Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15846 articles
Browse latest View live

Preaching the Gospel in Africa. Orthodox Church Of Alexandria.


Α΄ Στάση των Χαιρετισμών 2014 στο Μέγα Ρεύμα χοροστατούντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου

Ιεραποστολική Πορεία Διακονία Αγάπης

$
0
0
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

www.ierapostoli.gr

 

Η Ιεραποστολή αποτελεί ουσιώδες κεφάλαιο της εκκλησιαστικής ζωής, γιατί αφορά την ίδια την υπόσταση και την ουσία της. Η ιεραποστολή δεν είναι μια κοινωνία από μερικές αυτόνομες, αυτοδιοίκητες και ανεξάρτητες ομάδες ατόμων, που μοιράζονται την εξουσία ή ανταγωνίζονται συνεχώς για την κατάκτησή της.
Θαυμάζουμε τους ιεραποστόλους για το ιεραποστολικό τους έργο, το θάρρος και την αυτοθυσία τους. Στην Ελλάδα, τους συ­νανθρώπους μας που δείχνουν υπερβολικό θάρρος, τους ονομάζουμε «ΗΡΩΕΣ». Είναι μια λέξη, που την καταλαβαίνουμε, γιατί αν θα λέγαμε «ΑΓΙΟΣ», δεν την καταλαβαίναμε εύκολα. Πρέπει να έρθουν δύσκολοι καιροί για να γνωρίσουμε αγίους.
 
 
Δόξα τω Θεώ, ανθρώπους ήρωες γνώ­ρισε η πατρίδα μας αρκετούς. Πολλοί ιε­ραπόστολοι πήραν απόφαση, εν ανάγκη να θυσιαστούν. Όμως εμείς οι άλλοι εδώ στα μετόπισθεν, δεν το έχουμε σκεφθεί, γιατί προσέχουμε τη ζωή μας. Η πείνα, η αγρυ­πνία και οι άλλες κακουχίες που αντιμετω­πίζουν, δεν είναι τόσο δύσκολες για τους ιεραποστόλους; Δύσκολο είναι να πας σε ένα τόπο, όπου οι μολυσματικές ασθένειες αποδεκατίζουν τους ανθρώπους. Αγωνίζο­νται και αποφασίζουν μερικοί Ευρωπαίοι ή και από άλλα μέρη της γης να σταματήσουν κατά κάποιο τρόπο αυτό το κακό, που γίνε­ται εκεί με τις σοβαρές αρρώστιες. Εμείς, όταν ακούμε όλα αυτά, απορούμε. Οι ιερα­πόστολοι όμως τα έχουν ξεπεράσει και γι’ αυτό πηγαίνουν άνετα μέσα σε εκείνο τον κόσμο τον εγκαταλελειμμένο.
Συγκινούμαστε ιδιαίτερα όταν βλέπουμε το έργο τους στις φωτογραφίες ή το διαβά­ζουμε στα διάφορα χριστιανικά περιοδικά ή έντυπα. Οι ιεραπόστολοι άρχισαν τη διακο­νία τους από τα ορφανά και εγκαταλελειμμέ­να παιδιά, γιατί στα μέρη εκείνα πεθαίνουν όχι μόνο από αρρώστιες, αλλά κυρίως από την πείνα. Οι ιεραπόστολοι και οι συνεργά­τες τους ιδρύουν ορφανοτροφεία αγοριών και κοριτσιών, χτίζουν σχολεία, νοσοκομεία, Εκκλησίες και άλλα ιδρύματα. Δίνουν θάρ­ρος σε πονεμένους συνανθρώπους μας και τους διδάσκουν την Ορθοδοξία.
Οι ιεραπόστολοι πρωτοστατούν και βρίσκονται δίπλα στους οικοδόμους, στα έργα που οικοδομούν. Φροντίζουν τα συσσίτια για τα φτωχά, γυμνά, πεινασμένα και αρρω­στημένα παιδιά. Εμείς τους θαυμάζουμε, γιατί εκείνοι τα φρόντισαν και επέζησαν. Για την προσπάθειά τους αυτή ευχόμαστε οι γηγενείς νέοι να γίνουν οι καλύτεροι συνερ­γάτες τους. Γιατί εκείνοι, επειδή κατάγονται από το ίδιο μέρος, αγαπούν τον τόπο τους. Οι νέοι αυτοί γνωρίζουν ότι η ιεραποστολή τους βοήθησε να επιζήσουν, να μορφωθούν, να υπηρετήσουν τους συνανθρώπους τους, την κοινωνία. Ήδη όμως με την πάροδο του χρόνου, μεγάλωσαν και πορεύονται μέσα στη ζωή.
 
 
Εμείς ολόψυχα ευχόμαστε πολλά από τα αγόρια και τα κορίτσια εκείνα, να είναι στο μέλλον άξιοι συνεργάτες που θα πλαισιώ­νουν το ιεραποστολικό έργο. Ο Κύριος να δίνει δύναμη και ευλογία για κάθε δραστηριότητα των ιεραποστόλων. Ας θυμηθούμε ότι: όπως αρχίζουν σήμερα οι ιεραπόστολοι, έτσι άρχισε η εκκλησία μας κατά τα πρώτα χρόνια. Στην αρχή αντιμετώπισαν άπειρες δυσκολίες. Με την πάροδο του χρόνου από­κτησαν τα απαραίτητα, διότι όπου υπάρχει ιεραποστολή, εκεί φουντώνει η Ορθοδοξία. Η Ελλάδα μας έχει αστείρευτη πηγή το Άγιον Όρος που είναι μεγάλο σχολείο. Βοηθούν παράλληλα πάρα πολύ την ιεραποστολή και οι ιδιωτικοί ιεραποστολικοί Σύλλογοι της Ελλάδος εσωτερικής και εξωτερικής Ιερα­ποστολής.
Αυτές οι σκέψεις συμπληρώνονται από τις εγγυήσεις, των ήδη ευρισκομένων στη θριαμβεύουσα Εκκλησία Ιεραποστόλων, οι εγγυήσεις ενός ασκητού μοναχού του π. Χρυσοστόμου ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, του ιεραποστόλου π. Κοσμά ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΗ (ΑΣΛΑΝΙΔΗ το κοσμικό του όνομα), κατα­συγκίνησαν τη μαύρη ήπειρο, καθώς και του πατρός Χαρίτωνος ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΚΗ, που κοιμήθηκε σε ηλικία 90 ετών. Εκεί, στα ξένα μέρη τον ευλόγησε πολύ ο Θεός. Τιμήθηκε από τον κόσμο για όλη την ιε­ραποστολική του προσπάθεια και άφησε πολλούς συνεχιστές.
Μνημονεύουμε το πέρασμα ενός άλλου ιεραποστόλου των Ινδιών του π. Αθανασίου ΑΝΘΙΔΗ, που είχε γεννηθεί στην Αίγυπτο από Έλληνες γονείς. Επειδή εδώ στην Ελλά­δα δεν είχε κανένα δικό του, με συγκίνηση έλεγε: «Οι άλλοι ιεραπόστολοι έχουν εδώ στην Ελλάδα κάποιο σύλλογο. Αν μπορού­σατε εσείς εδώ στην Αθήνα, ο “ΠΑΝΕΛΛΗ­ΝΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟ­ΞΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ” να με έχετε κοντά σας και να υιοθετήσετε την προσπάθειά μου, πολύ θα με βοηθούσατε εις το Ιεραποστολικό έργο μου».
 
 
Δεν χάρηκε πολύ την αγάπη από την υιοθεσία μας αυτή, γιατί εκοιμήθη εν Κυρίω και στη συνέχεια την γεύονται άλλοι Ιεραπόστολοι. Ας έχουμε υπ’ όψιν μας, ότι η ιεραποστολή προϋποθέτει διακονία αγάπης. Οι ιεραπόστολοι δεν επιδιώκουν αυτοπροβολή τους, αλλά προσφέρουν τον εαυτό τους με όλες τις δυνάμεις τους, ακόμη και με πολλές στερήσεις σε μια διακονία αγάπης προς τον πλησίον, αφού οι ίδιοι έχουν ζήσει πρώτοι αυτά που πιστεύουν και κηρύττουν. Οι ιεραπόστολοι ως άλλοι γεωργοί είναι υποχρεωμένοι να σπέρνουν το λόγο του Θεού σε κάθε ευκαιρία και σε περίσταση.
Οι κόποι είναι ευάρεστοι στον Κύριο, όταν γίνονται για το άγιο έργο Του. Τό­τε χαρίζουν ανταμοιβές και ευλογίες του Θεού σε όσους πρόθυμα, ταπεινά και με ζήλο διακονούν δια τον ευαγγελισμό των ανθρώπων. Ευχόμεθα η χάρις του Κυρίου, να επισκιάζει όλους τους συνεργάτες του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟ­ΛΗΣ, να συνεχίζουν την Ιεραποστολική αυτή προσπάθεια, τον καλό αγώνα και να παρακαλούν τον Κύριο να διευρύνει Εκείνος όλα τα ιεραποστολικά έργα.
 
ΑικατερίνηΧ. Ιωάννου
ΜεταπτυχιακήΕφαρμοσμένηςΠαιδαγωγικήςΠανεπιστημίουΑθηνών
 
http://www.ierapostoli.gr/%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%b3%ce%ac%cf%80%ce%b7/

Service of the Holy Eucharist – Chapel of Saint John the Baptist, Queenstown

$
0
0
 Archbishopric of Good Hope


On Sunday 23 February 2014, Reverend George Pittaras officiated at the service of the Holy Eucharist at the private Chapel of Saint John the Baptist.

Chapel of Saint John the Baptist 1

The Chapel is on the property of the Minas family in Queenstown. The abandoned property was bought  years ago by the Minas family (from Lesvos in Greece) and had originally been owned by a Catholic institution. Their son Peter lives on the property with his wife and two daughters and has converted a dilapidated traditional Xhosa mud hut into an authentic Orthodox Chapel.

Chapel of Saint John the Baptist 2

http://www.goarch.co.za/

Sunday of the Feast of Orthodoxy 2014 – Church of Saint Nicholas, Durban - Church of Saint George, East London

$
0
0

Archbishopric of Good Hope  


On Sunday 9 March His Eminence Archbishop Sergios officiated at the Service of the Holy Eucharist which included the Feast of the Triumph of Orthodoxy.
 
Durban Sunday of Orthodoxy 9th March 2014 1
      
           
On Sunday 9 March the Triumph of Orthodoxy was celebrated at the Church of Saint George in East London.

Sunday of Orthodoxy - East London 5

Περισσότερα...   http://www.goarch.co.za/

Προσεγγίζοντας τη φυλή Τουρκάνα

$
0
0
           
   
Αναπολώ στη μνήμη μου πάντοτε, με τις πλέον καλύτερες σκέψεις και συναισθήματα, τη στιγμή που πρωτοπερπάτησα στα αγιασμένα χώματα της Αφρικής, το έτος 1977. Ήταν μια αποκαλυπτική εμπειρία η γνωριμία μου με τους ανθρώπους και τον πλούσιο πολιτισμό της φυλής Τουρκάνα.
Η φυλή  αυτή είναι νομάδα κτηνοτρόφων που κατοικούν στην περιοχή της λίμνης Τουρκάνα της Κένυας στο Rift Valley Province, μια στενόμακρη λίμνη, ακριβώς στα σύνορα της Αιθιοπίας και  Σουδάν.
Μιλούν τη γλώσσα Τουρκάνα, που ανήκει στην οικογένεια των νειλωτικών γλωσσών και είναι παρόμοια με τη γλώσσα των Μασάι. Οι Τουρκάνα, όπως και οι Σαμπούρου και οι Μασάι, εξακολουθούν να διατηρούν απερίσπαστο τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους.
 
Διανομή καλαμποκάλευρου στην περιοχή Τουρκάνα
Διανομή καλαμποκάλευρου στην περιοχή Τουρκάνα

 

Εθνογραφικά στοιχεία

Ιστορία του λαού

Η φυλή  Τουρκάνα  αρχικά προήλθε από την περιοχή Karamojong της βορειοανατολικής Ουγκάντας. Προφορικές παραδόσεις ισχυρίζονται ότι έφτασαν στην Κένυα, καθώς κυνηγούσαν έναν απείθαρχο ταύρο. Η γη που κατέλαβαν είναι σκληρή και πολύ ξηρή. Ως εκ τούτου, επηρεάστηκαν λιγότερο από την αγγλική αποικιοκρατία σε σύγκριση με άλλες φυλές, επειδή οι Βρετανοί είδαν μικρή αξία στη γη τους.

Πολιτισμός & τρόπος ζωής

Όπως συμβαίνει με όλες τις φυλές κτηνοτρόφων στην Κένυα, τα ζώα, κυρίως τα βοοειδή, αποτελούν τον πυρήνα του πολιτισμού τους. Οι άνθρωποι ζουν μια νομαδική ζωή, μετακινούμενοι συνεχώς από το ένα μέρος  στο άλλο.

Ενδυμασία

Η φυλή τους διατηρεί μια πολυχρωμία στα εμβλήματα και το ντύσιμό τους. Οι άνδρες βάφουν τα μαλλιά τους με ειδικό χώμα, ενώ οι γυναίκες στολίζονται με παραδοσιακά κοσμήματα και περιδέραια από χάντρες. Η κοινωνική τάξη κάθε γυναίκας καθορίζει την ποσότητα και το ύφος των κοσμημάτων που φοράει. Έτσι, αντικρίζοντας μια γυναίκα, διακρίνει κανείς, με την πρώτη ματιά, τη θέση της στην κοινωνία.

Τέχνη & Χειροτεχνία

Μερικά από τα ομορφότερα δημιουργήματα είναι τα γυναικεία βραχιόλια και περιδέραια. Οι τεχνίτες της φυλής παράγουν επίσης πολλά άλλα αντικείμενα τέχνης, όπως λόγχες, ρόπαλα, μαχαίρια κ.α. Επίσης διακρίνονται για τις ειδικές τους ικανότητες στη μεταλλοτεχνία, ξυλογλυπτική και λιθοτεχνία.

Πίστη και θρησκεία

Δυστυχώς, η πλειοψηφία των Τουρκάνα παραμένουν πιστοί στην παραδοσιακή αφρικανική τους θρησκεία. Πιστεύουν σε ένα «θεό των ουρανών», τον οποίο αποκαλούν «Akuj» ή «Kuj». Προσεύχονται σε αυτόν, είτε απευθείας ή μέσω των πνευμάτων των προγόνων τους. Συνήθως καλούν τον θεό τους σε περιόδους κρίσης ή κατά την διάρκεια καταστροφών, όπως  ακραίες ξηρασίες. Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, ο πρώτος Ορθόδοξος ιεραπόστολος που τους επισκέφθηκε, τους κατήχησε και βάπτισε ορισμένους εξ αυτών ήταν ο νυν Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιος Τσούκος.

Η ζωή σήμερα

Τα βοοειδή εξακολουθούν να είναι η κύρια πηγή βιοπορισμού των Τουρκάνα, ειδικά στις αγροτικές περιοχές. Τα ζώα παρέχουν τροφή και πολλές φορές πωλούνται για χρήματα. Η αλιεία στη λίμνη είναι μια άλλη σημαντική πηγή εισοδήματος για εκείνους που ζουν πλησίον. Ενώ τα επίπεδα αναφαλβητισμού εξακολουθούν να είναι υψηλά, υπάρχει ένας μικρός αριθμός πολύ καλά μορφωμένων Τουρκάνα που έχουν διακριθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας της Κένυας.

Γάμος

Για τις γυναίκες, ο γάμος γίνεται στην πρώτη και κύρια φάση της ενηλικίωσης τους. Τα κορίτσια παντρεύονται μεταξύ 15 και 20 ετών. Συνήθως έχουν κάποιο λόγο στην επιλογή του κατάλληλου συζύγου. Η τελετή του γάμου μπορεί να διαρκέσει δύο μέρες και είναι ίσως το πιο σημαντικό γεγονός στην κοινωνική ζωή των Τουρκάνα με μεγάλες τελετές, χορό και γλέντι.
 

Ένας Ορθόδοξος Τουρκάνα αφηγείται

Ένα ήσυχο απόγευμα περπατούσα προς την εκκλησία μας. Ξαφνικά, βλέπω ένα αυτοκίνητο να πηγαίνει προς την ίδια κατεύθυνση με τη δική μου. Τότε αντιλήφθηκα ότι επρόκειτο για το Μητροπολίτη Κένυας και τους συνοδούς του. Το πρώτο μέλημα του Σεβασμιωτάτου ήταν να δει αν υπήρχε γη έτοιμη, για να αρχίσει η Ορθόδοξη Εκκλησία την ιεραποστολή της στην περιοχή μας. Του δείξαμε τη γη και αμέσως αντέδρασε θετικά, λέγοντας ότι θα κτισθεί μια μέρα εδώ ένας όμορφος ιερός ναός στην καρδιά της ερημικής γης των Τουρκάνα. Ακόμα, πρόσθεσε, «ίσως ένα σχολείο και ένα ιατρικό κέντρο, για να βοηθήσει τους κατοίκους της περιοχής. Ο Θεός προαισθάνομαι ότι θα ανοίξει κι άλλες πόρτες για να στερεωθεί η Ορθοδοξία στην περιοχή αυτή».
Τώρα, έπρεπε να βρούμε κάποιο χώρο, για να κοιμηθούν και να φάνε οι φιλοξενούμενοί μας. Καταλήξαμε σε ένα πολύ παραδοσιακό τοπικό κατάλυμα, απέριττο, φτωχικό μεν αλλά πλουσιότατο, γιατί υπήρχε τουλάχιστον ένα κρεβάτι και νερό καθαρό, απαραίτητο για να μπορέσει κάποιος να ξεκουραστεί. Ο Σεβασμιώτατος φαινόταν ικανοποιημένος, γιατί μπόρεσε να φθάσει στην πιο απόμακρη περιοχή της χώρας.
Την άλλη μέρα, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία σε έναν πρόχειρα κατασκευασμένο χώρο. Διακόσιοι τουλάχιστον κατηχούμενοι ήλθαν να δουν και να ζήσουν από κοντά το μεγαλείο της Ορθόδοξης λατρείας μας.Στο τέλος ανακοίνωσε με ενθουσιασμό ότι θα πάρει μαζί του τον πρώτο κατηχητή, δηλαδή εμένα, για να φοιτήσω στο Διδασκαλικό Κολέγιο και στη συνέχεια στην Πατριαρχική Σχολή. Ολοκλήρωσε το κήρυγμά του, εξηγώντας πόσο σημαντική ήταν εκείνη η μέρα για ολόκληρη την Ορθοδοξία, αφού το μήνυμά της έφθασε στα πέρατα της οικουμένης.
Στη συνέχεια, έγινε διανομή τροφίμων, μιας και η περιοχή μαστίζεται από ξηρασία και ο κόσμος πεινά. Ενώ ο Μητροπολίτης επιθυμούσε να κάνει τις πρώτες βαπτίσεις, τούτο δεν κατέστη δυνατό, διότι οι ποταμοί και οι λίμνες δεν είχαν νερό, λόγω της μεγάλης ξηρασίας.
Είναι μεγάλη συγκίνηση για μένα, που η αληθινή Εκκλησία έφτασε επί τέλους στα μέρη μας. Ο επίσκοπός μας διαπίστωσε με τα μάτια του πώς ζει η φυλή μας, πόσο διψά και ακόμα πώς κοιμάται. Διαπίστωσε την ξηρασία που επικρατεί, την πείνα, τις επιδημίες, τους ανώμαλους δρόμους, τον αναλφαβητισμό και τόσα άλλα προβλήματα. Προσευχόμαστε στο Θεό να μας βοηθήσει να αξιωθούμε να δούμε στο τέλος μια νέα Εκκλησία να γεννιέται και να αναπτύσσεται μέσα από την αγάπη σας, την υπομονή, την καρτερία και την θαυματουργική επέμβαση του Θεού.
 
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
 

«Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσι!» - Αφιέρωμα στην Εξωτερική Ιεραποστολή

$
0
0

Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης


Χθες Κυριακή Α΄ Νηστειών (της Ορθοδοξίας), 9 Μαρτίου 2014 το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, με τη βοήθεια των συνεργατών του κατηχητών και άλλων εθελοντών, πραγματοποίησε για τέταρτη συνεχή χρονιά ένα αφιέρωμα στην Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή για τα παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου που συμμετέχουν στις Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές των Ενοριών μας στο όμορφο και φιλόξενο κτίριο της «Καταφυγής».

Συμμετείχαν παιδιά από τις ενορίες Ευαγγελιστρίας, Αγίου Νικολάου και Παναγίας των Ξένων Λευκάδος και Εισοδίων Θεοτόκου Τσουκαλάδων.

Αρχικά παρακολούθησαν ολιγόλεπτο βίντεο, με θέμα το έργο της Ιεραποστολής στη Σιέρρα Λεόνε (απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΤ3 «Αληθινά Σενάρια», που υπάρχει στο σύνδεσμο http://www.youtube.com/watch?v=1c4Z53ZzNTU ).
 

Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε οχτώ ομάδες, στις οποίες έγραψαν γράμμα σε συνομηλίκους τους στην Ιεραποστολή της Σιέρρα Λεόνε· δημιούργησαν αφίσα, εμπνευσμένη από το λόγο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου· μαγείρεψαν «αφρικάνικο κους –κους»· χόρεψαν zumba σε αφρικάνικο ρυθμό· έπαιξαν μουσικοκινητικά παιχνίδια με αφορμή ένα παραδοσιακό αφρικάνικο παραμύθι· τραγούδησαν στα Κινέζικα· εικονογράφησαν την ιστορία της Γαλάτειας Γρηγοριάδου –Σουρέλη «Αφρική, καλημέρα!» και κατασκεύασαν κορνιζάκια για τις εικόνες του «μαύρου Χριστού».

Η εκδήλωση έκλεισε με παρουσίαση των εργασιών των ομάδων στη μικρή πλατεία μπροστά στον Ι. Ναό Αγ. Ιωάννου Θεολόγου και την «Καταφυγή», παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας π. Θεοφίλου, ο οποίος απηύθυνε λόγια πατρικά στα παιδιά και μοίρασε σε μικρούς και μεγάλους γλυκίσματα και αναμνηστικές ευλογίες.
 

Theodoros II, Patriarch of Alexandria and All Africa, participated in the opening session of the Synaxis of the Primates of all the Orthodox Patriarchates and Autocephalous Churches

$
0
0
 
 
 
 
On 6th March 2014, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, participated in the opening session of the Synaxis of the Primates of all the Orthodox Patriarchates and Autocephalous Churches, convened by the Ecumenical Patriarch Bartholomaios I, at the Holy Church of St George at the Fanari, accompanied by Their Eminences Metropolitan George of Guinea and Metropolitan Gabriel of Leontopolis, as well as the Very Reverend Archimandrite Theodoros Dridakis. 

In his reply His Beatitude said:
Most Holy Ecumenical Patriarch Bartholomaios,
Great joy and emotion fills our heart, as we address You on behalf of our Holy Brother Primates of the Orthodox Patriarchates and Autocephalous Churches, who are here at the King of Cities, so that under the protection of our Champion Leader the Most Holy Theotokos and all the Saints, we can consult and take decisions on burning issues regarding on the one hand dangers to Orthodoxy appearing from the outside and on the other our relationships with each other as local Churches. In a nutshell, we have gathered here to speak and think on circumstances influencing, more or less, the tireless, invincible and ceaseless efforts of Orthodoxy towards congregating all within the One, Holy, Catholic and Apostolic Church of the Lord, according to His word “so that all may be one” (John 17:22).
Your All Holiness, we greet Your inspired initiative, which is yet one more stage on our journey from Egypt to the Promised Land, to the Kingdom of God. The Orthodox Church has journeyed, is journeying on and will journey on this ontological and eschatological journey, diligently preserving the faith, revealing itself and illuminating all people everywhere, who wish to participate to the knowledge of salvific truth.
Aligning to the behest of not changing the everlasting boundaries set by our Fathers, we sense the articulate expectation of the Church's body so as Orthodoxy, overcoming the pitfalls of religionisation, ideologisation and ethno-racialisation, to take on and transform contemporary reality, not conforming to, but reforming the world. Being at all times taught by our Savior, who broke down the dividing walls of the barrier and made both one, we embrace the eloquent messages of the Church's Body so as Orthodoxy, disposing of worldly forms of overbearing power, to harmonize its missionary and pastoral life with graces of common understanding, mutual love, humility and sacrificial service.
Above all, walking in wisdom and in a spirit of meekness for those in disagreement, we wish, “with glad and generous hearts” (Acts 2:46), to represent “the Church without blemish or wrinkle, or any other such thing, but as holy and blameless” (Athanasius the Great, Against Arianism, 2, 67). Contemplative the intellect and sensing the soul, we proclaim our responsibility before a duty of expectation of ecumenical dimension: we first have to set the example of ecclesiastical unity, as the only constant in a world which is dangerously adrift and which thirsts existentially for the prevalence of peace and reconciliation.
The Church being like a ship tossed in the deep, yet not destroyed, we do not disrespect the afore mentioned dictates of Orthodox diachrony and synchrony, par excellence You, Your All Holiness. Therefore we fervently wish and pray that, with the advent of the Most Holy and Life giving Spirit, we will solve, with canonical eurhythmy, bold dialogue and creative synthesis, the issues set before us towards achieving both the unity of ecumenical Orthodoxy and the tireless illumination in the world of the hope of the Resurrection, the life and the eternity. 
Amen!

Περισσότερα...  http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=991

Ομιλία για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Αφρική

Πορεία στα ιεραποστολικά μονοπάτια με την "Συμβολή στην Εκπαίδευση Παιδιών της Αφρικής"

Σε κλίμα κατάνυξης, εορτάστηκε από τον Ελληνισμό του Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, η Κυριακή της Ορθοδοξίας 2014

$
0
0

 

                      
saheti orthodoxias 2014 01
 
Με τα παιδιά να μεταφέρουν τις εικόνες και τους ψάλτες να ψάλουν «Την Άχραντον εικόνα σου, προσκυνούμεν Αγαθέ», εορτάστηκε σε κλίμα κατάνυξης η μεγάλη Εορτή της Ορθοδοξίας στην πανέμορφη εκκλησία της Παντάνασσας, στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου της ακολουθίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως κ. Δαμασκηνός.

Παρουσία πλήθους κόσμου, τελέστηκε η ακολουθία και στην πανέμορφη εκκλησία της Υπαπαντής, εντός του Ελληνικού Σχολείου Σαχέτι του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου η πολυμελής χορωδία με επικεφαλής τον χοράρχη κ. Γιώργο Μαζαράκη αλλά και τα παιδιά που κρατούσαν τις εικόνες προπορεύτηκαν από τον εφημέριο Πέτρο Παργινό, που ετέλεσε την πατροπαράδοτη ακολουθία.

Ακολουθούν χαρακτηριστικές φωτογραφίες που δείχνουν την παρουσία του Ελληνισμού της μεγάλης νοτιοαφρικανικής πόλης, γεγονός που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον των Αποδήμων της Ν. Αφρικής για την εκκλησία μας, τα ήθη και έθιμά μας.


saheti orthodoxias 2014 02

Περισσότερα...  http://greekafricanews.gr/%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%bb%ce%af%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bd%cf%85%ce%be%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd/

The Orthodox Mission in Kenya approaches the Turkana tribe

$
0
0


Approaching the Turkana tribe

         
I always remember with the best of thoughts and feelings the time, when I first walked on the holy land of Africa in 1977. My meeting with the people and the rich culture of the Turkana tribe was a revealing experience.
This ethnic group consists of nomadic herders that live at Rift Valley Province in Kenya, in the region of Lake Turkana, a long and narrow lake on the border between Ethiopia and Sudan.
They speak the Turkana language, which is a Nilotic language and similar to that of the Masaai. The people of this tribe, like the Samburu and Maasai, still hold on to their own traditions without wishing to change them at all.
Turkana 1

Ethnological info

Background of this tribe

The Turkana tribe has its origins in the Karamojong region of north-eastern Uganda. Oral tradition has it that they reached Kenya, when hunting an untamed bull. The land they occupied is hard and arid. As a result, in comparison with other tribes, they were less affected by the English colonialism, because the British saw little value in their land.

Culture and way of life

As is the case with all stockbreeding tribes in Kenya, livestock, mainly cattle, comprises the core of their culture. Its people live a nomadic life, always moving from one place to another.

Traditional Turkana dress

This tribe maintains a variety of colors regarding their emblems and clothing. The men dye their hair with a special colored soil, while the women are adorned with traditional jewelry and bead necklaces. The social status of a woman determines the quantity and style of the jewelry she wears. When setting eyes on a woman, a man can immediately discern her social status.

Art and Handicraft

Some of their most beautiful creations are the bangles and necklaces for women. The craftsmen of the tribe also make a large number of other handicrafts, such as spears, clubs and knives. They are characterized by their skillfulness in metal work, wood carving and stone carving.

Faith and Religion

Unfortunately, the majority of the Turkana are committed to their traditional African religion. They believe in a “god of the heavens”, whom they call “Akuj” or “Kuj”.They pray to him either directly or through the spirits of their ancestors. They usually invoke their god in periods of crisis or during natural disasters, like extreme drought. In the 1970’s, the first Orthodox missionary, who visited them, catechized and baptized them, was His Eminence the current Most Reverend Metropolitan Amphilochios Tsoukos of New Zealand.

Life today

Cattle still remains the main source of livelihood, especially in rural areas. Livestock provides food and can often be sold for money. Fishing in the lake is another important source of income for those who live nearby. Even though illiteracy rates are still high in the tribe, there are a small number of very well educated Turkana people who have joined other fields of the Kenyan economy.

Marriage

For women, marriage takes place in the first and main phase of their adulthood. Girls get married between 15 and 20 years old. They usually have a say in the choice of their husband. A wedding can last two days and is probably the most important event in the social life of the Turkana, with big ceremonies, dancing and merriment.

Turkana 2

An Orthodox Turkana narrates

One quiet afternoon, I was walking to our church. Suddenly I saw a car moving towards the same direction. I realized it was the Metropolitan of Kenya and his entourage. His first question was to check out whether there was land available for the Orthodox Church to start its missionary work in that region. We showed him the land, and immediately his reaction was positive, saying that one day a beautiful Holy Church would be built there in the heart of that barren area of the Turkana, maybe a school and a medical center as well, in order to help the local people. And he added: I feel that God will open more doors here so that Orthodoxy can be established in this region.
Now we had to find a place for our guests to eat and sleep. This was a traditional local lodging, plain, humble and yet so privileged, for there was at least a bed and clean water for one to rest. His Eminence seemed to be pleased because he had managed to reach the most remote part of our country.
The next day, the Divine Liturgy was conducted in a makeshift place. At least two hundred catechumens came to see and live firsthand the grandeur of our Orthodox worship. In the end, he announced enthusiastically that he would take with him the first catechumen, that is me, so that I would attend the Orthodox Teachers College and next the Patriarchal School. He finished his sermon explaining how important that day was to the whole of Orthodoxy since its message had reached the ends of the world.
Next he distributed food as the region is constantly struck by drought and my people suffers from hunger. He also wanted to perform the first christenings there but that was not possible due to the fact that the rivers and lakes had no water because of the big drought.
It is a great thrill for me that the true Church has arrived in our region, at last. Our bishop saw with his own eyes how our tribe lives, how thirsty it is and also how it sleeps. He became aware of the drought which plagues the area, the epidemics, the rough by dust and sand roads, the illiteracy and so many other problems and sufferings. We pray to God for help and ask Him to grant us the chance to see eventually a new Church rise and flourish through your love, patience, endurance and His miraculous intervention.

From the Holy Metropolis of Kenya

Cornflour distribution in the Turkana region
Cornflour distribution in the Turkana region
 

"Θα πάω να συναντήσω τον ιεραπόστολο, ο οποίος ήρθε στη χώρα μου και θα τον ευχαριστήσω, γιατί έκανε αυτό τον μεγάλο κόπο και τη μεγάλη θυσία..."

$
0
0
Μία ιστορία από την ιεραποστολή...
 
Επισκόπου Αχελώου Ευθυμίου, Με οδηγό την αλήθεια, εκδ. Αποστολικής Διακονίας, 3 η εκδ. Αθήνα 2003, σελ. 254-262
 
 
Κάποιος ιεραπόστολος άναφέρει σ'ένα βιβλίο του το εξής περιστατικό. Ερώτησαν, λέει, ένα Κινέζο χριστιανό, τι θα έκανε αν τελικά πήγαινε στον ουρανό.
-Να σου πω, απάντησε εκείνος. Το πρώτο το οποίο θα κάνω, είναι να πάω οπωσδήποτε να συναντήσω το Χριστό για να τον ευχαριστήσω που ήρθε στη γη ανάμεσά μας, για να μας φέρει την αλήθεια.
-Και μετά;
-Μετά θα πάω να συναντήσω τον ιεραπόστολο, ο οποίος ήρθε στη χώρα μου και θα τον ευχαριστήσω, γιατί έκανε αυτό τον μεγάλο κόπο και τη μεγάλη θυσία.
-Και κατόπιν;
- Ύστερα θα πάω να συναντήσω εκείνους, οι οποίοι έστειλαν αυτόν τον ιεραπόστολο και, αν ενδιαφέρεσαι ακόμη για το κατόπιν, θα πάω να συναντήσω εκείνους, οι οποίοι εξασφάλισαν τα μέσα για να έρθει ο ιεραπόστολος.
Η μεγάλη έκστρατεία αγάπης, που γίνεται παιδιά, για τη διάδοση της βασιλείας του Χρίστου στη γη, δεν χρειάζεται μόνον αυτούς που ηρωϊκά θα αποφασίσουν να εργασθούν με πνεύμα Θυσίας στην πρώτη γραμμή. «Όλοι οι πιστοί καλούνται να βοηθήσουν σ'αυτήν. Όλοι μας μπορούμε και οφείλομε με διαφόρους τρόπους να βοηθήσομε».
 
Πηγή : Αποστολική Διακονία
 

"Μα γιατί να στέλνουμε λεφτά στην Αφρική, αφού και εδώ υπάρχουν τόσες ανάγκες;"

$
0
0
"Αυθόρμητα, μας έρχονται στο μυαλό οι εικόνες των παιδιών που μαζεύουν και το τελευταίο σπυρί ρύζι ή τα λιωμένα ρούχα στα σκελετωμένα κορμιά τους. Όσο κι αν δυσκολευόμαστε πλέον στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν μπορούμε να συγκρίνουμε, αλλά δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε τί σημαίνει ΠΕΙΝΑ και ΣΤΕΡΗΣΗ για τα παιδιά αυτά. Ίσως μάλιστα λόγω της δικής μας οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης να μπορέσουμε να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα την κατάσταση που βιώνουν εκείνα σε μόνιμη βάση και να τα ανακουφίσουμε με αυτό που δεν μας περισσεύει…
 
Για να τους δώσουμε μια ακόμη ευκαιρία.
Κάνε τη δωρεά σου τώρα, όποια κι αν είναι αυτή."

 ΣΥΜΒΟΛΗ στην Εκπαίδευση Παιδιών της Αφρικής

www.symboli.gr

Ιεραποστολική εκδήλωση στην Ι.Μ. Μαρωνείας

$
0
0
Ι. Μητρόπολη Μαρωνείας

ier0
 
Μέ ἀφορμή τόν ἑορτασμό τῆς ἱεραποστολῆς κατά τήν δευτέραν ἐβδομάδα τῶν Νηστειῶν καί σχετική πρωτοβουλία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμονος , τήν Τρίτη τό ἀπόγευμα, 11η Μαρτίου 2014, στήν αἴθουσα τῆς Ἐστίας τῆς Χριστιανικῆς Ἑνώσεως Κομοτηνῆς, ὅπου στεγάζεται τό Γραφεῖο Ἐσωτερικῆς καί Ἐξωτερικῆς Ἱεραποστολῆς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς ἐπραγματοποιήθη σχετική ἐκδήλωση μέ ὁμιλία ἀπό τόν μοναχό π. Νικόλαο Γρηγοριάτη μέ θέμα: ‘’Ἡ Ἱεραποστολή, καρπός Θείας Χάριτος καί ὑπακοῆς στήν Ἐκκλησία’’, κατά τήν διάρκεια τῆς ὁποίας προεβλήθη ψηφιακό ὑλικό διαρκείας περίπου 50΄, τό δέ ἀκροατήριο εἶχε τήν εὐκαιρία νά θαυμάσῃ τό ἐπιτελούμενο ἱεραποστολικό ἔργο στήν Ἀφρικανική Ἥπειρο καί νά δοξολογήσῃ τό Ὄνομα τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ, πού καί ἐν ἡμέραις ἑσχάταις συνεχίζεται ἡ σωτήριος ἀποκάλυψίς Του καί οἱ ἄνθρωποι δέχονται βάπτισμα μετανοίας καί σωτηρίας.
 

Παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, Θεοδώρου Β΄, θα τελεστεί η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Άγιο Νικόλαο Χαμζάουι

$
0
0
patriarxis_stayroproskynisi

pyramisnews.gr
                              
Με την παρουσία του θα λαμπρύνει και φέτος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β΄, την μεγάλη ημέρα της Σταυροπροσκυνήσεως, που θα τελεστεί και φέτος στον περικαλλή Καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, στο Χαμζάουι, στο Κάιρο.
 
Έτσι, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου, «την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στις 23 Μαρτίου 2014, ο Όρθρος και η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία θα ξεκινήσει από τις 8:30 π.μ και θα διαρκέσει μέχρι τις 11:00 π.μ.
 
 Η ανακοίνωση της Πατριαρχικής Επιτροπείας καταλήγει: «Παρακαλείσθε να τιμήσετε με την παρουσία σας  την μεγάλη  αυτή ημέρα.»

http://pyramisnews.gr/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%b5%ce%af%ce%b1/

Apostles of the 21st Century: A unique exhibition on the spread of Orthodoxy throughout the world...

$
0
0

 

A unique exhibition on the spread of Orthodoxy throughout the world is underway in Yekaterinburg, Russia.
 
ApostlesWith the blessing of Metropolitan Kirill of Yekaterinburg and Verkhoturye, the diocesan missionary department is showing the exhibition “Apostles of the Twenty-First Century” from February 3-16, 2014, in the “Patriarchal Representation” religious education center (Yekaterinburg, 34 Tolmachev Street).

At the exhibition one can see how Orthodoxy is being spread in the Philippines, India, Mongolia, Pakistan, Thailand, Cambodia, Cote d’Ivoire, Kenya, and other countries. The photographs are accompanied by excerpts from the stories of missionaries and the newly baptized.
The exhibition is also displaying missionary publications in foreign languages and exhibits showing how Christianity is reflected in the culture of non-Orthodox peoples.
One can hear the chanting of Orthodox Africans, see videos of missionary journeys, and chat with missionaries.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Photo by Deacon George Maximov
 
Περισσότερα...  http://journeytoorthodoxy.com/2014/02/14/apostles-of-the-21st-century/

Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής: "Γίνε νονός/νονά!"

$
0
0
   

Η Βάπτιση αποτελεί τη σημαντικότερη στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι η στιγμή που αφήνει την πλάνη των ειδώλων και του κόσμου και εντάσσεται στην οικογένεια του Θεού, γίνεται παιδί του Υψίστου.
Αυτή την εντολή έδωσε και ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός στους μαθητές, πριν αναληφθεί στους ουρανούς:

«Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τά έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Ακολουθώντας το λόγο του Κυρίου, οι ορθόδοξοι ιεραπόστολοι περιδιαβαίνουν τον κόσμο, κηρύττουν, κατηχούν όσους πιστέψουν στο Ευαγγέλιο και βαπτίζουν.
Βοηθήστε τους ιεραποστόλους μας να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Γίνετε νονά ή νονός και πληρώστε τα έξοδατης ιεραποστολής και κατήχησης. Κάθε νονός επιλέγει το όνομα που θα δοθεί στο βαπτιζόμενο και παίρνει μια φωτογραφία από τη βάπτισή του, χωρίς κάποια πρόσθετη υποχρέωση. Το συμβολικό ποσό που καταβάλλεται εφ'άπαξ είναι 150€: μια μικρή συνεισφορά στη σωτηρία μιας ψυχής.

Δείτε τις λεπτομέρειες:  http://ierapostoles.gr/2014/03/%ce%b2%ce%b1%cf%80%cf%84%ce%af%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/

ACCRA - GHANA: ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ-SUNDAY OF ORTHODOXY 2014

Make a new Christian!! Τhe Orthodox missionaries visit unknown places to preach, catechize those who will believe in the gospel and baptize them.

$
0
0

     
Christening is the most important moment of one’s life. It’s the moment when they leave the delusion of idols and the world and they enter the family of God, they become children of the Most High.
This is the commandment given by our Lord Jesus Christ to his disciples, before he ascended to heaven:
Go, and make disciples of all nations, baptizing them in the name of the Father and of the Son and of the Holy Spirit
Obedient to His word, the Orthodox missionaries visit unknown places to preach, catechize those who will believe in the gospel and baptize them.
Please, help our missionaries to keep on their efforts. Become a “godfather” or “godmother” and pay for the cost of the Mission and catechism. Every godparent may choose the name to be given to the catechumene and after the baptism takes a photo of their christening, with no additional obligation. The nominal amount for each christening is 150 €. It’s a small contribution to the salvation of a soul.

If you are interested in becoming a godparent: http://orthodoxmission.org.gr/2014/03/make-a-christian/
Viewing all 15846 articles
Browse latest View live




Latest Images