Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 16000 articles
Browse latest View live

ΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ – ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

$
0
0
23/11/2012

0000

 

Με την ενημέρωση του Σώματος της Ιεραρχίας από τους Σεβ.Μητροπολίτες και τους Θεοφιλ.Επισκόπους, οι οποίοι εξεπροσώπησαν τον Σεπτό Προκαθήμενο και την Αλεξανδρινή Εκκλησία σε διορθοδόξους, διεκκλησιαστικούς και διαχριστιανικούς διαλόγους και διεθνείς διασκέψεις, την εξέταση συγχρόνων πολυεπιπέδων κοινωνικών προβλημάτων, ως και την έγκριση του τελικού κειμένου Συνοδικής Διακηρύξεως κατά της θρησκευτικής βίας ολοκληρώθησαν οι εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας την 23η Νοεμβρίου ε.ε.

Κατακλείων τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ εξέφρασε ολόθυμες ευχαριστίες προς όλους τους Ιεράρχες του Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου για το κοπιώδες και θυσιαστικό ποιμαντικό έργο που επιτελούν στην αφρικανική ήπειρο, επισημαίνων ότι στο επίκεντρο της ιεραποστολικής δράσεως παραμένει αμετακλήτως η πνευματική κατάρτιση του Χριστεπωνύμου πληρώματος και ο Ευαγγελισμός και η ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των αφρικανών αδελφών, με ιδιαίτερη μέριμνα υπέρ των απορφανισθέντων παιδιών, της καταπολεμήσεως των ασθενειών και της αναπτύξεως της παιδείας.
Αντιφωνών ο Σεβ.Μητροπολίτης Γέρων Πηλουσίου κ.Καλλίνικος επήνεσε την ανύστακτη πατρική μέριμνα του Σεπτού Προκαθημένου για τον κλήρο και τον λαό της Πρεσβυγενούς Εκκλησίας των Αλεξανδρέων.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος παρέθεσε επίσημο αποχαιρετιστήριο γεύμα στην Μεγάλη Πατριαρχική Τράπεζα προς τιμήν των Τιμίων Μελών της Ιεράς Συνόδου.

ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
Τον τελευταίο καιρό η ανθρωπότητα γίνεται μάρτυς αλυσιδωτών εκρήξεων θρησκευτικής βίας, καταλυτικών της κοινωνικής ειρήνης, υπό τη μορφή εκφοβισμού, διώξεων, αναγκαστικών εκπατρισμών, βασανισμών, ή και θανατώσεων. Οι αποτρόπαιες αυτές πράξεις, πέρα και έξω από κάθε όριο λογικής και συνέσεως, ανακαλούν στην συλλογική μνήμη εικόνες από σκοτεινές περιόδους, που όλοι ελπίζαμε ότι είχαν οριστικά και αμετάκλητα περάσει στη λήθη της ιστορίας.
Η υποδαυλιζόμενη εκδήλωση φαινομένων θρησκευτικής βίας, πέραν των εξαιρετικά αρνητικών κοινωνικών και ψυχολογικών συνεπειών σε τοπικό επίπεδο, αμαυρώνει, μέσω της ταχύτατα διαδραστικής κοινωνίας της πληροφορίας, την εικόνα πολιτισμών και θρησκειών σε παγκόσμιο επίπεδο, ανοίγοντας, μέσω της ανεξέλεγκτης ψυχολογικής εξάψεως και της αλόγου συναισθηματικής κινητοποιήσεως των μαζών, χάσματα αγεφύρωτα και τείχη αδιαπέραστα μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής ομολογιακής ταυτότητας.
Η χρήση βίας υπό τον μανδύα της πίστεως αποτελεί καθ’ ολοκληρία διαστροφὴ της έννοιας της οιασδήποτε θρησκευτικής παραδόσεως, καθὼς οι θρησκείες στο σύνολό τους οφείλουν να λειτουργούν ως φορέας καταλλαγής μεταξὺ των ανθρώπων. Ειδικότερα δε, απάδει εντελώς προς τους πιστεύοντες στον Χριστό, όχι μόνο η χρήση βίας, αλλὰ και η ανοχὴ προς αυτήν.
Είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι η βία ως πρακτικὴ δεν είναι μόνο ακυρωτικὴ του Ευαγγελίου έννοια, αλλὰ συνιστά κατ’ ουσίαν τελεία άρνηση του Χριστού ο Οποίος υποστασιάζει στο Θεανθρώπινό Του Πρόσωπο την αγάπη κατὰ την ιωάννεια ρήση «ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστίν» (Ιωάν. 4, 8), την ειρήνη ως «ἡ εἰρήνη τοῦ Θεοῦ ἡ ὑπερέχουσα πάντα νοῦν» (Φιλιπ. 4, 7), και εν τέλει την ίδια την ζωή κατὰ τον αψευδέστατο ευαγγελικὸ λόγο «Ἐγώ εἰμι ἡ ἀνάστασις καὶ ἡ ζωή», (Ιωάν. 11, 25).
Η Ορθοδοξία, σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, έχει υποστεί αμέτρητες φορές τη βία των διώξεων από καθεστώτα αλλογενή, αλλόθρησκα, αντιχριστιανικά, με μάρτυρα αψευδή το αγιολόγιό της, το κοσμούμενο από μορφές ηρωικές Μαρτύρων και Ομολογητών που προσέφεραν την ίδια τους τη ζωή τους από αγάπη προς το Χριστό. Ούτως ή άλλως κορυφαίο παράδειγμα αγάπης και θυσίας για την υπαρκτική γνησιότητα και την σωτηρία του ανθρώπου συνιστά ο ίδιος ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, ο οποίος προσέφερε τη ζωή Του ως αθώο θύμα προς ένωση του ανθρωπίνου γένους με το Θεό.
Με αλάνθαστο δείκτη πορείας τη συγκατάβαση του Θεού, ο οποίος "οὓτω ἠγάπησεν τόν κόσμον, ὣστε τόν υἱόν αὐτοῦ τόν μονογενῆ ἒδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτόν μή ἀπόληται, ἀλλ΄ ἒχῃ ζωήν αἰώνιον (Ιω. 3,16), επιθυμούμε να απευθυνθούμε προς τους αδελφούς μας χριστιανούς σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο και όπου γης που υποφέρουν για την πίστη τους.
Τους καλούμε να μείνουν αναλλοτρίωτα πιστοί στην ομολογία αγάπης της πίστεώς μας, μη λησμονούντες ότι ο Κύριος μας διαβεβαίωσε αφενός μεν για το ολέθριο της βίας, τονίζοντας ότι "πάντες οἱ λαβόντες μάχαιραν ἐν μαχαίρᾳ ἀποθανοῦνται" (Ματθ. κστ,52), αφετέρου δε για το αξιόμισθο της αυτοθυσιαστικής ευσεβείας, επισημαίνοντας ότι: "πᾶς ὃστις ὁμολογήσει ἐν ἐμοί ἒμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὁμολογήσω κἀγώ ἐν αὐτῷ ἒμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς" (Ματθ. ι, 32-33).
Καλούμε όλους εκείνους που διαπράττουν απάνθρωπες πράξεις θρησκευτικής βίας ή δείχνουν ανοχή προς αυτές, να αναλογιστούν ότι ο Θεός, ως Δημιουργός, Αρχή και Πηγή του κόσμου, είναι Θεός όλων των εθνών και των ανθρώπων, Θεός της Αγάπης, της Πρόνοιας και της Σωτηρίας "κατά τό πλῆθος τῶν οἰκτιρμῶν" Του για όλα τα δημιουργήματά Του.
Καλούμε εθνικούς και διεθνείς πολιτικούς, ειρηνευτικούς και ανθρωπιστικούς φορείς να ασκήσουν ενεργητικές πολιτικές ανασχέσεως του παραλογισμού της θρησκευτικής βίας με γνώμονα η εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος και η αδυναμία κατανοήσεως και ανοχής της θρησκευτικής διαφορετικότητας να παύσουν να λειτουργούν ως ο δούρειος ίππος καθαγιάσεως της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και του θρησκευτικού φανατισμού.
Είναι καιρός οι άνθρωποι να παύσουν να επικαλούνται τον Θεό προς εξυπηρέτηση διχαστικών ή τρομοκρατικών επιλογών, είτε συλλογικών είτε ατομικών. Είναι καιρός να περιθωριοποιηθούν ψυχοπαθολογικές ιδεοληψίες ζηλωτισμού περί κατ΄ επίφασιν εκ Θεού υψηλών αποστολών, πραγματουμένων με χρήση κάθε δυνατού μέσου, ακό¬μη και της επιθετικής ή εκδικητικής βίας. Είναι καιρός οι άνθρωποι να παύσουν να πολιτικοποιούν την θρησκεία, να θρησκειοποιούν την πολιτική και να παραχαράσσουν την θρησκευτική πίστη συνάπτοντάς την με τάσεις ολοκληρωτισμού, σωβινισμού και φυλετισμού προς εξύφανση πολέμων ψευδεπίγραφα ιερών.
Στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας από της σωτηριώδους ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, η ανθρωπότητα αντιλαβάνεται αφενός μεν την διαχρονική εφαρμογή του αξιώματος "ἀνιέρου δέ πόλεως καί ἀθέου ... οὐδείς ἒστι, οὐδ’ ἒσται γεγονώς θεατής" (Πλουτ. Προς Κολώτην Επικούρειον 31), αφετέρου δε την αυτονόητη αρχή ότι ειρήνη δεν είναι δυνατόν να υπάρξει χωρίς ειρήνη μεταξύ των θρησκειών.
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ως ο αρχαιότερος φορέας του Ευαγγελικού λόγου στην Αφρική, αγωνίζεται και αγωνιά καθημερινά, για την υπαρκτικὴ μεταλαμπάδευση του λόγου του Χριστού ως οδού προς την αγιότητα και τη θέωση. Απὸ της θέσεως αυτής ρηξικέλευθα απορρίπτει και κατηγορηματικά αποκυρήσσει κάθε μορφή θρησκευτικής βίας ως αδιέξοδη έκφραση ηθικής συναυτουργίας της πίστεως με τη βία, ως απευκταία έκφραση ευτελισμού και πτώσεως της κορωνίδας της θεϊκής δημιουργίας, του ανθρώπου.
Προς τούτο φιλανθρώπως, διακονικώς και θυσιαστικώς εργάζεται προς ενστερνισμό συνειδότος αγαπητικού και καταλλακτικού, απάδοντος ενστίκτων τυφλών• συνειδότος το οποίο, κινούμενο όχι «πρός τό ὁμοεθνές μόνον, ἀλλά πρός πᾶν τό ὁμογενές» (Κύριλλος Αλεξ. ΡG. 72,686), δύναται να εκβάλλει το παράλογο της βίας και να μεταχαλκευθεί σε κατοικητήριο Θεού• συνειδότος προσωρινώς μεν συναπτομένου προς την γηίνη πατρίδα, παντοτινώς δε αποβλέποντος προς την αληθινή πατρίδα, την Αιώνια Βασιλεία του Θεού.
 
Μεγάλη Πόλις της Αλεξανδρείας, 23η Νοεμβρίου 2012

†Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ Β’

†Ο Γέρων Αξώμης Πέτρος


†Ο Γέρων Πηλουσίου Καλλίνικος
†Ο Καμπάλας Ιωνάς
†Ο Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ

†Ο Νιγηρίας Αλέξανδρος

†Ο Καλής Ελπίδος Σέργιος

†Ο Κυρήνης Αθανάσιος
†Ο Καρθαγένης Αλέξιος
†Ο Μουάνζας Ιερώνυμος
†Ο Πτολεμαίδος Προτέριος
†Ο Γουϊνέας Γεώργιος
†Ο Ερμουπόλεως Νικόλαος
†Ο Ειρηνουπόλεως Δημήτριος
†Ο Ζάμπιας και Μαλάουι Ιωακείμ

†Ο Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Δαμασκηνός

†Ο Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος

†Ο Χαρτούμ Εμμανουήλ


†Ο Καμερούν Γρηγόριος

†Ο Λεοντοπόλεως Γαβριήλ


†Ο Άκκρας Σάββας
†Ο Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος

†Ο Κατάγκας Μελέτιος

†Ο Μοζαμβίκης Ιωάννης

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=876#prettyPhoto

http://www.romfea.gr/epikairotita/14608-2012-11-23-13-49-16


Κατάρρευση Ορθοδόξου Ναού στην Τυνησία...

$
0
0
Romfea.gr                     
Dina2
 
Το Σάββατο και ενώ έληγαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Αλέξιος πληροφορήθηκε ότι για αγνωστους μέχρι στιγμής λόγους κατέρρευσε η σκεπή του ανακαινισθέντος το 2006 Ιερού Ναού Τριών Ιεραρχών στην πόλη Σφαξ της Τυνησίας, 330 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, την Τύνιδα.
Επί τοπου μετέβησαν ο Πρόεδρος και μέλη της κοινότητος Τύνιδος, ενώ ο Σεβασμιώτατος επιστρέφει στην Τύνιδα από το Πατριαρχείο, προκειμένου να μεταβή στο Σφαξ και να εκτιμήσει με ειδικούς την μεγάλη ζημιά.
Η Ιερά Μητρόπολις επεσήμανε ότι δυστυχώς οι δοκιμασίες δεν έχουν τελειωμό για τους Ορθοδόξους των Αραβικών περιοχών και ότι κατά πως αποδεικνύεται ενός κακού μύρια έπονται.
 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ – ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΙΕΡΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ (Κυριακή, 25η Νοεμβρίου 2012)

$
0
0
25/11/2012

 
Την Κυριακή, 25η Νοεμβρίου 2012, εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, όπου φυλάσσεται ο μαρμάρινος κίονας επί του οποίου η Αγία απεκεφαλίσθη, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ, Ερμουπόλεως κ. Νικολάου, Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, ως και των Θεοφιλ. Επισκόπων Νιτρίας κ. Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, και Βαβυλώνος κ. Νήφωνος, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου, Π. Καΐρου.

Στην Ευχαριστιακή Σύναξη τον θείο λόγο εκήρυξε ο Θεοφ.Επίσκοπος Βαβυλώνος, εκφράσας και τον σεβασμό, την υιϊκή αγάπη και τις ολόθυμες ευχές του κλήρου και του λαού της Αλεξανδρινής Εκκλησίας προς τον εορτάζοντα κατ’ αυτήν την ημέρα τα γενέθλια Του Σεπτό Προκαθήμενο του Θρόνου του Αγίου Μάρκου.

Κατόπιν, ο Μακαριώτατος ετέλεσε την Ακολουθία των Θυρανοιξίων στο παρακείμενο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αποστόλου Μάρκου και Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, το όποιο αφιερώθη στην μνήμη των αδίκως τελειωθέντων κατά το αεροπορικό δυστύχημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2004, αοιδίμου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Πέτρου Ζ’, της μελών της συνοδείας Αυτού και του πληρώματος του αεροσκάφους. Στο Ιερό τούτο Παρεκκλήσιο ευρίσκονται τεθησαυρισμένα η κάρα του Αγίου Ιωακείμ του Πάνυ και απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου Κυρίλλου Λουκάρεως, Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Επακολούθησε εόρτια σύναξη στην Αίθουσα του Θρόνου της Πατριαρχικής Μονής, ως και στο Εντευκτήριο της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας, όπου ο Μακαριώτατος εδέχθη τις ευχές του ποιμνίου Του.

Στις πνευματικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο Εξοχ. κ. Νικόλαος Σηφουνάκης, τέως Υπουργός, οι Εντιμ. Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος και της Ρωσίας στην Αλεξάνδρεια κ.κ. Χρήστος Καποδίστριας και Sergey Petlyakov, ο Αξιότ. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Σιόκας, Πρόεδροι ελληνικών Φορέων και Συλλόγων, εκπαιδευτικοί και μαθητές των ελληνικών εκπαιδευτηρίων, τα μέλη της ομογένειας κα.
 
 

Οι Έλληνες στη Μοζαμβίκη και η Ιερά Επισκοπή

Στον Ορθόδοξο Ναό του Maputo της Μοζαμβίκης

Στιγμιότυπα από την πατριαρχική ιεραποστολική επίσκεψη στην Ι. Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής και την Ι. Επισκοπή Κατάγκας (12 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2012)

Αυτοβιογραφία και συνέντευξη της Θεανώς Μουσδελεκίδου, Βοηθοῦ Ἐξωτερικῆς Ἱεραποστολῆς στό Κολουέζι

$
0
0

 
Γεννήθηκα στην Ἔδεσσα, στίς 24-1-1928.

Οἱ γονεῖς μου, Ἑλένη καί Ὅμηρος Ἀντωνιάδης, ἦρθαν ἐδῶ, πρόσφυγες ἀπό τόν Πόντο (Μπράγρα – Ἀμασεια), τό 1922.

Ἔχω δυό ἀδέλφια. Τή μεγαλύτερη ἀδελφή μας, Κλειώ Καπλάνογλου καί τόν μικρότερο ἀδελφό μας, Δημήτριο Ἀντωνιάδη.

Περάσαμε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Αὐτό εἶχε καί τή θετική του πλευρά. Μεγαλώσαμε σ’ ἕνα κλίμα, σέ μιά οἰκογένεια ἀγάπης, θυσίας και προσφορᾶς. Τό σπουδαιότερο, ὅμως, ἦταν ὅτι τό σπίτι μας ἦταν μία κατ’ οἶκον ἐκκλησία. Ἐρχόμενοι οἱ γονεῖς μου μου ἀπό τις λησμόνητες πατρίδες, αὐτό πού μετέφεραν, σάν πολύτιμο θησαυρό, ἦταν τά εἰκονίσματα και τήν ὀρθόδοξη παράδοση τῆς Ἐκκλησίας μας.

Ξεσπάει ὁ Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος. Δέν προλάβαμε νά ὀρθοποδήσουμε καί νέα ταλαιπωρία. Στά δύσκολα χρόνια τῆς Κατοχῆς εἴχαμε τή μεγάλη εὐλογία νά ἔχουμε καλό ποιμένα, τόν Μητροπολίτη Ἐδέσσης καί Πέλλης, τόν μακαριστό Παντελεήμονα (μετέπειτα Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης) καί τούς ἀξιόλογους πνευματικούς συνεργάτες του, τόν π. Χρυσόστομο (Παπασαραντόπουλο), τόν παππούλη καί ἐξομολόγο μας, ὡς παιδιά τῶν κατηχητικῶν τότε ἐμεῖς, καθώς ἐπίσης καί τόν π. Χαρίτωνα (Πνευματικάκη), ὁ ὁποῖος, μέ τήν ἀκάματη δραστηριότητά του καί μέ τά πύρινα κηρύγματά του, ἀγκάλιασε ὅλους τούς νέους τῆς ἐποχῆς καί τούς χάραξε πορεία ζωῆς. Τά κατηχητικά, οἱ κύκλοι Ἁγίας Γραφῆς, ὁ λόγος του ἔγινε βίωμα ζωῆς.

1939 – 1945, μαθήτρια τοῦ Γυμνασίου καί μέ καλή ἐπίδοση. Ὅλα ὅσα ἄκουα, τά καλά, τά ἀφομοίωνα καί τά ἀποταμίευα μέσα στήν καρδιά μου. Τό 1945 ἀποφοίτησα ἀπό τό Γυμνάσιο μέ ἄριστα· ἤθελα πολύ νά συνεχίσω τίς σπουδές, ἀλλά οἰκονομικοί λόγοι μέ ἀνάγκασαν να ἀλλάξω πορεία.

Τό 1947 παντρεύομαι τόν σύζυγο τῆς ζωῆς μου, τόν Μιχάλη Μουσδελεκίδη, ἀξιόλογο κοινωνικό παράγοντα τῆς πόλης μας. Ἀγωνιστήκαμε μαζί, μέ πολύ κόπο καί ἱδρώτα, γιά τήν ἐπιβίωση καί ὅπως ἔλεγε ἡ μάνα μας: «Τό μέτωπό σας νἆναι καθαρό, ἔτσι ν’ ἀντικρύζετε τη ζωή».

Τό 1977, ὕστερα ἀπό μακροχρόνια ἀσθένεια, πεθαίνει ὁ σύζυγός μου καί μένω μόνη, νά συνεχίσω τήν πορεία τῆς ζωῆς μου. Παιδιά δέν μᾶς χάρισε ὁ Θεός. Στή συνέχειᾳ ἡ προσευχή μου στόν Θεό ἦταν: «Εὐχαριστῶ γιά ὅλα! Δῶσ’ μου τρόπο νά τό ἀντιμετωπίσω καί αὐτό».

Τό 1980, μέ τήν καθοδήγηση τοῦ πνευματικοῦ μου καί ἐπί μακαριστοῦ Μητροπολίτου Ἐδέσσης καί Πέλλης κ. Καλλινίκου, μετατρέπω τό σπίτι μας σέ μαθητική στέγη καί ἐπί 10 χρόνια φιλοξενῶ κοπέλες ἀπό τήν γύρω περιοχή, πού ἐπιθυμοῦσαν νά φοιτήσουν στό Γυμνάσιο. Τό σπίτι λειτουργοῦσε σάν μία μεγάλη οἰκογένεια, μέ την πνευματική καθοδήγηση τοῦ Μητροπολίτη μας καί μέ πνευματικό τότε τόν π. Ἱερόθεον, Μητροπολίτη Ναυπάκτου σήμερα.

Στίς διακοπές τῶν σχολείων, γιά 3 μήνες περίπου, τά καλοκαίρια πήγαινα καί βοηθοῦσα τό ἔργο τῶν Μαθητικῶν Κατασκηνώσεων στήν κουζίνα ἤ ὅπου ἀλλοῦ χρειαζόταν, ὅπως στήν Κατασκήνωση Βραώνας Ἀττικῆς, της Ἀδελφότητος «ΖΩΗ» καί στίς κατασκηνώσεις τῆς Μητροπόλεως Ἐδέσσης, στό Πάικον ὄρος.

Ὅμως, ὁ λόγος τοῦ π. Χαρίτωνος γιά ἱεραποστολική δραστηριότητα καί τό «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τά ἔθνη…..» δέν μέ ἄφηνε ἥσυχη.

Τό 1987, ἕνα κάλεσμα θεϊκό, καί μέ τίς εὐχές τῆς Ἐκκλησίας μας, μέ ἔκανε νά βρεθῶ στήν Κεντρική Ἀφρική, στό Ὀρθόδοξο Ἱεραποστολικό Κλιμάκιο Κολουέζι Κονγκό.

Τή χρονιά πού πῆγα, ὑπεύθυνος στήν ἱεραποστολική προσπάθεια ἦταν ὁ μακαριστός π. Κοσμᾶς Γρηγοριάτης. Εἶχε προηγηθεῖ ἡ συγκατάθεση τοῦ Μητροπολίτου Κεντρώας Ἀφρικῆς κ. Τιμοθέου, τῆς ὁποίας παραθέτω ἀπόσπασμα.

Κολουέζι, 17 Μαΐου 1986

γαπητή κ. Θεανώ, Χριστός νέστη!

Ερίσκομαι πό τριημέρου στό κλιμάκιο Κολουέζι. Εχαρίστως παρέχω τή συγκατάθεσήμου…..Εχαριστγιά τή διάθεσή σας νά μς συμπαρασταθετε. Σςδιαβιβάζω τούς χαιρετισμούς τοκλιμακίου.

Μέ γάπη καί εχές

Κεντρώας φρικής Τιμόθεος

Πρωτοπῆγα γιά 3 μήνες τό 1987, Ἰούλιο – Αὔγουστο – Σεπτέμβριο. Τότε γνώρισα τόν μακαριστό παπα-Κοσμᾶ. Ἔζησα στή σκιά αὐτοῦ τοῦ ἀνθρώπου, πού ὄντως ἦταν πολύ χαρισματοῦχος. Μαζί μέ τούς ἐκλεκτούς συνεργάτες του, τήν ἀδελφή Ξένη καί τόν Μοναχό Κύριλλο, καθώς καί μέ ντόπιους συνεργάτες ἐπιτελοῦσαν τεράστιο ἔργο εὐαγγελισμοῦ τῶν Ἀφρικανῶν ἀδελφῶν μας.

Τό 1988 δέν ἔκανα τό προσκύνημα αὐτό· ὅμως, πάντοτε εἶχα διακαῆ πόθο νά προσκυνήσω καί τόν τάφο τοῦ παπποῦ, μακαριστοῦ Ἀρχιμ. Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου, στήν Κανάγκα, ὅπου ἄφησε τήν τελευταία του πνοή, στήν Ἀφρική, στά «μαυράκια» του.

Ὁ πόθος μου πραγματοποιήθηκε ὅταν βρισκόμουν στό Κολουέζι. Πληροφορούμεθα τήν κοίμηση τοῦ μακαριστοῦ π. Χαρίτωνος (1998) στήν Κανάγκα καί μέ τόν π. Μελέτιο παρευρισκόμαστε στήν κηδεία του. Ναί, ἦταν μιά μεγάλη εὐλογία, προσκύνησα 2 τάφους. Προσπάθησα νά βαδίσω ἐπί τά ἴχνη αὐτῶν τῶν πατέρων πού δώσανε τή ζωή τους, τήν πνοή τους κι ἄλλαξαν τή μορφή τῆς Κ. Ἀφρικῆς τοῦ Κονγκό. Δοξάζω τόν Θεό!

Τό 1989, 27 Ἰανουαρίου, ὁ π. Κοσμᾶς Γρηγοριάτης ‘ἐτελειώθη’ μέ μαρτυρικό σχεδόν θάνατο,στό Κολουέζι Κονγκό. Καί ἐπαληθεύεται ὁ λόγος του: «Τί σημαίνει Ἱεραποστολή;» «Νά πεθάνεις στήν Ἀφρική».

Στά μέσα του 1989 ἀναλαμβάνει τή σκυτάλη τῆς διαδοχῆς ὁ π. Μελέτιος Γρηγοριάτης. Σέ μία συνάντησή μας, ἐδῶ στήν Ἔδεσσα, προτοῦ κατέβει κι ἀναλάβει τόν Σταυρό τῆς Ἱεραποστολικῆς διακονίας, μέ φάρο κι ὁδηγό τόν τάφο τοῦ παπα-Κοσμᾶ, πού βρίσκεται στόν αὐλόγυρο τοῦ Ἁγίου Γεωργίου, στό κέντρο τῆς Ἱεραποστολῆς καί στήν πρόσκλησή του «Διαβᾶς, βοήθησον ἠμῖν…» ἀνταποκρίθηκα καί μέ φόβο Θεοῦ, μέ ἀγάπη καί πόνο, πηγαίνω πάλι γιά 3 μῆνες.

Τό 1990, ὁπότε κλείνει ἡ λειτουργία τῆς Μαθητικῆς Στέγης μου στήν Ἔδεσσα, γιά λόγους ἄσχετους πρός τή θέλησή μου, ἀφιερώνομαι στήν ἱεραποστολική διακονία, στό Ἱεραποστολικό Κλιμάκιο Κολουέζι Κονγκό.

Μέ τίς εὐχές τοῦ Σεβασμιωτάτου ΚεντρώαςἈφρικής, πού μέ ἀποκαλεῖ «Μητέρα τῆς Ἱεραποστολῆς», ἐπωμίζομαι μέ πολλή συγκίνηση καί εὐθύνη αὐτήν τήν εὐχή, αὐτόν τόν τίτλο καί ἀγωνίζομαι, σύν Θεῷ, νά ἀνταποκριθῶ σέ ὅσα κατά καιρούς μοῦ ἀναθέτει ἡ διακονία μου.

Στίς 5 Νοεμβρίου 1990, σέ μιά ἐξόρμηση τοῦ Κλιμακίου πηγαίνοντας πρός τό Λικάσι, στήν ἐπιστροφή πρός Κολουέζι, σέ μια στροφή, τουμπάρει το ἁμάξι καί παίρνει ἀρκετές στροφές. Ὁ π. Μελέτιος καί ὁ ὁδηγός φοροῦσαν τίς ἀσφαλιστικές ζῶνες καί δέν πάθανε τίποτε, βγήκανε ἀπό τό ἁμάξι. Ἐγώ καί ἡ ἀδελφή Ξένη βρισκόμασταν στά πίσω καθίσματα. Ἡ Ξένη ἐπίσης βγαίνει καλά, ἐγώ καταπλακωμένη, τραυματισμένη στό κεφάλι καί στήν πλάτη, περιμένοντας νά πεθάνω. Ξαφνικά μέ τραβᾶνε ἔξω, πάλι στή ζωή. Νά! καί περνᾶ ἕνα φορτηγό αὐτοκίνητο και μέ πηγαίνουν κατ’ εὐθείαν στό Νοσοκομεῖο, στό Λικάσι. Μένω στήν «Ἐντατική», ξένη στους ξένους, μέ τόν ἄγγελο φύλακά μου. Ἦταν θέλημα Θεοῦ, ἀφοῦ μαρτύρησα καί ἔχυσα τό αἷμα μου. Ἡ ραφή πού ἔγινε στό μέτωπό μου ἦταν σάν νά φοροῦσα ἀκάνθινο στεφάνι….

1991-1992. Ἐμφύλιος πόλεμος στό Κονγκό. Οἱ καταγκέζοι, οἱ Νότιοι, θέλουν νά διώξουν τούς Κασάϊ προς τά βόρεια τοῦ Κονγκό. Περνᾶμε δύσκολες ἡμέρες. Ἰαχές, κραυγές, λεηλασίες, ἐπειδή ὁ σταθμός τοῦ τρένου βρίσκεται κοντά στήν Ἱεραποστολή καί ἔχουν μαζευτεῖ οἱ Κασάϊ πρός ἀναχώρηση, ὅλοι τριγύρω ἐκεῖ, στό Κέντρο, μέ τά ἀνάλογα ἐπακόλουθα. Ὁ Ἅγιος Γεώργιος, προστάτης καί βοηθός τῆς Ἱεραποστολῆς, σέ Αὐτόν καταφεύγουμε.

Βέβαια, σέ ὅλη αὐτή τήν πορεία τῶν 12 ἤ 13 χρόνων εἴχαμε, ὅπως εἶναι ἑπόμενο, ποικίλα προβλήματα· διανυκτερεύσεις στό δάσος, χαμένοι στή ζούγκλα, βουτηγμένοι στούς βάλτους, πεζοπορίες, κατεστραμμένες γέφυρες. Ὅλα πρός δόξαν Θεοῦ! Ταπεινά τά ἀποδεχόμαστε.

Τόν Νοέμβριο τοῦ 1991 μοῦ προσφέρθηκε μιά τιμητική διάκριση ἀπό τήν Ἐπιτροπή «Μακεδονικά Θέματα» γιά τήν κοινωνική προσφορά, τόσο στήν Ἱεραποστολή Κολουέζι, ὅσο καί στήν κοινωνική προσφορά τοῦ τόπου μας.

Ἐπίσης, τό 1997, ἡ Μητρόπολη Ἐδέσσης καί Πέλλης, διά τοῦ Μητροπολίτου κυροῦ Χρυσοστόμου, μέ ἐτίμησε γιά τήν προσφορά μου στόν τομέα τῆς Ἐξωτερικῆς Ἱεραποστολῆς.

Ὅλους τούς εὐχαριστῶ γιά τήν ἀγάπη τους καί παρακαλῶ τόν Ἅγιον Θεόν νά μοῦ χαρίζει Ἀγάπη καί ὑπομονή ὅσο ζῶ, νά συνεχίσω νά Τόν ὑπηρετῶ, ὅπου καί ὅπως εἶναι τό θέλημά Του.

Θεανώ Μουσδελεκίδου

Υ.Γ.Συνεχίζοντας τή διακονία μου στό Ὀρθόδοξο Ἱεραποστολικό κλιμάκιο Κολουέζι Κονγκό, κατά διαστήματα βρίσκομαι στήν Πατρίδα γιά πνευματικό καί ὑλικό ἀνεφοδιασμό.
 
 
 
 
 
Μικρογραφία1:02:24

O Επίσκοπος Μποτσουάνας σε Επιτροπές Διαλόγων

$
0
0
Romfea.gr            
botsou
 
Σύμφωνα με Πατριαρχικό Γράμμα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, Μακαριωτάτου Πατριάρχου Θεοδώρου Β', ο Σεβ. Επαρχιούχος Επίσκοπος Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος, ορίσθηκε: "Μέλος της Αντιπροσωπείας εξ Αρχιερέων του Πατριαρχικού Θρόνου, εις την Μικτήν Επιτροπήν του Θεολογικού Διαλόγου μετά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ομού μετά του από ετών μετέχοντος εις αυτήν, Σεβ. Μητροπολίτου Κένυας κ. Μακαρίου".
Ωσαύτως, ο Επίσκοπος Μποτσουάνας Γεννάδιος, διά σχετικού Πατριαρχικού Γράμματος ορίσθηκε Μέλος της εξ Αρχιερέων Επιτροπής, εις το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών.
 

Ο τ.Υπουργός Νίκος Σιφουνάκης στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

$
0
0
από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
Την 26η Νοεμβρίου 2012 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, εδέχθη στην Πατριαρχική Καθέδρα τον Εξοχ. τέως Υπουργό κ. Νικόλαο Σηφουνάκη, συνοδευόμενο από τον Εντιμ.κ.Αθανάσιο Πετρίδη, Διευθυντή της Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Α.Συγγρός».
Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τον κ. Σηφουνάκη για το εν γένει επιτελούμενο ιεραποστολικό καί ανθρωπιστικό έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Αφρική, ενώ του απένειμε τιμητικώς τον Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.

http://www.amen.gr/article11236

«Στην Αφρική τα θαύματα γίνονται πιο εύκολα», υπογράμμισε ο π. Εφραίμ, συμπληρώνοντας ότι από την Ιεραποστολή και την Ουγκάντα μένει μια γλυκιά ανάμνηση...

$
0
0

Ο π. Εφραίμ Παναούσης στο "Ενορία εν δράσει..."


«Μουελαμπά σημαίνει γεια σου»
Για τις εμπειρίες από ταξίδι του στην Ουγκάντα, μίλησε πριν από λίγες ημέρες ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Παναούσης, στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος«Ενορία εν δράσει…».
«Ουγκάντα: Είχα την περιέργεια να
μάθω τι δεν θέλει η Ευρώπη να γίνουμε»,ανέφερε ξεκινώντας ο π. Εφραίμ και για τις σκέψεις και τις συζητήσεις που είχε πριν από την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού.
 
Σημείωσε πως όταν αποφασίζει κάποιος να ταξιδέψει σε μία Αφρικανική χώρα, ακούει από τον περίγυρό του τη φράση «να προσέχεις», χωρίς να ξέρει ακριβώς τι θα πρέπει να προσέχει «ώσπου φτάνοντας εκεί καταλαβαίνεις τι ακριβώς σημαίνει αυτό».

«Τους τόπους τους αγαπάμε ή τους αντιπαθούμε από τους ανθρώπους»επεσήμανε και αφού περιέγραψε το στάδιο της προετοιμασίας του (εμβόλια κ.λπ.), αφηγήθηκε τις πρώτες εικόνες που αντίκρισε φτάνοντας.

«Πρόβλημα ο άνθρωπος λέει ότι δεν συνηθίζεται. Στην Ουγκάντα, επειδή οι άνθρωποι ζούνε μέσα στη δυσκολία, δεν το λένε πρόβλημα. Ότι είναι έκτακτο είναι πρόβλημα»,είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε πως σκοπός της ομιλίας «είναι να μας αφυπνίσει λίγο για να καταλάβουμε ότι αυτό που βαφτίζουμε πρόβλημα στην Ελλάδα, δεν είναι έτσι».

«Φύγαμε από την Ελλάδα κάνοντας τον Σταυρό μας»
Αφού περιέγραψε τα συναισθήματα που ένοιωσε φτάνοντας εκεί νύχτα και αντικρίζοντας τον πολύ κόσμο που περίμενε να τον υποδεχθεί, παρουσίασε μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε τις ημέρες που βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ιεραποστολή.


Παρουσίασε την κρεβατοκάμαρα, την «καλή κουζίνα», τους ανθρώπους που κουβαλάνε νερό… μας ξενάγησε στους «κεντρικούς δρόμους» και μας παρουσίασε τις καθημερινές συνήθειες αλλά και δυσκολίες των ανθρώπων, κάνοντας λόγο για τις «ευρεσιτεχνίες» τους, προκειμένου να ανταπεξέρχονται στα τρέχοντα.


«Ένα μεγάλο δώρο και ακριβό δώρο είναι να έχει κανείς ποδήλατο»σημείωσε στη συνέχεια και αναφέρθηκε στον πρώτο Επίσκοπο της Ουγκάντα, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σπάρταο οποίος «ξεκίνησε την Ιεραποστολή στην Ουγκάντα με έναν τρόπο συγκλονιστικό»,όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Όλες οι Ιεραποστολές έχουν ξεκινήσει από ανθρώπους», τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως «ο Θεός χρησιμοποιεί ανθρώπους – όργανα για να πει το λόγο του».

Κάνοντας αναφορά στην ιστορία του πρώτου Επισκόπου και στο πώς έφτασε στα μέρη αυτά ο Χριστιανισμός, έκανε λόγο για ένα ζευγάρι Προτεσταντών το ποίο πήρε ένα μικρό αφρικανόπουλο να το μεγαλώσει και φεύγοντας στη συνέχεια για την πατρίδα τους, του άφησαν μια Βίβλο και την ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης. Ο μικρός αγάπησε τόσο πολύ την Σπάρτη και ονομάστηκε Σπάρτας ενώ στη συνέχεια άλλαξε και τα ονόματα όλης του της οικογένειας. Αυτό το παιδί λοιπόν κάποτε που βρέθηκε σε επικοινωνία με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ρώτησε για το θρήσκευμα των Σπαρτιατών και στη συνέχεια ζήτησε να κατηχηθεί και να βαπτισθεί Χριστιανός. Μετέπειτα χειροτονήθηκε Ιερέας και στη συνέχεια Επίσκοπος.

«Από την Ουγκάντα η Ορθοδοξία θα ταξιδέψει στη διπλανή Κένυα και την Τανζανία. Από έναν και μόνο άνθρωπο»που έγινε όχημα για να κουβαλήσει στις πλάτες του το Θεό, τόνισε ο π. Εφραίμ, ενώ αναφέρθηκε και στον δεύτερο Επίσκοπο, τον Επίσκοπο Νατζάμα.


Περνώντας η ώρα και εναλλάσσοντας τις φωτογραφίες από το μακρινό του ταξίδι, μας σύστησε την Έντζο και τη Μαρία, δύο παιδιά της Ιεραποστολής λέγοντα πως εκεί «τα παιδάκια είναι όλα χωρίς μαλλιά και φοράνε στολές».



Επίσης επισκεφτήκαμε το δημοτικό σχολείο, μέσα στο οποίο τα παιδιά μπαίνουν ξυπόλυτα και πήγαμε μέσα στις τάξεις τους, όπου «κάθε τάξη μπορεί να έχει μέσα 90 παιδιά».

«Δίπλα στην Ιεραποστολή είναι το νοσοκομείο του Τιμίου Σταυρού»,συνέχισε ο π. Εφραίμ, υπογραμμίζοντας πως «ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου στην Αφρική είναι το κουνούπι».

Ανέφερε ότι παλαιότερα δεν υπήρχαν φάρμακα για την ελονοσία, όμως «τώρα – δόξα το Θεό – υπάρχουν, αλλά δεν έχουν όλοι πρόσβαση». «Σήμερα περνιέται σαν γρίπη. Κρατάει περίπου 3 ημέρες»,συμπλήρωσε.

«Το πιο ακριβό δώρο για τα παιδιά είναι μια καραμέλα. Όταν δώσεις την καραμέλα, τότε γονατίζουν για να σου δείξουν το σεβασμό και την αγάπη τους»είπε σε άλλο σημείο της «ξενάγησης» ο π. Εφραίμ, συμπληρώνοντας ότι την καραμέλα αυτή μερικά παιδιά την έκοβαν στα τρία, για να φάνε και τα άλλα τους αδέλφια.

Γνωρίσαμε τον αρχαιότερο ιερέα της Ουγκάντα, ο οποίος είχε κοντά του σε φωτογραφίες έναν Έλληνα τσολιά με την Ακρόπολη, δείγμα της μεγάλης του αγάπης για την Ελλάδα. Είδαμε το ποδήλατο «που κουβαλάει τα πάντα»,τα παιδιά της πόλης, τα απογευματινά χρώματα της Ουγκάντα, το Αστυνομικό της τμήμα και ένα μικρό δωματιάκι που μεγάλωσαν 10 άνθρωποι τρώγοντας όλοι μαζί από ένα τσουκάλι.

«Ο Θεός τον οποίο εμείς φυγαδεύουμε από την Ευρώπη, βρίσκει καταφύγιο σε αυτές τις ψυχούλες»,συνέχισε περιγράφοντας τις φωτογραφίες ο π. Εφραίμ φτάνοντας έτσι μέχρι την Καμπάλα, στην οποία το 12% είναι Μουσουλμάνοι.


«Περάσαμε»από την αγορά, «στην οποία χάνεσαι», είδαμε τα μοτο-ταξί και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε εικόνες από Ιεραποστολές όπου τα σπίτια είναι μέσα στη ζούγκλα.

«Η μαγεία στην Αφρική είναι σε πολύ μεγάλη άνθιση»,υπογράμμισε ο π. Εφραίμ, ενώ αναφερόμενος στην παιδική εργασία τόνισε ότι αν και απαγορεύεται δια νόμου στην Ουγκάντα, αυτό δεν ισχύει πάντα προβάλλοντας εικόνες με παιδιά που κουβαλούσαν οτιδήποτε για τις ανάγκες τους.

Αντικρίσαμε παιδιά που ζούσαν στην παραβατικότητα και που εάν δεν γινόταν κάτι συγκλονιστικό στη ζωή τους, θα κατέληγαν σε ιδρύματα ή και στη φυλακή, παιδιά που έπαιζαν ανάμεσα στα σκουπίδια.



Κατά την «επίσκεψή μας» στο πρώτο Μοναστήρι της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας στην Ουγκάντα, επισκεφθήκαμε τα καινούρια σχολεία, την βιβλιοθήκη και τεράστια οικήματα που δημιουργήθηκαν με υποδομές και φιλοξενούν πολλά παιδιά.

«Επισκεφθήκαμε» επίσης στο Ναό του Αγίου Αντωνίου στο Μόντε.
Ο π. Εφραίμ παρουσίασε τις καλύβες τις Αφρικής και περιγράφοντας τις δυσκολίες της καθημερινότητας, τόνισε ότι «στη ζωή συνηθίζονται τα πάντα. Τα πάντα όμως».
Είδαμε τα «ιδιωτικά σχολεία» και τους «παιδικούς σταθμούς» που εκεί θεωρούνται πολυτέλεια για όποιον στέλνει τα παιδιά του, ενώ όπως ανέφερε ο π. Εφραίμ καμία Ιεραποστολή δεν έχει παράθυρα «γιατί απλά δεν χρειάζονται».

 
Φτάσαμε μέχρι την Μπουκούγια, την καλύτερα οργανωμένη Ιεραποστολή η οποία είχε πάρα πολλά παιδιά.
«Η αρχοντιά της αγάπης από ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα, είναι κάτι το συγκλονιστικό στην Αφρική»,επεσήμανε ο π. Εφραίμ, συμπληρώνοντα πως «το να κοιμάται ένα παιδί έστω και κάτω είναι πολύ μεγάλο πράγμα».

Σχολιάζοντας το ότι στη Θεία Λειτουργία οι πιστοί μένουν «κεριά αναμμένα και δεν κουνιέται κανείς», επεσήμανε πως «είναι συγκλονιστικό να βλέπεις ανθρώπους που έφτασαν προσφάτως στην Ορθοδοξία να στέκουν με δέος στα τελούμενα. Κι εμείς που έχουμε γεννηθεί σε αυτή την Ορθόδοξη παράδοση να είμαστε σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

Επίσης προβλήθηκαν φωτογραφίες από παραδοσιακό γάμο, όπου ο γαμπρός δίνει χρήματα στον πατέρα της νύφης για να την αγοράσει.

Μιλώντας για τον σκοπό της επίσκεψής του εκεί ο π. Εφραίμ ανέφερε ότι αυτή έγινε προκειμένου να βοηθηθεί οργανωμένα η Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Ουγκάντας για την οποία αγοράστηκε κτήμα 11 στρεμμάτων προκειμένου να περιλαμβάνει Ναό, Σχολεία, Ορφανοτροφείο και Ιατρείο.

Ανέφερε ότι στις 8 Σεπτεμβρίου 2012 στήθηκε, στο κτήμα, Σταυρός και τελέστηκε Αγιασμός προκειμένου αυτό το έργο να ξεκινήσει με τη Χάρη του Θεού.

«Στην Αφρική τα θαύματα γίνονται πιο εύκολα», υπογράμμισε ο π. Εφραίμ, συμπληρώνοντας ότι από την Ιεραποστολή και την Ουγκάντα μένει μια γλυκιά ανάμνηση. Άνθρωποι, πρόσωπα λαμπερά, και δυσκολίες, αλλά εκπαιδεύεται ο άνθρωπος να αντέχει

Σημείωσε πως «όταν εδώ πνιγόμαστε στα ρηχά, εκεί που κολυμπάνε στα πέλαγα, έχουν μάθει να μην πνίγονται».
«Ας προσευχόμαστε για αυτούς και για όλους όσοι βρίσκονται σε τέτοιους προμαχώνες»,κατέληξε.
 

"Οργανώστε τα δώρα σας βοηθώντας τη φιλανθρωπία και την Ιεραποστολή"

$
0
0

 

 
Η προσπάθειά μας στη διαρκή δωροέκθεση "από καρδιάς" συνεχίζεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγήςστο Πολυδένδρι Αττικής. Μία μεγάλη ομάδα εθελοντών οργανώνει με φροντίδα ό,τι η αγάπη και το ενδιαφέρον των ανθρώπων φέρνουν στην Ιερά Μονή ώστε να διατεθούν για τις ανάγκες της φιλανθρωπίας και της Ιεραποστολής στην Ελλάδα αλλά και την Αφρική.
Τα καλύτερα και τα καινούργια ρούχα που μας διαθέτουν προσκυνητές της Μονής ή ακόμα και εταιρείες,τα διαθέτουμε έναντι μικρού ποσού στην Δωροέκθεσή μας,ενώ τα υπόλοιπα οργανώνονται σε ιδιαίτερο χώρο,ώστε να μοιράζονται σε όσους έχουν μεγαλύτερες ανάγκες .
Όμως η δωροέκθεσή μας διαθέτει ακόμα και άλλα πανέμορφα δώρα που μπορείτε να προμηθευτείτε για τα Χριστούγεννα. Τα χρήματα από την Δωροέκθεση διατίθενται σε οικογένειες Ελλήνων με προβλήματα επιβίωσης και εργασίας και την Ορθόδοξη Ιεραποστολή μας που δημιουργούμε στο Mπουσούγκιου της Ουγκάνταςκαι θα περιλαμβάνει Ιερό Ναό,σχολεία (Δημοτικό και Γυμνάσιο) και Ιατρείο.
 

Ο Σύρου Δωρόθεος στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

$
0
0
Ι.Μ. Σύρου
1/12/2012
 
 
alexndreias-sirou
 
Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. ΘεόδωροΒ΄ επεσκέφθη σήμερα το πρωι στο Πατριαρχείο ο Σεβ. κ. Δωρόθεος Β΄, συνοδευόμενος από τους, Πρωτοπρ. Φλαβιανό Αλμπέσκου και Πέτρο Μαραγκό και τον Διάκονο Αλέξιο.
Ο Μακαριώτατος υπεδέχθη στο Πατριαρχικό Γραφείο τον Σεβασμιώτατο και την συνοδεία του με πατρικούς λόγους αγάπης και φιλοφρονήσεων, ενώ και εκείνοι τον ευχαρίστησαν για την αρχοντική υποδοχή και την φιλοξενία του.
Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος και οι ιερείς, με την παρουσία του Μακαριωτάτου κ. Θεοδώρου Β΄, του Σεβ. Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου και του εψηφισμένου Επισκόπου Μπραζαβίλ κ. Παντελεήμονος, επεσκέφθησαν την Αίθουσα του Θρόνου, την Αίθουσα της υποδοχής των Επισκεπτών, την Αίθουσα των προσωπικών κειμηλίων του αειμνήστου Πατριάρχη Πέτρου, το Παρεκκλήσιο των Αγ. Θεοδώρων και το παρακείμενο σε αυτό Συνοδικό και τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα ιστορικά Φαραωνικά υδραγωγεία.
 

Εκλογή του Πρώτου Επισκόπου της Νεοσυσταθείσης Ιεράς Επισκοπής Κονγκό και Γκαμπόν

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας παρασημοφόρησε τον Σύρου Δωρόθεο

$
0
0
από την Ι.Μ. Σύρου                    
dscn1338
 
Στην Αίθουσα του Θρόνου, σήμερα το πρωι, μετά την Θεία Λειτουργία και την χειροτονία του Επισκόπου Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’. απένειμε το παράσημο «ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» στον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ.Δωρόθεο Β’.
Ο Μακαριώτατος στην προσφώνησή του προς τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ αναφέρθηκε με λόγους αγάπης για την φιλία των πολλών χρόνων που τους συνδέει και για την πολλαπλώς εκδηλουμένη προσφορά της Μητροπόλεως Σύρου προς το Πρεσβυγενές Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας, με συγκινητικούς λόγους αναφερθείς και για την μεγίστη προσφορά της Ελλαδικής Εκκλησίας προς το έργο της Ιεραποστολής στην Αφρική, ειπών ότι, επιθυμών να διερμνηνεύση τα αισθήματα της αγάπης του προς τον κ. Δωρόθεο, απεφάσισε να του απονείμει το παράσημο «ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ», ωσαύτως δε εγκόλπιον και ράβδον.
Του Σεβ. Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ αναγνώσαντος το Πατριαρχικό Σιγίλλιο, ο Μακαριώτατος απένειμε το παράσημο και ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος αντιφωνών τον Μακαριώτατο είπε:
«Μακαριώτατε, αισθήματα πνευματικής χαράς και συγκινήσεως διακατέχουν την καρδιά μας, από την στιγμή που φθάσαμε στην μεγάλη πόλη της Αλεξανδρείας, την «πρώτη», την «κορυφή των πόλεων», την «ενδοξοτάτην», προκειμένου να συναντήσουμε το τίμιο και ευλογημένο πρόσωπό Σας και ασπασθούμε την Πατριαρχική δεξιά Σας.
Χαίρομεν γιατί, στον θρόνο του Ευαγγελιστού Μάρκου, τον κεκοσμημένο με την θεολογία των μεγάλων Πατέρων Αθανασίου και Κυρίλλου, Ιωάννου του Ελεήμονος και Νεκταρίου Πενταπόλεως, τον δαφνοστεφή με τα αίματα Μεγαλομαρτύρων, με προεξάρχουσα την πάνσοφο Νύμφη του Χριστού Αικατερίνα την πανεύφημο, τον φέροντα επί τους βραχίονες αυτού τους τιμίους ιδρώτες και τους αγώνες των Θεοφόρων Πατέρων, Παύλου του Θηβαίου, Αντωνίου και Παχωμίου των Μεγάλων, και επιπλέον των επισυνάγοντα υπό τας πτέρυγας αυτού τους εν Αφρική αδελφούς μας, τους φωτισθέντες και τους προς το άγιο φώτισμα ευτρεπιζομένους, ίσταται το ιδικόν Σας … πρόσωπον στο οποίο ενορώμεν το λαμπρότατο φως του νοητού Φάρου της κατ΄Αλεξάνδρεια δευτεροθρόνου Εκκλησίας και την περιλάλητη συμβολή της μεγάλης αυτής πόλεως στην οικοδομή του Σώματος του Χριστού.
Ανέφερε η επί του κτιστού Φάρου επιγραφή «ΘΕΟΙΣ ΣΩΤΗΡΣΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΛΟΪΖΟΜΕΝΩΝ» και τούτο Σεις έχετε μεταμορφώσει επί το πνευματικότερον.
Η ανύστακτη μέριμνά Σας για το Πατριαρχείο και την Ορθόδοξη ιεραποστολή στην Αφρική, μη φειδόμενο κόπους και μόχθους είναι για την Εκκλησία και όλους εμάς, που Σας αγαπάμε καύχηση και αφορμή περισσότερης προσευχής.
Σας ευχαριστούμε Μακαριώτατε για την σημερινή ευλογία της συνιερουργίας μαζί Σας και την συμμετοχή μας στην εις Επίσκοπο χειροτονία του επιχωρίου Επισκόπου Μπραζαβίλ και Γαμπόν κ. Παντελεήμονος, γόνου της ιεράς και Παναγιοφυλάκτου νήσου Τήνου, χειροτονηθέντος προ δωδεκαετίας υπό του Μακαριστού, και εν αγίοις αναπαυομένου Γέροντος και προκατόχου ημών Δωροθέου του Α’.
Ο Θεοφιλέστατος Παντελεήμων, διοικόνησε την Ιερά Μητρόπολη Σύρου επί πενταετία, ευόρκως και ευσυνειδήτως και εν συνεχεία, τεθείς υπό το Πατριαρχικό ωμοφόριό Σας και την πατρική Σας αγάπη κατέδειξε έτι περισσότερο ενταύθα τα περικοσμούντα αυτόν χαρίσματα.
Η, προτάσει Σας, υπό της Σεπτής Ιεραρχίας του Θρόνου προαγωγή του σε Επίσκοπο είμεθα βέβαιοι ότι αποτελεί αφετηρία νέων δραστηριοτήτων πολυσχιδούς ποιμαντορικής πλέον διακονίας, στην Ιερά Μητρόπολη, όπου και τον αποστέλετε, ως άγγελον χαράς.
Μακαριώτατε, δεν κατοπτεύουν μόνο αυτή την ώρα την εδώ ευλογητή παρουσία μας, νοερώς παριστάμενοι οι αοίδιμοι, εκ της Μητροπόλεως Σύρου προερχόμενοι Προκάτοχοί Σας Πατριάρχες, ο Τήνιος Φώτιος, ο Άνδριος Ματθαίος και ο Σίφνιος Ιερόθεος ο Β’, αλλά και σήμερα αποτελούν τίμια μέλη της Ιεραρχίας του Θρόνου, ο εξ Ερμουπόλεως Σύρου Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, και ο νεόφυτος Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων ο Τήνιος.
Μακαριώτατε, απερχόμεθα στην ναυκρατούσα έδρα της Μητροπόλεώς μας Ερμούπολη, της ναυσικλιτής νήσου Σύρου, με την τιμία συνοδεία μας, έμπλεοι συναισθημάτων τιμής και ευγνωμοσύνης προς το σεπτό και θεοπρόβλητο πρόσωπό Σας.
Είς πολλά έτη Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα !»
Ο Σεβ. κ. Δωρόθεος, ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης, όπως είπε, προσέφερε στον Μακαριώτατον Πατριάρχη εγκόλπιον, φέρον την εικόνα του Αγ. Νικολάου Ερμουπόλεως και την Θεία Λειτουργία του ιερού Χρυσοστόμου με περίτεχνο επικάλυμμα με παράσταση από τον σύνθρονο του Μητροπολιτικού Ναού της Ερμουπόλεως.
 

Χειροτονία Επισκόπου Μπραζαβίλ και Γκαμπόν

$
0
0
από την Ι.Μ. Σύρου
gkampon
 
Στο Πατριαρχικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου προεξάρχοντος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β’ και συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών, Σύρου κ. Δωροθέου Β’, Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου, Άκκρας κ. Σάββα και Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ και των Θεοφιλ. Επισκόπων Νιτρίας κ. Νικοδήμου και Βαβυλώνος κ. Νήφονος, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια Εντιμωτάτου κ. Χρήστου Καποδίστρια, του Προξένου της Ρωσίας και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος, με την συμμετοχή των χριστιανών της Ελληνικής παροικίας και των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής, τελέσθηκε η εις Επίσκοπο χειροτονία του Θεοφιλ. Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονος.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της χειροτονίας ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, οι Αρχιερείς, ο κ. Πρόξενος, ο κ. Πρέσβης, ο κ. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος, οι Πρεσβύτεροι και εκ των συμμετασχόντων χριστιανοί μετέβησαν στην Αίθουσα του Θρόνου.
 

Το νέο τεύχος του περιοδικού της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής (Ελληνικά-Αγγλικά) - The 2nd issue of the ORTHODOX MISSION magazine

$
0
0
Διαβάστε στο διαδίκτυο το νέο τεύχος του περιοδικού...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

http://ierapostoles.gr/2012/12/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%cf%84%ce%b5%cf%8d%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d/

ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Please, read and share our magazine with your friends. The Mission needs your help.

Παρακαλούμε, διαβάστε και διαδώστε το περιοδικό μας στους αγγλόφωνους φίλους σας. Η Ιεραποστολή σάς χρειάζεται.

http://ierapostoles.gr/2012/12/the-2nd-issue-of-the-orthodox-mission-magazine-is-out/

Εορτή του Οσίου Σάββα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας (2012)

$
0
0
Εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας
agiossavvas
 
Την 4η Δεκεμβρίου 2012η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β΄ χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο κατά τον Μ.Εσπερινό στον εορτάζοντα Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, Προστάτου και Εφόρου της Αλεξανδρείας, πλαισιούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Άκκρας κ. Σάββα και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονα.
Tην κυριώνυμη ημέρα, 5η Δεκεμβρίου, η ΑΘΜ ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον εξονομασθέντα Ιερό Ναό, συλλειτουργούντων των ανωτέρω Αρχιερέων. Ακολούθως, επευλόγησε την έναρξη της εορταγοράς των Χριστουγέννων του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας.
Στις πνευματικές και Λειτουργικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Μ.Πόλη κ. Χρήστος Καποδίστριας, ο ευρισκόμενος στην Αλεξάνδρεια κατ’ αυτές τις ημέρες Εξοχ. Πρέσβης κ. Σταύρος Λυκίδης, Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπρόσωποι των ελληνικών συλλόγων και φορέων και σύσσωμη η ελληνική παροικία.
 

Ο Μητροπολίτης Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος στη Θεσσαλονίκη

$
0
0
Από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής

Αυτή τηνΚυριακή 9/12/2012στη μηνιαία σύναξη της Αδελφότητάς μας, θα βρεθεί κοντά μας ο π. Ιγνάτιοςαπό τη Μαδαγασκάρη για να μας κάνει κοινωνούς των ιεραποστολικών του αγώνων στη μεγαλύτερη νήσο της Αφρικής.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 10.30 π.μ., ενώ θα προηγηθεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου, επί της Μακένζυ Κινγκ.

Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας.

π. Ιγνάτιος

http://ierapostoles.gr/2012/12

Μαδαγασκάρη: Αγναντεύοντας την ελπίδα...

Xειροτονία του νέου Επισκόπου Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκεντίου Μπιακατόντα

$
0
0
Romfea.gr 
inokentios
 
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
Την χειροτονία του νέου Επισκόπου Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκεντίου Μπιακατόντα, τέλεσε σήμερα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄.
Η χειροτονία του νέου Επισκόπου, τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό - Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Καϊρο.
Επίσης συλλειτούργησαν ο Γέρων Μητροπολίτης Πηλουσίου Καλλίνικος, ο Κένυας Μακάριος, ο Τριπόλεως Θεοφύλακτος, ο Ζάμπιας Ιωακείμ, ο Άκκρας Σάββας (πρώην Μπουρούντι), ο Νιτρίας Νικόδημος και ο Βαβυλώνος Νήφωνας.
 
innokentios5
 
Ο νέος Επίσκοπος Μπουρούντι είναι Ουγκανέζος στην καταγωγή, ενώ υπηρετούσε στην Πατριαρχική Σχολή "Μακάριος ο τρίτος" ως υποδιευθυντής καθώς και πατριαρχικός Επίτροπος Νοτίου Σουδάν.
Είναι ο 6ος Αφρικανός Ιεράρχης του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, μετά τους Χριστοφόρο (Ρουβήμ) Σπάρτας, Γεώργιο Γκαντούνα, Θεόδωρο Ναγκιάμα, Ιωνά Λουανγκά και Ιερώνυμο Μουζέη και τρίτος αφρικανός ιεράρχης στη σημερινή ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου.
 

 
Viewing all 16000 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>