Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15846 articles
Browse latest View live

Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν

$
0
0
Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν


Την Τρίτη, 8η Ιουλίου 2014, πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ναό Αναστάσεως του Κυρίου Μπραζαβίλ Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν. Κύριο θέμα της συνάξεως ήταν το ιερό Μυστήριο του γάμου, καθώς και η ποιμαντική της τοπικής Εκκλησίας περί αυτού σε συνάρτηση με τα αυστηρά τοπικά ήθη, αλλά και την κειμένη νομοθεσία της Δημοκρατίας του Κογκό.

Επίσης, εξετάσθηκαν άλλα θέματα ποιμαντικής και διοικητικής φύσεως, ενώ εδόθησαν οδηγίες και κατευθύνσεις από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Μπραζαβίλ κ.Παντελεήμονα. Κατακλείων την Σύναξη ο Επίσκοπος εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες προς τους ιερείς για την υποδειγματική συνεργασία τους και την άρρηκτη ενότητα με τον Ποιμενάρχη τους, καθώς και τον θερμουργό ζήλο που επιδεικνύουν στην επιτέλεση των ιερατικών τους καθηκόντων. Ακόμη, μετέφερε προς αυτούς τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακ.Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’.

Τέλος, η Ενοριακή Κοινότητα Αναστάσεως του Κυρίου της πρωτεύουσας Μπραζαβίλ παρέθεσε πλούσιο γεύμα προς τους κληρικούς, επιμελεία του Εφημερίου της, Αιδεσιμ.Πρωτοπρ. κ.Bernard Diafouka.

http://www.orthodoxchurchcongo.com/news/ieratikh-synaksh-sth-mprazavil.html

†Μητροπολίτου Κένυας Μακαρίου: Ένας απροσδόκητος θάνατος στους Μασάι - Κατήχηση στους Μασάι

$
0
0
fdathanasiou.wordpress.com

scannedimage-32


egpaid.blogspot.com



"Δε θα μπορούσα να διανοηθώ, όταν μελετούσα και έγραφα μερικές ιστορικές πληροφορίες, ότι σ’ αυτή την Αφρικανική φυλή, την τόσο όμορφη, σημαντική καιαρχαιοπρεπή, θα ανακάλυπτα ένα τόσο συγκλονιστικό έθιμο, το οποίο πραγματικά με απασχολεί μέχρι σήμερα, όταν θυμούμαι τις διηγήσεις των Μασάι.

Σε έρευνες που έκανα, εντυπωσιάστηκα από τον πλούτο και την κουλτούρα των Μασάι, που δε συναντούμε σε άλλες αφρικανικές φυλές. Έδωσα, στο παρελθόν, αρκετές πληροφορίες για τη ζωή και τις δραστηριότητές τους. Όμως, όταν τεθηκε το ερώτημα «τι κάνουν οι Μασάι τους νεκρούς τους;», μου ήρθε μια κεραυνοβόλα απάντηση! Πριν 50 χρόνια ακόμη, ίσως και λιγότερα, στις περιοχές όπου κατοικούν οι Μασάι, δεν υπήρχε καν θέμα ταφής των νεκρών.

– Τι έκαναν, λοιπόν, τους νεκρούς τους οι Μασάι; ρώτησα έναν αρχηγό.
– Πετούσαν το σώμα του νεκρού στο δάσος, με την ευχή να το φάνε οι ύαινες και τα άλλα άγρια ζώα, μου απάντησε.

Σ’ αυτό το σημείο διέκοψα τη συζήτησή μου και σκέφτηκα να δούμε τα πράγματα όπως έχουν σήμερα, για να αποφύγω την τόσο τραυματική εμπειρία που μου προκάλεσε η πληροφορία αυτή. Ευτυχώς, με την άφιξη του Χριστιανισμού, το έθιμο αυτό εξέλιπε. Έτσι, είχα την ευκαιρία, στο πέρασμα περισσότερων από 30 χρόνων αφ’ ότου γνώρισαν την Ορθοδοξία, να δω και να ζήσω από κοντά το θάνατο πολλών ανθρώπων.

Είναι γεγονός ότι τα έθιμα της κηδείας διαφέρουν από τη μια φυλή στην άλλη. Οι περισσότερες φυλές δίνουν την εντύπωση ότι ο θάνατος είναι ένα γεγονός μεγάλης χαράς.

Τελευταία, είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ σε μια κηδεία ενός νεαρού Μασάι, τον οποίο γνώριζα και ο οποίος ενδιαφερόταν το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να έρθει να φοιτήσει στην ορθόδοξη πατριαρχική μας σχολή. Ο Γιώργος ήταν ένας νέος με σπάνια πνευματικά χαρίσματα και ήδη είχα αρχίσει να κάνω σκέψεις ότι μια μέρα το παιδί αυτό θα γινόταν ένας καλός ιερέας και θα βοηθούσε τις κοινότητες των Μασάι. Για άγνωστους λόγους, ενώ του μίλησα την προηγούμενη μέρα του θανάτου του, δε μου αποκάλυψε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην υγεία του και, ενώ βρισκόμουν σε περιοδεία στη δυτική Κένυα, μου τηλεφώνησε ο νεότερος αδελφός του και μου ανακοίνωσε ότι, κάτω από άγνωστες συνθήκες, παρέδωσε το πνεύμα του. Για να μπορέσω να παραστώ στην κηδεία, διέκοψα την περιοδεία μου και έφθασα αμέσως στο χώρο όπου θα γινόταν. Κόσμος πολύς, εκατοντάδες Μασάι, με τις παραδοσιακές τους στολές, περικύκλωναν το χώρο. Ιδιαίτερα, οι νέοι της ίδιας ηλικίας με το Γιώργο.

Αφού κάναμε την εκκλησιαστική κηδεία, ακολούθησαν ομιλίες τόσο από τους συγγενείς του όσο και από τις αρχές του χωριού. Η όλη ατμόσφαιρα δεν ήταν καθόλου χαρμόσυνη, όπως συμβαίνει σε άλλες φυλές, όπου χορεύουν και τραγουδούν ασταμάτητα, για ώρες πολλές. Οι Μασάι ήταν τελείως διαφορετικοί. Δεν παρατήρησα καμιά κουλτουριάρικη τελετή με τα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. Απεναντίας, οι άνθρωποι ήταν σιωπηλοί και παρακολουθούσαν με κατάνυξη, ιδιαίτερα την ομιλία του επισκόπου.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να μιλήσω σε κηδεία των Μασάι. Και στις προηγούμενες περιπτώσεις, η κηδεία ήταν πάλι για νέους, οπότε εκμεταλλεύτηκα την περίπτωση να τονίσω τη μεγάλη ευαισθησία που έχουν συνήθως οι άνθρωποι σε αυτές τις περιπτώσεις, γνωρίζοντας ότι οπωσδήποτε ο θάνατος ενός νέου προκαλεί βαθιά θλίψη, όχι μόνο στους συμπατριώτες αλλά περισσότερο στα μέλη της οικογένειάς του.

Ήταν ακόμη μια ευκαιρία, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή, να υπενθυμίσω στους παλαιότερους το αρχαίο έθιμό τους, όταν δηλαδή έριχναν το νεκρό χωρίς δεύτερη σκέψη στο δάσος, για να γίνει το σώμα του τροφή για τα άγρια ζώα. Είναι γεγονός, μέσα από μελέτες που έγιναν, ότι οι Μασάι, από αρχαιοτάτων χρόνων, περιφρονούσαν το θάνατο. Αυτός ήταν και ο λόγος που επικράτησε αυτό το έθιμο. Δηλαδή, για να μην πολυσκέφτονται, να βασανίζουν τη σκέψη τους, να λυπούνται και ίσως ακόμη να ξοδεύονται, έβρισκαν αυτή τη λύση. Στην πραγματικότητα, ήταν υλιστές και δεν είχαν βαθιά πνευματική εμπειρία. Η πνευματικότητά τους μπορούσε να χαρακτηριστεί πλούσια και σπάνια, μόνο μέσα από τη δική τους πραγματικότητα, δηλαδή έδιναν την εικόνα του «αγαθού αγρίου», έτσι όπως την περιέγραψαν οι συγγραφείς του 18ου αιώνα, ο Ρουσώ και ο Βολταίρος.

Έτσι λοιπόν, εκείνη τη μέρα, ήθελα να μεταφέρω το μήνυμα της ανάστασης των νεκρών, επειδή γνώριζα ότι παρευρίσκονταν στην κηδεία άνθρωποι όλων των ηλικιών και ποικίλων πεποιθήσεων βαπτισμένοι, αβάπτιστοι, μορφωμένοι, αμόρφωτοι. Ίσως, εκείνη τη μέρα, οι άνθρωποι αντιλήφθηκαν, για πρώτη φορά, πόσο μεγάλη σημασία δίνει η Ορθοδοξία στο πρόσωπο του ανθρώπου, αναγνωρίζοντάς τον σαν εικόνα του Θεού. Οπωσδήποτε, για τα δικά τους δεδομένα, αυτό αποτελούσε μια καινούργια ελπίδα, που άνοιγε νέους ορίζοντες για την πνευματική τους κατάρτιση και άνοδο. Μην ξεχνάμε, λοιπόν, ότι μιλάμε για ανθρώπους που πριν μερικά χρόνια είχαν άγριες διαθέσεις απέναντι στους συνανθρώπους τους, γι’ αυτό και δε στοίχιζε τίποτε σ’ αυτούς η οποιαδήποτε κατάσταση τούς οδηγούσε στο θάνατο.

Εκείνο το οποίο με εντυπωσίασε ήταν η τάξη που επικρατούσε, η σοβαρότητα και η άκρα σιγή, χωρίς θόρυβο, χωρίς φωνασκίες, χωρίς χορούς, χωρίς τραγούδια. Ήσυχα κατέβασαν το φέρετρο του νεαρού νεκρού στον τάφο, το σκέπασαν με το σκληρό εκείνο χώμα της Μασαϊκής γης και στη συνέχεια, σιωπηλά, αποχώρησαν. Μετά την κηδεία, καθίσαμε κάτω από ένα δέντρο, όπου με περικύκλωσαν οι νέοι και άρχισαν να μου κάνουν ερωτήσεις για την άλλη ζωή, για την ανάσταση των νεκρών, έτσι όπως τους περιέγραψα στην ομιλία μου. Έδειξαν τόσο ενδιαφέρον και κατανόηση, που αντιλήφθηκα ότι έλειπε έντονα από τους ανθρώπους αυτούς η κατηχητική διδασκαλία και το βάθος της ορθόδοξης πνευματικότητας, σε σχέση με τον θάνατο. Σκεφτόμουν ότι ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή, τουλάχιστον για τους νέους, να τους δώσω αυτό το μήνυμα της ελπίδας, της αιωνιότητας και της προσδοκίας, της ανάστασης των νεκρών κατά τη δεύτερη παρουσία του Χριστού.

Μακάρι οι προσπάθειες αυτές που κάνουμε, όχι μόνο με τους Μασάι αλλά και με τις άλλες φυλές, να μπορέσουν να προσφέρουν το πραγματικό νόημα της Ορθοδοξίας στις ψυχές των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων, που ποθούν να γνωρίσουν και να γευθούν τα νάματα και το ήθος της Ορθόδοξης πίστης μας ως της μόνης, μιας, αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας."

† Ο Κένυας Μακάριος

Από το περιοδικό: «Εξωτερικής Ιεραποστολής”. Τριμηνιαία έκδοση της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Τεύχος Ιουνίου 2014.

Σημείωσις/

Οι φυλή των Μασάι ζει στην περιοχή των συνόρων Κένυας – Τανζανίας. Υπολογίζονται περίπου στις 900.000 και στις δύο χώρες. Παρόλο που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πείσουν τους Μασάι να εγκαταλείψουν τον ημινομαδικό τρόπο ζωής, αυτοί επιμένουν στα ήθη και έθιμά τους. Μάλιστα η ικανότητά τους να καλλιεργούν σε ερήμους και δασικές εκτάσεις, έχουν κάνει πολλούς να πουν ότι ο τρόπος ζωής των Μασάι είναι η απάντηση στην αλλαγή του κλίματος που παρατηρείται στον πλανήτη μας!

http://fdathanasiou.wordpress.com/category/%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%b1/

Archbishop Serafim Kykkotis of the Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and All Africa shared reflections on climate change from the Orthodox Church's perspective

$
0
0
Africa: WCC Central Committee to Bolster Churches' Initiatives for Climate Justice
WCC Central Committee to bolster churches’ initiatives for climate justice

In a session on 4 July in Geneva, Switzerland, the World Council of Churches (WCC) Central Committee focused on one of the world's most threatening challenges - climate change.
Listening to perspectives on how human rights, economy, food, water, displacements of population and security issues are deeply linked to the impact of climate change, the Central Committee, a chief governing body of the WCC, renewed its commitment to encourage initiatives for climate justice carried out by the churches and other faith-based organizations.

Issues related to climate change were addressed as part of a "pilgrimage of justice and peace" - the theme of the WCC Central Committee meeting. The theme is based on a call from the WCC 10th Assembly which was held in Busan, Republic of Korea in 2013.
At the session, many effects of climate change, distributed unequally throughout the world, were brought to the gathering's attention by Daniel Murphy of the Environmental Justice Foundation based in UK. "It is the least developed countries in the global South that are the first and the worst effected," he said.

"Within any and all countries, it is the existing marginalized and poverty stricken communities whose rights are most threatened by climate change, in a host of different ways."
Murphy spoke about the increasing number of climate-induced displacements, as well as how conflicts are fuelled due to the impact of climate change.
He gave the example of Syria, where the draught between 2006 and 2010 was a driving factor behind mass migration to the cities, resulting in social and economic pressures exploding national crisis further into political instability.

WCC Central Committee member Archbishop Serafim Kykkotis of the Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and All Africa shared reflections on climate change from the Orthodox Church's perspective. "The Orthodox Church calls us to live more simply," he said.
"Humanity's reckless consumption of earth's resources threatens us with irreversible climate change. Burning more fuel than we need, we contribute to droughts or floods thousands of miles away."
Kykkotis spoke about a call from Ecumenical Patriarch Bartholomew of Constantinople in which the patriarch denounced ecological abuse as "sin against God". He said that "to restore the planet we need a spiritual worldview which cultivates frugality and simplicity, humility and respect."
"We must constantly be aware of the impact of our actions on creation. We must care for creation. Otherwise, we do not really care about anything at all," Kykkotis added.

Περισσότερα...   http://www.oikoumene.org/en/press-centre/news/wcc-central-committee-to-bolster-churches2019-initiatives-for-climate-justice

Orthodox Missionary Fraternity: Support the Orthodox Missions-How you can help...

$
0
0

Orthodox Missionary Fraternity (Thessaloniki, Greece) is a supporting organization dedicated to helping the efforts of the Orthodox missionaries all over the world.


Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής
http://orthodoxmission.org.gr/who-we-are/

Thank you very much for your decision to support the Orthodox Missions. You can help our work in one of the following ways:
mad2-768x432

Be a supporter of the Mission

Every month the Mission Supporters make a lasting contribution in our efforts to spread the Orthodox Christian faith all over the world. Their subscription ensures that our missionaries will be able to catechize more people, to release pain and misery and to give the world the happiness of life in Christ.
bra4-768x370
 

ΕΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ»

$
0
0
Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν



Το πρωί της 10ης Ιουλίου 2014, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων μετέβη στην πόλη του Dolisie, όπου συναντήθηκε εθιμοτυπικώς με τον Εξοχ.Κυβερνήτη του Διαμερίσματος Niari κ.Jean Pierre Heyko-Lekoba. Ο λόγιος και ευγενής κ.Κυβερνήτης διαβεβαίωσε τον Επίσκοπο για την αμέριστη συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοικήσεως στο επιτελούμενο φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Επισκοπής, ενώ του προσέφερε το προσφάτως εκδοθέν σύγγραμμά του υπό τον τίτλο «Les sentiers des origines - O’tsina”.

Ακολούθως, έλαβε χώρα η εορτή λήξεως των μαθημάτων των ορθοδόξων εκπαιδευτηρίων «Φως Εθνών» (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) κατά την οποία ο Θεοφιλέστατος εξέφρασε τον δίκαιο έπαινο της Εκκλησίας προς τους κοπιάσαντες εκπαιδευτικούς, συνεχάρει τους μαθητές και τις μαθήτριες για τις προσπάθειές τους, μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μακ.Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και προσέφερε δώρα στους αριστεύσαντες μαθητές.


Επίσης, ετόνισε την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας προς τον ιδρυτή των σχολείων, Σεβ.Μητροπολίτη Πενταπόλεως (τότε Κεντρώας Αφρικής) κ.Ιγνάτιο, ενώ ανεκοίνωσε την έναρξη εργασιών ανακαινίσεως του συγκροτήματος και την δημιουργία υπαιθρίου χώρου αθλοπαιδιών κατά την διάρκεια των θερινών διακοπών, ως και νέας οδού που θα συνδέει το σχολικό συγκρότημα με το κέντρο της πόλεως προς μείωση της χιλιομετρικής αποστάσεως, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ακόμη, ανεκοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του Επισκοπικού Συμβουλίου περί προσωρινής αναστολής της λειτουργίας μόνον του γυμνασίου-λυκείου κατά το προσεχές σχολικό έτος 2014-2015, προκειμένου να υπάρξη ο απαιτούμενος χρόνος για την υποχρεωτική εφαρμογή των οδηγιών του αρμοδίου Υπουργείου Πρωτοβαθμίας και Δευτεροβαθμίας Εκπαιδεύσεως της Δημοκρατίας του Κονγκό, κατόπιν τροποποιήσεων που επήλθαν στη νομοθεσία της χώρας περί ιδιωτικών σχολείων και των επικειμένων ελέγχων της αρμοδίας κρατικής Επιτροπής σε αυτά. Απαρέγκλιτος σκοπός και καθήκον της Ιεράς Επισκοπής αποτελεί η διατήρη, διαρκή βελτίωση και σύννομη λειτουργία των υφισταμένων υποδομών της.

Τέλος, παρέδωσε παιχνίδια και την μηναία ποσότητα τροφίμων στο παρακείμενο ορθόδοξο ορφανοτροφείο «Άγιος Ευστάθιος», φιλαδέλφω προσφορά του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης «Άγιος Κοσμάς Αιτωλός», και είχε δίωρη συνάντηση με τα περιθαλπόμενα παιδιά.

Περισσότερα...  http://www.orthodoxchurchcongo.com/news/eorth-lhkshs-toy-sxolikoy-etoys-sta-orthodoksa-ekpaideythria-«fws-ethnwn»-.html

Μητροπολίτης Σεραφείμ Κυκκώτης "Εκκλησία και περιβάλλον"

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ ΔΕΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

$
0
0



ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΧΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β'ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΔΕΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.

https://www.facebook.com/giorgos.iakovou?fref=photo

St Clements Primary School, Kenya

$
0
0


Establish in 2002 by the local Orthodox Metropolis, the school which is located in Nairobi provides:
- free daily meals; and
- caters for orphans, refugees, children from single-parent families and HIV/AIDS victims.

The aim of the school is to give freedom from poverty through education. It provides schooling to approximately 125 children who otherwise would not have been able to afford education in Kenya.

What also makes this school unique is:
- no fees are charged
- writing material, uniforms & educational resources are all offered freely
- enrolment is based on socio-economic need
 
http://stharalambosmission.blogspot.gr/

Assemblée du clergé du diocèse orthodoxe de Brazzaville et du Gabon

$
0
0

orthodoxie.com

Assemblée du clergé du diocèse orthodoxe de Brazzaville et du Gabon
 
Le mardi 8 juillet 2014 a eu lieu en l’église de la Résurrection du Christ de Brazzaville l’assemblée des clercs de l’évêché de Brazzaville et du Gabon. Le sujet principal de l’assemblée était le sacrement du mariage ainsi que la pastorale de l’Église locale, en fonction des coutumes locales strictes et de la législation actuelle du Congo. D’autres sujets de nature pastorale et administrative ont été examinés, tandis que des instructions et des orientations ont été données par l’évêque de Brazzaville Mgr Pantéléimon. Concluant l’assemblée, l’évêque a exprimé ses chaleureux remerciements aux prêtres pour leur collaboration exemplaire et leur solide unité avec leur archipasteur, ainsi que pour le zèle ardent qu’ils déploient dans l’accomplissement de leurs devoirs sacerdotaux. Il leur a transmis ensuite les prières et la bénédiction paternelles du pape et patriarche d’Alexandrie Théodore II. Enfin, la communauté paroissiale de Brazzaville a invité les clercs à un repas organisé par son recteur, l’archiprêtre Bernard Diafouka.
Source (dont photographie): Romfea, traduit du grec pour Orthodoxie.com
 

PK4A-AU & P4K-USA who are we?

$
0
0

         
 
      
In essence we are a group of ordinary people some calling themselves Christians, others just calling themselves Humanitarians coming together to make a difference in peoples lives who may never have the opportunity otherwise.
Some of us are business people, some of us wage earners and some retired; but all looking to make every cent we donate and raise, reach the people it is intended to. All workers are Volunteers and no one receives any remuneration for the work we do. Visit www.pk4a.
 
 
 

OCMC Announcement - Attacks Continue in Lamu District of Kenya

$
0
0

                             by OCMC Announcement (Posted 7/7/2014)
Last month the Orthodox Christian Mission Center (OCMC) shared news of an attack on the village of Mpeketoni in the Lamu district of Kenya, where an OCMC Mission Team helped build an Orthodox church in 2006. According to the BBC, killings by the Islamist group al-Shabab continue in the region. The full article can be read at: http://www.bbc.com/news/world-africa-28181246. Please keep our brothers and sisters who are under the threat of tyranny and persecution in your prayers.

http://www.ocmc.org/resources/view_article.aspx?AnnouncementId=144

FÊTE DE FIN D’ANNÉE SCOLAIRE AUX ÉCOLES ORTHODOXES « LUMIERES DES NATIONS»

$
0
0



Le matin 10 Juillet 2014, Sa Grâce l'Evêque du Congo-Brazzaville et Gabon Mg. Panteleimon s’est rendu dans la ville de Dolisie, où il a effectué une visite de courtoisie au Préfet de Niari, Mr.Jean Pierre Heyko-Lekoba. L’érudit et noble Mr. le Préfet a assuré à l'Evêque du plein appui des autorités locales dans l’œuvre de charité du Saint Diocèse, et lui a offert la nouvelle édition de son livre intitulé «Les sentiers des origines - O'tsina ».

Dans la suite, débuta la cérémonie de fin d’année des élèves des écoles orthodoxes « Lumière des Nations » (primaire et secondaire), au cours de laquelle Sa Grâce a exprimé la juste louange de l'Église aux laborieux enseignants, a félicité les élèves filles et garçons pour leurs efforts, a transmis les vœux paternels de Sa Béatitude le Primat de l’Eglise d’ Alexandrie et a aussi offert des cadeaux aux élèves lauréats.

Il a également insisté sur la reconnaissance de l'Eglise locale à l’ endroit du fondateur de l'école, Son Eminence le Métropolite de Pentapole (alors Métropolite d'Afrique centrale) Mgr. Ignatios et il a annoncé le début des travaux de rénovation des espaces scolaires et la création en plein air de l’ endroit pour le sport pendant les vacances d'été, et celle de la nouvelle route reliant la bande de l'école avec le centre de la ville pour réduire la distance kilométrique, en coopération avec les autorités locales. Aussi, il a annoncé la décision unanime du Conseil Diocésain de suspendre temporairement le fonctionnement seulement du secondaire au cours de la prochaine année scolaire 2014-2015, afin d’avoir le temps nécessaire pour la mise en œuvre obligatoire des directives du Ministère de l'Enseignement Primaire et Secondaire de la République du Congo, suite aux modifications apportées à la législation nationale sur les écoles privées et les contrôles à venir au sein d’ elles par la Commission d'État. Le but inébranlable et la tâche du Saint Diocèse est la conservation, l'amélioration continue et le fonctionnement légal de ses infrastructures existantes.

Enfin, il a remis des jeux et la quantité mensuelle de la nourriture à l’orphelinat orthodoxe «Saint Eustache » se trouvant à proximité, don de charité offert par l'Association Missionnaire de Thessalonique « Saint Cosmas d'Étolie », et il a eu une rencontre de deux heures avec les enfants qui y sont pris en charge.

Περισσότερα...  http://www.orthodoxchurchcongo.com/news/eorth-lhkshs-toy-sxolikoy-etoys-sta-orthodoksa-ekpaideythria-«fws-ethnwn»-.html

Η Ελληνική Κοινότητα του Κέϊπ Τάουν...

$
0
0
CAPE TOWN Η Ελληνική Κοινότητα του Κέϊπ Τάουν, είναι η αρχαιότερη Κοινότητα στη Νότια Αφρική. Το 1898 ιδρύθηκε στο Cape Town ο Σύλλογος Αλληλοβοηθείας με σκοπό να βοηθάει τους ελάχιστους τότε μετανάστες. Πρόεδρος ο Ηρακλής Κόσσυφας και Ταμίας ο Νικόλαος Αδελίνης. Το 1900 έφτασε από την Κρήτη ο Ιερομόναχος Αρτέμιος που συγκέντρωσε τους λίγους Έλληνες, τους μίλησε ότι πρέπει να ιδρύσουν κοινότητα και να κτίσουν εκκλησία. Οργάνωσε επί τόπου έρανο και συγκέντρωσε το ποσό των 620.00 λιρών, ποσό πολύ μεγάλο και για την εποχή του και για το ολιγάριθμο των τότε ομογενών. Με τα χρήματα αυτά αγοράσθηκε το οικόπεδο επί του οποίου κτίσθηκε αργότερα η σημερινή εκκλησία.  Ο πατήρ Αρτέμιος έφυγε το 1902 αφού οργάνωσε και ίδρυσε την ελληνική Κοινότητα του Κέϊπ Τάουν, που γιόρτασε πριν 2 χρόνια τα 100 της χρόνια με μεγάλη επισημότητα. Τον πατέρα Αρτέμιο, αντικατέστησε ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Λάππας, που κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου τον Σεπτέμβριο του 1903. Πρόεδρος της Κοινότητας ο Ηρακλής Κόσσυφας και Ταμίας ο Νικόλαος Αδελίνης.  Το κτίριο της εκκλησίας περατώθηκε τον Απρίλιο 1904 μαζί με ένα μικρό οίκημα στο πίσω μέρος για κατοικία του ιερέα. Στο μεταξύ, άρχισαν να αυξάνουν οι Έλληνες μετανάστες και η Κοινότητα συνέχισε την πορεία της με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια ζωτικότητα, δίνοντας το παρόν σε όλες τις εκδηλώσεις της Ελληνικής και ντόπιας ζωής. Έτσι, στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, έγινε έρανος για τους ανάπηρους και τα ορφανά του πολέμου με μεγάλη επιτυχία. Μεγάλος δωρητής ήταν προσωπικά ο Ν. Αδελίνης, ο οποίος και παρασημοφορήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Την ίδια επιτυχία είχε και ο έρανος που έγινε το 1922 για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής.  Κατά την εικοσαετία 1950-1970 υπήρξε μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα, με συνέπεια η παροικία να μεγαλώσει και τα τότε ιδρύματα άρχισαν να γίνονται ανεπαρκή. Στη δεκαετία του 1950 με ειδικό έρανο μεγάλωσε ο κοινοτικός χώρος παραπλεύρως της εκκλησίας και μετατράπηκε σε μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων, όπου άρχισαν να γίνονται όλες οι κοινοτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Παράλληλα έγινε οργανωμένη προσπάθεια για την ίδρυση Ελληνικού σχολείου. Το 1969, ενθρονίστηκε ο πρώτος Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος κ.κ. Παύλος Βαρνάβας, που με έρανο αγόρασε ένα μεγάλο οίκημα στο RONDEBOSCH και το μετέτρεψε σε Μητρόπολη.  Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, επί προεδρίας Κώστα Μαρταλά, μεγάλωσε το κτίριο της εκκλησίας και έγιναν διάφορες μετατροπές ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί ο ιερός Ναός στις ανάγκες των πιστών. Επίσης κτίστηκε η Ελληνική Κοινότητα Εστία, που είναι το αθλητικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο της Κοινότητας.Στη δεκαετία του 1990, επί προεδρίας Γιώργου Σκαλκογιάννη και Μιχάλη Κομίτη, έγινε η αγιογράφηση της εκκλησίας με κόστος 300.000 ραν. Το έργο κράτησε περίπου 10 μήνες.  Το 1998 απεβίωσε ο Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος και ενθρονίστηκε νέος Μητροπολίτης ο κ.κ. Σέργιος Κυκκότης τον Φεβρουάριο 2000.  Το Δεκέμβριο 2000, επί προεδρίας Δημήτρη Ζιτιαννέλλη, εορτάστηκαν τα 100 χρόνια της Κοινότητας. Στις εορταστικές εκδηλώσεις ήταν ο ΑΘΜ ο Πάπας & Πατριάρχης Αλεξανδρείας & Πάσης Αφρικής, Πέτρος VII, εκπρόσωποι της Ελληνικής Βουλής, Κυπριακής κυβέρνησης, Νότιο Αφρικανικές Αρχές, Διπλωματικές Αρχές και αντιπρόσωποι όλων των Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής. Τον Απρίλιο 2002, επί προεδρίας Λάκη Παρόλη, εκδόθηκε το βιβλίο «Ιστορία της Ελληνικής Κοινότητος - 100 χρόνια».  Στην περιοχή του Κέϊπ Τάουν και σε στενή και αρμονική συνεργασία με την Κοινότητα λειτουργούν τα εξής σωματεία:  -Ο Σύνδεσμος των Ελληνίδων Κυριών ιδρυθείς το 1971. -Ο Παλλεσβιακός Σύλλογος ιδρυθείς το 1988. -Ο Σύνδεσμος των Πελοπονησίων ιδρυθείς το 1990. Έτσι πλαισιωμένη η Κοινότητα του Κέϊπ Τάουν συνεχίζει την ανοδική της πορεία, με σημαντική ακίνητη περιουσία, με πιστωτικούς λογαριασμούς και πλήρως εξοπλισμένη, εκπληρώνοντας τον σκοπό της, που είναι η διαφύλαξη και συντήρηση της Ελληνορθόδοξης ταυτότητας των μελών της και του Ελληνισμού γενικά. ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Σχετικά με το ελληνικό σχολείο, είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο καταστατικό της Κοινότητας, που συντάχθηκε το 1900, αναφέρει στο άρθρο 2 σαν σκοπό της κοινότητας την ίδρυση, συντήρηση και λειτουργία Ελληνικού Σχολείου ταυτόχρονα με την ίδρυση, συντήρηση και λειτουργία Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Μόλις το 1957 έγινε μία συστηματική προσπάθεια λειτουργίας του σχολείου. Συστήθηκε μια επιτροπή από τον τότε Πρόεδρο της Κοινότητας Γ. Κυριαζή, συνταξιούχο γυμνασιάρχη, τον τότε Πρόξενο της Ελλάδας Όμηρο Παπαστεφάνου και το δικηγόρο Δημήτρη Χρόνη. Η επιτροπή αυτή, αφού συνέταξε τον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου προσέλαβε την Φωτεινή Παπανικολάου, διπλωματούχο διδασκάλισσα, που δίδασκε κάθε απόγευμα τις καθημερινές στην τότε καινούργια αίθουσα δίπλα στην εκκλησία. Το 1962 η Φ. Παπανικολάου απεχώρησε και προσελήφθη ο Σάββας Παπασάββας. Το σχολείο λειτούργησε τις καθημερινές τα απογεύματα σε ορισμένες συνοικίες της πόλης και σε αίθουσες που παραχωρούσαν τα διάφορα κρατικά σχολεία. Ο αριθμός των μαθητών κυμαινόταν γύρω στα 40 παιδιά. Το 1978 επί προεδρίας Κώστα Μαρταλά έγινε η πρώτη απόσπαση εκπαιδευτικών από την Ελλάδα. Το 1984 αποσπάσθηκε στο σχολείο και τρίτος δημοδιδάσκαλος μαζί και καθηγητής φιλόλογος για το Γυμνάσιο που ιδρύθηκε τότε. Ταυτόχρονα απασχολήθηκε η Αθηνά Κοτσιοπούλου από το Κέϊπ Τάουν στην προσχολική τάξη. Την ίδια εποχή οι πτέρυγες της κοινοτικής αίθουσας διαμορφώθηκαν σε τέσσερις σχολικές τάξεις και Γραφείο των εκπαιδευτικών, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο το κεντρικό σχολείο με αίθουσες διακοσμημένες με χάρτες και άλλα οπτικοακουστικά μέσα καθαρά και μοναδικά με Ελληνικό χαρακτήρα. Το αναβαθμισμένο αυτό σχολείο, έγινε φυτώριο Ελληνικής παιδείας και αποτέλεσε την πνευματική εστία από όπου ξεκίνησαν ομιλίες και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις. Σήμερα, το Ελληνικό σχολείο λειτουργεί με δύο δημοδιδασκάλους, καθηγητή φιλόλογο και νηπιαγωγό, και έχει περίπου 100 παιδιά. Το σχολείο είναι αφιερωμένο στην χάρη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του φλογερού εκείνου ρασοφόρου (1714-1779), που αλώνισε επί είκοσι χρόνια όλη την Ελληνική σκλαβωμένη ύπαιθρο με τα πόδια, για να φέρει στις ναρκωμένες ψυχές των ραγιάδων το μήνυμα της ανάστασης του Γένους με την απαραίτητη ίδρυση σχολείου και πεισματικά δεν έφευγε εάν δεν έβλεπε να λειτουργεί το Σχολείο, που φτιάχνει τις Εκκλησίες και τις Πατρίδες.

Η Ελληνική Κοινότητα του Κέϊπ Τάουν, είναι η αρχαιότερη Κοινότητα στη Νότια Αφρική. Το 1898 ιδρύθηκε στο Cape Town ο Σύλλογος Αλληλοβοηθείας με σκοπό να βοηθάει τους ελάχιστους τότε μετανάστες. Πρόεδρος ο Ηρακλής Κόσσυφας και Ταμίας ο Νικόλαος Αδελίνης. Το 1900 έφτασε από την Κρήτη ο Ιερομόναχος Αρτέμιος που συγκέντρωσε τους λίγους Έλληνες, τους μίλησε ότι πρέπει να ιδρύσουν κοινότητα και να κτίσουν εκκλησία. Οργάνωσε επί τόπου έρανο και συγκέντρωσε το ποσό των 620....00 λιρών, ποσό πολύ μεγάλο και για την εποχή του και για το ολιγάριθμο των τότε ομογενών. Με τα χρήματα αυτά αγοράσθηκε το οικόπεδο επί του οποίου κτίσθηκε αργότερα η σημερινή εκκλησία.
Ο πατήρ Αρτέμιος έφυγε το 1902 αφού οργάνωσε και ίδρυσε την ελληνική Κοινότητα του Κέϊπ Τάουν, που γιόρτασε πριν 2 χρόνια τα 100 της χρόνια με μεγάλη επισημότητα. Τον πατέρα Αρτέμιο, αντικατέστησε ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Λάππας, που κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου τον Σεπτέμβριο του 1903. Πρόεδρος της Κοινότητας ο Ηρακλής Κόσσυφας και Ταμίας ο Νικόλαος Αδελίνης.
Το κτίριο της εκκλησίας περατώθηκε τον Απρίλιο 1904 μαζί με ένα μικρό οίκημα στο πίσω μέρος για κατοικία του ιερέα. Στο μεταξύ, άρχισαν να αυξάνουν οι Έλληνες μετανάστες και η Κοινότητα συνέχισε την πορεία της με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια ζωτικότητα, δίνοντας το παρόν σε όλες τις εκδηλώσεις της Ελληνικής και ντόπιας ζωής. Έτσι, στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, έγινε έρανος για τους ανάπηρους και τα ορφανά του πολέμου με μεγάλη επιτυχία. Μεγάλος δωρητής ήταν προσωπικά ο Ν. Αδελίνης, ο οποίος και παρασημοφορήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Την ίδια επιτυχία είχε και ο έρανος που έγινε το 1922 για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής.
Κατά την εικοσαετία 1950-1970 υπήρξε μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα, με συνέπεια η παροικία να μεγαλώσει και τα τότε ιδρύματα άρχισαν να γίνονται ανεπαρκή. Στη δεκαετία του 1950 με ειδικό έρανο μεγάλωσε ο κοινοτικός χώρος παραπλεύρως της εκκλησίας και μετατράπηκε σε μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων, όπου άρχισαν να γίνονται όλες οι κοινοτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Παράλληλα έγινε οργανωμένη προσπάθεια για την ίδρυση Ελληνικού σχολείου. Το 1969, ενθρονίστηκε ο πρώτος Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος κ.κ. Παύλος Βαρνάβας, που με έρανο αγόρασε ένα μεγάλο οίκημα στο RONDEBOSCH και το μετέτρεψε σε Μητρόπολη.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, επί προεδρίας Κώστα Μαρταλά, μεγάλωσε το κτίριο της εκκλησίας και έγιναν διάφορες μετατροπές ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί ο ιερός Ναός στις ανάγκες των πιστών. Επίσης κτίστηκε η Ελληνική Κοινότητα Εστία, που είναι το αθλητικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο της Κοινότητας.Στη δεκαετία του 1990, επί προεδρίας Γιώργου Σκαλκογιάννη και Μιχάλη Κομίτη, έγινε η αγιογράφηση της εκκλησίας με κόστος 300.000 ραν. Το έργο κράτησε περίπου 10 μήνες. Το 1998 απεβίωσε ο Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος και ενθρονίστηκε νέος Μητροπολίτης ο κ.κ. Σέργιος Κυκκότης τον Φεβρουάριο 2000. Το Δεκέμβριο 2000, επί προεδρίας Δημήτρη Ζιτιαννέλλη, εορτάστηκαν τα 100 χρόνια της Κοινότητας. Στις εορταστικές εκδηλώσεις ήταν ο ΑΘΜ ο Πάπας & Πατριάρχης Αλεξανδρείας & Πάσης Αφρικής, Πέτρος VII, εκπρόσωποι της Ελληνικής Βουλής, Κυπριακής κυβέρνησης, Νότιο Αφρικανικές Αρχές, Διπλωματικές Αρχές και αντιπρόσωποι όλων των Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής. Τον Απρίλιο 2002, επί προεδρίας Λάκη Παρόλη, εκδόθηκε το βιβλίο «Ιστορία της Ελληνικής Κοινότητος - 100 χρόνια».
Στην περιοχή του Κέϊπ Τάουν και σε στενή και αρμονική συνεργασία με την Κοινότητα λειτουργούν τα εξής σωματεία:
-Ο Σύνδεσμος των Ελληνίδων Κυριών ιδρυθείς το 1971.
-Ο Παλλεσβιακός Σύλλογος ιδρυθείς το 1988.
-Ο Σύνδεσμος των Πελοπονησίων ιδρυθείς το 1990.
Έτσι πλαισιωμένη η Κοινότητα του Κέϊπ Τάουν συνεχίζει την ανοδική της πορεία, με σημαντική ακίνητη περιουσία, με πιστωτικούς λογαριασμούς και πλήρως εξοπλισμένη, εκπληρώνοντας τον σκοπό της, που είναι η διαφύλαξη και συντήρηση της Ελληνορθόδοξης ταυτότητας των μελών της και του Ελληνισμού γενικά.
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Σχετικά με το ελληνικό σχολείο, είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο καταστατικό της Κοινότητας, που συντάχθηκε το 1900, αναφέρει στο άρθρο 2 σαν σκοπό της κοινότητας την ίδρυση, συντήρηση και λειτουργία Ελληνικού Σχολείου ταυτόχρονα με την ίδρυση, συντήρηση και λειτουργία Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.
Μόλις το 1957 έγινε μία συστηματική προσπάθεια λειτουργίας του σχολείου. Συστήθηκε μια επιτροπή από τον τότε Πρόεδρο της Κοινότητας Γ. Κυριαζή, συνταξιούχο γυμνασιάρχη, τον τότε Πρόξενο της Ελλάδας Όμηρο Παπαστεφάνου και το δικηγόρο Δημήτρη Χρόνη.
Η επιτροπή αυτή, αφού συνέταξε τον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου προσέλαβε την Φωτεινή Παπανικολάου, διπλωματούχο διδασκάλισσα, που δίδασκε κάθε απόγευμα τις καθημερινές στην τότε καινούργια αίθουσα δίπλα στην εκκλησία.
Το 1962 η Φ. Παπανικολάου απεχώρησε και προσελήφθη ο Σάββας Παπασάββας. Το σχολείο λειτούργησε τις καθημερινές τα απογεύματα σε ορισμένες συνοικίες της πόλης και σε αίθουσες που παραχωρούσαν τα διάφορα κρατικά σχολεία. Ο αριθμός των μαθητών κυμαινόταν γύρω στα 40 παιδιά.
Το 1978 επί προεδρίας Κώστα Μαρταλά έγινε η πρώτη απόσπαση εκπαιδευτικών από την Ελλάδα.
Το 1984 αποσπάσθηκε στο σχολείο και τρίτος δημοδιδάσκαλος μαζί και καθηγητής φιλόλογος για το Γυμνάσιο που ιδρύθηκε τότε. Ταυτόχρονα απασχολήθηκε η Αθηνά Κοτσιοπούλου από το Κέϊπ Τάουν στην προσχολική τάξη. Την ίδια εποχή οι πτέρυγες της κοινοτικής αίθουσας διαμορφώθηκαν σε τέσσερις σχολικές τάξεις και Γραφείο των εκπαιδευτικών, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο το κεντρικό σχολείο με αίθουσες διακοσμημένες με χάρτες και άλλα οπτικοακουστικά μέσα καθαρά και μοναδικά με Ελληνικό χαρακτήρα. Το αναβαθμισμένο αυτό σχολείο, έγινε φυτώριο Ελληνικής παιδείας και αποτέλεσε την πνευματική εστία από όπου ξεκίνησαν ομιλίες και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.
Σήμερα, το Ελληνικό σχολείο λειτουργεί με δύο δημοδιδασκάλους, καθηγητή φιλόλογο και νηπιαγωγό, και έχει περίπου 100 παιδιά.
Το σχολείο είναι αφιερωμένο στην χάρη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του φλογερού εκείνου ρασοφόρου (1714-1779), που αλώνισε επί είκοσι χρόνια όλη την Ελληνική σκλαβωμένη ύπαιθρο με τα πόδια, για να φέρει στις ναρκωμένες ψυχές των ραγιάδων το μήνυμα της ανάστασης του Γένους με την απαραίτητη ίδρυση σχολείου και πεισματικά δεν έφευγε εάν δεν έβλεπε να λειτουργεί το Σχολείο, που φτιάχνει τις Εκκλησίες και τις Πατρίδες.



https://www.facebook.com/ioannis.eliades
 

Ο διάκονος π. Νεκτάριος, ο νέος κληρικός στην Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντα

$
0
0

diakonima.gr

DSC_0861

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2014, στον Ι.Ν. Αγίου Αλεξίου στο χωριό Μπουραμάτα στο Μπουρούντι, τελέστηκε η χειροτονία νέου διακόνου, ο οποίος τέθηκε από σήμερα στην υπηρεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο διάκονος π. Νεκτάριος υπηρετεί τα τελευταία χρόνια ως διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου, που λειτουργεί στο χωριό της Μπουραμάτα, και με τη χειροτονία του θα αναβιώσει στο πρόσωπο του ο, τόσο γνωστός στους Έλληνες, θεσμός του παπα-δάσκαλου.
Στον χειροτονητήριο λόγο του αναφέρθηκε τόσο στην πατρική αγάπη που οφείλει να έχει ο κληρικός απέναντι στο ποίμνιο του, όσο και στην ετοιμότητα και την προθυμία που θα πρέπει να τον διακρίνουν.
Ευχαρίστησε δε θερμά τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο τον Β’, καθώς και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπό κ. Ιννοκέντιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος διάκονος είναι ο πρώτος κληρικός που χειροτονείται από τον Θεοφιλέστατο.
Του ευχόμαστε να ευαρεστεί πάντοτε με την διακονία του το ποίμνιο του, αλλά και τον Κύριο μας, στον οποίο ανήκει η δόξα εις τους αιώνας.

Πηγή:  romfea.gr

Περισσότερα...  http://www.diakonima.gr/2014/07/15/%ce%bd%ce%ad%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%ae-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%bd/

The celebration of the end of lessons for the Orthodox “Light of the Nations” Schools

$
0
0


On the morning of 10th July 2024, His Grace Panteleimon, Bishop of Congo-Brazzaville and Gabon went to the city of Dolisie where he paid a courtesy visit to His Excellency the Governor of the District of Niari Mr. Jean Pierre Heyko-Lekoba. The learned and noble Governor assured the Bishop of the unreserved support of the local authority for the philanthropic work being undertakenby the Holy Diocese, and gave him a copy of his recently-published book «Les sentiers des origines - O’tsina”.




The celebration of the end of lessons for the Orthodox “Light of the Nations” Schools (primary, high and lyceum) then followed, during which His Grace expressed the justified praise of the Church for the hard working teachers, congratulated the pupils for their efforts, passed on the blessings of His Beatitude the Primate of the Alexandrian Church and awarded gifts to the pupils who excelled.


 He also stressed the gratitude of the local Church to the founder of the schools, His Eminence Ignatios, Metropolitan of Pentapolis (then Central Africa), and announced the start of renovation works on the school complex and the creation of an athletics field during the summer holidays, as well as a new road which will connect the school complex with the centre of the city, to lessen the distance, in collaboration with the local authorities. He also announced the unanimous decision taken by the Diocesan Council for the temporary Ακόμη, ανεκοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του Επισκοπικού Συμβουλίου περί προσωρινής suspension of operation of only the high school and lyceum at the beginning of the school year 2014-2015, so that the necessary time could be had for compulsory application of the guidelines of the relative Ministry of Primary and Secondary Education of the Republic of the Congo, following amendments made to the laws of the country regarding private schools and the imminent control by the relative State commission for these. The unswerving task and duty of the Holy Diocese is the preservation, continuous improvement and lawful operation of its existing infrastructure.

He then gave toys and the monthly amount of foodstuffs to the adjacent Orthodox Orphanage, “Agios Efstathios”, which is an offering by theh Missionary Brotherhood of Thessaloniki “Agios Kosmas Aitolos”, and spent two hours with the children who are looked after there. 

Περισσότερα...   http://www.orthodoxchurchcongo.com/news/eorth-lhkshs-toy-sxolikoy-etoys-sta-orthodoksa-ekpaideythria-«fws-ethnwn»-.html

Ἀπονομὴ τῶν πτυχίων τῶν νέων ἀποφοίτων τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ὀρθοδόξου Πανεπιστημίου τοῦ Κογκὸ «Ὁ Ἅγιος Ἀθανάσιος ὁ Ἀθωνίτης»

$
0
0
romfea.gr
 
kongko-1
 
kongko-15
 
Τήν Παρασκευὴ 11 Ιουλίου 2014 ἔγινε ἡ ἀπονομὴ τῶν πτυχίων τῶν νέων 15 ἀποφοίτων τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ὀρθοδόξου Πανεπιστημίου τοῦ Κογκὸ «Ὁ Ἅγιος Ἀθανάσιος ὁ Ἀθωνίτης».
Παρέστησαν ἐκ μέρους τῆς Κυβερνήσεως τοῦ Κογκὸ ὁ ἐκπρόσωπος τοῦ Ὑπουργοῦ Ἀνωτάτης Παιδείας καὶ ὑπεύθυνος Πανεπιστημίων τοῦ Κογκὸ, καθηγητὴς Dieudoné IYELI KATAMU, ὁ ὁποῖος καὶ κατὰ τὸν νόμον ἐκήρυξε τὴν λῆξιν τοῦ Ἀκαδημαϊκοῦ ἔτους 2013-2014 καὶ ἀπεύθυνε λόγον ἐκ μέρους τοῦ Ὑπουργοῦ Παιδείας.
Ὁ πρέσβυς τῆς Ἑλλάδος εἰς τὴν Κινσάσα καὶ καθηγητὴς τοῦ Κανονικοῦ Δικαίου στὸ Ὀρθόδοξο Πανεπιστήμιο κ. Ἀλέξανδρος Κατράνης.
Ὁ πρόεδρος τῆς Ἑλληνικῆς Κοινότητος καὶ Ἔφορος τοῦ Ὀρθοδόξου Πανεπιστημίου κ. Γεράσιμος Ντούνης.
Ὁ Μητροπολίτης Πενταπόλεως καὶ ἰδρυτὴς τοῦ Ὀρθοδ. Πανεπιστημίου κ. Ἰγνάτιος.
Ὁ Μητροπολίτης Κεντρῴας Ἀφρικῆς Νικηφόρος καὶ Πρύτανης τοῦ Ὀρθοδ. Πανεπιστημίου.
Ὁ Ἀντιπρύτανης κ. Θεόδωρος Fumuzanza καὶ οἱ καθηγηταὶ τῆς Σχολῆς.
Εἰς τὴν Θεολογικὴ Σχολή φέτος ἐφοίτησαν 68 φοιτητὲς καὶ ἀπεφοίτησαν 15.
Ἐδίδαξαν καθηγηταὶ πανεπιστημίου ἀπὸ τὶς Θεολογικὲς Σχολὲς Θεσσαλονίκης, Ἀθηνῶν, Σίδνεϊ, ἐπίσης ἀπὸ Βρυξέλες, Στρασβοῦργο, ἀπὸ τὴν Ἀνωτάτη Θεολογικὴ Ἀκαδημία Βελλᾶ καὶ ἀπὸ τὸ Ἐθνικό Παιδαγωγικὸ Πανεπιστήμιο τοῦ Κογκὸ καθὼς καὶ διακεκριμένοι καθηγηταί ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα καὶ τὴν Αὐστραλία.
Ἡ ἐκδήλωση ξεκίνησε ἀπὸ τὸν Πανεπιστημιακὸ Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου τοῦ Ἀθωνίτου, ὅπου ἐψάλει δέησις καὶ δοξολογία χοροστατοῦντος τοῦ Μητροπολίτου Πενταπόλεως Ἰγνατίου, κατ’ αὐτὴν ἔψαλε ἡ χορωδία τοῦ Ὀρθοδ.Πανεπιστημίου.
Στὴν συνέχεια ὅλοι εἰσῆλθαν ἐν πομπῇ στὴν Μεγάλη αἴθουσα τῆς Σχολῆς, ὅπου καὶ ἐγένετο ἡ ἀπονομὴ τῶν πτυχίων σύμφωνα μὲ τὴν σχετικὴ νομοθεσία τοῦ Κογκὸ.

Περισσότερα...   http://www.romfea.gr/ektakta-nea-2/25370-2014-07-14-18-09-32

Μουσική Βραδιά για την διοργάνωση κατασκηνώσεων σε Χώρες της Αφρικής

$
0
0
 Η Συμβολή στην Εκπαίδευση των Παιδιών της Αφρικής διοργανώνει στο Καλλιτεχνείο των Αχαρνών,  Μουσική Βραδιά με σκοπό την συλλογή υλικών που θα βοηθήσουν την εθελοντική αποστολή στην διοργάνωση των κατασκηνώσεων στις Χώρες της Αφρικής. Συμβολική Είσοδος 3 ευρώ ( τα παιδιά δωρεάν) Αθ. Χειλίου 16 , Αχαρναί Αττικής  Χρήσιμα Υλικά : Σχοινιά - σακ βουαγιάζ - σχολικά είδη σετ ραπτικής (βελόνες κλωστές κτλ)  κιμωλίες - μαρκαδόρους - πλαστελίνες- μπαλόνια- καραμέλες - γλειφιτζούρια -  ψαλίδια - οδοντόβουρτσες - φόδρες (για θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς) - χαρτόνια - χαρτί γκοφρέ - κόλλες- παζλ- σβούρες- σχολικές τσάντες- και οτιδήποτε άλλο μπορείτε που θα χαρίσει χαμόγελα  (Όχι ρούχα και ογκώδη αντικείμενα)  Υποστηρικτές  Ελληνική . Αντικαρκινική Εταιρία Παράρτημα Αχαρνών Ένωση Γυναικών Ελλάδος Παράρτημα  Αχαρνών Όμιλος Φίλων  Δημ. Πινακοθήκης ΧΡ. ΤΣΕΒΑ ACHARNAI RIDE Καλλιτεχνείο Των Αχαρνών



Η Συμβολή στην Εκπαίδευση των Παιδιών της Αφρικής διοργανώνει στο Καλλιτεχνείο των Αχαρνών,
Μουσική Βραδιά με σκοπό την συλλογή υλικών που θα βοηθήσουν την εθελοντική αποστολή στην διοργάνωση των κατασκηνώσεων στις Χώρες της Αφρικής.
Συμβολική Είσοδος 3 ευρώ ( τα παιδιά δωρεάν)
Αθ. Χειλίου 16 , Αχαρναί Αττικής
...
Χρήσιμα Υλικά :
Σχοινιά - σακ βουαγιάζ - σχολικά είδη
σετ ραπτικής (βελόνες κλωστές κτλ)
κιμωλίες - μαρκαδόρους - πλαστελίνες- μπαλόνια- καραμέλες - γλειφιτζούρια - ψαλίδια - οδοντόβουρτσες - φόδρες (για θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς) - χαρτόνια - χαρτί γκοφρέ - κόλλες- παζλ- σβούρες- σχολικές τσάντες-
και οτιδήποτε άλλο μπορείτε που θα χαρίσει χαμόγελα
(Όχι ρούχα και ογκώδη αντικείμενα)
Υποστηρικτές
Ελληνική . Αντικαρκινική Εταιρία Παράρτημα Αχαρνών
Ένωση Γυναικών Ελλάδος Παράρτημα Αχαρνών
Όμιλος Φίλων Δημ. Πινακοθήκης ΧΡ. ΤΣΕΒΑ
ACHARNAI RIDE
Καλλιτεχνείο Των Αχαρνών
.

This month’s featured Orthodox Mission Priest is Fr. Timothy Dewedi who serves at Holy Trinity in Calavy-Cotonou in Benin

$
0
0
 
"This month’s featured Orthodox Mission Priest is Fr. Timothy Dewedi
who serves at Holy Trinity in Calavy-Cotonou in Benin. Please pray for him and all of the Orthodox ministries that offer Christ's unconditional love to the people of Benin. You can help support priests like Fr. Timothy by making a gift to the OCMC Support a Mission Priest Program. For more details about SAMP and to make a donation, please visit
http://www.ocmc.org/about/samp.aspx Thank you!"
 

Deacon Nectarios's ordination to diaconate at sts. Alexios and Twelve Apostoles Buramata Burundi

Memorial Service held for the late Archimandrite Porfyrios Marinakis – Church of the Dormition of The Mother of God, Port Elizabeth

$
0
0

Archbishopric of Good Hope  

    
photo (73)

On Sunday 13 July a memorial service was held for the late Archimandrite Porfyrios Marinakis, twenty years after his death. Fr. Porfyrios arrived in Port Elizabeth in the late 1950′s from Madagascar to take up his post as the first Parish Priest at the Church of the Dormition of The Mother of God. May his memory be eternal.

http://www.goarch.co.za/
Viewing all 15846 articles
Browse latest View live




Latest Images