Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15836 articles
Browse latest View live

Στο Κογκό της Ορθοδοξίας. - Ενα οδοιπορικό με πλάνα από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή


Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαδαγασκάρης συζητεί για την Ιεραποστολή

Η Επισκοπή Μοζαμβίκης διοργάνωσε πολιτιστικό – θεολογικό δεκαπενθήμερο, με θέμα: «Ταξιδεύοντας στο παρελθόν, αγναντεύουμε το μέλλον»

0
0
«Ταξιδεύοντας στο παρελθόν, αγναντεύουμε το μέλλον». Πλούσιο πολιτιστικό - θεολογικό δεκαπενθήμερο στην Επισκοπή μας (4-12.6.2013)
 
Η Ελληνορθόδοξη Επισκοπή Μοζαμβίκης, θέλοντας να προβάλει, στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, τον δισχιλιόχρονο πολιτισμό που εκπέμπει ο παλαίφατος Αλεξανδρινός Θρόνος, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, διοργάνωσε πολιτιστικό – θεολογικό δεκαπενθήμερο, με θέμα:«Ταξιδεύοντας στο παρελθόν, αγναντεύουμε το μέλλον».

Α΄
 
 
Η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, από τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη, ο οποίος μετέφερε μήνυμα του  Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, καθώς και του Έλληνα Υπουργού Επικρατείας κ. Σίμου Κεδίκογλου. Ακολούθησε διάλεξη με θέμα: «Οι Έλληνες της Μοζαμβίκης και η προσφορά τους στην τοπική κοινωνία», από την κ. Μαρία Κασσιμάτη, η οποία, την ημέρα εκείνη γιόρταζε τα 80άγενέθλιά της, σύζυγο του αειμνήστου Νικολάου Κασσιμάτη, που είχε διατελέσει πρώτος Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στη Μοζαμβίκη.

Β΄
 
 

 
 
 
 
Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2013, έγιναν από την Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Προστασίας του Πολίτη της Μοζαμβίκης κ. Vitória Diogo, τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης Βυζαντινής Αγιογραφίας, με θέμα: «Η Ορθόδοξη Εικόνα ως φως στο σύγχρονο κόσμο», παρουσία Αρχηγών Χριστιανικών Δογμάτων και Θρησκειών, πρέσβεων ξένων κρατών και εκπροσώπων του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της εικόνας «Της Παναγίας της Φωτοδότρας, της Μοζαμβικάνας», έργο του Έλληνα εικαστικού Διονύση Πάλμα. Η εκδήλωση τελείωσε με Συναυλία από την Παιδική Χορωδία του Σχολείου Πολιτισμού της Επισκοπής. [Πλην των ανωτέρω φωτογραφιών, πολύ περισσότερες μπορείτε να δείτε μ' ένα κλικ εδώ].

Γ΄
Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Διαθρησκειακό  Συμβούλιο της Μοζαμβίκης (CO.RE.M.)  Ημερίδα, με θέμα: «Σεβασμός του περιβάλλοντος ως Εικόνας και Κτίσης Θεού», κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον αρχιτέκτονα-περιβαλλοντολόγο, κ. Παντελεήμονα Αθανασόπουλοκαι δημιουργήθηκε Δίκτυο Συνεργασίας με το Διαθρησκειακό  Συμβούλιοτης Μοζαμβίκης (CO.RE.M.), για κοινή πρόταση, στην Κυβέρνηση της Μοζαμβίκης, για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο τέλος της Ημερίδας, ύστερα από πρόταση του Επισκόπου κ. Ιωάννη, υπογράφηκε κοινό ανακοινωθέν από όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας, για την απελευθέρωση των δύο επισκόπων στη Συρία και την ειρήνευση στην περιοχή. 
Δ΄
Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013, έγινε διάλεξημε θέμα: «Η θεολογία της εικόνας», από τον Αμερικανό Ορθόδοξο Θεολόγο κ. PeterTwiningκαι ακολούθησε συζήτηση επί του θέματος από τους παρισταμένους σπουδαστές και καθηγητές θεολογικών σχολών και σεμιναρίων των διαφόρων Χριστιανικών Δογμάτων. 

Ε΄
 



 
Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013, συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας από μαθητές σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής, που εργάστηκαν επί του  θέματος: «Διάλογος της Ορθόδοξης Εικόνας με τη σύγχρονη τέχνη».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα συνεχιστεί έως την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013, οπότε θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης.
 
Περισσότερα...   http://orthomoz.blogspot.gr/

Με πρωτοβουλία της Επισκοπής Μοζαμβίκης προσπάθεια Ολυμπιακής Παιδείας στη χώρα

0
0







 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, με την ιδιότητά του ως Προέδρου των Επιτροπών για το Περιβάλλον και την Ολυμπιακή Παιδεία, του Διαθρησκευτικού Συμβουλίου της Μοζαμβίκης (CO.RE.M.)και στo πλαίσιo των εκδηλώσεων που γίνονται αυτές τις ημέρες στην Ελληνορθόδοξη Επισκοπή μας, πραγματοποιήθηκε χθες, 8 Ιουνίου 2013, συνάντηση με θέμα την Ολυμπιακή Παιδεία. 
Ομίλησε ο Επίσκοπος Ιωάννης, ο Δρ. Rev. Albino Luis Mussueiκαι η χρυσή αθλήτρια κολύμβησης εφήβων Μοζαμβίκης, υπεύθυνη της νεολαίας της επισκοπής μας Jessica Aggeliki Marcuchin Francisco, η οποία ανέλυσε το θέμα "Νεολαία, Αθλητισμός και Ορθοδοξία"
 
Στο τέλος της συνάντησης δημιουργήθηκε δίκτυο συνεργασίας για την προώθηση της ολυμπιακής παιδείας ως προτύπου και μέσου ειρήνης, καταλλαγής και ανεκτικότητας. Πρόεδρος της διαθρησκευτικής επιτροπής εκλέχτηκε η Jessica Aggeliki Marcuchin Franciscoκαι αντιπρόεδρος ο Luis Camilo, φοιτητής της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Σχολής της Κένυα.
 
Περισσότερα...   http://orthomoz.blogspot.gr/

Archbishopric of Good Hope: The Sunday of the Blind Man

0
0
         


Today we commemorate the healing of the man who had been born blind. Saint John tells us how Jesus sought him out, applied a paste to his eyes, and instructed him to go and wash in the pool of Siloam. When the man returned, he was able to see.
This miracle which the Lord worked in giving sight to the blind man, is closely connected to the mysteries which we have been celebrating since Pascha. In rising from the dead, the Risen Christ has given light to the whole world and has released us from the powers of darkness. At last Sunday’s Liturgy we proclaimed that Christ, “after being hidden from sight in the tomb, has risen again more brightly than the sun, and thereby illumines all believers.”
However, the Resurrection of the Lord is not simply an external event that we are called to affirm, but a living reality that we need to learn to see. Like the man in the Gospel, we too are blind, although our blindness is probably more spiritual than physical. Our eyes have become darkened by sin, and by the fallen state of the world into which we are born.
The Risen Christ comes to enlighten us with His light, just as He came to the man born blind. He comes to heal us of our own spiritual blindness. However, in order to behold the true and saving light, we need to learn humility and repentance, acknowledging our own blindness and calling out to Him for healing.

http://www.goarch.co.za/index.php/the-sunday-of-the-blind-man/#more-2472

Ολοκληρώθηκε η αγιογράφιση του Ναού του Πρωτοκλήτου Αγίου Ανδρέα στην πόλη Kitwe της Ζάμπιας

0
0






Ολοκληρώθηκε σήμερα η αγιογράφιση του Ναού του Πρωτοκλητου Αγίου Ανδρέα στην πόλη Kitwe της Ζάμπιας. Ο Θεός να προστατεύει όλους τους έλληνες εκεί, που με πολύ ενθουσιασμό συνέβαλαν ώστε και αυτό το έργο να τελειώσει.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100003536858103

Το container της αγάπης για τη μακρινή Μαδαγασκάρη

0
0
Γραφείο Ειδήσεων Amen.gr
















Ανθρωπιστική βοήθεια συγκέντρωσαν για το λαό και τα παιδιά της Μαδαγασκάρης οι ενορίες Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου, Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών. Χθες το υλικό φορτώθηκε σε εμπορευματοκιβώτιο (container), μήκους 12 μέτρων και αναμένετι να φθάσει στον προορισμό του μετά από 40 ημέρες.
Περιέχει μεταξύ άλλων οικοδομικά υλικά, τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης, εκκλησιαστικά είδη, σχολικά είδη, παιχνίδια, είδη προσωπικής υγιεινής, πάνες ηλικιωμένων, ποδήλατα, παπούτσια –σαγιονάρες, ποτήρια και είδη οικιακής χρήσεως κ.ά.
Η φόρτωση του container έγινε στη μεγάλη αποθήκη μπροστά από τον ιερό Ναό Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου και σε αυτήν βοήθησαν μεταξά άλλων και νέοι της ενορίας μας Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.
Με την κίνησή αυτή οι τρεις ενορίες ανταποκρίνονται στην έκκληση του Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης κ. Ιγνατίου, Ιεράρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ανθρώπου που αναλώνεται καθημερινά στην ορθόδοξη ιεραποστολή, τη χριστιανική μαρτυρία και τη διακονία

Περισσότερα...   http://www.amen.gr/article14217
 

Η Κυριακή του Τυφλού (2013) στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

0
0
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

toytyflou
 
Την Κυριακή του Τυφλού, 9 Ιουνίου 2013, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και την Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό και Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας και προ της απολύσεως προσέφερε προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας, αργυρά  περικαλλή  Λειψανοθήκη περιέχουσα τεμάχιον εκ των ιερών Λειψάνων του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μηνά του Αιγυπτίου, προστάτου του ομωνύμου Μητροπολιτικού Ναού Ισμαηλίας, η οποία εφιλοτεχνήθη στην Κύπρο φροντίδι και δαπάναις του Σεβ. Μητροπολίτου Κυρήνης κ.Αθανασίου, προς διηνεκή ευλογία και αγιασμό των ευσεβών Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Λεοντοπόλεως.                                                                   

Να σημειωθεί ότι τα Λείψανα του Αγίου Μηνά του Αιγυπτίου (+304) κατατέθησαν στην περιοχή της Μαρεώτιδος λίμνης και ήδη απο τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους κτίσθηκε Ναός προς τιμήν του, ενώ επί Αυτοκράτορος Αρκαδίου εκτίσθη ακόμη μεγαλύτερη Βασιλική και οργανώθηκε ολόκληρη πόλη, (η πόλη του Αγίου Μηνά).
Κατά τις ανασκαφές του περασμένου αιώνος ανακαλύφθηκαν πέριξ της Βασιλικής το συγκρότημα των κτιρίων της, το βαπτιστήριο, τα κοινόβια, η πηγή του αγιάσματος, οι θέρμες, οι φούρνοι τα κοιμητήρια κ.λ.π.
Η πληθωρική παρουσία ελληνικών επιγραφών βεβαιώνει τον ελληνικό χαρακτήρα του ιερού χώρου. Σήμερα στην περιοχή υπάρχει μεγάλο κοπτικό Μοναστήρι.

Επίσης, ο Μακ. Πατριάρχης περιεκόσμησε με τον Χρυσό Λέοντα του Αποστόλου Μάρκου την κα. Ελένη Δαλγκίτση, Φιλόλογον, η οποία αποχωρεί από τα Εκπαιδευτήρια της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας διακρινομένη για την 5ετή προσφορά των πολυτίμων υπηρεσιών της προ την μαθητιώσα Νεολαία της Παροικίας.
 
toytyflou2
 

Λείψανο του Αγίου Μηνά του Αιγυπτίου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

0
0
Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2013

 
της Άννας Σταμάτη
 
Τμήμα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μηνά του Αιγυπτίου παρέδωσε χθες ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος στον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως κ.  Γαβριήλ προκειμένου να τοποθετηθούν στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό της Ισμαηλίας στο Κάϊρο.

Η λειψανοθήκη κατασκευάστηκε στην Κύπρο δαπάναις του Μητροπολίτη Κυρήνης κ.Αθανασίου, ο οποίος είναι ο Έξαρχος του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας στην Μόσχα.

Σύμφωνσα με σχετικό ανακοινωθέν του Πατριαρχείου: «Τα Λείψανα του Αγίου Μηνά του Αιγυπτίου (+304) κατατέθησαν στην περιοχή της Μαρεώτιδος λίμνης και ήδη απο τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους κτίσθηκε Ναός προς τιμήν του, ενώ επί Αυτοκράτορος Αρκαδίου εκτίσθη ακόμη μεγαλύτερη Βασιλική και οργανώθηκε ολόκληρη πόλη, (η πόλη του Αγίου Μηνά).

Κατά τις ανασκαφές του περασμένου αιώνος ανακαλύφθηκαν πέριξ της Βασιλικής το συγκρότημα των κτιρίων της, το βαπτιστήριο, τα κοινόβια, η πηγή του αγιάσματος, οι θέρμες, οι φούρνοι τα κοιμητήρια κ.λ.π.

Η πληθωρική παρουσία ελληνικών επιγραφών βεβαιώνει τον ελληνικό χαρακτήρα του ιερού χώρου. Σήμερα στην περιοχή υπάρχει μεγάλο κοπτικό Μοναστήρι».
 

Έκκληση Πατριάρχη Αλεξανδρείας να μην κλείσει η ΕΡΤ (Video)

0
0
11 Ιουνίου 2013
Romfea.gr

DSC 0311
 
ROMFEA.GR|Το πρώτο τηλεφώνημα που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι από το εξωτερικό πριν από λίγο ήταν πολύ συγκινητικό.
Ήταν στην άλλη άκρη της γραμμής ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος που ζήτησε να μην κλείσει η ΕΡΤ.
"Είμαι ένας άνθρωπος που ζει 25 χρόνια εκτός Ελλάδος, θέλω να μιλήσω ως ένας απόδημος να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα αυτά τα χρόνια που η ΕΡΤ δεν με λησμόνησε", ανέφερε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
Σε άλλο σημείο τόνισε: "Υψώνω την φωνή μου και εγώ μαζί σας, και λέω ότι η ΕΡΤ πρέπει να παραμείνει"
Δείτε το σχετικό βίντεο:

Τα 150 χρόνια της Αμπετείου Σχολής Καΐρου γιόρτασαν οι Αιγυπτιώτες στην Αθήνα

0
0

omogeneia.ana-mpa.gr

Σ. Αραβοπούλου
10 Ιουνίου 2013



Ενάμισης αιώνας ιστορίας που σμίλεψε την παιδεία στις ζωές χιλιάδων Αιγυπτιωτών ήρθε το Σάββατο να ξαναζωντανέψει στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Ο εορτασμός στην Αθήνα των 150 χρόνων της Αμπετείου Σχολής του Καΐρου παράλληλα με τον εορτασμό των 40 χρόνων αρχιεροσύνης του Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. κ. Δαμιανού ήταν μια συγκινητική επέτειος αντάμωσης την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Αμπετείου Σχολής των Αθηνών σε συνεργασία με τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά (τον διαχειριστικό της φορέα), με τη συμμετοχή διακεκριμένων αποφοίτων της ιστορικής σχολής. Μια εκδήλωση μνήμης για πολλές γενιές του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού που εμποτίστηκαν από την υψηλή μόρφωση και τις αξίες της Αμπετείου και συνόδευσαν όλους, ατομικά ή συλλογικά, όπου κι αν αυτοί βρέθηκαν στη πορεία της ζωής τους.Ιστορικές αναδρομές, απολογισμοί, στιγμιότυπα εποχών που εξέπνευσαν, αναμνήσεις και εμπειρίες, εικόνες και στιγμιότυπα από το ντοκιμαντέρ του Αμπετειανού σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη, αλλά και απονομή μεταλλείων σε Αμπετειανούς αποφοίτους της δεκαετίας 1940-50, με επιστέγασμα την απονομή τιμητικής πλακέτας στον Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό, συνέθεσαν μια ξεχωριστή ημέρα αντάμωσης και συγκινήσεων για τους Αιγυπτιώτες Έλληνες όχι μόνο της Αθήνας αλλά κυρίως αυτούς που ήρθαν από μακρυά, την Αίγυπτο ή άλλες ακόμα πιο μακρινές χώρες, όπως η Αμερική και ο Καναδάς.Την επέτειο τίμησαν με την παρουσία και τις ομιλίες τους ο διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ο καθηγητής-ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών Ευθύμιος Σουλογιάννης, ο διδάκτωρ Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Εθνικό-Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Χρήστος Ζερεφός, ο φιλόλογος Χρήστος Διονυσόπουλος, ο ναυπηγός-μηχανολόγος Δημήτρης Γ. Καπαϊτζής, η συγγραφέας Πέρσα Κουμούτση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής και ο Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Σιναΐτης, ενώ εικαστική παρουσίαση για την Αμπέτειο, έκανε η φιλόλογος Αρχοντία Ασλάνη.Η Αμπέτειος Σχολή ιδρύθηκε το 1863 στο Κάιρο, την εποχή της μεγαλύτερης μετανάστευσης Ελλήνων από την μητροπολιτική Ελλάδα, με το κληροδότημα των αδελφών Γεωργίου, Ανανία και Ραφαήλ Αμπέτ ―Ελλήνων στην καταγωγή από την Δαμασκό της Συρίας― οι οποίοι είχαν την διορατικότητα να θέσουν την Σχολή υπό την αιγίδα της παλαίφατης Μονής του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, με την μακρά παράδοση πνευματικής ζωής και υποστήριξης της Παιδείας.Σε αυτή τη Σχολή αναγνωρίζουν μέχρι σήμερα όλοι οι Καϊρινοί Έλληνες τα σημαντικότατα πνευματικά και εκπαιδευτικά εφόδια που έλαβαν, τα οποία αποτέλεσαν στέρεο υπόβαθρο και εφαλτήριο για την μετέπειτα ζωή και σταδιοδρομία τους ανά τον κόσμο. Η πανθομολογούμενη, εξάλλου, ιδιοπροσωπία των Αιγυπτιωτών Ελλήνων, όπου γης, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην μεγάλη αυτή εκπαιδευτική, πνευματική παράδοση των ιστορικών ελληνικών εκπαιδευτηρίων της Αιγύπτου. Μια παράδοση που πεισματικά στους δύσκολους καιρούς που βιώνει η Αίγυπτος αλλά και η Ελλάδα ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός κρατά ακόμη ζωντανή ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον για τους 170 μαθητές που φοιτούν σήμερα στη Σχολή ελπίζοντας ότι το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, όπως τονίστηκε, θα συνεχίσει να στηρίζει με εκπαιδευτικούς την ελληνόγλωση εκπαίδευση στην Αίγυπτο. http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=21751 

Μια 9χρονη κοπέλα από το Αζερμπαϊτζάν βαπτίζεται Ορθόδοξη, παίρνοντας το όνομα Σειρήνα - Σουμέλα, προς τιμήν της Παναγίας του Πόντου...

0
0
Από την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης









 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Ένα ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός έζησε η μικρή Ορθόδοξη Κοινότητά μας, την περασμένη Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013, με την βάπτιση της 9χρονης Σειρήνας - του νεότερου μέλους της Εκκλησιαστικής Χορωδίας της Επισκοπής μας. Η μητέρα της -ψυχολόγος στο κρατικό νοσοκομείο του Μαπούτο- κατάγεται από το Αζερμπαϊτζάν, ο δε πατέρας της είναι Μοζαμβικανός, με ανώτατες σπουδές στην Κούβα. 

Η μικρή Σειρήνα ζει από πολύ κοντά και σχεδόν καθημερινά την εκκλησιαστική ζωή της Ορθοδοξίας, μες από τη Νεανική Συντροφιά και τη Χορωδία μας, με τόσον ενθουσιασμό μάλιστα, ώστε ζήτησε μόνη από τον οικείο Επίσκοπο να βαπτισθεί, δεδομένου ότι και από το οικογενειακό περιβάλλον της ουδείς ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι γονείς της πάντως με χαρά έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την είσοδο της θυγατέρας τους στην Ορθόδοξη Πίστη. 

Το υπέροχο αυτό εννιάχρονο κορίτσι κατηχήθηκε επί δύο χρόνια και το όνομα που ζήτησε και έλαβε, ως νεοφώτιστη, είναι Σουμέλα, το όνομα της Παναγίας του Πόντου. Τα ιερά Μυστήρια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος τελέσθηκαν κατά το αρχαίο τυπικό, κατά την διάρκεια δηλαδή της Θείας Λειτουργίας, από τον χοροστατούντα Επίσκοπο Ιωάννη -ενώ λειτουργούσε φιλοξενούμενος ιερέας από το Κογκό- και εν συνεχεία η νεοφώτιστη έψαλε μαζί με τη Χορωδία, βοήθησε μάλιστα τον Αρχιερέα να μοιράσει το αντίδωρο στο κατασυγκινημένο εκκλησίασμα.
 
Περισσότερα...   http://orthomoz.blogspot.gr/

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ

0
0
12/06/2013



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Την 7η Ιουνίου 2013 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄εξ αφορμής της επισκέψεως αλληλεγγύης και συμπαραστάσεως προς την δοκιμαζόμενη Εκκλησία της Αντιοχείας, έλαβε την παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννην Ι΄ :
 
Patriarcat Grec-Orthodoxe d’Antioche et de tout l’Orient
      
                                                                                                                   No: 182/2013
                                                                                                            Balamand, 7ηΙουνίου 2013
        Προς
        Τον Μακαριώτατον Πάπα και Πατιάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
        κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΝ Β'
 
              Μακαριώτατε και Άγιε Αδελφέ.
        Ήλθατε και μας φέρατε δύναμη και χαρά. Δύναμη διότι αισθανθήκαμε ότι δεν είμαστε μόνοι, αλλά η Εκκλησία ενωμένη, συμπάσχει το κάθε μέλος της με το άλλο. Ενώ η χαρά ήταν εκείνη που γεμίζει τις καρδιές, όταν τα αδέλφια συναντιώνται.
            Η υποστήριξή σας ήταν αισθητή από την συνεχή τηλεφωνική μας επικοινωνία, κορυφώθηκε όμως με την παρουσία σας ανάμεσά νας, για την οποία χαρήκαμε όλοι μαζί εδώ στο ευλογημένο λόφο του Balamand. Επομένως, θεωρώ καθήκον μου να σάς ευχαριστήσω για την επίσκεψή σας, η οποία μας έδωσε τη βεβαιότητα ότι είστε πάντα πρόθυμος να βοηθάτε τους Ορθοδόξους αδελφούς σας.
             Επαναλαμβάνω τις ευχαριστίες μου, ευχόμενος ο Πανάγαθος Θεός να σάς δίνει δύναμη στο έργο το οποίο επιτελείτε.
Μετά πολλής εν Χριστώ αγάπης.
 
+ Ο Αντιοχείας ΙΩΑΝΝΗΣ Ι΄
 

EΡΤ: ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

0
0
  
15Το πρώτο τηλεφώνημα που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι από το εξωτερικό πριν από λίγο ήταν πολύ συγκινητικό.

Ήταν στην άλλη άκρη της γραμμής ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος που ζήτησε να μην κλείσει η ΕΡΤ.

"Κάνω έκκληση να μην συμβεί αυτό" είπε ο κρητικός Πατριάρχης επισημαίνοντας πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για τους απόδημους.
 
 http://www.agioritikovima.gr/arxeio/23270-rt-ugkinie-o

Νέο Τεύχος του Περιοδικού "Εξωτερική Ιεραποστολή"

0
0
Από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής

"Διαβάστε στο τεύχος Ιουνίου 2013 του περιοδικού μας νεότερα για τις Ιεραποστολές της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ουγκάντας, της Κένυας, του Μαλάουι και του Μαυρίκιου και άλλα πολλά."

http://ierapostoles.gr/2013/06/

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΑ ΕΘΝΗ

0
0
 Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"


Μιμούμενοι τους Αποστόλους και ακολουθώντας την τελευταία εντολή του Αναστάντος Κυρίου μας «πορευθέντες ουν μαθητεύσατε πάντα τα έθνη…» (Ματθ. 28, 19) οι σύγχρονοι Ορθόδοξοι Ιεραπόστολοι ευαγγελίζονται Χριστόν διαδίδοντας το φως της αληθινής Πίστης στους «εν σκότει και σκιά θανάτου καθημένους» λαούς της υφηλίου, που προσκαρτερούν τη δική τους πνευματική παλιγγενεσία.
Η πνευματική διακονία της Εκκλησίας μας εξαπλώνεται σήμερα σε όλη την ήπειρο της Αφρικής, στη νοτιοανατολική Ασία καθώς και στην Κεντρική και Λατινική Αμερική. Στα δεκάδες Ιεραποστολικά Κλιμάκια, που είναι διεσπαρμένα στις διψώσες περιοχές της γης, το πνευματικό έργο τηρουμένων των αναλογιών και των κατά τόπους ιδιαιτεροτήτων επιτελείται κατά τον ακόλουθο τρόπο.
Στις πρωτεύουσες ή τις μεγάλες πόλεις των κρατών, όπου δραστηριοποιούνται οι Ιεραπόστολοι, ανεγείρονται τα Ιεραποστολικά κέντρα που συνήθως συμπεριλαμβάνουν τον κεντρικό Ιερό Ναό, τους χώρους διαμονής των Ιεραποστόλων και των εθελοντών, κληρικών ή λαϊκών, συνεργατών τους και πέριξ αυτών χτίζονται τα ιατρεία, τα σχολεία και τα άλλα ευαγή ιδρύματα για το κοινωνικοανθρωπιστικό έργο, που παράλληλα επιτελείται.



Έχοντας ως ορμητήριο τα Ιεραποστολικά Κέντρα του Κλιμακίου οι Ιεραπόστολοι διατρέχουν απέραντες χιλιομετρικές αποστάσεις στη σαβάνα και στα τροπικά δάση για να συναντήσουν τους ντόπιους πληθυσμούς, να κατηχήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν το κήρυγμα του Ευαγγελίου σε λαούς που ζουν στην αχλή των πρωτόγονων παγανιστικών δοξασιών τους, της μαύρης μαγείας και των αιρέσεων. Οι Ιεραπόστολοι αναλαμβάνουν την κατήχηση των ιθαγενών, ώστε να αποτινάξουν την ειδωλολατρική πλάνη, να αποκοπούν από τη μαγεία και να ασπαστούν την αλήθεια του Χριστιανισμού. Στην κατήχηση, με τρόπο απλό αλλά και θεολογικό, οι ιθαγενείς γαλουχούνται στις αιώνιες αλήθειες της Χριστιανικής πίστεώς μας. Επίσης, με την πνευματική οικοδομή τους θωρακίζονται για να αντιπαλέψουν τις πάμπολλες αιρέσεις και να αποτινάξουν τον φόβο της μαγείας και των προγονικών δαιμονολατρικών προλήψεών τους.
Την περίοδο των κατηχήσεων ακολουθούν οι ομαδικές βαπτίσεις, τελούμενες συνήθως σε υπαίθρια βαπτιστήρια, σε λίμνες και ποτάμια. Ακολούθως οι νεοφώτιστοι μυούνται στην Ορθόδοξη λειτουργική ζωή και στη λατρευτική παράδοση της Εκκλησίας μας, συμμετέχοντας στις Ακολουθίες και τα Ιερά Μυστήρια.




Όσοι από τους ιθαγενείς προοδεύουν πνευματικά, επιλέγονται ως συνεργάτες των Ιεραποστόλων και αναλαμβάνουν το έργο της κατήχησης και από αυτούς επιλέγονται οι μελλοντικοί κληρικοί, που θα στελεχώσουν τις νεόφυτες Ενορίες των ιεραποστολικών επαρχιών.
Βασική ωστόσο αρχή της Ορθόδοξης Ιεραποστολής, σε όλη την ιστορία της, παραμένει η προσαρμογή στον πολιτισμό των λαών, που διακονεί. Ο Ιεραπόστολος οφείλει να γνωρίσει, να εντρυφήσει και να σεβαστεί τον πολιτισμό του ντόπιου πληθυσμού. Η ποιμαντική δραστηριότητα των Ιεραποστόλων αντιμετωπίζει συχνά και προβλήματα, όπως η πίστη σε άλλο δόγμα ή αίρεση, η μαγεία και η πολυγαμία. Απαραίτητη όμως κρίνεται η συνεχής κατάρτιση των νεοφώτιστων-πιστών στη χριστιανική ζωή με την ενεργό συμμετοχή στις ακολουθίες, στις κατηχητικές συνάξεις των ενοριών κ.λπ.
Ο πρωταρχικός στόχος της Ιεραποστολής είναι οι ιθαγενείς νεοφώτιστοι να αγαπήσουν τον Χριστό με όλη την καρδιά τους και να γίνουν Χριστοφόροι. Αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, τις λοιπές ανάγκες θα έρχεται να αναπληρώσει ο Ίδιος ο Κύριος με τον τρόπο που Αυτός γνωρίζει. Αυτός θα γίνει στον λαό Του τροφή, ένδυμα, παρηγοριά, καταφυγή και ελευθερία.

http://www.ierapostolos.gr/ministry.php

Από τη Σκιάθο στη μακρινή Αφρική: Εμπειρίες της κ. Συραϊνώς Κορωνιού-Διονυσίου στην Ιεραποστολή της Κένυας.

0
0
 
2013-03-05
Από τη Σκιάθο στη μακρινή Αφρική   Αισθήματα υπερηφάνειας και συγκίνησης προκάλεσε στους παριστάμενους η ομιλία της Συραϊνώς Κορωνιού-Διονυσίου με τίτλο «Ταξίδια στη θάλασσα των ψυχών»,  που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου, με πρωτοβουλία του πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος». Η Σκιαθίτισσα Ιστορικός-Αρχαιολόγος μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους τις εμπειρίες της από το σπουδαίο έργο που επιτελεί εδώ και χρόνια στην Ιεραποστολή της Κένυας.
Έχοντας διανύσει μια πολύ αξιόλογη πορεία, ως εκπαιδευτικός, η συνταξιούχος καθηγήτρια κ. Κορωνιού-Διονυσίου, δραστηριοποιείται, ενεργά, στους κόλπους της Μητρόπολης της Κένυας, συνδράμοντας εθελοντικά στο έργο, που επιτελείται, επί σειρά ετών.
            Από το 2007, προσφέρει, ακούραστα, το απόθεμα της αγάπης της σε χιλιάδες παιδιά της Κένυας, προσεγγίζοντας, με μητρική στοργή, άρρωστα, ορφανά και ταλαιπωρημένα παιδιά, τα οποία την αποκαλούν «μαμά Νίνα», εκφράζοντας με αυθορμητισμό την απέραντη ευγνωμοσύνη τους. Το επίκεντρο της εθελοντικής δράσης που αναπτύσσει η συμπολίτισσα εκπαιδευτικός είναι το Ναϊρόμπι της Κένυας, έδρα της Μητρόπολης Κένυας, η οποία φροντίζει με λόγο και έργο,  χιλιάδες ιθαγενείς. «Διδάσκω Ελληνικά το πρωί στους ιεροσπουδαστές που χειροτονούνται, εν συνεχεία σε ιερείς, ενώ τις υπόλοιπες ώρες επιμελούμαι τις γραφικές εργασίες της Μητρόπολης, την αλληλογραφία, διορθώνω τα κείμενα του Μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριου, τα οποία μου υπαγορεύει εκείνος και επιμελούμαι των εκδόσεών τους» εξηγεί η κ. Κορωνιού-Διονυσίου, η οποία είναι διαρκώς κοντά στον άνθρωπο, τους ιθαγενείς, τα ορφανά παιδιά. του κόσμου».
            Μέχρι τα τέλη Μαρτίου,  θα επανέλθει στην Αφρική, κοντά στα «παιδιά της» για να συνεχίσει το εθελοντικό της έργο. Η κ.  Κορωνιού-Διονυσίου γεννήθηκε στη Σκιάθο, όπου τελείωσε το Δημοτικό, στη συνέχεια, τελείωσε το Γυμνάσιο στο Βόλο, εσωτερική στο Ελληνογαλλικό σχολείο  Άγιος Ιωσήφ και, ύστερα από εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γράφτηκε στη φιλοσοφική σχολή απ όπου πήρε το πτυχίο του Ιστορικού-Αρχαιολογικού τμήματος. Διορίστηκε, ως φιλόλογος, στη μέση Εκπ/ση και υπηρέτησε σε σχολεία της Ελλάδας, της τότε Δ. Γερμανίας και στο Αβερώφειο Γυμνάσιο- Λύκειο της Αλεξανδρείας της Αιγύπτου. Μιλάει και γράφει τη Γερμανική και Γαλλική γλώσσα. Σύζυγος του αείμνηστου ιατρού Μιχάλη Διονυσίου, μητέρα δύο παιδιών, του Παναγιώτη και του Μάνου, είναι γόνος επίλεκτης οικογένειας της Σκιάθου, αναπτύσσοντας πολυεπίπεδη, σημαντική κοινωνική και πνευματική δραστηριότητα.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα
 

Χαιρετισμός συμπαράστασης του Επισκόπου Μοζαμβίκης στους απολυόμενους της ΕΡΤ και μάλιστα της ΕΡΑ Ζακύνθου

0
0




Ευρισκόμενος στο νότιο ημισφαίριο της γης, στη μακρινή για εσάς τους συμπατριώτες Μοζαμβίκη, η αποκλειστική πηγή πληροφόρησης για όσα τεκταίνονται στην πατρίδα και στη γενέτειρα ήταν οι συχνότητες της ΕΡΤ, της ΕΡΑ και οι ανάλογες ιστοσελίδες.

Τώρα, με μια ετσιθελική ενέργεια καταστολής των δημοκρατικών αγαθών, όπως αυτό παρεχόταν στους ανά την οικουμένη συνΈλληνες, στερούμαστε αυτή τη ζωντανή επαφή την Ελλάδα, εμείς τα ξενιτεμένα παιδιά της. Από χθες αισθανόμαστε σαν να μας έκοψαν βίαια τον ομφάλιο λώρο, από τον οποίο τρεφόμασταν.

Αυτή τη δύσκολη στιγμή, που, όπως πληροφορούμαι, οι απολυόμενοι υπάλληλοι της ΕΡΤ βρίσκονται σχεδόν στην Αντίσταση, εκπέμποντας προγράμματα μέσω ευρωπαϊκών χωρών, σήμερα που και οι συμπατριώτες μου εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Ζακύνθου είναι μουδιασμένοι από το ξαφνικό σοκ, απευθύνω σε όλους χαιρετισμούς συμπαράστασης, θυμίζοντάς τους πως ό,τι καλό έχουμε αποκτήσει στο διάβα της Ιστορίας είναι ζυμωμένο με τον ιδρώτα του αγώνα μας!

Σας αγκαλιάζω όλους αδελφικά! Καλό κουράγιο!
Μαπούτο, 12 Ιουνίου 2013
+ο Μοζαμβίκης Ιωάννης
 

Ξεκινά Ορθόδοξη ιεραποστολή στο νησί Μαυρίκιος, στον Ινδικό Ωκεανό. Orthodox Mission in Mauritius Island.Mission orthodoxe à l’île Maurice.

0
0

Το νέο τεύχος του περιοδικού Εξωτερική Ιεραποστολή μας πληροφορεί ότι ξεκινά ορθόδοξη ιεραποστολή στο νησί Μαυρίκιος, που θα ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία Μαδαγασκάρης. Ο Θεός να ευλογήσει τη νέα αυτή προσπάθεια.

Mission orthodoxe à l'île Maurice
Mission orthodoxe à l’île Maurice

Επισκοπή Μαδαγασκάρης, Ιεραποστολικό κλιμάκιο Μαυρικίου
Επισκοπή Μαδαγασκάρης, Ιεραποστολικό κλιμάκιο Μαυρικίου
Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη πρωτεύουσα του Μαυρικίου
Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη πρωτεύουσα του Μαυρικίου
Ο Θεός να ευλογήσει την νέα ορθόδοξη ιεραποστολή στον Μαυρίκιο.
Ο Θεός να ευλογήσει την νέα ορθόδοξη ιεραποστολή στον Μαυρίκιο.

Μπορείτε να ενισχύσετε οικονομικά το άνοιγμα της ορθόδοξης ιεραποστολής στον Μαυρίκιο, μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες εδώ :

http://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/

Διαβάστε το περιοδικό στο διαδίκτυο :

http://ierapostoles.gr/?p=4541

http://ierapostoli.wordpress.com/2013/06/12/mauritius_orthodoxmission/

Η ανανεωμένη ιστοσελίδα του Ιεραποστολικού Συνδέσμου "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"

0
0

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

ΙΔΡΥΣΗ

Ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός" εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, οδός Λαγκαδά 190, Σταυρούπολη. Ιδρύθηκε το 1990 με την υπ' αρ. 684/90 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς.
ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Σκοποί του Συνδέσμου είναι η ηθική και υλική συμπαράσταση καθώς και κάθε κοινωνικοανθρωπιστική βοήθεια προς τα Ελληνορθόδοξα Ιεραποστολικά Κλιμάκια του Κονγκό, αλλά και όλων των άλλων Ορθοδόξων Ιεραποστολών απανταχού της γης. Αυτό σημαίνει ότι ο χαρακτήρας του Συνδέσμου είναι μη κερδοσκοπικός. Έτσι, τα όποια οικονομικά μέσα συγκεντρώνονται και διοχετεύονται μέχρι του τελευταίου ευρώ για την ενίσχυση των πληθυσμών στις χώρες που δρουν και εργάζονται Ιεραπόστολοι.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Ο Σύνδεσμος σήμερα αριθμεί 144 μέλη και διοικείται από αιρετό επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ανανεώνεται ανά διετία με δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες. Μαζί με το Δ.Σ. εργάζονται και δραστηριοποιούνται ανιδιοτελώς σε καθημερινή βάση περί τα 10 μέλη σε διάφορες εργασίες.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Τα μέλη του Δ.Σ. είναι τα παρακάτω:
Πρόεδρος: Δημήτριος Ασλανίδης
Αντιπρόεδρος: Μπαρέκας Βασίλειος
Γενικός Γραμματέας: Χρυσάφης Κωνσταντίνος
Ταμίας: Κωνσταντινίδης Δημήτριος

Α' Μέλος: Νίκας Γεώργιος
Β Μέλος: Κατσαρός Κωνσταντίνος
Γ Μέλος: Βαφειάδης Παρασκευάς

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.ierapostolos.gr
Viewing all 15836 articles
Browse latest View live




Latest Images