Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 16000 articles
Browse latest View live

Όταν τὴν ἡμέρα τῆς Πεντηκοστῆς φωτίστηκαν οἱ μαθηταί ἀπό τὸ Ἅγιο Πνεῦμα, πρώτη Του ἐνέργεια ἦταν ἡ Ἱεραποστολή

$
0
0
Τσωτηριδες ργο τοΚυρίου πάνω στή γ  εχε, μτν σταύρωση κατν νάσταση Του, τελειώσει. Μιά μάδα ουδαίων, πού Τν κολούθησαν, νοιωσαν τν πρωτόγνωρη κανείπωτη χαρά, ποδινε στν νθρωπο τσυναίσθημα, λλά κατγεγονός τς ληθινς λυτρώσεως. Στγεγονός μως ατό τς λυτρώσεως πρεπε νπάρη μέρος λη οκουμένη. Τδένδρο ποφυτεύτηκε, πρεπε νμεγαλώση, νπλωθκανσκεπάση "πεδία καρη καπσαν γν". Κάτω πό τν σκιά του, πολύτρωνε πό τκαμα τοκόσμου πρεπε νσυνταχθον λεύθερα, σοι θελαν νζητήσουν προστασία.
πρώτη ντολή, ποδωσε στος μαθητές Του νστάς Κύριος ταν τ "Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τθνη βαπτίζοντες ατούς  ες τνομα τοΠατρός κατοΥοκατογίου Πενύματος (Ματθ. κη 19).
τσι ταν τν μέρα τς Πεντηκοστς φωτίστηκαν ομαθηταί πό τγιο Πνεμα, πρώτη του νέργεια ταν εραποστολή. Διελάλησαν τμεγαλεα τοΘεο.
πό τν μέρα κείνη ρχισε μιά  πρωτάκουστη δυναμική κστρατεία γιά τν πραγματοποίηση τς πρώτης ντολς τοναστάντος Κυρίου.
Οπόστολοι, λλά καπιστός λαός τοΘεοδιναν τμαρτυρία τς πίστεως. Καταν κοσμική ξουσία ντέδρασε λόγος τοΚυρίου δν "δέθηκε".
μαρτυρία συνδέθηκε μτμαρτύριο τοαματος.
Καταν τμαρτύρια τοαματος σταμάτησαν ρχισε να λλο εδος μαρτυρίου καπαρουσιάστηκαν να λλο εδος μάρτυρες, ποπραν στχέρια τους τν μεγάλο γνα γιά τν διάδοση τοχριστιανισμο. Ατοί εναι ομοναχοί, οληθινοί διάδοχοι τν μαρτύρων, πομτν καθημερινό τους γώνα φεραν ττροπαιοφόρο λάβαρο τοσταυροσνέες ψυχές κανέους κόσμους.
Σήμερα, στπιστό λαό τς κκλησίας μας χει καπάλι δοθπό τν Θεό, τβαρύ προνόμιο νσυμβάλλη στμεγάλο ργο γιά τν διάδοση τς ρθοδόξου Πίστεώς μας σλαούς ποδν γνώρισαν κόμα τν Σωτρα Χριστό.
 

Η Εκκλησία των Φιλίππων και η Ιεραποστολή

$
0
0
 
Η Εκκλησία των Φιλίππων που ιδρύθηκε από τον Απόστολο Παύλο το 50 μ.Χ. όταν εκείνος, όπως περιγράφουν οι Πράξεις των Αποστόλων, βρισκόμενος στην Τρωάδα είδε τον Μακεδόνα άνδρα που καλούσα εναγώνια «διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν», θεωρούσε ανέκαθεν χρέος τον Ευαγγελισμό των ανθρώπων δι' αυτό συμπαραστάθηκε και βοήθησε το έργο των Αποστόλων.
Αναφέρεται στο ιστ' βιβλίο των Πράξεων ότι η πρώτη χριστιανή γυναίκα η Αγία Λυδία η Φιλιππησία, αφού δέχθηκε το κήρυγμα του Παύλου και βαπτίστηκε αυτή και όλος ο οίκος της, με πολύ και ευλαβή επιμονή ανάγκασε τους Αποστόλους να μείνουν στο σπίτι της, «και παραβιάσατο ημάς».
Την αγάπη τους προς τον Απόστολο Παύλο και το έργο του έδειξαν με επανειλημμένες αποστολές βοηθημάτων και όταν βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη, στην Κόρινθο και στην Ρώμη είναι οι Εκκλησιαστικές «λογίες», που ο Απόστολος κατ' εξαίρεσιν και μόνον εδέχετο από την Εκκλησία των Φιλίππων.
Όταν δε  Απόστολος Παύλος ήταν φυλακισμένος στην Ρώμη οι Φιλιππήσιοι έστειλαν την «λογίαν» τους με τον Επαφρόδιτο, τον εκλεκτό από τους εν Χριστώ αδελφούς, που πολύ ταλαιπωρήθηκε και κινδύνεψε «ησθένησε παραπλήσιον θανάτου».
Και κλείνει ο Απόστολος Παύλος την προς Φιλιππησίους Επιστολήν του με τους ευχαριστήριους αυτούς λόγους.
«Ξέρετε και ενθυμείσθε ω Φιλιππήσιοι, ότι εις την αρχήν του Ευαγγελικού μου κηρύγματος προς σας, όταν διά πρώτην φοράν ήλθον εις Φιλίππους και από εκεί ξεκίνησα, διά την Μακεδονία, καμία Εκκλησία δεν επικοινώνησε μαζί μου με λογαριασμόν δοσοληψίας, καμία δεν έλαβα βοήθειαν, παρά μόνον από σας.
Διότι και όταν ήμουν εις την Θεσσαλονίκην και μιά και δυό φορές μου στείλατε βοηθήματα διά τας ανάγκας τας ιδικάς μου και του έργου μου. Σας τα γράφω αυτά όχι διότι εγώ ενδιαφέρομαι και ζητώ δώρον, αλλά διότι ενδιαφέρομαι και ζητώ πνευματικόν καρπόν, ο οποίος από την καλήν αυτήν πράξιν σας, θα προκύψη πλούσιος διά σας. Έλαβα από τον Επαφρόδιτον αυτά που εστάλησαν από σας και τα οποία είναι ευώδες άρωμα, θυσία ευπρόσδεκτος και ευάρεστος εις τον Θεόν. Ο δε Θεός μου, ο οποίος ανταμείβει και βραβεύει τα καλά έργα της αγάπης, θα πληρώσει και θα ικανοποιήσει κάθε ανάγκη σας, σύμφωνα με τον άπειρον πλούτον των ανεκτιμήτων αγαθών του». Η Εκκλησία των Φιλίππων όπως και όλο το γένος μας, πέρασε από πολλές δοκιμασίες, Τουρκοκρατία, Βουλγαρική κατοχή, εμφύλιο πόλεμο. Δέχθηκε τους ηεριζωμένους Έλληνες της Μ. Ασίας και Θράκης και μόλις ορθοπόδησε ανέλαβε να ξεπληρώσει το χρέος του ευαγγελισμού των ανθρώπων σε περιοχές της γης που αγνοούσαν το όνομα του Σωτήρος Χριστού.
Αντίδωρο αγάπης και σεβασμού προς τον Απόστολο Παύλο, Ο Ναός του Αποστόλου στο Ναγκαμπάλε της μακρινής Ουγκάντας. Θεμελιώθηκε με χρήματα των χριστιανών της Εκκλησίας των Φιλίππων το 1973.
Το Γραφείο της Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ιεράς Μητροπόλεως με τις προσφορές της αγάπης των χριστιανών στήριξε και στηρίζει το έργο των Ιεραποστόλων στην Αφρική και την Ασία, φιλοξένησε πολλούς από αυτούς, έδωσε υποτροφίες σε σπουδαστές που ήρθαν για σπουδές στην χώρα μας, στέλνει δέματα με ρουχισμό, φάρμακα σχολικά είδη στους ιθαγενείς νεοφώτιστους αδελφούς μας και σημαντικά ποσά για την τέλεση βαπτίσεων.
Το σχολείο που θεμελιώθηκε και κτίσθηκε στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Παύλου στο Ναγκαμπάλε της Ουγκάντας μαρτυρεί την αγωνία και το ενδιαφέρον της Εκκλησίας των Φιλίππων παράλληλα με την σωτηρία του λαού αυτού και για το μορφωτικό τους επίπεδο.
Ο δεύτερος Ναός του Αγίου Αποστόλου Λουκά που θα κτίσθηκε  λίγο έξω από την Καμπάλα πρωτεύουσα της Ουγκάντας είναι η συνέχεια του Ιεραποστολικού έργου.
Όμως το αποκορύφωμα όλων των προσπαθειών ήταν η προσωπική μετάβαση του Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ με ομάδα κληρικών και λαϊκών συνεργατών του Γραφείου της Ιεραποστολής τον Οκτώβριο του 1992 στην Αφρική, Κένυα και Ουγκάντα.
Το 50 μ.Χ. ο Μακεδόνας άνδρας εμφανιζόμενος εν οράματι στον Απόστολο Παύλο στην Τρωάδα του είπε «Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν». Και η Αποστολική Μητρόπολις των Φιλίππων διάβηκε γη και ουρανό και έφθασε στην καρδιά της Αφρικής να μεταφέρει το μήνυμα το χαρμόσυνο, ότι ο Θεός κατέβηκε στην γη, ντύθηκε την μορφή του δούλου και έγινε και άνθρωπος, σταυρώθηκε και αναστήθηκε και καλεί όλους τους ανθρώπους κοντά του στην ανάπαυση και την σωτηρία.
Και δέχτηκαν το σωτήριο μήνυμα οι αδελφοί μας όπως η γη την δροσιά του ουρανού και δόξασαν τον Θεό της αγάπης που τους επισκέφθηκε.

Από την Επίσκεψη στην Αφρική. Οι εκ Καβάλας κληρικοί και λαϊκοί, ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεπόλεως και Θάσου κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ και ο Επίσκοπος Ριρούτας ΜΑΚΑΡΙΟΣ με τους Ιεροσπουδαστές της Ορθοδόξου Πατριαρχικής Σχολής προ του Ιερού Ναού Αγίου Μακαρίου στο Ναϊρόμπι της Κένυας.
 
Ένα μακροχρόνιο όνειρο που με την χάρη του Θεού γίνεται πραγματικότης.
Το κλιμάκιο του Γραφείου Ιεραποστολής της Μητροπόλεως των Φιλίππων 19 μέλη, ο Σεβασμιώτατος, τρεις κληρικοί και δεκαπέντε λαϊκοί, με το ξημέρωμα της 30ης Σεπτεμβρίου, έπειτα από πτήση επτά περίπου ωρών βρέθηκε από την Αθήνα στο κέντρο περίπου της Αφρικής.
Στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, πρωτεύουσα της Κένυας, μας περίμενε με συνεργάτες του ο Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας, Ο Κύπριος την καταγωγή, ο Ριρούτας ΜΑΚΑΡΙΟΣ.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μας οδήγησε στο Ιεραποστολικό κέντρο Άγιος Μακάριος. Βρίσκεται στα προάστια της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι, στην πάμπτωχη περιοχή της Ριρούτας, ένδεκα περίπου χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλεως. Το Ιεραποστολικό κέντρο είναι θα λέγαμε το κόσμημα αυτής της περιοχής. Ένα κτιριακό συγκρότημα με άνετες εγκαταστάσεις. Στο κέντρο ο ναός, αφιερωμένος στον άγιο Μακάριο, από τον ιδρυτή του Κέντρου αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο, ο οποίος συνεδέθη με την περιοχή και τους ανθρώπους της όταν ήταν εξόριστος στις Σεϊχέλες.
Δεξιά και αριστερά του Ναού κτίρια που γίνονται τα μαθήματα του Σεμιναρίου και οι άλλες εγκαταστάσεις, το Επισκοπείο, το Οικοτροφείο, που διαμένουν οι σπουδαστές, από την Κένυα, Ουγκάντα και Τανζανία αυτοί που ετοιμάζονται να γίνουν οι αυριανοί κληρικοί, που θα υπηρετήσουν το έργο της Ιεραποστολής.
Η ευγένεια του ύφους και η αρμονία των φωνών τους στην δοξολογία που έψαλλαν στον Ναό και στα τραγούδια που τραγούδησαν στο προαύλιο, εξέφρασαν την ευχαριστία τους στον Θεό για την δική μας παρουσία εκεί.
Η ενημέρωση που μας έκανε στο Επισκοπείο την ώρα του κεράσματος ο Επίσκοπος Μακάριος μας γέμισε αισθήματα χαράς.
Οι εκατόν πενήντα περίπου ορθόδοξες ενορίες με τους 60-70 ιερείς, είναι μια ελπιδοφόρα αρχή για το μέλλον της Ορθοδοξίας στην περιοχή αυτή.
Φύγαμε σχεδόν βράδυ από το Ιεραποστολικό Πατριαρχικό Σεμινάριο, αφού στο μεταξύ δώσαμε τα δώρα που μεταφέραμε για τους σπουδαστές, γεμάτοι από συγκίνηση και ελπιδοφόρες εντυπώσεις.
 
Από τα εγκαίνια του Ι. Ναού Αγ. Παύλου στο Νακαμπάλε της Ουγκάντας. Ο ιερός κλήρος και οι αφρικανοί πιστοί λιτανεύουν τα άγια λείψανα πριν τα αποθέσουν εντός της αγίας Τραπέζης.

Το απόγευμα του Σαββάτου στις 3 Οκτωβρίου 1992, μετά από μία ώρα περίπου πτήση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ήταν πάνω από την λίμνη της Βικτώριας, προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο του Έντεπε 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ουγκάντας κ. Θεόδωρος Ναγκυάμα, γνωστός στην πόλη της Καβάλας από τις πολλές επισκέψεις του.
Στις 5 το απόγευμα φθάσαμε στο Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο της Καμπάλα. Μέσα σ' έναν λόφο που δεσπόζει, υπάρχει ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου, το Επισκοπείο, τα πολυδύναμα Σχολεία, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο με τους 1.000 περίπου μαθητές, το Κέντρο Υγείας, το μικρό τυπογραφείο και το Οικοτροφείο.
Μετά το ξημέρωμα της Κυριακής 4ης Οκτωβρίου αρχίζει η ολοκλήρωση των τελευταίων ετών, είναι η ημέρα των εγκαινίων του Ναού του Αποστόλου Παύλου στο NAKABALE.
Μετά το ταξίδι δύο περίπου ωρών από την πρωτεύουσα, στο προαύλιο του Ναού μας περίμεναν οι χριστιανοί που είχαν φθάσει από πολύ νωρίς πεζοπορώντας. Η χαρά τους και η αγάπη τους εκφραζόταν με τις αυθόρμητες κραυγές και τα χαρούμενα τοπικά τραγούδια. Μπροστά μας ο Ναός του Αποστόλου Παύλου το δημιούργημα της αγάπης των χριστιανών της Μητροπόλεως των Φιλίππων. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι είναι από τα ωραιότερα οικοδομήματα που υπάρχουν εκεί.
Μέσα σε λίγη ώρα κρεμάστηκαν οι Εικόνες, οι Κανδήλες, τα Βήλα των θυρών, τοποθετήθηκαν τα ιερά σκεύη, προσφορά όλα αυτά των χριστιανών της Καβάλας και ετοιμάστηκε ο Ναός για τα εγκαίνια.
Μέσα στον κατάμεστο Ναό μπροστά στα άδολα μάτια των ανθρώπων, που έβλεπαν πρωτόγνωρα πράγματα, μέσα σε μιά ατμόσφαιρα κατάνυξης με τους ύμνους που απευθύνονταν στο εν Τριάδι άγιο Θεό στην τοπική γλώσσα και στα Ελληνικά, άρχισε η τελετή των εγκαινίων. Ο Μητροπολίτης Φιλίππων κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ κρατώντας στο ένα χέρι την λειψανοθήκη με τα άγια λείψανα και με το άλλο το άγιο μύρο εκχέοντας το άγιο μύρο στα άγια λείψανα μπροστά στην Ωραία Πύλη, εκφώνησε το «Αιωνία η μνήμη των μακαρίων κτητόρων της αγίας Εκκλησίας ταύτης». Και ένιωθε κανείς την χάρη του αγίου Πνεύματος ζωντανή, αλλά και την παρουσία όλων εκείνων που με την προσφορά αλλά και την διάθεση έγιναν οι κτήτορες του Ναού του Αποστόλου Παύλου.
Τα άγια λείψανα με τα ονόματα των κτητόρων των ζώντων και των κεκοιμημένων τοποθετήθηκαν στο κέντρο της αγίας Τραπέζης και σφραγίστηκαν.
 Η αγία Τράπεζα πλύθηκε, μυρώθηκε, ντύθηκε με το κατασάρκιο και τα καλύμματα και ετοιμάστηκε για την θεία λειτουργία.
Και ακούστηκε στον Ναό και μεταφέρθηκε από τον άνεμο σ' όλη την περιοχή το «Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος», και αγιάστηκε ο τόπος όλος.
Χριστέ μου τι αναίμακτη λατρεία ήταν εκείνη στον καινούργιο Ναό του Αποστόλου Παύλου, στην καρδιά της Αφρικής;
Η συγκίνηση μεγάλωσε όταν μετά την Μικρά Είσοδο πριν από τον τρισάγιο ύμνο, κατά την αρχαία τάξη παρενεβλήθη το Μυστήριο του Βαπτίσματος και του Χρίσματος. Τριάντα επτά άνθρωποι αγόρια και κορίτσια, βρέφη, νήπια, ή και μεγαλύτεροι στην ηλικία, ακόμα και ώριμοι δέχτηκαν το άγιο Βάπτισμα και έγιναν μέλη του Σώματος του Χριστού.
Ανάδοχοι όλοι οι Καβαλιώτες που είχαν την ευλογία να συμμετάσχουν στην Ιεραποστολική αυτή πορεία. Κοινωνήσαμε σχεδόν όλοι των αχράντων μυστηρίων στις 2 το μεσημέρι που τελείωσε η θεία λειτουργία και ευχαριστήσαμε το Θεό για τις ευλογίες που μας επεφύλαξε.
Μετά από τη θεία λειτουργία στ ευρύχωρο και καταπράσινο προαύλιο του Ναού άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις, παρουσία των κρατικών και τοπικών αρχών της Ουγκάντας.
Σωστό πανηγύρι. Ομιλίες, χοροί και τραγούδια, ο Εθνικός μας Ύμνος στα Ελληνικά από τα παιδιά της Ουγκάντας όπως και το Υπερμαχώ, η προσφορά φαγητού ήταν εκείνα που συμπλήρωσαν την χαρά.
Ώρες ολόκληρες παρέμειναν στη θέση τους καθισμένοι στο γρασίδι χιλιάδες άνθρωποι, τραγουδώντας και εκδηλώνοντας την χαρά τους για την παρουσία μας. Ιδιαίτερα δε όταν τους ανακοινώθηκε από τον Σεβασμιώτατο ότι θα βοηθήσουμε στην ανέγερση σχολείου και ιατρείου, στον ίδιο χώρο και δόθηκε το πρώτο χρηματικό ποσό, η χαρά και η ευγνωμοσύνη έγινε παραλήρημα.
Όταν τελικά μας άφησαν να φύγουμε είχε σχεδόν νυχτώσει. Μιά μέρα που την περιμέναμε και την ονειρευόμασταν χρόνια, πέρασε με τη χάρη του Θεού. Ο Σταυρός που λάμπει στην σκεπή του εγκαινιασμένου Ναού του Αποστόλου Παύλου κάτω από τον καυτερό αφρικανικό ήλιο και στα στήθη των αφρικανικών παιδιών με την λευκή πιά ψυχή και τα ορθόδοξα ονόματα βαπτίστηκαν εκείνη την ημέρα, θα μείνουν ανάμνηση παντοτινή. Αργά επιστρέψαμε στην Καμπάλα δοξάζοντες τον Θεό, γιατί εξ' ονόματος όλων των χριστιανών των Φιλίππων κάναμε το καθήκον μας προς τον Θεό και εκπληρώσαμε το οφειλόμενο χρέος μας προς τον δικό μας διδάσκαλο και φωτιστή τον Απόστολο Παύλο.
Οι επόμενες ημέρες της παραμονή μας στην φιλόξενη Ουγκάντα ήταν γεμάτες εκπλήξεις και συγκινήσεις.
Συνοδευόμενοι από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ουγκάντας κ. Θεόδωρο και τους συνεργάτες του επισκεφθήκαμε τις ενορίες των Εισοδίων της Θεοτόκου, του Αγίου Αντωνίου, της Μεταμορφώσεως και Αναστάσεως του Χριστού, τα σχολεία και το Κέντρο υγείας, που λειτουργεί με τις ευλογίες και την φροντίδα της Εκκλησίας. Αποχαιρετήσαμε την Καμπάλα και το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο την Τετάρτη (7-10) στις 5 το απόγευμα και μαζί ολόκληρο το σχολείο που συγκεντρώθηκε να μας αποχαιρετήσει. Τα τραγούδια των μαθητών, τα δώρα του Επισκόπου, ο Εθνικός μας Ύμνος από τα στόματα των μικρών φίλων μας, ηχούν ακόμα στ΄ αυτιά και τις καρδιές μας. «Εσείς κάνατε το χρέος σας, φυτέψατε το δέντρο στην καρδιά της Αφρικής, δική μας υποχρέωση και ευθύνη είναι να το φροντίσουμε να το ποτίσουμε να μεγαλώσει και να καρποφορήσει» ήταν τα λόγια του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ουγκάντας κ. Θεοδώρου.
Από τα εγκαίνια του Ι. Ναού Αποστόλου Παύλου στο Νακαμπάλε της Ουγκάντας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φ.Ν.Θ. κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ουγκάντας κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ο Υπουργός Οικονομικών της Ουγκάντας, τοπικοί παράγοντες, οι εκ Καβάλας Κληρικοί και Λαϊκοί, πλήθος λαού μετά τα εγκαίνια προ του εγκαινιασθέντος Ναού του Απ. Παύλου.
 
Το ενδιαφέρον του Γραφείου της Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου αναζοπυρώθηκε με την εκεί επίσκεψη, όπου το κλιμάκιο της Ιεραποστολής με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο το φθινόπωρο του 1992, είδε τις πνευματικές αλλά και τις υλικές ανάγκες των εκεί αδελφών μας.
Έτσι τον Ιούλιο του 1994 με την επίσκεψη στην Καβάλα του Ιερέως π. Μακαρίου από την Ουγκάντα και της Ιεραποστόλου κ. Σταυρίτσας Ζαχαρίου, έγινε σύσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ και των αρμοδίων του Γραφείου της Ιεραποστολής και απεφασίσθη η ανέγερσης δευτέρου Ναού κοντά στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντας, για τις λειτουργικές ανάγκες των κατοικούντων στην περιοχή αυτή.
Ο Ναός θα αφιερωθεί στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, τον συνεργάτη στο Ευαγγελικό έργο του Αποστόλου Παύλου.
Για τον σκοπό αυτό δόθηκε στην Ιεραπόστολο κ. Σταυρίτσα Ζαχαρίου επιταγή 10.517 $ για το ξεκίνημα του όλου έργου.
 
Όταν έγιναν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αποστόλου Παύλου στο ΝΑΚΑΒΑΛΕ της Ουγκάντας στις 4 Οκτωβρίου του 1992 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΝ, ο Επίσκοπος Ουγκάντας κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ και οι εκεί τοπικοί παράγοντες ευχαριστούντες τον Σεβασμιώτατο, τους συνεργάτες του Γραφείου της Ιεραποστολής και όλους τους χριστιανούς της Μητροπόλεως Φιλίππων είπαν: «Ο Ναός του Αγίου Παύλου μεγαλοπρεπής, κόσμημα για την περιοχή και όλη την χώρα μας, θα καλύψει τις πνευματικές ανάγκες των ορθοδόξων χριστιανών της περιοχής. Όμως μαζί με την Εκκλησία πάει και το Σχολείο, όπου τα ορθόδοξα παιδιά θα μάθουν γράμματα και το θέλημα του Θεού». Και παρεκάλεσαν την βοήθειά μας για την ανέγερση σχολείου και Ιατρείου στον μεγάλο και όμορφο αυλόγυρο του Ναού.
Ο Σεβασμιώτατος έδωσε την υπόσχεση και το συμβολικό ποσό των 5.000 $ εκείνη την στιγμή και ζήτησε σχέδια και μελέτη για κατασκευή του έργου.
 

Αρχιερείς της Αλεξάνδρειας και των Ιεροσολύμων στο Λαγκαδά

$
0
0
   Ι.Μ. Λαγκαδά               
 

DSC 0022
 
Με περισσή λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάθηκε η Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή, η οποία είναι κατεξοχήν αφιερωμένη εις το Άγιον Πνεύμα το οποίον επεδήμησε επί τους Αγίους μαθητάς και αποστόλους του Κυρίου και εφώτισε αυτούς, καθώς και η εορτή του Γεννέσσιου του Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.
Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος-Πέντε Βρύσεων, της οποίας το Καθολικό τιμάται εις την Αγία Τριάδα.
Το απόγευμα της παραμονής της Εορτής ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μποτσουάνας κ.κ. Γενναδίου, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στο πανηγυρίζον ιερό παρεκκλήσιον του Ιωάννου του Προδρόμου – Ασκού.
Την κυριόνυμο ημέρας της εορτής του Αγίου Πνεύματος τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο εις το Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος – Πέντε Βρύσεων, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Λύδδης κ.κ. Δημητρίου (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο οποίος χοροστάτησε και του Όρθρου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μποτσουάνας κ.κ. Γενναδίου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο οποίος τυγχάνει αδελφός της Ιεράς Μονής και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.
Στο γεμάτο από πιστούς και προσκυνητές καθολικό της Ιεράς Μονής ετέθη προς προσκύνησιν ένα εκ των παλαιοτέρων αντιγράφων της εικόνος της Παναγίας του Καζάν, ενώ παρέστη και ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής του Ινστιτούτου διά την νόσον του Altheimer κ. Σταύρος Μπαλογιάννης.
Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Λύδδης  κ.κ. Δημήτριος, ο οποίος με την μεστή νοήματος και πνευματικού περιεχομένου ομιλία του αναφέρθη επακριβώς στην σήμερα τιμώμενη εορτή του Αγίου Πνεύματος.
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, με εγκάρδιους λόγους ευχαρίστησε τους παρισταμένους Αρχιερείς για την ολόθυμον συμμετοχής τους εις την Πανήγυρη της Ιεράς Μονής της Μητροπόλεως μας, συνεχάρη τον Καθηγούμενο Αυτής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ισαάκ Τσαπόγλου και την αδελφότητα της Μονής για την άρτια οργάνωση της πανηγύρεως, συνεχάρη την χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως «ο Απόστολος Παύλος» και τον Χοράρχη αυτής Μουσικολογιώτατο  Άρχων   Υμνωδό   της  Αγίας   και  Μεγάλης του Χριστού  Εκκλησίας   κ.   Γεώργιο   Φερεντίνο, η οποία απέδωσε τόσο ωραία τους ύμνους και τα τροπάρια της ημέρας καθώς και όλον τον κόσμο ο οποίος  παρέστη κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.
Το απόγευμα θα τελεσθούν τα θυρανοίξια του νέου Ιερού Ναού των Αγίων Ευγενίου του Τραπεζουντίου και Γρηγορίου του Καλλίδη, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Κολχικού.
Τα θυρανοίξια θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, ενώ παράλληλα θα τεθεί και σε προσκύνηση το Σεπτό και χαριτόβρυτο λείψανο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου του Τραπεζουντίου, το οποίο προσέφερε εις τον Μητροπολίτη μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Προκόπιος.
 
 
02
 
 
05
 

Η εορτή της Πεντηκοστής 2013 στο Κάιρο

$
0
0
     

alejandreia
 
Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 23η Ιουνίου 2013, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ εχοροστάτησε κατά τον Όρθρο, κι ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και τον Εσπερινό της Γονυκλισίας στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου Καΐρου, συλλειτουργούντων του νέου Επισκόπου Αργεντινής και Νοτίου Αμερικής της Ρωσσικής Εκκλησίας κ.Λεωνίδα (και μέχρι πρότινος Εξάρχου του Πατριαρχείου Μόσχας στο Κάιρο) καθώς και των Θεοφιλ.Επισκόπων Νιτρίας κ.Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου και Βαβυλώνος κ. Νήφωνος, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Π.Καΐρου.
Το τιμητικό παρόν έδωσε ο Κύπριος Πρέσβης κ. Σώτος Λιασίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Γιάννης Χατζαντωνάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Καΐρου κ. Νικόλας Βαδής και ο εκπρόσωπος των Αραβοφώνων Ορθοδόξων κ. Χούρι.

gonypetis
 
Να σημειωθεί ότι ο Μακ. Πατριάρχης  περιεκόσμησε τον νέον Επίσκοπο κ. Λεωνίδα με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Αποστόλου Μάρκου, ευχαριστώντας τον θερμά για την προσφορά του στην Αλεξανδρινή Εκκλησία, ενώ αναφέρθηκε στην επί μακρόν γνωριμία μαζί του, από τότε που είχε βρεθεί να σπουδάσει στην Ελλάδα, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του και στην ελληνική γλώσσα.
Τις ευχαριστίες προς τον νέον Επίσκοπο μετέφερε και στο επίσημο γεύμα που δόθηκε προς τιμήν του αργότερα το μεσημέρι στην Πατριαρχική Επιτροπεία, παρουσία του Ρώσου Πρέσβη στην Αίγυπτο κ.Σεργκέι Κιρπιτσένκο και της συζύγου του, όπου στην μεταξύ τους συζήτηση κυριάρχησαν οι στενές αδελφικές σχέσεις των δύο Πατριαρχείων.
Τέλος, να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας δόθηκαν προς προσκύνηση των πιστών τα ιερά λείψανα των Αγίων αυταδέλφων Ευμενίου και Παρθενίου οι οποίοι έζησαν οσιακώς στην Ιερά Μονή Κουδουμά της Κρήτης.
 

Με κατάνυξη το διήμερο της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος (2013) στην Τύνιδα

$
0
0
Romfea.gr

image


Με τις ευχές και ευλογίες της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κκ Θεοδώρου Β´, εορτάστηκαν με κατάνυξη η μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Καρθαγένης, την Τύνιδα, αλλά και στο Μαρόκο.
Για την Τύνιδα εφέτος πραγματοποιήθηκε συνεορτασμός των δύο παροικιών, της Ελληνικής και της Ρωσικής στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου.
Οι ακολουθίες ετελέσθησαν προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρθαγένης κ. Αλεξίου στην Ελληνική, τη Ρωσική και την Γαλλική γλώσσα, ενώ κατά το Θείο Κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος ετόνισε την μεγάλη σημασία και των συμβολισμό των Πυρίνων Γλωσσών, του Αγίου Πνεύματος δηλαδή, στη ζωή μας και την ολοκλήρωση της ανθρώπινης υπάρξεως μέσα από την ενότητα και την καθαρή αγάπη του Χριστού μεταξύ των μελών της Εκκλησίας Του, ανεξαρτήτως γλώσσας, εθνότητος και φυλής.
Γεγονός που βιώνει έντονα και η Παναφρικανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής σε κάθε άκρη της Μαύρης Ηπείρου.
Ιδιαιτέρως στις Εκκλησιαστικές Επαρχίες της ταραγμένης εσχάτως λεκάνης της Μεσογείου στη Βορειοισλαμική πλευρά της, αποκτά μεγάλη σπουδαιότητα να εορτάζεται με παρρησία και έντονα αισθήματα η Γενεθλιος ημέρα της Αγίας Εκκλησίας, που εξακολουθεί να διέρχεται δια πυρός και σιδήρου και να αποσκοπεί διαρκώς στον ευαγγελισμό και τη σωτηρία των ψυχών.
Εν τέλει το μήνυμα της Μεγάλης Εορτής, αλλά και οι εγκάρδιες ευχές του Πνευματικού Ποδηγέτου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Μακαριωτάτου κ. Θεοδώρου ακούστηκαν με χαρά και αγαλλίαση σε όλες της γωνιές του ισλαμικού μεν τώρα, ιστορικώς δε ενδόξου χριστιανικού τούτου ακροθινίου της Βορείου Αφρικής.

Περισσότερα...   http://romfea.gr/patriarxeia/patriarxeia/patriarxeio-alexandreias/17643-2013-06-24-12-39-43

Πυγμαίοι: εκεί που δεν υπάρχει το ψέμα

$
0
0

Από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής

   


 Ο εθισμός στη βιαιοπραγία της φύσης, ποιήματος του Θεού, αιχμαλωτίζει το νου στην οδύνη. Καταβάλλει προσπάθειες να αποδράσει, αναζητώντας την υπεροχή της γαλήνης. Προσδοκά να αντικρίσει εικόνες αγνότητας της καθημερινής ύπαρξης.
Ένα ταξίδι στην Αφρική, λουσμένο με ονειροπόλημα αγάπης, φθάνει στα χείλη του θρυλικού ποταμού Κονγκό και των παραποτάμων του. Εκεί, στα τροπικά δάση της βροχής, ζουν οι βραχύσωμοι Πυγμαίοι. Τους βλέπεις στεφανωμένους με «φύλλα αλήθειας» στο μέτωπο, γιατί αγνοούν την έννοια του ψεύδους. Αυτή η λέξη δεν αναστήθηκε ποτέ στη φυλή τους.
Ο εναγκαλισμός των Πυγμαίων με την ιστορία τούς συναντά κυρίως στη κεντρική λεκάνη της Αφρικής. Ήταν ήδη γνωστοί στον Όμηρο και τον Ηρόδοτο, λόγω του χαμηλού αναστήματός τους. Το μέσο ύψος την ανδρών φτάνει τα 1,45 μέτρα. Το όνομά τους άλλωστε οφείλεται στους Έλληνες· η λέξη «πυγμαίος» αναφέρεται στο ύψος τους και τους παρομοιάζει με την πυγμή.
Οι Πυγμαίοι ήταν οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Κονγκό. Ακολούθησε η μεγάλη νεγροειδής οικογένεια που ονομάζεται Μπαντού. Αργότερα απωθήθηκαν από αυτούς και σήμερα είναι διεσπαρμένοι σε μικρές ομάδες με διάφορα ονόματα: Μπα-Μπόγγο, Μπα-Γκιέλλι, Μπα-Τσούα, Μπα-Μπούτι, Μπα-Μπίνγκα, Άκκα, κ.α.
Σήμερα, ένα μέρος τους αγκιστρώθηκε στο δόλωμα της τεχνικής κοινωνικής εξέλιξης και εργάζεται στις πόλεις. Όμως τα γραφικά χωριά τους εξακολουθούν να προσδίδουν μια καλαίσθητη εικόνα της ζούγκλας. Κάθε κυκλική καλύβα, όπως είναι οι περισσότερες, έχει υποστηρίγματα από μικρούς κορμούς δένδρων, ενώ η στέγη είναι ντυμένη από χόρτα. Η περίμετρος παραμένει ανοιχτή για να διαπερνά ο αέρας και να τους δροσίζει από την αποπνικτική ζέστη και υγρασία.
Όταν η αυγή αποχαιρετά τη νύχτα, τούς βρίσκει έτοιμους να συμμετάσχουν στην εργασιακή σκυτάλη της ημέρας. Άλλοι πηγαίνουν στο κυνήγι για θηράματα, άλλοι ψαρεύουν με τις πιρόγες στα ποτάμια, άλλοι αναρριχώνται στα πανύψηλα δέντρα για συγκομιδή φρούτων ακόμη και μέλιτος από φυσικές κυψέλες.
Μόνο οι γυναίκες καλλιεργούν τη «μανιόκα». Από τις αποξηραμένες ρίζες αυτού του θάμνου παράγουν αλεύρι με το οποίο παρασκευάζουν ένα είδος χυλού. Συνοδεύεται στο φαγητό από κρέας ή ψάρι με ποικιλία φρούτων.
Τα παιδιά των Πυγμαίων εκπαιδεύονται από νηπιακή ηλικία στην τοξοβολία, ενώ οι γυναίκες γύρω από τις καλύβες πλέκουν με ψιλές κλιματόβεργες τα δίχτυα τους. Αυτά έχουν μήκος 40-80 μέτρα και ύψος 80 εκατοστά. Ένα παιδί 12 ετών είναι έτοιμο να ανδρωθεί, κυνηγώντας με τόξο και φέροντας το δίχτυ στους ώμους του. Κυκλώνει το ζώο απλώνοντας το δίχτυ και μετά είναι εύκολο να το στοχεύσει με το βέλος του.
Πολλές φορές, οι μεγάλες πορείες μέσα στο δάσος τα αναγκάζει να κοιμούνται τη νύχτα επάνω στα δέντρα, και το άλλο πρωί να συνεχίζουν, μέχρι να πετύχουν το σκοπό τους. Όταν όμως επιστρέφουν στο χωριό με αντιλόπη στην πλάτη, όλοι αρχίζουν ένα χαρμόσυνο χορό με μουσικές νότες δεξιοτεχνίας. Ο πλέον επίσημος χορός είναι του Ελέφαντα, ο οποίος ερμηνεύει την ισχύ του επιτυχημένου κυνηγού.
Οι μέρες ακολουθούν το παρελθόν, αφήνοντας τους Πυγμαίους να ζουν στην ελευθερία της ζούγκλας.
Η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, ευαίσθητοποιημένη από τη ζωή των Πυγμαίων, έχει αγκαλιάσει με στοργή ένα χωριό τους επί του ποταμού Ubangi, κοντά στη μικρή πόλη Impfondo στο βορειοανατολικό τμήμα του Κονγκό- Μπραζαβίλ. Ο Ιεραπόστολος π. Θεολόγος με ταπεινό φρόνημα εισήλθε στην είσοδο της καρδιάς τους!
Η απλότητα και η καλοσύνη του ενώθηκαν με τα δικά τους προτερήματα και καρποφόρησε πνευματικά στις ψυχές τους, βαπτίζοντάς τους στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν!



http://ierapostoles.gr/2013/06/%cf%80%cf%85%ce%b3%ce%bc%ce%b1%ce%af%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%ba%ce%b5%ce%af-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%88%ce%ad%ce%bc%ce%b1/

The Parish of Saint Stylianos Gymea, Sydney Australia, supports...

$
0
0
The Parish of Saint Stylianos Gymea supports the running of an Orthodox school in Nairobi, Kenya.
The school, St Clement's Orthodox School for Orphans was founded in September 2002. The aim of the school is to give Freedom from poverty through education. St Clement’s provides education to approximately 125 children who otherwise would not have been able to afford education in Kenya. The students of the school come from the surrounding villages of the Riruta-Satellite slum areas, on the outskirts of Nairobi. Some children walk up to 50 minutes to get to school each morning. The students within the school come from deprived backgrounds. Some are AIDS orphans, others are refugees from neighbouring war torn countries such as Burundi, Rwanda and the Congo. Others are children of single parent families who struggle to find work and survive.

St Clement’s began with two classes, a Pre-School class and a Kindergarten class in 2002 and has now expanded into a Primary school which currently goes up to Year 4. Each year St Clements continues to grow and take in an extra 20 students, and expand into the next grade.

In its early stages it became evident that teaching the children was a difficult task whilst they were hungry. The Parish of Saint Stylianos came to the call of this problem and raised money for a 'Feeding Program' to begin at the school. A member of the parish was present in Nairobi to start and run the project in its initial stages and keep local donors in Australia updated in the projects progress.


The Feeding Program provides 2 freshly cooked meals every school day for the students at the school, breakfast and lunch. Each year the parish organizes a Fundraising event (this years fundraiser will be on October 14 2012 at Parish of Saint Stylianos). People from parishes all over Sydney attend to support St Clements and receive updates on the schools fruitful progress (see details below).
If you would like to make a contribution to the Sutherland Kenya Fund,
please contact the Laiki Bank with the following account details to make a
donation via electronic payment or using a deposit slip in person.

Parish of Sutherland Kenya Account,
Laiki Bank, Sydney Branch,
BSB 942202 Account number 194480


For further information phone Eleni Vlahos0438 618 204 or email Eleni Vlahos
 
 
 
 
SPONSORSHIP CHILD THROUGH WORLD VISION
 
 
The Parish of Sutherland, St Stylianos Church sponsors a 'World Vision' child called 'Rhoda Mphezeuin' in Kafulu, a province in the country of Malawi. Malawi is a country in Southern Africa east of Zambia and shares borders with Mozambique, Tanzania and Zambia. The populaton of Malawi is estimated at 11,906,855 people with a high morbility rate due to HIV/AIDS.
The churches' sponosrship of Rhoda allows her to gain a quality education, through the provision of improved education facilities and school supplies. Rhoda and her family also benefit from the churches sponsorship through access to improved health facilities at Kafulus main health centre. Families of sponsored children in Kafulu are involved in seed multiplication project, which brings food and money into their homes.
Rhoda enjoys playing Netball, Drawing and traditional dances. Rhoda weighs 45kg and is 140cm tall. Rhoda is of good health and is involved in chores such as Cooking, Gardening and Washing clothes. Rhoda is in the Church Choir, and is in Year 4 of primary school with a grade between 60% to 74% in most subjects including Mathematics.
 
Rhoda Mphezeuin
 
 
 
 
 
 
 



Pygmies: Where there is no lie...

$
0
0
Orthodox Missionary Fraternity



The addiction to the violation of nature, which is a creation of God, captures the mind into pain. It makes big efforts to escape, seeking the supremacy of serenity. It expects to see images of purity of daily existence.
A journey to Africa, bathed in a reverie of love, takes as far as the mouth of the legendary river Congo and its tributaries. It is there, in the tropical rainforests, where the diminutive Pygmies live. You see them crowned with “leaves of truth” on the forehead, because they ignore the meaning of “lying”. This word has never existed in the vocabulary of their race.
The meeting of the Pygmies with history takes place mainly in the central basin of Africa. They were already known to Homer and Herodotus due to their short stature. The average height of men is no more than 1.45 m. Their name is owned to the Greeks since the word “pygmy” refers to their height and compares them to the fist (’pygmi’ in greek).
The Pygmies were the first people to settle in the area of Congo, followed by the big negroid family called Bantu. Later they were repulsed by the latter, and today they are dispersed in small groups known by different names: Babongo, Bagyeli, Batwa, Bambuti, Babenga, Aka….
Nowadays, a part of them has become hooked on the bait of technical social development, working in the cities. However, their picturesque villages still impart a tasteful touch to the image of the jungle. Every circular hut, like most of them, is thatched and is supported by little tree trunks. The circumference remains open so that the air can go through and cool them from the suffocating heat and humidity.
When the dawn bids farewell in the night, it finds them ready to participate in their daily working routine. Some go hunting, others go fishing in the rivers in their pirogues and others climb up the huge trees in order to collect fruit, even honey from natural hives.
Only women cultivate “manioka”. From the dried roots of this bush they produce flour with which they make a kind of gruel. It is usually eaten with meat or fish and a variety of fruit.
From infancy the children of the Pygmies are trained in archery while women around the huts knit their hunting nets with thin branches of vine. They are 40-80 m long and 80 cm high. A 12-year-old boy is ready to grow into a man by hunting with a bow and carrying a net on his shoulders. He encircles the animal by spreading the net, and then it is easy to aim at it with his arrow.
Many times the long marches in the forest make them spend the night in trees and continue the next morning until they achieve their goal. However, when they return to the village carrying an antelope, they all start a joyful dance that shows acknowledgement of the hunters’ dexterity. The most formal dance is that of the Elephant, which is indicative of the hunter’s big strength.
Times goes by, leaving the Pygmies in the freedom of the jungle.
The Orthodox Missionary Fraternity, showing great sensibility towards the tribe of the Pygmies, has affectionately embraced one of their villages on the banks of the Ubangi river, near the little town of Impfondo in the northeastern part of Congo-Brazzaville. The missionary Fr Theologos humbly crossed the threshold of their heart! His simplicity and kindness were united with their own merits and made spiritual fruit flourish in their souls, by baptizing them in the name of the Father and of the Son and of the Holy Spirit. Amen!



http://orthodoxmission.org.gr/2013/06/pygmies-where-there-is-no-lie/

Δούλος Χριστού...

$
0
0

Ο δούλος του Χριστού κάμνει το παν, θυσιάζει ακόμη και τα αναφαίρετα δικαιώματά του για να μη ταράξη και να μη σκανδαλίση τους αδελφούς του Κυρίου Ιησού. Ενώ θετικά, επάνω στην ταπεινή, κοπιαστική προσφορά του δεν έχει ωράριο πρόγραμμα πνευματικής εργασίας. Όλα τα θυσιάζει, και ο ίδιος αναλώνεται για να ωφελήση, να οικοδομήση, να σώση ψυχές.



Μητροπολίτης Πενταπόλεως Ιγνάτιος (Μαδενλίδης)
 
 

Η ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΔΥΝΑΜΗ

$
0
0

Στην Αφρική όπου εφαρμόζεται πολύ η μαγεία, δίνει την λύση της η Ορθοδοξία. Ομιλία Γέροντα Δαμασκηνού αγιορείτη μονής Γρηγορίου και ιεραποστόλου στο Κογκό της Αφρικής. Συζητά τις εμπειρίες που έζησε εκεί...
 

A new Church is been build in Kinshasa

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στην Αθήνα

$
0
0







Γραφείο Ειδήσεων Amen.gr/ ΦΩΤΟ: Χρήστος Μπόνης

Με πανηγυρικό τρόπο, το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησαν οι εργασίες της 20ης Ολομέλεια της ΔΣΟ που πραγματοποιούνται στην αίθουσα της γερουσίας στη Βουλή. Κεντρικό θέμα της ολομέλειας είναι: «Κοινοβουλευτική Δημοκρατία – Χριστιανισμός – Ορθοδοξία: αξίες και έννοιες».
Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο.,  μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμα κ. Sergei Popov, ενώ ο Αναστάσιος Νεράντζης, Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ ως εκπρόσωπος του πρέδρου της βουλής κήρυξε την έναρξη των εργασιών.
Ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας χαιρέτησε την έναρξη των εργασιών της ολομέλιας εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ενώ ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ ανέγνωσε χαιρετιστήριο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Οι εργασίες τις ΔΣΟ θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου.

http://www.amen.gr/article14448




... και για την Ιστορία:
Από την επίσκεψη Κλιμακίου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στο Maputo της Μοζαμβίκης(2011)

Εκκλησιασμός της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίαςστο Μαπούτο, 16 Μαΐου 2011

Κατά τον Εκκλησιασμό στον Ελληνορθόδοξο Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στη μοζαμβικανή πρωτεύουσα. Διακρίνονται ο Ρώσος Πρέσβης κ. Andre Kemarsky (αριστερά), ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Μοζαμβίκη κ. Γεράσιμος Μαρκέτος και ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. κ. Αναστάσιος Νεράντζης.

Ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης προσφέρει ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου του Β΄ στον Γ.Γ. της Δ.Σ.Ο. κ. Αναστάσιο Νεράντζη.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Δεξίωση προς τιμήν του κλιμακίου της ΔΣΟ στους χώρους της Επισκοπής Μοζαμβίκης (17 Μαΐου 2011)

O Πρέσβης της Αιγύπτου στο Μαπούτο κ. El Sayed El Tantawi (δεξιά), με τον Διευθυντή της Τράπεζας Millenium στο Μαπούτο.

 
Παράγοντες της δημόσιας ζωής στη Μοζαμβίκη.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Μοζαμβίκη κ. Γ. Μαρκέτος (αριστ.), η κ. Μαίρη Κασιμάτη (μέσο) και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης.

 


Δυο στιγμιότυπα από αφρικανικό μουσικοχορευτικό δρώμενο.

Ο Ρώσος Πρέσβης κ. Andrey Kemarsky (δεξιά), ο Φιλλανδός Καθηγητής Δρ. Erkki Sutinen (μέσο) και ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης.

Ένα ακόμη στιγμιότυπο από την δεξίωση.
















http://www.nyxthimeron.com/2011/05/maputo.html



 

ADVANCED EDUCATION OFFERED BY THE ORTHODOX MISSION IN SIERRA LEONE

$
0
0


The Young Church in Sierra Leone
The Orthodox Mission in Sierra Leone (West Africa) is one of the youngest Orthodox ecclesiastical communities of world wide Orthodoxy. We recently celebrated our five years of existence – in contrast to the nearly two thousand years existence of the Orthodox Church in Greece and North Africa (Egypt). Yet with the grace of God and the assistance of generous donors in Greece (who fund the construction of our buildings) and PK4A in Australia & P4K- USA (which supplies the running costs and charity outreach) we have managed to establish a significant Orthodox Christian presence and witness in these few years.
The Orthodox Christian College of West Africa
 

Perhaps one of the most beautiful jewels in the crown of Sierra Leonean Orthodoxy is the establishment and operation of an academic institution of advanced education, in the very centre of the capital city Freetown. It is called the “Orthodox Christian College of West Africa.” Already this College has been featured on a national television programme in Sierra Leone and is about to be honoured by an official visit of the President of Sierra Leone. Dr. E.B. Koroma.
The Vision
The idea of this College began about four years ago. The nation was then beginning to recover from its destructive 11 year civil war. Many young people had missed out on educational opportunities during that turbulent and chaotic time and were now unable to grab any educational opportunities which the peace has provided to post-conflict Sierra Leone because of their poverty. The massive unemployment and economic restraints facing the young people of this nation meant and still means that they simply cannot afford to enter institutions of higher learning.
As a Church organisation we decided to fill that gap by establishing a college of higher learning which would be the most affordable in Sierra Leone. Furthermore we would focus in the beginning in Information Technology and teacher training in order to provide qualified teachers to our own schools.
The Realisation of the Vision and its Sponsor
This vision, was brought to the attention of the then chairman of the St. Cosmas the Aetolian Missionary Alliance (Thessalonica), Mr. George Aslanidis, by my esteemed colleague Dr. Constantine Christomanos (Prof. Emeritus, University of Thessalonica). Mr. Aslanisid wholeheartedly embraced the vision and began generously sponsoring the erection of the College. Its construction was completed by the end of 2011.
However we needed furnishing, computers, books, blackboards, whiteboards, electrical connections, air fans, water supply etc. Paradise Kids 4 Africa (Australia) came to the rescue providing us with a container of supplies and Paradise 4 Kids (USA) with another container of supplies. Most of 2012 was therefore spent in preparatory activities, administrative planning, curriculum planning and the process of receiving official non-recognition, registration and accreditation. Once that was completed we initiated the recruitment of students.

The Academic Programme
As previously mentioned we decided to establish two academic departments as our initial goal:
  • The Higher Teacher’s Certificate in Early Childhood Education. This programme intends to train people in the area of pre-school education and in junior primary school instruction. It is a well known fact that most kindergarten teachers in Sierra Leone (indeed in West Africa) are untrained and unqualified to handle the challenging task of educating young children between the ages of about 3 to 6. This tender age span is recognised by experts to be the most crucial stage in human personality development. Yet in most cases the teaching of this age group is left in the hands of untrained people. Consequently by establishing such a programme the Orthodox Mission in Sierra Leone is in fact answering and filling a national need.
Because of mine and Dr. Christomanos’ previous experience in the establishment of the Orthodox Teacher’s College in Kenya we already had the experience and a ready made curriculum which with minor adjustments could be applied to the Sierra Leonean early childhood educational situation.
  • The Diploma in Communication and Information Technology: This programme focuses on advanced computer training. It represents an important field of training for young people growing up in developing nations such as Sierra Leone. Knowledge of the world of computers and the world wide internet provides them with an opportunity to be in touch with the rest of world in information technology.
The College Facilities
With the help of God and the sponsorship of the St. Cosmas the Aetolian Missionary Alliance in Greece and Paradise Kids 4 Africa in Australia, we have created a facility of international standard. To begin with the location is aesthetically beautiful with the construction of the main building overlooking the city with stunning views of the Atlantic Ocean below. It is located on the acropolis of Freetown. Its architectural style is a combination of classical and neo-Greek. We have spacious well – furnished offices for the college administration (thanks to Paradise 4 Kids USA), a large staffroom, kitchen facilities, an up-to-date computer laboratory with the latest model of computers (thanks to PK4A-AU).
Our library with its beautiful wooden bookshelves has an acquisition of some 120,000 volumes of books (organised by PK4A=AU from a donation from many Universities in Australia). Let us bear in mind that an equivalent college library in Sierra Leone would hold at most about 4,000 books. Consequently thanks to the work of PK4A-AU our College can boast of possessing one of the largest stocks of books for any library in West Africa. In addition the College also possesses two large lecture rooms capable of accommodating some 100+ students with modern seating facilities. One of our lecture rooms is equipped for media style presentations. It is important to add that thanks to PK4A-AU the college has constant running water and electricity – this is considered a luxury in this part of the world.
The Staff
With the help of God we have managed to acquire a very well qualified group of international and local lecturers in both of our academic departments. Indeed some of our lecturers have studied in some of the finest and most prestigious academic institutions in the world – Harvard University (USA), Columbia, University (USA), Brown University (USA), Princeton University (USA), Princeton Seminary (USA), Heidelberg University (Germany), Exeter University (UK), Sydney University (Australia), Melbourne University (Australia), Monash University (Australia), Thessalonica University (Greece) etc. Most of the lecturers in the teacher training programme are Greek Orthodox scholars from Greece and Australia. Indeed our College’s teacher training programme can boast of possessing one of the most distinguished group of scholars in the nation if not the region of West Africa.
Yet despite these extraordinary facilities and academic credentials by a deliberate non-profit policy we are remain the most affordable institution of advanced education in Sierra Leone. Thanks be to God!
The Students
Our computer studies programme commenced in December 2012 and our teacher training programme began in January of 2013. Our initial student intake is currently around 60 students. Of course, we know that as the college’s reputation spreads this number will multiply rapidly. Given our present facilities we could manage a maximum of about 250 students.
For many of our students this college represents a unique opportunity to obtain an academic qualification and thus a job without having to pay large and expensive fees. Consequently our college offers a chance for an international standard of education at a most affordable rate – hence bringing hope in the heart of our students. It gives them a chance to dream good dreams about their future despite their present poverty.
For many of our students this is their only chance which life has provided as a ladder to climb out of the culture of poverty. For example we are training in computer technology two present members of our Waterloo disabled community as well as a former member. Without our College’s assistance they would never have been able to have access to advanced tertiary education. Indeed, recently I received a letter from one of our students who categorically stated that if for any reason she was denied the opportunity to continue her studies at the college the only alternative she could foresee for her future would be suicide!
The Chapel
 

As an Orthodox Christian ecclesiastical community we realise that without the grace of our Lord Jesus Christ it would be impossible to succeed in our missionary and educational endeavours. That is why we encourage the need for worship, prayer and doxology. Towards that goal we are presently in the process of completing the College Chapel – Sts. Constantine and Helen. It is located on the same compound as the College and once completed will hold daily services during class days. As in the case of the College the construction of this beautiful chapel is the result of the generous donation of the St. Cosmas the Aetolian Missionary Alliance of Thessalonica.
Consequently we not only provide the opportunity to the youth of Sierra Leone to acquire affordable advanced education but even more importantly an opportunity to give thanks to God.
The Future Vision
If the Orthodox Church of Sierra Leone is to further grow at the rate at which it is presently growing a lot will rely on the quality of our priests, catechists and chanters. If priests and catechists are not well trained nor possess an appropriate character and moral formation then they cannot be effective in the process of televangelism, doctrinal, liturgical and sacramental instruction. That is why I am humbly requesting our international friends to assist us in building a Theological School / Seminary around the area where our Chapel is located. It will need to consist of accommodation for students and staff as well lecture room and library facilities. It will also serve as the administrative headquarters of the Archdiocesan District of Sierra Leone.
Thank You
The Rector, Vice Rector, Registrar, Staff and Students of the Orthodox Christian College of West Africa express a most sincere vote of gratitude to Mr. George Aslanidis and the entire current board of the St. Cosmas the Aetolian Missionary Alliance as well as the entire committee structure and volunteer workers of Paradise Kids 4 Africa throughout Australia and Pardise 4 Kids in the USA, for making this dream come true. Thank you for giving young West Africans the opportunity for advanced education. May Christ amply bless you.

+ (Archimandrite) Themistocles Adamopoulos

http://pk4a.com/en/rev-themis-2013-report/

Η Διαδικτυακή Τηλεόραση της Πειραϊκής Εκκλησίας, την Τρίτη 25 Ιουνίου 2013, στην εκπομπή Ημερολόγιο Ιεραποστολής με τη Σοφία Χατζή, φιλοξένησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιο Σεννή

$
0
0

Ημερολόγιο Ιεραποστολής (video)





Η Διαδικτυακή Τηλεόραση της Πειραϊκής Εκκλησίας, την Τρίτη 25 Ιουνίου 2013, στην εκπομπή Ημερολόγιο Ιεραποστολής με τη Σοφία Χατζή, φιλοξένησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιο Σεννή.

Η Ιεραποστολή τουλάχιστον για τους Χριστιανούς αποτελεί μια αναντικατάστατη αναγκαιότητα για τη λειτουργία του κόσμου. Η πεποίθηση αυτή την νομιμοποιεί απόλυτα για την ανάληψη προσπάθειας γνωστοποίησής του Χριστιανισμού στον κόσμο.

Στην εκπομπή "Ημερολόγιο Ιεραποστολής" που μπορείτε να παρακολουθήσετε από τη Διαδυκτιακή Τηλεόραση της Πειραϊκής Εκκλησίας, η Σοφία Χατζή συζητά με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιο Σεννή για την ιεραποστολική προσπάθεια στην χώρα της Μαδαγασκάρης. Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρεται στο ποιμαντικό έργο στην περιοχή καθώς και στα σχολεία, τα ιατρεία αλλά και στις περιοδείες στην αφρικανική γη.
 

Ιεραποστολή στο Κονγκό

$
0
0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ   




Στους λόγους του Κυρίου προς τους μαθητές Του, μετά την ανάστασή Του, θεμελιώνεται και περιέχεται η ουσία και το περιεχόμενο της Ιεραποστολής ως εντολή και θέλημα Θεού· «καθώς ἀπέσταλκέ με ὁ πατήρ, κἀγώ πέμπω ὑμᾶς» (Ιωάν. 20:21) και «πορευθέντες μαθητεύσατε πᾶντα τά ἔθνη…» (Ματθ. 28:19-20).
Η Ιεραποστολή είναι:
• Έξοδος και κίνηση προς τους συνανθρώπους να τους συναντήσουμε, να τους μιλήσουμε, να τους βοηθήσουμε, να τους συμπονέσουμε και συμπάσχουμε μαζί τους, κινούμενοι από αγάπη κατά το πρότυπο της καθόδου του Θεού προς το ανθρώπινο γένος. Πρότυπο τέλειου ιεραποστόλου αποτελεί η ιεραποστολική έξοδος και κίνηση του Θεανθρώπου. Ο Χριστός δεν περίμενε την επιστροφή του ανθρώπου, αλλά πήγε και βρήκε ο ίδιος τον απολωλότα άνθρωπο και ως καλός Σαμαρείτης και ποιμένας τον οδήγησε στην ποίμνη, στην αγκαλιά του Θεού, στη μάντρα, στο πανδοχείο της Εκκλησίας Του.
• Εντολή του Θεού. Οι προηγούμενοι λόγοι του Κυρίου δεν έχουν θέση προτροπής, αλλά εντολής. Η ιεραποστολή είναι εντολή Χριστού. Την ιεραποστολή ως εντολή εφάρμοσαν οι Απόστολοι, ξεχύθηκαν σ’όλα τα πέρατα της οικουμένης και εκήρυξαν το Ευαγγέλιο, χωρίς να υπολογίζουν κόπους, θυσίες, κινδύνους, ακόμη και τη ζωή τους.
• Οφειλή και χρέος: Ο Απόστολος Παύλος θεωρούσε την εντολή της Ιεραποστολής ως οφειλή και χρέος. Έλεγε ότι είναι χρεώστης έναντι του Ιησού Χριστού, εάν δεν ευαγγελίζεται. Η συνείδησή του, το είναι του, η ύπαρξή του ταυτίστηκαν με το χρέος της Ιεραποστολής, να ευαγγελίζεται το Χριστό στα έθνη. «Οὐαί δέ μοί ἐστιν, ἐάν μη εὐαγγελίζωμαι» (Α΄ Κορ. 5:16) και «Ἕλλησί τε καί βαρβάροις, σοφοῖς τε καί ἀνοήτοις ὀφειλέτης εἰμι» (Ρωμ 1:14).
Η Ιεραποστολή αποτελεί χρέος όλης της Ορθοδόξου Εκκλησίας των κληρικών και λαϊκών.
Στο χώρο της ιεραποστολικής και ποιμαντικής δικαιοδοσίας και διακονίας του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σ’ όλη την Αφρική, τα τελευταία χρόνια, υπό την εμπνευσμένη πνευματική καθοδήγηση του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β΄, το δένδρο της Ιεραποστολής άνθισε, πλάτυνε και έδωσε πλούσιους πνευματικούς καρπούς. ΟΙ Ιερές Μητροπόλεις και Επισκοπές σχεδόν διπλασιάστηκαν. Άξιοι και αγωνιζόμενοι κληρικοί επελέγησαν ως επίσκοποι και ιεραπόστολοι και εστάλησαν στις διάφορες Αφρικανικές χώρες, για να μεταδώσουν την Ορθοδοξία, που αναμένει και διψά να γνωρίσει η Αφρικανική Ήπειρος.
Το ορθόδοξο ποίμνιο συνεχώς αυξάνει. Καθημερινά χιλιάδες Αφρικανοί κατηχούνται, λαμβάνουν το Ορθόδοξο βάπτισμα, ενώνονται με το Χριστό και γίνονται μέλη της Μίας Αγίας Καθολικής (Ορθοδόξου) Εκκλησίας Του. Πέρα, πάνω και πίσω από τα βλέμματα του κόσμου, τα τύμπανα του πολέμου, τις οικονομικές κρίσεις, τις τυμπανοκρουσίες και τα φώτα της δημοσιότητας των ισχυρών της γης, ο Χριστός αθορύβως και κρυφίως κάνει τη δουλειά Του. Μάχεται εναντίον του κοσμοκράτορος του σκότους του αιώνος τούτου, του διαβόλου, να κερδίσει τις ψυχές των ανθρώπων, έχοντας ως συνεργούς Του τους εκάστοτε και απανταχού της γης Ορθοδόξους ιεραποστόλους.
Κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρου, με τη βοήθεια του Θεού, πήγα στην Κινσάσα, την πρωτεύουσα του Κονγκό, όπου είναι η έδρα της Ι. Μητροπόλεως, για να δω από κοντά το συντελούμενο εκεί ιεραποστολικό έργο. Πήγα δύο φορές, τον Ιούνιο του 2012 για ενάμιση μήνα και το Νοέμβριο του ίδιου έτους μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2013 για τρεισήμιση μήνες.
Το έργο είναι τεράστιο. Οι προοπτικές και οι ευκαιρίες αναπτύξεως της Ορθοδοξίας αφάνταστες. Καθημερινά παρουσιάζονται προκλήσεις και προσκλήσεις. Μεμονωμένα άτομα, ομάδες ιθαγενών, χωριά και περιοχές ζητούν και προσκαλούν τον Ορθόδοξο Μητροπολίτη Σεβ. κ. Νικηφόρο να έλθει ο ίδιος ή να στείλει ιερείς, κατηχητές και ιεραποστόλους να τους κατηχήσουν και να τους βαπτίσουν. Ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος είναι σχεδόν μόνος από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τρέχει και δεν προλαβαίνει. Τα καθήκοντα και τα προβλήματα πολλά. Ιδιαίτερα, τον απορροφά η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου. Ως πρύτανης, ως υπεύθυνος σπουδών για όλα τα τμήματα, ως καθηγητής πολλών μαθημάτων, ως προμηθευτής και υπεύθυνος του οικοτροφείου των 85 οικοτρόφων φοιτητών, ως συντηρητής των κτηριακών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων, ως πνευματικός πατέρας, καθοδηγός και ποιμενάρχης των ιερέων και κατηχητών στην Κινσάσα και σ’όλο το Κονγκό. Όλα τα υπηρετεί με υπομονή.
Με την ευλογία και πνευματική καθοδήγηση του Μητροπολίτη απασχολήθηκα με τις εξής ιεραποστολικές δραστηριότητες:
α. Με τη διδασκαλία δύο εξαμηνιαίων μαθημάτων στη Θεολογική Σχολή, 30 ωρών διδασκαλίας για το κάθε μάθημα.
β. Με κατηχήσεις. Καρπός των κατηχήσεων ήταν να βαπτιστούν 48 ιθαγενείς Ορθόδοξοι (μικροί και μεγάλοι) στον Ι. Ναό του Αγίου Μάρκου στην Κινσάσα.
γ. Με επισκέψεις σε Ορθόδοξα σχολεία της Ι. Μητροπόλεως, στον Άγιο Μάρκο στην Κινσάσα και στο Κασανγκούλου.
δ. Με το κηρυκτικό έργο στους Ι. Ναούς.
ε. Με επιβλέψεις έργων στην ενδοχώρα, στο Gungu, που απέχει 700 χιλιόμετρα από την Κινσάσα, όπου η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής ανέλαβε την κατασκευή δύο έργων: του Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και ενός δημοτικού σχολείου.
στ. Τη θεμελίωση του Ιερού Ναού Αρχαγγέλων και Ταξιαρχών στην Κινσάσα, τον οποίο χρηματοδοτεί η ίδια Αδελφότητα.
ζ. Με την προετοιμασία, για να ανοιχτεί νέο ιεραποστολικό κλιμάκιο σε μια μεγάλη πόλη του Κονγκό, στο Κικουΐτ, εξακοσίων χιλιάδων κατοίκων περίπου, που απέχει 520 χιλιόμετρα από την Κινσάσα.
Κατά την επίσκεψή μας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη στο Δήμαρχο της πόλεως Κικουΐτ, ο Δήμαρχος μάς είπε: «Εγώ γνωρίζω πολύ καλά την Ορθόδοξη Εκκλησία, ότι είναι η αρχαιότερη χριστιανική Εκκλησία. Αλλά έχω μια απορία: τόσα χρόνια πού ήσασταν; Γιατί αργήσατε;». Του απαντήσαμε «κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τώρα ευδόκησε ο Θεός να έλθει και εδώ η Ορθόδοξη Εκκλησία…». Μας υποσχέθηκε ότι θα μας βοηθήσει να έλθει η Ορθοδοξία στην πόλη τους. Στο Κικουΐτ ήδη υπάρχει μια ομάδα κατηχουμένων 300 περίπου ατόμων ζηλωτών και ζητούν από τον Σεβασμιώτατο να τους στείλει Ορθόδοξο ιερέα και να τους κάνει Ιερό Ναό.
Τέτοιες φωνές ακούγονται από όλα τα μέρη του Κονγκό και της Αφρικής. Μας ζητούν και μας περιμένουν. Ο Θεός ακούει τις κραυγές των ανθρώπων που τον αναζητούν και ανταμοίβει τους κόπους και τις θυσίες των ανιδιοτελώς εργαζομένων ιεραποστόλων και συνεργών τους στον αμπελώνα του. Ας είναι δοξασμένο το πανάγιο όνομά Του.

Βάιος Πράντζος
Καθηγητής – Πολιτικός Μηχανικός – Θεολόγος
Τακτικό μέλος της Αδελφότητας



http://ierapostoles.gr/2013/06/%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%b3%ce%ba%cf%8c/

Metropolis Accra's Videos

Από την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ακτή του Ελεφαντοστού... FETE ORTHODOXE DE LA TOUSSAINT EN COTE D'Ivoire

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑΡΕΩΣ (2013) ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

$
0
0
 
        Την 27ηΙουνίου 2013, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, εχοροστάτησε κατά τον Όρθρο και την  Θεία Λειτουργία στον Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Μάρκου του Αποστόλου και Νεκταρίου Πενταπόλεως, παραπλεύρως του Πατριαρχικού Ναού του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Κυρίλλου Γ’ του Λουκάρεως, Πατριάρχου Αλεξανδρείας (1601-1620) και μετέπειτα Οικουμενικού Πατριάρχου.

          Ο Ἀγιος Κύριλλος, εγεννήθη στον Χάνδακα (Ηράκλειο) Κρήτης το έτος 1572,εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγκαράθου και έτυχε λαμπρών σπουδών στη Βενετία και την Πάδοβα. Όταν εξελέγη σε ηλικία 30 ετών Πατριάρχης Αλεξανδρείας, σε διαδοχή του Μελετίου Πηγά,
 είχε ήδη σημαντική διαδρομή στην υπεράσπιση της Ορθοδοξίας κατά της προσηλυτιστικής δράσης των Ιησουιτών στην Ανατολή.
    Ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας, επετέλεσε αξιόλογο ανακαινιστικό έργο, συγκέντρωσε χρήματα με εράνους σε ορθόδοξες χώρες για την πληρωμή των χρεών του Πατριαρχείου, ίδρυσε και ανεκαίνισε ναούς, περιέθαλψε πάσχοντες και επέλυσε τα προβλήματα των Εκκλησιών σε Σινά και Κύπρο, όπου μετέβη προσωπικώς. Με τη βοήθεια του μετέπειτα Πατριάρχη Γεράσιμου Σπαρταλιώτη, αντιμετώπισε τα προβλήματα που προκάλεσαν η επιδημία του 1616 και οι διωγμοί των Τούρκων.
    Το 1620, εκοιμήθη ο Πατριάρχης Κων/πόλεως Τιμόθεος Β’ και η Σύνοδος εξέλεξε Οικουμενικό Πατριάρχη τον «επ’ αρετήν και σοφίαν διαβόητον Κύριλλον». Ο Λούκαρις καθαιρείται πέντε φορές από το Οικουμενικό Θρόνο και επανέρχεται. Το 1627 αγόρασε τυπογραφείο, όπου με στόχο το φωτισμό του Γένους εκδόθηκαν χρήσιμα διδακτικά κείμενα, αλλά και αντιπαπικά άρθρα, γεγονός που εντείνει το φθόνο και την έχθρα. Γενίτσαροι κατέστρεψαν το τυπογραφείο και ο Πατριάρχης, διασώθηκε με τη μεσολάβηση του Βέλγου πρέσβη, ο οποίος τον έκρυψε στο σπίτι του.
    Το 1637, οι Ιησουίτες, μη μπορώντας να τον ανεχθούν, συκοφαντούν τον Κύριλλο στον Σουλτάνο ότι εξεγείρει τους Έλληνες. Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στο φρούριο της Λαιμοκοπίας, όπου στραγγαλίζεται στις 27 Ιουνίου 1638. Η σορός του ερρίφθη στη θάλασσα και βρέθηκε από ψαράδες που την ενταφίασαν στη Νικομήδεια.
    Ο Κ.Παπαρρηγόπουλος στην «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» έγραψε: «Ουδέποτε ίσως το αξίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη ανεδείχθη λαμπρότερο ή επί Κυρίλλου του Λουκάρεως επί δώδεκα περίπου έτη εκ διαλειμμάτων πατριαρχήσαντος». Όντως ο Λούκαρις προσπάθησε με κάθε τρόπο να ανυψώσει το ελληνικό γένος. Στις ενέργειες του βλέπουμε την τάση του Ελληνισμού να έρθει σε επαφή με τη Δύση. Όπως και ο Πηγάς, ο Λούκαρις κήρυττε στη δημοτική. Προλόγισε μάλιστα τη μετάφραση της Καινής Διαθήκης από το Μάξιμο Καλλιπολίτη στη λαϊκή γλώσσα, τονίζοντας τη σημασία της μετάφρασης των Ευαγγελίων για το φωτισμό του ποιμνίου.
    Τέσσερεις αιώνες μετά, ο Μακ.Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.Θεόδωρος Β’, τέταρτος κατά σειρά αδελφός της Μονής Αγκαράθου που εξελέγη Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας (Σίλβεστρος 1569–1590, Μελέτιος Α΄ ο Πηγάς 1590–1601, Κύριλλος Γ΄ ο Λούκαρις 1601–1621 και Θεόδωρος Β΄ 2004–),  προέβη στην, εν Συνόδῳ, αγιοκατάταξη του Ιερομάρτυρος Προκατόχου Του, φέρων στην Αλεξάνδρεια και απότμημα εκ του τεθησαυρισμένου στην Μονή Αγκαράθου ιερού λειψάνου του Αγίου Κυρίλλου. Την ασματική Ακολουθία του Αγίου Κυρίλλου συνέθεσε ο λόγιος Υμνογράφος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος και εκδόθηκε εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρειας το 2010.
 

"Ten years of life of our first Kenyan orphanage"

$
0
0
Ten years ago we were informed of the need to support some helpless and abandoned children. Convinced of this necessity, we decided to respond and looked for a place of our own in order to accommodate all those little children, to whom we also provide food, clothes, pay for their tuition and many others.
“O, my God!” I thought to myself. “Will we be able to make it?” We are starting with no money, no preparations. There were already fifteen little children on the list. How could we start though? Depending on which prospects, which projects, which persons, and especially in which place and with what staff? Here in Africa everything works out in a miraculous way. Each and every person has been called for one specific purpose and behind his action lies the plan of God.
The idea was worth-praising and would definitely offer great and valuable services to the little children. Years ago the Holy Metropolis was accommodating a female monastic fraternity. The building installations already existed but after the nuns left, they remained closed and deserted. This is how the place required was found.
Here in the Mission we always say, when we want to start something new, “we cross ourselves and move on”. We talked about it, examined everything in detail, and things started getting under way. We visited the place and started the first preparations. We found local people who would staff the place.



A spur of the moment decision then, honors the name of Orthodoxy today, not only in that region but in Kenya in general because it turned out to be a model orphanage. We started with thirty-five little children. This way, we had entered a new phase in the course of the Mission in Kenya.
Our effort became known every time we had visitors from out of Kenya. They could see that our effort was genuine and offered substantial help to those children who really needed protection. Meanwhile, among the staff was a seminarian, victim of the civil war in Congo, who eventually took charge of the whole project, showing fervent zeal and exemplary dedication, since he had lost his own parents and had personal experience; he was living the drama of orphanage himself.
We did our best to make sure that they had everything they needed. Our seminarian was not only responsible for the protection and encouragement of the children but he also turned out to be the one who catechized them into the Orthodox faith. Right beside them was the parish of Saint Nicodemus, where now, every Sunday these children attend the Divine Liturgy and participate in the Holy Mysteries of our Church. Eventually, after profound and appropriate catechesis, the children are baptized and become full members of our One, Holy, Catholic and Apostolic Church.
Almost ten years have passed. The needs have increased. There are one hundred and fifty little children that are currently being hosted there. The installations were in need of almost full restoration. Also more buildings were required. The “Sophia Foundation for the Children” which is seated in Cyprus, has undertaken all the expenses for the restoration of the whole building complex. With great sensibility and excellent specifications, the procedure for the construction of the new buildings has been completed. The new orphanage comprises spacious, comfortable kitchen facilities and separate wards for hosting the boys and girls of the institution.

KE1

We have also created a fully-functioning kindergarten and a primary school that caters for the needs of the children there. It is worth mentioning here that two more orphanages have been built, which will be functioning soon. On Tuesday the 21st of May we had the inauguration ceremony of the orphanage, which is situated in the district of Laikipia.
We are thankful to God for offering His generous blessings to the work of our Church in the field of the Mission.
† Makarios, bishop of Kenya

http://orthodoxmission.org.gr/2013/07/ten-years-of-life-of-our-first-kenyan-orphanage/

Sierra Leone: Diamonds of love and sacrifice from the Lion Mountain Range

$
0
0
Going through the most joyful period of the year, that is, the Easter period, my mind and heart cannot help overflowing with joy, hope and nostalgia, since they are still on the missionary division of Sierra Leone, just one month after my return. It’s there that I experienced the moving adventure of Faith, it’s there that the Chancellor, Fr, Themistocles Adamopoulos chose to follow the Crucified Christ to the corner of Africa, where reside the poorest of the poor.
By the grace of God, with the blessings of the Pope and Patriarch Theodore the II of Alexandria and all Africa and the financial contribution of the friends of the Mission from the little they have, within the last seven years the newly established but so fervently struggling Orthodox Church of Sierra Leone carries out in a wondrous way a diverse missionary, philanthropic as well as educational work despite the adversities and the numerous problems that can occur any time.
First of all, as regards the catechetical work and that of worship, I was greatly impressed by the spirit of freedom and love with which the Church embraces those souls that seek the Truth and come to hear the Word of God, which is preached in a simple, experiential way. The christening of the catechumens is not held roughly and hastily but after a long period of catechesis and a fully conscious decision on their part. Two highly emotional moments were when the priest knelt down in order to give the Holy Communion to some handicapped people in a wheelchair, and at the Vesper of Forgiveness, with the faithful exchanging words of sincere forgiveness with each other and the priests forming a circle of unity in an atmosphere full of reverence during the period of the Great Lent.
As for the part of charity, on the outskirts of the capital city, in the region of Waterloo, Fr Themistocles established what the Patriarch called on a recent tour to Sierra Leone ‘the pride of the Patriarchate’, the village of Saint Moses the Black for the war amputees. This compound of residences consists of lodgings for the disabled and their families, clinic, school, workshop and church, and offers its services to the most vulnerable and helpless citizens of this country: the homeless amputees. The recent fifteen-year-tragedy of the civil war in conjunction with diseases like polio, have left countless victims with mutilations or disabilities. Those people, stigmatized and marginalized, found a warm embrace of God to shelter their dreams.

In such an exceptional place is the clinic of Saint Mary Magdalene and Saint Olympia, where for a week, along with a local cardiologist, we examined more than 350 patients from the surrounding areas and helped them with the right medical treatment. Apart from malaria, undernourishment, tropical and skin infections, we observed increased percentages of hypertension due to the psychosomatic impact caused by the war. Next step is the construction of a special clinic for the creation of prosthetics for the amputees, a worth-supporting effort.
Fr. Themistocles lays special emphasis on the part of education, mainly of those children that have exceptional educational capabilities. The capital city of Sierra Leone has been named “the Athens of Africa” due to its tradition in the field of education. The school of the Orthodox Church in Syke street offers free education to more than 1,500 children with primary and secondary schools. Unforgettable will be the memory of the school wall, where in clear Greek letters stands out the phrase “Love God, love Knowledge”. Within the school premises we gave the students a dental examination and lectures on oral hygiene, preventive hygiene and medical emergencies. The same place hosts the activities and events of the Orthodox Youth Fellowship, where we had a catechetical class and a video projection with pictures from the Orthodox tradition. Also, there is a college for students operating with distinguished professors from all over the world.
Before leaving for Sierra Leone, I filled my overweight luggage with little holy icons and crosses, books, school stuff, balloons and the communion bread that my mother kneaded for the Divine Liturgy. On my return, the same suitcases were carrying some solid diamonds from the bloodstained land of Sierra Leone. Those were the sincere and guileless communion of love with the brother there, the pure smiles on the children’s faces, the chances for ritual services in the Orthodox Churches, and Fr. Themistocles’s phrase “It’s God we should glorify, not grumble”. Unconsciously came to my mind one of Saint Symeon the New Theologian’s sayings, which fits this humble Orthodox missionary division: “There is a little joy that laughs at death”. Christ is Risen!

Christos Georgiou
Doctor, Dentist, Regular member of the Fraternity

http://orthodoxmission.org.gr/2013/07/diamonds-of-love-and-sacrifice-from-the-lion-mountain-range/
 
Viewing all 16000 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>