Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16030

Στις 24 Απριλίου, τα ιστορικά θυρανοίξια του ανακαινισμένου μοναστηριού Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, της «Ροτόντας» της Ανατολής

$
0
0
ag georgios panigiri 00

pyramisnews.gr

Με κάθε θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα πραγματοποιούνται την 24η Απριλίου, στην καρδιά του αραβικού κόσμου, τα Θυρανοίξια του ανακαινισμένου ελληνορθόδοξου ιστορικού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.
Η Ιερά Μονή, σε σχήμα ροτόντας, χρονολογείται από τον 12ο αι. μ.Χ. Πρόκειται για παλιό φρούριο του ρωμαϊκού στρατού, όπου, σύμφωνα με την επικρατούσα παράδοση, έζησε φυλακισμένος ο Άγιος Γεώργιος.
Βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Βαβυλώνος της Αιγύπτου, η οποία πήρε την ονομασία της μετά την εγκατάσταση των Βαβυλωνίων αιχμαλώτων που έφερε στην Αίγυπτο ο Φαραώ Ραμσής Α” (1390 π.Χ.). Στον χώρο αυτόν οι Βαβυλώνιοι ανήγειραν φρούριο, το λεγόμενο Κασρ ελ Ρουμ ή Κασρ ελ Σάμμα (Παλάτι των Λαμπάδων, είτε λόγω της λατρείας της φωτιάς είτε λόγω των φωτεινών σημείων προς συνεννόηση).
Μετά την οριστική επικράτηση του χριστιανισμού στην Αίγυπτο, όταν το έτος 383 μ.Χ. ο Μέγας Θεοδόσιος με διάταγμά του καταργεί τους ναούς του παγανισμού, το ρωμαϊκό φρούριο μετατρέπεται σε ναό από στρατιωτικούς προς τιμήν του στρατιώτη Αγίου Γεωργίου, ενώ η Βαβυλώνα είχε καταστεί Επισκοπή.
Μετά την αραβική κατάκτηση της Νειλοχώρας (7ος αι. μ.Χ.) μετονομάζεται σε Φουστάτ (στρατόπεδο, παραλλαγή της βυζαντινής λέξεως Φοσσάτο, εκ της λατινικής fossatum) και μετά την ίδρυση του Καΐρου λέγεται Μισρ αλ Αττίκατ ή Μισρ αλ Γκατίμαντ. Στο πέρασμα των αιώνων, λειτούργησε ως γυναικείο μοναστήρι, νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, σχολείο και κοιμητήριο.

ag geo anakai 05

Γνώρισε, ωστόσο, αλλεπάλληλες καταστροφές και ανακαινίσεις, με τελευταία αυτή του 1904, όταν υπέστη σοβαρότατες φθορές από πυρκαγιά και ανοικοδομήθηκε από τον Πατριάρχη Φώτιο (1900-1925), ενώ η κλίμακα και οι στοές ανοικοδομήθηκαν το 1948 από τον Πατριάρχη Χριστόφορο Β”.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι κυκλοτερής οκτάστηλος, εφάμιλλος του Ναού του Αγίου Βιταλίου της Ραβέννα, και περιβάλλεται από αρχαίο τείχος σε απόσταση μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί.
Το 1998 το ελληνικό κράτος ανέλαβε την ανέγερση νέου τείχους για να διασωθούν τα αρχαία τμήματά του, με δύο εισόδους, την κεντρική προς το Ηγουμενείο και την είσοδο προς το ελληνικό κοιμητήριο, το παλαιότερο και μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Αιγύπτου, το οποίο μαρτυρεί και διασώζει ένδοξες μνήμες του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.
Στις κατακόμβες της Μονής (μουσείο) λειτουργεί ακόμη το παρεκκλήσι των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Ο ναός αποτελεί σπουδαίο προσκυνηματικό προορισμό όχι μόνο για τους ορθοδόξους και τους κόπτες, αλλά και για τους μουσουλμάνους που θεωρούν τη βυζαντινή εικόνα του Αγίου Γεωργίου θαυματουργή.
Η ανακαίνισή του, προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ, αποτελεί συλλογικό έργο αρχαιολόγων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων και συντηρητών. Περιλαμβάνει εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης του ρωμαϊκού πύργου, του νεώτερου ναού, καθώς και συντήρηση των αγιογραφιών του Κωνσταντίνου Παρθένη. Μάλιστα, ύστερα από τέσσερα χρόνια εντατικών αναστηλωτικών εργασιών από Έλληνες και Αιγύπτιους συντηρητές ήρθε στο φως η εντυπωσιακή αγιογράφηση του Παντοκράτορα στον τρούλο, έργο του Έλληνα ζωγράφου (1908). Στέκει σε ύψος 23 μέτρων, μαζί με τους 14 προφήτες και τα οκτώ μετάλλια.
Στην επίσημη τελετή παρουσίασης της αναστηλωμένης και συντηρημένης Μονής του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο αναμένεται να παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, προκαθήμενοι Ορθόδοξων Εκκλησιών, οι Πρόεδροι της Αιγύπτου και της Ελλάδος, Φατάχ αλ Σίσι και Προκόπης Παυλόπουλος, αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Ιμπραχίμ Μαχλάμπ και άλλοι επίσημοι.

Πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Περισσότερα...  http://pyramisnews.gr/stis-24-apriliou-ta-egkainia-tis-monis-agiou-georgiou-palaiou-kairou/

Viewing all articles
Browse latest Browse all 16030

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>