Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15997 articles
Browse latest View live

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΟΥ, ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΝΑ ΔΩ ΣΚΗΝΕΣ ΑΦΡΙΚΗΣ (VIDEO)

$
0
0
         
1Για το πλούσιο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε ολόκληρη την Αφρική αλλά και για την κρίση που έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής των Ελλήνων, μίλησε ο Πατριάρχης  Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό της Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, και τον δημοσιογράφο κ. Χρήστο Μποτωνάκη, ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος μίλησε για τις εικόνες που έχει αντιμετωπίσει στις διάφορες χώρες της Αφρικής και επανέλαβε την εντύπωση που ένιωσε όταν είδε στην Ελλάδα, ανθρώπους να ψάχνουν για τροφή στα σκουπίδια.

«Δεν περίμενα ποτέ στο νησί μου, την Κρήτη, να δω σκηνές Αφρικής.Απέναντι από το σπίτι μου στους κάδους των σκουπιδιών να δω ανθρώπους να ψάχνουν.Μου υπενθύμισε τη Μοζαμβίκη τη Ρουάντα…. τριτοκοσμικές χώρες» είπε ο Πατριάρχης.


Παρακολουθήστε στο βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη

Μικρογραφία40:07                                          http://www.youtube.com/watch?v=MGJNsj308Ho

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος χοροστάτησε στον Ι. Ν. του Αγίου Αθανασίου, Νικολάου και Φωτίου, του Μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

$
0
0
 

Γραφείο Ειδήσεων Amen.gr

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, Νικολάου και Φωτίου, του Μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Άνω Κυψέλη, χοροστάτησε σήμερα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ Θεόδωρος Β΄, με αφορμή την εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και πλήθος κόσμος έσπευσε, ώστε να πάρουν την ευλογία του Προκαθήμενου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας .Στην Πατριαρχική Χοροστασία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες του Θρόνου, Γέρων Αξώμης κ.κ Πέτρος, Μητροπολίτης Γουινέας κκ. Γεώργιος Εκπρόσωπος της Α.Θ.Μ στην Αθήνα, ο Ζιμπάμπουε κ.κ Σεραφείμ και Ηλιουπόλεως κ.κ Θεόδωρος, ακόμη παρέστησαν ο κ. Νότης Μηταράκης - Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, ο Μέγας Άρχων Λογοθέτης του Πατριαρχείου κ. Σπυρίδων Καμαλάκης, ο Πρόεδρος των Οφφικιάλων Καθ. Θεόδωρος Παναγόπουλος,ο π. Υπουργός κ.Ανδρέας Ζαΐμης και πολλοί Άρχοντες του Θρόνου.



Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα, μίλησε για την μεγάλη σημασία του Τιμίου Σταυρού, τονίζοντας πως «Ο Τίμιος Σταυρός, είναι η σανίδα σωτηρίας του κάθε Χριστιανού».Επισης κηρύττων τον θείο λόγο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της εορτής, ευχήθηκε υπέρ της επιλύσεως των οικονομικών προβλημάτων στην Ελλάδα , υπέρ της σταθερότητος και της προόδου της Αιγύπτου και υπέρ της επικρατήσεως της ειρήνης παγκοσμίως. Επίσης μεταξύ άλλων ο κ. Θεόδωρος ανέφερε ότι «σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα και δεν χωρούν ούτε λόγια ούτε κήρυγμα, διότι το ζωντανό κήρυγμα σήμερα είναι ο ίδιος ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός, μας το τόνισε αγαπητοί μου τόσο παραστατικά σήμερα στο Αποστολικό Ανάγνωσμα, και ο Απόστολος των Εθνών, Απόστολος Παύλος».



Ο Πατριάρχης ερχόμενος από Αλεξάνδρεια παρέδωσε στον Μητροπολίτη Γουινέας για Ευλογία του Μετοχίου τον Σταυρό Προσευχής του Αγίου Νεκταρίου όταν ο Άγιος ήταν στην Αίγυπτο.Οι πιστοί με μεγάλη ευλάβεια ασπάζονταν τον Τίμιο Σταυρό τον οποίο κρατούσε ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος, ο οποίος έδινε και από ένα κλαδάκι βασιλικού για ευλογία.Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρατέθηκε πρωινό στην Αίθουσα του Μετοχίου με φροντίδα των μοναζουσών Μηναΐδος και Χαριθέας όπου ο Πατριάρχης μας ενημέρωσε για την δύσκολη κατάσταση της Αιγύπτου. Εκεί ο Άρχοντας Μέγας Υμνογράφος Χαράλαμπος Μπούσιας προσέφερε εκ μέρους του Επισκόπου Κυρήνης κ.κ Αθανασίου μια εικόνα του Αγίου Σίμωνα Κηρυναίου και την σχετική υμνολογία ποίημα του Υμνογράφου.

Περισσότερα... http://www.amen.gr/article15325

Σύγχρονα θαύματα του Τιμίου Σταυρού στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή

$
0
0

ceb8ceb1cf8dcebcceb1cf84ceb1-cf84ceb9cebcceafcebfcf85-cf83cf84ceb1cf85cf81cebfcf8d

Επιμέλεια:πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου.
 
 
Α.Στην Ινδία.

Η  Ινδία  είναι  μια  πολύ  μεγάλη  χώρα  στην  οποία  η  πλειοψηφία  είναι  ινδουιστές. Η  χώρα  αυτή  δέχθηκε  το  κήρυγμα  του  ευαγγελίου  από  τον   απόστολο  Θωμά, όμως  οι  περισσότεροι  κάτοικοί  της  έμειναν  ειδωλολάτρες.
Κάποτε  ένας  ιεραπόστολος  αφού  κατήχησε  και  βάφτισε  αρκετές  οικογένειες  Ινδών  ύψωσε  έναν ξυλόγλυπτο  σταυρό με  τον  Εσταυρωμένο  τον  οποίο  στόλισε  πολύ  όμορφα.
Μια  μέρα  οι  ειδωλολάτρες  πήγαν  στον  εσταυρωμένο  και  άρχισαν  να  τον  περιγελούν  πετώντας  στο  πρόσωπό  του  ακαθαρσίες  φτύνοντας  και  χτυπώντας  με  ρόπαλα.Ξαφνικά ο  Χριστός  έστρεψε  το  πρόσωπό  του  προς  τα  δεξιά  και  κοιτώντας  τους  είπε:Γιατί  με  περιγελάτε; Εκείνοι  έμειναν  στήλη  άλατος, μάλιστα  μερικοί, πέθαναν  από  το  φόβο  τους. Οι  υπόλοιποι έτρεξαν  στους  δασκάλους  τους  και  τους  είπαν  για  το  θαύμα. Όταν  επέστρεψαν  μαζί  με  τους  δασκάλους  τους  είδαν  ότι  το  πρόσωπο  του  Χριστού  ήταν  ακόμη  στραμμένο  δεξιά  και  τόσο  πολύ  εξεπλάγησαν  ώστε  ζήτησαν  και  βαφτίστηκαν  αμέσως.
Σήμερα  στο  σημείο  που  ήταν  ο  Εσταυρωμένος  βρίσκεται  ο  καθεδρικός  τους  ναός, ο  δε  ξύλινος  εκείνος  σταυρός  σώζεται  μέσα  στο  Άγιο  Βήμα.
(Διασκευή  από το  βιβλίο: Ιστορίες  γέροντος  Κλεόπα)


Β.Θαύμα του Τιμίου Σταυρού στα Φίτζι.

Στο δεύτερο µεγαλύτερο νησί των Φίτζι, το Βανούα Λέβου, ο ιεραποστολικός υπεύθυνος του νησιού πατήρ Βαρνάβας µαζί µε τον ιεροµόναχο Σάββα, επισκέφθηκαν το νοσοκοµείο της πόλης Labasa, για να παρηγορήσουν έναν άρρωστο. Καθώς συζητούσαν µε τον άρρωστο, στην άλλη άκρη του διαδρόµου άκουσαν δυνατές αφύσικες κραυγές, και παραξενεµένοι από το αποτρόπαιο του ακούσµατος, κινήθηκαν για να βοηθήσουν.
Σε παρακείµενο δωµάτιο, βρισκόταν µία κοπέλα ξαπλωµένη στο κρεβάτι, η οποία έκλεινε τα αφτιά της µε τα χέρια της, κουνούσε το κεφάλι αριστερά-δεξιά και κραύγαζε µε τρόπο ανατριχιαστικό. Οι νοσοκόµες, φοβισµένες, στέκονταν χωρίς να µπορούν να καταλάβουν τι συνέβη.
Ο πατήρ Σάββας πλησίασε µια νοσοκόµα και της λέει: «Είµαστε από την ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία. Μπορούµε µόνο να τη σταυρώσουµε;». Τότε βγάζει το σταυρό, ο οποίος είχε µέσα Τίµιο Ξύλο και άρχισε να τη σταυρώνει στο πρόσωπο. Όσο τη σταύρωνε, τόσο πιο πολύ αυτή ούρλιαζε. Στο τέλος, ο ιερέας έβαλε το σταυρό στο στόµα της κοπέλας και αµέσως αυτή ηρέµησε. Ήταν καθαρά δαιµονισµένη και µε τη δύναµη του Τιµίου Ξύλου το δαιµόνιο έφυγε.
Το περιστατικό αυτό µάς θυµίζει τα λόγια του τροπαρίου της Παρακλητικής, «Μεγάλη τοῦ Σταυροῦ σου, Κύριε, ἡ δύναµις· ἐπάγη γάρ ἐν τόπῳ καί ἐνεργεῖ ἐν κόσµῳ» (ήχος Γ’, Πέµπτη εσπέρας, απόστιχα – µαρτυρικό).
Ο Χριστός ήρθε στη γη και σταυρώθηκε για τη σωτηρία όλου του κόσµου. Γι’ αυτό και η δύναµη του Τιµίου Ξύλου του Σταυρού δεν περιορίζεται µόνο στους Χριστιανούς, αλλά και σε κάθε άνθρωπο, που είναι κάτω από την εξουσία του Σατανά.
Η θεραπεία της Φιτζιανής αυτής κόρης µε την επαφή του Τιµίου Ξύλου, αλλά και την πίστη των πατέρων που σκέφτηκαν να τη σταυρώσουν µε αυτό ήταν το καλύτερο κήρυγµα για την ίδια, τους δικούς της και όλους, όσοι υπήρξαν µάρτυρες αυτού του θαύµατος.
Όταν ο Χριστός έλεγε στους Μαθητές του ότι θα είναι µαζί τους, καθώς θα κηρύττουν το Ευαγγέλιό Του, αυτό ακριβώς εννοούσε: τη ζωντανή παρουσία Του µαρτυρούµενη µε τα επακολουθούντα σηµεία και τέρατα.
Εποµένως την Ιεραποστολή την κάνει ο ίδιος ο Χριστός χρησιµοποιώντας ως όργανά Του απλούς ανθρώπους σαν τον Φιτζιανό πατέρα Βαρνάβα και τον απλοϊκό µοναχό Σάββα.
Ιεραποστολή δεν είναι υπόθεση κοσµικής σοφίας, αλλά πίστεως «δι” αγάπης ενεργουµένης».
† Ο Νέας Ζηλανδίας Αµφιλόχιος
πηγή:ierovima
 
??????????

Γ.Στην Αφρική(Κογκό)

Απίθανα πράγματα συμβαίνουν στο Κονγκό…
Απίθανα πράγματα συμβαίνουν στο Κονγκό, διηγήθηκε σε πολυάριθμο ακροατήριο στην αίθουσα ομιλιών στην Ιεραποστολή της Κανάνγκα ο κληρικός π. Βασίλειος Muamba. Είναι αυθεντικά και εύλαλα!
Ο π. Βασίλειος διηγήθηκε:
«Το 1996 έκανα ένα ιεραποστολικό ταξίδι στο Dimbelenge, συνοδευόμενος από ένα αγόρι, ψάλτη του Κέντρου της Ιεραποστολής της Κανάνγκα, και ένα άλλο αγόρι που ήρθε μαζί μας στο δρόμο.
Όταν φτάσαμε, συναντήσαμε τους παλιούς πιστούς που είχα βαπτίσει την περασμένη χρονιά και κάποιους που περίμεναν να βαπτιστούν τώρα. Μας έδωσαν ένα σπίτι για να περάσουμε τις μέρες που θα μέναμε κοντά τους.
Ανάμεσα σ’ αυτούς που περίμεναν το βάπτισμα, υπήρχε κάποιος άνδρας ο οποίος με μαγικό τρόπο έστελνε κεραυνούς, και είχε ήδη σκοτώσει πολλούς ανθρώπους…
Ο παραδοσιακός αρχηγός του χωριού τον είχε τιμωρήσει απαγορεύοντάς τον να πίνει νερό από το ποτάμι της περιοχής Mukamba.
Βάπτισα όσους περίμεναν το βάπτισμα κι ανάμεσά τους κι αυτόν το μάγο.
Το βράδυ ζύμωσα και άφησα το πρόσφορο για τη Θεία Λειτουργία της επομένης. Πήγαμε και οι τρεις να κοιμηθούμε.
Κατά τις 4 το πρωί ένας δυνατός άνεμος άρχισε να φυσά που έκανε να κουνιέται όλο το σπίτι. Πετάχτηκα απ’ τον ύπνο και άκουσα τα δύο παιδιά – συνοδούς μου να κλαίνε και να φωνάζουν:
- Πάτερ πεθαίνουμε, ελάτε να μας σώσετε.
Άκουγα τα παιδιά, όμως δεν μπορούσα να κουνηθώ και να φτάσω στο δωμάτιο των παιδιών. Κατάλαβα ότι ήμουν ζωντανός γιατί ένιωθα το κεφάλι μου. Όμως όλο το σώμα ήταν παράλυτο.
Είχα μαζί μου ένα σταυρό που ο αείμνηστος π. Χαρίτων μου έδωσε κάποτε στην Τσικάμβα. Τον είχα τοποθετήσει από το βράδυ πάνω στο τραπέζι. Σκέφτηκα να τον πάρω και να κάνω προσευχή. Όμως δεν μπορούσα να απλώσω το χέρι μου.
Τα παιδιά συνέχιζαν να κλαίνε πιο δυνατά. Έφερα με δυσκολία το χέρι πάνω στο πόδι μου, έκανα το σημείο του σταυρού και κατάλαβα ότι μπορώ να κουνηθώ.
Κάθισα στο κρεβάτι με τα πόδια κρεμασμένα, αλλά ο άνεμος με πέταγε από τον ένα τοίχο στον άλλο του δωματίου. Με δυσκολία, χτυπώντας πέρα-δώθε βγήκα από το δωμάτιο, πέρασα στη βεράντα όπου είδα το μηχανάκι μου πεταμένο, αναποδογυρισμένο στην άκρη της βεράντας, και κατευθύνθηκα προς το δωμάτιο των παιδιών.
Μπήκα μέσα, τα έπιασα από το χέρι, τα ρούχα τους ήταν ξεσκισμένα, σχεδόν γυμνά, έκαναν εμετό και είχαν διάρροια. Ήταν περίπου 6 η ώρα το πρωί.
Υπήρχε μέσα στην αυλή του σπιτιού ένας νυχτερινός φύλακας που κατοικεί με όλη την οικογένειά του σ’ ένα σπίτι στο ίδιο οικόπεδο. Αυτός είχε ακούσει όσα συνέβαιναν στο δικό μας σπίτι, αλλά δεν μπορούσε να μας πλησιάσει για βοήθεια. Έβγαλα τα παιδιά έξω και τους είπα να μείνουν στη βεράντα και εγώ ξαναμπήκα στο σπίτι.
Άρχισα να καλώ το φύλακα με το όνομά του. Κάποια στιγμή έφτασε. «Δεν καταλαβαίνεις τίποτα απ’ αυτά που συμβαίνουν;», τον ρώτησα. «Μήπως κατάλαβες τι έγινε όλο το πρωί;».
«Τα άκουσα όλα», μου είπε «αλλά δεν έβρισκα τη δύναμη για να έρθω κοντά σας».
Τον παρακάλεσα να πάει να καλέσει κάποιους συγγενείς μου, που κατοικούν σ’ αυτήν την περιοχή, και τους πιστούς. Το πρωί έπρεπε να τελέσω τη Θεία Λειτουργία. Ήρθαν πολλοί πιστοί και κάποιοι μου είπαν:
«Όλα αυτά που συνέβησαν τη νύχτα, έγιναν γιατί βάπτισες χτες τον αρχηγό των “κεραυνοβόλων μάγων” πού έριχνε τούς κεραυνούς. Οι φίλοι του ( άλλοι μάγοι ), σκέφτηκαν: «Θα πειράξουμε και θα δοκιμάσουμε τώρα, αυτόν που βάπτισε τον αρχηγό μας».
Βγήκα για μια στιγμή έξω από το χώρο που θα τελούσα σε λίγο τη Θεία Λειτουργία. Κάποιοι πιστοί και κάποιοι χωρικοί αβάπτιστοι μου είπαν:
«Πάτερ, θέλησαν να σας σκοτώσουν ( όπως κάνανε καί μέ τούς άλλους ), όμως δεν τα κατάφεραν. Πιστεύουμε κι εμείς ότι ο Θεός σας είναι δυνατός, αληθινός. Ζητάμε, λοιπόν, να μας βαπτίσετε κι εμάς όλους».
Τους βάπτισα και ο αρχηγός των «κεραυνοβόλων» ενισχύθηκε ακόμα πιο πολύ, ότι ο Θεός μας είναι ο αληθινός Θεός.
Τέλειωσε το ταξίδι και επέστρεψα στην Κανάνγκα.
Όταν θα έκανα το επόμενο ταξίδι, ο Επίσκοπος μου έδωσε ένα σταυρό λέγοντάς μου:
«Όταν φτάσεις, θα ρίξεις αυτό το σταυρό στο ποτάμι της περιοχής και θα πεις στους πιστούς να κολυμπήσουν, να τον βρουν και να σου τον φέρουν».
Έριξα το σταυρό. Πολλοί πιστοί έπεσαν στο ποτάμι να τον βρουν. Αυτός που τον βρήκε και μου τον έφερε ήταν ο αρχηγός των «κεραυνοβόλων μάγων» που είχα βαπτίσει στο προηγούμενο ταξίδι !
Επέστρεψα στην Κανάνγκα.
Στις γιορτές του Πάσχα, κάποιοι πιστοί του Dibelenge και ανάμεσά τους ο αρχηγός των «κεραυνοβόλων» ήρθαν για να γιορτάσουν στο Κέντρο της Ιεραποστολής.
Παρουσίασα στον Επίσκοπο τον πιστό που βρήκε το σταυρό και ο Επίσκοπος του έδωσε ένα δώρο.
Είχε τη συνήθεια να περπατά ξυπόλητος και τώρα άρχισε να φοράει παπούτσια. Άρχισε επίσης να πίνει νερό από το απαγορευμένο γι’ αυτόν ποτάμι».
Ο Κεντρώας Αφρικής Ιγνάτιος
 
 
Δ. Η Δέσποινα και ο Άγγελος

Στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, ανάμεσα στ’ άλλα κορίτσια του οικοτροφείου προσετέθησαν προ μηνών και δύο άλλα. Είναι η Δέσποινα ηλικίας 11 ετών και κατ’ εξαίρεσι το αγόρι Άγγελος, ηλικίας 6 ετών. Τα παιδιά αυτά έχουν τη ιστορία τους…
Οι Αδελφές της Μονής τα βρήκαν παρατημένα στους δρόμους. Τα μετέφεραν στην Μονή και ειδοποίησαν την Αστυνομία να αναζητήσει τους γονείς τους. Τελικά, εμάθαμε ότι η μητέρα τους είναι μάγισσα. Σκότωσε τ’ άλλα αδελφάκια τους κι’ αυτά τα εμύησε στην μαγεία και τα εγκατέλειψε. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν στην ζωή τους να βγάζουν το «ψωμί»τους.
Με την ευλογία το π. Μελετίου Μανδελίδη, Προϊστάμενου της ιεραποστολής, βαπτίσθηκαν. Και έκτοτε έχουν την δύναμι και την φώτισι από τον Θεό να διηγούνται στην Αδελφή Θέκλα τι μαγικά έκαναν πριν και πόσους ανθρώπους είχαν σκοτώσει.
Της είπαν, ότι με τα μαγικά τους σκότωναν ανθρώπους, έπαιρναν το αίμα τους, το έβαζαν σε μια βελόνα ραψίματος , την κρεμούσαν επάνω τους και πετούσαν τις νύκτες χιλιόμετρα μακριά για να μαγέψουν ή σκοτώσουν άλλους ανθρώπους.
Στο ερώτημα της Αδελφής αν τώρα τους ενοχλούν τα δαιμόνια της απήντησαν:
«Έρχονται να μας πάρουν. Μας τραβούν γιά να κόψουν από τον λαιμό μας τον σταυρό που φοράμε. Μόλις εμείς κάνουμε το σημείο του Σταυρού, αυτά εξαφανίζονται. Μια φορά, συνέχισαν τα παιδάκια, ήλθαν μάγοι και μας παρακαλούσαν να τους ακολουθήσουμε, αλλά δεν μπορούσαν να μας πάρουν κοντά τους…». 
Το γιατί, είναι ευκολονόητο διότι φοβούνται το Βάπτισμα, τον Σταυρό και τον Αγιασμό που πίνουν τα παιδιά κάθε πρωί.
Αυτά τα παιδιά, μου είπε η Αδελφή Θέκλα, έχουν σκληρό χαρακτήρα γι’ αυτό και τους βάζουν να τρώγουν φαγητό μία φορά την ημέρα. Κάθε πρωί πίνουν Αγιασμό και όταν έχει Θ. Λειτουργία, κοινωνούν των Αχράντων Μυστηρίων.
Από τό βιβλίο : “Αληθινές Ιστορίες μαγείας” — Εκδόσεις “Ορθόδοξος Κυψέλη” Θεσσαλονίκη

http://fdathanasiou.wordpress.com/2013/04/06/%CF%83%CF%8D%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B1-%CE%B8%CE%B1%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CF%83/

"Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε..."στα Ελληνικά και τα Ουγκαντέζικα από παιδιά και φοιτητές από την Αφρική.

$
0
0
Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2013, μία μέρα πριν την Πεντηκοστή γιορτάσαμε την μεγάλη εορτή συμπροσευχόμενοι στο μυστήριο της Βαπτίσεως δύο ανθρώπων από την Αφρική ,στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικήε.Οι νεοφώτιστοι είναι ο μικρός Εφραίμ, γιος του π. Γεωργίου Νυόμπι από την Ουγκάντα και η μητέρα του π.Γεωργίου που ασπάσθηκε την Ορθοδοξία.Η γυναίκα αυτή είναι ένας πολύ  σημαντικός άνθρωπος που βοήθησε στη δημιουργία μιας καινούργιας Ορθόδοξης κοινότητος στο Λουγκουζί της Ουγκάντας.'Ολοι ήταν συγκινημένοι και πολύ χαρούμενοι.Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε στα Ελληνικά και τα Ουγκαντέζικα από παιδιά και φοιτητές από την Αφρική.
Μετά το πέρας του μυστηρίο ασκολούθησε τράπεζα  και όμορφη γιορτή για όλους τους προσκεκλημένους από τα παιδιά του Κατηχητικού της Ιεράς Μονής,τους φοιτητές από την Ουγκάντα και βέβαια από την Νεοφώτιστη Βικτωρία που ευχαρίστησε από την καρδιά της την Ελλάδα και τους Έλληνες.Μακάρι τέτοιες σημαντικές στιγμές να αποτελούν για όλους μας αφορμή για συνειδητοποίηση της μεγάλης δωρεάς μέσα στην οποία  εμείς γεννηθήκαμε .Της Ορθοδοξίας!!!










 

Συνέρχεται το Πανγκανικό Εθνικό Συμβούλιο Ορθοδόξων -Meet the National Council of Orthodox in Ghana

$
0
0




Από 18 -22 Σεπτεμβρίου συνέρχεται το Πανγκανικό Εθνικό Συμβούλιο Ορθοδόξων στην Πόλη του Λάτε και πιο συγκεκριμένα στο Ορθόδοξο Κολλέγιο με την συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων Ενοριών, Συνδέσμων και Συλλόγων προκειμένου να εξετάσει ζητήματα που απασχολούν την Ιερά Μητρόπολη Άκκρας.
 
Θα προηγηθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Παρεκκλήσιο Αναστάσεως του Κυρίου στο Κολέγιο.
Την έναρξη θα κηρύξει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σάββας ο οποίος στην εισήγησή του θα αναφερθεί στα ζωτικής σημασίας προβλήματα που απασχολούν το Κοινωνικό, Ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο της  Μητροπόλεως και θα ζητήσει από τους συμμετέχοντες να προτείνουν τρόπους και λύσεις   ώστε το έργο της Ιεραποστολής να μην σταματήσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης.
Θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις των εκπροσώπων των Ενοριών και των Ορθοδόξων Σωματίων και Συλλόγων και τέλος συζητήσεις επί της ουσίας και των αποτελεσμάτων.
Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την 22α  Σεπτεμβρίου με αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Λάτε.  

 
18 -22 September meet the Orthodox National Council in the City of larteand more specifically the Orthodox College with the participation of all the parishes, Associations in order to address issues of concern to the Accra Metropolis.

Lead Hierarchical Divine Liturgy at the Chapel of the Resurrection of Christ in Orthodox College.
Will be opened by His Eminence Metropolitan Savas, who in his contribution will report on the vital problems affecting the social, missionary and charitable work of Metropolis and will ask participants to suggest ways and solutions to the work of Mission not stopped in these difficult times due to the financial crisis.

Will follow the suggestions of the representatives of the Orthodox parish and physically collection and end discussions on the substance and results.
Work will be completed on September 22, with Divine Liturgy at the Church the Holy Apostles Peter and Paul in larte.
 

"Άρχισαν να μαζεύουν παπούτσια από κάθε γωνιά της Αυστραλίας και προσπαθούν να ντύσουν τα πόδια των ξυπόλυτων παιδιών της Αφρικής..."

$
0
0

Περί τα 15.000 ζευγάρια παπούτσια μοιράστηκαν σε φτωχά παιδιά χάρη στην ευαισθησία μιας νεαρής Ελληνίδας

Ελληνίδα μοίρασε 15.000 ζευγάρια παπούτσια σε φτωχά παιδιά
 
Γεννημένη στην Αφρική και σήμερα κάτοικος Αυστραλίας, η Βίβιαν Καρτσούνη έτρεχε πριν από τέσσερα χρόνια σε έναν μαραθώνιο στη Νότια Αφρική όταν πρωτοαντίκρισε τα πληγωμένα ποδαράκια των ξυπόλυτων μαθητών, που έτρεχαν δίπλα της. Η εικόνα «καρφώθηκε» στο μυαλό της και όπως δηλώνει στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» κάπως έτσι της γεννήθηκε η ιδέα του φιλανθρωπικού οργανισμού «Παπούτσια για τον Πλανήτη Γη».

Μαζί τον σύντροφό της, Νικ Ντρέιτον, άρχισαν να μαζεύουν παπούτσια από κάθε γωνιά της Αυστραλίας και με αυτά να προσπαθούν να ντύσουν τα πόδια των ξυπόλυτων παιδιών της Αφρικής, αλλά και εκείνων της Αυστραλίας, που ζουν σε απομακρυσμένες γωνιές της χώρας.

«Στα τέσσερα χρόνια ζωής της οργάνωσης έχουμε μοιράσει περί τα 14.500 ζευγάρια παπούτσια, έχουμε κάνει πολλούς ανθρώπους ευτυχισμένους» δηλώνει η Βίβιαν στην εφημερίδα και προσθέτει ότι ενώ αρχικά άρχισε να ζητά μόνο αθλητικά παπούτσια από διαφορετικά αθλητικά σωματεία και καταστήματα της Αυστραλίας, τώρα πια τα παπούτσια έρχονται από... μόνα τους και από κάθε γωνιά της χώρας.
Ελληνίδα μοίρασε 15.000 ζευγάρια παπούτσια σε φτωχά παιδιά

«Όλα τα έξοδα μεταφοράς στην Αυστραλία τα πληρώνουμε από την τσέπη μας» διευκρινίζει. Πάντως, πριν από λίγες μέρες βραβεύτηκε για τη δράση της από την αεροπορική εταιρία Jetstar με το βραβείο Flying Start. Το βραβείο θα δώσει στην οργάνωση $15,000 μετρητά, αλλά και αεροπορικά εισιτήρια αξίας επίσης $15,000, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν, όπως λέει η Βίβιαν, για να μεταφέρουν τα παπούτσια εκεί που τα χρειάζονται περισσότερο.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63888119

Η Αραβική Άνοιξη, «κινούμενη άμμος» για χριστιανούς

$
0
0
                                   
















Του Σταύρου Τζίμα, από την «Καθημερινή της Κυριακής»

 «Σ'εμάς ο φύλακας - άγγελος ήταν οι Βεδουίνοι», λέει στην «Κ» εκκλησιαστικός παράγοντας που σχετίζεται με το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά, όπου οι είκοσι μοναχοί εμφανίζονται «κάπως ανακουφισμένοι». Η άνοδος του στρατού στην εξουσία στην Αίγυπτο, προκάλεσε ένα αίσθημα ασφάλειας τόσο στα δέκα εκατομμύρια Κόπτες Χριστιανούς όσο και στους 50.000 ελληνορθόδοξους και αραβορθόδοξους. Στις μέρες της αβεβαιότητας, με τον κίνδυνο του εμφυλίου πολέμου ορατό, η μονή Σινά είχε ως ασπίδα προστασίας τους Βεδουίνους!Μολονότι μουσουλμάνοι οι ίδιοι, Οι Βεδουίνοι ύψωσαν τείχος προστασίας στη μικρή «νησίδα» του χριστιανισμού απέναντι στους φανατικούς ομοθρήσκους τους, επειδή θεωρούν τη μονή ως το «μάννα» της ερήμου - η οικονομία των νομάδων εξαρτάται εν πολλοίς από αυτήν. Αρκετοί εργάζονται στο μοναστήρι και πάρα πολλοί άλλοι βγάζουν το ψωμί τους από τον θρησκευτικό τουρισμό που αναπτύσσεται όλο και πιο δυναμικά. Κάποιες απειλές εξτρεμιστών μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μόρσι, παρέμειναν κενές περιεχομένου, καθώς έλαβαν το μήνυμα των φημισμένων Βεδουίνων πολεμιστών.... 
Διαβάστε τη συνέχεια στην «Καθημερινή της Κυριακής»

http://www.amen.gr/article15327

Προετοιμασία Δωροέκθεσης: Η Εξωτερική Ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη κάνει έκκληση σε όλους τους Ορθόδοξους...

$
0
0



Η Εξωτερική Ιεραποστολή στη μακρινή Μαδαγασκάρη κάνει έκκληση σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς να συνεχίζουν να στηρίζουν το έργο της. Η Ενοριακή Νεανική Εστία θα ετοιμάσει όπως κάθε χρόνο Μπαζάρ κατά τις ημέρες παραμονής των Χριστουγέννων και ως εκ τούτου ζητούμε ο,τιδήποτε μπορείτε να συνεισφέρετε σε είδη προς πώληση. Τα είδη θα συγκεντρωθούν στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών εως 30 Νοεμβρίου 2013.
Το Μπαζάρ θα πραγματοποιηθεί 12, 13 και 14 Δεκεμβρίου 2013 και θα ανακοινωθεί το σχετικό πρόγραμμα.

http://orthmad.gr/node/3437
 

Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΚΚΡΑΣ: ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΙΩΣΗΦ ΕΙΣ ΔΙΑΚΟΝΟΝ-Accra JOSEPH ordination

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Κρήτη TV

Οι μάστιγες της λέπρας και του AIDS στην πολύπαθη Αφρική

$
0
0

Οι Χριστιανοί στην Νιγηρία αντιμετωπίζουν πολλά και σημαντικά προβλήματα...

$
0
0
... και μια καλή είδηση:



Λότσιος Ιωάννης

Ελεύθερος αφέθηκε από τους απαγωγείς του, στη Νιγηρία, ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος Kattey ύστερα από μια εβδομάδα ερευνών.
Ο Νιγηριανός Αρχιεπίσκοπος είχε απαχθεί σε περιοχή κοντά στο Δέλτα του Νίγηρα και σύμφωνα με το BBC οι απαγωγείς του τον απελευθέρωσαν όταν ένιωσαν να σφίγγει γύρω τους ο κλοιός των αστυνομικών δυνάμεων.
Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια οι Χριστιανοί στην Νιγηρία αντιμετωπίζουν πολλά και σημαντικά προβλήματα.
Ο Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Justin Welby εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός της απελευθέρωσης του κληρικού.

http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=3693&catid=7

Η ιστοσελίδα της Ορθόδοξης Μητρόπολης Νιγηρίαςhttp://www.orthodoxnigeria.org/
 

OCMC: This month’s featured Orthodox Mission Priest is Fr. Anastasios Andrew who serves at Holy Ascension in Kaibanja in Tanzania

$
0
0
Orthodox Christian Mission Center
https://www.facebook.com/OrthodoxChristianMissionCenter




This month’s featured Orthodox Mission Priest is Fr. Anastasios Andrew who serves at Holy Ascension in Kaibanja in Tanzania. Please pray for him and all of the Orthodox ministries that offer Christ's unconditional love to the people of Tanzania. You can help support priests like Fr. Anastasios Andrew by making a gift to the OCMC Support a Mission Priest Program. For more details about SAMP and to make a donation, please visit http://www.ocmc.org/about/samp.aspx Thank you!

Support a Mission Priest (SAMP) is a development program of the Orthodox Christian Mission Center that offers monthly financial assistance to indigenous priests in extremely poor areas around the world. Through SAMP donations, the priest is able to apply himself more fully to the needs of the parish, and hierarchs are able to ordain more clergy to meet the growing needs of their flock.

Who are SAMP Priests?

SAMP priests follow in the footsteps of the apostles, spreading the message of Christ’s love to areas of the world where people hunger for the peace and truth of the Orthodox Faith. Many priests are responsible for several communities, as the Church is growing faster than clergy can be trained. Since buses are very costly, travel among the communities is accomplished mainly by foot or bicycle. It is an arduous life, one dedicated to sharing the Good News of Christ with all people.

Why SAMP?

SAMP makes it possible for us to help our brothers around the world who are spreading the Gospel. Your donation to the SAMP Program will provide the basic needs of the recipients and their families as they nurture the growing number of Orthodox communities in these poorer areas of the world. By connecting donors in North America with mission priests abroad, indigenous leaders know that other Orthodox Christians are beside them in their ministry. This solidarity is the essence of the SAMP Program.

How does SAMP Work?

Individuals or groups in the United States and Canada pledge to give $600.00 annually to support a priest, deacon, or catechist. Donations will be forwarded to one of the 18 countries OCMC is serving through the SAMP Program. Partial-year donations are gratefully appreciated as well. Those who choose to make a $600 commitment may make donations on a monthly, quarterly, semi-annual, or annual basis. Those who support a priest for a full year will receive a picture and biography of the priest which includes information about his calling to the Orthodox faith and the history of Orthodoxy in his country.

Where is SAMP?

The countries of Argentina, Benin, Brazil, Cameroon, Chad, Congo, Cote d'Ivoire, Ghana, India, Indonesia, Kenya, Madagascar, Nigeria, Philippines, South Africa, Tanzania, Uganda, and Zimbabwe are presently receiving SAMP assistance on a monthly basis.

How Can I Get Involved?

Click here to make a prayerful commitment to SAMP and participate in bringing the Gospel to far-away countries where people still hunger and thirst to hear the Good News. If you would like more information, call us at 1-877-463-6784 or e-mail samp@ocmc.org.

http://www.ocmc.org/about/samp.aspx

Θανάσης Ν. Παπαθανασίου: Η χριστιανική μαρτυρία και η σπουδή της παγκοσμίως στον περίεργο 21ο αιώνα

$
0
0




Μια χαρτογράφηση

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Σύναξη 126 (2013), σσ. 81-85.

Υπό ποιάν έννοια είναι περίεργος ο 21οςαιώνας; Για πολλούς λόγους μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, και κυρίως για όλα αυτά που ξαφνιάζουν και αποδομούν τις κοινωνίες (κυριαρχία των αγορών, έκλειψη της πολιτικής, ανάνηψη των μισαλλοδοξιών), σε αντιδιαστολή προς την αισιοδοξία και ευφορία με την οποία έκλεισε ο 20ός αιώνα. Ωστόσο, ο 21οςαιώνας είναι ιδιαίτερα περίεργος όσον αφορά ένα ειδικό πεδίο, τις χριστιανικές παρουσίες στην υφήλιο, πεδίο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια αλλαγή, ίσως μεγαλύτερης έντασης από τις προαναφερθείσες.
Στις αρχές του 20ού αιώνα το 80% των Χριστιανών όλου του κόσμου ζούσε στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ήδη, όμως, στα τέλη του αιώνα, το 60% βρισκόταν στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, ενώ μεγάλα τμήματα του δυτικού πληθυσμού (και ιδίως της δυτικής Ευρώπης) περνούσε σε αποχριστιανισμό. Η πλάστιγγα αυτή συνεχίζει να γέρνει κατ’ αυτόν τον τρόπο και στον αιώνα που διανύουμε. Με την οδυνηρή εξαίρεση ιστορικών χριστιανικών κοινοτήτων που συνθλίβονται από το φανατικό Ισλάμ σε σημεία της εγγύς και μέσης Ανατολή, οι εκτός δυτικού κόσμου χριστιανικές παρουσίες εμφανίζουν έναν δυναμισμό, ο οποίος κάνει ορισμένους να υποθέτουν ότι περί το 2025, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά και απρόσμενα, οι ευρωπαίοι Χριστιανοί θα καταλαμβάνουν πια την τρίτη πληθυσμιακή θέση, ενώ η Αφρική και η Λατινική Αμερική θα ανταγωνίζονται για τον τίτλο της χριστιανικότερης (πάντα από πλευράς πληθυσμού) ηπείρου, με την Κίνα να παραμένει περίπου αστάθμητος παράγοντας προσώρας.  Η εικόνα γίνεται συνθετότερη, αν ληφθεί υπόψη και η συνεχιζόμενη παγκόσμια μετακίνηση πληθυσμών, η οποία έφερε στα έγκατα των δυτικών κοινωνιών όχι μόνο το Ισλάμ (πράγμα το οποίο μονοπωλεί συνήθως την προσοχή), αλλά και μορφές Χριστιανισμού που έχουν σχηματιστεί στον Τρίτο Κόσμο. Έτσι, σήμερα απαντάται και το φαινόμενο, στον αποχριστιανιζόμενο δυτικό κόσμο να ασκείται χριστιανική ιεραποστολή εκ μέρους μεταναστών[1].
Το όλο ζήτημα έχει καίρια σημασία, διότι αφορά τη ρεαλιστική επίγνωση της εκάστοτε πραγματικότητας. Ο χριστιανικός χώρος, με όλες του τις αποκλίσεις, τις διαφοροποιήσεις και τα βραχυκυκλώματα, είναι ένας χώρος δυναμικός, πολλά ρεύματα του οποίου βρίσκονται σε ρευστότητα. Πολλές χριστιανικές ταυτότητες αναπλάθονται, μέσα από μια διάθεση αναστοχασμού και ανταπόκρισης στις αγωνίες του κόσμου, άλλοτε με εναργή τα ευαγγελικά κριτήρια και άλλοτε συσκοτισμένα. Έτσι, η σπουδή της χριστιανικής μαρτυρίας αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα και αμεσότητα.
Το 1993, επτά χρόνια πριν την ανατολή της νέας χιλιετίας, εκδόθηκε ένας συλλογικός τόμος με βασικό ερώτημα το μέλλον της χριστιανικής ιεραποστολής κατά τον νέο αιώνα που πλησίαζε. Ο Άλαν Νήλυ, καθηγητής ιεραποστολικής στο Θεολογικό Σεμινάριο του Πρίνστον ξεκινούσε το κείμενό του με μια διαπίστωση: Πριν από πενήντα σχεδόν χρόνια το γνωστικό αντικείμενο της ιεραποστολικής βρισκόταν σε άμεση αμφισβήτηση. Οι έδρες της ιεραποστολικής απέμεναν κενές και το μάθημα απαλειφόταν, στα χέρια μιας γενιάς η οποία ήθελε αγωνιωδώς να αποστασιοποιηθεί από τον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία. Και όμως, πριν ακόμη εκπνεύσει ο 20ός αιώνας, η έννοια της μαρτυρίας και της ιεραποστολής πέρασε σε φάση ανάκαμψης, κριτικού αναπροσανατολισμού, διεύρυνσης και αναζωπύρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Νήλυ κατέληγε ότι το ερώτημα πλέον δεν ήταν αν θα συνεχιστεί η διδασκαλία της ιεραποστολικής στον 21οαιώνα, αλλά ποια θα είναι η φυσιογνωμία και το περιεχόμενό της[2].
Σύμφωνα με μια πρόσφατη καταγραφή[3], σήμερα υπάρχουν παγκοσμίως τριάντα ακαδημαϊκές ενώσεις ειδικών της Ιεραποστολικής, οι οποίες μελετούν, συζητούν, διοργανώνουν συνέδρια και εκδίδουν περιοδικά. Η αρχαιότερη εν ενεργεία είναι η «Γερμανική Εταιρεία Ιεραποστολικής» («DeutscheGesellschaftfürMissionswissenschaft»), που ιδρύθηκε το 1918, και η νεώτερη η «Ιαπωνική Εταιρεία Ιεραποστολικής» («JapanMissiologicalSociety»), που συγκροτήθηκε το 2005. Ο επτά εκ των τριάντα ενώσεων ιδρύθηκαν από το 2000 και μετά. 
Παράλληλα λειτουργούν πανεπιστημιακά ινστιτούτα ή τμήματα, όπως το «Σουηδικό Ινστιτούτο Ιεραποστολικών Ερευνών» («SvenskaInstitutetförMissionsforskning») στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, το «Κέντρο Διαπολιτισμικής Θεολογίας, Διαθρησκειακού Διαλόγου, Ιεραποστολικής και Οικουμενισμού» («CentreforInterculturaltheology, Interreligiousdialogue, MissiologyandEcumenism») στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, το «Κέντρο Μελέτης του Παγκόσμιου Χριστιανισμού» («CentrefortheStudyofWorldChristianity») στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου κ.ά.  Η δουλειά αυτών των ινστιτούτων είναι πολύ σημαντική, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ορισμένα πανεπιστημιακά περιβάλλοντα παραμένουν δύστροπα προς την έννοια της ιεραποστολής, είτε διότι αγνοούν ότι από την εποχή της αποικιοκρατίας οι ιεραποστολικές αντιλήψεις έχουν αλλάξει ριζικά, είτε διότι προτιμούν τις γενικές θρησκευτικές σπουδές, χωρίς τη δυναμική της μαρτυρίας και της συνάντησης με τον κόσμο. Από την άλλη, όμως, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η διαπίστωση ότι οι ιεραποστολικές σπουδές δεν αναπτύσσονται μόνο στους ειδικούς χώρους που προαναφέραμε, αλλά συχνά αποτελούν παράμετρο άλλων ερευνητικών προσπαθειών, όπως, λ.χ., της ιστορίας, της ανθρωπολογίας και της πολιτικής επιστήμης. Tέλος υπάρχουν και ευρύτερα δίκτυα – fora, τα οποία φέρνουν σε επαφή και διάλογο ενώσεις και πρόσωπα. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι αρκετά τέτοια δίκτυα δημιουργήθηκαν μετά το 2000, στον Τρίτο Κόσμο (όπως το «Ιεραποστολικό Φόρουμ της Μπανγκόκ» το 2004 και το «Κορεατικό Φόρουμ Ιεραποστολικής» το 2005)[4].
Χαρακτηριστικά είναι τα θέματα που έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν στις ετήσιες συναντήσεις και τα συνέδρια ιεραποστολικών ενώσεων και πανεπιστημιακών ινστιτούτων για το τρέχον έτος. Τη στιγμή που γραφόταν το παρόν σημείωμα, η «Ένωση Καθηγητών Ιεραποστολικής» («AssociationofProfessorsofMission») ετοίμαζε τη συνάντησή της με θέμα «Κοινωνική συμμετοχή. Η πρόκληση του ‘κοινωνικού’ στην ιεραποστολική εκπαίδευση» (20-21 Ιουνίου), η δε «Αμερικανική Εταιρεία Ιεραποστολικής» («AmericanSocietyofMissiology») τη δική της με θέμα  «Το μέλλον του μαθήματος της Ιεραποστολικής» (21-23 Ιουνίου, αμφότερα στο WheatonCollegeτου Ιλλινόις). Το «Κέντρο Μελέτης του Αφρικανικού και του Ασιατικού Χριστιανισμού “Άντριου Γουώλς[5]”» («TheAndrewWallsCentrefortheStudyofAfricanandAsianChristianity») πραγματοποιεί συνέδριο με θέμα «Πιετισμός – Μεθοδισμός – Παγκόσμιος Χριστιανισμός» (21-23 Ιουνίου, στο LiverpoolHopeUniversityτης Βρετανίας). Η «Ομάδα Γέηλ - Εδιμβούργου για την ιστορία της ιεραποστολικής κίνησης και του παγκόσμιου Χριστιανισμού» («TheYale- EdinburghGroupontheHistoryoftheMissionaryMovementandWorldChristianity», την οποία στηρίζει το «Κέντρο Μελέτης του Παγκόσμιου Χριστιανισμού» του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γέηλ), διοργανώνει συνέδριο με θέμα «Υγεία, θεραπεία και ιατρική στην ιστορία τω χριστιανικών ιεραποστολών και του παγκόσμιου Χριστιανισμού» (27-29 Ιουνίου, στη Θεολογική Σχολή του Γέηλ). Η «Συμμαχία για την Ευάλωτη Ιεραποστολή»  («AllianceforVulnerableMIssion») διοργανώνει δύο συναντήσεις σχετικά με την έννοια της «ευάλωτης ιεραποστολής», η οποία, σε γενικές γραμμές, σημαίνει δραστηριότητα έξω από τον δυτικό κόσμο, επί τη βάσει τοπικών γλωσσών και τοπικών μέσων (24 Σεπτεμβρίου στην Καλιφόρνια και 14-16 Νοεμβρίου στο Νόριτς της Βρετανίας). Τέλος, η «Καθολική Ιεραποστολική Ένωση των Ηνωμένων Πολιτειών» («UnitedStatesCatholicMissionAssociation») θα συνέλθει με θέμα τα «Κοινωνικά δίκτυα. Μια νέα γλώσσα για την ιεραποστολή» (25-27 Οκτωβρίου, στο Σαιντ Λιούις του Μιζούρι)[6].
Παρόμοια κινητικότητα παρατηρείται και όσον αφορά τα περιοδικά ιεραποστολικών σπουδών και προβληματισμού. Πρόσφατη καταγραφή[7]ανεβάζει τον αριθμό τους στα 76. Πολλά εκδίδονται εντύπως και ηλεκτρονικώς ταυτοχρόνως, άλλα μόνο ηλεκτρονικώς και μερικά μόνο εντύπως[8]. Εδρεύουν σε διάφορα μέρη της υφηλίου, άλλα έχουν ομολογιακή και άλλα οικουμενική φυσιογνωμία, άλλα επικεντρώνουν στα ζητούμενα μιας γεωπολιτισμικής ενότητας, άλλα φιλοξενούν ευρύτερους προβληματισμούς. Από πλευράς γλωσσών κυριαρχούν τα αγγλικά, ακολουθούν γαλλικά ή γερμανικά, εμφανίζονται όμως και γλώσσες όπως ισπανικά, νορβηγικά, ολλανδικά, κορεάτικα, ιαπωνικά, ινδονησιακά (άλλοτε με παράλληλη αγγλική έκδοση, άλλοτε όχι). Στην καταγραφή δεν θα βρούμε Ορθόδοξη παρουσία, ούτε στα ελληνικά ούτε σε άλλη γλώσσα. 
Αλλά και στην καταγραφή των ιεραποστολικών ενώσεων και ινστιτούτων, που αναφέραμε παραπάνω, θεσμική Ορθόδοξη παρουσία (δηλαδή όχι απλώς περιστασιακή παρουσία ατόμων) μπορεί να υποψιαστεί κανείς μόνο στην περίπτωση της «Κεντροευρωπαϊκής και Ανατολικοευρωπαϊκής  Ένωσης Ιεραποστολικών Σπουδών («CentralandEasternEuropeanAssociationforMissionStudies»), που ιδρύθηκε το 2002 και την οποία συγκροτούν φορείς διαφόρων ομολογιών, ανάμεσα στους οποίους και το «Ορθόδοξο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιεραποστολικής, Οικουμενισμού και Νέων Θρησκευτικών Κινήσεων» της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο όμως αποτελεί μια ιδιότυπη ρωσική παρουσία και εργάζεται διομολογιακά[9]. Πέραν τούτου, όμως, απουσιάζουν ολότελα από την εν λόγω καταγραφή φορείς όπως το «Ιεραποστολικό Ινστιτούτο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού («Missions Institute of Orthodox Christianity»), που λειτουργεί στη Βοστώνη από το 2010 στο πλαίσιο του Ελληνικού Κολλεγίου και της Ελληνορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού.
Μια έρευνα και καταγραφή της ύπαρξης ή  της ανυπαρξίας ιεραποστολικών σπουδών και μελέτης του σύγχρονου παγκόσμιου Χριστιανισμού (μιας μελέτης που υπερβαίνει την εξέταση της οικουμενικής κίνησης) στον Ορθόδοξο θεολογικό και εκκλησιαστικό χώρο, είναι, ομολογουμένως,  ένα εγχείρημα που ο γράφων έχει ξεκινήσει. Αν το δύσβατο του εδάφους θα επιτρέψει την ολοκλήρωση αυτής της πορείας, παραμένει ερώτημα ανοιχτό.





[1]Βλ. Peter Vethanayagamony, “Mission from the Rest to the West”, Mission after Christendom. EmergentThemes in Contemporary Mission (επιμ. Ogbu U. Kalu, Peter  Vethanayagamony, Edmund Kee-Fook Chia), εκδ. Westminter John Knox Press, Louisville, Kentucky 2010, σσ. 59-61. Πρβλ. Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, «Αποτύπωση της χριστιανικής πραγματικότητας ανά την υφήλιο», Νέα Εστία 1849 (2011), σσ. 779-782.
[2]Alan Neely, “The Teaching of Mission”, Toward the 21st Century in Christian Mission (επιμ. James M. Phillips & Robert T. Coote), εκδ. Eerdmans, Grand Rapids, Michigan 1993, σσ. 269-270.
[3]Gerald H. Anderson, “Professional Academic Associations for Mission Studies”, International Bulletin of Missionary Research 37.1 (1013), σσ. 13-16.
[4]Anderson, ό.π., σ. 16.
[5]Ο AndrewF. Walls (1928 - ) είναι διακεκριμένος ειδικός της Ιεραποστολικής και ερευνητής του αφρικανικού Χριστιανισμού, ο οποίος, συν τοις άλλοις, διετέλεσε διευθυντής του περίφημου το «Κέντρου Μελέτης του Παγκόσμιου Χριστιανισμού» στο Εδιμβούργο. Χαρακτηριστικό είναι το βιβλίο του The Cross-Cultural Process in Christian History. Studies in the Transmission and Appropriation of Faith, εκδ.  Orbis Books, Maryknoll, New York, 2002.
[6]Βλ. International Bulletin of Missionary Research 37.2 (1013), σ. 110.
[7]Πρβλ. προηγούμενη αναφορά μου: «(Ιερ)αποστολ(ικ)ή: Μια υπόθεση με πάρα πολλές παρενθέσεις. Ζητήματα σπουδής, από την Ευρώπη μέχρι τον Τρίτο Κόσμο σήμερα», Σύναξη 103 (2007), σσ. 67-76 και, επεξεργασμένο, στο βιβλίο μου: Η Εκκλησία γίνεται όταν ανοίγεται. Η ιεραποστολή ως ελπίδα και ως εφιάλτης, εκδ. Εν Πλω, Αθήνα 22009, σσ. 307-324.
[8]JonathanJ. Bonk, EricaStalcup, WendyJennings, DwightP. Baker, “MissiologicalJournals. AChecklist”, InternationalBulletin of Missionary Research 37.1 (1013), σσ. 42-49. Η καταλογογράφηση δίνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία κάθε περιοδικού: διευθυντή, έτος ίδρυσης, θεολογικό προσανατολισμό, συχνότητα έκδοσης και διεύθυνση (συμβατική και ηλεκτρονική).
[9]Βλ. Wil Van Den Bercken, “Theological Education for Laypeople in Russia, Belarus and Ukraine: a Survey of Orthodox and Catholic Institutions”, Religion, State & Society32.3 (2004), σ. 305.  Επίσηςhttp://www.biblicalstudies.org.uk/pdf/rss/32-3_299.pdf
 

Ομιλία για την Ιεραποστολή στην Ουγκάντα

$
0
0

Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013, στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής , μετά τη Θεία Λειτουργία με αφορμή την οργάνωση και πραγματοποίηση της δεύτερης αποστολής της Μονής μας στην Ουγκάντα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2013.Την ομιλία θα συνοδέψει προβολή φωτογραφιών από την αποστολή και κατάθεση εμπειριών από νέους που φέτος ταξίδεψαν στην αφρικανική χώρα.
 

Χειροτονίες Πρεσβυτέρου και Διακόνου στην Αλεξάνδρεια

$
0
0
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

xeirotalejandria
 
Την 14η Σεπτεμβρίου 2013, ημέρα κατά την οποία η Αγίας μας Εκκλησία εορτάζει την Ύψωση του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, Σεπτή Εντολή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, ετέλεσε στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Ζαχαρία Ενώχ, καταγομένου εκ Τανζανίας, πτυχιούχου της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας, καθώς και την εις Διάκονον χειροτονία του π. Ραφαήλ Κοροβέση.
Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ ετέλεσε την Ύψωση του τιμίου Σταυρού και εκήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος στο νόημα του Σταυρού στη ζωή των χριστιανών αλλά και την σταυρική ζωή και μαρτυρία που καλούνται πλέον να έχουν οι δύο νέοι Κληρικοί του Πατριαρχείου, τονίζοντάς τους πως η Ιερωσύνη δεν είναι μόνο αξίωμα, αλλά πρωτίστως διακονία μέσα στην Εκκλησία και τον Κόσμο, ενώ τέλος μετέφερε και τις πατριαρχικές ευχές του Μακαριωτάτου προς τους δύο νεοχειροτονηθέντες.
 
xeirotalejandreia1
 
xeirotalejandreia2
 
xeirotalejandreia3
 
xeirotalejandreia4
 

Το νέο τεύχος του περιοδικού "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"

$
0
0

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Η κυκλοφορία του περιοδικού "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"αποτελεί μια προσπάθεια του Ιεραποστολικού Συνδέσμου να γίνει γνωστό το έργο του. Το περιοδικό αποστέλλεται και διανέμεται πάντοτε δωρεάν. Οι αγαπητοί δωρητές, φίλοι και συνεργάτες της Ιεραποστολής μπορούν να συμβάλλουν στο να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο του Συνδέσμου αποστέλλοντας διευθύνσεις γνωστών, φίλων και συγγενών.
ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ
ΠΕΡΙΕΧΟΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

Θέματα Περιοδικού

αριθμός τεύχους 94, Γ΄ Τρίμηνο, Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2013
  • Είναι η Ορθοδοξία η μοναδική κιβωτός της σωτηρίας των ανθρώπων;
  • Η πείνα στην Αφρική. Προβληματισμοί από την Ιεραποστολή της Κένυας
  • Η πορεία της Ιεραποστολής στην Κούβα
  • Σταυροαναστάσιμη ελπίδα από το Ορφανοτροφείο Θηλέων της Καλκούτας των Ινδιών
  • Ήρθα εδώ να υπηρετήσω τον φτωχό αδελφό μας
  • Ιερουργώντας στο Κονγκό…
  • Η ζωή εδώ στο Μαλάουι
  • Η Κυβέρνηση του Κονγκό τιμά την Ορθόδοξη Ιεραποστολή.
 http://www.ierapostolos.gr/magazine.php

OCMC 2013 Teaching Team to Kenya

$
0
0


































The Orthodox Christian Mission Center is the official international missions agency of the Assembly of Bishops. http://www.ocmc.org/
General Information
The Orthodox Christian Mission Center(OCMC) is the official international missions agency of the Assembly of Bishops.

Mission Statement

To help fulfill the Great Commission of Christ(Matthew 28:16); the Orthodox Christian Mission Center(OCMC) strives to establish vibrant Eucharistic communities throughout the world, to develop and support indigenous church leaders, and to strengthen the infrastr...
ucture of their churches. OCMC carries out this work primarily, though not solely, in countries where Christianity is in the minority and where the Gospel message has not been proclaimed. OCMC will recruit, train, send, and support Orthodox missionaries to preach, teach, baptize, construct, and minister to the spiritual and physical needs of those being served and saved.

Purpose

OCMC has been sanctioned by SCOBA to help the faithful of North America to proclaim the fullness of the Orthodox Christian Faith with the world. Each year hundred of Orthodox Christians answer the call to make disciples of all nations through one of OCMC’s many initiatives which include:

Missionary Service
Orthodox Mission Teams
Support a Mission Priest (SAMP) Program
Agape Canister Program
OCMC Ambassador Program

Οι λιγοστοί Έλληνες της Λιβύης τίμησαν την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

$
0
0
Dogma Newsdesk
Την ύψωση του Τιμίου Σταυρού γιόρτασαν οι λιγοστοί Έλληνες που ζουν στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Τριπόλεως Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Καραγκούνης, ο οποίος μοίρασε στους λιγοστούς Έλληνες που ζουν στην περιοχή βασιλικό από τον δίσκο του Σταυρού.

Τα τελευταία χρόνια ο ελληνορθόδοξος Ναός του Αγίου Γεωργίου των Σκλάβων όπου και η έδρα της Μητρόπολης, έχει δεχθεί αρκετές επιθέσεις από ακραία ισλαμιστικά στοιχεία.

 
http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=3724&catid=13

Ευχαριστήριες επιστολές προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, απέστειλαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος

$
0
0

Romfea.gr

prokathimenoi
 
Ευχαριστήριες επιστολές προς τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, απέστειλαν ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β'και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ'.
Οι Προκαθήμενοι απέστειλαν επιστολή με αφορμή την συμμετοχή τους, στους εορτασμούς για τα 1025 χρόνια από την επέτειο του βαπτίσματος των Ρως.
Στην επιστολή του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, μεταξύ άλλων αναφέρει:«Διά του παρόντος αδελφικού Γράμματος επιθυμούμεν ίνα εκφράσωμεν, εν αγαλλιάσει πνευματικκαι ευγνωμοσύν, ολοθύμους ευχαριστίας διά την πολλαπλώς εκφρασθείσαν αγάπην και την φιλάδελφον μέριμναν της εγνωσμένης ευγενείας Υμών».
Ενώ προσθέτει: «Η ημετέρα παραμονή μεθ’ Υμών, τα πολύτιμα δώρα της αγαπώσης Υμετέρας καρδίας, η χρήσιμος ανταλλαγή απόψεων περί ζητημάτων αμφοτέρων των Πατριαρχείων και πάντα τα γενόμενα υπέρ της ανέτου και αβραμιαίας φιλοξενίας ημών, ως και της τιμίας υμετέρας συνοδείας, εδημιούργησαν συναισθήματα βαθείας αγάπης και ευγνωμόνου διαθέσεως προς Υμάς προσωπικώς και προς την Αγιωτάτην Εκκλησίαν της Ρωσίας».
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, από την πλευρά του τονίζει: «Χάριτι Θεού, ευγενεί δε και φιλαδέλφπροσκλήσει της Υμετέρας λιάν αγαπητής και περισπουδάστου Υμίν Μακαριότητος, ηξιώθημεν συμμετασχείν μετά της τιμίας Ημών συνοδείας των πανηγυρικών εορτασμν επί τ 1025επετείαπό της Βαπτίσεως των Ρως».
«Η λειτουργική ευχαριστιακή Ημν κοινωνία ατη προεξετάθη και εις την συνεργασίαν των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών μετά της Υμετέρας λιάν αγαπητής και περισπουδάστου Υμίν Μακαριότητος, Ημών δε προσωπικώς μετ΄Αυτής διά θέματα διμερή αφορώντα τάς Εκκλησίας Ημών», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας υπογραμμίζει: «Συνηντήθημεν, ως Προκαθήμενοι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, μετά του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαδιμήρου Πούτιν και εβεβαιώθημεν παρ΄Αυτού περί διά συμπαράστασιν εις τας κατά τόπους Ορθοδόξους Εκκλησίας».
 
 
Viewing all 15997 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>