Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"
ierapostolos.gr
Μέσω πολλών εντυπωσιακών περιστατικών, έχουμε πεισθεί ότι είναι θέλημα του Θεού να οδηγηθούν στη σωτηρία των ψυχών τους και οι λαοί της Αφρικής. Δεν θα ξεχάσω κάποια χρονιά, πως με ανάγκασε η Χάρις του Θεού να επιστρέψω και πάλι στο κρατίδιο, όπου αγωνιζόμουν, για τον Ευαγγελισμό του λαού.
Ως άνθρωπος, ενώπιον πολυπληθών πειρασμών και διωγμών, δειλίασα και πίστεψα ότι δεν είναι θέλημα του Θεού να διαδοθεί ακόμη η Ορθοδοξία στο κράτος αυτό. Ετοιμαζόμουν να βγάλω εισιτήριο και να δραπετεύσω, σύμφωνα με την εντολή του Χριστού, «εάν κανείς δεν σας δεχθεί ούτε ακούσει τους λόγους σας, τότε, όταν θα βγείτε από το σπίτι η από την πόλη εκείνη, τινάξατε την σκόνη των ποδιών σας» (Ματθ. 10,14). Επέστρεψα, διότι αισθάνθηκα ότι με διέταζε ο Θεός. Επακολούθησε όμως θαύμα αντί θαύματος. Σήμερα, στο κρατίδιο αυτό, υπάρχει πλέον η Ορθόδοξη Εκκλησία. Ιδρύθηκε Επισκοπή με δικό της Επίσκοπο. Κτίσθηκε μεγάλο Ιεραποστολικό Κέντρο. Κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν πάνω από 1.000 Χριστιανοί και αυτή η ωραία προσπάθεια συνεχίζεται ακόμη.
Εφ’ όσον ευλογεί ο Θεός την εξάπλωση της Εκκλησίας Του στην Αφρική, είναι επόμενο να ευλογεί και την ίδρυση Ιερών Μονών. Ήδη, μέχρι σήμερα, έχουν ιδρυθεί περί τα δεκαπέντε νέα Μοναστήρια σε καινούριες Μητροπόλεις και Επισκοπές, εκεί όπου παλαιότερα δεν υπήρχε κανένα ίχνος Ορθοδόξου ζωής και παρουσίας.
Από το φθινόπωρο του 2007, ιδρύθηκε από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας η Επισκοπή Κατάνγκας, με έδρα την πόλη Λουμπουμπάσι του νοτίου Κονγκό και πρώτο Επίσκοπο τον Θεοφιλέστατο κ. Μελέτιο. Η Επισκοπή Κατάνγκας είναι δύο φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Σήμερα, με Ιεραποστολικό Κέντρο στην πόλη του Κολουέζι, έχει αναπτύξει 130 Ιεραποστολικές Κοινότητες σε πόλεις και χωριά, όπου υπηρετούν περί τους 75 Ιερείς.
Ο μακαριστός Ιεραπόστολος π. Κοσμάς Γρηγοριάτης, παράλληλα με τη διάδοση της Ορθοδοξίας και την οργάνωση 55 Ενοριών, φρόντισε και για τη λειτουργία Μονής. Πράγματι, η Μονή αυτή, προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου, απέχει τρία χιλιόμετρα από το Ιεραποστολικό Κέντρο του Κολουέζι και φιλοξενεί έξι μοναχές.
Κατά καιρούς εμφανίσθηκαν και μερικοί νέοι, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να δοκιμασθούν κι αυτοί σε μία ανδρική Μονή, η οποία βέβαια δεν είχε ακόμη ιδρυθεί.
Τον πόθο τους τον εισάκουσε ο Φιλάνθρωπος Χριστός μας και ένευσε στον φλογερό φίλο της Ιεραποστολής της εν Αφρική Εκκλησίας μας, τον πρεσβύτερο π. Γεώργιο Κουγιουμτζόγλου να ενστερνισθεί αυτή την επιθυμία τους.
Με την ευλογία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Μελετίου ανέλαβε και κατήρτισε το σχέδιο ιδρύσεως της Μονής. Αγιορείτης Ιερομόναχος αρχιτέκτονας προσέφερε το χάρισμά του και τα σχέδια σύντομα ετοιμάσθηκαν. Για τη συγκέντρωση χρημάτων ανέλαβε ο π. Γεώργιος να επιστρατεύσει τους ευλαβείς Χριστιανούς της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Ροτόντας Θεσσαλονίκης. Τους έχοντες οικονομική δυνατότητα, προέτρεψε να προσφέρουν το 10% του μηνιαίου μισθού τους υπέρ ιδρύσεως της Μονής των Αγίων Αποστόλων. Όσα χρήματα επίσης συγκεντρώθηκαν από τα σαρανταλείτουργα προσφέρθηκαν με ενθουσιασμό γι’ αυτό το μεγαλόπνοο έργο. Όλα, όπως βλέπουμε, τα προβλήματα τα επευλόγησε και επέλυσε η Δεξιά του Υψίστου.
Το 2010, συνεργείο ενός Έλληνα μηχανικού από το Κονγκό, του κ. Πυθαγόρα, ανέλαβε την ανέγερση της πρώτης πτέρυγας, η οποία τελείωσε περίπου σε ένα χρόνο. Σ’ αυτήν περιέχονται περίπου 20 μοναχικά κελλιά, κουζίνα, τραπεζαρία, αποθηκευτικοί και άλλοι κοινόχρηστοι χώροι.
Άλλο συνεργείο με 20 περίπου εργάτες και επικεφαλής Μοναχό του Κλιμακίου, ανέλαβε την περίφραξη της Μονής και την κατασκευή δύο ακόμη πτερύγων, μία για το Αρχονταρίκι και μία για το Ηγουμενείο. Τα έργα αυτά τελείωσαν σε 5 μήνες. Λίαν προσεχώς τελειοποιείται και η δεύτερη πτέρυγα του Ηγουμενείου, η οποία έμεινε ημιτελής λόγω ελλείψεως χρημάτων.
Το περασμένο έτος 2013, εντάθηκαν οι προσπάθειες για την προσεχή λειτουργία της Μονής. Με τη βοήθεια καταλλήλου γεωτρυπάνου ευρέθηκε νερό εντός της αυλής της Μονής σε βάθος 124 μέτρων. Ήδη, με την τοποθέτηση ειδικής αντλίας, το νερό ήλθε στην επιφάνεια και διοχετεύεται στους χώρους της Μονής και στους κήπους.
Για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος χρειάσθηκαν πολλοί κόποι και δαπανήθηκαν ομοίως πολλά χρήματα προκειμένου να συνδεθεί από απόσταση 400 μέτρων και να φθάσει στη Μονή σε ειδική καμπίνα, η οποία κτίσθηκε το φθινόπωρο του 2013 από τον Έλληνα τεχνικό κ. Δημήτριο Καραγιάννη.
Αυτός ο Έλληνας, ήλθε ως επισκέπτης για τρεις μήνες και αναδείχθηκε σε λίαν ενθουσιώδη εργολάβο οικοδομών. Με την επιμονή του, το δυνατό και ευφυές μυαλό του και την, πέραν από εγκώμια, πρωτοφανή εργατικότητά του, κατόρθωσε στο διάστημα των τριών αυτών μηνών να τελειώσει με το συνεργείο του τα εξής σημαντικά έργα: α) την κατασκευή πύργου για την προσεχή τοποθέτηση δύο μεγάλων πλαστικών βαρελιών συνολικής χωρητικότητας 10.000 λίτρων νερού από τη γεώτρηση, β) την κατασκευή εξωνάρθηκα της Εκκλησίας και δέκα καμαρών βυζαντινής τεχνοτροπίας έξω από την πτέρυγα των καλογερικών κελλιών, γ) την αναφερθείσα κατασκευή του θαλάμου των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων του ρεύματος και άλλες επί μέρους αναγκαίες εργασίες. Μείναμε έκθαμβοι γι’ αυτή την θυσιαστική προσφορά του, χωρίς να μπορούμε όμως με λόγια να τον ευχαριστήσουμε δεόντως. Ο Θεός να τον ανταμείψει πλουσίως και αιωνίως.
Η Ιερά Μονή των Αγίων Αποστόλων, μετά από τρία περίπου χρόνια κοπιώδους εργασίας πολλών φίλων και συνεργατών μας είναι πλέον μία πραγματικότητα. Ήλθε ο καιρός της επανδρώσεώς της. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Μελέτιος ενημέρωσε τον νυν μακαριστό Γέροντά μας π. Γεώργιο Καψάνη για την πλήρη σχεδόν αποπεράτωση των εργασιών αυτής και την εν συνεχεία λειτουργία της. Ο Γέροντάς μας θεώρησε ως θέλημα Θεού αυτή την πρόταση του Επισκόπου και έδωσε την ευλογία του στον Ιερομόναχο π. Βαρνάβα Γρηγοριάτη ν’ αναλάβει την ηγουμενεία και διακυβέρνηση του νέου Μοναστηριού. Για τον σκοπό αυτό, ο π. Βαρνάβας κατέβηκε στο Κονγκό αρχές Νοεμβρίου 2013.
Προωθήθηκαν πολλές επί μέρους εργασίες για την προσεχή λειτουργία της. Από την Διακαινήσιμο εβδομάδα του παρόντος έτους μετοίκησε από την Επισκοπή και εγκαταστάθηκε στη Μονή με συνοδεία 4-5 ευλαβών νέων. Έτσι, ο π. Βαρνάβας, σήμερα είναι ως ηγουμενεύων στη Μονή. Από τις κατά καιρούς συζητήσεις μας, ο ίδιος είναι ενθουσιασμένος από την υπακοή των ιθαγενών, οι οποίοι, ενώ δεν έχουν ακόμη τα κατάλληλα βιβλία να διαβάσουν, συμμετέχουν με χαρά και ενθουσιασμό στις καθημερινές ακολουθίες και στα διακονήματα. Του λένε συχνά ότι το Μοναστήρι είναι επίγειος ουρανός.
Είναι αλήθεια ότι μία Μονή για να λειτουργήσει χρειάζεται κάποια περιουσία. Οι προσπάθειες του π. Βαρνάβα έχουν στραφεί στη γεωργική και κτηνοτροφική απασχόληση. Η γειτονική φάρμα του μακαριστού π. Κοσμά, ήδη προσφέρει τα πρώτα της αγαθά για τη διατροφή της μικρής αδελφότητος. Είναι και άλλοι νέοι που ζητούν να ενταχθούν στη Μονή και να δοκιμασθούν. Οι οικονομικές δυσκολίες όμως είναι προφανείς. Έτσι, ο π. Βαρνάβας, προς το παρόν αρνείται να δεχθεί και άλλους, ωσότου κατορθώσει τουλάχιστον να βρει τρόπους απρόσκοπτης λειτουργίας της Μονής και πληρωμής των 4-5 τακτικών εργατών, διατροφής και ενδυμασίας των νέων, αποπερατώσεως της πτέρυγος του Ηγουμενείου κ.λπ.
Ταπεινή ευχή όλων μας είναι, η νέα ανδρική Μονή των Αγίων 12 Αποστόλων της Επισκοπής Κατάνγκας του νοτίου Κονγκό να ευλογηθεί πλουσίως από τον Κύριό μας, ώστε με τις ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας κ.κ. Θεοδώρου να λειτουργήσει σύντομα. Να ευλογήσει τους νέους ιθαγενείς, οι οποίοι θα μείνουν δόκιμοι αρκετά χρόνια, να σταθεροποιηθούν στη δύσκολη αυτή απόφαση και αποστολική τους πορεία και ν’ αναδειχθούν έτσι και από την Ορθοδοξία της Αφρικής διδάσκαλοι της Εκκλησίας, κληρικοί και ποιμένες, οι οποίοι θα αναλωθούν στον εκχριστιανισμό των λαών και φυλών τους και τη σωτηρία των ψυχών τους. Αμήν.
Εκ της Ι. Επισκοπής Κατάνγκα
Περισσότερα... http://www.ierapostolos.gr/news_article.php?ID=81