Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15846 articles
Browse latest View live

"Συμβολή Στην Εκπαίδευση Παιδιών Της Αφρικής": Φεστιβάλ Στον Κήπο Ρεθύμνου 2013


Ηγέτες της Αφρικής δημιουργούν στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης

$
0
0
Τρίτη, 28 Μαΐου 2013
Ηγέτες της Αφρικής δημιουργούν στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασηςΑφρικανοί ηγέτες αποφάσισαν να δημιουργήσουν αμέσως μια στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης για να αντιμετωπίζει έκτακτα ζητήματα ασφαλείας στην ήπειρο, σε μια κίνηση με στόχο να πάψει η Αφρική να βασίζεται σε εξωτερικές δυνάμεις και κεφάλαια για την άμυνά της.
Η κίνηση έγινε σε μια σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα, έπειτα από εκκλήσεις αρκετών ηγετών για να δημιουργηθεί αμέσως μια αμυντική αφρικανική δύναμη, δεδομένης της επιμονής αριθμού συγκρούσεων και εξεγέρσεων στην ήπειρο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σχέδια για μια Αφρικανική Εφεδρική Δύναμη υπάρχουν εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Όμως καθυστερήσεις στη δημιουργία αυτού του αποσπάσματος οδήγησαν σε επικρίσεις ότι η Αφρική αργεί υπερβολικά να αναλάβει η ίδια τις επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης που την αφορούν και βασίζεται αντίθετα σε βοήθεια και χρηματοδότηση από τον ΟΗΕ και δυτικούς δωρητές.

Στο κείμενο της απόφασης της Συνέλευσης της Αφρικανικής Ένωσης, το οποίο είδε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αναφέρεται ότι η δύναμη ταχείας αντίδρασης θα σχηματισθεί με εθελοντικές συνεισφορές στρατευμάτων, εξοπλισμού και κεφαλαίων από κράτη μέλη που είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προβούν στις συνεισφορές αυτές.

Η πρωτοβουλία φέρει την ονομασία Αφρικανική Ικανότητα για Άμεση Απάντηση σε Κρίσεις (ACIRC). Πρόκειται για ένα μεταβατικό μέτρο για να κλείσει ένα κενό ενώ εκκρεμεί ο πλήρης σχηματισμός της Εφεδρικής Δύναμης.

http://www.liofa.org/enter/index.php?option=com_content&view=article&id=401%3A2013-05-29-07-27-37&catid=16%3Aafrica-news&Itemid=181&lang=el

Ο Μητροπολίτης Γουινέας στη Σιέρρα Λεόνε

$
0
0

από την Ι.Μητρόπολη Γουινέας



Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, αργά το βράδυ της Κυριακής 26  Μαΐου2013 αναχώρησε από το Κονακρύ με προορισμό την Σιέρρα Λεόνε, όπου αφίχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 27 Μαΐου. Στην πρωτεύουσα Freetownτον υποδέχτηκε ο υπεύθυνος της Ιεραποστολής στην Σιέρρα Λεόνε Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, ο ιερός κλήρος και οι εθελόντριες εκπαιδευτικοί εξ Αυστραλίας Μαρία Αδαμοπούλου και Ελένη Αντωνίου.
Το πρωί της Τρίτης 28 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον π. Θεμιστοκλή και όλους τους κληρικούς επισκέφθηκε το Ιεραποστολικό κέντρο του Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος στην περιοχή Waterloo, το οποίο εγκαινίασε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος στις 23 Φεβρουαρίου 2012, και συμπεριλαμβάνει τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, Πρεσβυτέριο, Δημοτικό σχολείο, Κλινική, εργαστήριο κατασκευής τεχνικών μελών για τα θύματα του εμφύλιου πολέμου και καταλύματα φιλοξενίας των ακρωτηριασμένων από τις νάρκες παιδιών.

SIERALEONE

Εντός του Ιερού Ναού τα παιδιά του δημοτικού σχολείου τραγούδησαν και απήγγειλαν ποιήματα και ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγια αγάπης και νουθεσίες στα παιδιά. Στην συνέχεια κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Γυμνασίου.
Το απόγευμα ξεναγήθηκε από τον π. Θεμιστοκλή και τις εξ Αυστραλίας εθελόντριες καθηγήτριες στην Ορθόδοξη Παιδαγωγική Ακαδημία που λειτουργεί υπό την επίβλεψη του π. Θεμιστοκλή και βρίσκεται δίπλα από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Ιεραποστολής στην περιοχή TowerHills. Ο Σεβασμιώτατος θαύμασε το έργο που επιτελείται στην Ακαδημία, επισκέφθηκε τις αίθουσες διδασκαλίας, την πλούσια σε υλικό βιβλιοθήκη και το εργαστήρι εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους σπουδαστές.
 


Αργά το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού για την εορτή της Μεσοπεντηκοστής στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που ανεγέρθη δίπλα από την Ορθόδοξη Παιδαγωγική Ακαδημία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στο εκκλησίασμα, που το απάρτιζαν ως επί το πλείστον οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Ακαδημίας.

http://www.amen.gr/article14073
http://romfea.gr/patriarxeia/patriarxeia/patriarxeio-alexandreias/17285-2013-05-29-23-56-11

Δράσεις του Συλλόγου «Συμβολή στην Εκπαίδευση των Παιδιών της Αφρικής» στη Μαδαγασκάρη

$
0
0
Μικρογραφία9:52  
http://www.youtube.com/watch?v=d9L3NA1Wevg
 

Οι δράσεις του Συλλόγου «Συμβολή στην Εκπαίδευση των Παιδιών της Αφρικής», Μαδαγασκάρη, Antananarivo, Τulear, Majunga, Λίγες φωτογραφίες από τη δράση του Συλλόγου στην Ουγκάντα
(c) Δημήτριος Κουτάντος, koutantosdimitri@hotmail.com , Μάρτιος 2013...

Χειροτονίες Κληρικών στη Σιέρρα Λεόνε

$
0
0
από την Ι.Μητρόπολη Γουινέας

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας για την εορτή της Μεσοπεντηκοστής στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ελευθερίου & Αγίου Γεωργίου στην Freetown, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος χειροτόνησε εις Πρεσβύτερο τον Διάκονο Βάιο Hancile, Διάκονο τον Υποδιάκονο Ααρών και χειροθέτησε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Ελευθέριο Edmonson, τον οποίο και διόρισε Προιστάμενο του Καθεδρικού Ναού. Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος ως επί το πλείστον στην σταυρική θυσία του Ιησού Χριστού και στο τέλος συνεχάρη τον Αρχιμανδρίτη Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο για το πολύπλευρο και θεάρεστο έργο που επιτελεί κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες στην Σιέρρα Λεόνε, τις εξ Αυστραλίας εθελόντριες καθηγήτριες Μαίρη Αδαμοπούλου και Ελένη Αντωνίου και όλους όσους συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στην καρποφορία του Ιεραποστολικού έργου στην χώρα.

CIMG2078




Επίσης ο Σεβασμιώτατος τέλεσε αγιασμό για την έναρξη του νέου τριμήνου της σχολικής χρονιάς στο οποίο παρέστησαν οι εκπαιδευτικοί και η μαθητιώσα νεολαία των Ορθόδοξων σχολείων (Δημοτικό/Γυμνάσιο) που βρίσκονται παραπλεύρως του Καθεδρικού Ναού και τα οποία εγκαινίασε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος κατά την διάρκεια της ποιμαντικής του περιοδείας στην Σιέρρα Λεόνε τον Φεβρουάριο 2012..
Στην συνέχεια έλαβε χώρα η σύναξη των κληρικών όπου ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με όλους τους κληρικούς και να τους δώσει τις κατάλληλες πατρικές νουθεσίες.

CIMG2181


http://www.amen.gr/article14098
http://www.romfea.gr/patriarxeia/patriarxeia/patriarxeio-alexandreias/17313-2013-05-31-10-26-24

 

2η αποστολή στην Ουγκάντα από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής

$
0
0
 Από την "Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Μπουσούγκιου στην Ουγκάντα"
 
 
"Μία αποστολή οργανώνουμε για το καλοκαίρι του 2013 και για δύο μήνες, στην Ουγκάντα από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής.Σκοπός μας με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καμπάλλας και πάσης Ουγκάντας κυρίου  Ιωνά και  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  πρώην Πειραιώς κ. Καλλινίκου, να τοποθετήσουμε θεμέλιο λίθο στο χωριό Λουγκουζί και να ξεκινήσουμε την ανέγερση του  Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος. Εκεί έχουμε δημιουργήσει έναν κύκλο 70 κατηχουμένων των οποίων σκοπεύουμε να οργανώσουμε καλύτερα την κατήχησή τους και να τους βαπτίσουμε.Σκοπεύουμε  ακόμη να χτίσουμε μικρό ξενώνα και αποθήκη.
Παράλληλα θα κάνουμε πρώτα ο Θεός, επισκέψεις και ομιλίες με κατηχήσεις και προβολές σε ενορίες και Ιεραποστολές σε όλη τη διάρκεια της παραμονής  μας.Στα σχέδιά μας ακόμη είναι επίσκεψη στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα για βοήθεια και προσφορά  στην εκεί Ιεραποστολή και τον επίσκοπο Ιννοκέντιο Μπιακαντόντα.
Στην περιοχή Μπουσούγκιου της Ουγκάντας, που βρίσκεται η Ιεραποστολή μας σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε την ανέγερση του Ιατρείου μας και τη δημιουργία μικρού ξενώνα  και αποθήκης για το φύλακα της Ιεραποστολής.Παράλληλα θα δημιουργήσουμε μικρή φάρμα με ζώα για τις ανάγκες της Ιεραποστολής.
Μαζί μας έρχονται σε αυτήν την αποστολή, μία νοσηλεύτρια ,μία φοιτήτρια ιατρικής και μία φοιτήτρια παιδαγωγικής, που θα βοηθήσουν και στην κατήχηση κυρίως των παιδιών.
Επικαλούμεθα τη χάρη του Θεού και τις προσευχές σας .Κάθε  βοήθεια ,όσο μικρή και αν είναι ,γίνεται πάντα πολύτιμη και σημαντική. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Για την αποστολή χρηματικής βοήθειας :
Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής τ.Θ.49 -19014 Καπανδρίτι
(Για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Ουγκάντας)
Ακόμη στην κατάθεση του ιερέως της ιεραποστολής.
NYOMBI GEORGE
Λογαριασμός για την Ελλάδα G.R.5505400510000411788011018
1)Καταθέσεις σε καταστήματα PROBANK
2)αταθέσεις σε καταστήματα άλλων τραπεζών μέσω εμβασμάτων.

Γίνε συνεργάτης της Ιεραποστολής μας.Την φλόγα που άναψε μην αφήσεις να σβήσει...
 

Μια ενορία από το Φάληρο χτίζει Εκκλησία στο... Κονγκό

$
0
0
ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
   
ΚείμενοΘεοδώρα Αβαγιανού
Το ποσόν των 70.000 ευρώ προσπαθούν να συγκεντρώσουν οι ενορίτες του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Παλαιού Φαλήρου Αττικής, για να χτίσουν έναν Ναό επίσης αφιερωμένο στην Αγία Κυριακή αλλά και ένα σχολείο στο μακρινό Λουμπουμπάσι του Κονγκό!

«Γιά να γίνουμε συνεπέστεροι στην εντολή του Κυρίου, ξεφεύγοντας λίγο από τον εαυτό μας και τα δικά μας κι ακολουθώντας τα βήματά Του «έως εσχάτου της γης», εκεί που ζεί ο ξεχασμένος αδελφός μας» σημειώνουν στην ειδική ιστοσελίδα στην οποία έχουν φτιάξει για το σκοπό τους οι ενορίτες της Αγίας Κυριακής.






«Γιά να μοιραστούμε μαζί του το «ύδωρ το ζων» και τον «άρτον τον εκ του ουρανού καταβάντα», εκεί που ο κοινός άρτος και το καθαρό ύδωρ συχνά είναι ακόμα δυσεύρετα είδη πολυτελείας…» σημειώνουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι: «Χτίζουμε Σχολείο και Ναό -δυό λαμπάδες- να φωτίζουν με το Φως του Χριστού το νού και την καρδιά του ξεχασμένου αδελφού. Κίνηση «ωφελιμιστική», καθώς εμείς πρώτοι ωφελούμαστε από αυτήν την «έξοδο» γιατί «μακάριόν εστιν μάλλον διδόναι η λαμβάνειν».



Είναι ευλογία να βλέπεις το θαύμα της Δημιουργίας εκεί που «είπεν ο Θεός γενηθήτω φως και εγένετο φως» που «έλαμψεν εν ταίς καρδίαις ημών προς φωτισμόν της γνώσεως». Αλλά μοναδική δωρεά και προνόμοιο να συνδημιουργείς στο θαύμα της Δημιουργίας, και να βλέπεις το Φως Του να ξημερώνει στην ζωή του ξεχασμένου αδελφού»!

Υπεύθυνος της προσπάθειας είναι ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Γιαννάκας.

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρώσει σχεδόν τα μισά χρήματα. Όπως δηλώνουν στην ιστοσελίδα που έφτιαξαν γι αυτόν τον σκοπό , τους απομένουν ακόμη 37.500€
 

Ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος στη Κανάνγκα

$
0
0
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013
 
Οἱ κωδονοκρουσίες σκόρπισαν τήν εἴδηση στούς πιστούς Καναγκέζους ὅτι ὁ Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης, ὁ Κεντρώας Ἀφρικῆς κ. Νικηφόρος ἦρθε γιά λίγες ἡμέρες στή Κανάνγκα νά ἐπικοινωνήσει, εὐλογήσει, δώσει ὁδηγίες στούς Ἱερεῖς καί τελέσει τήν Κυριακή τῆς Σαμαρείτιδος τήν Θ. Λειτουργία.
Εἶναι ἀλήθεια ὅτι ἡ μεγάλη μητρoπολιτική του περιφέρεια (18 φορές ἡ Ἑλλάδα), δέν τοῦ δίνουν τή δυνατότητα τῆς συχνῆς ἐπισκέψεώς του στή Κανάνγκα καί στίς ἐπαρχίες. Ἀλλά καί ὁ κόπος τῆς διδασκαλίας καί διευθύνσεως τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς «Ἅγιος Ἀθανάσιος ὁ Ἀθωνίτης» στή Κινσάσατόν ἀπορροφοῦν. Ὅμως νά πού δόθηκε ἡ εὐκαιρία νά βρεθεῖ ἔστω καί γιά λίγο κοντά μας.
Στό ἀεροδρόμιο τόν περίμεναν ὁ ἀρχιερατικός ἐπίτροπος π. Ἀνδρέας kayaya, ὁ π. Χριστοφόρος, κάποιοι συνεργάτες καί στήν εἴσοδο τῆς Ἱεραποστολῆς οἱ 12 Ἱερεῖς τῆς Κανάνγκα.
Πρῶτο του μέλημα νά τελέσει τρισάγιο τόσο στούς τάφους τῶν Ἱεραποστόλων π. Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου (τόν εἶχε πνευματικό ὁ Σεβασμιώτατος), π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι, ἀδελφῆς Ὄλγας Παπασαράντουκαί τοῦ προσφάτως κοιμηθέντος, σεμνοῦ καί εὐλαβεστάτου Ἱερέως, π. Βασιλείου Muamba (62 ἐτῶν). Ὁ π. Βασίλειος πατέρας 5 παιδιῶν, ἀνεχώρησε γιά τούς οὐρανούς τόν Ἰανουάριο ἀφήνοντας ἀγαθή μνήμη Ἱερέως. Ἐνταφιάστηκε πίσω ἀπό τό Ἱερό τοῦ Ναοῦ τῆς Ἀναλήψεως Κανάνγκα, ὅπου κάι οἱ τάφοι δύο ἄλλων κληρικῶν μας π.Νικοδήμουκαί π. Γουσταύου.
π. Χ. Μ.
Kananga, 31-5-2013
 
http://anastasiosk.blogspot.gr/2013/06/blog-post_7969.html


 



Γεγονός Πνευματικής Χαράς στόν Ἰ. Ν. Ζωοδόχου Πηγῆς Τshilumba η Σύναξη νέων (β΄)

$
0
0


Τό δεύτερο γεγονός ἦταν οἱ 75μέ 80 νέους (οἱ περισσότεροι φοιτητές) πού μέτρησα ὅταν βγῆκα ἀπό τόν ἱ.ναό καί ἦταν συγκεντρωμένοι στό περιστύλιο τοῦ ναοῦ. Εἶχαν τήν ἔμπνευση αὐτή τή Κυριακή νά ἐκκλησιαστοῦν ὅλοι μαζί στή Ζωοδόχο Πηγή στή Τshilumba.. Τό κάνουν κατά διαστηματα, ὅπως μοῦ εἶπαν. Ἦρθαν ἀπό Kananga, Mikalai, εἶδα καί ἀπό Lukongaκάποιους, διανύοντας 10,15,20, χιλιόμετρα. Ἦρθαν μέ τά πόδια, ἤ ποδήλατα ἤ ὅτι ἄλλο βρῆκαν. Ὅσοι εἶναι ψάλτες στίς χορωδίες τῶν Ναῶν πλαισίωσαν τό Ψαλτήρι.  Τί ὄμορφα συγκροτημένα, μελωδικά πού ἔψαλλαν! Μαζί τους καί μικρά παιδιά ἀπό τίς θέσεις τους. Πῶς μαθαίνουν τούς ἦχους; Πόσο εὔκολα ἐντυπώνονται στά αὐτιά τους; Ὅλοι μαζί δοξολογοῦσαν τόν Θεό. Ἐδῶ ἰσχύει ἀπόλυτα τό «Ἐν τῷ ναῶ ἐστῶτες τῆς δόξης σου ἐν οὐρανῷ ἐστάναι νομίζομεν...».
Κάθε φορά πού λειτουργῶ σ’αὐτό τόν ναό, δέν ξέρω ζῶ διαφορετικά τή Θ. Λειτουργία! Ἕνα μυστικό πνευματικό πανηγύρι!
Συγκεντρωθήκαμε λοιπόν ἔξω ἀπό τόν ναό. Ψάλλαμε τό Χριστός Ἀνέστη στίς τρεῖς γλῶσσες: Ἑλληνικά, Τσιλούμπα (τοπική), Γαλλικά. Κατόπιν ἕνας φοιτητής τῆς Ἰατρικῆς, ἀπευθυνόμενος σέ μένα ἀφοῦ μέ καλωσόρισε, εἶπε τό σκοπό αὐτῆς τῆς ἐπικοινωνίας τῶν νέων πού ἐπαναλαμβάνεται κατά διαστήματα. Μοῦ ἔδωσε τό λόγο. Εἶπα λίγα λόγια γιά τήν ἀξία τῆς χριστιανικῆς ζωῆς καί τή σχέση μας μέ τήν ὀρθόδοξη ἐκκλησία. Ἔγινε συζήτηση. Ὁ ἀγαπητός μου π. Καλλίνκοςὁ πάντοτε πρόθυμος μετέφραζε στή τοπική διάλεκτο πού τήν ἀγαποῦν καί τήν προτιμοῦν.Ἦταν μιά γόνιμη καί οὐσιαστική συζήτηση. Αὐτοί οἱ νέοι εἶναι τό φυτώριο τῆς ὀρθοδόξου ἐκκλησίας τοῦ Κονγκό. Ἐλπίζουμε πολλά σ’αὐτούς. Κατόπιν μοῦ εἶπαν ὅτι κάποιοι φροντίζουν μέ ἔρανο πού κάνουν μεταξύ τους νά συγκεντρώνουν κάποιο χρηματικό ποσό εἴτε γιά κάποια πράξη ἀγάπης ἤ νά ἀγοράζουν τά ὑλικά γιά νά μαγειρέψουν. Πραγματι λοιπόν στό σπίτι τῆς ἐκκλησίας εἶδα νά ἔχουν ἑτοιμάσει 3 μεγάλες λεκάνες μέ μπιτιά (τοπικό φαγητό), μανιόκ καί μιά σάλτσα. Μοῦ ζήτησαν νά εὐλογήσω τό φαγητό τους. Τό εὐλόγησα καί ....δοκίμασα λίγο.

Νά εὐλογεῖ ὁ Θεός αὐτούς τούς νέους καί τόν Εὐγένιο, ὁ ὁποῖος στό τέλος τὴς συζητήσεως  ἔκλεισε μέ τά λόγια: «ὅλα αὐτά πού ἀκούσαμε σήμερα νά χαραχτοῦν βαθειά στίς καρδιές μας». Ἀμήν.

               π. Χ. Μ.

     Kananga, 27-5-2013

 

 

Σύναξη Ιερέων της Κανάνγκα υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρου

$
0
0


Παρασκευή 31.5.2013
Ξεχωριστή εὐκαιρία ἡ Ἱερατική Σύναξητῶν Ἱερέων τῆς Κανάνγκαμέ τόν Σεβασμιώτατο Κεντρώας Ἀφρικῆς κ. Νικηφόρο.
Ὁ Σεβασμιώτατος κατ’ἀρχάς ἐνημέρωσε τούς Ἱερεῖς γιά τίς ἱεραποστολικές, ποιμαντικές καί διοικητικές δραστηριότητες τῆς Μητροπόλεως στή Κινσάσα.
Μέ χαρά καί ἱκανοποίηση ἀκούσαμε ὅτι ἡ Θεολογική Σχολή «Ἅγιος Ἀθανάσιος ὁ Ἀθωνίτης» προσφέρει θεολογική κατάρτιση καί βοηθᾶ οὐσιαστικά τούς φοιτητές. Οἱ  5ετεῖς τελειόφοιτοι κάνουν κήρυγμα κάθε Κυριακή σέ 3 Ἱ. Ναούς στή Κινσάσα καί κατηχήσεις στούς ἰθαγενεῖς.Ὁ Σεβασμιώτατος ἔχει χειροτονήσει μέχρι τώρα 8 Ἱερεῖς στή Σχολή, οἱ ὁποῖοι μαζί μέ τίς θεολογικές γνώσεις μαθαίνουν καί τά ἱερατικά τους καθήκοντα ὥστε μόλις πάρουν τό πτυχίο τους νά ἐπιστρέψουν στά χωριά τους καί νά ἀναλάβουν ἑφημεριακά καθήκοντα.
Μᾶς ἐνημέρωσε ἀκόμη γιά νέους Ἱερούς ναούς καί σχολεῖα πού χτίζονται. Γιά 70 βαπτίσεις πού ἔγιναν στή Κινσάσα τό περασμένο Σάββατο καί αὐτό ὀφείλεται στούς σπουδαστές, πού ἔκαναν τήν κατήχηση.
Ἕνα γεγονός σημαντικό γιά τήν τοπική Ἐκκλησία εἶναι ἡ κίνηση μιᾶς ὁμάδος παλαιοημερολογιτῶν μέ τόυς Ἱερεῖς τους, πού ἀπογοητευμένοι ἀπό τούς ἐπισκόπους τῶν Γ.Ο.Χ. ἔστειλε ἐπιστολή στόν Σεβασμιώτατο καί ζητᾶ νά ἐπιστρέψει στήν κανονική ὀρθόδοξη Ἐκκλησία.Σεβασμιώτατος Κεντρώαςσυγκρότησε μία ἐπιτροπή μέ ὑπέυθυνο τόν Ἅγιο Πενταπόλεως, ἡ ὁποία ξεκίνησε τίς συζητήσεις στή Κινσάσα, μέ τούς Ἱερεῖς καί πιστούς τῆς σχισματικῆς ἐκκλησιαστικῆς ὁμάδος. Ὅλοι εὐχηθήκαμε σύντομα νά ἐπιστρέψουν στήν Ἐκκλησία μας καί νά τακτοποιηθεῖ αὐτό τό θέμα πού ἔχει σκανδαλίσει τόσες ψυχές..
Στή συνέχεια ὁ Σεβασμιώτατος ἀνέπτυξε μερικά θέματα πού ἀπασχολοῦν τήν τοπική ἐκκλησία, ὅπως ἡ σχέση τῶν χριστιανῶν καί ἡ μαγεία, ἡ ἱερά ἐξομολόγηση τῶν πιστῶν, ἡ καλλιέργεια τῶν ἱερατικῶν κλήσεων κ.ἄ.
Τό ἀπόγευμα στή μεγάλη αἴθουσα συγκεντρώθηκαν περίπου 600 ἄτομα καί ἔγινε ὁμιλία ἀπό τόν Σεβασμιώτατο μέ θέμα: «ἡ ὀρθόδοξη πίστη καί ἡ ἀντιμετώπιση τῆς μαγείας».Ὅλοι οἱ πιστοί εὐχαριστήθηκαν μέ τήν ἐμπεριστατωμένη ὁμιλία τοῦ Σεβασμιωτάτου. Ὑπάρχει τόση δίψα γιά τό λόγο τοῦ Θεοῦ καί μάλιστα ἀνάγκη διαφωτίσεως καί ἐνισχύσεως στήν ὀρθόδοξη πίστη καί ζωή.
                                                                                                Kananga, 1.6.2013


Ο Σεβασμιώτατος μέ τόν Χαρίτωνα (πρωτότοκος γιός τοῦ π. Καλλινίκου)


Η αυλή της Ιεραποστολής την Μ. Παρασκευή

Άποψη τῆς ἀγορᾶς ἔξω από Κανάνγκα
 

Μιά μικρή γεύση ἀπό τήν ταπεινή ἱεραποστολή στή Κανάγκα

$
0
0

 
 Μέ τή χάρη τοῦ Ἀναστάντος Κυρίου καί τήν εὐλογία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεντρώας Ἀφρικῆς κ.Νικηφόρου, πραγματοποιήθηκαν καί φέτος τό Σαββατοκύριακο καί Δευτέρα 18-20 Μαΐου οἱ καταληκτικές συναντήσεις στό ὀρθόδοξο ἱεραποστολικό κέντρο τῆς Κανάνγκα τοῦ πνευματικοῦ κατηχητικοῦ ἔργου 2012-2013.
Τό Σάββατο 18 Μαΐου τό ἀπόγευμα ἔγινεἑορτή Λήξεως τῶν μαθητῶν γυμνασίου λυκείου.
Τήν Κυριακή 19 Μαΐου μετά τήν Θ. Λειτουργία στήν μεγάλη αἴθουσα ἔγινεἑορτή λήξεως τῶν κατηχητικῶν καί ὁμάδων δημοτικῶν ἀγοριῶν καί κοριτσιῶν.
Τό ἀπόγευμα ἔγινελήξη τῶν μαθητριῶν γυμνασίου λυκείου.
Μέ ἐνθουσιασμό ὅλα τά παιδιά μέ τίς νεανικές μελωδίες τους τραγούδησαν καί ἔψαλαν ἀναστάσιμα τραγούδια καί ὕμνους.
Τήν Δευτέρα τό ἀπόγευμασυγκεντρώθηκαν ἄνδρες καί γυναῖκεςτῆς γύρω περιοχῆς μέ τή πολύχρωμη ἀμφίεσή τους γιά νά ἀκούσουν ἐπίκαιρη ὁμιλία ἀπό τόν π. Χριστοφόρο, ὁ ὁποῖος αὐτό τό διάστημα μέ ἄδεια καί εὐλογία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ. Χρυσοστόμουβρίσκεται στό Κονγκό γιά νά ἀναπληρώσει τόν ὑπέυθυνο τῆς Ἰεραποστολῆς Σεβασμιώτατο Πενταπόλεως κ. Ἰγνάτιο. Ὁ Ἅγιος Πενταπόλεως - ὁ πάντοτε χαρούμενος καί ὑπερδραστήριος ἱεραπόστολος -βρίσκεται στήΘεολογική Σχολή στή Κινσάσαγιά νά διδάξει καί ὁλοκληρώσει τίς πανεπιστημιακές παραδόσεις γιά τήν φετινή χρονιάστούς φοιτητές τοῦ Πανεπιστημίου «Ἅγιος Ἀθανάσιος».
Ἔτσι καί μέ τίς εὐχές τοῦ γέροντος Ἐπισκόπου συνεχίζονται οἱ ἱεραποστολικές ἐργασίες ἐδῶ στή Κανάνγκα.


Δοξάσαμε τόν Τριαδικό Θεό γιά τίς εὐλογίες πού χάρισε καί ἐφέτος στήν ἱεραποστολή μας. Κατηχήσεις, βαπτίσεις, Θ. λειτουργίες καί ὅτι ἄλλο πού γνωρίζει ὁ Μεγαλόδωρος Κύριός μας, ὁ ὁποῖος μᾶς ἀνέχεται παρ’ὅλη τήν ἀναξιότητά μας. Εἶναι γεγονός ἀναμφισβήτητο πόσο ὠφελοῦν οἱ ἑβδομαδιαῖες κατηχητικές συναντήσεις σέ ὅλες τίς ἡλικίες. Στόν τόπο αὐτό πού δέσποζε ἡ εἰδωλολατρεία, ἡ μαγεία, οἱ προλήψεις τώρα τό φῶς τοῦ Ἀναστάντος Χριστοῦ γλυκά φωτίζει καί λάμπει καί δροσίζει τίς ψυχες τῶν κογκολέζων.
Τά παιδιά ἠδη ἄρχισαν προπαρασκευαστικές ἐξετάσεις καί ἀπό αὐτή τήν ἑβδομάδα ἀρχίζουν κανονικά.
Βέβαια ὁ καθημερινός ὄρθρος καί ἑσπερινός ἀλλά καί οἱ Θ. Λειτουργίες τῶν Κυριακῶν καί μεγάλων ἑορτῶν θά συγκεντρώνουν τούς πιστούς ὅλων τῶν ἡλικιῶν.
Μιά μικρή γεύση ἀπό τήν ταπεινή ἱεραποστολή στή Κανάγκα.
Kananga 23-5-2013





Για να μην χάσει την συγκέντρωση του Κατηχητικού
παίρνει τον αδελφό της κοντά της και πάει.

Μυροφόρες
 

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρου εις Άγιο Ανδρέα Κανάνγκας

$
0
0

 
ΚΥΡΙΑΚΗ 2 Ἰουνίου 2013
 
 
Μέ τήν πανηγυρική Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία ὁλοκληρώθηκε ἡ σύντομη ἐπίσκεψη τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεντρώας Ἀφρικῆς κ. Νικηφόρου.
Οἱ πιστοί ἀπό νωρίς προσῆλθαν στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέου στή Κανάνγκα.
Ὁ Σεβασμιώτατος στό τέλος τῆς Θ.Λ. κήρυξε τόν θεῖο λόγο μέ ἀφορμή τό εὐαγγέλιο τῆς Κυριακῆς Σαμαρείτιδος, τονίζοντας «τήν ἐν πνεύματι καί ἀληθείᾳ» προσκύνηση τῶν πιστῶν. Μίλησε ἁπλά καί οἰκοδομητικά στόν λαό τοῦ Θεοῦ.
Στό τέλος τῆς Θ. Λ. ὁ Σεβασμιώτατος τέλεσε δύο μνημόσυνα.
Τό μεσημέρι ἀνεχώρησε ἀεροπορικῶς γιά τήν ἔδρα τῆς Μητροπόλεως, στήν Κινσάσα.
Kananga 2.6.2013
π.Χ.Μ.

Ο Μητροπολίτης Κένυας Μακάριος στη Θεσσαλονίκη

$
0
0

Από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής:

"Ο Μητροπολίτης Κένυας στη Σύναξη της Αδελφότητάς μας"

04.06.2013  |  
   
Makarios
Αυτή την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, στις 10.15 π.μ., θα έχουμε την τιμή μετά από πολλά χρόνια να φιλοξενήσουμε στην αίθουσα της Αδελφότητάς μας το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριο, ο οποίος θα μάς ταξιδέψει στην καθημερινότητα της Ιεραποστολής στην πιο πολυάριθμη και οργανωμένη Μητρόπολη της Αφρικής, την Κένυα.
Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους της Αδελφότητάς μας να προσέλθουν τόσο στη διάλεξη του Σεβασμιωτάτου όσο και στη θεία Λειτουργία που θα προηγηθεί στον Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου (Παύλου Μελά και Μακένζυ Κινγκ).

http://ierapostoles.gr/2013/06/%ce%bf-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%ad%ce%bd%cf%85%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b1%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1/

Αλεξανδρείας Θεόδωρος: «Η απουσία σεβασμού προς το Περιβάλλον είναι σοβαρότατη αμαρτία»

$
0
0
από την Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε

Επί τη ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας που έχει καθιερώσει η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) για το Περιβάλλον, ο Αλεξανδρινός Προκάθημενος κ. Θεόδωρος απέυθυνε στους δύο χιλιάδες Συνέδρους του Παναφρικανικού Συμβουλίου των Εκκλησιών, που έχουν συγκεντρωθεί στην Καμπάλα της Ουγκάντα για την Γενική τους Συνέλευση, τον ακόλουθον χαιρετισμόν.
«...Και έλαβε Κύριος ο Θεός τον άνθρωπον, ον έπλασε, και έθετο αυτόν εν τω παραδείσω της τρυφής, εργάζεσθαι αυτόν και φυλάσσειν...».
Αυτή η υπήρξε η εντολή του Δημιουργού προς το δημιούργημά του, τον άνθρωπο. Να εργάζεται, διότι η αργία είναι μήτηρ πάσης κακίας και να φυλάσσει τον παράδεισο, το φυσικό δηλαδή περιβάλλον που του ενεπιστεύθη.
Όπως τότε ο παράδεισος, έτσι και σήμερα το φυσικό περιβάλλον δεν έχει σύνορα. Συνεπώς, η ορθολογική και αποτελεσματική προστασία του καθίσταται εφικτή μόνο με τη συνεργασία κρατών και πολιτών ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσας και εθνότητας.
Επειδή όμως ο άνθρωπος σε σχέση με το περιβάλλον ευρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση με το στενώς ευνοούμενο ατομικό του συμφέρον, θα πρέπει να δεχθεί κατάλληλη εκπαίδευση, η οποία θα συντελέσει με την πάροδο του χρόνου στη δημιουργία της αναγκαίας περιβαλλοντικής συνειδήσεως.
Στην προσπάθεια αυτή ευμβάλλει και ο Ο.Η.Ε. με την καθιέρωση της 5ης Ιουνίου ως Ημέρας προστασίας του περιβάλλοντος. Προς  αυτήν την κατεύθυνση δραστηριοποιείται και η Ορθόδοξη Εκκλησία καθιερώσασα με απόφαση της Ι.Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου  Κωνσταντινουπόλεως, ήδη από το 1986, την 1η Σεπτεμβρίου, που υιοθετήθηκε από όλες τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, ημερομηνία ιδιαιτέρως σημαντική για την Εκκλησία μας, διότι αποτελεί την αρχή του εκκλησιαστικού έτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ως ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα έχει συνθέσει και ειδική θεία λειτουργία, η οποία θα πρέπει να τελείται στις ανά τον κόσμο Ορθόδοξες εκκλησίες με ειδικές αναφορές στην προστασία της φύσεως, των ζώων και των φυτών.
Αποτελεί κοινόν τόπον, ότι για τους χριστιανούς κάθε προσβολή του φυσικού περιβάλλοντος από τον άνθρωπο αποτελεί προσβολή κατά του Δημιουργού με συνέπεια να θεωρείται σοβαρότατη αμαρτία.
Επακόλουθο των σκέψεων αυτών είναι ότι ευρίσκεται σε εξέλιξη η ηθική συμφωνία, με την οποία επιβάλλεται οι συνειδητοί πιστοί να παύσουν να θεωρούν εαυτούς ως ιδιοκτήτες της φύσεως. Αντιθέτως, οφείλουν να αντιλαμβάνονται την αποστολή τους ως διάκονοι της Δημιουργίας, οι οποίοι ως πρώτιστον καθήκον τους έχουν τη φύλαξη της υλικής κτίσεως, του περιβάλλοντος δηλαδή του κόσμου.
Στο πνεύμα αυτό κινείται και το Δευτερόθρονο  Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας, αυτό της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων και πάσης Αφρικής, το οποίο έχει ιδρύσει ειδική  Συνοδική Επιτροπή Περιβάλλοντος προς παρακολούθηση των παγκοσμίων προβλημάτων περιβάλλοντος γενικότερα και αυτών της Αφρικανικής Ηπείρου ειδικότερα.
Όπως επεσήμανε και η Διάσκεψη του Ρίο, οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του «Ευδοκιμούντος Κόσμου», αναζητώντας την ανάπτυξη με συγκράτηση, προσβλέποντες δηλαδή στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Για τη δημιουργία όμως του σωστού κόσμου θα πρέπει να προηγηθεί η καταπολέμηση της φτώχειας , όπως επίσης και η αλλαγή προτύπων κατανάλωσης. Η προ των πυλών ευρισκόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη του δεύτερου στόχου.
Αν έχουμε λοιπόν προ οφθαλμών ότι η εξάντληση των φυσικών πόρων, η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι αυξανόμενες πυρκαγιές, η αρνητική όψη της βιοτεχνολογίας και οι λοιπές παρεμβάσεις του ανθρώπου, οι οποίες δεν σέβονται την Κτίση, το Δημιούργημα του Θεού, εγκυμονούν πολλούς κινδύνους εκφυλισμού και αφανισμού του ανθρωπίνου γένους.
Η Ορθόδοξος Εκκλησίας διδάσκει ως αντίδοτο της παρατηρούμενης οικολογικής κρίσεως τη Μετάνοια. Η Μετάνοια είναι η καθολική μας στάση, ώστε από την παράχρηση και την κατάχρηση να οδηγηθούμε στην ορθή χρήση, εργαζόμενοι δηλαδή και φυλάσσοντες τον Παράδεισο, το φυσικό μας δηλαδή περιβάλλον.»
Τον χαιρετισμό μετέφερε στους Συνέδρους που προέρχονται από 52 χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου ο εκπρόσωπος του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στους Διεθνείς Οργανισμούς Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτης.

http://www.amen.gr/article14158

O π. Εφραίμ Παναούσηs, και o π. Γεώργιος Νυόμπι, η γέννηση και η πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουγκάντα

$
0
0






O π. Εφραίμ Παναούσηs, και o π. Γεώργιος Νυόμπι στη Διαδικτυακή
Τηλεόραση της Πειραϊκής Εκκλησίας


Η Διαδικτυακή Τηλεόραση της Πειραϊκής Εκκλησίας, την Τρίτη 4 Ιουνίου 2013, στην εκπομπή Ημερολόγιο Ιεραποστολής με τη Σοφία Χατζή, φιλοξένησε τον π. Εφραίμ Παναούση, και τον π. Γεώργιο Νυόμπι.
Στην εκπομπή αυτή η Σοφία Χατζή συζητά με τον π. Εφραίμ Παναούση,


με αφορμή μία πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουγκάντα και τη συγγραφή ενός μικρού ιεραποστολικού ημερολογίου, ενός μικρού φαρμάκου και στη δική μας απογοήτευση και απελπισία.

Στο στούντιο και ο π. Γεώργιος Νυόμπι, ιερέας από την Ουγκάντα, που μιλά με τρόπο γλαφυρό για την πορεία του στην Ορθοδοξία και την προσπάθεια που γίνεται για την ίδρυση μίας καινούργιας Ιεραποστολής στην περιοχή Μπουσούγκιου της Ουγκάντας που θα περιλαμβάνει Ιερό Ναό, Σχολεία και Ιατρείο.

Στην εκπομπή γίνεται αναφορά στην γέννηση και την πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουγκάντα, στις προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καμπάλλας και πάσης Ουγκάντας κυρίου Ιωνά αλλά και άλλων Ιεραποστόλων από την Ελλάδα.

Αναφέρεται η Ελλάδα ώς πνευματική μητέρα που συντρέχει με μύριους τρόπους όλα τα ιεραποστολικά κλιμάκια.

Η εκπομπή φιλοξενεί παρουσίαση φωτογραφιών από την Ουγκάντα του πόνου αλλά και της ελπίδας την επιμέλεια των οποίων είχε ο Γιώργος Βενιέρης.
 
http://synodoiporia.blogspot.gr/2013/06/o-w-o-w.html

Επίσκεψη αλληλεγγύης των Προκαθημένων Αλεξανδρείας και Κύπρου στην Εκκλησία της Αντιόχειας

$
0
0

από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας


















Επίσκεψη αλληλεγγύης των Προκαθημένων Αλεξανδρείας και Κύπρου στην Εκκλησία της Αντιόχειας
Την 3η Ιουνίου 2013 η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ αφίχθη στη Βηρυτό του Λιβάνου προκειμένου, από κοινού με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ.Χρυσόστομο, να πραγματοποιήσει αδελφική επίσκεψη αφενός μεν αλληλεγγύης προς την σκληρά δοκιμαζομένη πρεσβυγενή Εκκλησία της Αντιοχείας, αφετέρου δε εντάσεως των πιέσεων προς απελευθέρωση των δύο απαχθέντων Μητροπολιτών.
Την 4η Ιουνίου 2013 τους δύο Προκαθημένους υπεδέχθη στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Μπαλαμάντ ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ.Ιωάννης Ι΄. Κατά τη διάρκεια της συσκέψεως αλλά και της συνεντεύξεως τύπου που ακολούθησε, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τους ευρισκομένους μεταξύ σφύρας και άκμονος Χριστιανούς της Συρίας και τους κάλεσε να διατηρήσουν άσβεστη τη φλόγα της αισιοδοξίας και της ελπίδας για ανάσταση της ανθρωπιάς, παρά τους έντονους κλυδωνισμούς περιστάσεων απανθρώπων.
Διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη Αντιοχείας για το ασίγαστο προσωπικό του ενδιαφέρον για την τύχη των ευρισκομένων σε ομηρία Ιεραρχών, το εμπράκτως και επανειλημμένως εκφρασθέν προς όλους τους φορείς τους επηρεάζοντες κατά το μάλλον ή ήττον τις εξελίξεις. Άλλωστε ο Μακαριώτατος συνδέεται προσωπικώς με τον Αντιοχειανό Προκαθήμενο και τον κατά σάρκα αδελφό του, από την εποχή της φοιτήσεώς τους στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της συντεταγμένης δράσεως των παλαιφάτων Θρόνων της Ανατολής ώστε να διατρανωθεί η αυτοσυνειδησία της Ορθοδόξου Εκκλησίας ότι ο άνθρωπος, ως εικόνα Θεού, έχει ουράνιες ρίζες, ασυγκρίτως ανώτερες των ταπεινών ενστίκτων που πυροδοτούν την παρατηρούμενη και δυστυχώς εντεινόμενη παράλογη βία.
Ο Μακαριώτατος απευθύνθηκε με λόγια αγάπης και επιστηριγμού και προς τους φοιτούντες της Μπαλαμαντείου Θεολογικής Σχολής. Τους κάλεσε να αναλογιστούν ότι ο Τριαδικός Θεός αξιώνει δύο χιλιετίες τώρα τους πιστούς να ζουν στην Μέση Ανατολή, στην αρχέγονη κοιτίδα του χριστιανισμού, και να μαρτυρούν ένα άλλο σύστημα πατρίδος, κατά την ωριγένεια ορολογία, που δεν είναι άλλο από τη Βασιλεία του Θεού ως προσδοκία αλλά και ως ζώσα πραγματικότητα.
Στο Λίβανο τον Μακαριώτατο συνοδεύει ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην Κύπρο Αιδ.Πρωτοπρεσβ. Αθηνόδωρος Παπαευρυπιάδης.

http://www.amen.gr/article14170

Αλεξανδρείας Θεόδωρος: Το μέλλον ανήκει στην Αφρική

$
0
0
από την Ι.Μητρόπολη Ζιμπάμπουε


Κάθε πέντε χρόνια πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του Παναφρικακανικού Συμβουλίου των Εκκλησιών για να οργανώσουν όσο το δυνατό με το καλύτερο τρόπο την διακονία τους οι Χριστιανοί που ζουν στις 52 χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου. Σε δύσκολες εποχές, όταν η αποικιοκρατία βρισκόταν στο αποκορύφωμα της με την επιβολή της δύναμης των όπλων σε άοπλους εκατομμύρια πληθυσμούς, στηρίζοντας και το θεσμό της δουλείας και της κατάργησης κάθε μορφής προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πριν πενήντα χρόνια, το 1953 γεννήθηκε στην Καμπάλα της Ουγάνδας ο Οργανισμός του Παναφρικανικού Συμβουλίου των Εκκλησιών. Γι’ αυτό οι εργασίες της 10ης  Γενική Συνέλευση,  (2 – 10 Ιουνίου), γίνονται στη Καμπάλα, πρωτεύουσα της Ουγάνδας για τους πενηντάχρονους εορτασμούς  του Οργανισμού που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην απελευθέρωση των Λαών της Αφρικής και στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ίδιο έτος ξεκίνησε κι η πρώτη προσπάθεια των λιγοστών τότε ελεύθερων Κρατών της Αφρικής με την οργάνωση της Αφρικανικής Ένωσης.
Σήμερα στο Παναφρικανικό Συμβούλιο αποτελείται από 120 Μέλη από τις 52 χώρες της Αφρικής. Στο Πατριαρχικό του Μήνυμα προς τους Συνέδρους ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος αναφέρεται στα επιτεύγματα του Οργανισμού κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια για να απελευθερωθεί η Αφρική από τη σκλαβειά της τυρρανίας της απικοιοκρατίας και της εκμετάλλευσης, τονίζοντας ότι η απονομή του Παγκόσμιου βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπον Ντέσμουν Τούτου,  ο οποίος υπήρξε Πρόεδρος του οργανισμού αυτού, αποτελεί αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς των Χριστιανών στην αντιμετώπιση των πολύπλοκων κοινωνικών προβλημάτων των Λαών της Αφρικής. Προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζεται στο Πατριαρχικό μήνυμα, εργάζεται «πολυμερώς και πολυτρόπως’  νυχθημερόν κι η Αλεξανδρινή Εκκλησία στις αχανείς εκτάσεις της Αφρικής. Έγινε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην ολόθερμη και σημαντική αδελφική αλληλεγγύη και στήριξη των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Ορθόδοξον Ιεραποστολικό έργο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ιδιαίτερα από την Ελλάδα και την Κύπρον, με το κτίσιμον Ιερών Ναών, μικρών κλινικών, σχολείων, προγράμματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του έϊτς και της φτώχειας, ως επίσης και της προσπάθειας  ανοίγματος πηγαδιών για καθαρόν πόσιμον νερόν  και την παραχώρηση υποτροφιών για την ομαλή εκπαίδευση άπορων και ορφανών παιδιών. Το Μήνυμα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου καταλήγει με την αισιόδοξη ελπίδα ότι το Μέλλον ανήκει στην Αφρική, με τη βοήθεια του Θεού και την πιστή πορεία μας να ζούμε σύμφωνα με τις Θείες Εντολές του Χριστού θα τα καταφέρουμε να μετατρέψουμε τη κόλαση των κοινωνικών προβλημάτων της Αφρικής σε επίγειον Παράδεισον Αγάπης, Ειρήνης,  Ασφάλειας και Προόδου.
Τα επί μέρους θέματα  της  Γενικής  Συνέλευσης αναφέρονται
1.     Εμπορία και εκμετάλλευση Προσώπων  (Human Trafficking)
2.     Κλιματική Δικαιοσύνη (Climate Justice)
3.     Προβλήματα Εθνικισμού (the challenge of Ethnicity in Africa)
4.     Ποιμαντική Διακονία για Άτομα με ειδικές ανάγκες (Theology inclusion and disability)
5.     Το πρόβλημα της κατανομής της γης (lands issues in Africa)
6.     Ενότητα της Εκκλησίας  (Denominationalism and Unity of the Church in Africa)
7.     Ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων (Peaceful Coexistence between Christians and Muslims in Africa and beyond)
8.     Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Gender based Violence)
9.     Προβλήματα Διαφθοράς (Stewardship  and Transparency in the use of resources)
10.                         O ρόλος της Εκκλησίας για την επικράτηση της Ειρήνης, το παράδειγμα στο Σουδάν (The role of the Church in Peace Building, the Soudan experience)
11.  Aντιμετώπιση του προβλήματος της Φτώχειας (Economic Justice and poverty eradication in Africa)
12.  Το πρόβλημα του Εϊτς κι άλλων θανατηφόρων ασθενειών (Challenges of HIV and Aids and other diseases in Africa)
13.  Θέματα Ασφαλείας (Spread of small arms and Security in Africa)
14.  Δυνατότητες Ανάπτυξης (African resources: A blessing or a cure)
Το Ελληνορθόδοξον Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής εκπροσωπεί στο Συνέδριον δεκαμελής Αντιπροσωπεία μ’ επικεφαλής τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη, εκπρόσωπον του Αλεξανδρινού Προκαθημενου κ. Θεοδώρου σε Διεθνείς Οργανισμούς.
Τα υπόλοιπα μέλη της Αντιπροσωπείας είναι ο ιθαγενής Αρχιμανδρίτης Δρ. π. Αθανάσιος Ακούντα, ο οποίος έχει και την ευθύνη για την οργάνωση των νέων, οι ιθαγενείς κληρικοί π. Μιχαήλ και π. Ελευθέριος από την Κένυα, η Θεολόγος Ζιμπόρα Μαϊούρα, η οποία έχει και την ευθύνη για το Θεολογικό Σεμινάριο νέων Θεολόγων, ως επίσης και νέοι και νέες ως εθελοντές για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης που έχουν αποφοιτήσει από τις Εκκλησιαστικές μας Σχολές στην Αλεξάνδρεια και στην  Ναϊρόμπι και βοηθούν ως κατηχητές στα κατηχητικά μας σχολεία, ο  Μιχάλης, η Τζην, ο Γαβριήλ, η Μαρία και ο Τζόν.

http://www.amen.gr/article14185

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιου στο χωριό Mukanya Kalamba

$
0
0


Επίσκεψη του Μητροπολίτη Πενταπόλεως κ.  Ιγνάτιου στο χωριό Mukanya Kalamba. Οι πιστοί δεν κρύβουν τη χαρά και την ευγνωμοσύνητους προς τον π. Ιγνάτιο γιατί το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Εχουν πλέον δικό τους  χτιστό Ναό.
 
 
 

Ορθοδοξία στο Καμερούν: Χαρά και Ευλογία!

Το ασφαλές θεμέλιο της Ορθοδόξου Ιεραποστολής

$
0
0

 

                 
sporeas
Ομιλία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Φλωρίνης, Κατά τον Α΄Κατανυκτικό Εσπερινό   28 Μαρτίου 2013        
 
(Γράφει ο Αρχιμ. Παντελεήμων Καραλάζος Ιεροκήρυξ Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης)
 
Η Εκκλησία από την φύση της είναι ιεραποστολική. Ο χαρακτήρας της αυτός φαίνεται από τους Αποστόλους, οι οποίοι είναι οι θεμέλιοι λίθοι της, έχοντας ως ακρογωνιαίο λίθο τον Χριστό.
Συγκεκριμένα, όταν ο Κύριος τους κάλεσε να τον ακολουθήσουν και να γίνουν μαθητές Του, τους είπε την γνωστή φράση: «δεύτε οπίσω μου και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων» (Ματθ. 4,19). Ύστερα από λίγο χρονικό διάστημα, στην επί του Όρους ομιλία απευθυνόμενος ο Κύριος στους Αποστόλους, τους αποκάλεσε αλάτι της γής και φως του κόσμου (βλ. Ματθ. 5,13-14).
Με τα λόγια Του αυτά τόνιζε κατ’ αρχήν ότι έργο των Αποστόλων είναι να διατηρήσουν όλο τον κόσμο ζωντανό μέσα στην ζωηφόρο χάρη που έφερε Εκείνος. Αν ο Κύριος είναι ο νοητός ήλιος που ανέτειλε στην οικουμένη την θεία δικαιοσύνη, οιΑπόστολοι είναι οι ακτίνες Του διά των οποίων το Ευαγγέλιο της σωτηρίας μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Αυτό το έργο των Αποστόλων επιτελεί η Εκκλησία μέσα σε όλους τους αιώνες της ανθρωπίνης ιστορίας. Φωτίζει τα πέρατα της γης με τα σωτήρια δόγματα, ενώ με την χάρη του Αγίου Πνεύματος διατηρεί την ανθρωπότητα από την σήψη της πλάνης και της αμαρτίας.
Στο έργο της ιεραποστολής προετοιμάζονταν οι Απόστολοι πριν την σταύρωση. Γι’ αυτό και τους απέστελλε ο Κύριος να κηρύττουν αρχικά μέσα στα όρια της Παλαιστίνης. Αργότερα, μετά την ανάστασή Του ο Κύριος, συναντώντας τους στο όρος της Γαλιλαίας, όπως τους είχε προαναγγείλει, τους απέστειλε να πορευθούν και να μαθητεύσουν όλα τα έθνη βαπτίζοντάς τους στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Η επίσημη έναρξη του ιεραποστολικού τους έργου, το οποίο έχει παγκόσμιες διαστάσεις, έγινε όταν έλαβαν την τέλεια χάρη. Όταν βαπτίστηκαν στο Άγιο Πνεύμα, την ημέρα της Πεντηκοστής, διά της ανεξάντλητης χάριτος που έλαβαν άρχισαν να κηρύττουν Χριστό εσταυρωμένο και αναστάντα κατά τάς Γραφάς, πρώτα στην Ιερουσαλήμ, μετά σε όλη την Ιουδαία και την Παλαιστίνη, και κατόπιν στα πέρατα της οικουμένης. Από το παράδειγμα, λοιπόν, των Αποστόλων καταφαίνεται ότι η ιεραποστολή είναι η ζωή και η πράξη της Εκκλησίας. Όπως δεν μπορεί να υπάρξει ουσία δίχως ενέργεια, έτσι δεν νοείται η Εκκλησία του Χριστού δίχως την Ιεραποστολή σε όλη την οικουμένη.
Έχοντας ύπ’ όψη τα παραπάνω γίνονται κατανοητά τρία χωρία της Καινής Διαθήκης: το «ούκ ήλθον βαλείν ειρήνην (επί την γήν), αλλά μάχαιραν» (Ματθ. 10, 34), το «Πάντες οι θέλοντες ευσεβώς ζήν εν Χριστώ Ιησού διωχθήσονται» (Β ‘Τιμ. 3,12) και το «Πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανθρώποις» (Πράξ. 5, 29).
Ο κόσμος επιθυμεί μια επιφανειακή ειρήνη. Περιορίζει την ειρήνη στην μή διεξαγωγή πολέμων και στην έλλειψη συγκρούσεων και ταραχών μέσα στις κοινωνίες και τα έθνη. Τον Θεό δεν τον υπολογίζει, αλλά τον βάζει στην άκρη. Η πίστη θεωρείται απλώς μια προσωπική άποψη και χαρακτηρίζεται ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο κρυμμένο από τα μάτια των άλλων και περιορισμένο στην ιδιωτική ζωή. Το Πνεύμα όμως του Θεού κηρύττει ότι η ειρήνη του κόσμου είναι έχθρα προς τον Θεό (πρβλ. Ίακ. 4,4), διότι υποδουλώνει τον άνθρωπο στην αμαρτία και τον καταδικάζει στην αιώνια κόλαση.
Γι’ αυτό και ο Κύριος καλεί τους πιστούς σε έναν ιερό πόλεμο, προκειμένου να υποταχθεί όλη η οικουμένη στο θέλημα του Θεού. Τα όπλα του πολέμου αυτού δεν είναι κοσμικά, αλλά έχουν την δύναμη από τον Θεό να γκρεμίζουν οχυρά και να ανατρέπουν αμαρτωλούς λογισμούς και κάθε τι που ορθώνεται με αλαζονεία εναντίον της γνώσεως του Θεού. Με αυτά οι πιστοί αιχμαλωτίζουμε κάθε σκέψη και την κάνουμε να υπακούει στον Χριστό (βλ. Β’Κορ. 10, 4-5)·
Ο Χριστιανός, ο οποίος καλείται να αγαπά όλους τους ανθρώπους ως τον εαυτό του δεν μπορεί να μένει ήσυχος και ικανοποιημένος, όταν τους βλέπει να ζουν ατάραχα και αδιάφορα προς τον Θεό και την σωτηρία τους, διότι γνωρίζει ότι αυτή είναι η αιώνια καταδίκη τους. Γι’ αυτό και ποθεί και αγωνίζεται, ώστε όλος ο κόσμος να γνωρίσει τον αληθινό Θεό και να υποταχθεί στις εντολές Του. Γι’ αυτό και όσο πιο αληθινός είναι κάποιος χριστιανός, τόσο περισσότερο θα διωχθεί. Ο τύραννος του κόσμου τούτου της αμαρτίας, δηλαδή ο διάβολος, ασφαλώς θα τον πολεμήσει και θα επιστρατεύσει εναντίον του κάθε μέσο και κάθε άνθρωπο, του οποίου μπορεί να επηρεάσει λιγότερο ή περισσότερο την σκέψη και τις πράξεις. Γι’ αυτό γνωρίζουμε ότι ο πόλεμος πάνω στην γή δεν θα πάψει πάρα μόνο όταν κάθε γόνυ κάμψει ενώπιον του Κυρίου Ιησού και κάθε γλώσσα τον δοξολογήσει ως αληθινό Θεό (πρβλ. Ρωμ. 14,11).
Επειδή, λοιπόν, ο αγώνας για την επικράτηση του Ευαγγελίου του Χριστού σε όλο τον κόσμο αποτελεί ουσιαστικό έργο της Εκκλησίας, οι πιστοί δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε ποτέ την εντολή από τους άρχοντες του κόσμου τούτου να πιστεύουμε μόνον στον Χριστό, αλλά να μην κηρύττουμε Χριστό. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί διωγμό για την Εκκλησία και η απάντηση εκ μέρους μας εκφράζεται από τον λόγο των Αποστόλων: «Πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανθρώποις» (Πράξ. 5, 29).
Ποιό όμως είναι το θεμέλιο για μια ορθή ιεραποστολή; Μας το δείχνουν ο ίδιος ο Κύριος μας, ο Ιησούς Χριστός, η Παναγία μητέρα Του και οι Απόστολοί Του.
Ο Κύριος Ιησούς ομολόγησε ενώπιον του Ποντίου Πιλάτου ότι ήλθε στον κόσμο, για να μαρτυρήσει υπέρ της αληθείας. Ήλθε στον κόσμο, για να φέρει την τέλεια φανέρωση του Θεού και να παραδώσει με την χάρη του Παναγίου Πνεύματος την εντολή της αγάπης προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο ως την οδό διά της οποίας θα εισέλθουμε στην αιώνιο ζωή.
Σε όλη την δημόσια δράση Του παιδαγωγικά οδηγούσε τους ανθρώπους στην κατανόηση της αληθείας περί του προσώπου Του, ότι δηλαδή είναι ο Υιός του Θεού ο οποίος έγινε άνθρωπος παραμένοντας Θεός, προκειμένου να μας σώσει. Πρώτοι που κατανόησαν την αλήθεια αυτή ήταν οι Απόστολοι. Διά μέσου του αποστόλου Πέτρου ομολόγησαν την θεία φύση του Κυρίου. Γι’ αυτό και μακαρίστηκαν από τον Κύριο, ο οποίος δήλωσε ότι στην πίστη και ομολογία αυτή θα θεμελιωθεί η Εκκλησία και «πύλαι αδου ού κατισχύσουσιν αυτής» (Ματθ. Ι6,18). Γι’ αυτό Εκκλησία δίχως την ορθή πίστη περί του Κυρίου δεν νοείται. Η Εκκλησία είναι θεμελιωμένη στην πίστη στην θεότητα του Ιησού και στην ενσάρκωση του Θεού Λόγου. Γι’ αυτό και όταν στο πρόσωπο των Αποστόλων βρέθηκαν άνθρωποι που κατανόησαν και αποδέχθηκαν μέσα τους την αλήθεια που έφερε ο Κύριος περί του Θεού, τότε ο Κύριος καθαρά και απερίφραστα φανέρωσε το επικείμενο σωτηριώδες πάθος Του και πορεύθηκε προς το σωτήριο πάθος Του στα Ιεροσόλυμα. Διότι η σταυρική θυσία του Κυρίου δεν θα μπορούσε να ωφελήσει σε τίποτε την ανθρωπότητα, δίχως την παραδοχή της ορθής πίστεως εκ μέρους των ανθρώπων για την Αγία Τριάδα. Από το παράδειγμα, λοιπόν, του Κυρίου κατανοούμε ότι βασική προϋπόθεση της ιεραποστολής είναι η ορθή πίστη- το ορθό δόγμα.
Ο Κύριος δεν κήρυξε το Ευαγγέλιο στα πέρατα της οικουμένης. Οι μαθητές Του έκαναν αυτό το έργο. Όμως την σωτηρία στον κόσμο δεν την χάρισαν οι μαθητές Του, αλλά μόνον ο Κύριος με το σταυρικό πάθος και την ανάστασή Του. Στα σωτήρια πάθη του Κυρίου αποκαλύπτεται το μυστήριο της αγάπης, αλλά και της ενότητος της φύσεως του παγγενούς Αδάμ. Με την τέλεια αγάπη Του ο Κύριος ανακαίνισε και αναζωογόνησε όλον τον Αδάμ παγγενή πεπτωκότα- όλη την πανανθρώπινη φύση. Την υπερφυσική χάρη της αγάπης προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο παρέδωσε ο Κύριος ως αιώνια και αναφαίρετη κληρονομιά στην ανθρωπότητα. Ο ίδιος ως άνθρωπος επλήρωσε «πάσαν δικαιοσύνην», βίωσε δηλαδή σε τέλειο βαθμό την αγάπη, στην οποία συνοψίζεται όλος ο νόμος και οι προφήτες. Ο διάβολος προσπάθησε με κάθε μέσο να τον κάνει να παραβεί έστω και στο ελάχιστο τον νόμο της αγάπης. Πρώτα στην έρημο και κατόπιν σε κάθε βήμα της επιγείου δράσης Του. Δεν τα κατάφερε. Στον σταυρό ο Κύριος ετελείωσε το έργο της αγάπης και συνέτριψε τον σατανά, την αμαρτία και τον θάνατο. Αναστήθηκε τριήμερος και πρόσφερε την αθανασία στην ανθρωπότητα κρυμμένη μέσα στην ορθή πίστη και τον νόμο της αγάπης.
Όσο, λοιπόν, ο χριστιανός θεμελιώνει τον εαυτό του σε αυτά τα δύο, την πίστη και την αγάπη, τόσο περισσότερο μπορεί να κηρύξει Χριστό στα πέρατα της οικουμένης και να γίνει συνεργός Χριστού και συνεχιστής του έργου των Αποστόλων.
Η Παναγία έχει χαρακτηρισθεί ως ο μεγαλύτερος όλων των ιεραποστόλων. Το Ευαγγέλιο δεν μας περιγράφει κανένα κηρυκτικό έργο της, ούτε και από την παράδοση της Εκκλησίας γνωρίζουμε να έχει κηρύξει στα πέρατα της γης και να έχει επιστρέψει σωρηδόν λαούς στην πίστη του Ευαγγελίου.
Γνωρίζουμε όμως από τους αγίους μας, οι οποίοι στον κοινό «τόπο» της αιωνιότητος, διά του προφητικού τους χαρίσματος, μας αποκαλύπτουν μυστήρια του παρελθόντος και γεγονότα του μέλλοντος, ότι στην ηλικία των τριών ετών η Θεοτόκος αφιερώθηκε στον Ναό του Κυρίου. Ο αρχιερέας Ζαχαρίας, κατά πληροφορία Θεού, την τοποθέτησε στα Άγια των Αγίων, όπου έμεινε μέχρι την ηλικία των δώδεκα ετών τρεφόμενη υπό αγγέλου. Μένοντας στα Άγια των Αγίων η Θεοτόκος αφοσιώθηκε στην προσευχή και την αδιάλειπτη μνήμη του Θεού με θείο έρωτα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο νους της να κατεβεί στην καρδιά της και να πλατυνθεί τόσο, ώστε να φέρει μέσα της όλο το κτιστό και άκτιστο είναι. Έγινε πλατυτέρα των ουρανών. Η αδιάλειπτη θεωρία του Θεού μεταβλήθηκε σε ατελεύτητη θεωρία και του Θεού και όλου του σύμπαντος κόσμου. Εις τους αιώνες, πλέον, η Θεοτόκος παρίσταται ταυτόχρονα και ενώπιον του θρόνου του Θεού και ενώπιον όλης της ανθρωπότητος. Διαμένοντας στην χάρη του πανταχού παρόντος Θεού βλέπει κάθε άνθρωπο, πονάει μαζί του, ακούει τους στεναγμούς και τις προσευχές του, μεσιτεύει γι’ αυτόν και πρεσβεύει για την σωτηρία του. Μυστικώς και αοράτως, ασυγκρίτως περισσότερο και από τους άλλους αγίους και από τα χερουβείμ και τα σεραφείμ, συμπάσχει με τον κάθε άνθρωπο και τον βοηθά στην σωτηρία του. Γι’ αυτό και λέγεται ότι μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που θα δοκιμάσουμε, όταν εξέλθουμε από την παρούσα ζωή είναι το ότι θα διαπιστώσουμε πόσο κοντά μας σε κάθε στιγμή της ζωής μας ήταν η Θεοτόκος!
Έχοντας, λοιπόν, ύπ’ όψη αυτή την πραγματικότητα που περιγράφεται από παλαιούς και συγχρόνους αγίους μας μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι το μεγαλύτερο ιεραποστολικό έργο από όλους τους αγίους το επιτελεί, και μέχρι το τέλος της ανθρωπίνης ιστορίας θα το επιτελεί, η Θεοτόκος Μαριάμ. Διαπιστώνουμε, επίσης, ότι με την προσευχή και την ζωή της μετανοίας κάθε πιστός μπορεί να αναδειχθεί μέγας ιεραπόστολος, έστω και αν δεν απομακρυνθεί καθόλου από την πατρική του γή, έστω και αν ζει σε ένα μικρό χωριουδάκι απομακρυσμένο από άλλες κατοικημένες περιοχές.
Τέλος, οι Απόστολοι, οι οποίοι διέτρεξαν όλο τον κόσμο κηρύττοντας το Ευαγγέλιο του Χριστού, όταν πρωτογνώρισαν τον Κύριο, δεν διανοούνταν στο ελάχιστο το σπουδαίο αυτό έργο που έμελλαν να επιτελέσουν. Η χαρά τους ήταν ότι βρήκαν τον Μεσσία. Ο πόθος τους να βρούνε τον Μεσσία και να προσκολληθούν σ’ αυτόν υπήρξε βασικότατη προϋπόθεση, για να τον κηρύξουν αργότερα στα πέρατα της οικουμένης. Για χάρη του Σωτήρος Χριστού εγκατέλειψαν τα πάντα και τον ακολούθησαν. Δεν άφησαν τίποτε, ούτε πρόσωπο, ούτε ασχολία, ούτε υλικό αγαθό, να τους κυριεύσει και να τους απομακρύνει από τον Κύριο, όπως έγινε με τον πλούσιο νεανίσκο. Δεν έκαναν σχέδια για τον εαυτό τους, αλλά παραδόθηκαν στο θέλημα του Κυρίου, γι’ αυτό και ο Κύριος τους έβαλε στο σχέδιο Του για την σωτηρία όλου του κόσμου.
Την πορεία που ακολούθησαν οι Απόστολοι, την οποία οφείλει να ακολουθήσει και κάθε χριστιανός, προκειμένου να ευαρεστήσει τον Κύριο και να αναδειχθεί γνήσιος κήρυκάς Του, την παρουσιάζει ο Κύριος στην επί του Όρους Ομιλία με τους Μακαρισμούς. Θεμέλιο της πνευματικής ζωής είναι η ταπείνωση· η συναίσθηση της αμαρτωλότητός μας. Όποιος συναισθάνεται την πτωχεία του ενώπιον του Θεού, αρχίζει να πενθεί για τις αμαρτίες του. Το πνευματικό πένθος κάνει τον άνθρωπο πράο και επιεική προς τους συνανθρώπους του. Δεν οργίζεται και δεν κατακρίνει τους άλλους, αφού βιώνει βαθιά μέσα του την δική του αμαρτωλότητα. Καθώς παύει να πληγώνει τον πλησίον του, αρχίζει η δικαιοσύνη του Θεού, δηλαδή όλες γενικά οι αρετές, να παράγει πλούσιους καρπούς μέσα του. Γίνεται ενάρετος. Μέγιστος καρπός της θείας δικαιοσύνης είναι η ενεργής αγάπη προς τον πλησίον. Ο ενάρετος άνθρωπος όλο και περισσότερο γίνεται ελεήμων προς τους άλλους ανθρώπους. Η αγάπη οδηγεί τον πιστό στην απάθεια, στην κάθαρση της καρδιάς από κάθε αμαρτωλό πάθος. Ο καθαρμένος από τα πάθη άνθρωπος βλέπει τον Θεό, και γι’ αυτό καθίσταται ο πλέον κατάλληλος, για να κηρύξει τον Χριστό. Γίνεται ειρηνοποιός. Με την ζωή και τα λόγια του επιστρέφει τους συνανθρώπους του από την πλάνη και την αμαρτία και τους ειρηνοποιεί με τον Θεό. Αυτόν τον άνθρωπο κατ’ εξοχήν θα τον διώξει ο σατανάς και θα βάλει ανθρώπους να τον ονειδίζουν, να τον κατηγορούν και να τον συκοφαντούν και να δυσφημούν το όνομά του ενώπιον των άλλων ανθρώπων, προκειμένου να μην τον εμπιστεύονται οι άλλοι και να μην ενώνονται με τον Χριστό. Τότε όμως είναι που ο πιστός οφείλει να χαίρεται και να αισθάνεται αγαλλίαση, διότι έχει γίνει όμοιος με τους προφήτες, τους οποίους ο Θεός απέστελλε στον λαό Του, για να φανερώνουν το θέλημά Του στους ανθρώπους, και τους οποίους οι άνθρωποι τους κατεδίωκαν και τους θανάτωναν. Όπως μάλιστα παρατηρεί ο ιερός Χρυσόστομος, ο Κύριος Ιησούς ανεβάζει τους Αποστόλους της Εκκλησίας πιο πάνω και από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Διότι εκείνοι αποστέλλονταν μόνον σε έναν λαό, τον παλαιό Ισραήλ, ενώ τώρα οι Απόστολοι καλούνται να γίνουν αλάτι όλης της γης και φως όλης της οικουμένης. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η ιεραποστολή έχει βασικό θεμέλιο την ταπείνωση, την μετάνοια και τον όλο αγώνα της καθάρσεως από τα πάθη. Από εκεί ξεκινάει ο πιστός και εκεί οφείλει να επικεντρώνει τον πνευματικό του αγώνα. Ο Θεός είναι αυτός που θα καλέσει και θα αποστείλει αυτόν που κρίνει και όταν το κρίνει και όπου κρίνει.
Ως κατακλείδα στα παραπάνω ας βάλουμε την προτροπή να θέσουμε θεμέλιο στην πνευματική μας ζωή την ορθή πίστη, την ταπείνωση, την αγάπη προς τον Θεό, την προσευχή, λειτουργική και ατομική, και να παραδοθούμε στο θέλημα του Θεού χωρίς σχέδια και προγράμματα, έτσι ώστε ο Θεός να μας αναδείξει ιεραποστόλους Του όπως αυτός θέλει: είτε κατά το παράδειγμα της Παναγίας, μένοντας στον οίκο μας ή στο μοναστήρι μας και προσευχόμενοι για όλο τον κόσμο, ή, κατά το παράδειγμα των Αποστόλων, στέλνοντάς μας είτε εγγύς είτε μακράν, για να τον κηρύξουμε και να συμβάλουμε, ώστε κάθε γλώσσα και έθνος να υποταγεί στον λόγο του Θεού και να ομολογήσει ότι Κύριος Ιησούς Χριστός εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.

http://www.diakonima.gr/2013/03/28/%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%b8%ce%b5%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf%cf%81%ce%b8%ce%bf%ce%b4%cf%8c%ce%be%ce%bf%cf%85-%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%b1/
Viewing all 15846 articles
Browse latest View live




Latest Images