λίγα λουλούδια πάνω σ΄ένα δίσκο για τον Σταυρό, αλλά γιατί δεν θα υπάρχει στην άλλη μεριά εκείνος που αναρτούσε τις όμορφες εικόνες.
Έχοντας την χαρά μικρού παιδιού και ας ήταν τριάντα, κάθε φορά που τελείωνε με την ευπρέπεια του οίκου του Θεού, προετοιμάζοντας τον για τις ώρες λατρείας, καμάρωνε γιατί τα οικονόμησε ο Θεός να μπορεί. Τον θυμάμαι τα πρώτα χρόνια μέτραγε λίρα λίρα, για να γίνει το ένα, να γίνει το άλλο, να κάνουμε στολισμό να διορθώσουμε τα σκεύη. Και αφού κέρδισε την εμπιστοσύνη και την αγάπη όλων, μετά πάντα έβρισκε τον τρόπο ώστε όλα να είναι πληθωρικά και αρχοντικά.
Ουδείς αναντικατάστατος θα αντιτείνει ο αναγνώστης και θα συμφωνήσω. Ψάλθηκαν οι Χαιρετισμοί και θα γίνει και η Σταυροπροσκύνηση, στους Ταξιάρχες, αλλά ούτε η γλυκεία φωνή του θ΄ακουστεί, ούτε θα ναι τα πάντα όπως τα ΄θελε. Μένει όμως αναντικατάστατος για τους γονείς και όσους δεθήκαμε πνευματικά μαζί του. Θα λείπει στα παιδιά που έχασαν τον οδηγό και φίλο τους. Δεν θα βλέπουν το χέρι που τα έφερνε στο Ιερό Βήμα, ούτε και θα είναι εκεί να τρέξει για να οργανώσει τις γιορτές και εκδηλώσεις τους. Δεν θα ναι η σκιά του Πατριάρχη, σε κάθε επίσημη παρρησία, ούτε η σιγουριά, πως όλα θα ναι προσεγμένα και προγραμματισμένα. Δεν θα ναι εκεί, ως ο παπάς τους, ως ο Μέγας Εκκλησιάρχης της του Αποστόλου Μάρκου Εκκλησίας.
Πήγε στο Κάιρο 22 Μαρτίου, ήρθε και στην Αθήνα ο πάπας Θεόδωρος, για να ψάλει το «Μετά των Αγίων ανάπαυσον Χριστέ» με αφορμή την συμπλήρωση τεσσαράκοντα ημερών από την κοίμηση του Αρχιμανδρίτου Ισιδώρου Σαλάκου. Και το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013, στο Ναό του Αγίου Αθανασίου Κυψέλης, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μίλησε για «τον αγαπημένο Ισίδωρο μας», και με θερμά λόγια αναφέρθηκε «στον άγγελο μας» και την διακονία του στο Πατριαρχείο, παρηγορώντας τους οικείους του και το εκκλησίασμα.
Στο Ιερό Μνημόσυνο παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ και ο Μητροπολίτης Γουϊνέας Γεώργιος,ο οποίος προηγουμένως είχε τελέσει την Θεία Λειτουργία μετά χειροτονίας διακόνου, εκ της πνευματικής συγγενίας του μακαριστού. Ήταν 18 Ιανουαρίου 2002 όταν στον ίδιο ναό, ξεκινούσε χειροτονούμενος διάκονος, την πορεία του για την απαραμύθητη Αφρική. Την αγάπησε πολύ, αγάπησε τους ανθρώπους της και τους υπηρέτησε, στην Αίγυπτο και την Γκάνα. Θυσίασε το είναι του και την ζωή του πορευόμενος στην διακονία του λαού του Θεού και από εκεί, μαρτυρικά στην αιωνιότητα.
Οι πνευματικοί του αδελφοί, φίλοι του κληρικοί, οι Οφικιάλιοι της δευτεροθρόνου Εκκλησίας, οι συγγενείς του και οι εκκλησιαζόμενοι στον Άγιο Αθανάσιο, περικύκλωσαν εν προσευχή το στάρι στο οποίο δέσποζε το σύμβολο του Πατριαρχείου, φτιαγμένο ζαχαροπλαστικά από τους πατέρες την Μονής Παναγίας Κατακεκρυμένης Άργους.
«… η μορφή του, η καλοσυνάτη καρδία του να είναι πάντα στην μνήμη μας» είπε ένδακρυς μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης και αυτό έκανε ένα των παρισταμένων αρχόντων, δημοσιοποιώντας τα γενόμενα με εικόνες και ήχο, να επιλέξει τον τίτλο «ο θρήνος του Πατριάρχη της αγάπης»

http://www.amen.gr/article13230

Στιγμιότυπα από την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Άκκρας Σάββα, στην Γκάνα (7 Απριλίου 2013)

Ένας Χαλκίτης στην Μητρόπολη της Γκάνας! – Ενθρονίστηκε ο κ. Σάββας

$
0
0

 
Της Πέγκυ Ντόκου,από το Rhodes Times

Σήμερα, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 7 Απριλίου 2013, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄, πραγματοποιήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο, η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Άκκρας κ. Σάββα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως του Κυρίου, στην Άκκρα, παρουσία πλήθους Χριστιανών και με την συμμετοχή όλων των ορθοδόξων Συλλόγων, Σωματείων και Αδελφοτήτων.
Στην Τελετή παρέστησαν ο τοπικός Διοικητής (Chief), o Πρόξενος της Ελλάδας στην Νιγηρία κ. Γεώργιος Σκέμπερης -όπου υπάγεται η Γκάνα, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στην Άκκρα κ. Θεόφιλος Πιζάνιας, ο Επίτιμος Πρόξενος του Βελγίου κ. Δημήτρης Αβραάμ, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών Γκάνας, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, πολλοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι Ρώσοι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Λιβανέζοι, Σύριοι, σύσσωμη η Ελληνική παροικία, αλλά και οι ναυτικοί του πλοίου που έτυχε να έχουν αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Άκκρας.

accra

Κατά την ενθρόνιση, η οποία τελέσθηκε κατά την διάρκεια της Θείας λειτουργίας σύμφωνα με την τάξη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, στον προσαγορευτήριο του λόγο ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νιγηρίας είπε:
«Εὐλαβέστατοι πρεσβύτεροι καί Διάκονοι τῆς Τοπικῆς Ἐκκλησίας
Ἐξοχώτατοι ἐκπρόσωποι Διπλωματικῶν Ἀρχῶν
Ἐντιμότατοι ἐκπρόσωποι τῶν ἀρχῶν τῆς Δημοκρατίας
Ἐκπρόσωποι ἄλλων Χριστιανικῶν Ὁμολογιῶν
Εὐσεβέστατε λαέ τοῦ Θεοῦ,
Μοῦ προσδίδει ἰδιαίτερη τιμή τό γεγονός ὅτι κατά τήν κατά τήν σημαντική αὐτή στιγμή τῆς ἱστορίας τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας πού «παροικεί στήν Γκάνα», εὑρίσκομαι ἀνάμεσά σας ἐκπροσωπώντας τόν Σεβαστό Πατέρα μας, τόν Μακαριώτατο Πάπα καί Πατριάρχη Ἀλεξανδρείας καί Πάσης Ἀφρικῆς κ. Θεόδωρο καί τούς ἀδελφούς ὀρθοδόξους Ἐπισκόπους ἀνά τήν Ἀφρικανική Ἤπειρο. Μεταφέρω σέ ὅλους, κλῆρο καί λαό, τήν πατρική ἀγάπη καί εὐλογία τοῦ Πατριάρχου μας, ἀλλά καί τόν ἀδελφικό ἀσπασμό τῶν τοπικῶν Ἐκκλησιῶν τῆς ἠπείρου.
Σεβασμιώτατε καί ἀγαπητέ ἀδελφέ Μητροπολίτα Ἄκκρας κ. Σάββα,
Θά ἤθελα νά μοιραστῶ μαζί σου κάποιες σκέψεις μου με τήν εὐκαιρία τῆς ἐνθρονήσεώς σου στόν ἀρχιερατικό θρόνο τῆς Ἄκκρας πού καθρεφτίζει τό θέλημα τοῦ Θεοῦ τόσο γιά τήν τοπική Ἐκκλησία, ὅσο και γιά ἐσένα προσωπικά.
Ἔρχεσαι στόν εὐλογημένο τοῦτο τόπο ἀπό μιά ἰδιαίτερα εὐαίσθητη καί τραυματισμένη περιοχή τῆς Ἀφρικῆς, τήν Ρουάντα καί το Μπουρούντι. Ἀπό ἔθνη χαραγμένα μέ μνῆμες ἀγωνίας καί πόνου. Ἀπό τόπους ὅπου στά μάτια τῶν ἀνθρώπων καθρεφτίζεται ἀκόμα ὁ τρόμος τῆς πλέον φρικτῆς γενοκτονίας στήν πρόσφατη ἱστορία τῆς Ἀφρικῆς ἀλλά καί τοῦ κόσμου ὅλου.
Αὐτοί οἱ ἀνθρωποι πού ἔζησες κοντά τους γιά κάποια χρόνια ἀποτελοῦν τούς φύλακες τῆς αὐθεντικῆς μνήμης, ζοῦν γιά νά διηγοῦνται τήν ἱστορία τους ὥστε ἡ ἀλήθεια νά συνεχίζει νά ζεῖ. Δέν πτοήθηκαν, δέν λύγισαν κάτω ἀπό τό βάρος τῆς ἰστορίας. Ἀντίθετα ἔγιναν μάρτυρες θάρρους, πίστης καί ἀποδοχῆς τῆς ἀλήθειας τῆς Ἀναστάσεως, μεταμορφώνοντας τόν θάνατο σέ ζωή.
Αὐτή ἡ μεταμόρφωση, αὐτή ἡ διαδικασία, αὐτή ἡ θεραπεία τόσο τῆς συλλογικῆς ὅσο καί τῆς προσωπικῆς μνήμης μπορεῖ νά συμβεῖ μόνο ὅταν συνειδητοποιήσουμε τήν ἀλήθεια ὅτι ἡ Ἀνάσταση δέν εἶναι ΜΕΤΑ τόν Σταυρό, ἀλλά ΜΕΣΑ στόν Σταυρό! Στό Σταυρό Ἐκείνου πού συμφιλίωσε δημιουργία καί Δημιουργό. «Εἰ γάρ ἔχθροί ὄντες κατηλλάγημεν τῶ Θεῶ, διά τοῦ θανάτου τοῦ υἱοῦ αὐτοῦ, πολλῶ μᾶλλον καταλλαγέντες σωθησόμεθα ἐν τῆ ζωῆ αὐτοῦ…δι οὖ νῦν τήν καταλλαγήν ἐλάβομεν» (Ρωμ.5:10-11)
Σεβασμιώτατε,
ἀναλαμβάνεις ἐπίσημα τήν ποιμαντορία αὐτῆς τῆς Ἐκκλησίας, αὐτοῦ τοῦ εὐγενοῦς λαοῦ, σήμερα πού ἡ Ἐκκλησία μας προσκυνᾶ τόν Τίμιο Σταυρό, διά τοῦ ὁποίου ὁ Χριστός κέρδισε γιά μᾶς τήν συμφιλίωση μας μέ τόν Πατέρα.
Πίσω από αὐτή τήν «σύμπτωση» γιά κάποιους χωρίς βαθιά πίστη στήν πρόνοια τοῦ Θεοῦ, καλεῖσαι νά διακρίνεις τό κάλεσμα πού ἀπευθύνει σήμερα τόσο σέ σένα ὅσο καί σέ ὅλους μας, κλῆρο καί λαό, «ὁ καταλλάξας ἡμᾶς ἑαυτῶ διά Ἰησοῦ Χριστοῦ καί δεδωκώς ἡμῖν τήν διακονίαν τῆς καταλλαγῆς» (Β. Κορ. 5:18).
Tά τελευταῖα χρόνια, βλέπουμε μπροστά μας νά ἁπλώνεται μιά στρατιά ἀνθρώπων βαθιά πληγωμένων. Πληγωμένων ἀπό τήν πολιτική καί πολιτικές, τήν οἰκονομία καί τά ἀποτελέσματα τοῦ ἐπιθετικοῦ καπιταλισμοῦ, τήν ἐκμετάλλευση ἀνθρώπων πλουτοπαραγωγικῶν πηγῶν καί φύσεως, τήν θρησκευτική μισαλοδοξία, τόν ἀθέμιτο καί πολλές φορές βίαιο ἀνταγωνισμό, τίς κάθε εἴδους διακρίσεις, τό ἔλειμμα δημοκρατίας, τήν ἀπουσία ἀληθινῆς καί τίμιας ἡγεσίας, τήν ἀνεργία καί τήν ἔλλειψη στοιχειώδους ὑγειονομικῆς περίθαλψης, τόν ἐθνοκεντρισμό καί τίς ἐθνοκαθάρσεις, τούς πολέμους καί τίς γενοκτονίες. Τό κόστος ὅλων αὐτῶν τῶν καταστάσεων εἶναι τεράστιο: καταστροφή τῆς κοινωνικῆς καί οἰκονομικῆς δομῆς τῶν κοινωνιῶν, ἀπώλεια ἀνθρώπινων ὑπάρξεων, μεγάλος ἀριθμός προσφύγων καί μετατόπιση πληθυσμῶν, ὀρφάνια. Τραυματικές αληθινά ἐμπειρίες, πόνος καί θλίψη, κακία, φοβίες, ἕνας πολιτισμός βίας!
Καλεῖσαι λοιπόν νά κρατήσεις τό Πνεῦμα ζωντανό. Νά ἐργαστεῖς ἀκούραστα καί μέ ὅποιο κόστος, μαζί μέ τόν κλῆρο καί τό λαό αὐτῆς τῆς χώρας, γιά νά μείνει ζωντανό τό προφητικό κάλεσμα τῆς Ἐκκλησίας μας σήμερα. Νά γίνεις ὄργανο καταλλαγῆς καί συμφιλίωσης πού πηγάζει ἀπό τήν βαθιά πίστη στόν Ἰησοῦ Χριστό καί πού περνᾶ μέσα ἀπό τήν μετάνοια, προσωπική καί συλλογική καί τήν συγχωρετικότητα. Καί ὁ Χριστός ἀκούει πρῶτα τήν κραυγή τῶν φτωχῶν καί καταπιεσμένων καί ἀπεργάζεται, Ἐκεῖνος καί πάλι πρῶτος τό μυστήριο τῆς καταλλαγῆς, ἀγκαλλιάζοντας πρῶτα τά θύματα τῶν ὁποίων ἡ ἀνθρωπιά καί ἡ ἀξιοπρέπεια ἔχουν καταστραφεῖ, ἀποκαθιστῶντας τους στήν ὁλότητά τους. Μέσα ἀπό αὐτή τήν πορεία ἡ καταλλαγή γίνεται ἕνα πέρασμα ἀπό μιά κατάσταση εἰρηνικῆς διευθέτησης πραγμάτων στήν ἀποκατάσταση διαρρηχθέντων σχέσεων ἀνάμεσα σέ ἀνθρώπους καί ὁμάδες. Τότε ἐπέρχεται ἡ ἀληθινή θεραπεία, οἱ ἐχθροί μποροῦν νά γίνουν φίλοι, οἱ ἀντίπαλοι συνεργάτες. Τότε ὁ Ἄβελ μπορεῖ νά ξαναπερπατήσει ἄφοβα χέρι μέ χέρι μέ τόν Κάιν.
Εἴθε ὁ λόγος σου νά εἶναι πάντοτε «σκληρός» ὅπως ἡ πνοή τοῦ Πνεύματος στήν ἱστορία. Βοήθησε ἡ παρουσία τῆς ὀρθόδοξης ἐκκλησίας στήν συγκεκριμμένη κοινωνία νά εἶναι πάντοτε προφητική καί πρωτοποριακή, ἀσυμβίβαστη, καταγγέλουσα πάντοτε τίς κατεστημένες δομές τῆς ἀδικίας καί τίς ἐκμετάλλευσης, πάντοτε διακονῶσα τά πρόσωπα τῶν «ἐλαχίστων ἀδελφῶν». Μήν λησμονεῖς ὅτι πρέπει νά ξαναγίνουμε «αὐτοί πού ἀναστάτωσαν τήν οἰκουμένη» (Πραξ. 17,6)
Στόν δρόμο αὐτό σέ ὁδηγεῖ ἡ χάρις τοῦ Θεοῦ. Καί ἡ χάρις τοῦ Θεοῦ δέν ὁδηγεῖ ποτέ κάποιον ἐκεῖ ὅπου δέν θά τόν κρατήσει. Δέξου μέ εὐγνωμοσύνη τό δῶρο πού ὁ Θεός σοῦ χαρίζει σήμερα. Τόν κλῆρο καί τό λαό αὐτῆς τῆς χώρας μαζί μέ τό Σταυρό τους. «Λάβε τήν παρακαταθήκην ταύτην καί φύλαξον αὐτήν, ἕως τῆς δευτέρας παρουσίας τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ὅτε παρ’αὐτοῦ μέλλεις ἀπαιτεῖσθαι αὐτήν» ἐνθυμούμενος πάντοτε ὅτι γιά κάθε δῶρο πού δίνει ὁ Θεός ζητεῖται εὐθύνη καί ἀπολογισμός.
Τά ἔτη τῆς ἀρχιερατείας σου νά εἶναι πολλά. Ἡ διακονία σου καρποφόρος καί δημιουργική. Πάντοτε νά εἶσαι γιά τούς ἀδελφούς σου,κληρικούς καί λαικούς, τό θέλημα τοῦ Πατρός, ὁ Ὑιός Λόγος ἐν τῷ μέσῳ αὐτῶν, ὁ Παράκλητος, τό Πνεῦμα τῆς Ἀληθείας στίς καρδιές τους.»

accra3

Ο Μητροπολίτης Άκκρας κ. Σάββας
Ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκκρας σε σύντομο ενθρονηστήριο λόγο εξαιτίας της μεταφράσεώς του στις τοπικές γλώσσες είπε:
«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Νιγηρίας κ. Αλέξανδρε,
Εκπρόσωπε του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄,
Τοπικοί Άρχοντες,
Εξοχώτατοι Πρέσβεις και Εντιμότατοι Πρόξενοι,
Ευσεβές ποίμνιο της εν Άκκρα Ιεράς Μητροπόλεως,
Η Χάρις του Παναγάθου Θεού δια της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με κατέστησε Μητροπολίτης Άκκρας, μίας εκ των παλαιοτέρων Μητροπόλεων Του Θρόνου.
Η Ιστορία της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων έχουσα τις ρίζες της στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο, επί δύο χιλιάδες και πλέων έτη διαποιμένει δια των Επισκόπων της τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της Αφρικανικής Ηπείρου, παλαιότερα τους μετανάστες Έλληνες, σήμερα όλους τους ορθοδόξους ιθαγενείς και μετανάστες.
Από σήμερα με τις ευλογίες του Πατριάρχου μας καλούμε να ποιμάνω την Ιερά Μητρόπολη Άκκρας περιλαμβάνουσα την Γκάνα, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί.
Σκοπός μας είναι και ο κατά τον Απόστολο Παύλο Ευαγγελισμός των Εθνών. Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Αφρική ξεκίνησε πριν πενήντα μόλις χρόνια αποδίδοντας όμως πλούσιους καρπούς.
Σήμερα οι Μητροπόλεις και Επισκοπές του Πατριαρχείου μας καλά οργανωμένες και γνωρίζοντας τα προβλήματα της Αφρικής βοηθούν με τον καλύτερο τρόπο διατηρώντας πλειάδα ιδρυμάτων και φροντίζοντας για την πνευματική πρόοδο των χριστιανών.
Με την εγκατάσταση μου στην Ιερά αυτή Μητρόπολη και έχοντας επί δίμηνο ήδη παραμείνει στην Άκκρα γνωρίζω πλέων τις ανάγκες και τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε η Ιερά Μητρόπολη να επαυξήσει το Κοινωνικό, Ανθρωπιστικό, Ιεραποστολικό έργο της.
Ο Δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος και οι θυσίες που θα απαιτηθούν πολλές όμως η Χάρις του Θεού είναι μαζί μας, η Παναγία Μητέρα όλων μας σκέπη φρουρός και οδηγός θα μας κατευθύνει με τον καλύτερο τρόπο στην μαρτυρία χριστού στην Αφρικανική Γή.
Με την βοήθεια και την συμπαράσταση των Ορθοδόξων Χριστιανών όλου του κόσμου με τις προσευχές τους και την ηθική και υλική υποστήριξη καθημερινά θερίζουμε τους καρπούς όπου σπείραμε, ξέρουμε όμως όλοι ότι ο θερισμός είναι μεγάλος οι δε εργάτες ολίγοι για αυτό ζητούμε την επιείκεια του ποιμνίου μας, γνωρίζουμε το πρόβλημα κάθε ιερέας εξυπηρετεί δύο και πλέων ενορίες θα προσπαθήσουμε κάθε ενορία να έχει τον δικό της εφημέριο, θα καταμερίσουμε τις αρμοδιότητες ώστε η πρόοδος του έργου μας να είναι τάχιστη.
Θέρμες ευχαριστίες θέλω να απευθύνω σε όλους τους παρευρισκόμενους, ιδιαίτερες δε ευχαριστίες σε όλους εκείνους που βοήθησαν για την οργάνωση της σημερινής ημέρας σε κληρικούς και λαϊκούς.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να απευθύνω στους Ιεραποστολικούς Συλλόγους και Αδελφότητες Ελλάδας, Κύπρου και Αμερικής για την συνεχή συμπαράσταση παρά τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι πατρίδες μας αλλά και όλους εκείνους που με κάθε τρόπο στηρίζουν το έργο μας.
Ευχαριστώ θερμά τον Μακαριώτατο Πατριάρχη μας και την Σύνοδο όπου με εξέλεξαν Μητροπολίτη Άκκρας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο για την παρουσία του ως Εκπροσώπου του Πατριάρχη μας, τους προκατόχους μου Μητροπολίτες τους αειμνήστους Ευστάθιο, Πέτρο (μετέπειτα Πατριάρχη Αλεξανδρείας), και Ειρηναίο ο οποίος είναι και ο βασικός Θεμελιώτης της Ιεραποστολής στην Γκάνα και γενικά στην Δυτική Αφρική, Επίσης τους Σεβασμιωτάτους Αντινόης Παντελεήμων, Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνό και Γουινέας Γεώργιο για το έργο το οποίο άφησαν και το οποίο καλούμε να επαυξήσω, τους ιερείς για τον αγώνα τον οποίο κάνουν ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως και ειδικά τους κληρικούς όπου εργάζονται μαζί μου στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, έργο δύσκολο και επίπονο.
Τέλος ζητώ από όλους σας να προσεύχεστε για την πρόοδο του Ιεραποστολικού Έργου στην Ιερά Μητρόπολη μας.
Η Χάρις του Παναγάθου Θεού να είναι μαζί με όλου σας».
Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Ιωσήφ Κουάμε Λάμπη εκ μέρους των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών, του προξένου της Ελλάδας στην Νιγηρία και του Επιτίμου Προξένου της Ελλάδας στην Γκάνα.
Μετά το πέρας της τελετής παρατέθηκε γεύμα στους χώρους της Μητροπόλεως με νηστίσιμα τοπικά αφρικανικά φαγητά, ενώ οι μαθητές των Ορθοδόξων Σχολείων και των Κατηχητικών παρουσίασαν πλούσιο πρόγραμμα.

http://www.rhodestimes.gr/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81/
http://www.amen.gr/article13243

Ο Μητροπολίτης Μουάνζας στην Ι.Μ. Γλυφάδας (7/4/2013)

$
0
0
Romfea.gr

mouanzas
 
ROMFEA.GR |Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας.

Τον φετινό εορτασμό λόγω απουσίας του Σεβ. Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλου, ο οποίος επισκέφθηκε την πανηγυρίζουσα Ι.Μ. Βατοπεδίου, τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μουάνζας κ. Ιερώνυμος.

Ο κ. Ιερώνυμος προεξήρχε στην πανηγυρική θεία λειτουργία, στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας.

Μετά το πέρας της θείας ευχαρίστιας ο εξ Αφρικής Μητροπολίτης, μίλησε στο εκκλησίασμα, αναπτύσοντας το νόημα της σημερινής εορτής.

Εξέφρασε επίσης τις εγκάρδιες ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του προς την Εκκλησία της Ελλάδος. για την μακροχρόνια πνευματική και υλική βοήθεια της στον χώρο της Ιεραποστολής στην αχανή Αφρικανική Ήπειρο.
 
http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16361-2013-04-08-01-04-34




synodoiporia.blogspot.gr

Τό πρωί τῆς Κυριακῆς τῆς Σταυρο- προσκυνήσεως, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μουάντζας καί Ἔξαρχος Δυτικῆς Τανζανίας κ. Ἱερώνυμος, μέ τήν εὐχή καί τήν εὐλογία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παύλου, ὁ ὁποῖος εὑρίσκεται εἰς τό Ἅγιον Ὄρος διά τήν Έορτήν τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου, εἰς τήν πανηγυρίζουσαν Ἱ. Μονήν Βατοπαιδίου, ἐτέλεσε τήν Θεία Λειτουργία καί τήν τελετή τῆς Σταυροπροσκυνήσεως, εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῶν Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης Γλυφάδας.

Τόν Σεβασμιώτατο ὑποδέχθηκε φιλόξενα και καταλλήλως ὁ Πανουσιολογιώτατος Πρωτοσύγγελος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί Διευθυντής Ὑπηρεσιῶν τῆς Ἀποστολικής Διακονίας τῆς Ἑκκλησίας τῆς Ἐλλάδος, Ἀρχιμανδρίτης π. Ἀλέξιος Ψωΐνος.

Ὁ ἐξ Ἀφρικῆς Μητροπολίτης, ὁμίλησε καρδιακά πρός τό πολυπλυθές Ἐκκλησίασμα, ἀναπτύσσοντας τό βαθύτερο νόημα τῆς σημερινῆς Ἐορτῆς, πού εὑρίσκεται στό μέσον τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστής ἀλλά καί στό ἐπίκεντρο τῆς ζωῆς τῶν Χριστιανῶν. Ἐξέφρασε ἐπίσης τίς ἐγκάρδιες εὐχαριστίες του καί τήν εύγνωμοσύνη του πρός τήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, γιά τήν μακροχρόνια πνευματική καί ὑλική βοήθειά της στον εὐαίσθητο χῶρο τῆς Ἱεραποστολῆς στήν ἀχανῆ ἔκταση τῆς Ἀφρικανικῆς Ἡπείρου.










Τό ἀπόγευμα τῆς Κυριακῆς ὁ προσκεκλημένος Ἐπίσκοπος, χοροστάτησε στόν Κατανυκτικό Ἐσπερινό, ὁ οποίος κατά τό πρόγραμμα ἐτελέσθη εἰς τόν περικαλῆ Ἱερό Ναό Ἀγίας Τριάδος Γλυφάδας.

Ὁ ὁμιλητής, ο Αἰδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Βαρθολομαῖος, Γενικός Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος, ἔδωσε ἔμφαση στήν ἀναπόσπαστη σύνδεσηΤιμίου Σταυροῦ καί Ἀναστάσεως.

(ολόκληρη η ομιλία εδώ :http://www.youtube.com/watch?v=Clwi2hawqGU
Στό τέλος τοῦ Ἑσπερινοῦ, ὁ Μητροπολίτης κ. Ἱερώνυμος ἂπήφθυνε χαιρετισμό πρός τοῦς κληρικοῦς καί τόν εὐλογημένο λαό τῆς Μητροπόλεώς μας.





http://synodoiporia.blogspot.gr/2013/04/blog-post_7693.html
Viewing all 15846 articles
Browse latest View live




Latest Images