Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15852 articles
Browse latest View live

Holy Eucharist Service for the 8th anniversary of The Taxiarchs church consengration, George, South Africa


HB Pope and Patriarch of Alexandria and all Africa Theodoros the II visits The Kingdom of Swaziland

Καὶ ἔσονται οἱ δύο εἰς σάρκα μίαν... Μαδαγασκάρη!

FR ANTHONY and Mamma IOANA from Greece Visit the children in Uganda

"Η προσπάθειά μας στην Ουγκάντα στο ραδιόφωνο της Πειραικής Εκκλησίας "

$
0
0


Νέοι που κατέβηκαν στην Ουγκάντα το προηγούμενο καλοκαίρι,φιλοξενήθηκαν στον Ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραικής Εκκλησίας, στην εκπομπή της κ.Σοφίας Χατζή "Καινά και Παλαιά", που αγαπά ιδιαιτέρως την ιεραποστολή,για να μιλήσουν για την προσπάθειά μας στην Ουγκάντα.Την ευχαριστούμε πολύ,καθώς και τη Σταυρούλα Λαμπίδη ,την Αγάπη Παπαγεωργίου  και τον Γιάννη Ευγενίδη Η εκπομπή μεταδόθηκε  στις 6/11/2015 Καλή  σας ακρόαση.Η προσπάθειά μας συνεχίζεται : Εθνική Τράπεζα: 656/201115-86 στο όνομα του ιερέως της αποστολής μας George Nyombi
 
 
 

Malawi parish of Saint Stylianos...

$
0
0
Orthodox Metropolis of Zambia and Malawi




















May 19th 2016 Lilongwe - Malawi parish of Saint Stylianos.
Missionary and Pastoral visit of His Eminence Metropolitan Ioannis of Zambia and Malawi
His Eminence Metropolitan of Zambia and Malawi Mr. Ioannis With the wishes and blessings of His Beatitude Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa Theodoros the II from Wednesday May 18th is in missionary activity in Malawi ....
His Eminence visits all parishes and missionary centers around the country.
During his stay will be celebrated the Sacrament of the Priesthood, in total 13 ordinations of new priests..


Περισσότερα...  https://www.facebook.com/Orthodox-Metropolis-of-Zambia-and-Malawi-391805074291380/

Μαλάουι: Ποιμαντική περιοδεία σε όλες τις Ενορίες και τους ιεραποστολικούς πυρήνες της χώρας

$
0
0
Orthodox Metropolis of Zambia and Malawi







19η Μαΐου 2016 Λιλάνγκουε - Μαλάουι Ενορία Αγίου Στυλιανού
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ.Ιωάννης βρίσκεται από χθες στην δεύτερη έδρα της μητροπολιτικής επαρχίας του, στην χώρα του Μαλάουι, πραγματοποιώντας πολυήμερη ιεραποστολική ποιμαντική περιοδεία σε όλες τις Ενορίες και τους ιεραποστολικούς πυρήνες της χώρας.
Κατά την διάρκεια της παρουσίας του στο Μαλάουι, με ευλογία του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου...Β, θα τελέσει το Μυστήριο της Ιερωσύνης, χειροτονώντας συνολικά 13 νέους κληρικούς, 8 κατηχητές σε Διακόνους και 5 Διακόνους σε Πρεσβύτερους.
Σήμερα, επισκεύτηκε και ιερούργησε στην Ενορία Αγίου Στυλιανού στην περιοχή Λιλάνγκουε, όπου χειροτόνησε τον 28χρονο Κατηχητή κ.Αρσένιο Jamali, απόφοιτο της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξάνδρειας "Αγιος Αθανάσιος"σε Διάκονο και τον ήδη ευλαβέστατο Διάκονο π.Ιωακείμ Bwanali σε Πρεσβύτερο.
Στην Ενορία αυτή είχε την δυνατότητα να συναντήσει τους εκεί υπηρετούντες κληρικούς, όπου συζήτησε μαζί τους θέματα ποιμαντικής φύσεως.


https://www.facebook.com/Orthodox-Metropolis-of-Zambia-and-Malawi-391805074291380/

Finishing the church tower of our St. Moses the Ethiopian / Resurrection of Christ Church at Waterloo, Sierra Leone


Blessing of the church of St George of Swaziland

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΟΥΑΖΙΛΑΝΔΗΣ

$
0
0

 
 

Την 19η Μαΐου 2016 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, περαίνοντας αισίως την ποιμαντική του επίσκεψη στην Κένυα, μετέβη εν συνεχεία αεροπορικώς μέσω Νοτίου Αφρικής στο Βασίλειον της Σουαζιλάνδης, το οποίο βρίσκεται γεωγραφικώς ανάμεσα στις χώρες της Νοτίου Αφρικής και της Μοζαμβίκης για να πραγματοποιήσει την πρώτη ιεραποστολική επίσκεψη Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην χώρα αυτή.
        Την ίδια ημέρα, ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος υπό του Σεβ.Μητροπολίτου Καλής Ελπίδος κ.Σεργίου, του Αιδ. Πρωτοπρεσβυτέρου π.Αθηνοδώρου Παπαευριπιάδου, Εξάρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο και των παροικιακών παραγόντων της Ελληνικής Κοινότητος κ.Γεωργίου Σοφοκλέους και κ.Δημητρίου Λαμπριανού, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ.Paul Dlamini και τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Dumisani Ndlangamandla στο Κυβερνητικό Μέγαρο και έτυχε εκ μέρους τους θερμής υποδοχής. Κατά την συνάντηση αυτή ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την δισχιλιετή παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και να αναπτύξει το πολυσχιδές ιεραποστολικό έργο καθώς και την φιλανθρωπική δράση του σε όλη την αφρικανική Ήπειρο. Για τον λόγο αυτό ο Εξοχ.Πρωθυπουργός κ.Dlamini εξ΄ονόματος του Βασιλέως παραχώρησε μεγάλη έκταση γης στον Μακαριώτατον, ώστε να αναπτυχθεί και στην χώρα αυτή απρόσκοπτα το ορθόδοξο ιεραποστολικό έργο.


        Εν συνεχεία, ο Μακαριώτατος μετά της Συνοδείας του καθώς και την παρουσία των Ελλήνων Παροίκων αλλά και λοιπών ομοδόξων εκ Ρωσσίας, Ουκρανίας, Σερβίας και λοιπών ορθοδόξων χωρών, μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Mbabane, πρωτευούσης της Σουαζιλάνδης και ετέλεσε τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων και εν συνεχεία την Αρτοκλασία, ενώ ομίλησε με συγκίνηση για την μεγάλη ιστορική στιγμή να βρίσκεται και να ευλογεί τον πρώτο ορθόδοξο Ναό στη χώρα αυτή και να θέτει έτσι την απαρχή του ευαγγελισμού των Εθνών σε άλλη μία γωνιά της αχανούς Αφρικανικής Γης.

Περισσότερα...  http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=1180#prettyPhoto

Ο Αργολίδος Ιάκωβος (†) και το ιεραποστολικό του έργο στην Αφρική

$
0
0

8 Μαΐου 2016

[Προηγούμενη δημοσίευση: http://bitly.com/1pCVnwj]
argol1
 
Ο μακαριστός Ιεράρχης, όπως φάνηκε στα όσα έγραψα προηγουμένως, είχε πολλά χαρίσματα, τα οποία βέβαια γνωρίζουν τόσο ο νύν Μητροπολίτης Άρτης Ιγνάτιος, που ήταν το καλύτερο πνευματικό του παιδί, όσο και οι συνετοί συνεργάτες του στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος και ασφαλώς θα γράψουν για το πρόσωπό του και το έργο του, ως Ιεροκήρυκος, Πνευματικού και Επισκόπου. Τέτοιοι Ιεράρχες πρέπει να αναδεικνύωνται για την χαρά όλων μας. Εγώ διέκρινα την σοβαρότητα και την αρχοντιά του, την ευγένεια και την καλωσύνη του, την αγάπη του στην Εκκλησία, την ειλικρίνεια και την ανιδιοτέλειά του, την απλότητα και την ταπείνωσή του κ.π.ά.
Στην εξόδιο ακολουθία του διεπίστωσα την αγάπη και τον σεβασμό του ποιμνίου του προς το πρόσωπό του και την στενή σχέση που είχε αναπτύξει μαζί του. Όλοι τον ανεγνώριζαν ως άγιο. Καθ’ όλη την διάρκεια της εξοδίου Ακολουθίας σκεπτόμουν ότι συναντάται με τον Επίσκοπό του, τον Άρτης Ιγνάτιο, με τους αγαπητούς φίλους συνεπισκόπους του, Σεβαστιανό, Καλλίνικο, με τον π. Σπυρίδωνα Νεοσκητιώτη και θα υμνούν τον Θεό στην ουράνια θεία Λειτουργία. Στην Εκκλησία μας δεν υπάρχουν μόνον άγιοι Μοναχοί, άλλα και άγιοι Επίσκοποι, με ασκητική διάθεση και με ανεπτυγμένο εκκλησιαστικό φρόνημα.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος και το ιεραποστολικό του έργο στην Αφρική
Η Αφρική στο πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτου Αργολίδος Ιακώβου γνώρισε έναν πραγματικό πατέρα και αρχιερέα της Εκκλησίας του Χριστού. Με πολλή αγάπη και ζήλο φρόντισε και ενίσχυσε την ιεραποστολική προσπάθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αφρικανική ήπειρο. Ενδιαφερόταν έντονα για τη διάδοση και την ανάπτυξη της Ορθοδοξίας στον ιεραποστολικό αγρό, ιδιαίτερα της Ανατολικής Αφρικής, και ενεργούσε ποικιλοτρόπως για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες, πνευματικές και υλικές, για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Η προσφορά του υπήρξε δυναμική και πολυσχιδής. Τον ενδιέφερε ιδιαιτέρως η στελέχωση των τοπικών ιεραποστολικών Εκκλησιών με ικανά και καταρτισμένα πρόσωπα. Γι’ αυτόν τον λόγο ανέλαβε προσωπικά τις ανώτερες σπουδές τριών Αφρικανών νέων, από την εποχή που ήταν Αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας στην Ι. Μ. Άρτης. Οι άνθρωποι αυτοί είναι τώρα επιστήμονες και επαγγελματίες – μαθηματικός, οικονομολόγος, ιατρός. Επίσης, από την εποχή της θητείας του στην Ι. Μ. Άρτης, ανέλαβε και άνδρωσε πνευματικά τον νύν Μητροπολίτη της ιεραποστολικής Εκκλησίας στην Μουάνζα της Τανζανίας.
 
afrikh1
 
Πολλοί μόνο ακούν ή διαβάζουν για τη ζωή στον χώρο της ιεραποστολής. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιάκωβος αξιώθηκε να επισκεφθεί προσωπικά και να διακονήσει στον ιεραποστολικό αγρό. Μπορούμε να πούμε ότι έζησε τον παλμό της ιεραποστολής. Η πρώτη του επίσκεψη, στην Αφρική έγινε μετά από πρόσκληση του τότε τοποτηρητή της Ι. Μ. Ειρηνουπόλεως, και νύν Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, στην Κένυα. Εκεί τέλεσε βαπτίσεις, δίδαξε, λειτούργησε σε καλύβες και έζησε από κοντά την αναζήτηση των Αφρικανών για την Αλήθεια. Η δεύτερη επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του πνευματικού του υιού, τότε Επισκόπου Μπουκόμπας και νύν Μητροπολίτου Μουάνζας κ. Ιερωνύμου. Κοντά στον Μητροπολίτη Ιερώνυμο τέλεσε εγκαίνια ναών, βαπτίσεις, γάμους. Περιόδευσε και κήρυξε στη βορειοδυτική αυτή άκρη της Τανζανίας. 
Επειδή γνώριζε πολύ καλά τα προβλήματα και τις ανάγκες του Ιεραποστολικού έργου, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για την επίλυσή τους. Τον θεωρούμε μεγάλο ευεργέτη της Ι. Μ. Μουάνζας, γιατί στάθηκε πάντα δίπλα μας σε ζητήματα οικονομικής φύσεως και όχι μόνο. Με δική του προσφορά και μεσολάβησή, κτίσθηκαν συνολικά 18 ναοί στην επικράτεια της Ι. Μητροπόλεως. Πολλές φορές παραλάβαμε τα δώρα της αγάπης του με κοντέινερ. Φρόντισε η Ιερατική σχολή της Μητροπόλεως να έχει γεννήτρια για παραγωγή, και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης αφιέρωσε το ημερολόγιο του 2003, της Ι.Μ. Αργολίδος, στην Ιεραποστολή.
Σ’ αυτό το σύντομο αφιέρωμα στην προσωπικότητα του μακαριστού κυρού Ιακώβου, θα θέλαμε ιδιαίτερα να υπογραμμίσουμε την ακτινοβολία της αγίας του βιωτής. Διακρινόταν για την έντονη πνευματική και λειτουργική ζωή του και για την ποιμαντική και κηρυκτική του δράση. Πολλοί διψασμένοι πνευματικά έτρεχαν κοντά του για καθοδήγηση. Η αγάπη του για τον Χριστό και για τον συνάνθρωπο δημιουργούσαν κατάλληλο κλίμα για πνευματική καλλιέργεια και ανάπτυξη. Οι νέοι που μεγάλωσαν κοντά του ωφελήθηκαν πολύ από την αγία ζωή του. Έτοιμος να συγχωρεί. Πρόθυμος να βοηθεί. Γεμάτος πάντα από την ποιότητα της αγάπης του Χριστού. Αυτήν σκόρπισε όπου βρέθηκε και αυτής της αγάπης την σφραγίδα άφησε ανεξίτηλη στις καρδιές των Αφρικανών Ορθοδόξων.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του.
 
                                                                                                                                                                                             [Συνεχίζεται]

Πηγή:Ημερολόγιον 2014, Αφιερωμένο στον Μακαριστό Μητροπολίτη μας κυρό Ιάκωβο Β΄ (1932-2013), έκδοση, Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος.

"Μουέλαμπά... Ένα βιβλίο-οδοιπορικό στη χώρα της Ουγκάντας που σκοπό έχει να μας επαναπροσδιορίσει τις λέξεις : δυσκολία, πόνος, πίστη και θάνατος..."

$
0
0
εκδόσεις Χρυσοπηγή

 
Ένα βιβλίο-οδοιπορικό στη χώρα της Ουγκάντας που σκοπό έχει να μας επαναπροσδιορίσει τις λέξεις : δυσκολία, πόνος, πίστη και θάνατος. Ενα ταξίδι στη εύφορη και πονεμένη χώρα της Αφρικής με τα πολλά ξυπολυτάκια παιδιά και τις μεγάλες καρδιές. Μία διαδρομή στους τόπους που η Ορθοδοξία συναντά όλο και περισσότερους ανθρώπους. Στη δεύτερη και επηυξημένη έκδοση που κυκλοφορεί, περιλαμβάνεται και η σημερινή μαρτυρία και το παρόν της Ιεραποστολικής προσπάθειας της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής στα χωριά Λουγκουζί και Μπουσούγκιου της Ουγκάντας.
 

Ἡ Ἱεραποστολή στό Καμερούν... Στιγμές εὐλογίας καί εὐθύνης

$
0
0

Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"

 

Στιγμές εὐλογίας καί ευθύνης

[ εικόνα άρθρου ]
Ἡ Ἱεραποστολή στό Καμερούν
Θά ἤθελα νά σᾶς εὐχαριστήσω ἐκ καρδίας, διότι μέ τή συνεισφορά σας διά τό φιλανθρωπικό ἔργο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας μᾶς βοηθᾶτε πάντοτε νά συμπαραστεκόμεθα φιλαλλήλως καί εὐαγγελικῶς σέ κάποιους ἀπό τά ἑκατομμύρια τῶν ἐμπεριστάτων ἀδελφῶν μας Ἀφρικανῶν.
Ἔχουμε τήν εὐλογία αὐτό τό διάστημα, νά εἶναι κοντά μας γιά νά συνδράμει στό ταπεινό μας ἔργο ἕνας σεμνός Ἱερομόναχος ἀπό τήν Ἱ. Μονή Ἁγ. Ἀναργύρων Σπάρτης, ὁ πατήρ Πρόδρομος, ὁ ὁποῖος ἁπαλύνει μέ τή διακονία καί τόν ζῆλο του τούς κόπους μας.
 
Βαπτίσεις κατηχουμένων
Τήν παραμονή τῶν Χριστουγέννων στόν Ἱερό Ναό τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου, στήν πρωτεύουσα τοῦ Καμερούν Γιαουντέ, εἴχαμε τή χαρά καί τήν εὐλογία νά βαπτίσουμε 48 κατηχουμένους ἀδελφούς μας ἀπό τήν Ἐνορία τοῦ Ἁγίου Δημητρίου καί ἀπό δύο ἄλλες Ἐνορίες, τόν Ἅγιο Ἐλευθέριο καί τόν Ἅγιο Νεκτάριο. Οἱ Βαπτίσεις ἔγιναν στή συγκεκριμένη Ἐνορία, διότι εἶναι ἡ μόνη στήν περιοχή πού διαθέτει Βαπτιστήριο ἐνηλίκων.
Πολλές βαπτίσεις ἔγιναν καί στίς ἐκκλησιαστικές μας κοινότητες τοῦ Β. Καμερούν, τίς ὁποῖες αὐτόν τόν καιρό δέν μποροῦμε νά ἐπισκεφθοῦμε λόγῳ τῆς δράσεως τῆς γνωστῆς τρομοκρατικῆς ὀργανώσεως ἀπό τή Νιγηρία, ἡ ὁποία κινεῖται μέσῳ φρικαλέων πράξεων καί ἐπιθέσεων αὐτοκτονίας.  
Οἱ βαπτίσεις καί ἡ εἰσδοχή νέων μελῶν στίς ἐκκλησιαστικές κοινότητες εἶναι στιγμές συγκινητικές καί στιγμές εὐλογίας, ἀλλά εἶναι καί στιγμές εὐθύνης ὅλων μας γιά τό μέλλον αὐτῶν τῶν νεοφύτων ἀδελφῶν μας. Ἄς τούς σκεπάζει ὁ Κύριος καί ἄς μᾶς φωτίζει ὅλους νά διακονοῦμε τό μυστήριον τῆς πίστεώς τους.
 
Ἐπισκέψεις σέ Ὀρφανοτροφεῖα καί μέριμνα γιά τά ἄτομα μέ εἰδικές ἀνάγκες
Ἀνήμερα τά Χριστούγεννα, μετά ἀπό τήν κοινή τράπεζα ἀγάπης, πού παραθέσαμε, εἴχαμε ὀργανώσει ἐπισκέψεις σέ δύο ὀρφανοτροφεῖα, γιά νά προσφέρουμε τήν ἀγάπη καί μέριμνα τῆς Τοπικῆς μας Ἐκκλησίας καί τίς προσφορές τῶν φίλων τῆς Ἱεραποστολῆς –καί συγκεκριμένων δωρεῶν τοῦ Συνδέσμου σας– σέ δυό Ὀρφανοτροφεῖα, στά ὁποῖα μεταφέραμε τά ἀναγκαῖα γιά τό συσσίτιο τῶν ὀρφανῶν γιά ἕνα μήνα, γλυκά καί παιχνίδια καί γευτήκαμε τήν αὐθόρμητη ἀγάπη τῶν ὀρφανῶν, πού γιά νά μᾶς εὐχαριστήσουν παρουσίασαν μικρά διδακτικά σκετσάκια.
Εἴχαμε, ἐπίσης, αὐτό τό χρονικό διάστημα τή δυνατότητα νά διανείμουμε διάφορα ἁμαξίδια καί βοηθήματα σέ ἀδελφούς μας μέ κινητικά προβλήματα, δωρεές τοῦ ἐπισήμου φιλανθρωπικοῦ ὀργανισμοῦ τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς.
 
Ὁ Ἁγιασμός τῶν ὑδάτων στήν παραθαλάσσια Ντουάλα
Ἀποτελεῖ καί γιά τήν Τοπική μας Ἐκκλησία μιά ὡραία παράδοση, κάθε χρόνο νά τελεῖται ὁ καθαγιασμός τῶν ὑδάτων στήν πόλη Ντουάλα, ἡ ὁποία εἶναι ἕνα ἀπό τά μεγαλύτερα λιμάνια τῆς Κεντροδυτικῆς Ἀφρικῆς.
Ἔτσι καί φέτος τελέσαμε τήν Θεία Λειτουργία σέ μιά φιλόξενη γωνιά τῆς παραλίας παρουσίᾳ Καμερουνέζων, Ἑλλήνων, Λιβανέζων καί Ρώσων Ὀρθοδόξων καί ἀκολούθησε ἡ τέλεση τοῦ Ἁγιασμοῦ καί ἡ παραδοσιακή ρίψη τοῦ Τιμίου Σταυροῦ στή θάλασσα μέ τή συμμετοχή πολλῶν ἐντοπίων κολυμβητῶν.
 
 
Ἐπέκταση τῶν ἱεραποστολικῶν δραστηριοτήτων
Ὁ Δυτικός Νομός τοῦ Καμερούν εἶναι μιά ἀπό τίς πιό εὐλογημένες περιοχές ἀπό ἄποψη φυσικῆς ὀμορφιᾶς καί γεωργικοῦ πλούτου. Εἶναι μιά περιοχή ὅπου κατ’ ἐξοχήν καλλιεργοῦνται καφές, κακάο, καουτσούκ καί μεγάλη ποικιλία λαχανικῶν, ἐνῶ διαθέτει μεγάλες πηγές καί ποικιλία μεταλλικῶν νερῶν.
Στήν περιοχή αὐτή δραστηριοποιήθηκαν γιά πολλά χρόνια πολλοί Ἕλληνες, οἱ ὁποῖοι γιά πολλές δεκαετίες κατεῖχαν σχεδόν ὅλο τό ἐμπόριο τοῦ καφέ καί τοῦ κακάο, σέ σημεῖο πού μέχρι καί σήμερα οἱ διάφοροι τομεῖς φέρουν τό ὄνομά τους...«Χριστοδουλίδης», «Μαυρομάτης», «Κρητικός», «Ἔξαρχος», «Βακαλόπουλος» καί ἄλλοι πολλοί, τά ὀνόματα τῶν ὁποίων προφέρονται ἀκόμα μέ δέος ἀπό τούς κατοίκους τῆς περιοχῆς, εἰς «μνημόσυνον αἰώνιον» τῆς ἀγαθῆς μνήμης πού ἀφησαν σάν πρόσωπα καί προσωπικότητες.
Σέ αὐτόν τόν χῶρο συναντοῦμε μιά σημαντική προσωπικότητα τῆς νεωτέρας ἱστορίας τοῦ Καμερούν, τήν κυρία Ζανέτ Βακαλόπουλος. Παντρεμένη μέ τόν Ἕλληνα  Παναγιώτη Βακαλόπουλο, εἶναι ἡ πρώτη γυναίκα βουλευτής τοῦ Καμερούν καί σήμερα συνταξιοῦχος Γερουσιαστής. Προσέφερε εἰς μνήμην τοῦ συζύγου της καί τοῦ γιοῦ της Ἀνδρέα ἕνα μεγάλο οἰκόπεδο γιά τή δημιουργία Ἱεραποστολικοῦ Κέντρου καί Ἐκκλησιαστικῆς Κοινότητος. Γιά τόν λόγο αὐτό ἐπισκεφθήκαμε τήν περιοχή γιά νά εὐχαριστήσουμε τή δωρήτρια, νά καθορίσουμε τά ὅρια τοῦ δωρηθέντος οἰκοπέδου καί νά τελέσουμε, μετά ἀπό πολλά χρόνια, ἕνα τρισάγιο στούς τάφους τῶν κεκοιμημένων τῆς οἰκογενείας. Μιά νέα προοπτική καί πρόκληση ἀνοίγεται πλέον γιά τήν Τοπική μας Ἐκκλησία, γιά τήν ὁποία ἐπιζητοῦμε τίς εὐχές ὅλων ὅσων ἀγαποῦν τό ἱεραποστολικό ἔργο.
 
Διανομή γραφικῆς ὕλης καί βιβλίων ἀγγλικῆς σέ σχολεῖα
Μετά ἀπό παράκληση τοῦ διδακτικοῦ προσωπικοῦ κάποιων σχολείων, τά ὁποῖα ἐξυπηρετοῦν πολύ φτωχές περιοχές καί χωριά, μεταφέραμε καί μοιράσαμε στούς μαθητές μιά σχολική τσάντα μέ γραφική ὕλη γιά τό κάθε ἕνα. Δωρήσαμε ἐπίσης μιά σειρά διδακτικῶν βιβλίων στήν ἀγγλική, δωρεά τοῦ ἐπισήμου φιλανθρωπικοῦ ὀργανισμοῦ τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς.
Ἀπαραίτητη διευκρίνιση ἐπί τοῦ παρόντος εἶναι ἡ ἑξῆς: Τό προσωπικό τοῦ κάθε σχολείου εἶναι ὑποχρεωμένο ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας  νά ἀποβάλει ἀπό τήν τάξη κάθε μαθητή πού προσέρχεται στό μάθημα χωρίς τήν ἀπαραίτητη γραφική ὕλη. Στήν περιοχή λόγῳ οἰκονομικῶν δυσκολιῶν διαπίστωσαν ὅτι σταδιακά οἱ ἀποβληθέντες μαθητές ἦταν περισσότεροι ἀπό ὅσους διέθεταν τά ἀπαραίτητα γιά τή συμμετοχή τους στό μάθημα. Ὑπῆρχε, λοιπόν, ὁ κίνδυνος σέ κάποια ἐπιθεώρηση νά θεωρηθεῖ ἐπιζήμια γιά τό κράτος ἡ λειτουργία σχολείου χωρίς μαθητές καί νά χάσουν καί οἱ δάσκαλοι τή δουλειά τους. Γι’ αὐτόν τόν λόγο μᾶς παρακάλεσαν νά βοηθήσουμε τήν κατάσταση. 
 
Κατηχητικές Συνάξεις  
Ἕνας κύκλος ἑβδομαδιαίων κατηχητικῶν συνάξεων μέ ὑπεύθυνο τόν Ἱερομόναχο π. Πρόδρομο ξεκίνησε τόν μήνα Ἰανουάριο στόν Ἱερό Ναό τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου στό Γιαουντέ μέ θέμα: «Ἡ πνευματική ζωή τοῦ Ὀρθοδόξου Χριστιανοῦ κατά τούς λόγους τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας». Οἱ συνάξεις αὐτές πραγματοποιοῦνται κάθε Κυριακή μετά τή Θεία Λειτουργία καί τίς παρακολουθοῦν ἀρκετοί Κατηχητές καί Κατηχήτριες, οὕτως ὥστε νά τίς ἐπαναλάβουν μέσα στήν ἑβδομάδα σέ διάφορες Ἐνορίες.
Ἀγαπητοί ἐν Χριστῷ ἀδελφοί, γνωρίζοντας ὅτι οἱ καιροί εἶναι δύσκολοι καί τά πάντα στενά σᾶς εὐχαριστοῦμε γιά τίς ὑπερπροσπάθειες πού κάνετε γιά τήν ὑποστήριξη τοῦ ἱεραποστολικοῦ ἔργου καί παρακαλοῦμε νά εὔχεσθε γιά ὅλους ἐμᾶς.

Μετά τῆς ἐν Κυρίῳ ἀγάπης καί εὐχῶν
 
† Ὁ Καμερούν Γρηγόριος
 
 

Θερμή υποδοχή στον Μητροπολίτη Ιωάννη στην περιοχή Μουλάνζι του Μαλάουι

$
0
0
Orthodox Metropolis of Zambia and Malawi










20th of May 2016 Patamira Mulanje.- Malawi
Parish of Saint Anna

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν τα μέλη της Ενορίας Αγίας Αννης στο Παταμίρα στην περιοχή Μουλάνζι του Μαλάουι, στον Σεβασμιώτατο κ.Ιωάννη, ο οποίος λειτούργησε σήμερα εκεί.
Κατά την Θεία Λειτουργία χειροτόνησε δυο νέους εγγάμους κληρικούς. Τον κ.Βενέδικτο Katawala, 41 ετών, πατέρα τεσσάρων παιδιών σε Διάκονο και τον π. Ιωακείμ Stima σε Πρεσβύτερο.
...
Στην Θεια Λειτουργία παρευρέθηκε η chief (αρχηγός) της περιοχής, η οποία απευθυνόμενη προς τον Μητροπολίτη εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της για την ευλογία της παρουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην περιοχή της που αποτελεί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έναν ανεκτίμητο θησαυρό.
Μετά την Θεία Λειτουργία, οι ενορίτες εξέφρασαν την χαρά τους για την παρουσία του Επισκόπου τους, τραγουδώντας και χορεύοντας παραδοσιακούς τοπικούς χορούς.

Περισσότερα...  https://www.facebook.com/Orthodox-Metropolis-of-Zambia-and-Malawi-391805074291380/

Βαδίζοντας προς το Πάσχα στην Κινσάσα

$
0
0
Ιερά  Μητρόπολις Κινσάσας


Την Παρασκευή το απόγευμα 21 Απριλίου 2016, σε αίθουσα της σχολής Πληροφορικής που στεγάζεται στην ενορία του Αγίου Μάρκου , νεανικές ομάδες της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας διοργάνωσαν εκδήλωση εν όψει των ημερών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.



Νέοι και νέες που συμμετείχαν στις χορωδίες, με παλμό αλλά και με ζέση ψυχής απέδωσαν θαυμάσια τους ύμνους .Οι χορωδίες που συμμετείχαν ήταν: της ενορίας του Αγίου Νικολάου της Ελληνικής Κοινότητος , της ενορίας του Αγίου Μάρκου η ιεροψαλτική χορωδία και η χορωδία <<Πηγή της Ζωής >>, της Θεολογικής Σχολής Κινσάσας Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης και της ενορίας Αγίας Βαρβάρας Μαγκαφούλα.

Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας. Παρόντες στην εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ. κ. Νικηφόρος , Ιερείς της Μητροπόλεως , ο αντιπρύτανης της Θεολογικής Σχολής , πρόεδροι ενοριών και πολλοί πιστοί.



Κατ’ εντολή του Σεβασμιωτάτου την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε ο αρχιμανδρίτης της Μητροπόλεως π. Αθανάσιος Καγιέμπε. Τις χορωδίες διεύθυναν ο π. Αθανάσιος Καγιέμπε και ο κ. Θωμάς Τσίμπομπο. Οι στιγμές ήταν συγκινητικές βλέποντας κανείς την αρμονία και την συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των μελλών που συμμετείχαν στην απόδοση των ύμνων καθώς οι συμμετέχοντες αποτελούντο από παιδιά του δημοτικού σχολείου , νέους ενοριών , φοιτητές και αποφοίτους του Πανεπιστήμιου. Νέοι και νέες , μεταξύ των ύμνων, διάβαζαν το συναξάρι της ημέρας για την καλύτερη κατανόηση των τροπαρίων.
Ο Σεβασμιώτατος επισφράγισε την εκδήλωση, εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο στα μεγάλα νοήματα που κρύπτονται κάτω από τις περιγραφές των ύμνων , με σκοπό να θερμάνει την αγάπη των πιστών προς τον Παθόντα και Ταφέντα Κύριο. Παρακίνησε με αγάπη τους πιστούς να συμμετέχουν καθημερινά στις ακολουθίες και με βαθειά κατάνυξη να παρακολουθούν τα ψαλλόμενα και τα δρώμενα.



Μετέφερε στους παρευρισκομένους τις ολόκαρδες ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου του Β΄.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον πατέρα Αθανάσιο για τον συντονισμό της εκδήλωσης όπου εστέφθη από επιτυχία και βεβαίως ευχαρίστησε τους νέους για τον κόπο τους και την συμβολή τους.
Ευχήθηκε σε όλους καλή και Αγία Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση.


http://pa-imka.org/index.php/el/news-el/177-2016-04-26-16-55-37

Sierra Leone: Meet the grandmother looking after 18 orphans

Bishop Ignatios of Madagascar. Flooding of temptations and blessings...

"Τον Ιούλιο του 1901, τα μέλη της ελληνικής παροικίας του Khartoum προχώρησαν σε επαφές με την αγγλο-αιγυπτιακή διοίκηση προκειμένου να τους παραχωρηθεί έκταση για να ανεγείρουν εκκλησία..."

$
0
0
Greeks of Africa - Grecs de l' Afrique



[GR]Τον Ιούλιο του 1901, τα μέλη της ελληνικής παροικίας του Khartoum προχώρησαν σε επαφές με την αγγλο-αιγυπτιακή διοίκηση προκειμένου να τους παραχωρηθεί έκταση για να ανεγείρουν εκκλησία. Πράγματι, λίγες μέρες αργότερα, ο γενικός κυβερνήτης παραχώρησε στην ελληνική κοινότητα του Khartoum ένα οικόπεδο διαστάσεων 36,33 μέτρων x 47 μέτρων, μεταξύ των λεωφόρων Sirdar και Khedive, για μια περίοδο 1000 ετών. Η τελετή παράδοσης του τίτλου ιδιοκτησίας, στους αντιπρόσωπους της κοιν...ότητας Λ. Λοΐζο, Κ. Γρίβα, Αγγ. Καπάτο και Ηρ. Καβαδία, πραγματοποιήθηκε από τον El Miralai Stanton Bey στις 14/7/1901, παρουσία μεγάλου αριθμού κατοίκων του Khartoum και του Omdurman.
[EN]In July 1901, members of the Greek community in Khartoum got in contact with the Anglo-Egyptian administration in order to be given a land to erect a church. Indeed, a few days later, the Governor General granted the Greek community of Khartoum a plot (36.33 meters x 47 meters) between the Avenues Sirdar and Khedive, for a period of 1000 years. The ceremony of the presentation of the titles deeds of the land to the representatives of the Greek community L. Loizos, K. Grivas, Ang. Kapato and Her. Kavadias was performed by the El Miralai Stanton Bey on 14/7/1901 in the presence of large number of residents of Khartoum and Omdurman.

https://www.facebook.com/Greeks-of-Africa-Grecs-de-l-Afrique-1728228410743413/

Κήρυγμα της Κυριακής του Παραλύτου 22-5-2016, του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε.Σεραφείμ Κυκκώτη

$
0
0


Στην  Ευαγγελική Περικοπή αυτής της Κυριακής  η εκκλησία μας αναφέρεται σε ένα από τα σημαντικά θαύματα του Χριστού, στη θεραπεία του Παραλυτικού των Ιεροσόλυμων.
 
Τα σημαντικά στοιχεία που σχετίζονται με το θαύμα αυτό είναι τα ακόλουθα:
 
Πρώτον, ο Παραλυτικός δεν είχε κάποιον άνθρωπο να τον σπρώξει μέσα στην κολυμβήθρα για να θεραπευθεί. Είναι πράγματι οδυνηρόν να μην έχει, κάποιος που υποφέρει, έναν άνθρωπο να τον φροντίζει. Γι’ αυτό ο Χριστός μας είπε ότι όταν φροντίζουμε και βοηθούμε κάποιον άνθρωπον που είναι αβοήθητος κι έχει την ανάγκη μας, είναι ως να διακονούμε Αυτόν κι έτσι γινόμαστε άξιοι της Βασιλείας των Ουρανών.
 
Πρέπει, φαίνεται, καμιά φορά να στερηθούμε κάτι για να το εκτιμήσουμε. ΄Ετσι αντί να ευχαριστούμε τον Θεό για τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας μέσα στην οικογένεια, στον χώρον της εργασίας και στις κοινωνικές μας συναναστροφές ή ακόμη στον χώρον της Εκκλησίας, τους δυσαρεστούμε, τους στενοχωρούμε, τους αρρωσταίνουμε, κι όταν ξαφνικά συμβεί να φύγει κανείς πρόωρα από κοντά μας, τότε αρχίζουμε μάλιστα να τον κλαίμε και να τον τιμάμε με ένα εντυπωσιακό μαρμάρινο Σταυρόν στον τάφο του. Πρέπει να δείχνουμε το σεβασμό μας και την αγάπη μας στα πρόσωπα που αγαπάμε με την προσπάθεια μας να μη τα στενοχωρούμε, ούτε να τα δυσαρεστούμε.
 
Πρέπει κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε κάτι ως άτομα, να σκεφτόμαστε τι είναι καλό για την οικογένεια μας. Κι η κάθε οικογένεια να προβληματίζεται για το τι είναι καλό για την ευρύτερη κοινωνία. Ο,τιδήποτε  είναι καλό για την οικογένεια είναι καλό και για τα άτομα που την αποτελούν. Κι ό,τιδήποτε είναι καλό για την κοινωνία μας είναι καλό και για τις οικογένειες που την αποτελούν.
Δίνοντας προτεραιότητα στο κοινό καλόν προστατεύουμε τόσο τους εαυτούς μας, όσο και τις οικογένειες μας, και την ευρύτερη κοινωνία που ζούμε. ΄Οταν δεν συμβαίνει αυτό, τότε ενθαρρύνονται κοινωνικές αδικίες, τότε υπάρχει η φτώχεια, η ανεργία, η εγκληματικότητα, οι επικίνδυνες ασθένειες και γενικά η έλλειψη ασφάλειας και απουσίας του σεβασμού της ίδιας της ζωής, ως δώρον Θεού, που κανείς δεν έχει δικαίωμα να τη βλάψει.
 
΄Ενα δεύτερο σημαντικό στοιχείο που σχετίζεται με το θαύμα του Παραλυτικού της σημερινής Ευαγγελικής Περικοπής είναι ότι, η διάπραξη της αμαρτίας, ως αποτέλεσμα της λανθασμένης επιλογής του ανθρώπου, επιφέρει στον εαυτό του προβλήματα, ασθένειες, πόνον και δυστυχία και τελικά τον θάνατον. Το χειρότερον όμως είναι ότι με τη διάπραξη της αμαρτίας κάποιος δεν βλάπτει μόνον τον εαυτό του, βλάπτει και την οικογένεια του και την ευρύτερη κοινωνία. ΄Ετσι οι πράξεις μας ως ατόμων έχουν χαρακτήρα κοινωνικόν. Αν οι πράξεις μας κι η ζωή μας είναι δίκαιες και σωστές προστατεύουμε και τον εαυτό μας και την οικογένεια μας και την ευρύτερη κοινωνία.  Αν οι πράξεις μας είναι άδικες τότε βλάπτουμε και τις οικογένειες μας και την ευρύτερη κοινωνία.
 
Οι πράξεις μας επομένως κι η ποιότητα της ζωής μας επηρεάζουν τον κόσμο που ζούμε. Η αδιαφορία μας στα κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια, η ανεργία, η εγκληματικότητα και το aids είναι ως να συμμετάσχουμε εις την χειροτέρεψή τους.
 
Η στάση μας πρέπει να είναι δυναμική. Πρώτα με τις προσευχές μας να μας φωτίσει ο Θεός πως να βοηθήσουμε, και στη συνέχεια, με τη βοήθεια του Θεού και την Πνευματική καθοδήγηση των κληρικών μας να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στη λύση τους. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα ας μη το αφήσουμε για αύριον.
 
Πριν να γίνουμε κι οι ίδιοι θύματα των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη κοινωνία που ζούμε, πρέπει να αντιδράσουμε με εμπιστοσύνη στις ποιμαντικές οδηγίες της Εκκλησίας μας στηρίζοντας το ποιμαντικό, το κατηχητικό, το διδακτικό, το φιλανθρωπικό και το Ιεραποστολικό της έργον.
 
Η προτροπή του Χριστού προς τον Παραλυτικόν του Ευαγγελίου «ίδε υγιής γέγονας, μηκέτι αμάρτανε, ίνα μή χείρον σοι τι γίνεται» (Ιωάννου Ε΄, 14), ισχύει για όλους μας.
 
Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση προς τον καθένα μας για να ζήσουμε σ’ ένα καλύτερο κόσμο με ασφάλεια και αγάπη και δικαιοσύνη που θα μας οδηγήσει στη Βασιλεία των Ουρανών.
 
΄Ενα τρίτον σημαντικό στοιχείον που σχετίζεται με το θαύμα του Παραλυτικού της σημερινής Ευαγγελικής Περικοπής είναι η ζωντανή μαρτυρία που δίνει ο θεραπευθείς πλέον παραλυτικός διά της Θεότητας του Ιησού Χριστού, έτσι ώστε να συμβάλει ο ίδιος αποφασιστικά και στην σωτηρία άλλων ανθρώπων. Σε ότι δηλαδή απέτυχαν οι συνάνθρωποι του να κάνουν γι’ αυτόν, για 38 ολόκληρα χρόνια, να τον σπρώξουν στην κολυμβήθρα της Ιερουσαλήμ για να θεραπευθεί, αυτός χωρίς να κρατά κακία για κανένα προσπαθεί να βοηθήσει τους συνανθρώπους του να σωθούν.
 
΄Ετσι η σκέψη ότι κανείς δεν έκανε για μένα τίποτε, γιατί εγώ να ενδιαφερθώ για τα προβλήματα των άλλων, είναι μια λανθασμένη σκέψη που μας παγώνει την αγάπη μας και την ευθύνη μας να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, που τελικά τα προβλήματα τους έρχονται ως πλημμυρίζων χείμαρρος ποταμός που μας πνίγει.
 
΄Ετσι τα κοινωνικά προβλήματα της φτώχειας της ανεργίας, της εγκληματικότητας και τουaids απειλούν πλέον και τη δική μας ήσυχη ζωή.
 
Τέλος, το θαύμα του Παραλυτικού σχετίζεται και με την σημερινή αποστολική περικοπή. Παρόμοια θαύματα που επιτελεί ο Χριστός μπορούν να επιτελούν κι όσοι τον ακολουθούν με συνέπεια στη ζωή τους, όπως συμβαίνει με τους αγίους μαθητές Του. Στη προκειμένη περίπτωση, όπως συμβαίνει μέσα από τη σημερινή Αποστολική Περικοπή με τον Απόστολον Πέτρον που θεραπεύει τον Αινέα και την Ταβιθά.
 
Παρόμοια θαύματα έκαναν κι οι ΄Αγιοι της Εκκλησίας μας. Παρόμοια θαύματα μπορούμε να ζήσουμε κι εμείς με τις προσευχές μας στον Χριστό όταν ζούμε σύμφωνα με τις θείες εντολές. ΄Οταν η ζωή μας είναι άγια, όπως η ζωή των Αγίων Αποστόλων και των Αγίων της Εκκλησίας.
 
 

«Η Φιλοσοφία και ο Χριστιανισμός στην Αλεξάνδρεια από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες έως το 6ο αιώνα μ.Χ.»

$
0
0
Hellenes of Alexandria Egypt






«Η Φιλοσοφία και ο Χριστιανισμός στην Αλεξάνδρεια από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες έως το 6ο αιώνα μ.Χ.».
Η συμφιλίωση των δύο παραδόσεων
Ήταν ο τίτλος της ομιλίας της διακεκριμένης Διδάκτορα Φιλοσοφίας
...
Κα Αντωνία Κακαβελάκη
το Σάββατο 21 Μαΐου και ώρα 6.30 μ.μ. στον σύλλογο επιστημόνων Πτολεμαίος Α’
Μεγάλος αριθμός παροίκων μαζεύτηκε για να ακούσει την παρουσίαση της Δρ Κακαβελάκη, αξιωμένη επιστήμονα με τεραστία πείρα εντός και εκτός Ελλάδας...


Περισσότερα...  https://www.facebook.com/Hellenes-of-Alexandria-Egypt-332398960111189/
Viewing all 15852 articles
Browse latest View live




Latest Images