Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15846 articles
Browse latest View live

Πώς η ρύπανση στη Δύση μπορεί να προκάλεσε το χειρότερο λιμό στην Αφρική...!!

$
0
0
       
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013

Υπολογιστικά μοντέλα δείχνουν πώς η Δύση μπορεί να σκότωσε τα παιδιά της ΑφρικήςΕκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από δίψα και πείνα στη χειρότερη ξηρασία του 20ού αιώνα, όταν οι βροχές σταμάτησαν στην Κεντρική Αφρική από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μελέτη που βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα δείχνει τώρα ότι η καταστροφή προκλήθηκε, τουλάχιστον εν μέρει, από την ατμοσφαιρική ρύπανση της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής.

Η έρευνα εστιάζεται στις εκπομπές θείου, οι οποίες έχουν πλέον μειωθεί στις περισσότερες χώρες χάρη στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα σωματίδια θείου ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και ψύχουν έτσι την ατμόσφαιρα σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα αερολύματα θείου από τις βιομηχανικές χώρες μείωσαν τη θερμοκρασία στο Βόρειο Ημισφαίριο με αποτέλεσμα να μετατοπιστεί προς το νότο η ζώνη των τροπικών βροχών, η οποία ονομάζεται ενδοτροπική ζώνη σύγκλισης. Ως αποτέλεσμα εκδηλώθηκε εκτεταμένη ξηρασία στην Κεντρική Αφρική και τμήματα της Νότιας Αμερικής και της Νότιας Ασίας. Αντίθετα, οι βροχοπτώσεις αυξήθηκαν σε νοτιότερες περιοχές των ηπείρων αυτών.

Γιατί όμως έμεινε απαρατήρητη ως σήμερα η καταστροφική επίδραση των αερολυμάτων. Σύμφωνα με τον Ντάργκαν Φρίερσον του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, η ξηρασία είχε αποδοθεί τότε στην υπερβόσκηση και τις κακές αγροτικές πρακτικές στην Αφρική. Εξάλλου οι επιπτώσεις του θείου στην ατμόσφαιρα δεν ήταν ακόμα καλά μελετημένες.

Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι τη δεκαετία του 1970 δεν είχαν αναπτυχθεί ακόμα τα περίπλοκα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούν σήμερα οι κλιματολόγοι.

Η τελευταία έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters, επιβεβαίωσε τα ευρήματα και με τα 26 κλιματικά μοντέλα που αναγνωρίζει η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Το θετικό είναι ότι τα αερολύματα θείου έχουν πλέον μειωθεί δραστικά, και η ενδοτροπική ζώνη σύγκλισης μετακινήθηκε πίσω προς το βορρά τη δεκαετία του 1990.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μετατόπιση των τροπικών βροχών μπορεί να συνδέεται και με άλλους παράγοντες. Το θλιβερό συμπέρασμα όμως είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έπεσαν θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των ξένων.

Πηγή: www.in.gr

Το έργο των Ανθρώπων αγάπης στην Τανζανία

$
0
0

 

Το έργο των Ανθρωπων αγάπης στην Τανζανία ξεκίνησε το 2012.
Η Τανζανία είναι μια μεγάλη χώρα καταπράσινη, πανέμορφη, με μεγάλο φυσικό και ορυκτό πλούτο κι όμως με τους πιο φτωχούς ανθρώπους στον κόσμο.
Στην Τανζανία βοηθάμε το Ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως της Τανζανίας.
Aυτά τα παιδιά και αυτοί οι φτωχοί άνθρωποι αξίζουν την αγάπη μας.
Θα προσπαθήσουμε να μείνουμε κοντά τους.
Συνεργασία με την Οργάνωση "SANA"
http://www.karibusana.com
Εδώ κι ένα χρόνο έχει ξεκινήσει μια όμορφη συνεργασία μεταξύ των "Ανθρώπων αγάπης' με την οργάνωση "SANA" με έδρα το Saadani της Τανζανίας.
Ο Πρόεδρος της οργάνωσης "SANA" είναι ο Έλληνας Κώστας Κουκούλης.
Δημοτικό Σχολείο στο Saadani
Η "SANA" έχει δημιουργήσει ένα Δημοτικό Σχολείο στο Saadani που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο της Τανζανίας.
Οι "Άνθρωποι αγάπης" πρόσφεραν στο Σχολείο θρανία και κάποια δώρα για τα παιδιά: μολύβια, μαρκαδόρους, μπαλόνια κ.α.
Την 1η Ιανουαρίου 2012 έγιναν τα εγκαίνια του Σχολείου στο Saadani παρουσία του κ.Κουκούλη και της κ.Χατζήβεη.
Σκοπός των "Ανθρώπων αγάπης" και της οργάνωσης "SΑΝΑ" είναι η αδελφοποίηση του Σχολείου στο Saadani στην Τανζανίας με τη ΣΧΟΛΗ ΧΑΤΖΗΒΕΗ στην Ελλάδα.

http://www.lovepeople.gr/news/%CE%A4%CE%B1%CE%BD%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛ. ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ

$
0
0


 Την 12η Ιουνίου 2013 ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων μετέβη αεροπορικώς στην πρωτεύουσα του Κονγκό, Μπραζαβίλ, όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον κ. Ibrahim Mahoukou,Τεχνικό Σύμβουλο Εκπαιδεύσεως του Υπουργού Παιδείας, για την εξέλιξη της αρξαμένης διαδικασίας προς διαμόρφωση τελικής επισήμου συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας του Κονγκό και της τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για την δυνατότητα συστάσεως εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων εκ μέρους της Ιεράς Επισκοπής στην χώρα.

Αμέσως μετά, ο Θεοφιλέστατος επεσκέφθη την Εξοχ.κα.Emilienne Raoul, Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, για την διευθέτηση θεμάτων, αφορώντων στην εύρυθμη λειτουργία του Ορφανοτροφείου «Άγιος Ευστάθος» της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ.

Ακολούθως, κατόπιν προσκλήσεως, μετέβη στην Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Μπραζαβίλ και συναντήθη εθιμοτυπικώς με τον Σεβ.Αρχιεπίσκοπο κ.Ανατόλιο Milandou. Μετά το πέρας της συναντήσεως ο Θεοφιλ.Επίσκοπος επέστρεψε την έδρα της Επισκοπής, στη συμπρωτεύουσα Pointe Noire.
 
 
 

Η ελληνική παροικία στην Αίγυπτο

$
0
0



 ΚΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Συνοπτικό ιστορικό της αναπτυγμένης δραστηριότητας των Ελλήνων της Αιγύπτου από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Το παρακάτω άρθρο (αποσπάσματα) αυτό αποτελεί μια ομιλία του Τάκη Ευστρατιάδη στο εντευκτήριο της Ένωσης Ελλήνων Αιγύπτου και Μέσης Ανατολής στη Μελβούρ...νη στις 2 Μαΐου 2003 [1].

Η ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΠΑΡΟΙΚΊΑ ΣΤΗΝ ΑΊΓΥΠΤΟ
Σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς στην Αυστραλία είναι σήμερα μόνιμα εγκατεστημένοι περί τους πέντε με έξι χιλιάδες συμπατριώτες μας που ήλθα από την Αίγυπτο. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν παλιότερα οργανωμένοι εκεί σε μια δυναμικότατη παροικία, το ύψος της δραστηριότητας της οποίας δημιούργησε ορόσημο στην ιστορική εξέλιξη όλου του αποδημικού μας κόσμου.

Σε μια περίοδο λιγότερο από 150 χρόνια, η παροικία μας στην Αίγυπτο έφτιαξε μια μεγάλη σειρά:
• εντυπωσιακών, κοινωφελών ιδρυμάτων και
• ανέπτυξε ένα ιδιόμορφο τρόπο ζωής,
• με μια πνευματικότητα που είναι αδύνατο να μη τη νοσταλγούν όσοι την έζησαν.

Ό,τι έφτιαχνε η ελληνική παροικία στην Αίγυπτο, δεν ήταν μόνο για ικανοποίηση των δικών της εκεί ομογενών και για κάλυψη των αναγκών τους αλλά και για την ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ.

ΜΕ ΔΩΡΕΕΣ ΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ
1. έγινε η αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού σταδίου, χωρίς το οποίο δεν θα γινόταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896.
2. Κτίστηκε η Σχολή Ευελπίδων,
3. οι φυλακές της Αθήνας,
4. το Εφηβείο,
5. ναυπηγήθηκε το θωρηκτό που πήρε το όνομά του και κληροδοτήθηκαν 2,5 εκατομμύρια δραχμές στο πολεμικό ταμείο.

Ο ΜΠΕΝΑΚΗΣ
1. έφτιαξε το νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού,
2. το Παιδικό Άσυλο της Κηφισιάς,
3. το Προσφυγικό νοσοκομείο,
4. το Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο,
5. χρηματοδότησε το Ίδρυμα Περίθαλψης,
6. την Εθνική Πινακοθήκη,
7. την αεροπορική άμυνα,
8. τη βιβλιοθήκη Ψυχάρη και
9. τη βιβλιοθήκη της Βουλής,
10. το Κολέγιο Αθηνών
11. και πολλά άλλα ιδρύματα.

Ο ΒΑΣΣΑΝΗΣ
έκτισε τη ναυτική σχολή δοκίμων,

Ο ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΗΣ
την ομώνυμη σχολή,

Ο ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
το νοσοκομείο Βόλου

ΕΝΩ Ο ΚΟΤΣΙΚΑΣ
χρηματοδότησε πολλά από τα δημόσια κτίρια στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κάρυστο.

Η ελληνική παροικία στην Αλεξάνδρεια άρχισε να μεγαλώνει και να εδραιώνεται με την ίδρυση το 43 μ.Χ. της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας από τον Ευαγγελιστή Μάρκο, που άπλωσε το Χριστιανισμό και μεταξύ των Αιγυπτίων σε βαθμό που μετά το δεύτερο αιώνα, είχαμε και επισκόπους με αιγυπτιακά ονόματα. Τότε ιδρύθηκε και η κατηχητική σχολή που εξελίχθηκε στην περίφημη Αλεξανδρινή Θεολογική Σχολή.

Κάτι που ίσως λίγοι γνωρίζουν είναι ότι σαν ιδρυτής του Καΐρου το 970, της σημερινής δηλαδή πρωτεύουσας της Αιγύπτου, φέρεται ένας εξισλαμισμένος Έλληνας, ο Ελ Κατίμπ Ελ Ρούμι, που σημαίνει ο Ελ Κατίμπ ο Έλληνας (Ρούμι = Έλληνας).

Η μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά είναι από τα παλαιότερα ελληνικά μνημεία στην Αίγυπτο. Ιδρύθηκε από τον Ιουστινιανό τον 4οαιώνα και είναι από τις ελάχιστες ελληνικές παρουσίες στην Αίγυπτο κατά την περίοδο της αραβοκρατίας και της τουρκοκρατίας. Η Αγία Αικατερίνη μαρτύρησε στην Αλεξάνδρεια στις αρχές του 4ου αιώνα.

Το 1978 ο Ναπολέων επικύρωσε τα δικαιώματα της μονής και την έθεσε υπό την προστασία του, ανέλαβε μάλιστα την ανοικοδόμηση του βόρειου τείχους της που είχε γκρεμιστεί. Στη μονή υπάρχουν σημαντικές συλλογές εικόνων που καλύπτουν όλη τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, όπως υπάρχει και μια πλουσιότατη συλλογή χειρόγραφων, τα 2/3 από τα οποία είναι ελληνικά.

Το πολυτιμότερο είναι ο Σιναιτικός Κώδικας που περιείχε το ελληνικό κείμενο της Αγίας Γραφής, δυστυχώς όμως σήμερα υπάρχουν μόνο τρεις σελίδες, επειδή – όπως άλλωστε έγινε και με άλλους εθνικούς μας θησαυρούς – ένας Ρώσος κατάφερε και έκλεψε τα άλλα 43 φύλλα του Κώδικα, τα δώρισε στον Τσάρο της Ρωσίας και τελικά πουλήθηκαν στο Βρεταννικό Μουσείο, όπου υπάρχουν σήμερα.

Ο ναός και η μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια υπήρχαν από τον ένατο αιώνα, ενώ – σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις – είχε κτιστεί τον τέταρτο αιώνα στα ερείπια ενός άλλου αρχαίου ναού. Το αρχικό κτίσμα του Αγίου Σάββα έχει καταστραφεί και τη θέση του πήρε το νεότερο, που με τη σειρά του ανακαινίσθηκε το 1970.

Από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα όλη η ελληνική δραστηριότητα στην Αλεξάνδρεια συγκεντρώνονταν γύρω από το ναό, επειδή εκεί λειτουργούσε νοσοκομείο, σχολείο και ξενώνας.

Στο Κάιρο επί τουρκοκρατίας οι Έλληνες συγκεντρώνονταν γύρω από το ναό του Αγίου Μάρκου, δημιούργησαν μάλιστα και ελληνική συνοικία, τη λεγόμενη Χαρέτ Ελ Ρουμ. Ακόμη και σήμερα υπάρχει στην περιοχή η οδός Άτφετ Ελ Ρουμ που σημαίνει Σοκάκι των Ελλήνων.

Η ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο, με την έννοια που αντιλαμβανόμαστε σήμερα, άρχισε στα χρόνια του Μωχάμετ Άλη, που βασίλεψε στην Αίγυπτο σαν αντιβασιλέας του Σουλτάνου στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα και που, μετά την αποχώρηση των Γάλλων, συνέβαλε πολύ στην ανάπτυξη της χώρας του.

Ο Μωχάμετ Άλη γεννήθηκε στην Καβάλα. Μεταξύ των γνωριμιών του ήταν και ο Μιχαήλ Τοσίτσας που του είχε δανείσει ένα χρηματικό ποσό, με το οποίο ο Μωχάμετ Άλη ξεκίνησε την κατοπινά καλή οικονομική του κατάσταση.

Ο Τοσίτσας είχε αρχίσει τις εμπορικές του δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη, τις επέκτεινε στην Αίγυπτο, στη Μάλτα και στην Ιταλία και, το 1820, εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια όπου δημιούργησε μια κολοσσιαία περιουσία.

Ο Μωχάμε Άλη τον διόρισε διαχειριστή των απέραντων εκτάσεών του, αργότερα δε του παραχώρησε μια μεγάλη έκταση για την καλλιέργεια βάμβακος. Ένθερμος φιλέλληνας ο Μωχάμετ Άλη χρησιμοποίησε τους Έλληνες σαν συμβούλους του, ανέθετε δε σε Έλληνες επιστήμονες την ευθύνη των διαφόρων ιδρυμάτων της χώρας, γεγονός φυσικά που επέτρεπε σε πολλούς συμπατριώτες μας να διακριθούν.

Ο Τοσίτσας διορίστηκε και πρώτος Έλληνας Πρόξενος στην Αίγυπτο, το 1833 και επί Όθωνος, αργότερα δε έγινε Γενικός Πρόξενος.

Τον Απρίλη του 1843 οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας, σε γενική τους συνέλευση αποφάσισαν την ίδρυση Ελληνικής Κοινότητας με δωδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο και με πρώτο Πρόεδρο τον Τοσίτσα, που στα επόμενα χρόνια τον διαδέχθηκαν σημαντικές προσωπικότητες του Ελληνισμού σαν το Θεόδωρο Ράλλη και το Γεώργιο Αβέρωφ.

Η Κοινότητα Καΐρου ιδρύθηκε το 1856 με πρωτοβουλία του Πατριαρχείου, γι’ αυτό και η Κοινότητα αρχικά ήταν ομόθρησκη κι όχι ομογενής, μέλη της δηλαδή μπορούσαν να γίνουν οποιοιδήποτε ορθόδοξοι, αδιάφορα αν ήταν Έλληνες το γένος, κάτι που ταλαιπώρησε την Κοινότητα επί σχεδόν μισό αιώνα, έως ότου το 1904 έγινε καθαρά ελληνική παρά την αντίδραση του τότε Πατριάρχη.

Με την αρχική ίδρυση της Κοινότητας στην Αλεξάνδρεια το 1856, άρχισε να λειτουργεί και το πρώτο ελληνικό κοινοτικό εκπαιδευτήριο στην Αίγυπτο, η Τοσιτσαία Σχολή, ενώ προηγούμενα υπήρχαν κάποια πατριαρχικά σχολεία στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια.

Ύστερα από τις πρώτες φυσιολογικές ανησυχίες η Κοινότητα στην Αλεξάνδρεια άρχισε την ανοδική της πορεία που την κατέστησε το προπύργιο της ελληνικής δραστηριότητας στην Αίγυπτο.

Για να σχηματισθεί μια έστω και αόριστη εντύπωση για το δυναμισμό των Αιγυπτιωτών να πούμε ότι οι ορθόδοξοι ναοί μας στην Αίγυπτο ήταν σίγουρα από τους μεγαλύτερους και του περικαλέστερους οπουδήποτε. Τα Κοινοτικά κοιμητήρια μπορούσαν να συναγωνιστούν σε ομορφιά, τάξη και τέχνη μνημεία τα πιο καλαίσθητα και ιστορικά κοιμητήρια της Ευρώπης, τα δε σχολεία ήταν περίφημα σε όλη την Ελλάδα για την απόδοσή τους.

Στα κοινοτικά σχολεία της Αλεξάνδρειας το 1920 φοιτούσαν 3700 μαθητές με την καθοδήγηση 93 δασκάλων και καθηγητών. Εκτός από τα κλασσικά εκπαιδευτήρια υπήρχαν και:
1. ανώτατο παρθεναγωγείο που λειτουργούσε σαν οικονομική κι εμπορική σχολή θηλέων,
2. ημερήσια και νυχτερινή επαγγελματική σχολή,
3. νυχτερινές σχολές ξένων γλωσσών,
4. σχολές ραπτικής και κοπτικής κ.ά.
5. Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, πρώην Μπενάκειο Ορφανοτροφείο

Πάμπολλα και τα ορφανοτροφεία, τα γηροκομεία και τα άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα, σχεδόν όλα από τα οποία ήταν δημιουργήματα από ευεργεσίες πλούσιων ομογενών που θα έλεγε κανείς συναγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποιο θα ευεργετούσε τους συμπατριώτες μας καλύτερα.

Έτσι υπήρχε το:
1. Μπενάκειο ορφανοτροφείο,
2. το Κονισκέρειο,
3. το Σπετσεροπούλειο,
4. το Αντωνιάδειο γηροκομείο κ.ά.

Μόνο το Σπετσεροπούλειο είχε δυναμικότητα 300 τροφίμων. Μαζί μ’ αυτά υπήρχαν και άλλα που τα φρόντιζαν σύλλογοι, αδελφότητες ή επιτροπές ιδιωτών, το «Μικρό Άσυλο», το «Άσυλο των Απόρων Αρρένων», η «Μάννα» κ.ά.

Αντίθετα με τις εντυπώσεις που ίσως υπάρχουν, ο Ελληνισμός της Αιγύπτου είχε μεν μερικούς υπερπλούσιους, το μεγαλύτερο όμως μέρος του ελληνικού πληθυσμού αποτελούνταν από βιοπαλαιστές με πάρα πολλούς άπορους.

Δεν ήταν λίγα τα σχολικά και τα άλλου είδους συσσίτια που λειτουργούσαν για να προσφέρουν βασικά φαγητά στους τροφίμους τους. «Στην πόλη που εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα, το Πορτ-Σάιτ, με ελληνικό πληθυσμό, στα καλά του χρόνια, 14 χιλιάδων στο σχολικό συσσίτιο έτρωγαν περί τα 80 με 100 παιδιά απόρων οικογενειών.»

Το πραγματικό ΚΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Είναι βέβαια κατανοητό ότι μιλάμε για κανονικά τακτικά ημερήσια σχολεία.

• Οι σχολικές γιορτές,
• οι απίστευτης εκτέλεσης γυμναστικές επιδείξεις,
• η πειθαρχία,
• το υψηλό φρόνημα του διδακτικού προσωπικού και
• η αυστηρότητα με την οποία επιβάλλονταν ο σεβασμός για όλα,
• είχαν καθιερωθεί σαν ρουτίνα, σαν μόνιμη κατάσταση στην αιγυπτιώτικη καθημερινότητα.

H Σαλβάγειος Επαγγελματική Σχολή Αλεξανδρείας
Όπως και στα ορφανοτροφεία και στα γηροκομεία και πολλά από τα σχολικά κτήρια ήταν από δωρεές παροικιακών ευεργετών, που τους έδιναν τα ονόματά τους. Έτσι υπήρχε η:

1. Σαλβάγειος Επαγγελματική και αργότερα Εμπορική Σχολή,
2. η Φαμιλειάδιος Δημοτική Σχολή,
3. το Αβερώφειο Γυμνάσιο,
4. η Τοσιτσαία,
5. η Πρατσίκειος,
6. η Ξενάκειος,
7. η Ζερμπίνειος,
8. η Αμπέτειος,
9. η Κοκκινάρειος κ.ά.

Εκτός από τα σχολεία, τα γηροκομεία, τα ορφανοτροφεία και τα άλλα ευαγή ιδρύματα, οι παροικίες μας στην Αίγυπτο προσέδωσαν ιδιαίτερη προσοχή και στην ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ. Η ελληνική ιατρική της Αιγύπτου έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Ο Ηρόφιλος κι ο Ερασίστρατος συνέβαλαν στο να γίνει η Αλεξάνδρεια κέντρο ιατρικών σπουδών. Ο Ηρόφιλος χρησιμοποίησε σε μεγάλη κλίμακα τα ιατρικά πειράματα ενώ ο Ερασίστρατος θεωρείται ο πατέρας της συγκριτικής ανατομίας και ο πρώτος που μελέτησε το νευρικό σύστημα.

Η αλεξανδρινή σχολή του 4ου αιώνα μ.Χ. ξέφυγε από τις θρησκευτικές αντιλήψεις γύρω από τα θέματα ζωής και θανάτου και κατέστησε την ιατρική σωστή επιστήμη. Με τη διάδοση του Χριστιανισμού ιδρύθηκαν νοσοκομεία από μοναχούς. Τον 3ο αιώνα σχεδόν όλες οι εκκλησίες είχαν και ένα διαμέρισμα, το «Ξενοδοχείο», όπου οι καλόγεροι εκτελούσαν χρέη ιατρών και νοσοκόμων.

Οι Άγιοι Ανάργυροι που ασκούσαν ιατρική είχαν το δικό τους νοσοκομειακό κέντρο στο σημερινό Αμπουκίρ.

Το 1812 κτίστηκε ένα «Νοσοκομείο των Γραικών» όπως ονομάστηκε, που λειτούργησε ως το 1870. Δώδεκα χρόνια αργότερα άρχισε να λειτουργεί το γνωστό σαν Παλαιό Νοσοκομείο, Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΡΑΝΟ ΠΟΥ ΑΠΕΦΕΡΕ ΤΟ 1824 ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΧΡΥΣΑ ΦΡΑΓΚΑ. Σ’ αυτό το νοσοκομείο ο Ρόμπερντ Κωχ ανακάλυψε το μικρόβιο της χολέρας στη μεγάλη επιδημία του 1883.

Γύρω στα 1930 άρχισε να γίνεται εντατική η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου ελληνικού νοσοκομείου κι ο μεγάλος Αιγυπτιώτης κι εθνικός ευεργέτης Θεοχάρης Κότσικας πρόσφερε αρχικά 60 χιλιάδες λίρες κι αργότερα άλλες 50 χιλιάδες για ν’ ανεγερθεί το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ που πήρε και το όνομά του. Η συνολική δαπάνη για την ανέγερση του Κοτσικείου έφθασε τις 250 χιλιάδες λίρες.

Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το Κοτσίκειο τέθηκε στη διάθεση της ελληνικής αεράμυνας ενώ σ’ ένα περίπτερό του με δύναμη 250 κλινών λειτούργησε και το αυστραλιανό νοσοκομείο.

Πολύ χαρακτηριστικό της νοοτροπίας του Αιγυπτιώτη Έλληνα ήταν ότι όλοι οι Έλληνες γιατροί στην Αλεξάνδρεια υπηρετούσαν στο Κοτσίκειο μια μέρα την εβδομάδα χωρίς να πληρώνονται.

Η διατήρηση του νοσοκομείου ήταν πάντα οικονομικά δυσβάσταχτη, δεδομένου ότι σ’ αυτό νοσηλεύονταν οι πολλοί άποροι της παροικίας. Όταν δε η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε την επιχορήγησή του, το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΤΟ 1965 ΣΤΟ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 300 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΩΝ ΛΙΡΩΝ, ποσό που δεν κάλυπτε ούτε το 23 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων οικόπεδό του!!!!

Στο Κάιρο σαν νοσοκομείο αρχικά χρησίμευε η μονή του Αγίου Γεωργίου αλλά το 1856, με τη σύσταση της εκεί Ελληνικής Κοινότητας, αποφασίστηκε η ίδρυση ενός νοσοκομείου που διατηρήθηκε ως το 1870 κι αντικαταστάθηκε με άλλο που κτίστηκε με μια μεγάλη δωρεά του Αχιλλόπουλου και που συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Η έμφαση που οι Αιγυπτιώτες προσέδωσαν στην πνευματική και καλλιτεχνική τους δραστηριότητα ήταν σίγουρα χωρίς προηγούμενο. Εκτός από τα μεγάλα ονόματα του Καβάφη, της Πηνελόπης Δέλτα, του Κώστα Παρθένη και άλλων πασίγνωστων λογοτεχνών και καλλιτεχνών, οι παροικίες της Αιγύπτου χάρισαν στο πανελλήνιο μια μεγάλη σειρά από αξιοπρόσεκτους λάτρες του πνεύματος και της τέχνης.

Βιβλιοθήκες υπήρχαν παντού. Η αλεξανδρινή βιβλιοθήκη που είχε αρχίσει να λειτουργεί το 1856, είχε πριν λίγα χρόνια 25 χιλιάδες τόμους. Πρόσφατα εκδόθηκε ένας κατάλογος των ελληνικών βιβλίων που κυκλοφόρησαν στην Αίγυπτο που από μόνος του αποτελεί ένα ολόκληρο τόμο.

Δεκάδες και τα λογοτεχνικά, φιλολογικά και φιλοτεχνικά περιοδικά που κυκλοφορούσαν. Το ίδιο και οι εφημερίδες. Ο «Ταχυδρόμος» της Αλεξάνδρειας είχε καθημερινή κυκλοφορία 12 χιλιάδων φύλλων, ενώ η Κυριακάτική του έκδοση πουλούσε 17 χιλιάδες φύλλα.

Όταν τον Μάιο του 1985 καταστράφηκε το κτήριό του, ο Ταχυδρόμος διένυε το 106ο έτος της έκδοσής του αλλά η κυκλοφορία του μόλις έφθανε τις τέσσερις-πέντε εκατοντάδες φύλλα.

Με τον επαναπατρισμό τα τελευταία χρόνια ενός μεγάλου αριθμού Αιγυπτιωτών και τη συσπείρωσή τους γύρω από το Σύνδεσμό τους στην Αθήνα, συγκεντρώθηκε μια αξιόλογη ποσότητα υλικού, κυρίως από το μεγάλο αρχείο του Δημήτρη Χαριτάτου, που αποτέλεσε τον πυρήνα του ιστορικού τους αρχείου.

Αξίζει ίσως ν’ αναφερθούμε και στην επίδοση των παροικιών μας της Αιγύπτου και στον αθλητισμό και να πούμε ότι έκτός από τους καλούς και άριστα οργανωμένους αθλητικούς συλλόγους στις διάφορες πόλεις υπήρχαν κι οι ναυτικοί όμιλοι που πάντα διέπρεπαν. ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΒΟΛΕΪ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑΣ ΟΚΤΩ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΚΤΩ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ.

ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 1948 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΔΟ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΙΝΗ ΣΤΟ ΜΗΚΟΣ. Είχε δε επιλεγεί για συμμετοχή ΣΤΑ 100 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ Ο ΕΔΩ ΣΥΜΠΑΡΟΙΚΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕΑΜΑ ΠΕΤΡΟΣ ΚΙΡΜΟΣ.

Αυτό που έχει παραγνωριστεί από την ιστορία είναι ότι Η ΙΔΕΑ ΓΙ’ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, στην πραγματικότητα ΑΝΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΆΓΓΕΛΟ ΒΟΛΑΝΑΚΗ. Εκείνος ήταν που πρότεινε αρχικά τη διοργάνωση των Αγώνων στην τότε ελληνική κυβέρνηση αφότου έπεισε το φίλο του Ντε Κουμπερτέν να χρησιμοποιήσει το κύρος του για να παροτρύνει τις άλλες χώρες και που ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΒΕΡΩΦ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.

Όσο για τον ελληνικό προσκοπισμό στην Αίγυπτο, φτάνει να πούμε ότι σχεδόν ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ.

Ο Έλληνας της Αιγύπτου ήταν πάνω απ’ όλα Έλληνας! Το εθνικό του φρόνημα ήταν πάντα άψογο και ποτέ δεν επιδέχονταν αμφισβητήσεις. Οι Αιγυπτιώτες συμπαραστάθηκαν την πατρίδα όσο ίσως καμιά άλλη αποδημική μας παροικία. Στους Βαλκανικούς πολέμους, στον πρώτο και στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι Έλληνες της Αιγύπτου ήταν πάντα στο πλευρό της πατρίδας.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή 20 χιλιάδες πρόσφυγες κατέφυγαν στην Αίγυπτο, όπου βρήκαν περίθαλψη και προστασία από τις ελληνικές κοινότητες ενώ στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο 7 χιλιάδες Αιγυπτιώτες κατατάχθηκαν στον ελληνικό στρατό, οι περισσότεροι εθελοντικά. 142 απ’ αυτούς δεν γύρισαν ποτέ!

Χιλιάδες ήταν τα δέματα που ετοίμαζαν οι Ελληνίδες της Αιγύπτου για τη «Φανέλα του Έλληνα Στρατιώτη» που με την παρουσία του ελληνικού στρατού στην Αίγυπτο, εύρισκε αναψυχή και ανακούφιση στα λεγόμενα «Σπίτια του Ναύτη» και «Στέγες του Στρατιώτη».

Όταν άρχισε η ανασυγκρότηση της πατρίδας μας μετά τον πόλεμο, η οικονομική συμβολή των Αιγυπτιωτών ξεπέρασε τα δυόμισι εκατομμύρια λίρες.

Δεν είναι δυνατό να μην αναφερθώ και σε δυο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του κύρους και της υπόστασης των ελληνικών κοινοτήτων μας στην Αίγυπτο:

Το πρώτο ότι στα χρόνια των λεγόμενων διεθνώς διπλωματικών διομολογήσεων λειτουργούσαν στα πλαίσια των κοινοτήτων μας δικαστήρια και κακουργοδικεία στα οποία Έλληνες νομικοί εκδίκαζαν τα παραπτώματα των συμπατριωτών μας και τους επέβαλαν αυτοί ποινές. Οι ομογενείς μας, δηλαδή, στην Αίγυπτο δικάζονταν από τα κοινοτικά δικαστήρια και όχι από τα δικαστήρια της χώρας.

Το δεύτερο ότι με κοινοτικές ενέργειες επιτεύχθηκε όλοι οι Έλληνες να προσφέρουν υποχρεωτικά σε ειδικά ταμεία στις προξενικές μας αρχές κάποιο ποσοστό από τις προσωπικές τους οικονομικές αποδοχές που διατίθενταν για τις ανάγκες των ίδιων των παροικιών. Τα χρήματα αυτά που ονομάζονταν «διαμονητήρια», έπρεπε να τα πληρώνουν όλοι πριν τους εξυπηρετούσαν τα Προξενεία μας.

Τα πρώτα σύννεφα για το μέλλον των παροικιών μας στην Αίγυπτο άρχισαν να φαίνονται μετά την περιβόητη συνθήκη του Μοντρέ το 1937 που κατάργησε τις διεθνείς συμβάσεις των Διομολογήσεων, αφαιρώντας έτσι πολλά από τα δικαιώματα που είχαν οι κοινότητες.

Τότε ουσιαστικά άρχισαν τα πρώτα, έστω αόριστα, προβλήματα της παρακμής στη χώρα όλων των ξένων, η αυστηρότητα της εφαρμογής των οποίων επιβλήθηκε με τους νόμους του 1949.

Ο Ελληνισμός της Αιγύπτου άρχισε να ταρακουνιέται για τα καλά. Συγκροτήθηκαν πανκοινοτικά συνέδρια και υποβλήθηκαν υπομνήματα που ζητούσαν την περιφρούρηση των ελληνικών περιουσιών, με το ελληνικό δημόσιο να είναι ο φυσικός τους κληρονόμος.

Η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να δείχνει κάποιο ενδιαφέρον και οι πρώτες μελέτες και πρακτικές λύσεις φάνηκε ότι ίσως θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Οι πρώτες ελπίδες για έστω και προσωρινή διάσωση του ελληνικού στοιχείου έφερναν κάποια αισιοδοξία.

Ο τότε Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο, Τριανταφυλλίδης, με προσωπικές του έντονες παροτρύνσεις στην ελληνική κυβέρνηση, κατάφερε να διατηρεί το ενδιαφέρον της. Σε μια όμως από τις εκθέσεις του ζητούσε να γίνει κάποια κατάταξη στις προτεραιότητες για διάσωση όσων είχαμε κι επειδή ένα μέρος της πατριαρχικής περιουσίας δεν περιλαμβάνονταν στις πιο βασικές και τις πιο άμεσες από τις προτεραιότητες αυτές, ο Πατριάρχης απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση την απομάκρυνση του Πρέσβη και την πέτυχε.

Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος με συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για τις εσωτερικές μας διαφορές ενώ η βασική και ζωτική υπόθεση της ουσιαστικής και πρακτικής σωτηρίας του Ελληνισμού παραμερίστηκε. Το ύψιστης σημασίας αυτό ζήτημα για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου πέρασε στα δευτερεύοντα της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Ύστερα ήρθε η αιγυπτιακή στρατιωτική σοσιαλιστική επανάσταση του 1952 που αποτέλειωσε το κακό, επιταχύνοντας τη διαρροή. Επήλθε γενική σύγχυση, η εμπιστοσύνη χάθηκε και κανένας πια δεν μπορούσε να ήταν βέβαιος για το τι θα επακολουθούσε.

Η εθνικοποίηση των πάντων απορρόφησε τις ελληνικές ιδιωτικές περιουσίες. Συμπατριώτες μας με προσωπικές περιουσίες που στο σύνολό τους ξεπερνούσαν τον εθνικό προϋπολογισμό της Ελλάδας, βρέθηκαν άφραγκοι με τις κατασχέσεις που τους έγιναν. Συμπατριώτες μας επιχειρηματίες με εκατοντάδες υπαλλήλους στις επιχειρήσεις τους υποχρεώθηκαν την ημέρα της εθνικοποίησης να επιστρέψουν στα σπίτια τους περπατώντας, επειδή το κράτος είχε κατασχέσει και αυτά ακόμη τ’ αυτοκίνητά τους.

Οι κοινότητες έπρεπε πια να προσαρμοστούν με τις νέες συνθήκες. Η ελληνική δραστηριότητα περιορίστηκε στο ελάχιστο με πολύ γρήγορο ρυθμό. Ο Ελληνισμός της Αιγύπτου που το 1952 αριθμούσε 134 χιλιάδες μειώθηκε το 1972 σε 15 χιλιάδες.

Σήμερα λιγότεροι από χίλιοι δικοί μας σε όλη την Αίγυπτο αγωνίζονται να επιζήσουν, οι τυχεροί απ’ αυτούς έχουν τώρα αιγυπτιακή υπηκοότητα ενώ άλλοι είναι γόνοι μικτών γάμων.

Πρόσφατα χαρακτηρίστηκε σαν μεγάλη επιτυχία που 27 από αυτούς κέρδισαν επιτέλους το δικαίωμα μόνιμης εργασίας στη χώρα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Κι όλοι αυτοί είναι αδύνατο να μη νιώθουν μια μεγάλη πίκρα, ξέροντας ότι εκείνοι ζουν σε τέτοιες συνθήκες ενώ στην Ελλάδα είναι εγκατεστημένοι πολλές χιλιάδες Αιγύπτιοι.

Τα 12 χιλιάδες Ελληνόπουλα που το 1952 φοιτούσαν στα 84 ελληνικά σχολεία σε διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης, σήμερα μειώθηκαν σε 50 παιδιά στην Αλεξάνδρεια και σε καμιά εικοσαριά στο Κάιρο. Τα παιδιά αυτά των ελληνικών σχολείων πρέπει να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις για να εισαχθούν στα αιγυπτιακά πανεπιστήμια, αφού όμως καταβάλλουν ένα δυσανάλογα υψηλό χρηματικό ποσό διδάκτρων και χωρίς να δικαιούνται αργότερα άδεια εξάσκησης του επαγγέλματός τους.

Αναπάντητο θα μείνει το ερώτημα – «Άραγε η συρρίκνωση του Ελληνισμού της Αιγύπτου ήταν αποκλειστικά αποτέλεσμα των περιοριστικών αιγυπτιακών νόμων ή ίσως τα πράγματα να ήταν κάπως λιγότερο τραγικά αν δεν υπήρχε:

Η ΑΜΕΡΙΜΝΗΣΙΑ ΚΑΙ
Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ
Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΛΕΥΡΑΣ»;
 

Τρία -διαχρονικά- βίντεο για την Αλεξάνδρεια...

$
0
0
Η εκπομπή «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΙ» είναι ένα οδοιπορικό στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προς τιμήν του εθνικού Ευεργέτη ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΒΕΡΩΦ. Η πόλη ιδρύθηκε από το Μέγα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, υπήρξε το σπουδαιότερο λιμάνι κατά την Αρχαιότητα και μια σημαντική κοιτίδα πολιτισμού. Η αναδρομή ξεκινά με τους κυριότερους σταθμούς της ιστορίας της πόλης και τους βασικότερους πρωταγωνιστές της. Συνεχίζεται με περιήγηση σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ δίνεται έμφαση στην αρχιτεκτονική των τάφων. Παράλληλα, προβάλλεται ο τάφος του ποιητή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ, η πλατεία του ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΗ, το Αβερώφειο Παρθεναγωγείο, το Αβερώφειο Γυμνάσιο και Λύκειο. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην προφορά του μεγάλου αυτού πατριώτη, ο οποίος διετέλεσε και Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ. Κατά τη θητεία του η Κοινότητα γνώρισε μεγάλη ακμή και άνθηση. Επίσης, επισημαίνεται η μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων της ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, το υψηλό βιοτικό και μορφωτικό τους επίπεδο και η αρμονική συνύπαρξη τους με τους Αιγύπτιους. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι των διάφορων πολιτιστικών ιδρυμάτων περιγράφουν τους στόχους, τη δράση τους, τα προβλήματα και τις δυσκολίες λειτουργίας του. Τέλος, ο μακαριστός Πατριάρχης ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Πέτρος μιλάει για την κατάσταση των Ορθόδοξου ποιμνίου, τη συρρίκνωση του αριθμού του, την αξία του πνευματικού έργου του...

Αλεξανδρείας Θεόδωρος: “Η Kύπρος ενωμένη θα τα καταφέρει»

$
0
0
από το Γραφείο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα















amen.gr

Επί τη ευκαιρία της ολιγοήμερης επίσκεψης του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ. Θεοδώρου Β’ στην  Κύπρο για να τελέσει το μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ευέλθωνος Χαραλάμπους, πρωτεργάτης του Ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρικανική ήπειρο, είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους Υπουργούς Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη και Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάκη Μητσόπουλο. 
Ο Μακαριώτατος ενημερώθηκε για την υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο, για το Εθνικό θέμα και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα ο Ελληνισμός δοκιμάζεται παντού και μόνο με την ενότητα όλων μας θα πάμε μπροστά». Διαβεβαίωσε του Υπουργούς ότι το Πατριαρχείο στηρίζει τον δίκαιο αγώνα του Λαού της Κύπρου για την απελευθέρωση των κατεχομένων περιοχών του νησιού, υπογραμμίζοντας ότι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που  μαστίζει τώρα και την Μεγαλόνησο ότι «η Κύπρος ενωμένη θα τα καταφέρει».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειές σε συνεργασία με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο για την προστασία των χριστιανών στην Μέση Ανατολή, μετά μάλιστα από την πρόσφατη επίσκεψη τους στον Λίβανο. Επίσης τους ενημέρωσε για το Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου στις 52 χώρες της Αφρικανικής ηπείρου, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στην καταπολέμηση της φτώχειας και τη δυνατότητα για ίσες ευκαιρίες μόρφωσης και υγείας στα άπορα και ορφανά παιδιά της Αφρικής. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους εκατοντάδες εθελοντές της αγάπης και της προσφοράς, που σε πολύ δύσκολες εποχές συνεχίζουν να στηρίζουν το έργο του Πατριαρχείου.
Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με την Πρέσβυ της Αιγύπτου η οποία αναχωρεί για το Βελιγράδι. Κατά την διάρκεια της συνάντησής συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Αίγυπτο και το Πατριαρχείο.
Ιδιαίτερη χαρά έδωσε στον Πατριάρχη η συνάντησή του με αρκετούς ομογενείς από την Νότιο Αφρική, οι οποίοι μεταξύ άλλων εξέφρασαν την χαρά τους και την συμπαράστασή τους στην προσπάθεια του Πατριάρχη να ιδρύσει στην Κύπρο πνευματική εστία συγκέντρωσης των εξ Αφρικής επαναπατρισθέντων ελλήνων Κυπρίων.
Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο κ.κ. Θεόδωρο Β’ συνοδεύουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε Σεραφείμ και Γουϊνέας Γεώργιος, ως επίσης και ο Πατριαρχικός Έξαρχος στην Κύπρο Αιδ. π. Αθηνόδωρος.

http://www.amen.gr/article14279

Το νέο ιατρείο στη Μαδαγασκάρη

$
0
0
Από την Ενοριακή Νεανική Εστία του Ι. Ναού Αγ. Ελευθερίου οδού Αχαρνών:

Madagaskari 1


Madagaskari 6


"Το νέο ιατρείο στην Μαδαγασκάρη της Ενοριακής Νεανικής Εστίας του Ι. Ναού Αγ. Ελευθερίου οδού Αχαρνών που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από δωρεές ευλαβών πιστών και μελών του Ορθοδόξου Ιεραποστολικού Σωματείου "Παναγία η Κοσμοσώτειρα".
Η πορεία της Ορθοδόξου Ιεραποστολής στη μακρυνή Μαδαγασκάρη συνεχίζεται.
Συνεχίζουμε μαζί. Σε περιμένουμε..."


Περισσότερα...  http://www.orthmad.gr/node/3105


 

2η αποστολή στην Ουγκάντα από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής

$
0
0
 Από την "Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Μπουσούγκιου στην Ουγκάντα"

"Μία αποστολή οργανώνουμε για το καλοκαίρι του 2013 και για δύο μήνες, στην Ουγκάντα από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής.Σκοπός μας με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καμπάλλας και πάσης Ουγκάντας κυρίου  Ιωνά,,και  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  πρώην Πειραιώς κ.Καλλινίκου, να τοποθετήσουμε θεμέλιο λίθο στο χωριό Λουγκουζί και να ξεκινήσουμε την ανέγερση του  Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος. Εκεί έχουμε δημιουργήσει έναν κύκλο 70 κατηχουμένων των οποίων σκοπεύουμε να οργανώσουμε καλύτερα την κατήχησή τους και να τους βαπτίσουμε.Σκοπεύουμε  ακόμη να χτίσουμε μικρό ξενώνα και αποθήκη.

Παράλληλα θα κάνουμε πρώτα ο Θεός, επισκέψεις και ομιλίες με κατηχήσεις και προβολές σε ενορίες και Ιεραποστολές σε όλη τη διάρκεια της παραμονής  μας.Στα σχέδιά μας ακόμη είναι επίσκεψη στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα για βοήθεια και προσφορά  στην εκεί Ιεραποστολή και τον επίσκοπο Ιννοκέντιο Μπιακαντόντα.
Στην περιοχή Μπουσούγκιου της Ουγκάντας, που βρίσκεται η Ιεραποστολή μας σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε την ανέγερση του Ιατρείου μας και τη δημιουργία μικρού ξενώνα  και αποθήκης για το φύλακα της Ιεραποστολής.Παράλληλα θα δημιουργήσουμε μικρή φάρμα με ζώα για τις ανάγκες της Ιεραποστολής.
Μαζί μας έρχονται σε αυτήν την αποστολή, μία νοσηλεύτρια ,μία φοιτήτρια ιατρικής και μία φοιτήτρια παιδαγωγικής, που θα βοηθήσουν και στην κατήχηση κυρίως των παιδιών.
Επικαλούμεθα τη χάρη του Θεού και τις προσευχές σας .Κάθε  βοήθεια ,όσο μικρή και αν είναι ,γίνεται πάντα πολύτιμη και σημαντική.Σας ευχαριστούμε πολύ.
Για την αποστολή χρηματικής βοήθειας :
Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής τ.Θ.49 -19014 Καπανδρίτι
(Για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Ουγκάντας)
Ακόμη στην κατάθεση του ιερέως της ιεραποστολής.
NYOMBI GEORGE
Λογαριασμός για την Ελλάδα G.R.5505400510000411788011018
1)Καταθέσεις σε καταστήματα PROBANK
2)αταθέσεις σε καταστήματα άλλων τραπεζών μέσω εμβασμάτων.
Γίνε συνεργάτης της Ιεραποστολής μας.Την φλόγα που άναψε μην αφήσεις να σβήσει..."
 

Ζιμπάμπουε Σεραφείμ: Οι Πατέρες της Εκκλησίας... έγιναν φωτεινά παραδείγματα για όλους μας!

$
0
0

 

Του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη
15 Ιουνίου 2013
Aυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη στην ιερή μνήμη των 318 θεοφόρων Πατέρων της Εκκλησίας που συμμετείχαν στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας το 325 μ. Χ. για να επιβεβαιώσουν βασικές διδασκαλίες της Εκκλησίας μας που έχουν σχέση με την εν Χριστώ σωτηρία μας. Οι βασικές αυτές αρχές τονίζονται μέσα από τα πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως μας, το γνωστό «Πιστεύω», που συνεχίζουμε μέχρι σήμερα όλοι οι Χριστιανοί να επαναλαμβάνουμε με φόβο Θεού για να τονίζουμε την πίστη μας στον Θεό Πατέρα ως το Δημιουργό του κόσμου και στον Ιησού Χριστόν ως τον Μονογενή του Υιόν που ήλθε στον κόσμο για να μας σώσει από την αμαρτία και τον θάνατον και να μας οδηγήσει στον Παράδεισον.
Γενικότερα όταν μιλάμε για τους Πατέρες της Εκκλησίας, εννοούμε όσους εκ των κληρικών της Εκκλησίας μας διακρίθησαν σε αγιότητα, οσιότητα και στην διαποίμανση των πιστών. Εννοούμε δηλαδή τους κληρικούς μας που αναλαμβάνουν με επιτυχία την ποιμαντική ευθύνη της πνευματικής προκοπής των πιστών.
Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας με την ποιμαντική τους φροντίδα και με τον ασκητικό τους αγώνα αγίασαν και έγιναν φωτεινά παραδείγματα για όλους μας. Με το έργο τους οι Πατέρες εξηγούσαν το Λόγο του Θεού, ερμήνευαν το Πρόσωπο και το έργο του Ιησού Χριστού υπογραμμίζοντας την αγία Γραφή ώστε να γνωρίζουν οι πιστοί την αλήθεια για να προκόπτουν πνευματικά. Αντίκρουαν με τον προφορικό και τον γραπτόν λόγον τις ύποπτες και τις εσφαλμένες γνώμες και αντιλήψεις διαφόρων αιρετικών και σχισματικών. Έτσι οι Πατέρες της Εκκλησίας είναι φορείς και εκφραστές της αλήθειας που είναι διατυπωμένη στην Αγία Γραφή και στην Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας. Εκφράζουν την αλήθεια της Παραδόσεως στη γλώσσα της εποχής και μέσω της ιδιομορφίας των ανθρώπων για να είναι κατανοητοί.
Όλοι οι Πατέρες της Εκκλησίας ζούσαν και γνώριζαν το θύραθεν πνευματικό κλίμα της εποχής τους χρησιμοποιώντας το αριστοτεχνικά μέσα στην Θεολογία τους για να εκφράσουν τις αλήθειες της Εκκλησίας μας. Πρόκειται περί του είδους της σχέσεως Εκκλησίας και κόσμου. Και το είδος που εφάρμοσαν οι Πατέρες είναι η πρόσληψη του κόσμου από την Εκκλησία. Το αντίθετο αυτού του είδους είναι η εκκοσμίκευση, η πρόσληψη δηλαδή της Εκκλησίας από τον κόσμο, όταν δηλαδή η Εκκλησία γίνεται κοσμική με κίνδυνο να απολέσει τον πνευματικό και σωτηριολογικό χαρακτήρα της. Αντίθετα όταν έχουμε πρόσληψη του κόσμου από την Εκκλησία τότε ο κόσμος γίνεται Εκκλησία, τότε ο κόσμος αγιοποιείται και σώζεται. Όταν όμως συναντούμε το φαινόμενο της εκκοσμίκευσης, τη πρόσληψη δηλαδή της Εκκλησίας από τον κόσμο, τότε η Εκκλησία γίνεται κόσμος, γίνεται κοσμική με κίνδυνο τη διάλυσή της.
Εκεί που έχουμε πρόσληψη του κόσμου από την Εκκλησία πορεύεται η Ορθοδοξία, και εκεί που έχουμε πρόσληψη της Εκκλησίας από τον κόσμο πορεύεται, το σχίσμα, η κακοδοξία και τελικά η αίρεση. Οι Πατέρες της Εκκλησίας δημιούργησαν ως εμπνευσμένοι διαμορφωτές τη Θεολογία, το φρόνημα και το ήθος της Εκκλησίας και του Χριστιανισμού.
Οι Πατέρες της Εκκλησίας εκπροσωπούν και εκφράζουν τη νέα πνευματική πραγματικότητα, η οποία εμφανίσθηκε με την ενανθρώπιση του θείου Λόγου και συνεκλόνισε και μεταστοιχείωσε πραγματικά σε μεγάλο βαθμό την όλη ανθρωπότητα. Οι Πατέρες της Εκκλησίας είναι οι μεγάλοι εμπνευστές και δημιουργοί του νέου πνευματικού μέτρου στον κόσμο.
Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας μας αποτελούν τους φορείς της Παραδόσεως και του ήθους της Εκκλησίας που εξ αφορμής κάποιας μεγάλης θεολογικής κρίσεως φωτίζονται από το Άγιο Πνεύμα και εκφράζουν θεολογικά μια ευρύτερη εμπειρία της αλήθειας, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κρίσεως, η οποία αφορά στην αλήθεια και άρα στη σωτηρία του ανθρώπου. Κοινό γνώρισμα όλων των Πατέρων της Εκκλησίας μας υπήρξε ο πόνος και ο παλμός τους για τα κοινά και για το κοινό καλό της κοινωνίας τους. Η ζωή τους κι η όλη ύπαρξη τους αποτελούσαν έκφραση και πραγμάτωση του όλου σώματος της Εκκλησίας, των πόνων και των ονείρων των ανθρώπων της εποχής τους για ένα καλύτερο κόσμο.
Έτσι οι Πατέρες της Εκκλησίας αποτελούν τα ζωντανά στόματα της Εκκλησίας μέσω των οποίων εκφράζεται η Εκκλησιαστική συνείδηση. Μέσω των Πατέρων της Εκκλησίας εκφράζεται η πίστη της Εκκλησίας μας κι εξακολουθεί να αντηχεί σε μας το Αποστολικό κήρυγμα, η θεία Αποκάλυψη που δόθηκε στην Ανθρωπότητα μέσω του Χριστού και των προσώπων εκείνων που εξέλεξε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός για να καταστήσει στους ανθρώπους την σωτηριολογική αλήθεια του Θεού γνωστήν και προσιτή.
Όπως ήδη αναφέραμε, η Εκκλησία μας τιμά ειδικώτερα τους 318 Θεοφόρους Πατέρες που συμμετείχαν στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας, όπου με το Σύμβολον της Πίστεως καταδικάστηκε η αιρετική διδασκαλία του Αρείου και των οπαδών του, που απέρριπταν τη φυσική Θεότητα του Υιού και Λόγου του Θεού, λέγοντας ασεβώς ότι υπήρχε εποχή που ο Χριστός δεν ήταν Θεός και κατά συνέπεια ότι ήταν κτίσμα, ένα δηλαδή από τα δημιουργήματα του Θεού. Οι οπαδοί του Αιρεσιάρχη Αρείου πέτυχαν μάλιστα να επηρεάσουν την πολιτική εξουσία και να κυριαρχήσουν στην Ανατολή με διάφορες μορφές. Σταδιακά όμως οι Αρειανόφρονες δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους και έτσι διασπάσθησαν σε διάφορες αιρετικές παρατάξεις. Γενικά ο Αρειανισμός προκάλεσε μια από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία της Εκκλησίας γιατί με την άρνηση της φυσικής Θεότητας του Χριστού απέρριπταν την πραγματικότητα του λυτρωτικού χαρακτήρα του Χριστιανισμού.
Ο Άρειος απολυτοποιώντας την ενότητα και την μοναδικότητα του Θεού Πατέρα υποτιμά τα άλλα δύο Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Αυτό είναι άλλωστε και το χαρακτηριστικό γνώρισμα της κάθε αίρεσης. Η απολυτοποίηση ενός μέρους της αλήθειας σε βάρος της όλης αλήθειας της διδασκαλίας της Εκκλησίας μας. Στην πραγματικότητα, σ’ αυτή την περίπτωση, για την αντίληψη του δόγματος, λειτουργεί ένα στοιχείο ανθρωπομορφικό, ανθρωποκεντρικό και ατομοκεντρικό, δηλαδή εγωϊστικό. Είναι μια απολυτοποίηση της λογικής του ανθρώπου και έτσι το δόγμα κατανοείται όχι όπως το κατανοεί η συνείδηση της Εκκλησίας μας, αλλά όπως το αντιλαμβάνεται μια λογική περιορισμένη που έχει την εγωϊστική απαίτηση να νομίζει ότι μπορεί να τα γνωρίζει όλα.
Ο ανθρώπινος λόγος διακονεί τη Θεολογία χωρίς όμως να γίνεται και αφετηρία της Θεολογίας. Ο ανθρώπινος λόγος διακονεί τη σωτηρία του ανθρώπου όταν προϋποθέτει την εκκλησιαστική συνείδηση επειδή ακριβώς η Εκκλησιαστική συνείδηση έχει την έννοια της καθολικής συνείδησης. Γι’ αυτό η θέση των λαϊκών μέσα στην Εκκλησία είναι να διακονούν την Εκκλησία μας με βάση τις ποιμαντικές οδηγίες της Ιεράς Συνόδου και του Επισκόπου που εκπροσωπεί και την Σύνοδο. Εκεί που συμβαίνει οι λαϊκοί να μη έχουν την εκκλησιαστική αυτή συνείδηση της διακονίας με σεβασμό και υπακοή με βάση τις οδηγίες του Επισκόπου τότε είναι ως να προσπαθούν να βλάψουν την ενότητα του Σώματος της Εκκλησίας, να μετατρέψουν τον χώρο της Εκκλησίας σε κοσμικό ίδρυμα ή σε μια επαγγελματική κερδοσκοπική εταιρεία που χλευάζει τα ιερά και τα όσια αποβλέποντας σε οικονομικά κέρδη. Εκεί που συμβαίνει αυτό και αντιστρατευόμαστε τις οδηγίες του Επισκόπου μας γινόμαστε συνειδητά ή ασυνείδητα θεοπαίκτες. Όπως λέει ο άγιος Ιγνάτιος Αντιοχείας, αν θεωρούμε τον Επίσκοπο μας ως τη ζωντανή παρουσία του Χριστού ανάμεσα μας, και τον αγαπούμε και τον υπακούομε, τότε πορευόμαστε την οδό της σωτηρίας. Αν όμως τον φθονούμε και τον πολεμούμε και τον αντιστρατευόμαστε, τότε συνειδητά ή ασυνείδητα έχουμε πέσει στην πλάνη της αμαρτίας που ως όργανα του διαβόλου οδηγούμε και τους εαυτούς μας και τους γύρω μας στην οδό της Κολάσεως.
Γι’ αυτό χαρακτηριστικό γνώρισμα του Χριστιανισμού είναι η συντριβή του εγώ, του εγωϊσμού μας, της ανθρώπινης λογικής. Όταν η ανθρώπινη λογική ταπεινωθεί τότε καρποφορεί μέσα στη ζωή της Εκκλησίας ως διακονία αγάπης που διακονεί τη Θεολογία της Εκκλησίας οδηγώντας τους ανθρώπους στο έργον της εν Χριστώ σωτηρίας.

http://www.amen.gr/article14292

Στιγμιότυπα από το ιεραποστολικό έργο του αειμνήστου π. Χαρίτωνος Πνευματικάκη στην Κανάγκα του Κογκό

Στιγμές και εμπειρίες στο Κονγκό-Μπραζαβίλ με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τίμησε τη μνήμη του π. Ευέλθωντα

$
0
0















γραφείο ειδήσεων Amen.gr

Μέσα στον κατάμεστο ναό του Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι, τελέστηκε την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013 λαμπρή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου. Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε Σεραφείμ και Γουινέας Γεώργιος ενώ συμπροσευχόμενος παρίστατο ο οικείος επίσκοπος Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος. Έλαβαν μέρος κληρικοί του Αλεξανδρινού Θρόνου, ο έξαρχος του Πατριαρχείου στη Κύπρο, ο πρωτοσύγκελος, και κληρικοί της μητροπόλεως Κωνσταντίας και άλλων Μητροπόλεων.
Φέτος συμπληρώνονται 2 χρόνια από την εκδημία του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ευέλθωντος Χαραλάμπους, ενός κληρικού που ανάλωσε μεγάλο μέρος της ζωής του και συνέδραμε τα μέγιστα στη ιεραποστολική δράση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Αφρικανική Ήπειρο, ανεγείροντας ναούς, νοσοκομεία σχολεία κ.α.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αφού τέλεσε το ιερό μνημόσυνο, προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ήρθα σήμερα, για να τιμήσω ένα μεγάλο ευεργέτη του Πατριαρχείου μας, και πίσω απ’ το πρόσωπο του, όλους τους συνεργάτες του, εσάς και όλους όσους προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στο έργο της ιεραποστολής παρά τις δυσκολίες που διέρχεται το έθνος μας.
Τιμώντας τη μνήμη του μακαριστού κληρικού απονέμοντας μετά θάνατον την ύψιστη τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, και στην πρεσβυτέρα του, κυρία Ανδρούλα, το Σταυρό του αποστόλου Μάρκου.
Ευχαρίστησε τέλος τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο καθώς και τον Μητροπολίτη Βασίλειο για την ευλογία να έλθει και να ιερουργήσει σ’ αυτόν το ευλογημένο τόπο του Παραλιμνίου.
Να σημειωθεί ότι το μεν πατριαρχικό πιττάκιο για το μακαριστο κληρικό το ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε ενώ την Πατριαρχική τιμητική απόφαση για την πρεσβυτέρα ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος.
Στην αντιφώνηση της η πρεσβυτέρα ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για τη αγάπη του προς το πρόσωπο του μακαριστού συζύγου της καθώς επίσης και για το ταξίδι που έκανε να μεταβεί στην Κύπρο για να τελέσει το δεύτερο ετήσιο μνημόσυνο του. Για την τιμητική διάκριση που της απονεμήθηκε τόνισε ότι αυτή ανήκει σε όλο τον ευσεβή λαό του Παραλιμνίου που αγάπησε και στήριξε τον μακαριστό πατέρα Ευέλθωντα στις προσπάθειες του και ο οποίος σήμερα συνεχίζει το έργο του μακαριστού κληρικού.

Περισσότερα... http://www.amen.gr/article14299

Νέες εγγραφές στο πρόγραμμα της εκπαιδευτικής υιοθεσίας για την στήριξη φοιτητών του Κονγκό

$
0
0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ:

17.06.2013  
   
"Με έκκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρου, ενημερωθήκαμε για την ανάγκη στήριξης φοιτητών του Κονγκό, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών τους.
Σήμερα, μόλις βγήκα από την Εκκλησία, πάλι με περίμεναν αρκετοί φοιτητές και με παρακαλούσαν να τους βοηθήσω. Μεταξύ αυτών ήταν και δύο που σπουδάζουν νομική και με πολύ πόνο μού είπαν: «Από το 2010 έχουμε σταματήσει τις σπουδές μας, γιατί δεν είχαμε να πληρώσουμε. Προσπαθήσαμε να βρούμε χρήματα, εργασθήκαμε και αυτά που συγκεντρώσαμε δεν φθάνουν. Χρειαζόμαστε άλλα 150 δολλάρια. Δεν τα έχουμε, θα χάσουμε και φέτος τη χρονιά, βοηθήστε μας». Έσφιξε η καρδιά μου. Τι να κάνω; Πού να τα βρω για να δώσω σε αυτούς και στους άλλους ορθόδοξους νέους, που κάθε μέρα αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους;
Γι΄ αυτό αναγκάσθηκα και πήρα το θάρρος να προστρέξω στην Αδελφότητά μας για να σας παρακαλέσω θερμά κλίνοντας γόνυ στη φιλεύσπλαχνη καρδιά σας να μας χορηγήσετε 25 υποτροφίες για απόρους φοιτητές και να βοηθήσετε να συνεχίσουν τις σπουδές τους οι ορθόδοξοι νέοι της Μητροπόλεώς μας, που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, και έτσι να μπορεί να ατενίζει ο επίσκοπος τα πρόσωπά τους.
Εκπαιδευτική
Η Αδελφότητά μας, παρά την δεινή οικονομική κρίση που μαστίζει όλους μας αποφάσισε να ανταποκριθεί στο αίτημα του Σεβασμιωτάτου, στέλνοντας 12.000 € για τους άπορους φοιτητές της Μητροπόλεως. Παράλληλα, ενέταξε στο πρόγραμμα εκπαιδευτικής υιοθεσίας τους 25 φοιτητές και κάλεσε τους φίλους της Ιεραποστολής να αναλάβουν την υποστήριξή τους.
Ήδη 15 φοιτητές έχουν βρει το χορηγό τους και μπορούν χωρίς άγχος να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Με 250 € το χρόνο (ή λιγότερα από 70 λεπτά την ημέρα) για μια περίοδο 3 ή 4 ετών, οι ανάδοχοι εκπαιδευτικής υιοθεσίας μπορούν να προσφέρουν το αγαθό της μάθησης σε φερέλπιδες νέους του Κονγκό. Καλούμε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, να ανταποκριθούν και να βοηθήσουν τους νεαρούς φοιτητές."

http://ierapostoles.gr/2013/06/%ce%bd%ce%ad%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%cf%85%ce%b9%ce%bf%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82/

New subscriptions in the educational sponsoring programme

17.06.2013  |  Categories: Congo-Kinshasa |  Tags:
After an appeal by His Eminence Nikiphoros, Metropolitan of Central Africa, we were informed of the necessity of support of Congolese students, who are unable to pay for their tuitions and other financial requirements.
Today, as soon as I got out of the church, I met again with several students who were waiting for me and who started begging me to help them; among them were two Law students who told me in anguish:” We have interrupted our studies since 2010 because we didn’t have enough money. We tried to find the money, we worked, and still, what we have gathered is not enough. We need another 150 dollars. We haven’t got it and we will lose this year, too. Please, help us!” My heart was tight. What am I supposed to do? Where can I find the money to give not only to them but also to other Orthodox young people who have to interrupt their studies due to lack of money?
That is why I was forced to find the courage and resort to your Fraternity in order to entreat you -addressing to your benevolent heart- to grant us 25 scholarships for destitute students, and also help continue their studies the orthodox young people of our Metropolis who are facing this problem. Only then will the Bishop be able to look at them in the eyes.
Εκπαιδευτική
Our Fraternity, despite the hard financial crisis that affects all of us, decided to satisfy His Eminence’s request, by sending € 12.000 for the indigent students of the Congo. Yet, we subscribed the 25 students in the educational sponsoring programme and invited the friends of the Mission to take over their support.
15 students have already found their sponsor and they can now complete their studies without any stress. By paying 250 € per year (or fewer than 70 cents per day) for a period of 3 or 4 years, the sponsors of education can offer the good of learning to the full of promise Congolese youth. We invite the financially capable to respond to our appeal and help these young students.

http://orthodoxmission.org.gr/2013/06/new-subscriptions-in-the-educational-sponsoring-programme/

Προσπάθειες του Μητροπολίτη Αξώμης να διασωθεί ο Ναός στο Τζιμπουτί

$
0
0
από την Ιερά Μητρόπολη Αξώμης

                        
Μετά των κύκλο των εορτών των 40 περίπου ημερών ο Μητροπολίτης αποφάσισε εν συνεννόηση με την Πρόξενο της Ελλάδος εις το Τζιμπουτί κα Βιργινία Ν. Γεωργαλή, την ακάματο δια την εξυπηρέτησιν όλων των υποθέσεων των ελαχίστων Ελλήνων που διαμένουν από χρόνια πολλά εκεί αλλά περισσότερο των αναγκών των διερχομένων ναυτικών Ελλήνων, κατήλθε ο Μητροπολίτης δια την εορτήν της Αναλήψεως και λειτούργησε εις τον Ιερόν Ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που οι Έλληνες έκτισαν το 1902, 2 μόλις χρόνια μετά την εγκατάστασιν των εκεί  έστω και αν αυτή προσέπιπτε 4 χρόνια μετά την εγκατάστασιν των Γάλλων.
Κατά Θείαν σύμπτωσιν ευρίσκετο τις ημέρες αυτές ο Πρόξενος της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί στην Ελλάδα κ  Διονύσιος Κων. Καλογερόπουλος που από χρόνια ο πατέρας του έχει εμπορικές επιχειρήσεις εκεί και προέρχεται εξ Αιθιοπίας. Έτσι και ο Πρόεδρος της Κοινότητος κ.  Βασ. Φίλλης που εργάζεται εκεί χρόνια  γεννημένος στην Αιθιοπία, έμπορος και καλός ιεροψάλτης. Όλοι, άνθρωποι της Εκκλησίας και με ενδιαφέρον δια την συντήρηση της Εκκλησίας την οποίαν το 1990- 1994 εδαπάνησαν περί τα 12 εκατομμύρια και πλέον δραχμές τότε και έφεραν εξ Ελλάδος όλα τα απαραίτητα έπιπλα (ξυλόγλυπτα Τέμπλο, Επιτάφιος, Προσκυνητάρι ολόσωμο, Ψαλτήριον,Θρόνο, Παγκάρι και 50 ξύλινα καθίσματα σκαλιστά) και όλα αυτά έγιναν από 20 άτομα που ήσαν τα χρόνια εκείνα. Δυστυχώς αν και η συντήρησης του όλου κτηρίου εγένετο τότε εντούτοις λόγω των κλιματικών συνθηκών ο Ναός είναι επικίνδυνος, οι άνθρωποι που έμειναν είναι μόλις 10 άτομα και αυτοί είναι σχεδόν έτοιμοι να αναχωρήσουν.
Η Εκκλησία κινδυνεύει να πέσει και δεν υπάρχει δυνατότης καμία να διασωθεί ο Ναός διότι η ανεξαρτησία από τους Γάλλους εδόθη το 1977 και ακόμη η Ελληνική Κοινότης της δεύτερης μεγάλης πόλεως της Αιθιοπίας η Ντίρε Ντάουα περίπου 400 χλμ έχει τελείως διαλυθεί καίτοι έχει ωραιότατη Εκκλησία πλήν όμως όχι ανθρώπους με ευρύχωρον χώρον ως επίσης το ίδιο και το Τζιμπουτί αλλά η Πολιτική κατάστασις της Αιθιοπίας με το Δικτατορικό καθεστώς του Μεγκίστου επήρε τα κτήματα του Ναού, της Κοινότητος και των Ελλήνων και ένεκα τούτου ακόμη και το Σχολείο της Κοινότητος το λειτουργεί το Αιθιοπικό Κράτος ως Αιθιοπικό. Η χαρά και των 10 Ελλήνων και των Καθολικών και των Προτεσταντών που είδαν ότι άνοιξε η Εκκλησία και ελειτούργησε επί δύο ημέρες ήταν πραγματικά μεγάλη. Διότι οι Γάλλοι ήσαν ήσυχοι αλλά ακόμη και οι Έλληνες έμποροι που πέρασαν από εκεί ήσαν αγαπημένοι και από τους Μουσουλμάνους ακόμη πολύ.  Με πόνο και με λύπη επέστρεψε ο Μητροπολίτης διότι η μόνη ελπίδα δια τους δύο Ναούς είναι η βοήθεια του Κράτους ή ανθρώπων που ενδιαφέρονται από Θεικά αισθήματα και που δύνανται  να βοηθήσουν άλλοις μοιραίος θα μεταβληθούν σε ερείπια και θα αφανιστεί μια Ιστορία του Ελληνικού πνεύματος εις την Αφρική ξεχνώντας έτσι ότι και τα μέρη που δούλεψαν ευθαρσώς και τιμίως οι Έλληνες και από τα οποία εσπούδασαν και ανεδείχθησαν επιστήμονες και διάσημοι Πολιτικοί.
Επίσης, ωραιότατη υπήρξε και επιτυχημένη πολύ η καθιερωμένη τελετή της επιδόσεως των απολυτηρίων της τελευταίας τάξεως του Λυκείου των Ελληνικών Κοινοτικών Σχολείων του Αγγλικού τμήματος και του Ελληνικού τμήματος. Ετελέσθη το Σάββατο το απόγευμα, παρόντων του Μητροπολίτου, του Πρέσβεως της Ελλάδος κυρίου Νικ. Πρωτονοτάριου, όλων των εκπαιδευτικών, των μαθητών των Σχολείων , των γονέων και φίλων. Ομίλησε προς τους απολυομένους ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος, ηυλόγησε ο Μητροπολίτης, ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Κοινότητος ομίλησαν δύο μαθητές δια το πώς πέρασαν στο Σχολείο, στα μαθήματα και ο Μητροπολίτης και ο Πρέσβυς και ο Πρόεδρος της Κοινότητος και άλλοι εκ των διακεκριμένων επέδωκαν τα διπλώματα. Η ομιλίες των μαθητών ήσαν πολύ συγκινητικές ο δε Πρέσβυς ανεφέρθη εις την γνώση της μορφώσεως και ότι εις αυτό αποβλέπει η Ελλάδα ακόμη στην φιλόξενη χώρα της Αιθιοπίας, όπως και ο Μητροπολίτης πάντοτε ομιλεί δια το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κοινότητος να προσφέρει γνώση στα παιδιά της ωραίας χώρας της Αιθιοπίας διότι η γνώσης δεν σταματά με την απόκτηση πτυχίου αλλά με την δημιουργία μιάς της οικογενείας και μιάς Κοινωνίας ανθρώπων που προσφέρουν δια το καλό του συνόλου. Την Κυριακή 16ην Ιουνίου ετελέσθη η Θεία Λειτουργία επί τη εορτή των Αγίων Πατέρων, ελειτούργησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης , ομιλείσαι και ηυχήθη πλέον καλό χειμώνα και καλή αντάμωση »  

http://www.amen.gr/article14308

Συνάντηση Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Πρόεδρο της Κύπρου

$
0
0
  από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
                        
Την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ συνοδευόμενος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’ μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Ο Κύπριος Πρόεδρος υποδέχτηκε εγκάρδια τους δύο Προκαθήμενους και τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Κυπριακή οικονομία καθώς και για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι.    
Ο Πατριάρχης συνεχάρη τον κύριο Πρόεδρο για την εκλογή του και του ευχήθηκε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που ανέλαβε και στην συνέχεια τον ενημέρωσε για την πορεία του Ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου στην Αφρική καθώς και για την σημερινή κατάσταση στην Αίγυπτο. Τέλος οι δύο Προκαθήμενοι ενημέρωσαν τον κ. Αναστασιάδη για το πρόσφατό τους ταξίδι στον Λίβανο προς συμπαράσταση του Πατριάρχη Αντιοχείας. Στην συνάντηση παρόντες ήταν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε Σεραφείμ και Γουινέας Γεώργιος και ο Εκπρόσωπος του Πατριάρχη στην Κύπρο Αιδ. Πρ. Αθηνόδωρος Παπαευρυπιάδης.    
Το πρωί ο Μακαριώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην παλαιά Λευκωσία με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 23 ετών από την εις Επίσκοπον Κυρήνης χειροτονία του από τον Πατριάρχη Παρθένιο.
Το μεσημέρι ο Πατριάρχης παρέστη σε εκδήλωση του Συνδέσμου φίλων του Πατριαρχείου ‘ο Άγιος Μάρκος’ στην οποία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, Βουλευτές, Ανώτατοι Διοικητικοί Υπάλληλοι, Επιχειρηματίες, απόδημοι από την Νότιο Αφρική και την Ζιμπάμπουε και πολλοί φίλοι του Πατριαρχείου. Τον Μακαριώτατο εκ μέρους των φίλων του Πατριαρχείου προσφώνησε ο κ. Σπύρος Μαραγκός και ο Πατριάρχης απηύθυνε χαιρετισμό αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο έργο του Πατριαρχείου και εκφράζοντας ευχαριστίες σε όσους το στηρίζουν.

http://www.amen.gr/article14319

Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ-Γκαμπόν: "ΙΕΡΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ"

$
0
0
Από την Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ-Γκαμπόν
 
 
 
 
Oι μέρες στο Κονγκό κυλούν γρήγορα, κοπιαστικά, αλλά με έναν πρωτόγνωρο ενθουσιασμό. Οι ποιμαντικές ευθύνες πάμπολλες, αφού για πρώτη φορά καθιερώνεται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς ένα συντονισμένο σύστημα διαποίμανσης και εκκλησιαστικής διοίκησης των ενοριακών κοινοτήτων. Η έκταση της Επισκοπής, μεγαλύτερη κατά 2,5 φορές της Ελλάδος, δεν διευκολύνει τις διαδικασίες. Ωστόσο η πηγαία ευγένεια, ο γενικώς έμφυτος σεβασμός προς το θείο και τους λειτουργούς του και η προθυμία των γηγενών συμβάλλουν καθοριστικά στην εδραίωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην πολιτισμένη αυτή χώρα του αφρικανικού ισημερινούΤην 13η Ιουνίου ήταν η Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου.
 
 
Κουρασμένος αλλά εμψυχωμένος από την πενθήμερη ιεραποστολική οδοιπορεία στα τροπικά δάση του βορρά, στη γη της φυλής των Πυγμαίων, την αυθημερόν καρποφόρο μετάβαση στη πρωτεύουσα Μπραζαβίλ για σημαντικές υποθέσεις την προηγουμένη ημέρα, αλλά και βαθύτατα λυπημένος από την καθαίρεση αυτόχθονος κληρικού, που έχασε την οδό της ποιμαντικής θυσίας μέσα στις φυλετικές παρακαταθήκες της μαγείας και των βουντού, αισθάνθηκα ευεργετημένος που η Δεσποτική Εορτή οδήγησε τα βήματά μου στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό της Αναλήψεως του Κυρίου Pointe Noire.
 
 
 Η Ενορία αυτή βρίσκεται στη καρδιά της παραγκούπολης, που φέρει το όνομα «τέταρτο χιλιόμετρο» (ΚΜ4 κατά τους ντόπιους) και αποτελεί προάστειο της πόλης. Μέλη της οι πρόσχαροι εργάτες των κρατικών σιδηροδρόμων. Άνθρωποι πρόσχαροι, ευγενικοί, πάντα χαμογελαστοί, οι οποίοι χορεύοντας στις γειτονιές και μοιράζοντας ανάμεσά τους σε βραδυνά πρόχειρα «συμπόσια» τα ταπεινά αγαθά τους, φέρνουν στη μνήμη μου εικόνες της καλοκαιρινής «βραδινής βεγγέρας», όπως τις απεκόμισα ως παιδί στο νησί μου. Φτάνοντας στο Ναό οι εξαίρετα καλλίφωνες ψαλμωδίες της χορωδίας των νέων με ενδυνάμωσαν, γεννώντας για μία ακόμη φορά αισθήματα ευγνωμοσύνης προς τον Θεό για την ευεργεσία της διακονίας στην όμορφη Αφρική.
 
 
Οι πιστοί, πεντακάθαροι όπως πάντα, χωρισμένοι σε άνδρες και γυναίκες, οι οποίες διαρκώς φορούν ομοιόμορφα ενδύματα ανά Ενορία με αντιστοίχου χρώματος μαντήλι στην κεφαλή, είχαν κατακλύσει την εκκλησία τους από την έναρξη του Όρθρου. Η απόλυτη καθημερινή ισημερία στο Κονγκό, όπου ο ήλιος ανατέλλει στις 06.00 πμ και δύει στις 18.00 μμ. ενεργοποιεί τις δραστηριότητες των κατοίκων από την ανατολή. Φτάνοντας στο Ναό οι εξαίρετα καλλίφωνες ψαλμωδίες της χορωδίας των νέων με ενδυνάμωσαν, γεννώντας για μία ακόμη φορά αισθήματα ευγνωμοσύνης προς τον Θεό για την ευεργεσία της διακονίας στην όμορφη Αφρική.
 
 
Οι πιστοί, πεντακάθαροι όπως πάντα, χωρισμένοι σε άνδρες και γυναίκες, οι οποίες διαρκώς φορούν ομοιόμορφα ενδύματα ανά Ενορία με αντιστοίχου χρώματος μαντήλι στην κεφαλή, είχαν κατακλύσει την εκκλησία τους από την έναρξη του Όρθρου. Η απόλυτη καθημερινή ισημερία στο Κονγκό, όπου ο ήλιος ανατέλλει στις 06.00 πμ και δύει στις 18.00 μμ. ενεργοποιεί τις δραστηριότητες των κατοίκων από την ανατολήΗ Θεία Λειτουργία κατανυκτική. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι πιστοί είναι πάντα σιωπηλοί, αφοσιωμένοι στη θεία λατρεία, χωρίς περιττές κινήσεις ή ψιθυρισμούς. Το κήρυγμα περιεστράφη την ερμηνεία και την σημασία της Εορτής. Λόγοι απλοί, χωρίς ρητορικές ακρότητες και περίπλοκες θεολογικές εξάρσεις. Δε ξεχνώ ποτέ ότι η Ορθοδοξία έφτασε στη χώρα αυτή μόλις προ τριακονταετίας και απευθύνομαι σε πρώτης γενεάς ορθοδόξους.
 
 
Βιώνω κυριολεκτικώς την εμπειρία των πρώτων χριστιανικών χρόνων της Εκκλησίας! Η διανομή του αντιδώρου, στο τέλος της Ευχαριστιακής συνάξεως, αποτελεί μονίμως την αποκορύφωση της έκφρασης των χαροποιών αισθημάτων των κονγκολέζων. Το ταμ ταμ εμφανίζεται αστραπιαία δίπλα στο αναλόγιο της χορωδίας και ο ρυθμικός κτύπος του γεμίζει τον Ναό. Οι νέοι τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια και χορεύουν ζωηρά. Τα φρούτα και οι καρποί της γης, απλωμένοι στην εόρτια υπαίθρια τράπεζα στον προαύλιο χώρο μοιράζονται μεταξύ των πιστών, μεταφέρουν τη σκέψη στις χριστιανικά «Αγαπές» του πρώτου αιώνα μ.Χ., τις κοινές τράπεζες… Εορτή της Αναλήψεως στο Κονγκό. Η Ορθοδοξία, πηγάζουσα από τις αειφώρες ρίζες των Αποστολικών χρόνων συναντά την πολιτιστική συνείδηση των αφρικανών πιστών και δίνει καλλίγευστους πνευματικούς καρπούς, προσδιορίζοντας ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την ήπειρο των φυλετικών πολιτισμών, της σαγηνευτικής φυσικής ομορφιάς και της βαθιάς θρησκευτικότητος, την ήπειρο του μέλλοντος!
 

Μικρές καλύβες κατασκευές για την Ιεραποστολή!!

$
0
0
Από την "Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Μπουσούγκιου στην Ουγκάντα"

"Μικρές Αφρικάνικες καλύβες,κατασκευές πανέμορφες ,καμωμένες από πηλό, με μεράκι και αγάπη από τον Παναγιώτη και τη Μαρία Φουτούγιου διατίθενται από την φιλανθρωπική μας έκθεση "από καρδιάς" για τους σκοπούς της φιλανθρωπικής και ιεραποστολικής μας δραστηριότητος της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής .Κάθε καλύβα διατίθεται έναντι 3 ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με 3 ευρώ, αγοράζονται 9 τούβλα για την Ιεραποστολή."
 

Για πέντε μέρες έμεινε στη ζούγκλα μαζί με τους Πυγμαίους και τους Μπαντού ο Επίσκοπος Μπραζαβίλ κ. Παντελέημων...

$
0
0

          


pigmaioi_01_610_420
Οι αντιξοότητες της Ορθόδοξης Ιεραποστολής 
Κείμενο:Λουδάρος Ανδρέας


Ο Επίσκοπος που διοικεί μια από τις πιο φτωχές επαρχίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, έζησε για πέντε μέρες μαζί με τις αφρικάνικες φυλές που κατοικούν στην περιοχή της Λικουάλα, προκειμένου να κατηχήσει και να βαπτίσει νέους Χριστιανούς αλλά και να μιλήσει με τους ήδη υπάρχοντες.

i69685mages.watchit.gr

Μπορεί για εμάς τους ανθρώπους της πόλης αυτές οι εικόνες να θυμίζουν ντοκιμαντέρ, για τους κληρικούς των ιεραποστολικών Μητροπόλεων είναι μια απλή καθημερινότητα. Στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια ή οποιαδήποτε άλλη υποδομή.

Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε πλήρη αρμονία με την φυση.

Ιεραimages.watchit.gr

ιεραποimages.watchit.gr

Περισσότερες φωτογραφίες από την παραμονή του Επισκόπου κ. Παντελεήμονα στο χωριό των Πυγμαίων μπορείτε να δειτε ΕΔΩ

ιερα3images.watchit.gr

iιεραποσmages.watchit.gr
Περισσότερες φωτογραφίες από την παραμονή του Επισκόπου κ. Παντελεήμονα στο χωριό των Πυγμαίων μπορείτε να δειτε ΕΔΩ
Πηγή:dogma.gr 

http://www.diakonima.gr/2013/06/18/%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CE%B6%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%AF-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF/

"Καραμμέλες μικρές και μεγάλες, πολύχρωμες και γλυκές σαν τις καρδιές των ανθρώπων που μας τις χάρισαν για να τις μεταφέρουμε στην Ουγκάντα..."

$
0
0

Τα ταξίδια της καραμέλλας !!

          
P5315986
 
Οι καραμέλες μπορούν και ταξιδεύουν. Πολύ μακριά.Πέρα από την πατρίδα μας. Σε άλλες πατρίδες όμορφες και ευλογημένες από τους υπέροχους κήπους του Θεού.Ζητήσαμε καραμέλλες για την Ουγκάντα και γεμίσαμε καραμέλες από πολλούς,και σας ευχαριστούμε πολύ. Καραμμέλες μικρές και μεγάλες, πολύχρωμες και γλυκές σαν τις καρδιές των ανθρώπων που μας τις χάρισαν για να τις μεταφέρουμε στην Ουγκάντα. Δεν θυμάμαι ποιος το έλεγε ,μα θαρρώ πως είχε δίκιο.”Υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων ,όσοι έχουν λεφτά και όσοι είναι πλούσιοι!!
“Από αυτούς τους “πλούσιους” πήραμε τις καραμέλες.
 
P5316007
 
Μα την προηγούμενη εβδομάδα κάτι μας συγκλόνισε την καρδιά.Είμασταν προσκεκλημένοι  στο 5ο Δημοτικό σχολείο του Δήμου Αγίου Δημητρίου,για να μιλήσουμε για την ιεραποστολή στην Ουγκάντα.Δεν είχα ξαναμπεί σε γραφείο Δασκάλων.Μας καλοδέχτηκαν με χαμόγελα ειλικρινή  και ζεστές χειραψίες.Στους διαδρόμους κάποια παιδάκια μας χαιρετούσαν..
Γειά σου κύριε Ιεραπόστολε….Η πρεσβυτέρα Ευγενία Αρώνη είχε προετοιμάσει την εκδήλωση.Και ένας καλός δάσκαλος ο Κωστής Δημητρακόπουλος της δωσε σάρκα και οστά.
Στην αίθουσα των ομιλιών πρώτα οι μικρές τάξεις του Δημοτικού και ύστερα τα υποψιασμένα των μεγαλυτέρων τάξεων.Τους μιλήσαμε για την Αφρική και την Ουγκάντα,για τις καραμέλες και την ελονοσία.Για τα ξυπόλυτα παιδιά και τα χαμόγελα της Αφρικής,για την οδύνη και την ελπίδα.
 
P5316008
 
Για τις προσπάθειες της Ιεραποστολής.
Σαν τελειώσαμε ο κ.Δημητρακόπουλος ,μας πήγε στο διάδρομο και μας είπε αυτά είναι για τα παιδιά….Το σχολείο είχε φροντίσει και ζήτησε καραμμέλες από τα παιδιά για εκείνα τα παιδιά της Αφρικής!!Οι σακκούλες ήταν βαριές,μας βοήθησαν τα παιδιά.Κουβαλούσαμε καραμέλες και παιδικές ευχές.Σοβαρά πράγματα δηλαδή.
Ευχαριστούμε όλους … Δασκάλους ,παιδιά και γονείς.Και κυρίως τον κ.Κώστα Δημητρακόπουλο και την κ.Ευγενία Αρώνη από καρδιάς…
Όταν βάλαμε τις καραμέλες στο αυτοκίνητο, ένα παιδί με ένα χαμόγελο μου είπε  με απλότητα ,για τα Αφρικανόπουλα που δεν ξέρει ,και ίσως και να μην γνωρίσει ποτέ:
“χαιρετισμούς στα παιδιά”Έτσι απλά…. σαν να γνωρίζονται από πάντα.
 
π.Εφραίμ Παναούσης.
 
 

Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη γη των Πυγμαίων...

$
0
0
Από την Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ-Γκαμπόν
 
 
Από 6ης έως 10ης Ιουνίου 2013 ζήσαμε τη πρωτόγνωρη εμπειρία της ιεραποστολικής και ποιμαντικής οδοιπορίας στο βόρειο Κονγκό, στις περιοχές των φυλών των Πυγμαίων και των Μπαντού.




Εκεί, η Ιερά Επισκοπή διατηρεί την ορθόδοξη Ενοριακή Κοινότητα του Αγίου Μάρκου, στην πόλη Impfondo. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό προσεγγίσαμε για πέντε ημέρες τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των αυτοχθόνων αδελφών μας, ενώ επιστρέψαμε νοερά στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, βιώνοντας τις πρακτικές δυσκολίες της πνευματικής σποράς στις δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητος αυτών των αγαθών αφρικανών, που ζουν σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, σεβόμενοι αυτήν ως θείο δημούργημα και τροφό της ζωής.
 


Ταυτοχρονα είχαμε την χαρά της τελέσεως του βαπτίσματος νέων ορθοδόξων αδελφών και της ενισχύσεως των ήδη βαπτισθέντων.
 
Viewing all 15846 articles
Browse latest View live


Latest Images