Του Αντώνη Τριανταφύλλου
Την φωνή και την αγωνία των πολλαπλά δοκιμαζόμενων κατοίκων της Αφρικής, αλλά και μήνυμα ελπίδας για τα παιδιά της «Μαύρης Ηπείρου» μετέφερε από το βήμα της 13ηςΔερματολογικής Διημερίδας που διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο –υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας- στο κατάμεστο από συνέδρους αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος β’.
Ο Πατριάρχης έγινε δεκτός στην είσοδο του μουσείου, όπου φυλάσσονται οι αρχαιότητες από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, από τον πρόεδρο του ΟΑΝΜΑ Καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή και από τους πολύτιμους αρωγούς και άρχοντες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που ανήκουν στην ιατρική και ακαδημαϊκή κοινότητα, οι οποίοι ήταν η ψυχή της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής της Δερματολογικής Διημερίδας.
Τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της Διημερίδας κ. Αθανάσιο Πετρίδη, Συντονιστή-Διευθυντή της Γ’ Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», τα Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής τον κ. Αθανάσιο Τσακρή, Μέγα Άρχοντα Ακτουάριο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον κ. Θεόδωρο Πιτταρά, Άρχοντα Χαρτουλάριο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Λέκτορα Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην υποδοχή παρίστατο και ο Καθηγητής Θεόδωρος Παναγόπουλος, Μέγας Άρχων Πρωτέκδικος,Πρόεδρος Οφφικιάλων στην Αθήνα.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας πριν κατευθυνθεί στο αμφιθέατρο ξεναγήθηκε στους χώρους υποδοχής του μουσείου της Ακρόπολης το οποίο επισκέφθηκε για πρώτη φορά, μένοντας εντυπωσιασμένος από την αρχιτεκτονική του.
Πριν λάβει το λόγο ο Πατριάρχης στο βήμα της ημερίδας ανέβηκε ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ και πρώην υφυπουργός Καθηγητής κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο οποίος κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών συνεργάστηκε στενά με τον Ιεραπόστολο Πατριάρχη , του οποίου εξήρε το έργο και την ιεραποστολική δράση.
Ο κ. Μ.Λαζανάς, παθολόγος λοιμοξιολόγος, Διευθυντής Ε.Ε.Σ έταξε τις δυνάμεις του στη διάθεση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την καταπολέμηση του AIDSστην Αφρικανική Ηπειρο.
Ο προκαθήμενος του δεύτερου τη τάξει των παλαίφατων Πατριαρχείων, της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, κλείνοντας με χαιρετισμό του τις εργασίες της διημερίδας, μετέφερε με ζωηρό τρόπο στο ακροατήριο τη φωνή εκατομμυρίων παιδιών της Αφρικής, που στην αρχή της ζωής τους έχουν να δώσουν αγώνα άνισο «εν μέσω συνθηκών βιωτής απειλητικών της ίδιας τους της ύπαρξης, που ζητούν αγάπη και δικαιοσύνη σε ένα κόσμο σκληρό και άδικο» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Οι παριστάμενοι σύνεδροι μεταφέρθηκαν νοερά στις απέραντες εκτάσεις της αφρικανικής ηπείρου, εκεί που χτυπά η καρδιά του σύγχρονου ιεραποστολικού έργου με αρωγό και ψυχή την εκκλησία της Αλεξάνδρειας. Το Πατριαρχείο, όπως ανέφερε ο προκαθήμενος του θρόνου της Αλεξάνδρειας, «εργάζεται σθεναρά, θυσιαστικά για να βγει το χριστιανικό κήρυγμα από τα στεγανά πλαίσια των ψαράδων της Ιουδαίας. 2000 χρόνια μετά η Εκκλησία συνεχίζει να συναντά τον κόσμο και να απευθύνει λύση ιεραποστολική. Αγκαλιάζει σαν μητέρα Εκκλησία όλη την αφρικανική ήπειρο, από τη Μεσόγειο θάλασσα μέχρι το ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας».
Το έργο που καλείται να επιτελέσει το Πατριαρχείο δεν είναι εύκολο, ιδίως για την προστασία των ευαίσθητων παιδικών ψυχών, σε μια ήπειρο όπου η παιδική ύπαρξη βρίσκεται υπό καθημερινή απειλή. Ο κ. Θεόδωρος μετέφερε με μελανά χρώματα τη σκληρή πραγματικότητα στην Αφρική. «Παιδιά πέφτουν θύματα εμφυλίου σπαραγμού, ζουν εν μέσω φυλετικών αντιπαραθέσεων, υφίστανται την ψυχολογική πίεση που προκαλεί ο φόβος ακραίων φονταμενταλιστικών εκρήξεων, στρατεύονται από μικρή ηλικία για την εξυπηρέτηση ποικίλων συμφερόντων, γίνονται και βιώνουν την ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση. Ζουν με την προοπτική ενός περιβαντολογικού ολοκαυτώματος εξαιτίας της κακοποίησης της κτίσης του Θεού».
Ωστόσο, όπως είπε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας «στις ιεραποστολικές μας επαρχίες αξεχώριστα συνοδοιπορούμε τη μαρτυρία του ευαγγελισμού των παιδιών με την διακονία των βιοτικών τους αναγκών».
Σχολεία, ορφανοτροφεία, κλινικές λειτουργούν υπό την σκέπη του Πατριαρχείου προς θεραπεία των παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη. Πηγάδια ανοίγονται για καθαρό νερό, γεύματα ετοιμάζονται και διανέμονται, στήνονται και λειτουργούν σχολές κατάρτιση προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα υποτυπώδες εισόδημα για τις δοκιμαζόμενες οικογένειες.
Ο κ. Θεόδωρος δεν παρέλειψε να μοιραστεί σταθμούς ζωής από τις ατέρμονες πορείες αγάπης από άκρου σε άκρο της αφρικανικής γης. Ταξίδεψε νοερά το κοινό σε ανθρωπιστικούς πυρήνες που λειτουργούν υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Σε «οάσεις» ιεραποστολικού και ανθρωπιστικού έργου, όπως το μοναστήρι της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας στην Ουγκάντα που έρχεται να λειτουργήσει σαν άσυλο ηθικής περίθαλψης ως καταφύγιο ψυχικής αναβάπτισης και ψυχικής αλλά και σωματικής ανακούφισης για την δοκιμαζόμενη αφρικάνα μάνα.
Με φωνή παλλόμενη από συγκίνηση ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναφέρθηκε και σύγχρονη «Βασιλειάδα», που στήθηκε στο Γουάτεργκον της Σιέρα Λεόνε, το κέντρο του Αγίου Μωυσή του Αιθίοπα του μαύρου αγίο, το οποίο συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στην επούλωση των πληγών του εμφύλιου πολέμου στη χώρα. Ενός ανίερου πολέμου με έπαθλο τα διαμάντια που κρύβονται στο υπέδαφος της Σιέρα Λεόνε.
«Σε αυτό το βωμό του παραλογισμού θυσιάστηκε η αρτιμέλεια χιλιάδων παιδιών. Δεν αφουγκράστηκα μόνο τους αναστεναγμούς και τους κρυμμένους λυγμούς των ακρωτηριασμένων θυμάτων του αδελφοκτόνου μίσους. Αντίκρισα στα μάτια των παιδιών την πίστη στην Ανάσταση σαν δικαίωμα και δυνατότητα» είπε ο προκαθήμενος της Αλεξανδρεινής Εκκλησίας και περιέγραψε στους παριστάμενους το φυτώριο παιδείας και κατάρτισης που έχει στηθεί στην Σιέρα Λεόνε.
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στις παρεμβάσεις του Πατριαρχείου για τη μάστιγα του ιού του AIDS. Η Αλεξανδρινή Εκκλησία δια μέσω του κ. Θεόδωρου έκανε αισθητή την παρουσία της στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 2012 και απέσπασε το διεθνές ενδιαφέρον και θετικά σχόλια, μεταφέροντας την αγωνία αλλά και τις προτάσεις του κ. Θεόδωρου για το νόσημα του AIDSστην Αφρική.
Διαβεβαίωσε ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας βρίσκεται στο πλευρό της ιατρικής κοινότητας και στηρίζει κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην αναχαίτιση της εξάπλωσης και στην αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού. Σε συνεργασία με τοπικές ομάδες γιατρών και διεθνείς ιατρικές οργανώσεις πρεσβεύει, όπως είπε ο κ. Θεόδωρος, την ανάγκη αύξησης της διεθνούς χρηματοδότησης για τα ερευνητικά προγράμματα πρόληψης, διάγνωσης, παρακολούθησης της τρομερής αυτής λοίμωξης και στηρίζει με όλες τις δυνάμεις τη ζωτική ανάγκη αυξημένης πρόσβασης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει από καρδιάς τον διευθυντή της Γ’ Δερματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Αθανάσιο Πετρίδη «τον άρχοντα του Πατριαρχείου, μα πάνω από όλα το φίλο καρδιάς», όπως είπε χαρακτηριστικά, για την ηθική, πνευματική και υλική του αρωγή, αλλά και για τη δυνατότητα που του έδωσε προσφέροντας βήμα για να προβληθούν οι θέσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, μέσω της δερματολογικής διημερίδας.
Ξεχωριστή σημασία είχε η είδηση που ανακοίνωσε ο κ. Θεόδωρος, χαιρετίζοντας την καινοτόμο πρόταση να συσταθεί παναφρικανικό δίκτυο τηλε-δερματολογίας με έδρα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και κέντρο εφαρμογής τη δερματολογική κλινική του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός».
Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής, όπως είπε, θα προσφέρει ένα δίκτυο για εξ αποστάσεως δερματολογικές εξετάσεις και συμβουλές από γιατρούς ή παραϊατρικό προσωπικό και θα συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του τοπικού πληθυσμού σε αναπτυσσόμενες αφρικανικές χώρες όπου σπανίζουν οι εξειδικευμένοι δερματολόγοι.
Μετά την ομιλία του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μοιράστηκε με τους συνέδρους εικόνες από το ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας του Αποστόλου Μάρκου. Ο κ. Θεόδωρος ως «μικρός Οδυσσέας» -όπως είπε- θα ταξιδέψει στη Μοζαμβίκη, περιοχή που διακόνησε για δυόμιση χρόνια.
Περιέγραψε τις δυσκολίες του ιεραποστολικού έργου που δεν είναι λιγότερες από αυτές του απώτερου, αλλά και πρόσφατου παρελθόντος. Ανύπαρκτοι δρόμοι, κακοκαιρία, κακουχίες, όλα αυτά όπως ανέφερε ο κ. Θεόδωρος θα τα υπομένει στωικά με μόνη του ανταμοιβή ένα χαμόγελο από ένα παιδί, ένα νεύμα ευγνωμοσύνης από ένα δοκιμαζόμενο και εμπερίστατο κάτοικο της αφρικανικής ηπείρου.
Σε ανάμνηση της παρουσίας του έλαβε δώρο ένα ζεύγος επιμάνικα τα οποία θα κοσμήσουν το νέο εκκλησιαστικό μουσείο στην Αλεξάνδρεια, ενώ προσέφερε σε ανταπόδοση στους διοργανωτές του συνεδρίου το θυρεό του Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Με τις κινήσεις αυτές ο Ιεραπόστολος Πατριάρχης της Αγάπης κ.κ Θεόδωρος β΄ θεμελιώνει τον αγώνα του μαζί με φωτισμένες προσωπικότητες της Αφρικής όπως ο Πρόεδρος Μαντέλα κατά της μάστιγας του Αιώνα μας του AIDS που πλήττει την Αφρική και περισσότερο την Υποσαχάριο Χώρα.
http://www.amen.gr/article13817
Την φωνή και την αγωνία των πολλαπλά δοκιμαζόμενων κατοίκων της Αφρικής, αλλά και μήνυμα ελπίδας για τα παιδιά της «Μαύρης Ηπείρου» μετέφερε από το βήμα της 13ηςΔερματολογικής Διημερίδας που διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο –υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας- στο κατάμεστο από συνέδρους αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος β’.
Ο Πατριάρχης έγινε δεκτός στην είσοδο του μουσείου, όπου φυλάσσονται οι αρχαιότητες από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, από τον πρόεδρο του ΟΑΝΜΑ Καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή και από τους πολύτιμους αρωγούς και άρχοντες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που ανήκουν στην ιατρική και ακαδημαϊκή κοινότητα, οι οποίοι ήταν η ψυχή της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής της Δερματολογικής Διημερίδας.
Τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της Διημερίδας κ. Αθανάσιο Πετρίδη, Συντονιστή-Διευθυντή της Γ’ Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», τα Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής τον κ. Αθανάσιο Τσακρή, Μέγα Άρχοντα Ακτουάριο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον κ. Θεόδωρο Πιτταρά, Άρχοντα Χαρτουλάριο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Λέκτορα Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην υποδοχή παρίστατο και ο Καθηγητής Θεόδωρος Παναγόπουλος, Μέγας Άρχων Πρωτέκδικος,Πρόεδρος Οφφικιάλων στην Αθήνα.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας πριν κατευθυνθεί στο αμφιθέατρο ξεναγήθηκε στους χώρους υποδοχής του μουσείου της Ακρόπολης το οποίο επισκέφθηκε για πρώτη φορά, μένοντας εντυπωσιασμένος από την αρχιτεκτονική του.
Πριν λάβει το λόγο ο Πατριάρχης στο βήμα της ημερίδας ανέβηκε ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ και πρώην υφυπουργός Καθηγητής κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο οποίος κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών συνεργάστηκε στενά με τον Ιεραπόστολο Πατριάρχη , του οποίου εξήρε το έργο και την ιεραποστολική δράση.
Ο κ. Μ.Λαζανάς, παθολόγος λοιμοξιολόγος, Διευθυντής Ε.Ε.Σ έταξε τις δυνάμεις του στη διάθεση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την καταπολέμηση του AIDSστην Αφρικανική Ηπειρο.
Ο προκαθήμενος του δεύτερου τη τάξει των παλαίφατων Πατριαρχείων, της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, κλείνοντας με χαιρετισμό του τις εργασίες της διημερίδας, μετέφερε με ζωηρό τρόπο στο ακροατήριο τη φωνή εκατομμυρίων παιδιών της Αφρικής, που στην αρχή της ζωής τους έχουν να δώσουν αγώνα άνισο «εν μέσω συνθηκών βιωτής απειλητικών της ίδιας τους της ύπαρξης, που ζητούν αγάπη και δικαιοσύνη σε ένα κόσμο σκληρό και άδικο» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Οι παριστάμενοι σύνεδροι μεταφέρθηκαν νοερά στις απέραντες εκτάσεις της αφρικανικής ηπείρου, εκεί που χτυπά η καρδιά του σύγχρονου ιεραποστολικού έργου με αρωγό και ψυχή την εκκλησία της Αλεξάνδρειας. Το Πατριαρχείο, όπως ανέφερε ο προκαθήμενος του θρόνου της Αλεξάνδρειας, «εργάζεται σθεναρά, θυσιαστικά για να βγει το χριστιανικό κήρυγμα από τα στεγανά πλαίσια των ψαράδων της Ιουδαίας. 2000 χρόνια μετά η Εκκλησία συνεχίζει να συναντά τον κόσμο και να απευθύνει λύση ιεραποστολική. Αγκαλιάζει σαν μητέρα Εκκλησία όλη την αφρικανική ήπειρο, από τη Μεσόγειο θάλασσα μέχρι το ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας».
Το έργο που καλείται να επιτελέσει το Πατριαρχείο δεν είναι εύκολο, ιδίως για την προστασία των ευαίσθητων παιδικών ψυχών, σε μια ήπειρο όπου η παιδική ύπαρξη βρίσκεται υπό καθημερινή απειλή. Ο κ. Θεόδωρος μετέφερε με μελανά χρώματα τη σκληρή πραγματικότητα στην Αφρική. «Παιδιά πέφτουν θύματα εμφυλίου σπαραγμού, ζουν εν μέσω φυλετικών αντιπαραθέσεων, υφίστανται την ψυχολογική πίεση που προκαλεί ο φόβος ακραίων φονταμενταλιστικών εκρήξεων, στρατεύονται από μικρή ηλικία για την εξυπηρέτηση ποικίλων συμφερόντων, γίνονται και βιώνουν την ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση. Ζουν με την προοπτική ενός περιβαντολογικού ολοκαυτώματος εξαιτίας της κακοποίησης της κτίσης του Θεού».
Ωστόσο, όπως είπε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας «στις ιεραποστολικές μας επαρχίες αξεχώριστα συνοδοιπορούμε τη μαρτυρία του ευαγγελισμού των παιδιών με την διακονία των βιοτικών τους αναγκών».
Σχολεία, ορφανοτροφεία, κλινικές λειτουργούν υπό την σκέπη του Πατριαρχείου προς θεραπεία των παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη. Πηγάδια ανοίγονται για καθαρό νερό, γεύματα ετοιμάζονται και διανέμονται, στήνονται και λειτουργούν σχολές κατάρτιση προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα υποτυπώδες εισόδημα για τις δοκιμαζόμενες οικογένειες.
Ο κ. Θεόδωρος δεν παρέλειψε να μοιραστεί σταθμούς ζωής από τις ατέρμονες πορείες αγάπης από άκρου σε άκρο της αφρικανικής γης. Ταξίδεψε νοερά το κοινό σε ανθρωπιστικούς πυρήνες που λειτουργούν υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Σε «οάσεις» ιεραποστολικού και ανθρωπιστικού έργου, όπως το μοναστήρι της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας στην Ουγκάντα που έρχεται να λειτουργήσει σαν άσυλο ηθικής περίθαλψης ως καταφύγιο ψυχικής αναβάπτισης και ψυχικής αλλά και σωματικής ανακούφισης για την δοκιμαζόμενη αφρικάνα μάνα.
Με φωνή παλλόμενη από συγκίνηση ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναφέρθηκε και σύγχρονη «Βασιλειάδα», που στήθηκε στο Γουάτεργκον της Σιέρα Λεόνε, το κέντρο του Αγίου Μωυσή του Αιθίοπα του μαύρου αγίο, το οποίο συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στην επούλωση των πληγών του εμφύλιου πολέμου στη χώρα. Ενός ανίερου πολέμου με έπαθλο τα διαμάντια που κρύβονται στο υπέδαφος της Σιέρα Λεόνε.
«Σε αυτό το βωμό του παραλογισμού θυσιάστηκε η αρτιμέλεια χιλιάδων παιδιών. Δεν αφουγκράστηκα μόνο τους αναστεναγμούς και τους κρυμμένους λυγμούς των ακρωτηριασμένων θυμάτων του αδελφοκτόνου μίσους. Αντίκρισα στα μάτια των παιδιών την πίστη στην Ανάσταση σαν δικαίωμα και δυνατότητα» είπε ο προκαθήμενος της Αλεξανδρεινής Εκκλησίας και περιέγραψε στους παριστάμενους το φυτώριο παιδείας και κατάρτισης που έχει στηθεί στην Σιέρα Λεόνε.
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στις παρεμβάσεις του Πατριαρχείου για τη μάστιγα του ιού του AIDS. Η Αλεξανδρινή Εκκλησία δια μέσω του κ. Θεόδωρου έκανε αισθητή την παρουσία της στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 2012 και απέσπασε το διεθνές ενδιαφέρον και θετικά σχόλια, μεταφέροντας την αγωνία αλλά και τις προτάσεις του κ. Θεόδωρου για το νόσημα του AIDSστην Αφρική.
Διαβεβαίωσε ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας βρίσκεται στο πλευρό της ιατρικής κοινότητας και στηρίζει κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην αναχαίτιση της εξάπλωσης και στην αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού. Σε συνεργασία με τοπικές ομάδες γιατρών και διεθνείς ιατρικές οργανώσεις πρεσβεύει, όπως είπε ο κ. Θεόδωρος, την ανάγκη αύξησης της διεθνούς χρηματοδότησης για τα ερευνητικά προγράμματα πρόληψης, διάγνωσης, παρακολούθησης της τρομερής αυτής λοίμωξης και στηρίζει με όλες τις δυνάμεις τη ζωτική ανάγκη αυξημένης πρόσβασης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει από καρδιάς τον διευθυντή της Γ’ Δερματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Αθανάσιο Πετρίδη «τον άρχοντα του Πατριαρχείου, μα πάνω από όλα το φίλο καρδιάς», όπως είπε χαρακτηριστικά, για την ηθική, πνευματική και υλική του αρωγή, αλλά και για τη δυνατότητα που του έδωσε προσφέροντας βήμα για να προβληθούν οι θέσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, μέσω της δερματολογικής διημερίδας.
Ξεχωριστή σημασία είχε η είδηση που ανακοίνωσε ο κ. Θεόδωρος, χαιρετίζοντας την καινοτόμο πρόταση να συσταθεί παναφρικανικό δίκτυο τηλε-δερματολογίας με έδρα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και κέντρο εφαρμογής τη δερματολογική κλινική του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός».
Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής, όπως είπε, θα προσφέρει ένα δίκτυο για εξ αποστάσεως δερματολογικές εξετάσεις και συμβουλές από γιατρούς ή παραϊατρικό προσωπικό και θα συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του τοπικού πληθυσμού σε αναπτυσσόμενες αφρικανικές χώρες όπου σπανίζουν οι εξειδικευμένοι δερματολόγοι.
Μετά την ομιλία του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μοιράστηκε με τους συνέδρους εικόνες από το ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας του Αποστόλου Μάρκου. Ο κ. Θεόδωρος ως «μικρός Οδυσσέας» -όπως είπε- θα ταξιδέψει στη Μοζαμβίκη, περιοχή που διακόνησε για δυόμιση χρόνια.
Περιέγραψε τις δυσκολίες του ιεραποστολικού έργου που δεν είναι λιγότερες από αυτές του απώτερου, αλλά και πρόσφατου παρελθόντος. Ανύπαρκτοι δρόμοι, κακοκαιρία, κακουχίες, όλα αυτά όπως ανέφερε ο κ. Θεόδωρος θα τα υπομένει στωικά με μόνη του ανταμοιβή ένα χαμόγελο από ένα παιδί, ένα νεύμα ευγνωμοσύνης από ένα δοκιμαζόμενο και εμπερίστατο κάτοικο της αφρικανικής ηπείρου.
Σε ανάμνηση της παρουσίας του έλαβε δώρο ένα ζεύγος επιμάνικα τα οποία θα κοσμήσουν το νέο εκκλησιαστικό μουσείο στην Αλεξάνδρεια, ενώ προσέφερε σε ανταπόδοση στους διοργανωτές του συνεδρίου το θυρεό του Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Με τις κινήσεις αυτές ο Ιεραπόστολος Πατριάρχης της Αγάπης κ.κ Θεόδωρος β΄ θεμελιώνει τον αγώνα του μαζί με φωτισμένες προσωπικότητες της Αφρικής όπως ο Πρόεδρος Μαντέλα κατά της μάστιγας του Αιώνα μας του AIDS που πλήττει την Αφρική και περισσότερο την Υποσαχάριο Χώρα.
http://www.amen.gr/article13817