Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15836 articles
Browse latest View live

Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ-Γκαμπόν: Η Εορτή του Αγίου Λουκά του Ιατρού

0
0
 
Την ιερά μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, εώρτασε η τοπική Εκκλησία του Κονγκό, την Κυριακή 15η Ιουνίου 2014, στο υπό ανέγερσιν ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο, που ευρίσκεται παραπλεύρως του επίσης υπό...ανέγερσιν Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίας Φωτεινής Pointe-Noire.

Ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων ετέλεσε την Θεία Λειτουργία με την συμμετοχή των Αιδεσιμοτάτων Οικονόμου π.Λαυρεντίου Mpinga, Εφημερίου του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Κυρίου Pointe-Noire και Πρεσβυτέρου π.Σιλουανού Nkounkou, Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Pointe-Noire.



Κατά την άφιξη του στον Ναό ο Επίσκοπος προσεκόμισε απότμημα εκ του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά, το οποίο ευρίσκεται τεθησαυρισμένο στην Ιερά Επισκοπή, προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών.

Κηρύττων τον θείο λόγο ο Θεοφιλέστατος ανεφέρθη στην θεολογική έννοια της αγιότητος ως σκοπού της χριστιανικής ζωής, ανέπτυξε τον βίο του εορταζομένου Αγίου και εκάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν το παράδειγμα της ακλονήτου πίστεως και του πνευματικού αγώνος προς κάθαρση και αγιασμό, όλων των Αγίων που η Ορθόδξη Εκκλησία τιμά κατ’ αυτήν την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι στην Ευχαριστιακή Σύναξη συμμετείχε και η Ενοριακή Κοινότητα Αναλήψεως του Κυρίου της συμπρωτεύουσας. Ακολούθησε υπαίθρια εόρτια σύναξη με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. 

Περισσότερα...  https://www.facebook.com/profile.php?id=100005785866727&sk=photos&collection_token=100005785866727%3A2305272732%3A69&set=a.257495077786686.1073741903.100005785866727&type=1


This month’s featured Orthodox Mission Priest is Fr. Efstathios Teossala who serves at Resurrection of Christ in Fianga, Chad

0
0
Photo: This month’s featured Orthodox Mission Priest is Fr. Efstathios Teossala who serves at Resurrection of Christ in Fianga, Chad. Please pray for him and all of the Orthodox ministries that offer Christ's unconditional love to the people of Chad. You can help support priests like Fr. Efstathios by making a gift to the OCMC Support a Mission Priest Program. For more details about SAMP and to make a donation, please visit http://www.ocmc.org/about/samp.aspx Thank you!

Orthodox Christian Mission Center:

"This month’s featured Orthodox Mission Priest is Fr. Efstathios Teossala who serves at Resurrection of Christ in Fianga, Chad. Please pray for him and all of the Orthodox ministries that offer Christ's unconditional love to the people of Chad. You can help support priests like Fr. Efstathios by making a gift to the OCMC Support a Mission Priest Program. For more details about SAMP and to make a donation, please visit http://www.ocmc.org/about/samp.aspx Thank you!"

https://www.facebook.com/OrthodoxChristianMissionCenter
 

"Δώστε με την καρδιά σας για τα παιδιά της Σιέρα Λεόνε!"

0
0

 ierapostoli.wordpress.com

Διανύω τον δεύτερο χρόνο από την επίσκεψή μου σε αυτό το μακρινό κομμάτι της Δυτικής Αφρικής, αλλά ο νους και η καρδιά μου δεν μπορούν παρά να σκιρτούν από χαρά και νοσταλγία, μιας και παραμένουν στο ορθόδοξο ιεραποστολικό κλιμάκιο της Σιέρρα Λεόνε.


 

Εκεί όπου βίωσα τη συγκινητική περιπέτεια της Πίστης, εκεί όπου ο Αρχιμανδρίτης Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος διάλεξε να ακολουθήσει τον Εσταυρωμένο Χριστό στη γωνιά της Αφρικής όπου διαμένουν οι φτωχότεροι των φτωχών.Εγκαθιδρύοντας την Ορθόδοξη Εκκλησία από το μηδέν στα συντρίμμια του πολυτάραχου εμφυλίου πολέμου που συγκλόνισε ολόκληρη την περιοχή της δυτικής υποσαχάριας Αφρικής και διακονώντας με αγάπη τον πονεμένο αφρικανό συνάνθρωπο, ο πατήρ Θέμι (Fr Themi) – όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι – έχει βρει την εν Χριστώ νοηματοδότηση της συναρπαστικής ζωής του. Όπως χαρακτηριστικά λέει δεν αναζήτησε ο ίδιος το Θεό, αλλά ο Θεός τον βρήκε μέσα από το ιεραποστολικό παράδειγμα της μητέρας Τερέζας και αφού περιπλανήθηκε για χρόνια στα μονοπάτια της ροκ μουσικής, της φιλοσοφίας, των ακαδημαϊκών σπουδών και της διδασκαλίας σε μερικά από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου.

Με τη χάρη του Θεού και την οικονομική συνδρομή από το υστέρημα φίλων της ιεραποστολής, τα τελευταία οκτώ χρόνια η νεοσύστατη μα τόσο θυσιαστικά αγωνιζόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Σιέρρα Λεόνε ασκεί ένα θαυμαστά πολυποίκιλο ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο κόντρα στον κυκεώνα των προβλημάτων που αναδύονται ανά πάσα στιγμή.

Το χωριό του Αγίου Μωυσή του Αιθίοπα για τους αναπήρους του πολέμου, η κλινική της Αγίας Μαγδαληνής, το σχολείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Syke street που παρέχει δωρεάν εκπαίδευση σε πάνω από 1.500 παιδιά με δημοτικό και γυμνάσιο, το πρότυπο Κολέγιο για σπουδαστές, οι Ναοί υπό ανέγερσή και τόσες άλλες ανάγκες περιμένουν τη βοήθεια και στήριξή μας.

Γιατί όταν δίνεις λίγο, παίρνεις πολύ!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

https://www.youtube.com/watch?v=XFjeCWFtqRE

Μπείτε στη παρακάτω ιστοσελίδα και κάντε μια κατάθεση αγάπης για τα παιδιά της Σιέρα Λεόνε, μέσω ίντερνετ (Paypal): http://ierapostoles.gr/campaigns/httpierapostoles-grcampaignssierraleone/

Ορθόδοξος Εξωτερική Ιεραποστολή: Από τα "Αληθινά Σενάρια"της ΕΤ3

Ι. Μ. Κίτρους: Εκδήλωση με θέμα την Εξωτερική Ιεραποστολή.

Η Ορθοδοξία στο Κονγκό – Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Κινσάσα

0
0
Πέτρος Παναγιωτόπουλος /  www.pemptousia.gr


3 Απριλίου 2014
 
eam2
 
Κυριολεκτικά μέσα στην καρδιά της Αφρικής, στο αχανές Κονγκό, η Ορθοδοξία ζει ακμαία. Σε μια χώρα, που η έκτασή της είναι όσο περίπου η Κεντρική Ευρώπη (3,5 φορές όσο η Γαλλία ή 18 φορές όσο η Ελλάδα) και με πληθυσμό γύρω στα 70 εκατομμύρια ψυχές, η Ορθόδοξη Εκκλησία δίνει ένα δυναμικό παρών. Παρά το αριθμητικά ελάχιστο των Ορθόδοξων πιστών (στη χώρα ζουν περί τους 70% Ρωμαιοκαθολικοί και 30% Προτεστάντες, με ισχυρές τις προχριστιανικές θρησκευτικές τοπικές παραδόσεις), η παρουσία των Ορθοδόξων είναι διακριτή και αισθητή.
 
 
Σε αυτό συντέλεσε οπωσδήποτε και η παρουσία των Ελλήνων, που αριθμούν δεκαετίες έντονης παρουσίας στη χώρα. Βέβαια, σε παλαιότερες περιόδους οι ελληνικές κοινότητες ήταν πολυπληθείς και η οικονομική δραστηριότητα των Ελλήνων αποδήμων ιδιαίτερα έντονη στο άλλοτε Βελγικό Κονγκό ή Ζαΐρ (σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό). Η αντιαποικιοκρατική εσωστρέφεια, ωστόσο, που ακολούθησε τα χρόνια της ανεξαρτησίας (με εθνικοποιήσεις περιουσιών κ.λπ.) οδήγησε τη συντριπτική τους πλειονότητα στην εγκατάλειψη της χώρας. Έτσι, σήμερα, ελάχιστοι έχουν παραμείνει – απολαμβάνοντας όμως την εμπιστοσύνη των ντόπιων, που τους ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη χώρα είναι σχετικά πρόσφατη. Επίσημα ιδρύθηκε το 1972 από την εμβληματική φυσιογνωμία του αειμνήστου π. Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου (1903-1972), ενώ ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισε μέσα από τη δράση του ακάματου π. Κοσμά Γρηγοριάτη (1942-1989). Οι κινήσεις αυτές πάντως διενεργήθηκαν στις νοτιότερες επαρχίες της χώρας (με κέντρα τις πόλεις Κανάνγκα και Κολουέζι), και έτσι το ιεραποστολικό έργο που απομένει να γίνει στην υπόλοιπη χώρα είναι τεράστιο.
Ένα πρώτο βήμα για τη λυσιτελέστερη διεξαγωγή του αποτέλεσε η πρόσφατη ανύψωση δύο επαρχιών της Ι. Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής στην τάξη της Επισκοπής: της Κατάνγκα (Νότιο Κονγκό) το 2006 και της Μπραζαβίλ και Γκαμπόν το 2010. Ορισμένες επαρχίες του ανατολικού τμήματος της χώρας αποδόθηκαν επίσης στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Επισκοπής Μπουρούντι και Ρουάντας (2009).
Ούτως ή άλλως η Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής έχει μπροστά της μια αχανή ιεραποστολική πρόκληση. Και σ’ αυτήν αγωνίζεται να ανταποκριθεί με όλες της τις δυνάμεις. Τόσο ο Μητροπολίτης κ. Νικηφόρος, όπως και ο προκάτοχός του νυν Μητροπολίτης Πενταπόλεως Ιγνάτιος, αλλά και το σύνολο σχεδόν των κληρικών, αναλώνουν εαυτούς για να διατηρήσουν άσβεστη τη φλόγα της ευαγγελικής αλήθειας.
Τα μέσα είναι όντως πενιχρά για το τιτάνιο αυτό έργο και η κρίση στην Ελλάδα επιδείνωσε τις δυσχερείς συνθήκες διεξαγωγής του. Υπάρχουν δεκάδες κυριολεκτικά κοινότητες πιστών χωρίς ιερέα, με λασποκαλύβες για ναούς, που διψούν αναμένοντας να μάθουν περισσότερα για το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως.
Και οι ιθύνοντες της Εκκλησίας δεν κωφεύουν. Κάθε τόσο, ο Επίσκοπος και οι κληρικοί συνεργάτες του εγκαταλείπουν τις έδρες τους και εισέρχονται στη δασώδη ενδοχώρα, για να ενισχύσουν τους πιστούς και να διασπείρουν το μήνυμα της αγάπης. Οι ιεραποστολικές αυτές περιοδείες κάθε άλλο παρά εύκολες και υποθέσεις ρουτίνας είναι. Με υποτυπώδεις συνθήκες μεταφοράς και ασφάλειας, διαρκούν εβδομάδες ολόκληρες, στην καρδιά της ζούγκλας οι περισσότερες, οικοδομώντας ένα δίκτυο χριστιανικών κοινοτήτων εγκατεσπαρμένων σε όλο το βάθος της επικράτειας.
Εκτός από τις τεχνικές δυσκολίες που δημιουργεί το φυσικό περιβάλλον στη διεξαγωγή της ιεραποστολής, εξίσου σημαντικά είναι και τα εμπόδια που προκύπτουν από την πολιτισμική απόσταση που χωρίζει τη ντόπια κουλτούρα από το εν γένει ορθόδοξο πνεύμα. Αξίζει να αναφερθούν χαρακτηριστικά η ριζωμένη νοοτροπία της πολυγαμίας, τα τοπικά γαμήλια έθιμα που προσδίδουν στο μυστήριο του γάμου ένα χαρακτήρα αγοραπωλησίας, η ταύτιση του μαύρου ενδύματος με κακές προθέσεις (που δημιουργεί προφανώς αισθήματα τουλάχιστον αμηχανίας στη θέα του ράσου), η εγγενής τάση για κίνηση που δυσκολεύει την προσηλωμένη στατική συμμετοχή στη θεία λατρεία, και άλλα πολλά. Είναι η επενέργεια της θείας χάριτος ωστόσο, που καρποφορεί τη δίψα αυτών των ανθρώπων για την αλήθεια της Ορθοδοξίας, που κάνει τα εμπόδια να ξεπερνιούνται.
Κινσάσα. Στην πρωτεύουσα της χώρας Κινσάσα, υπάρχουν δύο ιδιαίτερα δραστήριες ενορίες, του Αγ. Νικολάου και του Αγ. Μάρκου. Η πρώτη είναι η ενορία των Ελλήνων, η οποία πλέον δέχεται και ντόπιους. Η δεύτερη είναι η ενορία των μαύρων.
Καθώς η Κινσάσα είναι μια ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη μεγαλούπολη (ο πληθυσμός της υπολογίζεται στα 7-8 εκατομμύρια κατοίκων) και οι τοπικές συγκοινωνίες βρίσκονται σε χαμηλό βαθμό ανάπτυξης, η προσέλευση των πιστών στο ναό δεν είναι καθόλου απλή και αυτονόητη υπόθεση. Οι δυσκολίες αυτές – αδιανόητες συνήθως για τους κατοίκους της Ελλάδας – κάθε άλλο παρά τους εμποδίζουν από τη συμμετοχή στη Λατρεία ή τους ωθούν σε προφάσεις αποστασιοποίησης τα μυστηριακά δρώμενα.
Έτσι, η κυριακάτικη παρουσία τους στο ναό είναι μια πραγματική γιορτή. Οπωσδήποτε με τα καλά τους ρούχα, από νωρίς στη Λειτουργία, παραμένουν και μετά απ’ αυτήν στους χώρους της Ενορίας, για να μιλήσουν, να βρεθούν μεταξύ τους, να σαρκώσουν την αίσθηση της Κοινότητας και της «λειτουργίας μετά τη Λειτουργία».
Είναι πολύ χαρακτηριστική η περίπτωση του κ. Πολύκαρπου, προέδρου της ενοριακής επιτροπής του Αγ. Μάρκου. Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δηλώνει ευθαρσώς την ορθόδοξη ταυτότητά του σε μια χώρα Ρωμαιοκαθολικών και Προτεσταντών – όπου η θρησκευτική τάση του συρμού είναι η ένταξη σε κάποια από τις διαρκώς πολλαπλασιαζόμενες προτεσταντικές σέκτες. Περί τις 21 Φεβρουαρίου πληροφορήθηκε την προαγωγή του σε μια ιδιαίτερα επίζηλη και τιμητική θέση. Για να το γιορτάσει, προτίμησε να τελέσει αρτοκλασία στο ναό της Ενορίας του, να κεράσει όλο το γλύκισμα και να παραθέσει μια μικρή δεξίωση στους χώρους της Ενορίας για τους φίλους του και τα στελέχη της Ενορίας. Ενδιάμεσα, παρακολούθησε με το υπόλοιπο εκκλησίασμα υπομονετικά την ομιλία του υπογράφοντος, στο πλαίσιο του Ενοριακού Ανοικτού Πανεπιστημίου, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας…
Και τις καθημερινές όμως, η Ενορία παραμένει ιδιαίτερα ζωντανή. Η Χορωδία, οι επιτροπές των κυριών, των νέων, του σχολείου κ.ά. διοργανώνουν διαρκώς εκδηλώσεις κάθε είδους, που φέρνουν κοντά τους πιστούς και τους μυούν περισσότερο στα άδυτα του μυστηρίου της ευσέβειας (κατήχηση, ζύμωση προσφόρου, εκμάθηση ελληνικών κ.ά.).
Πίσω από όλα αυτά, βέβαια, βρίσκεται ανύστακτη, ενεργός και όσο πρέπει διακριτική η παρουσία του τοπικού Ποιμενάρχη. Η φροντίδα του έχει να περιλάβει τόσο την εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων ενοριών, όσο και τη δημιουργία νέων, που θα εξυπηρετήσουν τους πιστούς που κατοικούν στα πέρατα της περιφέρειας της πρωτεύουσας.
 
 

Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στη Μαδαγασκάρη

0
0




neatv.gr

Με τη συμβολή της ΟΑΚ πραγματοποιήθηκε από 28 Απριλίου και μέχρι τις 02 Μαΐου 2014 στη Μαδαγασκάρη, το δεύτερο διεθνές συνέδριο με θέμα: «Βιώσιμοι εναλλακτικοί τρόποι για τον περιορισμό της φτώχειας και την οικολογική δικαιοσύνη (Sustainable Alternatives for Poverty reduction and ecological justice: SAPREJ).

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας (ΙΘΟ) της ΟΑΚ σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) και το Πανεπιστήμιο της Ταναναρίβης της Μαδαγασκάρης. Η Μαδαγασκάρη είναι ανάμεσα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου με ποσοστό ανεργίας περίπου 80 %.

Υπεύθυνος του Συνεδρίου ήταν ο Δρ. Λουκάς Ανδριανός, επιστημονικός συνεργάτης της ΟΑΚ, ο οποίος κατάγεται από τη Μαδαγασκάρη. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και ο Μητροπολίτης Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος παρακολούθησε το συνέδριο, ενώ οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Κέντρο Ιεραποστολής της Ορθοδοξίας στη Μαδαγασκάρη.

Με 25 βασικές εισηγήσεις, το συνέδριο μελέτησε τη δύναμη της συγχώρησης και το ρόλο της στην καταπολέμηση της φτώχειας και την προστασία του περιβάλλοντος. «Η Μαύρη ήπειρος, αναφέρεται μεταξύ των συμπερασμάτων του Συνεδρίου, υπέφερε από την καταστροφική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της κατά την αποικιακή περίοδο.

Έφτασε όμως ο καιρός για συγχώρηση και δικαιοσύνη. Η Αφρική είναι μια πάρα πολύ πλούσια ήπειρος σε όλους τους τομείς και είναι επιτακτική ανάγκη να σταθεί πλέον μόνη στα πόδια της. Η καταπολέμηση της φτώχειας στην Αφρική δεν πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά στην εξωτερική βοήθεια των ξένων. Χρειάζεται συνεργασία και αφύπνιση για μια βιώσιμη ανάπτυξη, ειρήνη και δικαιοσύνη για όλους».

Το συνέδριο αυτό έφερε ένα μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στον αγώνα κατά της φτώχειας και της οικολογικής δικαιοσύνης. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο Δρ Ανδριανός και οι εκλεκτοί συμμετέχοντες πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης και τοπικούς φορείς, όπως τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Ταναναρίβης (φωτογραφία). Επίσης έγιναν επισκέψεις σε διάφορα μέρη του νησιού, όπου η ομορφιά της δημιουργίας του Θεού είναι πραγματικά θαυμαστή! (όπως τα ενδημικά γιγάντια δένδρα «μπαουμπάπ» και τα λεμούριους της Μαδαγασκάρης).

Είναι η πρώτη φορά που συνέδριο της ΟΑΚ διοργανώνεται στην Αφρική, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του έργου της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής, σημείωσε ο Κων/νος Ζορμπάς, Γεν. Διευθυντής της ΟΑΚ. Ελπίζομε, συνέχισε, ότι η ΟΑΚ και η Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Μαδαγασκάρης θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και προσκαλούν όσοι θέλουν να συνεργαστούν για αυτόν τον ιερό σκοπό.

http://www.neatv.gr/el/23584/orthodoksi-akadimia-kritis-sti-maiadaskari.php

Χέρι βοήθειας στο φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο της μητρόπολης Κεντρικής Αφρικής

0
0
Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
14.02.2014

 xronos.gr
Ο μητροπολίτης Κεντρικής Αφρικής κ. Νικηφόρος που βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου στα εγκαίνια του γραφείου εσωτερικής και εξωτερικής ιεραποστολής στην Κομοτηνή, όπου ευχαρίστησε όλους για τη διάθεση προσφοράς τους
 
Στους κόλπους της αρχιεπισκοπής της Κεντρικής Αφρικής υπάρχουν 13 κοινοτικοί ναοί και 135 ενορίες που καθοδηγούν πνευματικά τον τοπικό ορθόδοξο πληθυσμό ο οποίος αποτελείται από Κογκολέζους, Έλληνες, Ρώσους, Ρουμάνους και ορθόδοξους άλλων εθνικοτήτων
 
Στα εγκαίνια του αγιασμού παρέστησαν οι μητροπολίτες Κεντρικής Αφρικής κ. Νικηφόρος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων και Μαρωνείας και Κομοτηνή κ. Παντελεήμων
Χείρα βοηθείας στο ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί η μητρόπολη Κεντρικής Αφρικής, τείνει η μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, η οποία εγκαινίασε το απόγευμα της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου το γραφείο εσωτερικής και εξωτερικής ιεραποστολής. Ο μητροπολίτης Κεντρικής Αφρικής κ. Νικηφόρος που βρέθηκε χθες το απόγευμα στα εγκαίνια του γραφείου στην Κομοτηνή ευχαρίστησε όλους για τη διάθεση προσφοράς τους. Το εκκλησιαστικό ίδρυμα υπό την επωνυμία «Γραφείο εσωτερικής και εξωτερικής ιεραποστολής» λειτουργεί και επίσημα πλέον με απόφαση του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της κυβέρνησης. Το ίδρυμα θα στεγάζεται στα γραφεία της χριστιανικής εστίας επί της οδού Κοσμίου 9 στην Κομοτηνή. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τους εξής: πρόεδρος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, αντιπρόεδρος αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Γκατζής, ταμίας Κατερίνα Αραμπατζόγλου, γραμματέας Ελένη Μαργαρίτη και μέλη Γεώργιος Ευθυμίου και Σιδέρης Δελτσίδης.
 
Στον κατάμεστο χώρο της χριστιανικής εστίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αγιασμό που τέλεσε ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, έχοντας στο πλευρό του τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής και τον μητροπολίτη Κεντρικής Αφρικής, όπως και ιερείς της τοπικής μητρόπολης. Έργο του ιδρύματος είναι η συμπαράσταση στους έχοντας ανάγκη συνανθρώπους μας, ως προέκταση του επιτελούμενου κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου, όπως και η εκτός των συνόρων αρωγή στο ιεραποστολικό έργο στην Αφρική, με σκοπό τη θεμελίωση ναού και σχολείου κατόπιν συνεννόησης με τους εκεί διακονούντες αρχιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Όσοι παραβρέθηκαν στα χθεσινά εγκαίνια είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία της μητρόπολης Κεντρικής Αφρικής και του έργου, που αυτή επιτελεί, μέσα από την ομιλία του μητροπολίτη και μέσα από οπτικοακουστικό υλικό.
 
Όπως έγινε γνωστό από τον 19ο αιώνα, Έλληνες, Ρώσοι, Ρουμάνοι και άλλοι ορθόδοξοι της Ευρώπης πήγαν στο Κογκό για να εργασθούν ως υπάλληλοι, επιχειρηματίες, έμποροι, αγρότες, πανδοχείς, κλπ. Πολύ σύντομα ο γιατρός Παναγιώτης Ποτογκός, το 1872 γίνεται ο Έλληνας εξερευνητής που πάτησε το πόδι του στην Κογκολέζικη γη και πρόσφερε αφιλοκερδώς τις ιατρικές υπηρεσίες του.  Μετά την συνάθροιση των ορθόδοξων πληθυσμών, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ίδρυσε το 1958 την μητρόπολη (Αρχιεπισκοπή) της Κεντρικής Αφρικής και «Έξαρχο όλου του Ισημερινού με πρώτο αρχιεπίσκοπο τον Μητροπολίτη Κυπριανό. Τον Κυπριανό διαδέχθηκε ο αξιομακάριστος Νικόδημος, και αυτόν ο μακαριστός Τιμόθεος Κοντομέρος το 1977 ο οποίος εργάσθηκε ιεραποστολικά μέχρι τον θάνατό του το 2003. Το 2003, η Πατριάρχης Πέτρος VII χειροτόνησε τον αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Μαδενλίδη μητροπολίτη της Κεντρικής Αφρικής. Αυτός εργάσθηκε ιεραποστολικά για περίπου είκοσι χρόνια στην πόλη Κανάγκα. Παραιτήθηκε το 2010. Τον Οκτώβριο του 2010, η Αγία Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας εξέλεξε τον αρχιμανδρίτη π. Νικηφόρο Μικραγιαννανίτη, καθηγητή και γενικό ακαδημαϊκό γραμματέα του ορθόδοξου πανεπιστημίου της Κεντρικής Αφρικής. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 24 Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια από τον Πάπα και Πατριάρχη Θεόδωρο ΙΙ και ενθρονίστηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2010 στον Καδεθρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Κινσάσα.
 
Σήμερα η δικαιοδοσία της αρχιεπισκοπής της Κεντρικής Αφρικής εξαπλώνεται στην περιοχή του Κογκό με εξαίρεση την επαρχία της Κατάνγκα η οποία αποτελεί αυτόνομη Επισκοπή έχοντας ως επίσκοπο τον Μελέτιο Γρηγοριάτη. Στους κόλπους της αρχιεπισκοπής της Κεντρικής Αφρικής υπηρετούν 38 ιερείς, 1 διάκονος και 3 μοναχοί. Υπάρχουν 13 κοινοτικοί ναοί και 135 ενορίες που καθοδηγούν πνευματικά τον τοπικό ορθόδοξο πληθυσμό ο οποίος αποτελείται από Κογκολέζους, Έλληνες, Ρώσους, Ρουμάνους και ορθόδοξους άλλων εθνικοτήτων. Το 2007 ιδρύθηκε η Πανεπιστημιακή Θεολογική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» στην οποία σήμερα φοιτούν 76 σπουδαστές. 
 
Οι καθηγητές που διδάσκουν προέρχονται από το Κογκό, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα,, το Σίδνεϊ, το Στρασβούργο και την Κύπρο. Επίσης μαθήματα παραδίδονται επιτυχώς και εξ’ αποστάσεως. Με ευθύνη και έξοδα της αρχιεπισκοπής λειτουργούν σχολεία με ένα μεγάλο αριθμό ντόπιων μαθητών. (Μόνο στην Κεντρική Ιεραποστολή της Κανάνγκα, το Σύμπλεγμα της Ιεραποστολής αποτελείται από περίπου 1000 μαθητές). 
Η μητρόπολη της Κεντρικής Αφρικής επιτελεί πολυδιάστατο Ορθόδοξο κοινωνικό έργο. Το έργο της Αρχιεπισκοπής ενισχύεται με επισκέπτες γιατρούς από την Ελλάδα, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς χωρίς θρησκευτικά κίνητρα.
Τα γραφεία του Γραφείου Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιεραποστολής βρίσκονται στο 2ο όροφο των γραφείων της χριστιανικής εστίας επί της οδού Κοσμίου 9. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Ευθυμίου στο τηλέφωνο 25310 36660, με την κ.  Μαργαρίτη στο τηλέφωνο 6948 575924, και με την κ. Αραμπατζόγλου στο τηλέφωνο 6938 72 53 38.

Δήμητρα Συμεωνίδου 
 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΨΑΝΗ

0
0
20/06/2014

Πολυσέβαστε και "εν Κυρίω αναπαυόμενε"Γέροντα Γεώργιε,

Ο εν Τριάδι ευλογητός Θεός επέλεξε να σε εισαγάγει στην "αγήρω μακαριότητα", στο επουράνιο θυσιαστήριο, κατά την εορτή της γενεθλίου ημέρας της Εκκλησίας Του, την Οποία επί πολλά έτη ευόρκως και φιλοτίμως διακόνησες. Ο συμβολισμός της ημέρας αφ´ εαυτού μαρτυρεί πολλά για όσους δεν σε γνώρισαν εκ του σύνεγγυς.

Για εμένα όμως κι εκείνους, οι οποίοι ευτυχήσαμε να σε γνωρίσουμε, να σε ζήσουμε και να σε διαλεχθούμε υϊικώς και αδελφικώς ως "ενώπιοι ενωπίω"τα μεγέθη των συμβολισμών απομειώνονται εξ αιτίας της καθαρότητας των αναμνήσεων και της σχεσιακής μας συνδέσεως.

Με αξίωσε η Χάρις του Θεού να συγκαταλέγομαι στους τυχερούς, τους οποίους κατά τα νεανικά υπαρξιακά τους σκιρτήματα ξεδίψασε το καθαρό νερό της αστείρευτης πηγής της βιωματικής θεολογίας σου και της λευϊτικής πατερικής σου μορφής. Ριζαρίτης ακόμη ων στα πρώτα μου βήματα. Γι αυτό σήμερα οφειλετικώς καταθέτω προς εκείνον τον "δίκαιο", ο οποίος "εις τον αιώνα ζη"μέσα από τις ταπεινές αυτές γραμμές ένα μεγάλο και διαρκές ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

-Ευχαριστώ Γέροντα, διότι ως παραδοσιακός θεράπων και αυθεντικός μύστης "της του Θεού επιστήμης"κληροδότησες προς εμάς συγγραφικό έργο, που το χαρακτηρίζει η θεολογική μεστότητα, η επιστημονική ακρίβεια, η ποιμαντική ευαισθησία, δηλαδή η αγιοπνευματική σφραγίδα.

-Ευχαριστώ Γέροντα, διότι ως φωτισμένος λευΐτης και ποιμένας των λογικών προβάτων του Αρχιποίμενος Χριστού, διαρκώς μου προσφέρεις -από την εποχή της Ιεράς Μονή του Αγίου Γεωργίου του Αρμά και κατόπιν της αθωνικής Ιεράς Μονής Γρηγορίου- αγαθές αναμνήσεις ιερών ακολουθιών λουσμένων στην φωτοχυσία της αναστάσιμης λειτουργικής εμπειρίας των αγίων και δικαίων φίλων του Θεού.

Ευχαριστώ Γέροντα, διότι ως εραστής του μοναχικού δολίχου και της καρδιακής προσευχής, κατέθετες ειλικρινώς δάκρυα μετανοίας και αγάπης ενώπιον της εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου, επιστηρίζοντας μυστικά τους αδελφούς του Κυρίου μας "τους ελαχίστους"στην εσχατιά της μαύρης ηπείρου, εκεί όπου -χάριτι και ανοχή Θεού- διακονώ από δεκαετίας ως προκαθήμενος Πάπας και Πατριάρχης.
Ευχαριστώ επίσης π. Γεώργιε, διότι η ποιμαντική σου αγωνία και η εγνωσμένη ιεραποστολική σου ευαισθησία συνήργησαν στην προσφορά και αποστολή φλογερών και πολύτιμων συνεργατών –μοναχών, Πρεσβυτέρων και Επισκόπων- προς τον Αλεξανδρινό Θρόνο και την κατ´ Αφρικήν Εκκλησία, οι οποίοι διακονούν μέχρι σήμερα έχοντας οδοδείκτες τα ποιοτικά σου χαρακτηριστικά.

Τώρα πλέον, "δεδικαιωμένος"και "αναπαυόμενος μετά των Αγίων"ικέτευε εκτενέστερα τον Δεσπότη Χριστό "υπέρ πάσης ψυχής θλιβομένης και καταπονουμένης"έως ότου μας επισυνάξει "διά της κοινής αναστάσεως"στην ποθούμενη "ζωήν του μέλλοντος αιώνος".
Κλείνω τις γραμμές του παρόντος, αλλά όχι και τις διαρκείς μνήμες μας, με τα λόγια που αγαπούσες να μας λες προσευχητικά σαν στους νέους μαθητές σου:
Είμαι στη χάρη σου ένα φτερό, φύσηξέ με και πήγαινέ με, όπου εσύ θέλεις.
 

Μια νέα ενορία άνοιξε στην Κινσάσα...

His Grace Bishop Of Burundi and Rwanda visits his Home country

"Οι εθελοντές της αποστολής στη Μαδαγασκάρη ετοιμάζονται για το ταξίδι τους και ζητούν την δική σας συμβολή! "

0
0

Οι εθελοντές της φετινής αποστολής στη Μαδαγασκάρη ετοιμάζονται σιγά σιγά για το ταξίδι τους και ζητούν την δική σας συμβολή ώστε η φετινή κατασκήνωση να δώσει περισσότερα χαμόγελα στα παιδιά που το έχουν τόσο ανάγκη! Δείξτε έμπρακτα την αγάπη σας εδώ: http://www.gofundme.com/a27fms

Our volunteers for this year's mission in Madagascar are preparing for their journey and they are asking for your contribution, so this summercamp can bring more smiles on these children's faces! Please visit http://www.gofundme.com/a27fms for your donations
 

Support Children of Madagascar !!

Ομαδικές βαπτισεις και ομαδικοί γάμοι στο Μαλάουι

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ…

0
0


Ονομάζομαι Σταυρίτσα Ζαχαρίου και είμαι Ελληνοαμερικανίδα. Το 1969 πήγα στην Αφρική ως ιεραπόστολος. Είμαι 75 χρονών και τα 15 μου τα έκανα στην Αφρίκη, κοντά στα πονεμένα μας αδέλφια, σπέρνοντας τους τον σπόρο του Ευαγγελίου. Διαμένω μονίμως στο Ναϊρόμπι της Κένυα και από εκεί πηγαίνω στη Καμπάλα, Καμερούν και σε άλλα μέρη, όπου χρειάζεται να σπαρεί ο σπόρος του Ευαγγελίου του Χριστού.
Είμαι ιεραπόστολος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Με τη βοήθεια του Θεού και των φιλανθρώπων κτίσαμε 12 ιερούς Ναούς στη Μαύρη Ήπειρο. Είχαμε κτίσει και τον 10το ιερό Ναό, προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και θέλησα να αγιογραφήσω την Εικόνα Του, αντιγραφή από την βορεινή πύλη του Πατριαρχείου. Τελείωνα την εικόνα όταν ήρθε το Ταχυδρομείο και μου έφερε γράμμα από τον Πατέρα Σωτήριο Τράμπα. Γνωρίζω τον Αρχιμανδρίτη π.Σωτήριο, που είναι από πολλά χρόνια ιεράποστολος στην Κορέα και είχε διατελέσει και ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως σας, καθώς και Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών το 1968-1973.
Μέσα στο γράμμα υπήρχε και ένα μικρό περιοδικό του Ταξιάρχη Μανταμάδου. Τότε έμαθα για τον Μανταμάδο και την ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ο Πατήρ Σωτήριος μου έγραφε:
“….Σας στέλνω το δελτίο του Ταξιάρχη Μανταμάδου, για να γνωρίσεις την θαυμαστή εικόνα Του. Μέσα σε αυτό θα δεις ένα από τα πολλά θαύματα Του, που καθημερινώς γίνονται προς δόξαν Θεού. Εκεί έχω υπηρετήσει στο παρελθόν και ιδιαίτερα τον ευλαβούμε…..”
Άρχισα να διαβάζω το δελτίο του Ταξιάρχη, που ήταν το θαύμα του σπαθιού. Καθώς προχωρούσα στην ανάγνωση και έφθασα στο σημείο της παραδόσεως του σπαθιού από κάποιον άγνωστο στον κ.Διαμαντη, σαν κάτι σάλεψε θαρρείς στην εικόνα. Γύρισα να δω τι συμβαίνει και τότε, Ω Θεέ μου!!!! Ο Αρχάγγελος της εικόνας άρχισε να ζωντανεύει, να παίρνει σάρκα και οστά! Συγκλονίστηκα! Γονάτισα εμπρός της και άρχισα να προσεύχομαι με δάκρυα και να του ζητώ τη βοήθεια και την προστασία του. Έπειτα από λίγο και σιγά σιγά η εικόνα άρχισε να έρχεται στη φυσιολογική της κατάσταση…
Επρόκειτο να πάμε για αποστολή στην Καμπάλα. Συνήθιζα πάντοτε, που πηγαίναμε σε κάποια αποστολή, να παίρνω μαζί μου και την εικόνα ενός Αγίου, από το προσκυνητάρι μου. Την φορά αυτή πήρα μαζί μου την εικονίτσα του Ταξιάρχη Μανταμάδου.
Είχαμε φτάσει στα σύνορα Καμπάλας – Κένυα, που την εποχή αυτή, 1988 η Καμπάλα είχε στρατιωτικό καθεστώς. Όταν λέμε στρατιωτικό καθεστώς, σε κράτη της Αφρικής, σημαίνει ότι η ανθρώπινη ζωή, είναι πιο φτηνή από τη ζωή ενός κοτσυφιού!
Καθώς τα προσπερνούσαμε, ο οδηγός μας, Κενυάτης και κουμπάρος μου, δεν πρόσεξε ότι από κάπου του έγινε σήμα να σταματήσει και αυτός συνέχισε. Πέντε άγριοι μοτοσυκλετιστές μας κύκλωσαν. Κατέβηκαν από τις μοτοσυκλέτες τους, ξεκρέμασαν τα όπλα τους και γονατιστοί ετοιμάστηκαν να μας πυροβολήσουν και να μας πάρουν λάφυρα, το αμάξι και όλα τα υπάρχοντα μας. Έτσι γινότανε συνήθως τότε εκεί….
…Τότε, δεν γνωρίζω ποιά δύναμη ενήργησε και άνοιξε η πόρτα του αυτοκινήτου…. Βγήκα έξω με την εικόνα του Ταξιάρχη στα χέρια μου και απευθυνόμενη προς αυτούς, τους φώναξα:
“…..ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ! ΕΧΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΤΟΝ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΜΕΛΑΜΨΟΣ, ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΔΕΙΤΕ!!!…..”
Αυτομάτως, αυτοί νόμισες ότι κάποιος τους έπιασε τα χέρια. Ηρέμησαν, Άφησαν τα όπλα τους κάτω στο χορτάρι, έτρεξαν σε μένα, πήραν την εικόνα, σαν κάτι ιερό και όσιο και άρχισαν να την εξετάζουν με προσοχή και να αλαλάζουν. Έσκυψαν έπειτα τα πρόσωπα τους στη γη και πιάνοντας τα χέρια μου, ζήτησαν συγχώρεση. Τότε είδα ότι κάποιος από αυτούς ήταν τραυματισμένος σοβαρά στο ένα του χέρι από μαχαίρι. Πήρα τις πρώτες βοήθειες από το αμάξι, του περιποιήθηκα την πληγή και την έδεσα. Γίναμε φίλοι! Το σπουδαιότερο είναι ότι, αμέσως εκεί σπάρθηκε ο λόγος του Θεού και οι πέντε δέχτηκαν το Χριστό και έγιναν χριστιανοί!
Μετά από αυτά όλα, έταξα στον Αρχάγγελο να έρθω εδώ στην Ελλάδα, στο Μανταμάδο, να τον ευχαριστήσω. Και σήμερα νιώθω πολύ ευτυχισμένη που μ`αξίωσε ο Κύριος να εκπληρώσω το τάμα μου αυτό. Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου!
Πρωτοπρεσβυτέρου Ευστρατίου Δήσσου, ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ, τόμος Β`, σελ.158

http://www.pentapostagma.gr/2013/11/thavma-taxiarxh-ierapostolh-afrikh.html#.U6SHa2eKCM8

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΦΙΛΟΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΚΥΠΡΟΥ"ΣΤΟ ΧΑΡΑΡΕ

0
0

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΧΑΡΑΡΕ. ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ 75 ΜΙΚΡΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΛΙΓΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΑΡΕ, ΟΠΟΥ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ ΒΟΗΘΟΥΝ ΑΠΟΡΑ ΚΑΙ ΟΡΦΑΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΝΑ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ

Photo: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΧΑΡΑΡΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΜΥΡΡΟΥΣΑΣ

 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΜΥΡΡΟΥΣΑΣ


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΟ ΧΑΡΑΡΕ Κήρυγμα της Κυριακής 22-6-2014
Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Ανκόλας Σεραφείμ Κυκκώτη

Στη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή βλέπουμε πως τέσσερις από τους σημαντικότερους Μαθητές του Χριστού, στην κλήση τους να τον ακολουθήσουν, εγκαταλείπουν τα πάντα χωρίς δισταγμό κι αμφιβολία. Θυσιάζουν τα πάντα για να γίνουν Μαθητές του Χριστού.
Η Εκκλη...σία μας για να συνεχίσει σήμερα το έργον της με επιτυχία χρειάζεται ανθρώπους με τις ίδιες αρετές και με την ίδια αυτοθυσία. Αυτό όμως είναι μόνο η μία διάσταση της επιτυχίας της Εκκλησίας μας στο σωτηριολογικό της έργον. Η δεύτερη πραγματικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει τη ζωή της Εκκλησίας μας είναι η διάσταση της οικουμενικότητας και παγκοσμιότητας του χαρακτήρα του Ευαγγελικού έργου, όπως αυτό μαρτυρείται με σαφήνεια μέσα από την σημερινή Αποστολική Περικοπή της επιστολής προς Γαλάτας, του Αποστόλου Παύλου.
΄Οπως τονίζει, λοιπόν, ο Απόστολος Παύλος «ουκ ένι Ιουδαίος, ουδέ ΄Ελλην, ουκ ένι δούλος, ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρρεν και θήλυ, πάντες γαρ υμείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού» (Γαλάτας 3,28).
Η δεύτερη λοιπόν διάσταση του σωτηριολογικού έργου της Εκκλησίας μας είναι η συνεχής προσπάθεια της να μεταφέρει το Ευαγγελικό μήνυμα της σωτηρίας προς όλους τους ανθρώπους, προς όλες τις Εθνότητες, σε μαύρους και λευκούς, σε μικρούς και μεγάλους, σε όλες τις φυλές της γης.
 
Περισσότερα...  https://www.facebook.com/giorgos.iakovou

Το ιεραποστολικό, θρησκευτικό και ανθρωπιστικό έργο της Αρχιεπισκοπής Κένυας, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος

0
0

mfa.gr /  romfea.gr

yf1
 
Το σημαντικό ιεραποστολικό, θρησκευτικό και ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί διαχρονικά η Αρχιεπισκοπή Κένυας, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος.
Την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014, με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Ναϊρόμπι, όπου εκπροσωπώντας την Ελληνική Προεδρία, συμπροήδρευσε στην 39η Κοινή Σύνοδο των χωρών Αφρικής, Καραϊβικής, Ειρηνικού και Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Μακάριο.
Ο κ. Γεροντόπουλος περιηγήθηκε στο χώρο της Ορθόδοξης Πατριαρχικής Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄», όπου στεγάζονται η Τεχνική Σχολή (κτίσμα και αυτό του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ') και το Παιδαγωγικό Ορθόδοξο Κολλέγιο της Αφρικής.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Κλήμεντα, το Γυμνάσιο και Λύκειο, καθώς και στους δύο Ναούς, του Αγίου Μακαρίου και της Αγίας Σοφίας.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, εντυπωσιασμένος από τα όσα είδε, δήλωσε: "Είναι σπουδαίο και εξαιρετικά σημαντικό το έργο του Σεβασμιωτάτου και των συνεργατών του. Εδώ στην Κένυα είναι η πραγματική ιεραποστολή. Γιατί η συνεισφορά της Αρχιεπισκοπής σε θρησκευτικό, ανθρωπιστικό, μορφωτικό και φιλανθρωπικό επίπεδο είναι τεράστια και ανακουφίζει πολλούς ανθρώπους. Θέλω να τον συγχαρώ και αυτόν και τους συνεργάτες του, για όσα προσφέρουν σε όλους αυτούς τους τομείς. Η Μητρόπολη με τα σχολεία, τα ιατρεία, το ορφανοτροφείο και τις σχολές, δείχνει ότι βρίσκεται κοντά σε όσους έχουν ανάγκη".
Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Κένυας Μακάριος δήλωσε: "Χαιρόμαστε που ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γεροντόπουλος, βρέθηκε κοντά μας και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το έργο που κάνουμε στο Ναϊρόμπι, αλλά και σε όλη την Κένυα. Η επίσκεψη του δείχνει το ενδιαφέρον του ίδιου, αλλά και της Ελληνικής Πολιτείας, και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας, ώστε να βρεθούμε στο πλευρό περισσότερων συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη".
Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, στην πρεσβευτική κατοικία, με Έλληνες της Κένυας και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει όσους γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην αφρικανική χώρα ή βρέθηκαν εκεί πριν από χρόνια, είτε από την Ελλάδα, είτε από γειτονικές της Κένυας χώρες, όπως η Τανζανία, η Αιθιοπία κ.α.
Άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματα του και τους ευχαρίστησε για την πετυχημένη παρουσία τους στην Κένυα, διαφημίζοντας την Ελλάδα σ'αυτή την γωνιά της αφρικανικής ηπείρου.
Τέλος, ο κ. Γεροντόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι το τηλέφωνο του, αλλά και το γραφείο του, στην Αθήνα είναι πάντα διαθέσιμο, τόσο για τους ίδιους, αλλά και για όλους τους ομογενείς από κάθε μέρος της Γης.

Περισσότερα...  http://www.romfea.gr/diafora-ekklisiastika/24979-2014-06-21-11-27-00

ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ Η ΧΑΡΑ

0
0
AFRICA
 
Του Βασιλείου Χ. Στεργιούλη

 θεολόγου

 
Η σημερινή κατάσταση και η πορεία της χώρας μας προβληματίζει κάθε σκεπτόμενο. Όπως έχουμε τονίσει και άλλοτε, πολλοί διερωτώνται: Μήπως ήρθε το τέλος της Ελλάδος;

Χάνονται γενικά τα πνευματικά υποστηρίγματα. Και μαζί τους χάνεται η χαρά και το γέλιο. Δεν συναντάς, όπως παλιότερα, χαμογελαστούς ανθρώπους. Μειώνονται οι επιδόσεις των νέων μας στα μαθήματα. Οι νεολαίοι άλλων χωρών έχουν σήμερα τα πρωτεία του πνεύματος και της μάθησης. Πολλοί από τους νέους γίνονται κυνηγοί του αιωνίου θανάτου. Γιατί; Διότι δεν διαποτίσθηκαν ηθικοπνευματικά. Δεν άκουσαν τη φωνή αυτών που θήρευσαν κάποτε τον αιώνιο θάνατο. Είναι γνωστή η διακήρυξη του γνωστού συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη:

«Πίστεψα και αυτόματα άλλαξε η ζωή μου. Σταμάτησα τα ναρκωτικά …και έδωσα τον εαυτό μου στον Ιησού».

Καθώς σκέπτομαι αυτά, πέφτει στα χέρια μου ένα τεύχος του ορθόδοξου Ιεραποστολικού περιοδικού Θεσσαλονίκης «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» της Θεσσαλονίκης. Σ’ αυτό δημοσιεύεται άρθρο του Αγιορείτου μοναχού π. Δαμασκηνού Γρηγοριάτου, ο οποίος δραστηριοποιείται, χρόνια τώρα, ως ιεραπόστολος στην Αφρική. Το κείμενο αυτό υπό τον τίτλο: «Υπάρχει άγχος και απελπισία στους Αφρικανούς;» κάνει λόγο για τη στερημένη από υλικά αγαθά, μα χαρούμενη ζωή των Αφρικανών. Και για την πίστη τους στον Θεό. Με εντυπωσίασε πολύ, γι’ αυτό και παραθέτω ακολούθως ένα απόσπασμά του. Γράφει, λοιπόν, ο σεβαστός μοναχός ιεραπόστολος: «Οι Αφρικανοί γενικά, εκτός εξαιρέσεων, είναι πτωχοί και εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους. Δεν έχουν «πού την κεφαλήν κλίνη». Δεν παίρνουν κρατικές επιδοτήσεις. Δεν έχουν δημόσιες θέσεις, εκτός ολίγων. Δεν έχουν φαρμακευτική περίθαλψη από πουθενά. Δεν έχουν χρήματα ν΄αγοράσουν ενίοτε ούτε έναν ορό, για να ανακόψουν τη θανατηφόρα πορεία της ελονοσίας.

Κάθε ημέρα που ξημερώνει είναι γι’ αυτούς ένας βρόχος στον λαιμό τους, διότι δεν ξέρουν πού θα εύρουν τροφή να επιζήσουν. Απελπισία όμως δεν είδα.

…Πριν ακόμη ξημερώσει, δηλαδή 5,30 το πρωί, οι Αφρικανοί είναι σχεδόν όλοι στο πόδι. Οι γυναίκες ετοιμάζουν τα παιδιά τους για το σχολείο, χωρίς πρωινό, αφού δεν υπάρχουν τα ευρωπαϊκά ροφήματα και βουτήγματα, ψωμί, μαρμελάδα, μέλι, βούτυρο κ.λπ. Όμως έχουν περιποιημένη και καθαρή τη μαθητική τους περιβολή, με κάλτσες, παπουτσάκια και κομμένα τα μαλλιά τους. Σε περίπτωση που θα πάνε χωρίς κάλτσες ή με μεγάλα τα μαλλιά τους διώκονται από τον δάσκαλο. Περπατούν ενίοτε μέχρι και 10 χιλιόμετρα κάθε πρωί και άλλα τόσα το μεσημέρι. Μέσα στο λιοπύρι του τροπικού κλίματος, με ανάλαφρο βάδισμα και σκελετωμένα κορμιά τρέχουν χαρούμενα, χωρίς το παραμικρό παράπονο προς τους γονείς ή και μεταξύ τους ότι κουράστηκαν. Αυτές οι πορείες γίνονται εδώ και χρόνια. Έγινε καθεστώς στη ζωή τους η πεζοπορία και η ταλαιπωρία. Για τα μαθήματά τους έχουν ζήλο. Συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιο θα βγει πρώτο στις εξετάσεις, στο παιχνίδι, στην αγάπη και στη θυσία το ένα για το άλλο.

Αναρωτιέται κανείς: Από πού προήλθε αυτή η ανατροφή των παιδιών; Από ειδικούς διδασκάλους και σύγχρονες μεθόδους; Μα οι γονείς, οι περισσότεροι αγράμματοι, τι έχουν να προσφέρουν στα παιδιά τους σ’ αυτή την κατεύθυνση; Τολμώ να υποστηρίξω ότι εδώ λειτουργεί ο έμφυτος φυσικός νόμος στα παιδιά. Αυτά δεν τα μάρανε ακόμη ο καυστικός αγέρας του αθεϊσμού της Ευρώπης. Δεν τα έχουν παραπλανήσει οι παντός είδους υλιστικές θεωρίες. Δεν έχουν αιχμαλωτίσει τα μυαλά τους τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα διεγερτικά προγράμματα του υπολογιστή και του παγκοσμίου διαδικτύου. Οι ψυχές τους είναι ακόμη ειρηνικές και χαρούμενες. Δεν έχουν τα πολλά χρήματα για να ζουν με ευμάρεια, αλλά ούτε πεθαίνουν από τη φτώχεια τους, διότι δεν υπέστησαν ακόμη την παραμόρφωση την οποία έχουν υποστεί τα δικά μας παιδιά. Γι’ αυτό και τα αφρικανάκια είναι χαρούμενα.

…Στο Μπουρούντι, κάποιο πρωινό, επρόκειτο να ταξιδέψω στις πέντε για τη Ρουάντα. Εκείνη τη στιγμή όμως, είναι η ώρα που οι νέοι τρέχουν κατά χιλιάδες, αφήνοντας τα σπίτια τους που είναι στα προάστια της πόλης και κατευθύνονται σε μπουλούκια προς το κέντρο. Τρέχουν πραγματικά με κουρελιασμένα ρούχα, ξυπόλητοι σχεδόν όλοι, για να έχουν άνεση στο τρέξιμο. Σταμάτησα και τους ρώτησα:

- Τι συμβαίνει βρε παιδιά; Πού πηγαίνετε τρέχοντας;

- Πάμε στην αγορά και στα μαγαζιά της πόλης να δουλέψουμε πάτερ.

- Και τι δουλειά θα βρείτε εκεί;

- Ξεφορτώνουμε τα αυτοκίνητα που έρχονται από τα χωριά με προϊόντα: πατάτες, ντομάτες, λάχανα, μπανάνες, μουχόκο, μάγκους και άλλα. Ξεφορτώνουμε τα τσιμέντα, τα σίδερα, τα ψάρια που έρχονται από τη λίμνη Ταγκανίκα.

- Καλά δεν πίνετε ούτε ένα τσάι από το σπίτι σας;

- Εκεί που θα δουλέψουμε υπάρχουν γυναίκες που μας πωλούν τσάι και λίγο ψωμί. Πρώτα θα πάρουμε τα χρήματα και μετά θα αγοράσουμε το τσάι μας.

- Και πιστεύετε ότι θα βρείτε δουλειά;

- Σε όλους μας θα δώσει ο Καλός Θεός το φαγητό της ημέρας. Αρκεί να δουλέψουμε.

Δεν είδα στα πρόσωπά τους την απελπισία και την στενοχώρια. Κατηγορούνται από πολλούς ότι είναι τεμπέληδες. Αυτό όμως δεν αληθεύει για όλους. Την εργατικότητά τους μπορούν να μας την ομολογήσουν οι ομογενείς μας Έλληνες, οι οποίοι είναι ευχαριστημένοι από την προσφορά εργασίας στις φάρμες και τις επιχειρήσεις τους. Πόσα δεν προσφέρουν καθημερινά στους Ευρωπαίους τα ακούραστα αφρικανικά χέρια;

Μια άλλη φορά ήμουν στη φάρμα της Ιεραποστολής του Κολουέζι, εκεί όπου καλλιεργείται το καλαμπόκι. Δίπλα στη φάρμα υπάρχει ολόκληρο χωριό, που εργάζεται για τη σπορά, το σκάλισμα, τη συγκομιδή και το αλώνισμα του καλαμποκιού. Ρώτησα ένα πρωινό μία ομάδα γυναικών που έβγαιναν από τις καλύβες τους:

-Πού πάτε τόσο πρωί;

-Πάμε για μπόγκα (τροφή), πάτερ.

-Και πού θα τη βρείτε; Τι μπόγκα θα βρείτε να φάτε;

-Πάμε άλλες στο δάσος και άλλες στον κάμπο και στα ποτάμια. Εκεί μας δίνει ο Καλός Θεός την τροφή μας. Έτσι κάνουμε κάθε πρωινό.

Και πράγματι μετά από 2-3 ώρες επιστρέφουν με τα καλαθάκια τους ή τα κουβαδάκια τους. Εκεί μέσα έχουν ψαράκια από το ποτάμι, αρουραίους από το δάσος, πράσινες ακρίδες, μανιτάρια, βλήτα, καλαμπόκια από τον κήπο τους, μπανάνες, μάγκους, κορμούς ζαχαροκάλαμου, τερμίτες και άλλα ντόπια δικά τους προϊόντα.

Το πιο συγκινητικό είναι ότι αυτή η καθημερινή αναζήτηση της τροφής τους, μέσα στο άγνωστο, δεν τους προκαλεί απελπισία. Δεν ξέρουν πολλά από Θεό, όμως Τον πιστεύουν, Τον επικαλούνται και Τον εμπιστεύονται. Γι’ αυτό στη ζωή τους είναι χαρούμενες, ειρηνικές. Ευχαριστούν τον Θεό και Τον δοξολογούν με δικά τους ντόπια θρησκευτικά τραγούδια.

Το φαινόμενο της πίστεως στον Θεό φαίνεται ότι έχει μέσα του βαθιές ρίζες. Δεν γνωρίζουν να ξεχωρίσουν ποια είναι η αληθινή και ποια η ψεύτικη θρησκεία. Τον Ένα Θεό όμως όλοι σχεδόν τον πιστεύουν, τον αγαπούν και έχουν εμπιστευθεί όλη την ύπαρξη τους στην πρόνοια και τη βοήθειά Του. Είναι επιπλέον χαρούμενοι, όταν γνωρίσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Μάλιστα οι κατηχητές τους μάχονται για την Αγία Πίστη. Διαβάζουν κατηχητικά και αντιαιρετικά βιβλία και αγωνίζονται να οδηγήσουν στη σωτηρία κι άλλους συνανθρώπους τους.

…Μήπως λοιπόν, εμείς οι Νεοέλληνες, θα πρέπει να στραφούμε να πάρουμε διδάγματα ζωής και αρετής από τους Κογκολέζους και Αφρικανούς οι οποίοι τόσο πολύ έχουν εξευτελιστεί και ταπεινωθεί από τους ισχυρούς της γης;

Μήπως θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις κρυμμένες σωματικές και ψυχικές μας δυνάμεις και να τις προσφέρουμε στην καλλιέργεια της γης μας και στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μας; Αν έχει φροντίδα ο Θεός για τους Αφρικανούς, δεν θα έχει και για μας τους Ορθόδοξους Χριστιανούς; Γιατί η νεολαία μας να στέκεται με τον καφέ στο χέρι στα διασκεδαστικά κέντρα των πόλεων και να δουλεύουν στα χωράφια των γονέων τους οι αλλοδαποί;

Είναι καιρός πλέον να ανανήψουμε σαν κράτος, κοινωνία και οικογένεια. Θα μας βοηθήσει κι εμάς ο Θεός. Να γίνουμε κι εμείς χαρούμενοι άνθρωποι και όχι κυνηγοί του αιωνίου θανάτου».

Μακάρι, σκέφτομαι, η ευχή του εν λόγω μοναχού ιεραποστόλου να γίνει πράξη και ζωή από εμάς τους Νεοέλληνες. Μακάρι να στηριχθούμε στις πατρογονικές μας αξίες και στα Ελληνορθόδοξα ιδανικά. Και να γίνουμε χαρούμενοι άνθρωποι και όχι κυνηγοί του αιωνίου θανάτου. Θα είναι αυτό η καλύτερη πράξη. Το ωραιότερο δώρο σε όλους και στην πατρίδα μας για την καινούργια χρονιά.

http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=30&aid=64124#.UwBV-mJ_uXt

http://www.enromiosini.gr/arthrografia/%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B6%CF%89%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85/

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑΡΑΡΕ

0
0
 
ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ β'ΈΓΙΝΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΡΕ 75 ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΣΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
 
 
 
 
 
 
 

Ημερίδα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, ενός ιεραποστόλου που όργωσε την Αφρική για την έκφραση της ορθόδοξης μαρτυρίας

0
0



Λότσιος Ιωάννης / dogma.gr

Ημερίδα με θέμα «Η εξακτίνωση του χριστιανικού κηρύγματος στην μαύρη Ήπειρο, από τον Αιθίοπα Αξιωματούχο στο 21ον αιώνα’’ , διοργανώνει η Θεολογική Σχολή της Αθήνας, την Πέμπτη 26 Ιουνίου.

Η ημερίδα είναι προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, ενός ιεραποστόλου που όργωσε κυριολεκτικά την Αφρική για την έκφραση της ορθόδοξης μαρτυρίας.

Σύμφωνα με το λήμμα στην Βικιπαιδεία, ο Αρχιεπίσκοπος Aναστάσιος ως ιεραπόστολος πρωτοστάτησε στη σύγχρονη αναγέννηση της Eξωτερικής Iεραποστολής της Ορθόδοξης Eκκλησίας.

Στη δεκαετία 1981-1991, ως Tοποτηρητής της Iεράς Mητροπόλεως Eιρηνουπόλεως - Aνατολικής Aφρικής (Kένυα, Oυγκάντα, Tανζανία), ίδρυσε και οργάνωσε την Πατριαρχική Σχολή «Aρχιεπίσκοπος Kύπρου Mακάριος», την οποία διηύθυνε επί δεκαετία.

Xειροτόνησε 62 Αφρικανούς κληρικούς και χειροθέτησε αναγνώστες - κατηχητές προερχομένους από 8 αφρικανικές φυλές• συγχρόνως προώθησε τις μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας σε 4 αφρικανικές γλώσσες.

Mερίμνησε για τη σταθεροποίηση 150 περίπου ορθοδόξων ενοριών και πυρήνων και την ανέγερση δεκάδων ναών, ανήγειρε 7 ιεραποστολικούς σταθμούς, φρόντισε για τη δημιουργία σχολείων και ιατρικών σταθμών.


Το πρόγραμμα της Ημερίδας:

7.30-10.00: Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Σχολής

10.30-10.40 Σωτ. Δεσπότης, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ: Μία πρώτη συνάντηση του Χριστιανισμού με την Αφρική στην Καινή Διαθήκη (Προλόγισμα)

10.40-11.10 Αθαν. Παπαθανασίου (Δ.Θ., Διευθυντής του περιοδικού Σύναξη, Διδάσκων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου): «Η Εκκλησία γίνεται όταν ανοίγεται: Εκκλησία και Ιεραποστολή»

11.10-12.00 Ευάγγ. Μαρινόπουλος (Υπεύθυνος του Γραφείου Ιεραποστολής της Απ. Διακονίας), «Ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη» (Προβολή ταινίας 40 λ.)

12.00-12.30 Δημ. Αθανασίου (Μεταπτ. Φοιτητής ΕΑΠ) «Ορθόδοξοι και Κόπτες της Αιγύπτου».

12.30-13.00 Συζήτηση

http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=6184&catid=3
Viewing all 15836 articles
Browse latest View live




Latest Images