"Το Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο γέμισε από ανθρωπιά και νοιάξιμο για τα παιδιά της Αφρικής που στερούνται και τα πιο βασικά αγαθά! Για άλλη μια φορά χαρήκαμε την παρουσία ανθρώπων που αρνούνται να κλειστούν στο μικρόκοσμο της μιζέριας που μας επιβάλουν, αλλά αντίθετα δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους για αυτούς που το έχουν απόλυτη ανάγκη. Σας ευχαριστούμε!!
Όσα ευχαριστώ και αν πούμε είναι λίγα για το Στέλιο Μπικάκη, τους μουσικούς του, τους εθελοντές της Συμβολής και φυσικά όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους! Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά!!"
Συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κένυας κ. Μακαρίου στον "Παύλειο Λόγο" 90,2fm.
Ακούστε παρακάτω μία εκπομπή του κ. Παύλου Κυριακίδη "Η Ορθοδοξία στην Κένυα"στα πλαίσια ενημέρωσης των πιστών για την Εξωτερική Ιεραποστολή, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως Βεροίας "Παύλειος Λόγος"στους 90,2 fm
Όταν ένα πρωί ο νεαρός Θέμης είπε στη μητέρα του ότι «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού», δίνοντάς της μια γεύση του νέο μαρξισμού, εκείνη έκανε έντρομη το σταυρό της και πήγε στο εικονοστάσι να προσευχηθεί. Ο Θέμης ήταν στο πρώτο έτος της Σχολής Εμπορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, σπουδές που δεν επρόκειτο όμως να ολοκληρώσει. Πολιτικές Επιστήμες και Φιλοσοφία ήταν οι σχολές που τον εξέφραζαν τότε περισσότερο, θα πει σήμερα. Συνάμα, επηρεασμένος από τη μουσική των «Beatles» και των «Rolling Stones», σχημάτισε το group «The Flies».
«Σκέφτηκα ότι αφού τα σκαθάρια έχουν τόση επιτυχία, γιατί όχι και οι… μύγες. Το κλίμα ήταν κατάλληλο και το εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο. Είχαμε μεγάλη επιτυχία. Δίναμε κονσέρτα σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, πάντοτε σε ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες. Το αποκορύφωμα όταν καλεστήκαμε να παίξουμε με τους “Rolling Stones” στην πρώτη τους τουρνέ στην Αυστραλία το 1965 στο Palais Theatre της St.Kilda. Δίπλα στον Mick Jagger, ήταν απίστευτο… αλλά αληθινό».
Συνάμα, έπαιρνε μέρος σε κινητοποιήσεις νέων για να σταματήσει ο πόλεμος στο Βιετνάμ, ενδιαφερόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος, υποστήριζε το κίνημα των γυναικών και μελετούσε με πάθος τα διάφορα θρησκεύματα, προσπαθώντας να βρει απάντηση στα υπαρξιακά ερωτήματα που τον βασάνιζαν. «Το 1972 παρατώ τα πάντα, ακαδημαϊκή καριέρα, τίτλους, φιλοδοξίες, οράματα και ξαναγυρίζω στην ορθοδοξία. Έβλεπα το έργο της Μητέρας Τερέζας και παρ’ ότι η πανεπιστημιακή μου θέση μού εξασφάλιζε ένα καλό μισθό, ένοιωθα φτωχός, πάμφτωχος».
«Αρχίζω τότε μια νέα ζωή. Έχοντας στις αποσκευές μου το ακαδημαϊκό μου παρελθόν, αρχίζω να μελετώ τη Θεολογία. Παίρνω το πτυχίο μου από την Καθολική Θεολογική Σχολή «Corpus Christi» και μετά, με την καθοδήγηση του αρχιεπισκόπου Στυλιανού, φοιτώ στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη. Συνάμα, μελετώ την Εβραϊκή και Αρχαία ελληνική στο Πανεπιστήμιο Harvard. Στη συνέχεια, παίρνω το δοκτορά μου στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Princeton και γυρίζω στην Αυστραλία, όπου από το 1988 μέχρι το 1998 δίδασκα στη Θεολογική Σχολή του Sydney «Άγιος Αντρέας», καθώς επίσης και στο Πανεπιστήμιο του Sydney Θεολογία και την Αρχαία Αιγυπτιακή Γλώσσα, την Κοπτική. Ως ακαδημαϊκός, είχα μέλλον. Δεν ήμουν, όμως, ικανοποιημένος. Παρακολουθούσα το έργο της Μητέρας Τερέζας και ένοιωθα ένα τεράστιο κενό μέσα μου. Δεν ήμουν με το φτωχό. Δεν χρειάστηκε τότε να παλέψω καθόλου με τον εαυτό μου. Μέσα μου φούντωσε ένας πόθος να είμαι δίπλα στους φτωχούς και να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να είναι η ζωή τους πιο ανθρώπινη. Ένιωσα ότι όλες αυτές οι γνώσεις οδηγούσαν σ’ αυτόν τον δρόμο. Αυτή ήταν η ουσία. Ζήτησα τότε από τον σεβασμιότατο την ευλογία του ν’ αρχίσω ιεραποστολή στην Αφρική. Το 1999 ξεκινώ το έργο μου στην Κένυα με την εντολή του μακαριοτάτου πατριάρχη Αλεξανδρίας και πάσης Αφρικής, Πέτρου, αφού φρόντισε να χειροτονηθώ διάκος, ιερέας και μετά αρχιμανδρίτης».
Εκεί ιδρύει το πρώτο πανεπιστημιακό ορθόδοξο κολλέγιο, το Orthodox Teacher’s College of Africa.
«Πιστεύω ότι η μόρφωση είναι το μεγαλύτερο όπλο του ανθρώπου στη ζωή. Αν θέλεις να βοηθήσεις τον συνάνθρωπό σου, να τού μάθεις την τέχνη να ψαρεύει και όχι να του δίνεις το ψάρι έτοιμο. Στο κολλέγιο προετοιμάζαμε νέους να γίνουν δάσκαλοι Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Στη συνέχεια, εισαγάγαμε και τον κλάδο της Κοινωνιολογίας».
Το επόμενο βήμα στο τεράστιο έργο του ιεραπόστολου που έχω απέναντί μου σήμερα, είναι «να χτίσουμε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό για τα παιδιά των πολύ φτωχών που δεν μπορούν να πάνε σχολείο γιατί τα πόδια τους είναι γυμνά και τα στομάχια τους άδεια».
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Ρούχα, παπούτσια, συσσίτιο, όχι απαραίτητα μ’ αυτή τη σειρά, στα παιδιά και αμέσως μετά η φροντίδα της γυναίκας που «είναι το μεγαλύτερο θύμα στην Αφρική. Είναι η καρδιά της οικογένειας. Ο άντρας μπορεί να έχει δυο και τρεις γυναίκες και να κάνει παιδιά με όλες. Η γυναίκα είναι εκείνη η οποία πουλά ακόμη και το κορμί της για ένα κομμάτι ψωμί, ώστε να μην πεθάνουν τα παιδιά της από την πείνα. Γι’ αυτό ανοίξαμε Σχολή Ραπτικής, όπου οι γυναίκες μάθαιναν την τέχνη και κέρδιζαν το ψωμί τους τίμια».
Από την Κένυα, το 2007, ο νέος πατριάρχης Θεόδωρος, που παρακολουθεί από κοντά το έργο του ιεραπόστολου και ανθρωπιστή Θέμη Αδαμόπουλου, του δίνει εντολή να πάει στη Δυτ. Αφρική, στη Sierra Leone, όπου ο εμφύλιος πόλεμος 12 ολόκληρων χρόνων έχει ισοπεδώσει τον τόπο και έχει αφήσει πίσω του φρικιαστικές εικόνες. Παιδιά ακρωτηριασμένα, πρόσωπα και κορμιά παραμορφωμένα, άνθρωποι που ζουν στους δρόμους και αφήνουν την τελευταία τους πνοή εκεί. Ο θάνατος είναι μέρος της καθημερινής τους ζωής. «Ζει» εκεί δίπλα τους κι ανάμεσά τους.
«Εκεί χτίζουμε ένα χωριό για 100 ανάπηρους που ζητιάνευαν στους δρόμους και η αστυνομία τους κυνηγούσε και τους έδιωχνε από παντού. Ξεκινήσαμε με την εκκλησία Άγιος Μωϋσής ο Αφρικανός, στην περιοχή Waterloo, Τεχνική Σχολή Ξυλουργικής και Ραπτικής, σπίτια, κλινική και σχολεία.
Στο Freetown, την πρωτεύουσα της Sierra Leone, ιδρύσαμε το πρώτο σχολείο για 1.200 παιδιά, όπου διδάσκουν 60 δάσκαλοι. Του χρόνου θα ιδρύσουμε Ορθόδοξο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο για τους φτωχούς. Υπάρχουν παιδιά που έχουν τα προσόντα, δεν έχουν όμως τη δυνατότητα να πάνε ούτε στο δημοτικό. Οφείλουμε να τα βοηθήσουμε».
ΟΙ γυναίκες στις φυλακές του Freetown, είναι εκείνες που θα τραβήξουν στη συνέχεια την προσοχή του και θα φροντίσει για την αποκατάστασή τους μετά την αποφυλάκισή τους: «Αν δεν έχουν μια δουλειά έντιμη, δεν αποκλείεται να καταλήξουν πάλι εκεί. Έτσι, φροντίζω να κάνουν εκεί μέσα μαθήματα ραπτικής και όταν βγουν τούς δίνω μια δική τους ραπτομηχανή».
Το επόμενο βήμα του είναι να δώσει χέρια και πόδια στα ακρωτηριασμένα παιδιά: «Είναι το πιο φρικτό θέαμα, τα πιο τραγικά θύματα του πολέμου. Μέχρι του χρόνου ελπίζω να είναι έτοιμη η κλινική που θα δώσει τεχνητά χέρια και πόδια σε χιλιάδες παιδιά και νέους για να επιβιώσουν και να πάρουν πίσω την αξιοπρέπειά τους. Σήμερα ζητιανεύουν και εκδιώκονται από την αστυνομία».
Στο εύλογο ερώτημα «από ποιους στηρίζεται οικονομικά ένα τόσο μεγάλο έργο», πληροφορούμαστε ότι στην Αυστραλία υπάρχουν δύο μεγάλοι φιλανθρωπικοί οργανισμοί οι «Paradise Kids for Africa» και «Light of the World Australia» που έχουν επιτροπές σε όλες τις πόλεις της Αυστραλίας γι’ αυτόν το σκοπό. Επίσης, στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλη στήριξη από Χριστιανικές Αδελφότητες. Μια από αυτές είναι ο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός».
Rev Themi Adams TV Interview on George Negus 6.30PM 22/09/2011
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται μας στάλθηκαν από τον π. Μάρκο που είναι κληρικός της Μητρόπολης Κένυας. Ο π. Μάρκος διακονεί στην ορθόδοξη ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο χωριό Loitokitok στην έρημο της Κένυας. Η ενορία αριθμεί σήμερα 250 ορθόδοξους, που είναι πολύ φτωχοί και αναλφάβητοι. Επίσης υπάρχουν πολλά ορφανά παιδιά, που τα φροντίζουν ο π. Μάρκος και η πρεσβυτέρα του.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την (Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014) η εκδήλωση του συλλόγου «Συμβολή στην Εκπαίδευση των Παιδιών της Αφρικής», στην οποία παρουσιάστηκαν οι δράσεις των εθελοντών του φορέα και κορυφώθηκε με συναυλία του Στέλιου Μπικάκη και των συνεργατών του, οι οποίοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς.
Μια βραδιά γεμάτη από ευαισθησία και αγάπη για τον άνθρωπο, χωρίς φυλετικές ή άλλες διακρίσεις, ήταν για όσους βρέθηκαν στο «Σπίτι του Πολιτισμού» και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πολυσήμαντο έργο της «Συμβολής» στη «Μαύρη Ήπειρο» και κυρίως τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στη Μαδαγασκάρη και στην Ουγκάντα.
Η «Συμβολή» κατά κύριο λόγο έχει εστιάσει στις δύο μεγάλες Αφρικανικές χώρες, όμως στόχος είναι να επεκταθεί η δράση της και σε άλλες.
Η κάμερα του MyCreteTV ήταν εκεί για να συμβάλλει στην προώθηση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μεγάλο μπράβο στους εθελοντές, στην Ειρήνη Παπαχατζή και τον Στέλιο Μπικάκη αλλά και σε όλους όσους βρέθηκαν στο σπίτι του πολιτισμού εκείνο το βράδυ.
Επισκόπου Αχελώου Ευθυμίου, Με οδηγό την αλήθεια, εκδ. Αποστολικής Διακονίας, 3 η εκδ. Αθήνα 2003, σελ. 254-262
Σκοπός
Να μιλήσομε στα παιδιά για την ιεραποστολική παράδοση της Εκκλησίας μας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και πτυχές από το σύγχρονο έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ορθοδοξίας και, ειδικότερα, της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Βασικές Ιδέες
•Χίλια χρόνια ακτινοβολίας του Βυζαντίου. •Η συγκλονιστική ιστορία τοϋ χριστιανού αιχμαλώτου Φρουμεντίου. •Η σημερινή κατάσταση της Εξωτερικής Ιεραποστολής. • Τα 2/3 του πληθυσμού της γης δεν έχουν ακούσει για το Χριστό! •Χρέος κάθε Χριστιανού: η Ιεραποστολή!
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου, η εκδήλωση του συλλόγου «Συμβολή στην Εκπαίδευση των Παιδιών της Αφρικής», στην οποία παρουσιάστηκαν οι δράσεις των εθελοντών του φορέα και κορυφώθηκε με συναυλία του Στέλιου Μπικάκηκαι των συνεργατών του, οι οποίοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς.
Μια βραδιά γεμάτη από ευαισθησία και αγάπη για τον άνθρωπο, χωρίς φυλετικές ή άλλες διακρίσεις, ήταν η χθεσινή για όσους βρέθηκαν στο «Σπίτι του Πολιτισμού» και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πολυσήμαντο έργο της «Συμβολής» στη «Μαύρη Ήπειρο» και κυρίως τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στη Μαδαγασκάρη και στην Ουγκάντα.
Οι δράσεις της «Συμβολής» πραγματοποιούνται κυρίως από εκπαιδευτικούς και φοιτητές που μένουν στο Ρέθυμνο και εθελοντικά πηγαίνουν κάθε καλοκαίρι σε χώρες της Αφρικής, όπως η Μαδαγασκάρη και η Ουγκάντα για να οργανώσουν κατασκηνώσεις και να πληρώσουν τα δίδακτρα, ώστε εκατοντάδες φτωχά παιδιά να μπορέσουν να φοιτήσουν στα κατά τόπους σχολεία.
Επίσης, συλλέγουν εκπαιδευτικό υλικό από σχολεία του Ρεθύμνου, προκειμένου να τα δωρίσουν στους εκεί μαθητές που στερούνται και τα στοιχειώδη.
Έδρα του συλλόγου είναι η Αθήνα όμως η «καρδιά του χτυπά στο Ρέθυμνο», όπως τόνισαν χθες κατά την παρουσίαση του έργου τους οι εθελοντές, οι οποίοι και ανέλυσαν διεξοδικά πως ένα και μόνο ευρώ αποκτά τεράστια αξία στις χώρες της Αφρικής, στις οποίες το μεροκάματο είναι αντίστοιχο του συγκεκριμένου ποσού!
Σκοπός του συλλόγου είναι η εξασφάλιση υποτροφιών για την ετήσια εγγραφή ορφανών ή πολύ φτωχών μαθητών στα σχολεία, η οργάνωση κατασκηνώσεων με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο και παράλληλα με επαρκή σίτιση, καθαρό νερό και ιατρική περίθαλψη για κάθε παιδί.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στη συλλογή γραφικής ύλης και παιδαγωγικού υλικού για τα παιδιά των χωρών αυτών, ενώ σημαντική είναι η συνεισφορά του συλλόγου στη στήριξη φοιτητών που σπουδάζουν στον τόπο τους ή σε άλλη χώρα.
Οι εθελοντές της «Συμβολής» συνεργάζονται με την Ορθόδοξη Αποστολή για την φιλοξενία περίπου 250 παιδιών στις κατασκηνώσεις της Μαδαγασκάρης και στην Ουγκάντας και έχουν στόχο να επεκταθεί αυτή η δραστηριότητα και σε άλλες χώρες.
Επίσης περισσότερα από 1.500 παιδιά πηγαίνουν σχολείο χάρις στις υποτροφίες της «Συμβολής», στηρίζονται οικονομικά Αφρικανοί φοιτητές στην Ελλάδα και έχει επιτευχθεί να έχουν εκατοντάδες παιδιά όλο το απαιτούμενο σχολικό υλικό για την εκπαίδευσή τους.
Η «Συμβολή» κατά κύριο λόγο έχει εστιάσει στις δύο μεγάλες Αφρικανικές χώρες, όμως στόχος είναι να επεκταθεί η δράση της και σε άλλες.
«Όλου του κόσμου τα παιδιά είναι παιδιά μας»
Το δικό του μήνυμα έδωσε χθες μέσα από τη συμμετοχή του στην φιλανθρωπική εκδήλωση της «Συμβολής» ο καταξιωμένος λυράρης και τραγουδιστής Στέλιος Μπικάκης, ο οποίος συμμετείχε αφιλοκερδώς με τους συνεργάτες του.
Μιλώντας στα «Ρεθυμνιώτικα Νέα» δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Πιστεύω, ότι είναι υποχρέωσή μου, όπως και όλων των ανθρώπων, να βοηθώ τους συνανθρώπους μου. Το κάνω με όλη μου την ψυχή όπως πάντα, κυρίως τώρα που οι εποχές είναι δύσκολες για όλους. Νιώθω μάλιστα αυτή την υποχρέωση να είναι πιο βαριά όταν πρόκειται για τα παιδιά. Διότι όλου του κόσμου τα παιδιά πρέπει να τα αισθανόμαστε παιδιά μας από όποια χώρα του κόσμου και αν προέρχονται. Και να έχουμε πάντα στο νου μας, ότι σε δύσκολη θέση μπορεί να έρθουν μια μέρα και τα δικά μας τα παιδιά».
Την 17η Μαρτίου 2014 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ υπεδέχθη στην Πατριαρχική Έδρα τον διακεκριμένο επιχειρηματία και πολιτικό κ. Ιβάν Σαββίδη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας και Συντονιστή του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού της Περιφέρειας Χωρών πρώην ΕΣΣΔ.
Γνώριμοι από την εποχή της ενάρξεως λειτουργίας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, ο Μακαριώτατος και ο κ. Σαββίδης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διά μακρών θέματα αφορώντα το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη Διασπορά.
Τιμώντας την μακρά προσφορά του κ. Σαββίδη στην προάσπιση και κραταίωση της παρουσίας των πολυπληθών Ελληνικών Κοινοτήτων της πρώην ΕΣΣΔ, ο Μακαριώτατος περιεκόσμησε τον υψηλό επισκέπτη διά του Ανωτάτου Ταξιάρχη Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου.
Ακολούθησε περιήγηση στους χώρους της Πατριαρχικής Έδρας. Τον κ. Σαββίδη συνώδευσαν κατά την επίσκεψή του ο πρώην Πρόεδρος του ΣΑΕ και Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Σ. Ταμβάκης και η Επίτιμη Πρόξενος της Αυστρίας στην Αλεξάνδρεια κ. Α. Αλεξανιάν.
pyramisnews.gr Ένας χρόνος πέρασε από τότε που μας εγκατέλειψε για πάντα η Ρίτα Κυριάζη, πολυαγαπημένη ανιψιά της Μεγάλης Ευεργέτιδας της καϊρινής παροικίας Στέλλας Κυριάζη.
Το ετήσιο μνημόσυνο της νέας αυτής κοπέλας που τόσο συνδέθηκε με τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, ετέλεσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ερμουπόλεως και Πατριαρχικός Επίτροπος για τους Αραβοφώνους κ. Νικόλαος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου. Παραβρέθηκαν μεταξύ πολλών φίλων και συγγενών που τίμησαν την μνήμη της πολύκλαυστης Ρίτας Κυριάζη, εκπρόσωποι της Κοπτικής Εκκλησίας, ο Ταμίας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Κοινοτικός Επίτροπος Καΐρου κ. Μανούσος Δαμουλάκης, ο Βοηθός Περιφερειακός Έφορος Αποδήμων προσκόπων κ. Αλέκος Καζαμίας και πολύς κόσμος.
"This month’s featured Orthodox Mission Priest is Fr. Raphael Nehemiah Kirienye Kamau who serves at St. George in Ngecha and St. Thomas in Kiungururia; also heads the Dept. of I.T., Publications, and Translations for the Archdiocese in Kenya. Please pray for him and all of the Orthodox ministries that offer Christ's unconditional love to the people of Kenya. You can help support priests like Fr. Raphael Nehemiah Kirienye Kamau by making a gift to the OCMC Support a Mission Priest Program. For more details about SAMP and to make a donation, please visit http://www.ocmc.org/about/samp.aspx Thank you!"
"Αγαπητοί φίλοι και υποστηρικτές της Εξωτερικής Ιεραποστολής,
Σας γράφουμε από το μακρινό Μαλάουι της Αφρικής, για να μοιραστούμε ακόμη μια φορά μαζί σας τις χαρές και τις θλίψεις της Ιεραποστολής. Με την ευχή πάντοτε του Μητροπολίτη μας, συνεχίζουμε την ταπεινή μας διακονία, προς δόξαν του πανάγαθου Θεού, και μέρα με την μέρα, έστω και με μικρά βήματα, η Εκκλησία μας εδώ προοδεύει.
Μέσα από πολλές δυσκολίες και με την πολύτιμη συνδρομή σας έχουμε καταφέρει έως τώρα να χτίσουμε λίγες εκκλησίες και σχολεία και έτσι εξυπηρετούνται οι ανάγκες των νεοφωτίστων. Μα δυστυχώς δεν είναι αρκετοί οι ιεροί ναοί μας ούτε τα σχολεία. Σε 10 περίπου ενορίες που έχουν ιδρυθεί, οι Ορθόδοξοί μας μαζεύονται μέσα σε αχυροκαλύβες. Εκεί προσεύχονται. Εκεί γίνονται οι ακολουθίες. Συχνά, στην περίοδο των μεγάλων βροχών, τρέχουν οι στέγες ή γκρεμίζονται τα τούβλα που είναι φτιαγμένα από λάσπη.
Μία από αυτές τις ενορίες είναι και η περιοχή Τσιρατζούλου, στο ορεινό χωριό Νγκουάρα. Σε αυτό το χωριό εδώ και 4 χρόνια έχουμε βαπτίσει τους πρώτους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Θαυμαστή είναι η υπομονή και η καρτερία τους. Έχτισαν από μόνοι τους την αχυροκαλύβα και μαζεύονται εκεί τις Κυριακές και τις γιορτές. Θα περίμενε κανείς ότι θα μειωνόταν το ενδιαφέρον τους για την πίστη και θα τους χάναμε. Μα αντιθέτως δεν απογοητεύτηκαν. Δεν πρόδωσαν την πίστη τους. Λένε συχνά: «εμείς Χριστιανοί Ορθόδοξοι βαπτιστήκαμε και με αυτή την πίστη θα πεθάνουμε». Συχνά βρέχουν τη γη με δάκρυα, ικετεύοντας το Θεό να βρεθεί ένας δωρητής, για να τους χτίσει μια εκκλησία, έναν ιερό ναό, όπου θα μπορούν αξιοπρεπώς να λατρεύουν τον Τριαδικό μας Θεό.
Είναι τόσο το ενδιαφέρον τους για να έχουν μια γερή και δυνατή ενορία, που μας συγκινεί. Έχουν οργανωθεί πολύ καλά. Έχουν εκλέξει επιτρόπους για την εκκλησία. Συζητάνε όλοι μαζί τα προβλήματά τους και ομαδικά επισκέπτονται άλλους Χριστιανούς, που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη. Ο καθένας τους δίνει από λίγα κουάτσα και έτσι με το λιγοστό αυτό χρηματικό ποσό ανακουφίζονται κάποιες πονεμένες ψυχές. Αυτή η ενορία είναι πρότυπο φιλανθρωπίας και αγάπης, που πολλοί από εμάς θα ζηλεύαμε.
Αδελφοί μου, αυτούς τους καλούς ανθρώπους, αυτούς τους συνειδητούς Χριστιανούς, που έχουν κάνει πράξη το Ευαγγέλιο, ας μην τους έχουμε άλλο να περιμένουν. Παρακαλούμε, εάν κάποιος έχει την δυνατότητα, ας προσφέρει σε αυτή την περιοχή μια εκκλησία. Ο κτίτωρ του Ιερού Ναού θα αποκομίσει πολλές ευλογίες. Οι άνθρωποι αυτοί παντοτινά θα νοιώθουν ευγνωμοσύνη για αυτόν που θα τους προσφέρει το χτίσιμο ενός απλού Ιερού Ναού. Οι θερμές προσευχές τους θα τον αγκαλιάζουν συνεχώς. Θα τον νοιώθουν για δικό τους άνθρωπο. Ο ιερέας τους θα τον μνημονεύει ανελλιπώς στη Θεία Λειτουργία.
Το παράδειγμα αφοσίωσης και αυταπάρνησης για την Αιγυπτιώτικη παροικία, που έδωσαν οι Μεγάλοι Ευεργέτες και Δωρητές της Κοινότητας, κάλεσε όλους να ακολουθήσουν και σήμερα, σε αυτήν την υλιστική εποχή που ζούμε, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής στο Μνημόσυνο των Μεγάλων Ευεργετών, Ευεργετών, Μεγάλων Δωρητών και Δωρητών της ΕΚΚ και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Καΐρου, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου, κατά την Β΄ Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στον Κοινοτικό Ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που αποτελεί ένα από τα απτά δείγματα προσφοράς τους, όπως και όλα τα ιστορικά μας ιδρύματα.
Το μνημόσυνο ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο του ναού αρχιμανδρίτη Θεόδωρο.
Μιλώντας εκ μέρους της ΕΚΚ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής απέτισε φόρο τιμής στους Μεγάλους Ευεργέτες, Δωρητές, Προέδρους, Επιτρόπους και Συνδρομητές και κατά την διάρκεια της ζωής τους προσέφεραν μέσα από την καρδιά τους στην ΕΚΚ και γενικότερα στον Καϊρινό Ελληνισμό. Αποδίδουμε τιμή σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, όπως γράφει και το Καταστατικό μας, χάρη των οποίων έχουμε τα ιδρύματά μας στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΚΚ. Τιμούμε όλους εκείνους που προσέφεραν από το περίσσευμα ή το υστέρημά τους. Και είναι σημαντικό ότι, χωρίς τυμπανοκρουσίες, μνημονεύσαμε τόσο τους μεγάλους όσο και τους μικρούς Ευεργέτες. Τους ευχαριστούμε για ό,τι προσέφεραν, με τα χρήματά τους, τις πράξεις τους ή ακόμη και τον χρόνο τους», κατέληξε ο κ. Καβαλής, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος δικαιώνει όλους αυτούς τους ευεργέτες και το μεγάλο έργο τους.
Με τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, αργά το απόγευμα της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου 2014 αφίχθη οδικώς στην πρωτεύουσα της Σιέρρα Λεόνε Φρίταουν. Εκεί τον ανέμενε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γουινέας και υπεύθυνος του Ιεραποστολικού έργου στην Σιέρρα Λεόνε, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος. Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος ενημερώθηκε από τον π. Θεμιστοκλή για την πορεία των έργων, επισκέφθηκε όλους του Ιερούς Ναούς και τα Ορθόδοξα Εκπαιδευτήρια και στην συνέχεια είχε πολύωρη συνάντηση με τον Ιερό κλήρο. Το απόγευμα χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ελευθερίου και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου ιερούργησε στον ίδιο ναό συμπαραστατούμενος από όλους τους κληρικούς. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον Διάκονο Ααρών Fofana και Διάκονο τον εκπαιδευτικό Αλέξανδρο Kamara, κήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στην μεγάλη ημέρα της Κρίσεως, νουθέτησε πατρικά τους νεοχειροτονημένους κληρικούς και συνεχάρη τον π. Θεμιστοκλή για το μεγάλο έργο που επιτελεί στην Σιέρρα Λεόνε, την χώρα που προσπαθεί ακόμα να ορθοποδήσει από τον πολύχρονο αιματηρό και καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Χαρακτηριστικά ο Σεβ. αποκάλεσε ‘ήρωα’ τον π. Θεμιστοκλή που επέλεξε να εγκαταλείψει την Αυστραλία και να εργαστεί Ιεραποστολικά σε μία χώρα πολύ μακρινή και κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Στην συνέχεια καλωσόρισαν τον Σεβ. εκπρόσωποι των θυμάτων του εμφύλιου πολέμου που βρήκαν θαλπωρή και καταφύγιο στο Ιεραποστολικό Κέντρο της Αναστάσεως του Κυρίου στην περιοχή Waterloo και η νεολαία τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια της χώρας. Το μεσημέρι προσφέρθηκε γεύμα αγάπης σε όλο το εκκλησίασμα και ο Σεβ. παρακολούθησε ποδοσφαιρικό αγώνα της Ορθοδόξου νεολαίας στις εγκαταστάσεις του Φαλδάμειου Εκπαιδευτηρίου και παρέδωσε έπαθλο στην νικήτρια ομάδα. Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου ο Σεβ. επισκέφθηκε το Ιεραποστολικό Κέντρο της Αναστάσεως του Κυρίου όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή εντός του ιερού ναού από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του Ορθόδοξου σχολείου, επισκέφθηκε την κλινική και το υπό ανέγερση εργαστήριο τεχνητών μελών, το υπό ανέγερση γυμνάσιο και τις παρακείμενες κατοικίες των αναπήρων.
Στα πλαίσια της εβδομάδος που είναι αφιερωμένη στην Εξωτερική Ιεραποστολή από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας μας, ο τομέας ''Διακονίας της εξωτερικής Ιεραποστολής''της θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας στον Ι.Ν Παμ. Ταξιαρχών τέλεσε την Κυριακή 16 Μαρτίου μνημόσυνο πάντων των ορθοδόξων Ιεραποστόλων που εργάσθηκαν ιεραποστολικά τα τελευταία χρόνια στα ορθόδοξα κλιμάκια της ιεραποστολής σε ολόκληρη την οικουμένη.
Στο τέλος μίλησε ο Δ/ντης της Θρησκευτικής Υπηρεσίας Αρχιμ. Νεκτάριος Κιούλος με θέμα ''Το χρέος μας για την Εξωτερική Ιεραποστολή στη σημερινή εποχή''.
From the moment the guests arrived at the new Orthodox Centre in Lansdowne, the buzz of happy chatting was in the air as senior parishioners from around Cape Town gathered together to enjoy the first ever morning tea for seniors on 13 March.
The Welfare Committee, under the auspices of the Metropolis, has initiated this morning tea get-together to encourage older members of the community to socialise and network with one another in the comfort and familiarity of a Greek atmosphere. Throughout the morning there was a great spirit of warmth and excitement as old friends met up again and new ones got to know each other. It will be held once a month and judging by the favourable comments of this first gathering, it is sure to become a favourite fixture. The draw for those present was the relaxed and comfortable venue where they could interact with other people of their own age, watch a Greek movie, play tavli, listen to Greek music and just enjoy getting out and doing something different.
Η GWA Cultural & Humanity Foundationστο πρόσφατο ταξίδι της επισκέφτηκε την πολύπαθη Αφρική και συγκεκριμένα βρεθήκαμε στην Άκρρα , την πρωτεύουσα της Γκάνας. Επισκεφτήκαμε την Μητρόπολη της Άκκρας, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γκάνας, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Ακτής Ελεφαντόδοντου κ. Σάββας μας ανέπτυξε τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο την χώρα όσο και στην Μητρόπολη. Στηρίζουμε ενεργά την Μητρόπολη και τον Σεμασμιώτατο κ. Σαββα στο πολύτιμο έργο του. Επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις του San Peter orthodox Business College της Μητρόπολης καθώς και σχολείο στην TEMA NEW TOWN. Στο πλαίσιο των επαφών μας εκεί ,είχαμε επίσης την ευκαιρία να μιλήσουμε και με ομογενείς που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Γκάνα. Ήταν το πρώτο μας ταξίδι στην Αφρική, ένα ταξίδι εμπειρία ζωής. Ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους της, άνθρωποι διαφορετικοί, αληθινοί, πάντα χαμογελαστοί, άνθρωποι που συνεχώς ευχαριστούν τον Θεό για το οτιδήποτε τους Προσφέρει, άνθρωποι που σου προσφέρουν πραγματικά μαθήματα ζωής. Ήταν το πρώτο ταξίδι μας και με τη βοήθεια του Θεού ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλα στο εγγύς μέλλον. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τους ανθρώπους της GWA Cultural & Humanity Foundation για την φιλοξενία και την υπέροχη εμπειρία που μας χαρίσατε. Να σας χαρίζει ευλογία και δύναμη ο Θεός να συνεχίζετε το τεράστιο έργο σας. Θα είμαστε κοντά σας ενεργά.
"Την Κυριακή θα είναι η τέλεια ευκαιρία να συναντηθούμε με όλους εσάς που θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της Συμβολής στην Εκπαίδευση των Παιδιών της Αφρικήςκαι να συμμετέχετε πιο ενεργά στις δράσεις μας!! Και όλα αυτά υπό τους ήχους του ξεχωριστού μας live!!! Θα σας περιμένουμε εκεί!!"