Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15836 articles
Browse latest View live

Η Μετάσταση του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Ι.Μητρόπολη Κατάνγκας

0
0
Romfea.gr

funkurume-5
 
Στον εορτάζοντα Ναό του Αγίου Ιωάννη Του Θεολόγου FUNKURUME ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κατάνγκας κ. Μελέτιος μετά του π. Ελευθερίου και π. Παντελεήμονος και τού Διακόνου Ιωάννου και μετά τήν Θεία λειτουργία έγινε και η λιτάνευση της Ι. Εικόνος του Αγίου πέριξ τού Ναού παρουσία πολλών πιστών.
Ο ναός είναι ο πρώτος πού έκτισε ο μακαριστός π. Κοσμάς Γρηγοριάτης τό 1980, και μετά ακολούθησε τράπεζα αγάπης υπό τών ενοριτών, οι οποίοι διακρίνονται δία τήν φιλοξενία των αλλά και των ενοριακών δραστηριοτήτων.
 

PK4A Videos’s Collections on Vimeo

0
0
Hi all, we also have a Vimeo Channel to help you keep up to date when we post videos of Fr Themi and his mission.
Again, there are over 100 Video clips dating back as far as 2005.
 
 
Vimeo is the home for high-quality videos and the people who love them.
vimeo.com

ΤΟΥ ΘΕΟΥ Η ΚΑΡΔΙΑ ΧΤΥΠΑ ΣΤΟ ΛΟΥΓΚΟΥΖΙ

Οι εθελοντές της Ιεραποστολικής προσπάθειας της Ι. Μ. Παναγίας Χρυσοπηγής στην Ουγκάντα στην "Ενορία εν Δράσει"

0
0
‘‘Αφρική καλημέρα - Παρουσίαση της 4ης αποστολής στην Ουγκάντα’’

Οι εθελοντές της 4ης αποστολής, της Ιεραποστολικής προσπάθειας της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής  στην Ουγκάντα, θα καταθέσουν την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου  στις 7.30μ.μ. και στο πλαίσιο του προγράμματος "Ενορία εν Δράσει "στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, τις προσωπικές τους εμπειρίες και μαρτυρίες ενώ θα παρουσιαστεί πλούσιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό.
Στο τέλος της εκδηλώσεως θα πραγματοποιηθεί φιλανθρωπικό Αφρικάνικο παζάρι, με σκοπό την ενίσχυση της Ιεραποστολής ενώ θα διατεθούν  και κουμπαράδες της Ιεραποστολής για όσους θα ήθελαν να βοηθήσουν και με αυτόν τον τρόπο.
Οι κουμπαράδες θα μαζευτούν τον Ιούνιο του 2016, όταν πρώτα ο Θεός η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής θα πραγματοποιήσει την 5η αποστολή στην Ουγκάντα.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

0
0


Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, μεταξύ της 25ης έως και της 30ης Σεπτεμβρίου 2015 , συνοδευόμενος υπό του Αιδ. Πρωτοπρ. Αθηνοδώρου Παπαευρυπιάδη, Εξάρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εν Κύπρω, μετέβη στο Ερεβάν της Αρμενίας προσκεκλημένος του Μακ. Υπάτου Καθολικού Πατριάρχου πάντων των Αρμενίων κ.κ. Καρεκίν τοῦ Β΄, προκειμένου να παραστεί σε εκδηλώσεις της 100ετηρίδος από την Γενοκτονία των Αρμενίων.
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με εκπροσώπους άλλων Χριστιανικών Ομολογιών και Οργανισμών από όλο τον κόσμο και να εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Προσευχή, Ευχαριστιακή Σύναξη και Κοινωνική Ζωή» ενώπιον όλων, στο Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής «Gevorkian» του Καθεδρικού Ναού Etchmiadzin.
 

Ζωή και θάνατος στο "σημείο μηδέν"του Έμπολα. Ένας ορθόδοξος ιερέας...

0
0

SALVATION - FAITH GRACE WORKS

Ιεραποστολικός Σύνδεσμος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: "Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού μας"

0
0
Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού μας!!!
Μπορείτε πλέον να το ξεφυλλίσετε, να ενημερωθείτε για το έργο της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής και φυσικά να το διαδώσετε.
 

THE PATRIARCH OF ALEXANDRIA IN ARMENIA

0
0



His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, accompanied by the Reverend Protopresbyter Athinodoros Papaevripiades, Exarch of the Patriarchate of Alexandria in Cyprus, went to Erevan in Armenia from 25th to the 30th September 2015, by invitation of His Beatitude the High Catholikos Patriarch of all Armenians, Karekin II, to attend the events marking the 100th anniversary of the Genocide of the Armenians.
In the framework of these events the Alexandrian Primate had the opportunity of meeting with representatives of other Christian faiths and Organizations from all over the world and to give an address entitled “Prayer, Eucharistic Gathering and Social Life” in front of all present, in the Amphitheatre of the “Gevorkian” Theological Academy, of the Etchmiadzin Cathedral.
 

"Inasmuch as ye have done it unto one of the least of these my brethren, ye have done it unto me..."

Ποιμαντικές δράσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κογκό (Πεμπτουσία)

0
0
[Προηγούμενη δημοσίευση: http://bitly.com/1LxbG6g]
Ωμιλήσαμε εν ολίγοις ανωτέρω για τις πραγματοποιούμενες μηνιαίες ιερατικές συνάξεις και την αντιαιρετική διδασκαλία που γίνεται σ’ αυτές. Ομολογούμε με ικανοποίησι ότι οι ιερείς ανταποκρίνονται θαυμάσια. Όσα διδάσκονται, τα καταγράφουν σε σημειώσεις ή τα απομνημονεύουν και κατόπιν τα μεταφέρουν στο ποίμνιό τους.
Θα αναφέρουμε ένα περιστατικό, από το οποίο μπορούμε να λάβωμε μία μικρή γεύσι του τρόπου λειτουργίας των αιρετικών κοινοτήτων στο Κολουέζι αλλά και του τρόπου αντιμετωπίσεώς τους από τους ευλογημένους αφρικανούς ιερείς της Εκκλησίας μας.
 
poimdrkon2
 
Ήταν ημέρα Παρασκευή της εβδομάδος, που συνήθως προσφέρομε φαγητό στις δημοτικές φυλακές του Κολουέζι. Το γεύμα εκείνης της ημέρας ήταν φασολάδα, την οποία συνηθίζουν και προτιμούν, μία μεγάλη μπάλα μπουκάρι και ένα αβοκάντο για κάθε φυλακισμένο.
Την εργασία του μαγειρέματος, της προσφοράς του φαγητού και κάθε συναφούς τα αναλαμβάνει μία επιτροπή από πέντε κυρίες -αφρικανίδες- με επικεφαλής την μητέρα Θεανώ από την Έδεσσα, μία ηρωική και διακριτική παρουσία στην Ιεραποστολή του Κολουέζι από 24ετίας. Από την προηγουμένη ημέρα πληροφορούμαστε τον ακριβή αριθμό των φυλακισμένων (150 κατά μέσον όρον) και ανήμερα κατά τις 12 το μεσημέρι ξεκινούν από το κέντρο της ιεραποστολής ένα ή δύο αυτοκίνητα. Σ’ αυτά επιβαίνουν ένας αφρικανός ιερέας της Επισκοπής, η μητέρα Θεανώ, οι κυρίες της επιτροπής και 10 παιδιά από το Οικοτροφείο μας, που ψάλλουν μετά την διανομή του φαγητού στους κρατουμένους και βοηθούν σε ό,τι χρειασθή. Ο ιερέας διαβάζει στους κρατουμένους μία ευαγγελική περικοπή, την οποία κατόπιν αναλύει θίγοντας και άλλα επίκαιρα θέματα και λέγοντάς τους λόγια ενισχυτικά για την ψυχολογική τους κατάστασι. Το φαγητό τοποθετείται σε δύο μεγάλα καζάνια και τα φρούτα σε τσουβάλια. Σε αρκετά μεγάλα δοχεία μεταφέρεται νερό, γιατί οι φυλακισμένοι στερούνται και από αυτό.
Ο ιερεύς που συνήθως συνοδεύει είναι ο π. Λάζαρος, ένας αγαθός Λευίτης μεγάλης ηλικίας, ο οποίος έχει λάβει μόνο την βασική εγκύκλιο μόρφωσι, αλλά έχει πολλά πνευματικά χαρίσματα, την απλότητα, την αοργησία, την ταπείνωσι και την αγάπη. Του έχουμε δώσει την προσωνυμία «παπα-Πλανάς» κυρίως για την απλότητά του. Η “ειδικότης” του είναι, όπου πηγαίνει, να φέρνη την ειρήνη, να συμφιλιώνη χωρισμένα ζευγάρια και να επανασυνδέη πνευματικές σχέσεις μεταξύ των πιστών μας, που έχουν διαταραχθή. Ακόμη να ζυμώνη όλα τα πρόσφορα της εβδομάδος, να πηγαίνη δύο ώρες με το ποδήλατό του στην ενορία του για να λειτουργήση, να εξομολογή και κυρίως να αφιερώνη πολύ χρόνο και ό,τι αποθέματα αγάπης έχει στους φυλακισμένους, τους οποίους φροντίζει να αποκατασταθούν, όταν αποφυλακιστούν. Όλα δε αυτά γίνονται με πολλή αγάπη, χωρίς ποτέ να δείξη ότι κουράσθηκε. Κάθε παρουσιαζόμενο πρόβλημα της “ειδικότητός” του είναι ένα νέο ερέθισμα γι’ αυτόν, να το αναλάβη και να το φέρη εις αίσιον πέρας. Το ευχάριστο τέλος μιας υποθέσεως συμπληρώνεται μ’ ένα ελαφρό χαρακτηριστικό μειδίαμα στο πρόσωπό του, που δείχνει την χαρά και την ικανοποίησί του από την έκβασι της υποθέσεως. Πάντοτε δε στο τέλος συμπληρώνει επαναλαμβάνοντας την φράσι: «Ουτουκούφου κουά Μούγκου» (Δόξα σοι ο Θεός).
[Συνεχίζεται]
http://www.pemptousia.gr/2015/09/ierapostoli-sto-kogko3/

"Με μια ομάδα νέων Ορθοδόξων της Μπούνια, επισκεφθήκαμε κάποια σχολεία, μεταξύ των οποίων και το σχολείο των κωφάλαλων"

0
0










Kαλό μήνα σε όλους! Με τη βοήθεια του Θεού, παρά τις δυσκολίες της στιγμής και τις μεταλλαγές του καιρού, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της έναρξης του σχολικού έτους, με μια ομάδα νέων Ορθοδόξων της Μπούνια, επισκεφθήκαμε κάποια σχολεία, μεταξύ των οποίων και το σχολείο των κωφάλαλων της Μπούνια.
Bon début du mois à tous! Avec l'aide de Dieu, malgré les difficultés du moment et le changement de temps, durant cette période du début de l'année scolaire, avec un groupe de jeunes orthodoxes de Bunia, nous avons visité certaines écoles, notamment l'école pour sourds-muets à Bunia.

Αυτοί οι κωφάλαλοι μαθητές, μπορεί να μην μιλάνε με λόγια ανθρώπινα, αλλά τίποτε δεν τους εμποδίζουν να μιλάνε με το Θεό και δημιουργό τους αμέσως για μας. Είναι αγνές καρδιές, διότι δεν λένε όσα λένε οι άλλοι και δεν ακούνε όσα ακούνε οι άλλοι.
Ces élèves sourds et muets ne peuvent pas parler avec des paroles humaines, mais il n'y a rien qui peut les empêcher de parler avec Dieu, leur créateur, immédiatement pour nous. Ils ont des cœurs purs, parce qu'ils ne disent pas ce que disent les autres et ils n’entendent pas ce qu’entendent les autres.

Στο σχολείο των κωφάλαλων της Μπούνια μιλήσαμε για την Ορθοδοξία, ενώ κάποια πιστή, η κυρία Ειρήνη, πρόσφατα βαπτισμένη ορθόδοξη, καθηγήτρια στη σχολή αυτή των κωφαλάλων, μετέφραζε άριστα στη νοηματική γλώσσα
Dans l’école pour les sourds-muets à Bunia, devant ces élèves vivants avec handicap physique, nous avons parlé de l’Orthodoxie, tandis qu’une fidèle, Mme Irène, récemment baptisée orthodoxe, enseignante dans cette école des sourds-muets, nous traduisait parfaitement dans la langue des signes, la langue noématique.

Περισσότερα...
Timotheos Ntumba
https://www.facebook.com/timotheos.ntumba

 

OCMC News - Show Solidarity with Orthodox Mission Priests around the World this October!

0
0


 

by Alex Goodwin (Posted 9/30/2015)

OCMC News - Show Solidarity with Orthodox Mission Priests around the World this October!
No one is able to spread the Gospel more efficiently and effectively than indigenous Orthodox priests. These men need your prayers and support as the plant new communities and dedicate their lives to ministry. OCMC's SAMP program provides financial support to 376 of these priests in 16 countries. Stand with these faithful clergy by making a gift to this program.
 
Imagine a remote, far-off place. The people of this place live a life relatively free from the influence of the outside world- at least, as much as anyplace can be these days. Have you ever wondered how Christianity not only comes, but grows, in places like this? Often, communities in these remote places are visited by a bishop or a priest from a nearby town, or a missionary, or maybe a resident of one of these communities visits a place where the Church has a presence. In any case, the seeds of the Faith get planted. Maybe not in every heart, but in the hearts of a few, or even one. These seeds spawn questions that are explored with catechists that they invite to return or in literature that they are given. Though a few may come to Orthodoxy in this way, the real explosion of the Faith often comes later!

In places like East Africa, newly-illumined young men who show the greatest potential, the deepest commitment, and the strongest calling to serve are invited to attend seminary. It is upon the completion of their studies and their ordination that the Faith can really begin to flower in places it may have never been.

The newly-ordained Orthodox priests often return to the village from where they came. They are tasked with preaching the Gospel and establishing the Church. They do so in a way that no outsider ever could. They are intimately familiar with the language, culture, and needs of their own people. Often, these priests end up serving two, three, or more communities that they themselves have helped to establish. These parishes become shining lights in and of themselves, welcoming exponentially more people into the Body of Christ.

This is hard work, and it is unending. Thankfully, Orthodox Christians from North America have been helping these missionary clergy throughout their journey. They are contributors to the OCMC's Support a Mission Priest (SAMP) Program. Through their prayers and financial contribution, they are empowering 376 priests in 16 countries to share the Faith and to love others in the name of Christ!

Without this help, they would not be able to accomplish so much. The support they receive helps them to support their families, afford transport to the churches they pastor, and establish ministries that care for the physical and spiritual needs of the people they serve.

October is Support a Mission Priest month! Please pray for mission priests and make a donation to the OCMC's SAMP program. Throughout the month we will be profiling some of these amazing clergy on Facebook. There you will also be able to download an image that we are asking all Orthodox Christians to use as their profile picture through the month of October in order to raise awareness of mission priests and the work that they do.

Thank you for praying for these men, for supporting their work, and for helping them to share Christ with the world!

http://www.ocmc.org/resources/view_article.aspx?ArticleId=2185

His Grace Innocentios visited newly Orthodox community from Rwamagana District in Eastern Province of Rwanda

0
0


BISHOP's PASTORAL VISIT
Yesterday the 30th September 2015, His Grace Innocentios visited newly Orthodox community from Rwamagana District in Eastern Province of Rwanda. The main purpose of the visit was to present to him a good number of catechumens who are ready to be baptized in coming November of 2015. Even though this community does not have a Priest yet, but already it has a number of 80 catechumens, a plot in Rwanagana town centre and a small house using during... catechism.
Please, pray for this new community to well grow up.

From the Bishop's Desk Office in Kigali

https://www.facebook.com/profile.php?id=100006650526397

Monastery of Agios Nectarios (South Αfrica) Meletios Protopsaltis


ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ

0
0
ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ -ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ-ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ
Του Ζιμπάμπουε  Σεραφείμ Κυκκώτη 
                           
Η  Ευαγγελική Περικοπή αυτής της Κυριακής μας καλεί να είμαστε «σπλαχνικοί – οικτίρμονες merciful- προς τους άλλους ανθρώπους, όπως Σπλαχνικός-Οικτίρμων- Merciful είναι κι ο Θεός Πατέρας μας προς εμάς». Η λέξη «σπλαχνικός» προέρχεται από τη λέξη «Σπλάχνο» κι αναφέρεται σε ένα μέρος του σώματος μας, της όλης μας ύπαρξης. Γι’ αυτό ακούομε την μητέρα να λέει για το παιδί της ότι είναι σπλάχνο της, δηλαδή κάτι που προήλθε από το σώμα της, από την ύπαρξη της και ζεί για το σπλάχνο της, για το παιδί της, είναι έτοιμη η μητέρα να θυσιασθεί για το παιδί της, αγωνιά για το παιδί της, πονάει για το παιδί της, χαίρεται για την πρόοδο του, δίνει νόημα στη ζωή της με τη πρόοδο του παιδιού της. Η μητέρα είναι αναντικατάστατη, γι’ αυτό το παιδί που χάνει πρόωρα τη μητέρα του το λέμε ορφανό.
Η μητέρα, με τον ίδιο τρόπο βλέπει και το εγγονάκι της ως το σπλάχνο του παιδιού της. Επομένως η έννοια της σπλαχνικής αγάπης είναι να ζεις για τον άλλον. Αυτή την αγάπη έχει ο Ουράνιος Πατέρας μας, ο Θεός μας, ο Δημιουργός μας. Αυτήν την σπλαχνική αγάπη μας καλεί ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να δείχνουμε και να εκφράζουμε προς όλους τους ανθρώπους. Κι όχι μόνο προς τους ανθρώπους, αλλά προς όλη τη Δημιουργία του Θεού, η οποία μας δόθηκε ως δώρον Θεού. Όταν αγαπούμε και προσέχουμε το Περιβάλλον μας, τότε και τον Πλανήτη μας προστατεύουμε και προληπτικά εκμηδενίζουμε το φαινόμενο των προβλημάτων που δημιουργούνται με τη Κλιματική αλλαγή και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Η κοινωνία μας με τον Θεό μέσω της προσευχής και της τήρησης των Θείων Του εντολών, μας οδηγεί στη συμφιλίωση μας με τον ευατό μας, με τους συνανθρώπους μας και με τη φύση, την όλη Δημιουργία του Θεού. Όσοι δεν σέβονται το Περιβάλλον και   κακοποιούν την Δημιουργία ασεβούν κατά του Θεού, κι όσοι σκοτώνουν ζώα έχουν το δαιμονικό στοιχείο του μίσους και της κακίας που φύτρωσε μέσα στην καρδιά του Κάϊν που σκότωσε τον αγαθόν και ενάρετον αδελφόν του τον Άβελ. Η κακοποίηση της Δημιουργίας του Θεού οδηγεί τον αμαρτωλόν άνθρωπον ακόμη και στον φόνον.
Ο Θεός ως ο κοινός Ουράνιος Πατέρας μας, μάς βλέπει όλους ως παιδιά του, ως σπλάχνα του και μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι είμαστε σπλάχνα του ενός σώματος της Ανθρωπότητα. Η αδιάκριτη αγάπη του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπό του δημιουργεί την πραγματική ειρήνη μέσα στον κόσμο. Γι’ αυτό στην αρχή της Θείας Λειουργίας προσευχώμαστε «υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου»
Με πολύ απλά λόγια ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ως Θεάνθρωπος και Σωτήρας μας, μας παροτρύνει με πολύ αγάπη «να συμπεριφερόμαστε προς τους συνανθρώπους μας όπως θα θέλαμε οι άλλοι άνθρωποι να μας συμπεριφέρονται».
Όταν έχουμε προβλήματα, νομίζουμε ότι απουσιάζει από τη ζωή μας ο Θεός. Στην πραγματικότητα, απλώς έχουμε εμείς απομακρυνθεί από κοντά του. Όταν η αγάπη μας δεν απλώνεται προς όλους τους συνανθρώπους μας, και μάλιστα σ’ αυτούς που υποφέρουν, είναι ως να απομακρυνόμαστε από τον Φιλεύπλαχνο Θεό μας. Μόνο όταν πλησιάζουμε με την αγάπη μας και την καλή μας διάθεση να βοηθούμε τους συναθρώπους μας, πλησιάζουμε και τον Θεό. Χωρίς το Θεό, είναι ως να πορευόμαστε συνέχεια σε μια έρημο χωρίς νερό και χωρίς πολλές ελπίδες ζωής. Χωρίς αδιάκριτη αγάπη προς όλους τους ανθρώπους, το μέλλον μας είναι ζοφερόν ή μάλλον να το πούμε ξεκάθαρα, ο άνθρωπος που δεν αγαπά όλους τους συνανθρώπους τους, απομακρύνεται από την πηγή της ζωής, δηλαδή το Θεό και δεν έχει κανένα μέλλον, πορεύεται προς την αφάνεια, προς τον θάνατο. Ο Παράδεισος παραμένει ένα ανεκπλήρωτο όνειρο. Ο Παράδεισος γίνεται ζωντανή ελπίδα και πραγματικότητα μέσα από την αγάπη μας προς όλους τους συνανθρώπους μας, λευκούς, μαύρους, φτωχούς, πλούσιους, μικρούς, μεγάλους.
Γι’ αυτό κι Απόστολος Παύλος απευθυνόμενος στην επιστολή του προς τους κάτοικους της Κορίνθου τονίζει με κάθε σαφήνεια ότι «πρέπει να ξέρουμε ότι όποιος σπέρνει με φειδώ, δηλαδή με τσιγκουνιά, θα έχει λίγη σοδειά, κι όποιος σπέρνει απλόχερα η σοδειά του θα είναι άφθονη». Φυσικά ο Απόστολος Παύλος αναφέρεται στην αρετή της ελεημοσύνης αυτών που έχουν κάτι παραπάνω να είναι γενναιόδωροι να βοηθούν αυτούς που δεν έχουν τίποτα. Η έννοια της αδιάκριτης αγάπης μας προς τους συνανθρώπους μας είναι η καλή μας διάθεση με έμπρακτο τρόπο να βοηθούμε αυτούς που έχουν την ανάγκη μας. Μάλιστα ο Απόστολος Παύλος μας λέει πάλι στην ίδια επιστολή με σαφήνεια «να εισφέρει ο καθένας ότι του λέει η καρδιά του χωρίς να στενοχωριέται ή να εξαναγκάζεται, γιατί ο Θεός αγαπά αυτόν που δίνει με ευχαρίστηση».
Η έννοια της προσφοράς και της εισφοράς δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομική στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη, αλλά και στην ηθική διάσταση της κοινωνικής διάστασης της ευθύνης του κάθε χριστιανού. Είναι η ευθύνη μας να στηρίξουμε τους ασθενείς μας, να τους επισκεφθούμε στο κρεββάτι του πόνου, να τους διακονήσουμε, να προσευχηθούμε γι’ αυτούς, να μοιραστούμε λίγο από το χρόνο μας μαζί τους, να γίνουμε ειρηνοποιοί μέσα στο σπίτι μας με την υπομονή μας, την κατανόηση μας, την υποχωρητικότητα μας, με το χαμόγελο της καλωσύνης και της προσευχής προς στις  μορφές των δήθεν αγαπημένων μας προσώπων που τους παρασέρνει ο διάβολος κι ο πειρασμός και μας πληγώνουν και  μας αδικούν και  μας πικραίνουν με αγνωμοσύνη, αχαριστία και κακία.
Τελικά η προσπάθεια μας να ζούμε σύμφωνα με τις Θείες Εντολές του Ιησού Χριστού είναι να γίνουμε φιλεύπλαχνοι προς τους συνανθρώπους μας, όπως Φιλεύπλαχνος είναι ο Ουράνιος Πατέρας μας Θεός προς όλους μας. Η χριστιανική μας ταυτότητα εκδηλώνεται μεταξύ άλλων, με το σεβασμό μας και την καλή μας διάθεση, να στηρίξουμε στο βαθμό που μπορούμε το φιλανθρωπικό, το ποιμαντικό, το Ιεραποστολικό και το διδακτικό έργον της Εκκλησίας μας, της Μητροπόλεως μας, του Πατριαρχείου μας.
Ο Απόστολος Παύλος στην ίδια επιστολή τονίζει ότι «Ο Θεός θα σας κάνει πλούσιους σε όλα, για να μπορείτε να δίνετε γενναιόδωρα. Αυτοί που θα πάρουν από μας τη δική σας εισφορά θα ευχαριστούν το Θεό».
 

Patriarchal Divine Liturgy on 9th October, 2015 at the Hellenic School’s Chapel, Harare

0
0

All members of the Harare & Districts Hellenic Communit Are cordially invited to the Patriarchal Divine Liturgy Commencing at 9am At The Hellenic School's Chapel of Panagia Chrysomyrousa On Friday, 9th October 2015, In order to celebrate the anniversary of the election to the Throne of St Mark of his Beatitude The Pope & Patriarch of Alexandria and all Africa Mr. Theodoros II
 To be followed by the blessing and unveiling of the commemorative plaque by his Beatitude The Pope & Patriarch of Alexandria and all Africa Mr. Theodoros II At the entrance of the Hellenic Academy  And then to lunch at the Hellenic Cultural Centre (Club) at 1pm. ~A plate of sweets would be greatly appreciated~.

https://www.facebook.com/hellenesofzimbabwe?fref=nf

Another Bible Study with Fr Themi

Χειροτονία κληρικού στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην Λεμεσό απο τον Μητροπολίτη Γουινέας Γεώργιο.

Βαπτίσεις στο Καμπότζι και στη Μτουμπανιάμα του Μαλάουϊ

0
0

Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"

[ εικόνα άρθρου ]
Με την ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιωακείμ, στα τέλη Μαΐου αποφασίσαμε να εξορμήσουμε στην επαρχία Καμπότζι και πιο συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου θα τελούσαμε τις ομαδικές βαπτίσεις και τους γάμους αρκετών ιθαγενών της γύρω περιοχής.
Εδώ και έναν χρόνο, ο φιλότιμος Ιερέας της Ενορίας π. Σωφρόνιος κάνει σοβαρές προσπάθειες, να συγκεντρώσει, να διδάξει, να κατηχήσει το ποίμνιό του και να το οδηγήσει στο σωτήριο Άγιο Βάπτισμα. Όλος ο πνευματικός κόπος και οι προσευχές αυτής της χρονιάς ευλογούνται με το μυστήριο αυτό, το οποίο τελείται μία φορά τον χρόνο.
Στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου, με τη βοήθεια του Θεού, καταφέραμε να σιτίζουμε καθημερινά εβδομήντα περίπου παιδιά και όλες οι οικογένειές τους προσήλθαν για να βαπτισθούν την ορισμένη ημέρα.
Κάθε Κυριακή ο Ιερός Ναός ζωντανεύει, καθώς με τη Χάρη του Θεού και την αγάπη και την απλότητα του Ιερέα, γεμίζει από πιστούς. Σωστό πανηγύρι. Χαίρεται η ψυχή σου να ακούς τους ιθαγενείς να ψέλνουν όλοι μαζί το «Κύριε ελέησον» και να γεμίζει ο αέρας με τις αρμονικές φωνές τους «Αμπουΐε μουτιτσιτίρε τσιφούντο» και όταν απαγγέλλουν το Σύμβολο της Πίστεως η την Κυριακή Προσευχή. Μετά τη Θ. Λειτουργία γίνονται τα κατηχητικά μαθήματα και ακολουθούν αθλοπαιδιές. 
Οι βαπτίσεις έγιναν στο πανέμορφο Βαπτιστήριο, έξω από τον Ι. Ναό, με τάξη και ταπεινή μεγαλοπρέπεια. Στο μυστήριο συμμετείχαν οι ιθαγενείς Ιερείς, ο π. Νικόδημος, ο π. Σωφρόνιος, ο διάκονος Ιωακείμ και ο διάκονος Τιμόθεος. Οι πιστοί με εντυπωσιακή υπομονή και τάξη πλησίαζαν στο Βαπτιστήριο και οι Ιερείς τελούσαν την τριπλή κατάδυση και ανάδυση.
Πόσοι άγγελοι θα παρίσταντο αοράτως γύρω μας; Τι χαρά στους Ουρανούς που κάποιες ψυχές σήμερα βρήκαν το μονοπάτι που οδηγεί στη σωτηρία και εντάχθηκαν στο σώμα της Μίας, Αγίας, Ορθόδοξης Εκκλησίας μας;
Η ατμόσφαιρα χαρμόσυνη. Αυτή τη μοναδική στιγμή στη ζωή του καθενός, η Εκκλησία του ανοίγει την αγκαλιά της και τον υποδέχεται στους κόλπους της, με μοναδικό ζητούμενο τη μετάνοια και τον αληθινό πόθο της ψυχής του να σωθεί κοντά στον Δημιουργό της.
Τη χαρά των βαπτίσεων συμπλήρωσαν οι χαρές των γάμων, που ακολούθησαν. Αυτό είναι το τυπικό που ακολουθούμε εδώ, καθώς οι ενήλικες που έρχονται στην Εκκλησία μας έχουν οικογένεια και η ευλογία της σχέσης τους είναι απαραίτητη.
Τα μεγάλα αυτά πνευματικά γεγονότα συνοδεύτηκαν την επόμενη μέρα από τον αδόκητο θάνατο του νεοφώτιστου ιθαγενή Γεώργιου. Όλοι απορήσαμε για το σχέδιο του Θεού καιθυμηθήκαμε με πόση ανυπομονησία περίμενε τη μέρα της βαπτίσεώς του. Κάποιοι μάλιστα σχολίασαν ότι ο Θεός τον πήρε κοντά του με το λάδι της βάπτισης ακόμα στο δέρμα του. Ο Κύριος να τον αναπαύσει και να φωτίζει καθημερινά τους υπόλοιπους.   
Πρόσφατα, όμως, ξεκινήσαμε ακόμη μία ιεραποστολική δραστηριότητα. Αυτή τη φορά σε ένα όμορφο αφρικανικό χωριό, τη Μτουμπανιάμα. Εκεί, πριν λίγο καιρό άρχισε να χτίζεται μία μεγαλοπρεπής Εκκλησία προς τιμή των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Σε επίσκεψή μας στο χωριό μας περίμεναν πολλές εκπλήξεις και χαρές. Από τη μία, χαρήκαμε, όταν αντικρίσαμε τον ανεγειρόμενο Ιερό Ναό να βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ανοικοδόμησής του. Ο εργολάβος έχει τοποθετήσει και τα ξύλα της σκεπής και υπολείπεται μόνο η κάλυψη της στέγης για την ολοκλήρωση του έργου.
Συγκινηθήκαμε ιδιαίτερα που χάριτι Θεού βρήκαμε ολοκληρωμένο το βαπτιστήριο στο εσωτερικό του Ι. Ναού, παρότι το όλο οικοδόμημα είναι ημιτελές. Έτσι διευκολυνθήκαμε στην τέλεση των βαπτίσεων, που είχαμε προγραμματίσει.
Μεγαλύτερη όμως χαρά λάβαμε, όταν είδαμε τους Χριστιανούς μας να μας περιμένουν. Να μας υποδέχονται με ανακούφιση, καθώς πρόσμεναν πολύ καιρό την ώρα της βάπτισής τους εντός του νεόδμητου Ι. Ναού.
Έτσι, λοιπόν, πολύ πρωί, το Σάββατο 20 Ιουνίου, ξεκινήσαμε με τις Ευχές των Κατηχουμένων και συνεχίσαμε με όλα τα προβλεπόμενα για το Μυστήριο. Οι ιθαγενείς με καμάρι ενδύθηκαν τους λευκούς χιτώνες της βάπτισης και δεν άργησε να έρθει και η μοναδική στιγμή στη ζωή του κάθε Χριστιανού, κατά την οποία βυθίζεται μέσα στο καθαγιασμένο νερό της βάπτισης ο παλαιός άνθρωπος. Από εκεί αναδύεται ο νέος, ο καθαρός, ο καινός, ο ανακαινισμένος εν Χριστώ άνθρωπος. Αυτός που από δω και πέρα για προτεραιότητα και για σκοπό της ζωής του βάζει το έργο του αγιασμού του και της πνευματικής προκοπής του και όχι τη μονομερή απασχόληση με την υλική προκοπή.
Μαζί μας ήταν οι ιθαγενείς συνεργάτες της Ιεραποστολής μας, ο π. Νικόδημος, ο π. Ιεζεκιήλ, ο διάκονος Ιωάννης και ο διάκονος Ιωακείμ. Έτσι, με τον κατάλληλο συγχρονισμό, μέχρι το μεσημέρι καταφέραμε να βαπτίσουμε τους πρώτους Ορθοδόξους Χριστιανούς στην νεοϊδρυθείσα Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Με ζήλο και με λόγια σοφά ο π. Νικόδημος τους μίλησε, για περισσότερο από μία ώρα, στα τσιτσέουα, για τη Μητέρα Εκκλησία, για τα καθήκοντα που από εδώ και πέρα θα έχουν ως Χριστιανοί, και πολλά άλλα χρήσιμα. Αμέσως μετά συστήσαμε στους νεοφώτιστους ενορίτες τον π. Ιεζεκιήλ, ο οποίος θα είναι ο εφημέριός τους και θα τους επισκέπτεται μία φορά κάθε μήνα, για να τελούν τη Θεία Λειτουργία. Στο μέλλον ελπίζουμε ο Θεός να τους χαρίσει έναν μόνιμο ιερέα για να τους εξυπηρετεί καθημερινά.
Μας έκανε εντύπωση ότι σε αυτό το χωριό οι νεοφώτιστοι είχαν ιδιαίτερη ευσέβεια και ευλάβεια. Για παράδειγμα, όταν κινούνταν μέσα στον Ι. Ναό και στρέφονταν προς το Ιερό Βήμα, έσκυβαν με υπόκλιση, έκαναν ευλαβικά τον σταυρό τους και συνέχιζαν. Επίσης, μας εντυπωσίασε η αυτοθυσία και η ευαισθησία ενός ηλικιωμένου ζευγαριού. Από τη χαρά τους για την ομαδική βάπτιση, παρόλο που ζουν σε τέλεια ανέχεια λόγω της υπερβολικής τους φτώχειας, προσέφεραν από μόνοι τους στα 35 νεοφώτιστα άτομα το γεύμα, που ακολούθησε μετά το Μυστήριο. Και μπορεί να ήταν γεύμα φτωχό και ταπεινό, αλλά ήταν γεμάτο από θυσία και αγάπη.
Επίσης, κάτι ακόμη συγκινητικό, που μας εντυπωσίασε, είναι ότι κάποιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μας από άλλες Ενορίες, ξεκίνησαν από πολύ μακριά. Ήρθαν με τα πόδια η με ποδήλατα, μόνο και μόνο για να πάρουν την ευλογία και να παρευρεθούν σε αυτό το χαρμόσυνο γεγονός, που έγινε στο χωριό Μτουμπανιάμα.
Μαζί με αυτή την ομάδα των επισκεπτών ήταν και ένας νεαρός ιθαγενής, που ξεχώριζε από τους άλλους από τα σπασμένα μυωπικά γυαλιά που φορούσε. Πόση ανέχεια και φτώχεια, ώστε να υποβάλλεται σε τέτοια ταλαιπωρία και να ταξιδέψει από την διπλανή Ενορία με ραγισμένους φακούς. Και μάλιστα με ζήλο προσφέρθηκε και μας βοήθησε, ώστε να γραφτούν όλα τα ονόματα των νεοφωτίστων σε καρτέλες. Έτσι συνηθίζουμε να τα γράφουμε και να τους τα δίνουμε, για να θυμούνται και να μην ξεχάσουν το νέο χριστιανικό τους όνομα. Ποιός ξέρει άραγε τι μέλλον επιφυλάσσει ο Θεός γι’ αυτόν τον νέο, με τον τόσο μεγάλο ζήλο.
Δόξα Σοι ο Θεός! Η αρχή έγινε! Αυτοί οι Χριστιανοί είναι οι πρώτοι! Είναι η μαγιά, το φύραμα. Είναι αυτοί που θα ανοίξουν τον δρόμο, για να ακολουθήσουν και άλλοι. Γι’ αυτό η σημερινή ημέρα έχει πολύ μεγάλη αξία και ευγνωμονούμε τον Θεό, που μας αξίωσε να συμμετέχουμε σε αυτό το γεγονός.
Οι ιθαγενείς, όμως, αδελφοί μας στη Μτουμπανιάμα και όλοι εμείς φυσικά είμαστε ευγνώμονες στον δωρητή από την Ελλάδα που ανήγειρε αυτή την Εκκλησία. Να είναι σίγουρος  ότι, αν κρατήσει την καρδιά του ταπεινή, θα έχει πολύ μισθό από τον Θεό. Και κάθε φορά που γίνεται η Θεία Λειτουργία η μία Βάπτιση η άλλο Μυστήριο, η ευλογία θα αγγίζει και τη δική του ψυχή και των συγγενών του, ζώντων η κεκοιμημένων. Ειδικά στα χρόνια μας, που όλα γίνονται από το υστέρημα και η κάθε δωρεά διατίθεται με μεγάλη δυσκολία, χρειάζεται γενναία καρδιά και αυτοθυσία για να βοηθήσει κάποιος.
Από τις πιο όμορφες στιγμές μας την ημέρα εκείνη, ήταν όταν βλέπαμε τις αφρικανές μητέρες να φέρνουν αγκαλιά τα μικροσχηματισμένα 7-8 μηνών βρέφη τους, για να τα βαπτίσουμε. Αυτά τα μωράκια ήταν τόσο γλυκούλια και τόσο ευαίσθητα αλλά και τόσο ιδιαίτερα συνάμα. Σ’ εμάς τους λευκούς φαντάζουν σαν σοκολατένια με τα σγουρά μαλάκια τους και τα γεμάτα απορία βλέμματά τους, που θα μας μείνουν αξέχαστα! Σκεφτόμαστε ότι στην Ελλάδα είναι απόλυτα φυσικό να βαπτίζεται κάποιος σε μικρή ηλικία, αλλά εδώ στην Αφρική αυτό είναι πολύ σπάνιο. Ιδιαίτερα σε αυτή τη νεοσύστατη Ενορία ριγούμε, αναλογιζόμενοι πως τα ξεχώρισε η Θεία Χάρη. Τα αξίωσε από βρέφη να προικιστούν με τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος, να ενταχθούν στο Σώμα της Εκκλησίας του Χριστού μας και να γνωρίσουν την Ορθή Πίστη.
Στους νεοφώτιστους δίνουμε πάντα ως δώρο μία εικόνα του Χριστού και μία της Παναγίας, έναν Σταυρό και ένα Προσευχητάριο, μεταφρασμένο στα τσιτσέουα, και τους συμβουλεύουμε πόσο πολύ πρέπει να τα σέβονται και να τα χρησιμοποιούν. Κάναμε και γι’ αυτούς την ίδια χειρονομία με την ευχή να προκόψουν πνευματικά.
Έφτασε η ώρα να αποχωρήσουμε από το χωριό Μτουμπανιάμα. Ξεκινήσαμε το ταξίδι του γυρισμού νιώθοντας στις καρδιές μας χαρά και ευγνωμοσύνη. Οι σημερινοί νεοφώτιστοι έχουν μπει μέσα στην καρδιά μας. Παρόλο που οι γνώσεις τους για την Ορθοδοξία είναι ελάχιστες, έχουν αυτόν τον έμφυτο σεβασμό και την ευλάβεια. Αυτοί οι νεοφώτιστοι, μπορεί να έχουν πολλά ακόμη να μάθουν για την πίστη μας, αλλά συγχρόνως έχουν και πολλά να μας διδάξουν, όλους εμάς που έχουμε μιά πίστη, η οποία αριθμεί 2000 χρόνια τώρα. Συχνά νιώθουμε ότι προσφέρουμε ένα, αλλά εκείνοι μας δίνουν δέκα με το παράδειγμά τους.
Είθε ο Κύριος και Θεός μας να μας αξιώσει σύντομα να ξανάρθουμε κοντά τους και να χαρούμε με την πνευματική τους πρόοδο.
Ο Πανάγαθος Θεός ας μας ευλογεί όλους και ας μας χαρίζει την αυτοθυσία και την αγάπη για την Αγία Πίστη μας, μα και τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας στον «ακριτικό αυτό αγρό», που μας αξίωσε να υπηρετούμε εδώ στην Αφρική.                                                                                                      
                                                                 
 π. Ερμόλαος Ιατρού
 
Viewing all 15836 articles
Browse latest View live




Latest Images