Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15852 articles
Browse latest View live

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στη Νότια Αφρική (2013)

$
0
0

Archbishop Sergios blesses chapel in Queenstown




On 11 May His Eminence Archbishop Sergios traveled to East London for the Feast Day  celebrations for Saint George and a special blessing of the private Chapel of the Nativity of Saint John the Baptist in Queenstown, Eastern Cape. Traditionally churches in rural areas are visited by a priest the week after Easter for a special blessing. 


Blessing of the new private chapel of St John the Baptist – Queenstown – 11 May 2013.



The Church of Saint George in East London celebrated the Feast of their patron Saint George this weekend and it was a good opportunity for His Eminence to conduct the blessing of the private Chapel together with the priest from the Church of Saint George in East London, Father George Pittaras. The Chapel is on the property of the Minas family in Queens town. The abandoned property was bought  years ago by the Minas family (from Lesvos in Greece) and had originally been owned by a Catholic institution. Their son Peter lives  on the property with his wife and two daughters. He has converted a dilapidated traditional Xhosa mud hut into an authentic Orthodox Chapel. The impressive wooden iconostasis was hand carved by Peter himself.


His Eminence with the Minas family.


The blessing was well attended by the Orthodox community of Queenstown. After the blessing, everyone enjoyed a lunch together hosted by the Minas family. The chapel is intended to serve the needs of the faithful in the area and His Eminence spent time discussing options to assist them with their spiritual progress.


Blessing of the new private chapel of St John the Baptist -Queenstown – 11 May 2013.
 
 

Πατήρ Θέμης Αδαμόπουλος: "Από ροκάς, ιεραπόστολος στην Αφρική"

$
0
0
Από ροκάς, ιεραπόστολος στην Αφρική
Ο πατήρ Θέμης Αδαμόπουλος από τις αίθουσες της Σχολής Εμπορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, βρέθηκε να τραγουδά πλάι στον Μικ Τζάγκερ, με το δικό του συγκρότημα «The Flies», κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα και σήμερα βρίσκεται στη Σιέρα Λεόνε ως ιεραπόστολος.
Όπως ο ίδιος δηλώνει μετά τις σπουδές του διάλεξε να βοηθήσει εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη. «Ένιωθα ένα τεράστιο κενό μέσα μου. Δεν ήμουν με τον φτωχό. Δεν χρειάστηκε τότε να παλέψω καθόλου με τον εαυτό μου. Μέσα μου φούντωσε ένας πόθος να είμαι δίπλα στους φτωχούς και να κάνω ότι είναι δυνατόν για να είναι η ζωή τους πιο ανθρώπινη. Το 1999 ξεκινώ το έργο μου στην Κένυα, με την εντολή του Μακαριότατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρου, αφού φρόντισε να χειροτονηθώ διάκος, ιερέας και μετά αρχιμανδρίτης».
Εκεί ιδρύει το πρώτο πανεπιστημιακό ορθόδοξο κολέγιο, το «Ορθόδοξο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Αφρικής» – Orthodox Teacher’s College of Africa. «Πιστεύω ότι η μόρφωση είναι το μεγαλύτερο όπλο του ανθρώπου στη ζωή. Αν θέλεις να βοηθήσεις τον συνάνθρωπό σου, να του μάθεις την τέχνη να ψαρεύει και όχι να του δίνεις το ψάρι έτοιμο. Στο κολέγιο προετοιμάζαμε νέους να γίνουν δάσκαλοι Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Στη συνέχεια, εισάγαμε και τον κλάδο της Κοινωνιολογίας.»
Φροντίζει να παρέχει στα παιδιά και στις γυναίκες όσο το δυνατόν περισσότερα, όπως ρούχα, παπούτσια, συσσίτιο. «Η γυναίκα είναι το μεγαλύτερο θύμα στην Αφρική. Είναι η καρδιά της οικογένειας. Ο άντρας μπορεί να έχει δυο και τρεις γυναίκες και να κάνει παιδιά με όλες. Η γυναίκα είναι εκείνη η οποία πουλά ακόμη και το κορμί της για ένα κομμάτι ψωμί, ώστε να μην πεθάνουν τα παιδιά της από την πείνα. Γι” αυτό ανοίξαμε Σχολή Ραπτικής, όπου οι γυναίκες μάθαιναν την τέχνη και κέρδιζαν το ψωμί τους τίμια».
Από την Κένυα το 2007 ο νέος πατριάρχης Θεόδωρος, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά το έργο του ιεραπόστολου και ανθρωπιστή Θέμη Αδαμόπουλου, του δίνει εντολή να πάει στη Δυτική Αφρική, στη Σιέρα Λεόνε, όπου ο εμφύλιος πόλεμος 12 ολόκληρων χρόνων έχει ισοπεδώσει όλη τη χώρα και έχει αφήσει πίσω του φρικιαστικές εικόνες.
Το έργο του στηρίζεται οικονομικά από δύο μεγάλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στην Αυστραλία, το «Paradise Kids for Africa» και το «Light of the World Australia», που έχουν επιτροπές σε όλες τις πόλεις της χώρας.

http://www.ellines.com/erga-ellinon/671-apo-rokas-ierapostolos-stin-afriki/

Πώς η Δύση αφανίζει την Αφρική...

$
0
0
Έρευνα ΣΟΚ - Τα κινητά που... στάζουν αίμα



Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να έχουν αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε, αλλά στην κεντρική Αφρική, η μεγαλύτερη...
κληρονομιά τους είναι ο....
πόλεμος και η εξολόθρευση των υπό εξαφάνιση ζώων.

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην κεντρική Αφρική σε έναν πόλεμο για την απόκτηση του κοβαλτίου, ένα ανθεκτικό στη θερμότητα ορυκτό μετάλλευμα που χρησιμοποιείται ευρέως στα κινητά τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη.Το κοβάλτιο βρίσκεται στα τριών δισεκατομμυρίων ετών εδάφη της Rift Valley, μια περιοχή της Αφρικής. Από αυτά τα μεταλλεύματα εξάγεται το ταντάλιο το οποίο και χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυκνωτών τανταλίου, μικροσκοπικών ηλεκτρονικών στοιχείων που υπάρχουν στις ηλεκτρικές συσκευές. Το 80% των κοιτασμάτων αυτού του ορυκτού βρίσκονται στη Λαϊκή δημοκρατία του Κονγκό (DRC).

Αυτή η ορεινή περιοχή ζούγκλας είναι το πεδίο μάχης αυτού που έχει ονομαστεί ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος της Αφρικής, έναν πόλεμο του Κογκολέζικου στρατού ενάντια σε έξι γειτονικές χώρες και των πολυάριθμων οπλισμένων φατριών. Τα θύματα είναι κατά κύριο λόγο πολίτες. Ο λιμός και οι διάφορες ασθένειες έχουν σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, ενώ λόγω του πολέμου δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους. Συχνά αναφερόμενος ως απλά ένας εθνικός πόλεμος, η σύγκρουση είναι στην ουσία μια μάχη για την κατοχή των φυσικών πόρων που επιδιώκονται από τα ξένα κεφάλαια, των διαμαντιών, του κασσίτερου, του χαλκού, του χρυσού και προ πάντων του κοβαλτίου.

Ο πόλεμος άρχισε το 1998 όταν οι κογκολέζικες επαναστατικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Ρουάντας και της Ουγκάντας, κατέλαβαν το ανατολικό Κονγκό και κινήθηκαν προς τις στρατηγικές περιοχές μεταλλείας, επιτιθέμενοι στους πληθυσμούς αυτών. Ο στρατός της Ρουάντα έκανε σύντομα τζίρο πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως από το εμπόριο κοβαλτίου.

Ακόμη και σήμερα, ο πόλεμος συνεχίζεται παρά τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε το καλοκαίρι του 2002. Συμφωνία η οποία και υπογράφτηκε έπειτα από τη δολοφονία του προέδρου του Κονγκό Laurent Kabila, τον Ιανουάριο του 2001, και μετά από πίεση που ασκήθηκε από τη Νότια Αφρική. Αλλά ενώ τα ξένα στρατεύματα έχουν επίσημα αποσυρθεί από το Κονγκό, οι εσωτερικές φατρίες παραμένουν στον πόλεμο.

Εξορύσσοντας τον μαύρο χρυσό

Το κοβάλτιο έχει μετασχηματίσει την οικονομία του Κονγκό. Οι αγρότες που μετατοπίζονται από τα εδάφη τους δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός από το να συμμετέχουν στις “ταξιαρχίες” εξαγωγής κοβαλτίου. Η διαδικασία είναι όμοια με τη εξόρυξη χρυσού. Το κοβάλτιο βρίσκεται σκάβοντας κοιλώματα στις κοίτες των ποταμών, με τους εργάτες να ξύνουν τις βρωμιές για να βρουν το μετάλλευμα. Διάφορες εκθέσεις έχουν γίνει για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που δουλεύουν στα κατειλημμένα από τις επαναστατικές δυνάμεις ορυχεία, καθώς και για την πορνεία, που έχει πολλαπλασιαστεί.

Κατ' εκτίμηση δύο εκατομμύρια άνθρωποι στο Κονγκό είναι φορείς του ιού του AIDS. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά αναγκάζονται να οδηγηθούν στην εργασία σε μεταλλεία, τον πόλεμο και την πορνεία, ειδάλλως απειλούνται με βασανιστήρια, βιασμούς ή δολοφονίες.

Το κοβάλτιο καταλήγει από τα ορυχεία σε ειδικά ανταλλακτήρια που ελέγχονται και φορολογούνται από τους αντάρτες. Οι ξένοι έμποροι αγοράζουν έπειτα το μετάλλευμα και το στέλνουν στο εξωτερικό, συνήθως μέσω της Ρουάντα. Όλη η ποσότητα αγοράζεται από τρεις εταιρίες: Cabot (Αμερικάνικη), HC Starc(Γερμανική) και Nigncxia (Κινέζικη) που είναι και οι μόνες εταιρίες με την ικανότητα να μετατρέπουν το κοβάλτιο σε σκόνη τανταλίου. Η σκόνη αυτή πωλείται έπειτα στη Nokia, τη Motorola, την Compaq, τη Sony και άλλους κατασκευαστές για χρήση στα κινητά τηλέφωνα καθώς και άλλα προϊόντα.

Τον Δεκέμβριο του 2004, ο πρώην πρόεδρος της Cabot, Sam Bodman διορίστηκε γραμματέας του υπουργείου ενέργειας. Υπό την προεδρία του Bodman, από το 1987 έως το 2000, η Cabot ήταν μια από τις μεγαλύτερες ρυπογόνες εταιρίες της αμερικής εκπέμποντας 60.000 τόνους αερομεταφερόμενων τοξικών εκπομπών ετησίως.

Οικολογικά αποτελέσματα του πολέμου

Η κύρια περιοχή μεταλλείας του κοβαλτίου μέσα στο Κονγκό περιέχει το εθνικό πάρκο Kahuzi Biega (KBNP), όπου ζει ένα σπάνιο είδος γορίλα προς εξαφάνιση. Η αποψίλωση του πάρκου λόγω της εξόρυξης μετάλλων έχει καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος του βιότοπου του γορίλλα αλλά και έχει οδηγήσει τον τοπικό πληθυσμό να εμπορεύεται το κρέας των ζώων αυτών με τους εργάτες και το στρατό από τα λατομία. Ο πληθυσμός των γορίλλων του KBNP μαζί με τον πληθυσμό στα παρακείμενα δάση Kasese, αντιπροσώπευσε το 86% του συνολικού πληθυσμού αυτού του είδους, πριν από τον εμφύλιο πόλεμο.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύεται από το “Dian Fossey Gorilla Fund and the Born Free Foundation” τον Μαΐου του 2001, ο πληθυσμός των γορίλλων του KBNP έχει πέσει κατακόρυφα από 8.000 ζώα το 1991 σε λιγότερο από 1.000 το έτος 2000, μια μείωση 85% σε μόνο 9 έτη. Η έκθεση συνεχίζει:

Οι ενδείξεις είναι ότι η βιοποικιλότητα της περιοχής Kahuzi-Biega έχει επικίνδυνα, αν όχι αδιόρθωτα, καταστραφεί;. Αν συνεχίσουν οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις να αποτρέπουν την αποτελεσματική και έγκαιρη δράση, ο κόσμος θα έχει γίνει θεατής του πρώτου μεγάλου πιθήκου που οδηγείται στην στην εξαφάνιση, θύμα του πολέμου, της ανθρώπινης πλεονεξίας και της υψηλής τεχνολογίας.

Δημιουργώντας μια σύνδεση

Όλως τυχαίως δεν είναι περίεργο που αυτές οι πληροφορίες δεν περιλαμβάνονται στο εγχειρίδιο χρήσης του κινητού σας τηλεφώνου.

Ίσως στα κινητά τηλέφωνα πρέπει να κολληθούν αυτοκόλλητες ετικέτες που να λένε: Προσοχή! Αυτή η συσκευή δημιουργήθηκε με πρώτες ύλες από την κεντρική Αφρική. Τα υλικά αυτά που είναι σπάνια και μη ανακυκλώσιμα πωλήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο και έχουν σχεδόν προκαλέσει την εξαφάνιση ενός απειλούμενου είδους. Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ των συσκευών που κάνουν τις ζωές τους περισσότερο; άνετες; και την τρομακτική πραγματικότητα της βίας, της αναταραχής και της καταστροφής που μολύνουν τον κόσμο μας.

Θέλεις καινούριο κινητό τηλέφωνο; Δες πρώτα το ΒΙΝΤΕΟ:



http://athensvoicecitynews.blogspot.gr/2013/03/blog-post_7140.html

Εξωτερική Ιεραποστολή: "Ένα μεγάλο και πλούσιο έργο που αξίζει και πρέπει να συνεχιστεί!"

$
0
0
Φωτογραφία για 2038 - Εξωτερική ορθόδοξη ιεραποστολή με συμμετοχή και Αγιορειτών


Η γνωστή, μεγάλη και δύσκολη οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχε σοβαρή, δυσμενή επίπτωση και στην ορθόδοξη εξωτερική ιεραποστολή.

Στην Ινδία ακόμη και σήμερα δίνεται πρωινό και μεσημεριανό συσσίτιο σε φτωχά παιδιά και άστεγους ανάπηρους. Λειτουργούν δωρεάν πέντε ιατρεία και πέντε σχολεία σε απομακρυσμένα χωριά. Στο ορφανοτροφείο θηλέων πολλά κορίτσια σώθηκαν από τη βία και την πορνεία. Στο ορφανοτροφείο αρρένων βρήκαν θαλπωρή πολλά αγόρια και γλίτωσαν από τους κινδύνους της νύχτας και των δρόμων. Με τη συνδρομή των καλών φίλων της ιεραποστολής μαθαίνουν γράμματα πολλά παιδιά, όπως αναφέρει η μοναχή Νεκταρία.

Στα νησιά Φίτζι, της μητρόπολης Νέας Ζηλανδίας, στον Ειρηνικό ωκεανό, η ορθοδοξία πνέει ευώδη άνεμο. Κτίσθηκε το πρώτο μοναστήρι, που αποτελεί κέντρο της εκεί πνευματικής ζωής και θερμοκήπιο αρετής. Κτίζονται οι πρώτες εκκλησίες. Όπως λέει ο εκεί μητροπολίτης Αμφιλόχιος, το μοναστήρι «θα είναι ένα κανδήλι πάντα αναμμένο στη μέση του ωκεανού. Ένα αιώνιο σύμβολο θείας λατρείας και προσευχής στα νησιά του Ειρηνικού, που άρχισαν να μαθαίνουν στον ρυθμό της ορθοδοξίας».

Ο π. Ερμόλαος από το Μαλάουι, της μητρόπολης Ζάμπιας, σε επιστολή του αναφέρει πως σιτίζονται τριακόσια παιδάκια των νηπιαγωγείων του ιεραποστολικού κλιμακίου. Οι εκεί ιεραπόστολοι επισκέπτονται τους φυλακισμένους, ανεγείρουν ναούς, σπουδάζουν υποψήφιους κληρικούς για τη συνέχιση του έργου. «Εργαζόμαστε για τον ευαγγελισμό των αφρικανών αδελφών μας, τόσο από αγάπη για τον Θεό όσο και από αγάπη για τον πολύπαθο συνάνθρωπό μας». Ευχαριστούν θερμά οι μαύροι αδελφοί μας, γιατί με προσφορές από την Ελλάδα ανοίχθηκαν 14 απαραίτητα πηγάδια.

Στην Τανζανία, της μητρόπολης Ειρηνουπόλεως, κτίσθηκαν τριάντα ωραίες εκκλησίες, που γίνονται και τόποι ιατρείων και συσσιτίων. Η έλλειψη φαρμάκων, εμβολίων και καθαρού νερού μαστίζει τον φτωχό λαό.

Δημιουργήθηκαν κι εδώ πηγάδια και κλινικές, καθώς και άλλα έργα φιλανθρωπίας. Οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες. Οι ιεραπόστολοι εργάζονται συνεχώς για ό,τι καλύτερο, είναι αξιέπαινοι και αξιοθαύμαστοι. Οι εργάτες είναι λίγοι και έχουν ανάγκη και άλλων. Ο μητροπολίτης Άκκρας Γεώργιος, στην Γκάνα, ευχαριστεί ανώνυμο δωρητή από την Ελλάδα για την ανέγερση νέου σχολείου, απαραίτητου για τα παιδιά.

Η νέα μητρόπολη Μουάνζας ευχαριστεί τους Έλληνες για τη συνδρομή τους στο ιατρικό κέντρο, σε δύο γυμνάσια και σε τριάντα ενορίες. Ιερέας από το Μπόμπο της Ουγκάντας πληροφορεί ότι συνεχίζονται τα συσσίτια στο ορφανοτροφείο, πραγματοποιούνται πολλές βαπτίσεις, εγκαίνια ναών, δημιουργούνται σχολεία και κέντρα υγείας τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Ο αγιορείτης μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος πληροφορεί πως μέσα στη ζούγκλα του Κονγκό κτίζονται ορθόδοξοι ναοί και σχολεία. Οι γονείς ενδιαφέρονται να στείλουν τα παιδιά τους στα καλά αυτά σχολεία. Ο δραστήριος μητροπολίτης Μαδαγασκάρης, Αγιορείτης κι αυτός, έχει αναγκαστεί να περιορίσει τις ιεραποστολικές δραστηριότητες λόγω μειώσεως των προσφορών και δωρεών. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από τη λειψυδρία, κι έτσι κατασκευάζονται δεξαμενές. Σε μία λασποκαλύβα έγιναν πρόσφατα ομαδικές βαπτίσεις και γάμοι. Ο μητροπολίτης Μπουρούντι και Ρουάντας, Σάββας, ανεγείρει κι αυτός ναούς, σχολεία και ιατρεία, φροντίζει τους μισθούς των ιερέων και υποτροφίες σπουδαστών. Ο αγιορείτης ιερομόναχος Θεολόγος εργάζεται επί έτη αθόρυβα και αποδοτικά στην Αλβανία και στην Αφρική. Λειτουργεί ραδιόφωνο, σχολείο και ορφανοτροφείο. Βαπτίζει, μετά από κατήχηση, Πυγμαίους στον ποταμό Κόνγκο.

Ένα μεγάλο και πλούσιο έργο που αξίζει και πρέπει να συνεχιστεί.

Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης (Μακεδονία 14/10/2012)
 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων, ετέλεσε τις βαπτίσεις τριάντα νεοφωτίστων

$
0
0
 
 
Το πρωί του Μ.Σαββάτου, 4ης Μαϊου 2013, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων, ετέλεσε τις βαπτίσεις τριάντα νεοφωτίστων όλων των ηλικιών, στο υπαίθριο βαπτιστήριο του υπό ανέγερση Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Pointe Noire. Η συντριπτική πλειοψηφία των βαπτισθέντων κονγκολέζων είναι ενήλικες, οι οποίοι προσήλθαν εκουσίως στην Ορθοδοξία μετά από προσωπική πνευματική αναζήτηση, αφού προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική κατήχηση αυτών. Απευθυνόμενος στους νεοφωτίστους ο Θεοφιλέστατος εξέφρασε την χαρά της τοπικής Εκκλησίας για την διά του αγίου βαπτίσματος ένταξή τους σε Αυτήν και τους προέτρεψε να βιώσουν την ορθόδοξη πίστη με συνέπεια και σύνεση, γενόμενοι εμπράκτως κήρυκες του Ευαγγελικού κηρύγματος και πρότυπα αρετής προς τους συνανθρώπους τους, ως ορθόδοξοι πολίτες της ευγενούς πατρίδος τους. Τέλος, προσέφερε προς όλους επιστήθιο Σταυρό και εικόνισμα της Βαπτίσεως του Κυρίου.
 
Καθαγιασμός του ύδατος από τον Επίσκοπο
 
Ο μικρούλης Ιωνάς προ του βαπτίσματος
 
 
Ο μικρός Ειρηναίος...
 
 
Βαπτίζεται ο δούλος του Θεού Γεώργιος...
 
Η mama Anne εισέρχεται στο βαπτιστήριο
 
 
 

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι Ιωακείμ στο Coperbelt

$
0
0
 

Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι Ιωακείμ:

"Μετά την κόπωση της μεγάλης εβδομάδας, δεν μπορούσα να αφήσω αλειτουργητες τις ψυχές που κατοικούν στο Coperbelt, μια απομακρυσμένη περιοχή στα σύνορα με το Κονγκό. Ετσι, τέλεια με την αναστασιμη λειτουργία στις 2 το μεσημέρι του Πάσχα στην ύπαιθρο, σε μια φάρμα. Μεγάλη ευλογία, αλλά και εμπειρία..."




en.wikipedia.org/wiki/Copperbelt_Province

Location of Copperbelt Province in Zambia





Περισσότερα...   https://www.facebook.com/profile.php?id=100003536858103&fref=ts

 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο «Υγεία Πάνω Απ΄ Όλα»

Μια πράξη ανθρωπιάς για (άλλη) μια πονεμένη χώρα της Αφρικής: η αλληλεγγύη της Ελλάδας στο Μαλί

$
0
0

Αναγνωρίστηκε διεθνώς η αλληλεγγύη της Ελλάδας στο Μαλί, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπ. Εξωτερκών, Κ. Τσιάρας

 original.antiwar.com 


omogeneia.ana-mpa.gr



Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την απήχηση που είχε η χειρονομία αλληλεγγύης της Ελλάδας προς το Μαλί επέστρεψε, από τη Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την αφρικανική χώρα, στις Βρυξέλλες, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Τσιάρας.
«Η Ελλάδα» δήλωσε ο υφυπουργός στο ΑΠΕ- ΜΠΕ «απέσπασε θετικά σχόλια για τη διάθεση συνεισφοράς για την ανασυγκρότηση του Μαλί, δείχνοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη της παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει».Μολονότι συμμετείχε με το συμβολικό ποσό των 50.000 ευρώ, σε σύνολο 3.2 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν, η Ελλάδα απέδειξε -όπως ανέφερε ο υφυπουργός- ότι στέκεται στο πλευρό του λαού του Μαλί, αλλά ταυτόχρονα και τη στενή σχέση φιλίας που τη συνδέει με τη Γαλλία, η οποία πρωτοστάτησε στο εγχείρημα.Γι' αυτό, ιδιαίτερα εγκάρδια ήταν η ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε ο κ. Τσιάρας με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Διάσκεψης, κατά την οποία «επιβεβαιώθηκε η αμέριστη στήριξη της φίλης χώρας, Γαλλίας προς την Ελλάδα».Στόχος της διεθνούς κοινότητας, στη Διάσκεψη, ήταν αφενός να μπουν τα θεμέλια για ένα νέο ξεκίνημα σε υγιείς βάσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο Μαλί και τη διασφάλιση της ομαλής επιβίωσης του πληθυσμού και αφετέρου, να οικοδομηθούν στέρεοι δημοκρατικοί θεσμοί ώστε να μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη.«Η πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Μαλί,» -επισήμανε ο υφυπουργός- «καταδεικνύει τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει ρόλο σταθεροποιητικό σε περιοχές όπου υπάρχει κρίση».Πρόσθεσε, τέλος, ότι «στη Διεθνή Διάσκεψη, παρατηρήθηκε στροφή του κλίματος και διάθεση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σ. Αραβοπούλου

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=21328

Προσδιορίζοντας τα ζιζάνια του αμπελώνος της Αφρικής...

$
0
0
Προβλήματα τής Αφρικανικής Ιεραποστολής στο Καμερούν...


Είναι σχεδόν γνωστές οι προσπάθειες και οι δυσκολίες του ιεραποστολικού έργου για τις οποίες γράφουμε και ξαναγράφουμε, όμως ελάχιστες φορές μπορούμε να γίνουμε κατανοητοί από το αναγνωστικό κοινό που στην πλειοψηφία του είναι φίλοι της Ιεραποστολήςκαι συνεργοί. Και τούτο διότι αν κάποιος δεν έχει την εμπειρία ή τη γνώση της πολυπλοκότητας του αφρικανικού κόσμου είναι πολύ δύσκολο να συνδυάσει όλες αυτές τις πληροφορίες και να σχηματίσει προσωπική γνώμη.
Μικρό καθημερινό παράδειγμα το ακόλουθο, από τα πολλά που θα μείνουν στη μνήμη και στην εμπειρία μας και δεν θα μπορέσουμε μάλλον ποτέ να τα καταγράψουμε.
Βρισκόμουν στην πρωτεύουσα του Καμερούν Γιαουντέ. Μια σύγχρονη πρωτεύουσα όπου, με σχετική δυσκολία και υπό σχετική κλίμακα, μπορείτε να βρείτε ό,τι και σε μια σύγχρονη πόλη του προηγμένου κόσμου. Αναζητούσα ένα ανταλλακτικό μελάνι ενός παλαιού μοντέλου φαξ για το Γραφείο της Μητροπόλεως. Πίστευα ότι θα ήταν εύκολο να το βρω. Ατυχώς απεδείχθη πολύ δύσκολο· ό,τι παραπλήσιο και αν βρήκα δεν ήταν δυνατόν να ταιριάξει.
Άρχισα να μπαίνω από μαγαζί σε μαγαζί με το παλαιό ανταλλακτικό και επιμένοντας να βρω το ίδιο μοντέλο, «έφαγα» μια μέρα ακριβώς. Τέλος κάπου κοντά στα δικαστήρια της πόλεως, σε κάποιο απίθανο «παραγκοειδές» μαγαζί ο πωλητής μου λέει: «Το έχω αλλά όχι εδώ… ».
Αυτό για οποίον ξέρει σημαίνει ότι υπάρχει σε κάποιο άλλο μαγαζί και μπορεί να πάει να το φέρει σε μια έξτρα τιμή συν τα λεφτά για το ταξί που θα πάρει. Χωρίς να πολυλογώ και αφού με έπεισε ότι κατάλαβε τι ήθελα του έδωσα το παλαιό ανταλλακτικό και έφυγε για να πάει να το φέρει…
Παρέμεινα να τον περιμένω έξω από το «μαγαζί» του διότι και να ήθελα να μπω μέσα θα ήταν αδύνατον να με χωρέσει. Στην αναμονή άρχισα να περπατώ πέρα δώθε γιατί ήταν και καταμεσήμερο και ο ήλιος σε έκαιγε αν έμενες ακίνητος. Έτσι το μάτι μου έπεσε σε μια επιγραφή: Θρησκευτικό Βιβλιοπωλείο «Το θείον έλεος» και υπότιτλος «Βιβλία και είδη Θρησκευτικής τέχνης και πρακτικής» και ένα μεγάλο βέλος να δείχνει σε μια κατεύθυνση στο εσωτερικό ενός κτιρίου.
«Ας πάω να ρίξω μια ματιά να μου περάσει και η ώρα της αναμονής», σκέφθηκα. Έτσι μπήκα μέσα στο κτίριο και κατά το λαβυρινθικό σύστημα ακολουθούσα τα βέλη που θα με οδηγούσαν στο βιβλιοπωλείο. Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία να περπατά μέσα σε τέτοιους λαβυρίνθους κτιρίων, παραπηγμάτων και εσωτερικών διαιρέσεων υποτιθέμενων μαγαζιών, εργαστηρίων και αποθηκών, στο τέλος όμως η σήμανση απεδείχθη επιτυχής.
Μπήκα στο «βιβλιοπωλείο». Με καλημέρισε ο καταστηματάρχης και με ρώτησε πώς θα μπορούσε να με εξυπηρετήσει. Απήντησα ότι ήθελα να ρίξω μια ματιά και μετά θα του έλεγα αν κάτι με ενδιέφερε. «Ελεύθερα πάτερ μου… », μου είπε και άρχισα να κοιτάζω πιο άνετα γύρω μου.
Υπήρχαν άλλοι τρεις πελάτες μέσα και ένας βοηθός. Δεν έμενε και πολύς ελεύθερος χώρος και έτσι περίμενα λίγο διακριτικά να κάνουν κάποια βήματα οι υπόλοιποι για να προχωρήσω παρά μέσα. Είδα μια σειρά βιβλίων και κατάλαβα ότι ήταν εκδόσεις της Καθολικής Εκκλησίας. Μια σειρά ακόμα από αγαλματάκια της Παναγίας της Λούρδης ενίσχυσαν την πρώτη μου ιδέα. Περνώντας, όμως, κάτω από μια απίθανη ποικιλία κομποσκοινιών με χάντρες άρχισαν τα ερωτηματικά διότι υπήρχε μια σχετική στοίβα κομποσχοινιών χωρίς σταυρό, όπου κρεμόταν και ένα ταμπελάκι που έγραφε «Μουσουλμανικά»!
Το επόμενο βήμα, με τη μετακίνηση των άλλων πελατών, με έφερε μπροστά από μια προθήκη, όπου υπήρχαν φιάλες, φιαλίδια, κουτιά, κουτάκια και υλικά σε σακούλες και σακουλάκια. Άρχισα να διαβάζω μετ' εκπλήξεως τις επιγραφές: «Λάδι του Αγίου Μωυσέως», «Λάδι ευλογημένο (σε) και για εξορκισμούς, «Λάδι συζυγικής πιστότητας», «Λάδι οικογενειακών προβλημάτων», «Λάδι για καλή τύχη και οικονομική επιτυχία». Αυτό το τελευταίο είναι ειδική προσφορά, σκέφτηκα, 2 σε 1.
Κατόπιν ακολούθησα την ανάγνωση των επιγραφών επάνω στα κουτιά. Αλάτι ευλογημένο με τον υπότιτλο «ταχεία επιστροφή στον Αποστολέα τους» (σ. Σ. ) των μαγικών. «Αλάτι και κοιμάσαι ήσυχος» (σ. Σ. ) από τα μαγικά. «Αλάτι εξορκισμών», «Αλάτι που διώχνει την κακοτυχία», «Αλάτι δυνατό» (προφανώς πολύ διαβασμένο), «Αλάτι ειδικών προβλημάτων» (αυτό δεν είχε επεξήγηση).
Πέρασα στο επόμενο ράφι των θυμιαμάτων. «Λιβάνι δυνατό», «Λιβάνι διαβασμένο», «Λιβάνι του τάδε Αγίου και τάδε Αγίας», «Λιβάνι Αγίας οικογένειας», «Λιβάνι που μυρίζει ο πειρασμός και τρέχει», «Λιβάνι συζυγικής πιστότητας, οικονομικών προβλημάτων και καλής τύχης» (3 σε 1), «Λιβάνι εξευρέσεως καλού συντρόφου» και τέλος «Λιβάνι δυνατό πιο πολύ και από βουντού»! Αυτό το τελευταίο ακουγόταν τουλάχιστον εντυπωσιακό.
Στάθηκα για μια στιγμή απορημένος. Ήθελα να γελάσω και αισθάνθηκα αμήχανα. Μετά έριξα μια ματιά στους άλλους πελάτες και τότε κατάλαβα. Ήταν μια γυναίκα μεγάλη σε ηλικία, η οποία είχε ήδη επιλέξει μια σειρά από κουτάκια, σακουλάκια και λάδια. Μετρούσε τα χρήματά της να πληρώσει, κάποια στιγμή δίστασε, πήρε ένα κουτί από αυτά που είχε διαλέξει, το επέστρεψε στο ράφι δίπλα μου και αντ' αυτού πήρε «Αλάτι εξορκισμών» και το πρόσθεσε στα υπόλοιπα ψώνια της. Πλήρωσε και έφυγε.
Αμέσως μπήκε ένας άνδρας βιαστικός. Κρατούσε μια μικρή φυλλάδα στα χέρια του, από αυτές τις φωτοτυπικές, φτηνές εκδόσεις. Ήταν μια ειδική προσευχή του αρχαγγέλου Μιχαήλ κατά μαγείας. «Το έχετε αυτό;», ρώτησε τον πωλητή. Ο πωλητής γύρισε προς το ράφι που ήταν ακριβώς πίσω του και είχε μια μεγάλη σειρά παρομοίων εκδόσεων, έριξε μια ματιά και είπε: «Δυστυχώς μας έχει εξαντληθεί, θα φέρουμε την άλλη εβδομάδα», και ο άνδρας έφυγε τόσο ξαφνικά όσο είχε έλθει.
Γνώριζα αυτό το φυλλάδιο διότι κάποια στιγμή που αντιμετώπιζα κάποια προβλήματα που ήταν γνωστά και στην εκκλησιαστική μας κοινότητα έλαβα, δια μέσου ενός δευτέρου προσώπου, ένα φάκελο από κάποιον γνωστό μου πιστό που περιείχε αυτό το φυλλάδιο και τρία κεριά με ένα σημείωμα που έγραφε: «Σεβασμιώτατε, γνωρίζω τα προβλήματά σας, ξέρω ότι είναι ένας πειρασμός του διαβόλου και σας στέλνω αυτήν την προσευχή του αρχαγγέλου Μιχαήλ, να τη διαβάσετε με αναμμένα και τα τρία κεριά μέχρι να λειώσουν. Μετά να αγοράσετε γλυκά αξίας… (καθόριζε και το ποσό σε τοπικό νόμισμα!), να πάτε στη γειτονιά σας και να τα μοιράσετε σε μικρά παιδιά μόνο και ο πειρασμός θα σταματήσει. Το έχω δοκιμάσει και είναι πολύ αποτελεσματικό. Την ευχή σας».
Βέβαια δεν ακολούθησα τίποτα από αυτά και αρκέστηκα να μιλήσω γενικά και απρόσωπα σε μια κυριακάτικη Λειτουργία συμβουλευτικά γι’ αυτού του είδους τις πρακτικές. Το αποτέλεσμα ήταν ο γνωστός μου Αποστολέας να χαθεί από το Εκκλησίασμα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πίστευα ότι ήταν κάποιο μοναδικό και σπάνιο φαινόμενο αλλά η επίσκεψή μου στο συγκεκριμένο μαγαζί αυτή την ημέρα μου απεκάλυπτε μια πολύ καλά στημένη και οργανωμένη «παραθρησκευτική και παρεκκλησιαστική βιομηχανία θαυμάτων και λύσεων», που υποστηρίζει όχι τον ευαγγελισμό των Εθνών αλλά τον άκρατο συγκρητισμό, τη σύγχυση και την απώλεια των νεοφύτων Χριστιανών.
Αφού έφυγαν οι πελάτες πλησίασα τον πωλητή και τον ρώτησα: «Τα είδη που πουλάτε είναι προϊόντα κάποιας Εκκλησίας;». Με κοίταξε λίγο παραξενεμένος και μου είπε: «Είναι λειτουργικά είδη όλων των Εκκλησιών και των θρησκειών», σαν να ήταν η ερώτησή μου εντελώς ακατανόητη. «Σας ρωτάω γιατί βλέπω μερικές εκδόσεις της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά και κάποια άλλα πράγματα που δεν ανήκουν σ’ αυτήν».
Με ξανακοίταξε κάπως παράξενα σαν να προσπαθούσε να καταλάβει αν ήμουν αφελής ή περίεργος, όπως όλοι οι λευκοί. Τελικά κάποιο ελαφρυντικό θα μου έδωσε και άρχισε να μου λέει: «Κοιτάξτε, μερικά είναι, μερικά δεν είναι, αλλά ο κόσμος μας τα ζητάει και μερικοί Ιερείς προτρέπουν τον κόσμο να τα χρησιμοποιεί για να μην πηγαίνουν στους μάγους».
Δεν είπα τίποτα και ο συνομιλητής μου συνέχισε: «Αυτή η κυρία που έφυγε πριν λίγο έχει κάποια προβλήματα οικογενειακά. Της έχουν κάνει μάγια και όλα της πάνε στραβά. Συμβουλεύτηκε τον ιερέα της ενορίας της και αυτός την έστειλε να αγοράσει τα απαραίτητα για να της διαβάσει στο σπίτι της εξορκισμούς. Είναι πολύ καλύτερα από το να καταλήξει να πάει και αυτή σε κάποιον μάγο».
Η απάντησή του ήταν σαφής και μου αποκάλυπτε στην πράξη και στην αφρικανική πραγματικότητα «τη μαγική αντίληψη της πίστεως», (όχι πως το φαινόμενο αυτό δεν αγγίζει και μέλη εκκλησιαστικών κοινοτήτων με δισχιλιετή παράδοση). Απλά εδώ εμφανιζόταν απροκάλυπτα σε ένα πρωτογονικό επίπεδο, χειροπιαστό και χωρίς μάσκα.
«Μα γνωρίζω ότι πολλές Εκκλησίες δεν προτρέπουν τους πιστούς σε τέτοιου είδους χρήση των εξορκισμών και η Κυβέρνηση κάνει μεγάλη προσπάθεια να μη γίνονται τέτοια πράγματα γιατί πολλοί εξαπατούν τον κόσμο, καθότι οι εξορκισμοί κοστίζουν αρκετά χρήματα και είδη και δημιουργούνται πολλά προβλήματα», έκανα λίγο παραπάνω τον χαζό για να μου μιλήσει περισσότερο ο συνομιλητής μου, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση για μένα.
«Κοιτάξτε πάτερ μου, επίσημα έτσι είναι τα πράγματα αλλά ο κόσμος υποφέρει, έχει προβλήματα. Τα προβλήματά μας στην Αφρική, εδώ και χιλιάδες χρόνια τα έλυναν οι «μαραμπού», οι μάγοι και οι φύλακες των μυστικών κάθε φυλής. Ο κόσμος μας πριν λίγα χρόνια γνώρισε το ευαγγέλιο όπως και διάφορες άλλες θρησκείες. Και το ευαγγέλιο μιλάει για τα δαιμονικά πνεύματα και έχει τους εξορκισμούς. Από την πατρίδα μας έχουν περάσει πολλές Χριστιανικές Εκκλησίες (ομολογίες), άλλες είναι εναντίον των εξορκισμών άλλες είναι υπέρ και τους δέχονται. Ο κόσμος υποφέρει από τα κακά πνεύματα, θέλει μια λύση, δεν μπορεί να περιμένει και να υποφέρει συνέχεια. Έτσι καταφεύγει ξανά στους μάγους, είναι καλό αυτό! Εσείς τι λέτε;… ».
Δεν περίμενε να απαντήσω και συνέχισε: «Πολλοί Ιερείς χρησιμοποιούν τις πρακτικές αυτές των εξορκισμών και βοηθάνε τον κόσμο. Εγώ θα σας πω σχεδόν όλοι και όλων των «Εκκλησιών» και ας λένε επίσημα ότι δεν συμφωνούν. Κατά βάθος ξέρουν ότι κάνουν λάθος. Και άμα οι ίδιοι έχουν ένα πρόβλημα τι κάνουν, δεν πάνε στο χωριό τους να συμβουλευτούν τον αρχηγό του χωριού; Και αυτός τους λέει τι να κάνουν. Ξέρετε τι είναι η μαγεία στην Αφρική; Είναι τρόπος ζωής! Δεν είναι μόνο για κακό όπως νομίζετε στην Ευρώπη είναι και για καλό, είναι και για να αντιμετωπίσεις την κακή μαγεία».
Τον άκουγα και θαύμαζα το μέγεθος του συγκρητισμού, της συγχύσεων και της αλλοιώσεως των ευαγγελικών λόγων. Όλα ένα κουβάρι, ένας αχταρμάς.
Από πού ν' αρχίσει και πού να τελειώσει όταν ο άνθρωπος αποδέχεται, άνευ όρων, την αλήθεια όλων των θρησκειών αλλά και της μαγείας.
Έδειξα ότι κατάλαβα όσα μου έλεγε και ο ίδιος κατάλαβε ότι κάποια άλλη γνώμη είχα και αποχώρησα απορημένος και λυπημένος. Άρχισα να σκέπτομαι πώς μπορεί να αντιμετωπίσει ένας εργάτης του ευαγγελίου μια τέτοια κατάσταση και πελάγωσα.
Θυμήθηκα και τα λόγια που άκουσα σε ένα δείπνο που ήμουν καλεσμένος μαζί με δύο εκπροσώπους άλλων ομολογιών, προς τιμήν του αποχωρούντος Έλληνος Πρέσβεως στο Γιαουντέ πριν δύο χρόνια περίπου από τα χείλη ενός υψηλόβαθμου κυβερνητικού μέλους, εκλεκτού ανθρώπου, με λαμπρές σπουδές στην Ευρώπη, ανοιχτού πνεύματος στην πολιτική του σταδιοδρομία και ευσεβούς Ρωμαιοκαθολικού. Λόγω του όχι η παρουσία κάποιων κληρικών πάντα δημιουργεί τη διάθεση για θεολογία ή θεολογίζουσες συζητήσεις γύρισε κάποια στιγμή και μας είπε:
«Κοιτάξτε Σεβασμιώτατε, εσείς οι ευρωπαίοι Ιεραπόστολοι όταν ήλθατε στην Αφρική μας χαρακτηρίσατε απολίτιστους, αγράμματους, χαμηλής νοημοσύvnς και αναλάβατε το μεγάλο έργο να μας εκπολιτίσετε, να μας μορφώσετε, να μας κάνετε όπως είσαστε εσείς. Μας είπατε ότι οι παραδόσεις μας είναι γελοίες και πρέπει να τις αρνηθούμε. Οι γλώσσες μας είναι βάρβαρες και μας μάθατε τις δικές σας - Αγγλικά, Γαλλικά που τελικά δεν είναι δικές σας γιατί βασίζονται στη λατινική και Ελληνική.
Μετά, όμως, από 140 χρόνια τι καταφέρατε; θα σας μιλήσω προσωπικά· εγώ όταν γυρίζω στο σπίτι μου μιλώ τη διάλεκτο της φυλής μου με την οικογένειά μου. Τα Σαββατοκύριακα πηγαίνω στο χωριό μου και ζω με τους χωριανούς μου. Είμαι μέλος ιεραρχίας του χωριού μου. Στο χωριό μου κάνουμε κάθε χρόνο κάποιες παραδοσιακές εορτές, τα παιδιά πέφτουν στο ποτάμι και μένουν κάτω από το νερό πάνω από δέκα λεπτά και όταν ξανανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού μας φέρνουν τα μηνύματα από τους νεκρούς, για όσα θα συμβούν τον καινούργιο χρόνο, αν η σοδειά θα είναι καλή ή όχι, αν γεννηθούν πολλά παιδιά, αν πεθάνουν πολλοί από εμάς. Αυτό είναι μέρος του πολιτισμού μας που εσείς απορρίψατε χωρίς καν να υποψιαστείτε ότι υπάρχει, χωρίς να έχετε κάτι ανάλογο να μας προσφέρετε από τον δικό σας πολιτισμό και εγώ βλέπω σήμερα ότι οι παραδόσεις μας είναι πολύ πιο ισχυρές από ό,τι έχετε να μας προσφέρετε.
Δεν είμαι ενάντια στον Χριστιανισμό, αντίθετα πιστεύω στον Χριστό όπως τον διδάσκει η Εκκλησία, αλλά είμαι αντίθετος με τον τρόπο που θέλετε να τον μεταδώσετε απορρίπτοντας τις παραδόσεις της Αφρικής, που είναι παραδόσεις πολύ παλαιότερες των δικών σας πολιτισμών. Επιτέλους ανακαλύψτε κάτι από την Αφρική, μάθετε τι είναι η Αφρική πριν διαγράψετε τόσο εύκολα τα πάντα. Δυστυχώς και οι πολιτικοί των προηγμένων χωρών σας έτσι μας βλέπουν και γι’ αυτό ποτέ δεν θα βοηθήσουν πραγματικά την Αφρική να βγει από τα πραγματικά της προβλήματα».
Κανένας μας δεν απάντησε γιατί τα λόγια του ανθρώπου αυτού φανέρωναν και μια πικρή αλήθεια, τη σκοτεινή δηλαδή πλευρά κάποιων πρώτων ιεραπόστολών που απλά προηγήθηκαν και προετοίμασαν τον δρόμο της αποικιοκρατίας.
Μια καθαρή και σκληρή κριτική που μπορεί να γίνει αφορμή πολλών σκέψεων, συζητήσεων και αναθεωρήσεων στην προσπάθειά μας να μεταδώσουμε τον Λόγο του Θεού σαν τρόπο ζωής και την παράλληλη προσπάθεια να δημιουργηθούν τοπικές παραδόσεις με τη μεταφορά του λειτουργικού πλούτου εκκλησιαστικής μας παραδόσεων. Τον Λόγο του Θεού που ακριβώς ενσαρκώθη για να απελευθερώσει τον άνθρωπο από την υποδούλωσή του στον φόβο και στα δημιουργήματα του φόβου.
Η μελέτη όλων αυτών των φαινομένων αλλά και του ζωτικού συνδέσμου των αφρικανών αδελφών μας με αυτή τη νοσηρή πραγματικότητα σίγουρα θα εντοπίσει τις αδυναμίες της κάθε κατηχητικής προσπάθειάς μας και θα μας προσδιορίσει τρόπους προσεγγίσεων και ίσως πιθανές λύσεις. Αν διαθέτουμε, βέβαια, την τόλμη να ασχοληθούμε σε τέτοια βάθη. Αλλά οι παρατηρήσει αυτές μπορούν να είναι επίσης και ένα έναυσμα για μια αλλαγή στη στάση σκέψεων όλων μας για το τι σημαίνει Αφρική και τι ακριβώς έχει να αντιπαλέψει η προσπάθεια του Αποστολικού έργου, η οποία ζητά την έμπρακτη βοήθεια και την προσευχή όλων μας.  
 
† Ο Καμερούν Γρηγόριος
 

Η Ιεραπόστολος Μάμα - Σταυρίτσα, νέο βιβλίο για την ορθόδοξη ιεραποστολή στην Αφρική

$
0
0

 
 
Το συγκεκριμένο πόνημα ανήκει στον συγγραφικό ζήλο του π.Χρυσοστόμου Μαϊδώνη
Αναφέρεται στη βιογραφία της Μάμα Σταυρίτσας (1916-2000), μιας από τις λίγες γυναίκες ιεραποστόλους στην Αφρική
To βιβλίο προλογίζει ο μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
Έκδοση Ιερά Μονή Κοσμά Αιτωλού Αρναίας
 

 

Ιεραποστολή και Χρόνος...

$
0
0

Τι να πει κανείς για το χρόνο και την Ιεραποστολή; Ιεραποστολή είναι όλος ο χρόνος μας. Δε γίνεται να πεις πως Ιεραποστολή είναι μια συγκεκριμένη μέρα, μια συγκεκριμένη ώρα του χρόνου! Ή κάνεις Ιεραποστολή ή δεν κάνεις. Είναι μια διαρκής μαρτυρία, συνεχώς στέλνουμε μηνύματα Χριστού. Δίνουμε Φως κι όποιος θέλει παίρνει. Καθημερινά σε όλη μας τη ζωή, Ιεραποστολή είναι αυτό που εκφράζουμε με λόγο, έργα και κινήσεις.

Ιεραποστολή και χρόνος κυλούν μαζί…στην καθημερινότητά μας και στους αιώνες. Έχουμε πάρει την εντολή από τον ίδιο το Χριστό να «μαθητεύσουμε πάντα τα έθνη». Οι πρώτοι ιεραπόστολοι ήταν οι μαθητές του Κυρίου, αυτοί ξεκίνησαν με φλόγα και με τη Θεία Χάρη να διδάξουν σε όλα τα έθνη την Αλήθεια. Και δημιούργησαν την Eκκλησία. Είναι το έργο των Αποστόλων που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και διαρκώς μεγαλώνει. Η πίστη μας έφτασε σε μας μέσω της Ιεραποστολής, οι Απόστολοι, οι Μάρτυρες, οι Άγιοι, οι Πατέρες της Εκκλησίας αλλά και οι απανταχού χριστιανοί μεταδίδουν το μήνυμα της Αλήθειας και της Ζωής. Αυτό το μήνυμα μεταλαμπαδεύουν και θα μεταλαμπαδεύουν οι χριστιανοί στην αιωνιότητα.

Ιεραποστολή δεχτήκαμε κι εμείς από ανθρώπους που με τη βιοτή τους, τις διδαχές τους και την αγάπη τους μας μετέδωσαν τον αληθινό Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία. Είμαστε τυχεροί που μας δόθηκαν τέτοιες ευκαιρίες. Οφείλουμε όμως στο χρόνο που μας μένει να το ανταποδώσουμε και να το διαδώσουμε με κάθε τρόπο και χωρίς φόβο και αμφιβολία. Κι αν εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω αρκεί να βιώνουμε στην ψυχή μας διαρκώς τον Θεό. Γιατί Ιεραποστολή είναι να έχεις κάτι εσύ που σε χορταίνει, σε ευχαριστεί και να έρχεται κάποιος πεινασμένος και χλωμός να σε βλέπει πόσο ευχαριστημένος είσαι και να του λες «Έλα, πάρε κι εσύ και ζήσε το ακόμη καλύτερα!». Μακάρι κάθε λεπτό του χρόνου μας να το βιώνουμε έτσι ώστε να γίνεται Ιεραποστολή.

 
Ιωάννα Φουσέκη
Μεταπτυχιακή φοιτήτρια
Παιδαγωγικού Τμήμ. Δημοτικής
Εκπαίδευσης Αθηνών
 

Θαυμαστές Ιεραποστολικές Ιστορίες...

$
0
0

Άναψαν τα τρία κεριά μόνα τους! Σηκώθηκε η παράλυτη γυναίκα…Θαυμαστές Ιεραποστολικές Ιστορίες


ierapostolip.kosmas
 
Το παρόν θαύμα μου το διηγήθηκε ο παπά Κοσμάς, που είναι ιερεύς στο χωριό Κασάζι, της επαρχίας Λουαλάμπα της Κατάγκα.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ήλθε η ώρα να κάνουν την περιφορά του Επιταφίου, έξω και γύρω από την καινούργια εκκλησία τους, που είναι προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου.
Βγαίνοντας από την εκκλησία είχαν ανάψει τα τρία κεριά, που είχαν τοποθετήσει ψηλά στον Σταυρό. Λόγω όμως του δυνατού αέρος, όλα τα κεριά των Χριστιανών έσβησαν.Ήθελαν ακόμη 40 μέτρα για να μπουν μέσα στον ναό, όταν ξαφνικά, μπροστά στα έκθαμβα μάτια όλων των Χριστιανών και των άλλων περιέργων, άναψαν τα τρία κεριά του Σταυρού, χωρίς να σβήνουν.
Ο αέρας, όπως μου είπε ο ιθαγενής ιερεύς π. Κοσμάς, λυσσομανούσε. Βλέποντας το θαύμα αυτό οι άνθρωποι εξεπλάγησαν. Έλεγαν: Τι δύναμι έχει η πίστις αυτής της Εκκλησίας! Ενώ οι ειδωλολάτρες που έβλεπαν το φαινόμενο έλεγαν: «Μακριά απ  αὐτή την Εκκλησία. Έχει πολλή δύναμι. Ο Θεός της έχει την δύναμι να μας εξαφανίσει!
Το θαύμα αυτό έφερε το αποτέλεσμά του. Μετά από 6 μήνες βαπτίσθηκαν μόνο από το χωριό αυτό 170 κατηχούμενοι.
Σηκώθηκε η παράλυτη γυναίκα…
Στο χωριό Καουαγιόνγκο έγινε και το εξής συγκλονιστικό θαύμα σύμφωνα με την μαρτυρία του ανωτέρω ιθαγενούς ιερέως πατρός Κοσμά.
Το 2000 έγιναν Βαπτίσεις και μετά οι γάμοι των νεοφωτίστων Χριστιανών μας. Ένας από τους νεοφωτίστους είχε σύζυγο μία γυναίκα, η οποία ήτο παράλυτη από την επίδρασι μαγείας. Πριν βαπτισθή, του έλεγαν πολλοί συγχωριανοί του να διώξη την γυναίκα αυτή και να πάρει μία υγιή, διότι πως θα κάνει την ζωή του με μία παράλυτη.
Εκείνος δεν τους άκουσε, αλλά τους έλεγε: «Αυτή την γυναίκα μου έδωσε ο Θεός να ζήσω. Δεν πρέπει να την εγκαταλείψω, επειδή της συνέβη στην ζωή της αυτό το περιστατικό».
Μαζί της λοιπόν κατηχήθηκε, βαπτίσθηκε και στεφανώθηκε. Ο Θεός για να τον ανταμείψη για την υπομονή του και την καλωσύνη του, λίγες ημέρες μετά τον γάμο τους, η γυναίκα του περπάτησε προς κατάπληξιν όλων.
 
Επιμέλεια κειμένου Αναβάσεις
___________________________________________
Το κείμενο προέρχεται από τα αρχεία του πατρός Δαμασκηνού Γρηγοριάτου, τον οποίον και ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση των αρχείων, όπως επίσης ευχαριστούμε και τον γέροντα της Μονής Οσίου Γρηγορίου πατέρα Γεώργιο Καψάνη για την ευλογία και την άδεια δημοσίευσης.
 
Πηγή: anavaseis.blogspot.gr
http://vatopaidi.wordpress.com/2013/04/22/%ce%ac%ce%bd%ce%b1%cf%88%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%cf%84%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ac-%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%83%ce%b7%ce%ba%cf%8e%ce%b8%ce%b7%ce%ba/

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ

$
0
0

Ιερά Μητρόπολις Πατρών – Ιερός Ναός Οσίου Ιωακείμ Έξω Αγυιάς

 

Τη Κυριακη 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο “Κυριακάτικο αρχονταρίκι μας” η εκδήλωση η αφιερωμένη στην Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής, με θέμα την Ορθοδοξία στην Αφρική σημερα. Προσκεκλημένος ηταν ο Προεδρος του Συλλόγου  Ιεραποστολής ο Πρωτοκλητος κ.Νικόλαος Σίμος, Δικηγόρος.

ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΡΧΙΜ. ΧΑΡΙΤΩΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΚΙ
Ο π. Χαρίτων γεννήθηκε στις 18/8/1908 στην Κρήτη. Από μικρός έδειξε σημεία του προορισμού του. Δεκαεπταετής μιλούσε στην Εκκλησία του χωριού του (Παλαιλώνιο Χανίων).
Μετά τη λήψι του πτυχίου της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κήρυξε σε πολλές περιοχές της Ελλάδος.
Το 1940 χειροτονήθηκε διάκονος υπό του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου και το 1945 ιερεύς στη Έδεσσα. Μετά την Κατερίνη, όπου από το 1947 υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ, ήλθε στην Πάτρα το 1958 και για 15 χρόνια έδωσε δυναμική μαρτυρία “Πίστεως και Αγάπης”.
Το 1972 ίδρυσε το Σύλλογο Ορθοδόξου Ιεραποστολής “Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ”.
Κατά την παραμονή του στην Πάτρα παρουσίασε και συγγραφικές εργασίες, που αποπνέουν έρωμα ορθοδόξου πνευματικότητος. Οι πιστοί στους οποίους έδειξε τον “Αιώνιο Κατακτητή”, κληρικοί, επιστήμονες, έντιμοι εργαζόμενοι, χριστιανοί οικογενειάρχες, αφιερωμένες υπάρξεις, αποτελούν το πνευματικό του κεφάλαιο.
Το 1973 με την συνταξιοδότησί του ως Ιεροκήρυξ, κλείνει ένα μεγάλο πολύεδρο, πολύμορφο και δημιουργικό έργο, που τον καταξίωσε στον Ελλαδικό χώρο.
Η μεγάλη απόφασι:
Σε ηλικία 65 ετών, στις 9/7/1973, ο π. Χαρίτων με αποστολικό ζήλο, πορεύεται στην Αφρική για το Χριστό, στον τόπο που έφησε την τελευταία του πνοή ο μακαριστός π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, την Κανάγκα του Κογκό.
Συνάντησε πάρα πολλά εμπόδια, διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, επιδημίες, δυστυχία, πείνα, εξεγέρσεις, πολέμους, δυσκολίες μέχρι αφανισμού του. Δεν οπισθοχώρησε, έμεινε εκεί και απαντούσε: “Οι ιερείς του Θεού του Υψίστου δε φοβούνται ούτε το θάνατο”.
Αναλώθηκε στο να κηρυχθή “το Ευαγγέλιον πάση τη κτίσει”, η Ορθοδοξία “εις την οικουμένη”. Στην Κανάγκα ο π. Χαρίτων παρέμεινε συνεχώς 25 χρόνια μέχρι την κοίμησί του.
Ο Θεός ευλόγησε το αγιαστικό, λατρευτικό, διδακτικό, κατηχητικό, εκπαιδευτικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό, Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό του έργον.
  • Η Θεία Λειτουργία, που με ιεροπρέπεια και κατάνυξι επιτελούσε, προσήλκυε τους ιθαγενείς στην Ορθοδοξία.
  • Ευρήκε περί τους 30 Ορθοδόξους και με την Χάρι του Θεού κατόπιν Κατηχήσεως, δια του Αγίου Βαπτίσματος, τους χάρηκε αυξανόμενους σε 30.000 και πλέον.
  • Με τις πολύμοχθες, άοκνες προσπάθειές του και την οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανηγέρθησαν περίτεχνοι Ι. Ναοί.
  • Δώδεκα πνευματικά του τέκνα, ορθόδοξοι ιθαγενείς, αξιώθηκαν της τιμής να γίνουν κληρικοί. Χειροτονήθηκαν από τον οικείο Επίσκοπο Σεβ. Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Τιμόθεο, που ποικιλοτρόπως συμπαρίστατο στις προσπάθειες και ενίσχυε τον ακάματο εργάτη του Ευαγγελίου.
  • Στο ιατρείο της Ιεραποστολής με την προσφορά αρχικά της ασκήτριας στην αγιότητα, αδελφής της αγάπης, αειμνήστου Όλγας Παπασαραντοπούλου και στην συνέχεια των πέντε αφιερωμένων Αδελφών Νοσοκόμων από την Ελλάδα, ανακουφίζονται οι πονεμένοι αδελφοί μας και τους παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψι.
  • Στα εκπαιδευτήρια “Φως Εθνών” “LUMIERE DES NATIONS” 1000 μαθητές – μαθήτριες σε διάφορες τάξεις Δημοτικών – Γυμνασίου – Λυκείου δέχονται τα πολύτιμα αγαθά της παιδείας. Στους μαθητές παρέχονται δωρεάν σίτισι, ρουχισμός, βιβλία, γραφική ύλη κ.ά.
  • Με τους κόπους των αφοσιωμένων τεσσάρων εκπαιδευτικών, τα Σχολεία έχουν μεγάλες επιτυχίες και τυγχάνουν πολλαπλών διακρίσεων.
  • Στο χώρο του ιεραποστολικού κλιμακίου δεσπόζει ο περικαλλής Ι. Ναός του Αγίου Ανδρέου, με βυζαντινή αγιογραφία και μυσταγωγική ατμόσφαιρα, κέντρο και ορμητήριο κάθε αγώνος και πόλος έλξεως των πιστών Ορθοδόξων.
  • Γύρω του έχουν αναπτυχθεί σταδιακά και οργανωμένα, καλαίσθητα και εντυπωσιακά κτίρια σε βυζαντινό ρυθμό. Το ιατρείο, τα σχολεία “Φως Εθνών”, αίθουσες κατηχητικών και πνευματικών συγκεντρώσεων, για ανθρώπους κάθε ηλικίας, βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, οι κατοικίες του ιεραποστολικού κλιμακίου, κτίριο Σεμιναρίου, για την κατάρτισι στελεχών από μακρινές περιοχές, ξενώνας 50 κλινών, κατοικίες ιθαγενών κληρικών, εργαστήρια, αποθήκες κ.ά.
Για την δημιουργία όλων αυτών ο π. Χαρίτων δόθηκε “ψυχή τε και σώματι” προσφέρων βέβαια και τα χρήματα της συντάξεώς του. Πολύτιμος ήταν και η συμβολή του Αρχιμ. π. Ιγνατίου Μαδενλίδη, πνευματικού τέκνου και αξίου διαδόχου του, που τα τελευταία χρόνια στάθηκε κοντά του.
Ο π. Χαρίτων κατέλιπε ως υψικάρυνος κατάκαρπος ελαία, θαυμαστά επιτεύγματα και πνευματικές υποθήκες. Ευηγγελίσθη την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό στην Αφρική “εν ταπεινώσει και απλότητι”.
Τιμητικές διακρίσεις:
Αν και ο μακάριος π. Χαρίτων ουδέποτε επεδίωξε ανθρώπινες διακρίσεις, ως επιβράβευσι των μόχθων του, εν απουσία, του απονεμήθησαν: Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (χαλκούν μετάλλιον). Και υπό της Αποστολικής Εκκλησίας των Πατρών “τιμητικόν δίπλωμα με Σταυρόν Μετάλλιον του Αγ. Ανδρέου”.
Πλήρης ημερών και έργων αγαθών, λευκανθείς εις αγώνας κατακτήσεως της αγιότητος, κοιμήθηκε εν Κυρίω “ανώδυνα και ειρηνικά” την Κυριακή 29/3/1998, που η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον συγγραφέα της Κλίμακος, αφού κοινώνησε, για τελευταία φορά των Αχράντων Μυστηρίων.
Ο Υψιπετής Αετός της ιεραποστολής, ο πύρινος μαχητής της Πίστεως, ο αθόρυβος “επαναστάτης”, ο αυστηρός και ασκητικός Γέροντας, ο σταθερός και συνεπής στις παραδόσεις των Πατέρων, ο εμφορούμενος από βαθύ εκκλησιαστικό φρόνημα, ο Πατέρας χιλιάδων Αφρικανών, ο δούλος Κυρίου, έφυγε οσιακά, για την αιωνιότητα.
Ετάφη κατά την επιθυμία του, πίσω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, που με αίμα και ιδρώτα ανήγειρε και αναπαύεται στην αφρικανική γηκηρύσσων την Εκκλησία της Αναστάσεως, την Ορθοδοξία.
Επί του τάφου του αναγράφονται σε μαρμάρινη πλάκα τα τελευταία του λόγια:
“Χριστός Ανέστη…!
Χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας,
σε όλη την Αφρική,
σε όλη την Αφρική…
χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας,
της Ορθοδοξίας…!”


http://osiosioakim.wordpress.com/2013/03/27/%CE%B7-%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1/#

Χαρμολύπη στο Point-Noire του Κονγκό, έδρα της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν...

$
0
0
 
Στο κέντρο της συμπρωτεύουσας της Δημοκρατίας του Κονγκό, Point-Noire, όπου και η έδρα της Ιεράς Επισκοπής, ανεγείρεται ο περικαλλής Καθεδρικός Ναός του Αγίου Δημητρίου, προκειμένου να θεραπεύσει τις λειτουργικές ανάγκες των πολυπληθών ορθο...δόξων, αλλά και να καταστή ο τηλαυγής πνευματικός φάρος καταθέσεως της Ορθοδόξου μαρτυρίας στην χώρα αυτή του ισημερινού, όπου το Ισλάμ, οι χριστιανικές ομολογίες, οι σέκτες και ο ανιμισμός συναντώνται.


www.orthodox-congo.com/index/home-gr/


Δυστυχώς η οικονομική κρίση ανέστειλε την αποπεράτωσή του...Η τοπική Εκκλησία προσεύχεται για την εμφάνιση εκείνων των αδελφών που θα συνδράμουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, την ολοκλήρωσή του, ώστε να καταστή λιμένας φωτισμού και σωτηρίας των αγαθών γηγενών ψυχών που αναζητούν την Αιώνια Αλήθεια και την Ζωή, απαλλαγμένοι από τον κίβδηλο και ζοφερό κόσμο των πνευμάτων και της προγονολατρείας που κυριαρχεί στην αφρικανική θρησκευτική αντίληψη.
 

Κατερίνα Αλεξάνρου: "Η πιο πρόσφατη αποστολή στην Μαδαγασκάρη μού άφησε ανεξίτηλα πλούσιες εντυπώσεις..."

$
0
0
Παιδί στις λάσπες

Από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής

"Η πιο πρόσφατη αποστολή στην Μαδαγασκάρη μού άφησε ανεξίτηλα πλούσιες εντυπώσεις. Ξεκινώ την αφήγηση μου από την σπουδαιότερη: τη σημασία της σχέσης της πατρίδας μας, η οποία πλήττεται στις μέρες μας φθάνοντας τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, με τους φτωχότερους λαούς.
Παρόλη την βίαιη πτώση που υφίσταται η κοινωνία μας, διακρίνεται ένα απίστευτο μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, όπου με όσες λίγες δυνάμεις τής απομένουν συνεχίζει με συμπόνια και αγάπη να αγκαλιάζει και να βοηθάει μέχρι σήμερα τους πολύπαθους λαούς της υφηλίου.
Το πρόγραμμα της διαμονής μας στη χώρα αυτή, πλαισιωνόταν από ημερήσιες αποστολές σε διαφορα χωριά της επαρχίας της πρωτεύουσάς της, Ανταναναρίβο.
Όσοι εξεταζόμενοι προσέτρεχαν στο ιατρείο ετύγχαναν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε οφθαλμολογικά περιστατικά. Σε προβλήματα όρασης για μακριά και κοντά, παρείχαμε συγχρόνως τα κατάλληλα για κάθε περίπτωση γυαλιά.
Οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστραφήκαμε ανταπέδιδαν την επίσκεψη μας με το χαμόγελό τους, την απλοϊκότητα τους και την ευγνωμοσύνη τους.
Περιηγηθήκαμε όμως και σε περιοχές, όπου οι συνθήκες διαβίωσης ήταν αρκετά δύσκολες, και αυτό γινόταν άμεσα αντιληπτό από τις σκηνές της καθημερινής ζωής.
Ένοιωθε κανείς πως κατεβαίνει χαμηλά πολλά σκαλοπάτια φτώχειας και στέρησης αντικρίζοντας το φόβο και την απόγνωση στα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων. Μέσα από τα βλέμματά τους καθρεπτίζονταν ανάμεικτα τα συναισθήματα της εγκατάλειψης, της απομόνωσης, της καταδίκης σε μια ζωή σκληρής έως και αδύνατης επιβίωσης.
Κι όταν συναντούσε το βλέμμα μας το δικό τους, ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ απέρρεε, ψάχνοντας για μια απάντηση που δε δόθηκε ποτέ.
Άλλοτε πάλι οι εικόνες της διαδρομής εναλλάσσονταν με άλλες πιο ήπιες. Μια τέτοια εικόνα ξεπρόβαλλε μέσα από απέραντους ορυζώνες, με ένα χωριό χτισμένο πάνω σε λόφο με μικρά σπίτια από λάσπη, που στην κορυφή του δέσποζε και συμπλήρωνε το τοπίο μια κατάλευκη ελληνορθόδοξη εκκλησία.
Ένας ακόμη σταυρός, μια ακόμη κατάκτηση αγάπης στο μακρινό νησί του Ινδικού Ωκεανού! Ένα ακόμη χωριό πληρώθηκε με την γλυκύτητα του πνευματικού φωτός – τέτοιο φως σαν αυτό της Ανάστασης που δίνει ελπίδα και ανόρθωση σε κάθε άνθρωπο.
Το έργο της Ιεραποστολής στη Μαδαγασκάρη είναι μεγαλειώδες. Απαριθμεί 90 ενορίες σε όλη την έκταση του νησιού.
Κατόρθωσε να αναδιαμορφώσει τοπικές κοινωνίες μέσα στα λίγα χρόνια ύπαρξης της.

Τα παιδιά της Ελλάδος βιώνοντας μια φθίνουσα κατάσταση μπορεί να συνεχίζουν να βοηθούν από το υστέρημά τους τα παιδιά της Μαδαγασκάρης, δεν παύουν όμως να τα κατανοούν και να συμπάσχουν περισσότερο.
Πέφτοντας τα φώτα μιας εικονικής ευημερίας, παραδόξως βλέπουμε πιο καθαρά, αντιλαμβανόμενοι πιο άμεσα τις δυσκολίες των άλλων λαών, που δεν τις προσπερνάμε πια, αλλά τις περνάμε με ένα νοητό σύνδεσμο όλοι μαζί.
Σε μας τους σύγχρονους Έλληνες απομένει ένα ηθικό χρέος, για να σταθούμε απέναντι στην Ιστορία μας, που δοκιμάζεται για άλλη μια φορά:
Να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να φροντίσουμε εκ νέου τόσο το πνευματικό, όσο και το φυσικό δένδρο της Πατρίδας μας, για να μεταβούμε και πάλι μετά από ένα βαρύ χειμώνα σε μια ανθοστόλιστη άνοιξη, στέλνοντας τις ευωδίες και την δροσερή της αύρα ανά την υφήλιο."

Οφθαλμίατρος

Κατερίνα Αλεξάνρου
Χειρουργός – Οφθαλμίατρος
Τακτικό μέλος της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής

http://ierapostoles.gr/2013/05/%ce%b2%ce%bb%ce%ad%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%83%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%ce%b2%ce%b5%cf%82/

Η φωνή της Ορθόδοξης πίστης στην Ιερά Επισκοπή Κατάγκας, στο Κονγκό

$
0
0

Από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής:

   


Αγαπητοί εν Χριστό Αδελφοί
Δια του παρόντος γράμματος θέλω κατά πρώτον να σας ευχαριστήσω δια τις πολλαπλές ευεργεσίες που επιδείξατε κατά καιρούς προς την Ιερά Επισκοπή μας, της οποίας ταπεινά προΐσταμαι εδώ και επτά χρόνια.
Το έργο της Επισκοπής εκτείνεται σε μια μεγάλη περιοχή της επαρχίας Κατάνγκα με 16.000.000 πληθυσμό και προσπαθούμε τα μέγιστα για να ακούγεται ο λόγος του Θεού, γι αυτό και εδώ και 10 χρόνια δημιουργήσαμε ραδιοφωνικό σταθμό με πολλή ακροαματικότητα, αλλά μεγάλο εμπόδιο στη διάδοση του λόγου του Θεού μας είναι η διακοπή ρεύματος και η κεραία που χρησιμοποιούμε εκ του τηλεφωνείου Κολουέζι.
Τελικά καταλήξαμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια κεραία κοντά στο ραδιοφωνικό μας σταθμό, η οποία να τροφοδοτείται με ηλεκτρογεννήτρια, όταν δεν έχουμε το κρατικό ρεύμα. Το κόστος της θα ανέλθει περίπου εις 9.000 ευρώ.
Παρακαλώ όλους εσάς να μας βοηθήσετε εις το παραπάνω αίτημα μας, για να λειτουργεί αδιάκοπα ο Σταθμός μας προς δόξαν Θεού.
Σας εύχομαι Καλή Σαρακοστή και ευλογία άφθονη εις όλους σας.

† Ο Κατάγκας Μελέτιος

http://ierapostoles.gr/2013/05/%ce%b7-%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf%cf%81%ce%b8%cf%8c%ce%b4%ce%bf%ce%be%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%82/

Εκπαιδευτικές υιοθεσίες: Η Ιερά Επισκοπή Κατάγκα, ευχαριστεί θερμά...

$
0
0
Από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής:


Μία από τις φοιτήτριες που συμμετέχει στο πρόγραμμα της εκπαιδευτικής υιοθεσίας
Μία από τις φοιτήτριες που συμμετέχει στο πρόγραμμα της εκπαιδευτικής υιοθεσίας


Αγαπητοί αδελφοί,
«Ευχαριστώ πολύ, ο Θεός νά τους ευλογεί». Αυτή είναι η ευχαριστία που κάθε φοιτητής της Ι. Επισκοπής Κατάγκα απέδιδε στην Αδελφότητά σας, όταν έπαιρνε το βοήθημα που ευγενώς διαθέσατε για τη φοίτησή τους. Γνωρίζετε πόσο δύσκολο και ακριβό πράγμα είναι η φοίτηση εδώ στο Κονγκό και γενικότερα στην Αφρική. Γνωρίζουμε επίσης και εμείς πόσο δύσκολο πράγμα είναι να αναλάβει κάποιος μια εκπαιδευτική υιοθεσία σήμερα, με την κρίση που περνά η αγαπημένη μας πατρίδα και πόση αγάπη χρειάζεται να έχει, για να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.
Η Ιερά Επισκοπή Κατάγκα, στα νότια του Κονγκό, ευχαριστεί θερμά την Αδελφότητά σας και σας παρακαλούμε να μεταφέρετε ευχές και ευχαριστίες στους αναδόχους αυτών των παιδιών.
Λάβαμε το ποσό των 14.000 € για τα σχολικά έτη 2011-12 και 2012-13. Με τα χρήματα αυτά, οι φοιτητές μας μπόρεσαν να καταβάλουν τα δίδακτρα για την εγγραφή τους, καθώς εδώ τα δίδακτρα πληρώνονται στην αρχή της χρονιάς.
Παρακαλούμε, να μη μας ξεχνάτε στις προσευχές σας προς το Θεό.

http://ierapostoles.gr/2013/05/%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%bf%ce%b8%ce%ad%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82/

Εκπαιδευτική Ιεραποστολή στην Κένυα... OCMC 2013 Teaching Team to Kenya

Νοσήματα των τροπικών

$
0
0
                        
                      
"Νοσήματα των τροπικών"
Έτος Έκδοσης: 2000
Συμβολή στη γνωριμία και αντιμετώπιση νόσων που ενδημούν στις χώρες της Ορθοδόξου Ιεραποστολής
επίκουρου καθηγητή Πιπεράκι Γεωργίου
Πιπεράκι Θεοφάνους

Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ-Γκαμπόν: Επίσκεψη στον υπό ανέγερση Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Φωτεινής

$
0
0


Επίσκεψη στον υπό ανέγερση Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Φωτεινής του προαστείου Mpaka της πόλεως Pointe-Noire πραγματοποίησε την Τρίτη, 21η Μαΐου 2013, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων, προκειμένου να δει την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών και να συνεργαστεί σχετικώς με την Ενοριακή Επιτροπή.




Δυστυχώς, η οικονομική κρίση έχει αναστείλει ουσιαστικώς την εξέλιξη του έργου και οι μικρής εκτάσεως εργασίες που συντελούνται οφείλονται στις φιλότιμες προσπάθειες των φτωχών γηγενών ενοριτών, οι οποίοι προσπαθούν από το υστέρημά τους να αναχαιτίσουν την πλήρη αναστολή των εργασιών ανέγερσης.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100005785866727&hc_location=stream
Viewing all 15852 articles
Browse latest View live




Latest Images