Quantcast
Channel: ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Viewing all 15836 articles
Browse latest View live

Συνεχίζεται το πνευματικό συμπόσιο στην Ιερά Μητρόπολη Κένυας

0
0
Romfea.gr

presbiteres-5
 
Σήμερα τα ξημερώματα, γύρω στις 5 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος λειτούργησε για τις ορθόδοξες γυναίκες και πρεσβυτέρες, με τη συμμετοχή ιερέων από διάφορες περιοχές.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας και της μέρας ο Θεός ευλόγησε την περιοχή με καταρρακτώδεις βροχές.  
Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας χειροτόνησε σε διάκονο τον απόφοιτο της Πατριαρχικής Σχολής Ντάγκλας, ονομάσας αυτόν Φιλόθεο.
Στο τέλος της θείας λειτουργίας, απευθυνόμενος προς τον νεοχειροτονηθέντα διάκονο, τον συμβούλευσε να αναλάβει τη νέα του αποστολή με φόβο Θεού, αυτοθυσία, ταπείνωση και αγάπη.
Ο νεοχειροτονηθείς, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Πατριαρχική Σχολή, υπηρέτησε ως υποδιάκονος και έδειξε άριστη συμπεριφορά και αγάπη προς την εκκλησία.
Γι’ αυτό ο Σεβασμιώτατος τον προέτρεψε να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο και με περισσότερη αφοσίωση και αγάπη να υπηρετεί τους συνανθρώπους του στα λειτουργικά και πνευματικά του καθήκοντα.
Δεν παρέλειψε να του υπενθυμίσει ότι η οδός του κληρικού είναι δύσκολη και θα είναι, από τώρα και στο εξής, ένας σταυρός.
Σταυρός, όμως, που θα έχει σαν αποτέλεσμα, στο τέλος, την ανάσταση, αν υπηρετήσει, χωρίς να αποβλέπει στην προσωπική του καλοπέραση, αλλά για τις ζωές και τη σωτηρία των συνανθρώπων του.
Μιλώντας προς τις γυναίκες και τις πρεσβυτέρες, ο Σεβασμιώτατος θεώρησε σκόπιμο, να αναφερθεί στον σημαντικό ρόλο των πρεσβυτερών στη ζωή των κληρικών.
Ανάφερε, χαρακτηριστικά, ότι οι πρεσβυτέρες είναι αυτές που στηρίζουν το έργο του ιερέα στην ενορία του και που συνήθως πρωτοπορούν στις διάφορες δραστηριότητες των ενοριών.  
Ο Σεβασμιώτατος, επιστρέφοντας την ίδια μέρα στη Ναϊρόμπη, κατά τη διάρκεια του δείπνου με τους ιεροσπουδαστές, ανακοίνωσε για τη μεγάλη επιτυχία που είχε το συμπόσιο πνευματικότητας με τις γυναίκες και τις πρεσβυτέρες, όπως και για τη χειροτονία του νέου ιεροδιακόνου.
 
 
presbiteres-7
 
presbiteres-1
 

"ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ..."

0
0
ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ κ. ΘΕΟΔΩΡΟΝ Β΄ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟΝ ΧΡΟΝΙΑ.
Yiannos Georgiades's photo.

Στις 24 Απριλίου, τα ιστορικά θυρανοίξια του ανακαινισμένου μοναστηριού Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, της «Ροτόντας» της Ανατολής

0
0
ag georgios panigiri 00

pyramisnews.gr

Με κάθε θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα πραγματοποιούνται την 24η Απριλίου, στην καρδιά του αραβικού κόσμου, τα Θυρανοίξια του ανακαινισμένου ελληνορθόδοξου ιστορικού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.
Η Ιερά Μονή, σε σχήμα ροτόντας, χρονολογείται από τον 12ο αι. μ.Χ. Πρόκειται για παλιό φρούριο του ρωμαϊκού στρατού, όπου, σύμφωνα με την επικρατούσα παράδοση, έζησε φυλακισμένος ο Άγιος Γεώργιος.
Βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Βαβυλώνος της Αιγύπτου, η οποία πήρε την ονομασία της μετά την εγκατάσταση των Βαβυλωνίων αιχμαλώτων που έφερε στην Αίγυπτο ο Φαραώ Ραμσής Α” (1390 π.Χ.). Στον χώρο αυτόν οι Βαβυλώνιοι ανήγειραν φρούριο, το λεγόμενο Κασρ ελ Ρουμ ή Κασρ ελ Σάμμα (Παλάτι των Λαμπάδων, είτε λόγω της λατρείας της φωτιάς είτε λόγω των φωτεινών σημείων προς συνεννόηση).
Μετά την οριστική επικράτηση του χριστιανισμού στην Αίγυπτο, όταν το έτος 383 μ.Χ. ο Μέγας Θεοδόσιος με διάταγμά του καταργεί τους ναούς του παγανισμού, το ρωμαϊκό φρούριο μετατρέπεται σε ναό από στρατιωτικούς προς τιμήν του στρατιώτη Αγίου Γεωργίου, ενώ η Βαβυλώνα είχε καταστεί Επισκοπή.
Μετά την αραβική κατάκτηση της Νειλοχώρας (7ος αι. μ.Χ.) μετονομάζεται σε Φουστάτ (στρατόπεδο, παραλλαγή της βυζαντινής λέξεως Φοσσάτο, εκ της λατινικής fossatum) και μετά την ίδρυση του Καΐρου λέγεται Μισρ αλ Αττίκατ ή Μισρ αλ Γκατίμαντ. Στο πέρασμα των αιώνων, λειτούργησε ως γυναικείο μοναστήρι, νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, σχολείο και κοιμητήριο.

ag geo anakai 05

Γνώρισε, ωστόσο, αλλεπάλληλες καταστροφές και ανακαινίσεις, με τελευταία αυτή του 1904, όταν υπέστη σοβαρότατες φθορές από πυρκαγιά και ανοικοδομήθηκε από τον Πατριάρχη Φώτιο (1900-1925), ενώ η κλίμακα και οι στοές ανοικοδομήθηκαν το 1948 από τον Πατριάρχη Χριστόφορο Β”.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι κυκλοτερής οκτάστηλος, εφάμιλλος του Ναού του Αγίου Βιταλίου της Ραβέννα, και περιβάλλεται από αρχαίο τείχος σε απόσταση μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί.
Το 1998 το ελληνικό κράτος ανέλαβε την ανέγερση νέου τείχους για να διασωθούν τα αρχαία τμήματά του, με δύο εισόδους, την κεντρική προς το Ηγουμενείο και την είσοδο προς το ελληνικό κοιμητήριο, το παλαιότερο και μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Αιγύπτου, το οποίο μαρτυρεί και διασώζει ένδοξες μνήμες του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.
Στις κατακόμβες της Μονής (μουσείο) λειτουργεί ακόμη το παρεκκλήσι των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Ο ναός αποτελεί σπουδαίο προσκυνηματικό προορισμό όχι μόνο για τους ορθοδόξους και τους κόπτες, αλλά και για τους μουσουλμάνους που θεωρούν τη βυζαντινή εικόνα του Αγίου Γεωργίου θαυματουργή.
Η ανακαίνισή του, προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ, αποτελεί συλλογικό έργο αρχαιολόγων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων και συντηρητών. Περιλαμβάνει εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης του ρωμαϊκού πύργου, του νεώτερου ναού, καθώς και συντήρηση των αγιογραφιών του Κωνσταντίνου Παρθένη. Μάλιστα, ύστερα από τέσσερα χρόνια εντατικών αναστηλωτικών εργασιών από Έλληνες και Αιγύπτιους συντηρητές ήρθε στο φως η εντυπωσιακή αγιογράφηση του Παντοκράτορα στον τρούλο, έργο του Έλληνα ζωγράφου (1908). Στέκει σε ύψος 23 μέτρων, μαζί με τους 14 προφήτες και τα οκτώ μετάλλια.
Στην επίσημη τελετή παρουσίασης της αναστηλωμένης και συντηρημένης Μονής του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο αναμένεται να παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, προκαθήμενοι Ορθόδοξων Εκκλησιών, οι Πρόεδροι της Αιγύπτου και της Ελλάδος, Φατάχ αλ Σίσι και Προκόπης Παυλόπουλος, αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Ιμπραχίμ Μαχλάμπ και άλλοι επίσημοι.

Πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Περισσότερα...  http://pyramisnews.gr/stis-24-apriliou-ta-egkainia-tis-monis-agiou-georgiou-palaiou-kairou/

Πάσχα 2015 στο χωριό Λουγκουζί της Ουγκάντας (μέρος β)

0
0
Εκδόσεις ''Χρυσοπηγή''


Και με το σημερινό μας αφιέρωμα ολοκληρώνουμε το ταξίδι μας στη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα 2015 στο χωριό Λουγκουζί της Ουγκάντας .Με τη Χάρη του Θεού ολοκληρώσαμε σε συνέχειες ένα οδοιπορικό από την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδος ως την λαμπροφόρο Ανάσταση .Συνοδοιπόροι μας οι Ορθόδοξοι ααπό το χωριό Λουγκουζί με πρώτα και καλύτερα τα παιδιά. Οι φωτογραφίες μας είπαν πολλά. Δεν μας τα είπαν όλα. Τα υπόλοιπα θα μας τα διηγηθεί η ίδια πίστη και η ελπίδα που έχουμε και εμείς και εκείνοι. Ευχαριστούμε όλους εκείνους που δίνουν στα όνειρα αυτών των ανθρώπων ουσία και περιεχόμενο. Μακάρι η χαρά του Πάσχα να μένει παντοτινά στις καρδιές μας. Ο κ. Νώντας Σκοπετέας μας είχε προειδοποιήσει...Το δικό μας Πάσχα δεν τελείώνει ποτέ!!




















 
 

Συλλυπητήρια Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την σφαγή των Αιθιόπων

0
0
 Romfea

DSC 0311

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Συλλυπητήρια επιστολή προς τον Πατριάρχη της Αιθιοπικής Εκκλησίας κ. Αμπούνα Ματθία, απέστειλε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄.
Ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην επιστολή του, καταδικάζει την εκτέλεση των 30 Αιθιόπων Χριστιανών και εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια.
Επίσης ο κ. Θεόδωρος Β΄ υπογραμμίζει ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στέκεται στο πλευρό του Αιθιοπικού λαού, ενώ συμπληρώνει πως προσεύχεται για την ειρήνη.
 
Η Romfea.gr δημοσιεύει την επιστολή του Πατριάρχη: http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/213-sullipitiria-patriarxi-alejandreias-gia-tin-sfagi-ton-aithiopon

Η Εκκλησία αγκαλιάζει το Internet

0
0

pemptousia.gr

dmopc15homeGR_UP
 
 
1οΔιεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής
7, 8, 9 Μαϊου 2015, Divani Apollon Palace, Καβούρι
 
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες η ανθρωπότητα έχει γίνει μάρτυρας μιας πρωτόγνωρης έκρηξης στον τομέα της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας. Στο καινοφανές αυτό σκηνικό δεν υστέρησαν οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες και οι ανά την Οικουμένη ορθόδοξοι πιστοί, αξιοποιώντας κατά το δυνατόν τα μέσα αυτά για να διαδώσουν το θείο λόγο και τις αρχές της αυθεντικής χριστιανικής πνευματικότητας.
 
Το Ινστιτούτο Έρευνας Διάσωσης και Προβολής Πνευματικών και Πολιτιστικών Παραδόσεων «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», το οποίο δραστηριοποιείται επί μακρόν στο χώρο αυτόν μέσω του διαδικτυακού περιοδικού «ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ www.pemptousia.gr», αποφάσισε σε συνεργασία με τις ορθόδοξες διαδικτυακές πύλες «Orthodox Christian Network» (myocn.net, επίσημο όργανο της Συνέλευσης των Ορθοδόξων Επισκόπων Αμερικής, SCOBA) και «Bogoslov» (bogoslov.ru,του τμήματος Θεολογικής Μόρφωσης του Πατριαρχείου της Μόσχας), τη σύγκληση Διεθνούς Συνεδρίου, στο οποίο θα αποτιμηθεί το συντελεσθέν έργο των Ορθοδόξων στον τομέα της Ποιμαντικής των Ψηφιακών Μέσων, θα τεθούν οι προβληματισμοί για τη δυναμική της Ορθόδοξης Παρουσίας στο συγκεκριμένο χώρο και θα συζητηθούν οι προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη του ορθόδοξου λόγου στον κυβερνοχώρο. Απώτερος σκοπός της Συνεδρίου, εκτός της αλληλογνωριμίας των υπευθύνων των Ορθόδοξων Ψηφιακών Μέσων, είναι ο συντονισμός των προσπαθειών τους προς μία αποτελεσματικότερη και προς δόξαν Θεού εκφορά του λόγου του Ευαγγελίου στους χρήστες των μέσων αυτών, καθώς και η απαρχή μιας συγκροτημένης και από κοινού προσπάθειας για τη σπορά των αξιών της ορθοδόξου παραδόσεως προς πάντα άνθρωπον καλής θελήσεως.
 
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις  7, 8 και 9 Μαΐου 2015, στο ξενοδοχείο Divani Apollon στο ΚαβούριΑθηνών, και  οι εργασίες του τελούν υπό την υψηλή αιγίδα της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Πρόκειται δε να παραστούν ως ομιλητές 75ειδικοί επί του θέματος Ορθόδοξοι κληρικοί και λαϊκοί από 21χώρες, που εκπροσωπούν όλεςτις δικαιοδοσίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
 
Στην Επιστημονική Επιτροπήτου Συνεδρίου συμμετέχουν οι:
  • Πρωτοπρεσβύτερος  Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
  • Πρωτοπρεσβύτερος  Christopher Metropulos, Διευθυντής της Ορθόδοξης διαδικτυακής πύλης myocn.net,
  • Πρωτοπρεσβύτερος  Pavel Velikanov, Καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας και αρχισυντάκτης της Θεολογικής πύλης «bogoslov.ru»,
  • Πρωτοπρεσβύτερος  Jivko Panev, Αναπλ. Καθηγητής του Ορθοδόξου Θεολογικού Ινστιτούτου Αγίου Σεργίου Παρισίων και Διευθυντής της Γαλλόφωνης ορθόδοξης διαδικτυακής πύλης orthodoxie.com
  • Πρωτοπρεσβύτερος  Constantin Coman, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου www.dmopc15.com
 

LIVE από τον Άγιο Γεώργιο π. Καΐρου των ιστορικών Θυρανοιξίων, στις 9 το πρωί της Παρασκευής 24 Απριλίου, από το ΠΥΡΑΜΙΣ

0
0
epitafios 2015 17

pyramisnews.gr

Ζωντανά θα μεταδώσει το ΠΥΡΑΜΙΣ την Ακολουθία των Θυρανοιξίων του ανακαινισμένου μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, την Παρασκευή 24 Απριλίου.

Η μετάδοση θα ξεκινήσει στις 8 ώρα Αιγύπτου (9 ώρα Ελλάδας).


Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ακολουθία, πατώντας στο παρακάτω λινκ:
http://www.ustream.tv/channel/pyramisnews

Περισσότερες πληροφορίες...  http://pyramisnews.gr/live-i-akolouthia-apo-ton-agio-georgio-kairou-stis-24-apriliou/

Η Ροτόντα και το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάϊρο

0
0
Romfea.gr 
agios.georgios
Γράφει η Πολυξένη Χρονοπούλου | Romfea.gr

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο πιό πολυλατρεμ­ένος Άγιος των πρώτων Χριστιανικών χρόνω­ν, είναι ο Άγιος με τα πολλά θαύματα και­ τα μεγάλα μαρτύρια επί επτά χρόνια.
Ο Άγιος Γεώργιος, το μοναστηριακό συγκρ­ότημα και η Ροτόντα στο Παλαιό Κάϊρο περ­νά σε νέα εποχή αφού ανακαινίστηκε εκ βά­θρων και την Παρασκευή 24η Απριλίου εγκαινιάζεται με τις άοκνες προ­σπάθειες του­ Προκαθήμενου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, Πάπα και Πατριάρχου κκ Θεο­δώρου του ­Β και την χορηγία του ευσεβού­ς και ευγε­νούς εφοπλιστού κ Μαρτίνου Αθα­νασίου κα­ι της συζύγους του Μαρίνας.
Σύμφωνα με τον Άραβα­ χρονογράφο Ίμπν-Ν­τουκμάκ το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου­ ή το μοναστήρι των Γυν­αικών στο Ρωμαϊκ­ό φρούριο στο Ζουκακ Αλ Τούρνους που ­είναι περιοχή του Παλαιού­ Καΐρου εντός ­του Κάστρου της Αιγυπτιακής Βαβυλώνος ι­δρύθηκε κατά την παράδοση π­ριν το 530 μ­.Χ.
Ο ιερός ναός είναι κυκλοτερούς μορφής κατά το πρότυπο των Βαπτιστιρίων της Ραβ­έννας και είναι κτισμένος στον τέταρτο ό­ρ­οφο επάνω σε πύργο Ρωμαϊκού φρουρίου, ­το­ οποίο πολλές φορές χρησίμευε σαν κατ­αφύγιο των Χριστιανών για να γιορτάσουν ­και να εκφράσουν την πίστη τους.
Το μονα­στή­ρι ήταν γυναικείο στην αρχή, δέχθηκε­ κατ­ά τους σκοτεινούς χρόνους των Αραβι­κών κ­ατακτήσεων επιθέσεις και κακώσεις ­και πέρασε και περίοδο ανανήψεως απο τον­ Πατρι­άρχη "Ιωακείμ τον Πάνυ" 1487 - 15­67.
Το 1904 γίνεται παρανάλωμα πυρκαγιάς κα­­ι ξαναχτίζεται σε νέες βάσεις. Το μονασ­τ­ήρι έχει αναφορά στον εκάστοτε Πατριάρ­χη­ Αλεξανδρείας διοικητικά και σήμερα ε­ίνα­ι ανδρικό ανακαινισμένο και ζωντανό ­και ­αποτελεί μεγάλο λατρευτικό προσκύνη­μα όχ­ι μόνο Ορθοδόξων Ελλήνων αλλά και ­Κοπτών­ Χριστιανών και αλλοθρήσκων.
Βρίσ­κεται υ­πο την Εποπτεία της Αιγυπτιακής ­εφορείας­ Αρχαιοτήτων Βυζαντινών μνημείω­ν και είν­αι αναγνωρισμένο απο την Ουνέσκο.
 

Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής: "... συνεχίζουμε τη δράση μας στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Ουγκάντας με τη δημιουργία Ιερατικών ειδών τόσο για τις Εκκλησίες αυτής της Αφρικανικής χώρας ,όσο και στους ιερείς..."

0
0
Εκδόσεις ''Χρυσοπηγή''

Ζητούμε εκκλησιαστικά και Ιερατικά είδη...
Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού συνεχίζουμε τη δράση μας στην Ορθόδοξη ιεραποστολή της Ουγκάντας με τη δημιουργία Ιερατικών ειδών τόσο για τις Εκκλησίες αυτής της Αφρικανικής χώρας ,όσο και στους ιερείς και τις μεγάλες ανάγκες τους σε καλύμματα, ράσα, καλυμμαύχια, ιερατικές στολές και στολές για τα παιδιά του Ιερού.Παρακαλούμε λοιπόν και μείς με τη σειρά μας τους αδελφούς Χριστιανούς που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν στην υπόθεση της Ιεραποστολής  να μας διαθέσουν  με αγάπη όποιο από αυτά τα είδη θα μπορούσαν.
Ακόμη παρακαλούμε τις εταιρείες με εκκλησιαστικά και ιερατικά είδη ή εταιρείες με υφάσματα να μας διαθέσουν ότι μπορούν για τον σκοπό αυτό.Τέλος παρακαλούμε τους ευλαβείς ιερείς να μας διαθέσουν αν έχουν και μπορούν κάποιο δεύτερο αντερί ή ράσο ή καλυμαύχι ή ιερατική στολή.Για την προσφορά τους αυτή θα τους ήμασταν ευγνώμονες.
Σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας.
Καλό και ευλογημένο Πεντηκοστάριο
π.Εφραίμ Παναούσης .Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής  Πολυδένδρι Αττικής .
Τηλέφωνο επικοινωνίας2295022228και fax 2295022560
Αποστολή μέσω ταχυδρομείου :  Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής τ.θ 49    19014 Καπανδρίτι Αττικής
Σταθμοί παραλαβής :
1) Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδένδρι Αττικής
2) Σύνδεσμος Αγάπης "ο Ιερός Χρυσόστομος "Πυργοτέλους 3α Παγκράτι τηλ.2107018021
3) Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων -Πειραιάς
 
 

"Στέλνουμε την αγάπη μας στα παιδιά και τον λαό της Μαδαγασκάρης..."

0
0



Την Κυριακή 19 Απριλίου 2015, φορτώθηκε το εμπορευματοκιβώτιο (container), μήκους 12 μέτρων, το οποίο περιέχει την ανθρωπιστική βοήθεια που συγκέντρωσαν για το λαό και τα παιδιά της Μαδαγασκάρης τρεις ενορίες: Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου, Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών.Τον κεντρικό συντονισμό του όλου έργου διευθύνει ο π. Κωνσταντίνος Μαργώνης, Εφημέριος του Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στο έργο αυτό.
Το εμπορευματοκιβώτιο –είναι το 17ο που αποστέλλεται στην ιεραποστολή της Μαδαγασκάρης- περιέχει μεταξύ άλλων οικοδομικά υλικά, τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης, εκκλησιαστικά είδη, σχολικά είδη, παιχνίδια, είδη προσωπικής υγιεινής, πάνες ηλικιωμένων, ποδήλατα, παπούτσια –σαγιονάρες, ποτήρια και είδη οικιακής χρήσεως κ.ά. Η φόρτωση του container έγινε στη μεγάλη αποθήκη μπροστά από τον ιερό Ναό Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου και σε αυτήν βοήθησαν μεταξύ άλλων και νέοι της ενορίας μας Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού. Συμμετείχαν από τον Ιερό Ναό μας ο π. Συμεών Βενετσιάνος, ο π. Ευγένιος Κονταρίνης και ο π. Κωνσταντίνος Στούμπος.
Σημειώνουμε ότι από την 1η έως και 8 Μαρτίου 2015 στην ενορία μας συγκεντρώσαμε διάφορα είδη απαραίτητα και αναγκαία για τον λαό και τα παιδιά της Μαδαγασκάρης, με τη συγκινητική συμμετοχή των ενοριτών μας και τη συνεργασία του Ενοριακού Φιλοπτώχου ταμείου και της Ενοριακής νεανικής Εστίας. Και με τον τρόπο αυτό η ενορία μας συμπαραστέκεται έμπρακτα και βοηθά άμεσα με πολλούς τρόπους, καθώς οι χριστιανοί δεν λησμονούν το χρέος της αγάπης που μας ξανοίγει στον κόσμο. Ανταποκρινόμαστε συνεχώς στην έκκληση του Σεβ. Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης κ. Ιγνατίου, ενός δυναμικού και πολύ αξιόλογου Ιεράρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ανθρώπου που αναλώνεται καθημερινά στην ορθόδοξη ιεραποστολή, τη χριστιανική μαρτυρία και τη διακονία των αδελφών μας.

Περισσότερα...  http://livester.gr/i/news/Ελλάδα-Θρησκεία/14500062/Φορτώσαμε-ένα-ακόμη-container-αγάπης-για-τη-μακρινή-Μαδαγασκάρη-ΦΩΤΟ-

Η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα

0
0

Η γενοκτονία των Αρμενίων

  
 
 
Η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, με τη συστηματική εξόντωση ενάμισυ εκατομμυρίου ανθρώπων από τις Οθωμανικές αρχές την τριετία 1915-1918. Υπήρξε ο προάγγελος του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, κατά τη διάρκεια του Β'Παγκοσμίου Πολέμου.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι Αρμένιοι, ένας πανάρχαιος χριστιανικός λαός της Εγγύς Ανατολής, μοιράζονταν μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην τσαρική Ρωσία ζούσαν κάτω από ένα σχετικά ανεκτικό καθεστώς (αν και δεν έλειπαν μαζικοί εκρωσισμοί), αλλά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία υφίσταντο παντός είδους διωγμούς, όπως και οι άλλοι χριστιανικοί λαοί της αυτοκρατορίας (Έλληνες, Ασσύριοι κλπ).

Με την ανάδυση των εθνικισμών, ο Σουλτάνος τούς υποπτευόταν για αποσχιστικές τάσεις, ενώ και οι Ρώσοι, που εποφθαλμιούσαν εδάφη του «μεγάλου ασθενούς», υπέθαλπαν τις όποιες φιλοδοξίες τους. Έτσι, ο Αβδούλ Χαμίτ Β'δεν δίστασε να προβεί σε άγριους διωγμούς εναντίον των Αρμενίων της επικράτειάς του, με αποκορύφωμα τις σφαγές στο Σασούν (1894), τις μαζικές εκτελέσεις της διετίας 1895-1896, που στοίχισαν τη ζωή σε 300.000 Αρμενίους.

Η επικράτηση των Νεοτούρκων τον Ιούλιο του 1908, παρά τις αρχικές ελπίδες που γέννησε, δεν άλλαξε την κατάσταση για τους χριστιανούς της αυτοκρατορίας. Αντί για τον σεβασμό των συνθηκών και την πραγμάτωση των μεταρρυθμίσεων, όπως είχε υποσχεθεί, το νέο καθεστώς προέβη σε νέους διωγμούς των Αρμενίων τον Απρίλιο του 1909 στα Άδανα και την ευρύτερη περιοχή της Κιλικίας.

Η συστηματική, όμως, εξόντωση των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγινε κατά τη διάρκεια του Α'Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο σουλτάνος και ο τσάρος βρέθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα. Το σχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών, Ταλαάτ Πασά, μπήκε σε εφαρμογή στις 24 Απριλίου του 1915, με τη σύλληψη 250 επιφανών Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι εκτελέστηκαν το ίδιο βράδυ. Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία και τιμάται κάθε χρόνο από την Αρμενική διασπορά.

Αμέσως μετά άρχισαν ομαδικές σφαγές του αρμενικού λαού στην Ανατολική Μικρά Ασία. Χαρακτηριστικό είναι το τηλεγράφημα του Ταλαάτ στις 28 Απριλίου 1915 προς τους νομάρχες των περιοχών αυτών: «Αποφασίσθηκε να τεθεί τέρμα στο ζήτημα των Αρμενίων με εκτόπισίν τους στις ερήμους και την εξόντωση αυτού του ξενικού στοιχείου». Έως το 1918 πάνω από ενάμισυ εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους ή αναγκάστηκαν να εκπατριστούν.

Η γενοκτονία του 1915 παρέμεινε ατιμώρητη από τη διεθνή κοινότητα, παρότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ως σύμμαχος των Κεντρικών Δυνάμεων, βρισκόταν στους ηττημένους του Α'Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Αδόλφος Χίτλερ τη χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για να δικαιολογήσει το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα. «Ποιος μιλάει σήμερα για τον αφανισμό των Αρμενίων;» διερωτήθηκε το 1939.

Η Αρμενική Γενοκτονία ήταν εν γνώσει των Γερμανών, συμμάχων των Οθωμανών στον Μεγάλο Πόλεμο, οι οποίοι όμως επέβαλαν καθεστώς λογοκρισίας στην πατρίδα τους. Ο μόνος πολιτικός που προσπάθησε μάταια να καταγγείλει την εξόντωση των Αρμενίων ήταν ο σοσιαλδημοκράτης Καρλ Λίμπκνεχτ, μετέπειτα ιδρυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, στις 11 Ιανουαρίου 1916. Η ιστορική έρευνα έχει φέρει στο φως ντοκουμέντα ότι οι Γερμανοί ενθάρρυναν τους Οθωμανούς στην εξόντωση των Αρμενίων, επειδή τους θεωρούσαν προσκείμενους στους Ρώσους.

Η Τουρκία, ως διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ποτέ δεν παραδέχτηκε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μία επιχείρηση καταστολής κατά εκείνων των Αρμενίων, που είχαν συνεργαστεί με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής στην ανατολική Τουρκία και ότι οι νεκροί δεν ξεπερνούσαν τις 300.000. Η δήλωση συγγνώμης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν προς τα εγγόνια των θυμάτων στις 23 Απριλίου του 2014, ίσως να είναι το προμήνυμα αλλαγής της στάσης της Άγκυρας.

Μέχρι το 2014, 21 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων (Αργεντινή, Βέλγιο, Καναδάς, Χιλή, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λιθουανία, Λίβανος, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Ουρουγουάη, Βατικανό, Βενεζουέλα, Αρμενία) και διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τη Γενοκτονία των Αρμενίων έχουν αναγνωρίσει, επίσης, οι 43 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, τρεις περιοχές της Ισπανίας (Βασκωνία, Καταλονία, Βαλεαρίδες Νήσοι), η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρειος Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία και δύο περιοχές της Αυστραλίας (Νέα Νότιος Ουαλία και Νότια Αυστραλία).
http://www.sansimera.gr/

Η χειροτονία του Emmanuel Kamanya σε Διάκονο... Άξιος!!

0
0
"Είς Διακόνου χειροτονία μου σήμερα στο Μητροπολιτκό Ναό Αγ. Γεωργίου - Νεάπολη από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, με τις ευλογίες του Α.Θ.Μ Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεοδώρου Β
************************************************
My ordination today as a Deacon at the Church of St. George in Neapoli by His Eminence Arch Bishop Barnaba the Metropolitan of Holy Mitropolis of Neapoleos and Stavroupoleos, with Blessings from His Beatitudes Pope and Patriarch of Alexandria and all Africa Theodoros."

Emmanuel Kamanya









https://www.facebook.com/kamanya

Τhe Ministry of Social Welfare in Sierra Leone register and recognize the Orthodox Children's Orphanage of Sierra Leone

Λαμπρά θυρανοίξια της ιστορικής μονής του αγ. Γεωργίου στο Κάιρο

0
0
leitourgia-kairo_5
 
leitourgia-kairo_2
 
leitourgia-kairo_1
 
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΪΡΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ
Για κοινό αγώνα και κοινές ελπίδες έκαναν λόγο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μετά την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου.
Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και η ακολουθία των Θυρανοιξίων της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος και συλλειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Αρχιερείς από την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, εκπρόσωποι της Ελληνικής, της Κυπριακής και της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης, των ελληνικών κοινοτήτων Καϊρου, κληρικοί και λαϊκοί από Ελλάδα και Αίγυπτο.
Στο Κάιρο η μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμάται την πρώτη Παρασκευή μετά την εορτή του Αγίου, στις 23 Απριλίου, κι αυτό διότι η Παρασκευή για ολόκληρη την Αίγυπτο είναι ημέρα αργίας και επειδή αρκετοί μουσουλμάνοι τιμούν και σέβονται τον Άγιο Γεώργιο έχει αποφασισθεί να εορτάζεται η μνήμη του Παρασκευή, ώστε να μπορούν όλοι να έρχονται στην ιερά Μονή.
Ο Μητροπολίτης Κυρήνης κ. Αθανάσιος στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του Αγίου Γεωργίου λέγοντας: «Η φήμη του τιμωμένου σήμερον Αγίου Γεωργίου επλήρωσε άπασαν την γην. Ανηγορεύθη προστάτης πλείστων κρατών και βασιλείων και πολιούχος πλείστων έτι πόλεων. Επ” ονόματι αυτού ιδρύθησαν εκκλησιαστικά και ιπποτικά τάγματα. Σκέπει στρατεύματα υπό την σημαίαν αυτού. Επίσης ανηγορεύθη προστάτης πολλών επαγγελμάτων, νοσηλευτικών ιδρυμάτων και οργανισμών, και αυτού έτι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ου εν τω προαυλίω εστήθη υπερμέγεθες χαλκούν άγαλμα αυτού, καταβάλλοντος τον δράκοντα».
Ο Μητροπολίτης Κυρήνης μίλησε και για την ιστορία της μονής λέγοντας: «Η Ιερά Θεοβάδιστος Μονή αύτη του Αγίου Γεωργίου εν Παλαιώ Καΐρω αποτελεί το διαχρονικόν σύμβολον του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ιδρύθη, ως κυκλοτερής ναός, επί πύργου ρωμαικού στρατοπέδου, έδρας μιάς των τριών ρωμαικών λεγεώνων της Αιγύπτου. Η τιμή του Αγίου Γεωργίου, ως στρατιώτου, διεδίδετο εν άπαντι τω ελληνορρωμαικώ κόσμω διά των ρωμαικών στρατευμάτων. Ο Άγιος Γεώργιος εν τω ρωμαικώ στρατώ έλαβε το αξίωμα του χιλιάρχου, διοικητού λεγεώνος, και του κόμητος, συνοδού επισήμων προσώπων και αυτού τούτου του αυτοκράτορος. Ο κυκλοτερής ναός αυτού και συναξαριακαί περί αυτού πηγαί εκφαίνουσιν ότι ούτος, υπηρετήσας εν τω αυτόθι ρωμαικώ στρατοπέδω, μετέβη είτα εις Κυρήνην επί αποστολή, ένθα ετέλεσε τον άθλον αυτού κατά του βυθίου δράκοντος, ον διασώζει εν τη Ιστορία των Αγίων αυτού ο Αρχιεπίσκοπος Γενούης Ιάκωβος ντε Βοράγγινε, παραλαβών παρά των Ελλήνων της Απουλίας και της Καλαυρίας. Η δρακοντοκτονία του Αγίου Γεωργίου, ήτις εγένετο εν Κυρήνη, παραδίδεται και εν τη ανατροφοδοτουμένη βυζαντινή και μεταβυζαντινή θύραθεν εκκλησιαστική ποιήσει. Η Μονή του Αγίου Γεωργίου αύτη ελειτούργησε και ως νοσοκομείον, πτωχοκομείον και γηροκομείον. Διά τας εν αυτώ μοναστρίας, συντηρούσας ανημμένας τας λαμπάδας αυτών, ως φρόνιμοι νύμφαι Χριστού, εκλήθη και Μονή της Λαμπάδος. Από του δεκάτου εβδόμου μέχρι του δεκάτου ενάτου αιώνος οι Πατριάρχαι Αλεξανδρείας διέμενον εν τη Μονή ταύτη».
Αναφέρθηκε, επίσης, στην μέριμνα του Πατριάρχη για την ανακαίνιση της μονής και στην οικονομική ενίσχυση της οικογένειας Αθανάσιου Μαρτίνου.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την παρουσία τους.
Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο που βρίσκεται στο Κάιρο, για να δώσει κουράγιο σε όλους, καθώς, όπως είπε, «είναι ο άνθρωπος που δίνει και θα δώσει αγώνες για την Ελλάδα».
Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Κύπρου ο Πατριάρχης τόνισε: «Προσευχόμαστε ο Στρατηλάτης Άγιος Γεώργιος να δώσει τα δίκαια, γιατί ξέρει να θαυματουργεί στο νησί της Κύπρου»
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο και «στη συμβίωση των λαών σε αυτά εδώ τα χώματα και ευχαρίστησε τον Θεό που «τον αξίωσε να βρίσκεται στην Ροτόντα της Ανατολής». Συνεχάρη την οικογένεια Μαρτίνου για την δωρεά και ευχήθηκε «να υπάρξουν μιμητές που θα στηρίξουν τον λαό και το Έθνος αυτές τις δύσκολες ώρες. «Η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα σας και θα σας στηρίξει» είπε ο κ. Παυλόπουλος στον Πατριάρχη και προσέθεσε: «Αναγνωρίζω την ευμένεια της Αιγυπτιακής Πολιτείας απέναντι στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και τους ευχαριστώ λέγοντας πως οι αγωνίες είναι κοινές. Ο αγώνας είναι κοινός για τα ιδανικά που αφορούν τον άνθρωπο, τον ανθρωπισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στο Κάιρο το έργο σας είναι γνωστό και η Εκκλησία της Ελλάδος με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος είναι εδώ για να αναγνωρίσει το έργο σας και να σας πει αυτό που τόνισα από πλευρά Πολιτείας. Είμαστε μαζί σε έναν ενιαίο αγώνα Εκκλησία και Πολιτεία, για να στηρίξουμε τις παραδόσεις του Έθνους και του Γένους μας.»
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μουσείου.

ΠΗΓΗ: ecclesia.gr / ΚΕΙΜΕΝΟ: Μάκης Αδαμόπουλος
Περισσότερα...  http://www.orthodoxia.info/%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%AC-%CE%B8%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF%CE%BE%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE/

Missionary to Kenya – Dr. William Black

0
0
Missionary to Kenya – Dr. William Black
 
 
Hi, my name is Bill. I am Orthodox and I am a missionary. I’ve been accepted by OCMC (Orthodox Christian Mission Center) as a missionary candidate and have been busy raising support for a ministry in Kenya since Thanksgiving 2014.
That I would end up an Orthodox missionary was not an option on my event horizon when I first began to formulate a plan for my life. First of all, I grew up in a Protestant home – Presbyterian to be precise. While family interests biased me towards medicine or the sciences, my fascination and training, however, was in history which, however interesting, does not make for an easy career path. And I was a musician to boot, playing the viola in orchestras and ensembles. Unexpectedly, the missionary option intruded itself on my list of possibilities for my life towards the end of my college career. I was by then a sincere Evangelical involved in a campus Christian fellowship. The summer before my senior year, I exchanged my studies in Medieval and Renaissance History at Duke University for living in the rural areas of Kenya with a Kenyan pastor and his family as part of a short-term mission trip in 1980. Those three brief months changed my life.
My experiences that summer convinced me that I was called to be a missionary. I realized, however, that I was woefully prepared for such a life, so I set myself to get the training and experience that I needed. I got ministry experience by working as a campus staff member for InterVarsity Christian Fellowship at the College of William and Mary. And then I also got my Masters of Divinity degree from Gordon-Conwell Theological Seminary north of Boston, MA. I was ordained as a Presbyterian Church (USA) pastor in 1989 and served churches in North Carolina and Pennsylvania. I was accepted for PhD studies at the University of Cambridge (UK) and moved there with my family in 1996. After completing my studies, I was accepted as a missionary and assigned to Addis Ababa, Ethiopia, where I taught at the Ethiopian Graduate School of theology for 8 years. I also served as the senior pastor of the International Evangelical Church in Addis Ababa for 4 years. In 2008, we moved to Nairobi, Kenya, where I taught at the Nairobi Evangelical Graduate School of Theology. In 2011, I was relieved from my position as a professor of theology and history and asked to resign from my mission.

 

 
 
In January of that year, I had been baptized and chrismated into the Orthodox Church of Kenya.
I met an Orthodox priest early on during my studies in Cambridge and, during tea time breaks at the research library where we both were studying, I began to hear the story of the Orthodox Church. I was astonished, as I had never been exposed to the history or the theology, and the more I learned, the more fascinated I became. The process of my converting to Orthodoxy from having been an Evangelical, Reformed pastor, scholar, and missionary took 14 years. Because of my subsequent leadership positions in churches and ministries, I had not allowed myself to question the theology or the history of my little corner of Protestantism. But when I discovered that Orthodoxy was not just different in emphasis but also different in kind from all Western forms of Christianity, I was shaken to my foundations. I began to see the development of Western theology in a new light, which led me also to see how some of my own theological choices were creating inconsistencies in my own faith and life. I deliberately began a process of taking onboard those aspects of Orthodox thinking and practice that I could get away with, given my responsibilities as a Protestant pastor and seminary teacher. I wanted to become Orthodox, but I knew that to do so would be very costly, and I feared that my life as I had known it would come to an end. So for years I read Orthodox books, prayed Orthodox prayers and straddled the fence between East and West.
A turning point occurred when we moved from Addis Ababa, Ethiopia to Nairobi, Kenya in 2008. I no longer had the responsibility of pastoring a large church and of preaching every Sunday. This set me free to participate in an Orthodox Church. I began attending Sts. Cosmas and Damian Orthodox Church in Nairobi, the Church which served the international Orthodox community there. I also got to know the priest, Fr. Innocentios, a Ugandan archimandrite who also served as the administrator of the Orthodox seminary in Nairobi. Attending the Divine Liturgy every week made me increasingly familiar with both the liturgy and the liturgical calendar. I started trying to keep the fasts and participated in parish life. I discovered that Orthodox services were held daily at the seminary, which was closer to where I lived, so I began attending a service on Thursday mornings as well.

 

 
 
On that fourth Sunday, I found myself standing just to the side of the great canopied pulpit in the middle of our nave. Along the sides were icons of the four Evangelists, and on the front, just above eye level, was an icon of Christ holding an open Gospel on which something was written in modern Greek. As the Orthodox faithful were going up to receive the Mysteries, I once again felt powerfully that I wanted to join them and that this was where I belonged. And once more I tried to shove the feeling out of my being. To distract myself, I remember looking up at the icon of Christ. I slowly started to make out what the stylized script of the Bible verse was. ‘If anyone… wants to be… my disciple,… let him deny himself,… take up his cross… and follow Me.’ I suddenly realized that I wasn’t just reading some inscription on an icon, but that the Lord Jesus Himself was addressing me. It suddenly became clear that whatever the cost, the call to follow Jesus was now taking me into the Orthodox Church. And once I heard His call in these terms, my response was easy. I started taking those steps which led me five months later to being baptized and chrismated an Orthodox Christian by His Eminence Makarios, the Archbishop of Kenya.
I think God knew that I needed to be absolutely sure that becoming Orthodox was His call, because just as I had feared there was fallout. I was terminated by the board of the university where I taught. I was told to resign by my mission board. I was adrift for some months, not knowing what I might do next, until I was offered a position by another Christian university whose board and faculty were happy to have an Orthodox faculty member. Another small Protestant mission board accepted me and provided an interim means for me to continue as a missionary, at least until my next furlough.
That next furlough was scheduled for the summer of 2013. What I didn’t realize at the time was that the originally intended 4 month ‘home assignment’ furlough had slowly become a leave of absence that has lasted now nearly two years. There were some family issues that I needed to address. Sadly, these were not resolved in the way that I had hoped and I thought that my life in Kenya and my career as a missionary serving the churches there had come to an end. So, in February 2014, I traveled back to Nairobi for the purposes of wrapping up my affairs and selling my possessions. It was a sad and desolate time for me.
But on the weekend before my return to the States, I had scheduled to meet with a friend who serves as the deputy dean of the Patriarchal Orthodox Seminary. When he asked me why I was leaving Kenya, I told him. Then he replied that in Christ there is forgiveness and healing, and that they wanted me to come and teach at the seminary and, that I could even live there on the campus. Not only that, but the Dean – His Eminence Archbishop Makarios – also reiterated the same message and invited me personally to return and join the faculty there, but he wanted me first to return to American and be sent by the local churches through OCMC. I was thunderstruck. And, I was profoundly grateful.
When I returned to the States, I began praying for God to open a way for me to become an Orthodox missionary. My Protestant mission had been wonderful to me and they were willing to keep me on, but I had a strong sense that, if I was going back, I wanted to do so by Orthodox means. I reestablished contact with OCMC (Orthodox Christian Mission Center) and began the application process with them. I had been in contact with them since my conversion, so they were fully aware of my circumstances and the challenges I had faced. The process involved a lot of paperwork, essays, interviews, psychological testing, references and lots of back and forth communication. The OCMC Missionary Department needed to verify on behalf of all sending members, parishes, clergy and hierarchs of Orthodox Churches in America that I was candidate material, someone who could fulfill the set missionary requirements and the appointed ministry in Kenya . I learned a new level of patience during these months; but finally, the week before Thanksgiving, I was given the good news that the OCMC Board of Directors had accepted me as a missionary candidate.
What follows is the story of my getting there from here, which is a post in itself. But for now, it’s enough to brief you on how this unlikely convert has ended up preparing for fulltime Orthodox mission work under the Omophorion of His Eminence Makarios the Archbishop of Kenya. Kristo amefufuka! Kweli amefufuka!
If you or your parish would like to support me in my upcoming ministry in Kenya, go to my page on the OCMC website and click on the ‘Support’ button:
 

Γουινέας Γεώργιος: ''Το Πατριαρχείο φροντίζει στο να μην υπάρχουν μετανάστες''

0
0
Romfea.gr

2240005
ΚΑΙΡΟ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ

Στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων -Romfea.gr- μίλησε ο Εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος σχολιάζοντας το θέμα της εισροής μεταναστών στην Ελλάδα.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ρόλο του Πατριαρχείο πάνω στο θέμα αυτό, τονίζοντας πως "αν δούμε το μεταναστευτικό ρεύμα που υπάρχει κυρίως από την βόρειο Αφρική ποτέ δεν υπάρχει στους μετανάστες αυτούς ένας Ορθόδοξος!"
"Και αυτό οφείλεται στο ότι το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, φροντίζει όπου υπάρχει το Πατριαρχείο και η Ορθοδοξία να φτιάχνει έναν πυρήνα ώστε να μην χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι να περάσουν αυτό τον κίνδυνο και μεταναστεύσουν στην Ευρώπη"πρόσθεσε ο κ. Γεώργιος.
Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι "εμείς πάντα φροντίζουμε δίπλα από κάθε Εκκλησία να φτιάξουμε ένα σχολείο, ένα Πανεπιστήμιο, μια Κλινική, μια Ακαδημία έτσι ώστε να πάρει όλα τα εφόδια που πρέπει για να μείνει στον τόπο του, να εργαστεί και να δημιουργήσει μια υγίη κοινωνία."
Σε ερώτηση αν το Πατριαρχείο συμβάλει στο να μην υπάρχουν μετανάστες, ο Μητροπολίτης Γουινέας ανέφερε: "Βεβαίως, και όπως στην Ελλάδα γίνονται από την Εκκλησία παντού τα συσσίτια για να στηρίξουν τον κόσμο που δεν έχει τις δυνατότητες για να επιβίωση έτσι γίνεται και στην Αφρική."
"Γι αυτό και δεν υπάρχουν ορθόδοξοι που να μπαίνουν σ΄ αυτή την διαδικασία για να περάσουν την Μεσόγειο Θάλασσα με κίνδυνο την ζωή τους"συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Γεώργιος.
Ερωτηθείς να σχολιάσει τον ρόλο των Τζιχαντιστών ο Εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Αθήνα, μεταξύ άλλων τόνισε: "Οι Τζιχαντιστές κάνουν την δουλειά τους, προσπαθούν να μεταδώσουν το Ισλάμ όπου μπορούν. Και εγώ θα ρωτήσω από την πλευρά μου, οι Χριστιανοί τι κάνουμε; Αγωνιζόμαστε όπως πρέπει για να μεταδώσουμε το Ευαγγέλιο;"
"Έχουμε καθίσει στην ασφάλεια μας και δεν αγωνιζόμαστε όπως πρέπει. Αυτοί πηγαίνουν παντού για να διδάξουν το Ισλάμ, εμείς πηγαίνουμε να διδάξουμε παντού το Ευαγγέλιο όπως μας ζήτησε ο ίδιος ο Χριστός να το κάνουμε;"πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Γουινέας.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: "Αυτό κάνει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σε όλη την αφρικανική ήπειρο όπου μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα του Ευαγγελίου, ώστε να φτάσει η φλόγα της Ορθοδοξίας και να διδάξουμε την ανάσταση του Χριστού."

http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/242-gouineas-georgios-to-patriarxeio-frontizei-sto-na-min-uparxoun-metanastes

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: "ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ"

LIVE από τον Άγιο Νικόλαο Καΐρου της εορτής των Οφφικιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

0
0
 
Hellenes of Alexandria Egypt
 


 
 
Ζωντανά θα μεταδώσει το ΠΥΡΑΜΙΣ την εορτή των Οφφικιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τo Σάββατο 25 Απριλίου, όπου θα τιμηθεί από τον Πατριάρχη...
pyramisnews.gr|By A. Itsios K.Koliousis





 

Ενας ακόμη νέος κληρικός στην εκκλησία της Ουγκάντας

0
0
Εκδόσεις ''Χρυσοπηγή''
 

Ένας ακόμη νέος διάκονος έρχεται να προστεθεί στις τάξεις του κλήρου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουγκάντας.Πρόκειται για τον π.Εμμανουήλ Καμάνια που σπουδάζει Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.Ένας κληρικός με αγάπη και αφοσίωση στην εκκλησία και διάθεση ιεραποστολικής και φιλανθρωπικής προσφοράς.Χειροτονήθηκε ανήμερα του Αγίου Γεωργίου στον πανηγυρίζοντα  Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως από τον Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, με τις ευλογίες του  Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεοδώρου .Ευχόμαστε από την καρδιά μας να υπηρετήσει τον Θεό και το λαό Του με το ίδιο πνεύμα ταπείνωσης και θυσίας που τον χαρακτηρίζει.Καλή διακονία π.Εμμανουήλ .Καλή δύναμη στο έργο σου και ευλογία Θεού στην οικογένειά σου!!
 
 

Archbishopric of Good Hope: Feast of Saint George – Cathedral of St George, Cape Town

0
0
On Wednesday evening 22 April, His Eminence Archbishop Sergios Metropolitan of Good Hope officiated at the Vespers Service together with Father Nikolaos Giamourides and deacon Father Michael Simos in anticipation of the Feast day of Saint George, and at the Service of the Holy Eucharist on Thursday morning 24 April in the presence of Mr Fotis Sousalis, vice president of the Hellenic Community of Cape Town  and committee members.

St Georges feast day at the Cathedral of Cape Town 23 April 2015 2

St Georges feast day at the Cathedral of Cape Town 23 April 2015 1

St Georges feast day at the Cathedral of Cape Town 23 April 2015 6

Περισσότερα...  http://www.goarch.co.za/
Viewing all 15836 articles
Browse latest View live


Latest Images