Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15846 articles
Browse latest View live

Εορτάζοντας τον Άγιο Λουκά στην Ουγκάντα...

$
0
0
Uganda Orthodox Church
https://www.facebook.com/pg/UOChurch/videos/?ref=page_internal

Νερό, ένα όνειρο ζωής...

$
0
0
Ιεραποστολική Στέγη

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο

www.facebook.com/Ιεραποστολική-Στέγη

Κοντά στα παιδιά της Αφρικής για μια ακόμη φορά ο Μητροπολίτης Ξάνθης

$
0
0
Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ / Ξάνθη


Σε ιεραποδημία μαζί με τον ιεροκήρυκα Ι. Μούκανο και ολιγομελή ομάδα επισκέφθηκε το σχολείο του Μιχαλάι που ίδρυσε η Ι.Μ. Ξάνθης, άλλα σχολεία και ναούς της περιοχής



Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων , συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο του Γραφείου Της Εξωτερικής Ιεραποστολής , Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως  Ξάνθης  , Ιωακείμ Μούκανο και από ολιγομελή ομάδα, ανάμεσά τους και ο ξανθιώτης Γιώργος Σαρόγλου, βρέθηκε από την Κυριακή εις την Αφρική όπου κατά την πρώτη ημέρα της άφιξής του επισκέφτηκε την Κανάγκα . Την Κυριακή 14η Οκτωβρίου 2018 , τέλεσε τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία , στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα . Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας , τελέστηκε Μνημόσυνο Μακαριστών Ιεραποστόλων. Το Απόγευμα επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό Του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου , όπου εψάλη η Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, ο κ. Παντελεήμων , συνεχίζοντας την Ιεραποδημία του στην μακρινή Αφρική , επισκέφτηκε με την συνοδεία του το Μικαλάι , όπου τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Του Προφήτου Ηλιού με την παρουσία χιλιάδων πιστών που διψούν να μάθουν για τον Χριστό και την Ορθοδοξία. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας , ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Σχολείο , το οποίο έφτιαξε και στηρίζει η Ιερά Μητρόπολη της Ξάνθης και, με την συμβολή του λαού της Ξάνθης και την επίβλεψη του Γραφείου της Εξωτερικής Ιεραποστολής της Μητρόπολης. Οι μαθητές υποδέχτηκαν με χαρά και ενθουσιασμό μεγάλο , τον Μητροπολίτη Ξάνθης και την συνοδεία του , ο οποίος ευχαρίστησε τους μαθητές και τους διδασκάλους ευχόμενος , υγεία πολλή , πρόοδο και ειρήνη από τον Θεό στην ζωή τους. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο κ. Παντελεήμων , επιστρέφοντας στην Κανάγκα , τέλεσε το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου και μίλησε στους Εκατοντάδες Πιστούς που κατέκλισαν τον Ιερό Ναό .
Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018 είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τα Σχολεία «Φώς Εθνών», Γυμνάσιο και Λύκειο της Κανάγκα.
Ο κ. Παντελεήμων , είχε την χαρά να βρεθεί κοντά σε εξακόσιους και πλέον μαθητές που αριθμούν τα Σχολεία , οι οποίοι του επιφύλαξαν ενθουσιώδη θερμή υποδοχή με πολλή χαρά. Ο ίδιος , ευχαρίστησε τους μαθητές , απηύθηνε τις πατρικές του ευχές προς όλους για υγεία πολλή και πρόοδο στην ζωή τους. Στην συνέχεια της ημέρας , επισκέφτηκε το Σχολείο «Κώστας Πάλλας», στο οποίο τον υποδέχτηκαν μαθητές και διδάσκαλοι με θερμή υποδοχή και κατόπιν τέλεσε Τρισάγιο , στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στην Τσιλούμπα για την ανάπαυση της ψυχής του Κώστα Πάλλα – Αεροπόρου που σκοτώθηκε σε ατύχημα κατάσβεσης Πυρκαγιάς και οι γονείς του για την Μνήμη του έκτισαν το Σχολείο.
Το απόγευμα , πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη στην Αίθουσα Εκδηλώσεων , του Αειμνήστου Ιεραποστόλου Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου , στην οποία ομιλητής ήταν ο κ. Παντελεήμων , μεταφέροντας τις πνευματικές του εμπειρίες στους κληρικούς της περιοχής.
https://empros.gr/2018/10/konta-sta-paidia-tis-afrikis-gia-mia-akomi-fora-o-mitropolitis-ksanthis/

"OCMC sponsors 45 priests in the Metropolis of Katanga" (Democratic Republic of the Congo)

$
0
0
Orthodox Christian Mission Center - OCMC

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

"SAMP feature 7: Fr. Stephane Kasemuka of the Democratic Republic of the Congo
The vast expanse of the Democratic Republic of the Congo is shared amongst several dioceses. With the blessing of His Grace Bishop Meletios, OCMC sponsors 45 priests in the Metropolis of Katanga, which covers the southern portion of the DRC and includes over 100 parishes.
Fr. Stephane Kasemuka was born in 1968 in Kolwezi. He was exposed to Orthodoxy by a man named Georges who lived in his neighborhood and drove all of his family to the local Orthodox Church. In 1980 he was baptized and then was ordained to the priesthood in 2006. He serves the parish of St. George in Kolwezi.
To support priests like Fr. Stephane, please hit the donate button on our profile, or click the link below:
https://www.ocmc.org/about/samp.aspx
(if you want to support a specific priest, rather than the SAMP fund in general, please make a note of that with your donation)"

https://www.facebook.com/OrthodoxChristianMissionCenter/?__xts__[0]=68.ARDlMQZ-eGnw6w4KbWugbKvq6HPrsqEU-dEWqI5jc1U2z9dBqzsuZeAgL6woRXLTCuk7mJC-ikin4WtqgVqcLb8-AQKbLjrQGuQf1-2XbNN1kPzIhfCxq0LWQ_o9ZVuT0ZDjLQxX39zQYmA7hF8lFtkeZa69Ymv4tZyGx2GEqAQS0KU1GuLOyWo6sz6o-37XnKyLJSqONupQvuURkMYStu6ONXGqr02Z3JdRWMlKkkU&__tn__=k*F&tn-str=k*F

"Την πολυαιώνια Μονή του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, επισκέφθηκε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σ. Αγγελίδης"

$
0
0


pyramisnews.gr

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος, υποδεχόμενος τον κ. Σάββα Αγγελίδη στην πολυαιώνια Μονή του Αγίου Γεωργίου, στο παλαιό Κάιρο.

Ο Κύπριος Υπουργός επισκέφθηκε την «Ροτόντα» της Ανατολής, καθώς και την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εντός του Ελληνικού Νεκροταφείου, στο υπόγειο του οποίου ναού, διατηρείται μέχρι σήμερα το πηγάδι, από το οποίο – σύμφωνα με την παράδοση – ήπιε νερό η Αγία Οικογένεια, όταν κατέφυγε στην Αίγυπτο για να γλυτώσει από την τύραννο Ηρώδη.

Ο Επίσκοπος Βαβυλώνος μετέφερε τις ευχές του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου, ενώ ο Υπουργός τόνισε τη στήριξη της Κύπρου προς την Αλεξανδρινή Εκκλησία.    

Η επίσκεψη του Κυπρίου Υπουργού πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του στο Κάιρο και της συνάντησής του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι.

Περισσότερα...
http://pyramisnews.gr/o-ypam-kyprou-ston-agio-georgio-palaiou-cairou/

Από μηχανικός στα καράβια, Ιεραπόστολος στο Κονγκό - Μοναχός Κύριλλος Γρηγοριάτης

$
0
0

ΑΠΑΝΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ




Κανείς από τους ανθρώπους δεν έχει την δυνατότητα να εξηγήσει πώς έρχεται η κλήση του Θεού για να γίνει κάποιος από εμάς όχι απλά μαθητής του Χριστού αλλά και Απόστολός του και  με ποιες διαδικασίες παίρνει την απόφαση ο άνθρωπος να την δεχτεί. Είναι θαυμαστό γεγονός το πώς λειτουργεί το πνευματικό μυστήριο για το σχέδιο του Θεού στη ζωή του καθενός από εμάς. Γνωρίσαμε τον μοναχό Κύριλλο από την Μονή Γρηγορίου του αγίου Όρους, ο οποίος εδώ και 37 χρόνια διακονεί στο μακρινό Κονγκό στην επαρχία της Κατάγκα κάτω από τον Ισημερινό. Αφοσιωμένος στο έργο της εξωτερικής Ιεραποστολής χτίζει εκκλησίες και σχολεία, διατηρεί φάρμα με πολύ κόπο και μόχθο.  Όλα ξεκίνησαν μας αφηγείται ο ίδιος για τους αναγνώστες της “Ορθόδοξης Αλήθειας” όταν ήταν μαθητής στην πόλη του  Αιγάλεω και συνάντησε στο κατηχητικό τον νεαρό, λαϊκό τότε Γιάννη Ασλανίδη, ο οποίος στη συνέχεια έγινε ιερομόναχος στη μονή Γρηγορίου και έβαλε τα θεμέλια στο ιεραποστολικό κλιμάκιο μιας μικρής περιοχής στο Ζαΐρ τότε, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σήμερα.



 Ο μικρός μαθητής γοητεύεται από την προσωπικότητα και το όνειρο του κατηχητή του για την εξωτερική Ιεραποστολή. Ο σπόρος φυτεύτηκε σε καλό χώμα. Ο Απόστολος Διερεμές – το όνομα του μοναχού Κύριλλου- σπουδάζει εφαρμοστής μηχανικός στα πλοία, τελειώνει την στρατιωτική του θητεία, εργάζεται ως ναυτικός εφαρμοστής για δυο χρόνια στη θάλασσα, αλλά δεν χάνει την επαφή με τον κατηχητή του που έχει πια εγκατασταθεί στο Ζαΐρ και εργάζεται πυρετωδώς για την οργάνωση ενός από τα πρώτα Ιεραποστολικά κλιμάκια της Ορθοδοξίας στις τρίτες χώρες στην δεκαετία του 70. Ο πατήρ Κοσμάς Γρηγοριάτης του προτείνει το “Έρχου και ίδε” και ο νεαρός Απόστολος θα τον ακολουθήσει και θα  μείνει εργαζόμενος στην Αφρική για δυο χρόνια ως λαϊκός. Εν συνεχεία θα πάει στο Άγιο Όρος στη μονή Γρηγορίου όπου ο μακαριστός Ηγούμενος της μονής Γρηγορίου Γεώργιος Καψάνης τον καθιστά δόκιμο μοναχό. Ένα χρόνο αργότερα κείρεται μοναχός και ξεκινά για την ιεραποστολική προσπάθεια μιας ολόκληρης ζωής. 




Κοντά στον δάσκαλό του Κοσμά Γρηγοριάτη θα μάθει αξίες της ζωής, την θυσία για τον αδελφό, και πώς να σηκώνει τα μανίκια και ν’ ανεβαίνει στις σκαλωσιές χτίζοντας Εκκλησίες. Τα μέσα πενιχρά, εκείνες τις εποχές ελάχιστοι πιστοί γνώριζαν την ύπαρξη της ιεραποστολής και κατά συνέπεια δεν υπήρχε χρηματική βοήθεια σχεδόν από πουθενά. Έτσι ο παπα–Κοσμάς με τον μοναχό Κύριλλο θα φτιάχνουν οι ίδιοι τα τούβλα για τις πρώτες Εκκλησιές χτίζοντας  υπαίθριους φούρνους και χρησιμοποιώντας χώμα από τις “Κισουγκούλου”, τις μυρμηγκοφωλιές που σε αυτή την χώρα έχουν την ιδιοτυπία να είναι έξω από την γη, σχηματίζοντας μικρούς λοφίσκους. Δεν είναι οι φωλιές κάτω από την γη, για να μην παρασυρθούν από υπόγεια ρεύματα. Με το χώμα αυτό, ενισχυμένο με το σάλιο των μικρών εντόμων, και την εφευρετικότητα και τις τεχνικές  γνώσεις του πατρός Κοσμά θα ψήνουν τα τούβλα στους αυτοσχέδιους φούρνους. Οι Ιθαγενείς παρακολουθούν έκπληκτοι και χαρούμενοι δυο ρασοφόρους Έλληνες Ορθοδόξους να χτίζουν με τα τούβλα αυτά εκκλησίες, σχολεία, ιατρεία σε κάθε ενορία που δημιουργείται. Τα χρόνια κυλούσαν μέσα στις δυσκολίες: την ελονοσία, τους εμφυλίους, αλλά και την κατήχηση, τις βαπτίσεις, την χαρά από την δημιουργία. Ο πατήρ Κοσμάς το1989 φεύγει ξαφνικά για την άλλη όχθη, θανάσιμα τραυματισμένος από αυτοκινητιστικό ατύχημα.



 Ο π. Κύριλλος απαρηγόρητος στην αρχή, παίρνει κουράγιο από Αυτόν που δίνει παρηγοριά και Ζωή και  δεν εγκαταλείπει τον τόπο αλλά συνεχίζει μέχρι σήμερα, υπό την πνευματική εποπτεία του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κατάγκας κ. Μελετίου, αγιορείτη από την μονή Γρηγορίου. Με την ευχή του ο μοναχός Κύριλλος ζει στην πόλη Λουμπουμπάσι, έχει χτίσει εκκλησίες, συντηρεί  ένα μικρό ορφανοτροφείο, καθώς  είχαν ξεκινήσει πολλοί να εγκαταλείπουν ορφανά μωρά στα σκουπίδια, λόγω έλλειψης πόρων. Από τη φάρμα που συντηρεί, με λιγοστά ζώα, παράγει γάλα και φτιάχνει ο ίδιος το τυρί που αγοράζουν οι ντόπιοι αλλά και οι περισσότερο εύποροι ξένοι κι έτσι προσπαθεί να παρέχει τροφή και τα απολύτως απαραίτητα για τα ορφανά του μικρού ιδρύματος. Στο πέρασμά του από την Ελλάδα, όταν γράφονται αυτές οι γραμμές μάς μιλά για την κρίση που επηρέασε την οικονομική βοήθεια που κάποτε έστελναν οι Έλληνες στην πολύπαθη Αφρική. 





Καμαρώνει για την Εκκλησία της αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της που κοσμεί την περιοχή του Κιπούσι, έργο των χειρών του και ευεργεσία μιας Ελληνίδας. Στην Εκκλησία δίπλα χτίστηκε και ένα μικρό σχολείο.  Όταν χτυπά η καμπάνα μαζεύεται πλήθος πιστών, λειτουργείται και κοινωνά. Προσπαθεί να αποτελειώσει την Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου και της Αγίας Αικατερίνης και δυσκολεύεται. Πάλι δεν εγκαταλείπει και προσεύχεται να του δίνει ο Θεός κουράγιο και υγεία γιατί τα 37 χρόνια στο Κονγκό και οι τροπικές ασθένειες  έχουν κλονίσει την τελευταία. Το κουράγιο παραμένει και μ’ ένα μυστικό τρόπο, όπως όλα τα μυστήρια της εν Χριστώ ζωής, ο μοναχός Κύριλλος συνεχίζει την ιεραποστολική πορεία με τον ίδιο απαράλλαχτο ενθουσιασμό των πρώτων νεανικών του χρόνων.


Σοφία Χατζή

Δημοσιεύθηκε στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ 17.10.2018

https://apantaortodoxias.blogspot.com/2018/10/blog-post_239.html

Νακούρου Κένυα...

$
0
0
Holy  Resurrection Orthodox church Nakuru Town

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 11 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και κουστούμι

Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα κάθονται

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται

Περισσότερα...
https://www.facebook.com/Holy-Resurrection-Orthodox-church-Nakuru-Town-1832508756856378/

OCMC News - "American Clergy Come Through for Kenyan Bishop! You Can Too!"

$
0
0
 Orthodox Christian Mission Center

OCMC News - American Clergy Come Through for Kenyan Bishop! You Can Too!
It can be a struggle for His Grace Bishop Neophytos to financially support
the priests of the of the diocese of Nyeri and Mount Kenya. Your gift to the
Support a Mission Priest (SAMP) program can help His Grace to care for
the Orthodox clergy in his diocese.
  
by Fr. Chris Rowe (Posted 10/18/2018)

"Here is a story that was shared by Fr. Chris Rowe, OCMC’s Development Officer, who participated in the Assembly of the OCA Diocese of the Midwest last week. This is a great example of the deep relationships we aim for as Orthodox Christians, supporting our brothers and sisters in Christ around the world:
The 57th Assembly of the Diocese of the Midwest was held in Lansing, IL, October 8-10, 2018. His Grace Bishop Neofitos of the Kenyan Diocese of Nyeri and Mount Kenya joined the clergy and faithful at our Assembly.
During Bp. Neofitos’s presentation to the assembly, His Grace shared some of the challenges that are faced in the diocese. The Diocese of Nyeri and Mount Kenya is in a rural and agricultural part of Kenya, north of Nairobi. One major challenge the diocese regularly faces is how to support the clergy, and one critical need is that of medical care. To illustrate, His Grace shared a recent event with the Assembly.
Papadhia Rispher Muchuku is the wife of one the priests in the diocese. After suffering from medical problems for the past 10 years, doctors recently discovered the source of her ailments. It was determined that she needed what amounted to emergency surgery. She is a mother of 4 and doesn’t work outside their home. Unfortunately, there is no health insurance available to the clergy there, so they brought their problem to His Grace. He told them to go get the surgery, and that the diocese would pay for it. His Grace shared that there is little in the treasury of his mission diocese, but he couldn’t say no to this need. The surgery ended up costing $3,000 (US). He shared that he will always offer whatever he has to care for the flock that is entrusted to him.
As His Grace took his seat, someone from the Assembly came to the microphone and suggested that we take a collection right there at the Assembly. Through the generosity of those gathered at the Assembly, a generous gift of $3,387 was made to the diocese of Nyeri and Mount Kenya! Papadhia Rispher’s surgery was paid for and a little more. A heartfelt thanks goes out to the Diocese of the Midwest from the Diocese of Nyeri and Mount Kenya.
This generosity is very inspiring, and I pray that we in the Church can always continue to express our unity and support Orthodox clergy in the mission field. Please prayerfully consider helping the priests ff the Nyeri Diocese, and around the world, with a gift to OCMC's Support a Mission Priest (SAMP) program."

https://www.ocmc.org/resources/view_article.aspx?ArticleId=2384

Επίσκοπος Ιννοκέντιος Μπουρούντι και Ρουάντας

$
0
0
Karatzogiannis Constantine


Εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας, 91.2 FM, με θέμα την Εξωτερική Ιεραποστολή. Επιμέλεια - παραγωγή: Σοφία Χατζή. Καλεσμένος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπουρούντι & Ρουάντας Ιννοκέντιος. Η ζωή και το έργο της Ορθόδοξης εκκλησίας στην Αφρική.

https://www.youtube.com/watch?v=iR4Y-kQiiCE&t=87s

Ο π. Αντώνιος στην Ουγκάντα...

$
0
0
Αντωνιος Παπασωτηριου
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, περιλαμβάνεται ο Αντωνιος Παπασωτηριου, selfie και γένι

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, περιλαμβάνεται ο Αντωνιος Παπασωτηριου, κοντινό πλάνο

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, περιλαμβάνεται ο Αντωνιος Παπασωτηριου, άτομα στέκονται και γένι

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Περισσότερα...
https://www.facebook.com/antonios.papasotiriou.9?__tn__=%2CdC-R-R&eid=ARBrqBASEC89dmfKVr3x9Q8LAuc1KfFqGUhhscV3Y_MShfbVoELSwS9C8ihwrVlOO_p1kzaUkkRH2yIT&hc_ref=ARRQ8h9wSFodvekpjUqYE6wAdgRpRSIvcjKzyzRb1ow6zMQ-I5YI01CN12-2vhwk0WI&fref=nf

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ ΡΟΥΑΝΤΑ Κ. ΙΝΝΟΚΕΝΤΙΟΣ... Πώς ξεκινά η πορεία προς την Ορθοδοξία;

$
0
0

ΑΠΑΝΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ




 ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ ΡΟΥΑΝΤΑ Κ. ΙΝΝΟΚΕΝΤΙΟΣ



Ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιννοκέντιος, Αφρικανός στην καταγωγή, είναι κυρίως  μοναχός όπως τονίζει και μάλιστα στο μοναστήρι του οσίου Αρσενίου του Καππαδόκη, όπου ανεφοδιάζεται πνευματικά όταν επισκέπτεται την Ελλάδα. Χωρίς προκαταρκτικά στην κουβέντα μας και σε άπταιστα Ελληνικά  ξεκινά με την ουσία της ιστορίας του πάνω στη γη: «Εξακολουθούμε το έργο των αποστόλων και προσπαθούμε να μεταδώσουμε στους Αφρικανούς την αλήθεια του Χριστού. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έχει πολλούς ανθρώπους που αγωνίζονται γι’ αυτό το έργο. Ο Θρόνος μού έδωσε να διακονήσω  στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα εδώ και πέντε χρόνια»

-         

               Πως ξεκινά η πορεία σας στην Ορθοδοξία;



  «Η καταγωγή μου είναι από την  Ουγκάντα, εκεί γεννήθηκα από μητέρα Ορθόδοξη Χριστιανή και από πατέρα καθολικό. Ήμασταν οκτώ παιδιά και σύμφωνα με το έθιμο της εποχής τέσσερα παιδιά πήγαν με τον πατέρα και τέσσερα με τη μητέρα. Εγώ ήμουν τυχερός και πήγα με τη μητέρα μου κι έτσι έγινα Ορθόδοξος. Έμαθα την πίστη δίπλα σε αξίους ανθρώπους, τους πρώτους Ορθοδόξους στη χώρα μου όπως ο Βαδίας και ο Σπάρτας.

Αυτοί ξεκίνησαν την Ορθόδοξη πίστη στη χώρα μου.  Ήταν προτεστάντες, ωστόσο δεν ήταν ευχαριστημένοι με την πίστη αυτή, τότε έπεσε στα χέρια τους  ένα περιοδικό από την Νότιο Αφρική με τίτλο “Αφρικανοί Ορθόδοξοι” που το εξέδιδε ένας ψευδοεπίσκοπος. Ήρθαν σ’ επαφή μαζί του, τους κατήχησε και τους χειροτόνησε. Εκείνο τον καιρό λοιπόν, υπήρχε στην Καμπάλα Ουγκάντα κάποιος Έλληνας  επιχειρηματίας, πληροφορήθηκε ότι υπήρχε εκτάκτως εκεί ένας Oρθόδοξος επίσκοπος και θέλησε να βαπτίσει το παιδί του. Η βάπτιση έγινε και ο επιχειρηματίας σκεφτικός έπιασε τους Σπάρτα και Βαδία και τους είπε ότι αυτός ο άνθρωπος δεν τέλεσε τη βάφτιση όπως θυμόταν ότι τελείται στη πατρίδα του και εξέφρασε την υποψία πως  δεν ήταν Ορθόδοξος. Τους παρέπεμψε στην Τανγκανίκα, στην Αρούσα που υπήρχε Ελληνική κοινότητα με ιερέα και αυτό έγινε η γέφυρα για να γίνουν αληθινά Ορθόδοξοι. Εγώ μεγάλωνα στην αυλή της Εκκλησίας, υπηρετούσα μικρό παιδί στο ιερό και ποθούσα να γίνω σαν αυτούς τους ιερείς. Αργότερα πήγα στην ιερατική σχολή, στην Ελλάδα σπούδασα Θεολογία, έγινα μοναχός στο μοναστήρι του Αγίου Αρσενίου και ο Πέτρος, τότε Πατριάρχης  Αλεξανδρείας, με έκανε διάκονο. Έμεινα στην Αλεξάνδρεια μερικά χρόνια και μετά πήγα στο Ναιρόμπι, όπου διετέλεσα διευθυντής στη μοναδική ιερατική σχολή στην Αφρική για αρκετά χρόνια. Εντωμεταξύ  υπηρετούσα και στον καθεδρικό ναό στην Ελληνική κοινότητα. Έπειτα με ψήφισαν να γίνω Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντα.»

-        

        Τι έχετε να πείτε, μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας στην Αφρική, για την Ορθοδοξία;  Πόσο κατανοούν οι Αφρικανοί την πίστη των Ορθοδόξων;




«Όσοι έρχονται και αγκαλιάζουν την Ορθόδοξη πίστη, ξέρουν για τον χριστιανισμό από άλλες ομολογίες, δεν είναι άσχετοι, αλλά περί Ορθοδοξίας δεν ξέρουν, τους είναι δύσκολο να κατανοήσουν το Ορθόδοξο πνεύμα. Η εκκλησία μας δεν είναι ένα κοινωνικό σύστημα, όπως το βλέπουν οι άλλοι, είναι Χριστοκεντρικό, Θεοκεντρικό, αγκαλιάζει ολόκληρο τον άνθρωπο και όχι μόνο ένα κομμάτι του. Στα άλλα δόγματα ξέρετε αν ένας πιστός κάνει κάτι λάθος υπάρχει μια επιτροπή που συνεδριάζει και τον διώχνουν, ενώ στην Ορθοδοξία ο πνευματικός θα αγκαλιάσει τον αμαρτωλό, θα τον συμβουλεύσει να πάρει ξανά τον καλό δρόμο. Όμως αυτή η αντιμετώπιση δεν είναι ευπρόσδεκτη στους ανθρώπους των άλλων θρησκειών. Εκείνοι απαιτούν την τιμωρία, εμείς τη νουθεσία. Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Μια φορά σ’ εμάς, στη κοινότητά μας των Ορθοδόξων, δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα μεταξύ των ενοριτών μας, τότε ο ιθαγενής  ιερέας, άπειρος στα πνευματικά, έδιωξε έναν χριστιανό από την Εκκλησία. Όταν κάποια στιγμή τους επισκέφθηκα έμαθα το γεγονός και λυπήθηκα γιατί ξέρω πως η Εκκλησία δεν τιμωρεί, αλλά αγαπά. Αυτοί που δεν μπορούν να συγχωρούν τους παραπέμπω στο “Πάτερ ημών”.  Για να τους φέρουμε είναι εύκολο, αλλά για να τους κρατήσουμε είναι δύσκολο.  Πρέπει να μπούμε εις  βάθος στην καρδιά τους.




Από την άλλη πλευρά έρχονται άνθρωποι γιατί έχουν κοινωνικά προβλήματα, φτωχοί, ορφανά, χήρες και ξέρουν ότι στην Εκκλησία θα βρουν ανακούφιση, θα τους φροντίσουμε. Σκέφτονται  “Θα γίνουμε Ορθόδοξοι και κάτι θα κερδίσουμε”, αν έρθουν μόνο  με αυτή την προοπτική, μένουν ένα δυο χρόνια και φεύγουν. Εμείς πάντως τους δεχόμαστε, είναι μια πρόκληση για μας. Δεν είμαι Θεός για να ξέρω τα σχέδια στο μυαλό του καθενός και είναι δύσκολο για μας να μεταδώσουμε το πνεύμα της Ορθοδοξίας. Είναι εύκολο να τους βαφτίσουμε, αλλά μετά με ποιον τρόπο θα διατηρηθεί η πίστη τους σε βάθος; Δεν έχουμε ιερείς να τελούν τα μυστήρια στις ενορίες, να κάνουν την διδασκαλία. Αλλά προσπαθούμε. Για παράδειγμα αγαπούν πολύ την τοπική γλώσσα τη διάλεκτό τους την κιρούντι και την κινερουάντα. Μαθαίνω κι εγώ τη γλώσσα. Με τη βοήθεια ανθρώπων που τα γνωρίζουν μεταφράσαμε  τη  θεία λειτουργία του αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, του μεγάλου Βασιλείου, την προηγιασμένη και τα μυστήρια: βάπτιση, γάμο, κηδεία, εγκαίνια του ναού, χαιρετισμούς, παρακλήσεις και άλλα. Τα χαίρονται πολύ. Μάλιστα γίνεται κι ένα παράδοξο, όταν γίνεται μια κηδεία ενός Ορθοδόξου, έρχονται πολλοί από άλλα δόγματα για ν΄ ακούσουν τις ευχές της ακολουθίας και τις προσευχές!»

-       




            Πώς αντιμετωπίζει Θεοφιλέστατε η κυβέρνηση των χωρών της ποιμαντικής σας εποπτείας τις Ιεραποστολές, σας βοηθούν στο έργο σας;



«Τελευταία είχαμε προβλήματα στη Ρουάντα. Όταν συναντιούνται οι άνθρωποι στις εκκλησίες τους, όχι μόνο οι Ορθόδοξοι, αρχίζουν και μαλώνουν για τα πολιτικά πράγματα και αυτό είχε ως συνέπεια  η κυβέρνηση να κλείσει τους ναούς που  δεν είναι χτισμένοι σε οικόπεδο πάνω από ενάμιση εκτάριο. Αυτός ο νόμος έγινε για να περιοριστούν οι φασαρίες. Είναι δύσκολο να βρεθεί οικόπεδο για να χτίσει κάποιος Ιεραπόστολος, καθώς η Ρουάντα είναι μια μικρή χώρα και πρέπει να είσαι πλούσιος για να αγοράσεις γη.



Τα υλικά για να χτίσει κάποιος είναι εισαγόμενα γιατί το κράτος βγήκε πρόσφατα από τον πόλεμο. Η έδρα της Επισκοπής μας είναι στη Μπουζουμπούρα  στο Μπουρούντι. Εκεί μένω, αλλά είμαι επίσκοπος και στη Ρουάντα όπου καταφέραμε ν’ αγοράσουμε οκτώ οικόπεδα. Σκοπός μας είναι να τα κτίσουμε στο μέλλον. Νοικιάζω κάθε φορά που πάω να μείνω στη Ρουάντα και είναι δύσκολο γιατί είμαι δεσπότης, είμαι ιερέας και πρέπει να μετακινούμαι. Έχουμε στείλει μερικά παιδιά μας στην ιερατική σχολή της Κένυας για να σπουδάσουν και να επανδρώσουν την Ορθόδοξη Ιεραποστολή. Προσπαθούμε να τους κάνουμε ιερείς, αλλά δεν είναι εύκολο γιατί το βίωμά τους δεν είναι Ορθόδοξο και συναντούμε απογοητεύσεις από μερικούς ιθαγενείς συνεργάτες.»

-         Ωστόσο η Ιεραποστολή είναι ένα λιβάδι που ανθίζει κάθε τόσο με το λουλούδι της βάπτισης. Τότε  οι Ιεραπόστολοι βάζουν στην άκρη τα βάσανα και τις αποθαρρύνσεις και απολαμβάνουν τον κόπο. Θεοφιλέστατε περιγράψτε μας μια εικόνα από τις βαπτίσεις στα αφρικανικά μέρη σας.



«Θα σας πω για τις βαπτίσεις στα ποτάμια, αυτό είναι κάτι που ενθουσιάζει τους ανθρώπους. Μερικές φορές είναι δύσκολο για μας γιατί πρέπει οπωσδήποτε να κατηχηθούν για ένα χρόνο  οι πιστοί  και έπειτα να βαπτιστούν. Τώρα που μιλάμε περιμένουν χίλιοι άνθρωποι για να βαπτιστούν. Τους αρέσει το ποτάμι γιατί έχει πολύ νερό. Αυτοί που έρχονται από άλλη ομολογία, οι περισσότεροι Ρωμαιοκαθολικοί που  βαπτίζονται Ορθόδοξοι, χαίρονται και λένε “Τώρα βαπτίστηκα για πρώτη φορά”.»


-       


          Πώς  αντιμετωπίζουν την Ορθόδοξη Εκκλησία  οι Ιθαγενείς που δεν σας γνωρίζουν;




«Στην αρχή δεν μας υπολόγιζαν, δεν μας έπαιρναν στα σοβαρά, αργότερα  έλεγαν ότι είμαστε μια θρησκεία σαν όλες τις άλλες, άλλοτε λένε για μας πως είμαστε μια σέκτα, μια θρησκεία μαγείας, που χρησιμοποιεί τελετουργικά. Για παράδειγμα  δεν κατανοούν στη βάπτιση την κουρά των μαλλιών και νομίζουν ότι είναι μια μαγική πράξη. Λένε λοιπόν στους χριστιανούς μας ότι οι ιερείς τούς κόβουν τα μαλλιά γιατί θέλουν να τους κάνουν μαγεία. Άλλο παράδειγμα παρανόησης είναι που νομίζουν πως η ποιμαντορική ράβδος του Δεσπότη η οποία έχει πάνω της σχηματισμένα δυο φίδια είναι μαγικό όργανο. Θεωρούν ότι λατρεύουμε  το φίδι ως θεότητα. Μια μέρα βάπτιζα στο ποτάμι για περίπου μια ώρα. Ήμασταν εκατό άτομα και βρισκόμουν στο νερό μέχρι τη μέση. Όταν τελείωσαν οι βαπτίσεις κάποιοι με τράβηξαν από το νερό για να βγω και στάθηκα στην όχθη. Εκείνη τη στιγμή ξεπρόβαλλε ένα τεράστιο νερόφιδο ακριβώς στη θέση που βρισκόμουν λίγο πριν και βάπτιζα. Ήταν σαν μια γιγάντια κόμπρα. Ο κόσμος ούρλιαζε… φοβήθηκαν, έτρεχαν πανικόβλητοι. Όμως το φίδι δεν έβλαψε κανέναν κι έφυγε. Όταν τελείωσαν όλα, οι χριστιανοί μας θεώρησαν ότι το φίδι ήταν σημάδι πως ήμουν άνθρωπος του Θεού και γι’ αυτό δεν πείραξε το φίδι ούτε εμένα, ούτε τους πιστούς που βαπτίζονταν. Οι άλλοι όμως το ερμήνευσαν διαφορετικά και είπαν “Ορίστε, τι σας λέγαμε! Λατρεύουν το φίδι, που δεν τον πείραξε τον ιερέα γιατί είναι η δύναμη του κακού”. Αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα από τις παρανοήσεις και πολλές φορές σοβαρά:




Στη Ρουάντα εξ αιτίας του ιού του Έμπολα μας έδωσαν οδηγίες από το κράτος να μην κοινωνούμε με τη λαβίδα τους πιστούς μας στο ναό. Δυστυχώς υπήρξαν κρούσματα του ιού στη χώρα. Εγώ είπα στους ανθρώπους να έρθει όποιος θέλει να κοινωνήσει. Εκείνη την εποχή είχα βαπτίσει 250 ανθρώπους και από τον φόβο τους να μην κολλήσουν τον ιό, έρχονταν να κοινωνήσουν μόνο 30. Έγραψα ένα άρθρο για τους χριστιανούς μας όπου τους παρέπεμπα στην εμπειρία άλλων Ορθοδόξων της Κένυας ή της Τανζανίας που είχαν κι αυτοί υποστεί τις συνέπειες της εξάπλωσης του ιού αυτού και όμως δεν έπαψαν να κοινωνούν. Τους φανέρωσα επίσης ιστορικά στοιχεία και τους καθησύχασα. Σιγά σιγά ξεπεράστηκε το πρόβλημα και έφυγε ο φόβος, αφού είδαν οι χριστιανοί ότι κανείς δεν μολύνθηκε από τη θεία κοινωνία.»

-         Θεοφιλέστατε, διαβλέπετε κινδύνους από τις θρησκείες που εξαπλώνονται τελευταία στα μέρη σας καθώς τώρα με τη λήξη του εμφυλίου πιθανά να υποψιάζονται πρόσφορο έδαφος για δράση;




«Πράγματι τελευταία έρχονται λευκοί προτεστάντες που θέλουν να μεταστρέψουν τους Ορθοδόξους στη θρησκεία τους. Παλιότερα αρκετοί  βαπτισμένοι καθολικοί δυσαρεστήθηκαν και ήθελαν να φύγουν από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, τότε οι καθολικοί τους συμβούλευαν πως θα ήταν προτιμότερο να ασπαστούν την Ορθοδοξία  και ν’ αποφύγουν οπωσδήποτε τον προτεσταντισμό. Ειδικά στη Ρουάντα οι προτεστάντες είναι ηθικολόγοι. Αν κάποιος, ας πούμε, πίνει, τον διώχνουν γιατί δεν είναι κατά τη γνώμη τους καλός άνθρωπος, ενώ εμείς αυτούς τους ανθρώπους τους αγκαλιάζουμε κι έτσι ο κόσμος χαίρεται γιατί εμείς δεχόμαστε τον άνθρωπο όπως είναι και τον νουθετούμε, όπως ο Χριστός αγάπησε τον αμαρτωλό. Η ελπίδα βέβαια είναι στα παιδιά…γιατί ο μεγάλος άνθρωπος δύσκολα αλλάζει. Προσπαθούμε να έχουμε ολόκληρη την οικογένεια στην Εκκλησία για να γίνει έργο. Τους παντρεύουμε με εκκλησιαστικό γάμο. Επίσης η γυναίκα δεν έχει λόγο, επειδή επικρατεί η ανδροκρατία και προσπαθούμε ν’ ανεβάσουμε τη γυναίκα. Ευτυχώς σταδιακά εξαφανίζεται και η πολυγαμία  γιατί κι αυτό είναι ένα δύσκολο πρόβλημα.»

-     

           Το γεγονός ότι είστε ένας Αφρικανός επίσκοπος και έχετε το ίδιο χρώμα και παρόμοιες ρίζες στο ίδιο αφρικανικό χώμα μεγαλωμένες και γνωρίζετε τον πολιτισμό και τη νοοτροπία τους είναι σημαντικό. Η Ιεραποστολή σημαίνει μεταφέρω τις γνώσεις μου στην χώρα που δεν γνωρίζει την Ορθοδοξία και εν συνεχεία η χώρα αυτή παίρνει τη σκυτάλη και συνεχίζει με την Εκκλησία της, τον Επίσκοπό της, τους ιερείς και τους πιστούς της.



«Εγώ πιστεύω ότι όταν έχουμε Θεό μέσα μας αγαλλιάζουμε χωρίς να σκεφτόμαστε αν είναι ο Επίσκοπος λευκός ή μαύρος. Ναι είμαι μαύρος Επίσκοπος αλλά δεν μπορώ να μη θαυμάζω ότι ήρθαν και έρχονται λευκοί σ’ έναν άγνωστο τόπο, άφησαν τη δική τους χώρα για να έρθουν στην Αφρική να διδάξουν το φως της Ορθοδοξίας. Ναι είμαι μαύρος Επίσκοπος, δικός τους άνθρωπος. Αλλά θα με αγκαλιάσουν, θα με πιστέψουν, αν δεν έχω Θεό μέσα μου; Εκεί οι άνθρωποι είναι απλοί, αμόρφωτοι, όμως έχουν διάκριση και μπορούν να καταλάβουν εάν κάποιος τους αγαπά. Με βλέπουν στο δρόμο να περπατώ, για παράδειγμα και από τότε που έγινε ατύχημα και καταστράφηκε το αμάξι που μου παρέδωσε ο προκάτοχός μου επίσκοπος, αναγκάζομαι να πάω με τα πόδια. Κάποιος πιστός με είδε κουρασμένο και μου έδωσε ένα ποδήλατο. Πιστέψτε με, ακόμη κι αν δεν είχα ποδήλατο θα πήγαινα με τα πόδια να λειτουργήσω, να εξομολογήσω, να ποιμάνω. Δεν έχω αυτοκίνητο και δεν νομίζω ότι θα βρω χρήματα ν’ αγοράσω αλλά αυτό δεν με πειράζει, εδώ δεν έχω επισκοπείο  να μείνω στη Ρουάντα! Ξέρετε όλα αυτά δεν έχουν σημασία, εγώ έχω μια ευθύνη να δώσω το φως που πήρα από νέος από την Ορθόδοξη Ελλάδα στην Αφρική.»



Ο Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντα κ. Ιννοκέντιος, Ουγκαντέζος στην καταγωγή του, με τη  στέρεη γνώση της Ορθόδοξης Θεολογίας, σάρκα από τη σάρκα του αφρικανικού πολιτισμού, άνθρωπος της αγάπης και της αποταγής, μεταδίδει έγκυρα την ωραιότητα του Θεού σε απλούς ανθρώπους. Ένας Επίσκοπος με δανεικό ποδήλατο που χαμογελά, αγαπά και συγχωρεί τους ανθρώπους  είναι για τους χριστιανούς, λευκούς και μαύρους, ένας ποιμένας πρωτοχριστιανικής εποχής.

                                                                                                                                               
Σοφία Χατζή

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

https://apantaortodoxias.blogspot.com/2018/09/blog-post_302.html

Την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ευχαρίστησε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, υποδεχόμενος τον ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουΐκ

$
0
0


pyramisnews.gr

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς την ελληνική κυβέρνηση και προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και με τη νέα του ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών, εξέφρασε σήμερα το μεσημέρι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, υποδεχόμενος στην έδρα του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια, τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Τέρενς Κουΐκ.

«Υπουργέ μου, σας ευχαριστώ εσάς προσωπικά», είπε μιλώντας προς το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, απευθυνόμενος προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας τις ευχαριστίες του και «προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που τώρα – και με την ιδιότητα του Υπουργού των Εξωτερικών – στέκεται πάντα κοντά μας, σε αυτό το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, που δεν έχει σκοπό τίποτε άλλο, παρά να εκπέμπει φως σε όλες τις εκκλησίες, σε όλους τους λαούς. Ένα φως, μία αγάπη ειρήνης, καταλλαγής. Με τη Μητέρα Ελλάδα, να είναι πάντα στο πλευρό μας».

Συνέχεια...
http://pyramisnews.gr/synantisi-theodou-me-terens-kuik-19-oct-2018/

"Απίστευτο Θεέ μου αυτό που βλέπουμε..." (Κονγκό)

Ο Μητροπολίτης Ουγκάντας ευλογεί το εκπαιδευτικό έργο της Εκκλησίας

Κένυα: Νέο ακαδημαϊκό έτος στο Θεολογικό Σεμινάριο με σπουδαστές από όλη την Αφρική

$
0
0
Yieronda Makarios Tillyrides Kenyas

Η εικόνα ίσως περιέχει: 13 άτομα, περιλαμβάνεται ο Godfrey Murigi, άτομα στέκονται

"Today is a great day for us and the Makarios III seminary fraternity at large, with us beginning our academic year this week I officiated the Divine liturgy with students from different parts of the country as we wait for the other students from different parts of Africa to report early next. May this be a fruitful year for us."

Περισσότερα...
https://www.facebook.com/makarios.kenyas?__tn__=%2Cd*F*F-R&eid=ARAtj8VLSowyfgRBuVTTMfzXvb9RgBAgiaafKh58mq6iYatnlyE6X73BEIwEyvu7_rgDGJK28PHJSSCw&tn-str=*F

Ο π. Ευέλθων Χαραλάμπους και η Εξωτερική Ιεραποστολή

"The Orthodox Christian Youth Network -Uganda (OCYNU) yesterday completed a preparation camp.."

$
0
0
Orthodox Christian Youth Network - Uganda "ocynu"

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται και εσωτερικός χώρος

"Monday, October, 15, 2018
OCYNU COMPLETES A TWO-DAY CAMP AT KATENTE
By Mayembar Brian Andonios.
The Orthodox Christian Youth Network -Uganda (OCYNU) yesterday completed a preparation camp that lasted for two days at St Mary's Orthodox parish, Katente in Mukono district.
A team of sixteen people, led by their president Mr Mugulusi Charles travelled to Katente on Friday to socialize with the St Mary's youth in preparation for the forthcoming annual youth camp that will be held in December at Monde.
The activities started on Saturday morning after a divine liturgy which was led by the parish priest Rev. Fr. Christopher Kizito, who had warmly welcomed the visitors the previous night...."
Συνέχεια...
https://www.facebook.com/OCYNU/?__xts__[0]=68.ARBr9pxK_oWFcE8xIlzgXW0OSEXeNXuOJVo7RNyn6Hea4ZvFxM2ZQvotmFRe6sGi0LSXYS5AiQQL9TDlGnj6uLrGf7PiPhYqY7sYCc1ulDoZB5dQAAMiAm7xYDQqj6ZGjICLzbMX0Y902hHhDDOEtZzZMONCfZ_JzJRlV8terdZIu318WfpEWzUOqiyv7Vg5mjTnqQyREXbEyNIqqoS3pYlCxL9eScA3QvaJ0oBI3axOXrjWMrGuhHle&__tn__=k*F&tn-str=k*F

Ορθόδοξοι νέοι στην Επισκοπή Νιέρι και Όρους Κένυας

$
0
0
Orthodox Diocese of Nyeri and Mt Kenya

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται, πίνακας και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται, σύννεφο, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

"Students of the Orthodox Diocese of Nyeri and Mt. Kenya catechitical class who sat for their 1st C.A.T (continuous assessment Test). We thank our beloved Bishop NEOFITOS for his continued support for making sure Orthodoxy reaches interior parts through these students. Live long your Grace."

https://www.facebook.com/Orthodox-Diocese-of-Nyeri-and-Mt-Kenya-2392641170970304/?tn-str=k*F

"Teaching on Orthodox Marriage to the Fathers’ Association..." (Kenya)

$
0
0
Evangelos Thiani

Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Evangelos Thiani, στέκεται και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται

"At Holy Transfiguration Kamangu Teaching on Orthodox Marriage to the Fathers’ Association of Thogoto Parish."

https://www.facebook.com/profile.php?id=1321532441&__tn__=%2Cd*F*F-R&eid=ARBtkk7H6k_lZ8mIfbzvp5N-fVzBhUEDsvKbk7Gis6fiPRcwkJTtpxU_SDvug_MG4JER8eQ0W7WJ3m2q&tn-str=*F

"Feeling blessed today at my home parish Givavei..." (Kenya)

$
0
0
Lovi Nicholas

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται, πίνακας και εσωτερικός χώρος

"Feeling blessed today at my home home parish Givavei with rev priest Fr Paul Mavisi"

https://www.facebook.com/lovi.nicholas.3?__tn__=%2CdC-R-R&eid=ARAPrtcvGdupRfLuHdUgZph7DxK_q5ChEn8UEljsdPoBOl688nrqtaZK6pBcP3GaLukLfj536mUR2g8j&hc_ref=ART4tLyBnwko0yEVs2wQCY506syd3IjN9ljQcI3XeHeM9O2ET_5V2gOeWgFHcvVok0s&fref=nf
Viewing all 15846 articles
Browse latest View live




Latest Images