Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16030

«Η θρησκευτική μισαλλοδοξία δεν έχει πλέον θέση στην Αφρική»

$
0
0
ethnos.gr
ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Πόλεμο κατά της Μπόκο Χαράμ κήρυξαν οι ηγέτες της Αφρικής

Περιφερειακό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της νιγηριανής ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει γίνει «μεγάλη απειλή» στην Αφρική, ενέκριναν πέντε αρχηγοί κρατών της Αφρικής που συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Πόλεμο κατά της Μπόκο Χαράμ κήρυξαν οι ηγέτες της Αφρικής
 
«Βρισκόμαστε εδώ για να κηρύξουμε τον πόλεμο στην Μπόκο Χαράμ», συνόψισε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Καμερούν, Πολ Μπιγιά.
Το σχέδιο που ενέκρινε η σύνοδος προβλέπει «το συντονισμό των μυστικών υπηρεσιών, την ανταλλαγή πληροφοριών, την κεντρική διεύθυνση των μέσων, την επιτήρηση των συνόρων, στρατιωτική παρουσία γύρω από τη λίμνη Τσαντ και δυνατότητα επέμβασης σε περίπτωση κινδύνου», ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ.
«Η Γαλλία δεν είναι απαραίτητο να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις, είναι παρούσες στην περιοχή», πρόσθεσε.
Ο νιγηριανός ομόλογός του, Γκούντλακ Τζόναθαν, ο οποίος έχει επικριθεί γιατί καθυστέρησε να αντιδράσει στους εκβιασμούς της Μπόκο Χαράμ, δήλωσε «πλήρως δεσμευμένος» προκειμένου να απελευθερωθούν οι περίπου 200 νεαρές κοπέλες που απήχθησαν πριν από ένα μήνα και πλέον από τους ισλαμιστές.

Πόλεμο κατά της Μπόκο Χαράμ κήρυξαν οι ηγέτες της Αφρικής
 
«Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να βρούμε τα κορίτσια όπου κι αν βρίσκονται», διαβεβαίωσε.
Ο πρόεδρος του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί, υπογράμμισε «την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε τους τρομοκράτες που αποτελούν γάγγραινα στην περιοχή». «Οι τρομοκράτες αυτοί έχουν ήδη κάνει κακό στην υπο-ήπειρο, αν τους αφήσουμε να συνεχίσουν, διατρέχουμε τον κίνδυνο να αφήσουμε το σύνολο της υπο-ηπείρου, της Αφρικής στο χάος», είπε.
«Είμαστε αποφασισμένοι να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, τους πόρους μας (…) στο περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μπενίν, Τομά Μπονί Γιαγί. «Η θρησκευτική μισαλλοδοξία δεν έχει πλέον θέση» στην Αφρική, διακήρυξε.
Ο πρόεδρος του Νίγηρα, Μαμαντού Ισουφού, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η σύνοδος του Παρισιού επέτρεψε να συζητηθεί η μακροπρόθεσμη «οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής».
Στη σύνοδο του Παρισιού εκπροσωπήθηκαν ακόμη οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64008923

Viewing all articles
Browse latest Browse all 16030

Trending Articles