Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 16053 articles
Browse latest View live

Συμβουλές Πατριάρχη Αλεξανδρείας για το Ιεραποστολικό Έργο στην Μοζαμβίκη

$
0
0
 από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας

                        
Την 18η Φεβρουαρίου 2014, πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Α.Θ.Μ., του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρου Β΄, στην έδρα της Επισκοπής Μοζαμβίκης, στο Maputo, ιερατική Σύναξη του κλήρου της Επισκοπής, κατά την διάρκεια της οποίας ο Μακαριώτατος συζήτησε λεπτομερώς, με τον επιχώριο Επίσκοπο κ.Ιωάννη και τους περί αυτόν κληρικούς, τους μελλοντικούς στόχους της ιεραποστολικής δράσης της Επισκοπής, καθώς επίσης και τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την άσκηση του ιεραποστολικού έργου.

Ο Μακαριώτατος έδωσε εντολή, να επεκταθεί η ιεραποστολική δράση στους τομείς της νεότητος, της παιδείας και της υγείας, στις περιοχές Beira, Nampula και Melatze καθώς και στο κέντρο της Επισκοπής, στο Maputo. Εξέφρασε δε την επιθυμία, εκτός από την διανομή καθημερινού φαγητού στην πόλη της Beira, να συσταθεί συσσίτιο για τους άστεγους και τα εγκαταλελειμμένα παιδιά του δρόμου και στο αρτισύστατο ιεραποστολικό Κέντρο, στην πρωτεύουσα της χώρας Maputo.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, επισκέφθηκε ιδιωτικώς την παραγκούπολη στην περιοχή Samankulu, όπου διαπίστωσε τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων και προσπάθησε να τους μεταδώσει τον παρηγορητικό λόγο ελπίδας του Χριστού. 

Αρχιμ.Δανιήλ Μπιάζης

http://www.amen.gr/article17005

« Les apôtres du XXIème siècle », exposition à Ekaterinbourg sur la propagation de l’orthodoxie dans le monde

$
0
0

                                    

820c1097-450x600
 
À Ekaterinbourg se déroule une exposition unique sur la propagation de l’orthodoxie dans le monde. Avec la bénédiction du métropolite d’Ekaterinbourg et de Verkhotourié Cyrille, le département missionnaire diocésain a organisé une exposition intitulée « Les apôtres du XXIème siècle » au centre spirituel et éducatif d’Ekaterinbourg dit « Metochion patriarcal ». On peut voir à cette exposition comment se propage l’orthodoxie aux Philippines, en Inde, en Mongolie, au Pakistan, en Thaïlande, au Cambodge, en Côte d’Ivoire, au Kenya et encore d’autres pays. Les photos de l’exposition sont accompagnées de récits de missionnaires et de fidèles récemment baptisés. Sont également exposés des publications en langues étrangères ainsi que des objets montrant comment le christianisme se reflète dans la culture des peuples non orthodoxes. Dans le cadre de l’exposition, on peut entendre les chants des orthodoxes africains, des films vidéo sur les voyages missionnaires, et on peut avoir des discussions avec les missionnaires.
Source (avec photographies, dont celles présentées dans la note): Pravmir.ru, traduit du russe pour Orthodoxie.com
 
90f740a6-600x400

http://www.orthodoxie.com/

Ιεραποστολή με τον τρόπο του Χριστού

$
0
0

 

ΘΑΝΑΣHΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Δρ. Θεολογίας, αρχισυντάκτης του περιοδικού Σύναξη

Η Ανάσταση του Χριστού σήμανε την απαρχή μιας νέας συμπαντικής δυνατότητας: Ολόκληρη η ανθρωπότητα προσκαλείται να μπολιαστεί στο αναστημένο Σώμα του Χριστού και να πορευτεί προς την μελλούμενη, τελική ανακαίνιση σύμπασας της κτίσης, δηλαδή προς αυτό που η Εκκλησίας αποκαλεί Βασιλεία του Θεού. Η Βασιλεία αυτή σκιαγραφείται ως κοινωνία με τον Τριαδικό Θεό και ως κατάργηση όλων των δυνάμεων που κολοβώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη:του θανάτου, του πόνου και του κακού σε κάθε τους μορφή.
Έτσι, η ιστορία κατανοείται ως το διάστημα εντός του οποίου συγκροτείται το Σώμα του Χριστού. Η συγκρότηση αυτή δεν αφορά μια μονομερή ή αυτόματη πράξη του Θεού, αλλά την περιπέτεια της συνέργειας Θεού και ανθρώπου.
Σ’ αυτό το έργο έχει προσκληθεί κάθε πιστός, ακριβώς βάσει του γεγονότος ότι είναι μέλος του Σώματος του Χριστού. Το έργο του Θεού πραγματώνεται μέσα από μια αδιάκοπη σειρά σταλσιμάτων: Ο Πατήρ απέστειλε στον κόσμο τον Υιό και αυτός αποστέλλει τους μαθητές του (Ιω. 17:18). Έτσι, μια Εκκλησία είναι αυθεντική όταν – συν τοις άλλοις – αποστέλλεικαι αποστέλλεταιστον κόσμο, όπως σημειώνεται και στο Σύμβολο της Πίστεως (“Πιστεύω… εἰς μίαν, ἁγίαν, καθολικήν καί ἀποστολικήνἐκκλησίαν”). Είναι, συνεπώς, λάθος όταν η Ιεραποστολή θεωρείται κάτι διαφορετικό (κάτι σαν παραπανήσια πολυτέλεια) από αυτή καθαυτή την Αποστολή της Εκκλησίας.
Ενώ, όμως, η ίδια η φύση της Εκκλησίας είναι αποστολή (στάλσιμο) και άνοιγμα προς τον κόσμο, δεν σημαίνει ότι κάθε αποστολή και κάθε άνοιγμα είναι όντως εκκλησιαστικό. Χαρακτηριστικά και κυρίαρχα ανοίγματα στις μέρες μας είναι, π.χ., ο Ιμπεριαλισμός (η βίαιη εισβολή) και το Μάρκετιν (η ήπια προσέγγιση).
Για να είναι αληθινά εκκλησιαστική η εκκλησιαστική (ιερ)αποστολή, δεν αρκεί να ασκείται στοόνοματου Χριστού, αλλά να ασκείται και με τον τρόποτου Χριστού. Ας μας επιτραπούν δυο παραδείγματα: Ο ιμπεριαλιστικός τύπος ιεραποστολής είναι εκείνος που είναι πρόθυμος να σύρει τους άλλους στην “αλήθεια” του πατώντας στο πτώμα της ελευθερίας τους. Από την άλλη, ο φορέας του μάρκετιν κατορθώνει όντως να φτάσει τον κόσμο και να μιλήσει τη γλώσσα του· μπορεί ακόμη και μια καμπάνια υπέρ των σεισμοπλήκτων να διοργανώσει, ποτέ όμως δεν θα γίνει εκούσια σεισμόπληκτος. Ο κόσμος τον περι-βάλλει· δεν γίνεται σάρκα του. Κι εδώ έγκειται η διαφορά. Η εκκλησιαστική (ιερ)αποστολή οφείλει να φέρει δύο βασικά χαρακτηριστικά: αφενός την κένωση(την ταπεινότητα, το άδειασμα από το όποιο μεγαλείο μας) και αφετέρου τη σάρκωση(τη βίωση της οδύνης του άλλου). Ο Χριστός δεν επισκέφτηκε απλώς τους θνητούς· γεύτηκε θάνατο ο ίδιος. Συνακόλουθα, στην εμπειρία και τη δράση της Εκκλησίας ο κόσμος δεν αντιμετωπίζεται σαν περιτύλιγμα, αλλά προσλαμβάνεται και γιατρεύεται ως σάρκα.
Υπάρχουν δύο κατευθύνσεις που συχνά θεωρούνται διαφορετικές ή και αντίθετες: αφενός το να προσκαλέσεις τον άλλον στην πίστη της Εκκλησίας· αφετέρου το να σταθείς αλληλέγγυος στα θύματα και στους καταπιεσμένους ανεξάρτητα από την πίστη και την εθνικότητά τους. Για τον εκκλησιαστικό άνθρωπο, ωστόσο,  δεν πρόκειται παρά για αλληλοπεριχωρούμενες αλήθειες. Αν η (ιερ)αποστολή είναι η μαρτυρία ενός Θεού Τριαδικού (δηλαδή ενός Θεού που είναι – ας μου επιτραπεί η έκφραση – μια αιώνια συντροφιά), τότε τόσο η θεολογική διδαχή όσο και η έμπρακτη σύγκρουση με τις δυνάμεις της κοινωνικής αδικίας, εδράζονται στον τριαδικό τρόπο ύπαρξης. Οι Χριστιανοί, ως πιστοί ενός Θεού απεσταλμένου στον κόσμο “πρέπει να κατανοούν πως η κοινωνική αθλιότητα είναι η συνεχιζόμενη αγωνία του Xριστού, που υποφέρει ακόμη στο πρόσωπο των μελών του” (π. Γ. Φλωρόφσκυ).
Πρόβλημα δεν αποτελεί μόνο μια αδρανής Εκκλησία, αλλά και μια Εκκλησία που δρα αλαζονικά, με τη σιγουριά ότι έχει τάχα εξασφαλισμένη τη χάρη του Θεού και δεν ανατριχιάζει στην υποψία ότι – παρ’ όλο που είναι Εκκλησία – μπορεί να εκπέσει της χάριτος! Την όποια δραστηριότητα τίποτα δεν τη δικαιώνει αυτομάτως· ούτε καν οι κόποι που καταβάλλονται και οι θυσίες που γίνονται. Έσχατο κριτήριο είναι η Αγάπη (πρβλ. A΄ Κορ. 13:1-3). Αλλιώς, καραδοκεί για όλους μας ο καυτηριασμός των Φαρισαίων από τον Χριστό, όταν τους αποδοκίμασε επειδή υποβάλλονταν μεν σε πλήθος ταλαιπωριών και θυσιών για να μεταστρέψουν έστω και έναν άνθρωπο στην πίστη του Θεού, αλλά τελικά τον έκαναν να αξίζει την κόλαση δυο φορές περισσότερο απ’ ό,τι οι ίδιοι (Ματθ. 23:15)!
Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Η Εκκλησία γίνεται όταν ανοίγεται. Η Ιεραποστολή ως ελπίδα και ως εφιάλτης, εκδ. Εν Πλω, Αθήνα 2008.
Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, “Ιεραποστολή και Εσχατολογία”: στο συλλογικό τόμο Εκκλησία και Εσχατολογία (Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Ι. Μητροπόλεως Δημητιάδος), εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2003, σσ. 171-190.
(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Πάντα τα Έθνη 93 (2005), σσ. 3-4.)
http://porefthentes.gr/%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d/

Μνήμη Ισιδώρου... Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα που ο Αρχιμ. Ισίδωρος Σαλάκος άφησε την τελευταία του πνοή

$
0
0










  του Νίκου Παπαχρήστου

Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα που ο Αρχιμ. Ισίδωρος Σαλάκος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Καΐρου. Ο φίλος μας Ισίδωρος, το πάντοτε χαμογελαστό παιδί της Αλεξανδρινής Εκκλησίας έσβησε, προκαλώντας συντριβή στην κατά σάρκαν οικογένεια του, στα πνευματικά αδέλφια του, στους πάρα πολλούς φίλους του.
Έναν χρόνο μετά, στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως, στην εκκλησία όπου ο Ισίδωρος βαπτίσθηκε μωρό λαμβάνοντας το λαϊκό όνομά του, οι γονείς και οι συγγενείς καθώς και τα πνευματικά αδέλφια και οι φίλοι του που δεν άφησαν την λήθη να κυριαρχήσει στη μνήμη τους, τίμησαν την μνήμη του μακαριστού κληρικού. Συγκινημένοι επανέφεραν στη μνήμη τους το παιδί, τον πνευματικό αδελφό, τον αγαπημένο φίλο που έφυγε τόσο ξαφνικά και πρόωρα.
Μετά την θεία λειτουργία που τέλεσε ο Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωακείμ, με την συμμετοχή πλήθους κληρικών-πνευματικών αδελφών του κεκοιμημένου κληρικού, τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του Ισιδώρου.


Μικρογραφία9:43
http://www.youtube.com/watch?v=9eekPOTeaHs
   
Ο π.Αρκάδιος Ράζνυ ράγισε καρδιές με τα συγκινητικά λόγια του για τον μακαριστό Ισίδωρο, φέρνοντας δάκρυα στα μάτια του πολυάριθμου εκκλησιάσματος.
"Σεβασμιότατε Μητροπολίτα Ζάμπιας κ. Ιωακείμ, σεβαστοί πατέρες και αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί.
«Σήμερον η Χάρις του Αγίου Πνεύματος ημάς συνήγαγεν» στην Λειτουργική αυτή Ευχαριστηριακή Σύναξη.
Και τελέσαμε σύμφωνα με το «ορθόδοξο έθος»την Θεία Λειτουργία κατά την οποία «οντολογικά» μετέχουμε στην Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Η εκκλησιαστική κοινότητα ,που αποτελείται τόσο από τους «εν τω σώματι ζώντας» όσο και από τους «κατά σάρκα κεκοιμημένους» προγεύεται την χαρά της Αναστάσεως.Ο ιερέας εξάγει κατά την προσκομιδή μερίδες «υπέρ ζώντων και κεκοιμημένων » και έτσι «μετέχοντες άπαντες εκ του ενός Άρτου και του ενός Ποτηρίου» γινόμαστε «Έν Σώμα Χριστού».Έτσι η Θεία Λειτουργία εικονίζει ,στην φθαρτή ανθρώπινη ιστορία ,«την σύναξη και προσωπική κοινωνία πάντων ημών νεκρών τε και ζώντων στην Επουράνιο Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».
Και στην σημερινή Ευχαριστηριακή Σύναξη «μετά πάντων των Μαρτύρων ,Ομολογητών,…… και παντός πνεύματος δικαίου τετελειωμένου» συμμετείχε και ο αξιαγάπητος εν Χριστώ αδελφός μας Ισίδωρος Σαλάκος για τον οποίο συμπληρώνεται ένα έτος από την ημέρα της αιφνίδιας εκδημίας του.Και θυμόμαστε την ημέρα εκείνη που η Πρόνοια και η αγάπη του Θεού, «πόρωθεν το περί έκαστον ημών συμφέρον προβλεπομένου», κάλεσε αιφνίδια τον αείμνηστο στο Υπερουράνιο Θυσιαστήριο.
Παρασκευή 15 φεβρουαρίου 2013
«..και ἰδοὺ θύρα ἀνεῳγμένη ἐν τῷ οὐρανῷ, καὶ ἡ φωνὴ ἡ πρώτη ἣν ἤκουσα ὡς σάλπιγγος λαλούσης μετ᾿ ἐμοῦ, λέγων· ἀνάβα ὧδε.(Μετ.και ιδού θύρα ανοικτή στον ουρανό και η φωνή, που προηγουμένως είχα ακούσει σαν σάλπιγγα να συνομιλή με μένα , να μου λέγει “ανέβα εδώ)
Πολυαγαπημένε μας Ισιδωρέ μας,
ANEBA ΩΔΕ-ΑΝΕΒΑ ΕΔΩ.Έτσι σε κάλεσε με την παντοκρατορική φωνή Του ο Κύριος της ζωής και του θανάτου .Και σύ, υπακούοντας, εξήλθες από τον πρόσκαιρο τούτο κόσμο.
Ενα τσουνάμι σπαραξικάρδιων ανθρώπινων θρήνων τάραξε συνθέμελα την πόλη την Αίγυπτο και την Ελλάδα..Ο θάνατος ,το κατ΄εξοχή γεγονός της φθοράς και του αφανισμού της ζωής ,ένα μυστήριο τραγικό και παράλογο ,έκανε την εμφάνισή του ,γεμίζοντας με πόνο ,αμηχανία ,μελαγχολία και φόβο τις ανθρώπινες καρδιές των οικείων σου αλλά και όλων των ανθρώπων που σε αγάπησαν στην Αίγυπτο και την Ελλάδα.
Όμως ,μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση ,ήλθε από τα βάθη των αιώνων , η φωνή του Αποστόλου Παύλου να μας στηρίξει με την εν Χριστώ ελπίδα και πίστη ,ως εξής.
“Αδέλφια μου δεν θέλω να αγνoείτε τα σχετικά με τους κεκοιμημένους, για να μη λυπάσθε όπως οι υπόλοιποι ,που δεν έχουν ελπίδα (αναστάσεως).Αν πιστεύουμε ότι ο Ιησούς πέθανε και αναστήθηκε, έτσι και ο Θεός τους κοιμηθέντες με πίστη θα τους φέρει στην αιώνια ζωή με τον Ιησού. Γιατί σας λέμε τα λόγια του Κυρίου, ότι εμείς οι ζωντανοί δεν θα προφθάσουμε τους νεκρούς, οι οποίοι θα μας προλάβουν στην προϋπάντηση του Κυρίου. Γιατί ο ίδιος ο Κύριος με πρόσταγμα, με φωνή αρχαγγέλου και με σάλπισμα Θεού θα κατέβει από τον ουρανό και οι νεκροί που κοιμήθηκαν με πίστη στον Χριστό θα αναστηθούν πρώτοι. Έπειτα εμείς οι ζωντανοί, μαζί με αυτούς θα αρπαγούμε σε νεφέλες για να συναντήσουμε στον αέρα τον Κύριο και έτσι θα είμαστε πάντοτε μαζί Του.
«…Ξέρουμε πώς αν η επίγεια σκηνή που κατοικούμε(δηλ.το σώμα) διαλυθεί ,έχουμε στους ουρανούς κατοικία αιώνια,οικοδομημένη από τον Θεό και όχι από ανθρώπινα χέρια.Γι άυτό τώρα στενάζουμε ,περιμένοντας με λαχτάρα να ντυθούμε το ουράνιο σώμα μας.Και αν ντυθούμε το ουράνιο σώμα δεν θα μείνουμε γυμνοί….’Έτσι η ζωή θα νικήσει τον θάνατο.Αυτός που μας προετοίμασε γι’αυτό το άφθαρτο σώμα είναι ο Θεός.Αυτός μας έδωσε το Πνεύμα ως εγγύηση»(Β Κορ.ε,1-5).
Με αυτή την εγγύηση του Αγίου Πνεύματος και την εν Χριστώ ελπίδα μετέστης,αδελφέ μας Ισίδωρε«από των λυπηροτέρων εις τα θυμηδέστερα και από των προσκαίρων εις τα αιώνια» .
Άφησες αυτή την ζωή με την ίδια ευκολία ,με την οποία η Σαμαρείτιδα Αγία Φωτεινή ,εγκατέλειψε την στάμνα της ,για να μεταφέρει στους ανθρώπους ,το σωτήριο μήνυμα του Χριστου.Έφυγες ,για να υπηρετήσεις την Ιεραποστολή από άλλο μετερίζι.Αυτό της προσευχής και της διακονίας στο Υπερουράνιο θυσιαστήριο . Μας το λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Οταν γαρ πυρωθή ψυχή τω πυρί τω θείω, προς ουδέν των εν τη γη λοιπόν ορά..»
Ισιδωρέ μας, θα μπορούσε κανείς να μιλάει ώρες πολλές για το πρόσωπό σου αδερφέ μου. Οι γονείς και η γιαγιά σου σε μεγάλωσαν με πολύ αγάπη και σε δίδαξαν την χριστιανική μας πίστη.  Απο μικρό παιδί  αγάπησες «παραρίπεισθαι εν τω οίκω του Θεού μου μάλλον ή οικείν με εν σκηνώμασιν αμαρτωλών».  Αφιέρωσες τη ζωή σου και τα νειάτα υπηρετώντας τον Ιησού Χριστό, την Εκκλησία μας, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Πατρίδα μας.  Υπηρέτησες το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τους Πατριάρχες Πέτρο και Θεόδωρο αλλά και τους λοιπούς Αλεξανδρινούς Ιεράρχες παραδειγματικώς και αυτοί πολύ σε αγάπησαν έμπρακτα, αναγνωρίζοντας τα χαρίσματα σου και την διακονία σου στο Πατριαρχείο απο 18 ετών και σε τίμησαν με τα οφίκια του Πατριαρχείου και τις διάφορες θέσεις που υπηρέτησες σε Αίγυπτο και Αφρική. Η δε θέση σου σήμερα ως Μέγα Εκκλησιάρχου, πίσω απο τον Πατριάρχη μας Θεόδωρο, σημερά κενή. Μια θέση, ένας τίτλος που σου πήγαινε όσο κανένας άλλος γιαυτό ο Πατριάρχης μας, ο Πατριάρχης της Αγάπης, ο Πατριάρχης της καρδίας σου όπως τον αποκαλούσες σε τίμησε με αυτό το οφίκιο. Είχες πνευματικό πατέρα και πρότυπο τον νύν Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνό, για τον οποίον πάλιν και πολλάκις με εγκωμιαστικά λόγια έκανες αναφορές για το πρόσωπό του αλλά και για το πόσο πολύ τον αγαπούσες αλλά και το πόσα πολλά έμαθες δίπλα του. 
Ιεροπρεπής, αγαπούσες την Λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας, τους Αγίους μας και τελούσες τις καθημερίνες Λειτουργίες μετα φόβου Θεού. Ηθελες δε η μεγαλοπρέπεια των ακολουθιών να είναι τέτοια που να μας ταξιδεύει νοερά στην μεγαλοπρέπεια της Δόξης του Κυρίου μας. ΄Ησουν πρότυπο για τον κλήρο της Αλεξανδρινής μας Εκκλησίας.
Εκανες δευτερή πατρίδα σου την Αίγυπτο όπου έζησες για περιπού 14 χρόνια, αγάπησες όλο τον κόσμο εκεί , Έλληνες και Αιγυπτίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους που σε περιστοίχιζαν και με τον ιδιαίτερο και μοναδικό σου χαρακτήρα που σε έκανε να ξεχωρίζεις κατόρθωσες να αγαπηθείς απο τον κόσμο  και να γίνεις ο δικός τους πατέρας, φίλος και αδερφός. Μεσά απο το Ιερό σου πετραχείλι έδωσες παρηγοριά και ανάπαυση στις ταλαιπωρημένες και αμαρτωλές ψυχές των ανθρώπων. Εργάστηκες για την ευρέπειαν του οίκου του Κυρίου μας στις κάνωντας μεγάλες ανακαινίσεις και αλλαγές στις ενορίες όπου υπηρέτησες σε Ηλιούπολη και Ντάχερ Καϊρου. Σκόρπισες πλούσια αγάπη στα παιδιά, τους νέους και αυτά σου χάρισαν την δίκη τους αγάπη και καρδιά. Κατόρθωσες όλους  υπο την σκέπην του Κυρίου μας να γίνουν μια οικογένεια.  Ένα χρόνο μετά και ακόμα δέχομαι μηνύματα απο τα πνευματικά σου παιδιά, οτι τους λείπεις και οτι δεν θα σε ξεχάσουν ποτέ. Σάν ιερέας ποτέ δέν ξέχασες τήν αποστολή σου. Ποτέ δέν έδωσες δείγματα απληστίας. Φτωχός ξεκίνησες καί φτωχός έφυγες. Γεύτηκες  τις λύπες και τις δοκιμασίες με ταπείνωση και υπομονή. Έσκυβες το κεφάλι στην αδικία, τα κράταγες μέσα σου όσα σε έκαναν ακόμα και να δακρύζεις και πάντα έλεγες οτι για την αγάπη του Χριστού τα υπομένεις. Στα δε μεγάλα σου προβλήμματα έτρεχες πάντα στο εκκλησάκι του Αγ. Νεκταρίου μας στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καϊρου, για να προσευχηθείς.  Η φιλανθρωπική σου δράση μεγάλη και σιωπηλή. Ακόμα και εμείς που ζήσαμε πιο κοντά σου, ποτέ δεν μάθαμε εν ζωή ποιούς βοηθούσες. Μίλησαν όλοι όταν τους άφησες ορφανούς.Σε όλους ήσουν μια ανοιχτή αγγαλιά, ένα χαμόγελο, ένα πείραγμα, μια συμβουλή, μια καλή κουβέντα. Ήσουν πληθωρικός στα συναισθήματά σου και δεν έκρυβες να δείχνεις πάντα αυτο που αισθάνεσαι. 
Το σώμα σου σήμερα αδερφέ μας, αναπαύεται στο αγαπημένο σου γραφικό χωριό Πάος Καλαβρύτων όπως ήταν και η επιθυμία σου. Το χωριό που τόσα μας είχες πεί για αυτό με τα πιο θερμά σου λόγια και ενώ ποτέ δεν έτυχε να το επισκεφτούμε, στην εξόδιο ακολουθία σου ήμασταν όλοι εκεί. Το κατόρθωσες  να μας συγκεντρώσεις όλους τριγύρω σου. Όλους μαζί ως μία οικογένεια. 
Αγαπητέ μας κ. Ιωάννη και σεβαστή μας κ. Ελευθερία.
Η απουσία του αγαπητου Ισιδώρου μας εἶναι ὀδυνηρή. Ἡ καρδιά σας τὸν ἀναζητεῖ. Ἀλλὰ ας σας παρηγορεῖ τὸ γεγονὸς ὅτι ἐκεῖνος εὑρίσκεται πλέον στὸ φῶς τῆς Βασιλείας˙ ὅτι ἀναπαύεται ἐν Χώρᾳ ζώντων˙ ὅτι παρακάθηται στο Δεῖπνο τοῦ Κυρίου˙ ὅτι στο κεφάλι του υπάρχει ὁ ἀμαράντινος στέφανος της δόξας , με τον οποίο τὸν ἐστεφάνωσε ὁ Ἀρχιποίμην Κύριος, που γνωρίζει «τὰ ἔργα καὶ τὴν ἀγάπην καὶ τὴν πίστιν καὶ τὴν διακονίαν» αὐτοῦ (πρβλ. Ἀποκ. 2: 19).
Ο ανθρώπινος πόνος ,που προξενεί ο θάνατος,ιδιαιτέρως στους γονείς είναι μεγάλος και απερίγραπτος. Αυτό τον πόνο βίωσε και η Μητέρα Μας Παναγία,όταν είδε τον Υιό της νεκρό πάνω στον Σταυρό .Γνωρίζουμε πόσο οδυνηρός είναι ο θάνατος των παιδιών για τη Μάνα, όμως το παράδειγμα της πονεμένης Μάνας του Σταυρού γίνεται παρηγοριά και στήριγμα για τις χριστιανές Μάνες, που βλέπουν στο φέρετρο τα πεθαμένα παιδιά των, όπως η Παναγία έβλεπε το Σταυρωμένο τέκνο της πάνω στο Σταυρό.
Έτσι οι ιεροί υμνογράφοι αναφερόμενοι στο πανσεβάσμιο πρόσωπό της ομιλούν συχνά για πόνους και θρήνους της Μητέρας του Χριστού. Η Παναγία κλαίει και θρηνεί το Μονογενή της με λόγια τρυφερά και πονεμένα που συντρίβουν την ανθρώπινη καρδιά.
Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου τέκνον,
που έδυ σου το κάλλος;
Ω φως των οφθαλμών μου, γλυκύτατον μου τέκνον,
πως τάφω νυν καλύπτη; 
Ω Πονεμένη Μανα του Σταυρού! Δινε την παρηγοριά σου σ’ όλους τους πονεμένους γονείς του κόσμου!
κ. Γιάννη μας και κ. Ελευθερία μας, σας δόθηκε  μια μεγάλη τιμή.Στο υπερουράνιο θυσιαστήριο να έχετε τον γυιό σας διακονητή και εκπρόσωπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας  και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας,και ο οποίος βρίσκεται στα χέρια του Απ. Μάρκου και του Αγίου Νεκταρίου μας και στην αγκαλιά της Παναγίας.Για να μεσιτεύει με τις προσευχές του και να μας διδάσκει τι σημαίνει να λατρεύουμε τον Θεό «εν Πνεύματι και αληθεία».
Χαρήτε ,μέσα στον ανθρώπινο πόνο,ακούγοντας τα προτρεπτικά λόγια του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου .
«Παρέδωσες στον Χριστό μέσω του θανάτου ένα παιδί σου;
Ευχαρίστησε ,ύμνησε και προσκύνησε Αυτόν που πήρε πίσω το παιδί που σού είχε δώσει.
Δόξασε τον Χριστό ο Οποίος διάλεξε αυτόν που έπλασε και δέχτηκε τον καρπό της κοιλίας σου πρίν να αμαρτήσει. Δόξασε τον Χριστό που σώζει τον προερχόμενο από τα σπλάχνα σου.
Προσκύνησε όπως έκανε ο μεγαλόψυχος Ιώβ.
Ευχαρίστησε γιατί πρόσφερες στον Δεσπότη ολόκληρη άμωμη θυσία ,αγνό θύμα, καθαρή προσφορά,έναν νέο Ισαάκ ,όπως κάποτε έκανε ο Αβραάμ.»
Αδερφέ μας Ισίδωρε ένας χρόνος πέρασε, και ακόμα υπάρχει αυτός ο πόνος. Πόνος που από την μία τρυπάει την καρδιά, γιατί η απουσία σου είναι αισθητή... Όμως πόνος ο οποίος πολλές φορές μετατρέπετε και σε χαρά, γιατί τώρα ξέρουμε ότι είσαι κοντά σε αυτόν που λάτρευες όσο τίποτα άλλο στην ζωή σου. Κοντά στον θρόνου του Παντοδύναμου Θεού...και από εκεί είθε να προσεύχεσαι για όλους μας. Και για αυτό τώρα, στο ετήσιο μνημόσυνό σου, με τον πλούτο της θύμησής σου στα χέρια μας, ομολογούμε ανθρωπίνως πως μας λείπεις Ισιδωρέ μου. Δεν υπάρχει μέρα που να μην σε αναφέρουμε. Μας λείπεις! Μας λείπεις πολύ Ισιδωρέ μας! Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε βλέπουμε πόσο πολύ τελικά σε αγαπήσαμε αλλά ίσως να μην στο δείξαμε, όπως μας το έδειξες εσύ.  Εισαι πάλι μακριά μας σωματικά, όπως ήσουν πάντα. Όμως κατοικείς πάντα μέσα στην καρδιά μας και στην σκέψη μας.
Ισιδωρέ μας πολύκλαυστε και αλησμόνητε, αν σε πικράναμε, αν σε ξεχάσαμε κάποια στιγμή, αν σε αδικήσαμε, δέξου την συγνώμη μας! Μέμνησο , ενώπιον του Θρόνου του Εσφαγμένου Αρνίου ,πάντων ἡμῶν τῶν περιλειπομένων ἀδελφῶν σου», τούς ὁποίους ἀγάπησες καί σέ ἀγάπησαν.
Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί
Συμμετέχοντας στο βαρύτατο πένθος ,ευχόμαστε «ὑπέρ μέν του αειμνήστου ἀδελφοῦ Ισιδώρου αἰωνία ἡ μνήμη αὐτοῦ», «ὑπέρ ἡμῶν δέ χριστιανά τά τέλη τῆς ζωῆς ἡμῶν, ἀνώδυνα, ἀνεπαίσχυντα, εἰρηνικά καί καλήν ἀπολογίαν» ενώπιον του φρικτού βήματος τοῦ δικαίου καί ἀπροσωπολήπτου Κυρίου, ώστε να αξιωθούμε να δούμε τό πάγκαλο πρόσωπό Του καί τότε «ὀψόμεθα Αὐτόν καθώς ἐστιν», «ἀξιούμενοι τῆς κατά χάριν αἰωνίου ζωῆς».
Χριστός Ἀνέστη!".
Συγκινημένος μίλησε και ο προϊστάμενος του Ι.Ν. και παραδελφός του μακαριστού Ισιδώρου, π.Σεραφείμ Δημητρίου καθώς και ο Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωακείμ.

Μικρογραφία3:13
http://www.youtube.com/watch?v=JFh3Ni2rg0w

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ ΑΔΕΛΦΕ ΚΑΙ ΦΙΛΕ ΙΣΙΔΩΡΕ!

http://www.amen.gr/article16975

Theodoros II, Patriarch of Alexandria, visits an orphanage in Nadale, Mozambique

$
0
0

 
On 15th February 2014, the second day of His Beatitude’s visit to the Republic of  Mozambique, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa went to the north of the capital, Maputo, to the Nadale area, where he visited an orphanage, in which 49 children live, 27 of which are carriers of AIDS, while the others are either orphaned or have been abandoned by their parents. Through the care and concern of His Beatitude a large amount of foodstuff was collected – chickens, rice, etc – which was given to those in charge of the institution, as were many sweets and toys which were shared among the children.

His Beatitude was welcomed to the Orphanage by the children singing songs, and he, visibly moved, spoke with great love to them, hugging each one. He went on to s conducted tour of the entire orphanage where he saw with his own eyes the living conditions of the children, and in the office he was told of the health problems which many of the children face and how they are dealt with.
 
 


 At noon on the same day he went to the Embassy of Egypt in Mozambique together with his entourage, where the Ambassador of Egypt Mr. Fawzy Mohammed El-Ashmawy hosted an official lunch in honour of the Patriarch, at the end of which the usual commemorative gifts were exchanged.

The local Bishop, His Grace Ioannis, accompanied by his compatriot Archimandrite Daniel Biazis, departed for the airport in Maputo, where they welcomed the Zakynthos Parliamentarian and Deputy Chairman of the Council of Friendship between Greece and Mozambique Mr. Stavros Kontonis as well as the Director General of the International relations of the Hellenic Parliament Mrs. Panagiota Miliou.
 
 


 That same evening, the Patriarch and his entourage visited the home of the Honourary Consul General of Greece in Mozambique, Mr Gerasimos Marketis, whose family hosted a reception in honour of the Patriarch, to which the Greek Representatives, Ambassadors of many countries and personalities from Mozambique were invited, as well as many members of the Greek Community.
 

"Do you know a college student looking for an opportunity to work in the exciting and rewarding field of humanitarian relief?"

$
0
0
 
International Orthodox Christian Charities
 
Do you know a college student looking for an opportunity to work in the exciting and rewarding field of humanitarian relief? IOCC is accepting applications for summer internships in Greece, Minneapolis and IOCC Headquarters in Baltimore. Click below for detailed information and to download an application:
 

OCMC Announcement - Orthodox Missions Sunday School Lesson Plans Available for Free Download at OCMC.org

$
0
0
by OCMC Announcement (Posted 2/19/2014)
This year, Orthodox Mission Sunday falls on March 2nd. We invite you and your parish to pray for and learn more about the Church’s unceasing efforts to share the light of Orthodoxy with the world. In fact, the Orthodox Christian Mission Center (OCMC) has produced lesson plans for you to use with Sunday School students and adult study groups that explore this important work in places like Guatemala, where thousands of people are coming into the Body of Christ as a direct result of missions. These lesson plans can be downloaded for free at http://www.ocmc.org/resources/sunday_schools.aspx. Please continue to pray for people around the world who long for Christ in their lives.

http://www.ocmc.org/resources/view_article.aspx?AnnouncementId=133

Institut de la Dormition de la Mère de Dieu d’Ahépé, Togo

$
0
0

Les structures scolaires du village d’Ahépé

Le village d’Ahépé, dans la région sud-est du Togo, est situé à 80 km de la capitale, Lomé, et fait partie de la Préfecture de Yoto. On dénombre dans la communauté de villages qui constituent son agglomération une population de 50.000 habitants. L’activité principale de la région est l’agriculture.
Ahépé dispose de deux écoles primaires, d’un Collège d’Enseignement général et laïc ainsi que d’un Lycée public.
Dans le domaine de la culture, la jeunesse manque de repères par manque de bibliothèque, et d’infrastructure culturel et éducatif. La faiblesse de ces moyens  est à ce jour une des causes principales du faible taux de réussite scolaire des enfants de cette région : 25 % de réussite, tous examens confondus (rapport de l’année 2005-2006) et un abandon de la scolarité dû aux échecs répétés. Alors que le taux de réussite des régions mieux pourvues du pays, selon le même rapport, est de 75 % de réussite.

Une École primaire et un Collège d’Enseignement secondaire à Ahépé.

L’Eglise orthodoxe du Togo, d’implantation récente dans le pays (septembre 2005), vient récemment de se voir attribuer, dans le village d’Ahépé, la jouissance d’un grand terrain d’un hectare de superficie (10.000 m2), offert par les dignitaires et chefs locaux récemment convertis à la foi orthodoxe. Avec la bénédiction de son évêque Monseigneur Alexandros, Métropolite de l’Archidiocèse du Nigéria, l’Eglise a formé le projet de construire sur ce terrain une paroisse placée sous la protection de la Mère de Dieu : « L’Eglise de la Dormition de la Très-Sainte-Mère-de-Dieu », afin de répondre au grand besoin de scolarisation des enfants de cette région, à la demande de la population locale. L’Eglise orthodoxe a, de fait, débuté depuis le mois d’août 2008, la construction d’une École primaire et d’un Collège d’enseignement général, tous les deux regroupés au sein de “l’Institut orthodoxe Notre-Dame de la Dormition ».
Cette jeune Eglise, par ses faibles moyens, ne peut assurer seule le coût de ces différents projets. Aussi a-t-elle besoin d’être aidée dans son œuvre missionnaire et dans son projet éducatif qui vise à dispenser aux jeunes et aux enfants de la région, un enseignement général et une culture qui n’évacuent pas les données de la foi au cœur de l’expérience humaine.
 
Classe-Ahepe2

Cette œuvre veut offrir aux jeunes enfants du Togo, des repères sûrs pouvant dissiper leur angoisse, leur crainte et leur doute dans un monde en mutation qui n’offre aucune stabilisation de ses contours, afin de les aider à s’épanouir, à trouver leur juste place dans la société. Elle voudrait également apporter à leurs interrogations, dans la lumière de la Révélation chrétienne des réponses susceptibles de satisfaire leur quête de vérité.

Les édifices actuels de l’École primaire et du Collège d’enseignement secondaire

Classe-Ahepe1
 
a4b_Classe-Ahepe4
 
Les dons collectés par l’Eglise orthodoxe du Togo ont permis, à ce jour, la construction sur le terrain d’Ahépé d’un grand hangar (un abri de briques ouvert sur trois faces dénommé  » appatam « ) aménagé de tables et de bancs d’écoliers et abritant deux classes de cours préparatoire, 1er et 2e niveau (CP1 et CP2). Ces dons ont également permis la construction de six classes en dur pour la rentrée scolaire 2012-2013. L’Institut souhaite pouvoir disposer des fonds nécessaires pour compléter, les années à venir, le complexe scolaire en son entier, en construisant les classes des niveaux supérieurs de l’Ecole primaire et du Collège.
 
Ecole_Ahépé1_Avril2012

Ecole_Ahépé2_Avril2012
Les bâtiments de l’Ecole en construction (mars 2012)
a6_Elèves d'Ahépé2a7_Elèves d'Ahépé3a8_Elèves d'Ahépé4a5_Elèves d'Ahépé1
Quelques salles de classe de l’Institut de la Dormition de la Mère de Dieu

Sur le plan pratique :

Nous formons le projet de donner à l’Institut Orthodoxe Notre-Dame de la Dormition les moyens qui lui permettront d’offrir aux jeunes de la région, les conditions d’un véritable épanouissement éducatif, social et culturel en les aidant à acquérir :
  • une ouverture sur le monde et sur ses multiplicités culturelles, gage de tolérance, de respect et d’acceptation de la différence des autres,
  • des valeurs de respect, de protection et de sauvegarde de la nature,
  • l’apprentissage de la liberté d’expression qui leur permettra d’affirmer leur conviction et leur foi dans le respect de l’opinion d’autrui,
  • une sensibilisation aux grandes crises qui affectent la marche du monde, afin de mieux les aider à répondre aux enjeux de demain.
Ce projet nécessite, en plus des structures éducatives, la création d’une bibliothèque, disposant d’ouvrages couvrant un large éventail culturel, pouvant être lus ou consultés sur place, et proposant une animation culturelle par des projection de films, de vidéo documentaires.
Un premier lot d’un millier d’ouvrages scolaires, des niveaux d’enseignement élémentaire et secondaire ainsi que de livres de culture général collectés en France, dans les Établissements du Département des Yvelines de la Région Ile-de-France, ainsi qu’auprès de généreux donateurs, vient d’être envoyé aux enseignants et aux élèves d’Ahépé au mois d’août 2012.
L’aménagement prochain d’un terrain d’activités sportives et de loisirs fait également partie des projets de l’Institut.
 

Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός": Ιεραποστολικό Κλιμάκιο Σιέρρα Λεόνε

$
0
0

Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"

  



Εκκλησιαστικά και πνευματικά ζητήματα

O κύριος σκοπός της παρουσίας μας στη Σιέρρα Λεόνε είναι η ιστορική Αποστολική Εκκλησία να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού. Να κατηχούμε και να βαπτίζουμε τους ανθρώπους και να τους αγιάζουμε με τη χάρη που προσφέρεται μέσω της Εκκλησίας. Να παρέχουμε τη δυνατότητα συμμετοχής στα Ιερά Μυστήρια και ιδιαίτερα της Θείας Ευχαριστίας, ώστε να γίνουμε ο ποιμένας ενός κοπαδιού πιστών με τους τρόπους της αρετής και της αποφυγής της αμαρτίας για την προετοιμασία της αιώνιας ζωής στη Βασιλεία των Ουρανών. Θέλουμε ταυτόχρονα να ελαφρύνουμε και να θεραπεύσουμε με την προσφορά φιλανθρωπικής βοήθειας όσους έχουν ανάγκη και πονούν.
Το ποίμνιό μας, με τους 500 περίπου Ορθοδόξους χριστιανούς, έχει ποικιλία. Έχουμε ανθρώπους υψηλής μόρφωσης που καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις. Από την άλλη μεριά έχουμε πολλούς που είναι φτωχοί και άτομα με αναπηρία, είτε λόγω της πολιομυελίτιδας είτε λόγω ακρωτηριασμού, κατά τη διάρκεια του τελευταίου εμφυλίου πολέμου. Έχουμε ηλικιωμένους και νέους. Έχουμε κάποιους που πριν γίνουν Ορθόδοξοι ήταν Μουσουλμάνοι (συμπεριλαμβανομένου και του πρώην αντιδημάρχου της Φριτάουν), μερικούς άλλους Πεντηκοστιανούς όπως και ο ιερέας μας, καθώς Αγγλικανούς, Μεθοδιστές και Πρεσβυτεριανούς.
Τα σχολεία που λειτουργούμε στη Φριτάουν και στο Γουότερλου έχουν συνολικά πάνω από 1.500 μαθητές και αυτό μας προσφέρει μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε την Ορθοδοξία σε νέους ανθρώπους. Στα Ορθόδοξα Σχολεία της Φριτάουν, τα οποία περιλαμβάνουν δημοτικό και γυμνάσιο, μεταξύ των άλλων μαθημάτων διδάσκεται Ορθόδοξη Κατήχηση από 4 κατηχητές (2 ιερείς και 2 λαϊκούς), ενώ τις καθημερινές ιερές ακολουθίες παρακολουθούν οι μαθητές.
Στο Γουότερλου ο π. Στέφανος είναι ο εφημέριος για νέους και ηλικιωμένους. Τα προαναφερθέντα με το φιλανθρωπικό μας έργο, έχουν δημιουργήσει έναν αρκετά μεγάλο κατάλογο με υποψηφίους για βαπτίσεις. Για το λόγο αυτό έχουμε αποφασίσαμε στο εξής να βαπτίζουμε λιγότερους απ’ ότι προηγουμένως, με ανώτατο όριο τις 12 βαπτίσεις.
Την περίοδο αυτή αναλώνουμε τη διακονία μας με βάρδιες σε προσωρινές κατασκευές τόσο στο Γουότερλου όσο και στη Φριτάουν. Έχουμε δύο μεγάλους Ιερούς Ναούς καθώς κι ένα παρεκκλήσι υπό κατασκευή. Η κατασκευή του καθεδρικού Ιερού Ναού έχει σταματήσει τώρα, για λίγο όμως.

Εκπαιδευτικές υπηρεσίες

Υπάρχουν τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία λειτουργούν αυτή τη στιγμή:
  • Τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σχολεία της Φριτάουν (Δημοτικό και Γυμνάσιο)
  • Το Νηπιαγωγείο «Φως του Κόσμου» στο Γουότερλου
  • Το Σχολείο Ραπτικής για γυναίκες τροφίμους στη Φυλακή της Φριτάουν
  • Την προετοιμασία για τη λειτουργία Ορθοδόξου Παιδαγωγικής Σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2011
Αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ παρέχουν στην Εκκλησία πολλές ευκαιρίες για εκχριστιανισμό και μεταστροφές, ταυτόχρονα προσφέρουν εξαιρετικές εκπαιδευτικές δυνατότητες και πρότυπα. Αυτή τη στιγμή στο Σχολείο της Φριτάουν, εξαιτίας των πάρα πολλών μαθητών και των περιορισμένων εγκαταστάσεων, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε δύο βάρδιες (το Δημοτικό λειτουργεί από 07:30-12:00 και το Γυμνάσιο από 12:30-17:30). Είναι μια θλιβερή κατάσταση, γιατί έτσι τα σχολεία αναγκάζονται να μειώσουν τις ώρες διδασκαλίας. Το γεγονός όμως αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε εμάς, αλλά επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα. Όταν θα έχει ολοκληρωθεί το νέο σχολικό κτίριο, θα προσφέρει ένα σπάνιο και άνετο εκπαιδευτικό περιβάλλον σε αυτή τη χώρα και πιο συγκεκριμένα κανονικές σχολικές ώρες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (09:00-15:30).
Το σχολείο μας στο Γουότερλου αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες όσον αφορά το εκπαιδευτικό έργο. Χρησιμοποιούνται προσωρινά κάποιες τάξεις ακατάλληλες για μάθηση. Συνεπώς ένα νέο κτιριακό συγκρότημα θα προσφέρει μια πολύ σημαντική και καλά εδραιωμένη εκπαιδευτική μονάδα σε μια φτωχή περιοχή.
Το κτίριο της Παιδαγωγικής Σχολής (College of Education) πανεπιστημιακού επιπέδου έχει σχεδόν τελειώσει. Είμαστε στο στάδιο της οριστικοποίησης των προγραμμάτων σπουδών, της διδακτέας ύλης, της σύνδεσης με ένα τοπικό πανεπιστήμιο και της προετοιμασίας του κατάλληλου προσωπικού. Το πρώτο καθηγητικό σώμα της Σχολής θα ασχοληθεί με την Εκπαίδευση (Κατάρτιση Εκπαιδευτικών για την Παιδική Ηλικία). Στο μέλλον, ελπίζουμε να επεκταθεί και σε άλλα Τμήματα όπως η Κοινωνική Εργασία και η Θεολογία. Έχουμε συλλέξει περίπου 10.000 τόμους βιβλίων για τη νέα βιβλιοθήκη μας, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες στη Δυτική Αφρική.

Φιλανθρωπικές υπηρεσίες

Οι φιλανθρωπικές υπηρεσίες της Επισκοπής μας περιλαμβάνουν:
  • Την παροχή δωρεάν διανομής νερού (από δύο πηγάδια) σε περίπου εξήντα άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδιά και ενήλικες στο Γουότερλου
  • Την παροχή μηνιαίων οικονομικών βοηθημάτων προς άτομα με αναπηρίες για τα τρόφιμα και τα ιατρικά έξοδά τους
  • Την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία μας (με εξαίρεση μια ελάχιστη αμοιβή που καταβάλλεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση)
  • Την παροχή δωρεάν τροφίμων (κυρίως ρύζι, αλεύρι, λάδι, σάλτσα ντομάτας, ζάχαρη και αλάτι) στους άπορους ενορίτες μας και στους ανάπηρους γενικότερα της πόλεως.
  • Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να εκφράσουμε το Ευαγγέλιο της Αγάπης στην πράξη.

    Κατασκευαστικά έργα

    Από την αρχή των δραστηριοτήτων μας στη Σιέρρα Λεόνε το 2008 έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε τα παρακάτω κτίρια, ώστε να είναι έτοιμα προς χρήση:
    • Το Κέντρο Ιεραποστολής. Αυτό το κέντρο παρέχει διαμονή σε ορισμένους από το προσωπικό της Επισκοπής μας, ιερείς αλλά και επισκέπτες από το εξωτερικό. Είναι ανάλογο με τα διεθνή πρότυπα. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την αυστραλιανή οργάνωση Paradise Kids 4 Africa (Παράδεισος για τα Παιδιά της Αφρικής).
    • Το Κτίριο Διοίκησης των Ορθοδόξων Σχολείων της Φριτάουν. Το κτίριο αυτό έχει χώρους γραφείων για το Διευθυντή του Γυμνασίου μας, τους εργαζομένους της Ιεραποστολής και τους Ιερείς. Μέχρι σήμερα η καθημερινή διοίκηση της ιεραποστολής γίνεται μέσα από αυτό το κτίριο.
    • Το Σπίτι του Ιερέα και ο Ξενώνας στο Γουότερλου. Ο π. Στέφανος θα μετακομίσει στο σπίτι αυτό μόλις εξοπλιστεί.
    • Έξι περίπου κατοικίες για τους ανάπηρους έχουν ολοκληρωθεί. Παρέχουν διαμονή σε περισσότερα από 60 άτομα (εκτός από τα παιδιά).
    http://www.ierapostolos.gr/klimakio-sierra-leone.php

    Η εφημερίδα "Ημέρα Ζακύνθου"για το Γ7 "Αληθώς", που αφορούσε στην Iεραποστολή της Νιγηρίας

    $
    0
    0
    nyxthimeron.com/Η εφημερίδα "Ημέρα Ζακύνθου"για το Γ7 "Αληθώς"

    Ευχαριστούμε τους συντελεστές της καθημερινής εφημερίδας ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ότι στο χθεσινό φύλλο της (φ. 4685, 20.2.2014, σ. 10), έκανε εκτενή αναφορά στην 7η εκδήλωση του γ΄ κύκλου "Αληθώς", που αφορούσε στην ιεραποστολή της Νιγηρίας, ενώ παρουσίασε ύμνους η Χορωδία "Η Φανερωμένη".
     

    Η Αγία Γραφή στην ψηφιακή εποχή (2o μέρος)

    $
    0
    0
    Pemptousia.gr

    rafail
    Ο π. Ραφαήλ παρουσιάζει τον τρόπο που το Ευαγγέλιο φτάνει σε όλο τον κόσμο με ένα κλίκ.
    Να αναφερθεί ότι το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr από την πρώτη ημέρα στηρίζει την θεάρεστη προσπάθεια του π. Ραφαήλ.
    Για όσους δεν το είδαν εδώ το 1ο μέρος:  Η Αγία Γραφή στην ψηφιακή εποχή (ΒΙΝΤΕΟ)

    Ακούστε όλη τη Βίβλο με ένα κλικ εδώ Vivlos.net 

    http://www.romfea.gr/ektakta-nea-2/22468-2o

    Ο Στέλιος Μπικάκης τραγουδά για τα παιδιά της Αφρικής!!

    Χειροτονία Αφρικανών Ιερέων στην Σιέρρα Λεόνε

    $
    0
    0
    Romfea.gr

    CIMG2318
     
    Με τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, αργά το απόγευμα της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου 2014 αφίχθη οδικώς στην πρωτεύουσα της Σιέρρα Λεόνε Φρίταουν.
    Εκεί τον ανέμενε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γουινέας και υπεύθυνος του Ιεραποστολικού έργου στην Σιέρρα Λεόνε, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος.
    Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος ενημερώθηκε από τον π. Θεμιστοκλή για την πορεία των έργων, επισκέφθηκε όλους του Ιερούς Ναούς και τα Ορθόδοξα Εκπαιδευτήρια και στην συνέχεια είχε πολύωρη συνάντηση με τον Ιερό κλήρο.
    Το απόγευμα χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ελευθερίου και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου ιερούργησε στον ίδιο ναό συμπαραστατούμενος από όλους τους κληρικούς.
    Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον Διάκονο Ααρών Fofana και Διάκονο τον εκπαιδευτικό Αλέξανδρο Kamara, κήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στην μεγάλη ημέρα της Κρίσεως, νουθέτησε πατρικά τους νεοχειροτονημένους κληρικούς και συνεχάρη τον π. Θεμιστοκλή για το μεγάλο έργο που επιτελεί στην Σιέρρα Λεόνε, την χώρα που προσπαθεί ακόμα να ορθοποδήσει από τον πολύχρονο αιματηρό και καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο.
    Χαρακτηριστικά ο Σεβ. αποκάλεσε ‘ήρωα’ τον π. Θεμιστοκλή που επέλεξε να εγκαταλείψει την Αυστραλία και να εργαστεί Ιεραποστολικά σε μία χώρα πολύ μακρινή και κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.
    Στην συνέχεια καλωσόρισαν τον Σεβ. εκπρόσωποι των θυμάτων του εμφύλιου πολέμου που βρήκαν θαλπωρή και καταφύγιο στο Ιεραποστολικό Κέντρο της Αναστάσεως του Κυρίου στην περιοχή Waterloo και η νεολαία τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια της χώρας.
    Το μεσημέρι προσφέρθηκε γεύμα αγάπης σε όλο το εκκλησίασμα και ο Σεβ. παρακολούθησε ποδοσφαιρικό αγώνα της Ορθοδόξου νεολαίας στις εγκαταστάσεις του Φαλδάμειου Εκπαιδευτηρίου και παρέδωσε έπαθλο στην νικήτρια ομάδα.
    Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου ο Σεβ. επισκέφθηκε το Ιεραποστολικό Κέντρο της Αναστάσεως του Κυρίου όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή εντός του ιερού ναού από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του Ορθόδοξου σχολείου, επισκέφθηκε την κλινική και το υπό ανέγερση εργαστήριο τεχνητών μελών, το υπό ανέγερση γυμνάσιο και τις παρακείμενες κατοικίες των αναπήρων. 
    Στην συνέχεια αναχώρησε οδικώς για την Γουινέα.
     
    CIMG2306
     

    Μπραζαβίλ: ένας χρόνος διακονίας στον αφρικανικό Ισημερινό

    $
    0
    0

       
    braz3
     
    Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την άφιξή μου στην νεοσύστατη Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν. Ένας χρόνος μαθητείας στις αρχές και τις νοοτροπίες των κονγκολέζων αδελφών, ένας χρόνος αγωνίας για την πνευματική πρόοδό τους σύμφωνα με την ορθόδοξη διδασκαλία και παράδοση, ένας χρόνος εξαντλητικής έντασης για την – σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες, τις Πατριαρχικές Διατάξεις της Δευτεροθρόνου Εκκλησίας των Αλεξανδρέων και τη νομοθεσία των χωρών του Κονγκό-Μπραζαβίλ και της Γκαμπόν- διοικητική ανασυγκρότηση της Επισκοπής. Και ένας χρόνος συνειδητής σιωπής, ως απάντηση ποιμαντικής ευθύνης σε εξαιρετικά απερίσκεπτα και επικίνδυνα για τη συνοχή της νεοπαγούς τοπικής Εκκλησίας εξωτερικά κτυπήματα… Όμως ζει Κύριος «ο ποιών θαυμάσια μόνος»!

    Συνάντηση με τους Ορθόδοξους Πυγμαίους

    Τούτο τον χρόνο βίωσα τα εντονότερα συναισθήματα της ζωής μου και τον μυστικό τρόπο των απαντήσεων του Θεού στα μύχια της ψυχής. Κυριαρχεί στην σκέψη η πρώτη συνάντηση με τους ορθοδόξους Πυγμαίους στα βόρεια του Κονγκό. Ένας λαός πανάρχαιος που ζει στα τροπικά δάση με ό,τι η φύση τού προσφέρει, πηγαία ευγενής και καλοκάγαθος. Όταν τους συνάντησα για πρώτη φορά, δε μου μίλησαν ούτε για προβλήματα, ούτε για μελλοντικούς σχεδιασμούς. Βιώνουν εμπράκτως το διαρκές παρόν του εκκλησιολογικού χρόνου, χωρίς σχεδιασμούς για το αύριο. Και δεν παρέλειψαν να μνημονεύσουν την φιλευσπλαχνία και την αμέριστη αγάπη των ορθοδόξων Ελλήνων που γνώρισαν μέσα από την Ορθοδοξία, όπως αυτή εκφράσθηκε διά της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, που προσέφερε το ποσό των 7.380 ευρώ για την αγορά των πολυτίμων ειδών πρώτης ανάγκης στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσής τους στα δάση. Τσεκούρια, μαχαίρια, λίμες για να ακονίζουν τα εργαλεία τους και μαγειρικά σκεύη ήταν αυτά που οι ίδιοι προέκριναν ως απαραίτητα. Με αυτό το ποσό καλύφθηκαν επίσης το ετήσιο μίσθωμα της μικρής οικίας που χρησιμοποιείται ως προσωρινός «Ναός» για τις λειτουργικές ανάγκες τους, καθώς και η μηναία οικονομική ενίσχυση του πεπαιδευμένου Εφημερίου, π. Σεργίου Mabelemo.

    braz1
     
    Με συγκίνηση θυμάμαι τις βαπτίσεις στις όχθες του γαλήνιου ποταμού Oubangui. Μία πιρόγα απετέλεσε την εξέδρα απ’ όπου τέλεσα τις βαπτίσεις των νεοφωτίστων, δοξολογώντας τον Πανάγαθο Θεό για την πρωτοχριστιανική εμπειρία που βίωνα.
    Έξι μήνες αργότερα, ο Φιλεύσπλαχνος Θεός μίλησε στην καρδιά άγνωστης και σε μένα δωρήτριας και την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου, ημέρα της πρώτης επετείου της αρχιερατικής εκλογής μου, κατέθεσα με τρεμάμενα χέρια τον θεμέλιο λίθο του πρώτου Ορθοδόξου Ναού των Τιμίου Προδρόμου και Αγίου Νικολάου, για να καταστεί τηλαυγής πνευματικός φάρος που θα φωτίσει το βόρειο Κονγκό.

    Στο Ορφανοτροφείο «Άγιος Ευστάθιος»

    Οι βιοτικές ανάγκες, η ζωή, ο θάνατος, η χαρά, ο χορός και το τραγούδι είναι αλληλένδετα στην Αφρική. Οι κάτοικοί της γνωρίζουν να διαχειρίζονται τις εκ διαμέτρου αντίθετες καταστάσεις της καθημερινότητάς τους. Όταν όμως έχεις την ευθύνη μικρών ορφανών παιδιών, τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά. Στις παιδικές αυτές ψυχούλες η τροφή, τα ρούχα, τα παπούτσια, τα φάρμακα, τα σχολικά τετράδια, τα παιχνίδια είναι εξίσου σημαντικά, όσο και η χριστιανική κατάρτιση και η σωστή διαπαιδαγώγησή. Ως άγαμος κληρικός ομολογώ πως δεν γνώριζα ότι αναλαμβάνοντας την ευθύνη του Ορφανοτροφείου της Επισκοπής «Άγιος Ευστάθιος» θα γινόμουν ο πατέρας 25 αγοριών ηλικίας 5-17 ετών, που έχουν τις ίδιες ακριβώς ανάγκες, υλικές, ψυχικές και πνευματικές, με όλα τα άλλα παιδιά του κόσμου. Τώρα πια καταλαβαίνω πως πρέπει να γίνω παιδί με το μικρό παιδί και έφηβος δίπλα στον έφηβο, μα ταυτόχρονα να παραμείνω ποιμένας γι’ αυτά και υπεύθυνος συντονιστής και εργοδότης του δωδεκαμελούς προσωπικού που τα φροντίζει. Πέραν του ψυχικού σθένους, χρειάζονται οπωσδήποτε και χρήματα. Χρήματα για ρούχα, τρόφιμα, μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές… Όμως και πάλι οι φιλάνθρωποι αδελφοί μας μέσα από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής ήλθαν ως συγκυρηναίοι, προσθέτοντας συνολικώς το ποσό των 8.000 ευρώστα χρήματα που χρειάσθηκε αυτή η «φωλιά αγάπης» κατά τον παρελθόντα χρόνο.
    braz2

    Υλική και πνευματική αναδιοργάνωση

    Μιλώντας – αναγκαστικά και άχαρα – για την εξεύρεση των αναγκαίων χρηματικών ποσών σε χρόνους δίσεκτους για την φιλτάτη πατρίδα μας, έγινε πλέον κατανοητό σε όλους εμάς εδώ, στο Κονγκό, ότι πρέπει να αναζητήσουμε πόρους μέσα στην ίδια τη χώρα. Και για να συμβεί τούτο πρέπει να γίνουν πολλές νομικής φύσεως ενέργειες, ατελείωτες και χρονοβόρες διαδικασίες για την διασφάλιση πηγών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την μελλοντική λειτουργία της Επισκοπής. Πάμπολλες οι πτήσεις προς την πρωτεύουσα Μπραζαβίλ για συναντήσεις με αρμοδίους, ποικίλα προσκόμματα, πολύπλοκες οι νομοθεσίες των πρώην γαλλικών αποικιών, απογοητεύσεις, εντάσεις…
    Κι αφού νοερά βρισκόμαστε στην όμορφη πόλη του Μπραζαβίλ, αξίζει η αναφορά στο πρωτόγνωρο για τους πιστούς γεγονός του αγιασμού των υδάτων, κατά την ημέρα των Θεοφανείων, που πρώτη φορά τελέσθηκε φέτος διά της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στα ορμητικά νερά του ποταμού Κονγκό.
    Είναι πολλά ακόμη τα γεγονότα, οι αγωνίες και οι χαρές που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν έτος. Η διαρκής κατάρτιση των ιερέων, η εξεύρεση υγιών πνευματικώς υποψηφίων κληρικών, η ποιμαντική και διοικητική ανασυγκρότηση των εννέα Ενοριών, η αναδιοργάνωση του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Φωνή της Ορθοδοξίας», η εύρυθμη και σύννομη λειτουργία των ορθοδόξων εκπαιδευτηρίων μας με τους 289 μαθητές και τους 26 εκπαιδευτικούς, το σημαντικότατο για τη ενεργοποίηση της νεολαίας «1ο Συνέδριο Ορθοδόξων Νέων», η συνδρομή των εμπεριστάτων, τα ανείπωτα συναισθήματα κατά την πρώτη χειροτονία που τέλεσα του π. Παύλου Diafouka.

    braz4

    Πρόσφατο γεγονός η ποιμαντική επίσκεψη στη Γκαμπόν. Η Ορθοδοξία ξεκινά, χάριτι Θεού, τα πρώτα βήματά της και εκεί. Χρειάζονται πολλά: ο πρώτος ορθόδοξος Ναός, ο πρώτος γκαμπονέζος κληρικός, η συγκρότηση της πρώτης κοινότητας…
    Η ιστορία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία αλληλουχία γεγονότων. Η ιστορία της τοπικής Εκκλησίας του Κονγκό ξεκίνησε μόλις προ 30ετίας. Ο πρώτος ορθόδοξος κονγκολέζος και μετέπειτα πρώτος ιερέας, ο μακαριστός Floribert Tchizibou, έριξε το σπόρο της Ορθοδοξίας. Ζουν ακόμη οι πιστοί που έλαβαν το βάπτισμα από τα χέρια του. Ο Σεβ. Μητροπολίτης πρώην Κεντρώας Αφρικής, νυν Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιος, με πρωτεργάτη του τον π. Θεολόγο Χρυσανθακόπουλο, που περάτωσε καλλικάρπως την ιεραποστολική του διακονία σε τούτη τη γωνιά της αφρικανικής γης, έδωσαν ώθηση μεγάλη στην προαγωγή της τοπικής Εκκλησίας. Και ο πολύπειρος ιεραπόστολος της Αφρικής, ο Πατριάρχης της Αφρικής, ο Πατέρας, Διδάσκαλος και Ευεργέτης μου Μακαριώτατος κ.κ. Θεόδωρος Β’ με την ομόφωνη απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του παλαίφατου Πατριαρχείου μας, έκριναν ότι τούτη η Εκκλησία ωρίμασε πνευματικά για να καταστεί πλέον Επισκοπή και να αποκτήσει τον πρώτο δικό της Ποιμενάρχη.
    Όταν με ρωτούσαν σα μικρό παιδί «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;», απαντούσα «ιερέας». Αυτό όμως, που ποτέ δεν είχα φαντασθεί, ήταν η σταυροαναστάσιμη αρχιερατική διακονία στον αφρικανικό Ισημερινό και οι συγκλονιστικές εμπειρίες που η διακονία αυτή εμπεριέχει!

    Ο Μπραζαβίλ & Γκαμπόν Παντελεήμων


    Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής, το ορφανοτροφείο μας στο Dolisie περιμένει την αγάπη σας για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του. Στηρίξτε κι εσείς την περίθαλψη των ορφανών, κάνοντας μια δωρεά σήμερα.

    Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής

    ierapostoles.gr

    Στις 16 Μαρτίου, Β΄ Κυριακή των Νηστειών της Σαρακοστής, το μνημόσυνο των Ευεργετών της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος

    $
    0
    0
    logo ekk
    Την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014,  Β΄ Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, θα τελεστεί το ετήσιο Μνημόσυνο των Μεγάλων Ευεργετών, Ευεργετών, Μεγάλων Δωρητών, Δωρητών και Συνδρομητών της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στον Ιερό Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, όπως ορίζει το καταστατικό της Ε.Κ.Κ. για την απότιση φόρου τιμής στους ευεργέτες της Κοινότητάς μας, με τη σημαντική αυτή εκδήλωση μνήμης, που πάντοτε τελείται την Β΄ Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης και Αγίας Τεσσαρακοστής.

    Κατά την ίδια ημέρα, όπως κάθε χρόνο, μνημόσυνο για τους Ευεργέτες και δωρητές της πραγματοποιεί από κοινού με την ΕΚΚ και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα.

    Αιωνία η μνήμη σε όλους όσοι συνέβαλαν να φτιαχτεί η παροικία μας, να μεγαλώσει, να μεγαλουργήσει, μέχρι και σήμερα.

    pyramisnews.gr

    Στο Κάιρο ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), Βουλευτής, Αναστάσιος Νεράντζης

    $
    0
    0
    dso 01
                                  
    Επίσημη τριήμερη επίσκεψη πρόκειται να πραγματοποιήσει από τις 27 Φεβρουαρίου έως την 1ηΜαρτίου 2014, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), βουλευτής κ. Αναστάσιος Νεράντζης.
     
    Ο Έλληνας βουλευτής και σημαίνων εκλεγμένο στέλεχος της εν λόγω Συνέλευσης, πρόκειται μάλιστα να γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Θεόδωρο Β΄, στις 28 Φεβρουαρίου, το πρωί.  
     
    Ο κ. Νεράντζης, συνοδευόμενος από το Σύμβουλο της Δ.Σ.Ο. Δρ. κ. Κώστα Μυγδάλη, θα έχει συναντήσεις και με Κοινοβουλευτικούς, ειδικούς επιστήμονες, εκπροσώπους των Εκκλησιών και παράγοντες των Χριστιανικών Κοινοτήτων για να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί τη το Σάββατο 1 Μαρτίου το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Sofitel Cairo El Gezirah».

    pyramisnews.gr

    Μουέλαμπά... Μία κούπα για την Ιεραποστολή.

    $
    0
    0


    Στην έκθεση "από καρδιάς", στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής...



    "Η ομάδα μας που δραστηριοποιείται βοηθώντας την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουγκάντας στο Λουγκουζί και το Μπουσούγκιου,,συνεχίζει να εργάζεται και να δημιουργεί για το σκοπό αυτό.Αυτήν την περίοδο ετοίμασε λοιπόν  μία πανέμορφη κούπα για τον καφέ ή το τσάι, στολισμένη με φωτογραφίες από χαμόγελα των παιδιών  της Ουγκάντας με την χρωματιστή λέξη "Μουέλαμπά"που θα πει στα Ουγκαντέζικα : γειά σου ,και  διαθέτει έναντι 4 ευρώ για την Ιεραποστολή.Οι κούπες αυτές διατίθενται στην έκθεση "από καρδιάς"στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής και στο βιβλιοπωλείο του Συνδέσμου Αγάπης "ο Ιερός Χρυσόστομος"στο Παγκράτι στην οδό Πυργοτέλους 3α."
     

    Ένας νέος Ιερός Ναός στην Ουγκάντα φτάνει στην ολοκλήρωσή του!

    $
    0
    0
    Και όμως κάποτε τα όνειρα βγαίνουν αληθινά...

    ekdoseisxrysopigi.blogspot.gr

    "Πρίν περίπου ένα χρόνο επικαλούμενοι τη χάρη του Θεού και με τη βοήθεια πολλών αδελφών μας χριστιανών ξεκινήσαμε πιο εντατικά να εργαζώμαστε στον Αφρικανικό αμπελώνα του Χριστού στην Ουγκάντα.Πέρυσι του Ιούλιο του 2013 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καμπάλλας και πάσης Ουγκάντας κύριος Ιωνάς έθεσε το θεμέλιο λίθο του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος στο χωριό Λουγκουζί..Με τη βοήθεια μίας κυρίας που θέλει να κρατά την ανωνυμία της αλλά και τη βοήθεια πολλών χριστιανών ο Ναός αυτός φτάνει στην ολοκλήρωσή του.Η παραμικρή βοήθεια αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο.Για το σκοπό αυτό ετοιμάσαμε ένα μικρό οδοιπορικό  από το ξεκίνημα και την πορεία του ναού,μέχρι τη σημερινή του εικόνα.Ευχαριστούμε το Θεό για τη δυνατότητα που μας δίνει να εργαζώμαστε και όλους εσάς που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο .λίγο ή περισσότερο ενισχύετε αυτήν μας την προσπάθεια.Ευχαριστούμε "από καρδιάς"πολύ."

    Το καθάρισμα του χωραφιού από τις γυναίκες του χωριού
     
     
    Η Θεία Λειτουργία με τον Σεβ.Μητροπολίτη κύριο Ιωνά
     
     
    Ο θεμέλιος λίθος της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος στο Λουγκουζί
    Κυριακή 7 Ιουλίου 2013
     
     
    Το μέτρημα...

    Το σκάψιμο...

    Τα θεμέλια..


    Η βάση


    Η διαμόρφωση του Ιερού Βήματος
     
    Ο Ναός σήμερα..
     


     
    Τον κυττούν με καμάρι..


     



    Την Κυριακή έκαναν την πρώτη Θεία Λειτουργία μέσα στο ναό.Βιάζονται να λειτουργηθούν!!
    Η παραμικρή βοήθειά σας πιάνει πάντοτε τόπο.
    Γι αυτούς που θα ήθελαν να ενισχύσουντην την ιεραποστολή... Περισσότερα... http://ekdoseisxrysopigi.blogspot.gr/2014/02/blog-post_9382.html#more

    This coming Sunday, March 2nd, 2014, is Mission Sunday for all Canonical Orthodox Churches in North and Central America

    $
    0
    0
    "This coming Sunday, March 2nd, 2014, is Mission Sunday for all Canonical Orthodox Churches in North and Central America. Please join the staff, board, and missionaries of the Orthodox Christian Mission Center (OCMC) in praying for the tireless efforts of those who leave their homes to share the Gospel of Jesus Christ and the truth and hope of the Orthodox faith with the over one billion people who have yet to receive it. Please also prayerfully consider your role in this vital ministry of the Church. Pray, Give, Go - Make disciples of all nations!!! " 

    Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός": Εκδήλωση για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Σιέρρα Λεόνε

    Viewing all 16053 articles
    Browse latest View live


    <script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>