Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15852 articles
Browse latest View live

«Ενορία εν δράσει... 2015»: Αφρική καλημέρα - Παρουσίαση της 4ης αποστολής στην Ουγκάντα’ (video)

$
0
0
 Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής



 
Οι εθελοντές της 4ης αποστολής, της Ιεραποστολικής προσπάθειας στην Ουγκάντα,της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής , κατέθεσαν  την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στο πλάισιο των δραστηριοτήτων του προγράμματος "Ενορία εν Δράσει"του Ιερού  Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς τις προσωπικές τους εμπειρίες και μαρτυρίες ενώ παρουσιάστηκε πλούσιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό.
Ευχαριστούμε την υπέροχη αυτή ενορία για τη συνεχή βοήθεια και στήριξη της διακονίας μας.
Η προσπάθειά μας συνεχίζεται : Εθνική τράπεζα της Ελλάδος : 656/201115-86 στο όνομα του ιερέως της αποστολής μας George Nyombi.
 
εκδόσεις ''Χρυσοπηγή''
 

Kenya, Makarios Seminary: OPENING A NEW ACADEMIC YEAR 2015-2016

$
0
0
















OPENING A NEW ACADEMIC YEAR 2015-2016
...Praising God and having favor with all the people... (Acts 2:47). This is the passage from the sermon of H.E Makarios of Kenya during the Divine Liturgy of opening the new academic year of 2015-2016. " When you remain only with your academic knowledge finally you will find yourself alone or isolated": He said.
It is good to know how to live in the society. To be humble, to love one another, to cooperate, will assist each and every person who wants to success his life.
It is very important to compare academic knowledge and to live a holy life.

From Makarios Seminary.

Περισσότερα...
Georges Mana
https://www.facebook.com/georges.mana.1?fref=ts
 

Αλεξανδρείας Θεόδωρος: "Η Ευρώπη έχει το ιστορικό χρέος να συνδράμει την Αφρική και την Μέση Ανατολή"

$
0
0
amen.gr
 
Το ιστορικό χρέος της Ευρώπης έναντι της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής στην προσπάθεια να επιτευχθεί η ειρήνευση και να εδραιωθεί σε στέρεες βάσεις η…
 
Περισσότερα...

People from Gishari village in warmly welcoming song to His Grace Innocentios, the Bishop of Orthodox Diocese of Burundi and Rwanda...

Ιερά Αγρυπνία: Θεία Λειτουργία στα ελληνικά και τα ουγκαντέζικα

$
0
0



Αποτέλεσμα εικόνας για ουγκαντα Ιεραποστολή '


 
Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 9.30μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία στο πλάισιο του προγράμματος των Δημητρίων και προς τιμήν της εικόνος της Παναγίας της Έλωνας που φιλοξενείται αυτόν τον καιρό στον Ιερό Ναό. Στην Θεία Λειτουργία  θα ψάλλουν Ορθόδοξοι νέοι από την Ουγκάντα, ενώ η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στα ελληνικά και τα Ουγκαντέζικα.
 

His Eminence Archbishop Sergios attends the 5th Pan-Orthodox pre Council conference – Chambesy, Geneva 11 – 17 October

$
0
0
Archbishopric of Good Hope

On Sunday of 11 October 2015, at the Church of St Paul of Chambesy near Geneva, a Holy Euharist Service was held by the heads of the delegations of the Orthodox Autocephalous Churches.

12088330_966766220051628_6713014972024563758_n


Ukraine

The following day, October 12, the 5th Pan-Orthodox Pre-Council Conference for the Holy and Great Synod began its sessions at the Orthodox Center of the Patriarchate of Constantinople in Chambesy near Geneva, which  is chaired by Metropolitan John of Pergamon, Patriarchate of Constantinople.
The delegates included, Metropolitan Emmanuel of France; archimandrite Bartholomaios (Samaras), protopresbyter Georgios Tsetsis, archimandrite Prodromos (Xenakis) – Patriarchate of Constantinople; Metropolitan Sergios of Good Hope, Metropolitan Ieronymos of Mwanza, archimandrite Nikolaos (Ioannidis) – Patriarchate of Alexandria; Metropolitan Damaskinos of São Paolo and All Brazil; Metropolitan Basilius of Akkar; Mr. George Ghandour – Patriarchate of Antioch;Metropolitan Hysychios of Kapitolias, archbishop Aristarchos of Konstantina, Prof. Theodoros Yiagou –Patriarchate of Jerusalem;Metropolitan Gerasime of Zugdidi and Tsaiši, Metropolitan Andrea of Gorij and Aten, protopresbyter Georgi Zviadadze, monk Anthimoz (Javakhishvili) – Patriarchate of Georgia; Metropolitan Amfilohije of Crna Gora and Primorje; Bishop Irinej of Bačka; archpriest Gajo Gajić –Patriarchate of Serbia; Metropolitan Nifon of Târgovişte, archpriest Viorel Ioniţa – Romanian Patriarchate; Metropolitan Joan of Varna and Veliky Preslav, Dr. Dimitar Arnaudov ¬– Bulgarian Patriarchate; Metropolitan Georgios of Paphos, Bishop Christophoros of Karpasia – Orthodox Church of Cyprus; Metropolitan Chrysostomos of Peristerion; Metropolitan Ignatios of Dimitrias and Almyros, Metropolitan Chrysostomos of Messinia – Orthodox Church of Greece; Metropolitan Joan of Korça, Metropolitan Demetrios of Girokastra, Mr. Pyrros Kondylis – Albanian Orthodox Church; Bishop Jerzy of Siemiatycze, archpriest Andrzej Kuzma – Polish Orthodox Church; Archbishop Juraj of Michalovce and Košice, Archimandrite Seraphim (Shemyatovsky), archpriest Milan Gerka – Orthodox Church of Czech Lands and Slovakia.

Περισσότερα...  http://www.goarch.co.za/his-eminence-archbishop-sergios-attends-the-5th-pan-orthodox-pre-council-conference-chambesy-geneva-11-17-october/#more-5045

Η 4η αποστολή στην Ουγκάντα στο «Ενορία εν δράσει...»

$
0
0
synodoiporia.gr


Αφρική καλημέρα: Η 4η αποστολή στην Ουγκάντα στο «Ενορία εν δράσει...»



Σε πράγματα που γίνονται με «κόπο, θυσία και αγάπη ανθρώπων» αναφέρθηκε ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Παναούσης,μιλώντας για την Ιεραποστολή στην Ουγκάντα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει...» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

i2Ο π.Εφραίμμίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται από το 2012 στην Αφρική, στη χώρα της Ουγκάντα και μαζί με τους εθελοντές της 4ης αποστολής, της Ιεραποστολικής προσπάθειας της Ιεράς Μονής «Παναγία η Χρυσοπηγή», κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και μαρτυρίες με τη βοήθεια πλούσιου φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού.
«Η ομάδα αυτή προσπάθησε να βοηθήσει όσο μπορούσε»είπε ο π.Εφραίμ, τονίζοντας πως «από το 2012 έχουν γίνει πολλά πράγματα, πολύ σημαντικά»τα οποία «η Χάρη του Θεού αυτά τα δημιούργησε, τα δημιουργεί και τα συντηρεί. Το θαύμα είναι ακόμα μεγαλύτερο όταν καταλαβαίνει κανείς στις συνθήκες στις οποίες γίνονται αυτά τα πράγματα».
Αναφερόμενος στην λειτουργία Ιατρείου, Σχολείων κ.α. επεσήμανε πως «όλα αυτά γίνονται με την πολύτιμη βοήθεια των ανθρώπων που βοηθούν από τα μετόπισθεν, όπως εσείς, αλλά και ανθρώπων που το καλοκαίρι κατεβαίνουν κάτω και δίνουν, όχι μόνο λίγο από το χρόνο τους, αλλά δίνουν τον εαυτό τους».
Το φετινό καλοκαίρι «οργανώθηκε ένα Ιατρείο και σε τέσσερις μέρες πέρασαν περίπου 450 άτομα»τα οποία βρήκαν περίθαλψη από γιατρό που έφτασε εκεί από την Ελλάδα μαζί με την αποστολή, είπε σε άλλο σημείο, παρουσιάζοντας επιγραμματικά το έργο των δύο ομάδων βοήθειας.  
Κάνοντας λόγο για το έργο της δεύτερης ομάδας είπε πως αυτή επικεντρώθηκε στη δημιουργία μιας κατασκήνωσης στο χωριό Λουγκοζί. «Η κατασκήνωση θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα ταχύρρυθμο Ορθόδοξο σεμινάριο της πίστεως»σημείωσε, προσθέτοντας πως έμαθαν απλά πράγματα για το πως μπορούν να οργανώσουν την καθημερινότητά τους με κανόνες υγιεινής κλπ.

«Τα βήματα στην Αφρική δεν είναι τίποτε άλλο από τα βήματα του Χριστού. Η Ιεραποστολή είναι μια φωνή που μας καλεί να μην κοιτάξουμε ο καθένας τον εαυτό του, αλλά να δούμε ο ένας τον άλλο, τη δυσκολία του άλλου. Ίσως, ανακαλύπτοντας έτσι τον κόσμο, ανακαλύψουμε μέσα από αυτόν τον εαυτό μας», υπογράμμισε ο π.Εφραίμ παρουσιάζοντας την πρώτη ομάδα συνεργατών.

i3Ο Γιώργος Πολυχρονίδης, ιατρός παθολόγος αναφερόμενος αρχικά στις ομορφιές τις Αφρικής τόνισε πως «παρότι είναι πλούσια τα δώρα του Θεού στην Ουγκάντα, η έλλειψη ενός υγιεινού δικτύου ύδρευσης γεννά πάρα πολλά προβλήματα».
Επεσήμανε πως οι άνθρωποι πεθαίνουν σχετικά νέοι από λοιμώδη νοσήματα, δεν υπάρχει δημόσια υγεία, ενώ «εάν αρρωστήσεις πρέπει να πληρώσεις τα φάρμακα, πράγμα που δεν είναι δυνατόν».
Υπογράμμισε με έμφαση ότι «πράγματα που για εμάς είναι αυτονόητα, εκεί δεν υπάρχουν», συμπληρώνοντας πως οι άνθρωποι εξυπηρετούνται από ιδιωτικά ιατρεία και αναγκάζονται να πληρώσουν από το υστέρημά τους για στοιχειώδη περίθαλψη. «Το ίδιο γίνεται και με τα Σχολεία. Δεν υπάρχει δημόσια εκπαίδευση και χρειάζεται και εκεί να καταβάλλεις το οικονομικό τίμημα της εκπαίδευσης», είπε.
Αναφερόμενος στα πρακτικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας γιατρός στην Αφρική, σημείωσε πως «εκεί οι γιατροί αναγκάζονται να ασκήσουν την ιατρική μέσα σε ένα περιβάλλον που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν τις υποψίες τους για τις αρρώστιες με εξετάσεις», προσθέτοντας παράλληλα πως «είναι υποχρεωμένοι να δώσουν θεραπεία με βάση την υπόνοια». 
Ο κ.Πολυχρονίδης μίλησε για την διακονία του στο ιατρείο του χωριού, αναφέροντας περιστατικά ασθενειών και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε διάφορες καταστάσεις.
«Κάθε συμβολή σε αυτή την προσπάθεια, είτε με φάρμακα, είτε με τρόφιμα, είναι πολύτιμη»επεσήμανε, υπογραμμίζοντας πως η φιλοξενία είναι μοναδική, υπάρχει αγάπη για το Ελληνικό και Ορθόδοξο και πως «είμαστε κάτι που για αυτούς είναι όραμα. Θα ήθελαν κάποια στιγμή να έρθουν στην Ελλάδα, να μάθουν την Ελληνική γλώσσα».

i4Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Αγγελική Δασούλα, Γεωπόνος η οποία με τη σειρά της τόνισε πως «εκεί άνθρωποι κάθε μέρα δίνουν ομολογία πίστεως. Ομολογία πίστεως σ ένα Θεό για τον οποίο εμείς καλούμαστε να τους πούμε ότι είναι ο Θεός των Χριστιανών, ο Θεός των Ορθοδόξων».
Περιέγραψε την πραγματικότητα που έζησε στην Ιεραποστολή και το γεγονός πως παρά τις δυσκολίες δεν χωρούσε απογοήτευση. Αναφερόμενη στην εφορία της γης είπε χαρακτηριστικά πως «και πέτρα να φυτέψεις, θα καρπίσει»,ενώ ολοκληρώνοντας μοιράστηκε με όλους την αισιοδοξία της λέγοντας πως «αυτό που κρατάω από την Ουγκάντα είναι ότι εάν βλέπουμε κάτι, κάποια δυσκολία και αναρωτιόμαστε για το τι πρέπει να κάνουμε…. να ξέρουμε πως όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά»

i5Από την πλευρά της η Φένια Μουρατίδου, Γεωπόνος είπε: «Όταν έβλεπα τους Ουγκαντέζους να προσεύχονται όλοι μαζί σε κάθε Λειτουργία παρηγοριόμουν. Μας πλησίαζαν εύκολα, με συγκινούσε η ελευθερία τους... Μάθαιναν εύκολα ό,τι τους δείχναμε και για ό,τι τους συμβουλεύαμε. Είχαν όρεξη για μάθηση, για το διαφορετικό, για το καινούργιο».
Επεσήμανε πως «με την ενότητα του Αγίου Πνεύματος γινόμαστε ένα. Τα καλύτερα πανεπιστήμια είναι αυτά που σπάνε την απόσταση και τις αξίες της ανωτερότητας και της δύναμης. Πλησιάσαμε όσο μπορούσαμε με προθυμία, ώστε όταν φύγαμε από εκεί να καλλιεργούν τη γη μόνοι τους».
Αφού αναφέρθηκε στις ομορφιές του τόπου και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τόνισε: «Η γη είναι ο μόνος εργοδότης που όταν δουλέψεις σκληρά σε ανταμείβει». «Μπορούμε να γίνουμε σαν κι αυτούς; Μπορούμε να φέρουμε την καρδιά της Ουγκάντα στην Ομόνοια; Να βρεθεί ξανά η ελπίδα και η χαρά μέσα μας; Τίποτα δεν έχουν και ευτυχισμένοι είναι. Όλα τα έχουμε εδώ και πάντα κάτι μας λείπει. Αυτοί είναι οι φτωχοί ή εμείς; Ακόμα και στην πίστη στο Θεό με τσιγκουνιά εμείς». 
«Λένε ότι ένα ταξίδι στην Αφρική σε αλλάζει»,είπε ολοκληρώνοντας η κ.Μουρατίδου και προσέθεσε: «Δεν ξέρω αν άλλαξα, αλλά οι εικόνες που αντίκρισα από τον πολιτισμό τους, την κουλτούρα τους, την πίστη τους, μου έδωσαν εφόδια και μια μικρή ελπίδα να συνεχίζω να προσπαθώ για να αγωνίζομαι στη ζωή και να γνωρίσω καλύτερα το Θεό».

i1Με την ολοκλήρωση του έργου της πρώτης ομάδος, ο π.Εφραίμ κάλεσε στο βήμα τον Γιάννη Ευγενίδη και την Θάλεια Λαμπρίδη προκειμένου να παρουσιάσουν το έργο που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας, με τους υπόλοιπους συνεργάτες στον, τομέα της κατασκήνωσης. 
«Ήταν μια εμπειρία που δεν ανέμενε κανείς μας, ιδιαιτέρως εάν φανταστούμε το πόσο καλά ζούμε στην Ελλάδα»,είπε ξεκινώντας ο Γιάννης Ευγενίδης, υπογραμμίζοντας πως «πράγματα που εμείς εδώ θεωρούμε δεδομένα, στην Ουγκάντα είναι εκτός φαντασίας. Στην Ουγκάντα δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης, δεν υπάρχει δίκτυο ηλεκτρικό, δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχουν γιατροί».
Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της κατασκήνωσης, στις δραστηριότητες με τις οποίες απασχολούσαν τα παιδιά, ενώ αίσθηση προκάλεσε η φράση του: «Εμείς έχουμε τα πάντα σε σχέση με αυτούς και παρόλα αυτά εκείνοι μας ρωτούσαν τι μπορούν να κάνουν προκειμένου να μας βοηθήσουν».
«Το εντυπωσιακό που βιώσαμε είναι στις Βαπτίσεις. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία για όλους μας», είπε σε άλλο σημείο, τονίζοντας πως «είναι ένα τεράστιο βήμα. Είναι μεγάλη η προσπάθεια αυτή που γίνεται εκεί».

Η Θάλεια Λαμπρίδημε τη σειρά της αναφέρθηκε στην ιστορία του μικρού Πίτερ, τον οποίο παράτησαν οι γονείς του στα εννέα του χρόνια, λόγο κάποιων κινητικών δυσκολιών. Ο ίδιος μαθαίνοντας πως αν πήγαινε στο χωριό αυτό, θα υπήρχαν άνθρωποι που θα τον βοηθούσαν και θα μπορούσε να πάει Σχολείο, περπάτησε 25 με 30 χιλιόμετρα περίπου, με τα πόδια, προκειμένου να βρεθεί εκεί.
«Το έργο που γίνεται στην ιεραποστολή είναι ένα έργο ανεκτίμητο», υπογράμμισε με έμφαση ολοκληρώνοντας η Θάλεια Λαμπρίδη.

i6Τέλος,  ο π.Εφραίμεπεσήμανε στο ήθος των παιδιών που διακονούν την ιεραποστολή λέγοντας πως είναι παιδιά της εποχής μας και πως «θα μπορούσαν το καλοκαίρι τους να το περάσουν σε ένα Ελληνικό νησί, με αυτούς τους ξέφρενους ρυθμούς που περνούν τα νιάτα το καλοκαίρι. Αυτά τα παιδιά επιλέγουν το καλοκαίρι τους να είναι καλοκαίρι προσφοράς, καλοκαίρι θυσίας».

Στο τέλος παρουσιάστηκε ένα ακόμη video με τον τίτλο: «Αφρική καλημέρα».
Την πραουσίαση της 4ης αποστολής στην Ουγκάντα μπορείτε να παρακολουθλησετε εδώ.

http://www.synodoiporia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3636:afriki-kalimera-i-4i-apostoli-stin-ougkanta-sto-enoria-en-drasei&catid=9&Itemid=120

Τις ευχαριστίες του στην Εκκλησία της Ελλάδος και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών εξέφρασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος

$
0
0
Ecclesia.gr
Romfea.gr.
 
sinedrio-16
 
Τις ευχαριστίες του στην Εκκλησία της Ελλάδος και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο που δεν τον λησμονούν στην αποστολή του εξέφρασε μέσω του 89,5 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος.
"Αν επιβιώνουμε το οφείλουμε στην Εκκλησία της Ελλάδος και στον Αρχιεπίσκοπο"είπε ο Πατριάρχης και μιλώντας για τη Διεθνή Διάσκεψη για την ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών στη Μέση Ανατολή τόνισε πως "είναι πολύ βασική, αρκεί να μην μείνουμε μόνο στα ευχολόγια. Οι περιστάσεις στη Μέση Ανατολή είναι πολύ δύσκολες και έχουμε ανάγκη από τη συμπαράσταση και της Ελλάδος. Πιστεύω, ότι αν ενώσουμε τις φωνές μας θα βγει κάτι δυνατό απέναντι στα προβλήματα"επεσήμανε ο Πατριάρχης και προσέθεσε πως "τα συμπεράσματα της Διάσκεψης θα δώσουν πολλά μηνύματα. Μένει μόνο ο καθένας από το δικό του μετερίζι να τα αξιοποιήσει".

http://romfea.gr/sinenteyxeis/3761-sunenteuji-patriaxi-alejandreias-theodorou

Ο Άγιος Δημητριος ως πρότυπο κατηχητή και ιεραποστόλου

$
0
0

Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"

[ εικόνα άρθρου ]
Στή συνείδηση τοῦ Ὀρθοδόξου λαοῦ μας κάποιοι μῆνες ἔχουν ἰδιαίτερη σημασία καί γι'αὐτό ἀπέκτησαν πρόσθετη ὀνομασία. Ἔτσι ὁ Αὔγουστος εἶναι ὁ μήνας τῆς Παναγίας, ὁ Σεπτέμβριος τοῦ Σταυροῦ καί ὁ Ὀκτώβριος τοῦ Ἁγ. Δημητρίου.
Μέ τόν τρόπο αὐτό ἐπιβεβαιώνεται ὁ ρόλος τῆς Παναγίας καί τοῦ Σταυροῦ στή σωτηρία τῶν ἀνθρώπων. Στήν περίπτωση δέ τοῦ Μεγαλομάρτυρα Ἁγ. Δημητρίου ἐπιβραβεύεται προφανῶς ἡ συμβολή του στή στερέωση τῆς χριστιανικῆς πίστεως μέ τήν ἄρνηση τῆς εἰδωλολατρίας καί τή διατράνωση τῆς ἀληθινῆς θεογνωσίας, ὅπως γνωστό τροπάριο τονίζει: «Δημήτριος καί Νέστωρ...τῶν εἰδώλων τήν πλάνην κατήργησαν καί τῆς θεογνωσίας τό τέλειον μυστήριον λαμπρᾷ τῇ φωνῇ ὑψηγοροῦντες ἀνεκήρυττον...».
Καί ὁ μεγάλος αὐτός ἄθλος δέν κατορθώθηκε τυχαία. Ἔγινε μέ τή βοήθεια τοῦ Θεοῦ. Ἀλλά καί χάρη στήν ἄμεπτη ζωή καί τά λαμπρά χαρίσματα τοῦ Ἁγίου, τήν κατηχητική καί ἱεραποστολική του διακονία, τό σεπτό του μαρτύριο, τά ἀναρίθμητα θαύματα, τήν προστασία τῆς πόλης του Θεσσαλονίκης, τῆς Ἑλλάδας καί τῆς οἰκουμένης ὅλης, καθώς ψάλλουμε στό Ἀπολυτίκιό του: «Μέγαν εὕρατο ἐν τοῖς κινδύνοις σέ ὑπέρμαχον ἡ οἰκουμένη...».
Στό παρόν ἄρθρο θά ἐπικεντρώσουμε τήν προσοχή μας στήν κατηχητική καί ἱεραποστολική διακονία τοῦ Ἁγίου Δημητρίου.
1. Κλίση καί κλήση στήν Ἱεραποστολή
Ἡ «κλίση» εἶναι χάρισμα, τάλαντο, ἔμφυτη ἐνέργεια τοῦ Θεοῦ στόν ἄνθρωπο. Εἶναι ἐσωτερική ψυχική δύναμη, πού πρέπει κατάλληλα νά καλλιεργηθεῖ. Ἡ «κλίση» εἶναι ἡ πρόσκληση τοῦ Θεοῦ καί ἡ ἐκ μέρους τοῦ ἀνθρώπου θετική ἀπάντηση στό θεῖο κάλεσμα. Στόν Ἅγιο Δημήτριο συναντοῦμε καί τά δύο: κλίση καί κλήση, καί μάλιστα σέ ἀξιοθαύμαστο βαθμό.
Ὁ Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς, ἀρχιεπίσκοπος καί ἕτερος πολιοῦχος τῆς Θεσσαλονίκης, μέ πολύ θαυμασμό καί ἔκδηλη συγκίνηση γράφει στήν ἐγκωμιαστική του ὁμιλία στόν Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο: «Δημήτριος ὁ σοφός καί παρθένος καί ὅσιος καί ὡς εἰπεῖν πάγκαλός τε καί παναμώμητος, καί φύσει καί σπουδή καί χάριτι λαμπρυνόμενος» (Ε.Π.Ε., τόμ. 11). (Δηλαδή, ὁ Ἅγιος Δημήτριος εἶναι ὁ σοφός καί παρθένος καί ὅσιος καί, θά ἔλεγα, αὐτός πού συγκεντρώνει στόν ἑαυτό του κάθε καλοσύνη καί ὁ παναγνός. Τόν λαμπρύνει καί ἡ φύση του καί ἡ παιδεία καί ἡ Χάρη τοῦ Θεοῦ).
Ἀξίζει σίγουρα νά διερευνήσουμε μέ ποιόν τρόπο καί σέ ποιό βαθμό ἡ «φύση»του, ἡ «σπουδή»καί ἡ «χάρη»τοῦ Θεοῦ λάμπρυναν καί στόλισαν τόν Ἅγιο.
Ὡς πρός τό πρῶτο, ὁ Δημήτριος κληρονόμησε ἀπό τούς εὐσεβεῖς γονεῖς του μιάν ἄρτια φύση. Ἀπό τήν παιδική του ἡλικία ἦταν γεμάτος μέ ἄρρητα χαρίσματα. Στή συνέχεια, ἦταν τρυφερός καί εὐγενικός νεανίας, πολύ ὡραῖος στήν ὄψη, ὄχι μόνο κατά τόν ἐξωτερικό καί αἰσθητό ἄνθρωπο, ἀλλά σέ μεγαλύτερο ἀκόμη βαθμό κατά τόν ἐσωτερικό καί βαθύτερο. Αὐτή ὅμως ἡ καλή φύση πρέπει νά δουλευτεῖ καί νά ἀξιοποιηθεῖ.
Καί ὁ Δημήτριος μέ τή σπουδή τῆς σοφίας, «ἐν παιδείᾳ καί νουθεσίᾳ Κυρίου» (Ἐφεσ. 6,4), μέ τή μελέτη τῆς Ἁγ. Γραφῆς, τήν ἄσκηση, τή νηστεία, τήν προσευχή, τήν ἀγρυπνία καλλιέργησε καί τελειοποίησε τή φύση του. Ἰσχυροποίησε τήν πίστη του καί τήν ἔκανε ἀνίκητη. Φύλαξε ἀμίαντη τή χάρη πού δέχτηκε κατά τό Βάπτισμά του εἰς Χριστόν. Γνώρισε καί τήρησε τό θέλημα τοῦ Θεοῦ. Ἐξάγνισε τόν ἑαυτό του καί δυνάμωσε τόν χαρακτήρα του. Στό ἄνθος τῆς νεότητάς του ἀποδέχτηκε τήν παρθενία, ἐπιλέγοντας τήν ἀπόλυτη ἀγάπη τοῦ Θεοῦ ἔναντι κάθε ἄλλης ἀγάπης τοῦ κόσμου. Ἀνεδείχθη ἔτσι στεφανωμένος νικητής ἀπό τή νεότητά του. Στήν περίπτωσή του ἰσχύει ἀπόλυτα τό «ἡμῶν τό πολίτευμα ἐν οὐρανοῖς ὑπάρχει» (Φιλιπ. 3,20), καθώς καί τό «οὐκ ἦν ὅμοιος ἐπί τῆς γῆς» (πρβλ. Ἰώβ 1,8).
Ἦταν ἑπόμενο, λοιπόν, γιά νά ἔλθουμε στό τρίτο στοιχεῖο στή Χάρη τοῦ Θεοῦ, ὅτι ὁ Θεός εἶδε τόν Δημήτριο. Ὁ Θεός «ὁ ἐρευνῶν νεφρούς καί καρδίας» (Ἀποκ. 2,23), «ὅτι ὁ ἄνθρωπος ὄψεται εἰς πρόσωπον, ὁ δέ Θεός ὄψεται εἰς καρδίαν» (Α΄ Βασιλ. 16,7), εὐδόκησε νά σκηνώσει σ'αὐτόν, νά τόν καταστήσει σέ ὅλα θεϊκό. Γιατί βρῆκε τόν Δημήτριο «Χριστοῦ εὐωδία» (Β΄ Κορ. 2,15), «ἐργάτην ἀνεπαίσχυντον» (Β΄ Τιμ. 2,15), ἀγαπημένον τοῦ Χριστοῦ μαθητῆ, «σκεῦος ἐκλογῆς... τοῦ βαστᾶσαι τό ὄνομά μου ἐνώπιον ἐθνῶν τε καί βασιλέων» (Πράξ. 9,15).
 

"The Orthodox community in Ivory Coast has six new catechumens baptized this Sunday, October 18, 2015..."

$
0
0
 





 













'Via Holy Cross Orthodox Monastery who writes:
Father Jeremie Behanzin reports from Africa's Ivory Coast:
"Glory to God in the highest heaven. The Orthodox community in Ivory Coast has six new catechumens baptized this Sunday, October 18, 2015 in the presence of seventy two faithful, followed by the Divine Liturgy. The name of the Lord be praised. The Ivorian soil that accepts Orthodox Faith"
Pere Jeremie Behanzin's photo.'

https://www.facebook.com/search/top/?q=Father%20Jeremie%20Behanzin%20reports%20from%20Africa's%20Ivory%20Coast%3A%20

Εκπλήξεις γύρω από την Ορθόδοξη παιδεία στα Γυμνάσια της Ι.Μητρόπολης Κένυας

$
0
0
 Romfea.gr

kenia-23
 
Κάθε φορά που περιοδεύω στα ενδότερα της χώρας ακόμα και σ’ αυτές τις περιοχές, που το αυτοκίνητο δεν μπορεί να φθάσει και η Μητρόπολη λειτουργεί Δημοτικά και Γυμνάσια, ανακαλύπτει κανείς το σοβαρό, το σεμνό φρόνημα των μαθητών και των καθηγητών τους.
Μένει έκπληκτος κανείς και δεν μπορεί παρά, στο τέλος, όχι μόνο να συγκινηθεί αλλά ν’ αφήσει τα δάκρυά του να κυλήσουν, για να μπορέσει να βγει έξω όλο το αίσθημά του.
Αυτές τις μέρες περιοδεύω στις απέραντες εκτάσεις. Αποστάσεις ατέλειωτες. Κλιματολογικές συνθήκες όλων των εποχών.
Κάποτε βροντές και αστραπές με καταρρακτώδεις βροχές, κάποτε καυτερός ήλιος, κρύο, ζέστη και φυσικά τροπική βλάστηση.
Εκείνος, λοιπόν, ο απλός πολιτισμός, το ήθος και η ανώτερη αρχοντιά, η ευγένεια των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων σε κατακλύζουν και σε κάνουν να αισθάνεται ότι όντως όσο πιο φτωχός και στερημένος είναι ο άνθρωπος τόσο τα κινήματα της ψυχής κορυφώνονται, έτσι ώστε να προβάλλει αυτούσια η καθαριότητα της ψυχής και η αρετή της διάκρισης.
Ταξίδεψα, δεν γνωρίζω πόσες ώρες. Τα τηλεφωνήματα δεν σταματούσαν και η φωνή του ιερέα ήταν επιτακτική: «Πρέπει να έλθετε, θα δώσετε μεγάλη χαρά στους νέους μας.
Περιμένουν την ευχή και την προσευχή σας για τις τελικές του εξετάσεις του Λυκείου». Μπορούσα να πω όχι; Ήταν δυνατό ν’ αρνηθώ την πρόσκληση και παράκλησή τους; Ξεκίνησα.
Το ταξίδι ήταν επεισοδιακό. Η αναχώρηση έγινε αργά λόγω των πολλών υποχρεώσεων. Συναντήσεις. Πέντε εν όλω. Σοβαρές. Και πάλι για σχολεία. Ο Επίσκοπος προΐσταται και σ’ αυτά και περιμένουν οδηγίες.
Αργά το βράδυ φθάσαμε στην πλησιέστερη πόλη. Κοιμηθήκαμε λίγο και στις 6 το πρωί ξεκινήσαμε για να φθάσουμε στην ώρα μας.
Μετά από δύο ώρες ένα τηλεφώνημα από Ναϊρόμπι, μας υποχρεώνει να επιστρέψουμε. Μια πολύ σημαντική συνάντηση και ένα σπουδαίο έγγραφο έπρεπε να υπογραφεί.
Επιστροφή! Ξανά πίσω, ώστε να φθάσουμε και πάλι αργά στη συγκεκριμένη πόλη για το επόμενο σχολείο. Το πρώτο το χάσαμε. Κούραση καμία. Οι συνοδοί μου και ο οδηγός μου προσαρμόζονται μαζί μου.
Δεν ήλθαμε εδώ για να ξεκουραστούμε. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε. Θα έχουμε χρόνο στην άλλη ζωή, μια για πάντα να ξεκουραστούμε.
Με βλέπουν ότι σοβαρολογώ και πιστεύω αυτά που λέγω. Καμία διαμαρτυρία. Προχωρούμε. Φθάνουμε και πάλι. Λίγη ανάσα και ξεκούραση.
Την άλλη μέρα το πρωί ετοιμαστήκαμε. Μας περίμεναν εκπλήξεις. Εκεί στο Γυμνάσιο μας υποδέχτηκαν μαθητές, καθηγητές, γονείς και φίλοι των παιδιών.
Το αυτοκίνητο ήταν αδύνατο να φθάσει. Το αφήσαμε κάπου και περπατήσαμε μέσα στον κοφτερό ήλιο.
Το Γυμνάσιο θα έδινε τους πρώτους απόφοιτούς του, αφού λειτούργησε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια. Θα θυμούνται αυτά τα παιδιά ότι άρχισαν τα μαθήματά τους, κάτω από τη σκιά των ευκαλύπτων!
Κι όμως τα κατάφεραν. Έμαθαν γράμματα. Και όχι μόνο. Λάμπουν, τα ίδια τα παιδιά, μέσα από τη σεμνότητα του χαρακτήρα τους αλλά και στην όλη απέριττη τελετή που ακολούθησε.
Τελικά η όλη τελετή έγινε μέσα στον ιερό ναό των Αγίων Γεωργίου και Διονυσίου. Κυριολεκτικά στο πουθενά!
Έγινε η αγιασμός! Όλα τα παιδιά με εξαιρετική και παραδειγματική ευλάβεια συμμετείχαν με συντριβή καρδίας. Εκείνο που επιστέγασε το όλο πρόγραμμα ήταν τα αναμμένα κεριά.
Ο Επίσκοπος κρατούσε ένα κερί αναμμένο και πέρασαν οι 46 υποψήφιοι και άναψαν με το δικό τους κερί απ’ εκείνο του Επισκόπου. Τι να πει κανείς!
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις σιωπά, κανείς, και αφήνει τον Θεό να κατεβεί από ψηλά και να μιλήσει στις αγνές και αθώες ψυχές των παιδιών. Βαθιά συγκίνηση.
Περιμένουν ν’ ακούσουν τις ευχές μου και το σχόλιό μου. Τι να πω τώρα; Ευτυχώς ο Θεός με φώτισε. Πρέπει να πω κάτι που θα το θυμούνται σ’ όλη του τη ζωή. Κι έτσι άρχισα.
Επικεντρώθηκα στο θέμα της παιδείας. Αυτά που τους έδωσε το σχολείο για τέσσερα χρόνια. Όχι μόνο ακαδημαϊκές γνώσεις και διδασκαλία για συνέπεια και αξιοπρέπεια, συνοχή και ηθική ανόρθωση, αυτοσεβασμό.
Όλα αυτά και άλλα τα συνόδευσα με το φως του κεριού που κρατούσαν και φώτιζε τα πάντα. Σκέφτηκα ότι όλα αυτά είναι καλά και σπουδαία, σημαντικά και φωτισμένα.
Όμως, για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και ασφαλισμένη πορεία στη ζωή τους, πρέπει να τα συνδέσουν όλα με το φως το αληθινό, το φως του Χριστού.
Τότε μόνον θα μπορέσουν να βαδίσουν σωστά και θα έχουν τη βεβαιότητα ότι θα εξασφαλίσουν τα απαραίτητα μέσα για την πνευματική τους ολοκλήρωση.
Ακαδημαϊκή παιδεία και Χριστός πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, για να αποδώσουν πλούσια αποτελέσματα στη ζωή τους.
«Να το κρατήσετε αυτό το φως μέσα στα βάθη της καρδιάς σας, γιατί μ’ αυτό θα μπορέσετε στο τέλος να γίνετε άνθρωποι φωτός» απαραίτητο στοιχείο για την κάθε είδους ευημερία και πρόοδό σας!», κατέληξα.
Ακολούθησε μια εμπνευσμένη ομιλία από ένα τελειόφοιτο που φαινόταν πια, καθαρά, ότι ωφελήθηκαν τόσο ακαδημαϊκά όσο και πνευματικά κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο χώρο της παιδείας, δίπλα και μαζί με την Ορθόδοξη διδασκαλία και εμπειρία.
Βρισκόμουν στη φυλή των Νάντι. Το απόγευμα επισκεφθήκαμε στο άλλο Γυμνάσιο της φυλής των Λούγια. Εκεί που θα πήγαινα την προηγούμενη μέρα, αλλά αναγκάστηκα να επιστρέψω. Βρήκα τους 104 υποψήφιους στο χημείο.
Εκεί έκαναν τις ασκήσεις τους. Δεν παράλειψα όμως να προσευχηθώ και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εξετάσεις τους.
Χωρίς φανατισμό και χωρίς ίχνος προσηλυτισμού. Όσοι πιστοί. Θα κάνουμε το χρέος μας, τις καθημερινές ακολουθίες μας.
Αξιοποιώντας όλα τα παραδεδομένα της πίστης μας που είναι τα θεμέλια, τα οποία θα στηρίξουν γενεές των νέων και - γιατί όχι; - των μικρών παιδιών.
Ιδού, λοιπόν, πόσο ωφέλιμη υπήρξε η παιδεία μας και πόσο στήριξε τόσους νέους και τους ενέπνευσε σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η ανθρωπότητα ολόκληρη με την επιβαλλόμενη καταλυτική και καταστρεπτική παγκοσμιοποίηση, που θερίζει τα πάντα και ισοπεδώνει τις βαριές και αναντικατάστατες πανανθρώπινες αξίες. Αυτός ο παγκόσμιος οδοστρωτήρας δεν πρέπει να περάσει.
Εμείς, εδώ, βρισκόμαστε πρωτοπόροι στον αγώνα μας. Δεν ξεκουραζόμαστε. Δεν έχουμε ανάπαυση σώματος και ψυχής.
Διαπιστώσαμε την ανάγκη, πόσα μπορεί να προσφέρει η Ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία στις τρυφερές ψυχές των νέων και των παιδιών, μέσα από τις καθημερινές και συνεχείς μαθητείες και, οπωσδήποτε, τις ορθόδοξες ακολουθίες.
Αθόρυβα και με ιδιαίτερη διάκριση, είδαμε να πραγματοποιείται, αυτές τις μέρες, με τις επισκέψεις μας στα ορθόδοξα σχολεία. Γίνεται μια βαθιά εσωτερική μεταμόρφωση.
 
kenia-1
 

Orthodox Africa: Father Mwangi’s Orphanage

$
0
0
Anastasia Poulos of Saint Philothea Project is sponsoring a medical clinic for Father Mark Mwangi's Orphans & village. We are looking for other sponsors who would like to touch the lives of those who do not have access to medical care, with healing hands! A donation of $130 helps treat over 200 people in & around Father Mark Mwangi's Orphanage & village. Father Mark, with your help, organizes 6 doctors from the local hospital to come to his church. The money helps cover their... transportation, service & meds. They conduct several exams, including HIV testing, nutritional assessments & distribution of medications. Alone he can only afford 4 clinics per year & that DOES NOT treat everyone needing health care. Ideally we would like to sponsor one clinic per month. If anyone is interested in specifically donating the gift of health to our orphans, please let us know & we would be happy to organize one on your behalf! Let's send the children to school in good health! Our Medical Clinic takes place Thursday October 15th! Stay tuned for pictures & video. If you want to make sure you don't miss our updates, please FOLLOW us through our fundraiser site!
Anastasia Poulos
Our Medical Clinic has been rescheduled to Saturday October 24th, to coincide with the delivery of medications through the pharmacy. We want to ensure there will be enough medications available to disperse to all those treated. Father Mark Mwangi has informed me that he is coordinating to have a professional videographer present to document the events that day. An event of this magnitude takes a lot of coordination between many disciplinary teams. It takes all team players to come together to make this clinic a success! Please continue to stay tuned! Thank you.
 
 
SAINT PHILOTHEA PROJECT collects, ships and distributes, monetary & material assistance to widows, orphans and other poor children and their caregivers in Romania & Kenya.
fundrazr.com

Πατριαρχική ιεραποστολική περιοδεία στην Ι. Μητρόπολη Μαδαγασκάρης

$
0
0

Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"

[ εικόνα άρθρου ]
Τήν 29η Μαΐου 2015 ὁ Πάπας καί Πατριάρχης Ἀλεξανδρείας καί πάσης Ἀφρικῆς κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ἀφίχθη στό διεθνές ἀεροδρόμιο τοῦ Ἀνταναναρίβο τῆς Μαδαγασκάρης γιά τήν πραγματοποίηση ἐπίσημης ποιμαντικῆς ἐπίσκεψης. Τόν Προκαθήμενο τῆς Ἀλεξανδρινῆς Ἐκκλησίας ὑποδέχθηκαν ὁ Σεβασμιώτατος οἰκεῖος Μητροπολίτης κ. Ἰγνάτιος μετά τοῦ ἱεροῦ κλήρου τῆς Μητροπόλεως καί τῆς γυναικείας ἀδελφότητας τῆς Ἱ. Μονῆς Παναγίας Θεογεννήτορος Μοχοῦ Κρήτης, ἡ ὁποία βρίσκεται αὐτό τόν καιρό στή μητροπολιτική περιφέρεια τῆς Μαδαγασκάρης μέ σκοπό τήν ἑδραίωση τοῦ Μοναχισμοῦ στήν περιοχή καί τήν παροχή βοήθειας γιά τή μελλοντική ἵδρυση Ἱ. Μονῆς στό νησί.
Ἐν πομπῇ ὁ Μακαριώτατος βρέθηκε στόν Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, ὅπου τόν ὑποδέχθηκε πλῆθος κόσμου καί παιδιά, ἐνῶ ἡ μελωδική χορωδία τῶν νέων τῆς Μητροπόλεως ἔψαλε δοξολογία.
Ὁ Μακαριώτατος εὐχαρίστησε καί ἐπαίνεσε τή χορωδία, ὡς ἐπίσης καί τίς ὀσιώτατες μοναχές καί ἔδωσε τήν εὐχή του γιά τήν ἐξάπλωση τοῦ μοναχισμοῦ στό νησί. Ἀνεφέρθη ἐπίσης καί στό ἔργο τοῦ μακαριστοῦ Ἐπισκόπου κυροῦ Νεκταρίου Κελλῆ καί στήν πολυετή προσφορά καί τό ἔργο αὐτοῦ στήν Ἱεραποστολή. Ἡ Ὀρθόδοξη Ἱεραποστολή στή Μαδαγασκάρη ξεκίνησε τά πρῶτα βήματα τό 1994 ἀπό τόν μακαριστό Ἐπίσκοπο κυρό Νεκτάριο, ἐπισήμως ἱδρύθηκε ὡς Ἐπισκοπῆ Μαδαγασκάρης διά Πατριαρχικοῦ καί Συνοδικοῦ Τόμου τό 1997 καί ἀνυψώθηκε σέ Ἱ. Μητρόπολη τό 2012. Περιλαμβάνει ἐκτός της Μαδαγασκάρης καί τά νησιά Mauritious, Comoros, Mayotte καί La Reunion.
Τήν 30ή Μαΐου, δεύτερη ἡμέρα τῆς ἐπισκέψεως, ὁ Μακαριώτατος ἐπισκέφθηκε τήν περιοχή Andoharanofotsy, ὅπου ἐγκαινίασε τό νέο ὀρφανοτροφεῖο θηλέων τό ὁποῖο θά στεγάζει 200 ἄπορα καί ὀρφανά παιδιά. Ἡ ἀνέγερση τοῦ Ἱδρύματος αὐτοῦ ἦταν μέλημα καί ὄνειρο τοῦ Μητροπολίτου Μαδαγασκάρης κ. Ἰγνατίου ἐδῶ καί πολλά χρόνια, μιάς καί στή χώρα αὐτή ὅπως καί σέ πολλές ἄλλες χῶρες τῆς ὑποσαχάριας Ἀφρικῆς, πολλά βρέφη ἐγκαταλείπονται στούς δρόμους, ἀφοῦ οἱ γονεῖς λόγω φτώχειας ἀδυνατοῦν νά τά σιτίσουν.
Ὁ Μακαριώτατος μέ πολύ συγκίνηση ἀνέφερε ὅτι ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ἀγκαλιάζει ὅλους τους ἀνθρώπους ἀνεξαρτήτως ἐθνικότητος καί τό παρόν Ὀρφανοτροφεῖο εἶναι ἀπόδειξη ὅτι ἡ Ἐκκλησία τῶν Ἀλεξανδρέων μεριμνᾶ καί περιθάλπει τούς πονεμένους καί παραμελημένους ἀνθρώπους τῆς Ἀφρικανικῆς Ἠπείρου, ἰδίως τά παιδιά πού εἶναι τά ὡραιότερα πλάσματα τοῦ Θεοῦ.
Τήν 31η Μαΐου, Κυριακή τῆς Πεντηκοστῆς, ὁ Μακαριώτατος τέλεσε τά Ἐγκαίνια τοῦ νεοαναγερθέντος Ἱ. Ναοῦ τῶν Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου στήν περιοχή Andoharanofotsy τῆς Μαδαγασκάρης καί στή συνέχεια προηξῆρχε τῆς Πατριαρχικῆς Θείας Λειτουργίας στόν κατάμεστο ἀπό πλῆθος πιστῶν Ναό, κυρίως μικρῶν παιδιῶν πού κρατοῦσαν τίς ἐθνικές σημαῖες τῆς Ἑλλάδος καί τῆς Μαδαγασκάρης καί μέ ἰδιαίτερο ἐνδιαφέρον παρακολουθοῦσαν τόν ἐγκαινιασμό τῆς Εκκλησίας.
 

Θερμή υποδοχή στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην Αθήνα

$
0
0
tsipras-alexandreias-3

pyramisnews.gr                   

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στο Μέγαρο Μαξίμου στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρο Β΄, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου.
Η μεταξύ τους συζήτηση επικεντρώθηκε στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το σημαντικό κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο του Πατριαρχείου στην Αφρική.

http://pyramisnews.gr/synantisi-tsipra-theodorou-stin-athina/

Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στα Ελληνικά και τα Ουγκαντέζικα στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων

$
0
0
εκδόσεις ''Χρυσοπηγή''
 

 Σήμερα Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 9.30μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία στο πλαίσιο του προγράμματος των Δημητρίων και προς τιμήν της εικόνος της Παναγίας της Έλωνας που φιλοξενείται αυτόν τον καιρό στον Ιερό Ναό.Στην Θεία Λειτουργία  θα ψάλλουν Ορθόδοξοι νέοι από την Ουγκάντα.,ενώ η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στα Ελληνικά και τα Ουγκαντέζικα.
 
http://ekdoseisxrysopigi.blogspot.gr/

Ο Άγιος Ιάκωβος ο αδελφόθεος και η περί ιεραποστολής διδασκαλία του

$
0
0


Ο Άγιος Ιάκωβος ο αδελφόθεος, κατά τον όσιο Νικόδημο, χειροτονήθηκε από τον ίδιο τον Κύριο πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων. Συνέγραψε την Θεία Λειτουργία  διδαχθείς από τον ίδιο τον Ιησού, γεγονός που την ανέδειξε σε αναπόσπαστο κομμάτι της Αποστολικής διακονίας καθώς και της εκκλησιαστική ιστορίας, αποκαλύπτοντας την θεϊκή της αφετηρία. Η συγγραφή της Θείας Λειτουργίας από τον Άγιο Ιάκωβο αποδεικνύει ότι αυτή επιτελούνταν όχι μόνο από τον Ιησού αλλά και από τους μαθητές του ως ουσιαστική κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Θεανθρώπου Χριστού και όχι ως μια απλή ανάμνηση.
Ήταν ο ποιμένας της πόλεως των Ιεροσολύμων. Ο τρόπος της ζωής του, η αγιότητα του βίου του και το ιεραποστολικό του φρόνημα αποτέλεσαν τα χαρίσματα που τον κατέστησαν πρότυπο προς μίμηση. Χάρη στο φωτεινό παράδειγμά του προσέγγισαν την Εκκλησία όχι μόνο Ιουδαίοι αλλά και ειδωλολάτρες. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός ότι δεν έκανε καμία διάκριση ως αναφορά την ποιμαντική του φροντίδα.
Οι Ιουδαίοι ενοχλήθηκαν από το ιεραποστολικό του έργο και τον καταδίκασαν σε θάνατο. Έτσι, αφού τον συνέλαβαν, τον ανέβασαν στο πτερύγιο του Ναού και του ζήτησαν να αποκηρύξει την πίστη του στον Ιησού. Ο Ιάκωβος αρνήθηκε να υποταχτεί στις προσταγές τους. Εξαγριωμένοι  τον έσπρωξαν, έπεσε από τον Ναό και πριν προλάβει να αφήσει την τελευταία του πνοή τον χτύπησαν με ένα ρόπαλο στο κεφάλι. Θυσίασε τη ζωή του για να συναντήσει τον όντως Αδελφό κάθε πονεμένης ψυχής, τον Κύριο Ιησού Χριστό.

Saint_James_the_Just
Η περί ιεραποστολής διδασκαλία του
«Θρησκεία καθαρὰ καὶ ἀμίαντος παρὰ τῷ Θεῷ καὶ πατρὶ αὕτη ἐστίν, ἐπισκέπτεσθαι ὀρφανοὺς καὶ χήρας ἐν τῇ θλίψει αὐτῶν, ἄσπιλον ἑαυτὸν τηρεῖν ἀπὸ τοῦ κόσμου»(Ιακ. 1,27). Δύο απαραίτητα γνωρίσματα επιβάλλεται να συνοδεύουν τον ιεραποστολικά εργαζόμενο άνθρωπο, κατά τον Άγιο Ιάκωβο. Πρώτο επισημαίνει το φιλανθρωπικό φρόνημα. Ο ιεραπόστολος δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορος θεατής στις δυστυχίες των ανθρώπων. Αντιθέτως, οφείλει να πονάει με τους πονεμένους, να λυπάται με τους λυπημένους, να προσφέρει τον εαυτό του θυσία με σκοπό την ανακούφιση του άλλου ανθρώπου. Ο Ιάκωβος απαντάει ακόμα σ’ αυτούς που ισχυρίζονται ότι πιστεύουν αλλά δεν έχουν έργα αγάπης: «Τί τὸ ὄφελος, ἀδελφοί μου, ἐὰν πίστιν λέγῃ τις ἔχειν, ἔργα δὲ μὴ ἔχῃ; μὴ δύναται ἡ πίστις σῶσαι αὐτόν; ἐὰν δὲ ἀδελφὸς ἢ ἀδελφὴ γυμνοὶ ὑπάρχωσι καὶ λειπόμενοι ὦσι τῆς ἐφημέρου τροφῆς, εἴπῃ δέ τις αὐτοῖς ἐξ ὑμῶν, ὑπάγετε ἐν εἰρήνῃ, θερμαίνεσθε καὶ χορτάζεσθε, μὴ δῶτε δὲ αὐτοῖς τὰ ἐπιτήδεια τοῦ σώματος, τί τὸ ὄφελος;  οὕτω καὶ ἡ πίστις, ἐὰν μὴ ἔργα ἔχῃ, νεκρά ἐστι καθ” ἑαυτήν»(Ιακ. 2, 14-17).
Όμως, για να καρποφορήσει η φιλανθρωπική προσπάθεια απαιτείται και η αγιότητα βίου: «ἄσπιλον ἑαυτὸν τηρεῖν ἀπὸ τοῦ κόσμου». Ο εργάτης του Κυρίου πρώτα πρέπει να φωτιστεί, και ύστερα να φωτίσει, να απαλλαγή από τα πάθη του και έπειτα να απαλλάξει τους άλλους, να βιώσει την εν Χριστώ ζωή για να την μεταδώσει, να είναι ζωντανό παράδειγμα. Να μην είναι δέσμιος του κόσμου, αλλά ελεύθερος εν Χριστώ. Μόνο τότε η φιλανθρωπική δράση θα δώσει καρπούς.
Τέλος, ο αδελφόθεος Ιάκωβος τονίζει το τεράστιο κέρδος που αποκτούν, ο άνθρωπός που δραστηριοποιείται ιεραποστολικά από την μια μεριά, και από την άλλη αυτός που δέχεται την ιεραποστολή: «Αδελφοί, ἐάν τις ἐν ὑμῖν πλανηθῇ ἀπὸ τῆς ἀληθείας, καὶ ἐπιστρέψῃ τις αὐτόν, γινωσκέτω ὅτι ὁ ἐπιστρέψας ἁμαρτωλὸν ἐκ πλάνης ὁδοῦ αὐτοῦ σώσει ψυχὴν ἐκ θανάτου καὶ καλύψει πλῆθος ἁμαρτιῶν»(Ιακ. 5, 19-20). Γιατί άραγε η μια ψυχή να έχει τόση μεγάλη αξία; Διότι όλος ο κόσμος, όλα τα χρήματα που υπάρχουν σ’ αυτόν, τα κτήριά του – όσο μεγάλα και πολυτελή να είναι – οι θεωρίες και ό,τι άλλο θα μπορούσαμε να φανταστούμε είναι υλικά αγαθά, θνητά και έχουν ημερομηνία λήξης, κοντινή ή μακρινή. Πάντως, κάποια μέρα θα χάσουν την αξία τους. Η ψυχή, όμως, ακόμα και του πιο αμαρτωλού, του πιο φτωχού και άσημου ανθρώπου στον πλανήτη έχει περισσότερη αξία από τα αγαθά ολόκληρου του κόσμου ως εις τον αιώνα ζώσα.

Tzangarolas_Stephanos_-_St_James_the_Brother_of_the_Lord_-_Google_Art_Project


 http://ierapostoles.gr/?p=7772

Bishop Innocentios sent six returning Seminareans to the Patriarchal Seminary in Nairobi and two new seminerians

Oxi Day Doxology & Wreath Laying this Sunday 25th October at the Agia Triada Cathedral Harare

$
0
0
Hellenes Zimbabwe

"The Harare and Districts Hellenic Community invites all its members and guests to attend the Doxology and Wreath Laying Ceremonies after the Liturgy Service at 9.30, this Sunday, 25th October, 2015 at the Cathedral of Agia Triada in Harare.
Refreshments and snacks will be served at Sparta Hall after the Ceremony."
 
 
 

Δραστηριότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Μπούνια του Κονγκό

$
0
0









Κατά τις τελευταίες ημέρες, μαζί με μια ομάδα ορθοδόξων νέων της Μπούνια, επισκεφτήκαμε 3 σχολεία εδώ στη Μπούνια, το καθένα με εκατό μαθητές, στους οποίους διανεμήθηκαν σχολικά είδη, τετράδια, στυλό, προς ενθάρρυνση των μαθητών, μεταφέροντάς τους τις καλύτερες ευχές της τοπικής μας Εκκλησίας για την έναρξη του σχολικού έτους και εκφράζοντας την ευχή για τους φιναλίστες-τους τελειοφοίτους, να τους δούμε το επόμενο έτος στο πανεπιστήμιο.
Γενικό σύνολο των μαθητών και για τα 3 σχολεία που βοηθήθηκαν με σχολικά είδη εκ μέρους της τοπικής μας Εκκλησίας και της Ελληνικής Κοινότητας Μπούνια είναι: 300 μαθητές.

Ces derniers jours, avec un groupe de jeunes orthodoxes à Bunia, nous avons visité trois écoles ici à Bunia, chacune avec une centaine d'élèves, à qui nous avons distribué des fournitures scolaires, cahiers, stylos, en vue d’encourager les élèves, leur transmettre les vœux de notre église locale pour le début de l'année scolaire et exprimer nos souhaits aux finalistes, de sorte à les voir l'année prochaine à l'université.

Περισσότερα... 
Timotheos Ntumba
https://www.facebook.com/timotheos.ntumba

Πυρκαγιά σε θαλάμους του ορθόδοξου γυμνασίου του Αγίου Μάρκου στο Σιαβοκέρε Δυτικής Κένυας

$
0
0
 Romfea.gr

0kenia-22
 
Πριν μερικές μέρες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας επισκέφτηκε γυμνάσια και δημοτικά σχολεία, όπου έγινε ειδική τελετή, με προσευχή, για τους υποψηφίους των τελικών εξετάσεων.
Ανάμεσα στα σχολεία ήταν και το γυμνάσιο του Αγίου Μάρκου στη Δυτική Κένυα.
Δυστυχώς αυτές τις μέρες ξέσπασε μια απρόοπτη πυρκαγιά και καταστράφηκε ο μεγάλος θάλαμος, όπου φιλοξενούσε 46 μαθητές.
Η πυρκαγιά σβήστηκε από τους ίδιους τους μαθητές, οι οποίοι εκείνη την ώρα, παρόλο που ήταν βράδυ, μελετούσαν στις τάξεις τους για τις εξετάσεις. Δεν υπήρξε κανένα θύμα ούτε και τραυματισμός.
Ο Σεβασμιώτατος, από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διευθυντή και του υποσχέθηκε υλική και ηθική υποστήριξη, προς ανακούφιση των 46 μαθητών.
Έτσι, σήμερα το πρωί, επισκέφθηκε το γυμνάσιο, μίλησε σε όλους τους μαθητές και ιδιαίτερα στους πληγέντες από την καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά.
Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος, είπε ότι πρέπει να ευχαριστούμε τον Θεό που η πυρκαγιά αυτή δεν είχε κανένα θύμα και να το λάβουμε ως ένα μάθημα με ελπιδοφόρα μηνύματα.
Στη ζωή μας συμβαίνουν πολλά απρόοπτα και αναπάντεχα. Πρέπει να έχουν μέσα μας την ψυχική δύναμη και να μην τα παρατούν ποτέ, αλλά να συνεχίσουν την πορεία, με περισσότερο ενθουσιασμό και ελπίδα...
 
Viewing all 15852 articles
Browse latest View live




Latest Images