Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15852 articles
Browse latest View live

Ουγκάντα: "Κάθε ευχαριστώ είναι πάντοτε λίγο... "

$
0
0

 

Με τη βοήθεια του Θεού  και την καθοδήγηση των δύο γεωπόνων της 4ηςαποστολής μας, κ.Αγγελικής Δασούλα και Φένιας Μουρατίδου και τη βοήθεια και τον κόπο πολλών πιστών, νέων παιδιών αλλά και πολλών γυναικών από το χωριό Λουγκουζί και Μπουσούγκιου, ένα αρκετά μεγάλο χωράφι από το Μπουσούγκιου καλλιεργήθηκε και φυτεύθηκαν σπόροι από την Ελλάδα. Και οι δύο γεωπόνοι προσέφεραν ότι καλύτερο μπορούσαν και από αυτά που μπορούσαν πολύ περισσότερα.
Στο τέλος της αποστολής έδειξαν τρόπους καλλιέργειας και διατήρησης σπόρων και καρπών ώστε σταδιακά να βελτιωθεί η ζωή αυτών των ανθρώπων. Παράλληλα βοήθησαν στο ιατρείο ,στο καθάρισμα και την τακτοποίηση της αυλής του Αγίου Σπυρίδωνος, στο μοίρασμα των δώρων αλλά την οργάνωση των βαπτίσεων στην Μπουκούγια.
Κάθε ευχαριστώ είναι  πάντοτε λίγο. Ο Θεός να ευλογεί τις μικρές και μεγαλύτερες δραστηριότητές τους και να αγιάζει τις οικογένειές τους. Τι να πούμε; Μα τι άλλο. Καλή αντάμωση το καλοκαίρι του 2016 !!
















 
 

Ι.Μητρόπολη Άκκρας: Προχωράνε οι εργασίες στο Ακίμ Μπρεμάϋ για την ανέγερση του δέκατου Σχολείου- Ορφανοτροφείου

$
0
0
Archdiocese Accra's photo.

"Προχωράνε οι εργασίες στο Ακίμ Μπρεμάϋ για την ανέγερση του δέκατου Σχολείου- Ορφανοτροφείου. Ευχαριστούμε την κ. Τσαρλίτα Σταύρου από την Αμερική γιά την δωρεά και το OCMC γιά τήν συνεχή βοήθεια προς την Μητρόπολή μας."

"Work is in progress to Akim Mreman for the construction of the tenth school-orphanage. Thank you Mrs. Tsarlita Stavrou from America for the donation and OCMC for the continuous assistance to our Metropolis."

"Our P4K Lady Eleni from Brisbane Australia, holds Health, Hygiene and Immunization talks with the Parents of school children at Waterloo, Sierra Leone."

$
0
0






You Go Girl - Our P4K Lady Eleni from Brisbane Australia, holds Health, Hygiene and Immunization talks with the Parents of school children at Waterloo, Sierra Leone.
Waterloo is where the Holy Orthodox Archdiocesan District of Sierra Leone, headed by Fr Themi operates a Mission 4 Poor including, Orphan Children, Disabled Community and Local Community and now an Albino Community.
If you would like to help please visit http://paradise4kids.org/how-to-donate/


https://www.facebook.com/rev.themi

Ημερίδα για την ορθόδοξη πνευματικότητα στη Μητρόπολη Κένυας

$
0
0
Romfea.gr

kenia-3
 
Σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος αναχώρησε για την καθιερωμένη ποιμαντική περιοδεία του.
Πρώτος σταθμός το χωριό Φάδι, όπου στον ιερό ναό του Αγίου Μάμα μαζεύτηκαν ορθόδοξες μητέρες από τις ενορίες Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Αποστόλου Πέτρου, Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά, Ιωάννου του Προδρόμου και Αγίας Νυμφοδώρας.
Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ορθόδοξες μητέρες από τις πιο πάνω ενορίες, μαζί με τους ιερείς τους, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα πνευματικό θέμα και ακολουθούσε συζήτηση.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος μίλησε με θέμα «Πώς μπορούμε μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία να αναπτυχθούμε πνευματικά;».
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος είπε πόση ανάγκη έχουμε εμείς οι άνθρωποι, με την παρουσία του ίδιου του Χριστού μέσα στη ζωή μας.
Αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των επτά μυστηρίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Ιδιαίτερα εκείνου της Θείας Ευχαριστίας, όπου κάθε φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός μυστηρίου και ενός θαύματος: το κρασί και το ψωμί μεταβάλλονται σε σώμα και αίμα Κυρίου.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πηγές της Ορθόδοξης πνευματικότητας, την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση, φέρνοντας παραδείγματα από τη ζωή των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, ιδιαίτερα εκείνων που έλαβαν μέρος στις επτά Οικουμενικές Συνόδους.
Επίσης μίλησε για τη μεγάλη σπουδαιότητα της δημιουργίας του ανθρώπου και επικεντρώθηκε στο κατ’ εικόνα και ομοίωση, λέγοντας ότι όλοι οι άνθρωποι είναι εικόνες του Θεού και συνεπώς όλοι μπορούν να γίνουν όμοιοι με τον Θεό. Χρειάζεται όμως πολύς αγώνας.
Οι αρετές της ταπείνωσης, της αγάπης, της υπακοής, της συγχώρησης, της αποδοχής θα βοηθήσουν πολύ στην ολοκλήρωση του καθενός από εμάς και έτσι θα μπορέσουμε, στο τέλος, να κρατήσουμε μέσα μας όλες τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος, που λάβαμε κατά τη διάρκεια του μυστηρίου του Βαπτίσματος και του Χρίσματος.
Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε ότι στόχος του καθενός από εμάς είναι πώς να διατηρήσουμε αυτή την πνευματικότητα για να μπορέσουμε, στο τέλος, να γίνουμε μέτοχοι της βασιλείας του Θεού.
Ευχαρίστησε, επίσης, ολόθερμα τους οργανωτές ιερείς αυτής της ημερίδας και είπε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις, οπωσδήποτε, οικοδομούν το σώμα της Ορθόδοξης μας Εκκλησίας στην Κένυα.
Προτού αναχωρήσει, για να συνεχίσει την περιοδεία του, άφησε στον ιερό ναό του Αγίου Μάμαντα μιαν καμπάνα και είπε ότι ο ήχος αυτής της καμπάνας θα μεταφέρει τα ελπιδοφόρα μηνύματα της ορθοδοξίας σ’ όλη την περιοχή, αφού να σημειώσουμε ότι βρισκόμαστε σε μιαν περιοχή, πάνω σε πανύψηλα βουνά, ατέλειωτα δάση, ποτάμια, λίμνες.
Η περιοχή φημίζεται για τον φυσικό της πλούτο και την παραγωγή τροπικών φρούτων και λαχανικών.
Ακολούθησε πλούσιο γεύμα και οι μητέρες τραγούδησαν χριστιανικούς ύμνους και τραγούδια.
 

PASTORAL VISIT TO DOLISIE – FEAST OF ST PANTELEIMON

$
0
0





On the morning of 25th July 2015, His Grace Panteleimon Bishop of Congo-Brazzaville and Gabon went to the city of Dolisie, to meet with the 24 children in the care of the “St Efstathios” Orthodox Orphanage, to give them a large amount of clothing, other necessary items for their daily use, as well as a professional oven, donated by Mr. Kyriakos Kyriakides, a businessman from Pointe-Noire.He also had the joy of holding lengthy discussions with them both on issues of faith as well as thoughts and concerns that arise naturally in adolescence.

On Sunday 26th July 2015, he conducted the Hierarchal Divine Liturgy and preached the homily at the Holy Church of St Irini in Dolisie, where the commemoration of the Saints and Great Martyrs Parasceve and Panteleimon the Healer. At the same time the Bishop consecrated as Reader a pious youth of the Parish Community. He went on to receive the wishes of the large congregation on the occasion of his name day.

The pastoral visit ended with a catechetical synaxis of the faithful and a festive lunch hosted by the Parish Council in honour of His Grace.

Περισσότερα...  http://www.orthodoxchurchcongo.com/news/poimantikh-episkepsh-sto-dolisi---eorth-toy-agioy-pantelehmonos.html#prettyPhoto

Συμβολή Στην Εκπαίδευση Παιδιών Της Αφρικής: "Η αποστολή μας στη Μαδαγασκάρη με τις καταπληκτικές μας εθελόντριες Ανθή και Στέλλα πηγαίνει υπέροχα... "

$
0
0
"Η αποστολή μας στη Μαδαγασκάρη με τις καταπληκτικές μας εθελόντριες Ανθή και Στέλλα πηγαίνει υπέροχα και ετοιμάζεται και η αποστολή μας για την Ουγκάντα σε λίγες μέρες! Στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα θα στείλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υποτροφίες μας επιτρέψει η αγάπη σας!! Γιαυτό υπάρχει ακόμη χρόνος να μας βοηθήσετε με όποιο, έστω και πολύ μικρό, ποσό που πολλαπλασιάζεται καθώς φτάνει στον προορισμό του!! Σας ευχαριστούμε για ακόμη μια χρονιά!!!!!!!!!!!! "
Anthi Miliadou's photo.
 
 
"Summer camp in Tulear, Madagascar with Symvoli. Symvoli is a an Educational Organization which has been organizing summer camps for children since few years in Madagascar, Uganda, Brundi, Ruwanda and has been supporting school age kids with their tuition fee and school Materials."
Info: http://www.symboli.gr/

Οι Ορθόδοξες ποδοσφαιρικές ομάδες στην Γουινέα

$
0
0
Ιεραποστολικά βήματα στη Δυτική Αφρική



 "Οι Ορθόδοξες ποδοσφαιρικές ομάδες μας στην Γουινέα! Με την υποστήριξη του ΟΠΑΠ μοιράσαμε στολές, δερμάτινες μπάλες και άλλα απαραίτητα για την προπόνησή τους! Σύντομα ξεκινάμε πρόγραμμα αναδοχής εξ αποστάσεως των νέων μας για να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση και να μπορέσουν να εξελιχθούν σε ταλέντα! "

https://www.facebook.com/pages/%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B2%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%94%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%91%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE/609895039038684

Ιεραποστολικά βήματα στη Δυτική Αφρική: Νέο εμβόλιο για τον Εμπολα

$
0
0
Νέο εμβόλιο για τον Έμπολα
Σημαντικές ελπίδες ότι ο κόσμος θα μπορεί να προστατευθεί πλέον από τον ιό του Εμπολα εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μετά τη δοκιμή του πρώτου 100% αποτελεσματικού εμβολίου στη Γουινέα.
Τα πρώτα αποτελέσματα της δοκιμής του εμβολίου (VSV-EBOV) σε περίπου 4.000 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν έρθει σε πολύ κοντινή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, έδειξαν πλήρη προστασία έπειτα από 10 μέρες.
«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο για τον Εμπολα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη η Μαρί-Πολ Κινί, ειδική του ΠΟΥ επί των εμβολίων. Εξίσου ενθουσιώδεις είναι και οι αντιδράσεις των ειδικών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εκτιμούν ότι τα νέα αποτελέσματα «αλλάζουν το παιχνίδι».
Από το ξέσπασμα της επιδημίας, τον Δεκέμβριο του 2013, ο ιός του Εμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από 11.200 ανθρώπων στη Δυτική Αφρική.

https://www.facebook.com/groups/antonios.papasotiriou/724344764344146/?notif_t=group_activity
https://www.facebook.com/pages/%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B2%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%94%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%91%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE/609895039038684?fref=nf

Γιατί να θέλω να είμαι ορθόδοξος χριστιανός;

$
0
0

 

Pantocrator

Το ερώτημα δεν αφορά μόνο στους αλλόθρησκους, αλλά και σε όλους τους βαφτισμένους ορθόδοξους χριστιανούς, που παλαντζάρουν ανάμεσα στην αμφιβολία και την απιστία, καθώς και τους χιλιάδες συμπατριώτες μας, που συνειδητά έχουν αρνηθεί το ορθόδοξο βάφτισμα, που τους πρόσφεραν κάποτε οι γονείς τους, κι έχουν διαγράψει τον εαυτό τους από μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Πολλοί απ’ αυτούς μάλιστα τώρα πολεμούν κιόλας την Εκκλησία και τη χριστιανική πίστη ή τη διασκευάζουν τροποποιώντας την «κατά τις απόψεις τους».
Επίσης, το ερώτημα αφορά και τους λεγόμενους «χριστιανούς της ταυτότητας» (αν και τώρα ούτε η ταυτότητα γράφει κάτι τέτοιο), δηλ. εκείνους που τυπικά είναι χριστιανοί, αλλά στη ζωή τους δε σκέφτονται ποτέ το Χριστό, εκτός αν είναι να Τον βλαστημήσουν (και τότε ακόμα δε σκέφτονται), ούτε πάνε στην εκκλησία (εκτός για κανένα μνημόσυνο), ούτε προσεύχονται και φυσικά για νηστεία ή εξομολόγηση ούτε λόγος…
Όλους αυτούς δεν τους κρίνω, απλώς επισημαίνω ότι τους αφορά το ερώτημα «γιατί να θέλω να είμαι ορθόδοξος χριστιανός;».
Ένας λόγος λοιπόν, για να θέλω να είμαι ορθόδοξος χριστιανός, είναι ότι η Ορθοδοξία είναι η μόνη θρησκεία, που διδάσκει ένα Θεό, ο οποίος έγινε άνθρωπος και άφησε τους ανθρώπους να τον βασανίσουν και να τον σκοτώσουν φρικτά, για να δώσει σε όλους τους ανθρώπους – ακόμα και στους βασανιστές Του – τη δυνατότητα να Τον γνωρίσουν, να Τον πλησιάσουν, να ενωθούν μαζί Του και να σωθούν στην αιωνιότητα.
Έγινε άνθρωπος και πέθανε ως άνθρωπος, για να καλέσει κοντά Του την ανθρωπότητα, που βασανιζόταν από το κακό, το θάνατο και το διάβολο, να την ενώσει σε ένα σώμα (την Εκκλησία*) και να της δώσει τη δυνατότητα απελευθέρωσης και αθανασίας. Το έκανε μάλιστα έτσι, με το να πεθάνει – αντί να επέμβει δυναμικά, ως παντοδύναμος, και να συντρίψει τους αμαρτωλούς – για να Τον πλησιάσει όποιος θέλει, ελεύθερα, χωρίς να επιβάλει σε κανέναν να Τον πιστεύει και να Τον λατρεύει. Και το έκανε από καθαρή και ανιδιοτελή αγάπη, χωρίς ο ίδιος να έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα.
Μετά απ’ αυτό, νομίζω πως είναι φανερό ότι η οργισμένη διαμαρτυρία των ανθρώπων «γιατί υπάρχει το κακό και ο θάνατος στον κόσμο» έχει πάρει την απάντησή της. Το κακό και ο θάνατος έχουν νικηθεί κατά κράτος από το Θεό που έγινε άνθρωπος. Μόνο που Εκείνος προσκαλεί τον καθένα μας να πάρει μερίδιο απ’ αυτή τη νίκη με το να γίνει μέλος του πανανθρώπινου Σώματος του Χριστού, της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκεί που ο άνθρωπος γίνεται άγιος και ζει αιώνια ενωμένος όχι μόνο με το Θεό, αλλά και με τους συνανθρώπους του και με τους αγγέλους και ακόμη και με όλα τα πλάσματα της Δημιουργίας.
Το κακό και ο θάνατος συνεχίζουν να υπάρχουν και να έχουν δύναμη (όχι όμως ενάντια στους αληθινούς χριστιανούς), επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι αρνούμαστε αυτή την πρόσκληση. Όποιος τη δέχεται, μπαίνει στην αφετηρία για ένα δρόμο ανηφορικό μεν, αλλά γεμάτο Φως, Αγάπη και Χαρά – γεμάτο Χριστό.
Μόνο που, όποιος δεχτεί την πρόσκληση, πρέπει ν’ αρνηθεί τον εγωισμό του και τις εγωιστικές νίκες και χαρές που είχε ώς τώρα, το παράνομο κέρδος, την κακία, τις αμαρτίες του κι ένα σωρό άλλα που τον κρατάνε υποχείριο του κακού και του θανάτου. Ν’ αρνηθεί ακόμα και την υποτιθέμενη καλοσύνη του και να την αντικαταστήσει με μια άλλη ιδιότητα: τη συγχώρηση (ακόμα και εκείνων που, με ανθρώπινα κριτήρια, «δεν αξίζουν» συγχώρηση). Κι όλα αυτά χρειάζονται αγώνα και στην αρχή πονάνε. Γι’ αυτό, λίγοι δέχονται την πρόσκληση.
Εκείνοι που, ενώ κάποτε βαφτίστηκαν χριστιανοί, τώρα απορρίπτουν το βάφτισμά τους ή αμφιβάλλουν αν έπρεπε να τους έχουν βαφτίσει (και μάλιστα «χωρίς να τους ρωτήσουν» – το επόμενο βήμα είναι ότι πολλοί αγανακτούν γιατί τους γέννησαν χωρίς να τους ρωτήσουν, αφού καμιά αληθινή χαρά δε βρίσκουν στον κόσμο), αγνοούν μερικά βασικά πράγματα για την Ορθοδοξία. Σ’ αυτό δεν φταίνε μόνο οι παπάδες, αλλά και ο καθένας από μας, γιατί σήμερα ακόμη και μέσω Ίντερνετ μπορείς να βρεις (εκτός από σαβούρα) και να μάθεις και μερικά σοβαρά πράγματα.
Αγνοούν ότι σκοπός του χριστιανικού ηθικού αγώνα δεν είναι η αποφυγή αμαρτωλών πράξεων (αφήνοντας την ψυχή να βράζει από καταπιεσμένες επιθυμίες, που γεννούν παθολογικές καταστάσεις και κάποτε εκρήγνυνται), αλλά η «νέκρωση των παθών», δηλαδή των εξαρτήσεων που, ριζωμένες στα βάθη της ψυχοσωματικής μας ύπαρξης, εμποδίζουν τον άνθρωπο ν’ ανοιχτεί με αγάπη προς το Θεό, το συνάνθρωπο και τα άλλα πλάσματα της δημιουργίας. Στην πραγματικότητα, η «νέκρωση» αυτή δεν είναι ακρωτηριασμός της ανθρώπινης προσωπικότητας, αλλά μεταμόρφωση των ψυχοσωματικών δυνάμεων από εμπαθείς σε απαθείς, δηλαδή σε δυνάμεις που προωθούν την αγάπη προς τον άλλο (Θεό, συνάνθρωπο, άλλα όντα) αντί να συστρέφουν τον άνθρωπο προς τον εαυτό του.
Ότι το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα δεν είναι κάποια «μετά θάνατον» ανταμοιβή, έναντι της ασκητικής στέρησης κάθε απόλαυσης στην παρούσα ζωή (πράγμα εξαιρετικά ύποπτο, αφού έτσι «η Εκκλησία σου πουλάει κάτι, που δε μπορείς να το ελέγξεις παρά μόνο μετά το θάνατό σου»), αλλά η εδώ και τώρα μεταβολή του ανθρώπου σε θείο ον, που μπορεί να συμβεί στον καθένα – με προσπάθεια φυσικά – και να επαληθευτεί άμεσα με έρευνα στους γνωστούς ζώντες αγίους κάθε γενιάς.
Ότι χαρακτηριστικό αυτού του αγώνα δεν είναι η πειθήνια αποδοχή κάποιων αυθαίρετων κατασκευασμένων «δογμάτων», άνωθεν επιβαλλόμενων με τη βία ή την προπαγάνδα, όπως συνέβη στη μεσαιωνική δύση, αλλά η άμεση γνώση του Θεού, συσσωρευμένη μέσα στους αιώνες και ελεγμένη τόσο προσεχτικά, όσο η γνώση σε κάθε άλλο τομέα, όσο κάθε επιστήμη ελέγχει τη γνώση που αποκτάται με τις μεθόδους της. «Πίστη», στην ορολογία της Αγίας Γραφής και των αγίων Πατέρων (των αγίων διδασκάλων του χριστιανισμού), δε σημαίνει αποδοχή της ιδέας ότι υπάρχει Θεός (σημασία που έλαβε ο όρος στην εποχή μας), αλλά εμπιστοσύνη στο Θεό (για τον οποίο γνωρίζουμε με βεβαιότητα και δεν πιστεύουμε μόνον ότι υπάρχει) ότι η υπόσχεση για την ανάσταση των νεκρών και τη βασιλεία Του είναι αληθινή.
Ότι οι εντολές του Θεού δεν είναι «νόμος», που η παράβασή του επιφέρει την (ανελέητη μάλιστα και αιώνια) τιμωρία του αδύναμου παραβάτη από τον παντοδύναμο νομοθέτη, αλλά «αποκάλυψη στον κόσμο του τρόπου ζωής του Θεού» (της αγάπης) και οδηγίες προς τον άνθρωπο για μίμηση αυτού του τρόπου – η μίμηση αυτή θα θεραπεύσει τον άνθρωπο από τη μεγάλη ασθένεια, το θάνατο, φέρνοντάς τον σε ενότητα με το Θεό (παράδεισος), αντί του χωρισμού από αυτόν, που προκαλεί την απερίγραπτη οδύνη, την οποία ονομάζουμε κόλαση. «Πρέπει να ξέρουμε», γράφει ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, «ότι ο Θεός δεν κολάζει κανένα, αλλά ο καθένας κάνει τον εαυτό του κατάλληλο για μετοχή στο Θεό [δηλ. ένωση με το Θεό]. Η μετοχή στο Θεό είναι απόλαυση και η αμεθεξία στο Θεό κόλαση».
***
Όλα αυτά βέβαια έχουν κάποια αξία μόνο αν είναι αληθινά. Αν ο Θεός είναι κάτι υποκειμενικό και αναπόδεικτο, όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά λόγια.
Όμως η ίδια η χριστιανική ζωή είναι η απόδειξη για όλ’ αυτά. Ζώντας αυτή τη ζωή, χιλιάδες άνθρωποι έχουν γίνει άγιοι, ακόμη και στην εποχή μας. Δε θέλεις να ψάξεις για τους γνωστούς σύγχρονους αγίους, π.χ. Παΐσιο, Πορφύριο, Ιάκωβο της Εύβοιας, Ευμένιο από τα Ρούστικα κτλ; Πήγαινε στον παπά της ενορίας σου (δηλαδή της εκκλησίας που λειτουργεί κάθε Κυριακή κοντά στο σπίτι σου) ή σ’ ένα μοναχό ή μοναχή σε κάποιο μοναστήρι κοντά στον τόπο σου και ζήτησέ του / ζήτησέ της να σου μιλήσει για σύγχρονους αγίους, να σου πει εμπειρίες από σύγχρονους αγίους ή και να σου υποδείξει αγίους που έζησαν ή ζουν στον ίδιο τόπο με σένα.
Πρόσεξε, υπάρχει περίπτωση να βρεθείς μπροστά σ’ έναν ολόκληρο κόσμο που ούτε φανταζόσουν ότι υπάρχει. Αλλά μετά, θα έχεις κι εσύ υποχρεώσεις, γιατί δε θα έχεις πλέον πλήρη άγνοια – υποχρεώσεις απέναντι στον εαυτό σου και τους δικούς σου, εννοώ, όχι «απέναντι στο Θεό», γιατί το Θεό δε μπορούμε ούτε να Τον ωφελήσουμε ούτε να Τον βλάψουμε. Υποχρεώσεις για τον τρόπο ζωής σου, για τον τρόπο ζωής μας.
Θέλω να είμαι ορθόδοξος χριστιανός, γιατί βλέπω τον κόσμο και είναι χάλια, βλέπω τον εαυτό μου και είναι χάλια, βλέπω το διπλανό μου και είναι χάλια, βλέπω τους έφηβους μαθητές μου και είναι χάλια, και όλοι εμείς / εσείς / αυτοί είμαστε «απελευθερωμένοι από τη θρησκεία του παππού μας» και ζούμε κυνηγώντας τις νέες «προσωπικές αξίες» που έφερε η προπαγάνδα της εποχής μας: το χρήμα, το σεξ, την «επιτυχία», την καριέρα, το «να κάνουμε ό,τι θέλουμε»… Όμως αυτά δεν έχουν κάνει τον κόσμο παράδεισο, αλλά τον έχουν παραδώσει στα χέρια των Πολυεθνικών, κάνοντας τους ανθρώπους σκλάβους τους. Μυρμηγκιές σκλάβων, καλωδιωμένων στους υπολογιστές και τα smartphones, που ψάχνουν παρηγοριά στο Facebook και τα σαββατιάτικα μπαρ ή στη γιόγκα και τα γυμναστήρια…
Ξέρω όμως ότι κανείς ινδουιστής γκουρού και κανείς «γκουρού της τεχνολογίας» δε θα δώσει τη λύση (μάλλον θα μας περιπλέξει ακόμη περισσότερο), για τον απλό λόγο ότι δε μας οδηγεί στο Χριστό. Και ότι ο Χριστός είναι η λύση – η νίκη κατά του θανάτου και κάθε δυστυχίας – το ξέρω πια, μετά από τόσους αιώνες χριστιανισμού στον τόπο μου, όπως το ξέρουν όλοι οι άγιοί μου και το ξέρανε και οι ταπεινές γιαγιάδες μας. Όπως το ξέρουν και σήμερα πολλοί άνθρωποι, ακόμη και καθηγητές πανεπιστημίου, που είναι πιστοί και ταπεινοί ορθόδοξοι χριστιανοί.
Να διευκρινίσουμε ότι χρειάζεται ταπείνωση για να εντάξει κάποιος τον εαυτό του στην Εκκλησία, την κατεξοχήν κοινωνία της ταπείνωσης, όπου στέκεσαι δίπλα στον εχθρό σου, κοινωνείς το ίδιο σώμα Χριστού και από το ίδιο Ποτήρι με τον εχθρό σου και προσεύχεσαι μαζί με τον εχθρό σου, και όπου εξομολογείσαι, δίνοντας τη μεγάλη μάχη κατά του εγωισμού και υπέρ της ταπείνωσης, που είναι το θεμέλιο ολόκληρης της πνευματικής προόδου.
Εδώ τελειώνω. Τα ’γραψα όλα αυτά – και συγχωρέστε με – γιατί «μέθυσα» απόψε από τον πόνο και την απελπισία που βλέπω στα δελτία ειδήσεων, στις ταινίες, στα σήριαλ, αλλά και στη ρηχότητα των πρωινάδικων και των δήθεν λύσεων μαζικής κατανάλωση που προτείνονται γύρω μου. Μέθυσα κι από το κρασί της Ανάστασης του Θεού μου, που προσφέρεται δωρεάν κάθε Κυριακή στις εκκλησιές μας, που έχουν ηλικία αιώνων και ένωσαν και ενώνουν το λαό μου εδώ και αιώνες.
Αλλά το κρασί αυτό δεν το πίνουμε ο καθένας μόνος του – προσφέρεται μέσα στην εκκλησία, όπου συναντιόμαστε όλοι μαζί, για να μάθουμε να συγχωρούμε, να συνυπάρχουμε και ν’ αγαπάμε. Προσφέρεται μέσα από την εξομολόγηση και τη θεία μετάληψη, που είναι η αρχή της θεραπείας της ψυχής μας από κάθε εξάρτηση, κάθε πάθος και κάθε πόνο, και κάθε αμαρτία, για να ντυθεί στα λευκά, σα νεογέννητο.
Και τα λόγια ενός «μεθυσμένου» τι αξία έχουν; Εκτός αν, μέσα στο «μεθύσι» του, λέει λόγια που ένας ξεμέθυστος δεν έχει το θάρρος να ξεστομίσει.
Σημείωση:
(*) Εκκλησία σημαίνει συγκέντρωση, συνάντηση (π.χ. η «εκκλησία του δήμου» στην αρχαία Αθήνα, που ήταν η συνέλευση των πολιτών). Στο χριστιανισμό «Εκκλησία» λέμε το σύνολο των χριστιανών, στις μεταξύ τους σχέσεις. Ο Χριστός είναι «η κεφαλή» της Εκκλησίας, που φροντίζει και υπερασπίζεται «τα μέλη», δηλ. όλους τους χριστιανούς – με αυτή την έννοια και ο απόστολος Παύλος γράφει ότι ο άντρας είναι «κεφαλή της γυναίκας», επειδή «η κεφαλή φροντίζει και τρέφει το σώμα της» κι όχι με την έννοια της εξουσίας (επιστολή του Παύλου προς Εφεσίους, κεφ. 5, στίχ. 28-29).
Εκκλησία λοιπόν δεν είναι το κτήριο, όπου γίνονται οι χριστιανικές τελετές (λειτουργίες κ.τ.λ.). Αυτό ονομάζεται «ναός». Επειδή όμως οι χριστιανοί (δηλ. η Εκκλησία) συγκεντρωνόμαστε στο ναό, έχει επικρατήσει οι ναοί να ονομάζονται «εκκλησίες» (=συγκεντρώσεις).
ΥΓ. Θα ήθελα να διαβάσετε και το άρθρο “Οι αμαρτίες έχουν το δικό τους Θεό” του καθηγητή του πανεπιστημίου Βελιγραδίου και σύγχρονου αγίου της Σερβίας Ιουστίνου Πόποβιτς. Ευχαριστώ.
 
Πηγή: vardavas.blogspot.gr
http://evaggelismostheotokou.gr/?p=40144

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στην Ι.Μητρόπολη Κατάνγκας

$
0
0
Romfea.gr


KATEBI-10

Το Σάββατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κατάνγκα κ. Μελέτιος με δέκα ιερείς και αρκετούς ιεροψάλτες μετέβη στην ενορία της Αγίας Παρασκευής στο Κατέμπι για να προερτάσουν την Αγία μαζί με την Αγία Θεοπρομήτορα Άννα.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας λιτάνευσαν την Ιερά εικόνα της Αγίας Παρασκευής πέριξ του Ιερού Ναού και ηυχήθησαν περί υγείας και κατά Θεόν προόδου των νέων χριστιανών της ενορίας.
Οι πιστοί ολίγοι, αλλά με δέος και φόβο Θεού παρακολούθησαν από πολύ πρωίας την ιερά ακολουθία, και με χαρά ασπάζονται της εικόνα της Αγίας όταν υψώθηκε στην πόρτα της Εκκλησίας βασταζομένη υπο των ιερέων.
Η ευχή και η ευλογία της Αγίας ας τους στηρίζουν.
 

Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς ( και όχι μόνο ) βοηθούν κάθε χρόνο σε Ιεραποστολές στην Αφρική (Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως Τανζανίας )

$
0
0

Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς βοηθούν κάθε χρόνο σε Ιεραποστολές στην Αφρική (ΦΩΤΟ)

Εκατοντάδες είναι οι Θεσσαλονικείς, που παρά την κρίση αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για λίγους μήνες και να προσφέρουν σημαντικό εθελοντικό έργο για να βοηθήσουν τα παιδιά της Αφρικής.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

Γιατροί, δικηγόροι, νοσοκόμες και άνθρωποι από κάθε επαγγελματικό κλάδο, βάζουν για λίγο στην άκρη τα δικά τους προβλήματα και προσφέρουν σημαντική βοήθεια στο έργο της Ιεράς Μητρόπολης Ειρηνουπόλεως στην Τανζανία. Ο Μητροπολίτης Τανζανίας, Πατέρας Δημήτριος μίλησε στο seleo για την σημαντική βοήθεια των εθελοντών καθώς και για το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Αφρική.

268 εθελοντές από Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κύπρο

Όπως μας λέει ο Πάτερ Δημήτριος εκατοντάδες είναι οι εθελοντές που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από την Ιεραποστολή, ενώ η βοήθειά τους στάθηκε πολύτιμη προκειμένουν να δοθεί βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που υποφέρουν από την πείνα και τις αρρώστιες. «268 εθελοντές πέρασαν μόνο τα τελευταία χρόνια από την Ιεραποστολή, οι περισσότεροι από τους οποίους ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη, ενώ κάποιοι ήρθαν και από την Αθήνα και την Κύπρο.

Ο Θεσσαλονικιός Μητροπολίτης και το έργο του στην Τανζανία

Ο πατέρας Δημήτριος γεννήθηκε στον Σοχό Θεσσαλονίκης το 1965 με το κατα κόσμον όνομα Θεμιστοκλής Ζαχαρέγκας. Σπούδασε στην Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου, λίγα χρόνια αργότερα, το 1992 βρέθηκε στην Ινδία, όπου και παρέμεινε για 7 χρόνια στο πλευρό της Μητέρας Τερέζας, την οποία βοήθησε στο φιλανθρωπικό της έργο.

Το 2004 εξελέχθη Μητροπολίτης Τανζανίας και απο τότε, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της Ιεραποστολής, αλλά και με τη σημαντική βοήθεια των εθελοντών έχει καταφέρει να σώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. «Όταν έφτασα εκεί βρήκα μία εκκλησία και 300 Αφρικανούς πιστούς. Σήμερα έχουμε βαφτίσει 50.000 Χριστιανούς Ορθόδοξους και έχουμε φτιάξει 30 εκκλησίες.


Επίσης χτίσαμε 10 κλινικές για άρρωστα παιδιά και φορείς του AIDS, 7 σχολεία στα οποία διδάσκονται 11.500 παιδιά, ενώ προσπαθήσαμε να λύσουμε και το πρόβλημα του νερού δημιουργώντας 72 πηγάδια και γεωτρήσεις από τα οποία προσφέρουμε καθαρό νερό σε 500.000 ανθρώπους.


Επίσης, έχουμε φτιάξει και δύο ορφανοτροφεία στα οποία προσφέρουμε συσσίτιο με γάλα και βιταμινούχα μπισκότα», δηλώνει ο Πάτερ Δημήτριος, ενώ εξηγεί πως τα έσοδα για να δημιουργηθούν όλα αυτά έρχονται από ανώνυμους και επώνυμους δωρητές από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μπορείτε να βοηθήσετε το έργο της Ιεραποστολής κάνοντας τη δική σας δωρεά στο:

NATIONAL BANK / ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 146/296160-13

IBAN: GR 2801101460000014629616013

SWIFT: (BIC) ETHNGRAA

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΕΙΡΗΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

http://www.seleo.gr/seleo-tv/183535-ekatontades-thessalonikeis-voithoyn-kathe-xrono-se-ierapostoles-stin-afriki-foto#.Vbz2S_ntmko

https://ierapostoli.wordpress.com/2015/08/01/ierapostoli_thessaloniki_tanzania_seleo-gr/

Εγκαινιάστηκε ακόμα ένα δημοτικό σχολείο στη Μητρόπολη Κένυας

$
0
0
Romfea.gr



dimotiko-sxoleio-13
 
Όπως αναφέραμε και σε άλλα προηγούμενα κείμενά μας πρωταρχική μέριμνα της Ορθόδοξης Μητροπόλεως Κένυας, με τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεοδώρου του Β΄, είναι η ίδρυση σχολείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για τη μόρφωση των παιδιών και των νέων μας.
Η Πατριαρχική Σχολή «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ΄» στο Ναϊρόμπι της Κένυας προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες και εκπέμπει το μήνυμα και το φως της ορθοδοξίας σε διάφορες χώρες της αφρικανικής ηπείρου.
Η ιδέα να ιδρύσουμε και διδασκαλικό κολλέγιο, δίπλα από τους χώρους της Πατριαρχικής Σχολής ήταν μια απόφαση που, οπωσδήποτε, πληρώνει ένα μεγάλο κενό στον τομέα της παιδείας.
Έτσι, οι ιεροσπουδαστές μας απόφοιτοι, κληρικοί και λαϊκοί, αποφοιτώντας έχουν δύο απαραίτητα εφόδια για τον ευαγγελισμό και την εμπέδωση τα γράμματα και τις τέχνες, εφόσον όταν επιστρέψουν στους τόπους της διακονίας τους, ιδρύουν εκκλησία και σχολείο όπου οι ίδιοι διδάσκουν ή διευθύνουν, ανάλογα.
 
dimotiko-sxoleio-15
 
Σήμερα, 30 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος έκανε τα εγκαίνια ενός νέου δημοτικού σχολείου στην περιοχή Πομέτ, που βρίσκεται στα ενδότερα της χώρας, με την πρωτοβουλία ενός αποφοίτου της Πατριαρχικής Σχολής, που ανήκει στη φυλή των Κιψίκις.
Έτσι το πρωί τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό, ευλόγησε όλους τους χώρους, και μίλησε προς τους μαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς των παιδιών.
Στη συνέχεια, έγινε μια σεμνή τελετή, όπου βραβεύθηκαν οι πέντε αριστεύσαντες από κάθε τάξη και ο Σεβασμιώτατος έδωσε στα παιδιά ένα συμβολικό δώρο.
Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε τον ιεροσπουδαστή για την πρωτοβουλία του αυτή, γιατί κάτω από αντίξοες και πρωτόγονες συνθήκες, από αγάπη προς την παιδεία, αποφάσισε να αφιερώσει τον εαυτό του, στην υπηρεσία των απροστάτευτων και ορφανών αυτών παιδιών.
Οι σκηνές ήταν συγκλονιστικές, όταν ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τις αίθουσες διδασκαλίας, τους θαλάμους που κοιμούνται τα παιδιά και το χώρο που τρώνε το φαγητό τους.
Σ’ αυτή την επίσκεψη του, ο Σεβασμιώτατος, έκανε δωρεά βιβλίων και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει για να δωρίσει τουλάχιστον κρεβατάκια, για να κοιμούνται τα παιδάκια.
Τα παιδάκια με τις τάξεις τους παρουσίασαν τραγούδια και ποιήματα.
 

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

$
0
0

 
Την 1η Αυγούστου 2015, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ υπεδέχθη στην Πατριαρχική Καθέδρα παρουσία του Εξοχ. Πρέσβεως της Ελλάδος στο Κάιρο κ.Χριστοδούλου Λάζαρη και του Θεοφιλ. Επισκόπου Ναυκράτιδος κ.Μελετίου, τους Σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στα πλαίσια του εκπαιδευτικού πλου 2015 που πραγματοποιείται τις ημέρες αυτές στην Αλεξάνδρεια.
Τους Δοκίμους συνόδευαν ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδος στο Κάιρο Πλοίαρχος κ.Ιωάννης Διαμαντάκης, ο Κυβερνήτης του αρματαγωγού πλοίου «ΙΚΑΡΙΑ» Αντιπλοίαρχος κ.Ιωάννης Καρατζάς, ο Αντιπλοίαρχος κ.Σάββας Χοζός και Αξιωματικοί της Σχολής.
Κατά την συνάντηση, ο Μακαριώτατος μίλησε για την ιστορία και τις ιεραποστολικές δραστηριότητες του παλαιφάτου Πατριαρχείου στην Αφρικανική Ήπειρο,ευχαρίστησε το Πολεμικό Ναυτικό για την δωρεάν κατασκευή και μεταφορά καμπάνων για τις ανάγκες των εκκλησιών σε όλη την Αφρική, και  ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στους Δοκίμους.
Εν συνεχεία, ο Κυβερνήτης και ο Μακ. Πατριάρχης αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα και οι Δόκιμοι της Σχολής είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Πατριαρχείου, στο Μουσείο και στο Πατριαρχικό Σκευοφυλάκειο.
Το εσπέρας της ιδίας ημέρας, ο Μακ. Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ναυκράτιδος, μετέβη στον Ναύσταθμο Αλεξανδρείας και επιβιβάστηκε στο Αρματαγωγό πλοίο «ΙΚΑΡΙΑ» ανταποδίδοντας την επίσκεψη των Σπουδαστών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Κατά την δοθείσαν δεξίωση επί του πλοίου ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει ιδιαιτέρως με τον Αρχηγό του Ναυτικού της Αιγύπτου Ναύαρχο Mohamed Ahmed Mahmoud, τον Διευθυντή του Ναυστάθμου Αλεξανδρείας Στρατηγό Mohamed Kesky και τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Εθνικής Αμύνης της Αιγύπτου, και παρακολούθησε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς που απέδωσε το χορευτικό τμήμα της Σχολής.
 

Orthodox Mission to Bilomba-Kempe-Matamba

"Η Κένυα έχει πλούσια τροπική βλάστηση, με δάση, πανύψηλα βουνά, ποτάμια... Είναι χαρά Θεού να ταξιδεύει κανείς σ’ αυτά τα μέρη..."

$
0
0
Romfea.gr

 
«Ήλθατε και μας φέρατε ζωή»

kenia-3
 
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Κένυα έχει πλούσια τροπική βλάστηση, με δάση, πανύψηλα βουνά, ποτάμια κ.τ.λ. Είναι χαρά Θεού να ταξιδεύει κανείς σ’ αυτά τα μέρη.
Όμως υπάρχουν περιοχές που η ανομβρία είναι συνεχής και αν ακόμα υπάρχουν τρεχούμενα νερά είναι ακάθαρτα και προκαλούν πολλές ασθένειες και μολύνσεις.
Έτσι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος, επισκεπτόμενος τα διάφορα δημοτικά σχολεία στην περιοχή της Δυτικής Κένυας, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει καθαρό νερό και ότι τα παιδάκια στο σχολείο αυτό χρησιμοποιούν ένα μολυσμένο νερό.
Έτσι, από καιρό, άρχισε, σιγά - σιγά, με παράκληση των τοπικών αρχών και των διευθυντών και δασκάλων των διαφόρων σχολείων, τις γεωτρήσεις και έτσι κάπως τα παιδιά και ο κόσμος των περιοχών αυτών ανακουφίζονται τώρα.
Έτσι, την Παρασκευή 31 Ιουλίου, ύστερα από ταξίδι 8 ωρών, έφθασε στο χωριό Μπούκουα, όπου τον περίμεναν οι δάσκαλοι, οι μαθητές, οι γονείς και όλο το χωριό, για να εγκαινιάσει ακόμα ένα νέο έργο ύδρευσης, στον χώρο του δημοτικού σχολείου.
Ο διευθυντής του σχολείου, προσφωνώντας τον Σεβασμιώτατο, του είπε, ακριβώς, αυτά τα λόγια:
«Ήλθατε και μας φέρατε ζωή! Μέχρι τώρα υποφέραμε, γιατί τα παιδιά μας ήταν υποχρεωμένα να κουβαλούν καθημερινά στα κεφάλια τους, μέσα σε δοχεία ένα ακάθαρτο νερό από το ποτάμι. Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Μεγάλοι και μικροί χρησιμοποιούσαμε αυτό το απαίσιο νερό, που προκαλούσε ασθένειες σε όλους μας και προβλήματα υγείας. Σας ευχαριστούμε που αποφασίσατε να μας απαλλάξετε από αυτό το φοβερό πρόβλημα που απασχολούσε όχι μόνο το σχολείο μας αλλά και ολόκληρη την κοινότητα στο χωριό που βρίσκεστε».
Ο Σεβασμιώτατος, στην απάντησή του, είπε ότι είναι για τον ίδιο μεγάλη χαρά, που του έδωσαν αυτή την ευκαιρία και τους ευχαρίστησε για αυτό, ώστε, από τώρα και στο εξής, να μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και άνετοι, αφού θα χρησιμοποιούν καθαρό νερό.
Στη συγκέντρωση, που έγινε, μίλησε ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας, όπως και ο κοινοτάρχης του χωριού, γιατί από τη γεώτρηση αυτή θα τροφοδοτείται όλο το χωριό.
Ο Σεβασμιώτατος,, στη συνέχεια, επισκέφθηκε ακόμα τέσσερα δημοτικά σχολεία και υποσχέθηκε ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα αυτό των γεωτρήσεων και σε άλλα σχολεία της περιοχής.
Τόσο οι δάσκαλοι, όσο και οι μαθητές αλλά και οι γονείς των παιδιών, αισθάνονται ανακούφιση, γιατί, από τώρα και στο εξής, θα μπορέσουν να ζουν πιο άνετη ζωή και θα πάψουν να έχουν προβλήματα υγείας εξαιτίας του μολυσμένου νερού.
Ο Σεβασμιώτατος στα σχολεία αυτά έκανε διανομή βιβλίων, γραφικής ύλης και ρουχισμού, τόσο για τους δασκάλους όσο και για τους μαθητές.
 

Orthodox Evangelist Preaches the Gospel to All Nations

Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής: Πλούσιο υλικό για τη γνωριμία με την Ορθόδοξη Ιεραποστολή

$
0
0

Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής

Υλικό

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες, βίντεο, άρθρα για τους αγίους της Ιεραποστολής και το αρχείο του περιοδικού μας, ώστε να ενημερωθείτε βαθύτερα για το έργο των Ορθοδόξων ιεραποστόλων και -γιατί όχι;- να το μοιραστείτε και με τους φίλους σας.

Βίντεο

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα νέα μας βίντεο. Για περισσότερα, επισκεφθείτε το κανάλι μας στο Youtube.

Φωτογραφίες

Φωτογραφικό υλικό από χώρες της Ιεραποστολής. Απολαύστε το.

Άγιοι Ιεραπόστολοι

Η Ιεραποστολή δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο. Είναι συνομήλικη της Εκκλησίας. Από την πρώτη στιγμή, οι Απόστολοι διάβαιναν στεριά και θάλασσα, για να κηρύξουν την Ανάσταση του Χριστού. 20 αιώνες Ιεραποστολής μάς έχουν προσφέρει πολλούς αγίους. Ας τους μιμηθούμε.

Περιοδικό

Η Αδελφότητά μας επιμελείται και εκδίδει εδώ και 50 χρόνια το περιοδικό «ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ». Κυκλοφορεί τριμηνιαίως, κάθε Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο.
Στο χώρο αυτό μπορείτε να διαβάσετε ηλεκτρονικά τα τελευταία τεύχη. Αν προτιμάτε, κυκλοφορεί και αγγλική έκδοση.
Αν θέλετε, μπορείτε να εγγραφείτε για να λαμβάνετε το περιοδικό μας δωρεάν στο σπίτι σας, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.


http://ierapostoles.gr/%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C/

Απονομή πτυχίων στο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο του Κονγκό (2015)

$
0
0
Romfea.gr

aponomi-16
 
Την Παρασκευή 31-7-2015 εγενετο η ληξις του Ακαδημαϊκου ετους του Ορθοδοξου Πανεπιστημιου «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Εις την γενομένην τελετήν έλαβον μέρος οι καθηγηταί και οι φοιτηταί των δύο Πανεπιστημιακών σχολών του ανωτέρω Πανεπιστημίου, Θεολογικής και Πληροφορικής.
Κατ’ αρχήν εψάλη δοξολογία εις τον Ιερό Πανεπιστημιακό Ναό Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρου.
Ακολούθως μετέβησαν στην αίθουσα τελετών όπου έγινε εορταστική εκδήλωση και επεδόθησαν τα πτυχία στούςδέκα νέους αποφοίτους της Θεολογικής Σχολής.
Κατ’αυτή παρέστησαν και ομίλησαν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Γεώργιος Αντύπας, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιάκωβος Banza Kavutakanya, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Θεόδωρος Fumunzanza και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος.
Ο εκπρόσωπος των νέων πτυχιούχων απηύθυνε λόγον ευχαριστίες προς την Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής, την Ελληνική Κοινότητα και τους δωρητάς και εξέφρασε εκ μέρους των φοιτητών τον σεβασμό των και την ευγνωμοσύνη των προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη ΑλεξανδρείαςκαίπάσηςΑφρικής κ. Θεόδωρο Β’.
Εν συνεχεία επεδόθησαν τα πτυχία και μετάλλια με την παράσταση του Αγίου Αθανάσίου του Αθωνίτου.
Η χορωδία ελάμπρυνε την εκδήλωση με ψαλμούς και άσματα.
Εν καταλείδι οι νέοι πτυχιούχοι έψαλαν το τροπάριον «Είδομεν το φως το αληθινόν...».
Ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής δια λόγων καταλλήλων ενουθέτησε τους νέους πτυχιούχους και διαβίβασε τις ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου.
 

Eglise Orthodoxe de Côte d'ivoire: Célébration de Mariage Orthodoxe

Εικόνες από την Μαδαγασκάρη

$
0
0
Orthodox Mission of Madagascar


















































Orphanage construction - another photo, this time taken from the steps of the nearby new church, showing the orphanage and its surrounds. His Grace Bishop Ignatios Sennis and mission worker Matina Kouvoussis are pictured in the foreground.
 
 
Viewing all 15852 articles
Browse latest View live


Latest Images